Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριακό: Συνεχείς επαφές για την εξεύρεση λύσης
  • [02] Επίσκεψη Κακλαμάνη στην Ινδία
  • [03] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας
  • [04] Πακιστάν: Πολύνεκρη επίθεση σε τζαμί
  • [05] Σεισμός ''ταρακούνησε'' την κεντρική Ευρώπη
  • [06] Φιλιππίνες: Βρέθηκε η σορός του ηγέτη της Αμπού Σαγιάφ
  • [07] Γιακίς: Είμαστε κοντά σε συμφωνία με τις ΗΠΑ
  • [08] Απορρίπτουν οι ''Αδέσμευτοι'' τις μονομερείς ενέργειες
  • [09] Ταξιδιωτική οδηγία προς Βρετανούς υπηκόους
  • [10] Συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για τον αγωγό αερίου
  • [11] Προβληματισμός για τα επεισόδια στον αγώνα Τορίνο-Μίλαν
  • [12] Έφυγε ο Τίτος Βανδής
  • [13] ΜακΓκρέγκορ: Δεν πρέπει να επιστραφούν τα Ελγίνεια
  • [14] EUROVISION: Παρουσίαση της τελικής δεκάδας

    [01] Κυπριακό: Συνεχείς επαφές για την εξεύρεση λύσης

    23/2/2003 7:33:00 μμ

    Μνημόνιο με τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς επί του σχεδίου Ανάν επέδωσε το απόγευμα στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αλβάρο Ντε Σότο. Ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα και θα έχει αύριο σημαντικές συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της χώρας, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για νέο σχέδιο αλλά για βελτιωτικές προτάσεις επί συγκεκριμένων σημείων του σχεδίου Ανάν. Ο Κόφι Ανάν βρίσκεται για διαβουλεύσεις στην Αγκυρα και στη συνέχεια θα επισκεφτεί την Αθήνα και τη Λευκωσία.

    ΑΙσιοδοξία Ανάν για λύση μέχρι την 28 Φεβρουαρίου

    Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος προειδοποίησε, εξάλλου, ότι βεβιασμένη υποβολή ενός σχεδίου και μάλιστα υπό τη μορφή "δεχθείτε το ή απορρίψετέ το", είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αντίθετο αποτέλεσμα.

    Ερωτηθείς αν η επίσκεψη του Κόφι Αναν στην περιοχή θα μπορέσει να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η μη επίτευξη λύσης οφείλεται στις θέσεις που υποστηρίζει η τουρκική πλευρά και στην αδιαλλαξία του Ντενκτάς. Για να ελπίζουμε σε σύντομη λύση, πρόσθεσε, πρέπει να αναμένουμε τη διευκρίνηση των θέσεων της Τουρκίας και την αλλαγή της στάσης του κ.Ντενκτάς.

    Νωρίτερα, ο Κόφι Ανάν, εξέφρασε την αισιοδοξία του όσον αφορά τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας για το Κυπριακό έως τις 28 Φεβρουαρίου, υπογραμμίζοντας ότι είναι προς το συμφέρον όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών να αδράξουν την ευκαιρία για την επίλυση του προβλήματος.

    Στη διάρκεια των συνομιλιών που θα έχει στην Αγκυρα, την Αθήνα και τη Λευκωσία, ο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, θα προσπαθήσει να ενθαρρύνει τους ιθύνοντες των χωρών αυτών για ένα ''συμβιβασμό'' που θα επιτρέψει την επίτευξη συμφωνίας.

    Αύριο το πρωί, ο κ. Παπαδόπουλος θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλο και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Κατά την παραμονή του στην Αθήνα θα έχει επίσης συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη και με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

    Γουέστον: ''Δεν θα μείνουν όλοι ικανοποιημένοι''

    Ιδιαίτερα ενθαρρυμένος από την πρώτη συνάντηση που είχε με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο για το Κυπριακό, είναι ο ειδικός συντονιστής στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Γουέστον.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Κύπρο και το πρωί αναχώρησε για την Αθήνα, είπε ότι είχε θετικές και παραγωγικές συναντήσεις τόσο με την κυβερνητική πλευρά, όσο και με το Ραούφ Ντενκτάς στα κατεχόμενα, αλλά ιδιαίτερα ενθαρρυμένος είναι από τη συνάντηση με τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Σε παρατήρηση ότι ο Ραούφ Ντενκτάς παρουσιάζεται δυσαρεστημένος από τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Γουέστον είπε ότι δεν αναμένεται ότι η διαδικασία θα αφήνει και τις δύο πλευρές απόλυτα ικανοποιημένες.

    Ο κ. Γουέστον αποσύνδεσε, εξάλλου την επίλυση του Κυπριακού από την ιρακινή κρίση και την αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή. Μετά την Αθήνα ο Τόμας Γουέστον θα επισκεφθεί την Αγκυρα και την Τετάρτη θα βρίσκεται και πάλι πίσω στην Κύπρο.

    [02] Επίσκεψη Κακλαμάνη στην Ινδία

    23/2/2003 2:07:00 μμ

    Οι ινδοπακιστανικές σχέσεις, η συμμετοχή της Ινδίας ως μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι διμερείς σχέσεις απασχόλησαν κατά κύριο λόγο τις συνομιλίες που είχε στο Νέο Δελχί ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης με τους Ινδούς αξιωματούχους. Κατέστη σαφές ότι "ανοιχτή πληγή" για τους Ινδούς αξιωματούχους αποτελεί το Κασμίρ, όπου έχει αναπτυχθεί αντάρτικο μαζικού χαρακτήρα και το οποίο θεωρούν ότι τροφοδοτείται και εξοπλίζεται από το Πακιστάν, γι' αυτό και έκαναν λόγο για τρομοκρατική δράση που ξεπερνά τα σύνορα.

    Η ανησυχία τους δε καθίσταται ακόμα μεγαλύτερη από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ μετά την κρίση του Αφγανιστάν έχουν αναβαθμίσει τις σχέσεις τους με το Πακιστάν, υποτιμώντας, όπως οι ίδιοι εκτιμούν, τις διαστάσεις του φαινομένου της τρομοκρατίας στην ίδια την Ινδία.

    Ο κ. Κακλαμάνης σε όλες τις επαφές που είχε εξήρε ιδιαίτερα τη στάση της Ινδίας που με το διάλογο επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα αυτό, φέρνοντάς το σε αντιδιαστολή με τις ΗΠΑ που επιθυμούν την προσφυγή στη βία για το πρόβλημα του Ιράκ.

    Σε όλες τις συνομιλίες εξάλλου τέθηκε και το θέμα της περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών και μορφωτικών σχέσεων, όπου ειδικότερα για την Ελλάδα εμφανίζεται αρνητικό το εμπορικό ισοζύγιο.

    Και από τις δύο πλευρές εκφράσθηκε η διάθεση για ανάπτυξη των σχέσεων και μάλιστα από την πλευρά της Ινδίας υπήρξε πρόταση να δημιουργηθεί έδρα ινδικών σπουδών σε ελληνικό πανεπιστήμιο κατ' αντιστοιχία προς αυτήν που έχει συσταθεί στην Ινδία και δυστυχώς παραμένει κενή, λόγω μη πλήρωσής της με επιστημονικό προσωπικό.

    [03] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας

    23/2/2003 6:56:00 μμ

    Κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας και παιδοφιλίας μέσω του Ιντερνετ, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν σε μπαρ στο κέντρο της Αθήνας δώδεκα άτομα, που μέσω τεσσάρων ιστοσελίδων προωθούσαν πορνογραφικό υλικό με παιδιά ή διευκόλυναν την επικοινωνία παιδόφιλων με ανηλίκους. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται και για διακίνηση ναρκωτικών, καθώς στη κατοχή τους βρέθηκαν χάπια του ναρκωτικού έκσταση.

    Τα μέλη πολυμελούς κυκλώματος όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία είχαν μετατρέψει σε κέντρο ακολασίας και διακίνησης ναρκωτικών το μπαρ ''SPICES'' που βρίσκεται στην οδό Μεγάλου Βασιλείου 33 στην Αθήνα και το οποίο εκμεταλλεύεται η εταιρία ''Π. Βουτσινάς - Σ. Φιλίππου - Κ. Μπαλιούκος Ο.Ε'' που εκπροσωπείται από τον Παναγιώτη Βουτσινά του Γρηγορίου 39 ετών.

    Από την έρευνα της αστυνομίας προέκυψε εμπλοκή στην υπόθεση δώδεκα ατόμων εκ των οποίων συνελήφθησαν δύο, ο συνιδιοκτήτης του μπαρ Κωνσταντίνος Μπαλιούκος-Νικολόπουλος του Αριστείδη 38 ετών και ο Νικόλαος Γιακουμής του Εμμανουήλ 31 χρόνων ιδιωτικός υπάλληλος.

    Ο Παναγιώτης Βουτσινάς δεν κατέστη δυνατόν να συλληφθεί στα πλαίσια του αυτοφώρου και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία όπως επίσης και σε βάρος των υπόλοιπων κατηγορουμένων που είναι οι : Αγγελος Παπαδάκος του Γεωργίου 28 ετών ντιτζέι του μπαρ SPICES, Αναστάσιος Λάζαρης του Ιωάννη 26 ετών, Θεόφιλος Αναστασόπουλος του Σταύρου 28 ετών, Γεώργιος Μπαλαμπάνης του Θεοδώρου 29 ετών, Εμμανουήλ Κουτσαγγελίδης του Αντωνίου 27 ετών μουσικός, Αλέξανδρος Καλλιάς του Ευστρατίου 55 ετών διαφημιστής, Θωμάς Μαρκουλής του Εμμανουήλ 37 ετών επιχειρηματίας, Ηρακλής Παπαδάκης του Νικολάου 39 ετών διαφημιστής, και Νικόλαος Κουμάρας του Γαληνού 36 ετών ιδιωτικός υπάλληλος.

    Κατά την έφοδο των αστυνομικών στο μπαρ προβαλλόταν ταινία πορνογραφικού περιεχομένου, ενώ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο προσιτού στον κάθε θαμώνα ήταν οι Αναστασόπουλος, Μπαλαμπάνης και Κουτσαγγελίδης οι οποίοι προέβαιναν μεταξύ τους σε ακόλαστες πράξεις με θεατές.

    [04] Πακιστάν: Πολύνεκρη επίθεση σε τζαμί

    23/2/2003 2:55:00 μμ

    Το Σάββατο, στο νότιο Πακιστάν, οπλοφόροι επιτέθηκαν με αυτόματα όπλα έξω από μουσουλμανικό τέμενος και σκότωσαν εννέα σιΐτες μουσουλμάνους, ανάμεσά τους και ένα αγόρι επτά ετών, ενώ τραυμάτισαν περισσότερους από δέκα. Αιτία και αυτής της αιματηρής επίθεσης θεωρούνται οι θρησκευτικές συγκρούσεις ανάμεσα στους μουσουλμάνους σουνίτες και στους σιΐτες, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι στο Πακιστάν τα τελευταία χρόνια.

    Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι τα θύματα βρίσκονταν σε τεϊοποτείο, κοντά στο τζαμί Ιμάμ Μπάργκα, όπου είχε συγκεντρωθεί κόσμος για να παρακολουθήσει τον αγώνα κρίκετ του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανάμεσα στο Πακιστάν και την Αγγλία.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δύο ή τρεις οπλοφόροι που επέβαιναν σε μηχανή άρχισαν να πυροβολούν από κοντινή απόσταση με αυτόματα όπλα. Στόχος τους ήταν οι πιστοί που έμπαιναν στο τζαμί.

    Μέσα στο τέμενος πιστεύεται ότι βρίσκονταν 25 άτομα.

    Πηγές: ΕΡΑ, BBC GREEK

    [05] Σεισμός ''ταρακούνησε'' την κεντρική Ευρώπη

    23/2/2003 1:02:00 μμ

    Μέτρια σεισμική δόνηση έπληξε αργά το βράδυ του Σαββάτου περιοχές της δυτικής Γερμανίας, της ανατολικής Γαλλίας, ενώ έγινε αισθητή στο Παρίσι, αλλά και στη Ζυρίχη και Γενεύη της Ελβετίας. Το σεισμολογικό ινστιτούτο του Στρασβούργου ανακοίνωσε ότι η δόνηση ήταν μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    [06] Φιλιππίνες: Βρέθηκε η σορός του ηγέτη της Αμπού Σαγιάφ

    23/2/2003 12:51:00 μμ

    Φιλιππινέζοι στρατιώτες ανέσυραν το Σάββατο την σορό ενός κορυφαίου στελέχους της Μουσουλμανικής οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ ο οποίος σκοτώθηκε σε μάχη με τον στρατό στο νότιο νησί Ζαμποάνγκα την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε αξιωματούχος. Ο υποστράτηγος Ναρκίζο Αμπάγια, επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων, δήλωσε ότι η σορός του ηγέτη της Αμπού Σαγιάφ, Μουτζίμπ Σουσουκάν, βρέθηκε σε έναν πρόχειρο τάφο στο χωριό Τίις Κουτούνγκ, στην πόλη Ταλιπάο του νησιού Τζόλο, 1.000 χλμ. νοτίως της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων, Μανίλα. "Έχει πλέον επιβεβαιωθεί, ο Μουτζίμπ Σουσουκάν είναι νεκρός. Η σορός του παραδόθηκε στην οικογένειά του το Σάββατο το απόγευμα για να κηδευθεί κανονικά".

    Και αμερικανικές δυνάμεις στο Τζόλο

    Σύμφωνα με τον στρατό, ο Σουσουκάν τραυματίσθηκε την Τρίτη σε σύγκρουση με άνδρες του στρατού, στην οποία έχασαν τη ζωή του άλλοι εννέα μαχητές της οργάνωσης. Απέπνευσε την επόμενη ημέρα και ετάφη από τους άνδρες του και πολίτες που εξαναγκάστηκαν να βοηθήσουν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Ο Σουσουκάν, μαζί με τον Γκαλίμπ Αντάνγκ, ηγέτη της Αμπού Σαγιάφ γνωστό με το ψευδώνυμο "Διοικητής Ρομπότ", ηγήθηκαν ομάδας ανταρτών οι οποίοι απήγαγαν 21 ανθρώπους, κυρίως δυτικούς τουρίστες, από το νησί Σιπαντάν της Μαλαισίας τον Απρίλιο του 2000.

    Οι όμηροι μεταφέρθηκαν στο νησί Τζόλο όπου κρατήθηκαν ως όμηροι επί περίπου 21 μήνες. Οι περισσότεροι απελευθερώθηκαν, όπως πιστεύεται μετά από την καταβολή περίπου 21 εκατομμυρίων δολαρίων ως λύτρα, ενώ άλλοι διασώθηκαν σε επιχειρήσεις του στρατού.

    Η Αμπού Σαγιάφ είναι η μικρότερη, αλλά η πιο βίαιη, μουσουλμανική αντάρτικη οργάνωση στις νότιες Φιλιππίνες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες την έχουν συμπεριλάβει στην λίστα των διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων που κατηγορούν ότι συνδέονται με την αλ-Κάιντα.

    Οι αντάρτες εξακολουθούν να κρατούν ως ομήρους τρεις Ινδονήσιους ναυτικούς και τέσσερις Φιλιππινέζες γυναίκες που απήγαγαν σε ξεχωριστά επεισόδια πέρυσι.

    Εκατοντάδες στρατιώτες των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ αναμένεται να αναπτυχθούν στο Τζόλο αργότερα αυτό το μήνα για να εκπαιδεύσουν τους Φιλιππινέζους στρατιώτες για να πολεμήσουν αποτελεσματικότερα στις επιχειρήσεις κατά των ανταρτών της Αμπού Σαγιάφ.

    Αν και αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα εμπλακούν στις μάχες εναντίον των ανταρτών, η κυβέρνηση των Φιλιππίνων επιμένει ότι τα στρατεύματα των ΗΠΑ θα συνοδεύουν τους Φιλιππινέζους στρατώτες μόνο για να παρακολουθούν την πρόοδό τους.

    [07] Γιακίς: Είμαστε κοντά σε συμφωνία με τις ΗΠΑ

    23/2/2003 2:45:00 μμ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς δήλωσε την Κυριακή ότι μία συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη χρήση του τουρκικού εδάφους σε περίπτωση επίθεσης στο Ιράκ πλησιάζει, παραμένουν όμως σε εκκρεμότητα σημαντικά ζητήματα, όπως ο έλεγχος των πόλεων του βορείου Ιράκ και των πετρελαιοπηγών. Σε δηλώσεις του στο CNN Turk, ο Γιακίς είπε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία εγκαίρως ώστε το θέμα να τεθεί σε ψηφοφορία στην τουρκική εθνοσυνέλευση την ερχόμενη Τρίτη. "Τα πράγματα μοιάζουν να κινούνται εμπρός", δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

    Έναντι αδρού ανταλλάγματος

    Στην ίδια συνέντευξη, ο Τούρκος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θέλει να εξασφαλίσει ότι τα αμερικανικά όπλα δεν θα καταλήξουν στα χέρια Κούρδων ανταρτών στη διάρκεια τυχόν πολέμου και επίσης ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα τελούν υπό τουρκική διοίκηση.

    Ο Γιακίς τόνισε ακόμα ότι ανησυχία της Αγκυρας είναι το ποιος θα ελέγξει τις πετρελαιοπηγές γύρω από τις πόλεις Κιρκούκ και Μοσούλη σε περίπτωση αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ.

    Η ανησυχία είναι μήπως οι Κούρδοι του Ιράκ τους οποίους εκδίωξε η Βαγδάτη από τις πόλεις αυτές σπεύσουν να διεκδικήσουν τα σπίτια τους και μαζί με αυτά και τις πετρελαιοπηγές, είπε. Η διευθέτηση για την οποία βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία προβλέπει ότι οι πετρελαιοπηγές πρέπει να είναι υπό αμερικανικό έλεγχο, κατέληξε ο Γιακίς.

    Σε αντάλλαγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν στην Αγκυρα ένα πακέτο βοήθειας αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ανακουφίσει την ευάλωτη οικονομία της Τουρκίας από το σοκ ενός πιθανού πολέμου.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το πακέτο βοήθειας που σχεδόν έχει συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές προβλέπει 5 δις δολάρια σε άμεση βοήθεια, καθώς και 1 δις δολάρια από ένα δάνειο συνολικού ύψους 10 δις δολαρίων. Τα σχεδόν 5 δις δολάρια της αμερικανικής βοήθειας διαμοιράζονται σε οικονομικές παροχές και στρατιωτική βοήθεια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν, ακόμη, πετρέλαιο αξίας 1 δις δολαρίων από περιφερειακούς συμμάχους τους, συγκεκριμένα την Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ.

    Μετά από σχετική έκκληση της κυβέρνησης Μπους, ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Ντένις Χάστερτ βεβαίωσε σε ιδιωτικές επαφές του Τούρκους αξιωματούχους ότι το Κονγκρέσσο θα κινηθεί άμεσα για να εγκρίνει την παροχή της βοήθειας αμέσως μόλις υπάρξει καταληκτική συμφωνία.

    Προηγούμενα σχέδια βοήθειας προέβλεπαν έως και 20 δις δολάρια σε δάνεια για μια περίοδο τριών ετών, ωστόσο το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας επιτρέπει στην Αγκυρα να λάβει τα χρήματα "μπροστά".

    Ερωτηθείς, πάντως, αν οι ΗΠΑ έχουν καταλήξει σε τελική συμφωνία με την Τουρκία, ο εκπρόσωπος του Λευκού οίκου Αρι Φλάισερ δήλωσε ότι δεν έχει "τίποτε να αναφέρει" σχετικώς.

    Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να μετακινήσουν 40.000 άνδρες, κυρίως από την 4 Μεραρχία Πεζικού, στην Τουρκία. Ο εξοπλισμός της Μεραρχίας, περιλαμβανομένων αρμάτων μάχης και άλλου υλικού, βρίσκεται ήδη σε μεταγωγικά πλοία τα οποία έχουν αποπλεύσει για την Τουρκία.

    [08] Απορρίπτουν οι ''Αδέσμευτοι'' τις μονομερείς ενέργειες

    23/2/2003 12:00:00 μμ

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των 114 χωρών του Κινήματος των Αδεσμεύτων, που εκπροσωπεί τα δύο τρίτα των χωρών του ΟΗΕ, υιοθέτησαν στην Κουάλα Λουμπούρ απόφαση επί της αρχής, με την οποία απορρίπτουν μια μονομερή στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ και επαναβεβαιώνουν τον ''κεντρικό ρόλο'' του ΟΗΕ για την επίλυση της κρίσης. Οι Αδέσμευτοι ζητούν επίσης από το Ιράκ ''να συνεχίσει τη συμμόρφωσή του με την απόφαση 1441'' του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η δήλωση αυτή είναι πάντως ηπιότερη της προηγούμενης που υποβλήθηκε από τις αραβικές χώρες και κρίθηκε πολύ ευνοϊκή για το Ιράκ και πιο επικριτική για τις ΗΠΑ.

    ''Δεσμευόμαστε να κινητοποιηθούμε για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην παρούσα κατάσταση. Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για την αποφυγή του πολέμου και ζητούμε να συνεχιστούν σε πολυμερή βάση, σε αντίθεση με τις μονομερείς ενέργειες και επαναβεβαιώνουμε τον κεντρικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών και του ΣΑ στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας''.

    Το εν λόγω σχέδιο απόφασης, θα υποβληθεί στη σύνοδο κορυφής των Αδεσμεύτων, που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα και την Τρίτη, ενώπιον περίπου 60 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

    [09] Ταξιδιωτική οδηγία προς Βρετανούς υπηκόους

    23/2/2003 12:30:00 μμ

    Ενόψει της έναρξης στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του Ιράκ, το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε το Σάββατο ταξιδιωτική οδηγία προς τους Βρετανούς υπηκόους να αποφεύγουν τις χώρες του Κόλπου, ενώ παράλληλα οι Βρετανικές Αερογραμμές θα πετούν μόνο μέχρι την Κύπρο. Η ταξιδιωτική οδηγία αφορά στο Μπαχρέιν, την Ιορδανία, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία. Νωρίτερα εκδόθηκε ανάλογη ταξιδιωτική οδηγία για το Ισραήλ και το Κουβέιτ.

    Απομακρύνεται και το προσωπικό των πρεσβειών

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εθνικός αερομεταφορέας της Βρετανίας, British Airways, θα διακόψει άμεσα όλες του τις πτήσεις προς τις χώρες του Κόλπου και τα αεροσκάφη τους θα φθάνουν μόνο μέχρι την Κύπρο.

    Εν τω μεταξύ, η Βρετανία απομακρύνει προσωπικό από τις πρεσβείες της σε χώρες του Κόλπου και συνιστά στους υπηκόους της που ζουν σε αυτές τις χώρες να εξετάσουν κατά πόσον είναι απαραίτητη η παρουσία τους εκεί. Ο λόγος είναι, όπως αναφέρεται στην οδηγία του βρετανικού ΥΠΕΞ, η αυξανόμενη ένταση στην περιοχή, οι εξελίξεις στο Ιράκ και ο φόβος για τρομοκρατικές ενέργειες.

    Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά ότι η νήσος δεν κινδυνεύει από τις εξελίξεις στο Ιράκ και γι' αυτό διαβεβαιώνει τους Βρετανούς ότι δεν συντρέχει λόγος να ακυρώσουν τα ταξίδια τους στην Κύπρο.

    [10] Συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για τον αγωγό αερίου

    23/2/2003 6:41:00 μμ

    Διακρατική συμφωνία που αφορά την κατασκευή αγωγού, που θα συνδέει τα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας και Τουρκίας, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας στην ευρωπαϊκή αγορά, υπέγραψαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Μεχμέτ Γκιουλέρ. Την πολιτικοοικονομική σημασία της νέας συμφωνίας υπογράμμισαν τόσο ο Ακης Τσοχατζόπουλος όσο και ο Μεχμέτ Χιλμί Γκιουλέρ.

    Η Ελλάδα κόμβος για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη

    Σύμφωνα με όσα είπαν τόσο ο υπουργός, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Αριστείδης Βακιρλής, η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη ώστε η κατασκευή του έργου (Αλεξανδρούπολη-Κήποι Εβρου) να ξεκινήσει και μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2003, ωστόσο η έναρξη θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα της Τουρκίας.

    Το αναλογούν κόστος για την Ελλάδα είναι 118 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 29% καλύπτεται από κοινοτικά κονδύλια, άλλο ένα 29% από κονδύλια του ελληνικού δημοσίου και το 42% από τη ΔΕΠΑ

    Οσον αφορά την προώθηση του φυσικού αερίου στην Κεντρική Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, οι σχεδιασμοί προβλέπουν δύο δρόμους, έναν μέσω Ιταλίας όπου θα απαιτηθεί και υποθαλάσσιος αγωγός, και έναν μέσω των δυτικών Βαλκανίων και Αυστρίας.

    Για την προώθηση του πρώτου σχεδίου, ήδη Ελλάδα και Ιταλία βρίσκονται σε διάλογο ενώ για το δεύτερο σχέδιο τα επιμέρους θέματα θα εξεταστούν κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των εμπλεκόμενων βαλκανικών χωρών που θα γίνει το Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη.

    [11] Προβληματισμός για τα επεισόδια στον αγώνα Τορίνο-Μίλαν

    Πηγή: ΑΠΕ 23/2/2003 3:03:00 μμ

    Προβληματισμό και αποτροπιασμό έχουν δημιουργήσει στην Ιταλία τα σοβαρά επεισόδια που συνέβησαν στο παιχνίδι του Σαββάτου μεταξύ της Τορίνο με τη Μίλαν και είχαν σαν αποτέλεσμα τη διακοπή του. Οι οπαδοί της ιστορικής "Γκρανάτα", που και στο παρελθόν έχουν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα, βλέποντας την ομάδα τους να χάνει 3-0 στο ημίχρονο, αποφάσισαν να... πάρουν την κατάσταση στα χέρια και προσπάθησαν να εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο λίγο μετά την έναρξη του δευτέρου μέρους. Η αστυνομία τους απομάκρυνε και ο αγώνας, μετά από μια μικρή διακοπή, συνεχίστηκε, όμως δεν έμελλε να τελειώσει.

    Τα επεισόδια στις εξέδρες μεταξύ των εξαγριωμένων οπαδών της Τορίνο και της αστυνομίας πήραν μεγάλη έκταση και οι δυνάμεις ασφαλείας αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να επαναφέρουν την τάξη. Υπό αυτές τις συνθήκες ήταν βέβαια αδύνατο να παιχτεί ποδόσφαιρο κι έτσι οι δύο ομάδες και το διαιτητικό τρίο αποσύρθηκαν στα αποδυτήρια. Μετά από περίπου μισή ώρα, ο διαιτητής Λούκα Παλάνκα αποφάσισε την οριστική διακοπή της αναμέτρησης.

    Οι συγκρούσεις μεταξύ οπαδών και αστυνομίας συνεχίστηκαν και έξω από το στάδιο, ενώ σε τηλεγράφημά του το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSΑ αναφέρει ότι έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ενώ ένα άτομο συνελήφθη και κρατείται.

    Όσον αφορά την τύχη του αγώνα, το λόγο έχει πλέον η αθλητική δικαιοσύνη, που λογικά θα κατακυρώσει τον αγώνα υπέρ της Μίλαν και θα επιβάλει βαριά τιμωρία στην Τορίνο. Η τελευταία, ούσα προτελευταία στον βαθμολογικό πίνακα, δεν φαίνεται να έχει πια καμία ελπίδα για την αποφυγή του υποβιβασμού.

    [12] Έφυγε ο Τίτος Βανδής

    23/2/2003 4:49:00 μμ

    Πλήρης ημερών στα 86 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Τίτος Βανδής, χτυπημένος από καρκίνο. Ο Τίτος Βανδής πέθανε σε κλινική της Αθήνας, στην οποία νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες. Με καριέρα στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα, ο Βανδής υπήρξε μια σημαντική καλλιτεχνική φυσιογνωμία, με πλούσια αντιστασιακή δράση, συνδικαλιστικούς αγώνες, ενώ ήταν και ενεργό μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Δευτέρα, στις 14:30, από το Α' νεκροταφείο Αθηνών.

    Ταλαντούχος ηθοποιός μ3 διεθνή καριέρα

    Στα μέσα της δεκαετίας του '60, έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και παρέμεινε 24 χρόνια κάνοντας ταινίες για το διεθνές σινεμά αλλά συμμετέχοντας και σε παραστάσεις που άφησαν εποχή στο Μπροντγουεϊ.

    Ο Τίτος Βανδής παντρεύτηκε 4 φορές: με την Καίτη Ασπρέα, την Αλέκα Παϊζη, την Μαρία Αλκαίου και την Μπέτυ Βαλάση, σύντροφος του μέχρι το τέλος της ζωής του.

    Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1917, από γονείς Καβαλιώτες και σε πολύ μικρή ηλικία έφυγε για την Θεσσαλονίκη, όπου και έζησε τα νεανικά του χρόνια με ένα μικρό διάλειμμα παραμονής στη Λωζάννη. Για να βελτιώσει την ξενική του προφορά, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, γράφτηκε στην Δραματική Σχολή. Δάσκαλοι του ήταν ο Φώτος Πολίτης και ο Δημήτρης Ροντήρης.

    Πρωτοέπαιξε στην παράσταση του Τάκη Μουζενίδη "ο Πειρασμός" αλλά στο θέατρο βγήκε επισήμως με τον "Ιούδα", στα 1934. Λίγο αργότερα έκανε δικό του θίασο με τους Μαρία Αλκαίου και Δήμο Σταρένιο. Έπαιξε και σε ελληνικές ταινίες ("Νησί των ανέμων", "Παράνομοι", "Μήδεια" , "Αστέρω".

    Εκείνες όμως που τον έκαναν να ξεχωρίσει στο ελληνικό κοινό ήταν το "Ποτέ την Κυριακή" και η ταινία "Πολιορκία", για την οποία απέσπασε το 1962, το βραβείο α' ανδρικού ρόλου, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Στην συνέχεια έζησε στην Αμερική, παίζοντας σε ταινίες οπως "Μπέτσι", "Εξορκιστής", "Τοπ Καπί", "Ποτέ την Κυριακή" και τα "Πάντα γύρω απο το σεξ". Στο θέατρο εμφανίζεται σε δουλειές όπως το "Ιλια Ντάρλινγκ", "Ζορμπάς", "Συνέβη στην Αθήνα" κ.ά.

    Επαιξε και σε τηλεοπτικές σειρές, στα "Κότζακ", "Χαβάη 5-0", "Μάνιξ" και "Επικίνδυνες Αποστολές".

    Ο πολιτικός κόσμος εκφράζει τα συλλυπητήρια του

    Τη θλίψη του για το θάνατο του Τίτου Βανδή, εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, που, όπως αναφέρει στη γραπτή του δήλωση, τίμησε σε όλη του τη ζωή την τέχνη του ηθοποιού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Τα βαθιά της συλλυπητήρια στη Μπέττυ Βαλάση και στα παιδιά του, εξέφρασε με ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ. Στη ζωή του Τίτου Βανδή η καλλιτεχνική δημιουργία και η πάλη για ένα καλύτερο αύριο βάδισαν χέρι-χέρι, τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Ο θάνατος του Τίτου Βανδή είναι απώλεια ενός από τους μεγάλους της τέχνης και του εργατικού κινήματος, τόνισε ο Χ. Φλωράκης.

    [13] ΜακΓκρέγκορ: Δεν πρέπει να επιστραφούν τα Ελγίνεια

    23/2/2003 12:05:00 μμ

    Τα Ελγίνεια δεν πρέπει να επιστραφούν ποτέ στην Ελλάδα από την Βρετανία, δηλώνει στην εφημερίδα Σάντεϊ Τέλεγκραφ ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νηλ ΜακΓκρέγκορ. Παραμερίζοντας την Ελληνική εκστρατεία για την επιστροφή των αρχαίων, ο ΜακΓκρέγκορ είπε στην εφημερίδα ότι τερματίζει "κάθε ουσιώδη συζήτηση" για τα Ελγίνεια. "Δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση να επιστραφούν τα μάρμαρα", δήλωσε ο ΜακΓκρέγκορ, προσθέτοντας πως "έχουν ένα σκοπό εδώ, εδώ μπορούν να κάνουν περισσότερο καλό".

    Η Ελλάδα το φθινόπωρο ενέτεινε την εκστρατεία της για επιστροφή των Ελγινείων στον τόπο προέλευσής τους, και άρχισε την κατασκευή ενός νέου μουσείου στην Ακρόπολη για να στεγασθούν, εγκαίρως για τους καλοκαιρινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    "Το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να δείξει το επίτευγμα αυτών των Ελληνικών γλυπτών σε ένα ευρύτερο παγκόσμιο πλαίσιο", δήλωσε ο ΜακΓκρέγκορ στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα.

    Ερωτηθείς αν η άποψή του είναι ότι τα γλυπτά, που μεταφέρθηκαν στην Βρετανία από το λόρδο Έλγιν τον 19 αιώνα, δεν πρέπει να επιστραφούν ποτέ στην Ελλάδα, ο ΜακΓκρέγκορ απάντησε μονολεκτικώς "ναι".

    [14] EUROVISION: Παρουσίαση της τελικής δεκάδας

    23/2/2003 4:38:00 μμ

    Τα βίντεο κλιπ των δέκα τραγουδιών που είναι υποψήφια για την ελληνική συμμετοχή στον 48ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της EUROVISION θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στις 21.00, στην ΕΤ-1 . Οι τηλεθεατές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα τραγούδια και να έχουν σαφέστερη άποψη κατά τη διάρκεια της τελικής βραδιάς, την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν με την ψήφο τους το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη Ρίγα της Λετονίας.

    Ψηφίστε για το τραγούδι που θα προκριθεί

    Αμέσως μετά την παρουσίαση των 10 τραγουδιών οι τηλεθεατές μπορούν να ψηφίζουν μέσω γραπτών μηνυμάτων από το κινητό τους στέλνοντας SΜS στον αριθμό 1434. Στο μήνυμα, οι τηλεθεατές, θα γράφουν το γράμμα Ε και δίπλα τον αριθμό που αντιστοιχεί στο τραγούδι της επιλογής τους, π.χ. Ε1, Ε2, Ε3 ... Ε10.

    Η ψηφοφορία μέσω SΜS θα συνεχιστεί μέχρι και τη βραδιά του τελικού.

    Τα βίντεο-κλιπ έχουν γυριστεί όλα στο ίδιο φόντο, σε στούντιο της ΕΤ-1, με τους ίδιους συνεργάτες και τα ίδια ακριβώς πλάνα για τους ερμηνευτές, προκειμένου να υπάρξει ισότιμη και δίκαιη προβολή των υποψηφίων τραγουδιών.

    Tα τραγούδια που συμμετέχουν

    Η σειρά με την οποία θα παρουσιαστούν, κατόπιν κλήρωσης, έχει ως εξής:

    1. IT' S ALRIGHT

    Συνθέτης - στιχουργός - ερμηνευτής: Γιώργος Νάσσιος

    2. CAMERA

    Συνθέτης - στιχουργός: Νίκος Δουκάκης

    Ερμηνεύτρια: Σαμπρίνα

    3. ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝΩ

    Συνθέτης: Παναγιώτης Γιατράκος

    Στιχουργός: Ιωάννης Πάττας

    Ερμηνεύτρια: Μαρία Ατσοπάρδη

    4. ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΦΩΤΙΑ

    Συνθέτης - στιχουργός: Χρήστος Γιαννόπουλος

    Ερμηνευτές: Δήμητρα Αγγέλου και το συγκρότημα ALTER EGO

    5. NEVER LET YOU GO

    Συνθέτις - ερμηνεύτρια: Μαντώ

    Στιχουργός: Τέρυ Σιγανός

    6. Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟΣ - L' AMORE E LA STRADA

    Συνθέτις: Πέρσα Σούκα Στιχουργός: Βάντα Κουτσοκώστα

    Ερμηνευτής: Αλέξανδρος Χατζής

    7. GOTTA BE A WAY FOR LOVE

    Συνθέτης: Κωνσταντίνος Τσελέστε

    Στιχουργός - ερμηνευτής: Κώστας Χρύσης

    8. ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ

    Συνθέτης: Δημήτρης Κοντόπουλος

    Στιχουργοί: Δημήτρης Σωτάκης - Μιχάλης Σφήκας

    Ερμηνευτής: Γιάννης Βαρδής

    9. CAN' T ESCAPE - COME BACK

    Συνθέτης - στιχουργός: Κωνσταντίνος Τσελέστε

    Ερμηνεύτρια: Μάριαν Γεωργίου

    10. ΚΑΠΟΤΕ-COME WITH ME

    Συνθέτης: Γιώργος Καμινάρης

    Στιχουργοί: Γιώργος Καμινάρης, Στέφανος Κοτρωνάκης

    Ερμηνευτές: Γιώργος Καμινάρης, Λάκης Παπαδόπουλος, Λιάνα Παπαλέξη

    Παρουσίαση: Δάφνη Μπόκοτα

    Διεύθυνση παραγωγής: Ασπα Κουνδουροπούλου

    Οργάνωση παραγωγής: Στέφανος Αγοραστάκης

    Σκηνοθεσία: Χρίστος Φασόης


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 23 February 2003 - 19:15:55 UTC