Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καλή Χρονιά!
  • [02] Η Μπακογιάννη και επίσημα στο δήμο Αθηναίων
  • [03] Στα στρατιωτικά νοσοκομεία ο Παπαντωνίου
  • [04] Από χρήση ναρκωτικών ο θάνατος των τριών γυναικών
  • [05] Κατέπεσε αεροσκάφος των ΗΠΑ στο Πακιστάν
  • [06] Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Ισραήλ-Τουρκίας
  • [07] Κυκλώνας σάρωσε νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού
  • [08] Εκατοντάδες νεκροί στο Μπαγκλαντές από το κρύο
  • [09] Φιλιππίνες: Εννέα οι νεκροί από την έκρηξη
  • [10] Ναι ή όχι των Βρετανών στο ευρώ;

    [01] Καλή Χρονιά!

    1/1/2003 4:05:00 μμ

    Φαντασμαγορική ήταν η υποδοχή του 2003 τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Χιλιάδες αθηναίοι βρέθηκαν στο Σύνταγμα, όπου τα μεσάνυχτα εκατοντάδες πυροτεχνήματα δημιούργησαν μια πανδαισία χρωμάτων στον ουρανό της πρωτεύουσας. Σήμερα άνοιξαν οι πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου για τις καθιερωμένες πρωτοχρονιάτικες ευχές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το πρωί στη Mητρόπολη πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη δοξολογία για την πρώτη μέρα του έτους, όπου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος και παραβρέθηκε σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

    Ευχές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Πρώτος επισκέφτηκε το Προεδρικό Μέγαρο ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε στον κ. Σημίτη μια επιτυχημένη προεδρία και θετικές εξελίξεις στα εθνικά θέματα και στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως "φαίνεται ότι κάτι θα γίνει και με την υφαλοκρηπίδα".

    Ο Πρωθυπουργός απάντησε μεταξύ άλλων "μπορεί, εξαρτάται και από τις άλλες εξελίξεις και στο Κυπριακό".

    Στον πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Στεφανόπουλος ευχήθηκε κάθε επιτυχία, υπογραμμίζοντας ότι οι βουλευτές κάνουν το καθήκον τους.

    Υγεία, χαρά και δύναμη για την επιτέλεση των στόχων του ευχήθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή, από τον οποίο ζήτησε να μεταβιβάσει τους χαιρετισμούς του και τις ευχές του στη σύζυγό του.

    Ραντεβού με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας έκλεισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, προκειμένου να τον ενημερώσει και για το πρόσφατο ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη.

    Στη γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο κ. Στεφανόπουλος ευχήθηκε υγεία και δύναμη, λόγω και του αιφνιδίου θανάτου του συζύγου της.

    Ανήσυχος για τις επιπτώσεις στην οικονομία από τον ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ εμφανίστηκε ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, και ο κ.Στεφανόπουλος σημείωσε:"πως να πείσουμε να μην γίνει πόλεμος στο Ιράκ, υγεία και ειρήνη σε όλο τον κόσμο".

    Θερμές ευχές αντάλλαξε ο κ. Στεφανόπουλος με τον κ. Μητσοτάκη και ιδιαίτερα για επιτυχή θητεία της Ντόρας Μπακογιάννη στο δήμο Αθηναίων.

    Στη νέα δήμαρχο Αθηναίων, ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε τις ευχές του για καλή επιτυχία, ενώ όταν εκείνη τον ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον του κατά την επίθεση που δέχθηκε, ο κ. Στεφανόπουλος απάντησε "ήταν πραγματική ανάγκη, το νιώσαμε όλοι, δεν ήταν θέμα κοινωνικής συμπάθειας".

    Στην κ. Γεννηματά για μια ακόμη φορά της έδωσε θερμά συγχαρητήρια σημειώνοντας ότι "σας εδόθησαν αρμοδιότητες τις οποίες επιδιώξατε και εύχομαι να πάρετε κι άλλες".

    Έναν θερμό ασπασμό αντάλλαξε και με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, στον οποίο ευχήθηκε μεταξύ άλλων δύναμη για να οδηγήσει την εκκλησία στην κατεύθυνση που επιθυμεί.

    [02] Η Μπακογιάννη και επίσημα στο δήμο Αθηναίων

    1/1/2003 4:45:00 μμ

    Με κάθε λαμπρότητα και μέσα σε συγκινησιακή φόρτιση πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή παράδοσης παραλαβής του δήμου Αθηναίων, στο δημαρχιακό μέγαρο. Το τρίπτυχο: Συνεργασία, δημιουργία, διεκδίκηση, καθόρισε ως προτεραιότητα της δημαρχιακής θητείας της η νέα δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, που τόνισε ότι η Αθήνα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει χρόνο, αλλά έχει ανάγκη από πολύ δουλειά με σχέδιο, ευαισθησία, αγάπη και αποτελεσματικότητα. Μετά και την τυπική παράδοση των καθηκόντων του, τις αναμνηστικές φωτογραφίες με τη νέα δήμαρχο και την οικογένειά της και τις καθιερωμένες δηλώσεις, ο κ. Αβραμόπουλος αποχώρησε του κτιρίου με τις θερμότερες ευχές όλων.

    Η κ. Μπακογιάννη, αφού εξέφρασε τη συγκίνησή της για την ατμόσφαιρα της ανάληψης των νέων καθηκόντων της, υπογράμμισε τις τρεις έννοιες βάση των οποίων θα λειτουργήσει η νέα Δημοτική Αρχή:

    Η συνεργασία με όλους, κυβέρνηση, φορείς, παραγωγικές τάξεις. Η δημιουργία με συνέχεια, επιμονή και μεθοδικότητα, εκεί όπου υπάρχουν οι αρμοδιότητες. Η διεκδικητικότητα με ιδιαίτερη μαχητικότητα ,εκεί όπου τα απαραίτητα έργα δεν περιλαμβάνονται στις αρμοδιότητες του δήμου.

    Ο νέα δήμαρχος υποστήριξε ότι η Αθήνα ότι η "πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι μεγάλη και θα αντεπεξέλθουμε. Θα βάλουμε τα δυνατά μας ώστε η πόλη που δημιούργησε τη δημοκρατία και πέτυχε την τέχνη της τελειότητας, αυτή η λαμπρή πόλη του παρελθόντος να γίνει ελπιδοφόρα πόλη του μέλλοντος".

    [03] Στα στρατιωτικά νοσοκομεία ο Παπαντωνίου

    1/1/2003 4:56:00 μμ

    Στα τέσσερα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας βρέθηκε σήμερα, πρώτη ημέρα του 2003, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος μοιράσε ευχές για ταχεία ανάρρωση και δώρα στους νοσηλευόμενους οπλίτες και αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο κ. Παπαντωνίου ευχήθηκε ό,τι καλύτερο για τα στρατευμένα παιδιά μας που στηρίζουν την άμυνα της χώρας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών υγείας που παρέχουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Μεταξύ άλλων στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ο υπουργός Εθνικής Αμυνας απένειμε την "πουλάδα" σε αλεξιπτωτιστή, ο οποίος είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια πτώσης. Να σημειώσουμε ότι τον κ. Παπαντωνίου υποδέχθηκε στα νοσοκομεία η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ το προσωπικό έψαλλε τα κάλαντα.

    [04] Από χρήση ναρκωτικών ο θάνατος των τριών γυναικών

    1/1/2003 11:57:00 πμ

    Σε ανάμιξη ηρωίνης με οινοπνευματώδη ποτά οφείλεται ο θάνατος των τριών γυναικών στις φυλακές Κορυδαλλού, σύμφωνα με το πόρισμα που εξεδόθη μετά την ολοκλήρωση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, που διέταξε ο εισαγγελέας Πειραιά Γρηγόρης Πεπόνης. Την ηρωίνη εισήγαγε παράνομα στη φυλακή μητέρα μιας κρατούμενης, η οποία ήδη έχει συλληφθεί. Οι τρεις γυναίκες, που είχαν φυλακιστεί το 2002 για ληστεία και κατοχή ναρκωτικών, βρέθηκαν χθες τα ξημερώματα νεκρές μέσα στο κελί τους, ενώ άλλη μία κρατούμενη μεταφέρθηκε κρατικό νοσοκομείο Νικαίας.

    Τις τρεις γυναίκες βρήκε γύρω στις 4:30 η σωφρονιστική υπάλληλος βάρδιας, που εκτελούσε τον καθορισμένο έλεγχο στα κελιά.

    Πρόκειται για τη Μαρία Μιχαήλ, 19 ετών, που είχε προφυλακιστεί στις 26 Ιουλίου 2002 για ένοπλη ληστεία, τη Δήμητρα Χατζηδημητρίου, 42 ετών, κρατούμενη για κατοχή ναρκωτικών και την Αλέκα Βούλγαρη, 22 ετών, κρατούμενη, επίσης, για κατοχή ναρκωτικών.

    Μία ακόμη κρατούμενη, η Στεφανία Ρουμπέτη, που βρέθηκε αναίσθητη, διακομίστηκε στο κρατικό νοσοκομείο Νίκαιας, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία της.

    [05] Κατέπεσε αεροσκάφος των ΗΠΑ στο Πακιστάν

    1/1/2003 5:17:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Ένα μη επανδρωμένο αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος κατέπεσε σήμερα το πρωί στο Πακιστάν, λίγα λεπτά μετά από την απογείωσή του από αεροδρόμιο του νότιου τμήματος της χώρας. Εκπρόσωπος της αστυνομίας τόνισε ότι το αεροσκάφος κατέπεσε λίγο μετά από την απογείωσή του και απέρριψε τις υποψίες κατάρριψής, αποδίδοντας την πτώση σε καθαρά τεχνικούς λόγους. Εν τω μεταξύ, οι ειδικοί του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ ξεκίνησαν τη νέα χρονιά με νέες επιθεωρήσεις σε τοποθεσίες για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι κρύβει όπλα μαζικής καταστροφής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιθεωρητές επισκέφθηκαν ένα κέντρο επισκευής αυτοκινήτων και φορτηγών και μια εταιρία στο τεράστιο στρατιωτικό συγκρότημα του Αλ-Τάτζι, στην περιφέρεια της Βαγδάτης.

    Το κέντρο Τύπου του ιρακινού υπουργείου Πληροφόρησης αναμένεται να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τις τοποθεσίες, τις οποίες έχουν επισκεφθεί οι επιθεωρητές.

    Σήμερα είναι η 33η μέρα επιθεωρήσεων στο Ιράκ από τότε που η αποστολή των ειδικών του ΟΗΕ έφτασε στη Βαγδάτη, στις 25 Νοεμβρίου.

    [06] Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Ισραήλ-Τουρκίας

    1/1/2003 3:28:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια αεροπορίας και ναυτικού άρχισαν το πρωί ΗΠΑ, Ισραήλ και Τουρκία, στα ανοιχτά των ισραηλινών ακτών. Τα γυμνάσια αυτά, τα πέμπτα του είδους που διεξάγονται, επικεντρώνονται σε ασκήσεις διάσωσης στη θάλασσα και στο συντονισμό των στρατιωτικών διοικήσεων των τριών χωρών και λαμβάνουν μέρος ελικόπτερα, αναγνωριστικά αεροσκάφη και πλοία του ναυτικού των τριών χωρών. Εν τω μεταξύ, η ισραηλινή εκλογική επιτροπή απέκλεισε από τις εκλογές της 28ης Ιανουαρίου το Αραβικό Κόμμα και τον ηγέτη του, επειδή είναι υπέρμαχος της παλαιστινιακής αυτονομίας.

    Αντιδράσεις για την απόφαση της ισραηλινής εκλογικής επιτροπής

    "Μεροληπτική" χαρακτήρισε σήμερα ο Ισραηλινός αραβικής καταγωγής βουλευτής Αζμι Μπισάρα την απόφαση της ισραηλινής εκλογικής επιτροπής να αποκλείσει την υποψηφιότητά του κόμματός του, Μπάλαντ, από τις γενικές εκλογές της 28ης Ιανουαρίου στο Ισραήλ.

    "Είναι η πρώτη φορά που αποκλείεται ένας ολόκληρος σχηματισμός. Είναι αποκαλυπτικό για το τι είναι η εβραϊκή δημοκρατία", δήλωσε ο Μπισάρα, που πρόσθεσε ότι "όλο και περισσότερο, δεν αποδέχονται την ιδέα να βλέπουν Αραβες στο ισραηλινό κοινοβούλιο. Είναι ένα στάδιο προς τον πολιτικό απομονωτισμό".

    Ο Μπισαρά τόνισε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

    Στο μεταξύ, εννέα Παλαιστίνιους συνέλαβε ο ισραηλινός στρατός στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας στη Δυτική Όχθη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του.

    Επίσης, οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδάφισαν την οικογενειακή κατοικία του Ιμάντ Μαχμούντ Αχμαντ στη νότια Ναμπλούς Ζιγιάντα, μέλους ένοπλης οργάνωσης που συνδέεται με τη Φάταχ, ο οποίος διέπραξε στις 11 Ιουνίου του 2002 επίθεση αυτοκτονίας σε εστιατόριο στην Χερτζλίγια, στο βόρειο Ισραήλ, προκαλώντας το θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό δεκατεσσάρων.

    Η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας ότι στη διάρκεια της νύχτας μια μονάδα του ισραηλινού στρατού δέχθηκε επανειλημμένως πυρά, από τα οποία δεν τραυματίστηκε κανείς, στα περίχωρα της αιγυπτιακής μεθορίου.

    [07] Κυκλώνας σάρωσε νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού

    1/1/2003 5:40:00 μμ

    Εικόνες μαζικής καταστροφής και λίγα ίχνη ζωής έδειξε σήμερα το πρώτο αεροσκάφος που πέταξε πάνω από το μικρό νησί Τικόπια του νοτίου Ειρηνικού Ωκεανού, το οποίο σάρωσε καταστροφικός κυκλώνας την περασμένη εβδομάδα. Οι 2.000 κάτοικοι του μικρού νησιού αποκόπηκαν τελείως από τον υπόλοιπο κόσμο, όταν το περασμένο Σάββατο μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ζόε, οι άνεμοι έφτασαν τα 268 χιλιόμετρα την ώρα. Ο κυκλώνας έπληξε ιδιαίτερα τα νησιά Τικόπια και Ανούτα. Έκτοτε αγνοείται η τύχη περισσότερων από 4.000 κατοίκων των δύο νησιών. "Είναι οι χειρότερες ζημιές που έχω δει ποτέ", δήλωσε ο Τζεφ Μακλεϊ, εικονολήπτης του καναλιού που πέταξε πάνω από το νησί με μονοθέσιο αεροσκάφος.

    [08] Εκατοντάδες νεκροί στο Μπαγκλαντές από το κρύο

    1/1/2003 1:16:00 μμ

    Το πρωτοφανές για το Μπαγκλαντές κρύο, που πλήττει τη χώρα τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 119 ανθρώπους, όπως μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων BSS. Οι εφημερίδες γράφουν ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν κάτοικοι των βορείων περιοχών της χώρας, όπου η θερμοκρασία έπεσε στους 3 βαθμούς Κελσίου, η οποία είναι η χαμηλότερη που έχει σημειωθεί στη χώρα αυτή εδώ και πολλά χρόνια. Η πρωθυπουργός Μπεγκούμ Χαλέντα Ζία ζήτησε από τις τοπικές αρχές να προμηθεύσουν με ζεστά ρούχα τους φτωχούς και τους άστεγους. Λόγω του ψύχους έκλεισαν αγορές, σχολεία και πολλά γραφεία, όπως δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι πέρυσι 50 άνθρωποι είχαν πεθάνει από το κρύο.

    [09] Φιλιππίνες: Εννέα οι νεκροί από την έκρηξη

    1/1/2003 12:26:00 μμ

    Στους εννέα νεκρούς και στους 32 τραυματίες ανέρχεται ο νεότερος απολογισμός από την επίθεση με χειροβομβίδα που πραγματοποιήθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στις νότιες Φιλιππίνες, όπως ανακοίνωσε σήμερα στρατιωτική πηγή. Η επίθεση έγινε σε πάγκους που πωλούσαν πυροτεχνήματα σε ανοιχτή αγορά στην πόλη Τακουρόνγκ, στην επαρχία Σουλτάν Κουνταράτ, 960 χλμ νοτίως της Μανίλα. Οι Αρχές της χώρας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών. ''Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη και ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί, καθότι πολλοί από τους 32 τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση'', τόνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Η αστυνομία πάντως στρέφει τις έρευνές της και προς την κατεύθυνση των μουσουλμάνων ανταρτών, καθώς όπως υποστηρίζει πριν την έκρηξη υπήρξαν απειλές για επιθέσεις από μουσουλμάνους αντάρτες.

    Εκπρόσωπος της αστυνομίας σημείωσε ότι δύο ψεύτικές βόμβες βρέθηκαν στην πόλη, μία εκ των οποίων και στην αγορά, ενώ έχει υπόνοιες ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται το MILF (Μέτωπο Ισλαμικής Απελευθέρωσης Μόρο).

    Ωστόσο, αβάσιμες χαρακτήρισε τις κατηγορίες εκπρόσωπος των ανταρτών, που διέψευσε τη συμμετοχή τους στην επίθεση.

    [10] Ναι ή όχι των Βρετανών στο ευρώ;

    1/1/2003 12:06:00 μμ

    Η αποδοχή ή όχι του ευρώ συνιστά τη σημαντικότερη απόφαση που καλείται να λάβει η παρούσα γενιά στη Βρετανία, τόνισε ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, Τόνι Μπλερ υποστήριξε πως το σχετικό δημοψήφισμα για την έγκριση του ευρώ θα διεξαχθεί μόνον όταν εκπληρούνται οι αναγκαίες οικονομικές προϋποθέσεις. Οι Βρετανοί εξακολουθούν στην πλειονότητά τους να διάκεινται αρνητικά στην ένταξη της χώρας στο ευρώ, ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το ποσοστό των αντιπάλων του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος συνεχίζει να μειώνεται.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 1 January 2003 - 17:51:58 UTC