Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την ένταξη της Κύπρου
  • [02] Σύνδεση εθνικής οδού Ηγουμενίτσας με ζεύξη Πρέβεζας-Ακτίου
  • [03] Στάσεις εργασίας στο Ρίο-Αντίριο
  • [04] Στα χέρια του ΟΗΕ η νέα έκθεση του Ιράκ
  • [05] Καταδίκη σε θάνατο τριών Ινδών για επίθεση στο κοινοβούλιο
  • [06] Ισπανία: συνελήφθη ύποπτος της ΕΤΑ
  • [07] Νεκρός Παλαιστίνιος από επίθεση ισραηλινών
  • [08] Συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό
  • [09] Μπάσκετ: Νίκη-πρόκριση για τον Αρη
  • [10] Φεύγει για Αγγλία ο Ιφεάνι Ουντέζε
  • [11] Το ακριβότερο ζαφείρι του κόσμου
  • [12] Το αστέρι του Μάικλ Φοξ

    [01] Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την ένταξη της Κύπρου

    18/12/2002 10:49:00 πμ

    Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., όπως και τον ορισμό ημερομηνίας κατά την οποία θα αξιολογηθεί το ενδεχόμενο έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τις προσπάθειες του γ.γ. του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού. Σε συναινετικό κλίμα διεξήχθη χθες στη Βουλή η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Κυπριακό. Εν τω μεταξύ, η Λευκωσία ανέβαλλε το πακέτο μέτρων για τη στήριξη των Τουρκοκύπριων. Στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν στηρίζει την συνέχιση των συνομιλιών για την Κύπρο.

    Οι ΗΠΑ καλούν την Ε.Ε. να εντάξει την Τουρκία στους κόλπους της

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι εξακολουθεί να υπάρχει η ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στη συνέχιση της σκληρής προσπάθειας όλων των πλευρών για την επίτευξη λύσης.

    Ο κ. Μπάουτσερ σημείωσε ότι καλωσορίζει την απόφαση ένταξης της Κύπρου όπως κάνει και για όλα τα υπόλοιπα κράτη που έγιναν δεκτά στην Ε.Ε., ενώ για την απόφαση που αφορούσε την Τουρκία επανέλαβε τη σχετική δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου την περασμένη Παρασκευή κάνοντας λόγο για «απόφαση με όραμα.

    Παράλληλα, ενθάρρυνε τους Ευρωπαίους συμμάχους τους να εργαστούν ενεργά προς την κατεύθυνση της ένταξης της Τουρκίας, την οποία χαρακτήρισε "σημαντική" για τις ΗΠΑ.

    Στο ίδιο πλαίσιο, πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά και τις προσπάθειες της Τουρκίας να προωθήσει τις αναγκαίες οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να πετύχει τον στόχο της ένταξης.

    Κλίμα ενότητας στη Βουλή για το Κυπριακό

    Μήνυμα ενότητας απηύθυνε ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Κυπριακό στη Βουλή, ενώ ζήτησε να παραμεριστούν προσωπικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες.

    Ο κ. Σημίτης υποστήριξε ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το τι θα πρέπει να αφορά η διαπραγμάτευση, ποια θα πρέπει να είναι τα κεντρικά σημεία της και πώς θα γίνει αυτή και αυτό είναι κατανοητό.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, πως υπάρχει η κοινή θέληση από τους περισσότερους να συνεχίσουμε για να ολοκληρώσουμε τη συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος.

    Στη δευτερολογία του, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα γίνει στην Κύπρο, δεν επηρεάζεται η ένταξη της Μεγαλονήσου στην Ε.Ε.

    Στο θετικό αποτέλεσμα της Κοπεγχάγης συνέβαλαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, εκφράζοντας, ωστόσο, επιφυλάξεις για το αν η ένταξη της Κύπρου θα συνδυαστεί και με την επίλυση του πολιτικού προβλήματος ενώ διαφώνησε πλήρως με την κατάληξη που είχε το θέμα του ευρωστρατού.

    "Εκβιαστικό δίλημμα" χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επαναλαμβάνοντας ότι στην Κοπεγχάγη επισημοποιήθηκε η διχοτόμηση της Κύπρου.

    "Οι αποφάσεις της Κοπεγχάγης ανοίγουν θετικές προοπτικές για το Κυπριακό'' υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής, όπως υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Μέτρα για την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων

    Χθες, στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών με αντικείμενο την επεξεργασία των μέτρων τα οποία θα εξαγγείλει σε λίγες μέρες η κυπριακή κυβέρνηση υπέρ των Τουρκοκυπρίων.

    Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι η εξαγγελία των μέτρων βοήθειας προς τους Τουρκοκυπρίους δεν ματαιώνεται, αλλά, αναστέλλεται για κάποιο χρονικό διάστημα, έως ότου ξεπεραστούν κάποια προβλήματα που χρήζουν περαιτέρω χειρισμού.

    Ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι κάποια από τα προτεινόμενα μέτρα πρέπει να εξεταστούν και με την Ευρωπαϊκή Ενωση σε σχέση με νέους κανονισμούς και νομοθεσίες οι οποίες εφαρμόζονται στην Κύπρο.

    Ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, που προτίθεται να αποχωρήσει από την πολιτική στις 27 Φεβρουαρίου, δήλωσε ότι τα μέτρα θα είναι οικονομικά και πολιτικά προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι ως πολίτες του Κυπριακού κράτους θα πρέπει να έχουν ωφελήματα από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Κασουλίδης ανακοίνωσε ότι σε αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε το όνομα του Γιάννου Κρανιδιώτη ως αναγνώριση της προσφοράς του στο έργο για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

    Στην Τουρκία το κόμμα ''Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης'' στηρίζει την συνέχιση των συνομιλιών για την Κύπρο, όπως επανέλαβε ο Ταγίπ Ερντογάν, που εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα καταλήξουν σε μια λύση.

    Έτοιμος για διαπραγματεύσεις επί του αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν εμφανίζεται ο Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με εκπρόσωπό του.

    [02] Σύνδεση εθνικής οδού Ηγουμενίτσας με ζεύξη Πρέβεζας-Ακτίου

    18/12/2002 9:24:00 πμ

    Στην κυκλοφορία δίνεται η οδική σύνδεση της εθνικής οδού Ηγουμενίτσας και της Πόλης της Πρέβεζας με τη ζεύξη Πρέβεζας-Ακτίου. Τα εγκαίνια κάνει σήμερα ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιάννης Τσακλίδης. Με το έργο αυτό εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη και γρήγορη σύνδεση της Αιτωλοακαρνανίας και της Νότιας Ελλάδας, με την παραλιακή ζώνη των νομών Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και το Λιμένα Ηγουμενίτσας. Ο δρόμος που εγκαινιάζεται σήμερα, είναι η συνέχεια του έργου της υποθαλάσσιας ζεύξης Πρέβεζας-Ακτίου και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της.

    Με την νέα οδική αρτηρία αναβαθμίζεται η λειτουργικότητα του άξονα Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας και του άξονα Ακτίου-Βόνιτσας-Αμφιλοχίας, ενώ εξυπηρετείται καλύτερα η κίνηση του νέου λιμένα της Ηγουμενίτσας και υποστηρίζεται η τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

    [03] Στάσεις εργασίας στο Ρίο-Αντίριο

    18/12/2002 9:05:00 πμ

    Προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν στη διακίνηση των εκδρομέων προς τη Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο κατά την διάρκεια των γιορτών. Οι αξιωματικοί στα οχηματαγωγά της γραμμής Ρίου-Αντιρρίου από σήμερα έως και τις 25 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιούν δίωρες στάσεις εργασίας 9 με 11 το πρωί και 7 με 9 το βράδυ. Οι απεργοί διαμαρτύρονται για την έλλειψη αναγκαίων χώρων αγκυροβολίας για το σύνολο των πλοίων της γραμμής.

    Απεργούν και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

    Εικοσιτετράωρη απεργία έχουν εξαγγείλει για σήμερα οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι απειλούν με κινητοποιήσεις και στην περίοδο των γιορτών.

    Επίσης, 24ωρη απεργία έχουν εξαγγείλει για την ερχόμενη Παρασκευή και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ με βασικό αίτημα την πρόσληψη επιπλέον τεχνικού προσωπικού.

    [04] Στα χέρια του ΟΗΕ η νέα έκθεση του Ιράκ

    18/12/2002 9:47:00 πμ

    Η περιληπτική παραλλαγή της έκθεσης του Ιράκ για την ανάπτυξη των οπλικών προγραμμάτων μαζικής καταστροφής διενεμήθη χθες το βράδυ στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το έγγραφο, που αποτελείται από περίπου 3.000 σελίδες, αποτελεί επιλεγμένο τμήμα από την έκθεση των 12.000 σελίδων, που παρέδωσε το Ιράκ στον Οργανισμό. Αντίγραφο της εκδοχής αυτής της έκθεσης παρέλαβαν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου (ΗΠΑ,Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα), που είναι τα μόνα που παρέλαβαν και το πλήρες αντίγραφο της κανονικής έκθεσης.

    Παροχή τροφίμων στο Ιράκ από τις ΗΠΑ σε περίπτωση επίθεσης

    Την Πέμπτη, οι επικεφαλής της ειδικής Επιτροπής των Επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη του σώματος σε μία πρώτη ανάγνωση του εγγράφου αυτού, όπως τόνισε ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Κολομβιανός πρεσβευτής, Αλφόνσο Βαλδιβιέσο.

    Σχέδιο για την παροχή τροφίμων στους πολίτες του Ιράκ στην περίπτωση μίας στρατιωτικής επέμβασης, έχουν καταρτίσει οι ΗΠΑ, όπως δήλωσε χθες στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας.

    "Σύμφωνα προς το πρόγραμμα Πετρέλαιο Αντί Τροφίμων του ΟΗΕ, που εφαρμόζεται σήμερα, κάθε νοικοκυριό στο Ιράκ λαμβάνει μία μηνιαία ποσότητα τροφίμων και θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αυτή η παροχή ενδέχεται να διακοπεί", τόνισε ο Αμερικανός υφυπουργός Γεωργίας Τζ. Μπ. Πεν.

    Ακόμη και ισχύοντος του προγράμματος του ΟΗΕ, που επιτρέπει στο Ιράκ να πωλεί πετρέλαιο για να προμηθεύεται τα χρειώδη τρόφιμα και φάρμακα, πάνω από 1 εκ. παιδιά στη χώρα πάσχουν από χρόνια ασιτία, σύμφωνα με εκπρόσωπο του προγράμματος της αυστραλιανής οργάνωσης αρωγής CARE.

    Τέταρτη εβδομάδα επιθεωρήσεων του ΟΗΕ

    Νέους ελέγχους στο ιρακινό οπλοστάσιο πραγματοποίησαν σήμερα οι επιθεωρητές του ΟΗΕ εγκαινιάζοντας την τέταρτη εβδομάδα επιθεωρήσεων στο Ιράκ.

    Τουλάχιστον τρείς ομάδες της Επιτροπής Ελέγχου και Επαλήθευσης του ΟΗΕ ξεκίνησαν το πρωί από το στρατηγείο των επιθεωρητών στο ξενοδοχείο Κανάλ στη Βαγδάτη,προς άγνωστες κατευθύνσεις,σύμφωνα με απεσταλμένο του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Την ίδια ώρα μια ομάδα ειδικών στα βιολογικά όπλα ξεκίνησε επιθεωρήσεις στην περιοχή της Μοσσούλης, στο βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΑ.

    Οι επιθεωρητές έφτασαν στις 25 Νοεμβρίου στο Ιράκ και οι έλεγχοι ξεκίνησαν δύο ημέρες αργότερα.

    Ο εκπρόσωπος των επιθεωρητών, Χίρο Ουέκι δήλωσε ότι οι ειδικοί του ΟΗΕ έχουν πραγματοποιήσει ήδη 100 ελέγχους σε 80 τοποθεσίες όπου υπήρχαν υποψίες για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής.

    Στη διάρκεια των επιθεωρήσεων οι ειδικοί συνάντησαν πρόβλημα μόνο μία φορά όταν επισκεπτόμενοι ένα ιατρικό κέντρο στη Βαγδάτη την περασμένη Παρασκευή δεν βρέθηκαν τα κλειδιά για να εισέλθουν επειδή εκείνη την ημέρα ήταν αργία στο Ιράκ.

    Οι επιθεωρητές σφράγισαν τις πόρτες και επανήλθαν την επομένη διεξάγοντας κανονικά τον έλεγχο.

    "Μέχρι τώρα, με εξαίρεση αυτή την περίπτωση, οι επιθεωρητές είχαν ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα μέρη που θέλησαν να ελέγξουν", δήλωσε ο εκπρόσωπος

    [05] Καταδίκη σε θάνατο τριών Ινδών για επίθεση στο κοινοβούλιο

    18/12/2002 11:28:00 πμ

    Με την εσχάτη των ποινών καταδικάστηκαν σήμερα τρεις Ινδοί για την αιματηρή επίθεση στο κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 2001, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους εννιά άτομα. Οι Μοχάμεντ Αφζάλ, Σοκάτ Χουσάιν και Σ.Α.Ρ. Γκιλάνι καταδικάστηκαν σε θάνατο, καθώς κρίθηκαν ένοχοι "για εγκληματική συνωμοσία" ισοδύναμη με διεξαγωγή "πολέμου κατά της Ινδίας", σύμφωνα με την απόφαση ειδικού δικαστηρίου του Νέου Δελχί. Σε πενταετή φυλάκιση καταδικάστηκε η Ναβζότ Σαντού γνωστή με το ψευδώνυμο Αφσάν Γκουρού, σύζυγος του Χουσάιν, γιατί ''δεν αποκάλυψε στις αρχές'' τη συνωμοσία την οποία γνώριζε. Η θανατική ποινή εφαρμόζεται εξαιρετικά σπάνια στην Ινδία.

    Κανείς από τους ενόχους δεν συμμετείχε άμεσα στην επίθεση

    Οι κάθε ένας από τους τέσσερις καταδικασθέντες θα πληρώσει πρόστιμο 25.000 ρουπίων (500 δολάρια) και το σύνολο του ποσού θα δοθεί στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης.

    Κανένας από τους τέσσερις καταδικασθέντες δεν συμμετείχε άμεσα στην αιματηρή επίθεση.

    Στις 13 Δεκεμβρίου του 2001 πέντε πάνοπλοι άνδρες, για τους οποίους οι αρχές στο Νέο Δελχί είπαν πως ήταν καμικάζι από το γειτονικό Πακιστάν, εξαπέλυσαν επίθεση κατά του ινδικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ στρατιώτες και ένας κηπουρός.

    Μετά από σφοδρή ανταλλαγή πυρών οι καμικάζι έπεσαν νεκροί πριν μπορέσουν να περάσουν στον εσωτερικό χώρο του κυρίως κτιρίου.

    Η επίθεση που σημειώθηκε τρεις μήνες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, συγκλόνισε την Ινδία και προκάλεσε έντονη διεθνή αγανάκτηση.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, οι Αφζάλ και Χουσάιν κατάγονται από το Κασμίρ και ανήκουν στην ισλαμική οργάνωση Τζάις-ι-Μοχάμεντ, που εδρεύει στο Πακιστάν και μάχεται κατά της ινδικής κυριαρχίας στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

    Η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν για την επίθεση αυτή ,που λίγο έλειψε να γίνει αιτία πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες.

    [06] Ισπανία: συνελήφθη ύποπτος της ΕΤΑ

    18/12/2002 9:28:00 πμ

    Ένα μέλος της βασκικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΤΑ, ο Χεσούς Μαρία Ετσεβαρία Γκαραϊκοετσέα, συνελήφθη ως βασικός ύποπτος για τη χθεσινοβραδινή δολοφονία ενός πολιτοφύλακα και τον τραυματισμό ενός άλλου στη διάρκεια ένοπλης συμπλοκής κοντά στη Μαδρίτη. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Ανχελ Αθέβες, ο Ετσεβαρία συνελήφθη από την εθνική αστυνομία κοντά σε ένα σταθμό λεωφορείων στο Σαν Σεμπαστιάν. Ο υπουργός απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τον τρόπο διαφυγής του Ετσεβαρία και τη διαδρομή που ακολούθησε μέχρι να συλληφθεί. Ωστόσο, φαίνεται πως ο ύποπτος μετά την αιματηρή συμπλοκή διέφυγε με ένα αυτοκίνητο, το οποίο έκλεψε υπό την απειλή περιστρόφου.

    Η νέα επίθεση

    Ο Βάσκος αυτονομιστής φέρεται ότι σκότωσε τον πολιτοφύλακα Αντόνιο Μολίνα, όταν εκείνος του ζήτησε τα χαρτιά του ίδιου και του συνοδηγού, Γκοτθόν Αρανμπούρου Σουδούπε. Οι δύο Βάσκοι ταξίδευαν με κλεμμένο αυτοκίνητο και, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, οι ύποπτοι πήγαιναν στη Μαδρίτη, όπου θα πραγματοποιούσαν βομβιστική επίθεση.

    Μετά τη συμπλοκή, ειδική ομάδα της ισπανικής αστυνομίας ανατίναξε το όχημα των υπόπτων, όπου σύμφωνα με το τοπικό ραδιόφωνο, βρέθηκαν εκρηκτικά.

    Στη μνήμη του Αντόνιο Μολίνα θα τηρηθεί σήμερα και αύριο διήμερο επίσημο πένθος στη γενέτειρά του, την πόλη Μελίγια του βόρειου Μαρόκου.

    Η ΕΤΑ έχει σκοτώσει 800 ανθρώπους και τραυματίσει περισσότερους από 2.300 από το 1968 που μάχεται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της βασκικής περιοχής στη βόρεια Ισπανία και νοτιοδυτική Γαλλία.

    Η πιο πρόσφατη επίθεση έγινε στην πόλη Santander στις αρχές Δεκεμβρίου, όπου ανατινάχθηκε βόμβα σε ένα υπόγειο γκαράζ κοντά σε κυβερνητικά κτίρια, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα.

    [07] Νεκρός Παλαιστίνιος από επίθεση ισραηλινών

    18/12/2002 8:23:00 πμ

    Ένας 16χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε χθες το βράδυ, όταν ισραηλινό άρμα εκτόξευσε οβίδα εναντίον ενός σπιτιού στο Χαν Γιούνες, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της παλαιστινιακής υπηρεσίας ασφαλείας. Ο νεαρός Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του την ώρα που βρισκόταν μέσα στο σπίτι του. Με το θάνατο του οι νεκροί από την έναρξη της Ιντιφάντα, τον Σεπτέμβριο του 2000, έφτασαν τους 2.774, από τους οποίους οι 2.045 ήταν Παλαιστίνιοι και οι 680 Ισραηλινοί.

    [08] Συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

    18/12/2002 9:41:00 πμ

    Μέσα σε φορτισμένο κλίμα αρχίζει σήμερα το απόγευμα στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, του 2003. Ως "ψήφο εμπιστοσύνης", χαρακτήρισε την ψήφισή του ο Πρωθυπουργός, που έκανε λόγο για δημαγωγικές ρητορείες, απαντώντας έτσι στις επικρίσεις της Νέας Δημοκρατίας. Από την πλευρά του, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι τόσο ο νέος προϋπολογισμός όσο και οι προηγούμενοι, είναι πλασματικοί και χαρακτήρισε μύθο τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση περί δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με ονομαστική ψηφοφορία.

    [09] Μπάσκετ: Νίκη-πρόκριση για τον Αρη

    18/12/2002 9:09:00 πμ

    Ο Αρης επιβλήθηκε χθες στο Αλεξάνδρειο με 111-88 επί της Κροάσια Σπλιτ σε αγώνα για την τελευταία ημέρα της πρώτης φάσης του Τσάμπιονς Καπ. Με την νίκη αυτή, οι "κιτρινόμαυροι" εξασφάλισαν την πρώτη θέση του Γ' ομίλου στη Νότια Περιφέρεια και πήραν την πρόκριση για την πανευρωπαϊκή φάση της διοργάνωσης μαζί με τη Μπνέι Χασαρόν, αφήνοντας εκτός το Μαρούσι. Σε άλλους αγώνες για την ίδια διοργάνωση σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Περιστέρι-Ραμποτνίτσκι 85-72 και Μπνέι Χασαρόν (Ισραήλ)-Κεραυνός Λευκωσίας (Κύπρος) 76-77.

    [10] Φεύγει για Αγγλία ο Ιφεάνι Ουντέζε

    18/12/2002 10:58:00 πμ

    Ο Νιγηριανός αμυντικός Ιφεάνι Ουντέζε είναι έτοιμος να "αποχωρήση" από τον ομάδα του ΠΑΟΚ. Όπως έγινε γνωστό ο Ουντέζε έχει πρόταση από την Γουέστ Μπρόμγουϊτς Αλμπιον, όπου και θα μεταβεί σήμερα για να δοκιμαστεί και να περάσει τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Αν όλα πάνε καλά για τον ίδιο, θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις μεταξύ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και της αγγλικής ομάδας για τη μεταγραφή του εκεί.

    Επί των αγωνιστικών, ο ΠΑΟΚ προσπαθεί να συγκεντρωθεί στο αυριανό παιχνίδι Κυπέλλου με τον ΟΦΗ, για το οποίο αμφίβολη είναι η συμμετοχή των χτυπημένων από ίωση Κούτση και Καφέ.

    Από 'κει κι έπειτα πολύ δύσκολο είναι κάποιος από τους Σπάσιτς, Σκαρντίνα, Φοφανά και Παπαδόπουλο να είναι στην αποστολή, αφού δεν έχουν ξεπεράσει τους τραυματισμούς τους, ενώ άδεια μέχρι το νέο έτος πήρε ο τραυματίας Σλάτζαν Σπάσιτς, για να επανέλθει πλήρως από τον τραυματισμό του.

    Στο μεταξύ, αίτηση ανάκλησης της απόφασης για την τιμωρία του ΠΑΟΚ με πέντε αγωνιστικές ημέρες κεκλεισμένων των θυρών για όσα έγιναν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό κατέθεσε σήμερα η νομική υπηρεσία της "ασπρόμαυρης" ΠΑΕ στη δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ.

    Το αίτημα θα εξεταστεί σήμερα από την επιτροπή και θα παρθεί απόφαση αν γίνεται δεκτό ή όχι.

    Η νομική πλευρά του ΠΑΟΚ υποστηρίζει ότι υπάρχουν σοβαρές ελπίδες για να γίνει δεκτό το αίτημα, θεωρώντας ότι έχουν γίνει λάθη στην εκδίκαση της υπόθεσης.

    [11] Το ακριβότερο ζαφείρι του κόσμου

    18/12/2002 10:39:00 πμ

    Στην αστρονομική τιμή των 50 εκατομμυρίων δολαρίων διατίθεται προς πώληση, την περασμένη εβδομάδα το Μαύρο Αστέρι του Κουίνσλαντ. Ένα μυθικό μαύρο ζαφείρι 733 καρατίων, από το Ίδρυμα Καζαντζιάν του Μπέβερλι Χιλς. Ο πολύτιμος λίθος, οβάλ σχήματος και σε μέγεθος αυγού, παρουσιάσθηκε σε μορφή παντατίφ δεμένος με 35 διαμάντια. Αυτή είναι ίσως η πρώτη φορά που το Μαύρο Αστέρι τίθεται προς πώληση από το 1930 που ανακαλύφθηκε.

    Δεκάδες οι ενδιαφερόμενοι

    Το πολύτιμο ζαφείρι ανακαλύφθηκε από μία αυστραλίδα, την Ρόι Μακ Κίνεϊ, η οποία κατά τη διάρκεια ενός οικογενειακού πικ-νικ, σκόνταψε πάνω στο πετράδι, που εξείχε μερικώς από το έδαφος.

    Το Μαύρο Αστέρι εξετέθη μουσείο του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν στην Ουάσιγκτον από το 1961 έως το 1969.

    "Η πώληση του Μαύρου Αστεριού αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για την αγορά των πολυτίμων λίθων", τόνισε ο Τζακ Αρμστρονγκ, αρμόδιος για την πώλησή του από το Ίδρυμα Καζαντζιάν.

    "Όταν φθάνει στην αγορά ένα πετράδι σαν κι αυτό είναι σαν να βγαίνει ξαφνικά σε δημοπρασία ένας πίνακας του Ραφαήλ. Πρόκειται για γεγονότα που συμβαίνουν μία ή δύο φορές στο διάστημα της ζωής", πρόσθεσε ο γνωστός κοσμηματοπώλης.

    Ήδη έχουν επικοινωνήσει με τον Αρμστρονγκ δεκάδες άνθρωποι που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το μοναδικό ζαφείρι.

    [12] Το αστέρι του Μάικλ Φοξ

    18/12/2002 9:25:00 πμ

    Το αστέρι του Μάικλ Φοξ κοσμεί από τη Δευτέρα τη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ. Ο διάσημος ηθοποιός αποφάσισε να διακόψει τις εμφανίσεις του στην τηλεόραση, αφού διαγνώστηκε ότι πάσχει από την ανίατη ασθένεια Πάρκινσον, προκειμένου να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του.

    Ο Φοξ έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος του χρόνου του σε εκστρατεία για τη συγκέντρωση κονδυλίων για τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών σχετικά με την ασθένεια του Πάρκινσον. Ο ίδιος πάσχει από αυτή τα τελευταία δέκα χρόνια.

    Ο Μάικλ Φοξ, ο οποίος στο παρελθόν έχει τιμηθεί με Χρυσή Σφαίρα για τη συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά Spin City, τώρα "χαρίζει" τη φωνή του σε διάσημες ταινίες κινουμένων σχεδίων, όπως ο "Ποντικομικρούλης - Stuart Little and Atlantis: The Lost Empire".

    "Η υποκριτική είναι κάτι το εξαιρετικό. Αν μάλιστα ζεις από αυτή, τότε είναι υπέροχο να κάνει κάτι που αγαπάς και να ακούς συνέχεια ότι κάνεις κάτι που δίνει χαρά στους ανθρώπους", δήλωσε ο Φοξ κατά την παρουσίαση του αστεριού του.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 18 December 2002 - 9:52:01 UTC