Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σοβαρά προβλήματα από τη κακοκαιρία
  • [02] Ιράκ: Σενάρια χρήσης πυρηνικών από τις ΗΠΑ
  • [03] Δώδεκα νεκροί σε εισβολή ισραηλινών στη Γάζα
  • [04] Συντρβή αμερικανικού κατασκοπευτικού στη Ν. Κορέα
  • [05] Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στη Νέα Ζηλανδία

    [01] Σοβαρά προβλήματα από τη κακοκαιρία

    26/1/2003 10:06:00 πμ

    Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα. Στην Αττική, επλήγησαν ιδιαίτερα ο Μαραθώνας, το Μαρκόπουλο, ο Αγιος Στέφανος, το Κρυονέρι, το Δήλεσι και ο Ωρωπός. Στη Νέα Ιωνία για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε πολυκατοικία, καθώς προκλήθηκε υποχώρηση του εδάφους. Σε κατάσταση έκτατης ανάγκης ο νομός Καρδίτσας, ενώ σημειώθηκαν κατολισθήσεις στη Λαμία και πλημμύρες στα Μέθανα και το Αγκίστρι. Σε επιφυλακή παραμένουν οι αρμόδιες αρχές στον Κηφισσό για το ενδεχόμενο επιδείνωσης του καιρού.

    Βροχοπτώσεις και χιόνια σε όλη τη χώρα

    Κλειστές παραμένουν οι γέφυρες στον Κηφισό ενώ η πυροσβεστική δέχθηκε εκατοντάδες τηλεφωνήματα, για απεγκλωβισμούς και απάντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα.

    Χιόνια αναμένεται να πέσουν σήμερα και στα ορεινά της Θεσσαλονίκης και της Αττικής, ενώ ύφεση των καιρικών φαινομένων αναμένεται από αύριο.

    Κλειστές παραμένουν οι πορθμειακές γραμμές Ρίου-Αντιριου, Κέρκυρας-Ηγουμένιτσας, Ηγουμενίτσας-Λευκίμης, Καβάλας-Πρίνου, Θάσου-Κεραμωτής και Αιγίου-Αγίου Νικολάου.

    Κανονικά εκτελούνται όλα τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Δεν απέπλευσε από το λιμάνι του Πειραιά στις 07.30 το Χάϊ-Σπιντ -3 για Σύρο-Τήνο-Μύκονο. Στον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια πραγματοποιούνται μόνο με μεγάλα πλοία κλειστού τύπου,(όχι "παντόφλες" και δελφίνια) .

    Στην Καρδίτσα ο νομός έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης των ποταμών Ενιππέα και Φαρσαλίτη. Απο τις συνεχείς βροχοπτώσεις έχουν πλημμυρίσει χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών, ενώ κινδύνευσαν αρκετές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

    Στο μεταξύ, χιονίζει στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, ενώ σε αρκετές περιοχές η συγκοινωνία διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

    [02] Ιράκ: Σενάρια χρήσης πυρηνικών από τις ΗΠΑ

    26/1/2003 11:18:00 πμ

    Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την κρίση στο Ιράκ, καθώς αύριο Δευτέρα οι επιθεωρητές του ΟΗΕ αναμένεται να υποβάλουν στα Ηνωμένα Εθνη την έκθεσή τους, μετά τις έρευνες που πραγματοποίησαν στο οπλοστάσιο της Βαγδάτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ αναμένεται να δηλώσει ότι βασικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, ενώ θα επισημαίνεται ότι η συνεργασία με τον Σαντάμ Χουσεϊν θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερη. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να καταρτίζουν σχέδια για έναν πόλεμο στο Ιράκ, με το πεντάγωνο να εξετάζει και το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων.

    Απόρρητο έγγραφο ανοίγει το δρόμο στα συμβατικά όπλα

    Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ένα αμερικανικό σχέδιο πολέμου προβλέπει την έναρξη επίθεσης το Μάρτιο με την εκτόξευση 300-400 πυραύλους Κρούζ καθημερινά, ενώ οι αρμόδιοι του Πενταγώνου, μελετούν ακόμη και την προσφυγή σε πυρηνικά όπλα προκειμένου να καταστρέψουν τα υπόγεια κέντρα διοίκησης του Σαντάμ Χουσέιν, όπως αναφέρει η εφημερίδα ''Λος Αντζελες Τάιμς'' επικαλούμενη τον ειδικό σε στρατιωτικά θέματα Ουίλιαμ Αρκιν.

    Ο Αρκιν, που γενικώς θεωρείται καλά πληροφορημένος, σημειώνει ότι τα πυρηνικά όπλα αποτελούσαν ανέκαθεν μέρος του οπλοστασίου το οποίο συζητούσαν οι στρατηγοί.

    Τον Δεκέμβριο του 2001 ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ είχε υπογράψει ένα απόρρητο έγγραφο, ανοίγοντας το δρόμο για τη χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον στόχων ικανών να αντέξουν σε μια επίθεση με συμβατικά όπλα. Στον κατάλογο των στόχων του Ράμσφελντ περιλαμβάνονταν χώρες όπως το Ιράκ, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, η Λιβύη και η Συρία.

    Αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπους που ρωτήθηκε σχετικά με τους ισχυρισμούς του Αρκιν περιορίστηκε να υπενθυμίσει ότι "οι ΗΠΑ διατηρούν το δικαίωμα να αμύνονται και να υποστηρίζουν τους συμμάχους τους με όλα τα απαραίτητα μέσα".

    Επαφές Μπους για διεθνή υποστήριξη

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους από την πλευρά του, συνεχίζοντας τις προσπάθειες να εξασφαλίσει διεθνή υποστήριξη για τον πόλεμο, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και της Ιαπωνίας Γιουνιτσίρο Κοϊζούμι.

    Οπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, στη διάρκεια της συνομιλίας που είχε ο Μπους με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό ''για το πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί η διπλή απειλή'' εκ μέρους της Βόρειας Κορέας και του Ιράκ, ''οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε στενή συνεννόηση και για τα δύο θέματα''.

    Σχετικά με την 15λεπτη συνομιλία του πλανητάρχη με τον Μπερλουσκόνι, ο Λευκός Οίκος υπογράμμισε ότι ''η Ιταλία είναι μία πολύτιμη φίλη και εταίρος στο ΝΑΤΟ'' και ότι ''ο πρόεδρος άκουσε με ευχαρίστηση τις απόψεις του πρωθυπουργού για τους κινδύνους που αντιπροσωπεύει η συνεχιζόμενη άρνηση του Σαντάμ Χουσέιν να αφοπλισθεί''.

    Διπλωματικός μαραθώνιος για την αποφυγή του πολέμου

    Στο μεταξύ, Γαλλία και ΗΠΑ επιμένουν στην αντίθεσή τους για μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, ενώ το θέμα αυτό συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ, το οποίο γίνεται στο Νταβός της Ελβετίας και στο οποίο μετέχει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ.

    Στο Παρίσι ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του είναι ακόμα δυνατό να αποφευχθεί μία πολεμική αναμέτρηση με το Ιράκ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται και αυτός στο Νταβός, δήλωσε ότι αυξάνονται οι πιέσεις προς τις ΗΠΑ, προκειμένου να δοθεί νέα παράταση στους επιθεωρητές του ΟΗΕ, ενώ τόνισε την ανάγκη συστηματικότερης επικοινωνίας ΕΕ-ΗΠΑ. Αύριο, υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου, θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα συζητηθεί το θέμα του Ιράκ. Παράλληλα, την ίδια ημέρα, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τους ομολόγους του των τεσσάρων χωρών, οι οποίοι μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Την ίδια ώρα εκατοντάδες επικριτές της παγκοσμιοποίησης που διαδήλωναν στο Νταβός -όπου πραγματοποιείται το 33ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ - καταγγέλλοντας την απειλούμενη αμερικανική επιχείρηση στο Ιράκ, συγκρούστηκαν με την αστυνομία που τους απώθησε χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και αντλίες νερού. Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών κατά της παγκοσμιοποίησης σημειώθηκαν και στην Βέρνη.

    [03] Δώδεκα νεκροί σε εισβολή ισραηλινών στη Γάζα

    26/1/2003 10:42:00 πμ

    Κλιμακώνεται η βία στη Μέση Ανατολή, καθώς τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 64 τραυματίστηκαν απο την εισβολή του Ισραηλινού στρατού στην πόλη της Γάζας, που ανατίναξε και τρία σπίτια, τα οποία ανήκουν σε οικογένειες Παλαιστινίων. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι νωρίτερα οι στρατιώτες δέχθηκαν επίθεση από Παλαιστινίους με αντιαρματικές ρουκέτες και βόμβες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση στη Γάζα από την έναρξη της Παλαιστινιακής ιντιφάντα. Τα ισραηλινά στρατεύματα αποχώρησαν στις 6 το πρωί από τη πόλη της Γάζας.

    Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Σαούλ Μοφάζ δικαιολόγησε σήμερα προς τον κρατικό ισραηλινό ραδιοσταθμό την επιχείρηση εξηγώντας ότι έγινε σε δύο φάσεις.

    Στην πρώτη φάση στόχος ήταν η περιοχή Μπείτ Χανούν, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας απο την οποία πύραυλοι Κασαμ είχαν εκτοξευθεί κατά του Ισραήλ και στην δεύτερη φάση υποδομές τρομοκρατών στην Γάζα όπου κατασκευάζονται οι πύραυλοι, ανέφερε.

    Ρουκέτες του τύπου αυτού εκτοξεύθηκαν την Παρασκευή απο την Μπείτ Χανούν, χωρίς να προκαλέσουν θύματα, κατά της πόλης Σντερότ,στην έρημο Νεγκέβ(νότιο Ισραήλ).

    [04] Συντρβή αμερικανικού κατασκοπευτικού στη Ν. Κορέα

    26/1/2003 10:50:00 πμ

    Ενα κατασκοπευτικό αεροσκάφος U-2 των ΗΠΑ συνετρίβη νότια της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας Σεούλ, κοντά στη πόλη Χουασόνγκ, μετέδωσε ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός YTN. Αγνωστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια της συντριβής και εάν υπάρχουν θύματα. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι YTN, ένας πιλότος πιστεύεται ότι χρησιμοποίησε τον μηχανισμό αυτόματης διάσωσης πριν πέσει το αεροσκάφος. Δεν υπάρχουν πληροφορίες εάν υπήρχε άλλο άτομο στο αεροπλάνο. Το πρακτορείο ειδήσεων Yonkhap μετέδωσε ότι το αεροσκάφος έπεσε σε συνεργείο αυτοκινήτων και εξερράγη προκαλώντας τον τραυματισμό δυο ανθρώπων που ήταν κοντά. Αστυνομική πηγή έκανε λόγο για τρεις τραυματίες. Το αεροσκάφος, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, είχε απογειωθεί απο την αεροπορική βάση των ΗΠΑ στη πόλη Οσάν. Στην Νότια Κορέα σταθμεύουν περίπου 37.000 αμερικανοί στρατιώτες.

    [05] Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στη Νέα Ζηλανδία

    26/1/2003 10:38:00 πμ

    Σεισμός μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε σήμερα μεγάλη περιοχή του Νορθ Αϊλαντ της Νέας Ζηλανδίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Ουέλινγκτον. Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν κοντά στο Γουντβιλ, περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια της Ουέλινγκτον και σε βάθος 30 χιλιομέτρων κάτω απο την επιφάνεια του εδάφους. Τα περισσότερα απο τα κτίρια ήταν άδεια καθώς η ημέρα δεν ήταν εργάσιμη και για τον λόγο αυτό δεν σημειώθηκε πανικός και η αστυνομία ανέφερε ότι δεν έχει πληροφορίες για τραυματισμούς. Το Ινστιτούτο Γεωφυσικής καταγράφει κάθε χρόνο περί τις 16.000 σεισμικές δονήσεις μέσα και γύρω απο την Νέα Ζηλανδία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 26 January 2003 - 9:51:36 UTC