Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η διαφθορά και το κυβερνητικό έργο στο υπουργικό
  • [02] Κανονικά τα δρομολόγια στο Ρίο-Αντίρριο
  • [03] Ανοιχτές σήμερα οι λαϊκές αγορές
  • [04] Φρούριο το Ναύπλιο για τη Σύνοδο Υπ. Εργασίας
  • [05] Ελληνικές πρωτοβουλίες για αποτροπή του πολέμου
  • [06] Πρωτοβουλίες της Γερμανίας για το Ιράκ
  • [07] Ολλανδία: Πρώτοι οι Χριστιανοδημοκράτες
  • [08] Συνελήφθη ο δολοφόνος του Αμερικανού στο Κουβέιτ
  • [09] Ισραηλινή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας

    [01] Η διαφθορά και το κυβερνητικό έργο στο υπουργικό

    23/1/2003 8:55:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Το επιχειρησιακό έργο των υπουργών, τα δημόσια έργα αλλά και η τακτική της κυβέρνησης απέναντι στην αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να απασχολήσουν την σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κώστας Σημίτης θα ζητήσει από τα μέλη της κυβέρνησης άμεσες απαντήσεις στην κριτική περί διαφθοράς της Ν.Δ., ενώ την ίδια ώρα ανοίγει και θέμα ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ και αναπροσαρμογής του στις προκλήσεις της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [02] Κανονικά τα δρομολόγια στο Ρίο-Αντίρριο

    23/1/2003 11:13:00 πμ

    Κανονικά θα διεξαχθούν τα σημερινά δρομολόγια των φέρι-μποτ της γραμμής Ρίου-Αντιρρίου. Τα πληρώματα των πλοίων, που είχαν εξαγγείλει στάσεις εργασίας από σήμερα μέχρι την Κυριακή, ανέβαλαν την σημερινή κινητοποίηση τους και όπως ανακοίνωσαν θα συνεδριάσουν εκ νέου το μεσημέρι προκειμένου να αποφασίσουν για το τι πρόκειται να πράξουν.

    [03] Ανοιχτές σήμερα οι λαϊκές αγορές

    23/1/2003 10:26:00 πμ

    Κανονικά θα στηθούν οι πάγκοι στις λαϊκές αγορές σήμερα, καθώς τα σωματεία των πωλητών και των παραγωγών από όλη τη χώρα αποφάσισαν να μη συνεχίσουν την αποχή τους. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, με την οποία γίνεται υποχρεωτική η χρήση φορητών ταμειακών μηχανών για την έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης. Οι μικροπωλητές, υποστηρίζουν ότι η απόφαση είναι αντισυνταγματική και παράνομη γιατί διαφοροποιεί το φορολογικό καθεστώς και τη φορολογική μεταχείριση μεταξύ των επιτηδευματιών, που διαθέτουν τα είδη τους στις λαϊκές αγορές.

    [04] Φρούριο το Ναύπλιο για τη Σύνοδο Υπ. Εργασίας

    23/1/2003 11:28:00 πμ

    Δρακόντεια μέτρα έχει λάβει η Αστυνομία, εν όψει της διήμερης Ατυπης Συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Εργασίας, που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο "Ναυπλία Παλλάς". Αντικείμενο της συνάντησης, που θα ξεκινήσει στις τρεις το απόγευμα, είναι το θέμα του κοινωνικού πυλώνα για τις συντάξεις, την υγειά, και την κοινωνική ενσωμάτωση, καθώς και το σχέδιο οδηγίας για το επίπεδο αμοιβών των ημιαπασχολούμενων και προσωρινά εργαζόμενων.

    Στο Ναύπλιο βρίσκονται περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί, από τους οποίους περίπου οι μισοί θα είναι από την Αθήνα και οι υπόλοιποι από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα.

    Συγκεκριμένα, στα μέτρα θα συμμετάσχουν 26 διμοιρίες ΜΑΤ, ΥΜΕΤ κλπ, 100 τροχονόμοι, ισχυρές δυνάμεις της Ασφάλειας, ΕΚΑΜ, πυροτεχνουργοί με εκπαιδευμένα σκυλιά και άλλοι πεντακόσιοι αστυνομικοί για τα μέτρα τάξης.

    Ο χώρος γύρω από το ξενοδοχείο θα είναι αποκλεισμένος όλες τις ώρες, ενώ και το ιστορικό κέντρο της πόλης θα αστυνομοκρατείται.

    Αύριο στις 6 το απόγευμα έχουν προγραμματιστεί τέσσερις συγκεντρώσεις στο Ναύπλιο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για την πραγματοποίηση κοινής ειρηνικής πορείας.

    Η Αστυνομία δεν θα απαγορεύσει τις διαδηλώσεις, ωστόσο αν χρειαστεί οποιαδήποτε επέμβασή της, αυτή θα αποφασιστεί επιτόπου και ανάλογα με τις συνθήκες.

    [05] Ελληνικές πρωτοβουλίες για αποτροπή του πολέμου

    23/1/2003 11:06:00 πμ

    Έντονη διπλωματική πρωτοβουλία ανέλαβε η Ελληνική Προεδρία, προκειμένου να αποτραπεί ένας πόλεμος στο Ιράκ. Στο πλαίσιο αυτό οι ελληνικές διαβουλεύσεις εντείνονται καθώς ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύον του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε Γιώργος Παπανδρέου, θα έχει σήμερα στην Αθήνα συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογο του Ιγκόρ Ιβανόφ. Ο κ. Παπανδρέου, που έχει ήδη υπογραμμίσει την ανάγκη αξιοποίησης όλων των διπλωματικών και πολιτικών μέσων για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ, επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με το γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ενόψει και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. O Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γιακίς, ενόψει της σημερινής διάσκεψης των μουσουλμανικών, όμορων προς το Ιράκ, χωρών στην Κωνσταντινούπολη, για την κρίση στον Περσικό.

    [06] Πρωτοβουλίες της Γερμανίας για το Ιράκ

    23/1/2003 10:16:00 πμ

    Τη θέση της ως μελλοντικής προεδρεύουσας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σκοπεύει να χρησιμοποιήσει η Γερμανία, για να εμποδίσει τον πόλεμο στο Ιράκ, ζητώντας από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό να καταθέσουν νέα έκθεση στις 14 Φεβρουαρίου, όπως υποστηρίζει σήμερα η βρετανική εφημερίδα "Τάιμς". Την ίδια ώρα, περισσότερες εξηγήσεις ζητούν από τον Τζορτζ Μπους, οι Αμερικανοί γερουσιαστές, που κρίνουν ότι θα ήταν λάθος της κυβέρνησης να εμπλακούν οι ΗΠΑ σε έναν πόλεμο στο Ιράκ μόνες τους ή με λίγες άλλες χώρες.

    Η Γερμανία ζητά δεύτερη έκθεση των επιθεωρητών

    Η Γερμανία, που το Φεβρουάριο θα αναλάβει για ένα μήνα την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, φοβάται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα χρησιμοποιήσει την έκθεση του επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ, την ερχόμενη Δευτέρα, για να κηρύξει τον πόλεμο, όπως αναφέρεται σε σημερινό άρθρο της εφημερίδας "Τάιμς".

    "Το Βερολίνο προσπαθεί επομένως να επαναφέρει στο προσκήνιο τους επιθεωρητές για μια δεύτερη έκθεση στις 14 Φεβρουαρίου",όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας.

    Σύμφωνα πάντα με τους "Τάιμς", ο Τζορτζ Μπους και ο Χανς Μπλιξ θα κληθούν για συνομιλίες στο Βερολίνο, γύρω στις 5 Φεβρουαρίου.

    Πάντως, Γαλλία και Γερμανία τηρούν αρνητική στάση σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο. Τόσο ο Γκέρχαρντ Σρέντερ όσο και ο Ζακ Σιράκ, επανέλαβαν την Τετάρτη την αποφασιστικότητά τους να βρουν μια ειρηνική λύση στην κρίση στο Ιράκ, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, στο Παρίσι και τις Βερσαλλίες, για την 40η επέτειο της Συνθήκης των Ηλυσίων, με την οποία θεμελιώνεται η φιλία ανάμεσα στις δυο χώρες.

    Εξηγήσεις από τον Μπους ζητούν οι Αμερικανοί γερουσιαστές

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να εξηγήσει καλύτερα γιατί θεωρεί απαραίτητο να επιτεθεί στο Ιράκ, εφόσον η Ουάσινγκτον επιθυμεί περισσότερη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα και τον αμερικανικό λαό, όπως εκτιμούν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές.

    "Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να αυξήσουμε τη διεθνή υποστήριξη για μια πιθανή επίθεση εναντίον του Ιράκ και να έχουμε επίσης μεγαλύτερη συναίνεση από το λαό στις ΗΠΑ", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Τζον Κιλ.

    Από την άλλη πλευρά, ο Δημοκρατικός Τομ Ντασλ τόνισε ότι θα ήταν τεράστιο λάθος εάν ο πρόεδρος Μπους αποφάσιζε να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση, χωρίς την υποστήριξη των συμμάχων και των Ηνωμένων Εθνών.

    Την ίδια ώρα, οι συνεντεύξεις τύπου που παραχωρεί τακτικά στο Πεντάγωνο ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, θα μεταδίδονται στο εξής και στο Ιράκ μέσω των αμερικανικών στρατιωτικών πομπών, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός.

    Οι Ιρακινοί μπορούν να πληροφορηθούν για τις συχνότητες, όπου θα ακούν τις εκπομπές από τα φυλλάδια που ρίχνουν τα αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη στις ζώνες αεροπορικού αποκλεισμού στο βόρειο και νότιο Ιράκ.

    Εν τω μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός έχει εκπονήσει σχέδια για την προστασία των πετρελαιοφόρων κοιτασμάτων του Ιράκ στην περίπτωση επίθεσης εναντίον της Βαγδάτης, προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή που σημειώθηκε στον Πόλεμο του Κόλπου το 1991, όταν το Ιράκ είχε πυρπολήσει τις πετρελαιοπηγές του Κουβέιτ, όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν".

    [07] Ολλανδία: Πρώτοι οι Χριστιανοδημοκράτες

    23/1/2003 8:32:00 πμ

    Το κόμμα των Χριστιανών Δημοκρατών διατηρεί την πρώτη θέση και τη μερική πλειοψηφία, που είχε στο κοινοβούλιο της Ολλανδίας. Ωστόσο, κερδισμένοι από τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τετάρτη είναι ουσιαστικά οι Σοσιαλιστές Δημοκράτες, που σχεδόν διπλασίασαν τις έδρες τους, καθώς από τις από τις 23 που κατέλαβαν στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, τώρα τις αύξησαν σε 42. Οι Χριστιανοδημοκράτες αύξησαν κατά μία τις έδρες τους και θα κατέχουν τώρα 44. Το κόμμα του δολοφονημένου Πιμ Φορτάιν εμφανίζει, σύμφωνα με τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, πολύ μεγάλη κάμψη και περιορίζεται στις οκτώ έδρες από 26 που είχε στην προηγούμενη Βουλή. Μικρή άνοδο 4 εδρών έχουν οι Συντηρητικοί Φιλελεύθεροι, ενώ απώλειες έχουν οι Πράσινοι, που μειώθηκαν από 10 σε 8 οι έδρες τους.

    Η κρατική ολλανδική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι Χριστιανοδημοκράτες των οποίων ηγείται ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γιάν Πέτερ Μπαλκενέντε, διατήρησαν τη σχετική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

    Αν αυτό οριστικοποιηθεί, αναμένεται στον κ. Μπαλκενέντε να δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αυτή θα είναι κυβέρνηση συνασπισμού, δεδομένου ότι κανένα από τα ολλανδικά κόμματα δεν πέτυχε την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

    Την Ολλανδία κυβέρνησαν, για λίγους μήνες, οι Χριστιανοδημοκράτες από κοινού με το κόμμα "Λίστα Πιμ Φορτάιν" και με πλειοψηφία 87 εδρών.

    [08] Συνελήφθη ο δολοφόνος του Αμερικανού στο Κουβέιτ

    23/1/2003 11:29:00 πμ

    Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας εξέδωσαν σήμερα στο Κουβέιτ έναν ύποπτο για τη δολοφονία ενός Αμερικανού την Τρίτη στο Κουβέιτ, σύμφωνα με τις κουβεϊτιανές υπηρεσίες ασφαλείας. "Βρίσκεται στο Κουβέιτ. Τον παρέδωσαν το πρωί. Ανακαλύψαμε επίσης το όπλο, που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία", δήλωσε αξιωματούχος του Κουβέιτ ανακοινώνοντας, ότι το όνομα του υπόπτου είναι Σάμι Μοχάμεντ αλ -Μουτάιρι. Νωρίτερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας είχε ανακοινώσει τη σύλληψη από τους Σαουδάραβες συνοριακούς φρουρούς ενός ατόμου, που ομολόγησε, ότι σκότωσε έναν Αμερικανό και τραυμάτισε σοβαρά έναν άλλο κοντά στην Ντόχα, όπου βρίσκεται η αμερικανική βάση στο Κουβέιτ.

    [09] Ισραηλινή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας

    23/1/2003 9:01:00 πμ

    Περίπου 20 ισραηλινά άρματα, συνοδευόμενα από τρεις μπουλντόζες, εισέβαλαν τη νύχτα της Τετάρτης στον αυτόνομο παλαιστινιακό τομέα του Χαν Γιουνές, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπως έγινε γνωστό από πηγές της παλαιστινιακής υπηρεσίας ασφαλείας. επιχείρηση αυτή έγινε σε μικρή απόσταση από τον ισραηλινό οικισμό Νετζέρ Χαζάνι. Τα άρματα έκαναν ρίψεις οβίδων και άνοιξαν πυρ με βαρέα όπλα, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 23 January 2003 - 10:02:22 UTC