Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρωπαϊκό ''όχι'' στην αναγραφή θρησκεύματος
  • [02] ''Ναι'' λέει το ΣτΕ στο μητρώο δημοσίων υπαλλήλων
  • [03] Χωρίς ρεύμα το Κέντρο Προσφύγων στην Πεντέλη
  • [04] Επτά νεκροί στις τάξεις της ISAF στο Αφγανιστάν
  • [05] Ινδία: Πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα
  • [06] Πακιστάν: Εκρηξη σε λεωφορείο-15 τραυματίες
  • [07] Αντιμέτωπος με εσωτερική κρίση ο Ντενκτάς
  • [08] Γερμανία: Διαρροή φυσικού αερίου προκαλεί έκρηξη
  • [09] Θύμα του ''συνδρόμου οικονομικής θέσης'' δικαιώνεται
  • [10] Προοδευτική - Αρης 3-1 στην Α΄Εθνική
  • [11] Παναθηναϊκός - Κοζάνη 76 - 72 στην Α1
  • [12] ''Τα αντίρροπα ρεύματα του Αχελώου'' συναντούν τον Μπαλάφα
  • [13] Το καθαρό περιβάλλον βλάπτει τη ...μπύρα

    [01] Ευρωπαϊκό ''όχι'' στην αναγραφή θρησκεύματος

    21/12/2002 2:50:00 μμ

    Οριστικό τέλος στο θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες θέτει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία κρίνει ως απαράδεκτη τη σχετική προσφυγή ιερέων και θεολόγων. Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση, ακόμη και η προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος αντίκειται στο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας.

    Η τελική νομική απόρριψη στις αιτιάσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος

    Οπως γράφουν σήμερα οι εφημερίδες "τα Νέα" και "Ελευθεροτυπία", με αυτόν τον τρόπο εξουδετερώνεται και το τελευταίο πιθανό νομικό όπλο στα χέρια της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία δεν έχει πλέον κανένα επίσημο επιχείρημα, που να μπορεί να δικαιώσει της αναγκαιότητα της αναγραφής του θρησκεύματος στα δελτία αστυνομικής ταυτότητας.

    Με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαιώνεται και ενισχύεται τόσο η θέση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και της ελληνικής κυβέρνησης, που είχαν αρχικά ζητήσει την απάλειψη του θρησκεύματος, όσο και του Συμβουλίου της Επικρατείας που με απόφαση του είχε κρίνει νόμιμη και σύμφωνη με το Σύνταγμα, την παράλειψη της πληροφορίας αυτής.

    Η προσφυγή απορρίφθηκε στο αρχικό στάδιο της δικαστικής διαδικασίας, καθώς κρίθηκε ότι το θέμα αφορά άμεσα το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, ότι η αναγραφή του θρησκεύματος δεν είναι αναγκαία για τη διαπίστωση της ταυτότητας του πολίτη και ότι δεν μπορεί το έγγραφο αυτό να θεωρηθεί "ως ένα μέσο που αποβλέπει να διασφαλίσει στους πιστούς κάθε θρησκείας και δόγματος το δικαίωμα να ασκούν και να εκφράζουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις".

    Αντιθέτως "η αναγραφή σε ένα επίσημο έγγραφο κινδυνεύει να ανοίξει την πόρτα σε διακρίσεις, όσον αφορά τη σχέση του πολίτη με τη δημόσια διοίκηση και την επαγγελματική του θέση...".

    Oι πρώτες αντιδράσεις στην απόφαση

    Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και μέλος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Νίκος Αλιβιζάτος, μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 "21ος Αιώνας" με τον Προκόπη Δούκα, υπογράμμισε ότι η απόφαση-κόλαφος ελήφθη χωρίς καν να χρειαστεί να κληθούν εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας. Υπενθύμισε δε, ότι είχε επισημάνει εγκαίρως με άρθρο του, οτι τυχόν προσφυγή υπέρ της αναγραφής του θρησκεύματος δεν θα είχε καμμία τύχη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ή σε οποιοδήποτε άλλο ανάλογο δικαστήριο.

    'Οπως δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Συνόδου πατήρ Επιφάνιος, η ιεραρχία θα τοποθετηθεί για το θέμα, μόλις λάβει την απόφαση στα χέρια της.

    Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, υποστήριξε ότι τιμά και σέβεται τόσο το δικαστήριο, όσο και την πρωτοβουλία των ιερέων και θεολόγων που προσέφυγαν σε αυτό, αλλά δεν θεωρεί ότι το θέμα κλείνει εδώ, γιατί είναι κατ' εξοχήν πνευματικό θέμα. "Τι θα γίνει με τα εκατομμύρια των υπογραφών, που έχουν συγκεντρωθεί για το ζήτημα;" αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

    "Δεν είμαστε αφελείς, την περιμέναμε την απόφαση και την προκαλέσαμε, γιατί τώρα ξέρουμε ποιους έχουμε απέναντι μας" δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο πατήρ Μεταλληνός, που πρωταγωνίστησε στην υποβολή της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο καθηγητής εξήγησε ότι η προσφυγή βασίστηκε στο γεγονός ότι στην απόφαση του ΣτΕ, που είχε απορρίψει το αίτημα τους, είχαν μειοψηφίσει 10 δικαστές. "Εδώ τίθεται θέμα εθνικής κυριαρχίας" υποστήριξε και κατέληξε "'Οποιος δεν ομολογεί την πίστη του δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, παίζει με την πίστη του".

    [02] ''Ναι'' λέει το ΣτΕ στο μητρώο δημοσίων υπαλλήλων

    21/12/2002 1:21:00 μμ

    Νόμιμο έκρινε με απόφαση του το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργού Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη με το οποίο καθορίζεται ο τρόπος τήρησης και ενημέρωσης του προσωπικού μητρώου των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Το εν λόγω μητρώο θα τηρείται με ηλεκτρονικό τρόπο και θα περιλαμβάνει και στοιχεία του πόθεν έσχες των δημοσίων υπαλλήλων.

    Συγκεκριμένα, το ηλεκτρονικό μητρώο θα περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, τα εξής στοιχεία:

    ταυτότητας του υπαλλήλου, της συζύγου και των παιδιών του, περιουσιακής κατάστασης του ίδιου, συζύγου και παιδιών του. Τα στοιχεία αυτά υποβάλλονται από τον υπάλληλο στην υπηρεσία με υπεύθυνη δήλωση κατά το διορισμό του, τίτλων σπουδών ή άλλα τυπικών προσόντων, αποφάσεις, έγγραφα ή άλλα στοιχεία που αναφέρονται στην υπηρεσιακή γενικά κατάσταση και δραστηριότητα του υπαλλήλου (όπως διορισμός, προϋπηρεσία, κλάδος κ.λπ.), εκθέσεις αξιολόγησης του υπαλλήλου των τελευταίων οκτώ ετών, ηθικών αμοιβών, ποινών, αδειών και νοσηλειών.

    Ακόμα, στο ηλεκτρονικό μητρώο - για το οποίο πρέπει να τηρείται, παράλληλα, η νομοθεσία για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα- θα έχουν πρόσβαση οι προϊστάμενοι προσωπικού των δημόσιων υπηρεσιών και ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος υπάλληλος.

    Αντίθετα, απαγορεύεται η πρόσβαση στο ηλεκτρονικό μητρώο οποιουδήποτε τρίτου προσώπου, όπως απαγορεύεται η αλλοίωση, καταστροφή και απώλεια των στοιχείων του μητρώου.

    [03] Χωρίς ρεύμα το Κέντρο Προσφύγων στην Πεντέλη

    21/12/2002 2:19:00 μμ

    Σε διακοπή της ηλεκτροδότησης του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων στην Πεντέλη, αποφάσισε να προχωρήσει η ΔΕΗ, λόγω μη καταβολής παλαιών οφειλών. Οι Γιατροί του Κόσμου, που φροντίζουν και βοηθούν τους ανθρώπους που ζουν εκεί τα τελευταία χρόνια, αντιδρούν στην απόφαση και προγραμματίζουν καθιστική διαμαρτυρία, το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων, έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ, στην οδό Χαλκοκονδύλη. Με ανακοίνωσή της, η ΔΕΗ, από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η ενέργεια της αυτή κρίνεται αναγκαία, αφού η ηλεκτρική εγκατάσταση στον καταυλισμό δεν παρέχει τις προβλεπόμενες εγγυήσεις ασφαλείας.

    Οι "Γιατροί του Κόσμου" αναφέρουν ακόμη ότι: "η ΔΕΗ απαιτεί υπέρογκα ποσά για το ρεύμα που έχουν καταναλώσει οι πρόσφυγες και ενώ δεν έχει λάβει μέτρα βελτίωσης των εγκαταστάσεων, προβάλει ανύπαρκτα δήθεν ζητήματα ασφάλειας του χώρου. Πίσω από τα προσχήματα αυτά κρύβεται η προσπάθεια να εξαναγκαστούν οι άνθρωποι αυτοί να εγκαταλείψουν τα καταλύματά τους".

    Οι "Γιατροί του Κόσμου" απευθύνουν ύστατη έκκληση στη ΔΕΗ να ενσκήψει πάνω στα προβλήματα των κατατρεγμένων αυτών οικογενειών, χαρίζοντας τους τη ζεστασιά που τόσο έχουν ανάγκη τις μέρες των εορτών".

    [04] Επτά νεκροί στις τάξεις της ISAF στο Αφγανιστάν

    21/12/2002 7:26:00 μμ

    Έξι Γερμανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα, όταν κατέπεσε έξω από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ το στρατιωτικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν. Λίγο νωρίτερα ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίσθηκαν στη διάρκεια τριών διαφορετικών επεισοδίων με ένοπλους εξτρεμιστές. Την είδηση επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ. Πρόκειται για τον πρώτο Αμερικανό στρατιώτη, που σκοτώνεται στο Αφγανιστάν από πυρά αντιπάλων, από τον περασμένο Μάιο.

    Εντονες συγκρούσεις

    Οπως ανακοίνωσε προς το γερμανικό πρακτορείο, εκπρόσωπος του γερμανικού στρατεύματος στην περιοχή, από τη συλλογή των πρώτων στοιχείων σχετικά με τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου, προκύπτει ότι δεν έχει χτυπηθεί από πύραυλο.

    Η σοβαρότερη ανταλλαγή πυρών έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, όταν περίπολος της ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, δέχθηκε επίθεση αγνώστων ενόπλων. Ο Αμερικανός στρατιώτης έπεσε νεκρός σε περιοχή του ανατολικού μέρους της χώρας.

    Αλλοι δύο Αμερικανοί στρατιώτες και ο Αφγανός διερμηνέας, που τους συνόδευε, τραυματίσθηκαν την Τρίτη, όταν άγνωστοι έριξαν χειροβομβίδα στο τζιπ στο οποίο επέβαιναν οι στρατιώτες, στο κέντρο της Καμπούλ.

    Την Παρασκευή, τραυματίσθηκε άλλος ένας Αμερικανός από έκρηξη ρουκέτας, κοντά στην πόλη Ασανταμπάντ, πρωτεύουσα της επαρχίας Κουνάρ, στο ανατολικό Αφγανιστάν.

    [05] Ινδία: Πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα

    21/12/2002 12:02:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Στους 20 ανέρχονται οι νεκροί, ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 100, από τον εκτροχιασμό ενός τρένου τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο στην Ινδία. Το εξπρές του Μπάνγκαλορ εκτροχιάστηκε κοντά στην πόλη Κουρνούλ του Αντρα Πραντές και εννέα από τα βαγόνια του ανατράπηκαν.

    Ανησυχία για αύξηση του αριθμού των θυμάτων

    Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές του Κουρνπούλ από τα συντρίμμια έχουν ανασυρθεί νεκροί 17 από τους επιβάτες. Το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Aaj Tak όμως μετέδωσε ότι 20 έως 30 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλα 70 τραυματίστηκαν.

    Το ειδησεογραφικό πρακτορείο PTI έκανε επίσης λόγο για 20 νεκρούς, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι αρχές αναμένουν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί. Οι περισσότεροι από τους επιβάτες κοιμόντουσαν την ώρα που σημειώθηκε το δυστύχημα. Οι τραυματίες επιβιβάστηκαν στα υπόλοιπα 14 βαγόνια που δεν εκτροχιάστηκαν και μεταφέρθηκαν μέχρι τον σταθμό του Γκουντούτ.

    Να αημαιώσουμε ότι τον Σεπτέμβριο 126 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ένα τρένο εκτροχιάστηκε στο κρατίδιο Μπιχάρ, σε ένα από τα χειρότερα σιδηροδρομικά δυστυχήματα της Ινδίας τα τελευταία χρόνια.

    Οι περισσότεροι Ινδοί εξαρτώνται για τις μετακινήσεις τους από το απαρχαιωμένο σιδηροδρομικό δίκτυο, το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως με έκταση 63.000 χιλιομέτρων.

    Οι Ινδικοί Σιδηρόδρομοι, που φέτος έκλεισαν 150 χρόνια από την ίδρυση τους, διαθέτουν περίπου 14.000 τρένα που μεταφέρουν καθημερινά περισσότερους από 13 εκατομμύρια επιβάτες. Κάθε χρόνο σημειώνονται περί τα 300 σιδηροδρομικά δυστυχήματα.

    [06] Πακιστάν: Εκρηξη σε λεωφορείο-15 τραυματίες

    21/12/2002 5:44:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Iσχυρή έκρηξη που έγινε σήμερα σε αστικό λεωφορείο στην πόλη Χιντεραμπάντ του Πακιστάν είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 15 ανθρώπων. Στην Χιντεραμπάντ, που βρίσκεται σε απόσταση 160 χλμ. βόρεια του Καράτσι, έχουν γίνει φέτος αρκετές βομβιστικές επιθέσεις που αποδίδονται σε οργανώσεις φανατικών ισλαμιστών. Σύμφωνα με τις λίγες πληροφορίες, που έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής η αστυνομία, δύο από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    [07] Αντιμέτωπος με εσωτερική κρίση ο Ντενκτάς

    21/12/2002 4:37:00 μμ

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη ζήτησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς για να πληροφορηθεί ως προς τις προθέσεις του και απαίτησε επαναξιολόγηση της θέσης των Ελληνοκυπρίων μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Ο Ραούφ Ντενκτάς, σε δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό του κατοχικού καθεστώτος "Μπαϋράκ", είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να εγκαταλείψουν τις μέχρι τώρα θέσεις τους και πρόσθεσε ότι "για να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση θα πρέπει να αντιληφθούν ότι οι τουρκοκύπριοι δεν είναι δυνατό να ζήσουν ως μειονότητα στο πλαίσιο μιας ελληνοκυπριακής Δημοκρατίας". Στι μεταξύ, οι Τουρκοκύπριοι κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους εναντίον του Ραούφ Ντενκτάς και των χειρισμών του το Κυπριακό.

    Σε ημερήσια διάταξη οι διαδηλώσεις

    Στο επίπεδο του κόσμου, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, ενώ η αντιπολίτευση δηλώνει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκυπρίους.

    Χθες πραγματοποιήθηκε στην τουρκική συνοικία της κατεχόμενης Αμμοχώστου διαδήλωση εναντίον της πολιτικής του Ραούφ Ντενκτάς, στην οποία πήραν μέρος περισσότερα από έξι χιλιάδες άτομα.

    Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα με τα οποία εκδήλωναν την επιθυμία τους για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και συμπερίληψη των Τουρκοκυπρίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει παρόμοια εκδήλωση στην κατεχόμενη Μόρφου και στις 29 Δεκεμβρίου στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Εξάλλου, Τουρκοκύπριοι πολιτικοί εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν, προκειμένου να καταδείξουν ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δεν τους εκπροσωπεί.

    Ο ηγέτης του κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζετ Ιζτζιάν δήλωσε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δεν μπορεί να εκπροσωπεί τους τουρκοκυπρίους και ως εκ τούτου οι διαμαρτυρίες θα κορυφωθούν. Ο κ. Ιζτζιάν σημείωσε ότι η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας εξακολουθεί να υφίσταται και δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιο Ανάν.

    [08] Γερμανία: Διαρροή φυσικού αερίου προκαλεί έκρηξη

    21/12/2002 2:10:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Ιχσυρή έκρηξη που προκλήθηκε από διαρροή φυσικού αερίου, σημειώθηκε σήμερα στην πόλη Χάλε της ανατολικής Γερμανίας. Ο αριθμός των τραυματιών δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός,ωστόσο οι αρχές κάνουν λόγο αρκετούς, καθώς υπήρξαν εκτεταμένες ζημιές σε αρκετές πολυκατοικίες, σε μια περιοχή περίπου 400 τετραγωνικών μέτρων, κοντά στο κέντρο της πόλης. Το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Ν24 μετέδωσε τη δήλωση ενός αυτόπτη μάρτυρα ο οποίος είπε: "μοιάζει σαν να έγινε επίθεση με βόμβα". Το δίκτυο "All news" ανέφερε απο την πλευρά του οτι περίπου 30 αυτοκίνητα έχουν υποστεί ζημιές απο την έκρηξη.

    [09] Θύμα του ''συνδρόμου οικονομικής θέσης'' δικαιώνεται

    21/12/2002 3:52:00 μμ

    Αυστραλιανό δικαστήριο έδωσε χθες το "πράσινο φως" στα θύματα του "συνδρόμου της οικονομικής θέσης" στα αεροπλάνα να λάβουν αποζημιώσεις από 28 αεροπορικές εταιρείες, ανάμεσά τους η Qantas, η British Airways, η KLM και η American Airlines. Νομικοί κύκλοι χαρακτήρισαν την απόφαση "ιστορική" με διεθνείς προεκτάσεις. Εντούτοις, τελείως διαφορετική απόψη με την αυστραλιανή δικαιοσύνη υιοθέτησε η βρετανική. Για το ίδιο θέμα Βρετανός δικαστής έκρινε χθες στο Λονδίνο πως οι θρομβώσεις, που προκαλούνται από τον περιορισμένο χώρο στα αεροσκάφη, δεν αποτελούν ατύχημα, σύμφωνα με τη συνθήκη της Βαρσοβίας.

    Σκληρές αντιπαραθέσεις στις δικαστικές αίθουσες

    Πενήντα έξι επιζώντες και συγγενείς θυμάτων ζητούσαν με τη μήνυσή τους αποζημιώσεις που φτάνουν σε πολλά εκατομμύρια λίρες στερλίνες από 28 αεροπορικές εταιρίες, ανάμεσά τους η British Airways, η KLM και η American Airlines. Ο δικαστής αποφάσισε πως οι θρόμβοι στο αίμα δεν αποτελούν ''ατύχημα'', σύμφωνα με τη συνθήκη της Βαρσοβίας. Οπως ορίζει η συνθήκη, οι αεροπορικές εταιρίες είναι υπεύθυνες μόνο για ζημιές ή τραυματισμούς και μόνο σε περίπτωση ατυχήματος.

    Ωστόσο, ο 61χρονος κάτοικος του Σίδνεϊ, Μπράϊαν Πούβεϊ, ο οποίος υπέστη συμφόρηση μετά από την επιστροφή του από το Λονδίνο στην Αυστραλία θα λάβει την αποζημίωση που διεκδικεί από δύο αεροπορικές εταιρείες. Οι δύο εταιρίες έχουν προθεσμία έως τις 7 Φεβρουαρίου για να υποβάλουν έφεση. Εκπρόσωποί των εταιρειών, που έχουν προθεσμία έως τις 7 Φεβρουαρίου για να υποβάλουν έφεση, δήλωσαν ότι όπως και να δει κανείς το όλο θέμα "οι θρομβώσεις δεν αποτελούν ατύχημα".

    Το ''σύνδρομο της οικονομικής θέσης'' άρχισε να εξετάζεται από τους επιστήμονες μετά τους θανάτους αρκετών επιβατών υπερατλαντικών πτήσεων τα τελευταία τρία χρόνια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της 28χρονης Βρετανίδας Εμα Κριστόφερσεν, η οποία υπέκυψε στο αεροδρόμιο του Χίθροου, αμέσως μετά την επιστροφή της από την Αυστραλία, τον Οκτώβριο του 2000.

    [10] Προοδευτική - Αρης 3-1 στην Α΄Εθνική

    21/12/2002 7:18:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Ενα οκτάλεπτο, στα μισά του δευτέρου ημιχρόνου, ήταν αρκετό ώστε η Προοδευτική να φτάσει στην άνετη νίκη επί του Αρη με 3 - 1. Η ομάδα του Σούλη Παπαδόπουλου στον αγώνα, με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 12ης ημέρας του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α΄ Εθνικής, επικράτησε των "κιτρινόμαυρων" και εξακολουθεί να βρίσκεται στις υψηλές θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Τα τέρματα των νικητών πέτυχαν οι Τάτσης και Πουλόπουλος, ενώ για τους φιλοξενούμενους σκόραρε ο Μορίς.

    [11] Παναθηναϊκός - Κοζάνη 76 - 72 στην Α1

    Πηγή: ΑΠΕ 21/12/2002 7:14:00 μμ

    Αλώβητος πέρασε από την Κοζάνη ο Παναθηναϊκός. Οι πρωταθλητές Ευρώπης, στον αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 8ης ημέρας στην Α1, επικράτησε 76 - 72 του Μακεδονικού, διατήρησαν το αήττητο και παρέμειναν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Πρώτος σκόρερ των "πρασίνων", αναδείχθηκε ο Κουτλουάι, που σημείωσε 13 πόντους.

    [12] ''Τα αντίρροπα ρεύματα του Αχελώου'' συναντούν τον Μπαλάφα

    21/12/2002 1:53:00 μμ

    Εγχρωμες -τις μοναδικές που τράβηξε πριν από 40 χρόνια- φωτογραφίες του Κώστα Μπαλάφα από το πολυετές έργο εκτροπής του Αχελώου και εξηλεκτρισμού της χώρας εκθέτει από σήμερα το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. "Τα αντίρροπα ρεύματα του Αχελώου" τιτλοφορείται η έκθεση και ο τίτλος της καταγράφει -πέραν του πραγματικού που συνθέτουν φωτογραφικά οι εκτροπές της ροπής του ποταμού για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος και αντίρροπες -αυτές που κατέστρεψαν και κάλυψαν πάνω από τα νερά της τεχνητής λίμνης ολόκληρα χωριά, εκκλησίες, πέτρινα γεφύρια, τον πολιτισμό και τη δουλειά αιώνων των ανθρώπων της περιοχής.

    "Η έγχρωμη εικόνα έχει μειονεκτήματα. Ξεθωριάζει με το χρόνο, σου φεύγει από τα μάτια. Δεν είναι η αλήθεια. Η αλήθεια είναι ασπρόμαυρη. Τα χρώματα είναι πρόσθετα. Εμείς τα βάζουμε".

    Ο Κώστας Μπαλάφας γεννήθηκε το 1920 στην ορεινή Κυψέλη της Αρτας.

    Οι πρώτες του φωτογραφίες (κυκλοφορεί το λεύκωμα "Το αντάρτικο στην Ηπειρο" από τις εκδόσεις "Τολίδης") αφορούσαν στην Εθνική αντίσταση 1941-1945) στην οποία πήρε μέρος. Το αρχείο του περιλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες από την Εθνική Αντίσταση, το Αγιον Ορος, τα Μετέωρα, την ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα. Ολες ασπρόμαυρες.

    Οι μοναδικές έγχρωμες φωτογραφίες που τράβηξε ήταν στις αρχές της δεκαετίας του '60, για λογαριασμό της ΔΕΗ και του τεράστιου έργου εκτροπής του Αχελώου για τον εξηλεκτρισμό της χώρας.

    Οσο για τη σύγχρονη τεχνολογία; Δηλώνει εντελώς "αγράμματος" με τα ψηφιακά και τη σύγχρονη τεχνολογία. "Μπορεί να κάνουν τη φωτογραφία πιο προσιτή αλλά, έτσι χάνεται η ποιότητα" υποστηρίζει και εμμένει στη φωτογράφιση του κοινωνικού προβληματισμού, των ανθρώπων και των ιστοριών τους. Ετσι θυμάται εξάλλου και τις περισσότερες φωτογραφίες του. Με τις ιστορίες των ανθρώπων που απεικονίζουν.

    Η έκθεση "Κώστας Μπαλάφας: Τα αντίρροπα ρεύματα του Αχελώου" περιλαμβάνει 160 φωτογραφίες.

    Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση καθημερινά (εκτός Δευτέρας) στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α-Λιμάνι) ως τις 11 Φεβρουαρίου.

    [13] Το καθαρό περιβάλλον βλάπτει τη ...μπύρα

    21/12/2002 1:36:00 μμ

    Οι λάτρεις της μπύρας στη Γερμανία μπορεί νά έρθουν αντιμέτωποι με το χειρότερο εφιάλτη της ζωής τους: την έλλειψη που αγαπημένου τους ποτού. Το ενδεχόμενο να μην επαρκέσει ο εφοδιασμός των καταστημάτων με τη γερμανική μπύρα, οφείλεται στους νέους κανονισμούς της κυβέρνησης να μειωθεί η χρήση κουτιών και φιαλών μιας χρήσης, που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο.

    Μπύρα ναι, αλλά σε ποτήρια πια...

    Οι έμποροι λιανικής πώλησης υποστηρίζουν ότι αυτό σημαίνει πως ίσως να μην υπάρχει αρκετή ποσότητα μπύρας διαθέσιμη στα ράφια των καταστημάτων.

    ''Ισως να μην έχουμε αρκετή μπύρα για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες της ζήτησης τον Ιανουάριο'', προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της γερμανικής ένωσης εμπόρων λιανικής πώλησης.

    ''Αρκετοί μαγαζάτορες προτίθενται να βγάλουν κουτιά και φιάλες μιας χρήσης που περιέχουν μπύρα, αναψυκτικά ή άλλα ποτά από τα ράφια τους τον Ιανουάριο, λόγω του νέου κανονισμού'', πρόσθεσε.

    Η Γερμανία που είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο στην παραγωγή μπύρας. Για τους πολίτες της, λοιπόν, αυτή είναι μια "τρομακτική" σκέψη.

    Οι Γερμανοί πίνουν κατά μέσο όρο περίπου 123 λίτρα μπύρας ανά άτομο κάθε χρόνο, αναλογία που τους τοποθετεί πίσω ακριβώς από τους γείτονές τους Τσέχους και τους Ιρλανδούς.

    Στη χώρα είναι ιδιαίτερα σύνηθες για τους εργαζόμενους να πίνουν μπύρα στη διάρκεια των διαλειμμάτων ή του φαγητού, ενώ μηχανήματα που λειτουργούν με τη ρίψη νομίσματος και διαθέτουν γερμανική μπύρα υπάρχουν σε πολλά σημεία. Αφθονη μπύρα επίσης υπάρχει και στα φαστ-φουντ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 21 December 2002 - 17:52:02 UTC