Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μειώνεται η διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ σύμφωνα με την MRB
  • [02] Εορταστικό ωράριο στα καταστήματα
  • [03] Στα γραφεία του ΟΚΑΝΑ ο Καραμανλής
  • [04] Κινητοποιήσεις των Σωμάτων Ασφαλείας
  • [05] Σαντάμ Χουσεΐν: ''Ευκαιρία οι επιθεωρήσεις''
  • [06] Ισχυρές εκρήξεις στην Ινδονησία
  • [07] Ναυτικό ατύχημα στο Βόσπορο
  • [08] Αναστολή πτήσεων ισραηλινών εταιρείων προς Κύπρο
  • [09] Μείωση επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
  • [10] Μειώθηκε η ανεργία το τρίτο τρίμηνο του 2002
  • [11] Επικίνδυνα τα χάπια αντισύλληψης;
  • [12] Ο καρκίνος του πνεύμονα προτιμά τις γυναίκες
  • [13] Ανθρωπος ή ποντίκι; Μικρή η διαφορά
  • [14] Παγκόσμια ημέρα Εθελοντισμού
  • [15] Επανέρχεται η Ουίτνεϊ Χιούστον

    [01] Μειώνεται η διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ σύμφωνα με την MRB

    5/12/2002 6:37:00 μμ

    Νέα δημοσκόπηση της MRB δείχνει ότι η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 6,1 ποσοστιαίων μονάδων, το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, μειώνει τη διαφορά κατά 3,3 μονάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα της ίδιας εταιρείας στις αρχές του καλοκαιριού. Η δημοσκόπηση αυτή πρόκειται για την εξαμηνιαία έρευνα- "τάσεις" της. Στο ερώτημα "ποιός είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός", ο Κώστας Καραμανλής συγκεντρώνει 39,5%, δηλαδή 0,4% περισσότερο από τον Κώστα Σημίτη. Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, εμφανίζεται να καλύπτει μεγάλο μέρος της διαφοράς του 3,5% που τον χώριζε από τον αρχηγό της ΝΔ, σύμφωνα με την προηγούμενη έρευνα της MRB.

    Αναλυτικά, η ΝΔ συγκεντρώνει το 38,5% των προτιμήσεων, το ΠΑΣΟΚ 32,4%, το ΚΚΕ 5,3%, ο ΣΥΝ 3,5%, το ΔΗΚΚΙ 2,2%, ενώ 2,3% εμφανίζεται να αποκτά και το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη.

    Στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει το 59,1% έναντι του 61,3% στην προηγούμενη έρευνα και το ΠΑΣΟΚ 27,8% έναντι 21,5%.

    "Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν ενδείξεις τις οποίες λαμβάνουμε υπ' όψιν μας, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν καθορίζουν τις πεποιθήσεις και τις πράξεις μας και γενικότερα την υλοποίηση του προγράμματός μας", σχολίασε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό Συμβούλιο. Και πρόσθεσε ότι υπάρχει χρόνος η κυβέρνηση να κεφαλαιοποιήσει το έργο της για την αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό της χώρας με σοβαρότητα και αυτοπεποίθηση, ώστε το 2004 να κριθεί συνολικά από τον λαό.

    [02] Εορταστικό ωράριο στα καταστήματα

    5/12/2002 5:18:00 μμ

    Σε εορταστικούς ρυθμούς μπαίνουν από την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου και μέχρι τη Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου τα καταστήματα. Συγκεκριμένα, τα καταστήματα θα παραμένουν ανοικτά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, ενώ το Σάββατο 14, 21 και 28 Δεκεμβρίου θα είναι ανοικτά από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 6 το απόγευμα.

    Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου θα είναι ανοικτά από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 6 το απόγευμα, ενώ την Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου (παραμονή Χριστουγέννων) θα λειτουργήσουν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα και την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου (παραμονή Πρωτοχρονιάς) από τις 8 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

    Την Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, ενώ από την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου τίθεται σε ισχύ το κανονικό ωράριο.

    [03] Στα γραφεία του ΟΚΑΝΑ ο Καραμανλής

    5/12/2002 11:58:00 πμ

    Για την πορεία του προγράμματος του ΟΚΑΝΑ και για τα αποτελέσματα στην προσπάθεια καταπολέμησης των ναρκωτικών, ενημερώθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, που βρέθηκε στο κέντρο χορήγησης μεθαδόνης στην οδό Καποδιστρίου και στα κεντρικά γραφεία του ΟΚΑΝΑ. Ο κ. Καραμανλής τόνισε πως όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, το κράτος, η κοινωνία και οι πολίτες, μπροστά στη μάστιγα των ναρκωτικών που υποθηκεύει, όπως είπε χαρακτηριστικά, το μέλλον της χώρας.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι θα πρέπει να στηριχτούν όλοι οι φορείς που παλεύουν με το πρόβλημα των ναρκωτικών, σημειώνοντας ότι πρέπει να είμαστε απόλυτοι και αμείλικτοι στην πάταξη του κυκλώματος των ναρκωτικών.

    Σε ό,τι αφορά τους χρήστες, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ασθενείς, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν και να αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες κοινωνικές αιτίες, που σπρώχνουν τους νέους στα ναρκωτικά.

    Ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημείωσε ότι οι αιτίες του φαινομένου είναι η άμβλυνση αρχών και αξιών, η απαξίωση της παιδείας, η ανεργία, οι κοινωνικές ανισότητες και η ανισότητα των ευκαιριών.

    Ο κ. Καραμανλής κατέληξε λέγοντας ότι ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια η χώρα και σε αυτόν τον πόλεμο δεν χωρούν ούτε συμβιβασμοί ούτε εκπτώσεις.

    [04] Κινητοποιήσεις των Σωμάτων Ασφαλείας

    5/12/2002 5:36:00 μμ

    Νέες κινητοποιήσεις αποφάσισαν αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί σε κοινή συνεδρίαση των δευτεροβάθμιων Ενώσεων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο "Εσπέρια". Το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας ζητά να χαρακτηριστεί επικίνδυνη η εργασία τους, να δοθούν οι αποζημιώσεις για τις υπερωρίες και τα νυχτερινά, να θεσπιστεί ενιαίο μισθολόγιο και να δοθούν περισσότερα κίνητρα για όσους υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές. Οπως δήλωσαν οι συνδικαλιστές, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους θα πραγματοποιήσουν ένστολη διαμαρτυρία το Φεβρουάριο του 2003 στη Χαλκιδική, όπου θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

    Την ερχόμενη Τετάρτη τα προεδρεία των Ενώσεων θα συναντηθούν με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Φλωρίδη και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για να συζητήσουν τα αιτήματα τους. Από το αποτέλεσμα της συζήτησης θα εξαρτηθεί το πρόγραμμα κινητοποιήσεων που θα αποφασιστεί από τις Ενώσεις σε νέα συνεδρίαση την ερχόμενη Πέμπτη.

    [05] Σαντάμ Χουσεΐν: ''Ευκαιρία οι επιθεωρήσεις''

    5/12/2002 4:57:00 μμ

    Ενώ το Ιράκ αναμένεται την ερχόμενη Κυριακή να καταθέσει την επίσημη δήλωση του για το αν έχει στην κατοχή του πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις πιέσεις προς τους εκπροσώπους του ΟΗΕ, για να πραγματοποιήσουν πολλές επιθεωρήσεις ταυτόχρονα για την ανακάλυψη όπλων μαζικής καταστροφής. Την ίδια ώρα, στην πρώτη δημόσια ομιλία του μετά την επανάληψη των επιθεωρήσεων ο Σαντάμ Χουσεΐν κάλεσε τους συμπατριώτες του να επιδείξουν υπομονή, ενώ χαρακτήρισε ''ευκαιρία'' τις επιθεωρήσεις αυτές, ώστε ν'αποδειχτεί η καλή πίστη της χώρας. Σήμερα οι επιθεωρητές διέκοψαν τις επιθεωρήσεις τους προς ένδειξη σεβασμού της γιορτής Εϊντ ελ-Φιτρ που σηματοδοτεί τη λήξη του ραμαζανιού.

    Επιστράτευση στις ΗΠΑ

    Ο Σαντάμ Χουσεΐν που εμφανίστηκε στην τηλεόραση για πρώτη φορά τις τελευταίες 15 ημέρες, επεσήμανε ότι το Ιράκ θα εξασφαλίσει στους επιθεωρητές την ευκαιρία ν' αποδείξουν ότι δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, καθώς μέχρι σήμερα με τη στάση του εμφανίζεται συνεργάσιμο και φαίνεται να τους έχει επιτρέψει ανεμπόδιστη πρόσβαση σε τοποθεσίες που θεωρούνταν ύποπτες.

    Οι ΗΠΑ πάντως, παρά τις διαβεβαιώσεις του Ιράκ για την ομαλή διεξαγωγή των ερευνών, συνεχίζουν τις προετοιμασίες για μια ενδεχόμενη επίθεση.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάϊμς, που επικαλείται ανώνυμες στρατιωτικές πηγές, το Πεντάγωνο σχεδιάζει να προχωρήσει στην επιστράτευση χιλιάδων ανδρών της Εθνοφρουράς και εφέδρων τις προσεχείς ημέρες για κάλυψη στρατιωτικών αναγκών ενόψει ενός πιθανού πολέμου των ΗΠΑ με το Ιράκ.

    Παρότι δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις, το Πεντάγωνο - εφόσον ο πρόεδρος Μπους διατάξει επίθεση κατά του Ιράκ - σχεδιάζει να επιστρατεύσει τον ίδιο αριθμό εφέδρων όπως είχε κάνει κατά τον πόλεμο του Κόλπου, το 1991, υποστηρίζει η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση.

    Μέχρι σήμερα, έχουν επιστρατευθεί 50.755 έφεδροι για την άμυνα των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11-ης Σεπτεμβρίου 2001 και για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, γράφουν οι Τάϊμς

    Επισημάνσεις ΗΠΑ σε Τουρκία

    Μέσα στα ίδια πλαίσια και διαμορφώνοντας τον χάρτη των συμμαχιών, ο δεύτερος στην ιεραρχία του Πενταγώνου Πολ Γούλφοβιτς κάλεσε την Τουρκία να μην επέμβει μονομερώς σε περίπτωση πολέμου για να ελέγξει τους Κούρδους στο βόρειο Ιράκ, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ.

    "Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αναληφθεί δράση σε συμφωνία με τις ΗΠΑ και τους (Κούρδους) κατοίκους του βόρειου Ιράκ", δήλωσε ο Γούλφοβιτς σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα.

    Η Τουρκία, η οποία έχει σύνορα 400 χιλιομέτρων με το Ιράκ, φοβάται πως η κατάρρευση του ιρακινού καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν θα ενθαρρύνει τις αυτονομιστικές προσδοκίες των Κούρδων του Ιράκ και, κατά συνέπεια, εκείνες της δικής της κουρδικής μειονότητας από την άλλη πλευρά των συνόρων.

    [06] Ισχυρές εκρήξεις στην Ινδονησία

    5/12/2002 6:45:00 μμ

    Δυο ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα σε εστιατόριο της αλυσίδας McDonald's και σε έκθεση αυτοκινήτων, στην πόλη Μακασάρ, στην ανατολική Ινδονησία, ανακοίνωσε η αστυνομία. Από την πρώτη έκρηξη σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και άλλοι δυο τραυματίστηκαν σοβαρά, δήλωσε στο Reuters ο αξιωματικός της αστυνομίας Ραφαέλ Σάντι. Η δεύτερη έκρηξη, από την οποία δεν υπάρχουν θύματα, σημειώθηκε περίπου μια ώρα αργότερα σε έκθεση αυτοκινήτων, τέσσερα χιλιόμετρα μακριά, ανέφερε ο Σάντι και πρόσθεσε ότι γίνονται έρευνες για να εξακριβωθεί εάν οι εκρήξεις οφείλονται σε βόμβες.

    Τα τελευταία χρόνια σημειώνονται συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων και βομβιστικών επιθέσεων, μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών σε περιοχές του νησιού αυτού αλλά και σε άλλες περιοχές της νησιωτικής χώρας, ο πληθυσμός της οποίας είναι στην πλειοψηφία του μουσουλμανικός.

    Για ορισμένες βομβιστικές επιθέσεις έχουν κατηγορηθεί αυτονομιστές αντάρτες και εγκληματικές συμμορίες.

    [07] Ναυτικό ατύχημα στο Βόσπορο

    5/12/2002 6:43:00 μμ

    Σφοδρή σύγκρουση δύο πλοίων σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα στο Βόσπορο, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα. Το Τουρκικό Ferry "Τουργκούτ Οζάλ" λίγο μετά τον απόπλου από την Κωνσταντινούπολη, συγκρούστηκε με καμποτζιανό τάνκερ. Τις πρώτες στιγμές επικράτησε πανικός, ενώ προκλήθηκαν ζημιές και σε οχήματα που μετέφερε το πλοίο "Τουργκούτ Οζάλ".

    [08] Αναστολή πτήσεων ισραηλινών εταιρείων προς Κύπρο

    5/12/2002 3:00:00 μμ

    Το Ισραήλ αναστέλλει από την Κυριακή όλες τις πτήσεις προς την Κύπρο, μέχρι νεωτέρας, για "λόγους ασφαλείας", ανακοίνωσε σήμερα το ισραηλινό υπουργείο Μεταφορών. ''Όλες οι πτήσεις των ισραηλινών εταιρειών με κατεύθυνση την Κύπρο αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας και επαφές γίνονται στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών για να διευθετηθεί η υπόθεση αυτή'', αναφέρει το υπουργείο Μεταφορών στην ανακοίνωση που εξέδωσε χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

    Σύμφωνα με τον ισραηλινό κρατικό ραδιοσταθμό, η διοίκηση της πολιτικής αεροπορίας της χώρας, απαγόρευσε επίσης μέχρι νεωτέρας τις πτήσεις της Cyprus Airways προς το Τελ Αβίβ. Ο ραδιοσταθμός διευκρίνισε πως τα μέτρα αυτά ελήφθησαν "κατόπιν της έκπληξης που προκάλεσαν οι απαράδεκτοι περιορισμοί, οι οποίοι επιβλήθηκαν από τις κυπριακές αρχές στη δράση των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Λάρνακας''.

    Ο ραδιοσταθμός διευκρίνισε πως ''λόγω της λογοκρισίας'' δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες για τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στους Ισραηλινούς πράκτορες.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών, η απαγόρευση αφορά τρεις ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες, τον κρατικό αερομεταφορέα El Al Israel Airlines, την Arkia Isral Airlines και την ιδιωτική Israir.

    [09] Μείωση επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

    Πηγή: ΑΠΕ 5/12/2002 3:30:00 μμ

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε, μετά από 13 μήνες, να μειώσει τα επιτόκια, κίνηση που αναμενόταν ευρέως από την αγορά, για την τόνωση της αδύναμης ευρωπαϊκής οικονομίας. Η ΕΚΤ μείωσε το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης κατά 0,50%, στο 2,75% από το 3,25% και θα ισχύσει από την 11η Δεκεμβρίου του 2002.

    Το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης μειώθηκε στο 3,75% από το 4,25% και θα ισχύσει από την 6η Δεκεμβρίου.

    Τέλος, το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων μειώθηκε στο 1,75% από το 2,25%, από την 6η Δεκεμβρίου.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, πρόκειται να δώσει το απόγευμα συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να αναλύσει τους λόγους που οδήγησαν στις αποφάσεις αυτές.

    [10] Μειώθηκε η ανεργία το τρίτο τρίμηνο του 2002

    5/12/2002 2:36:00 μμ

    Στο 9,5% κυμάνθηκε η ανεργία του εργατικού δυναμικού το τρίτο τρίμηνο του 2002 παρουσιάζοντας μικρή μείωση έναντι του δευτέρου, το οποίο έκλεισε στο 9,6%. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Στο τρίτο τρίμηνο η συνολική απασχόληση παρουσίασε αύξηση 1,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2001, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από το 1998. Το ποσοστό μερικής απασχόλησης, σύμφωνα με τα στοιχεία, παραμένει χαμηλό, αν και αυξήθηκε σε 4,5% από 3,9% το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

    Από τους άνεργους, που ανέρχονται συνολικά σε 419.300, οι 155.500 επιθυμούν αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 54% είναι διατεθειμένοι να εργαστούν είτε με πλήρη είτε με μερική απασχόληση.

    Ο αριθμός των νέων ανέργων ανήλθε το τρίτο τρίμηνο 176.600 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 31.700 άτομα (15%) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2001.

    Ο αριθμός των μακροχρονίων ανέργων ανήλθε σε 227.500 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 10.400 άτομα (4,4%) σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι το ειδικό ποσοστό ανεργίας για τους άνδρες μειώθηκε σε 6,2% από 6,7% το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο και για τις γυναίκες σε 14,5% από 14,9% πέρυσι.

    Τέλος, μονοψήφια ποσοστά ανεργίας παρουσιάζουν 8 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζονται στις περιφέρειες της Κρήτης, Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου.

    Τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας σε σχέση με το 2001 παρουσιάζουν οι περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδος και Εύβοιας και της Ηπείρου.

    [11] Επικίνδυνα τα χάπια αντισύλληψης;

    5/12/2002 2:06:00 μμ

    Τα χάπια αντισύλληψης μπορεί να αυξάνουν τις πιθανότητες των γυναικών που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου να προσβληθούν από καρκίνο του στήθους, προειδοποιεί ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Τορόντο. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα αντισυλληπτικά αύξησαν τις πιθανότητες στο ένα τρίτο των γυναικών που έχουν το γονίδιο BRCA1, το οποίο έχει το 5% των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του στήθους.

    Οι αρνητικές και οι θετικές συνέπειες

    Στην έρευνα έλαβαν μέρος 2.600 γυναίκες από 11 χώρες, οι μισές από τις οποίες είχαν μεγάλες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο. Οσες μάλιστα, έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια για τουλάχιστον πέντε χρόνια οι πιθανότητες για καρκίνο αυξάνονταν κατά 33%.

    Μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά πριν τα 30 τους χρόνια ή πριν το 1975, επειδή όπως εξηγούν οι επιστήμονες τα χάπια νέας γενιάς είναι πιο ασφαλή. Οι γιατροί συμβουλεύουν τις γυναίκες που έχουν το γονίδιο BRCA1 και είναι κάτω των 30 ετών να μην παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια και να χρησιμοποιούν εναλλακτικές μορφές αντισύλληψης.

    Τα χάπια όμως δεν έχουν μόνο αρνητικές συνέπειες. Έχουν και θετικές και η πιο σημαντική από αυτές είναι ότι μειώνουν τις πιθανότητες να πάθουν καρκίνο των ωοθηκών οι γυναίκες με το γονίδιο BRCA1.

    "Πρέπει να γίνουν εκτεταμένες έρευνες, ώστε οι γυναίκες να λαμβάνουν ξεκάθαρες συμβουλές για τα θετικά και τα αρνητικά της χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών και να κάνουν τη σωστή επιλογή", υπογραμμίζει η Delyth Morgan, διευθύντρια του οργανισμού για τον καρκίνο του στήθους.

    [12] Ο καρκίνος του πνεύμονα προτιμά τις γυναίκες

    5/12/2002 1:44:00 μμ

    Οι γυναίκες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αναπτύξουν μία σοβαρή και μη εγχειρήσιμη μορφή καρκίνου του πνεύμονα, υποστηρίζουν γιατροί από το νοσοκομείο Southend στο Έσεξ μετά από μελέτη 2000 ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το ένα τρίτο των γυναικών, σε σύγκριση με το ένα τέταρτο των ανδρών, είχαν καρκίνωμα. Το ανησυχητικό είναι ότι ένα αυξανόμενο ποσοστό γυναικών που πάσχει από καρκίνο, δεν έχει καπνίσει ποτέ.

    Φανατικές καπνίστριες οι γυναίκες

    Αυτές οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να προσβληθούν από ένα διαφορετικό τύπο καρκίνου, που ονομάζεται αδενοκαρκίνωμα. Οι γιατροί δεν μπορούν να εξηγήσουν ακόμα τα ευρήματα της έρευνάς τους. Πιστεύουν όμως πως οι γενετικές και ορμονικές επιρροές, οι βιοχημικές διαφορές, οι συνήθειες των γυναικών που καπνίζουν, η μόλυνση του αέρα και το παθητικό κάπνισμα παίζουν αποφασιστικό ρόλο.

    Μία άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ ανακάλυψε ότι οι γυναίκες έχουν γενετικά περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να πάθουν εμφύσημα, ειδικά αν καπνίζουν.

    Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους γιατρούς η αύξηση του αριθμού των νέων καπνιστών και ειδικά των γυναικών. Η επισήμανση των γιατρών επιβεβαιώνεται και από προηγούμενη έρευνα του νοσοκομείου Southend, η οποία έδειξε ότι λιγότερες γυναίκες κατάφεραν να σταματήσουν το κάπνισμα.

    Συγκεκριμένα, μόνο το 51% έκοψαν το κάπνισμα, σε σύγκριση με το 60% των ανδρών. Μάλιστα, ένας διαρκώς μεγαλύτερος αριθμός νεαρών κοριτσιών άρχισαν να καπνίζουν τη δεκαετία του 1990 και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να παρουσιάσουν καρκίνο του πνεύμονα.

    Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η βρετανική κυβέρνηση επένδυσε 15 εκατομμύρια λίρες στην αντικαπνιστική καμπάνια. "Πρέπει να εργαστούμε μαζί με την κυβέρνηση για να αποτρέψουμε τις νέες γυναίκες σήμερα να γίνουν τα θύματα του καρκίνου του πνεύμονα του μέλλοντος", υπογράμμισε ο Dr John Harvey, πρόεδρος της επιτροπής επικοινωνιών ΒTS.

    [13] Ανθρωπος ή ποντίκι; Μικρή η διαφορά

    5/12/2002 2:52:00 μμ

    Αποκωδικοποιήθηκε σχεδόν ολόκληρο το γονιδίωμα του ποντικού, αποκαλύπτοντας ότι περισσότερα από το 80% των γονιδίων των ποντικών είναι ίδια με τα ανθρώπινα, ενώ το 99% είναι παρόμοια. Η έρευνα, στην οποία αναμείχθηκαν ενεργά δύο Ελληνες επιστήμονες, έδειξε ότι μόνο 300 γονίδια είναι διαφορετικά για καθένα από τους δύο οργανισμούς. Η αποκωδικοποίηση αυτή προσφέρει νέες, σημαντικές δυνατότητες στην επιστημονική κοινότητα όσον αφορά την ανακάλυψη θεραπειών σοβαρών ασθενειών, όπως του καρκίνου, του συνδρόμου Ντάουν και άλλων.

    Ο ρόλος των Ελλήνων επιστημόνων

    Αποκωδικοποιώντας το γονιδίωμα των ποντικιών, οι επιστήμονες που συμμετείχαν στις έρευνες ανακάλυψαν 1200 νέα ανθρώπινα γονίδια, τα οποία ευθύνονται για τον καρκίνο και για άλλες ασθένειες.

    Τα αποτελέσματα των ερευνών και η χαρτογράφηση του γονιδιώματος των ποντικών δημοσιεύεται στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση "Nature". Στην συγκεκριμένη μελέτη συνεργάστηκαν 26 Ινστιτούτα από έξι χώρες, ανάμεσα στα οποία τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας στην Αμερική και ο Οργανισμός Wellcome της Βρετανίας.

    Αποφασιστικό ρόλο διαδραμάτισαν δύο Έλληνες επιστήμονες, ο καθηγητής Στυλιανός Αντωναράκης, διευθυντής του τμήματος Ιατρικής Γενετικής και ο συνεργάτης του δρ. Μανώλης Δερμιτζάκης, στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Γενεύης. Δύο μάλιστα από τις δημοσιεύσεις, που θα γίνουν στο περιοδικό "Nature" γι' αυτό το θέμα, είναι προϊόν ερευνητικής προσπάθειας που πραγματοποιήθηκε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στο εργαστήριο του καθηγητή Στυλιανού Αντωναράκη, με τη συνεργασία του δρ. Μανώλη Δερμιτζάκη και του Ελβετού δρ. Alexandre Reymond.

    Οι Έλληνες επιστήμονες μαζί με συναδέλφους τους από τη Γενεύη και τη Λοζάνη, εστιάστηκαν στις ομοιότητες του ανθρώπινου χρωμοσώματος 21, με τις αντίστοιχες περιοχές του DNA του ποντικού. Η σημασία του συγκεκριμένου χρωμοσώματος έγκειται στο γεγονός ότι τρία αντίγραφά του προκαλούν το σύνδρομο Ντάουν, την πιο κοινή μορφή πνευματικής καθυστέρησης. Η ανάγνωση του χρωμοσώματος 21 ανοίγει το δρόμο για την εύρεση νέων τρόπων θεραπείας του συνδρόμου.

    Ελπίδα για νέες θεραπείες σοβαρών ασθενειών

    "Για πρώτη φορά ολόκληρη η βιοϊατρική ερευνητική κοινότητα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την πηγή πληροφοριών για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ανθρώπινες ασθένειες", υπογράμμισε η Dr Jane Rogers, μία από τις ερευνήτριες.

    Η σύγκριση του γονιδιώματος του ποντικού και του αντίστοιχου του ανθρώπου, η χαρτογράφηση του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί του χρόνου, θα βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν πώς λειτουργούν τα κύτταρά μας και γιατί αρρωσταίνουμε, όταν κάποια από αυτά δε λειτουργούν πια σωστά.

    "Έχουμε μάθει πάρα πολλά πράγματα για τα ιατρικά προβλήματα των ανθρώπων, μελετώντας τα γονίδια των ποντικιών", δήλωσε ο καθηγητής Robert Winston, διευθυντής της έρευνας στο κολέγιο Imperial, στο Λονδίνο.

    Οι επιστήμονες μπορούν να εντοπίσουν τα γονίδια που δε λειτουργούν σωστά και είναι υπεύθυνα για την πρόκληση σοβαρών ασθενειών, εξετάζοντας άρρωστα ποντίκια που παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα με τους ανθρώπους.

    "Κάνοντας μερικά πειράματα σε ένα ποντίκι, μπορείς να αντλήσεις σημαντικές πληροφορίες για μία ασθένεια που θα επηρεάσει τις ζωές χιλιάδων εκατομμυρίων ανθρώπων", υπογράμμισε ο καθηγητής Allan Bradley, διευθυντής του Ινστιτούτου Wellcome.

    [14] Παγκόσμια ημέρα Εθελοντισμού

    5/12/2002 7:35:00 μμ

    Περισσότερο αισιόδοξη παρά ποτέ η παγκόσμια κοινότητα χαιρετίζει τη σημερινή ημέρα του εθελοντισμού, μετρώντας χιλιάδες ιδιώτες και οργανώσεις να δραστηριοποιούνται εντός και εκτός γεωγραφικών συνόρων των χωρών τους, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες σε αναξιοπαθούντες, σε έκτακτες ανάγκες, σε όλες τις περιπτώσεις κοινωνικής φροντίδας. Αισιόδοξα τα μηνύματα της εθελοντικής προσφοράς και στη χώρα μας, καθώς η προσφορά εθελοντικής εργασίας για την Ολυμπιάδα της Αθήνας είναι ιδιαίτερα σημαντική.

    Αγγελοπούλου: ''Ευκαιρία οι Ολυμπιακοί Αγώνες''

    Μέχρι σήμερα 48.000 Ελληνες και ομογενείς εθελοντές, υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής, αποδεικνύοντας σε πόσο μεγάλο ποσοστό μπορεί να φτάσει τελικά ο αριθμός των εθελοντών το 2004.

    Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου δήλωσε ότι "η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού είναι η καλύτερη αφορμή για να στρέψουμε όλοι μας τα βλέμματα στις προσπάθειες και την προσφορά των εθελοντών στις κοινωνίες". Η κ. Αγγελοπούλου τόνισε ότι σε περιόδους πολέμων και καταστροφών, αλλά και στην ειρήνη, τη γιορτή και την άμιλλα, άτομα ή οργανωμένες ομάδες εθελοντών είναι πάντα εκεί, δίνοντας δυναμικά το παρών μέσα από τη συμμετοχή και τη δράση τους.

    "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για την ανάδειξη της εθελοντικής προσφοράς και συμμετοχής", υπογράμμισε και ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές που έχουν δηλώσει συμμετοχή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Επίσης, το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα, βράβευσε περισσότερες από πενήντα εθελοντικές οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας.

    Διακρίσεις των ελληνικών εθελοντικών οργανώσεων

    Ενα μεγάλο μπράβο για την κοινωνική τους ευαισθησία λέει σήμερα η πολιτεία, στις ελληνικές εθελοντικές οργανώσεις, οι οποίες διακρίθηκαν για την προσφορά τους στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας.

    Εκατοντάδες δημοσιογράφοι με τη βοήθεια της ΕΡΑ και του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, υπέδειξαν με την ψήφο τους τις οργανώσεις που διακρίθηκαν φέτος για την προσφορά τους.

    Οι βραβευμένοι εθελοντές έγιναν το μεσημέρι δεκτοί από τη σύζυγο του πρωθυπουργού, Δάφνη Σημίτη, ενώ στις 18.30 το απόγευμα συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

    [15] Επανέρχεται η Ουίτνεϊ Χιούστον

    5/12/2002 5:03:00 μμ

    Το πρόβλημα που αντιμετώπιζε με τα ναρκωτικά επιβεβαίωσε η ντίβα της ποπ μουσικής Ουίτνεϊ Χιούστον, δίνοντας τέλος στις φήμες που κυκλοφορούσαν τα τελευταία χρόνια. Σε συνέντευξή της στην τηλεοπτική εκπομπή της Ντάιαν Σόγιερ, η Χιούστον παραδέχτηκε ότι έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών, όπως μαριχουάνα, κοκαΐνη, χάπια και άλλα ναρκωτικά, αλλά τόνισε ότι τώρα πια είναι καθαρή. Δεν παρέλειψε μάλιστα να ζητήσει συγγνώμη από τους θαυμαστές της για την ακύρωση των συναυλιών της και να ανακοινώσει ότι ετοιμάζει νέο άλμπουμ.

    ''Δεν είμαι άρρωστη''

    Η διάσημη τραγουδίστρια ισχυρίστηκε πως η πίεση που δέχθηκε για να αναδειχθεί σε είδωλο της ποπ σε συνδυασμό με τη ζωή της ως καλλιτέχνιδας, έκλεψαν τα νεανικά της χρόνια και την οδήγησαν στα ναρκωτικά. "Ήταν εποχές που αισθανόμουν πως δεν είχα το χρόνο να μεγαλώσω. Δεν είχα χρόνο να πάω σε ένα πάρτι. Να κάνω φίλους. Ούτε ραντεβού δεν βγήκα στα 20 μου. Ήταν πολύ σκληρό. Νομίζω ότι κάτι με τράβαγε προς τα πίσω όσο μεγάλωνα. Τότε έλεγα θα κάνω ένα πάρτι.Σαν να υπήρχε κάποιος αντάρτης μέσα μου".

    Η προσευχή και η αυτοσυγκράτηση την βοήθησαν να ξεπεράσει την εξάρτησή της από τα ναρκωτικά και διέψευσε όλες τις φήμες ότι αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, οι οποίες ξεκίνησαν με μια σειρά αναβολών συναυλιών της και εξαιτίας της μεγάλης απώλειας βάρους.

    Η Ουίτνεϊ Χιούστον ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο στην εφηβική ηλικία και γνώρισε τεράστια επιτυχία σε ηλικία 19 χρόνων με την κυκλοφορία του πρώτου της προσωπικού άλμπουμ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 5 December 2002 - 17:53:10 UTC