Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τσουχτερό κρύο και χιόνια σε όλη τη χώρα
  • [02] Επαφές του Α. Κακλαμάνη στην Ινδία
  • [03] Στον εισαγγελέα σήμερα ο Γρ. Μιχαλόπουλος
  • [04] Καθίζηση στο Πανόραμα Βούλας παρέσυρε δύο ΙΧ
  • [05] Λαχτάρισαν οι μικροί επιβάτες σχολικού λεωφορείου
  • [06] Κινητοποιήσεις δημοσιογράφων στην ΕΡΤ
  • [07] Η ΕΡΑ έχασε μία εκλεκτή συνάδελφο
  • [08] Εμπρηστικός μηχανισμός σε ΑΤΜ τράπεζας
  • [09] Προσφυγή της ΕΕ για το θέμα της Ολυμπιακής
  • [10] Πολύνεκρη τραγωδία σε μετρό της Ν. Κορέας
  • [11] Β. Κορέα:Απειλεί να καταγγείλει ανακωχή με τις ΗΠΑ
  • [12] Φιλιππινέζικες ασκήσεις υπό αμερικανικό έλεγχο
  • [13] Μία φωνή από την Ευρώπη για το Ιράκ
  • [14] ΗΠΑ-Βρετανία καταθέτουν αύριο το νέο σχέδιο στον ΟΗΕ
  • [15] Συμμαχικά αεροσκάφη έπληξαν ιρακινούς στόχους
  • [16] Στη Μόσχα ο Ρ. Πρόντι για το ιρακινό
  • [17] Απολύσεις στο Ρόιτερ λόγω οικονομικών προβλημάτων
  • [18] Εκατομμύρια ζωές ''υπό συζήτηση'' στον τρίτο κόσμο...
  • [19] Καφάσι με μπανάνες και 114 κιλά κοκαΐνη

    [01] Τσουχτερό κρύο και χιόνια σε όλη τη χώρα

    18/2/2003 11:01:00 πμ

    Βαρυχειμωνιά σε όλη τη χώρα, με βροχές, καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά και θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη, ωστόσο τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν από το απόγευμα. Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, ενώ ανοιγοκλείνουν τα πορθμεία. Με αλυσίδες γίνεται η κίνηση των οχημάτων στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο της χώρας. Στην Αττική, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στον δρόμο προς την Πάρνηθα από το τελεφερίκ και πάνω και από Μαλακάσα προς Αγιο Μερκούριο, ενώ απαραίτητες είναι οι αλυσίδες στην παλαιά εθνική οδό ΑΘηνών-Θηβών και από την Παλαιά Πεντέλη προς Αγιο Πέτρο.

    Αποκλεισμένες πολλές περιοχές, τεράστια τα προβλήματα

    Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα απο την πλατεία της παλαιάς Πεντέλης προς τον Αγιο Πέτρο και στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών, μετά τη διασταύρωση Βιλλίων προς Κάντζα και Πόρτο Γερμενό.

    Δεκάδες χωριά σε ολόκληρη τη χώρα, παραμένουν αποκλεισμένα εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων, ενώ η κίνηση στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Κλειστή παραμένει η εθνική οδός Ιωαννίνων-Τρικάλων, στο ύψος της Κατάρας, ενώ με προβλήματα διεξάγεται και η κίνηση σε διάφορα σημεία της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης.

    Σε όλα τα εθνικά και επαρχιακά οδικά δίκτυα ρίχνονται ποσότητες αλατιού, ενώ το πρώτο δρομολόγιο για Θεσσαλονίκη έγινε στις 8 το πρωί. Χιόνια πέφτουν και σε πολλές άλλες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και δημιουργήθηκαν ανάλογα προβλήματα.

    Στην Καβάλα δεν γίνονται τα δρομολόγια προς τα ορεινά χωριά του νομού, λόγω του πυκνού χιονιού που πέφτει από το πρωί, καθώς και στις δυτικές περιοχές. Τα χιόνια κάλυψαν ακόμα και πολλές συνοικίες της Καβάλας, που βρίσκονται περιμετρικά της πόλης.

    Με απόφαση του νομάρχη Θεόδωρου Καλλιουτζή, δεν λειτουργούν τα σχολεία στους βόρειους και τους δυτικούς δήμους της Καβάλας, ενώ ανοικτά είναι τα σχολεία μέσα στην πόλη, εκτός από το 5ο Λύκειο.

    Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από την κακοκαιρία και στην Αχαΐα. Αποκλεισμένα εξακολουθούν να παραμένουν χωριά στα ορεινά, ενώ κλειστοί είναι οι δρόμοι Πούντας-Καλαβρύτων και Καλαβρύτων-Αιγίου μέσω Φτέρης. Συνεργεία της νομαρχίας Αχαΐας προσπαθούν να ανοίξουν τους δρόμους, ενώ οι καιρικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί. Κανονικά λειτουργεί από το πρωί η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου.

    Στο μεταξύ, με απόφαση του νομάρχη Αχαΐας Δημήτρη Κατσικόπουλου, δεν λειτούργησαν σήμερα τα σχολεία στους τέσσερις δήμους της πρώην επαρχίας Καλαβρύτων, καθώς επίσης το σχολείο της Κρήνης στο δήμο Συμπολιτείας και του οικισμού Λόφος στο Διακοπτό.

    Στο βορειοανατολικό Αιγαίο επικρατούν ισχυροί άνεμοι και δεν έγινε κανένα από τα πρωινά δρομολόγια για Θάσο από Καβάλα και έτσι το νησί παραμένει αποκλεισμένο για τρίτη κατά σειρά μέρα.

    Εν τω μεταξύ, μέτρα συνολικού κόστους περίπου 12,5 δισ. δραχμών για την αντιμετώπιση των ζημιών και την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων παραγωγών από τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν το νομό Εβρου, ανακοίνωσε από την περιοχή κυβερνητικό κλιμάκιο.

    [02] Επαφές του Α. Κακλαμάνη στην Ινδία

    18/2/2003 10:50:00 πμ

    Η απόφαση του έκτακτου Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες για το θέμα του Ιράκ,η ανάγκη εκδημοκρατισμού του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και οι ινδοπακιστανικές σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε το πρωί στο Νέο Δελχί ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης με την αντιπρόεδρο της Ανω Βουλής της Ινδίας και πρώην πρόεδρο της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Νάτζμα Χέπτουλα. Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία του κ. Κακλαμάνη ξεναγήθηκε στη βιβλιοθήκη της Βουλής και είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει συνεδριάσεις, τόσο της Κάτω όσο και της Ανω Βουλής με θέματα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Το απόγευμα ο κ. Κακλαμάνης πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ινδίας Αμπντούλ Καλάμ και τον υπουργό Εξωτερικών Γιάσουαν Σινχα.

    Ικανοποίηση για την απόφαση της Ε.Ε

    Ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε στην απόφαση του έκτακτου Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε τη Δευτέρα, που συνεκλήθη με ελληνική πρωτοβουλία και τόνισε ότι έγινε σεβαστή η επιθυμία των λαών της Ευρώπης, όπως αυτή εκφράστηκε με τις συγκεντρώσεις χιλιάδων Ευρωπαίων στις μεγαλύτερες πόλεις της γηραιάς ηπείρου για την κατοχύρωση της ειρήνης και την αποφυγή του πολέμου.

    Από την πλευρά της η κ. Χέπτουλα τόνισε την πλήρη συμφωνία της χώρας της για ειρηνική επίλυση όλων των προβλημάτων και ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην ''σοφία των Ευρωπαίων ηγετών που με την απόφασή τους κινήθηκαν μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών''.

    Παράλληλ, χαρακτήρισε κρίσιμη την περίοδο που διανύουμε, για την ενίσχυση του ΟΗΕ ''έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει διάφορες καταστάσεις και να μην επιτρέπει σε μεμονωμένες χώρες να προχωρήσουν από μόνες τους για θέματα που έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο''.

    Τόσο ο κ. Κακλαμάνης όσο και η κ. Χέπτουλα, η οποία ανήκει στο κόμμα του Κογκρέσου, εξέφρασαν την ανησυχία τους γιατί συγκεντρώνονται σύννεφα πολέμου που απειλούν τόσο την περιοχή, όσο και ολόκληρο τον κόσμο.

    Μάλιστα ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής αναφέρθηκε και στις συνέπειες που θα έχει ένας ενδεχόμενος πόλεμος στο Ιράκ για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.

    Ο κ. Κακλαμάνης επίσης υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό για την εξασφάλιση της ειρήνης να γίνει απόλυτα σεβαστός ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην ανάγκη ανασύνθεσης του Συμβουλίου, κατάργησης του βέτο και αντιπροσωπευτικότερης σύνθεσης, χαρακτηρίζοντας ''ακατανόητο'' η Ινδία να μην μετέχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Η κ. Χέπτουλα εξέφρασε τις ευχαριστίες της για την υποστήριξη που η Ελλάδα δίνει στην Ινδία ώστε να καταστεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και υπογράμμισε την ανάγκη εκδημοκρατισμού του διεθνούς αυτού οργανισμού, έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός αναφορικά με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

    Επίσης είπε ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να είναι πιο αντιπροσωπευτικές και να απηχούν τη γενικότερη σύνθεση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Θετικό το κλίμα των συνομιλιών

    Η αντιπρόεδρος της Ανω Βουλής της Ινδίας έθιξε και το πρόβλημα των σχέσεων με το Πακιστάν κάνοντας λόγο για υπόγειο πόλεμο που η Ινδία υφίσταται εδώ και 10 χρόνια εκ μέρους του Πακιστάν. Πάντως, εξέφρασε και σε αυτό το θέμα τις ευχαριστίες της προς την Ελλάδα για την υποστήριξη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Για το ίδιο θέμα ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε στην εκτίμηση που τρέφει η Ελλάδα για τις προσπάθειες της Ινδίας να αντιμετωπίσει με ειρηνικά μέσα το πρόβλημα στο Κασμίρ.

    Η κ. Χέπτουλα ζήτησε ακόμη στα πλαίσια της ανταλλαγής να δημιουργηθεί έδρα ινδικών σπουδών σε ελληνικό πανεπιστήμιο, αντίστοιχη με την έδρα ελληνικών σπουδών που έχει δημιουργηθεί στο πανεπιστήμιο του Δελχί και η οποία αυτή τη στιγμή στερείται καθηγητού. Κατέληξε δε λέγοντας ότι ο πολιτισμός είναι ένας τομέας όπου οι χώρες μπορούν να συνεργάζονται χωρίς σύνορα και χωρίς κίνδυνο εισβολής.

    [03] Στον εισαγγελέα σήμερα ο Γρ. Μιχαλόπουλος

    18/2/2003 9:01:00 πμ

    Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτρη Παπαγγελόπουλο καταθέτει σήμερα για την υπόθεση των εκβιασμών εις βάρος επιχειρηματιών, ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος. Ο εκδότης της εφημερίδας "Ελεύθερη Ωρα" εμπλέκεται στην υπόθεση, καθώς φέρονται να τον καταγγέλουν ως τον άνθρωπο που τους εκβίαζε το ζεύγος Αγγελόπουλου, ο Αργύρης Σαλιαρέλης, η Μαριάννα Λάτση και ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος έλαβε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης πριν περίπου ένα μήνα μετά τη δημοσιοποίηση αποσπάσματος από το ημερολόγιο του δολοφονηθέντος από τη ''17Ν'' Δημήτρη Αγγελόπουλου. Ο επιχειρηματίας υποστήριζε στο ημερολόγιο ότι ο κ. Μιχαλόπουλος τον είχε ενημερώσει το 1985 πως ήταν υποψήφιος στόχος της ''17Ν'' και ότι ο ίδιος θα μεσολαβούσε για να απαλειφθεί το όνομά του από τη λίστα της οργάνωσης. Ενα χρόνο αργότερα ο Δημήτρης Αγγελόπουλος δολοφονήθηκε από μέλη της Οργάνωσης.

    [04] Καθίζηση στο Πανόραμα Βούλας παρέσυρε δύο ΙΧ

    18/2/2003 8:09:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Μεγάλη καθίζηση σε μήκος περίπου 20 μέτρων σημειώθηκε στις 04.45 στην οδό Θεμιστοκλέους στο Πανόραμα Βούλας. Η υποχώρηση του εδάφους είχε ως αποτέλεσμα να παρασυρθούν δύο αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα σε πάρκινγκ πολυκατοικίας, ενώ τουλάχιστον ένα τετραώροφο κτίριο εκκενώθηκε προληπτικά. Στο σημείο βρίσκονται μηχανικοί του ΥΠΕΧΩΔΕ και άλλοι αρμόδιοι, οι οποίοι θα μελετήσουν το φαινόμενο προκειμένου να αποφανθούν για τις αιτίες του, το πως θα εξελιχθεί και το αν υπάρχει κίνδυνος για τα κτίρια που είναι χτισμένα εκεί.

    [05] Λαχτάρισαν οι μικροί επιβάτες σχολικού λεωφορείου

    18/2/2003 10:31:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ελαφρά τραυματίστηκαν ο οδηγός σχολικού λεωφορείου και ένα παιδάκι, όταν το όχημα συγκρούστηκε διαδοχικά με δύο ΙΧ αυτοκίνητα. Το τροχαίο συνέβη στις 06.45 στην οδό Πρωτοπαπαδάκη 28, στο Γαλάτσι. Μετά από ειδοποίηση περιοίκων έσπευσε περιπολικό και όχημα των Πρώτων Βοηθειών που παρέλαβε τον οδηγό και το παιδάκι και τους μετέφερε αντίστοιχα στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός και στο νοσοκομείο Παίδων. Οπως έγινε γνωστό από τους γιατρούς τόσο ο οδηγός όσο και το παιδάκι δε διατρέχουν κανένα κίνδυνο αλλά θα παραμείνουν προληπτικά για νοσηλεία.

    [06] Κινητοποιήσεις δημοσιογράφων στην ΕΡΤ

    18/2/2003 8:51:00 πμ

    Νέα στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν και σήμερα οι δημοσιογράφοι στην ΕΡΤ, μετά την ανακοίνωση νέων απεργιακών κινητοποιήσεων που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ. Χθες, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε παραάνομες τις στάσεις εργασίας των δημοσιογραφων της ΕΡΤ, που είχε κηρύξει η ΠΟΕΣΥ. Η Ενωση Συντακτών ανακοίνωσε στάσεις εργασίας τις ίδιες ώρες και μέρες που είχε κηρύξει η ΠΟΕΣΥ. Σήμερα, οι δημοσιογράφοι στο Ραδιόφωνο θα κάνουν στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και οι δημοσιογράφοι στην Τηλεόραση από τις 6 το απόγευμα έως τις 12 τα μεσάνυχτα.

    Σε ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος της ΕΣΗΕΑ προχώρησε η διοίκηση της ΕΡΤ καταγγέλλοντας ότι τα διοικητικά συμβούλια των δημοσιογραφικών Ενώσεων, αγνόησαν τις αποφάσεις του δικαστηρίου και υπενθυμίζει ότι η δημόσια Ραδιοτηλεόραση έδωσε κορυφαίο δείγμα ποιότητας το Σαββατοκύριακο- αναδεικνύοντας τις φιλειρηνικές διαδηλώσεις.

    Παράλληλα σημειώνει ότι εργαζόμενοι και πολίτες θα κρίνουν πλέον τη σκοπιμότητα αποφάσεων που επιμένουν να φιμώνουν σε κρίσιμες ώρες τα δημόσια ραδιοτηλεοπικά μέσα.

    Για κλίμα τρομοκρατίας εις βάρος των δημοσιογράφων και για απόπειρα πολιτικής επιστράτευσης κανει λογο στη νεα ανακοινωση της η ΕΣΗΕΑ, επισημαίνοντας ότι η Διοίκηση της ΕΡΤ, δυναμιτίζει την εργασιακή ειρήνη.

    [07] Η ΕΡΑ έχασε μία εκλεκτή συνάδελφο

    Πηγή: NET 105,8 fm 18/2/2003 8:43:00 πμ

    Η ΕΡΤ και ειδικότερα η Ελληνική Ραδιοφωνία φτωχότερη από σήμερα, καθώς θρηνεί την απώλεια μιας εκλεκτής και δραστήριας συναδέλφου. Πρόκειται για την Αθηνά Ανίση, η οποία έχασε τη μάχη για τη ζωή χθες αργά το βράδυ σε ηλικία 50 χρόνων. Η Αθηνά Ανίση ήταν ένα από τα επίλεκτα στελέχη της ΕΡΤ, υπήρξε εκφωνήτρια του Ραδιοφώνου για μία 20ετία. Τελευταία εργαζόταν στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

    Η Αθηνά Ανίση διακρινόταν για τον αδαμάντινο χαρακτήρα της, τη φιλοκόμματη φιλοπονία της, την επαγγελματική της ευσυνειδησία και την αξιέπαινη και παραδειγματική συνεργασία με τους συναδέλφους της.

    [08] Εμπρηστικός μηχανισμός σε ΑΤΜ τράπεζας

    18/2/2003 8:08:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό που αποτελείτο από γκαζάκια τοποθέτησαν άγνωστοι στις 2.20 τα ξημερώματα στο αυτόματο μηχάνημα της Alpha Bank στην οδό Νεαπόλεως 22 στο Βύρωνα. Ο μηχανισμός εξερράγη προκαλώντας πυρκαγιά και μικρές υλικές ζημιές στο μηχάνημα.

    [09] Προσφυγή της ΕΕ για το θέμα της Ολυμπιακής

    18/2/2003 10:47:00 πμ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να κινήσει τη διαδικασία προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων προς την Ολυμπιακή. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αρμόδιας για τις μεταφορές επιτρόπου Λογιόλα ντε Παλάθιο, η επιτροπή θα προβεί στην εν λόγω ενέργεια διότι δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα ικανοποιητική απάντηση από τις ελληνικές αρχές σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο θα πάρει πίσω το ελληνικό κράτος, ποσό συνολικού ύψους 194 εκατομμυρίων ευρώ, που σύμφωνα με την εκτίμηση της επιτροπής δόθηκε καταχρηστικά από τις ελληνικές αρχές στην Ολυμπιακή.

    Εκπρόσωπος της επιτροπής σε δηλώσεις του προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι η προθεσμία εντός της οποίας έπρεπε να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση έληξε την προηγούμενη εβδομάδα.

    Ο υπουργός Μεταφορών κ. Βερελής, δήλωσε ο εκπρόσωπος, έστειλε επιστολή προς την επιτροπή την Παρασκευή, η οποία όμως δεν κρίθηκε ικανοποιητική και συνεπώς η επιτροπή αναμένεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    Αυτό θα συμβεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της επιτροπής, στο εγγύς μέλλον και συγκεκριμένα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

    [10] Πολύνεκρη τραγωδία σε μετρό της Ν. Κορέας

    18/2/2003 11:22:00 πμ

    Τους 134 έχουν φτάσει οι νεκροί και τους 99 οι αγνοούμενοι από πυρκαγιά που ξέσπασε στο μετρό της Νταεγκού, πόλης της Νότιας Κορέας, ενώ πολλά από τα πτώματα που εντοπίσθηκαν βρίσκονται σε κατάσταση που δεν επιτρέπει την αναγνώριση τους. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ένας άνδρας πέταξε στον σταθμό κουτί με εύφλεκτο υλικό με αποτέλεσμα να ξεσπάσει η πυρκαγιά, ενώ όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης ο ύποπτος έχει παρελθόν ψυχιατρικών διαταραχών.

    Ο 57χρονος ύποπτος

    Η αστυνομία συνέλαβε και ανακρίνει στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Γκιονγκμπούκτον τον 57χρονο που κατηγορείται ότι προκάλεσε την πυρκαγιά.

    Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ΥΤΝ, η αστυνομία ανέσυρε τα πτώματα από απανθρακωμένα αυτοκίνητα στον σταθμό του μετρό όπου σημειώθηκε η τραγωδία, στο συρμό υπάρχουν και πολλοί εγκλωβισμένοι.

    [11] Β. Κορέα:Απειλεί να καταγγείλει ανακωχή με τις ΗΠΑ

    18/2/2003 8:36:00 πμ

    Ανεβάζει τους τόνους η Βόρεια Κορέα στην κρίση που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση τους ότι σκοπεύουν να αποστείλουν στην περιοχή 12 βομβαρδιστικά B-5 και άλλα τόσα βομβαρδιστικά B-1. Η Βόρεια Κορέα απειλεί να καταγγείλει τη συμφωνία ανακωχής του 1953 που έθεσε τέλος στον κορεατικό πόλεμο και τις κατηγορεί για παραβίαση της συμφωνίας αυτής. ''Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν να παραβιάζουν και να ερμηνεύουν τη συμφωνία αυτή κατά το δοκούν, η Βόρεια Κορέα δεν έχει κανένα συμφέρον να συνεχίσει να αισθάνεται δυσάρεστα συνδεδεμένη με αυτή τη συμφωνία'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού στρατού, η οποία μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

    Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό Τύπο οι ΗΠΑ σκοπεύουν επίσης, να στείλουν στην Ιαπωνία ένα από τα πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα τους.

    Την περασμένη εβδομάδα η Βόρεια Κορέα είχε κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι παραβιάζουν την ανακωχή του 1953, αυξάνοντας τον αριθμό των στρατιωτών τους στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη Βόρεια από τη Νότια Κορέα.

    Τον περασμένο μήνα τα Ηνωμένα Έθνη είχαν κατηγορήσει τη Βόρεια Κορέα ότι παραβιάζει την ανακωχή μεταφέροντας πολυβόλα στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, πράγμα που απαγορεύεται από τις συμφωνίες.

    [12] Φιλιππινέζικες ασκήσεις υπό αμερικανικό έλεγχο

    18/2/2003 11:31:00 πμ

    Υπό αμερικανική παρακολούθηση θα τεθούν οι επιχειρήσεις του φιλιππινέζικου στρατού στα νότια της χώρας, όπου δρουν Ισλαμιστές αντάρτες, επειδή πιστεύεται ότι αυτοί έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα. Ο στρατηγός Ντιονίσιο Σαντιάγο, αρχηγός του Επιτελείου Στρατού, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί θα επιβλέπουν τις επιχειρήσεις τους για να διαπιστώσουν, κατά πόσον οι άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων των Φιλιππίνων εφαρμόζουν τα όσα τους υπέδειξαν στη διάρκεια των κοινών ασκήσεων, οι Αμερικανοί στρατιώτες. Στο μεταξύ ο στρατός των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι έξι κομμουνιστές αντάρτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων με άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων στις νότιες περιοχές της χώρας.

    Ο ταγματάρχης Γκλισέριο Σούα δήλωσε ότι ξέσπασε μάχη στην πόλη Σαν Μιγκέλ, στην επαρχία Ζαμποάνγκα δελ Σουρ, 810 χιλιόμετρα νότια της Μανίλας, όπου μία περίπολος του στρατού δέχθηκε επίθεση ανταρτών. ''Τέσσερις παράνομοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της μάχης'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού.

    Επίσης άλλοι δύο κομμουνιστές αντάρτες βρήκαν το θάνατο σε συγκρούσεις με κυβερνητικές δυνάμεις στην πόλη Νιου Κορέλα, στην επαρχία Νταβάο δελ Νόρτε, όπως δήλωσε ο αντιστράτηγος Ναρκίσο Αμπάγια.

    [13] Μία φωνή από την Ευρώπη για το Ιράκ

    18/2/2003 11:19:00 πμ

    Σε κοινή θέση όσον αφορά την κρίση στο Ιράκ κατέληξαν οι "15" στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας. Ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος, τόνισαν οι "15" και κάλεσαν τη Βαγδάτη να συμμορφωθεί πλήρως στην απόφαση 1441 του ΟΗΕ και να αφοπλιστεί, υπογραμμίζοντας ότι η βία πρέπει να είναι η ύστατη λύση για την επίλυση μιας διαφοράς. Τα Ηνωμένα Έθνη είναι το κέντρο της διεθνούς τάξης τόνισε ο πρωθυπουργός και προεδρεύων στην ΕΕ Κ. Σημίτης. Για σωστή απόφαση στη σωστή στιγμή, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Commission, Ρ. Πρόντι.

    ''Υστατη λύση'' η προσφυγή στη βία

    ''Ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέδειξαν σήμερα πως μπορούν να συνεννοούνται και να χαράσσουν κοινή γραμμή''. Με τα λόγια αυτά συνόψισε ο πρωθυπουργός και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Κώστας Σημίτης, τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι με τη απόφαση αυτή οι ''15'' αφενός μεν, ανταποκρίθηκαν στα αισθήματα των Ευρωπαίων πολιτών, που διαδήλωσαν το Σάββατο υπέρ της ειρήνης και αφετέρου κατέστησαν σαφές την ανάγκη πλήρους αφοπλισμού του Ιράκ.

    Αναλύοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, ο Κ. Σημίτης τόνισε την ανάγκη απόλυτου σεβασμού των αποφάσεων του ΟΗΕ, ο οποίος αποτελεί το κέντρο της διεθνούς έννομης τάξης. ''Συμπαραστεκόμαστε στους επιθεωρητές του ΟΗΕ και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα μέσα που απαιτούνται για να διεκπεραιώσουν το έργο τους'' ανέφερε ο Κώστας Σημίτης, επισημαίνοντας, όμως, ταυτόχρονα ότι οι επιθεωρήσεις και οι έλεγχοι δεν θα πρέπει να συνεχιστούν επ' άπειρον και ότι το Ιράκ θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη συνεργασία που του δίνει η διεθνής κοινότητα και να μην τρέφει αυταπάτες.

    "Η Βαγδάτη δεν πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις: πρέπει να αφοπλισθεί και να συνεργασθεί άμεσα. Έχει μία τελευταία ευκαιρία να επιλύσει την κρίση ειρηνικά", αναφέρει το κείμενο του ανακοινωθέντος, το οποίο δεν αποκλείει πάντως την προσφυγή στη βία, ως "ύστατη λύση". "Ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος. Η βία δεν πρέπει να επιλεγεί, παρά ως ύστατη λύση", τονίζεται στο κείμενο που ενέκριναν οι "15" μετά από πολλές εβδομάδες διχογνωμίας για το επίμαχο αυτό ζήτημα.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι η ΕΕ επιθυμεί τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, ούτως ώστε να υπάρξει σταθερότητα και προσδοκία για ένα ειρηνικό μέλλον, υπογραμμίζοντας ότι αυτό ανταποκρίνεται και στις επιθυμίες όλων των λαών της Ευρώπης.

    Ο Κ. Σημίτης διατύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να ''βαδίσουν μόνες τους'' και σημείωσε ότι ''αν ήθελαν θα είχαν προχωρήσει μέχρι σήμερα μόνες τους, αλλά αυτό δεν συμβαίνει διότι επιθυμούν τη διεθνή νομιμοποίηση των ενεργειών τους''.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής έγιναν σε γενικές γραμμές σε καλό κλίμα και ότι οι ''15'' διαπιστώνοντας ότι είναι σε θέση να διαμορφώσουν ενιαία στάση αποφάσισαν να μετατρέψουν τη σημερινή άτυπη σύνοδο σε επίσημη, ούτως ώστε να είναι σε θέση να εκδώσουν τελικά συμπεράσματα.

    Επίσης, οι "15" τονίζουν ότι θα συνεργαστούν με τις Αραβικές χώρες και τον Αραβικό Σύνδεσμο με πρόθεση από κοινού να καταστήσουν σαφές στον Σαντάμ Χουσεΐν τον κίνδυνο που ενέχει μια ενδεχόμενη λάθος εκτίμηση της κατάστασης εκ μέρους του και ότι είναι αναγκαίο η πλήρης συμμόρφωση του Ιράκ με την Απόφαση 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Εξάλλου οι "15" κατά τις συνομιλίες τους τόνισαν την πεποίθησή τους για την ανάγκη αναθέρμανσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και την επίλυση της διένεξης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Επιπλέον αναφέρεται ότι η ΕΕ στηρίζει την εφαρμογή του "οδικού χάρτη" που είχε προσδιορίσει το Κουαρτέτο (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, Ηνωμένα Έθνη).

    Η τρομοκρατία και η βία, σημειώνουν οι "15" ,θα πρέπει να λήξει, οι μεταρρυθμίσεις της παλαιστινιακής αρχής θα πρέπει να επιταχυνθούν και στο πλαίσιο αυτό καλωσορίζεται η απόφαση του Γιασέρ Αραφάτ για διορισμό πρωθυπουργού.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Πρόντι ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό και την Ελληνική Προεδρία για την καθοριστική τους συμβολή.

    ''Η μίνι κρίση στην Ευρώπη ξεπεράστηκε''

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι υπογράμμισε ότι με τη σημερινή της απόφαση η ΕΕ ανταποκρίθηκε στο αίτημα εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών που διαδήλωσαν το Σάββατο υπέρ της ειρήνης.

    Ο κ. Πρόντι τόνισε ακόμη ότι για την ενωμένη Ευρώπη δεν τίθεται θέμα ''σύγκρουσης πολιτισμών'' και ότι οι απαιτήσεις της από το Ιράκ δεν αποτελούν ένδειξη εχθρότητας προς τον μουσουλμανικό κόσμο.

    Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη αφοπλισμού του Ιράκ και συμμόρφωσής του προς τις επιταγές της διεθνούς κοινότητας.

    Ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, που παρακολούθησε την σύνοδο, κάλεσε το Ιράκ να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του και να αποφύγει έτσι μια σύγκρουση.

    Για επίτευξη συμβιβασμού στο τελικό ανακοινωθέν έκανε λόγο ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος τόνισε ότι στόχος της Ε.Ε παραμένει η ειρηνική επίλυση της κρίσης, καθώς και ότι μετά από δική του επιμονή, δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο της απόφασης η φράση, ότι "ο χρόνος εξαντλείται γρήγορα για το Ιράκ".

    "Η μίνι κρίση στην Ευρώπη φαίνεται ότι ξεπεράστηκε με τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των "15" ηγετών γύρω από το Ιράκ", δήλωσε από τις Βρυξέλλες και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ και πρόσθεσε ότι "γίναμε μάρτυρες μιας πραγματικής προσέγγισης".

    Νωρίτερα, εξάλλου, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κ. Φίσερ είχε δηλώσει ότι η Γερμανία δεν θα παρεμπόδιζε μια κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα αναγνωρίζει ότι η στρατιωτική δράση θα μπορούσε να είναι η τελευταία καταφυγή, αν το Ιράκ δεν αφοπλιστεί.

    Να σημειώσουμε ότι η Βρετανία και η Ισπανία είχαν ζητήσει η Σύνοδος Κορυφής να συμπεριλάβει σε οποιαδήποτε κοινή θέση για το Ιράκ την αναγνώριση ότι η στρατιωτική δράση δεν μπορεί να αποκλειστεί.

    Η Γερμανία έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι αντιτάσσεται στον πόλεμο και ότι δεν θα εγκρίνει την οποιαδήποτε νέα απόφαση του ΟΗΕ που θα νομιμοποιεί τη χρήση στρατιωτικης βίας, όμως στην κοινή ανακοίνωση που έκανε με τη Γαλλία και τη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα σημείωσε οτι η στρατιωτική βία δεν μπορεί να αποκλειστεί.

    [14] ΗΠΑ-Βρετανία καταθέτουν αύριο το νέο σχέδιο στον ΟΗΕ

    18/2/2003 11:45:00 πμ

    Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία αναμένεται να κυκλοφορήσουν την Τετάρτη στην έδρα του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης με το οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας θα εξουσιοδοτεί τη χρήση βίας κατά του Ιράκ. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Τζον Νεγρεπόντε συναντήθηκε την Δευτέρα με τον Βρετανό ομόλογό του, Τζέρεμι Γκρίνστοκ για να συζητήσουν ''τα επόμενα βήματα και την τακτική, περιλαμβανομένου και του σχεδίου απόφασης'' δήλωσε διπλωματική πηγή. Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ κατέστησε πάντως σαφές την Δευτέρα ότι στην παρούσα φάση δεν πρόκειται να υποστηρίξει μία νέα απόφαση του ΟΗΕ.

    Σιράκ προς χώρες Αν. Ευρώπης: ''Κλωτσάτε'' την ένταξη σας στην ΕΕ

    ''Θεωρούμε ότι ο πόλεμος είναι πάντα, η χειρότερη επιλογή'' τόνισε ο Σιράκ.

    Ο Γάλλος πρόεδρος εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης για την ταύτιση τους με τις αμερικανικές θέσεις στην κρίση του Ιράκ. Κατονομάζοντας μάλιστα τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ο Σιράκ χαρακτήρισε την στάση αυτών των χωρών παιδαριώδη και επικίνδυνη.

    ''Νομίζω ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι ιδιαίτερα απερίσκεπτες καθώς οι σχέσεις τους με την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση είναι εύθραυστες. Δεν θα μπορούσαν να βρουν καλύτερο τρόπο εάν ήθελαν να ''κλωτσήσουν'' την ευκαιρία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση'' προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος.

    Οι Βρετανοί δηλώνουν αντίθετοι στον πόλεμο

    Εν τω μεταξύ δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα Guardian δείχνει ότι για πρώτη φορά η πλειοψηφία των Βρετανών αντιτίθενται σε έναν πόλεμο στο Ιράκ.

    Το 52% των ερωτηθέντων δηλώνουν αντίθετοι στον πόλεμο στο Ιράκ και μόλις το 29% τάσσεται υπέρ. Την ίδια ώρα η δημοτικότητα του βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς μόνο το 35% των συμπατριωτών του δηλώνουν ικανοποιημένοι με τους χειρισμούς του, ενώ το 55% εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους.

    [15] Συμμαχικά αεροσκάφη έπληξαν ιρακινούς στόχους

    18/2/2003 10:46:00 πμ

    Αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν ένα ιρακινό κινητό ραντάρ δυτικά της Βαγδάτης. ''Η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών κατά του στόχου αυτού είναι ακόμη σε εξέλιξη'', δήλωσε σε ανακοίνωσή της η αμερικανική διοίκηση, διευκρινίζοντας ότι η αεροπορική επιδρομή έγινε το βράδυ της Δευτέρας, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, κοντά στο Αρ Ρούτμπαχ, περίπου 376 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης. Πρόκειται για την τέταρτη συνεχή ημέρα αεροπορικών επιθέσεων από μαχητικά αεροπλάνα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας κατά εγκαταστάσεων της ιρανικής αεράμυνας.

    [16] Στη Μόσχα ο Ρ. Πρόντι για το ιρακινό

    18/2/2003 11:16:00 πμ

    Σύντομη επίσκεψη στη Μόσχα θα πραγματοποιήσει σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, προκειμένου να έχει διαβουλεύσεις με τη ρωσική πλευρά για την κρίση στο Ιράκ και τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ε.Ε, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

    Ο κ. Πρόντι πρόκειται να έχει συνομιλίες προς το τέλος της ημέρας με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κυρίως για την κρίση στο Ιράκ, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, επικαλούμενο δηλώσεις του αντιπροσώπου της Ρωσίας στην ΕΕ, Βασίλι Λοσιούκοφ. Μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τις συνομιλίες του Ρομάνο Πρόντι, είναι η συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ε.Ε και η επόμενη σύνοδος μεταξύ Ε.Ε-Ρωσίας που θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Πετρούπολη.

    [17] Απολύσεις στο Ρόιτερ λόγω οικονομικών προβλημάτων

    18/2/2003 11:07:00 πμ

    Περικοπές στο προσωπικό του κατά 3.000 εργαζομένους θα κάνει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ, στη διάρκεια της επόμενης τριετίας, μετά την ανακοίνωση -για πρώτη φορά- ελλειμματικού ισολογισμού για το 2002. Το πρακτορείο Ρόιτερ, που εδρεύει στη Βρετανία, ανακοίνωσε απώλειες ύψους 493 εκατομμυρίων λιρών (790 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για το 2002, ενώ το 2001 είχε καταγράψει κέρδη, ύψους 158 εκατομμυρίων λιρών. Μετά τις περικοπές στις θέσεις εργασίας που ανακοινώθηκαν, μέχρι το τέλος του 2005 ο αριθμός των εργαζομένων θα μειωθεί στους 13.000.

    [18] Εκατομμύρια ζωές ''υπό συζήτηση'' στον τρίτο κόσμο...

    18/2/2003 11:18:00 πμ

    Ατυπη σύνοδος για το ελεύθερο εμπόριο με τη συμμετοχή πάνω από 20 χωρών πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο, το περασμένο Σαββατοκύριακο με στόχο τη λύση του αδιεξόδου ανάμεσα στις ΗΠΑ και στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Μια από τις πτυχές του ήταν οι διαβουλεύσεις για την επίτευξη μίας παγκόσμιας συνθήκης, που θα επιτρέπει σε κράτη που δεν διαθέτουν εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες να παρακάμπτουν τα δικαιώματα της ευρεσιτεχνίας και να εισαγάγουν ζωτικά σκευάσματα για να αντιμετωπίσουν επικίνδυνες επιδημίες, όπως το AIDS. Οι συνομιλίες φαίνεται πως έφθασαν εγγύτερα στο στόχο τους από ποτέ. Τις εργασίες παρακολούθησε και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος κάλεσε τις πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκων να προσφέρουν στις φτωχότερες χώρες καλύτερη πρόσβαση σε σωτήρια φάρμακα.

    Ζήτημα όχι μόνο ηθικής, αλλά και ασφάλειας λέει ο Μπράουν

    Ο υπουργός, που θεωρείται το δεξί χέρι του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, τόνισε πως το θέμα δεν άπτεται απλώς της ηθικής, αλλά και της παγκόσμιας ασφάλειας.

    Τα σχόλια του υπουργού δημοσιεύονται στην έγκυρη βρετανική εφημερίδα Guardian. ''Είναι καιρός όλοι μας να αναγνωρίσουμε τις ευθύνες μας για να βοηθήσουμε να αποφευχθούν άδικοι θάνατοι, όπερ σημαίνει πως θα πρέπει να επιτευχθεί μία συμφωνία για το εμπόριο'', τόνισε ο Μπράουν. ''Κανείς δεν έχει δικαίωμα να επικαλείται ειδικά προνόμια, ή ειδικά συμφέροντα όταν άνθρωποι πεθαίνουν αναίτια'', πρόσθεσε.

    Ο Μπράουν τόνισε πως η ασφάλεια στον κόσμο δεν μπορεί να είναι εξασφαλισμένη όσο υπάρχουν ακόμη ασθένειες και φτώχεια.

    ''Πιστεύω πως ένας κόσμος όπου υπάρχει φτώχεια, ασθένειες και κακή υγεία, τα οποία μπορούν να αποφευχθούν, και δίπλα τους στέκονται αυτά που η άνθρωποι θεωρούν ως αφθονία και άνεση, δεν μπορεί να είναι σταθερός'' τόνισε ο επωνομαζόμενος και ''Σιδηρός Υπουργός'' για την αυστηρή οικονομική πολιτική του.

    Η Guardian τονίζει πως ο Μπράουν συγκινήθηκε όχι μόνον από την κρίση του AIDS, αλλά κι από τα μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας σε ορισμένες χώρες από ασθένειες οι οποίες μπορούν εύκολα να εξαλειφθούν, όπως η φθίση και η ελονοσία.

    Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ υπό την πίεση των παντοδύναμων πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών της, ήγειραν εμπόδια πέρυσι στις προτάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που θα παραχωρούσε σημαντική πρόσβαση σε φθηνά φάρμακα στις φτωχότερες χώρες.

    [19] Καφάσι με μπανάνες και 114 κιλά κοκαΐνη

    18/2/2003 9:03:00 πμ

    Υπερβολικά βαρύ ήταν ένα καφάσι με μπανάνες που παρέλαβε ένας οπωροπώλης μεγάλης αλυσίδας σούπερ-μάρκετ, κοντά στις Βρυξέλλες. Δεν χρειάστηκε πολύ για ν' ανακαλύψει ότι κάτω από την πρώτη στρώση, υπήρχαν 114 κιλά κοκαΐνης αξίας περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση RTL-TVI. Η κοκαΐνη, συσκευασμένη σε πακέτα, έφθασε από το λιμάνι της Αμβέρσας, στο βόρειο Βέλγιο μαζί με το φορτίο των οπωροκηπευτικών στο κατάστημα των νότιων Βρυξελλών. Οι υπεύθυνοι του καταστήματος ειδοποίησαν αμέσως την αστυνομία. Οι διωκτικές αρχές, ωστόσο, δεν έκαναν καμιά δήλωση ούτε για την προέλευση των ναρκωτικών ούτε για τον τελικό προορισμό τους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 18 February 2003 - 9:56:53 UTC