Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 17Ν: Διχάζει η μη τηλεοπτική κάλυψη της δίκης
  • [02] Προτεραιότητα η καλύτερη σύνδεση σπουδών-απασχόλησης
  • [03] error 'ASP 0113'
  • [04] Μνημόνιο συνεργασίας υπουργείου Εργασίας-''Αθήνα 2004''
  • [05] Στις 6 Μαρτίου η εκδίκαση της περιουσίας Ωνάση
  • [06] Σε... ''μποϋκοτάζ τηλεθέασης'' καλούν οι πολιτικές νεολαίες
  • [07] Eurostat: Το ελληνικό 'τοπίο' σπουδών και απασχόλησης
  • [08] Αρχαιοελληνικοί χορευτικοί απόηχοι στις Βρυξέλλες
  • [09] Σημαντικές οι διαφορές στο κόστος εργασίας εντός ΕΕ
  • [10] ΗΠΑ: Δέκα νεκροί από φωτιά σε γηροκομείο
  • [11] Όχι σε επίθεση των ΗΠΑ από τις βάσεις της Σ. Αραβίας
  • [12] Εφθασαν οι πρώτοι συμμαχικοί Πάτριοτ στην Τουρκία
  • [13] Μέτρα για τη στήριξη των εξαγωγών
  • [14] Δύσκολος μήνας ο Φεβρουάριος για τον πληθωρισμό
  • [15] Κύπελλο Ελλάδας: ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 3-1
  • [16] ''Εφυγε'' ο ηθοποιός και συγγραφέας Δ. Ποταμίτης
  • [17] Πρώτη η Φιλανδία στη χρήση νέων τεχνολογιών
  • [18] ''Αυτο-συνταξιοδοτήθηκε'' ...το Pioneer 10
  • [19] Νέα μέθοδος παραγωγής μπύρας με ...πλυντήριο
  • [20] Τον πρόδωσε... το εσώρουχο

    [01] 17Ν: Διχάζει η μη τηλεοπτική κάλυψη της δίκης

    26/2/2003 6:11:00 μμ

    Αρχίζει τη Δευτέρα στον Κορυδαλλό, σε μία ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, η πολύκροτη δίκη της 17 Νοέμβρη. Ένταση και προβληματισμό, δημιουργεί, το θέμα της μη τηλεοπτικής της κάλυψης. Επιστολή με την οποία διαμαρτύρεται για τη μη εξασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας απέστειλε στο Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ιωάννη Γαβρίλη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός. Την πρόθεση της κυβέρνησης να μην μεταβληθεί η δίκη σε τηλεοπτικό σόου, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Διαμαρτύρονται οι δικηγόροι

    Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ιωάννη Γαβρίλη, απέστειλε, νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Παξινός.

    Εκτός των άλλων, ο κ. Παξινός, εκφράζει την αντίδραση του στην αδυναμία που δήλωσε ο κ. Γαβρίλης να επισκεφθεί αντιπροσωπεία του ΔΣΑ την εν λόγω δικαστική αίθουσα προκειμένου να διαπιστωθούν εάν έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις ακώλυτης άσκησης των υποχρεώσεων των συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής.

    Διχάζει η μη τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη της δίκης

    Συνάντηση με το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ, είχε σήμερα ο υπουργός Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Όπως υπογράμμισε, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η πλήρης δημοσιότητα χωρίς να μεταβληθεί η δίκη σε τηλεοπτικό σόου και δίχως να επαναληφθούν τα φαινόμενα κανιβαλισμού που είχαν παρατηρηθεί το καλοκαίρι.

    "Θέλουμε μια δίκη στο φως και πλήρη ενημέρωση του ελληνικού λαού", είπε χαρακτηριστικά.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι από το νέο νόμο απαγορεύεται η τηλεοπτική και ραδιοφωνική μετάδοση της δίκης. Επιτρέπεται μόνο μετά από δικαστική απόφαση και με ομόφωνη γνώμη όλων των διαδίκων.

    Στην αίθουσα των δημοσιογράφων θα υπάρχει κλειστό κύκλωμα αναμετάδοσης της δίκης και δεν προβλέπεται εγκατάσταση τηλεφωνικών γραμμών ούτε δυνατότητα χρήσης κινητών τηλεφώνων.

    Σε ότι αφορά τη χρήση των κασετοφώνων, το θέμα επαφίεται στην κρίση του Εισαγγελέα. H ευθύνη για την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών, εφόσον τελικά δεν χρησιμοποιηθούν, θα ανατεθεί σε ειδικό φορέα.

    "Η ΕΣΗΕΑ εξέφρασε τη διαμαρτυρία της, καθώς είναι πολλές οι απαγορεύσεις ώστε να ασκήσουν αποτελεσματικά οι δημοσιογράφοι το έργο τους" δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης, Πάνος Σόμπολος.

    "Επιδίωξη μας είναι η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των δημοσιογράφων" δήλωσε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Τύπου, Δήμητρα Σπηλιοπούλου.

    "Αν οι 300 και πλέον δημοσιογράφοι που θα παρακολουθούν την ακροαματική διαδικασία δεν μπορούν να καλύψουν τη δίκη, πώς θα ήταν κάτι τέτοιο δυνατό μόνο με τις τηλεοπτικές κάμερες" διερωτήθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Δημήτρης Κυριτσάκης.

    Υπέρ της τηλεοπτικής κάλυψης με κάμερες μέσα στην αίθουσα όπου θα διεξαχθεί από τις 3 Μαρτίου η δίκη των κατηγορουμένων για τρομοκρατικές ενέργειες, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, διευκρινίζοντας ότι εκφράζει την προσωπική του άποψη, αφού για το θέμα θα αποφανθεί το ίδιο το δικαστήριο.

    Ο κ. Λασκαρίδης, επικαλούμενος την σαραντάχρονη εμπειρία του στο δικαστικό σώμα, δήλωσε ότι ''οι δικαστές είναι πιο προσεκτικοί όταν υπάρχουν κάμερες στην αίθουσα'' και πως ''το σύνταγμα επιβάλει δημοσιότητα, παρουσία ακροατηρίου''.

    "Η τηλεόραση είναι ευρύτατο ακροατήριο'', είπε χαρακτηριστικά.

    Δηλώσεις πολιτικού κόσμου

    Η τηλεοπτική κάλυψη της δίκης μπορεί να εξασφαλισθεί με την ευθύνη της κρατικής τηλεόρασης, με μια η δυο κάμερες και τον εφοδιασμό και των άλλων τηλεοπτικών σταθμών δηλώνει ο υπεύθυνος Τύπου του ΚΚΕ.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ τονίζει ότι η ύπαρξη κεντρικής τηλεοπτικής κάμερας λύνει το πρόβλημα .

    Υπέρ της πρότασης να υπάρχει σταθερή κάμερα από την οποία θα παίρνουν εικονα και ήχο όλα τα ΜΜΕ τάσσεται η Ανανεωτική Εκσυγχρονιστική Κινηση της Αριστεράς.

    [02] Προτεραιότητα η καλύτερη σύνδεση σπουδών-απασχόλησης

    26/2/2003 1:22:00 μμ

    Το 40% των νέων στη χώρα μας που εντάσσεται στην παραγωγική διαδικασία, βρίσκει απασχόληση άσχετη με τις σπουδές του. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, χώρα μας κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωπαϊκή Ενωση στην απασχόληση νέων διαφορετική από τις σπουδές τους. Στην αλλαγή αυτών των δεδομένων, μέσω της αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, της προσωπικής και επαγγελματικής ολοκλήρωσης, της αύξησης της απασχόλησης και της κάλυψης των αναγκών της αγοράς εργασίας με επαγγελματικά στελέχη άρτια εφοδιασμένα με γνώσεις και δεξιότητες αντίστοιχα των ειδικοτήτων τους, στοχεύει το νέο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε από τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Παιδείας. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε η δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης-Κατάρτισης με την Απασχόληση, παράλληλα με την εφαρμογή προγραμμάτων καινοτόμων πολιτικών.

    Πολύτιμο εργαλείο στη χάραξη και το συντονισμό των εθνικών πολιτικών

    Δημιουργείται, λοιπόν, ένα όργανο διαμόρφωσης εθνικής πολιτικής και συντονισμού, το οποίο μπορεί να θέτει ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους, κανόνες και αρχές λειτουργίας των συστημάτων κλπ.

    Είναι ένα όργανο υψηλού επιπέδου, στο οποίο το κράτος και οι κοινωνικοί εταίροι θα συζητούν, θα συμφωνούν και θα παρακολουθούν την εφαρμογή της εθνικής πολιτικής.

    Επίσης δημιουργείται για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σύστημα διερεύνησης των αναγκών της αγοράς εργασίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

    Ιδιαίτερα, οι δύο Υπουργοί Εργασίας και Παιδείας επισήμαναν ότι:

    Το σύστημα Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης διαμορφώνει μια νέα στρατηγική η οποία εξυπηρετεί τις ανάγκες κάθε ενήλικου ατόμου, ανεξαρτήτως ηλικίας, το οποίο επιθυμεί να αποκτήσει ένα νέο επάγγελμα και να κάνει μια καινούργια αρχή στον επαγγελματικό του βίο.

    Με αυτό τον τρόπο το συγκεκριμένο σύστημα μετατρέπεται και σε ουσιαστικό εργαλείο πρόληψης και αντιμετώπισης της ανεργίας, παρέχοντας αρχική κατάρτιση σε συγκεκριμένα επαγγελματικά επίπεδα, κοινά για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς και με τρόπο συντονισμένο με τα άλλα συστήματα ώστε να εξυπηρετούνται και να ικανοποιούνται οι εργασιακές ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού.

    Και οι δύο υπουργοί τόνισαν ότι το νομοσχέδιο προσδίδει νέα διάσταση στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ενώ συγχρόνως, παρέχει περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες στους νέους για μάθηση και απόκτηση προσόντων, συμβάλλει στην προσωπική τους ανάπτυξη, αυξάνει τις ικανότητές τους για ανεύρεση εργασίας, δημιουργεί τους όρους για την συνεχή προσαρμογή των συστημάτων στις νέες εξελίξεις και στις εναλλασσόμενες απαιτήσεις της κοινωνίας.

    [03] error 'ASP 0113'

    Script timed out

    /site/news/newsbody_eu.asp

    The maximum amount of time for a script to execute was exceeded. You can change this limit by specifying a new value for the property Server.ScriptTimeOut or by changing the value in the IIS administration tools.

    [04] Μνημόνιο συνεργασίας υπουργείου Εργασίας-''Αθήνα 2004''

    26/2/2003 3:34:00 μμ

    Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του ''Αθήνα 2004'', υπέγραψαν την Τετάρτη ο Δημήτρης Ρέππας και η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η συνεργασία τους προχωρά καλά και ότι η προετοιμασία των αγώνων εξελίσσεται ικανοποιητικά. Το μνημόνιο αφορά τα έργα για το Ολυμπιακό Χωριό, ζητήματα κατάρτισης ανέργων-δημοσίων υπαλλήλων αλλά και αυτοαπασχολουμένων για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών που θα προκύψουν στις μέρες των αγώνων, αλλά και ζητήματα ωραρίων και εργασιακών προβλημάτων στο ίδιο κρίσιμο διάστημα.

    Ρυθμίσεις για ωράριο-συνθήκες εργασίας

    Ο Δημ. Ρέππας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει υπουργείο Ολυμπιακών Αγώνων, δήλωσε κατηγορηματικά ότι ''δεν υφίσταται θέμα αλλαγής της δομής που έχουμε σχεδιάσει'', παρέχοντας έτσι κάλυψη στην κ. Αγγελοπούλου.

    Ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για ''προστιθέμενη αξία'' και για ''κοινωνικό μέρισμα'' που θα προκύψει απο τους αγώνες, σημειώνοντας ότι στο Ολυμπιακό Χωριό θα βρουν στέγη 10.000 πολίτες μετά το 2004.

    Για τα ακανθώδη ζητήματα του ωραρίου, των συνθηκών εργασίας, αλλά και των ειδικών μέτρων σε περιοχές κοντά στα στάδια, δέχθηκε ότι θα υπάρξουν αλλαγές για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα στη διοργάνωση, αλλά υπογράμμισε ότι οι όποιες αλλαγές θα προκύψουν από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.

    Η κ. Αγγελοπούλου αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, ειδικά στα έργα του Ολυμπιακού Χωριού, ευθύνη του υφυπουργού Λ. Τζιόλα, και σημείωσε ότι από τα προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης θα ωφεληθεί γενικότερα το εργατικό δυναμικό.

    Σημειώνεται ότι ένα τμήμα των εμπόρων, αλυσίδες σούπερ-μάρκετ κ.ά., διεκδικεί γενικότερη διεύρυνση του ωραρίου με αφορμή τους αγώνες. Ο κ. Ρέππας επέμεινε στην κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων αν και δέχθηκε τη θέση ότι ''υπάρχει γενικότερο θέμα ωραρίου".

    Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση που θα ρυθμίζει τα εργασιακά ενόψει του 2004 και σημείωσε ότι θα συγκροτηθεί Επιτροπή Παρακολούθησης του μνημονίου με τον ''Αθήνα 2004'' που θα συντονίζει άλλα και θα προσαρμόζει την κοινή προσπάθεια.

    [05] Στις 6 Μαρτίου η εκδίκαση της περιουσίας Ωνάση

    26/2/2003 1:25:00 μμ

    Αναμένεται στις 6 Μαρτίου να εκδικαστεί στο εφετείο Αθηνών, η αγωγή που κατέθεσαν οι τρεις πρώην διαχειριστές της περιουσίας της Αθηνάς Ωνάση, κ.κ. Παπαδημητρίου, Ιωαννίδης και Ζαμπέλας. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος Ωνάση διεκδικούν με την αγωγή αυτή το ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων, ως αποζημίωση για τα χρήματα που ξόδεψαν στο παρελθόν κατά την διάρκεια των δικαστικών αντιπαραθέσεων με τον πατέρα της Αθηνάς, Τίερί Ρουσέλ.

    Η Αθηνά ενηλικιώθηκε και κληρονόμησε την τεράστια περιουσία του παππού της, η ανάληψη της προεδρίας του ιδρύματος Ωνάση στα 21 της χρόνια φαίνεται να είναι ο επόμενος μεγάλος σταθμός της ζωής της.

    Η κόντρα όμως με τους πρώην διαχειριστές της περιουσίας της φαίνεται ότι θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα.

    [06] Σε... ''μποϋκοτάζ τηλεθέασης'' καλούν οι πολιτικές νεολαίες

    26/2/2003 3:18:00 μμ

    Σε κλείσιμο των τηλεοράσεων την προσεχή Τετάρτη από τις 19:00, έως τις 21:00 και παράλληλο "βομβαρδισμό" των τηλεοπτικών σταθμών με φαξ και e-mail, καλούν οι πολιτικές νεολαίες, σε μια πρώτη προσπάθεια να αναδείξουν το ζήτημα της τηλεοπτικής ενημέρωσης, της εμπορευματοποίησης των ειδήσεων και της υποτίμησης των πολιτικών γεγονότων. Οι εκπρόσωποι των κομματικών νεολαιών, πλην της ΚΝΕ, προανήγγειλαν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών σχετικά με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο γραμματέας της Ν.ΠΑΣΟΚ, Παντελής Καμάς, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Χρήστος Κουρούσης, ο πρόεδρος της Νεολαίας του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας και ο εκπρόσωπος της Νεολαίας του ΔΗΚΚΙ, Οδυσσέας Κορακίδης, εξέφρασαν τη δυσφορία τους για την "νοσηρή πραγματικότητα" του χώρου των μέσων ενημέρωσης, με τα δελτία ειδήσεων την "κραυγαλέα απόδειξη της παθογένειας" που επικρατεί στο τηλεοπτικό τοπίο.

    Αφορμή για την κοινή αυτή πρωτοβουλία των πολιτικών Νεολαιών, υπήρξε η μεταχείριση που επεφύλαξαν τα δελτία ειδήσεων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών στη μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση της 15ης Φεβρουαρίου.

    [07] Eurostat: Το ελληνικό 'τοπίο' σπουδών και απασχόλησης

    26/2/2003 3:23:00 μμ

    Ενα μεγάλο ποσοστό από τους νέους της Ελλάδας, γύρω στο 40%, που εντάσσεται στην παραγωγική διαδικασία, βρίσκει απασχόληση άσχετη με τις σπουδές του, όπως προκύπτει από έρευνα της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat που δημοσιοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα της ΕΕ, με τόσο υψηλό ποσοστό νέων απασχολούμενων σε τομέα άσχετο από την εκπαίδευση τους με πρώτη την Ιταλία (47%) και τελευταία την Ολλανδία όπου το αντίστοιχο ποσοστό περιορίζεται στο 29%. Εξάλλου, οι νέοι Έλληνες ξεκινούν την πρώτη τους επαγγελματική δραστηριότητα κατά μέσο όρο 30 μήνες -χρονικό διάστημα το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον ευρωπαϊκό χώρο- αφού έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους.

    Οι ''τυχεροί'' και οι ''άτυχοι'' της αγοράς εργασίας

    Μιλώντας για το ποσοστό των νέων που απασχολούνται σε τομέα διαφορετικό από αυτόν που αρχικά επέλεξαν, αυτά μειώνονται όσο ανεβαίνουμε την κλίμακα της εκπαίδευσης, με συνέπεια οι κάτοχοι ανώτατων τίτλων σπουδών να έχουν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης στο αντικείμενο που σπούδασαν.

    Οι δυνατότητες απασχόλησης στον τομέα των σπουδών τους για τους νέους, συναρτώνται επίσης, σύμφωνα με την έρευνα και με τον κλάδο της εκπαίδευσης.

    Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, οι νέοι απόφοιτοι φιλοσοφικής και καλών τεχνών, όταν αρχίσουν να εργάζονται απασχολούνται σε ποσοστό 73% σε τομέα άσχετο με τις σπουδές τους. Για τους απόφοιτους εκπαιδευτικούς το ποσοστό είναι επίσης υψηλό φθάνοντας το 56%, ενώ για τους φυσικομαθηματικούς ανεβαίνει στο 63% και στους γεωπόνους στο 60%. Περισσότερες πιθανότητες να εργασθούν στο αντικείμενο των σπουδών τους εμφανίζουν στην Ελλάδα όσοι έχουν εκπαιδευθεί στον τριτογενή τομέα των ''υπηρεσιών'' (τουριστικά επαγγέλματα κ ά.), αφού μόνο το 17% απασχολείται σε άσχετη δουλειά, οι απόφοιτοι νομικής, οικονομικών, διοίκησης επιχειρήσεων και κοινωνικών επιστημών με ποσοστό 22% άσχετης απασχόλησης, οι υγειονομικοί με 35% άσχετης απασχόλησης και τέλος οι μηχανικοί-μηχανολόγοι κλπ με ποσοστό 37% άσχετης απασχόλησης.

    Σύμφωνα με την έρευνα εξάλλου η έλλειψη σύνδεσης σπουδών και απασχόλησης, συνοδεύεται συνήθως για τον νέο εργαζόμενο με περιορισμένες δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης, μειωμένες αποδοχές και ακόμη μερική απασχόληση ή εποχιακές σχέσεις εργασίας. Οι νέοι που βρίσκονται σ' αυτή την κατάσταση αντιδρούν, όπως σημειώνει η Eurostat στατιστικά με δύο διαφορετικούς τρόπους:

    Είτε αναζητώντας διαρκώς μια νέα εργασία ανάλογη με τα προσόντα τους και το αντικείμενο των σπουδών τους,

    είτε επενδύοντας σε μία συμπληρωματική ειδίκευση-κατάρτιση προκειμένου να αντισταθμίσουν την έλλειψη βασικών γνώσεων υποδομής στην εργασία τους.

    Περνούν πάνω από δύο χρόνια προτού πιάσουμε δουλειά

    Οσον αφορά στο πότε οι Ελληνες ξεκινούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, στη σχετική έρευνα της Eurostat, αναφέρεται, ότι στην Ελλάδα οι νέοι που έχουν ακολουθήσει ανώτερες ή ανώτατες σπουδές ξεκινούν την πρώτη τους επαγγελματική δραστηριότητα κατά μέσο όρο 27 μήνες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, ενώ για τους νέους που έχουν ολοκληρώσει μόνο τη βασική εκπαίδευση, ο χρόνος αναμονής ανέρχεται κατά μέσο όρο στους 32 μήνες.

    Μόνο η Ιταλία εμφανίζει με 34 μήνες μεγαλύτερο μέσο όρο αναμονής των νέων, ενώ η Αυστρία παρουσιάζει το χαμηλότερο μέσο όρο αναμονής (7 μήνες).

    Αμεση συσχέτιση του επιπέδου σπουδών των παιδιών με το μορφωτικό επίπεδο των γονέων

    Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι στην Ελλάδα και γενικότερα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Ισπανία, Ιταλία), οι νέοι εγκαταλείπουν τη βασική εκπαίδευση σε πιό μικρή ηλικία από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Έτσι, ο μέσος όρος ηλικίας των νέων που εγκαταλείπουν τη βασική εκπαίδευση στην Ευρώπη, κυμαίνεται από 14,5 χρονών στην Ελλάδα μέχρι 19,6 χρονών στη Δανία, η οποία όμως συνδέει τη βασική εκπαίδευση με ένα σύστημα επαγγελματικής επιμόρφωσης.

    Επίσης, από τα στοιχεία της έρευνας είναι εμφανές ότι το ποσοστό των νέων που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση είναι μεγαλύτερο μεταξύ αυτών, των οποίων οι γονείς διαθέτουν χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Ειδικότερα, το ποσοστό αυτό είναι 20% (24% για τους άντρες και 16% για τις γυναίκες) των νέων, των οποίων οι γονείς έχουν ολοκληρώσει μόνο τη βασική εκπαίδευση, 8% ( 10% για τους άντρες και 5% για τις γυναίκες) των νέων, των οποίων οι γονείς έχουν ανώτερη εκπαίδευση και μόνο 6% των νέων των οποίων οι γονείς έχουν ανώτατη εκπαίδευση.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στην Ελλάδα το 15% των νέων ολοκληρώνει μόνο τη βασική εκπαίδευση, ενώ το 58% και το 27% των νέων ολοκληρώνει ανώτερες και ανώτατες σπουδές αντίστοιχα. Πάντως, από την έρευνα προκύπτει ότι οι σημερινοί νέοι λαμβάνουν ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τους γονείς τους. Στην Ελλάδα, σε ότι αφορά τους γονείς νέων που έχουν ακολουθήσει ανώτερες ή ανώτατες σπουδές, μόνο το 9% έχει ολοκληρώσει ανώτατες σπουδές, το 25% έχει ολοκληρώσει ανώτερες σπουδές, ενώ το 66% έχει ολοκληρώσει μόνο τη βασική εκπαίδευση.

    Στην Ελλάδα, οι νέοι ακολουθούν σε ποσοστό 60% ( 57% οι άντρες και 63% οι γυναίκες) ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης σε σχέση με τους γονείς τους. Ποσοστό 33% των νέων (36% οι άντρες και 30% οι γυναίκες) εμφανίζει το ίδιο επίπεδο εκπαίδευσης με αυτό των γονέων τους, ενώ μόνο 6% των νέων εμφανίζει χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης σε σχέση με τους γονείς τους.

    Τέλος, από την έρευνα συνάγεται ότι όσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο μόρφωσης των γονιών, τόσο καλύτερες είναι οι επαγγελματικές προοπτικές των παιδιών.

    [08] Αρχαιοελληνικοί χορευτικοί απόηχοι στις Βρυξέλλες

    26/2/2003 6:59:00 μμ

    Μια πρωτότυπη και μοναδικής ομορφιάς αρχαιολογική έκθεση φιλοξενείται στις Βρυξέλλες στο Musee du Cinquantenaire του δικτύου των Βασιλικών Μουσείων Τέχνης και Ιστορίας των Βρυξελλών, έως το Μάρτιο. Πρόκειται για την έκθεση "Μουσών Δώρα", που διοργανώθηκε από την Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, με την ευκαιρία της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ. Η έκθεση μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα και το εποπτικό υλικό που περιλαμβάνει φωτίζει τη μουσική και το χορό στους προϊστορικούς πολιτισμούς του Αιγαίου, τον Κυκλαδικό, το Μινωικό και το Μυκηναϊκό, και ακολούθως στην Ελλάδα των ιστορικών χρόνων. Μετά τις Βρυξέλλες, η έκθεση από τον Ιούνιο και έως τον Αύγουστο θα παρουσιαστεί στο Βερολίνο.

    Πολλά σημαντικά έργα σε ''πρώτη επαφή'' με το κοινό

    Είναι αδύνατον να προσεγγίσει κανείς τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό στην ολότητά του, εάν του αφαιρέσει την παράμετρο μουσική, με το περιεχόμενο της λέξεως στην αρχαιότητα, δηλαδή μουσική και χορός και ποίηση.

    Αυτά συγκαταλέγονται στα δώρα των Μουσών, και ειδικότερα της Ευτέρπης (αυλητική τέχνη), της Ερατούς (ερωτική ποίηση), της Τερψιχόρης (χορός, λυρική ποίηση), της Μελπομένης (μουσική αρμονία και τραγωδία), της Θάλειας (κωμωδία), της Καλλιόπης (επική ποίηση) και της Πολύμνιας (ύμνοι σε θεούς και ήρωες), οι οποίες συνόδευαν τον θεό της μουσικής, τον Απόλλωνα Μουσηγέτη.

    Στις επιμέρους θεματικές ενότητες, παρουσιάζεται η μουσική και ο χορός στην προϊστορική Ελλάδα, τα μουσικά όργανα των ιστορικών χρόνων μέσα από αυτούσια κατάλοιπά τους, αλλά και παραστάσεις τους, οι θεοί και οι ήρωες ή μυθικά πρόσωπα που σχετίζονται με τη μουσική και το χορό.

    Αναδεικνύεται η σημασία της μουσικής και του χορού στη θρησκευτική τελετουργία και στους αγώνες (μουσικούς, χορικούς, δραματικούς), στην καθημερινή ζωή, στην εκπαίδευση, στις εργασίες, στα συμπόσια, στην απομόνωση του γυναικωνίτη.

    Προβάλλονται τα διάφορα είδη ορχήσεως, χοροί ομαδικοί ή ατομικοί, ανδρών, γυναικών ή μικτοί. Ο χορός με την αρχαία ελληνική έννοια της λέξεως, δηλαδή ομάδα που τραγουδά και ορχείται, αποτελούσε τη μικρογραφία της κοινότητας και συνεπώς έμμεσα ενδυνάμωνε τη σχέση του πολίτη με την πόλη.

    Ξεχωριστή ενότητα αποτελούν τα νομίσματα διαφόρων ελληνικών πόλεων με απεικονίσεις θεών και μυθικών προσώπων παραδοσιακά συνδεδεμένων με τη μουσική, καθώς και των μουσικών οργάνων που τους χαρακτηρίζουν. Τέλος, μια σειρά από 14 μουσικά όργανα, κατασκευασμένα κατά τα πρότυπα των αρχαίων οργάνων, προσφέρει στον επισκέπτη τη σύγχρονη προσέγγιση παρελθόντος.

    Στην έκθεση παρουσιάζονται 138 πρωτότυπα αρχαία έργα προερχόμενα από 35 ελληνικά μουσεία και οκτώ από τα Musees royaux d' Art et d' Histoire - Musee du Cinquantenaire. Ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτα από τα εκθέματα είναι τα αρχαία μουσικά όργανα, μεταξύ των οποίων ο αυλός της 5ης π.Χ. χιλιετίας από το Σέσκλο της Θεσσαλίας.

    Στα ιδιαίτερα σημαντικά έργα, συγκαταλέγονται:

    η κεφαλή της Καρυάτιδος από το Ιερό του Απόλλωνα στους Δελφούς, λαμπρό έργο της αρχαϊκής γλυπτικής του 6ου αι. π.Χ., τα νεοαττικά ανάγλυφα των Ωρών του 1ου αι. π.Χ. από το θέατρο του Διονύσου στην Αθήνα, ο μελανόμορφος κρατήρας με παράσταση Διονύσου και σατύρων από την Αγία Παρασκευή Θεσσαλονίκης, οι δύο ερυθρόμορφοι κρατήρες από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, ο ένας με την παράσταση της Αθηνάς και του Μαρσύα και ο άλλος με την παράσταση του χορού ''όκλασμα'', το χρυσό διάδημα με παράσταση διονυσιακού θιάσου από την Αμφίπολη, το ανάγλυφο πλακίδιο με τον Απόλλωνα κιθαριστή από τα Χανιά, το μοναδικό περίαπτο γεωμετρικών χρόνων από το Δήλιο της Πάρου.

    Πολλά έργα παρουσιάζονται στο διεθνές κοινό για πρώτη φορά. Αρκετά δε από αυτά αποτελούν ευρήματα πρόσφατων ανασκαφών. Ενδεικτικά αναφέρονται η χάλκινη σάλπιγγα από τη Λαμία, οι φορμίσκοι από την Θήρα, ο κρατηρίσκος με παράσταση αυλητρίδας και χορευτών από την Θήβα.

    [09] Σημαντικές οι διαφορές στο κόστος εργασίας εντός ΕΕ

    26/2/2003 3:23:00 μμ

    Το εργατικό κόστος στην Πορτογαλία και την Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στη σημερινή ΕΕ, ενώ στις υποψήφιες χώρες είναι αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με το μέσο κοινοτικό όρο. Αυτά προκύπτουν από στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, σχετικά με το εργατικό κόστος σε 13 χώρες μέλη της ΕΕ (δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ιταλία και το Βέλγιο). Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Eurostat, το χαμηλότερο ωριαίο κόστος εργασίας εμφάνιζε το 2000 η Πορτογαλία με 8,13 ευρώ και ακολουθούσαν η Ελλάδα με 10,40 ευρώ, η Ισπανία με 14,22 ευρώ και η Ιρλανδία με 17,34 ευρώ. Το υψηλότερο κόστος έχει η Σουηδία με 28,56 ευρώ και ακολουθούν η Δανία με 27,1 ευρώ, η Γερμανία με 26,54 ευρώ και το Βέλγιο με 26,2 ευρώ.

    Αρκετά 'πίσω' η Ελλάδα σε σχέση με το μέσο κοινοτικό όρο

    Για τους "15" της σημερινής ΕΕ το ωριαίο κόστος εργασίας ανέρχεται σε 22,7 ευρώ. Στις υποψήφιες χώρες το ωριαίο κόστος εργασίας είναι μόλις 3,47 ευρώ.

    Ειδικότερα για την Ελλάδα προκύπτει ότι το ωριαίο εργατικό κόστος είναι υψηλότερο στο δημόσιο τομέα, όπως στην παραγωγή και διανομή ηλεκτρισμού φυσικού αερίου και νερού (16,37 ευρώ έναντι 30,48 ευρώ για την ΕΕ και 4,18 ευρώ για τις υποψήφιες χώρες) και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες όπως είναι οι τραπεζικοί υπάλληλοι (16,34 ευρώ έναντι 34,85 ευρώ για την ΕΕ και 6,45 για τις υποψήφιες χώρες). Ενώ είναι μικρότερο στον κλάδο του εμπορίου και των επισκευών (7,62 ευρώ έναντι 19,11 ευρώ για την ΕΕ και 3,2 ευρώ για τις υποψήφιες χώρες) και των κατασκευών (7,76 ευρώ έναντι 19,39 ευρώ για την ΕΕ και 2,95 ευρώ για τις υποψήφιες χώρες).

    Ακόμη στην Ελλάδα το 35,76% του εργατικού δυναμικού απασχολείται στον κλάδο της μεταποιητικής βιομηχανίας (37,01% για την ΕΕ), το 27,38% στο εμπόριο και τις επισκευές (20,08% για την ΕΕ) και το 10,58% στις μεταφορές και τις τηλεπικοινωνίες (5,93% για την ΕΕ).

    Από τα στοιχεία της Εurostat προκύπτει επίσης ότι το μηνιαίο εργατικό κόστος στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1.570 ευρώ. Το χαμηλότερο μηνιαίο εργατικό κόστος εμφανίζει η Πορτογαλία με 1.189 ευρώ και το υψηλότερο η Σουηδία με 4.047 ευρώ και η Μεγάλη Βρετανία με 3.694 ευρώ. Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 3.219 ευρώ και στις υποψήφιες χώρες είναι 520 ευρώ.

    Ειδικότερα για την Ελλάδα το μηνιαίο εργατικό κόστος ανέρχεται σε 2.519 ευρώ στην παραγωγή και διανομή ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και νερού (έναντι 4.064 ευρώ για την ΕΕ και 608 ευρώ για τις υποψήφιες χώρες), σε 2.490 ευρώ στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (4.676 ευρώ για την ΕΕ και 966 ευρώ για τις υποψήφιες χώρες) και σε 2.054 ευρώ στις μεταφορές και τις τηλεποικοινωνίες (3.245 ευρώ για την ΕΕ και 581 ευρώ για τις υποψήφιες χώρες).

    Στην Ελλάδα το μηνιαίο εργατικό κόστος ανέρχεται σε 1.114 ευρώ στον κατασκευαστικό τομέα (έναντι 2.814 ευρώ για την ΕΕ και 451 ευρώ για τις υποψήφιες χώρες) και σε 1.158 ευρώ στο εμπόριο και τις επισκευές (2.752 ευρώ για την ΕΕ και 495 ευρώ για τις υποψήφιες χώρες).

    Εξάλλου σε ό,τι αφορά το κόστος εργασίας στην Ελλάδα, προκύπτει ότι το 74,1% αφορά μισθούς και επιδόματα (75,7% για την ΕΕ) και 25,5% τις κοινωνικές εισφορές των εργοδοτών (21,5% για την ΕΕ).

    Αναφερόμενος σε διαπιστώσεις της Eurostat ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως στην Ελλάδα είναι από ετών χαμηλό το εργατικό κόστος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι αντίστοιχα χαμηλό και το βιοτικό επίπεδο του Ελληνα εργαζόμενου, διότι υπεισέρχεται το κόστος ζωής που είναι διαφορετικό ανά χώρα.

    [10] ΗΠΑ: Δέκα νεκροί από φωτιά σε γηροκομείο

    26/2/2003 1:26:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών από πυρκαγιά που ξέσπασε σε οίκο ευγηρίας στην περιοχή Χάρτφορντ στο Κονέκτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών. Η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 3:30 τα μεσάνυχτα και τέθηκε υπό έλεγχο έπειτα από δύο ώρες, διευκρίνισε ο αργηγός της Πυροσβεστικής Γιουτζίν Σίερι. Αγνωστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια της πυρκαγιάς.

    [11] Όχι σε επίθεση των ΗΠΑ από τις βάσεις της Σ. Αραβίας

    26/2/2003 4:32:00 μμ

    Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Σαούντ αλ-Φαϊζάλ διέψευσε την Τετάρτη ότι η χώρα του έδωσε την άδεια στις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσει τις αεροπορικές βάσεις της στη Σαουδική Αραβία για να πλήξει το Ιράκ, όπως υποστήριξε η ''Ουάσινγκτον Ποστ''. Αντιδρώντας σε άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας, που έγραφε ότι το Ριάντ συμφώνησε να χρησιμοποιηθεί η αεροπορική βάση Πρίγκιπας Σουλτάν σε περίπτωση πολέμου, ο πρίγκιπας Σαούντ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους: ''Οι κανόνες για τη χρησιμοποίηση αυτής της βάσης από τον αμερικανικό στρατό καθορίζονται από τη συμφωνία του Σαφουάν το 1991 για τη δημιουργία μιας ζώνης αεροπορικού εξοπλισμού στο νότιο Ιράκ''.

    ''Δεν θα επιτρέψουμε τη χρησιμοποίησή της πέραν της συμφωνίας του Σαφουάν'', μιας πόλης του νότιου Ιράκ στην οποία οι σύμμαχοι και Ιρακινοί στρατιωτικοί υπέγραψαν επισήμως την κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο του Κόλπου. Η βάση "Πρίγκιπας Σουλτάν" χρησιμοποιείται από τα αμερικανικά αεροπλάνα που περιπολούν στη ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στο νότιο Ιράκ.

    Η ''Ουάσινγκτον Ποστ'' έγραψε πως η Ουάσινγκτον και το Ριάντ κατέληξαν σε νέες συμφωνίες οι οποίες επιτρέπουν μια επέκταση των αμερικανικών αεροπορικών επιχειρήσεων από το σαουδαραβικό έδαφος, μεταξύ των οποίων και την πλήρη χρησιμοποίηση της βάσης "Πρίγκιπας Σουλτάν" σε ενδεχόμενο πόλεμο με το Ιράκ.

    [12] Εφθασαν οι πρώτοι συμμαχικοί Πάτριοτ στην Τουρκία

    26/2/2003 3:17:00 μμ

    Συστοιχίες αντιπυραυλικών πυραύλων Πάτριοτ, που εστάλησαν προληπτικά από την Ολλανδία για την περίπτωση που ξεκινήσει πόλεμος εναντίον του Ιράκ, έφθασαν σήμερα στην Τουρκία, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Οι συστοιχίες ξεφορτώθηκαν από το φορτηγό πλοίο Rozano που έφτασε στο λιμάνι του Ισκεντερούν στο τέλος ενός ταξιδιού που διάρκεσε μία εβδομάδα από το ολλανδικό λιμάνι του Φλίσινχεν.

    Επιβλητικά σε όγκο οχήματα μεταφοράς και ασθενοφόρα ξεφορτώθηκαν επίσης από το ίδιο φορτηγό πλοίο.

    Δύο άλλα πλοία, το Cappella του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και το Gute, παραμένουν αρόδο περιμένοντας να μπουν στο λιμάνι του Ισκεντερούν, μετέδωσε το πρακτορείο.

    Στο λιμάνι του Ισκεντερούν καταφθάνουν αδιάκοπα από τις αρχές Φεβρουαρίου πλοία που ξεφορτώνουν στρατιωτικό υλικό.

    Το τουρκικό κοινοβούλιο είχε εγκρίνει τότε εργασίες εκσυγχρονισμού πολλών αεροδρομίων και λιμένων της Τουρκίας από τον αμερικανικό στρατό ενόψει μιας αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ.

    [13] Μέτρα για τη στήριξη των εξαγωγών

    26/2/2003 3:50:00 μμ

    Δέσμη επτά μέτρων για τη στήριξη των εξαγωγών, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων στη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών, την αναδιοργάνωση του ΟΠΕ και την ίδρυση γραφείων προώθησης εξαγωγών στο εξωτερικό, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Χριστοδουλάκης. Εξάλλου το θέμα της εξεύρεσης τρόπων χρηματοδοτικής στήριξης των επενδύσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τους ομίλους που έχουν αποκτήσει άδειες δημιουργίας ιδιωτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού ήταν το θέμα που απασχόλησε τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη και Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου, καθώς και διοικητών τραπεζών. Μετά τη συνάντηση ο κ. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι οι τράπεζες έχουν αναλάβει να καταρτίσουν το πλαίσιο χρηματοδότησης των επενδύσεων, για τις οποίες έχουν υποβληθεί από ιδιώτες σχέδια προϋπολογισμών αξίας έως 300 εκ. ευρώ για κάθε μονάδα.

    Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι σε ένα μήνα θα γίνει νέα συνάντηση με τη συμμετοχή και των ιδιωτών κατόχων αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

    Ο Yπουργός διευκρίνισε ότι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνει με τη ΔΕΗ ενιαία και ότι δεν πρόκειται να ακριβύνει το ρεύμα για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα ιδιωτών.

    Στόχος η τόνωση των εξαγωγών

    Οσον αφορά τα μέτρα στήριξης των εξαγωγών, τα οποία έχουν τη σύμφωνη γνώμη του ΣΕΒ, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος είναι τα ακόλουθα:

    Δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών με συμμετοχή κρατικών φορέων, συνδέσμων εξαγωγέων, επιμελητηρίων κλπ. Στο Συμβούλιο θα συζητούνται και θα αντιμετωπίζονται προβλήματα των εξαγωγών και θα προωθούνται λύσεις. Αναδιοργάνωση του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) με στόχο τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επέκταση του δικτύου σε κρίσιμες περιοχές της χώρας μέσω συμβάσεων ανάθεσης υπηρεσιών. Πιλοτικές δράσεις στήριξης των ΜΜΕ για την προώθηση εξαγωγών σε περιφερειακό επίπεδο. Πρώτη πιλοτική δράση στη Θράκη. Δημιουργία δικτύου επικοινωνίας και διάχυσης πληροφοριών (ΟΠΕ, πρεσβείες, σύνδεσμοι εξαγωγέων, επιμελητήρια). Δημιουργία Γραφείων Προώθησης Εξαγωγών στο εξωτερικό μέσω συμβάσεων με εξειδικευμένους φορείς του εξωτερικού. Προσανατολισμός σε νέες μεγάλες διεθνείς αγορές. Δημιουργία δικτύου Ομάδων Παροχής Εξαγωγικών Υπηρεσιών με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων. Στο ΚΠΣ υπάρχουν ήδη δεσμευμένα 37 εκατ.ευρώ για την ενίσχυση των εξαγωγικών επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα. Συντονισμένη προβολή προϊόντων στο εξωτερικό (ΟΠΕ σε συνεργασία με φορείς και επιχειρήσεις).

    Οσον αφορά το πρόβλημα των καθυστερήσεων που παρουσιάζονται στις επιστροφές του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις λόγω των ελέγχων που πραγματοποιεί η εφορία, ο Yπουργός είπε ότι εχει συγκροτηθεί επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή και των επιχειρηματικών φορέων, που μελετά το θέμα.

    Σύμφωνα με τον κ.Χριστοδουλάκη η πρόταση, στην οποία συμφωνούν όλοι οι φορείς, είναι να καταβάλλεται ο ΦΠΑ αμέσως με την υποβολή στην εφορία των αποδείξεων εισαγωγής συναλλάγματος που θα αφορά στα εξαγόμενα προιόντα.

    [14] Δύσκολος μήνας ο Φεβρουάριος για τον πληθωρισμό

    26/2/2003 2:07:00 μμ

    Δύσκολο μήνα για τον πληθωρισμό χαρακτήρισε τον Φεβρουάριο ο υπουργός Οικονομίας εξαιτίας της ανοδικής πορείας των τιμών του πετρελαίου και των ακραίων καιρικών φαινομένων τα οποία έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής. Ο υπουργός διευκρίνισε ωστόσο ότι το φαινόμενο είναι απόλυτα συγκυριακό και δεν σχετίζεται με τη μακροχρόνια αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην οποία έχει μπει η ελληνική οικονομία.

    "Οι επιπτώσεις από την κρίση στο Ιράκ είναι ήδη αισθητές. Το επιχειρηματικό κλίμα δεν είναι καλό ενώ οι επιχειρηματικές προσδοκίες είναι εξαιρετικά μειωμένες." Αυτά μεταξύ άλλων ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, τονίζοντας ωστόσο πως η αβεβαιότητα που επικρατεί στον οικονομικό τομέα και τις επιχειρήσεις δεν οφείλεται μόνο στην ιρακινή κρίση, αλλά και σε παράγοντες της ελληνικής οικονομίας όπως η άνοδος του τιμαρίθμου, η μείωση των εξαγωγών και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.

    [15] Κύπελλο Ελλάδας: ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 3-1

    26/2/2003 9:14:00 μμ

    Προβάδισμα για την πρόκριση στα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας απέκτησε ο ΠΑΟΚ. Οι Θεσσαλονικείς, στον πρώτο προημιτελικό, που έγινε στην Τούμπα, επικράτησαν με 3-1 του Ολυμπιακού και πλέον θα έχουν τον πρώτο λόγο ενόψει του επαναληπτικού αγώνα που θα γίνει στις 12 Μαρτίου στη Ριζούπολη και από τον οποίο θα προκύψει ποια ομάδα θα πάρει το εισιτήριο για την τετράδα. Τα τέρματα των νικητών πέτυχαν οι Γεωργιάδης (10΄), Μάρκος (31΄) και Οκκάς (86΄), ενώ για τους "Ερυθρόλευκους" σκόραρε με πέναλτι ο Γιαννακόπουλος στο 44ο λεπτό της συνάντησης. Ο Ολυμπιακός στερήθηκε στο παιχνίδι αυτό των υπηρεσιών βασικών μονάδων, καθώς Τζόρτζεβιτς, Ζε Ελίας και Χούτος δεν ξεπέρασαν τους τραυματισμούς τους και αποκλείστηκαν από την αποστολή. Μεγάλη απώλεια για τους Ερυθρόλευκους αποδείχτηκε και η απουσία του Καρεμπέ που είναι τιμωρημένος. Από την άλλη πλευρά ο ΠΑΟΚ έδειξε ότι μπορούσε να έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού και μέχρι το τελευταίο λεπτό πάλεψε για τη νίκη με πολλά σουτ και στενά μαρκαρίσματα.

    Τα αποτελέσματα:

    ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 3-1

    Πανιώνιος-ΑΕΚ 1-1

    Παναθηναϊκός-Αιγάλεω 0-1

    Αρης-Εθνικός Αστέρας 3-1

    [16] ''Εφυγε'' ο ηθοποιός και συγγραφέας Δ. Ποταμίτης

    26/2/2003 6:30:00 μμ

    Καταξιωμένος ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας θεατρικών έργων για μεγάλους, αλλά και για παιδιά, ο Δημήτρης Ποταμίτης "έφυγε" στα 58 του χρόνια, χτυπημένος από ανίατη ασθένεια. Ο ηθοποιός νοσηλευόταν στο νοσοκομείο "Μεταξά", στον Πειραιά. Ο Δημήτρης Ποταμίτης υπηρέτησε πιστά το θέατρο μέχρι το τέλος της ζωής του με συνέπεια και αγάπη. Η αδύναμια του στα παιδιά τον ενέπνευσε να γράψει σημαντικά θεατρικά έργα για παιδιά καθώς πίστευε ότι το θέατρο φτιάχνει καλύτερους ανθρώπους. Ηταν ο ιδρυτής του "Θεάτρου Ερευνα", στην περιοχή Ζωγράφου, του θεάτρου που στέγασε πολλές πρωτοποριακές παραστάσεις. Η κηδεία του Ποταμίτη θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή, από το Νεκροταφείο Ζωγράφου.

    Παθιασμένος με το κλασσικό και παιδικό θέατρο

    Γεννήθηκε το 1945, στο Νησί της Αφροδίτης, όπως αποκαλούσε και ο ίδιος με αγάπη την Κύπρο, και συγκεκριμένα στη Λεμεσό, και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Αθηνών.

    Πρωτοέπαιξε στο θίασο Μάνου Κατράκη-Αλέξη Σολωμού, ενώ το 1989 ήταν ο "Ορέστης" στην Επίδαυρο, με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

    Πριν από 29 χρόνια, δημιούργησε το Θέατρο Ερευνας, στην περιοχή Ζωγράφου και υπήρξε η ψυχή της θεατρικής αυτής γωνιάς, που παρουσίασε πολλές πρωτοποριακές παραστάσεις, για 30 χρόνια. Ανέβασε έργα όπως "Ο άνθρωπος ελέφαντας", "Ο Ελληνας βάτραχος" και πολλά ακόμα έργα του κλασικού και μοντέρνου ρεπερτορίου.

    Πριν από ένα χρόνο, το θέατρο έκλεισε, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους -όπως ανέφερε ο ιδρυτής του- αλλά και για αισθητικούς και ηθικούς λόγους. Μάλιστα, σε ένα "μανιφέστο" που κυκλοφόρησε ο ίδιος το Νοέμβριο του 2002, επεσήμανε ότι "δεν μπορεί να αντισταθεί στον κουλτουριάρικο χαβαλέ και την κουλτουριάρικη τσόντα".

    Είχε υπογράψει τη συγγραφή έξι παιδικών βιβλίων, όπως "Τα ανάποδα παραμύθια", "Ιστορίες του Παππού Αριστοφάνη" και "Το λουρί του Σωκράτη". Πίστευε, μάλιστα, ιδιαίτερα στο θέατρο για παιδιά, και σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε αναφέρει ότι "με το θέατρο για παιδιά προετοιμάζεται ο αυριανός καλός θεατής, ο αυριανός ευσυνείδητος πολίτης, αλλά κυρίως ο αυριανός πρωθυπουργός της Ελλάδος".

    Πολύ συχνά, οι παθιασμένες απόψεις του για το θέατρο και την Τέχνη, τον έφεραν σε σύγκρουση με την πολιτική εξουσία, και ασκούσε κριτική με κάθε ευκαιρία.

    [17] Πρώτη η Φιλανδία στη χρήση νέων τεχνολογιών

    26/2/2003 4:01:00 μμ

    Έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που εδρεύει στην Ελβετία, έφερε τη Φιλανδία στην πρώτη, από την τρίτη, θέση, αναφορικά με την έκταση της τεχνολογίας που χρησιμοποιούν οι κάτοικοί της, οι επιχειρήσεις και η κυβέρνησή της. Οι ΗΠΑ έπεσαν στη δεύτερη θέση, καθώς μειώθηκε η ανταγωνιστικότητά της στο εύρος της χρήσης των πληροφοριών και της τεχνολογίας της επικοινωνίας. Η έρευνα του ΠΟΦ αποτίμησε την κατάσταση της τεχνολογίας της πληροφορικής σε 82 οικονομίες. Ο Κατάλογος Δικτυακής Ετοιμότητας που περιλαμβάνεται στην αναφορά της ΠΟΦ για την Παγκόσμια Τεχνολογία Πληροφορικής -περίοδος 2002-2003- εμφανίζει τη Σιγκαπούρη στην τρίτη θέση, ενώ η Σουηδία παρέμεινε στην τέταρτη θέση.

    Τα τελευταία χρόνια, η Φιλανδία έχει μετατραπεί σε μια χώρα υψηλής τεχνολογίας, κυρίως λόγω της επιτυχίας της Νόκια να καταστεί η μεγαλύτερη κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων του κόσμου.

    Τα ποσοστά διείσδυσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και υπηρεσιών ασύρματων δεδομένων στη Φιλανδία είναι από τα υψηλότερα του κόσμου.

    Πηγές: ICT Weekly / Yahoo / Reuters

    [18] ''Αυτο-συνταξιοδοτήθηκε'' ...το Pioneer 10

    26/2/2003 4:13:00 μμ

    Η NASA ανακοίνωσε πως έχασε την επαφή με το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Pioneer 10, το οποίο εκτοξεύθηκε το 1972 και ήταν το πρώτο που πέρασε τη ζώνη των αστεροειδών και έστειλε στη Γη τις πιο κοντινές εικόνες του πλανήτη Δία. Η τελευταία απόπειρα να αποκατασταθεί επαφή με το Pioneer 10 έγινε στις 7 Φεβρουαρίου και υπήρξε μάταιη. Πριν από την ημερομηνία αυτή οι τρεις τελευταίες επαφές ήταν ασθενείς και δεν επέτρεψαν τηλεμετρία, πράγμα που κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν πως η πηγή ενέργειας του διαστημικού σκάφους υπέστη βλάβη. ''Το Pioneer, που είχε κατασκευαστεί για μια αποστολή 21 μηνών, έζησε 30 χρόνια", εξήγησε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, προσθέτοντας ότι το διαστημικό σκάφος υπερέβη κατά πολύ τους προβλεπόμενους στόχους και η επένδυση υπήρξε αποδοτική.

    [19] Νέα μέθοδος παραγωγής μπύρας με ...πλυντήριο

    Πηγή: ΑΠΕ 26/2/2003 2:07:00 μμ

    Ένας γερμανός ιερέας ανακάλυψε μια νέα μέθοδο για την παραγωγή μπύρας... το πλυντήριο ρούχων. Ο Μίκαελ Φέι, 45 χρόνων, καθολικός ιερέας από την πόλη Ντούισμπεργκ, συνέλαβε την ιδέα να προχωρήσει στην παραγωγή φθηνότερης μπύρας για τις γιορτές νεολαίας που διοργανώνει στην ενορία του, μια παράδοση που τηρείται επί 35 συνεχή χρόνια. '' Αυτό που μας χρειαζόταν ήταν κάτι που θα μπορούσε να θερμάνει και να ανακατέψει το μίγμα. Τότε σκέφθηκα γιατί όχι ένα πλυντήριο;'' δήλωσε ο ιερέας Φέι, ο οποίος αναγκάσθηκε να αγοράσει άλλο πλυντήριο για την μπουγάδα του.

    Ο Φέι δήλωσε ότι ο ανορθόδοξος αυτός τρόπος παραγωγής μπύρας τον ώθησε να πειραματισθεί και σε νέες γεύσεις μπύρας.

    '' Κάπου διάβασα για μια αμερικάνικη μπύρα στην οποία είχαν προσθέσει ''τσίλι'' (κόκκινες πιπεριές). Νομίζω ότι είναι πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή'', δήλωσε ο εφευρετικός ιερέας.

    [20] Τον πρόδωσε... το εσώρουχο

    26/2/2003 2:03:00 μμ

    Ένας νεαρός Φιλιππινέζος ο οποίος κατηγορείτο ότι βίασε μια διανοητικά καθυστερημένη γυναίκα, συνελήφθη γιατί ξέχασε στο σπίτι του θύματος το εσώρουχό του. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ο 19χρονος Κρίστοφερ Τζόζεφ Μπάκι βρισκόταν στην πόλη Ναουζάν στην επαρχία Μιντόρο, όταν τον πλησίασαν αστυνομικοί για έλεγχο. Στην ίδια ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρεται ότι η μητέρα της 25χρονης είχε δει τον Μπάκι να φεύγει τρέχοντας από το σπίτι της λίγο πριν τη συλληψή του.

    '' Η μητέρα του θύματος θορυβήθηκε όταν είδε έναν άνδρα να βγαίνει τρέχοντας από το σπίτι. Αμέσως μπήκε μέσα και βρήκε το εσώρουχο του άνδρα. Κάλεσε σε βοήθεια και στην κλήση της ανταποκρίθηκαν οι αστυνομικοί, οι οποίοι στη συνέχεια συνέλαβαν τον Μπάκι'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Στο τμήμα οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ότι ο Μπάκι δεν φορούσε εσώρουχο.

    Η αστυνομία διατύπωσε σε βάρος τους κατηγορητήριο για βιασμό.

    Από την προανάκριση προέκυψε ότι το θύμα ήταν μόνο του στο σπίτι όταν ο ύποπτος, που ήταν μεθυσμένος, εισέβαλε στο σπίτι και τη βίασε. Ενώ όμως ο δράστης ήταν έτοιμος να φύγει, τον είδε η μητέρα του θύματος που μόλις είχε επιστρέψει.

    Ο δράστης διέφυγε τρέχοντας αλλά ξέχασε το εσώρουχο του στο δωμάτιο του θύματος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 26 February 2003 - 19:49:04 UTC