Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολεμικές προετοιμασίες από τους Βρετανούς

    [01] Πολεμικές προετοιμασίες από τους Βρετανούς

    22/12/2002 10:44:00 πμ

    Για τη μεγαλύτερη απόβαση των τελευταίων 20 ετών, ετοιμάζεται το βρετανικό βασιλικό ναυτικό, προκειμένου να παρατάξει δυνάμεις της τάξης των 40.000 στρατιωτών, στο πλευρό των Αμερικανών, σύμφωνα με δημοσίευμα έγκυρης βρετανικής εφημερίδας. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη γνωστοποιήσει τις προθέσεις τους να ενισχύσουν τον αμερικανικό στρατό στον Περσικό Κόλπο με άλλους 50.000 άνδρες, ενώ ταυτόχρονα πιέζουν τους επιθεωρητές του ΟΗΕ Ιράκ για εντατικοποίηση των ερευνών τους.

    Πυρετώδεις σχεδιασμοί στον βρετανικό στρατό

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, της εφημερίδας ''Sunday Telegraph'', τουλάχιστον 40.000 Βρετανοί στρατιώτες, από τους οποίους οι 5.500 πεζοναύτες, θα πολεμήσουν στο πλευρό των Αμερικανών στο Ιράκ.

    Η ταξιαρχία των πεζοναυτών θα ενωθεί με τις αμερικανικές δυνάμεις για να θέσουν υπό τον έλεγχο τους το στρατηγικό λιμάνι της Μπάσρα, στο νότιο Ιράκ. Η ταξιαρχία αυτή υπήρξε η αιχμή του δόρατος των στρατευμάτων που είχαν αποβιβαστεί το 1982 στα Φόκλαντ, στον πόλεμο μεταξύ Βρετανίας και Αργεντινής, όταν η τελευταία κατέλαβε τα νησιά αυτά.

    Ενας αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας δήλωσε στην εφημερίδα ότι η συμμετοχή των πεζοναυτών στον πόλεμο κατά του Ιράκ ήταν αίτημα της Ουάσινγκτον.

    Να υπενθυμίσουμε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ζήτησε την Παρασκευή από τις βρετανικές δυνάμεις να προετοιμαστούν για επίθεση κατά του Ιράκ εάν ο Σαντάμ Χουσέιν δεν υπακούσει στο αίτημα του ΟΗΕ να καταστρέψει τα όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτει.

    Εν τω μεταξύ, η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ζήτησε να αυξηθεί ο αριθμός των επιθεωρητών στο Ιράκ από περίπου 100 που είναι, τώρα σε 250 με 300, προκειμένου να υπάρξει εντετικοποίηση των ερευνών τους στο ιρακινό έδαφος.

    Και η Αυστραλία προχωρά σε ετοιμασίες

    Αλλά και ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε ότι "στενεύουν ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια για το Σαντάμ Χουσεϊν" καθώς η Αυστραλία εντείνει τις στρατιωτικές προετοιμασίες της για πιθανή επίθεση κατά του Ιράκ. Ήδη το αυστραλιανό υπουργείο Αμύνης ακύρωσε τις χριστουγεννιάτικες άδειες για όλους τους άνδρες των επίλεκτων δυνάμεων της χώρας ενώ ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την άρνηση του Ιράκ να συνεργαστεί.

    Ο Αυστραλός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την προετοιμασία αυστραλιανής στρατιωτικής δύναμης για τον Κόλπο, αλλά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα στηρίξει ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση στο Ιράκ, στην περίπτωση που ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δεν θα καταφέρει να πείσει τον Σαντάμ Χουσείν να αφοπλισθεί.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 22 December 2002 - 9:51:14 UTC