Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Από την ΕΛΑΣ θα εκδίδονται τα διαβατήρια
  • [02] Διαρχία στην Ε.Ε. προτείνουν Γαλλία- Γερμανία
  • [03] Ο Διαμαντούρος στο β΄γύρο για Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή
  • [04] Πόσα κέρματα ευρώ θα ''κοπούν'' στην Ευρωζώνη
  • [05] Ενίσχυση των διαρθρωτικών αλλαγών ζητά η ΕΕ
  • [06] Ναι στις συνομιλίες με τη Β.Κορέα λέει η Νότια
  • [07] Τρεις νεκροί από Ισραηλινά πυρά
  • [08] Αιματηρές συγκρούσεις αγροτών στο Περού

    [01] Από την ΕΛΑΣ θα εκδίδονται τα διαβατήρια

    14/1/2003 11:39:00 μμ

    Στις αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας μεταφέρθηκε η ευθύνη της έκδοσης των διαβατηρίων, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή. "Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών της συνθήκης της Σένγκεν. Oφείλουμε να οχυρώσουμε τη χώρα από το οργανωμένο έγκλημα, το οικονομικό έγκλημα, τη διακίνηση των παράνομων μεταναστών και την πορνεία, γι' αυτό είναι απαραίτητο να έχουμε ταξιδιωτικά έγγραφα που δεν μπορούν να πλαστογραφηθούν" είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Πρόσθεσε επίσης ότι σε όλες τις χώρες Ευρώπης, η αστυνομία τυπώνει και δίδει τα διαβατήρια, ενώ προανήγγειλε ότι σύντομα θα είναι έτοιμος ο νέος τύπος διαβατηρίου που θα αντιμετωπίζει τους κινδύνους πλαστότητας και αντιγραφών.

    [02] Διαρχία στην Ε.Ε. προτείνουν Γαλλία- Γερμανία

    15/1/2003 10:41:00 πμ

    Την πρόταση για διπλή προεδρία της ΕΕ, που θα αποτελείται από τους προέδρους της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμφώνησαν να προωθήσουν ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. Αυτό ανακοίνωσε χθες από το Παρίσι ο Πρόεδρος Σιράκ μετά τη συνάντηση, που είχε με το Γερμανό καγκελάριο.

    Ενίσχυση κομισιόν-ευρωπαϊκού κοινοβουλίου

    Η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν να προτείνουν στους Ευρωπαίους εταίρους τους μια ''διπλή προεδρία'' για την Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα αποτελείται από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος θα εκλέγεται από την Ευρωβουλή, και έναν πρόεδρο του Συμβουλίου, εκλεγόμενο από τους ηγέτες των χωρών-μελών, όπως ανακοίνωσε χθες από το Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ μετά τη συνάντηση που είχε με το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Ο Σιράκ και ο Σρέντερ δεν αποσαφήνισαν τι σχέση θα υφίσταται μεταξύ των δύο προέδρων, είπαν όμως ότι η συμφωνία αυτή ικανοποιεί τις απόψεις τόσο του Παρισιού όσο και του Βερολίνου όσον αφορά στο μέλλον της Ευρώπης. ''Η Γαλλία δέχτηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν να εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο'' είπε ο Σιράκ στους δημοσιογράφους μετά το δείπνο εργασίας που είχε με τον Σρέντερ. Πρόσθεσε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα ηγείται ένας πρόεδρος που θα εκλέγεται από την πλειοψηφία των ηγετών.

    Η θητεία αυτού του προέδρου προτείνεται να διαρκεί, είτε πέντε χρόνια είτε δυόμισι και να μπορεί να ανανεωθεί για άλλα δυόμισι. Ο Γερμανός καγκελάριος είπε από την πλευρά του ότι αυτή ήταν μια αποδεκτή συμφωνία επειδή ενισχύει το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    [03] Ο Διαμαντούρος στο β΄γύρο για Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή

    15/1/2003 10:40:00 πμ

    Ν. Διαμαντούρος

    Μεγάλη ελληνική επιτυχία αποτελεί η χθεσινή πρόκριση στο δεύτερο γύρο, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, για την θέση του Eυρωπαίου Διαμεσολαβητή, του καθηγητή Νικηφόρου Διαμαντούρου, που κατέχει τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη στη χώρα μας. Ο κ. Διαμαντούρος, υποστηριζόμενος από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, συγκέντρωσε 236 ψήφους, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, μόλις 25 λιγότερους από την απόλυτη πλειοψηφία, που θα του έδινε τη νίκη από τον πρώτο γύρο.

    Σήμερα ο β΄γύρος

    Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Βρετανός Roy Perry, πανεπιστημιακός, με 159 ψήφους, που θα είναι και ο αντίπαλος του κ. Διαμαντούρο στη δεύτερη ψηφοφορία, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι.

    Οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι συγκέντρωσαν τις εξής ψήφους:

    Ο Βέλγος Pierre-Yves Monette, 73 ψήφους

    Ο Ιταλός Giuseppe Fortunato, 35 ψήφους

    Ο Βέλγος Herman Wuyts, 16 ψήφους.

    [04] Πόσα κέρματα ευρώ θα ''κοπούν'' στην Ευρωζώνη

    15/1/2003 11:25:00 πμ

    Περίπου 116,4 εκατομμύρια κέρματα ευρώ θα εκδώσει το Νομισματοκοπείο της Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του 2003, σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να εγκρίνει την ποσότητα των κερμάτων, που εκδίδουν τα κράτη μέλη, που έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα. Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΚΤ , τα κράτη - μέλη, που υιοθέτησαν το ευρώ, θα εκδώσουν τόσα κέρματα, όσα αναφέρονται στον πίνακα, που ακολουθεί.

    Εκδοση κερμάτων σε εκατομμύρια ευρώ, που προορίζονται για κυκλοφορία καθώς και συλλεκτικών κερμάτων το 2003.

    Βέλγιο 246,9

    Γερμανία 1475,0

    Ελλάδα 116,4

    Ισπανία 939,0

    Γαλλία 67,5

    Ιρλανδία 100,6

    Ιταλία 115,6

    Λουξεμβούργο 150,0

    Ολλανδία 85,0

    Αυστρία 116,0

    Πορτογαλία 278,0

    Φιλανδία 300,0

    [05] Ενίσχυση των διαρθρωτικών αλλαγών ζητά η ΕΕ

    14/1/2003 9:07:00 μμ

    Στη δημοσιότητα δόθηκε η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υλοποίηση των γενικών προσανατολισμών των οικονομικών πολιτικών για το 2002. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στον τομέα των δημόσιων οικονομικών, χαρακτηρίζονται ωστόσο ανεπαρκή τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα το περασμένο έτος για τον έλεγχο των πληθωριστικών πιέσεων. Γενικότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής και κοινωνικής μεταρρύθμισης εκ μέρους των κρατών μελών, προκειμένου η ΕΕ να γίνει ανταγωνιστική οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Ζητείται έμφαση στη γνώση και την καινοτομία

    Περιορισμένη χαρακτηρίζεται επίσης η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ θετικές επισημάνσεις διατυπώνονται σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των συστάσεων της Επιτροπής για την αγορά εργασίας.

    Η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος, κυρίως στα συστήματα επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης, για τη βελτίωση των προσόντων του εργατικού δυναμικού.

    Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, υπογραμμίζεται η ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής και κοινωνικής μεταρρύθμισης, προκειμένου να καταστεί η ευρωπαϊκή οικονομία ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, κατά το τρέχον έτος θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αναβάθμιση της γνώσης και στις καινοτομίες, οι οποίες είναι κρίσιμης σημασίας για τη σταθερή ανάπτυξη, την αύξηση των θέσεων εργασίας και τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών.

    Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι είπε ότι "η Στρατηγική της Λισσαβόνας παραμένει το σωστό πρόγραμμα για τη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποτελεί το καλύτερο μέσο προκειμένου να προσφέρουμε στους πολίτες μας αυτά για τα οποία ενδιαφέρονται περισσότερο: Ευημερία, περισσότερες και καλύτερες δουλειές, μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή και ένα πιο καθαρό περιβάλλον, καθώς και να εξασφαλίσουμε την ύπαρξη τους για τις επόμενες γενιές".

    Σύμφωνα με τον Ρ.Πρόντι, οι προκλήσεις αυτές αποτελούν ένα επιπλέον λόγο για την προώθηση της διεύρυνσης. Όπως τόνισε, "η Λισσαβόνα είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενσωματώσουμε τα νέα κράτη μέλη και να βελτιώσουμε την οικονομική μας λειτουργία".

    [06] Ναι στις συνομιλίες με τη Β.Κορέα λέει η Νότια

    15/1/2003 10:24:00 πμ

    Αποδέχθηκε σήμερα το πρωί η Ν. Κορέα πρόταση για συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα με τη Βόρεια, για την εκτόνωση της κρίσης αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ. Είχε προηγηθεί συμβιβαστική πρόταση του προέδορυ Μπους για επανάληψη του προγράμματος παροχής ενέργειας και τροφίμων στη Β. Κορέα, εφόσον αυτή εγκαταλείψει την προσπάθεια κατασκευής πυρηνικών όπλων.

    Συγκρατημένη αισιοδοξία στη Σεούλ

    Iσως να βρίσκεται επί θύραις μία λύση του προβλήματος με τη Βόρειο Κορέα, μετά τη νύξη του Aμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους ότι ενδέχεται να δοθεί βοήθεια στην Πιονγκγιάνγκ ως αντάλλαγμα για τον πυρηνικό αφοπλισμό της, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης "Η ατμόσφαιρα εμπνέει μία συγκρατημένη αισιοδοξία. Οι δηλώσεις του Μπους αποτελούν ένα σημείο εκκίνησης για μία διαδικασία που ενδεχομένως να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις", τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κορεατικής Ενοποίησης, Κιμ Τζονγκ Ρο.

    Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει πως μπορεί να επανεξετάσει την απόφαση να διακοπεί η αμερικανική βοήθεια στη Βόρειο Κορέα, εάν η τελευταία δεν αποποιηθεί του πυρηνικού της προγράμματος.

    Στις 39 και 30 Ιανουαρίου, αναμένεται στην Ουάσιγκτον νοτιοκορεατική αποστολή, με επικεφαλής τον Τσιούνγκ Ντέ Τσουλ, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του νεοεκλεγέντος προέδρου Ρο Μου Χιούν, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Κόμματος της Χιλιετίας. Πριν την επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον η νοτιοκορεατική αποστολή θα κάνει μία στάση στις 27 Ιανουαρίου στο Τόκιο, για διαβουλεύσεις με την ιαπωνική πλευρά γύρω από την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο.

    [07] Τρεις νεκροί από Ισραηλινά πυρά

    15/1/2003 11:24:00 πμ

    Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους στην Καμπατίγια, ένας εκ των οποίων είχε διανοητικά προβλήματα και κυκλοφορούσε στο δρόμο κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιχείρησης. Νεκρός έπεσε από σφαίρες Ισραηλινών και ένας 16χρονος στην Τουλκαρέμ, ο οποίος πετούσε πέτρες στους εισβολείς. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η τηλεδιάσκεψη για το μεσανατολικό μεταξύ Λονδίνου-Βελιγραδίου-Ραμάλας.

    Επιχείρηση ''ρουτίνας'' στη Τζενίν

    Ένοπλοι Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί στρατιώτες συγκρούστηκαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης στη βιομηχανική ζώνη της Τζενίν, όπου είχε διεισδύσει μια μονάδα ισραηλινών τεθωρακισμένων. Περίπου δέκα άρματα και επτά οχήματα παντός εδάφους εισέβαλαν στον τομέα αυτό και περικύκλωσαν ένα κτίριο στο οποίο εγκλωβίστηκαν τέσσερα μέλη της Φατάχ, δύο από τα οποία τραυματίστηκαν.

    Εξάλλου, ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι συνελήφθη ένα μέλος του ριζοσπαστικού κινήματος Ισλαμική Τζιχάντ, ο Ουαφίκ Ταουφίκ Νταράτζμε, στον περίβολο του Ισλαμικού Κολεγίου της Χεβρώνας, στη νότια Δυτική Οχθη. Ο εκπρόσωπος δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τη σύλληψη αυτή.

    Τηλε-διάσκεψη Λονδίνου-Βελιγραδίου-Ραμάλας

    Με βίντεο-οθόνη επιτεύχθηκε χθες η επαφή της διάσκεψης στο Λονδίνο με τους Παλαιστίνιους εκπροσώπους μετά την ισραηλινή απαγόρευση στη μετάβασή τους στην Αγγλία. Κατά την τηλεδιάσκεψη Λονδίνου-Βελιγραδίου-Ραμάλας, υπήρξαν παρεμβάσεις του Γιασέρ Αραφάτ, του Χαβιέ Σολάνα και του Γιώργου Παπανδρέου. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι θα ενισχυθούν οι προσπάθειές της Ευρώπης για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, "όμως αναμένουμε από το Ισραήλ να κάνει βήματα προόδου". Παράλληλα χαρακτήρισε αντιπαραγωγική τη λογική του Ισραήλ να μην επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να συμμετάσχουν στη διάσκεψη.

    Η διάσκεψη για το Παλαιστινιακό συνεχίζεται σήμερα, χωρίς όμως να επιτρέπει αισιοδοξία για άμεση αποκλιμάκωση της αντιπαράθεσης στη Μέση Ανατολή.

    [08] Αιματηρές συγκρούσεις αγροτών στο Περού

    15/1/2003 8:36:00 πμ

    Έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 20 τραυματίσθηκαν, πολλοί από αυτούς σοβαρά, χθες στο βόρειο Περού κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στα μέλη ενός αγροτικού συνεταιρισμού ζάχαρης και σε καταπατητές γης.

    Οι αγρότες, οπλισμένοι με μεγάλα μαχαίρια και αιχμηρά εργαλεία, προσπάθησαν να εκδιώξουν τους καταπατητές από τον συνεταιρισμό στο Καγιάλτι, κοντά στην πόλη Τσικλάγιο, 760 χλμ βόρεια της Λίμα, υποστηρίζοντας πως η γη τους ανήκει. Να σημειωθεί ότι οι δύο πλευρές έχουν καταφύγει στα δικαστήρια διεκδικώντας το συγκεκριμένο κομμάτι γης.

    Ο συνεταιρισμός δημιουργήθηκε στις εκτάσεις μίας παλιάς ζαχαροκαλιέργειας, η οποία πέρασε στην ιδιοκτησία των εργατών της, βάσει των αγροτικών μεταρρυθμίσεων που οδήγησαν σε απαλλοτριώσεις στο Περού στο διάστημα 1968-75.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 15 January 2003 - 9:53:20 UTC