Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προθεσμία ως το Σάββατο σε Κληρίδη-Ντενκτάς
  • [02] Χελιδόνι το σήμα της ελληνικής προεδρίας
  • [03] Πόρισμα Καρούτσου για δίκη των μελών της 17Ν
  • [04] Καραμανλής για ένταξη της Κύπρου χωρίς όρους
  • [05] Καθορισμό ενταξιακών διαπραγματεύσεων ζητά ο Ερντογάν
  • [06] Συνεχίζονται οι επιθεωρήσεις στο Ιράκ
  • [07] Στο έλεος των πλημμυρών η βόρεια Ιταλία
  • [08] ''Αγγίξτε την τέχνη''
  • [09] Έκθεση ιστορικής μνήμης στην Αθήνα
  • [10] Απαγορεύτηκε διαφήμιση με τον Μπους
  • [11] Μήνυμα σε κάρτες στην ΕΕ από Τούρκους φοιτητές

    [01] Προθεσμία ως το Σάββατο σε Κληρίδη-Ντενκτάς

    28/11/2002 7:55:00 μμ

    Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις σε Αγκυρα και Λευκωσία για το σχέδιο Ανάν, καθώς ο γ.γ του ΟΗΕ έδωσε προθεσμία έως το Σάββατο σε Κληρίδη και Ντενκτάς, προκειμένου να γνωστοποιήσουν επί ποίων συγκεκριμένων θεμάτων επιθυμούν διαπραγμάτευση. Από την πλευρά της Κύπρου, πηγές αναφέρουν ότι την προσεχή Δευτέρα θα υπάρξει μία πρώτη απάντηση προς τον κ. Ανάν, ενώ στη συζήτηση του θέματος στο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου που συνήλθε σήμερα, επισημάνθηκε η ανάγκη διευκρινίσεων ή και αλλαγών σε σημεία του σχεδίου. Ιστορική ευκαιρία χαρακτήρισαν το σχέδιο Ανάν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κόλιν Πάουελ μετά τη συνάντηση που είχαν στο Στέητ Ντηπάρτμεντ.

    Ομιχλώδης η κατάσταση στην τουρκική πλευρά

    Με θέμα το Κυπριακό, συνεδριάζει αύριο στην Αγκυρα το Εθνικό Συμβούλιο ασφάλειας, ενώ σήμερα πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση του Αμπντουλάχ Γκιούλ.

    Την ίδια ώρα, ο σύμβουλος του Ραούφ Ντενκτάς, Εργκούν Ονούλ, ο οποίος βρίσκεται στην Τουρκία για επαφές με αξιωματούχους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε στο ΝΤV ότι τα περισσότερα συμφέροντα βρίσκονται στη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Διπλωματικές διαβουλεύσεις της Ελληνικής κυβέρνησης

    Συνεχείς, όμως, είναι και οι διπλωματικές επαφές από την ελληνική πλευρά.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου, χθες μέσω του CNN, καταλόγισε στον Ντενκτάς σκόπιμη καθυστέρηση, ενώ αύριο συναντάται στην Αθήνα με τον ειδικό απεσταλμένο του Γ. Γ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο Ντε Σότο.

    Στς 4 Δεκεμβρίου ο κ. Παπανδρέου θα μεταβεί στην Αγκυρα.

    [02] Χελιδόνι το σήμα της ελληνικής προεδρίας

    28/11/2002 6:22:00 μμ

    Ένα άσπρο χελιδόνι σε μπλε φόντο με την ένδειξη "ΕΛΛΑΣ 2003" και τα αστέρια των χωρών-μελών της Ε.Ε είναι το σήμα της τέταρτης κατά σειρά ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως παρουσιάστηκε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής σε ειδική εκδήλωση. Πηγή έμπνευσης του σήματος είναι η γνωστή τοιχογραφία της Ανοιξης, που αποκαλύφθηκε στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης. Στο σήμα διακρίνεται και ένα στεφάνι ελιάς, ο αρχαιοελληνικός κότινος, τον οποίο συναντάμε και στο σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004. Το στεφάνι συμβολίζει τα ιδανικά της ειρήνης, της άμιλλας, του αθλητισμού και της συμφιλίωσης των λαών.

    Συνύπαρξη ελληνικών και ευρωπαϊκών αξιών

    Τα αστέρια παραπέμπουν στην ιδέα της ελεύθερης, ενιαίας και ισχυρής Ευρώπης, ενώ το άσπρο και μπλε χρώμα είναι τα κατεξοχήν χρώματα των ελληνικών νησιών και του Αιγαίου. Ο συνδυασμός των αστεριών και των χρωμάτων υπογραμμίζει τη συνύπαρξη της ελληνικότητας και του ευρωπαϊκού οράματος.

    "Το σήμα της προεδρίας προκαλεί συνειρμούς που παραπέμπουν σε αξίες για τις οποίες αγωνιζόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και πρόσθεσε ότι προτιμήθηκε να είναι λιτό, να έχει ιστορική αναφορά στον ελληνικό χώρο και να μείνει διακριτά στη μνήμη μας και μετά το πέρας του εξαμήνου της προεδρίας.

    Το σήμα, που επιλέχθηκε μεταξύ 240 σχεδίων σημάτων, φιλοτέχνησε ο Παύλος Ξενικουδάκης, 25 ετών, τελειόφοιτος των ΤΕΙ Αθήνας - Τμήμα Γραφιστικής.

    [03] Πόρισμα Καρούτσου για δίκη των μελών της 17Ν

    Πηγή: ΝΕΤ 28/11/2002 1:48:00 μμ

    Την παραπομπή σε δίκη και των 19 κατηγορουμένων για την υπόθεση της 17Ν προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πολυσέλιδο πόρισμά του ο Εισαγγελέας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος. Η εισαγγελική πρόταση, η οποία αριθμεί περίπου χίλιες σελίδες θα παραδοθεί μέσα σε διάστημα δέκα ημερών στο Συμβούλιο Εφετών, το οποίο και θα λάβει την τελική απόφαση. Από αύριο θα αρχίσουν να ενημερώνονται για την πρόταση του κυρίου Καρούτσου οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης των 19 κατηγορουμένων.

    Εν τω μεταξύ έως αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μεταφερθεί στο Γενικό Κρατικό Αθηνών ο Σάββας Ξηρός, λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, καθώς εδώ και 19 ημέρες, αρνείται να πάρει τα φάρμακά του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησής του.

    [04] Καραμανλής για ένταξη της Κύπρου χωρίς όρους

    28/11/2002 1:29:00 μμ

    Το σχέδιο Ανάν και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι. Ο κ. Καραμανλής επέμεινε ότι η ένταξη της Κύπρου πρέπει να γίνει στις 12 Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη χωρίς να υπάρξουν όροι. Μιλώντας στους Ελληνες δημοσιογράφους ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντηση που είχε με τον Ρομάνο Πρόντι. Σε ότι αφορά την επερχόμενη διεύρυνση της ΕΕ, ο κ. Καραμανλής επεσήμανε στον κ. Πρόντι πως ''με αφορμή την επανένωση της Ευρώπης θα πρέπει να υπάρξει και ενδυνάμωση της ΕΕ'', ενώ, όπως είπε, του τόνισε ότι προέχει η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς αστερίσκους, υποσημειώσεις και πακετοποιήσεις της τελευταίας στιγμής.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι ''η ΕΕ θα πρέπει να παρέχει το ίδιο αίσθημα ασφάλειας προς όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, τους Ελληνες πολίτες, και μετά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης και στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, δήλωσε ότι η ΝΔ στηρίζει τη διαδικασία ενθάρρυνσης της Τουρκίας, που θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή συμπεριφορά της και στο εσωτερικό της και στις σχέσεις της με τους γείτονες της. Τόνισε, όμως, ότι το θέμα αυτό αφορά κατ' εξοχήν την ίδια την Τουρκία και το ρυθμό του ευρωπαϊκού της βηματισμού.

    [05] Καθορισμό ενταξιακών διαπραγματεύσεων ζητά ο Ερντογάν

    28/11/2002 12:45:00 μμ

    Μια ''ημερομηνία για την ημερομηνία'' έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης θα είναι μια θετική εξέλιξη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Ο ηγέτης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) υπενθύμισε ότι η Τουρκία επιθυμεί η Σύνοδος της Κοπεγχάγης που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου να ορίσει μέσα στο 2003 μια ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Η Γαλλία στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας

    Κάνοντας έναν μάλλον θετικό απολογισμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του, ο Ερντογάν διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση προβλέπει να υιοθετήσει άμεσα νέους νόμους εναρμόνισης με τα ευρωπαϊκά κριτήρια στον τομέα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακόμη και στην περίπτωση άρνησης της συνόδου να ορίσει μια ημερομηνία για την Αγκυρα, η Τουρκία ''θα συνεχίσει να προχωρεί στον ίδιο δρόμο των ευρωπαϊκών κριτηρίων'', διαβεβαίωσε ο Ερντογάν.

    Μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ ανακοίνωσε ότι ''το Σύνταγμα της Τουρκίας θα αναθεωρηθεί'', προσθέτοντας ότι στόχος είναι ''να εκπληρωθούν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης'' για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. ''Θα διασφαλίσουμε την ελευθερία έκφρασης και τη λειτουργία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και επίσης θα αναθεωρηθεί η εκλογική νομοθεσία'', επεσήμανε ο Ερντογάν.

    Ο Γάλλος πρόεδρος σε δηλώσεις του τόνισε ότι το Παρίσι ''επιδιώκει συναίνεση στην Ευρώπη (για το θέμα της ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων) που θα είναι αποδεκτή και βιώσιμη για την Τουρκία''.

    Ακόμη, επισήμανε στον Ταγίπ Ερντογάν πως η Τουρκία ''έχει θέση εντός της Ευρώπης'', ενώ του κατέστησε σαφή τη διαφωνία του με τις δηλώσεις του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα σημάνει ''το τέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    Συνάντηση Σρέντερ-Σεζέρ

    Την υπόσχεση ότι η Γερμανία θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ενθαρρύνοντας την προσπάθεια της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, έδωσε στον Τούρκο πρόεδρο ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    ''Το πραγματικό θέμα τώρα είναι να αποφασίσουμε μία ημερομηνία, όχι για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων'', δήλωσε ο Σρέντερ στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αχμέτ Νετσνέτ Σεζέρ.

    Ο Γερμανός Καγκελάριος επισήμανε μάλιστα ότι η χώρα του έχει εθνικό συμφέρον να ενισχύσει τις φιλοδυτικές δυνάμεις στην Τουρκία, που υποστηρίζουν τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

    Πρόκειται για την πλέον ισχυρή ένδειξη ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει τον καθορισμό της ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, τον Δεκέμβριο.

    [06] Συνεχίζονται οι επιθεωρήσεις στο Ιράκ

    28/11/2002 9:53:00 πμ

    Εργοστάσιο που υπάγεται στο υπουργείο Αμυνας του Ιράκ επιθεώρησαν σήμερα το πρωί εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας χωρίς να συναντήσουν εμπόδια, κατά τη δεύτερη ημέρα των επιθεωρήσεων του ιρακινού οπλοστασίου, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Πρόκειται για το εργοστάσιο Αλ Νάσερ,που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης. Οι επιθεωρητές και οι Ιρακινοί συνοδοί τους εισήλθαν αμέσως στο εργοστάσιο χωρίς να συναντήσουν προβλήματα. Οι δημοσιογράφοι που τους συνοδεύουν παρέμειναν πάντως στον προαύλιο χώρο. Χθες, ο επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων Χανς Μπλιξ εξέφρασε την ικανοποίηση του από τις μέχρι τώρα επιθεωρήσεις.

    "Οι επιθεωρήσεις του ιρακινού οπλοστασίου ξεκίνησαν αρκετά καλά", δήλωσε από το Παρίσι ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη "συνεχούς συνεργασίας" των ιρακινών αρχών.

    Η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία παράλληλα ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού, έχει προειδοποιήσει ότι, αν αποτύχουν οι επιθεωρήσεις, θα πλήξουν ακόμη και μονομερώς το Ιράκ, για να το αφοπλίσουν, όπως ισχυρίζονται.

    [07] Στο έλεος των πλημμυρών η βόρεια Ιταλία

    28/11/2002 3:44:00 μμ

    Περισσότεροι από 10.000 άστεγοι είναι ο απολογισμός από τις πλημμύρες που πλήττουν την βόρεια Ιταλία από τις αρχές της εβδομάδας. Η βροχή ουσιαστικά δεν σταμάτησε από τη Δευτέρα, προκαλώντας πλημμύρες, κατολισθήσεις και διακοπή των συγκοινωνιών. Οι περιφέρειες που επλήγησαν περισσότερο είναι η Λομβαρδία, Εμίλια, Ρομανία, Φριούλι και Βένετο. Μεγάλη είναι η ανησυχία για τις λίμνες Κόμο και Ματζιόρε, που υπερχείλισαν σε πολλά σημεία, ενώ σε αρκετές συνοικίες το νερό έφτασε τα τρία μέτρα.

    Ξεχειλίζει ο Πάδος

    Στην πόλη Πορντενόνε, περίπου 1.500 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ πολλοί διασώθηκαν χάρη στην επέμβαση του στρατού.

    Το Λόντι μια μικρή πόλη έξω από το Μιλάνο, πλημμύρισε σε πολλές συνοικίες, με αποτέλεσμα 1000 άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    Η ίδια εικόνα επικράτησε και στην Μόντζα, όπου περίπου 200 οικογένειες αναγκάσθηκαν να διανυκτερεύσουν έξω από τα σπίτια τους.

    Ακόμη και στο Μιλάνο χθες πολλές συνοικίες είχαν αποκλειστεί και μόνο σήμερα η κατάσταση βελτιώθηκε.

    Τώρα πλέον ο κίνδυνος μετατίθεται στον Πάδο ποταμό, που ξεπέρασε τα όρια ασφαλείας και υπερχείλισε.

    Πολλοί αγροτικοί οικισμοί και χωριά που βρίσκονται κοντά στις όχθες του ποταμού αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο. Η υπηρεσία της πολιτικής άμυνας διέταξε την εκκένωσή τους.

    Σε περίπτωση που δεν σταματήσουν οι βροχοπτώσεις, τότε σίγουρα ο Πάδος θα προκαλέσει μεγάλες καταστροφές.

    Να σημειώσουμε ότι οι ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες ξεπερνούν τα 200 εκ. ευρώ και συνολικά με αυτές στις πόλεις και άλλες περιοχές, φθάνουν τα 500 εκ. ευρώ.

    [08] ''Αγγίξτε την τέχνη''

    28/11/2002 7:18:00 μμ

    Ανθρωποι με προβλήματα όρασης έχουν τη δυνατότητα να αγγίξουν την τέχνη, να την νοιώσουν, να την περιεργαστούν, να την απολαύσουν με την αφή τους στην πρωτότυπη έκθεση που διοργανώνεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στις 3 Δεκεμβρίου. Υπό τον τίτλο-σύνθημα "Αγγίξτε την Τέχνη", η έκθεση απευθύνεται σε όλους, καθώς προσφέρει μια νέα προσέγγιση στα έργα τέχνης και αποκαλύπτει μια ανεξερεύνητη διάσταση της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

    Ο σκοπός της έκθεσης

    Σκοπός της έκθεσης είναι να αποτελέσει ένα σημείο συνεύρεσης χωρίς αποκλεισμούς και να καταρρίψει τους φραγμοί ανάμεσα στους ανθρώπους. Το σύνθημα "Αγγίξτε την Τέχνη" εξάλλου, εκφράζει την αντίθεση των εμπνευστών του κατά της απομόνωσης των σημερινών ανθρώπων, αλλά και κατά της αποξένωσης του ανθρώπου από την τέχνη.

    Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται πορτρέτα, προτομές, ανθρώπινες μορφές, μοτίβα με ζώα. Πρόκειται για αφηρημένα έργα τέχνης με πρωτότυπη υφή, ώστε ο επισκέπτης να έχει τη δυνατότητα να τα περιεργαστεί αγγίζοντάς τα.

    Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210- 36.21.601

    [09] Έκθεση ιστορικής μνήμης στην Αθήνα

    28/11/2002 5:18:00 μμ

    Η έκθεση "Ο τελευταίος Ελληνισμός της Μικράς Ασίας" ανοίγει τις πύλες της στο κοινό στις 2 Δεκεμβρίου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο πλαίσιο του επετειακού έτους για τα 80 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Η έκθεση διοργανώνεται από τη Λαϊκού Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Ελλάδος.

    Τα εκθέματα

    Μέσα από τεκμήρια και μαρτυρίες η έκθεση επιδιώκει να αναπαραστήσει και να αναδείξει ποικίλες πτυχές και όψεις της ύστερης παρουσίας του ελληνισμού στην Μικρά Ασία. Παράλληλα, ανασυνθέτει το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις που σημάδεψαν την τύχη του.

    Οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά ποικίλα εκθέματα, όπως ιστορικά κειμήλια, σημαίες, χαρακτικά, έγγραφα, έντυπα, σπάνιες εκδόσεις, προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες και λαϊκές ενδυμασίες. Παράλληλα, θα μπορούν να ακούσουν χαρακτηριστικά δείγματα της λαϊκής μουσικής παράδοσης της Μικρά Ασίας από αναπαραγωγές παλαιών ηχογραφήσεων, που δημιούργησε ειδικά για την έκθεση το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.

    Βασικοί άξονες της έκθεσης, που είναι διαρθρωμένη σε ενότητες και παρακολουθεί την πορεία του ελληνισμού τα τελευταία χρόνια πριν από το1922, είναι η οργάνωση της ζωής του υπόδουλου μικρασιατικού ελληνισμού, τα προβλήματα που αντιμετώπιζε και ο ρόλος της εκπαίδευσης και της εκκλησίας.

    Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-3226370, 3237315, 3237617, 3222266

    [10] Απαγορεύτηκε διαφήμιση με τον Μπους

    28/11/2002 2:28:00 μμ

    Μία τηλεοπτική διαφήμιση με κινούμενα σχέδια, η οποία παρουσιάζει τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους να μπερδεύει μία τοστιέρα με τη συσκευή του βίντεο, απαγορεύτηκε στη Βρετανία με την αιτιολογία ότι γελοιοποιεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Στη διαφήμιση, η οποία προβάλλεται στη σατιρική εκπομπή 2DTV, ο Μπους γελαστός, βάζει φωτιά στην τοστιέρα στην προσπάθειά του να παίξει μία βιντεοκασέτα.

    Αντιδρούν οι παραγωγοί της εκπομπής

    Η υπηρεσία ελέγχου διαφημίσεων έκρινε ότι η διαφήμιση κινουμένων σχεδίων είναι υβριστική, καθώς αμφισβητεί την ευφυΐα του προέδρου. Η υπηρεσία ανακοίνωσε επίσης, ότι οι παραγωγοί της εκπομπής έπρεπε να αποσπάσουν την άδεια του Μπους πριν προχωρήσουν στην προβολή της. "Θεωρήσαμε ότι οι συμβολισμοί της συγκεκριμένης εκπομπής δε θα άρεσαν στον πρόεδρο Μπους και ως εκ τούτου είναι υβριστικοί", υπογράμμισε ο Βισντίμ Μακλίν διευθυντής της Υπηρεσίας Ελέγχου διαφημίσεων.

    Οι δημιουργοί της εκπομπής 2DTV από την άλλη πλευρά, απέρριψαν την κριτική και υποστήριξαν ότι, αν και η εκπομπή τους κάνει πολύ πιο αιχμηρά σχόλια, ποτέ δεν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα. "Νομίζω ότι είναι γελοίο. Πρέπει να γίνει μία σοβαρή συζήτηση γι' αυτό το θέμα", είπε ο παραγωγός της σειράς Γκιλς Πιλμπρόου.

    Από το φλεγματικό χιούμορ της εκπομπής δε γλίτωσε ούτε ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ, ο οποίος παρουσιάζεται να έλκεται από μια μπάλα που του κουνά ο Μπους- ένα επικριτικό σχόλιο για τη στάση του Μπλερ, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί το "υπάκουο σκυλάκι" του Μπους στα θέματα διεθνούς πολιτικής.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, BBC

    [11] Μήνυμα σε κάρτες στην ΕΕ από Τούρκους φοιτητές

    28/11/2002 7:13:00 μμ

    Φοιτητές από 45 πανεπιστήμια της Τουρκίας θα στείλουν περίπου ένα εκατομμύριο ευχετήριες κάρτες για τα Χριστούγεννα στους ηγέτες των χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις προσπάθειες τις χώρας τους να εισέλθει στην Ενωμένη Ευρώπη. Οι κάρτες δείχνουν τέσσερις διαφορετικές εικόνες της Τουρκίας με το σλόγκαν "Για μία πιο ολοκληρωμένη Ευρώπη", συνδέοντας την τούρκικη με την ευρωπαϊκή σημαία. Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών της Τουρκίας, προκειμένου να αποσπάσει μία ημερομηνία έναρξης των συζητήσεων για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη σύνοδο της Κοπεγχάγης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 28 November 2002 - 20:15:19 UTC