Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε καλό δρόμο η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής
  • [02] Νέες φυλακές στους νομούς Δράμας και Σερρών
  • [03] Συνάντηση Σημίτη-Κακλαμάνη
  • [04] Επίσκεψη παιδιών στο Προεδρικό Μέγαρο
  • [05] Εκτός κυκλοφορίας τρία παιδικά παιχνίδια
  • [06] Απεργούν οι συμβασιούχοι την Παρασκευή
  • [07] Κωνσταντόπουλος: ''Νέα προσέγγιση για τα ναρκωτικά''
  • [08] Νέα αναβολή δίκης μελών της ''Χρυσής Αυγής''
  • [09] Περιοδεία Παπανδρέου στα Δυτικά Βαλκάνια
  • [10] Ανοιχτή επιστολή Σημίτη προς Ευρωπαίους πολίτες
  • [11] Πρόγραμμα για την αστική ανάπλαση
  • [12] Ανησυχεί η Κομισιόν για το έλλειμμα ανάπτυξης στην ΕΕ
  • [13] Διεθνής Αμνηστία: ζητά έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα
  • [14] Ιράκ: Προετοιμασίες πολέμου
  • [15] Διπλωματική λύση με τη Βόρεια Κορέα θέλουν οι ΗΠΑ
  • [16] Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από σφαίρες Ισραηλινών
  • [17] Βρετανία: Την Παρασκευή η δίκη για το ''ρισίν''
  • [18] Πακιστάν: Συνελήφθη ύποπτος για σχέσεις με την Αλ Κάιντα
  • [19] Τίρανα: Νεκρός ο γ.γ. της μουσουλμανικής κοινότητας
  • [20] ΗΠΑ: Υποψήφιος ο Λίμπερμαν στις προεδρικές εκλογές
  • [21] Τραυματίες οι Ελευθερόπουλος-Κωστούλας
  • [22] ΠΑΟΚ: Απέσυρε την προσφυγή ο Γεωργιάδης
  • [23] ΟΦΗ: Ανάσα η νίκη στη Ξάνθη
  • [24] Η Μούσχουρη παντρεύτηκε στη Γενεύη
  • [25] Το λεμόνι όπλο στη μάχη εναντίον του Έιτζ
  • [26] Οι Ιρανές ''εισβάλλουν'' στα γήπεδα

    [01] Σε καλό δρόμο η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής

    13/1/2003 5:18:00 μμ

    Η πορεία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής εξετάστηκε σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Οικονομίας και Μεταφορών κ.κ. Χριστοδουλάκη και Βερελή, στο Μέγαρο Μαξίμου. Και οι δύο υπουργοί, αμέσως μετά τη σύσκεψη, δήλωσαν ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις ότι αυτή η προσπάθεια θα φέρει αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα ενισχύσει την αξιοπιστία της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

    Προχωρούν οι συνομιλίες

    Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η Ολυμπιακή να εξακολουθήσει να αποτελεί τον βασικό αερομεταφορέα, να συνεχίσει να πετάει, να εξυπηρετεί και να βελτιώνεται. Ωστόσο, δεν θέλησε να προσδιορίσει τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας πως αυτές οι διαδικασίες πρέπει να είναι αποτελεσματικές και ότι χρειάζεται η προσκόμιση και διασταύρωση των στοιχείων.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών δήλωσε πως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης, δηλαδή οι τράπεζες Εθνική, Εμπορική και Alpha Bank, θα συνεχίσουν τις συνομιλίες.

    Σε ότι αφορά την πορεία ιδιωτικοποίησης της ''Γαλιλαίος'' (θυγατρικής της ΟΑ), ο κ. Βερελής δήλωσε πως η διαδικασία είναι ανοιχτή και, αν κάποιος όμιλος θέλει να καταθέσει προσφορά, αυτό θα πρέπει να το κάνει μέχρι τις 17 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια μικρή εταιρεία, η οποία όμως παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, τόνισε ο κ. Βερελής και πρόσθεσε πως η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ''Γαλιλαίου'' άρχισε πριν από περίπου δύο μήνες. Εχουν ήδη γίνει εκτεταμένες συζητήσεις με ομίλους που ενδιαφέρονται και υπάρχει μια μεγάλη λίστα επενδυτών που έχουν δείξει ενδιαφέρον και οι οποίοι έχουν προσκληθεί να δώσουν τις προσφορές τους.

    [02] Νέες φυλακές στους νομούς Δράμας και Σερρών

    13/1/2003 3:30:00 μμ

    Την κατασκευή δύο σύγχρονων σωφρονιστικών καταστημάτων στους νομούς Δράμας και Σερρών εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος κατά τη διάρκεια επίσκεψης του, σήμερα.

    Ο κ. Πετσάλνικος ανακοίνωσε ότι τα σωφρονιστικά καταστήματα θα κατασκευαστούν στο δήμο Νιγρίτας Σερρών και στην τοποθεσία "Γιοκ Τεπέ" στο Δήμο Νικηφόρου Δράμας. Τα δύο νέα καταστήματα Κράτησης που θα είναι χωρητικότητας 280-300 κρατουμένων το καθένα, θα συνδυάζουν τις υψηλές συνθήκες διαβίωσης και τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές κατασκευής και ασφάλειας.

    Νέες προσλήψεις υπαλλήλων

    Θα περιλαμβάνουν εσωτερικό θυρωρείο, κελιά, κτίριο διοίκησης, κτίρια φύλαξης, βιβλιοθήκη, εκκλησία, χώρο επισκεπτηρίου, νοσηλευτική μονάδα, αθλητικούς χώρους, εντευκτήριο πολλαπλών χρήσεων, χώρο για ανάπτυξη διαφόρων προγραμμάτων, εργαστήρια εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, χώρο για συνάντηση με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

    Σε κάθε ένα από τα Καταστήματα Κράτησης προβλέπεται η δέσμευση μίας πτέρυγας 28-30 ατόμων για την κράτηση γυναικών. Επίσης, σε κάθε Κατάστημα θα απασχολούνται περίπου 200-210 υπάλληλοι.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι η πρόσληψη των αναγκαίων υπαλλήλων θα γίνει με αντικειμενικό τρόπο, επισημαίνοντας ότι στις προκηρύξεις θα προστεθούν, εκτός των άλλων κριτηρίων και μόρια εντοπιότητας, ώστε σημαντικός αριθμός των υπαλλήλων να κατάγεται ή να προέρχεται από τις περιοχές αυτές.

    Τέλος, ο κ. Πετσάλνικος ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σημαντικά μεγάλο πρόγραμμα του Υπουργείου, το οποίο αφορά την ανέγερση 17 σωφρονιστικών καταστημάτων και 3 νέων Κέντρων Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων.

    [03] Συνάντηση Σημίτη-Κακλαμάνη

    13/1/2003 11:09:00 μμ

    Ο ρόλος και η δράση της Βουλής στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν το κύριο θέμα που απασχόλησε την ωριαία συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δύο άνδρες συζήτησαν, επίσης, το αίτημα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της διαφθοράς, καθώς και το αίτημα του προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης των εξελίξεων σχετικά με το Ιράκ. Ο κ. Κακλαμάνης θα έχει αύριο επαφές με τους αρχηγούς των κομμάτων, προκειμένου να οριστεί η καταλληλότερη ημερομηνία για την διεξαγωγή των προ ημερησίας διάταξης συζητήσεων.

    [04] Επίσκεψη παιδιών στο Προεδρικό Μέγαρο

    13/1/2003 8:27:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Αντιπροσωπεία παιδιών από το Δίκτυο Σχολείων Πρεσβευτών των Δικαιωμάτων του Παιδιού, δέχτηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Συνήγορο του Παιδιού. Οι 100 περίπου μαθητές με τους καθηγητές τους, που συνοδευόντουσαν και από την Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Μυρσίνη Ζορμπά, θέλησαν με την επίσκεψη αυτή να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους προς τον κ. Στεφανόπουλο, για την ενεργό υποστήριξη και αμέριστη συμπαράσταση που παρείχε όλο τον προηγούμενο χρόνο, στην προσπάθεια να θεσμοθετηθεί ο Συνήγορος του Παιδιού και από την ελληνική Πολιτεία.

    Ικανοποίηση Στεφανόπουλου για το Συνήγορο του Παιδιού

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει αρκετή ώρα με τα παιδιά, ακούγοντας τις προσδοκίες τους από το νέο θεσμό για την προστασία των δικαιωμάτων τους.

    Ο Κ. Στεφανόπουλος επισήμανε ότι η δική τους δράση, μέσα από το Δίκτυο Σχολείων-Πρεσβευτών για τα Δικαιώματα του Παιδιού οδήγησε στην επιτυχή κατάληξη της θέσπισης του Συνηγόρου του Παιδιού και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ενεργό τρόπο που η πολιτεία αναλαμβάνει στο εξής να προστατεύει την παιδική ηλικία.

    Από την πλευρά της, η κ. Ζορμπά αναφέρθηκε και στο ταξίδι που διοργανώνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στις 19-21 Ιανουαρίου, για τα σχολεία του Δικτύου Σχολείων-Πρεσβευτών των Δικαιωμάτων του Παιδιού, που διακρίθηκαν για τις δράσεις τους.

    Τα σχέδια δράσης των παιδιών θα εκτεθούν στο Κοινοβούλιο, σε έκθεση που διοργανώνεται, παρουσία του υπουργού παιδείας κ. Πέτρου Ευθυμίου και του υπουργού Τύπου κ. Χρήστου Πρωτόπαπα.

    Η έκθεση αυτή, όπως εξήγησε η κ. Ζορμπά, στοχεύει στην ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής διάστασης του Δικτύου, με τη συνεργασία και άλλων ευρωπαϊκών σχολείων, καθώς η κίνηση έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση από πλήθος ευρωβουλευτών και άλλων προσωπικοτήτων στην Ε.Ε.

    Τα παιδιά χάρισαν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας τα σχέδια δράσης τους, καθώς και μια κούκλα που κατασκεύασε το Νηπιαγωγείο Καπαρελλίου, με τη μορφή που φαντάζονται ότι θα πάρει ο Συνήγορος του Παιδιού.

    [05] Εκτός κυκλοφορίας τρία παιδικά παιχνίδια

    13/1/2003 5:00:00 μμ

    Την απαγόρευση κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά τριών παιδικών παιχνιδιών αποφάσισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλέξανδρος Καλαφάτης καθώς όπως διαπιστώθηκε από εργαστηριακό έλεγχο του ΕΛΟΤ, δεν πληρούν τις βασικές απαιτήσεις ασφαλείας. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση απαγορεύονται τα παιχνίδια "Σάκος και Γάντια του Μποξ", "Τρίκυκλο Ποδηλατάκι" και "Πατίνι JUSTSTART-TR 2000".

    Δεν ικανοποιούν τις διατάξεις της ευρωπαϊκής οδηγίας

    Στο "Σάκος και Γάντια του Μποξ" διαπιστώθηκε ότι περιέχει υψηλή συγκέντρωση Μολύβδου και Χρωμίου, σε επίπεδα που υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια. Επιπλέον, δεν φέρει την προειδοποιητική ένδειξη στην ελληνική γλώσσα "Προσοχή! Δεν είναι κατάλληλο για παιδιά κάτω των τριών ετών, διότι περιέχει μικρά κομμάτια που μπορεί να καταποθούν".

    Μετά από έλεγχο προεξέχοντων μερών, αντοχής, μετάδοσης κίνησης και διάταξης των τροχών-χειρολαβών, ύπαρξης μικρών εξαρτημάτων στο "Τρίκυκλο ποδηλατάκι", διαπιστώθηκε πως δεν ικανοποιεί τις διατάξεις της ευρωπαϊκής οδηγίας. Επίσης, δεν φέρει την προειδοποιητική ένδειξη στην ελληνική γλώσσα "Προσοχή! Να μη χρησιμοποιείται από παιδιά άνω των 36 μηνών".

    Στο "πατίνι JUSTSTART", το οποίο υποβλήθηκε σε έλεγχο βάθους εισχώρησης τιμονιού-χειρολαβών, διαπιστώθηκε ότι δεν ικανοποιεί τις βασικές απαιτήσεις ασφαλείας της ευρωπαϊκής Οδηγίας, ενώ παράλληλα δεν φέρει το όνομα και τη διεύθυνση του εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου ή του εισαγωγέα, δεν περιλαμβάνει οδηγίες συναρμολόγησης, καθώς και προειδοποιητικές ενδείξεις και οδηγίες χρήσης που απαιτούνται στην ελληνική γλώσσα.

    [06] Απεργούν οι συμβασιούχοι την Παρασκευή

    13/1/2003 2:43:00 μμ

    Εικοσιτετράωρη απεργία έχουν προγραμματίσει για την Παρασκευή οι έκτακτοι υπάλληλοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, διαμαρτυρόμενοι για το προεδρικό διάταγμα της κυβέρνησης που δεν μετατρέπει τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Παράλληλα, διοργανώνουν συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή. Σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος τόνισε ότι η Συνομοσπονδία θα προσφύγει στην επιτροπή αναφορών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για το περιεχόμενο του προεδρικού διατάγματος.

    [07] Κωνσταντόπουλος: ''Νέα προσέγγιση για τα ναρκωτικά''

    13/1/2003 2:31:00 μμ

    Την εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής με πολλαπλές προσεγγίσεις στο θέμα των ναρκωτικών το οποίο χαρακτήρισε κεντρικό για την ελληνική κοινωνία ζήτησε το μεσημέρι με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνασπισμού. Ο κ. Κωνσταντόπουλος επισκέφθηκε το κέντρο εξαρτημένων ατόμων, το κέντρο πολλαπλών παρεμβάσεων και το κέντρο υποδοχής και επανένταξης φυλακισμένων στα Εξάρχεια. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού αφού εξήρε το έργο του ΚΕΘΕΑ ζήτησε νέες θεσμικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ειδικότερα όπως είπε, μέσα στις φυλακές σε συνδυασμό με την λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος.

    [08] Νέα αναβολή δίκης μελών της ''Χρυσής Αυγής''

    13/1/2003 6:30:00 μμ

    Αναβλήθηκε για τις 24 Φεβρουαρίου από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών, η εκδίκαση της έφεσης των τριών μελών της οργάνωσης "Χρυσή Αυγή" που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα στις 26 Απριλίου 2002, για απλές σωματικές βλάβες εναντίον πέντε νεαρών αριστεριστών, τον Απρίλιο του 1996 στη Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη. Σήμερα, έξω από το κτίριο του Εφετείου πραγματοποίησαν συγκέντρωση μέλη της Πρωτοβουλίας της Γένοβα 2001 και της Εργατικής Αλληλεγγύης. Οι συγκεντρωμένοι σήκωσαν πανό και φώναξαν συνθήματα κατά της οργάνωσης "Χρυσή Αυγή".

    Ζήτησαν το κλείσιμο της οργάνωσης

    ''Ποτέ ξανά φασισμός'', φώναξαν τα δεκάδες άτομα που συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο, ζητώντας παράλληλα από την Πολιτεία να θέσει εκτός νόμου την οργάνωση, η οποία σύμφωνα με τους διαδηλωτές "προσπαθεί να βάλει πόδι στην πολιτική ζωή και στην κοινωνία''.

    Οι αριστερές οργανώσεις ζητούν επίσης το κλείσιμο των γραφείων της "Χρυσής Αυγής" στις διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας, καθώς, όπως αναφέρθηκε, συμμορίες μελών της επιτίθενται κατά καιρούς σε μετανάστες και μαθητές στις γειτονιές, προκαλώντας σωματικές βλάβες στους ανυπεράσπιστους πολίτες.

    Στη συγκέντρωση μετείχαν μέλη του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, του Κοινωνικού Φόρουμ Μεταναστών, της Πρωτοβουλίας Γένοβα 2001 και άλλων κινήσεων εργαζομένων.

    [09] Περιοδεία Παπανδρέου στα Δυτικά Βαλκάνια

    13/1/2003 9:05:00 μμ

    Περιοδεία στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων άρχισε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων της Ε.Ε. Γιώργος Παπανδρέου. Έμφαση στο θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων έδωσε ο κ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλβανό πρωθυπουργό Φάτος Νάνο και τη σύσκεψη της ευρωπαϊκής τρόικας με την αλβανική ηγεσία. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στα Σκόπια, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι

    Ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην Αλβανία

    Την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία, προκειμένου να επιταχυνθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στη συνάντηση του με τον Αλβανό πρωθυπουργό Φάτος Νάνο.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση καταπολέμηση της διαφθοράς και της εγκληματικότητας στη γειτονική χώρα.

    Από την πλευρά του, ο Αλαβανός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί για τον εκδημοκρατισμό της χώρας του, ενώ τόνισε ότι η Αλβανία προσβλέπει στην Ελλάδα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής της προοπτικής της.

    Την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας συζήτησε ο κ. Παπανδρέου και με τον πρόεδρο της χώρας Ιλίρ Μέτα, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο.

    Η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, προτεραιότητα για την Ελληνική Προεδρία

    Τα θέματα που κυριάρχησαν κατά τις συνομιλίες των κ.κ. Παπανδρέου και Τσερβενκόφσκι, ήταν το πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, οπότε αναμένεται να διεξαχθεί παράλληλη σύνοδος Κορυφής των Βαλκανικών χωρών με την Ε.Ε., ενώ το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας δεν εθίγη κατά τη συνάντηση.

    Επίσης, οι δύο άνδρες συζητήσαν γενικότερα το μέλλον των Βαλκανίων και η ενίσχυση της συνεργασίας τους με την ΕΕ, καθώς και θέματα ειδικότερου ενδιαφέροντος για την περιοχή, όπως η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, η διαφθορά και η ανεργία, που αγγίζει σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, το 40% στην ΠΓΔΜ.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι επιθυμεί να δοθεί μια εικόνα των Βαλκανίων που να αντανακλά τις προσπάθειες που γίνονται για ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία, αποφεύγοντας την κλασική εικόνα των διαρκώς εμπόλεμων κρατών.

    Τα Βαλκάνια αποτελούν προτεραιότητα για την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ και έχει συνταχθεί υπόμνημα για την ενίσχυση της συνεργασίας τους με την ΕΕ και προωθείται η διαδικασία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσής τους. Η Ελληνική Προεδρία επιθυμεί να προωθήσει ιδιαίτερα την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη δημοκρατική ανάπτυξη στα Βαλκάνια, προωθώντας κυρίως τη διαδικασία για τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθερότητας που έχουν ήδη υπογράψει τα Σκόπια και η Κροατία, πλην όμως δεν έχουν επικυρώσει ακόμη και οι χώρες-μέλη της ΕΕ.

    Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Σεράγεβο για να παραστεί στην τελετή εγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Δύναμης στην πρωτεύουσα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

    [10] Ανοιχτή επιστολή Σημίτη προς Ευρωπαίους πολίτες

    13/1/2003 4:43:00 μμ

    Με επιστολή του προς τους πολίτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρωθυπουργός και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Κώστας Σημίτης εκφράζει την επιθυμία για μια ευρύτερη, καλύτερη και ισχυρότερη Ευρώπη, και διατυπώνει τους οραματισμούς και τις σκέψεις του για την Ευρώπη του μέλλοντος: ευρύτερη με την ένταξη σε αυτή των 10 νέων κρατών- μελών, καλύτερη για όλους τους πολίτες της και τέλος, ισχυρή στο περιφερειακό και διεθνές σύστημα.

    ''Θέλουμε μια καλύτερη Ευρώπη μια γνήσια Ευρώπη των πολιτών''

    "Θέλουμε μια καλύτερη Ευρώπη για όλους τους πολίτες της. Μια Ευρώπη της συνοχής και της αλληλεγγύης, που θα νοιάζεται για τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών της και θα προσπαθεί να βρει απαντήσεις και λύσεις σε αυτά" υπογραμμίζει στο κείμενο του ο Πρωθυπουργός.

    Επίσης δίνει έμφαση σε μια Ευρώπη βαθύτατα δημοκρατική και ισχυρή Ευρώπη στο περιφερειακό και διεθνές σύστημα.

    Τονίζει τον ρόλο της ως παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και αειφόρου ανάπτυξης, αλλά και τη συμβολή της στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ισχυροποίηση των διεθνών συλλογικών θεσμών και διεθνούς δικαίου, στην προώθηση της παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης και τέλος στην εξάλειψη των παραγόντων της φτώχειας και εξαθλίωσης από τον πλανήτη.

    Ο Πρωθυπουργός στην επιστολή του αναφέρεται και στην ημερομηνία ορόσημο της 16ης Απριλίου όταν στην Αθήνα θα υπογραφεί η πράξη προσχώρησης των δέκα νέων κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Επιπλέον δεσμεύεται για την αντιμετώπιση καίριων προβλημάτων όπως:

    η μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής οικονομίας η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης η καταπολέμηση της ανεργίας ο εκσυγχρονισμός και η ανανέωση του ευρωπαϊκού κοινωνικού προτύπου η προώθηση της κοινωνικής πολιτικής τα προβλήματα που συνδέονται με τη μετανάστευση και τη λαθρομετανάστευση

    Και καταλήγει: "η Ελλάδα θέλει ως Προεδρία να ακούσει τη φωνή όλων των πολιτών της Ευρώπης. Και αυτών που συμφωνούν αλλά και όσων διαφωνούν με επιλογές, στόχους και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η φωνή του κάθε πολίτη, της κάθε ομάδας πολιτών που εκφράζεται με δημοκρατικό τρόπο έχει ξεχωριστή σημασία. Θα την ακούσουμε. Και θα τη λάβουμε σοβαρά υπόψη".

    [11] Πρόγραμμα για την αστική ανάπλαση

    13/1/2003 6:47:00 μμ

    Πρόγραμμα ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων ενέκρινε στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρόγραμμα, με την ονομασία URBACT, εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας URBAN II. Στόχοι του προγράμματος URBACT είναι η ανάπτυξη της ανταλλαγής των ορθών πρακτικών μεταξύ των πόλεων με την προώθηση της δημιουργίας θεματικών δικτύων, η συγκέντρωση και διάδοση της πείρας που αποκτάται από τις πόλεις χάρη στο URBAN και η βελτίωση της δυνατότητας δράσης των φορέων στους τομείς που καλύπτονται από τα προγράμματα αυτά.

    Πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης

    Η συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται σε 15,9 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2002-2006, ενώ οι υπόλοιπες συνεισφορές από τα κράτη- μέλη, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τους άλλους δημόσιους φορείς ανέρχονται σε 8,86 εκατ. ευρώ.

    Το πρόγραμμα URBAN II είναι η κοινοτική πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για την ανάπτυξη των πόλεων και συνοικιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2000-2006.

    Το πρόγραμμα προτείνει δύο άξονες προτεραιότητας για να επιτευχθούν οι ακόλουθοι στόχοι:

    Ανταλλαγή και διάδοση των γνώσεων μέσω της δημιουργίας θεματικών δικτύων, προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, μελετών και άλλων πρωτοβουλιών που λαμβάνονται από τις πόλεις και από άλλους δημόσιους οργανισμούς με κοινοτική συνεισφορά ύψους 7 εκατ. ευρώ. Διάδοση της πείρας με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων και της πληροφόρησης μέσω κατάλληλων μέσων μαζί με το συντονισμό της δραστηριότητας των θεματικών δικτύων. Η κοινοτική συνεισφορά ανέρχεται σε 7,92 εκατ. ευρώ, ενώ ένα επιπλέον ποσό ύψους 0,98 εκατ. ευρώ προορίζεται για την τεχνική βοήθεια.

    Ο αρμόδιος, για την περιφερειακή πολιτική, επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι ''η πρωτοβουλία URBAN προτείνει μία δημιουργική και καινοτόμο προσέγγιση για την αστική ανάπλαση.

    Τα προγράμματα της πρωτοβουλίας εστιάζονται στον τόπο δράσης με τη συμμετοχή των κατοίκων και των τοπικών φορέων. Η Επιτροπή αναμένει ότι το πρόγραμμα URBACT θα ενισχύσει τις δυνατότητες παρέμβασης των πόλεων ώστε να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις προκλήσεις που τους παρουσιάζονται''.

    [12] Ανησυχεί η Κομισιόν για το έλλειμμα ανάπτυξης στην ΕΕ

    13/1/2003 1:12:00 μμ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να χάσει τη μάχη για να αναδειχθεί ως η πλέον ανταγωνιστική οικονομική αγορά του κόσμου μέχρι το 2010, εξαιτίας της ισχνής ανάπτυξης και της έλλειψης πολιτικής βούλησης των μελών της, αναφέρεται σε έγγραφο που οι Βρυξέλλες θα δώσουν σήμερα στη δημοσιότητα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

    Αναγκαία η αντιμετώπιση του προβλήματος πριν το 2004

    Το έγγραφο σχετικά με το οικονομικό μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποιεί για τους κινδύνους μίας Ευρώπης των "δύο ταχυτήτων", με μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε ορισμένες ευημερούσες χώρες, όπως η Σουηδία, ή η Δανία, και σε άλλες που βαδίζουν σημειωτόν, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, ή ακόμη κι η Γαλλία, επισημαίνει η βρετανική οικονομική εφημερίδα.

    Οι διαφορές αυτές αναμένεται να αυξηθούν μετά την ένταξη στην ΕΕ των δέκα νέων μελών της το 2004, υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με τη Financial Times.

    Η ίδια εφημερίδα τονίζει πως στο έγγραφο συνοψίζεται η στάση της Κομισιόν πάνω στο συγκεκριμένο θέμα πριν την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες.

    Σε αυτό η Κομισιόν θα καλεί τους Δεκαπέντε να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασία τους και στα κεφάλαιά τους πριν το 2004.

    Στη σύνοδο θα δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα για τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, που φιλοδοξούν να καταστήσουν την οικονομία της ΕΕ την πιο δυναμική του κόσμου μέχρι το 2010.

    Όπως προσθέτει η εφημερίδα, επικαλούμενη το ίδιο έγγραφο, η Ευρωπαϊκή Ένωση τον ερχόμενο χρόνο απειλείται με "παράλυση", καθώς συμπίπτουν οι Ευρωεκλογές, η λήξη της θητείας της τωρινής Κομισιόν, και η διαδικασία της διεύρυνσής της.

    Η Κομισιόν αναμένεται κυρίως να επικρίνει τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της γιατί χαλάρωσαν τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων επηρεασμένες από την παγκόσμια οικονομική ύφεση, καταλήγει η βρετανική εφημερίδα.

    Σχετικά links

    Financial Times

    [13] Διεθνής Αμνηστία: ζητά έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα

    13/1/2003 3:59:00 μμ

    Τις προσδοκίες της από την ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία. Με ένα υπόμνημα 21 σελίδων που επιδόθηκε στην κυβέρνηση, η διεθνής οργάνωση καλεί την ελληνική προεδρία στην ΕΕ να θέσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών της κατά το προσεχές εξάμηνο.

    ''Ανθρώπινα δικαιώματα για όλους''

    Το κείμενο των συστάσεων παρουσιάστηκε σήμερα στην ΕΣΗΕΑ από τον πρόεδρο του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας κ. Κωστή Παπαϊωάννου και τον διευθυντή του ευρωπαϊκού γραφείου της διεθνούς οργάνωσης Ντικ Οοστινγκ, υπό το συντονισμό του δημοσιογράφου Νίκου Κιάου.

    Στη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για μια "κοινότητα αξιών" η Διεθνής Αμνηστία ζητά να προστεθεί και το δικό της μήνυμα: "ανθρώπινα δικαιώματα για όλους", όπως τόνισε ο κ. Οοστινγκ, εξηγώντας ότι μολονότι η ΕΕ έχει κάνει πολλά βήματα σε πολλούς τομείς μέχρι τώρα, τα ανθρώπινα δικαιώματα συνεχίζουν να απειλούνται εντός και εκτός ΕΕ.

    Ο μύθος της Ευρώπης για κοιτίδα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει καταρρεύσει, είπε ο κ. Παπαϊωάννου, καθώς πολλές έρευνες έχουν καταδείξει ότι οι 15 χώρες της ΕΕ δεν αποτελούν παράδεισο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είπε ο κ. Οοστινγκ, τίθεται τώρα εντονότερο με τη διεύρυνση, καθώς όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στις υπό ένταξη χώρες, όπως και στην Τουρκία όπου συνεχίζονται τα βασανιστήρια.

    Ειδικότερα, η Διεθνής Αμνηστία στο υπόμνημά της εστιάζει το ζήτημα σε τρεις μεγάλες προκλήσεις. Αφενός στην ανάγκη αντιμετώπισης των χειρότερων και πιο παγιωμένων καταστάσεων κρίσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανά τον κόσμο και αφετέρου στην ανάγκη προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της λαθρομετανάστευσης.

    Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η ανάγκη επαρκούς λογοδοσίας σε επίπεδο ΕΕ για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ελλάδα, όπως υπογράμμισαν όλοι οι ομιλητές, αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ σε μία σημαντική στιγμή μεγάλων αλλαγών. Γι' αυτό η ελληνική προεδρία, εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου, οφείλει να προωθήσει και να επιταχύνει τη σωστή ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ συνεργασίας και πίεσης, μεταξύ ελέγχου και προστασίας, μεταξύ των προτύπων που απαιτεί για τους άλλους και εκείνων που είναι έτοιμη να εφαρμόσει η ίδια.

    [14] Ιράκ: Προετοιμασίες πολέμου

    13/1/2003 8:38:00 μμ

    Εντείνονται οι πολεμικές προετοιμασίες για την επίθεση εναντίον του Ιράκ, παρά το γεγονός ότι τόσο ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, όσο και ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσαν σήμερα ότι μπορεί να χρειαστεί ένας χρόνος για να ολοκληρωθούν οι επιθεωρήσεις. Αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν εγκαταστάσεις πυραύλων εδάφους-αέρος κοντά στη Βασόρα στο νότιο Ιράκ, οι οποίοι αποτελούσαν απειλή για τα συμμαχικά πλοία που πλέουν στον Κόλπο, όπως ανακοινώθηκε από την Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση στην Τάμπα της Φλόριντα.

    Μπλερ: ''Οφείλουμε να διατηρήσουμε την εξουσία του ΟΗΕ''

    Σχολίαζοντας τις δηλώσεις του διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ απάντησε ότι ο πρόεδρος Μπους ''δεν έχει ορίσει κάποια ημερήσια διάταξη'' για τις επιθεωρήσεις.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, οι ΗΠΑ ''εξετάζουν ενεργά τη στρατιωτική εκδοχή για το Ιράκ, καθώς πιστεύουν ότι δεν θα μπορούσε η διπλωματία να είναι ο δρόμος επίλυσης των διαφορών με τη χώρα αυτή''. ''Ο πρόεδρος κρίνει ότι η ιστορία δείχνει πως η διπλωματία δεν λειτουργεί με το Ιράκ'', σημείωσε.

    Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, στη μηνιαία συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί, τόνισε ότι η έκθεση που παρέδωσε τον Δεκέμβριο το Ιράκ για το οπλοστάσιό του είναι ''ανεπαρκής και πιθανώς ψευδής'', σημειώνοντας όμως ότι θα ήταν λάθος να τεθεί ένα ''αυθαίρετο χρονοδιάγραμμα'' στο έργο των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

    ''Οφείλουμε να διατηρήσουμε την εξουσία του ΟΗΕ'', σημείωσε, προβλέποντας ωστόσο παράλληλα ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα δώσουν άδεια για στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ στην περίπτωση που ο ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσέιν παραβιάζει την απόφαση του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό της χώρας του.

    Οσον αφορά τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, ο Μπλερ σημείωσε ότι '' η 27η Ιανουαρίου είναι μια σημαντική ημέρα'', καθώς εκείνη την ημέρα, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ θα παρουσιάσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας την πρώτη τους έκθεση για τις έρευνές τους στο Ιράκ αλλά κατέληξε λέγοντας: ''Ας αφήσουμε τους επιθεωτητές να κάνουν το έργο τους. Δεν πιστεύω να υπάρχει κανένας λόγος να τεθεί ένα αυθαίρετο χρονοδιάγραμμα σε αυτό''.

    Ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Τάρεκ Αζιζ με δηλώσεις του προς το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο του BBC, τόνισε πάντως ότι ''ο Σαντάμ Χουσέιν δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα του και θα παραμείνει σ' αυτήν ως τον ύστατο ιρακινό πυροβολισμό''. Αιτία της παρέμβασης Αζιζ, ήταν δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν τις τελευταίες εβδομάδες πως ασκούνται έντονες πιέσεις για να φύγει ο Σαντάμ Χουσέιν στην εξορία ώστε να αποφευχθεί μια αμερικανική επίθεση.

    Επιθεωρήσεις βάσεων στη Τουρκία από αμερικανούς

    Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ επιταχύνουν τις προετοιμασίες για ένα πιθανό πόλεμο συγκεντρώνοντας στην περιοχή μια δύναμη που μπορεί να φτάσει ως το Φεβρουάριο τους 150.000 άνδρες.

    Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες από τις ΗΠΑ άρχισαν να φθάνουν σήμερα στην Τουρκία για να επιθεωρήσουν τουρκικές αεροπορικές βάσεις και λιμάνια που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε έναn ενδεχόμενο πόλεμο κατά της Βαγδάτης.

    Συνοδευόμενοι απο τούρκους αξιωματικούς, οι 150 επιθεωρητές πρόκειται να αρχίσουν τις επιθεωρήσεις τους αύριο Τρίτη. Το δίκτυο NTV μετέδωσε ότι, οι επιθεωρητές άρχισαν να φθάνουν στην αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ, στην νότια Τουρκία, απ' όπου αναχωρούν αεροσκάφη που εκτελούν περιπολίες στη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων στο βόρειο Ιράκ.

    Οι επιθεωρητές θα μεταβούν επίσης σε δύο λιμάνια και τέσσερις άλλες αεροπορικές βάσεις στις περιοχές Ντιγιάρμπακιρ, Μπατμάν, Μαλάτια και Μας, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

    Σύντομο πόλεμο και οικονομική ανάκαμψη προβλέπουν οι G-10

    Η ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ιράκ, είναι φυσικό να προβληματίζει και τις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των κεντρικών τραπεζιτών της ομάδας των δέκα πιο ανεπτυγμένων κρατών (G-10) και διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Εντι Τζορτζ, οι χρηματαγορές προεξοφλούν έναν σύντομο πόλεμο στο Ιράκ, τον οποίο θα ακολουθήσει οικονομική ανάκαμψη.

    ''Εχουμε συζητήσει τους κινδύνους που συνδέονται με μια σύγκρουση, αλλά είναι σαφές ότι οι αγορές προεξοφλούν μια σύντομη σύρραξη, που θα καταλήξει σε μια οικονομική ανάκαμψη'', δήλωσε στο τέλος της διμηνιαίας συνόδου των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G 10, ο Εντι Τζορτζ.

    [15] Διπλωματική λύση με τη Βόρεια Κορέα θέλουν οι ΗΠΑ

    13/1/2003 8:57:00 μμ

    Τον δρόμο της διπλωματίας φαίνεται να προτιμούν οι ΗΠΑ για τη λύση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με την Βόρεια Κορέα, μετά την επαναλειτουργία του πυρηνικού προγράμματος στην κορεατική χερσόνησο. "Ο πρόεδρος έχει προβληματιστεί από την επαναλειτουργία πυρηνικού προγράμματος στην κορεατική χερσόνησο, αλλά κρίνει ότι ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί αυτό είναι με τη διπλωματία'', δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ. Νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέημς Κέλυ, μετά τις συνομιλίες που είχε στη Σεούλ με το νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Νότιας Κορέας Ρο Μου Χιούν, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένη να βοηθήσει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Βόρειας Κορέας αν η κυβέρνηση της Πιονγκ Γιάνγκ εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Την ίδια στιγμή στη Ρωσία ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στη Μόσχα Πακ Ούι Τσουν έκρινε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να δεσμευτούν να μην χρησιμοποιήσουν την ΙΑΕΑ κατά της Πιονγιάνγκ, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ.

    Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα να διεξαγάγουν οι ΗΠΑ έρευνες επαλήθευσης που θα αποδεικνύουν ότι η Βόρεια Κορέα δεν παράγει πυρηνικά όπλα και κατέληξε λέγοντας ότι η ΙΑΕΑ ''οφείλει να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως δημιούργημα της Αμερικής και οι ΗΠΑ να απαρνηθούν τις προσπάθειές τους για τη χρήση της ΙΑΕΑ ως οργάνου για να καταφέρουν πλήγματα στη Βόρεια Κορέα''.

    [16] Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από σφαίρες Ισραηλινών

    13/1/2003 6:26:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Δύο Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών σήμερα το απόγευμα στην Λωρίδα της Γάζας, όπως μετέδωσε ο ισραηλινός ραδιοσταθμός. Οι στρατιώτες συνόδευαν ένα ισραηλινό λεωφορείο, που είχε αναχωρήσει από τον καταυλισμό Νετζαρίμ, νότια της πόλης της Γάζας, με κατεύθυνση το συνοριακό πέρασμα Κάρνι με το Ισραήλ. Οι στρατιώτες διευκρίνισαν ότι οι Παλαιστίνιοι πλησίασαν το λεωφορείο "με τρόπο ύποπτο", λίγα λεπτά μετά από την εκτόξευση αντιαρματικής οβίδας εναντίον του λεωφορείου, από Παλαιστίνιους μαχητές. Τα πτώματα των δύο Παλαιστινίων, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν γίνει γνωστά, βρέθηκαν στο σημείο της επίθεσης.

    [17] Βρετανία: Την Παρασκευή η δίκη για το ''ρισίν''

    13/1/2003 5:58:00 μμ

    Τέσσερα άτομα, που συνελήφθησαν να έχουν στην κατοχή τους ποσότητες της τοξικής ουσίας ρισίν, θα δικαστούν την Παρασκευή, όπως αποφάσισε σήμερα το δικαστήριο του Λονδίνου. Ο Σαμίρ Φεντάγκ, 33 ετών, ο αδελφός του Μουλούντ Φεντάγκ, 18 ετών, ο Μουστάφα Τάλεμπ, 33 ετών και ένας 17χρονος αγνώστων λοιπών στοιχείων, κατηγορούνται για αδικήματα σχετικά με χημικά όπλα, στο πλαίσιο του Αντιτρομοκρατικού Νόμου του 2000 και δεν ζήτησαν να αφεθούν ελεύθεροι με την καταβολή χρηματικής εγγύησης. Ένας πέμπτος, ο 36-χρονος Νασρεντίν Φεχαρντί, εξακολουθεί να κρατείται με κατηγορίες για κατοχή πλαστού γαλλικού διαβατηρίου και εγγράφων.

    Οι ύποπτοι, ορισμένοι από τους οποίους χρησιμοποίησαν διερμηνείς, στο διάστημα της 30λεπτης ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του δικαστή Τίμοθι Ουόρκμαν, περιορίστηκαν σήμερα να επιβεβαιώσουν τα ονόματα και τις διευθύνσεις τους.

    Αρχικά, πέντε άνδρες και μία γυναίκα συνελήφθησαν στις 5 Ιανουαρίου σε διαμέρισμα στο βόρειο Λονδίνο όπου βρέθηκαν και τα ίχνη του ρισίν. Η γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη, αλλά δύο άλλοι άνδρες συνελήφθησαν στην συνέχεια.

    Ένας έκτος, το όνομα του οποίου η αστυνομία δεν ανέφερε, δεν βαρύνεται με κατηγορίες στο πλαίσιο του Αντιτρομοκρατικού Νόμου, αλλά με κατηγορίες κατοχής ναρκωτικών και άλλες σχετικά με μεταναστευτικά θέματα.

    Ο έβδομος κρατείται από την Υπηρεσία Μετανάστευσης.

    Αξίζει να σημειώσουμε ότι ποσότητα ρισίν μικρότερη του ενός χιλιοστού του γραμμαρίου είναι θανατηφόρα για ένα ενήλικα.

    [18] Πακιστάν: Συνελήφθη ύποπτος για σχέσεις με την Αλ Κάιντα

    13/1/2003 6:13:00 μμ

    Ένας 29χρονος Αυστραλός, που φέρεται να έχει εκπαιδευτεί σε στρατόπεδα της Αλ Κάιντα, συνελήφθη στις 4 Ιανουαρίου στο Πακιστάν. Ο Αυστραλός ανακρίνεται για τις σχέσεις που μπορεί να έχει με την τρομοκρατική οργάνωση, όπως ανακοίνωσε σήμερα πακιστανός ανώτατος αξιωματούχος. Η σύλληψή του στο διεθνές αεροδρόμιο του Καράτσι συνδέεται με τη σύλληψη στην ίδια πόλη, πέντε ημέρες αργότερα, δύο Αράβων, που και αυτοί θεωρούνται ύποπτοι για σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

    Οι Πακιστανικές αρχές ενημέρωσαν για τη σύλληψη την πρεσβεία της Αυστραλίας στο Ισλαμαμπάντ.

    Σύμφωνα με το Αυστραλιανό Ραδιοτηλεοπτικό Δίκτυο ο άντρας αυτός ονομάζεται Τζακ Τέρενς Τόμας, πρώην οδηγό ταξί από τη Μελβούρνη, που πήγε στο Πακιστάν το 2001 για να μελετήσει τον ισλαμισμό και από εκεί βρέθηκε στο Αφγανιστάν.

    Ο Αυστραλός υπουργός Δικαιοσύνης Ντάριλ Ουίλιαμς υποστήριξε ότι συλληφθείσας καταζητείται από τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας από την περασμένη χρονιά.

    [19] Τίρανα: Νεκρός ο γ.γ. της μουσουλμανικής κοινότητας

    13/1/2003 2:07:00 μμ

    Νεκρός βρέθηκε σήμερα το πρωί ο γενικός γραμματέας της μουσουλμανικής κοινότητας της Αλβανίας, Σαλί Τιβάρι στο γραφείο του στα Τίρανα. Επίσημες πηγές της αστυνομίας ανέφεραν ότι ο θάνατος του επήλθε ύστερα από πυροβολισμό με πυροβόλο όπλο, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αυτοκτονίας. Παράλληλα διενεργεί ανακρίσεις για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

    [20] ΗΠΑ: Υποψήφιος ο Λίμπερμαν στις προεδρικές εκλογές

    13/1/2003 7:36:00 μμ

    Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τζόζεφ Λίμπερμαν δήλωσε σήμερα ότι πρόκειται να υποβάλει επίσημα την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου έτους. Ο 60χρονος γερουσιαστής του Κονέκτικατ είναι ο πρώτος, στην αμερικανική ιστορία, Αμερικανοεβραίος πολιτικός ενός από τα δύο εναλλασσόμενα στην εξουσία κόμματα, που δηλώνει ότι θα διεκδικήσει το ύπατο αξίωμα. Επίσης υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών φέρεται να είναι και ο κυβερνήτης του Βέρμοντ, Χάουαρντ Ντιν, ανάμεσα σε άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματος.

    Ας σημειωθεί πως και άλλοι Δημοκρατικοί επί πολλά έτη μέλη του Κογκρέσου φέρονται ότι θα ανακοινώσουν στο άμεσο μέλλον τις υποψηφιότητές τους, οι κ.κ. Ντικ Γκέπχαρντ (βουλευτής), Τζον Κέρι(γερουσιαστής), Τζον Εντουαρντς (γερουσιαστής).

    Ο Λίμπερμαν ήταν υποψήφιος αντιπρόεδρος στο ψηφοδέλτιο του Αλ Γκορ, αντιπροέδρου του τέως προέδρου Μπιλ Κλίντον, στις προεδρικές εκλογές του 2000. Το ψηφοδέλτιό τους συγκέντρωσε μεν τις περισσότερες ψήφους, όμως το Σώμα των Εκλεκτόρων ανακήρυξε, ύστερα από πολυήμερη νομική διαμάχη, νικητή των προεδρικών εκλογών τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Τζορτζ Μπους με αντιπρόεδρο τον Ντικ Τσέινι.

    Ο Λίμπερμαν ήταν υπέρμαχος του Πολέμου στον Κόλπο που έκανε ο πατέρας Μπους στη διάρκεια του 1991, ενώ υποστηρίζει την ανεξιθρησκία και την οικογενειακή ηθική, επικρίνοντας σθεναρά την προβολή της βίας στα αμερικανικά ΜΜΕ. Προ καιρού είχε δηλώσει ότι η απόφασή του για την προεδρική υποψηφιότητα ήταν συνάρτηση της καθόδου ή όχι σε αυτές τις εκλογές του Αλ Γκορ, που δήλωσε στο μεταξύ ότι δεν θα κατέλθει.

    [21] Τραυματίες οι Ελευθερόπουλος-Κωστούλας

    13/1/2003 6:48:00 μμ

    Οι τρεις βαθμοί, που έχασε ο Ολυμπιακός δεν είναι οι μόνες απώλειες για την ομάδα του Πειραιά από ντέρμπι στη Λεωφόρο και την ήττα από τον Παναθηναϊκό. Ο πρωταθλητής Ελλάδος, για τον επόμενο μήνα είναι αναγκασμένος να παίζει χωρίς τον βασικό του τερματοφύλακα Δημήτρη Ελευθερόπουλο καθώς και χωρίς τον Θανάση Κωστούλα. Ο πορτιέρο του Ολυμπιακού που τραυματίστηκε σε μια ανύποπτη φάση στο πρώτο ημίχρονο, θα μείνει εκτός δράσης για περίπου 20 ημέρες, λόγω κάκωσης μακράς κεφαλής στον ώμο. Νοκ άουτ για έναν μήνα θα είναι και ο Θανάσης Κωστούλας. Ο αμυντικός του Ολυμπιακού υπέστη θλάση στους προσαγωγούς και έγινε αλλαγή μόλις στο 35' του ντέρμπι (στη θέση του πέρασε ο Αμαντίδης). Ο Κωστούλας, όπως και ο Ελευθερόπουλος, θα ακολουθήσουν θεραπεία τις επόμενες ημέρες και σίγουρα θα απουσιάσουν από τα δύο επόμενα παιχνίδια της ομάδας τους με Ξάνθη στη Ριζούπολη και Καλλιθέα στο Ελ Πάσο.

    Παρατηρήσεις Κάτανετς

    Εν τω μεταξύ, προσπάθεια ενίσχυσης του ηθικού των παικτών του καταβάλει από σήμερα ο Σρέτσκο Κάτανετς μετά τη χθεσινή ήττα στο ντέρμπι από τον Παναθηναϊκό. Ο Σλοβένος τεχνικός μίλησε στους παίκτες του στη σημερινή προπόνηση και τους ζήτησε να ξεχάσουν το χθεσινό ματς.

    Ο προπονητής του Ολυμπιακού δεν παρέλειψε να κάνει τις παρατηρήσεις του: ''Κάναμε πολλά λάθη στο πρώτο ημίχρονο, σε φάσεις που έχουμε δουλέψει. Στο δεύτερο ημίχρονο, είχαμε καλή αγωνιστική πειθαρχία, αλλά δεχτήκαμε δύο γκολ, τη στιγμή που είχαμε τον έλεγχο του αγώνα''.

    [22] ΠΑΟΚ: Απέσυρε την προσφυγή ο Γεωργιάδης

    13/1/2003 7:06:00 μμ

    Λύση σε ένα από τα μεγάλα προβλήματα του ΠΑΟΚ, δόθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της ομάδας Γιώργο Μπατατούδη, να καταθέτει το ποσό των 105 χιλιάδων ευρώ στον λογαριασμό του Γιώργου Γεωργιάδη με βάση τη συμφωνία που είχαν κάνει οι δυο τους για να αποσύρει την προσφυγή που είχε καταθέσει ο διεθνής καβαλιώτης άσος. Για να λήξει η οικονομική εκκρεμότητα που υπάρχει ανάμεσα στις δυο πλευρές, απομένει ποσό 46 χιλιάδων ευρώ ακόμα. Στο μεταξύ ο Ουντέζε, ολοκλήρωσε τη μεταγραφή του στην Γουέστ Μπρόμγουϊτς Αλμπιον, υπογράφοντας αρχικά για έξι μήνες, με οψιόν όμως για την βρετανική ομάδα για ακόμα τρία χρόνια. Η μεταγραφή θα αποφέρει συνολικά στον ΠΑΟΚ το ποσό 2 εκατομμυρίων ευρώ (400 χιλιάδες για τον εξάμηνο δανεισμό και 1,4 εκατομμύρια ευρώ για την οριστική πώληση).

    Ο ΠΑΟΚ θέλει για έδρα τη Λάρισα

    Το Σάββατο το απόγευμα στις 5 ο ΠΑΟΚ, στα πλαίσια της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος θα αντιμετωπίσει τον ΠΑΣ Γιάννενα, σε ένα παιχνίδι που θα διεξαχθεί σε ουδέτερο γήπεδο λόγω της τιμωρίας του γηπέδου της ομάδας. Η διοίκηση της ΠΑΕ ζήτησε με έγγραφο της στην ΕΠΑΕ το παιχνίδι να διεξαχθεί στη Λάρισα, μετά από αίτημα του προπονητή του ΠΑΟΚ Αγγελου Αναστασιάδη.

    Η Εκτελεστική Επιτροπή της διοργανώτριας αρχής πρόκειται να αποφασίσει για το γήπεδο διεξαγωγής του αγώνα στην αυριανή της σύσκεψη, ενώ δεν αποκλείεται να οριστεί κι ένα άλλο γήπεδο ενδεχομένως της Θεσσαλίας, Τρικάλων, Βόλου ή Καρδίτσας. Ωστόσο ο ΠΑΟΚ διατηρεί και αμυδρές ελπίδες για την εξαφάνιση της ποινής από την έφεση που κατέθεσε και που θα εκδικαστεί μεθαύριο στην αρμόδια επιτροπή εφέσεων της ΕΠΑΕ.

    [23] ΟΦΗ: Ανάσα η νίκη στη Ξάνθη

    13/1/2003 5:08:00 μμ

    Η πρώτη εκτός έδρας νίκη του ΟΦΗ στο φετινό πρωτάθλημα, αποτέλεσε μια βαθιά βαθμολογική ανάσα για την ομάδα της Κρήτης αλλά και μια ένεση ηθικού για την συνέχεια. Για την σημασία της επιτυχίας της κρητικής ομάδας στην ακριτική πόλη, μίλησε ο Μηνάς Χρηστινίδης, αρχηγός της αποστολής στην Ξάνθη, που μεταξύ άλλων, έδωσε συγχαρητήρια στους παίκτες και τον προπονητή της ομάδας, για τον τρόπο με τον οποίο αγωνίστηκαν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα δείχνοντας ότι η ομάδα της Κρήτης έχει μεγάλες δυνατότητες. "Από εδώ και εμπρός κοιτάζουμε μπροστά" τόνισε ο παράγοντας του ΟΦΗ, που οριοθετώντας τις προτεραιότητες για την συνέχεια του πρωταθλήματος έκανε σαφές ότι αυτό που προέχει είναι η νίκη στον αγώνα με την Kαλλιθέα, για να δείξουν οι παίκτες ότι η νίκη στη Ξάνθη δεν είναι ένα απλό πυροτέχνημα. "H θέση που έχει ο OΦH στον βαθμολογικό πίνακα είναι πλασματική σε σχέση με τις δυνατότητες που έχουμε και τις οποίες θα πρέπει να δείχνουμε σε κάθε αγώνα", κατέληξε ο Μηνάς Χρηστινίδης.

    Χωρίς Γκόμεζ με Καλλιθέα

    Στον αγώνα με την Καλλιθέα, θα απουσιάσει ο Ρόναλντ Γκόμεζ, καθώς ο Κοσταρικανός επιθετικός συμπλήρωσε στην Ξάνθη τρεις κίτρινες κάρτες και θα τιμωρηθεί με μία αγωνιστική. Παράλληλα, ο άσος των Κρητικών θα υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία, καθώς ταλαιπωρείται από τενοντίτιδα (κάτω από το γόνατο). Την Τετάρτη εξάλλου, ο Kώστας Σταυρακάκης θα υποβληθεί από τον γιατρό του ΟΦΗ Γ. Στεφανουδάκη, σε χειρουργική επέμβαση στο γόνατο, όπου έχει υποστεί ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.

    [24] Η Μούσχουρη παντρεύτηκε στη Γενεύη

    13/1/2003 10:55:00 μμ

    Η διάσημη τραγουδίστρια Νάνα Μούσχουρη παντρεύτηκε σήμερα τον σύντροφο και ιμπρεσάριό της Αντρέ Σαπέλ στο δημαρχείο της Κολονί, στα αριστοκρατικά προάστεια της Γενεύης όπου ζει εδώ και πολλά χρόνια. Η γαμήλια τελετή, που τελέστηκε από τον δήμαρχο της κοινότητας Ζαν Κλόντ Μαρτέν, έγινε σε στενό οικογενειακό περιβάλλον, και ανάμεσα στους περίπου 15 προσκεκλημένους ήταν και τα παιδιά της Νικόλας και Ελένη. Η διεθνούς φήμης τραγουδίστρια, που γιόρτασε τον Οκτώβριο τα 68α γενέθλιά της, επέλεξε τον ηθοποιό Ζαν Κλόντ Μπριαλί για κουμπάρο. Ο Γάλλος ηθοποιός έχει γράψει για την Μούσχουρη πολλά τραγούδια στο τελευταίο της άλμπουμ με τίτλο "Κόρη του ήλιου".

    [25] Το λεμόνι όπλο στη μάχη εναντίον του Έιτζ

    13/1/2003 6:57:00 μμ

    Από παλιά γνωρίζαμε τις αντισυλληπτικές ικανότητες του λεμονιού. Τώρα, ένας Αυστραλός επιστήμονας υποστηρίζει πως το λεμόνι δεν αποκλείεται να αποδειχτεί ένα από τα όπλα στην μάχη κατά τού Έιτζ. Ο χυμός του γνωστού εσπεριδοειδούς μπορεί να σκοτώσει τον ιό αλλά και να εμποδίσει τη μετάδοση του από άνδρα φορέα σε γυναίκα, όπως διαπίστωσε ο Αυστραλός ερευνητής. Στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης ανακαλύφθηκε πως ένα κοκτέιλ με 10% χυμό λεμονιού είναι αρκετό για να καταστρέψει τον ιό του Έιτζ. Το κιτρικό οξύ, που καταστρέφει τα ένζυμα στο σπέρμα και δεν το αφήνει να προχωρήσει, μπορεί να διαλύσει και το περίβλημα του ιού και να τον καταστρέψει. Οι έρευνες βρίσκονται ακόμα σε πειραματικό στάδιο και θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια, προκειμένου να δοκιμαστούν πάνω στον άνθρωπο.

    [26] Οι Ιρανές ''εισβάλλουν'' στα γήπεδα

    13/1/2003 1:55:00 μμ

    Οι γυναίκες του Ιράν αρχίζουν σταδιακά να διεισδύουν σε ένα τελείως ανδρικό οχυρό. Στα γήπεδα ποδοσφαίρου. Οι αρχές ελπίζουν ότι η παρουσία των γυναικών θα επηρεάσει θετικά τη συμπεριφορά των ισλαμιστών ποδοσφαιρόφιλων στα γήπεδα. Η είσοδος των γυναικών στα γήπεδα ποδοσφαίρου απαγορεύθηκε το 1979 με την επικράτηση της ισλαμικής επανάστασης, με την επίσημη δικαιολογία ότι οι γυναίκες πρέπει να προστατευθούν από τις ύβρεις και τις άσεμνες χειρονομίες στις οποίες ξεσπά το ανδρικό κοινό στη διάρκεια των ποδοσφαιρικών αγώνων.

    Για λόγους προστασίας από τις βλασφημίες και τα σορτς

    Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι στο Ιράν που πιστεύουν ότι η είσοδος των γυναικών στους αγωνιστικούς χώρους αποκλείσθηκε για να μη βλέπουν οι γυναίκες τους άνδρες με τα σορτς και τα φανελάκια.

    Τελευταία όμως πολλά ποδοσφαιρικά σωματεία άρχισαν να επιτρέπουν την είσοδο γυναικών στα γήπεδα σε ξεχωριστές βεβαία εξέδρες από τους άνδρες.

    Η ομάδα ποδοσφαίρου της Τεχεράνης Πεϊκάν επέτρεψε σε γυναίκες δημοσιογράφους και γυναίκες συγγενείς παικτών να παρακολουθήσουν τον αγώνα της ομάδας για το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας.

    ''Η παρουσία των γυναικών κάνει τους άνδρες να συμπεριφέρονται καλύτερα και να προσέχουν το πώς φέρονται'', δήλωσε ο Γιουσέφ Ναλβαντί, εκπρόσωπος του σταδίου Χόντρο, που αποτελεί και την έδρα της Πεϊκάν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 13 January 2003 - 21:51:52 UTC