Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριακό: Απαντήσεις Κληρίδη σε Ντενκτάς
  • [02] 17Ν: νέες συλλήψεις έρχονται
  • [03] Ισόβια ζήτησε ο εισαγγελέας για τον Πάσσαρη
  • [04] Συνάντηση Σημίτη με τον Ούγγρο ομόλογό του
  • [05] Εκδήλωση για ελληνική προεδρία και 2004
  • [06] ΗΠΑ: Στην τελική φάση η διένεξη με το Ιράκ
  • [07] Νεπάλ: Έτοιμοι για ειρηνευτικές συνομιλίες οι Μαοϊστές
  • [08] Συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας στον ενεργειακό τομέα
  • [09] Ενημέρωση δικαστικού και νομικού κόσμου για τους Ολυμπιακούς
  • [10] Νικηφόρο το πρώτο φιλικό της εθνικής με την Κύπρο
  • [11] Ευρωλίγκα: Αγκαλία με την πρώτη θέση ο ΠΑΟ
  • [12] Με επεισόδια το ''Final 8'' του κυπέλλου Ελλάδας στο βόλεϊ
  • [13] Νέα επιστημονική μέθοδος κατά του καρκίνου

    [01] Κυπριακό: Απαντήσεις Κληρίδη σε Ντενκτάς

    29/1/2003 11:14:00 μμ

    Απαντήσεις σε σημεία στο σχέδιο Ανάν, όπου ζητά τροποποιήσεις ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, έδωσε σήμερα ο πρόεδρος Κληρίδης, στη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες, στο πλαίσιο των απ' ευθείας συνομιλιών. Η ανάπτυξη των θέσεων της Ελληνικής πλευράς θα συνεχιστεί στην επόμενη συνάντηση που θα γίνει την Παρασκευή. Να ξεπεραστούν τα στερεότυπα και οι ιδεοληψίες, για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, είχε στην Αγκυρα συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία, ενώ λίγο πριν αναχωρήσει για την Λευκωσία συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν. Εν τω μεταξύ, φάρσα αποδείχτηκε η άσπρη σκόνη, που βρέθηκε στο γραφείο του κ. Ντε Σότο.

    Παπανδρέου: Η κρίση στο Ιράκ ''απαιτεί'' λύση του Κυπριακού

    Την ανάγκη να λυθεί ακόμα νωρίτερα το Κυπριακό εξαιτίας της κρίσης στο Ιράκ, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια της σημερινής εφ' όλης της ύλης συνέντευξη, που παραχώρησε στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

    Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η λύση του Κυπριακού θα συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα και θα ενδυναμώσει περισσότερο την πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε.

    Όσον αφορά στο δημοσίευμα της εφημερίδας "Ο Πολίτης", σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ θα επιθυμούσαν να προωθηθεί άμεσα μία συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας γύρω από την πτυχή της ασφάλειας του σχεδίου Ανάν, ο κ. Παπανδρέου την χαρακτήρισε πολύ σημαντική, τονίζοντας ότι η λύση αυτής της πτυχής θα ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα.

    Ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους στρατιωτικούς της Τουρκίας να ξεφύγουν από ιδεοληψίες και στερεότυπα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν κάνει λάθη στο Κυπριακό και ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να ανοίξουν ένα δρόμο προς το μέλλον.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε σαφώς υπέρ ενός περιορισμένου αριθμού στρατευμάτων στην Κύπρο, λέγοντας ότι δεν έχει λογική και είναι σπατάλη χρημάτων η διατήρηση σημαντικού αριθμού στρατευμάτων στο νησί, μετά την επίλυση του Κυπριακού.

    Όσον αφορά στην αυριανή του επίσκεψη στην Αγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι αυτή δεν είναι διμερής, αλλά της ευρωπαϊκής τρόικας, οπότε δεν θα γίνουν διαπραγματεύσεις γύρω από την πτυχή της ασφάλειας.

    Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου κατέστησε σαφές ότι θα γίνουν συζητήσεις γύρω από το Κυπριακό.

    Συνάντηση Ντε Σότο-Ερντογάν

    Μετά την συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Ντε Σότο δήλωσε ότι ο Τούρκος ηγέτης έχει τη βούληση για λύση του Κυπριακού και ο ίδιος εκτίμησε ότι είναι δυνατή μία συμφωνία.

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι δεν παρουσίασε στον Ερντογάν χάρτες και πρόσθεσε ότι συζήτησαν το θέμα λεπτομερώς.

    Την Τρίτη, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, ο Αλβαρο Ντε Σότο τόνισε πως ο ίδιος δεν έχει γνώση για την ύπαρξη αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν, αλλά "αν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν τότε μπορούν να γίνουν κάποιες αλλαγές".

    Ντενκτάς: ''Ο Κληρίδης δεν θέλει να υπογράψει λύση του Κυπριακού''

    Ναρκοπέδιο χαρακτήρισε την Τρίτη το σχέδιο Ανάν ο Ραούφ Ντενκτάς, λέγοντας ότι πιστεύει πως δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην Κύπρο με τους Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να ζουν μαζί.

    Αναφερόμενος στην τελευταία συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη, είπε ότι σε αυτή η τουρκοκυπριακή πλευρά υπέβαλε τις προτάσεις της με τις αλλαγές που επιθυμεί να γίνουν στο σχέδιο Ανάν και επέκρινε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν έχει υποβάλει ακόμη τις δικές της προτάσεις.

    Αυτό που πιστεύει, είπε ο Ντενκτάς, είναι ότι ο πρόεδρος Κληρίδης δεν θα θελήσει ποτέ να υπογράψει συμφωνία με την τουρκοκυπριακή πλευρά, γιατί τότε θα χάσει τα οφέλη της νόμιμης κυβέρνησης.

    Εν τω μεταξύ, το Κυπριακό ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του, Τόνι Μπλερ.

    Ο Α. Γκιουλ είπε στον Τ. Μπλερ ότι η Τουρκία στηρίζει την διαδικασία απευθείας συνομιλιών στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι οι απόψεις και οι ανησυχίες της τουρκικής πλευράς πρέπει να ληφθούν υπόψη.

    Φάρσα η σκόνη στο γραφείο του Αλβάρο Ντε Σότο

    Κακόγουστη φάρσα αποδείχθηκε τελικά η αποστολή άσπρης σκόνης στο γραφείο του Αλβαρο ντε Σότο. Η σκόνη στάλθηκε στο κρατικό χημείο για ανάλυση και ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών Μπράιαν Κέλι δήλωσε ότι η σκόνη δεν είναι επικίνδυνη.

    Όπως εξήγησε ο κ. Κέλι, "οι εξετάσεις που έγιναν για να εξακριβωθεί τι είναι η ύποπτη άσπρη σκόνη ήταν αρνητικές", εννοώντας ότι δεν πρόκειται για σκόνη άνθρακα ή άλλη επικίνδυνη ουσία.

    Ο φάκελος με τη σκόνη παραλήφθηκε στο γραφείο του κ. Ντε Σότο στις 12.30 μ.μ. από την ιδιαιτέρα γραμματέα του, που τον άνοιξε, με αποτέλεσμα λίγη σκόνη να πέσει πάνω της.

    Ο φάκελος προερχόταν από το εξωτερικό, αλλά δεν ανακοινώθηκε από ποια χώρα. Ο κ. Κέλι δεν ήταν σε θέση σε αυτό το στάδιο να πει κατά πόσο οποιοδήποτε μέλος της ομάδας Ντε Σότο έτυχε ιατρικής περίθαλψης, συνεπεία του σημερινού γεγονότος.

    [02] 17Ν: νέες συλλήψεις έρχονται

    Τζένη Χαραλαμπίδου 29/1/2003 8:31:00 μμ

    Αρνητική ήταν η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά στην έφεση της φερομένης ως μέλος της 17Ν Αγγελικής Σωτηροπούλου, με την οποία ζητούσε να κριθεί παράνομη η ποινή της πενθήμερης στέρησης επικοινωνίας που της είχε επιβάλλει το Συμβούλιο των Φυλακών Κορυδαλλού, με αφορμή δύο συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει σε τηλεοπτικό σταθμό και σε εβδομαδιαίο έντυπο. Εν τω μεταξύ, στάση αναμονής φαίνεται να τηρεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για την σύλληψη και άλλων μελών της 17Ν καθώς και ατόμων που συμμετείχαν σε άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες έχουν δράσει στην Ελλάδα (ΕΛΑ, 1η Μάη, Επαναστατικοί Πυρήνες).

    Στοιχεία που ''καίνε''

    Το πράσινο φως για τις συλλήψεις αυτές έρχεται μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες και ο διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Στέλιος Σύρρος δώσει την εντολή. Δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν την πρώτη σύλληψη να πραγματοποιείται την Παρασκευή.

    Ονόματα πάντως ορισμένων προσώπων που φέρονται ως τρομοκράτες έχουν ακουστεί εδώ και πολλά χρόνια, αφού υπήρχε εκτενής αναφορά στα περιβόητα αρχεία της ΣΤΑΖΙ.

    Σε αυτά τα στοιχεία προστίθενται τώρα και αναφορές που έρχονται μέσα από τη νέα πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού.

    Στην διάθεση της Αντιτρομοκρατικής υπάρχουν:

    - δακτυλικά αποτύπωμα που βρέθηκαν στις προκηρύξεις του ΕΛΑ,

    - μαρτυρίες ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση

    - και καταθέσεις- τουλάχιστον από τον Σάββα Ξηρό- για δύο ακόμα εναπομείναντα μέλη της 17Ν που διαφεύγουν της σύλληψης. Οι πληροφορίες από κάποιους εκ των ήδη προφυλακισθέντων της 17Ν μιλούν για ένα άτομο με καλλιτεχνική κλίση και ένα με πανεπιστημιακή ιδιότητα, οι οποίοι αν και είναι άγνωστο το πότε θα συλληφθούν, θεωρούνται από τις Αρχές ύποπτοι για συμμετοχή στην οργάνωση.

    Για τον ΕΛΑ υπάρχουν πληροφορίες για πρόσωπα με κωδικά ονόματα: Μυρτώ, Τζωρτς, Αντριου, Νίκολας, Μιχάλης.

    [03] Ισόβια ζήτησε ο εισαγγελέας για τον Πάσσαρη

    Πηγή: ΝΕΤ 29/1/2003 8:18:00 μμ

    Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον Κώστα Πάσσαρη, που δικάζεται στο Βουκουρέστι για τη δολοφονία δύο υπαλλήλων ανταλλακτηρίου συναλλάγματος στη ρουμανική πρωτεύουσα τον περασμένο Νοέμβριο. Ο εισαγγελέας ζήτησε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για το διαβόητο κακοποιό, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι ο Πάσσαρης ήταν ο δράστης. Οι δικαστικές αρχές θα αποφασίσουν στις 5 Φεβρουαρίου για την ποινή που θα του επιβληθεί.

    Σύμφωνα με το τεστ DNA που έγινε αποδεικνύεται ότι το αίμα που βρέθηκε στο παντελόνι που φορούσε ο Πάσσαρης το βράδυ της δολοφονίας και το οποίο εντοπίστηκε σε διαμέρισμα που ο ίδιος νοίκιασε στο Βουκουρέστι, ανήκε στα θύματα του φόνου στο αναλλακτήριο. Επιπλέον, η βαλλιστική έρευνα που διεξήχθη απέδειξε ότι οι σφαίρες που βρέθηκαν στα θύματα ανήκαν σε ένα από τα όπλα που είχε στην κατοχή του ο Πάσσαρης.

    Οι εισαγγελείς ζήτησαν ο Πάσσαρης να καταδικαστεί στην πληρωμή αποζημίωσης ύψους 124.000.000 λέι για τα έξοδα του δικαστηρίου, την πολιτική αγωγή και τον ιδιοκτήτη του αναλλακτηρίου.

    [04] Συνάντηση Σημίτη με τον Ούγγρο ομόλογό του

    29/1/2003 10:55:00 μμ

    Θέματα που αφορούν την προσεχή ένταξη της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το μέλλον της Ευρώπης και τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ουγγαρίας, συζήτησαν το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον Ούγγρο ομόλογό του, Πέτερ Μεντγκιέσι. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ζήτησε από την ελληνική προεδρία να εξετάσει το ζήτημα των περιορισμών που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για μεγάλη περίοδο μετά την ένταξη στην ελεύθερη κυκλοφορία των Ούγγρων εργαζομένων. Ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι η Προεδρία θα εξετάσει τα αιτήματα της Ουγγαρίας, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η απόφαση για το αν θα εφαρμοστεί η μεταβατική αυτή περίοδος θα ληφθεί έως τον Απρίλιο.

    Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ως προς τη διαμόρφωση της νέας Ευρώπης, ενώ ο κ. Σημίτης τάχθηκε υπέρ της ισχυρής επιτροπής και ισχυρών οργάνων της Ε.Ε., για την εφαρμογή των κοινών πολιτικών.

    Από την πλευρά της, η Βουδαπέστη ζήτησε την πλήρη συμμετοχή της στη Συντακτική Συνέλευση της Ευρώπης και η συμφωνία που θα επιτευχθεί εκεί να απηχεί και την άποψή της.

    Οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας συμπίπτουν με τις δικές μας προθέσεις, τόνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, που αναφέρθηκε και σε θέματα μετανάστευσης, όπου οι δύο χώρες έχουν εξίσου μακρά σύνορα.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η υφυπουργός Εσωτερικών της Ουγγαρίας υπέγραψαν συμφωνία επανεισδοχής ατόμων που διαμένουν παράνομα στη μία από τις δύο χώρες.

    Τέλος, ο κ. Σημίτης επιβεβαίωσε ότι η υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης των νέων μελών στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα γίνει στην Ακρόπολη, αλλά στην ανακαινισμένη στοά Αττάλου.

    Ερωτηθείς, εξάλλου, για το αν θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχει μια προγραμματισμένη επίσκεψη τον Ιούνιο, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο άλλης επίσκεψης.

    [05] Εκδήλωση για ελληνική προεδρία και 2004

    29/1/2003 8:06:00 μμ

    Αφιερωμένη στην ελληνική προεδρία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ήταν η πολιτιστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μένης Μαλλιώρη. Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Ολυμπιονικών, βουλευτής Παναγιώτης Φασούλας, Ολυμπιονίκες και Ευρωβουλευτές.

    Ο κ. Γιαννίτσης αναφέρθηκε στη σημασία της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων από μία μικρή χώρα, γεγονός το οποίο, όπως επεσήμανε, καθιστά την πρόκληση για επιτυχή διοργάνωση μεγαλύτερη.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ακόμη στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου για την καθιέρωση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, πρωτοβουλία την οποία μέχρι τώρα έχουν υποστηρίξει πολλές προσωπικότητες από όλον τον κόσμο.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει ο σημερινός κόσμος.

    Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία υπό τη διεύθυνση του μουσικοσυνθέτη και ευρωβουλευτή Σταύρου Ξαρχάκου με το έργο του "Ωδή-Πορείας Εγκώμιο", από την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής.

    [06] ΗΠΑ: Στην τελική φάση η διένεξη με το Ιράκ

    29/1/2003 9:23:00 μμ

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε λίγες ώρες μετά το διάγγελμα του Τ. Μπους, το οποίο περιείχε σαφή προειδοποίηση για πιθανότητα πολέμου με το Ιράκ, ότι η διένεξη με τη Βαγδάτη εισέρχεται στην ''τελική της φάση''. Στα όπλα κλήθηκαν σήμερα 16.000 έφεδροι, ενώ στον Περσικό οι αμερικανικές δυνάμεις εμβολιάζονται μαζικά για άνθρακα. Από την άλλη, το Ιράκ ανακοίνωσε ότι θα δώσει ένα "αυστηρό μάθημα" στις ΗΠΑ, αν αυτές επιτεθούν και υπογράμμισε ότι "ο Μπους επαναλαμβάνεται τα δυο τελευταία χρόνια, όπως ένας παλιός χαρακωμένος δίσκος". Αυτή την ώρα συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας, κεκλεισμένων των θυρών.

    Διαψεύδει ο Χουσεΐν ισχυρισμούς Μπους

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η διένεξη με το Ιράκ, για τα αιτήματα του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του, εισέρχεται στην ''τελική της φάση'', στην οποία ο πρόεδρος Μπους και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα εντείνουν την διπλωματία σε μια τελευταία προσπάθεια για να αποφύγουν τον πόλεμο.

    "Εισερχόμαστε τώρα στην τελική φάση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ στους δημοσιογράφους που ταξιδεύουν με τον Μπους στην πόλη Μίσιγκαν την περιοχής Γκράν Ράπιντς, μία ημέρα μετά την ομιλία του για "Κατάσταση της Ενωσης".

    "Κατά την τελική αυτή φάση, αυτό το οποίο θα αποκαλυφθεί είναι ένα παράθυρο στη διπλωματία", από το οποίο ο Τ. Μπους και οι ΗΠΑ θα εντείνουν τις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους και τον ΟΗΕ, είπε ακόμη ο Φλέισερ.

    Ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν εμφανίζεται απτόητος και γελώντας με το πούρο στο χέρι διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου για διασυνδέσεις του Ιράκ με την Αλ Κάιντα.

    Ο Ιρακινός υπουργός Πολιτισμού Χαμάντ Γιουσέφ Χαμάντι σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τόνισε πως "ότι και να κάνει, ο Αμερικανός πρόεδρος, αν επιμείνει να διεξάγει έναν πόλεμο κατά του Ιράκ, θα τον πολεμήσουμε και θα δώσουμε στις ΗΠΑ ένα πολύ αυστηρό μάθημα".

    Αυτή την ώρα συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας, κεκλεισμένων των θυρών, ενώ όλοι συζητούν τις κρίσιμες ημερομηνίες που ακολουθούν.

    Την Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου, στο Καμπ Ντέηβιντ, ο Τζωρτζ Μπους και ο Τόνι Μπλερ θα συζητήσουν θέματα στρατηγικής για τον επερχόμενο πόλεμο στο Ιράκ.

    Στις 14 Φεβρουαρίου οι επιθεωρητές θα καταθέσουν την τελική τους έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Διάγγελμα Μπους

    Ένα χρόνο μετά την ομιλία του για τον "άξονα του κακού", στην οποία είχε συνδέσει το Ιράκ με το Ιράν και τη Βόρειο Κορέα, ο Αμερικανός πρόεδρος αφιέρωσε ένα σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    "Εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν αφοπλισθεί, για την ασφάλεια του λαού μας και για την ειρήνη στο κόσμο θα ηγηθούμε εκστρατείας για να τον αφοπλίσουμε και να είσαστε σίγουροι ότι θα νικήσουμε", είπε ο πρόεδρος Μπους καταχειροκροτούμενος από το ακροατήριό του στο Κογκρέσο.

    Ελπίζοντας να ενισχύσει τα επιχειρήματά του για την επικινδυνότητα του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, ο Τζορτζ Μπους δήλωσε πως τα στοιχεία από τις μυστικές υπηρεσίες, τις υποκλοπές επικοινωνιών και τις αποκαλύψεις ατόμων που βρίσκονται ήδη στα χέρια των Αμερικανών, τεκμηριώνουν πως ο Σαντάμ υποθάλπει και κρύβει τρομοκράτες, πολλοί εκ των οποίων είναι μέλη της Αλ Κάιντα.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι στις 5 Φεβρουαρίου θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στοιχεία για τα όπλα του Ιράκ και κάλεσε τον γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να δεχθεί να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος και θα του παραδώσει στοιχεία για τα ιρακινά προγράμματα μαζικής καταστροφής.

    Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, κλείνοντας τα εσωτερικά μέτωπα, ανήγγειλε μέτρα για την ανόρθωση της οικονομίας, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την ύφεση της οικονομίας στις τρομοκρατικές επιθέσεις, τα επιχειρηματικά σκάνδαλα, και την πτώση στις χρηματιστηριακές αγορές.

    Ο Μπους πρότεινε οι φορολογικές μειώσεις που έχουν αποφασισθεί για το 2004 και το 2006 να καταστούν "μόνιμες και ισχύουσες από φέτος" και κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει την κατάργηση της "άδικης" διπλής φορολογίας στα μερίσματα. "Εργασίες δημιουργούνται όταν αυξάνεται η οικονομία. Η οικονομία ευημερεί όταν οι Αμερικανοί έχουν περισσότερα χρήματα για να επενδύσουν", τόνισε ο Μπους.

    Ο αντίκτυπος του διαγγέλματος Μπους, ήταν άμεσος καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου CBS, η οποία δημοσιοποιήθηκε αμέσως, μετά το ποσοστό των Αμερικανών που τάσσονται υπέρ της στρατιωτικής δράσης για την απομάκρυνση του Ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν ανήλθε σε 77%, ενώ πριν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 67%.

    Ανήσυχη η διεθνής κοινότητα

    Η διεθνής κοινότητα πάντως εμφανίζεται συγκρατημένη, καθώς οι περισσότερες χώρες εκφράζουν το προβληματισμό τους για το τι μέλλει γενέσθαι.

    Ευρωπαϊκή Ενωση, Ρωσία και Κίνα επιμένουν στο σεβασμό των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και ζητούν χρονική παράταση για τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, ωστόσο ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ εξέφρασε αμφιβολίες για την αποφυγή του πολέμου στο Ιράκ. Οι αποφάσεις για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ ''πρέπει να παραμείνουν στα χέρια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ'', δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ.

    Οι δηλώσεις του προέδρου Μπους για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τη θέση μας, ότι πρέπει να υπάρξει παράταση της αποστολής των διεθνών επιθεωρητών στο Ιράκ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ, κατά την άφιξή του στη Σόφια, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη.

    Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε ορισμένες χώρες, αλλά κοινή είναι η εκτίμηση ότι το πρόβλημα με το Ιράκ πρέπει να λυθεί με ειρηνικό τρόπο, τόνισε ο κ. Ιβανόφ.

    Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ξεκινά την Κυριακή περιοδεία στη Μέση Ανατολή, ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ είναι πιθανό να μεταβεί και στη Βαγδάτη. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι είναι αυτονόητος ο στόχος της ΕΕ: να υπάρξει δημοκρατία στο Ιράκ. Επίσης, ομάδα 35 ευρωβουλευτών μεταβαίνουν στη Βαγδάτη στο πλαίσιο ειρηνευτικής πρωτοβουλίας.

    Την πρόθεση της Ουάσινγκτον να παρουσιάσει νέα στοιχεία για το ιρακινό οπλοστάσιο, στο Συμβούλιο Ασφαλείας χαιρέτησαν Γαλλία Αυστραλία, Ιαπωνία και ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή, να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για να αποφευχθεί η καταστροφή, που θα σημάνει ένας πόλεμος στο Ιράκ.

    Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι επιτρέπει τη χρήση των βάσεων στο έδαφός της από τους Αμερικανούς.

    [07] Νεπάλ: Έτοιμοι για ειρηνευτικές συνομιλίες οι Μαοϊστές

    29/1/2003 7:57:00 μμ

    Οι Μαοϊστές αντάρτες του Νεπάλ ανακοίνωσαν σήμερα ότι είναι έτοιμοι για κατάπαυση του πυρός και για ειρηνευτικές συνομιλίες, 14 μήνες μετά απο τον προηγούμενο γύρο διαπραγματεύσεων, ο οποίος οδηγήθηκε σε αδιέξοδο και είχε ως αποτέλεσμα να ακολουθήσει μία από τις πλέον αιματηρές περιόδους στην εξάχρονη εξέγερσή τους. Η κυβέρνηση θεώρησε ευπρόσδεκτη τη κίνηση, μετά από εφτά χρόνια συγκρούσεων, την οποία ανακοίνωσε ο ηγέτης των ανταρτών Πρασάντα προς τις εφημερίδες του Νεπάλ. Περίπου 7.800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην εξέγερση των Μαοϊστών ανταρτών, από το 1996, που στόχο έχει την ανατροπή της συνταγματικής μοναρχίας στο Νεπάλ.

    "Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μία κατάπαυση του πυρός με άμεση ισχύ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πρασάντα.

    Σύμφωνα με τον Πρασάντα, οι Μαοϊστές ήλθαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση μετά από διαβουλεύσεις που είχαν τα δύο μέρη.

    Σύντομα θα αρχίσει διάλογος, καθώς η κυβέρνηση συμφώνησε με τους τρεις όρους του Πρασάντα:

    να παύσουν να αποκαλούνται οι Μαοϊστές τρομοκράτες, να ακυρωθούν τα λύτρα για την σύλληψή τους και να αποσυρθούν τα διεθνή εντάλματα σύλληψης για τους ηγέτες τους.

    [08] Συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας στον ενεργειακό τομέα

    29/1/2003 9:29:00 μμ

    Μνημόνιο με το οποίο εκφράζεται η βούληση Ελλάδας και Βουλγαρίας να προχωρήσουν στην υλοποίηση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης υπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης της γειτονικής χώρας Βαλεντίν Τσερόφσκι. Το μνημόνιο υπεγράφη στην Αθήνα και θα αποσταλεί στη ρωσική κυβέρνηση προκειμένου και οι τρεις πλευρές να συντονίσουν τις ενέργειές τους για τη γρήγορη υλοποίηση του έργου.

    Τσοχατζόπουλος: Ωρίμασαν οι συνθήκες

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε πως "ωρίμασαν οι συνθήκες ώστε να λειτουργήσει ο αγωγός, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο, μέσω της χώρας μας, στις διεθνείς αγορές". Έργο εξαιρετικής σπουδαιότητας για τη Βουλγαρία χαρακτήρισε από την πλευρά του την κατασκευή του αγωγού ο κ. Τσερόφσκι.

    Οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν ως επιβεβλημένη την κατασκευή του αγωγού από τεχνικής πλευράς, διαπιστώνοντας τις τεχνικές αδυναμίες που υπάρχουν στη διέλευση πετρελαίου με πλοία μέσω Βοσπόρου, ενώ συμφώνησαν και στο ότι το συγκεκριμένο έργο συμβάλλει τόσο στην ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, αλλά και ανταποκρίνεται στην υλοποίηση της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ενέργειας σε περιφερειακό επίπεδο, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του αγωγού.

    [09] Ενημέρωση δικαστικού και νομικού κόσμου για τους Ολυμπιακούς

    29/1/2003 10:35:00 μμ

    Την διαβεβαίωση ότι θα κάνουμε εξαιρετικούς Ολυμπιακούς Αγώνες έδωσε η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ''Αθήνα 2004'' Γιάννα Αγγελοπούλου, σε εκδήλωση ενημέρωσης του δικαστικού και νομικού κόσμου της χώρας, για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Φίλιππου Πετσάλνικου. Όσον αφορά στις φήμες για κακοδιαχείριση στην Οργανωτική Επιτροπή, η κ. Αγγελοπούλου τόνισε ότι ο "Αθήνα 2004" διαχειρίζεται την προετοιμασία των Αγώνων, με απόλυτη διαφάνεια και με σαφή επίγνωση της μεγάλης ευθύνης μας απέναντι στους Έλληνες πολίτες''.

    Αγγελοπούλου: Πλήρης διασφάλιση νομιμότητας και διαφάνειας

    Συγκεκριμένα, η Γιάννα Αγγελοπούλου υποστήριξε ότι λειτουργούν ανελλιπώς και με πλήρη αυτονομία η τριμελής Ελεγκτική Επιτροπή, η υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου και οι Ορκωτοί Λογιστές, προκειμένου να υπάρχει πλήρης διασφάλιση των αρχών της νομιμότητας και της διαφάνειας, που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία του ''Αθήνα 2004''.

    Επίσης, η κ. Αγγελοπούλου σημείωσε την εθνική διάσταση του εγχειρήματος, διευκρινίζοντας ότι "πρόκειται για μία ευθύνη που δεν περιορίζεται μόνο στην Πολιτεία ή στην Οργανωτική Επιτροπή, αλλά που ανήκει σε όλους μας συλλογικά και στον καθένα μας ατομικά".

    Όσον αφορά στα αθλητικά και έργα υποδομής, η πρόεδρος του ''Αθήνα 2004'' επισήμανε ότι αυτά δεν είναι μόνο για τις 17 ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.

    Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος αναφέρθηκε στους ταχείς ρυθμούς με τους οποίους προετοιμάζεται το υπουργείο, προκειμένου να εκπληρώσει έγκυρα και με απόλυτη επάρκεια τις θεσμικές υποχρεώσεις του για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης ανοικτός διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου, που θα αναλάβει το έργο της δημιουργίας ηλεκτρονικού αρχείου, Ποινικού Μητρώου στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου.

    Ο κ. Πετσάλνικος επισήμανε ότι στο υπουργείο έχει τεθεί ως προτεραιότητα το έργο της μηχανογράφησης των Ποινικών Μητρώων των εισαγγελιών πρωτοδικών των έξι Ολυμπιακών Πόλεων, ενώ σημείωσε ότι έχει προγραμματιστεί η επαρκής και ποιοτική στελέχωση των υπηρεσιών με το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό.

    [10] Νικηφόρο το πρώτο φιλικό της εθνικής με την Κύπρο

    29/1/2003 8:39:00 μμ

    Με νίκη ξεκίνησε η εθνική ομάδα των ανδρών τη σειρά των φιλικών της αγώνων, εν όψει της αναμέτρησης με την Βόρεια Ιρλανδία, στις 2 Απριλίου, για τα προκριματικά του Euro 2004. Στον αγώνα που έγινε στη Λάρνακα, παρουσία 1.000 θεατών, η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ κέρδισε με 2-1 την Κύπρο. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 28' με πέναλτι του Μιχάλη Κωνσταντίνου. Η εθνική μας ισοφάρισε με τον Τάκη Φύσσα στο 53' και προηγήθηκε στο 70' με γκολ του Λάμπρου Χούτου.

    Από ένα ημίχρονο είχαν οι δύο ομάδες

    Ο Οτο Ρεχάγκελ, στο πρώτο από τα τρία φιλικά, που έχει προγραμματίσει για την εθνική μας, δεν είχε στη διάθεσή του τον Ντέμη Νικολαϊδη και τον Θοδωρή Ζαγοράκη. Απόντες ήταν επίσης οι "ξενιτεμένοι" Νταμπίζας, Κωνσταντινίδης, Δέλλας, Χαριστέας και Βρύζας.

    Με την Κύπρο ξεκίνησαν οι επιθετικοί του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού, Γιαννάκης Οκκάς και Μιχάλης Κωνσταντίνου αντίστοιχα.

    Οι δύο ομάδες είχαν από ένα καλό ημίχρονο, αφού στο πρώτο η Κύπρος κυριάρχησε, ενώ η Ελλάδα ήταν σαφώς βελτιωμένη στην επανάληψη.

    Πιο ορεξάτη η Κύπρος, στο πρώτο ημίχρονο κατάφερε να ανοίξει το σκορ στο 28', όταν μετά από όμορφο συνδυασμό του Εγκωμίτη με τον Θεοδότου, ο τελευταίος ανατράπηκε από τον Πατσατζόγλου και ο διαιτητής Λούης Λοϊζου έδειξε πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Κωνσταντίνου, που έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Νικοπολίδη.

    Η εικόνα της εθνικής μας άλλαξε στην επανάληψη, καθώς παρατάχθηκε με εννέα διαφορετικούς παίχτες στην σύνθεσή της. Η ισοφάριση για την ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ ήρθε στο 53', όταν σε σέντρα του Μπασινά, ο Φύσσας σηκώθηκε ανενόχλητος και με κεφαλιά έστειλε την μπάλά να βρει πρώτα το δοκάρι και στη συνέχεια να καταλήξει στα δίχτυα του Παναγιώτου.

    Η Ελλάδα διπλασίασε τα τέρματά της στο 70', όταν μετά από σουτ του Καραγκούνη, παρενεβλήθη ο Χούτος, που άλλαξε την πορεία της μπάλας για να γίνει το 1-2.

    Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

    ΕΛΛΑΔΑ: Νικοπολίδης, Πατσατζόγλου, Βενετίδης, Σεϊταρίδης, Κυργιάκος, Μπασινάς, Γιαννακόπουλος, Καραγκούνης, Λυμπερόπουλος, Τσιάρτας, Ναλιτζής.

    Στην επανάληψη ο κ. Ρεχάγκελ χρησιμοποίησε και τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές της αποστολής, δηλαδή τους Χαλκιά, Γκούμα, Κωνσταντινίδη, Φύσσα, Αντζα, Χούτο, Αγρίτη, Βάλλα, Γεωργιάδη και Καφέ.

    ΚΥΠΡΟΣ: Παναγιώτου, (60' Σιημητράς) Κονναφής, (60' Μ. Νικολάου), Δασκαλάκης, Ν. Νικολάου, Σπύρου, (60' Γεωργίου), Θεοδότου, Οκκάς, (46' Γιασεμάκης), Καϊάφας, (46' Χαραλαμπίδης), Μ. Κωνσταντίνου, (60' Αγαθοκλέους), Οκκαρίδης, και Εγκωμίτης (46' Μιχαήλ).

    [11] Ευρωλίγκα: Αγκαλία με την πρώτη θέση ο ΠΑΟ

    29/1/2003 11:41:00 μμ

    Το πιο αποφασιστικό βήμα για την κατάληψη της πρώτης θέσης στον δεύτερο όμιλο της ευρωλίγκα έκανε απόψε ο Παναθηναϊκός. Οι πρωταθλητές Ευρώπης νίκησαν στο κλειστό του Σπόρτιγκ με 86-83 την Ταουγκρές, στο πλαίσιο της 12ης ημέρας της διοργάνωσης. Τώρα, η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς κρατά στα χέρια της την πρώτη θέση, αρκεί να κερδίσει την τελευταία αγωνιστική στα Πατήσια την Ολίμπια Λιουμπλιάνας. Κορυφαίοι για τους "πράσινους" ήταν ο Φώτσης με 17 και ο ΜακΝτόναλντ με 14 πόντους, αντίστοιχα.

    Για την ίδια διοργάνωση, η ΑΕΚ δεν κατάφερε να πάρει μια νίκη γοήτρου από την Ορτέζ στη Γαλλία, καθώς έχασε με 86-84, αν και προηγούνταν στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα.

    [12] Με επεισόδια το ''Final 8'' του κυπέλλου Ελλάδας στο βόλεϊ

    29/1/2003 11:00:00 μμ

    Τρία άτομα μεταφέρθηκαν μαχαιρωμένα στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης, χωρίς ωστόσο να διατρέχει κίνδυνο η υγεία τους, μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν το απόγευμα μεταξύ φιλάθλων του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στο χωριό Ασέα Αρκαδίας, κατά τη μετάβασή τους στην Καλαμάτα για το "Final 8" του βόλεϊ. Στον αγωνιστικό τομέα, οι "πράσινοι" επικράτησαν με 3-1 σετ του Ολυμπιακού. Νωρίτερα, ο ΠΑΟΚ ήταν η πρώτη ομάδα που πήρε το εισιτήριο για τους "4" του κυπέλλου Ελλάδας, κερδίζοντας με 3-1 σετ την Ορεστιάδα. Την Πέμπτη, ο Αρης αντιμετωπίζει την Α.Ε. Νίκαιας και ο Ηρακλής την Ε.Α. Πατρών.

    [13] Νέα επιστημονική μέθοδος κατά του καρκίνου

    29/1/2003 7:48:00 μμ

    Επιστήμονες σε εταιρεία Βιοτεχνολογίας στη Βόρεια Ιρλανδία ανέπτυξαν μια τεχνική χωρίς νυστέρι, η οποία χρησιμοποιήθηκε για την καταστροφή καρκινικών κυττάρων σε ποντίκια. Αντί της χειρουργικής, της χορήγησης φαρμάκων ή της θεραπείας με ακτινοβολία, οι ερευνητές της εταιρείας Gendel χρησιμοποίησαν ένα ηλεκτρικό πεδίο και υπέρηχους για να καταστρέψουν καρκινικά κύτταρα σε εργαστηριακό επίπεδο και για να διαλύσουν τους καρκινικούς όγκους που είχαν 50 ποντίκια, γράφει σήμερα η επιθεώρηση ''New Scientist''.

    Προβληματισμός για την εφαρμογή σε ανθρώπους

    Μολονότι η τεχνική αυτή βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, η εταιρεία Gendel πιστεύει ότι θα μπορούσε στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία των όγκων στον εγκέφαλο και στο λαιμό και προσδοκά να αρχίσει τη δοκιμή της σε ανθρώπους σε δύο χρόνια.

    "Η τεχνική στηρίζεται στην εφαρμογή ενός ηλεκτρικού πεδίου σε έναν όγκο ώστε να καταστεί ευάλωτος στην αιφνίδια εκπομπή υπέρηχων που ακολουθεί. Ο συνδυασμός αυτός δείχνει να προκαλεί την αυτοκαταστροφή των όγκων'', γράφει η επιθεώρηση, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι επιστήμονες παραδέχονται ότι δεν ξέρουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα διαρρηγνύονται όταν πλήττονται από τους υπέρηχους.

    Η επιθεώρηση επισημαίνει τέλος ότι και άλλες καρκινικές θεραπείες που είχαν αποτελέσματα σε ζώα δεν ήταν επιτυχείς στους ανθρώπους και ότι ειδικοί στα θέματα καρκίνου τόνισαν ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για τη νέα αυτή τεχνική.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 29 January 2003 - 21:53:45 UTC