Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σήμερα η παρουσίαση του νέου εκλογικού νόμου
  • [02] Υφεση της κακοκαιρίας
  • [03] Τις προθέσεις του έδειξε ο Ντενκτάς
  • [04] Σήμερα ορκίζονται Μπακογιάννη-Γεννηματά
  • [05] Τα τελευταία ψώνια
  • [06] Περιμένοντας την απόφαση των μηχανοδηγών για απεργία
  • [07] Ενδεχόμενο απέλασης λόγω γραφειοκρατίας
  • [08] Τραγικό δυστύχημα με θύμα 28χρονο
  • [09] Επίθεση κατά Αμερικανών γιατρών στην Υεμένη
  • [10] Αναζήτηση διπλωματικής λύσης για Β.Κορέα
  • [11] Πάουελ: ''Καμία απόφαση για πόλεμο ακόμα''
  • [12] Συνελήφθη υπάλληλος αεροδρομίου στο Παρίσι
  • [13] Διάλογος Α.Τσοχατζόπουλου με πολίτες

    [01] Σήμερα η παρουσίαση του νέου εκλογικού νόμου

    30/12/2002 9:57:00 πμ

    Το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου παραδίδει σήμερα στον πρωθυπουργό ο υπουργός Εσωτερικών. Ο Κώστας Σκανδαλίδης θα παρουσιάσει επίσης στον Κώστα Σημίτη τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις υπόλοιπες δράσεις του υπουργείου Εσωτερικών για το 2003. Σύμφωνα με δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας ο νέος εκλογικός νόμος είναι αναλογικότερος του προηγούμενου, αλλά κινείται και πάλι προς την κατεύθυνση της δημιουργίας σταθερών κυβερνήσεων.

    Διαίρεση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών

    Η εφημερίδα "Έθνος" αναφέρει ότι στον εκλογικό νόμο αναφέρεται ότι για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση θα πρέπει το πρώτο κόμμα να συγκεντρώσει ποσοστό 40%. Ωστόσο, διατηρείται το όριο του 3% που απαιτείται για να εισέλθει ένα κόμμα στο Κοινοβούλιο, αλλά δεν αποκλείεται το ποσοστό αυτό να πέσει στο 2,5%, ώστε να εκπροσωπηθούν και άλλοι σχηματισμοί.

    Στο σχέδιο του κ. Σκανδαλίδη προβλέπεται επίσης το "σπάσιμο" των μεγάλων εκλογικών περιφερειών της χώρας, με πρώτη αυτή της Β' Αθηνών που με τα σημερινά δεδομένα εκλέγει 44 βουλευτές. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το ίδιο θα συμβεί και με την Α' Αθηνών, την Α' Θεσσαλονίκης και το Υπόλοιπο Αττικής.

    [02] Υφεση της κακοκαιρίας

    30/12/2002 9:54:00 πμ

    Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, περιορίζεται σήμερα η κακοκαιρία. Στην Αττική βελτιώθηκε ο καιρός, ενώ επιτρέπεται ο απόπλους όλων των πλοίων από τον Πειραιά και τη Ραφήνα. Μεγάλες είναι οι ζημιές από την κακοκαιρία στην Κάσο. Σήμερα μεταβαίνουν στο νησί ειδικά συνεργεία για την αποτίμηση των καταστροφών από τις πλημμύρες.

    Συνεργεία του δήμου Κάσου άρχισαν ήδη την καταγραφή των προβλημάτων, ενώ τρεις οικογένειες παραμένουν σε ξενοδοχείο είπε στη ΝΕΤ 105,8 ο νέος δήμαρχος Κάσου, Δημήτρης Ερωτόκριτος.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης, που θα πάρει χρόνο για να επισκευαστεί, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο διευθυντής επιχειρήσεων της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Ηρακλής Καλογεράκης.

    Καθυστερήσεις πτήσεων

    Καθυστερεί η αναχώρηση της πρωινής πτήσης της ΟΑ προς τη Χίο, λόγω των προβλημάτων που έχει προκαλέσει στο αεροδρόμιο του νησιού η κακοκαιρία. Από χτες βράδυ το αεροδρόμιο έχει πλημμυρίσει κι έχουν καταστραφεί ραδιοβοηθήματα που βρίσκονται στο χώρο. Οι δύο χτεσινοβραδινές πτήσεις της ΟΑ προς το νησί πάντως ακυρώθηκαν.

    Οι επιβάτες των χτεσινών πτήσεων, όσο και της σημερινής πρωινής έχουν επιβιβαστεί σε μεγαλύτερο αεροσκάφος κι αναμένουν την αναχώρηση όταν αποκατασταθούν τα προβλήματα.

    Επίσης καθυστερεί και η αναχώρηση της πτήσης προς Τίρανα που επρόκειτο να αναχωρήσει στις 8 το πρωί λόγω χαμηλής ορατότητας στο αεροδρόμιο της χώρας.

    [03] Τις προθέσεις του έδειξε ο Ντενκτάς

    30/12/2002 8:38:00 πμ

    Απαγορεύτηκε χθες από τον Ραούφ Ντενκτάς η εκδήλωση της νεολαίας της Τουρκοκυπριακής αριστεράς στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, που είχε προγραμματιστεί σε συνδυασμό με αντίστοιχη εκδήλωση της νεολαίας του ΑΚΕΛ στο ελεύθερο τμήμα της πόλης. Η απαγόρευση αυτή προήλθε από τον κατοχικό ηγέτη αμέσως μετά την επιστροφή του στη β.Κύπρο από την Αγκυρα. Το κατοχικό καθεστώς εκτόξευσε απειλές εναντίον όσων σκόπευαν να συμμετάσχουν. Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, τόνισε ότι λαμβάνονται μέτρα να μην μεταφερθεί στις ελεύθερες περιοχές η κρίση που έχει ξεσπάσει στα κατεχόμενα.

    Απαγορεύσεις και απειλές

    Ο Ραούφ Ντενκτάς, από την πρώτη στιγμή της επιστροφής του στα κατεχόμενα, έδειξε τις προθέσεις του, απαγορεύοντας την εκδήλωση επαναπροσέγγισης που επρόκειτο να πραγματοποιήσουν Τουρκοκύπριοι χθες το απόγευμα νέοι, στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας.

    Έτσι, ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει από την ΕΔΟΝ και την νεολαία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος μεγάλη κοινή δικοινοτική εκδήλωση, το πρόγραμμα αναθεωρήθηκε λόγω της απαγόρευσης. Αποτέλεσμα ήταν να γίνουν χωριστές, αλλά παράλληλες εκδηλώσεις στις δύο πλευρές του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας.

    Το καθεστώς Ντενκτάς εκτόξευσε μάλιστα και απροκάλυπτες απειλές εναντίον όσων θα τολμούσαν να λάβουν μέρος σε μια τέτοια εκδήλωση, η οποία θα γινόταν παράλληλα με παρόμοια εκδήλωση που πραγματοποίησε στις ελεύθερες περιοχές η ΕΔΟΝ, η οργάνωση νεολαίας του ΑΚΕΛ.

    Στην ελεύθερη Λευκωσία, μέλη της ΕΔΟΝ συγκεντρώθηκαν νωρίς το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας και βάδισαν προς το οδόφραγμα όπου πραγματοποιήθηκε πολιτικό-καλλιτεχνική εκδήλωση με τίτλο ''Ελπίδα- Αγώνας''.

    Της πορείας ηγήθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας συνοδευόμενος από βουλευτές του Κόμματος.

    Η εκδήλωση σκοπό είχε να εκφράσει αλληλεγγύη προς τους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι με τις κινητοποιήσεις τους απαιτούν επανένωση της Κύπρου και εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

    Να σημειωθεί εξάλλου ότι ο Ραούφ Ντενκτάς χθες, πριν αναχωρήσει προς τα κατεχόμενα από το αεροδρόμιο της Αγκυρας, δήλωσε πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το Κυπριακό μέσα στο Μάρτιο του 2003.

    Αισιοδοξία για επίτευξη λύσης

    Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Κοινοτικός Επίτροπος, Γκιούντερ Φερχόιγκεν, σε συνέντευξή του σε Κυριακάτικη εφημερίδα εκφράζει την εκτίμηση πως είναι δυνατόν να υπογραφεί συμφωνία συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος μέσα στις επόμενες 62 ημέρες, δηλαδή μέχρι το χρονοδιάγραμμα της 28ης Φεβρουαρίου.

    Ο Γερμανός Επίτροπος, αν και αποφεύγει να μπει σε λεπτομέρειες, αναφέρει πως το σχέδιο Ανάν είναι γενικά συμβατό με τις προϋποθέσεις που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Σεβίλλης αναφορικά με τους όρους συμφωνίας του Κυπριακού προβλήματος.

    "Αν δεν λυθεί το Κυπριακό, οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων θα πάρουν διαστάσεις" εκτίμησε χθες, ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις". Τόνισε επίσης, ότι είναι εφικτή η επίτευξη λύσης έως τις 28 Φεβρουαρίου, αρκεί να εγκαταλειφθεί η ρητορική των τελευταίων 40 χρόνων.

    [04] Σήμερα ορκίζονται Μπακογιάννη-Γεννηματά

    30/12/2002 8:31:00 πμ

    Ορκίζονται σήμερα η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, η υπερνομάρχης Αττικής, Φώφη Γεννηματά, καθώς και οι νομάρχες Αθήνας και Πειραιά, Γιάννης Σγουρός και Γιάννης Μίχας, που αναδείχθηκαν από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου. Ο απερχόμενος Δήμαρχος Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα παραδώσει στην κ. Μπακογιάννη την Δημαρχία, την Τετάρτη το μεσημέρι στο Δημαρχιακό μέγαρο, όπου θα υπογραφούν τα επίσημα έγγραφα. Η κ. Μπακογιάννη θα παραλάβει και την Ολυμπιακή Σημαία των αγώνων του 2004.

    [05] Τα τελευταία ψώνια

    30/12/2002 9:25:00 πμ

    Μέχρι τις οκτώ το βράδυ θα μείνουν ανοιχτά σήμερα τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Αύριο, παραμονή Πρωτοχρονιάς, τα καταστήματα θα κλείσουν στις πέντε το απόγευμα και τα σούπερ μάρκετ στις οκτώ το βράδυ.

    [06] Περιμένοντας την απόφαση των μηχανοδηγών για απεργία

    30/12/2002 9:22:00 πμ

    Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε η 4ωρη στάση εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι μηχανοδηγοί των τρόλεϊ και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου για τις 11 σήμερα το πρωί. Αναμένεται η απόφαση του σωματείου τους για την αναστολή, ή όχι της στάσης.

    [07] Ενδεχόμενο απέλασης λόγω γραφειοκρατίας

    30/12/2002 9:19:00 πμ

    Με απέλαση κινδυνεύουν από την Πρωτοχρονιά 400.000 μετανάστες, οι οποίοι παρ' όλο που στήθηκαν αμέτρητες ώρες στις ουρές των Νομαρχιών και των άλλων υπηρεσιών, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών δεν απέκτησαν άδεια παραμονής. Ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης δήλωσε ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση στην προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών. Τόνισε δε ότι όσοι έχουν προσωρινή άδεια παραμονής δεν κινδυνεύουν με απέλαση, διευκρινίζοντας ότι νομοθετική ρύθμιση θα γίνει αν χρειαστεί μετά τις γιορτές.

    [08] Τραγικό δυστύχημα με θύμα 28χρονο

    30/12/2002 8:38:00 πμ

    φωτο αρχείου

    Αγνωστο IX αυτοκίνητο παρέσυρε τα ξημερώματα 28χρονο Αλβανό, ο οποίος ακολούθως παρασύρθηκε από διερχόμενο λεωφορείο του ΟΑΣΑ , με αποτέλεσμα να τραυματισθεί θανάσιμα. Το δυστύχημα έγινε στις 5.40 το πρωί στο ανερχόμενο ρεύμα της λεωφόρου Κηφισού λίγο πριν την λεωφόρο Αθηνών. Νεκρός είναι ο Καστριότ Γκόρι, ο θάνατος του οποίου διαπιστώθηκε στο Κρατικό Νικαίας, όπου μεταφέρθηκε. Από την Τροχαία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και την σύλληψη του ασυνείδητου οδηγού του ΙΧ , ο οποίος εγκατέλειψε το θύμα του και εξαφανίστηκε.

    [09] Επίθεση κατά Αμερικανών γιατρών στην Υεμένη

    30/12/2002 10:45:00 πμ

    Τρεις Αμερικανοί γιατροί σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε σοβαρά σε επίθεση ενόπλου σε ιεραποστολικό νοσοκομείο στην Υεμένη. Το ένα από τα θύματα είναι γυναίκα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η επίθεση έγινε στην πόλη Τζίμπλα, που βρίσκεται περίπου 190 χλμ νότια της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σανάα. Ο δράστης, που χαρακτηρίστηκε ως ακραίος ισλαμιστής και ήταν οπλισμένος με ένα Καλάσνικοφ, εισέβαλε στο νοσοκομείου και άνοιξε πυρ εναντίον του ιατρικού προσωπικού. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν, ότι ο δράστης, που συνελήφθη, είναι φοιτητής στο πανεπιστήμιο Αλ Ιμάν της Υεμένης.

    Θρησκευτικό το κίνητρο του δράστη

    Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας ο δράστης, που κατάγεται από την πόλη Νταμάρ,90 χιλιόμετρα νότια της Σανάα, είναι συγγενής του νεαρού φοιτητή, που δολοφόνησε το περασμένο Σάββατο τον δεύτερο στην ιεραρχία του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Υεμένης, Τζαράλα Ομάρ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος.

    Ο δράστης, που επικαλέστηκε θρησκευτικό κίνητρο έχει, σύμφωνα με την αστυνομία, εκπαιδευτεί στο Αφγανιστάν. Η Υεμένη, εξάλλου, έχει χαρακτηριστεί από τους Αμερικανούς ως παράδεισος για τους φανατικούς ισλαμιστές, πολλοί εκ των οποίων είναι ύποπτοι για συμμετοχή στο τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα.

    Το ιεραποστολικό νοσοκομείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1967 και ανήκει σε αμερικανική εκκλησία Βαπτιστών, που εδρεύει στην Βιρτζίνια. Το επόμενο διάστημα επρόκειτο να παραχωρηθεί σε φιλανθρωπική οργάνωση της Υεμένης.

    [10] Αναζήτηση διπλωματικής λύσης για Β.Κορέα

    30/12/2002 11:37:00 πμ

    Διστακτική εμφανίζεται η Σεούλ να συνταχθεί με την αμερικανική πολιτική απέναντι στη Βόρεια Κορέα. Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Κιμ Ντάε-Γιουνγκ δήλωσε, ότι η άσκηση πιέσεων και η απομόνωση της Βόρειας Κορέας, με αφορμή το πυρηνικό της πρόγραμμα, δεν θα έχει αποτελέσματα. Από τη μεριά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, υποστήριξε ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει να επιτεθεί στο άμεσο μέλλον εναντίον της Βόρειας Κορέας, προκειμένου να την αναγκάσει να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, υποστηρίζοντας, όμως, παράλληλα, ότι εξετάζουν κάθε λύση χωρίς να δημιουργούν "κλίμα κρίσης". Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας αύριο αναχωρούν από το έδαφος της Βορείου Κορέας οι δύο επιθεωρητές της.

    Δεν ενδίδει η Β.Κορέα

    Η κυβέρνηση Μπους έχει απειλήσει την Πιονγιάνγκ με οικονομική απομόνωση, εάν δεν θέσει τέρμα στα πυρηνικά της σχέδια, αλλά η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας δηλώνει ότι δεν θα ενδώσει στις αμερικανικές πιέσεις.

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, σχολιάζοντας την απόφαση της Πιονγιάνγκ να απελάσει τους επιθεωρητές, δήλωσε, ότι η Βόρεια Κορέα αρνείται τελείως να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

    Στις αρχές Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας αποφάσισε να θέσει και πάλι σε λειτουργία τον πυρηνικό αντιδραστήρα στην Γιονγκμπιόν που μπορεί, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

    Διαψεύδει τον Ραμσφελντ ο Πάουελ

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα, ότι η χώρα του μπορεί να αρχίσει ταυτόχρονα πολέμους σε δύο μέτωπα, εναντίον του Ιράκ και της Βόρειας Κορέας.

    Αλλά ο Κόλιν Πάουελ, σε τηλεοπτική συνέντευξή του την Κυριακή, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για προληπτικές επιθέσεις κατά της Βόρειας Κορέας και πως η χώρα του παρακολουθεί την κατάσταση προσεκτικά για να δει πώς θα εξελιχθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

    Στόχος της Ουάσινγκτον είναι η οικονομική απομόνωση της Πιονγιάνγκ: οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από τους γείτονες και συμμάχους της Βόρειας Κορέας να διακόψουν κάθε οικονομική επαφή με τη χώρα αυτή, ενώ θα καλέσουν τον ΟΗΕ να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων.

    Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος αναμένεται στη Σεούλ μέσα στο ερχόμενο δεκαπενθήμερο, για να συντονίσει την πολιτική της Ουάσινγκτον με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία στο θέμα της Πιονγιάνγκ.

    Η νοτιοκορεατική προεδρία ανακοίνωσε, ότι ο Κιμ Ντάε-Γιουνγκ ανέφερε στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ότι "οι πιέσεις και η απομόνωση ουδέποτε επέτυχαν στις κομμουνιστικές χώρες και η Κούβα είναι ένα παράδειγμα. Ωστόσο δεν υπάρχει περίπτωση κατά την οποία να μην απέφερε αποτελέσματα η προτροπή προς τέτοιες χώρες να κάνουν διάλογο", πρόσθεσε ο Κιμ.

    Επανέλαβε μάλιστα την πρόθεση να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες με τους συμμάχους της Σεούλ, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, και με άξονα την ανοικτή πολιτική για την συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στον διάλογο για την ασφάλεια της περιοχής.

    "Δεν μπορούμε να εμπλακούμε σε πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα και δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στο σύστημα του Ψυχρού Πολέμου και της ακραίας αντιπαράθεσης", επεσήμανε ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος.

    [11] Πάουελ: ''Καμία απόφαση για πόλεμο ακόμα''

    30/12/2002 8:30:00 πμ

    Ο πρόεδρος Μπους δεν έχει αποφασίσει ακόμη επίθεση εναντίον του Ιράκ, καθώς η Ουάσιγκτον περιμένει πρώτα τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων του οπλοστασίου του, δήλωσε ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Όπως είπε, η ευρεία στρατιωτική κινητοποίηση των ΗΠΑ γίνεται, προκειμένου οι ένοπλες δυνάμεις τους να είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ιρακινής βουλής κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι αποβλέπει στην απόκτηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του Περσικού Κόλπου και υπογράμμισε ότι ο ιρακινός λαός θα υπερασπιστεί την ανεξαρτησία του.

    Θα ξεκινήσει στις 21 Φεβρουαρίου;

    Ο πόλεμος κατά του Ιράκ θα ξεκινήσει στις 21 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα τη βρετανικής εφημερίδας Σάντεϊ Εξπρές. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι την ημερομηνία αυτή την αποκάλυψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρζ Μπους στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τα Χριστούγεννα.

    Πάντως, το γραφείο του Αριέλ Σαρόν διέψευσε την είδηση.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ προειδοποίησε χθες πως η κρίση με το Ιράκ δεν μπορεί να "διαρκέσει επ'αόριστον" και πως η Ουάσινγκτον προετοιμάζεται για να απαντήσει στη Βαγδάτη.

    "Πιστεύω πως αυτό δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα", τόνισε ο Πάουελ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC και πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ αναμένουν συμπληρωματικές πληροφορίες από τον επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, τον Χανς Μπλιξ πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση.

    Στο μεταξύ, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που έχουν αναλάβει τον έλεγχο των οπλικών συστημάτων του Ιράκ, επιθεώρησαν χθες τέσσερα σημεία στη Βαγδάτη: το Κέντρο Χημικών Μηχανικών, την γενική επιτροπή των τελωνείων, ένα εργοστάσιο ηλεκτρονικών και ένα εργοστάσιο υλικών επικοινωνίας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των επιθεωρητών Χίρο Ουέκι.

    [12] Συνελήφθη υπάλληλος αεροδρομίου στο Παρίσι

    30/12/2002 10:26:00 πμ

    Κρατείται και ανακρίνεται από τις αρχές ασφαλείας της Γαλλίας ένας υπάλληλο αεροδρομίου του Παρισιού, αλγερινής καταγωγής, στο αυτοκίνητο του οποίου βρέθηκαν όπλα, εκρηκτικά και πυροκροτητές. Ο άντρας, που συνελήφθη το Σάββατο, εργαζόταν στην φορτοεκφόρτωση αποσκευών και είχε άδεια εισόδου σε αρκετά σημεία του αεροδρομίου. Το περιστατικό έρχεται σε μια τεταμένη στιγμή για τη Γαλλία, καθώς πρόσφατα συνελήφθησαν πολλοί ακραίοι ισλαμιστές από τις γαλλικές αρχές.

    Συνεχίζονται οι ανακρίσεις

    Τα όπλα εντοπίστηκαν το Σάββατο μετά από καταγγελία ενός πολίτη. Η αστυνομία έχει συλλάβει ακόμα τον πατέρα του άνδρα, τα δύο αδέλφια του και ένα φίλο του. Οι αρχές λένε πως ο συλληφθείς δεν ήταν γνωστός για διασυνδέσεις με ριζοσπαστικές οργανώσεις.

    Οι αρχές ασφάλειας προβαίνουν σε αλλεπάλληλες διασταυρώσεις στοιχείων, αλλά τίποτε άλλο δεν είναι προς το παρόν γνωστό από τη συνεχιζόμενη αστυνομική ανάκριση.

    Στα πλαίσια της ριζικής επανεξέτασης των μέτρων ασφαλείας, ανακλήθηκαν οι άδειες εισόδου σε πάνω από 200 υπάλληλους των αεροδρομίων του Παρισιού.

    [13] Διάλογος Α.Τσοχατζόπουλου με πολίτες

    30/12/2002 11:16:00 πμ

    Σε ερωτήσεις πολιτών για την κατάσταση που επικρατεί στην Αγορά θα απαντήσει σήμερα από τη μία έως τις τρεις το μεσημέρι ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, μέσω της ιστοσελίδας του ΙΝΚΑ. Οι χρήστες μπορούν να υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους στο site του Ινστιτούτου Καταναλωτών, τις οποίες θα απαντήσει ο υπουργός Ανάπτυξης στη διάρκεια της ειδικής συνέντευξης Τύπου που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΑ).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 30 December 2002 - 9:54:46 UTC