Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εμμένει ο Ντενκτάς παρά την κατακραυγή
  • [02] Επίδειξη μαθήματος κυκλοφοριακής αγωγής από παιδιά
  • [03] Ικανοποίηση Ρογκ για την ολυμπιακή προετοιμασία
  • [04] ''Μίνι υπουργικό συμβούλιο'' στη Φλώρινα
  • [05] Ιδιαίτερα αυξημένες οι τουρκικές παραβιάσεις το 2002
  • [06] Επίθεση Ν.Δ. κατά κυβέρνησης για το αγροτικό
  • [07] 24ωρη απεργία των οδηγών ταξί την Πέμπτη
  • [08] Ασθενής σεισμός στην Καβάλα
  • [09] Σύλληψη αστυνομικών για ληστείες πολιτών
  • [10] Ευκαιρία για τουρισμό από την Εργατική Εστία
  • [11] Ομιλία Σημίτη στην Ευρωβουλή
  • [12] Νικητής στην πρώτη ψηφοφορία ο Διαμαντούρος
  • [13] Διαρθρωτικές αλλαγές ζητά η Κομισιόν
  • [14] Στο μικροσκόπιο η οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης
  • [15] Ναι στην Ε.Ε, λένε οι Νορβηγοί
  • [16] Χρόνο ζητούν οι επιθεωρητές στο Ιράκ
  • [17] Τηλεδιάσκεψη για το Μεσανατολικό
  • [18] Προσπάθειες για εκτόνωση της κρίσης ΗΠΑ-Β. Κορέας
  • [19] ΠΑΟΚ: Προσφυγή κατέθεσε ο Παντελής Καφές
  • [20] Τσάρτας: ''Δεν ξαναγυρίζω στην ΑΕΚ''
  • [21] Σάρωσε ο Eminem στα φετινά American Music Awards

    [01] Εμμένει ο Ντενκτάς παρά την κατακραυγή

    14/1/2003 7:01:00 μμ

    Δυναμικό συλλαλητήριο έκαναν το μεσημέρι περισσότεροι από 50.000 Τουρκοκύπριοι στα κατεχόμενα κατά της πολιτικής Ντενκτάς και υπέρ της επίλυσης του Kυπριακού και ένταξης της Νήσου στην Ε.E. Η απάντηση του Ρ. Ντενκτάς δόθηκε με συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό NTV: "Δεν παραιτούμαι". "Ηταν ένα μήνυμα προς όλους για εντατικοποίηση των προσπαθειών σχετικά με την επίλυση του Kυπριακού" είπε ο Ελληνας Υπουργός Eξωτερικών. Αύριο, σε μία κίνηση αντιπερισπασμού, οι υποστηρικτές Ντενκτάς διοργανώνουν συλλαλητήριο υπέρ του κατοχικού ηγέτη.

    Αύριο συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς

    Οι ομιλητές που παρέστησαν στο σημερινό συλαλλητήριο επέκριναν την πολιτική Ντενκτάς, την ίδια ώρα που το καθεστώς του είχε πάρει αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τόσο στο χώρο της συγκέντρωσης όσο και στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Οι κατοχικές δυνάμεις απαγόρευσαν και στους δημοσιογράφους να εισέλθουν στα Κατεχόμενα για να καλύψουν το συλλαλητήριο. Πάντως, πολλές χιλιάδες Τουρκοκυπρίων δεν μπόρεσαν να μεταβούν στην πλατεία καθώς οι δρόμοι είχαν πλημμυρίσει από κόσμο.

    Για συγκινητική διαδήλωση και μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    ''Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να περάσουν μήνυμα στην Αγκυρα ότι θέλουν λύση'', εκτίμησε μέσω της ΝΕΤ 105,8 ο Γιώργος Βασιλείου.

    Αύριο αρχίζουν και πάλι οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό μεταξύ Κληρίδη και Ντενκτάς, σε γεύμα εργασίας που θα τους παραθέσει στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ Αλβάρο Ντε Σότο.

    Την Πέμπτη αναμένεται στη Λευκωσία και ο Αμερικανός ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον ο οποίος ζητάει από τις δύο πλευρές ένταση των προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού πριν το τέλος Φεβρουαρίου.

    Ερωτηματικά για τις προθέσεις Ντενκτάς

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ελπιδοφόρα εξέλιξη τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα και συνέδεσε την επάνοδο του Ντενκτάς στις διαπραγματεύσεις με προσπάθειά του να κατευνάσει τις αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων. "Ίσως" είπε "θέλει να δώσει με αυτή του την ενέργεια την εντύπωση ότι διαπραγματεύεται". Οι προθέσεις του, ανέφερε, θα διαφανούν από τις θέσεις που θα υποστηρίξει και αν οι θέσεις του είναι οι ίδιες, τότε εξανεμίζεται το βάθρο στο οποίο ο Γλαύκος Κληρίδης, έχει θέσει την υποψηφιότητά του είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

    [02] Επίδειξη μαθήματος κυκλοφοριακής αγωγής από παιδιά

    14/1/2003 5:23:00 μμ

    Ενα μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής έκαναν στους υπουργούς Παιδείας και Μεταφορών, μαθητές δημοτικού σχολείου του δήμου Αγίου Δημητρίου της Αθήνας στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής που υπάρχει στην περιοχή, σε ένα πάρκο ειδικά διαμορφωμένο να μοιάζει ακριβώς με έναν οποιοδήποτε δρόμο. Τα παιδιά πάνω στα αυτοκινητάκια τους ήταν οι "δάσκαλοι" στο ''μάθημα'' προς τους υπουργούς, στους οποίους έδειξαν πώς πρέπει να είναι ένας σωστός οδηγός. Ασφαλώς φορούσαν ζώνες ασφαλείας, σταματούσαν ευγενικά στις διαβάσεις να περάσουν οι πεζοί και σεβόντουσαν απόλυτα τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

    Απαραίτητο το μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία

    Ενας "μεγάλος" οδηγός του αυτοκινήτου, ο κ. Ιαβέρης, που ήταν κι αυτός εκεί, επισήμανε την ανάγκη να διδάσκεται το μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία.

    Ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής, κάλεσε τους μαθητές να προτρέπουν και τους γονείς τους να τηρούν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, να φορούν ζώνες και να είναι προσεκτικοί στο τιμόνι.

    Ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου μίλησε για το πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής που εφαρμόζεται στα σχολεία, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα οδικής ασφαλείας.

    Ακόμα 122 πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής

    Από το υπουργείο Μεταφορών έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα η χρηματοδότηση 122 δήμων στους οποίους θα κατασκευαστούν πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής.

    Ενα έργο που θα κοστίσει 18,5 εκατομμύρια ευρώ. Η διδασκαλία κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία άρχισε πριν από έξι χρόνια, ενώ περίπου 100.000 μαθητές έχουν παρακολουθήσει μαθήματα πρακτικής εξάσκησης.

    [03] Ικανοποίηση Ρογκ για την ολυμπιακή προετοιμασία

    14/1/2003 3:41:00 μμ

    Με συρτάκι παρομοίασε την ολυμπιακή προετοιμασία ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, στην σημερινή, κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Ντένις Οσβαλντ και την πρόεδρο του ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου για την πορεία της ολυμπιακής προετοιμασίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρογκ το συρτάκι αρχίζει αργά αλλά επιταχύνει. Επισήμανε δε ότι ο Έλληνας πολίτης δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί ούτε ένα σεντ αφού συνεισφέρουν η ΔΟΕ, οι χορηγοί, οι πάντες στη χρηματοδότηση των αγώνων. Το απόγευμα ο κ.Ρογκ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή.

    ''Κύρος στους αγώνες θα δώσει η Ελλάδα''

    "Είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα είναι έγκαιρα στην ώρα τους" δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ρογκ και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές από το Σίδνει 19 μήνες πριν από τους αγώνες.

    "Δεν είναι οι αγώνες που θα δώσουν αίγλη στην Ελλάδα αλλά είναι η Ελλάδα που θα δώσει κύρος στους αγώνες", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΟΕ, ενώ για την ασφάλεια κατά τη διάρκεια τους είπε πως η πρόοδος είναι μεγάλη, μετά τις συλλήψεις στην εσωτερική τρομοκρατία. Υπάρχουν όμως και οι διεθνείς απειλές υπογράμμισε ο κ.Ρογκ αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ήταν παρόν στην Ολυμπιάδα του Μονάχου, όπου όπως φάνηκε από την εξέλιξη δεν μπορούσε να προβλέψει κανείς τι θα συνέβαινε. Για αυτό ο πρόεδρος της ΔΟΕ υπογράμμισε ότι "θα ανακουφιστώ μόνο με τη λήξη των αγώνων"

    Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για την εσωτερική πολιτική σκηνή ο κ. Ρογκ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αγώνες δεν πρέπει να γίνουν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.

    Ορόσημο το 2003 για τους Ολυμπιακούς

    Το πρωί, ο κ. Ρογκ επιθεώρησε με ελικόπτερο τα ολυμπιακά έργα που κατασκευάζονται στο λεκανοπέδιο, συνοδευόμενος από τον Ντένις Οσβαλντ και την Γιάννα Αγγελοπούλου.

    Χθες, ο πρόεδρος της ΔΟΕ στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό επισήμανε ότι το 2003 είναι μια χρονιά ορόσημο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Από την πλευρά του ο κ. Σημίτης επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης στη δύσκολη υπόθεση της διοργάνωσης των Αγώνων.

    [04] ''Μίνι υπουργικό συμβούλιο'' στη Φλώρινα

    14/1/2003 12:27:00 μμ

    Kυβερνητικό κλιμάκιο επισκέπτεται σήμερα τη Φλώρινα και τα μέλη του έχουν επαφές με εκπροσώπους τοπικών φορέων, προκειμένου να ενημερωθούν για τα προβλήματα της περιοχής και να δώσουν λύσεις. Στο κλιμάκιο μετέχουν υπουργοί ή υφυπουργοί από τα υπουργεία Οικονομίας, Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Γεωργίας, Υγείας, Εργασίας και του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Λιάνη, ο οποίος εκλέγεται στο νομό. Αύριο το κλιμάκιο, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, θα επισκεφθεί την Καστοριά. Ανάλογες επισκέψεις θα γίνουν την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Ηπειρο, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες περιοχές.

    [05] Ιδιαίτερα αυξημένες οι τουρκικές παραβιάσεις το 2002

    14/1/2003 5:26:00 μμ

    Τρεις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ήταν το 2002 η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Τόσο ο αριθμός των παρανόμως εισερχομένων τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, όσο και οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου το 2002 ήταν τριπλάσιες σε σχέση με το 2001, σύμφωνα με τα στοιχεία, που προκύπτουν από τον επίσημο πίνακα, που έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο αριθμός των αεροσκαφών που έφεραν όπλα μεταξύ 2001 και 2002 δεκαπλασιάστηκαν ενώ 20 φορές περισσότερες ήταν οι εμπλοκές αεροσκαφών, που έφτασαν τις 1.017.

    Αναφερόμενος στην τούρκικη δραστηριότητα ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία, σταθερότητα και διαρκείς αναχαιτίσεις την τούρκικη πολεμική αεροπορία.

    Ο κ. Παπαντωνίου, από το Λιτόχωρο όπου παρακολούθησε άσκηση αρμάτων μάχης, υποστήριξε ότι έχει επιστήσει την προσοχή στον Τούρκο ομόλογό του, για τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή η τακτική, σημειώνοντας ότι αναμένει ακόμα την απάντηση του.

    [06] Επίθεση Ν.Δ. κατά κυβέρνησης για το αγροτικό

    14/1/2003 3:14:00 μμ

    Για εμπαιγμό και αδιαφορία στα προβλήματα των αγροτών, κατηγόρησε την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, μετά τη σύσκεψη των συντονιστών του κόμματος, υπό τον Κώστα Καραμανλή, για το αγροτικό. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Θοδωρής Ρουσόπουλος εκτίμησε ότι με τις εξαγγελίες της, η κυβέρνηση υποβαθμίζει τα προβλήματα και επιχειρεί τη δημιουργία πελατειακών σχέσεων. Ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι οι εξαγγελίες αυτές δεν μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες, να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της νέας εποχής σημειώνοντας ότι χρειάζονται σχέδιο, πρόγραμμα και μέτρα, που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν και τα οποία διογκώνονται. Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής Επικρατείας κ. Πέτρος Μολυβιάτης εκλέχθηκε Συντονιστής Εξωτερικών και Αμυνας, μετά την αποχώρηση της νεοεκλεγείσας δημάρχου Αθηναίων, Ντόρας Μπακογιάννη.

    Ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση είναι αδιάφορη για τα προβλήματα των αγροτών και για αυτό επιτρέπει να συνεχίζει το άγος των πανωτοκιών και εξαγγέλλει μέτρα τραπεζικού χαρακτήρα, που μπορεί να οδηγήσουν σε υπερχρέωση, τους ήδη χρεωμένους αγρότες.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους αγρότες, καθώς στο τέλος της θητείας της προτείνει, μέσω επιτροπής καθηγητών, τη διαμόρφωση μιας νέας αγροτικής πολιτικής και δεν καταβάλει στους αγρότες της Κορινθίας τις αποζημιώσεις για την καταστροφή της παραγωγής τους από την πυρκαγιά του 2000.

    Η ΝΔ, είπε ο κ. Ρουσόπουλος, είχε προτείνει το Δεκέμβριο με τροπολογία 89 βουλευτών της την κατάργηση ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα καύσιμα των αγροτών, τη μείωση του ΦΠΑ από 18 σε 8%, την επιστροφή του ΦΠΑ για τους αγρότες που βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς και την απαλλαγή από το τεκμήριο για τα μηχανήματα γεωργικής εκμετάλλευσης.

    Για παροχολογία, για επικοινωνιακά τρικ και επιστημονικό λαϊκισμό από την πλευρά της κυβέρνησης προς τους αγρότες, έκανε λόγο ο κ. Γιώργος Σουφλιάς, τις οποίες, όπως ανέφερε, θα απορρίψει ο λαός.

    Ο Πέτρος Μολυβιάτης Συντονιστής Εξωτερικών και Αμυνας

    Εν τω μεταξύ, την θέση της νεοεκλεγείσας δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη ως Συντονιστής Εξωτερικών και Αμυνας της Νέας Δημοκρατίας, έλαβε ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος κ. Πέτρος Μολυβιάτης.

    Μετά την εκλογή του, ο κ. Μολυβιάτης ευχαρίστησε όσους τον επέλεξαν για αυτή τη θέση και τόνισε ότι η εξωτερική και η αμυντική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας δεν αλλάζει με τις αλλαγές των προσώπων.

    Ο κ. Μολυβιάτης υποστήριξε ότι η πολιτική αυτή στηρίζεται σε πάγιες αρχές και πάγιες αξίες και αποβλέπει μόνο την προστασία και την προώθηση των εθνικών συμφερόντων.

    Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Νίκος Αγγελόπουλος εξελέγη ως υπεύθυνος του Τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    [07] 24ωρη απεργία των οδηγών ταξί την Πέμπτη

    14/1/2003 2:34:00 μμ

    Χωρίς ταξί θα μείνει για άλλη μία φορά το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Οι ιδιοκτήτες ταξί της πρωτεύουσας τραβούν χειρόφρενο από τις 5 το πρωί της Πέμπτης έως τις 5 το πρωί της Παρασκευής, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο σε βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για την αναμόρφωση του κλάδου. Να σημειωθεί ότι στην κινητοποίηση δεν συμμετέχουν τα ταξί της επαρχίας τα οποία και θα κυκλοφορήσουν κανονικά.

    [08] Ασθενής σεισμός στην Καβάλα

    14/1/2003 1:55:00 μμ

    Ασθενής σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί με επίκεντρο σε απόσταση 20 χλμ βορειοανατολικά από την πόλη της Καβάλας, όπως ανακοινώθηκε από το εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εγινε αισθητός σε σχεδόν ολόκληρο το νομό Καβάλας προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους, χωρίς να προκληθούν ζημιές.

    [09] Σύλληψη αστυνομικών για ληστείες πολιτών

    14/1/2003 3:35:00 μμ

    Τρεις αστυνομικοί συνελήφθησαν χθες βράδυ, από περιπολίες των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Ομονοίας, στην περιοχή της πλατείας Ομονοίας, γιατί προφασιζόμενοι αστυνομικό έλεγχο, λήστεψαν και τραυμάτισαν πολίτες. Πρόκειται για τους αστυφύλακες Κωνσταντίνο Ταχματζίδη, 24 ετών, που υπηρετεί στο τμήμα Αερολιμένα Αθηνών, Φώτη Κελεπούρη, 26 ετών και Αλέξανδρος Κελεπούρης, 26 ετών, που υπηρετούν σε αστυνομικό τμήμα της Θεσσαλονίκης και είναι αδέλφια.

    Συγκεκριμένα, στις 9 χθες το βράδυ, στη συμβολή των οδών Μάγιερ και Φαβιέρου, ευρισκόμενοι εκτός υπηρεσίας, με πολιτική περιβολή και προφασιζόμενοι ότι διενεργούσαν αστυνομικό έλεγχο, αφαίρεσαν από το διερχόμενο Οσμάν Μόλαρ, 32 ετών, 120 ευρώ.

    Επίσης, ο Ταχματζίδης και ο Αλέξανδρος Κελεπούρης, 20 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου, με το ίδιο πρόσχημα, συνέχισαν τους "ελέγχους", κατά την διάρκεια των οποίων προξένησαν σωματικές βλάβες σε δύο άτομα με τη χρήση των αστυνομικών κλοπς, ενώ ο Φώτης Κελεπούρης παρέμενε μέσα στο αυτοκίνητο του Ταχματζίδη.

    Από την έρευνα που έγινε στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας, ο Ταχματζίδης ομολόγησε τις πράξεις του, ενώ της υποθέσεως επελήφθη η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, από την οποία συνεχίζεται η προανάκριση.

    Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

    [10] Ευκαιρία για τουρισμό από την Εργατική Εστία

    14/1/2003 1:47:00 μμ

    Τη διάθεση δελτίων κοινωνικού τουρισμού σε 320.000 δικαιούχους της Εργατικής Εστίας ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας. Παράλληλα, θα διατεθούν δελτία καλλιτεχνικών παραστάσεων, αγοράς βιβλίων και εκδρομών. Για πρώτη φορά, θα χρηματοδοτηθούν και προτάσεις εναλλακτικού τουρισμού, καθώς και προγράμματα τουρισμού στην Κύπρο. Σε σχέση με το 2002, το νέο πρόγραμμα της Εργατικής Εστίας είναι αυξημένο κατά 23%.

    [11] Ομιλία Σημίτη στην Ευρωβουλή

    14/1/2003 7:45:00 μμ

    Τις πέντε κεντρικές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας παρουσίασε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι πρέπει να στηριχθεί η πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και κάλεσε την ολομέλεια να πείσει τους λαούς και τους πολίτες της Ευρώπης ότι έχει στο επίκεντρο της το κοινό μέλλον. "Έχουμε ανάγκη", είπε ο πρωθυπουργός "από μια Ευρώπη με διαρκή παρουσία, με ενιαία και καθαρή θέση στη διεθνή σκηνή.''

    Θέλουμε την Κύπρο στην Ε.E. ως μια επανενωμένη χώρα

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός, σημείωσε ότι το σχέδιο Ανάν συνιστά μια ευκαιρία για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος ενώ για την ένταξη της Κύπρου υπογράμμισε με έμφαση ότι "θέλουμε η Κύπρος να προσχωρήσει στην ΕΕ ως επανενωμένη χώρα".

    Επανέλαβε επίσης την στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, λέγοντας ότι αυτή θα πρέπει να βρει τη θέση της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός απαντά σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών και στη συνεχεία θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου.

    Οι προτεραιότητες

    Παρουσιάζοντας αναλυτικά τις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας ο κ. Κ. Σημίτης ξεκίνησε από τη διαδικασία της Διεύρυνσης επισημαίνοντας ότι η ελληνική Προεδρία θα προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ουσιαστικές και διαδικαστικές ρυθμίσεις για την υπογραφή της Πράξης Προσχώρησης των δέκα νέων κρατών-μελών στις 16 Απριλίου στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός ανέφερε στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην ΕΕ το 2007.

    Η δεύτερη προτεραιότητα που ανέλυσε ο πρωθυπουργός ήταν η μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής οικονομίας και η προώθηση της κοινωνικής συνοχής. Ο πρωθυπουργός τάχθηκε σαφώς υπέρ της δημιουργίας μιας ''οικονομικής διακυβέρνησης'' στην Ενωμένη Ευρώπη. Ο κ. Σημίτης σημείωσε ακόμη ότι η Ελληνική Προεδρία θα προωθήσει την πλήρη και λειτουργική απελευθέρωση των αγορών ενέργειας και μεταφορών στην ΕΕ, την ενοποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών της Ευρώπης καθώς και την προώθηση της ενιαίας αγοράς υπηρεσιών.

    Αναφερόμενος στον τρίτο στόχο της Προεδρίας, αυτόν της αντιμετώπισης του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι κύριος στόχος της ελληνικής Προεδρίας είναι να αναδείξει την ΕΕ χώρο ελευθερίας, δικαιοσύνης και ασφάλειας για τους πολιτες της. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει μεταξύ άλλων ''ένας δίκαιος καταμερισμός των βαρών που προκύπτουν από τη φύλαξη των κοινών εξωτερικών συνόρων της Ενωσης καθώς και τις πολιτικές ασύλου και επαναπατρισμού". Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ελληνική Προεδρία θα προωθήσει την υιοθέτηση των οδηγιών για την οικογενειακή επανένωση των νομίμων μεταναστών καθώς μέτρα για τους επί μακρόν διαμένοντες μετανάστες στην Ευρώπη.

    Σε ότι αφορά την τέταρτη προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας, αυτή της Συντακτικής Συνέλευσης για την αναμόρφωση της Ευρώπης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα πιστεύει ότι η διεύρυνση της ΕΕ θα πρέπει να συνοδευτεί με την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ο κ. Κώστας Σημίτης ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης θα ασχοληθεί ουσιαστικά με το θέμα του ''Μέλλοντος της Ευρώπης'' και θα προβεί σε όλες εκείνες τις ουσιαστικές και διαδικαστικές ενέργειες που θα οδηγήσουν στη σύγκληση της νέας Διακυβερνητικής Διάσκεψης για τη θέσπιση μιας νέας Συνταγματικής Συνθήκης.

    Αναφερόμενος τέλος στην πέμπτη προτεραιότητα της ΕΕ αυτή της ενίσχυσης της διεθνούς παρουσίας της ΕΕ ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στόχος της ελληνικής Προεδρίας είναι να διασφαλίσει την πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΕΕ στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων καθώς και την ολοκλήρωση των μόνιμων διευθετήσεων για τη συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ακόμη ο πρωθυπουργός στην ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία, με τις ΗΠΑ και τους ατλαντικούς εταίρους, καθώς και στην ενίσχυση της παρουσίας της στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και στη Μεσόγειο.

    Κοινό ψήφισμα

    Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αύριο, με την έγκριση κοινού ψηφίσματος, στο οποίο το Σώμα θα εκφράζει τις απόψεις του, όπως επίσης και τις παραινέσεις του προς την Ελληνική Προεδρία σχετικά με την προώθηση των μεγάλων και επειγόντων κοινοτικών θεμάτων.

    Εξάλλου, αύριο, το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θα προβεί σε δηλώσεις εκ μέρους του Συμβουλίου σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν, ένα έτος μετά τη συμφωνία της Βόννης.

    Ωστόσο, είναι πιθανόν οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού να αφορούν και για την κατάσταση στο Ιράκ ή και τη Βόρειο Κορέα

    [12] Νικητής στην πρώτη ψηφοφορία ο Διαμαντούρος

    14/1/2003 7:36:00 μμ

    Μεγάλη ελληνική επιτυχία στην εκλογή του Eυρωπαίου Συνηγόρου του πολίτη αποτελεί η πρώτη θέση που κέρδισε ο καθηγητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, στον πρώτο γύρο της μυστικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα το απόγευμα. Οι άλλοι τέσσερεις υποψήφιοι συγκεντρώνουν πολύ μικρότερο αριθμό ψήφων από τις 236 που πήρε ο κ.Διαμαντούρος και πιστεύεται ότι αύριο στο δεύτερο γύρο θα μπόρεσει να κερδίσει τις 261 ψήφους που απαιτούνται για να εκλεγεί.

    Τα υπόλοιπα αποτελέσματα

    Οι άλλοι τέσσερις υποψήφιοι συγκέντρωσαν τις εξής ψήφους:

    Ο Roy Perry, πανεπιστημιακός από το Ηνωμένο Βασίλειο, 159 ψήφους.

    Ο Βέλγος Pierre-Yves Monette, 73 ψήφους

    Ο Ιταλός Giuseppe Fortunato, 35 ψήφους

    Ο Βέλγος Herman Wuyts, 16 ψήφους.

    [13] Διαρθρωτικές αλλαγές ζητά η Κομισιόν

    14/1/2003 12:23:00 μμ

    Στη "δεύτερη ταχύτητα" της Ευρώπης συγκαταλέγεται η ελληνική οικονομία, προειδοποιεί η Κομισιόν και εντείνει τις πιέσεις προς το οικονομικό επιτελείο για την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών. Η χώρα μας ενώ συγκαταλέγεται στην ομάδα των τριών χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις, παράλληλα είναι στην ομάδα των τριών χειρότερων χωρών στον ρυθμό ανάπτυξης του κατά κεφαλή εισοδήματος σε πραγματικούς όρους.

    H Eλλάδα τοποθετείται με βάση τις επιδόσεις της στη μεσαία ομάδα των χωρών - μελών, που εμφανίζουν πρόοδο. Στην έκθεση του επιτρόπου Πέδρο Σόλμπες υπογραμμίζεται η ανάγκη περαιτέρω μεταρρυθμίσεων στον συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό τομέα, ενώ σημειώνεται και η πρόοδος, που έχει γίνει στον δημοσιονομικό τομέα.

    Η έκθεση της Κομισιόν για τις κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής το 2003, θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα.

    [14] Στο μικροσκόπιο η οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης

    14/1/2003 7:14:00 μμ

    Ανησυχία προκαλούν οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής επιτροπής για την οικονομική ανάπτυξη, αφού στην έκθεση για το εαρινό συμβούλιο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, στις 21 Μαρτίου συνιστάται επιτάχυνση και συντονισμός. Στην ίδια έκθεση μέτριο βαθμό παίρνει και η ελληνική οικονομία. Η εκτίμηση της επιτροπής είναι ότι τα μέτρα για τον έλεγχο του πληθωρισμού και της μείωσης του δημοσίου χρέους είναι ανεπαρκή.

    Μέτρια στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής η Ελλάδα

    Στην ανακοίνωση της Επιτροπής για την υλοποίηση των γενικών προσανατολισμών των οικονομικών πολιτικών για το 2002, αναφέρεται ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στον τομέα των δημόσιων οικονομικών χαρακτηρίζεται, όμως, περιορισμένη η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, η οποία --όπως επισημαίνεται --είναι αβέβαιο αν θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα προκύψουν μεσοπρόθεσμα.

    Η Ελλάδα, πάντως, συγκαταλέγεται μεταξύ των κοινοτικών χωρών που σε γενικές γραμμές θεωρούνται ότι κατέχουν ενδιάμεση θέση στην εφαρμογή των γενικών προσανατολισμών των οικονομικών πολιτικών για το 2002.

    [15] Ναι στην Ε.Ε, λένε οι Νορβηγοί

    14/1/2003 2:45:00 μμ

    Οι οπαδοί της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλέον πλειοψηφία στη Νορβηγία, όπου σχεδόν έξι στους δέκα Νορβηγούς υποστηρίζουν αυτή την προοπτική, σύμφωνα με δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TV2. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, που πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο Norsk Gallup, 58% των Νορβηγών υποστηρίζουν την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ, στην οποία αντιτίθενται 29%. Το 11% των ερωτηθέντων δηλώνει αναποφάσιστο, ενώ 2% λένε πως δεν θα προσέλθουν στις κάλπες σε περίπτωση που διεξαχθεί δημοψήφισμα.

    Οι Νορβηγοί, εξαιρετικά πλούσιοι χάρη στα τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων της Βόρειας Θάλασσας, έχουν απορρίψει δύο φορές σε δημοψηφίσματα το 1972 και το 1994, το ενδεχόμενο να ενταχθούν στην ΕΕ.

    Πάντως το ζήτημα της Ε.Ε δεν πρόκειται να τεθεί και πάλι άμεσα, καθώς η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει, πως δεν θα επαναφέρει τη συζήτηση για το θέμα πριν από το τέλος της θητείας της Βουλής το 2005.

    [16] Χρόνο ζητούν οι επιθεωρητές στο Ιράκ

    14/1/2003 12:09:00 μμ

    Χανς Μπλιξ

    Την ικανοποίηση τους για τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών εκφράζουν οι επιθεωρητές όπλων στο Ιράκ, αλλά δεν παύουν να εκφράζουν και τις ανησυχίες τους. Ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ εξακολουθεί να πιστεύει, ότι οι επιθεωρητές δε θα έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους για να αποσύρουν τα όπλα μαζικής καταστροφής από το Ιράκ και επομένως να αποτρέψουν το ενδεχόμενο πολέμου.

    Η Βρετανία ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα της ανάληψης στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ χωρίς να προηγηθεί νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο, λίγες ώρες μετά την επισήμανση του πρωθυπουργού Μπλερ, ότι πρέπει να ακολουθηθεί ο δρόμος του ΟΗΕ.

    Μόνο διευκολύνσεις θα παράσχει η Ελλάδα

    "Μπορεί κάποια στιγμή οι ΗΠΑ να μας πουν να φύγουμε για να αναλάβουν δράση. Όμως, πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα θα επιθυμούσε μία ειρηνική επίλυση του προβλήματος", δήλωσε ο Μπλιξ και συμπλήρωσε "υπάρχει μία κλιμάκωση στις προετοιμασίες πολέμου. Αυτό κάνει πολλούς να ανησυχούν, ανάμεσα σε αυτούς και εμένα».

    Ανύπαρκτη χαρακτήρισε την ευρωπαϊκή διπλωματική πολιτική απέναντι στην ιρακινή κρίση, αν και θα ήταν καθοριστική ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης της ΕΕ Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν σε άρθρο του.

    Την ίδια άποψη φαίνεται να συμμερίζεται και ο Σουηδός πρωθυπουργός Γκόραν Πέρσον, που εξέφρασε την πεποίθηση, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα μπορέσει να καταλήξει σε κοινή θέση στην ιρακινή κρίση γιατί οι χώρες - μέλη έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις.

    "Πιστεύω, ότι οι διαφορές είναι μεγάλες. Από την άποψη της εξωτερικής πολιτικής είναι γενικά πολύ δύσκολο να συντονιστούν οι 15 χώρες - μέλη", τόνισε ο Πέρσον σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πολίτικεν της Κοπεγχάγης και πρόσθεσε: ''Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μιά εικόνα διαίρεσης. Οι Βρετανοί έχουν τη δική τους πολιτική,οι Γερμανοί μια άλλη και οι Γάλλοι μιά τρίτη".

    Μπορεί να χρειαστούν πάνω από 350.000 οπλίτες σε μια ενδεχόμενη σύρραξη στο Ιράκ, δηλαδή πολύ περισσότεροι απ' ό,τι υπολόγιζε ο Πρόεδρος Μπους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του καναλιού ABC.

    "Σε περίπτωση πολέμου, η Ελλάδα θα παράσχει μόνο διευκολύνσεις, όπως έπραξε και στην περίπτωση του Αφγανιστάν", διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, διευκρινίζοντας, ότι από αμερικανικής πλευράς δεν υπάρχει αίτημα αποστολής ελληνικών χερσαίων δυνάμεων.

    [17] Τηλεδιάσκεψη για το Μεσανατολικό

    14/1/2003 5:06:00 μμ

    Με βίντεο-οθόνη επιτεύχθηκε τελικά η επαφή της διάσκεψης στο Λονδίνο με τους Παλαιστίνιους εκπροσώπους μετά την ισραηλινή απαγόρευση στη μετάβασή τους στην Αγγλία. Κατά την τηλεδιάσκεψη Λονδίνου-Βελιγραδίου-Ραμάλας, υπήρξαν παρεμβάσεις του Γιασέρ Αραφάτ, του Χαβιέ Σολάνα και του Γιώργου Παπανδρέου. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι θα ενισχυθούν οι προσπάθειές της Ευρώπης για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, "όμως αναμένουμε από το Ισραήλ να κάνει βήματα προόδου". Παράλληλα χαρακτήρισε αντιπαραγωγική τη λογική του Ισραήλ να μην επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να συμμετάσχουν στη διάσκεψη. Σήμερα εξάλλου, το ισραηλινό κόμμα των Εργατικών ανακοίνωσε ότι δεν θα συνεργαστεί σε κυβέρνηση με τον Αριέλ Σαρόν, αν αυτός νικήσει στις εκλογές.

    [18] Προσπάθειες για εκτόνωση της κρίσης ΗΠΑ-Β. Κορέας

    14/1/2003 3:05:00 μμ

    Έτοιμη να φιλοξενήσει συνομιλίες ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βόρεια Κορέα είναι η Κίνα σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα επαναλάβουν σύντομα τον διάλογο. Προς το παρόν πάντως, αμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κέλι συνεχίζει τις συνομιλίες στην περιοχή. Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στη Σεούλ ο Κέλι έφτασε πριν από λίγο στο Πεκίνο.

    Χρειαζόμαστε εγγυήσεις λέει ο Παουελ

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες για διάλογο, εάν η Πιονγιάνγκ σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες, ωστόσο ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε ότι οι δηλώσεις αυτές σηματοδοτούν αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής. Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι ακόμα και εάν η Βόρεια Κορέα συμφωνήσει να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, θα χρειαστεί να δοθούν νέες εγγυήσεις.

    Στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας μετέβησαν Αυστραλοί αξιωματούχοι και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ ο οποίος δήλωσε ότι η μικρή χώρα αντιμετωπίζει και πάλι σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα. Ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Πούτιν θα μεταβεί στην Πιονγιάγκ, στο Πεκίνο και στην Ουάσιγκτον.

    Την ίδια ώρα, Αμερικανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι ένας πόλεμος με συμβατικά όπλα ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να προκαλέσει έως και ένα εκατομμύριο θύματα τον πρώτο μήνα των εχθροπραξιών.

    [19] ΠΑΟΚ: Προσφυγή κατέθεσε ο Παντελής Καφές

    14/1/2003 7:00:00 μμ

    Το ένα πρόβλημα διαδέχεται το άλλο για τον ΠΑΟΚ και τον Γιώργο Μπατατούδη. Μετά τον Γιώργο Γεωργιάδη, σήμερα ήρθε η σειρά του Παντελή Καφέ να καταθέσει προσφυγή για τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της ΠΑΕ, που ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ. Τώρα, ο μεγαλομέτοχος της ομάδας καλείται να βρει για μία ακόμα φορά λύση, όπως έκανε στην περίπτωση του Γεωργιάδη, στον οποίο κατέβαλλε το ποσό των 105.000 ευρώ, ώστε ο παίχτης να αποσύρει την προσφυγή του. Ο Παντελής Καφέ προπονήθηκε κανονικά σήμερα και θα είναι στην διάθεση του Αγγελου Αναστασιάδη για το Σαββατιάτικο αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

    [20] Τσάρτας: ''Δεν ξαναγυρίζω στην ΑΕΚ''

    14/1/2003 4:08:00 μμ

    Ο Βασίλης Τσάρτας απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να επιστρέψει στην ΑΕΚ, όσο παραμένει το ίδιο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής, στη συνέντευξή του στην νέα ενότητα "Fun &amp; Info" του Vodafone live τόνισε ότι "με την υπάρχουσα κατάσταση δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο να ξαναπαίξω μπάλα στην ΑΕΚ!" Ωστόσο, ο Τσάρτας δεν απέκλεισε να φορέσει και πάλι την φανέλα της "Ένωσης", αν αλλάξει η υπάρχουσα κατάσταση.

    Παράπονα Τσάρτα από την συμπεριφορά του Μπάγεβιτς

    Στην ίδια συνέντευξη, ο Βασίλης Τσάρτας εξέφρασε παράπονα για την συμπεριφορά που είχε απέναντί του ο προπονητής της ΑΕΚ Ντούσαν Μπαγεβιτς, τονίζοντας ότι περίμενε άλλη συμπεριφορά προς το πρόσωπό του.

    Ο διεθνής μέσος υποστήριξε ότι θα μιλήσει "σταράτα" τόσο για τον κ. Μπάγεβιτς, όσο και για πολλά άλλα πρόσωπα μέσα στην ΑΕΚ, όταν τελειώσει οριστικά η υπόθεσή του.

    Όσο για τις μελλοντικές του προθέσεις, ο Τσάρτας υποστήριξε ότι δεν έχει μιλήσει προσωπικά με κανέναν παράγοντα, συμπληρώνοντας ότι αυτά που γράφονται και λέγονται κατά καιρούς, προφανώς εξυπηρετούν κάποιους.

    Ωστόσο, ο μάνατζερ του έχει ήδη επαφές με κάποιες ομάδες, αλλά έχει πάρει εντολή μέχρι να τελειώσει το θέμα του, να μην προχωρήσει απολύτως τίποτα.

    Τέλος, ο γνωστός άσος δεν παρέλειψε να κάνει τις προβλέψεις του για το φετινό πρωτάθλημα, σημειώνοντας ότι έχει ακόμα πολύ δρόμο και μέχρι το τέλος θα γίνουν ανακατατάξεις.

    Ωστόσο, ο Τσάρτας χαρακτήρισε φαβορί τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, αλλά και τις ομάδες της Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως να αποκλείσει κάποια έκπληξη.

    [21] Σάρωσε ο Eminem στα φετινά American Music Awards

    Μπέττυ Σαβούρδου 14/1/2003 1:21:00 μμ

    Eminem

    Σε μεγάλο νικητή των φετινών American Music Awards αναδείχθηκε ο Eminem καθώς νίκησε και στις τέσσερις κατηγορίες στις οποίες είχε προταθεί, δίχως όμως να παρουσιαστεί στην τελετή στο Λος Αντζελες. Ο περιβόητος ράπερ κέρδισε τα βραβεία για το καλύτερο ροκ άλμπουμ, καλύτερο χιπ-χοπ/R&amp;B άλμπουμ, και καλύτερο καλλιτέχνη και στις δύο κατηγορίες. Η Ashanti, που έχασε από τον Eminem και στις δύο κατηγορίες των άλμπουμ, κέρδισε το βραβείο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη στις δύο αυτές κατηγορίες. Τα American Music Awards συναγωνίζονται τα Grammy ως μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις για τη σύγχρονη μουσική. Τη φετινή τελετή που διοργανώθηκε στο Shrine Auditorium του Λος Αντζελες, παρουσίασε ο Ozzy Osbourne και η οικογένεια του, ενώ πολλοί από τους βραβευθέντες απουσίαζαν.

    Sheryl Crow

    Μεταξύ άλλων, ο Tim McGraw κέρδισε το βραβείο του καλύτερου κάντρι τραγουδιστή, η Martina McBride το βραβείο καλύτερης κάντρι τραγουδίστριας και η Sheryl Crow παρέλαβε το βραβείο για την καλύτερη ροκ καλλιτέχνη, φορώντας ένα μπλουζάκι που έγραφε "War is not the answer. Τα βραβεία σε όλες τις κατηγορίες βρίσκονται στην αντίστοιχη σελίδα του abc.

    Οι βετεράνοι Alabama έλαβαν συνολικό βραβείο για την προσφορά τους, ενώ ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους τους έστειλε τα συγχαρητήριά του μέσω βίντεο.

    Οι διαγωνιζόμενοι επιλέγονται με βάση τις πωλήσεις και το airplay, και 20.000 λάτρεις της μουσικής αποφασίζουν ποιοί θα είναι οι νικητές. Η Ashanti, 22 ετών, πούλησε 3,1 εκατ. αντίτυπα του πρώτου της άλμπουμ, μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της βιομηχανίας της μουσικής για το 2002. Ωστόσο, το άλμπουμ του Eminem, "The Eminem Show", πούλησε 7,7 εκατ. αντίτυπα, μόνο στις ΗΠΑ. Καθώς ο ίδιος έλειπε, τα βραβεία του παρέλαβε ο συμπρωταγωνιστής του στην ταινία 8 Mile, Μέκι Φάιφερ.

    Στην τελετή απονομής των βραβείων, ο Tim McGraw τραγούδησε το "Tiny Dancer" μαζί με τον Sir Elton John. Από την πλευρά του,ο Elton John δήλωσε σοκαρισμένος από τη σύλληψη του Pete Townshend, μέλος των The Who για κατοχή πορνογραφικού υλικού με παιδιά: "Αγαπώ τον Pete και η σκέψη μου είναι μαζί του".

    Στην τελετή τραγούδησαν ακόμη οι Missy Elliott, Mariah Carey, Nickelback, Shania Twain, Christina Aguilera κ.ά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 14 January 2003 - 17:52:30 UTC