Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ανθρωπιστική διάσταση των Αγώνων του 2004
  • [02] Ο Αρχιεπίσκοπος από άμβωνος για τους εκβιασμούς
  • [03] Ετος Ατόμων με Αναπηρίες: ''Συνυπάρχουμε-συμπορευόμαστε''
  • [04] Εκτροχιασμός στο βρετανικό μετρό-32 οι τραυματίες
  • [05] Νίκη του ΠΑΟ επί του ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο
  • [06] Σε δίκη Φιλιππίδης και Μαρκαριάν
  • [07] Δυσκόλεψε την ΑΕΚ το Αιγάλεω
  • [08] Ανετη νίκη του Ολυμπιακού επί της Καλλιθέας
  • [09] Αποτελέσματα Α', Β' και Γ' εθνικής
  • [10] Πυγμαχία-Norway Box Cup: Χρυσό μετάλλιο στον Παυλίδη
  • [11] Αποτελέσματα 4ου γύρου Κυπέλλου Αγγλίας
  • [12] Ποδόσφαιρο-Ιταλία: Το μεγάλο ''μπαμ'' στη Ρώμη
  • [13] Ποδόσφαιρο-Γερμανία: Λεβερκούζεν-Κότμπους 0-3
  • [14] Παγκ. Κύπ. Κολύμβησης: 3 Ελληνες στους τελικούς
  • [15] Ευρωμπάσκετ 2003: Πέρασε το Ισραήλ
  • [16] Νεκρός σε τροχαίο ο κληρονόμος του ''Τρουσάρντι''

    [01] Η ανθρωπιστική διάσταση των Αγώνων του 2004

    26/1/2003 7:03:00 μμ

    Σημαντικές πρωτοβουλίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, συμφώνησε η Γιάννα Αγγελοπούλου με τον Αντολφ Ογκι, ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός. Ετσι, στο πλαίσιο των δράσεων της Ουνέσκο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αποφασίστηκε να συμμετάσχουν παιδιά απ' όλο τον κόσμο στη Λαμπαδηδρομία και παράλληλα, να φιλοξενηθούν παιδιά που αλλιώς δεν θα είχαν τη δυνατότητα να βρεθούν τις ημέρες των Αγώνων στην Αθήνα. Επίσης, ο ισχυρός παράγοντας του ΝΒΑ Ντέιβιντ Στερν δεσμεύτηκε να φέρει στην Αθήνα όλα τα μεγάλα αστέρια του αμερικανικού μπάσκετ που συγκροτούν την Ντριμ Τιμ.

    Παράλληλες εκδηλώσεις με ''ειδικό βάρος''

    Η κα Αγγελοπούλου αναμένεται το επόμενο διάστημα να αποστείλει επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και στον Αντολφ Ογκι, με την οποία θα εξειδικεύει το πρόγραμμα των πρωτοβουλιών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι κκ Ανάν και Ογκι θα επισκεφθούν την Αθήνα προκειμένου να παρουσιάσουν επίσημα σε μεγάλη εκδήλωση τις παραπάνω πρωτοβουλίες, οι οποίες τελούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Η κα Αγγελοπούλου, συμφώνησε με τον πρόεδρο της ανθρωπιστικής οργάνωσης ''Ολυμπιακή Βοήθεια'' και χρυσό Ολυμπιονίκη, Γιόχαν Κος, να διεξαχθεί διάσκεψη με στόχο να ενισχυθεί η συμμετοχή των αθλητών απ΄όλες τις χώρες. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ''Nike'' Φίλιπ Νάιτ (ο άνθρωπος που έκανε μόδα το τζόκινγκ), έδειξε τεράστιο ενδιαφέρον για τον Μαραθώνιο και την κλασσική διαδρομή, καθώς και για τη Λαμπαδηδρομία, την οποία σπονσοράρει η εταιρία του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Στην ομιλία της, η κα Αγγελοπούλου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανθρώπινη διάσταση των Ολυμπιακών Αγώνων -ένα ιδιαίτερα ισχυρό χαρτί για την Αθήνα του 2004, καθώς και για τη διεθνή απήχηση του μηνύματος, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν η αφορμή για να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.

    Επίσης, επισήμανε την ευρωπαϊκή διάσταση των Αγώνων, παρούσας και της ιδιαίτερα ικανοποιημένης Επιτρόπου Ρέντινγκ, των πρώτων Αγώνων με κοινό νόμισμα για την ΕΕ, ενώ αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία που συμφωνήθηκε με τον Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Βερολίνο, για τη σύσταση κοινής επιτροπής Ελλάδας-Ιταλίας-Γερμανίας.

    Η επιτροπή θα συνεργαστεί για τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη.

    [02] Ο Αρχιεπίσκοπος από άμβωνος για τους εκβιασμούς

    26/1/2003 5:00:00 μμ

    Τουλάχιστον δύο Μητροπολίτες, ο Ζακύνθου Χρυσόστομος και ο Τριφυλλίας και Ολυμπίας Στέφανος δηλώνουν δημοσίως ότι είναι πρόθυμοι να καταθέσουν στον εισαγγελέα για την υπόθεση των εκβιασμών. Το θέμα αυτό κυριάρχησε και στο κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, που έκανε λόγο για συκοφαντίες και κάλεσε τους πιστούς να κλείσουν τα αυτιά τους σε όσα λένε.

    ''Τα τελευταία χρόνια από καιρού εις καιρόν η εκκλησία βρίσκεται στο επίκεντρο ορισμένων δήθεν σκανδάλων, μιας παραφιλολογίας που τάχα αποβλέπει να διορθώσει τα κακώς κείμενα αλλά στην πραγματικότητα αποσκοπεί να γκρεμίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου προς την εκκλησία'', τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος φέρνοντας και δύο πρόσφατα παραδείγματα, αυτό της προσκύνησης των εικόνων και εκείνων των εκβιασμών.

    Για το τελευταίο ειδικότερα σημείωσε ότι ''ο αναγκαίος μαϊντανός πρέπει πάντοτε να είναι η εκκλησία, είτε φταίει είτε όχι, είτε είναι αναμεμειγμένη είτε όχι''. Ταυτόχρονα κάλεσε τους πιστούς να μην παρασύρονται ''από συκοφαντίες και διαβολές που σχεδόν κάθε μέρα ακούγονται είτε από τα ΜΜΕ είτε στις κατ ιδίαν συζητήσεις. Να μην πιστεύετε ούτε τα μισά απ' όσα ακούτε'', κάλεσε ο κ. Χριστόδουλος.

    [03] Ετος Ατόμων με Αναπηρίες: ''Συνυπάρχουμε-συμπορευόμαστε''

    26/1/2003 9:11:00 μμ

    Η Ελλάδα, προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φωτίζει δρόμους μακριά από το περιθώριο για τους ανθρώπους με αναπηρία που αντιπροσωπεύουν το 14,5% των Ευρωπαίων πολιτών. Με το σύνθημα ''συνυπάρχουμε-συμπορευόμαστε'' πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Μέγαρο Μουσικής η επίσημη εναρκτήρια εκδήλωση για το ''2003 Ευρωπαϊκό έτος ατόμων με αναπηρίες'', συνδιοργανωτές της οποίας είναι η ελληνική Προεδρία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εναρκτήρια αυτή τελετή θα μεταφέρει το μήνυμα ''τίποτα για μας, χωρίς εμάς'', σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ με στόχο την ευαισθητοποίηση πολιτών και κρατών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και την προστασία τους από διακρίσεις. Την τελετή τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ενώ την παρακολούθησαν Έλληνες και Ευρωπαίοι υπουργοί καθώς και πολλά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Στο επίκεντρο οι ''αθέατοι'' πολίτες

    Τη σημασία του δικαιώματος των 37 εκατομμυρίων Ευρωπαίων με αναπηρία στην πλήρη κοινωνική αποδοχή και συμμετοχή τόνισαν στην εκδήλωση και όλοι οι επίσημοι ομιλητές, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο Ελληνας υπουργός Υγείας και Πρόνοιας κ. Κώστας Στεφανής, η Ελληνίδα Επίτροπος κα Αννα Διαμαντοπούλου, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Κουίντο Ποντεστά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού φόρουμ ατόμων με αναπηρία κ. Γιάννης Βαρδακαστάνης.

    Ειδικότερα όπως τόνισε ο κ. Κακλαμάνης στο χαιρετισμό του πρέπει να κρατήσουμε ψηλά τα ιδανικά της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης καθιστώντας το 2003 έτος δικαιωμάτων και έτος πολιτισμού. Το 2003 είναι μια σημαντική ευκαιρία - επεσήμανε ο κ. Στεφανής - για να αναδειχθούν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την αναπηρία.

    Πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους ότι οι πολιτικές και τα προγράμματα για άτομα με αναπηρία αποτελούν διάσταση της κοινωνικής ανάπτυξης την οποία καλούνται όλοι, πολίτες και πολιτεία να στηρίξουν και να ενισχύσουν.

    Το 2003 πρέπει να σημάνει την έναρξη μιας μόνιμης αλλαγής για τους ''αθέατους'' πολίτες μας, τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου εξηγώντας τους τρεις βασικούς στόχους αυτής της χρονιάς:

    την αλλαγή στάσης κοινωνίας και πολίτη, δεύτερον τον εντοπισμό και την άρση των εμποδίων και τρίτον την αναγνώριση και προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία που είναι δικαιώματα στην ''πρόσβαση'' , πρόσβαση στην εργασία, στα κτίρια, στην κοινωνία.

    Η ΕΕ, όπως εξήγησε η ίδια έχει υιοθετήσει μια νέα νομοθεσία η οποία απαγορεύει κάθε μορφή διακριτικής μεταχείρισης με την οποία πρέπει να εναρμονιστούν όλα τα κράτη-μέλη μέχρι το τέλος του 2003.

    Σημείο κλειδί αυτής της οδηγίας αποτελεί η υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων στην ΕΕ να εξασφαλίσουν ''εύλογη μέριμνα'' για τις ανάγκες των απασχολουμένων με αναπηρία (όπως για παράδειγμα να εξασφαλίσουν, με δική τους επιβάρυνση, ηλεκτρονικό υπολογιστή με φωνητική ενεργοποίηση σε άτομο που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα χέρια του).

    Το έτος 2003 για μας είναι ένα όχημα που μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές, είναι μια χρυσή ευκαιρία, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού φόρουμ ατόμων με αναπηρία κ. Βαρδακαστάνης. Η πρόκληση, πρόσθεσε ο ίδιος, είναι όχι μόνο η παροχή βελτιωμένης υποστήριξης στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, σε εκείνους που διατρέχουν κίνδυνο αποκλεισμού ή βιώνουν διακρίσεις, αλλά και η αντιμετώπιση των διαρθρωτικών φραγμών προς την κοινωνική ένταξη.

    Το Ευρωπαϊκό Αναπηρικό Κίνημα θεωρεί ότι οι συνιστώσες της πραγμάτωσης του οράματός του είναι μεταξύ άλλων: η θέσπιση ισχυρής νομοθεσίας καταπολέμησης των διακρίσεων, η καθιέρωση της ανοιχτής μεθόδου συντονισμού με κράτη-μέλη, η διάχυση της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές και η εκστρατεία ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης της κοινωνίας.

    Από την εκδήλωση δεν έλειπαν ούτε οι απαλλακτικές ούτε βέβαια οι συγκινητικές στιγμές, αλλά ούτε και κάποιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ενώσεις Αναπήρων διαμαρτυρήθηκαν έξω από το χώρο της εκδήλωσης εκφράζοντας την αντίθεση τους για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζονται τα προβλήματα τους.

    Στο πρόγραμμα αυτής της ξεχωριστής βραδιάς ομάδες καλλιτεχνών με ειδικές ανάγκες, όπως το μουσικό συγκρότημα Ρουγκαντίνο της Ιταλίας και η μικτή θεατρική ομάδα της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Σπαστικών παρουσίασαν μια εκπληκτική δουλειά.

    Συγκίνηση προκάλεσαν οι μαρτυρίες ζωής στους ανηφορικούς δρόμους της αναπηρίας ατόμων με ειδικές ανάγκες απ' όλη την Ευρώπη επισημαίνοντας την ανάγκη νέων δράσεων και συμμαχιών.

    Το μουσικό φινάλε της εκδήλωσης σήμανε η φωνή της Μαρίας Φαραντούρη και του Γάλλου τραγουδιστή Γκιλμπέρτ Μοντανιέ υπό τις νότες της οκταμελούς ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης(το μουσικό πρόγραμμα της εκδήλωσης βρίσκεται σε εξέλιξη).

    Η τελετή έναρξης σημαίνει επίσης την αναχώρηση ενός ευρωπαϊκού λεωφορείου το οποίο ξεκινά με στόχο την ενημέρωση για το Ετος Ατόμων με Αναπηρίες σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη την Ευρώπη. Το λεωφορείο θα διασχίσει την Ευρώπη κινούμενο από την Ελλάδα προς την Αυστρία και στη συνέχεια προς άλλα κράτη-μέλη για να ολοκληρώσει το ταξίδι του στην Ιταλία το 2003. Ηδη γι' αυτό το έτος έχουν προγραμματιστεί χιλιάδες εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, ενώ παράλληλα οι πόλεις θα συναγωνιστούν στο τέλος μεταξύ τους για την καλύτερη προσβασιμότητα στο θέμα των υποδομών.

    [04] Εκτροχιασμός στο βρετανικό μετρό-32 οι τραυματίες

    26/1/2003 6:02:00 μμ

    Τριάντα δύο άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο το Σάββατο, μετά τον εκτροχιασμό συρμού του υπόγειου σιδηροδρόμου κοντά στον σταθμό Τσένσερι Λέιν του Λονδίνου. Ο συρμός που αποτελείτο από οκτώ βαγόνια και μετέφερε 800 ανθρώπους εκτροχιάστηκε λίγο πριν να μπει στον σταθμό, περίπου στις 14.00 τοπική ώρα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πανικός. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του σιδηροδρόμου κανείς δεν τραυματίστηκε σοβαρά.

    ''Το τρένο δεν ήταν εντάξει από τη στιγμή που μπήκαμε...ακούγονταν τρομακτικοί θόρυβοι...έγινε σκοτάδι και υπήρχε καπνός...ο κόσμος προσπαθούσε να ανοίξει τις πόρτες από την πλευρά της πλατφόρμας ενώ από την άλλη πλευρά, που ήταν οι γραμμές, είχαν ανοίξει κατά τη διαδρομή...υπήρχαν γυαλιά παντού'', δηλώνουν αυτόπτες μάρτυρες.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας μεταφορών δεν παρατηρήθηκε τίποτα ύποπτο και οι έρευνες στρέφονται προ το ενδεχόμενο μηχανικής βλάβης.

    Το δυστύχημα πάντως αυξάνει τον εκνευρισμό των Λονδρέζων, οι οποίοι ήδη έχουν ανησυχήσει από την εξεύρεση ενός χάρτη του υπόγειου δικτύου σε σπίτι Μαροκινού που συνελήφθη αυτή την εβδομάδα στην Ιταλία με την κατηγορία των ''τρομοκρατικών δραστηριοτήτων''.

    [05] Νίκη του ΠΑΟ επί του ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο

    26/1/2003 9:19:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Ο Παναθηναϊκός κέρδισε ένα ακόμη ντέρμπι, καθώς μετά τον Ολυμπιακό, οι "πράσινοι" επικράτησαν στο γήπεδο της Λεωφόρου και του ΠΑΟΚ με 1-0. Το πολύτιμο γκολ για την ομάδα του Σέρτζιο Μαρκαριάν, που εξακολουθεί να προηγείται στην βαθμολογία, σημείωσε στο 52ο λεπτό με έξοχη ατομική προσπάθεια, ο Νίκος Λυμπερόπουλος.

    Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε και εν μέρει κατάφερε να πάρει τον έλεγχο του αγώνα από τα πρώτα λεπτά. Οι παίκτες του Μαρκαριάν, που παρέμεινε αήττητος ως προπονητής του Παναθηναϊκού, επέβαλαν τον ρυθμό τους, ωστόσο δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν την εδαφική υπεροχή. Εφταναν σχετικά εύκολα μέχρι την περιοχή του Τοχούρογλου, όμως ο έμπειρος τερματοφύλακας βρέθηκε σε καλή μέρα και επενέβη σωτήρια όποτε χρειάσθηκε.

    Τρεις ήταν οι καλές φάσεις για τον Παναθηναϊκό, καθώς στο 8' ο Φύσσας, μετά από λάθος της άμυνας, σούταρε απελπιστικά άουτ, ο Κόλκα στο 21' βρέθηκε σε απόσταση βολής, όμως ο Τοχούρογλου με έγκαιρη έξοδο απομάκρυνε την μπάλα, ενώ δέκα λεπτά αργότερα, σουτ του Λυμπερόπουλου από καλή θέση, κατέληξε άουτ. Από την πλευρά τους, οι φιλοξενούμενοι, κατάφεραν το επιθυμητό, καθώς στα πρώτα 45 λεπτά, κράτησαν το μηδέν στην άμυνα και ασφαλώς πήγαν ικανοποιημένοι στα αποδυτήρια.

    Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Πανθηναϊκός πίεσε από την αρχή και έκλεισε τον ΠΑΟΚ στο μισό γήπεδο. Ετσι, φτάσαμε στο 52' όταν ο Λυμπερόπουλος άντεξε στα μαρκαρίσματα των αμυντικών και με ένα γκολ που φέρει την "σφραγίδα" του Καλαματιανού άσου, έδωσε το προβάδισμα στους "πράσινους".

    Στην συνέχεια, ο Παναθηναϊκός διατήρησε την εδαφική πρωτοβουλία, όμως δεν απείλησε ουσιαστικά την εστία του Τοχούρογλου. Αντίθετα, όσο περνούσαν τα λεπτά, ο ΠΑΟΚ γινόταν ολοένα και πιό επιθετικός και μάλιστα στο 80' οι Εγκωμίτης και Οκκάς έχασαν μοναδική "διπλή" ευκαιρία για την ισοφάριση, αλλά πρόλαβαν και απομάκρυναν οι αμυντικοί του Παναθηναϊκού.

    [06] Σε δίκη Φιλιππίδης και Μαρκαριάν

    Πηγή: ΝΕΤ 26/1/2003 9:07:00 μμ

    Με βούλευμα του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Αγγελος Φιλιππίδης και ο προπονητής της ομάδας Σέρχιο Μαρκαριάν κατηγορούμενοι για εξύβριση και βιαιοπραγία. Η δίωξη αναφέρεται στα επεισόδια που είχαν γίνει πέρυσι το Μάρτιο στο γήπεδο της Λεωφόρου στο ντέρμπυ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Μαζί τους θα δικαστούν άλλα πέντε άτομα, ανάμεσά τους και ο τότε βοηθός του προπονητή Γκαλντόρ Μολνάρ.

    [07] Δυσκόλεψε την ΑΕΚ το Αιγάλεω

    26/1/2003 7:19:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Νίκη αλλά με τη... ψυχή στο στόμα πήρε η ΑΕΚ. Η Ενωση, αν και βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ, με το Ντέμη Νικολαϊδη να μπαίνει σαν αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο, επικράτησε 3-2 της ομάδας του Αιγάλεω και παρέμεινε στα υψηλά πατώματα του βαθμολογικού πίνακα. Ο Δημήτρης Ναλιτζής ήταν σε εξαιρετική μέρα και πέτυχε τρία γκολ. Το Αιγάλεω και πάλι κέρδισε τις εντυπώσεις, προηγήθηκε δύο φορές στο σκορ, έμεινε με δέκα παίχτες αλλά δεν πήρε το αποτέλεσμα.

    Οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να αιφνιδιάσουν την ομάδα την Μπάγεβιτς, αφού δευτερόλεπτα μετά την πρώτη σέντρα της συνάντησης, άνοιξαν και το σκορ. Από την παράλληλη σέντρα του Χλωρού, η άμυνα της ΑΕΚ πιάστηκε στον ύπνο και ο Συμεωνίδης με αριστερό πλασέ παραβίασε για πρώτη φορά την εστία του Χιώτη.

    Οι "κιτρινόμαυροι", πίεσαν για να φτάσουν στην ισοφάριση, η οποία ήρθε εννέα λεπτά αργότερα, όταν ο Ναλιτζής πήρε το "ριμπάουντ" από την ασταθή απόκρουση του Σιντιμπέ στο σουτ του Ζαγοράκη και με πλασέ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας των δυτικών προαστίων.

    Η δεύτερη ψυχρολουσία για τους γηπεδούχους, ήρθε στο 25ο λεπτό της συνάντησης. Ο Αγρίτης έγινε αποδέκτης της μπάλας στο ύψος της μεγάλης περιοχής και με μονοκόματο βολέ, έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Χιώτη και στη συνέχεια στα δίχτυα της ΑΕΚ "παγώνοντας" εκ νέου το "Νίκος Γκούμας".

    Η αντίδραση και σε αυτή την περίπτωση για την Ενωση όμως ήταν άμεση. Ο Παπουτσής ανέτρεψε τον Κασάπη και ο Δούρος σωστά έδωσε πέναλτι, το οποίο εκτέλεσε ο Ναλιτζής και νίκησε για δεύτερη φορά τον Σιντιμπέ ισοφαρίζοντας σε 2-2.

    Το Αιγάλεω δέχτηκε πλήγμα στο 53', όταν έμεινε με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Χλωρού με δεύτερη κίτρινη κάρτα, κατάσταση που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον η ΑΕΚ, αφού ένα λεπτό αργότερα, από τη σέντρα του Γεωργάτου, ο Ναλιτζής με κεφαλιά "κρέμασε" τον Σιντιμπέ και διαμόρφωσε το τελικό 3-2.

    [08] Ανετη νίκη του Ολυμπιακού επί της Καλλιθέας

    26/1/2003 6:22:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Επιστροφή στις νίκες για τον Ολυμπιακό. Οι "ερυθρόλευκοι" σε αγώνα για την 16η ημέρα της Α' Εθνικής που έγινε στο "Ελ Πάσο", νίκησαν 4-1 την Καλλιθέα. Η ομάδα του Σρέτσκο Κάτανετς, βγήκε νικήτρια, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Στέλιο Γιαννακόπουλο. Ο διεθνής επιθετικός, πέτυχε χατ-τρικ και οδήγησε τον Ολυμπιακό στην πρώτη νίκη του νίκη μετά από τρία συνεχή παιχνίδια (ένα κυπέλλου και δύο πρωταθλήματος) στα οποία δεν κατάφεραν να χαμογελάσουν.

    Στο 29ο λεπτό, από την ασίστ του Τζόρτζεβιτς, ο Γιαννακόπουλος με σουτ έδωσε προβάδισμα στους Πειραιώτες, ενώ ο ίδιος παίκτης μέσα σε επτά λεπτά σημείωσε δύο ακόμη τέρματα.

    Στο 48', από νέα ασίστ του Τζόρτζεβιτς, δεν δυσκολεύτηκε να στείλει τη μπάλα για δεύτερη φορά στο βάθος της εστίας του Σουλογιάννη, ενώ επτά λεπτά αργότερα, με κεφαλιά από την πάσα του Βενετίδη διαμόρφωσε το 3-0.

    Σκορ που ωστόσο δεν ήταν το τελικό, αφού στο 58ο λεπτό της συνάντησης, ήταν η σειρά του Χούτου να εκμεταλλευτεί την πάσα ακριβείας του Τζόρτζεβιτς και με δυνατό σουτ να χριστεί σκόρερ, δίνοντας παράλληλα διαστάσεις θριάμβου στη νίκη των πρωταθλητών Ελλάδος.

    Μια νίκη που συνδυάστηκε και με την πρώτη παρουσά του Τζόνι Νόβακ στην 11άδα (έγινε αλλαγή στο 72' από τον Μαυρογενίδη), ενώ να σημειωθεί ότι ο Ολυμπιακός είχε την ευκαιρία να κάνει πέντε τα τέρματά του στο 71', όμως το πλασέ του Γιαννακόπουλου αποκρούστηκε από το δεξί δοκάρι της Καλλιθέας.

    Το γκολ της... τιμής για τους γηπεδούχους πέτυχε ο Κότσα ένα λεπτό πριν την ολοκλήρωση του 90λεπτου, διαμορφώνοντας και το τελικό 4-1.

    [09] Αποτελέσματα Α', Β' και Γ' εθνικής

    26/1/2003 9:35:00 μμ

    Σε αγώνες της σημερινής ημέρας του πρωταθλήματος της Α', Β' και Γ' εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Για την Α' εθνική

    ΟΦΗ-Ηρακλής 3-1

    Ξάνθη-Ακράτητος 1-2

    Αρης-Παναχαϊκή 1-1

    Καλλιθέα-Ολυμπιακός 1-4

    Ιωνικός-Πανιώνιος 1-2

    ΑΕΚ-Αιγάλεω 3-2

    Γιάννινα-Προοδευτική 2-1

    Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 1-0

    Βαθμολογία (σε 16 αγώνες)

    Παναθηναϊκός 35

    Ολυμπιακός 33

    ΠΑΟΚ 30

    ΑΕΚ 29

    Πανιώνιος 28

    Αρης 26

    Ηρακλής 24

    Ξάνθη 23

    Προοδευτική 21

    ΟΦΗ 21

    Αιγάλεω 19

    Καλλιθέα 14

    Γιάννινα 14

    Ιωνικός 11

    Ακράτητος 11

    Παναχαϊκή 7

    Για τη Β εθνική κατηγορία

    Αθηναϊκός-Ατρόμητος 1-0

    Απόλλων Καλαμαριάς-Χαλκηδόνα 2-1

    Παναιγιάλειος-Φωστήρας 1-1

    Πατραϊκός-Κασσάνδρα 2-0

    Πανηλειακός-Καλαμάτα 2-0

    Απόλλων Αθηνών-Κέρκυρα 0-0

    Πανσερραϊκός-Εθνικός Αστέρας 0-1

    Καβάλα-Ολυμπιακός Βόλου 1-3

    Βαθμολογία (σε 16 αγώνες)

    Χαλκηδόνα 33

    Καλαμαριά 31

    Πανηλειακός 28

    Κέρκυρα 27

    Φωστήρας 25

    Κασσάνδρα 24

    Εθνικός Αστέρας 24

    Πανσερραϊκός 21

    Ατρόμητος 21

    Αθηναϊκός 21

    Πατραϊκός 21

    Καλαμάτα 20

    Ολυμπιακός Βόλου 19

    Απόλλων Αθ. 17

    Παναιγιάλειος 11

    Καβάλα 5

    Για τη Γ' Εθνική

    Εργοτέλης-Τρίκαλα 4-1

    Ναυπακτιακός-Βύζας Μεγάρων 1-2

    Αγιος Δημήτριος-Καστοριά 3-1

    Ποσειδών Νέων Πόρων-Μαρκό 3-0

    Εθνικός-Κιλκισιακός 0-0

    Λεβαδειακός-Αγροτικός Αστέρας 1-0

    Νίκη Βόλου-Θρασύβουλος 0-0

    Λάρισα-Λεωνίδιο 0-0

    Λύκοι-Αχαρναϊκός 0-2

    Χανιά-Αγιος Νικόλαος 1-0

    Βαθμολογία (σε 21 αγώνες)

    Ποσειδών Νέων Πόρων 49

    Λεβαδειακός 40

    Λύκοι 37

    Εργοτέλης 37

    Αγιος Δημήτριος 36

    Θρασύβουλος 36

    Αγροτικός Αστέρας 35

    Κιλκισιακός 35

    Νίκη Βόλου 33

    Λεωνίδιο 31

    Μαρκό 29

    Αχαρναϊκός 29

    Καστοριά 28

    Βύζας 22 Λάρισα 20

    Χανιά 20

    Αγιος Νικόλαος 19

    Τρίκαλα 18

    Εθνικός 16

    Ναυπακτιακός 7

    ** Η Λάρισα έχει ένα μηδενισμό και μείον τρεις βαθμούς

    [10] Πυγμαχία-Norway Box Cup: Χρυσό μετάλλιο στον Παυλίδη

    26/1/2003 8:56:00 μμ

    Το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 81κ. στο διεθνές τουρνουά πυγμαχίας Norway Box Cup, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στο Οσλο, κατέκτησε ο Ηλίας Παυλίδης. Ο Ελληνας πρωταθλητής δεν δυσκολεύτηκε να λυγίσει την αντίσταση του Ουαλού Ουίλφριντ, τον οποίο και κέρδισε με 26-7 στα σημεία. Οι ελληνικές επιτυχίες δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς η Εθνική ομάδα επιστρέφει στην Ελλάδα και με τέσσερα χάλκινα στη βαλίτσα της. Τα μετάλλια κατέκτησαν οι Γιώργος Μπιλής (69κ.), Βαρλάμ Χαρτσιλάβα (64κ.), Τάσος Κλαδούχας (91κ.) και Τάσος Μπερδέσης (75κ.).

    [11] Αποτελέσματα 4ου γύρου Κυπέλλου Αγγλίας

    26/1/2003 8:53:00 μμ

    Τον... τρόμο προκαλεί στους αντιπάλους της η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όταν αγωνίζεται πλήρης. Οι "κόκκινοι διάβολοι" συνέτριψαν 6-0 τη Γουέστ Χαμ στο "Ολντ Τράφορντ" και προκρίθηκαν πανηγυρικά στους "16" του κυπέλλου Αγγλίας. Από δύο γκολ σημείωσαν οι Γκιγκς (8', 29'), Φαν Νίστελροϊ (49', 58') και από ένα οι Φιλ Νέβιλ (50'), Σόλσκιερ (69'). Ηταν η πρώτη φορά στη φετινή σεζόν, που ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον είχε στη διάθεσή του όλα τα αστέρια της ομάδας, ενώ αγωνίστηκε για 40 λεπτά και ο Νίκι Μπατ, ο οποίος έδειξε ότι έχει ξεπεράσει οριστικά τον τραυματισμό του, που τον άφησε εκτός αγωνιστικής δράσης για τρεις μήνες. Επίσης, με χατ-τρικ του Στέντ Μαλμπράνκ (59', 66'-πεν., 87'-πεν.), η Φούλαμ προκρίθηκε με το θριαμβευτικό 3-0 επί της Τσάρλτον, στο λονδρέζικο ντέρμπι, ενώ η Λίβερπουλ έμεινε στο 0-0 εναντίον της Κρίσταλ Πάλας στο Λονδίνο και η πρόκριση θα κριθεί στον επαναληπτικό του "Ανφιλντ".

    Συνοπτικά, στους αγώνες για τον τέταρτο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Νόριτς-Νταγκ &amp; Ρεντ 1-0

    Σαουθάμπτον-Μίλγουολ 1-1

    Γουόλσολ-Γουϊμπλεντον 1-0

    Μπλάκμπερν-Σάντερλαντ 3-3

    Ροτσντέιλ-Κόβεντρι 2-0

    Σέφιλντ Γιουν.-Ιπσουϊτς 4-3

    Μπρέντφορντ-Μπέρνλι 0-3

    Φάρνμπορο-Αρσεναλ 1-5

    Τζίλιγχαμ-Λιντς 1-1

    Γουλβς-Λέστερ 4-1

    Γουότφορντ-Γουέστ Μπρομ 1-0

    Μάντσεστερ Γ.-Γουέστ Χαμ 6-0

    Φούλαμ-Τσάρλτον 3-0

    Στόουκ-Μπόρνμουθ 3-0

    Κρίσταλ Πάλας-Λίβερπουλ 0-0

    [12] Ποδόσφαιρο-Ιταλία: Το μεγάλο ''μπαμ'' στη Ρώμη

    26/1/2003 7:58:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο "Ντέλε Αλπι", στον πρώτο αγώνα της Γιουβέντους μετά το θάνατο του "πατριάρχη" του συλλόγου, Τζιάνι Ανιέλι. Πριν την αναμέτρηση με την Πιατσέντζα (εύκολα 2-0 οι γηπεδούχοι) τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ ο πρόεδρος της "Γιούβε", Βιτόριο Κιουζάνο τοποθέτησε μια φανέλα της ομάδας στην πολυθρόνα που καθόταν αποκλειστικά και μόνο ο Ανιέλι, στις θέσεις των επισήμων. Η σύμπτωση ήταν χαρακτηριστική, αφού η τελευταία φορά που ο Τζιάνι Ανιέλι είχε παρακολουθήσει από αυτήν την πολυθρόνα αγώνα της αγαπημένης του Γιουβέντους, ήταν εναντίον της Πιατσέντζα, στις 21 Δεκεμβρίου του 2001. Κατά τα άλλα, ο Κριστιάν Βιέρι σημείωσε χατ-τρικ μέσα σε 12 λεπτά (69', 73', 81') και οδήγησε την Ιντερ σε άνετη νίκη 3-0 επί της Εμπολι, ενώ το μεγάλο "μπαμ" έγινε στο "Ολύμπικο", όπου η Ρετζίνα νίκησε τη Λάτσιο 1-0 και την έριξε στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας. Τέλος, η Περούτζια με τον Ζήση Βρύζα για 90 λεπτά στη σύνθεσή της, πήρε τρεις πολύτιμους βαθμούς, επικρατώντας 1-0 της Κιέβο, με σκόρερ τον Ντι Λορέτο στο 37'.

    [13] Ποδόσφαιρο-Γερμανία: Λεβερκούζεν-Κότμπους 0-3

    26/1/2003 7:43:00 μμ

    Αλλη μία έκπληξη -η σημαντικότερη της 18ης αγωνιστικής- σημειώθηκε σήμερα στην μπουντεσλίγκα, που συνεχίστηκε με την 18η ημέρα, πρώτη για τον δεύτερο γύρο. Η ουραγός Κότμπους συνέτριψε στην "Μπάι Αρίνα" την Λεβερκούζεν με 3-0 και σκόρπισε την απογοήτευση στις τάξεις της ομάδας του Κλάους Τοπμέλερ, το μέλλον του οποίου, πλέον, χαρακτηρίζεται αβέβαιο. Μάλιστα το 3-0 για την Κότμπους, σημείωσε επτά λεπτά πριν το τέλος του αγώνα, ο Πολωνός πρώην "ερυθρόλευκος", Αντρέι Γιουσκόβιακ.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα της 18ης ημέρας:

    Μπόχουμ-Νυρεμβέργη 2-1

    Χάνσα Ροστόκ-Μόναχο 1860 1-4

    Ανόβερο-Αμβούργο 2-2

    Βέρντερ Βρέμης-Αρμίνια Μπίλεφελντ 2-2

    Βόλφσμπουργκ-Σάλκε 1-2

    Καϊζερσλάουτερν-Στουτγκάρδη 1-2

    Χέρτα Βερολίνου-Ντόρτμουντ 2-1

    Λεβερκούζεν-Κότμπους 0-3

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 18 αγώνες)

    Μπάγερν Μονάχου 39-17αγ.

    Βέρντερ Βρέμης 34

    Ντόρτμουντ 33

    Σάλκε 31

    Στουτγκάρδη 30

    Μόναχο 1860 28

    [14] Παγκ. Κύπ. Κολύμβησης: 3 Ελληνες στους τελικούς

    26/1/2003 6:40:00 μμ

    Το εισιτήριο της πρόκρισης για τους απογευματινούς τελικούς των αγωνισμάτων τους στο 7ο μίτινγκ 25άρας πισίνας του Παγκοσμίου Κυπέλλου κολύμβησης που διεξάγεται στο Βερολίνο, πήραν οι Μαριάννα Λυμπερτά, Ζωή Δημοσχάκη και Γιάννης Κοκκώδης. Κατά τα άλλα ο Ιαν Θορπ πήρε τη νίκη, αλλά ο Πίτερ φαν ντεν Χούγκενμπαντ "έγραψε" το ρεκόρ, σε ακόμη μία μονομαχία των δύο μεγάλων κολυμβητών. Ο Αυστραλός πήρε την πρώτη θέση στα 200μ. ελεύθερο σε "μικρή" (25μ.) πισίνα, με 1:41.69, πολύ κοντά στο δικό του παγκόσμιο ρεκόρ (1:41.10) που κρατά από το 1999. Ο Ολλανδός φαν ντεν Χούγκενμπαντ ήταν δεύτερος με 1:42.45, καταρρίπτοντας το παλιό ευρωπαϊκό ρεκόρ που ανήκε στον ίδιο, με 1:42.46, από τις 16 Δεκεμβρίου 2001, στην Αμβέρσα.

    Στα 400μ. ελεύθερο γυναικών, η Λυμπερτά κατέλαβε την 7η θέση στα προκριματικά, με χρόνο 4:10.89 και εξασφάλισε την παρουσία της στον τελικό, όπως και η Ζωή Δημοσχάκη, που με 4:11.74 κατετάγη 8η. Αντίθετα, η Αθηνά Τζαβέλα περιορίστηκε στην 21η θέση με 4:29.41.

    Ελληνική παρουσία θα υπάρχει και στον τελικό των 200μ. μικτής ατομικής ανδρών, καθώς ο Γιάννης Κοκκώδης τερμάτισε 8ος στα προκριματικά με επίδοση 2:00.88.

    Στην "αργή" κούρσα των 400μ. μικτής ατομικής γυναικών, η Βασιλική Αγγελοπούλου πήρε τη 2η θέση (4:48.81) και η Αθηνά Τζαβέλα την 5η (4:59.49) και όπως και ο Ανδρέας Ζήσιμος, που ήρθε 3ος στην αργή κούρσα των 1500μ. ελεύθερο (15:30.47), περιμένουν τις γρήγορες απογευματινές κούρσες για να δουν ποια θέση θα πάρουν στην τελική κατάταξη. Ολοι οι υπόλοιποι Ελληνες που συμμετείχαν στα πρωινά προκριματικά έμειναν εκτός τελικών.

    Ατυχος στάθηκε ο Νίκος Ξυλούρης, που έχασε για μία θέση την πρόκριση, καθώς έμεινε 9ος στα 200μ. ελεύθερο, με 1:48.23. Στην ίδια κούρσα, 21ος ήταν ο Αλέξανδρος Τσόλτος με 1:49.96, που έμεινε 27ος στα 50 ελεύθερο ανδρών με 22.92.

    Στα 100μ. πεταλούδα ο Σωτήρης Πάστρας κατέλαβε την 35η θέση με 55.73, ενώ ο Χρήστος Παπαδόπουλος ήταν 32ος στα 100μ. πρόσθιο με 1:03.44.

    Στα 200μ. μικτής ατομικής ανδρών ο Ρωμανός Αλυφαντής ήταν 23ος (2:05.64) και 27ος ο Χρήστος Παπαδόπουλος (2:08.62).

    Στις γυναίκες, η Ελένη Κωστή ήταν 17η στα 100μ ελεύθερο με 55.93 και 29η στα 50μ. πεταλούδα με 29.25.

    Τέλος, η Βασιλική Αγγελοπούλου ήταν 16η στα 200μ. πεταλούδα με χρόνο 2:17.29.

    [15] Ευρωμπάσκετ 2003: Πέρασε το Ισραήλ

    26/1/2003 5:28:00 μμ

    Το Ισραήλ είναι η τελευταία ομάδα που εξασφάλισε το εισιτήριο για την τελική φάση του Ευρωμπάσκετ 2003, που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο στη Σουηδία. Το συγκρότημα του Μούλι Κατζουρίν συνέτριψε σήμερα στο Τελ Αβίβ με 91-63 τη Ρουμανία, πήρε την τρίτη θέση στον Β' όμιλο με 15 βαθμούς και προκρίθηκε ως μία από τις τέσσερις καλύτερες τρίτες των πέντε ομίλων, καθώς είχε καλύτερο συντελεστή πόντων από την Ουγγαρία.

    Ετσι, συμπληρώθηκε το παζλ των ομάδων που θα μετάσχουν στην τελική φάση και οι οποίες είναι: Λιθουανία, Τουρκία, Ουκρανία (Α όμιλος), Ελλάδα, Ισπανία, Ισραήλ (Β όμιλος), Γερμανία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Γ όμιλος), Γαλλία, Λετονία (Δ όμιλος), Ιταλία, Σλοβενία, Ρωσία (Ε όμιλος), Σουηδία (διοργανώτρια) και Γιουγκοσλαβία (κάτοχος του τροπαίου).

    [16] Νεκρός σε τροχαίο ο κληρονόμος του ''Τρουσάρντι''

    26/1/2003 5:12:00 μμ

    Κάποια περίεργη μοίρα φαίνεται πως δένει τα μέλη της οικογένειας Τρουσάρντι, καθώς ο κληρονόμος του γνωστού ιταλικού οίκου μόδας, ο 29χρονος Φραντσέσκο Τρουσάρντι, άφησε και αυτός όπως και ο πατέρας του την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο. Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής όταν ο Φραντέσκο Τρουσάρντι επέστρεφε περίπου στις πέντε τα ξημερώματα στην κατοικία του στο Τελγκάτε πολύ κοντά στο Μπέργκαμο. Για άγνωστους προς το παρόν λόγους η Φεράρι που οδηγούσε παρεξέκλινε της πορείας της και συνετρίβη σε πυλώνα ηλεκτροδότησης.

    Από το οικογενειακό περιβάλλον διέρρευσε ότι η κηδεία του νεαρού θα γίνει σε πολύ στενό κύκλο στο Μπέργκαμο. Ο πατέρας του, Νίκολα Τρουσάρντι, σε ηλικία 56 ετών σκοτώθηκε στην ίδια περιοχή επίσης σε τροχαίο, πριν από τέσσερα χρόνια. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Νίκολα είχε παραλάβει τη βιοτεχνία κατασκευής γαντιών πολυτελείας του πατέρα του, την οποία όμως μεταμόρφωσε σε διάσημο οίκο μόδας, ειδικευμένο στα δερμάτινα και στα πολυτελή γυναικεία ενδύματα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 26 January 2003 - 21:52:20 UTC