Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες καταθέσεις για την υπόθεση των εκβιασμών
  • [02] Στενεύουν τα περιθώρια εξεύρεσης λύσης για το Κυπριακό
  • [03] Νέα επίθεση σε ιρακινούς στόχους
  • [04] Πέθανε με ευθανασία το πρόβατο Ντόλι

    [01] Νέες καταθέσεις για την υπόθεση των εκβιασμών

    14/2/2003 8:16:00 μμ

    Την πιθανότητα η δολοφονία του Μιχάλη Βρανόπουλου να συνδέεται με την υπόθεση των εκβιασμών στο όνομα της "17Ν", διερευνά πλέον ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Την Παρασκευή κατέθεσαν ενώπιον του, η δημοσιογράφος Ελένη Ζαμαρία, που εργαζόταν στις επιχειρήσεις του Γρηγόρη Μιχαλόπουλου και ήταν μάρτυρας της δολοφονίας του Βρανόπουλου, αλλά και ο πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Δημήτρης Γερμίδης, που είναι μάρτυρας στην υπόθεση της δολοφονίας του Βρανόπουλου.

    Συνδέεται η δολοφονία Βρανόπουλου με τους εκβιασμούς;

    Η παρουσία του εκδότη Μιχαλόπουλου, στον τόπο της δολοφονίας αλλά και το ενδεχόμενο ο Μιχάλης Βρανόπουλος να δέχθηκε εκβιασμούς ή απειλές πριν δολοφονηθεί από την "17Ν", απασχολούν το τελευταίο στάδιο της εισαγγελικής έρευνας.

    Επί μιάμιση ώρα κατέθετε το πρωί της Παρασκευής η δημοσιογράφος Ελένη Ζαμαρία η οποία ήταν, μαζί με τον Μιχαλόπουλο, αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονία, τον Ιανουάριο του 1994.

    Η κ. Ζαμαρία δήλωσε πως είδε να πυροβολούν το Μιχάλη Βρανόπουλο την ώρα που κατέβαινε από το ταξί για να πάει στο κανάλι "Τηλετώρα", όπου και εργαζόταν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η μάρτυρας ρωτήθηκε για το πως βρέθηκε εκεί και ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος και εάν εκείνη τον είχε ειδοποιήσει. Ωστόσο, η ίδια απέκλεισε το ενδεχόμενο να ευθύνεται ο εκδότης για εκβιασμούς.

    Στον εισαγγελέα, όμως κατέθεσε το πρωί και ο πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Δημήτρης Γερμίδης, που υπήρξε και ο ίδιος κάποτε υποψήφιος στόχος της "17Ν".

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεσή του, ο κ. Γερμίδης υποστήριξε πως δεν γνωρίζει αν είχε δεχθεί εκβιασμό ο Μιχάλης Βρανόπουλος, λόγω της μακράς απουσίας του στο εξωτερικό.

    Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να εξεταστεί πιθανότατα και ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος ο οποίος θα πρέπει να απαντήσει στις καταγγελίες σε βάρος του για εκβιασμούς στο όνομα της "17Ν" και όχι μόνο.

    [02] Στενεύουν τα περιθώρια εξεύρεσης λύσης για το Κυπριακό

    14/2/2003 8:12:00 μμ

    "Τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά για το Κυπριακό αν δεν βρεθεί λύση έως τις 28 Φεβρουαρίου" δήλωσε μετά τη συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς παρουσία του, ο Αλβάρο Ντε Σότο την Παρασκευή. Ωστόσο τόνισε ότι ο Κόφι Αναν πιστεύει πως υπάρχουν πιθανότητες για λύση έως το τέλος του τρέχοντος μηνός. Να σημειωθεί ότι η συνάντηση των δύο ηγετών στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, αποτελεί και την τελευταία πριν από τις εκλογές της Κυριακής.

    Προσδοκίες από την επίσκεψη Ανάν

    Ιστορικό σταθμό στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού χαρακτήρισε την άφιξη Ανάν στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, αλλά επισήμανε ότι δεν μπορεί να προβλέψει κατά πόσο οι χειρισμοί του Γενικού Γραμματέα θα οδηγήσουν σε λύση.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας το οποίο θα συζητηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Ιωάννης Κασουλίδης, είπε ότι λόγω των εορτών του Μπαϊραμιού, η Τουρκική πλευρά δεν έχει δώσει ακόμα ημερομηνία συζήτησης του θέματος. Αναφορικά με το θέμα της πραγματοποίησης διάσκεψης τύπου Κάμπ Ντέηβιντ για το Κυπριακό, όπως δημοσιεύθηκε σε εφημερίδες και μεταδόθηκε από τηλεοπτικά δίκτυα, ο κ.Κασουλίδης ανέφερε ότι δεν έχει βολιδοσκοπηθεί από κανένα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Γενικός Γραμματέας έρχεται για να ορίσει νέα ημερομηνία για επίτευξη λύσης. Είναι σημαντική εξέλιξη, πρόσθεσε, αλλά ουσιαστική εξέλιξη θα είναι η αλλαγή της αδιάλλακτης στάσης της τουρκικής πλευράς.

    Ο πρόεδρος του ΚΙΣΣΟΣ, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τον Τάσσο Παπαδόπουλο είναι έτοιμες να διαπραγματευθούν κατά τρόπο συνετό και διεκδικητικό το σχέδιο που θα καταθέσει ο Γενικός Γραμματέας.

    Ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, δήλωσε ότι βρισκόμαστε ενώπιον ουσιαστικών εξελίξεων. Οι πληροφορίες, πρόσθεσε, από τη Τουρκία, δείχνουν ότι η Αγκυρα αντιλαμβάνεται πως το Κυπριακό πρέπει να λυθεί στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Ο υποψήφιος για την προεδρία, Τάσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως η επίσκεψη Ανάν στην Κύπρο φανερώνει πως υπάρχει αδιέξοδο και πως πρέπει να γίνουν πολλές προσπάθειες, ώστε τελικά να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό. Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα έχει ως αποτέλεσμα η Τουρκία να πεισθεί και να μετακινηθεί από τις αδιάλλακτες θέσεις της.

    [03] Νέα επίθεση σε ιρακινούς στόχους

    14/2/2003 9:03:00 μμ

    Αεροσκάφη που μετέχουν στις αμερικανο-βρετανικές περιπολίες στο Ιράκ επιτέθηκαν σε ιρακινά πυραυλικά συστήματα στη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων στο νότιο Ιράκ, στην τρίτη επιδρομή εναντίον ιρακινών στόχων που γίνεται σε μία εβδομάδα. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι τα αεροσκάφη έριξαν τηλεκατευθυνόμενα βλήματα εναντίον δύο ιρακινών κινητών συστημάτων πυραύλων εδάφους-αέρος που βρίσκονταν κοντά στην Μπάσρα, νοτιανατολικά της Βαγδάτης. Αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη πλήττουν εδώ και μήνες ιρακινά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, ραντάρ και συστήματα επικοινωνίας στη βόρεια και νότια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων στο Ιράκ.

    [04] Πέθανε με ευθανασία το πρόβατο Ντόλι

    14/2/2003 10:09:00 μμ

    Σε ευθανασία υπεβλήθη το πρόβατο Ντόλι, το πρώτο κλωνοποιημένο πλάσμα, που ήρθε στον κόσμο, επειδή έπασχε κυρίως από μια πνευμονική νόσο. Αυτό ανακοίνωσε την Παρασκευή το Ινστιτούτο Ρόσλιν, του Εδιμβούργου, στη Σκοτία, στο οποίο η Ντόλι όφειλε την ύπαρξή της. Η Ντόλι ήταν το 1996 το πρώτο ζώο, που κλωνοποιήθηκε στον κόσμο από ενήλικο κύτταρο θηλαστικού. Η γέννησή της όμως αποκαλύφθηκε το 1997.

    Η απόφαση να υποβληθεί σε ευθανασία ελήφθη έπειτα από κτηνιατρική εξέταση, η οποία έδειξε ότι έπασχε από εξελισσόμενη κατά στάδια πνευμονική νόσο, διευκρίνισε το Ινστιτούτο. Η Ντόλι είχε γεννηθεί με χρωμοσωμικές ανωμαλίες και υπέφερε από πολύ πρώιμη αρθρίτιδα, λαμβάνοντας υπόψη το νεαρό της ηλικίας της.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 14 February 2003 - 21:53:54 UTC