Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριακό: Νέο κύκλο διαβουλεύσεων Ντε Σότο
  • [02] Νέο κύμα κακοκαιρίας
  • [03] Δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο
  • [04] Στο ''φουλ'' η πολεμική μηχανή
  • [05] Ιισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στην Τζενίν

    [01] Κυπριακό: Νέο κύκλο διαβουλεύσεων Ντε Σότο

    11/1/2003 11:10:00 πμ

    Ο Ντε Σότο σε παλιότερη συνάντηση

    με το Γλ. Κληρίδη

    Ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο υπογράμμισε από την Αγκυρα την ανάγκη να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού έως τα τέλη Φεβρουαρίου, με στόχο την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ε.Ε. στις 16 Απριλίου. Επόμενοι σταθμοί του κ. Ντε Σότο είναι η Αθήνα και η Λευκωσία. Ο Ρ. Ντενκτάς πάντως εμμένει στην άρνηση του να υπογράψει το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση της Κύπρου, παρά τις πιέσεις που δέχεται από την Τουρκία, μια εβδομάδα πριν από την έναρξη των συνομιλιών για το μέλλον της νήσου.

    Λαϊκή και πολιτική δυσαρέσκεια

    Ο Ντενκτάς εξέφρασε την άποψη ότι το ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ δεν θα επιτρέψει στους Τουρκοκύπριους να έχουν ίση εκπροσώπηση στην κυβέρνηση της χώρας.

    Μετά την αποτυχία των ηγετών των δύο πλευρών να καταλείξουν σε συμφωνία για το σχέδιο Ανάν στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, τα βέλη όλων στράφηκαν κατά του Ντενκτάς, ο οποίος κατηγορήθηκε για αδιαλλαξία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

    Ακόμα και η κυβέρνηση της Τουρκίας εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της για τη στάση που τήρησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος στη Τουρκία Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είναι ώρα για στοχασμό στη βόρεια Κύπρο. "Ο κ. Ερντογάν δεν είναι ακόμα μέλος της κυβέρνησης, είναι ηγέτης κόμματος", είπε ο Ντενκτάς.

    Αν και ο Ραούφ Ντενκτάς επιμένει ότι οι όροι του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών είναι απαράδεχτοι για τους Τουρκοκύπριους, η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων δεν ασπάζεται τις απόψεις του. Για πρώτη φορά ο ηγέτης του ψευδοκράτους βιώνει μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της πολιτικής του από τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους. Όμως, ούτε οι εσωτερικές πιέσεις ούτε η αρνητική κριτική που δέχεται από το εξωτερικό φαίνεται να είναι δυνατό να μεταβάλουν τις απόψεις του.

    Συνέντευξη Ραούφ Ντενκτάς στο ΒΒC

    Πλήρως απαράδεκτους χαρακτηρίζει τους όρους του σχεδίου Ανάν ο Ραούφ Ντενκτάς σε συνέντευξη που έδωσε στην ανταποκρίτρια του ΒΒC στη Λευκωσία. Ο Ντενκτάς υποστηρίζει ότι δεν είναι εύκολο να διευθετηθεί το Κυπριακό και αναφέρει ότι στην αρχή της διαδικασίας πολλοί θεωρούσαν πως η διευθέτηση του Κυπριακού θα ήταν εύκολη υπόθεση εάν ο ίδιος υποχωρούσε, κατά την έκφρασή του, σε ορισμένα σημεία. Τώρα, προσθέτει, καταλαβαίνουν ότι δεν είναι και τόσο εύκολο.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς τονίζει ότι έχει αντιρρήσεις στις προτάσεις για το εδαφικό και το συνταγματικό.

    Χαρακτηρίζει, επίσης, απαράδεκτη την πρόνοια για επιστροφή Ελληνοκυπρίων στην υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση περιοχή, αναφέροντας ότι σε αυτούς θα παραχωρηθεί δικαίωμα ψήφου, με αποτέλεσμα οι Τουρκοκύπριοι να απολέσουν την ίση εκπροσώπησή τους στη Γερουσία.

    [02] Νέο κύμα κακοκαιρίας

    11/1/2003 11:01:00 πμ

    Επιδείνωση του καιρού με βροχές, ισχυρές καταιγίδες, χιονοπτώσεις στα ορεινά και θυελλώδεις ανέμους που θα φθάσουν και τα εννέα μποφόρ στο Αιγαίο. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών από τον Πειραιά δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για Ανατολικές Κυκλάδες, ενώ για δυτικές Κυκλάδες πραγματοποιούνται μόνο μέχρι την Σύρο. Από το λιμάνι της Ραφήνας εκτελείται μόνο το δρομολόγιο προς Μαρμάρι.

    Σε ποιες περιοχές το θερμόμετρο δείχνει μείον

    Στο Μέτσοβο, η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά και αναμένεται να φτάσει τη νύχτα στους -7 βαθμούς Κελσίου.

    Στη Φλώρινα, σύμφωνα με τους Μετεωρολόγους, η θερμοκρασία θα πέσει τα ξημερώματα της Κυριακής στους -8 βαθμούς Κελσίου, ενώ απόψε τη νύχτα αναμένεται στους -7.

    Τσουχτερό κρύο κάνει από το πρωί και στην Καστοριά με το θερμόμετρο να δείχνει 0 βαθμούς Κελσίου. Τη νύχτα θα πέσει ακόμα 5 βαθμούς.

    Στο Νευροκόπι η ημέρα ξεκίνησε βροχερή με 5 βαθμούς Κελσίου, αλλά σύντομα θα χιονίσει καθώς η θερμοκρασία αργότερα θα πέσει στους -3 βαθμούς Κελσίου και αργά τη νύχτα στους -5.

    Πέντε βαθμοί Κελσίου στο Καρπενήσι είναι η θερμοκρασία από το πρωί, στο Καρπενήσι ενώ το βράδυ θα πέσει στους 2 και αύριο το πρωί αναμένεται να φτάσει τους -3.

    Τι προβλέπει η Ε.Μ.Υ

    Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο θα προκαλέσει έντονες βροχοπτώσεις στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα από το μεσημέρι του Σαββάτου. Ισχυρές καταιγίδες αναμένονται στην Πιερία, Ημαθία, Χαλκιδική και στο Β. Αιγαίο. Από το βράδυ του Σαββάτου η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση στη Β. Ελλάδα, με χιονοπτώσεις σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

    Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια ανατολικοί, βορειοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και αργότερα ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στα υπόλοιπα νότιοι νοτιοανατολικοί πολύ ισχυροί μέχρι θυελλώδεις.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 3 έως 13 βαθμούς Κελσίου, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 08 έως 17 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

    [03] Δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο

    Πηγή: ΝΕΤ 10/1/2003 11:51:00 μμ

    Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε το βράδυ της Παρασκευής στο Προεδρικό Μέγαρο την καθιερωμένη δεξίωση προς τιμήν του Διπλωματικού Σώματος, παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, του Προέδρου της Βουλής, του επίτιμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου και μελών της κυβέρνησης. Όπως ήταν φυσικό, το πολιτικό ενδιαφέρον της βραδιάς εστιάστηκε στα θέματα της εξάμηνης ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ. Θέματα που επίσης κυριάρχησαν στις συζητήσεις ήταν ο ενδεχόμενος πόλεμος στο Ιράκ αλλά και η διεύρυνση της ΕΕ με την ένταξη της Κύπρου.

    [04] Στο ''φουλ'' η πολεμική μηχανή

    11/1/2003 10:10:00 πμ

    Στρατιωτικούς στόχους στο β. Ιράκ έπληξαν αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη, ενώ συνεχίζεται η αποστολή αμερικανικών δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο. "Δεν νομιμοποιείται επίθεση κατά του Ιράκ χωρίς αποδείξεις", τονίζουν Γαλλία, Γερμανία και Ρωσία. Ο Υπατος αρμοστής της Ε.Ε. για την Εξωτερική πολιτική και Αμυνα Χαβιέ Σολάνα υπογραμμίζει ότι η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ δεν πρέπει να σημάνει το τέλος των διπλωματικών προσπαθειών για τον αφοπλισμό της Βαγδάτης.

    Οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις στο Ιράκ- η συμβολή της Μ. Βρετανίας

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, διέταξε την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή με 35.000 μέλη των ειδικών δυνάμεων, μαχητικά αεροσκάφη και τρία αμφίβια πλοία. Έτσι, ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών στον Κόλπο θα ξεπεράσει τους 100.000.

    Την ίδια ώρα, το βρετανικό αεροπλανοφόρο Αρκ Ρόιαλ ετοιμάζεται να αναχωρήσει για την περιοχή. Το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας επιμένει ότι δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί ποιά ακριβώς θα είναι η αποστολή του Αρκ Ρόιαλ, όμως είναι σαφές ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τις ΗΠΑ σε μια από αέρος και θαλάσσης επίθεση εναντίον του Ιράκ.

    Σύμφωνα με ανταπόκριση του BBC στο αμερικανικό Πεντάγωνο, πρόθεση της Ουάσιγκτον είναι να εντείνει τις πιέσεις στο Ιράκ, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρινίζουν ότι δεν προβλέπεται άμεση ανάπτυξη όλων των δυνάμεων. Ο στρατηγός Τόμυ Φρανκς, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης, ενημέρωσε τους ανωτέρους του για τα σχέδια του.

    Οι ΗΠΑ εμμένουν στη θέση τους ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

    [05] Ιισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στην Τζενίν

    11/1/2003 10:56:00 πμ

    Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε σήμερα το πρωί επιχείρηση στην Τζενίν (βόρεια Δυτική Όχθη) και στον προσφυγικό καταυλισμό της, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις με ένοπλους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με πηγές της παλαιστινιακής ασφάλειας και του ισραηλινού στρατού. Η επιχείρηση, η οποία ξεκίνησε πριν την αυγή, τερματίστηκε γύρω στις 9.00 ώρα Ελλάδας, όπως διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές. Δεν αναφέρθηκαν συλλήψεις ή τραυματισμοί. Σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους, περίπου 50 θωρακισμένα οχήματα και 300 Ισραηλινοί στρατιώτες συμμετείχαν στην επιχείρηση, στη διάρκεια της οποίας ο στρατός πραγματοποίησε έρευνες από σπίτι σε σπίτι.

    ''Επιχείρηση ρουτίνας''

    Ωστόσο, Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την επέμβαση αυτή "επιχείρηση ρουτίνας", διευκρινίζοντας πως οι δυνάμεις που ενεπλάκησαν σε αυτήν ήταν πολύ μικρότερες.

    Η απαγόρευση της κυκλοφορίας που επιβλήθηκε στην Τζενίν και στον προσφυγικό καταυλισμό της στη διάρκεια της επιχείρησης τελείωσε και οι στρατιώτες επέστρεψαν στις θέσεις τους στα προάστια της πόλης.

    Εκρηκτικά που δεν προκάλεσαν θύματα ρίχτηκαν εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτικών στη διάρκεια της επιχείρησης, όπως πρόσθεσαν οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 11 January 2003 - 9:51:31 UTC