Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Τουρκία στηρίζει τις αποφάσεις Ντενκτάς
  • [02] Toν Μάρτιο πιθανότατα η δίκη της ''17Ν''
  • [03] Πρόγραμμα δράσης της ΕΕ για τη λαθρομετανάστευση
  • [04] Αύριο ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ για εκπαιδευτικούς
  • [05] Συνάντηση Παπαντωνίου με κλιμάκιο ΝΔ για 2004
  • [06] Παράνομη η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας
  • [07] Κένυα: Αλλαγή τακτικής της Αλ Κάιντα;
  • [08] Ιράκ: Οι ΗΠΑ παρεμποδίζουν τις επιθεωρήσεις
  • [09] Με τον Αϊ-Βασίλη έρχονται οι φορολογικές δηλώσεις
  • [10] Πέντε οι προσφορές για τη Νέα Ολυμπιακή
  • [11] Κόντρα για την οικονομία στη Bουλή
  • [12] Γκαργκάνας: ''Σφιχτότερη δημοσιονομική πολιτική''

    [01] Η Τουρκία στηρίζει τις αποφάσεις Ντενκτάς

    29/11/2002 7:36:00 μμ

    Η Τουρκία στηρίζει τη στάση που υιοθέτησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ρ. Ντενκτάς στο θέμα των συνομιλιών για το Κυπριακό τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σημερινή πεντάωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας. Στο μεταξύ, στην αποψινή συνάντηση τους, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ντε Σότο αντάλλαξαν απόψεις επί του Κυπριακού και τόνισαν την ανάγκη λύσης πριν τη Σύνοδο στην Κοπεγχάγη.

    Αισιοδοξία Ντε Σότο για καταρχήν συμφωνία πριν τη Σύνοδο

    Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν βάλει στόχο για λύση πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Ντε Σότο χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό και επισήμανε ότι η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο.

    Συνέχισε λέγοντας ότι έχει δώσει ένα σχέδιο και θα ήθελε να έχει μια συνάντηση με τους δυο ηγέτες, αλλά λόγω ασθένειας του Ντενκτάς αυτό δεν μπορεί να γίνει. Γι' αυτό ζήτησε να του στείλουν γραπτά σχόλια επί του σχεδίου. Έχει μείνει λίγος χρόνος, είπε ο κ. Ντε Σότο, πριν από την Κοπεγχάγη, όμως ελπίζουμε ότι ένα σημαντικό μέρος του σχεδίου θα συμφωνηθεί και τα υπόλοιπα θα συμφωνηθούν μετά τη Σύνοδο και πριν το δημοψήφισμα.

    Γ. Παπανδρέου: ''Ο Ντενκτάς κωλυσιεργεί''

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μετά την συνάντηση που είχε το πρωί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη κατηγόρησε το Ραούφ Ντενκτάς για κωλυσιεργία και ελιγμούς, με σκοπό να μη συζητηθεί η ουσία του προβλήματος και πρόσθεσε ότι τα περιθώρια ως τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης είναι ασφυκτικά.

    Δύσκολο να τηρηθούν τα αρχικά χρονοδιαγράμματα εξαιτίας της κωλυσιεργίας της Τουρκοκυπριακής και Τουρκικής πλευράς, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή την προοπτική επίλυσης ακόμη και στην περίπτωση που δεν καταλήξουμε στην Κοπεγχάγη.

    Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, μιλώντας σε εκδήλωση της Ενωσης Κυπρίων Ελλάδας, κάλεσε τους Ελληνοκύπριους διαπραγματευτές να εξαντλήσουν την επιμονή τους για να διορθώσουν το σχέδιο Ανάν ώστε να γίνει βιώσιμο και λειτουργικό το μόρφωμα που θα διαδεχθεί την κυπριακή δημοκρατία και επισήμανε ότι διακυβεύονται ύψιστα εθνικά συμφέροντα αν οι διαπραγματεύσεις δεν αντιμετωπίσουν τις αρνητικές διατάξεις αυτού του σχεδίου.

    Το Κυπριακό αναμένεται να συζητηθεί το Σαββατοκύριακο στο περιθώριο της Συνόδου της "Κεντρώας Δημοκρατικής Διεθνούς" στην Κέρκυρα, στην οποία θα προεδρεύσει ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ-Μαρία-Αθναρ και θα συμμετάσχει ο πρόεδρος της Ν.Δ Κώστας Καραμανλής.

    Εν αναμονή της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου

    «Τώρα πάμε για ένταξη» δήλωσε ο Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος διεμήνυσε το πρωί στον κ. Ντε Σότο ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να απαντήσει αύριο στην τελευταία γραπτή έκκληση Ανάν, που ζητά να ενημερωθεί για ποια σημεία του σχεδίου του επιθυμούν να διαπραγματευτούν οι δύο πλευρές, καθώς θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου.

    Στη Λευκωσία, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, δήλωσε ότι τα περιθώρια για ουσιαστική διαπραγμάτευση στο Κυπριακό πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης περιορίζονται ασφυκτικά και ως εκ τούτου οι ημερομηνίες δεν πρέπει να θεωρούνται δεσμευτικές.

    Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης θα διεξαχθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το κυπριακό την οποία έχει ζητήσει το ΚΚΕ.

    [02] Toν Μάρτιο πιθανότατα η δίκη της ''17Ν''

    29/11/2002 7:38:00 μμ

    Στις 3 Μαρτίου του 2003 φαίνεται ότι θα αρχίσει η μεγάλη δίκη για τη "17 Νοέμβρη", σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, μέσα στον Ιανουάριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες διαμόρφωσης της αίθουσας του Κορυδαλλού, όπου θα διεξαχθεί η δίκη και το Φεβρουάριο θα γίνουν δοκιμαστικές εφαρμογές των μέτρων ασφάλειας. Με την πρότασή του προς το τριμελές Συμβούλιο Εφετών, που δόθηκε σήμερα στους συνηγόρους, ο εισαγγελέας Κυριάκος Καρούτσος ζητάει να παραπεμφθούν σε δίκη οι 18 προφυλακισμένοι στον Κορυδαλλό και να απαλλαγεί ο Αυγουστίνος Ξηρός. Οσον αφορά στη νομική φύση του αδικήματος συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, ο εισαγγελέας αποφαίνεται ότι είναι διαρκές.

    Στο νοσοκομείο πάλι ο Σάββας Ξηρός

    Στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας μεταφέρθηκε σήμερα, λίγο μετά τη 1.30 μ.μ, ο Σάββας Ξηρός, για να υποβληθεί σε διπλή χειρουργική επέμβαση αύριο το πρωί.

    Οι γιατροί μετά τις επεμβάσεις που έκαναν μέχρι αργά το απόγευμα και στα δύο μάτια του κατηγορούμενου για συμμετοχή στη ''17Ν'' διαπίστωσαν ότι θα πρέπει να χειρουργηθεί το ένα μάτι προκειμένου να αντιμετωπισθεί μετατραυματικός καταρράκτης, ενώ παράλληλα να γίνει επέμβαση και στο δεύτερο μάτι, προκειμένου να αφαιρεθεί μέρος της σιλικόνης που είχε τοποθετηθεί αρχικά για να επουλωθούν τα τραύματα.

    Το χειρουργείο που έχει προγραμματιστεί για αύριο το πρωί θα γίνει από τους υπεύθυνους οφθαλμοχειρουργούς του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου και θα απαιτηθεί η ολική αναισθησία του ασθενούς. Οι γιατροί αν και δεν μπορούν να κάνουν εκτιμήσεις για την τελική κατάσταση, όπως αυτή θα δημιουργηθεί μετά το χειρουργείο, λένε ότι εάν όλα πάνε καλά ο Σάββας Ξηρός θα επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού την ερχόμενη Δευτέρα το μεσημέρι.

    [03] Πρόγραμμα δράσης της ΕΕ για τη λαθρομετανάστευση

    29/11/2002 7:30:00 μμ

    Η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και εμπορίας ανθρώπων και η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, κυριάρχησε στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που συνήλθε σήμερα στις Βρυξέλλες. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος και ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Ευάγγελος Μαλέσιος. Το Συμβούλιο ενέκρινε πρόγραμμα δράσης, σχετικά με την επιστροφή των λαθρομεταναστών και όσων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα επιχειρησιακής συνεργασίας, ανταλλαγής πληροφοριών και κοινούς κανόνες, αλλά με εκκρεμότητα στους πόρους χρηματοδότησης.

    Χρηματοδότηση δαπανών των κρατών-μελών

    Κατά τη συνεδρίαση ο αρμόδιος Επίτροπος Αντόνιο Βιτορίνο παρουσίασε στοιχεία από τη μελέτη που εκπονήθηκε με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Σεβίλλης (Ιούνιος 2002) σχετικά με το άσυλο και τη μετανάστευση, καθώς και την πρόοδο εφαρμογής του σχεδίου για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων των κρατών- μελών της ΕΕ.

    Επίσης, έγινε ειδική μνεία σε κοινοτικές πολιτικές που θα συγχρηματοδοτούν εθνικές δαπάνες των κρατών -μελών για την υλοποίηση αυτών των σχεδίων, ενώ εξετάστηκε μέσα από αυτό το πρίσμα και η σημασία της διεύρυνσης, οπότε οι νέες χώρες θα είναι υπεύθυνες για τα 2/3 των εξωτερικών χερσαίων συνόρων της ΕΕ.

    Παράλληλα, διερευνήθηκαν οι δυνατότητες χρηματοδότησης από το πρόγραμμα ΑΡΓΩ (συνολικά 8,3 εκ. ευρώ το 2003) και από άλλα κοινοτικά μέσα και προγράμματα.

    Προτεραιότητα της Ελλάδας η προώθηση ενιαίας πολιτικής

    Ο Ελληνας υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Ευάγγελος Μαλέσιος, στην παρέμβασή του, τόνισε ότι η προώθηση ενιαίας πολιτικής για το άσυλο, τη μετανάστευση και τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων αποτελεί διακηρυγμένη προτεραιότητα της χώρας μας.

    Ειδικότερα στο θέμα της λαθρομετανάστευσης συμφώνησε με τον Ισπανό και Ιταλό συνάδελφό του, για την οξύτητα που έλαβε πρόσφατα το φαινόμενο, αναφέροντας ότι το τελευταίο δεκαήμερο ο αριθμός των λαθρομεταναστών που έφθασαν στη χώρα δια θαλάσσης ξεπέρασε τα 500 άτομα, ενώ στη ξηρά οι αρχές φύλαξης των συνόρων απωθούν πολλαπλάσιο αριθμό ατόμων που επιχειρούν να διέλθουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

    Ο κ. Μαλέσιος ανέφερε ότι η ενιαία διαχείριση των συνόρων αποτελεί αναγκαιότητα και κοινό όραμα των χωρών της ΕΕ, τονίζοντας την ουσιαστική συμβολή στην κατεύθυνση αυτή του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Μετανάστευσης που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Επισήμανε επίσης, την ανάγκη ορθολογικής κατανομής των βαρών, που επιβαρύνουν δυσανάλογα ορισμένες χώρες όπως η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, σημειώνοντας ότι μόνο κατά το 2000 και 2001 επαναπατρίστηκαν από τη χώρα μας 170.000 και 160.000 Αλβανοί υπήκοοι αντιστοίχως.

    [04] Αύριο ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ για εκπαιδευτικούς

    29/11/2002 5:19:00 μμ

    Στις 7 το πρωί πρέπει να βρίσκονται αύριο στα εξεταστικά κέντρα οι υποψήφιοι του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για εκπαιδευτικούς, νηπιαγωγούς και πτυχιούχους της Πληροφορικής, καθώς και της Γαλλικής, Αγγλικής και Γερμανικής Φιλολογίας. Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να έχουν μαζί τους την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή το δίπλωμα οδήγησης ή άλλο δημόσιο έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητά τους. Επιτρέπεται το μπλε ή μαύρο στυλό, η γόμα και ένα μπουκαλάκι νερό ή αναψυκτικό, ενώ απαγορεύεται η χρήση σημειώσεων, κινητών τηλεφώνων, υπολογιστικών μηχανών και διορθωτικού υγρού.

    [05] Συνάντηση Παπαντωνίου με κλιμάκιο ΝΔ για 2004

    29/11/2002 2:40:00 μμ

    Στην ανάγκη ασφαλούς διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων συμφώνησαν ο υπουργός Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, και κλιμάκιο βουλευτών της ΝΔ, που τον επισκέφθηκαν για να συζητήσουν τη συμβολή των ενόπλων δυνάμεων στην Ολυμπιάδα. Από την πλευρά της ΝΔ, εκφράστηκε η ελπίδα να υπάρξει διαφάνεια σε ότι αφορά την εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων στα θέματα των Ολυμπιακών.

    Παροχή συστηματικής ενημέρωσης

    Ο κ. Παπαντωνίου συμφώνησε με τη θετική, όπως χαρακτήρισε, πρωτοβουλία της ΝΔ για την παροχή ενημέρωσης σε συστηματική βάση, ώστε τίποτε να μην μείνει κρυφό, όπως είπε. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η δεδομένη συνεργασία όλων των κομμάτων στον κοινό στόχο θα οδηγήσει σε μια διεξαγωγή Ολυμπιακών Αγώνων που θα μας κάνει όλους υπερήφανους, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, όπως η πίεση του χρόνου.

    Η Φάνη Πάλλη Πετραλιά, αφού χαρακτήρισε τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων "εθνικό εγχείρημα", ζήτησε από την κυβέρνηση να μην εμπλέξει τις Ένοπλες Δυνάμεις στο καθεστώς αδιαφάνειας που παρατηρούμε στην ολυμπιακή προετοιμασία.

    Ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι κοινός στόχος είναι η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων υπό συνθήκες απόλυτης ασφαλείας. "Διατυπώσαμε τις ανησυχίες και τις επιφυλάξεις μας, ώστε η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και η εξέλιξή τους να πάει καλώς", πρόσθεσε ο ίδιος.

    [06] Παράνομη η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

    29/11/2002 2:05:00 μμ

    Κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις όλων των αεροπορικών εταιρειών το Σάββατο και την Κυριακή καθώς οι στάσεις εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας κηρύχθηκαν παράνομες και καταχρηστικές.

    [07] Κένυα: Αλλαγή τακτικής της Αλ Κάιντα;

    29/11/2002 7:31:00 μμ

    'Ολα δείχνουν ότι η Αλ Κάιντα κατευθύνει πλέον τα χτυπήματά της προς πολυσύχναστους τουριστικούς στόχους, εφόσον επιβεβαιωθούν οι υποψίες των αρχών στην Κένυα. Η χθεσινή διπλή επίθεση στοίχισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 80. Η αστυνομία έχει συλλάβει 12 υπόπτους, ανάμεσά τους και ένα ζευγάρι με αμερικανικό διαβατήριο. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως είδαν τη γυναίκα στο όχημα από το οποίο εκτοξεύθηκαν οι δύο πύραυλοι.

    Ξένοι και οι δώδεκα που ανακρίνονται

    Δεκατρείς είναι συνολικά οι συλληφθέντες, εκ των οποίων μόνο ένας ήταν Κενυάτης, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος σχεδόν αμέσως. Έξι από τους κρατούμενους είναι Πακιστανοί, τέσσερις Σομαλοί, μία Αμερικανίδα και ένας Ισπανός που φέρει και αυτός αμερικανικό διαβατήριο. Οι δύο τελευταίοι δήλωσαν στην αστυνομία ότι προέρχονται από τη Φλόριντα των ΗΠΑ.

    Μπους: ''Φρικτά εγκλήματα''

    Αμέσως μετά την επανεκλογή του στην ηγεσία του κόμματος του Λικούντ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν υποσχέθηκε ότι θα καταδιώξει αυτούς που δολοφόνησαν τους ισραηλινούς πολίτες στην Κένυα. " Το Ισραήλ θα καταδιώξει και θα συλλάβει αυτούς που έχυσαν το αίμα των συμπολιτών μας. Κανείς δεν πρόκειται να γλυτώσει" τόνισε ο Σαρόν.

    Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους καταδίκαζε τις επιθέσεις στην Κένυα ως "φρικτά εγκλήματα" και τονίζοντας παράλληλα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους θα αγωνισθούν για να καταπολεμήσουν τέτοιες "απεχθείς ενέργειες" σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Αερογέφυρα για την μεταφορά των Ισραηλινών

    Εν τω μεταξύ, μεταγωγικό αεροσκάφος της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας μετέφερε στο Τελ Αβίβ τις σορούς των τριών Ισραηλινών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ,στο αεροσκάφος επέβαιναν και ορισμένοι από τους τραυματίες της χθεσινής επίθεσης.

    Χθες τη νύχτα, οι ισραηλινές Αρχές οργάνωσαν αερογέφυρα για τη μεταφορά στο Ισραήλ όλων των ισραηλινών πολιτών από την Κένυα.

    Σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό, από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους εννιά Κενυάτες, τρεις Ισραηλινοί και οι τρεις τρομοκράτες. Μεταξύ των θυμάτων των Ισραηλινών ήταν δύο μικρά αδελφάκια, η μητέρα των οποίων τραυματίστηκε σοβαρά.

    Οι δύο επιθέσεις

    Να θυμίσουμε ότι χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε διπλό χτύπημα κατά ισραηλινών στόχων στη Μομπάσα.

    Στο πρώτο εξερράγη αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά στην είσοδο του ξενοδοχείου Παραντάις, με αποτέλεσμα το θάνατο δεκαπέντε ατόμων και τον τραυματισμό τουλάχιστον ογδόντα.

    Λίγο πριν κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης εκτοξεύθηκαν δύο πύραυλοι με στόχο ισραηλινό αεροπλάνο που απογειωνόταν εκείνη την ώρα, αλλά αστόχησαν για λίγα μέτρα.

    Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η οργάνωση του Μπιν Λάντεν βάζει τώρα στο στόχαστρο πολυσύχναστα παραθεριστικά θέρετρα, τακτική που εγκαινιάστηκε με την επίθεση στο Μπαλί.

    Αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι η Αυστραλία είχε εκδώσει προειδοποίηση για τον κίνδυνο ''τρομοκρατικών επιθέσεων'' στην Κένυα και ιδιαιτέρως στη Μομπάσα, στις 12 Νοεμβρίου, δύο εβδομάδες πριν από την επίθεση αυτοκτονίας σε ξενοδοχείο της πόλης, που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 12 ανθρώπων.

    [08] Ιράκ: Οι ΗΠΑ παρεμποδίζουν τις επιθεωρήσεις

    Πηγή: ΑΠΕ 29/11/2002 1:08:00 μμ

    Ενώ οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ συνεχίζουν τις επιθεωρήσεις τους στο Ιράκ για την ανεύρεση όπλων μαζικής καταστροφής, η Βαγδάτη μέσω δημοσιεύματος της εφημερίδας του κόμματος Μπάαθ που ηγείται ο Σαντάμ Χουσείν κατηγορούν τις ΗΠΑ, ότι προσπαθούν να παρεμποδίσουν το έργο των επιθεωρητών του ΟΗΕ. Σύμφωνα με την εφημερίδα Αλ Θάουρα η στάση των αμερικανών οφείλεται στο ότι θέλουν να προκαλέσουν ρήξη με τη Βαγδάτη, για να έχουν πρόσχημα για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ.

    Το Ιράκ δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής

    ''Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μοναδική χώρα που ερμηνεύει την απόφαση του ΟΗΕ με τέτοιο τρόπο που ταιριάζει με τις εχθρικές προθέσεις εναντίον του Ιράκ και του Αραβικού κόσμου'', σημειώνει η ιρακινή εφημερίδα. ''Συνεπώς, θα συνεχίσουν να απειλούν και να χώνουν τη μύτη τους στο έργο των επιθεωρητών ή θα το παρεμποδίζουν, ειδικά όταν οι επιθεωρητές και όλος ο κόσμος καταλάβει ότι το Ιράκ δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής", προσθέτει η Αλ Θάουρα.

    Οι επιθεωρητές του ιρακινού οπλοστασίου επισκέφθηκαν χθες τέσσερις ιρακινές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων ένα εργοστάσιο πυρομαχικών και ένα εργαστήριο ζωικών εμβολίων για τον αφθώδη πυρετό κοντά στη Βαγδάτη, που στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί για παρασκευή βιολογικών όπλων, αλλά διαπίστωσαν ότι οι εγκαταστάσεις είχαν αχρηστευθεί και παρέμεναν μη ενεργές.

    ''Το ερευνητικό εργαστήριο και το εργοστάσιο Αλ Νάσερ ήταν μεταξύ των εγκαταστάσεων που είχε περιλάβει στο φάκελο του ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ το Σεπτέμβριο του 2002,υποστηρίζοντας ότι φιλοξενούσαν απαγορευμένες δραστηριότητες '' δήλωσε εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών.'' Τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων όμως δείχνουν ότι επρόκειτο για ψευδείς ισχυρισμούς και ψέματα που διέδιδε ο Μπλερ για να παρουσιάσει τις αβάσιμες κατηγορίες του κατά του Ιράκ'',πρόσθεσε.

    Εντολή Χουσείν για απόκρυψη στοιχείων

    Βρετανικές εφημερίδες αποκαλύπτουν πάντως σήμερα ότι ο ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσέιν έχει δώσει εντολή σε εκατοντάδες άτομα να κρύψουν στοιχεία από όπλα μαζικής καταστροφής στα σπίτια τους για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

    Σύμφωνα με τους Τάιμς και την Ιντιπέντεντ, ο Σαντάμ Χουσέιν έχει δώσει εντολές σε επιστήμονες, δημόσιους υπάλληλους, ακόμα και σε κάποιους έμπιστους αγρότες να κρύψουν στοιχεία από όπλα μαζικής καταστροφής στα σπίτια τους, απειλώντας τους με σοβαρές συνέπειες εάν αρνηθούν να υπακούσουν.

    Οι Τάιμς σημειώνουν μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους θεωρούν τόσο σοβαρή την υπόθεση ώστε εξετάζουν το ενδεχόμενο να απευθύνουν έκκληση στους ιρακινούς αξιωματούχους να ενημερώσουν τους επιθεωρητές του ΟΗΕ για την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ.

    Την ίδια ώρα, τα αμερικανικά αεροσκάφη που επιτηρούν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο νότιο Ιράκ πραγματοποίησαν ρίψεις προπαγανδιστικών φυλλαδίων, πάνω από ιρακινές τηλεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις.

    Για πρώτη φορά στα φυλλάδια αυτά περιέχεται προειδοποίηση προς τους Ιρακινούς να μην προσπαθήσουν να επισκευάσουν εξοπλισμό ή εγκαταστάσεις που έχουν καταστραφεί από βρετανικούς και αμερικανικούς βομβαρδισμούς. Μέχρι τώρα τα φυλλάδια απλώς ζητούσαν από τους Ιρακινούς να μην ανοίγουν πυρ εναντίον των αεροσκαφών.

    [09] Με τον Αϊ-Βασίλη έρχονται οι φορολογικές δηλώσεις

    29/11/2002 5:36:00 μμ

    Νωρίς-νωρίς προς αποφυγή καθυστερήσεων και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα την αποστολή των δηλώσεων. Προσοχή: στις φετινές δηλώσεις δεν υπάρχουν ποσά σε δραχμές αλλά μόνο σε ευρώ. Τα δεκαδικά στοιχεία δεν πρέπει να αναγράφονται αριστερά από την εκτυπωμένη υποδιαστολή γιατί στην επεξεργασία θα ληφθούν ως ακέραια. Στο τηλέφωνο 210-4802222 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου μπορείτε να απευθύνεστε για πληροφορίες σχετικά με τις δηλώσεις ή την εκκαθάριση φόρου.

    Χρήσιμες οδηγίες

    Και, εφέτος, το απλό δισέλιδο Ε1Α θα συμπληρώσουν-με διαδικασίες εξπρές-μισθωτοί και συνταξιούχοι που:

    έχουν εισόδημα μόνο από τον μισθό ή την σύνταξή τους ένα σπίτι ένα αυτοκίνητο.

    Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξετε:

    στους κωδ. 315: αναγράψτε σωστά τον φόρο που σας έχει παρακρατηθεί κωδ. 063: τόκοι στεγαστικών δανείων κωδ. 114: συμπληρώνεται μόνο σε ιδιοκατοίκηση στο έντυπο Ε- μην ξεχάσετε να συμπληρώσετε την δεύτερη κατοικία σας, εάν είναι πάνω από 100 τετραγωνικά.

    [10] Πέντε οι προσφορές για τη Νέα Ολυμπιακή

    29/11/2002 5:13:00 μμ

    Πέντε επιχειρηματικοί όμιλοι υπέβαλαν το μεσημέρι- τελευταία ημέρα της προθεσμίας- προσφορές για την εξαγορά του 51% της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Όπως έγινε γνωστό, οι ενδιαφερόμενοι είναι ο Ομιλος Ολύμπικ Ινβέστορς με επικεφαλής τον κ. Αλεξάκη, ο αμερικάνικος Ομιλος Γουέξτ Φόρντ, ο επιχειρηματίας Παύλος Βαρδινογιάννης, ο εφοπλιστής Στέλιος Ρέστης και ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Στέλιος Ράππης που έχει την αεροπορική εταιρεία Κράιζλερ Αβιέισο. Επίσης παράταση λίγων ημερών για να υποβάλλει την προσφορά του ζήτησε ο Ομιλος Αυστραλών επιχειρηματιών. Τη ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί πoια από τις πέντε προσφορές είναι επικρατέστερη για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Το Ελληνικό Δημόσιο διεκδικεί τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ για τη Νέα Ολυμπιακή.

    [11] Κόντρα για την οικονομία στη Bουλή

    29/11/2002 2:19:00 μμ

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε στη Βουλή ο Κ. Καραμανλής κατά τη συζήτηση επερώτησης βουλευτών του κόμματός του σχετικά με τους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών, καταλογίζοντάς της σχέσεις με οργανωμένα συμφέροντα και πολιτική απάτη στην οικονομία. Προειδοποίησε ότι το ζήτημα των προμηθειών στις ένοπλες δυνάμεις - που εγείρονται υπόνοιες ότι υπήρξαν μίζες και μεσολάβησαν μεσάζοντες - δεν θα το αφήσει έτσι. Απαντώντας ο Ν. Χριστοδουλάκης, μίλησε για αντίφαση και αδιέξοδο της ΝΔ η οποία υιοθετεί όλα τα αιτήματα που προβάλλονται στην πιάτσα του λαϊκισμού και προβάλλει με μελανά χρώματα την οικονομία ώστε να προετοιμάσει τον ελληνικό λαό για τις ακραίες αντιλαϊκές πολιτικές που σκοπεύει να εφαρμόσει αν έρθει στην εξουσία.

    [12] Γκαργκάνας: ''Σφιχτότερη δημοσιονομική πολιτική''

    29/11/2002 2:52:00 μμ

    Ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας με βραδύτερους ρυθμούς απ' ότι είχε προβλεφθεί για το 2002, προβλέπει ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Νικόλαος Γκαργκάνας στην ενδιάμεση έκθεση για την νομισματική πολιτική την οποία κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, εκτιμώντας παράλληλα την ανάγκη για σφιχτότερη δημοσιονομική πολιτική και διαρθρωτικές αλλαγές για την Ελλάδα.

    Για την Ελλάδα η Τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη στο 3,4% και μέσο ετήσιο πληθωρισμό 3,6%, ενώ για την ανεργία αναφέρει ότι παραμένει υψηλή παρ' ότι εμφανίζει σημεία υποχώρησης.

    Οσον αφορά το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών η έκθεση της τράπεζας διαπιστώνει διεύρυνση η οποία αποδίδεται στην ύπαρξη διαρθρωτικών αδυναμιών και υπογραμμίζει την ανάγκη περαιτέρω μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπισή τους.

    Για το δημόσιο χρέος σημειώνεται ότι παραμένει υψηλό σε σχέση με το ΑΕΠ και καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να βελτιωθεί η δημοσιονομική κατάσταση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 29 November 2002 - 17:58:24 UTC