Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι κατεδαφίσεις στο Μενίδι
  • [02] Έβρος: Κατασχέθηκαν κλεμμένα αυτοκίνητα
  • [03] Επίσκεψη Παπαρήγα σε ΙΚΑ και Κρατικό Νίκαιας
  • [04] Σημίτης: Ενισχύεται το κύρος της χώρας
  • [05] Καραμανλής: Θα ενδυναμώσουμε την ελληνική φωνή
  • [06] Ελληνικές προτάσεις για αναπτυξιακά θέματα
  • [07] Ξεκινούν τη δράση τους τα κοινωνικά κινήματα
  • [08] Ενίσχυση των επιχειρήσεων σε Αν. Μακεδονία και Θράκη
  • [09] Οι ευρωσοσιαλιστές στηρίζουν την υποψηφιότητα Διαμαντούρου
  • [10] Πανηγυρική έναρξη υπό τους ήχους της Συμφωνικής Νέων
  • [11] Η Β. Κορέα εκτός της Συνθήκης για τα Πυρηνικά
  • [12] Γεγονότα - σταθμοί στην κρίση της Β. Κορέας
  • [13] Πονοκέφαλος για τον πρόεδρο Μπους η ανεργία
  • [14] Μικρή μείωση του πληθωρισμού το Δεκέμβριο
  • [15] Ικανοποίηση ITF για τις εγκαταστάσεις Αντισφαίρισης
  • [16] Π. Ράφτερ: ''Εγκαταλείπω το επαγγελματικό τένις''
  • [17] Τάε Κβον Ντο: Τρια μετάλλια για την Ελλάδα
  • [18] Τένις: Προκρίθηκε ο Οικονομίδης
  • [19] Γαλλία: Μέτρα εναντίον της κλωνοποίησης
  • [20] Η πρώτη αράχνη αστροναύτης
  • [21] Αποχώρησε από τη Sony ο Τόμι Μότολα

    [01] Συνεχίζονται οι κατεδαφίσεις στο Μενίδι

    10/1/2003 2:05:00 μμ

    Μέσα σε κλίμα έντασης και διαμαρτυριών συνεχίστηκαν και σήμερα οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών, στο ρέμα του Κηφισού, στο Μενίδι. Τα συνεργεία της περιφέρειας Αττικής κατεδάφισαν μια μάνδρα μήκους 15 μέτρων της εταιρίας "Μάρμαρα Ψωφάκη", η οποία είχε κτιστεί πάνω στην κοίτη του Κηφισού, ενώ υπήρχε επέκταση πλάτους τριών μέτρων προς την κοίτη του ποταμού. Ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου και εργαζόμενοι στη μαρμαροβιομηχανία αντέδρασαν, ανέβηκαν πάνω στη μάνδρα, στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν τη μπουλντόζα. Οι κατεδαφίσεις θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα.

    Επίσης, κατεδάφισαν το τμήμα, που βρίσκεται μπροστά στην είσοδο ενώ σε κάποια άλλη φάση της κατεδάφισης κινήθηκαν απειλητικά εναντίον της επικεφαλής της Πολεοδομίας Χωροταξίας, που παρίστατο στην κατεδάφιση, Διονυσία Ζωγράφου. Ωστόσο το επεισόδιο δεν πήρε έκταση.

    Η κατεδάφιση συνεχίστηκε ενώ οι υπεύθυνοι της εταιρίας, που υποστήριζουν, ότι έχουν άδεια συνέχισαν να διαμαρτύρονται φραστικά.

    Στο μεταξύ τα συνεργεία κατεδάφισης απέφυγαν να γκρεμίσουν σήμερα, όπως είχε προγραμματιστεί μια στάνη που βρίσκεται κοντά στην κοίτη του ποταμού, ο ιδιοκτήτης της οποίας στεγάζει εκεί εκατοντάδες αιγοπρόβατα, γουρούνια καθώς και ελάφια.

    Ο ιδιοκτήτης της στάνης ζητά προθεσμία δύο ή τριών μηνών για τη μεταστέγασή της επικαλούμενος ανθρωπιστικούς λόγους για τα ζώα. Οι υπεύθυνοι όμως της περιφέρειας Αττικής, διευκρινίζουν ότι τον είχαν ενημερώσει για την απόφαση εδώ και ένα μήνα αλλά αυτός αρνείται να συμμορφωθεί.

    [02] Έβρος: Κατασχέθηκαν κλεμμένα αυτοκίνητα

    10/1/2003 1:04:00 μμ

    Δεκάδες πολυτελή επιβατικά αυτοκίνητα, κλεμμένα από χώρες της Ευρώπης, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από Ελληνες τελωνεικούς υπαλλήλους, στο μεθοριακό σταθμό Κήπων Έβρου, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος αλλοδαπών που επιχείρησαν να τα μεταφέρουν στη Ρωσία. Για την υπόθεση οι ελληνικές διωκτικές αρχές ενημέρωσαν ήδη τις αρμόδιες υπηρεσίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την "Ιντερπόλ", έρευνες διεξάγονται και στην Ελλάδα για τον εντοπισμό τυχόν συνεργατών της διεθνούς σπείρας.

    Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τελωνειακές αρχές του Έβρου τους τελευταίους έξι μήνες κατασχέθηκαν 40 πολυτελή αυτοκίνητα και τζιπ μεγάλου κυβισμού τα οποία είχαν κλαπεί από την Ιταλία, το Βέλγιο και άλλες χώρες.

    Όπως προέκυψε από τις ανακρίσεις τα αυτοκίνητα κλάπηκαν από σπείρες κακοποιών και στη συνέχεια Πολωνοί και Γεωργιανοί υπήκοοι χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα και διαβατήρια επιχείρησαν να τα μετεφέρουν στη Ρωσία, μέσω Ελλάδας.

    [03] Επίσκεψη Παπαρήγα σε ΙΚΑ και Κρατικό Νίκαιας

    10/1/2003 7:39:00 μμ

    Δριμύτατη κριτική κατά του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με αιχμή τα θέματα της καθημερινότητας του πολίτη, εξαπέλυσε σήμερα η Αλέκα Παπαρήγα κατά την επίσκεψη της στο ΙΚΑ και το Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας. Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση "να σταματήσει τις βεγγέρες για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης" και χαρακτήρισε εκρηκτική την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία. Μιλώντας με τους εργαζόμενους των νοσοκομείων, εξέφρασε την απαισιοδοξία της για την πορεία της δημόσιας υγείας και πρόβλεψε πως θα υπάρξουν στο μέλλον ένα - δυο καλά κρατικά νοσοκομεία, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι υποβαθμισμένα.

    [04] Σημίτης: Ενισχύεται το κύρος της χώρας

    10/1/2003 12:06:00 μμ

    H Ελληνική Προεδρία βάζει "ένα σημαντικό λιθάρι" στην ενίσχυση του κύρους της χώρας, τονίζει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται σήμερα, προσθέτοντας ότι η διεκπεραίωση της δεν είναι απλή. Φέρνει την κυβέρνηση μπροστά σε μια ευρύτερη εθνική και ευρωπαϊκή προοπτική, υπογραμμίζει ο Πρωθυπουργός και επαναλαμβάνει τους τέσσερις στόχους της προεδρίας.

    Διεύρυνση, καταπολέμηση της ύφεσης και της ανεργίας, έλεγχος της λαθρομετανάστευσης, σύμπνοια στο θέμα του Ιράκ

    Οι τέσσερις στόχοι της προεδρίας, τους οποίους παρουσιάζει ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία είναι:

    - Ολοκλήρωση της διεύρυνσης με την υπογραφή στην Αθήνα των πράξεων προσχώρησης των νέων δέκα χωρών-μελών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. «Στο Κυπριακό χρειάζεται εγρήγορση. Πρέπει να διατηρηθεί η δυναμική της Κοπεγχάγης. Η λύση είναι εφικτή» δηλώνει με έμφαση ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην διεθνη συγκυρία που ευνοεί την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Μεγαλόνησου.

    - Συμβολή στην καταπολέμηση της ύφεσης που πλήττει τις ευρωπαϊκές χώρες. «Η Ευρώπη έχει σήμερα έλλειμμα επιχειρηματικότητας και ανάγκη για επενδύσεις», λέει ο κ. Σημίτης, διευκρινίζοντας ότι η χώρα μας θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και την επέκταση των δικτύων μεταφορών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών».

    - Αντιμετώπιση προβλημάτων από το κύμα των μεταναστών με αυστηρότερους ελέγχους των συνόρων. Ο κ. Σημίτης αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξει ενσωμάτωση των μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, αλλά και σωστός έλεγχος των συνόρων, καθότι δεν περαιτέρω διόγκωση του φαινομένου «δεν μπορούν να το αντέξουν οι κοινωνίες».

    - Διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής θέσης σε μια πιθανή πολεμική εμπλοκή στο Ιράκ. Θα στηρίξουμε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφέρει σχετικά ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως όποια κι αν είναι η πορεία των εξελίξεων «δεν μπορούν να ανατρέψουν τους προγραμματισμούς και τις επιδιώξεις μας στο πρώτο εξάμηνο».

    [05] Καραμανλής: Θα ενδυναμώσουμε την ελληνική φωνή

    10/1/2003 4:16:00 μμ

    Την ευχή να είναι επωφελής η Προεδρία της χώρας μας στην ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο τόσο για την ίδια την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε ο Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις του χαιρετίζοντας την επίσημη έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας η οποία, όπως είπε, προσφέρει πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες.

    Παράλληλες εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες και δράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά παρούσα σε κάθε μεγάλο εθνικό στόχο και εθνική προσπάθεια με μοναδική έγνοια την μέγιστη προσφορά.

    Η ΝΔ είπε ο κ. Καραμανλής θα παρακολουθήσει από κοντά την Προεδρία ώστε με προτάσεις και παράλληλες εκδηλώσεις να συμβάλει στην ενίσχυση της φωνής της Ελλάδας στην προώθηση των συμφερόντων της και στην προσφορά της χώρας στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η χώρα θα πρέπει να αξιοποιήσει στο ακέραιο την ευκαιρία που της δίνεται - σε μια περίοδο που αμφισβητείται ο θεσμός της εκ περιτροπής προεδρίας - και να αποδείξει ότι ακόμα και μικρότερα κράτη έχουν καινοτόμες ιδέες και είναι σε θέση να υλοποιούν εποικοδομητικές πρωτοβουλίες όπως αποδείχθηκε και επί δανικής προεδρίας.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι το κόμμα του σχεδιάζει μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες και δράσεις ώστε να φέρουν πιο κοντά στα ευρωπαϊκά προβλήματα τους Έλληνες πολίτες και πιο κοντά στα ελληνικά τους Ευρωπαίους πολίτες.

    Θέλουμε, επισήμανε ο κ. Καραμανλής, μια Ευρώπη περισσότερο δημοκρατική, περισσότερο κοινωνική χωρίς αποκλεισμούς όπου οι Έλληνες πολίτες θα απολαμβάνουν την ίδια ευημερία και ασφάλεια με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέφερε την πρότασή του για μεσογειακή συνεργασία την οποία είχε υποβάλει στη Σύνοδο της Κέρκυρας στις αρχές Δεκεμβρίου καθώς όπως είπε παρουσιάζεται μια σημαντική ευκαιρία αφού η Ελλάδα και η Ιταλία προεδρεύουν φέτος στην ΕΕ. Έτσι, είπε ο κ. Καραμανλής μπορούν να προωθηθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα των χωρών του μεσογειακού Νότου.

    Ο κ. Καραμανλής, τέλος, εξέφρασε την ευχή μαζί με την πραγματική σύγκλιση να βρουν το δρόμο τους προς την ευρωπαϊκή οικογένεια και οι χώρες της Βαλκανικής.

    [06] Ελληνικές προτάσεις για αναπτυξιακά θέματα

    10/1/2003 3:54:00 μμ

    Η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, η συνεργασία με τρίτες χώρες, η ολοκλήρωση διευρωπαϊκών ενεργειακών δικτύων, οι εξελίξεις σε σχέση με τις κατευθύνσεις του Γιοχάνεσμπουρκ, η διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων, η προώθηση απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικού-φυσικού αερίου και η στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Τσοχατζόπουλος με την Επίτροπο Ενέργειας και Μεταφορών κα Loyola de Palacio. Ο κ. Τσοχατζόπουλος συναντήθηκε και με άλλους Επιτρόπους με αντικείμενο αναπτυξιακά θέματα της αρμοδιότητας του.

    Μια πρώτη επαφή για πληθώρα θεμάτων

    Επιπροσθέτως ο κ. Τσοχατζόπουλος συζήτησε με την κ. de Palacio τις προτάσεις της Ελληνικής Προεδρίας σχετικά με την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης και την καλύτερη διαχείριση κρίσεων σε ότι αφορά τα ενεργειακά αποθέματα και με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Το θέμα αυτό, όπως διευκρίνισε ο υπουργός έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω της πιθανής πολεμικής επιχείρησης στο Ιράκ, όπου η Ευρώπη πρέπει να μπορέσει να έχει μία συλλογική απάντηση.

    Στην συνάντησή του με τον Επίτροπο Έρευνας κ. Philippe Busquin ο κ. Τσοχατζόπουλος ως προτεραιότητες έθεσε τα εξής θέματα:

    Αύξηση των κονδυλίων για την έρευνα κατά 3% συνεργασία με τις χώρες των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου, υλοποίηση του Ευρωπαϊκού χώρου Έρευνας και Καινοτομίας, συγκρότηση Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για το Διάστημα.

    Τα θέματα της προώθησης των πωλήσεων και της Εσωτερικής Αγοράς, του Ευρωπαϊκού Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας και τις οδηγίες για τις δημόσιες προμήθειες συζήτησε ο κ. Τσοχατζόπουλος με τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Φορολογίας και Τελωνείων κ. Frits Bolkestein, ενώ στον Επίτροπο για τις Επιχειρήσεις και την Κοινωνία της Πληροφορίας Erkki Liikanen έθεσε ως προτεραιότητες τη βιομηχανική πολιτική και το θέμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την "πράσινη Βίβλο" για τις επιχειρήσεις, τη Διάσκεψη της Θεσσαλονίκης καθώς επίσης και θέματα προώθησης Καινοτομίας-βιοτεχνολογίας και Τουρισμού.

    Με τον Επίτροπο Ανταγωνισμού κ. Mario Monti ο υπουργός συζήτησε τα θέματα της Αναθεώρησης του κανονισμού για συγχωνεύσεις και της μείωσης των κρατικών ενισχύσεων, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη υποστήριξης των καταναλωτών στην Εσωτερική Αγορά.

    Ειδικότερα το θέμα της προστασίας του καταναλωτή συζήτησε ο κ. Τσοχατζόπουλος με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. David Burn τόσο όσον αφορά την σχετική Πράσινη Βίβλο όσο και τη χρηματοδότηση των καταναλωτικών οργανώσεων, καθώς επίσης το θέμα της καταναλωτικής πίστης και την Διάσκεψη για τις "αθέμιτες εμπορικές πρακτικές".

    [07] Ξεκινούν τη δράση τους τα κοινωνικά κινήματα

    10/1/2003 3:40:00 μμ

    Σειρά δράσεων ενόψει του Συμβουλίου των υπουργών Εργασίας της Ε.Ε στο Ναύπλιο, 24 και 25 Ιανουαρίου, προετοιμάζει το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, με αποκορύφωμα τη διαδήλωση ενάντια στην ''Ευρώπη της Ανεργίας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού''. Οπως τονίστηκε, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποίησε στην ΕΣΗΕΑ το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ το 2003 θα είναι μια χρονιά με κρίσιμες μάχες για όλα τα κινήματα, με πρώτο σταθμό το Ναύπλιο, όπου οι υπουργοί Εργασίας της ΕΕ θα συζητούν για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό.

    [08] Ενίσχυση των επιχειρήσεων σε Αν. Μακεδονία και Θράκη

    10/1/2003 4:05:00 μμ

    Έως τις 14 Φεβρουαρίου μπορούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να υποβάλουν πρόταση συμμετοχής στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος ανταγωνιστικότητας "Ενίσχυση Ολοκληρωμένων Επιχειρηματικών Σχεδίων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων".

    Ποιοί είναι οι δικαιούχοι

    Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το ελληνικό δημόσιο και αποσκοπεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρών και πολύ μικρών μεταποιητικών μονάδων μέσω της χρηματοδότησης ολοκληρωμένων επιχειρηματικών σχεδίων.

    Δικαίωμα συμμετοχής έχουν επιχειρήσεις που λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια πριν την 1.1.99, απασχολούν έως 50 άτομα και έχουν συνολικό μέσο κύκλο εργασιών για την προηγούμενη τριετία από 73.367 ευρώ μέχρι 7 εκατ. ευρώ και πληρούν το κριτήριο ανεξαρτησίας.

    Το πρόγραμμα προβλέπει επιχορήγηση με ποσοστό μέχρι 40% του προτεινόμενου συνολικού προϋπολογισμού, ο οποίος δεν πρέπει να είναι μικρότερος των 58.694,05 ευρώ και να μην υπερβαίνει τα 440.205,42 ευρώ. Επιλέξιμες θα είναι οι δαπάνες που θα γίνουν μετά την ημερομηνία υποβολής της πρότασης.

    Που να απευθυνθείτε

    Οι προτάσεις μπορούν να υποβληθούν:

    στην έδρα του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης "ΔΕΣΜΟΣ ΑΜ-Θ" στην οδό Αποστόλου Σούζου 14, 69100 Κομοτηνή, τηλ. 25310-37551 (υπεύθυνη παραλαβής στη γραμματεία του Φορέα η κ. Μ. Θεολόγου),

    στα κατά νομούς τμήματά του ως εξής:

    Επιμελητήριο Ξάνθης

    οδός Βασ. Κωνσταντίνου 1, 67 100 Ξάνθη,

    τηλ. 25410-25105 και 22533, φαξ 25410-25987,

    υπεύθυνος Πουσπουρίκας Μιχάλης, Επιμελητήριο Έβρου,

    οδός Λ. Δημοκρατίας 307, 68100 Αλεξανδρούπολη,

    τηλ. 25510-26223, φαξ 25510-23253,

    υπεύθυνη Χατζηγιάννη Αναστασία, Επιμελητήριο Καβάλας,

    οδός Ομονοίας 50, 65 302 Καβάλα,

    τηλ. 2510-833964, φαξ 2510-835946,

    υπεύθυνη Αντωνιάδου Ανατολή Επιμελητήριο Δράμας,

    οδός Λαμπριανίδη 40, 66100 Δράμα,

    τηλ. 25210-55160, φάξ 25210-55161.

    Επιπλέον από τα ανωτέρω σημεία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν τα σχετικά έντυπα υποβολής προτάσεων, καθώς και τους οδηγούς εφαρμογής. Επίσης τα προηγούμενα έντυπα μπορούν να ληφθούν από το site του υπουργείου Ανάπτυξης στη διεύθυνση www.ypan.gr .

    [09] Οι ευρωσοσιαλιστές στηρίζουν την υποψηφιότητα Διαμαντούρου

    10/1/2003 1:44:00 μμ

    Η σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ύστερα από ακρόαση όλων των υποψηφίων για την κατάληψη της θέσης του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή (Ombudsman), υποστηρίζει, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ενρίκουε Μπαρόν, ανεπιφύλακτα τον Έλληνα υποψήφιο καθηγητή Νικηφόρο Διαμαντούρο.

    Χωρίς πολιτικά κριτήρια η διαδικασία επιλογής

    Η εκλογή του νέου διαμεσολαβητή της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα γίνει από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την προσεχή Τετάρτη στο Στρασβούργο.

    Όπως δήλωσε ο κ. Μπαρόν, από την αρχή της διαδικασίας επιλογής του νέου διαμεσολαβητή, πήραμε την απόφαση αυτή να μην διεξαχθεί με βάση πολιτικά κριτήρια και ότι η σοσιαλιστική ομάδα θα υποστηρίξει εκείνο τον υποψήφιο που διαθέτει τις ικανότητες και την εμπειρία για την επιτυχία του σκοπού του. Επίσης, συμφωνήσαμε να μην υποστηρίξουμε κανένα εν ενεργεία ή πρώην ευρωβουλευτή.

    ''Είναι σαφές για κάθε αντικειμενικό παρατηρητή ότι ο καθηγητής Διαμαντούρος καλύπτει απολύτως όλες τις προϋποθέσεις που απαιτεί το αξίωμα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή και διαπιστώνω με ικανοποίηση ότι η υποψηφιότητα του στηρίζεται και από ευρωβουλευτές που ανήκουν και σε άλλες, εκτός της σοσιαλιστικής, ομάδες'', κατέληξε ο κ. Μπαρόν.

    "H υποψηφιότητα του στηρίζεται και από ευρωβουλευτές που ανήκουν και σε άλλες, εκτός της σοσιαλιστικής, ομάδες'', κατέληξε ο κ. Μπαρόν.

    [10] Πανηγυρική έναρξη υπό τους ήχους της Συμφωνικής Νέων

    10/1/2003 12:09:00 μμ

    Με μια λαμπρή μουσική συναυλία της Ορχήστρας Νέων της Ε.Ε. εγκαινιάστηκε χθες η τέταρτη ελληνική προεδρία, παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ρ. Πρόντι και του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Στην εκδήλωση, η οποία ξεκίνησε με συναυλία σε έργα Σκαλκώτα, Μπράμς και Μέντελσον, με σολίστ τον Λεωνίδα Καβάκο, συμμετείχε σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο, διπλωμάτες, βουλευτές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πρόεδρος του ''2004'' και πολλοί επίσημοι.

    Ευτυχή συγκυρία, όπως επισήμανε σε γραπτό μήνυμά του στο πρόγραμμα της εκδήλωσης ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αποτελεί η σύμπτωση της έναρξης της ελληνικής προεδρίας με τον εορτασμό του Αργυρού Ιωβηλαίου, της Ορχήστρας των Νέων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δίνει και αυτή ένα ζωντανό παράδειγμα διαπολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των νέων της Ευρώπης. Η Ευρώπη των πολιτών, τόνισε ο πρωθυπουργός, περνάει υποχρεωτικά μέσα από την Ευρώπη των νέων.

    Η μουσική άλλωστε, όπως υπογράμμισε στο επίσης γραπτό μήνυμά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Πρόντι, έχει όσο καμιά άλλη μορφή τέχνης την ικανότητα να υπερβαίνει φραγμούς και σύνορα. Η Ορχήστρα Νέων της ΕΕ, πρόσθεσε ο ίδιος, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι βρίσκεται στην πρωτοπορία της διαδρομής για την ιστορική διεύρυνση προς Ανατολάς της Ε.Ε. Και αυτό γιατί ήταν πάντα ανοικτή στους μεγάλους συνθέτες και μαέστρους της Ανατολικής Ευρώπης.

    [11] Η Β. Κορέα εκτός της Συνθήκης για τα Πυρηνικά

    Αννίτα Πασχαλινού 10/1/2003 7:31:00 μμ

    Την κατακραυγή και τον προβληματισμό της διεθνούς κοινότητας, προκαλεί η απόφαση της Β. Κορέας να αποχωρήσει από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων. Η Πιονγάνγκ, απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ για επανέναρξη των συνομιλιών για τα πυρηνικά, ανακοινώνοντας την αποδέσμευση της από τη Συνθήκη και υπογραμμίζοντας ότι θα αναθεωρήσει την απόφαση της αν η Διεθνής κοινότητα επαναλάβει την τροφοδοσία της με πετρέλαιο. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι οι πυρηνικές της δραστηριότητες θα περιορισθούν στην παραγωγή ενέργειας. Ενημερωθείτε αναλυτικά για το χρονολόγιο της κρίσης σε προηγούμενο άρθρο της ΕΡΤonline.

    Ανάκληση απόφασης μόνο αν αρθούν οι εναντίον της κυρώσεις

    Ανεβαίνουν οι τόνοι αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα.

    Την αποδέσμευση της από τη Συνθήκη μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων, ανακοίνωσε η Πιονγάνγκ, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει καμία πρόθεση κατασκευής πυρηνικών όπλων.

    «Οι πυρηνικές μας δραστηριότητες θα περιορισθούν σε ειρηνικούς σκοπούς, όπως η παραγωγή ενέργειας» δηλώνει σε ανακοίνωση της η βορειοκορεατική κυβέρνηση.

    Παράλληλα κάνει λόγο και για πιο "σκληρά αντίποινα" σε περίπτωση που οι ΗΠΑ της επιβάλουν και νέες κυρώσεις.

    Προϋπόθεση για την ανάκληση της απόφασης θέτει την άρση των επιβληθέντων το Δεκέμβριο περιορισμών εναντίον της, σε ότι αφορά την τροφοδοσία της με πετρέλαιο.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα, ο πρεσβευτής της Β. Κορέας στον ΟΗΕ, δήλωσε ότι "νέες κυρώσεις" εναντίον της χώρας του ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους διέκοψαν, στις αρχές Δεκεμβρίου, τις αποστολές πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα, σε απάντηση της συνέχισης του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ, παρά τη συμφωνία που είχε υπογραφεί ανάμεσα τους το 1994.

    Διεθνής κατακραυγή

    Την άμεση ανάκληση της απόφασης της Βορείου Κορέας ζητούν σε κοινή τους δήλωση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι.

    "Πηγή μεγάλης ανησυχίας" χαρακτήρισε την απόφαση, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένει.

    Επείγουσα έκκληση να επανεξετάσει την απόφαση της, απηύθυνε προς τους Βορειοκορεάτες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ.

    "Οι λόγοι που επικαλέσθηκε η Πιονγκάνγκ για να καταλήξει σε αυτήν την απόφαση είναι απαράδεκτοι", δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο.

    Να αναθεωρήσει την απόφασή της, προέτρεψε τη Β. Κορέα ο Χαβιέ Σολάνα.

    "Για σημαντική απόφαση, με πολύ σοβαρές συνέπειες" έκανε λόγο η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλίπ, στο πλαίσιο διήμερης επίσημης επίσκεψης της στην Κίνα.

    Τη σύγκλιση του έκτακτου συμβουλίου ασφαλείας, αποφάσισε η κυβέρνηση της νοτίου Κορέας προκειμένου να αποφασίσει τον τρόπο χειρισμού της κρίσης.

    "Η κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας, ζητά να μάθει άμεσα τι ακριβώς επιζητά η Βόρειος Κορέα μέσα από αυτήν την απόφαση" δηλώνει σε ανακοίνωση του το κυβερνών κόμμα της χώρας, προσθέτοντας ότι θα επιδιώξει την άμεση διευθέτηση της κρίσης μέσα από συνομιλίες που θα προωθήσει με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Την αποστολή κυβερνητικού κλιμακίου της στη Β. Κορέα για συνομιλίες αποφάσισε με ανακοίνωση της η κυβέρνηση της Αυστραλίας.

    [12] Γεγονότα - σταθμοί στην κρίση της Β. Κορέας

    10/1/2003 3:09:00 μμ

    Διπλωματικές προσπάθειες για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Βορείου Κορέας γίνονται εδώ και αρκετά χρόνια σε μία προσπάθεια να ελεγχθούν οι φιλοδοξίες της Πιονγάνγκ, ως προς το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

    Δεκέμβριος 1985: Η Βόρεια Κορέα υπογράφει τη Συνθήκη εναντίον της Διάδοσης των Πυρηνικών (ΝΡΤ), αλλά συνάπτει ειδική συμφωνία με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σχετικά με την απομάκρυνση των αμερικανικών πυρηνικών όπλων από τη Νότια Κορέα.

    Σεπτέμβριος 1991: Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους ανακοινώνει την απομάκρυνση όλων των αμερικανικών τακτικών πυρηνικών όπλων που έχουν αναπτυχθεί στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων περίπου 100 πυρηνικών όπλων με βάση τη Νότια Κορέα.

    Δεκέμβριος 1991: Η Βόρειος και η Νότιος Κορέα, υπογράφουν την Κοινή Διακήρυξη Βορρά - Νότου για την Αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Οι δυο χώρες δεσμεύονται να μην προχωρήσουν σε δοκιμές, κατασκευή, παραλαβή, αποθήκευση, ανάπτυξη ή χρήση πυρηνικών όπλων. Επίσης συμφωνούν να πραγματοποιούν αμοιβαίες επιθεωρήσεις.

    Ιανουάριος 1992: Η Βόρεια Κορέα συνάπτει ειδική συμφωνία με την ΙΑΕΑ, την οποία επικυρώνει τον Απρίλιο.

    Μάιος 1992: Η Βόρεια Κορέα κηρύσσει επτά τοποθεσίες και αρκετό πλουτώνιο υπό τον έλεγχο της ΙΑΕΑ.

    Σεπτέμβριος 1992: Οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ ανακαλύπτουν ασυμφωνίες στην αρχική έκθεση της Βόρειας Κορέας για το πυρηνικό πρόγραμμά της και ζητούν αποσαφηνίσεις για την ποσότητα του επεξεργασμένου πλουτωνίου.

    Φεβρουάριος 1993: Η ΙΑΕΑ ζητεί ειδικές επιθεωρήσεις στους δυο χώρους αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων, παραθέτοντας αποδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα έχει παραβεί τους όρους της συμφωνίας ΝΡΤ, κάτι που η Πιονγιάνγκ αρνείται.

    Μάρτιος 1993: Αντιμετωπίζοντας πιέσεις για ειδικές επιθεωρήσεις, η Βόρεια Κορέα ανακοινώνει την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την ΝΡΤ εντός τριών μηνών, προβάλλοντας ανησυχίες περί εθνικής ασφαλείας.

    Απρίλιος 1993: Η ΙΑΕΑ ανακοινώνει ότι η Βόρεια Κορέα δεν ακολουθεί τους όρους της συμφωνίας που έχει συνάψει.

    Ιούνιος 1993: Μετά από συνομιλίες με τις ΗΠΑ, η Βόρεια Κορέα αναβάλει την απόφασή της να αποχωρήσει από τη συνθήκη ΝΡΤ και συμφωνεί να δεχθεί τους όρους της ΙΑΕΑ.

    Ιανουάριος 1994: Ο διευθυντής της CIA εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να έχει κατασκευάσει ένα ή δυο πυρηνικά όπλα.

    Μάρτιος 1994: Επιθεωρητές της ΙΑΕΑ φθάνουν στη Βόρεια Κορέα για τους πρώτους ελέγχους εδώ κι ένα χρόνο. Η Βόρεια Κορέα αρνείται να επιτρέψει τις επιθεωρήσεις στο εργοστάσιο επεξεργασίας πλουτωνίου στη Γιονγκμπιόν. Η ΙΑΕΑ την καλεί να επιτρέψει αμέσως όλες τις απαιτούμενες επιθεωρήσεις.

    Μάιος 1994: Η Βόρεια Κορέα αρχίζει την απομάκρυνση χρησιμοποιημένου καυσίμου από έναν ερευνητικό πυρηνικό αντιδραστήρα 5 μεγαβάτ, χωρίς την παρουσία των διεθνών επιθεωρητών.

    Ιούνιος 1994: Η Βόρεια Κορέα ανακοινώνει την αποχώρησή της από την ΙΑΕΑ. Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ διαπραγματεύεται συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα, κατά την οποία επιβεβαιώνεται η προθυμία της να παγώσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων και να επαναλάβει συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

    Οκτώβριος 1994: Οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα ολοκληρώνουν διαπραγματεύσεις τεσσάρων μηνών, υιοθετώντας το Πλαίσιο Συμφωνίας της Γενεύης. Η συμφωνία ζητεί από τη Βόρεια Κορέα να παγώσει και τελικά να εξαλείψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της και να επιτρέψει τις ειδικές επιθεωρήσεις της ΙΑΕΑ. Σε αντάλλαγμα, η Πιονγιάνγκ θα αποκτήσει δυο αντιδραστήρες ελαφριού ύδατος (LWRs) και ετήσια αποστολή φορτίου βαριού καύσιμου πετρελαίου, που θα χρηματοδοτηθούν και θα κατασκευαστούν από τον Οργανισμό Ενεργειακής Ανάπτυξης της Κορεατικής Χερσονήσου (KEDO).

    Μάρτιος 1995: Ο KEDO ιδρύεται στη Νέα Υόρκη με αρχικά μέλη τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

    Δεκέμβριος 1998: Οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα πραγματοποιούν συνομιλίες σχετικά με τις αμερικανικές ανησυχίες για ύποπτη υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση στο Κουμτσάνγκ-νι, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας.

    Μάιος 1999: Σε αντάλλαγμα για ανθρωπιστική βοήθεια, η Βόρεια Κορέα επιτρέπει σε μια ομάδα Αμερικανών επιθεωρητών να επισκεφθούν ύποπτες πυρηνικές εγκαταστάσεις στον Κουμτσάνγκ-νι. Η ομάδα δεν βρίσκει καμιά ένδειξη για πυρηνική δραστηριότητα.

    Νοέμβριος 1999: Αξιωματούχοι του KEDO υπογράφουν συμβόλαιο με την Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας της Βόρειας Κορέας για να αρχίσουν την κατασκευή δυο αντιδραστήρων ελαφριού ύδατος στο Κούμο.

    Ιανουάριος 2002: Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους χαρακτήρισε τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και το Ιράκ ''άξονες του κακού'', που απειλούν τον κόσμο με όπλα μαζικής καταστροφής. Η Βόρεια Κορέα δηλώνει ότι η φράση αυτή ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου.

    Απρίλιος 2002: Ο Μπους δημοσιοποιεί υπόμνημα στο οποίο αναφέρεται ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει συμμορφωθεί με το Πλαίσιο Συμφωνίας, συνεχίζει ωστόσο η τροφοδότηση με πετρέλαιο.

    Αύγουστος 2002: Ο KEDO πραγματοποιεί τελετή για την έναρξη της κατασκευής του πρώτου αντιδραστήρα ελαφριού ύδατος.

    3-5 Οκτωβρίου 2002: Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού, Τζέιμς Κέλι, επισκέπτεται τη Βόρεια Κορέα και επαναλαμβάνει τις αμερικανικές ανησυχίες σχετικά με το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Από την πλευρά της η Πιονγάνγκ, υποστηρίζει ότι έχει δικαίωμα να κατέχει όχι μόνο πυρηνικά όπλα αλλά κι άλλους τύπους όπλων για να υπερασπιστεί την κυριαρχία της έναντι της αμερικανικής απειλής.

    16 Οκτωβρίου 2002: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κέλι, η Βόρεια Κορέα παραδέχθηκε πως διαθέτει μυστικό πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων.

    25 Οκτωβρίου 2002: Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας δηλώνει ότι θα δώσει εξηγήσεις στις ΗΠΑ σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμά της χώρας του, αν οι ΗΠΑ υπογράψουν ένα σύμφωνο μη επίθεσης.

    14 Νοεμβρίου 2002: Οι ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι και οι Ασιάτες σύμμαχοί τους συμφωνούν να σταματήσουν από το Δεκέμβριο τις αποστολές πετρελαίου προς τη Βόρεια Κορέα, μετά την παραδοχή της Πιονγιάνγκ ότι διαθέτει ένα πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, παραβιάζοντας τις υφιστάμενες από το 1994 διεθνείς συμφωνίες.

    29 Νοεμβρίου 2002: Η IAEA καλεί τη Βόρεια Κορέα να δεχτεί την επιθεώρηση του πυρηνικού προγράμματός της, λέγοντας ότι απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Πιονγιάνγκ πως έχει δικαίωμα να κατέχει πυρηνικά όπλα.

    4 Δεκεμβρίου 2002: Η Βόρεια Κορέα απορρίπτει το αίτημα της ΙΑΕΑ για την επιθεώρηση των πυρηνικών εγκαταστάσεών της, λέγοντας ότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ υποβοηθούν την αμερικανική πολιτική προς τη Βόρεια Κορέα.

    12 Δεκεμβρίου 2002: Η Βόρεια Κορέα ανακοινώνει τα σχέδιά της να θέσει σε άμεση επαναλειτουργία τον πυρηνικό αντιδραστήρα της Γιονγκμπιόν που παράγει ηλεκτρισμό για να αντισταθμίσει τη διακοπή της αποστολής καυσίμων.

    21 Δεκεμβρίου 2002: Η IAEA ανακοινώνει ότι η Βόρεια Κορέα έθεσε εκτός λειτουργίας τις συσκευές παρακολούθησης στον ισχύος πέντε μεγαβάτ πυρηνικό αντιδραστήρα της Γιονγκμπιόν.

    22 Δεκεμβρίου 2002: Η Βόρεια Κορέα ανακοινώνει ότι έχει αρχίσει να απομακρύνει τις συσκευές παρακολούθησης από τη Γιονγκμπιόν που είχε τοποθετήσει η ΙΑΕΑ, προκαλώντας τις επικρίσεις των ΗΠΑ, Νότιας Κορέας, Ιαπωνίας και Γαλλίας.

    27 Δεκεμβρίου 2002: Η Βόρεια Κορέα ανακοινώνει στην ΙΑΕΑ ότι οι επιθεωρητές της δεν είναι πλέον απαραίτητοι στη Γιονγκμπιόν, ζητώντας την απομάκρυνσή τους.

    [13] Πονοκέφαλος για τον πρόεδρο Μπους η ανεργία

    10/1/2003 6:50:00 μμ

    Προβληματισμό στην κυβέρνηση Μπους, προκαλούν οι περικοπές θέσεων εργασίας που παρατηρούνται στην αμερικανική αγορά. Σε μία προσπάθεια ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, ο Αμερικανός πρόεδρος θα ασκήσει πιέσεις προς το Κογκρέσο ώστε να υπερψηφίσει το πρόγραμμα που προτείνει για φοροελαφρύνσεις, ύψους 674 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με το πρακτορείο, Bloomberg, το Δεκέμβριο, καταγράφηκαν 101.000 απολύσεις και το ποσοστό ανεργίας κυμάνθηκε στο 6%. Ρεκόρ απολύσεων στις ΗΠΑ, σημειώθηκε τη χρονιά που μας πέρασε το Φεβρουάριο, όπου καταγράφηκαν 165.000 περικοπές θέσεων εργασίας.

    Η ύφεση σε αριθμούς

    Σε τροχιά ύφεσης, έχει μπει η αμερικανική οικονομία, ενώ δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που φοβούνται μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστών ανεργίας μέσα στο 2003.

    Από τον Μάρτιο του 2001, η αμερικανική οικονομία είναι φτωχότερη κατά 1.8 εκ. θέσεις εργασίας.

    Οι μεγαλύτερες απώλειες, εντοπίζονται στο λιανεμπόριο.

    Απογοητευτική υπήρξε η εμπορική κίνηση των Χριστουγέννων και πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για τη χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών.

    Η Best Buy, η μεγαλύτερη αλυσίδα ηλεκτρονικών στις ΗΠΑ έκλεισε 110 ζημιογόνα καταστήματά της το τέταρτο τρίμηνο του 2002.

    Σαρωτικές ήταν και οι απολύσεις στελεχών από την Alcoa, τον κολοσσό αλουμινίου.

    Δέσμη μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας

    Ένας από τους στόχους του νέου οικονομικού πακέτου που πρότεινε ο πρόεδρος Μπους στην αρχή της εβδομάδας είναι η δημιουργία, περίπου 2 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

    Την Τετάρτη υπέγραψε νομοθέτημα με το οποίο παρατείνει για άλλους πέντε μήνες το πρόγραμμα που παρέχει επιδόματα ανεργίας στους απολυμένους.

    [14] Μικρή μείωση του πληθωρισμού το Δεκέμβριο

    10/1/2003 3:14:00 μμ

    Μικρή υποχώρηση σημείωσε ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Παρά τις πιέσεις από τις αυξήσεις στις τιμές καυσίμων, κυμάνθηκε στο 3,4%, μείωση της τάξης του 0,2% σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας υπηρεσίας, στο 3,9% έκλεισε το Δεκέμβριο ο μέσος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή. Το 2001, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 3,7%.

    [15] Ικανοποίηση ITF για τις εγκαταστάσεις Αντισφαίρισης

    10/1/2003 2:07:00 μμ

    Την απόλυτη ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην κατασκευή των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων Αντισφαίρισης, εξέφρασαν σήμερα τα στελέχη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης (ITF), μετά την επίσκεψή τους στο Ολυμπιακό Κέντρο στο Μαρούσι. Η επικεφαλής επικοινωνίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Μπάρμπα Τράβερς χαρακτήρισε πολύ θετική την όλη εικόνα της εγκατάστασης και τόνισε ότι οι υποσχέσεις που τους είχαν δοθεί σε προηγούμενες επισκέψεις, τώρα μετουσιώνονται σε πράξεις.

    Όσον αφορά στη συμμετοχή σημαντικών αθλητών και αθλητριών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας η κ. Τράβερς δήλωσε ότι περιμένουν όλα τα μεγάλα ονόματα να λάβουν μέρος στο Ολυμπιακό τουρνουά του 2004 και για το σκοπό αυτό έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια.

    Στη συνέχεια, τα στελέχη της ΙΤF επισκέφτηκαν την έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής, όπου ενημερώθηκαν για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στους τομείς των τηλεοπτικών μεταδόσεων, των Υπηρεσιών Τύπου Αγώνων και της Ολυμπιακής Πληροφόρησης.

    [16] Π. Ράφτερ: ''Εγκαταλείπω το επαγγελματικό τένις''

    10/1/2003 12:49:00 μμ

    Ο διάσημος τενίστας Πάτρικ Ράφτερ αποφάσισε να εγκαταλείψει τους αγωνιστικούς χώρους και να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Ο 30χρονος Αυστραλός κατέκτησε δύο φορές το όπεν των ΗΠΑ, ήταν δύο φορές φιναλίστ στο Γουϊμπλεντον, ενώ έφτασε και μέχρι την πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Ο Αυστραλός τενίστας τόνισε ότι πλέον δεν είχε κανένα κίνητρο, μετά τη μακρά αποχή από τους αγώνες λόγω τραυματισμού στα τέλη του 2001.

    "Ανακοινώνω την επίσημη παραίτηση μου από το επαγγελματικό τένις. Όπως καταλαβαίνετε ήταν πολύ δύσκολη απόφαση για μένα και μου πήρε μεγάλο διάστημα για να αποφασίσω ότι είναι η σωστή κίνηση", ανέφερε στην γραπτή του ανακοίνωση ο Ράφτερ.

    "Από τη στιγμή που δεν μπορούσα να δώσω το 100% στους αγώνες, δεν υπήρχε νόημα να επιστρέψω. Στα τέλη του 2002 είδα ότι δεν είχα κίνητρα και έτσι πήρα την απόφαση. Λυπάμαι γιατί δεν κατέκτησα το Γουϊμπλεντον και το Ντέηβις Καπ, αλλά αυτός είναι ο αθλητισμός, κάποιες στιγμές νικάς κι άλλες χάνεις", πρόσθεσε ο άσος του τενίστας.

    [17] Τάε Κβον Ντο: Τρια μετάλλια για την Ελλάδα

    10/1/2003 12:43:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Εντυπωσιακή πρεμιέρα, που συνδυάστηκε με την κατάκτηση τριών μεταλλίων, πραγματοποίησε η ελληνική ομάδα Τάε Κβον Ντο εφήβων, νεανίδων στο Αυστραλιανό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων, που διεξάγεται στο Sydney Indoor Sports Centre και εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα γίνει 28 Φεβρουαρίου εως 2 Μαρτίου στη χώρα μας. Στην κατηγορία των -73 κιλών, ο Θανάσης Κωστόπουλος, πήρε το ασημένιο μετάλλιο με απολογισμό δύο νίκες και μια ήττα, όπως και ο Στέργιος Ροϊδης στα +73 κιλά. Μέσω της διαδικασίας του repechage, ήρθε το τρίτο μετάλλιο για την Ελλάδα, το οποίο κατέκτησε η Αννα-Μαρία Μπρεζά στην κατηγορία των -44 κιλών.

    Μακριά από τη διάκριση, έμεινε η Ελένη Χριστοδουλάκη στα -49 κιλά, μετά την ήττα που γνώρισε στην πρώτη φάση της διοργάνωσης.

    Αναλυτικά:

    44 κιλά (νεανίδων): Η Αννα-Μαρία Μπρεζά στον πρώτο γύρο έχασε από την Αυστραλέζα Ντανιέλα Τάραντο, ενώ στο δεύτερο γύρο του repechage νίκησε την επίσης Αυστραλέζα Τζανέλ Ζανάτα. 49 κιλά (νεανίδων): Η Ελένη Χριστοδουλάκη στον πρώτο γύρο ηττήθηκε από την Αυστραλέζα Τρίστα Ελισον και αποκλείστηκε. 73 κιλά (εφήβων): Ο Θανάσης Κωστόπουλος πέρασε «μπάι τον πρώτο γύρο, ενώ στο δεύτερο νίκησε τον Αυστραλό Ανταμ Αντεργουντ. Στον τελικό της κατηγορίας, ηττήθηκε από τον Κορεάτη Γιάε Χακ Κιμ. 73 κιλά (εφήβων): Ο Στέργιος Ροϊδης νίκησε κατά σειρά τους Αυστραλούς Αϊντίν Οζάλπ και Μπσάρα Φραμ, πριν χάσει στον τελικό από τον Κορεάτη Γιουν Γιούνγκ Σονγκ.

    [18] Τένις: Προκρίθηκε ο Οικονομίδης

    10/1/2003 12:10:00 μμ

    Εντυπωσιακή πρόκριση στο Γ' προκριματικό γύρο του Αυστραλιανού Οπεν που διεξάγεται στη Μελβούρνη, πήρε ο Κώστας Οικονομίδης. Ο Έλληνας τενίστας, επιβλήθηκε 7-6, 6-1 του Τσέχου Μίχαλ Τάμπαρα και έτσι πήρε το εισιτήριο για τον τρίτο και τελευταίο προκριματικό γύρο, που θα κριθεί η είσοδός του, για το ταμπλό του πρώτου από τα τέσσερα γκραντ σλαμ της χρονιάς. Αντίπαλος του Οικονομίδη στον Γ' προκριματικό γύρο θα είναι ο Βραζιλιάνος Μάρκος Ντάνιελ, που επικράτησε εύκολα 6-2, 6-3 του Νοτιοαφρικανού Λουίς Βόσλου.

    Ο 25χρονος Νοτιοαμερικάνος τενίστας, που είναι Νο-241 στην παγκόσμια κατάταξη, στον Α' προκριματικό γύρο είχε κάνει την έκπληξη, αφού νίκησε 6-4, 6-4 τον Ισπανό Αλεξ Καλατράβα που είναι Νο-146 στον κόσμο.

    [19] Γαλλία: Μέτρα εναντίον της κλωνοποίησης

    10/1/2003 1:07:00 μμ

    Πρόταση για τη θέσπιση "εγκλήματος κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας", σε περίπτωση κλωνοποίησης για αναπαραγωγικούς σκοπούς, αναμένεται να καταθέσει στο γαλλικό κοινοβούλιο στο τέλος Ιανουαρίου, ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ζαν Φρανσουά Ματέι, όπως δήλωσε στην εφημερίδα "Le Parisien". Ο Γάλλος υπουργός εξέφρασε την αντίθεσή του προς την κλωνοποίηση, τονίζοντας ότι αυτή δεν είναι επιστημονικού, αλλά φιλοσοφικού και ηθικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ίδιας εφημερίδας τρεις στους τέσσερις γάλλους πολίτες δηλώνουν "σκανδαλισμένοι και σοκαρισμένοι" από την αναπαραγωγική κλωνοποίηση.

    Ο Ζαν Φρανσουά Ματέι δήλωσε πως θα προτείνει στο κοινοβούλιο να κηρύξει το έγκλημα απαράγραπτο, με κάθειρξη 20 ετών.

    Επίσης, το κλωνοποιημένο παιδί θα έχει τη δυνατότητα να στραφεί εναντίον του αυτουργού της κλωνοποίησής του, ακόμη και είκοσι χρόνια μετά το γεγονός.

    Αναφερόμενος στην έκκληση του προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ για μία παγκόσμια απαγόρευση της κλωνοποίησης στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ο υπουργός Υγείας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο πρόεδρος να αναλάβει σύντομα πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση "διότι η Γαλλία δεν θέλει να περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο".

    [20] Η πρώτη αράχνη αστροναύτης

    10/1/2003 11:57:00 πμ

    Μια μικροσκοπική αράχνη θα είναι το πρώτο ζώο από την Αυστραλία που θα ταξιδέψει στο διάστημα. Η μικρή αράχνη από το Ζωολογικό Κήπο της Μελβούρνης θα εκτοξευθεί στο διάστημα την ερχόμενη Πέμπτη από το διαστημικό κέντρο της NASA στη Φλώριδα, μετά από πολλές περιπέτειες και καθυστερήσεις του προγράμματος που την είχε συμπεριλάβει στην αποστολή. Την συγκεκριμένη αράχνη επέλεξαν λόγω του γεγονότος ότι κάνει το πιο κυκλικό δίχτυ και για να δώσει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να μελετήσουν τη συμπεριφορά και την απόδοσή της στην κατασκευή του διχτύου σε περιβάλλον χωρίς βαρύτητα. Συνολικά στάλθηκαν στην Αμερική 30 αράχνες, αλλά είναι άγνωστο ακόμα πόσες θα ταξιδέψουν.

    [21] Αποχώρησε από τη Sony ο Τόμι Μότολα

    10/1/2003 7:20:00 μμ

    Παρελθόν, από τη Διεύθυνση της Sony Music Entertainment, αποτελεί πλέον, ο Τόμι Μότολα. O άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την καριέρα των Μπομπ Ντύλαν και Μπρους Σπρίνγκστιν, o κυνηγός ταλέντων, που βοήθησε ώστε να λάμψει το άστρο της Μαράι Κάρεϊ και της Τζένιφερ Λόπες παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου, ενώ είχε συμβόλαιο συνεργασίας με την εταιρεία για ακόμα δυο χρόνια. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Sony, είχε αποδοχές που άγγιζαν τα 7 εκατομμύρια δολάρια.

    Πηγή: CNN


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 10 January 2003 - 17:53:13 UTC