Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση για τις συνθήκες κάλυψης της δίκης 17Ν
  • [02] Ανεπίσημη επίσκεψη Ιλιέσκου στην Αθήνα
  • [03] Πυρά Καραμανλή κατά κυβερνητικής πολιτικής
  • [04] Αλιάκμονας: Kανένα σημάδι ζωής του 3χρονου αγοριού
  • [05] Συνάντηση Μητσοτάκη-Παπαντωνίου για Ιράκ και Αμυνα
  • [06] Φορτηγά εναντίον Ι.Χ στη Λ. Μεσογείων
  • [07] Νέο πλαίσιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων
  • [08] Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στην Κοζάνη για το αγροτικό
  • [09] Νέα διαδημοτική λεωφορειακή γραμμή
  • [10] Συνάντηση Παπανδρέου με τον Γάλλο ομόλογό του
  • [11] Έκκληση του Συμβουλίου για κατάργηση της θανατικής ποινής
  • [12] Πακιστάν: Ενοπλη επίθεση στο προξενείο των ΗΠΑ
  • [13] Σκληρή γραμμή Σαρόν
  • [14] Ρίο ντε Τζανέιρο: Καρναβάλι με. . . . όπλα
  • [15] Ο Κλάους νέος πρόεδρος της Τσεχίας
  • [16] Σχηματισμός νέας κυβέρνησης στην Αυστρία
  • [17] Συλλογική ηγεσία της ιρακινής αντιπολίτευσης
  • [18] Σαχριστάνι: ''Χημική ζώνη'' ετοιμάζει ο Σαντάμ
  • [19] Με κυνισμό αντιμετωπίζουν οι Αραβες το ''όραμα'' Μπους
  • [20] Μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο
  • [21] Προθεσμία μέχρι τον τέλος Απριλίου στις ΠΑΕ για τα χρέη
  • [22] Ελληνίδες Δημιουργοί στο Θέατρο
  • [23] Αργεί να έρθει ο πελαργός; Φταίει ο μπαμπάς!
  • [24] Napster: Ξανά προς τη δόξα τραβά...
  • [25] Τα κινητά είναι τρόπος ελέγχου των σχέσεων μας

    [01] Αντιπαράθεση για τις συνθήκες κάλυψης της δίκης 17Ν

    28/2/2003 3:36:00 μμ

    Τρεις ημέρες πριν αρχίσει η πολύκροτη δίκη της 17Ν, συνεχίζονται οι συζητήσεις για τον τρόπο κάλυψής της από τα ΜΜΕ και ιδιαίτερα τα ηλεκτρονικά. Η μετάδοση μπορεί να επιτραπεί μόνο με απόφαση του Δικαστηρίου και τη σύμφωνη γνώμη των διαδίκων. Ο Υπουργός Τύπου επικοινώνησε σήμερα με τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ και του δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντίρρηση, εφόσον το επιτρέψει το δικαστήριο, για τη χρήση μαγνητοφώνου εντός της δικαστικής αίθουσας.

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχής των δημοσιογράφων από τη δίκη

    Το πρωί οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν την υπόθεση συναντήθηκαν με την διοίκηση της ΕΣΗΕΑ προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους. Εντός τής ημέρας αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης προκειμένου να αποφασίσει για το αν θα παραστούν οι δημοσιογράφοι ή όχι στη δίκη.

    Η ΕΣΗΕΑ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να απέχουν οι δημοσιογράφοι από την δίκη αν δεν επιτραπεί η πλήρης δημοσιογραφική κάλυψη της.

    Κυβερνητικές ρυθμίσεις περί κάλυψης για να πέσουν οι τόνοι

    Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Χρήστος Πρωτόπαπας με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Πάνο Σόμπολο, ο Υπουργός Τύπου ανακοίνωσε ότι:

    η κυβέρνηση προτίθεται να παρέχει δωρεάν στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους μία τηλεκάρτα, αξίας 25 ευρώ το μήνα, για να επικοινωνούν μέσω των καρτοτηλεφώνων με τα Μέσα τους.

    Η κυβέρνηση δεν έχει αντιρρήσεις για χρήση δημοσιογραφικών κασετοφώνων εντός της δικαστικής αίθουσας, αν το επιτρέψουν οι Δικαστικές Αρχές.

    Η εταιρεία που θα απομαγνητοφωνεί τα κείμενα της δίκης θα αποδίδει σε σταδιακή ροή, ανά τρίωρο περίπου, τις απομαγνητοφωνήσεις μέσω του ΑΠΕ.

    Υπέρ και κατά της τηλεοπτικής κάλυψης

    Τη διεξαγωγή ανοικτής πολιτικής δίκης, από ένα κράτος δικαίου και όχι κράτος αστυνόμο, απαιτεί με ανακοίνωσή του το Δικτύο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, καθώς και η Συσπείρωση Ενάντια στην Κρατική Τρομοκρατία.

    Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Ν. Μαργαρίτης δήλωσε ότι η επιρροή των ΜΜΕ είναι κακή για το δικαστήριο.

    Νομικοί πάντως κάνουν λόγο ακόμα και για παραβίαση του Συντάγματος.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας χαρακτήρισε γραφικά και επικίνδυνα τα όσα ακούγονται. ''Η δίκη της 17 Νοέμβρη είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα διότι αποτελεί την κάθαρση του δράματος της τρομοκρατίας και είναι πολύ σημαντική για την ελληνική κοινωνία γιατί αποδεικνύει ότι μπορεί να εξαρθρωθεί η τρομοκρατία αλλά και μπορεί να διενεργηθεί μια δίκαιη δίκη. Με τη δίκη η Ελλάδα απαντά με όρους δημοκρατίας στη βία και το φανατισμό, απομυθοποιεί την τρομοκρατία και ενημερώνεται πλήρως για τα τεκταινόμενα'', δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    ''Είναι λάθος, λίγες ώρες πριν την έναρξη της δίκης να μετατρέπεται σε πολιτικό ζήτημα σε σχέση με την κυβέρνηση, τα κόμματα και τους συνδικαλιστικούς φορείς, ένα ζήτημα που κατ΄ ανάγκην θα το λύσει το δικαστήριο με τις αποφάσεις του με βάση αναφοράς το σύνταγμα και το νόμο'', τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί η δίκη της ''17 Νοέμβρη''.

    Για το ίδιο θέμα, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Κουκιάδης, τάχθηκε κατά της συνεχούς τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης, αλλά υπέρ της λήψης στιγμιότυπων και της χρήσης μαγνητοφώνου. Ο κ. Κουκιάδης σημείωσε ότι η παρουσία της τηλεοπτικής κάμερας εγκυμονεί κινδύνους να μετατραπεί η δίκη σε θέαμα, γεγονός που θα αποβεί σε βάρος της ποιότητας της δίκης.

    Κατηγορηματικά αντίθετος με την τηλεοπτική κάλυψη και μετάδοση της δίκης της ''17 Νοέμβρη'' δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι με αυξημένη πλειοψηφία και από τα δύο μεγάλα κόμματα, ψηφίστηκε πρόσφατα νόμος στη Βουλή, που δεν επιτρέπει την κάλυψη των δικών. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι μόνο κατ' εξαίρεση το δικαστήριο μπορεί να επιτρέψει την κάλυψη της δίκης, αλλά σημείωσε με νόημα πως γι' αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι διάδικοι και η πολιτική αγωγή, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος δημοσίου συμφέροντος για να επιτραπεί αυτή η εξαίρεση.

    Διαφορετική άποψη εξέφρασε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει δημοσιότητα, χωρίς όμως υπερβολές.

    Η δημοσιότητα της δίκης για τη 17Ν πρέπει να είναι πλήρης, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος. "Περιορισμός δημοσιότητας και ενημέρωσης για λόγους σκοπιμότητας είναι αντίθετες προς το Σύνταγμα και δεν ωφελούν ούτε τη δικαιοσύνη ούτε τη δημοκρατία", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Ολα έτοιμα για τη μεγαλύτερη δίκη της 15ετίας

    Το πρωί επισκέφθηκαν την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της δίκης ο Μιχάλης Μαργαρίτης, ο δικαστής που κληρώθηκε να διευθύνει τη διαδικασία, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός και η γ.γ. Τύπου Δέσποινα Σπηλιοπούλου.

    Επιθεώρησαν τους χώρους και ενημερώθηκαν από τους εκπροσώπους της κατασκευαστικής εταιρείας και τη Διεύθυνση των φυλακών για τον τρόπο διεξαγωγής της δίκης από τεχνικής πλευράς αλλά και σε σχέση με τα μέτρα ασφαλείας.

    Τους υπόδικους κατηγορούμενους για συμμετοχή στη 17Ν επισκέφθηκαν σήμερα για τελευταία φορά πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας οι συνήγοροί τους και αύριο θα τους επισκεφθούν οι συγγενείς τους.

    [02] Ανεπίσημη επίσκεψη Ιλιέσκου στην Αθήνα

    28/2/2003 2:13:00 μμ

    Στη χώρα μας βρίσκεται για ανεπίσημη επίσκεψη ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ίον Ιλιέσκου, ο οποίος το πρωί συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό. Οι κύριοι Σημίτης και Ιλιέσκου συζήτησαν διμερή θέματα καθώς και τη διεθνή κρίση από το ενδεχόμενο ενός πολέμου στο Ιράκ. Αμέσως μετά ο Ρουμάνος πρόεδρος έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο στο προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Ιλιέσκου επισκέπτεται τη χώρα μας με αφορμή την παρουσίαση ενός βιβλίου του με τίτλο, "Το Ρουμανικό όραμα".

    [03] Πυρά Καραμανλή κατά κυβερνητικής πολιτικής

    28/2/2003 1:58:00 μμ

    Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα πέσει σαν ώριμο φρούτο και πως η ΝΔ θα πρέπει να είναι συνεχώς σε διάταξη μάχης. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στην κρίση του Ιράκ, τόνισε ότι "οι πολιτικές της κυβέρνησης έχουν αφήσει βαθιές πληγές στην κοινωνία". Ο κ. Καραμανλής, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση επιτείνει το αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας των πολιτών, επηρεάζει την οικονομία και δημιουργεί μείζονα διεθνή ζητήματα.

    Εντονη κριτική

    Παράλληλα, τόνισε ότι η ΝΔ ζητά την ειρηνική επίλυση του προβλήματος, το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και του κύρους του ΟΗΕ, αλλά και ενιαία στάση και συνοχή της Ευρώπης.

    Οι προτάσεις της ΝΔ αποβλέπουν στην ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας, της οικονομίας και της συνοχής της ελληνικής κοινωνίας, είπε ο κ. Καραμανλής.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, έκανε λόγο για αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται τα περιθώρια και σημείωσε ότι η ευθύνη πέφτει στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και την Αγκυρα, που οφείλουν να αντιληφθούν τις υποχρεώσεις τους στη διεθνή νομιμότητα, ενώ η Τουρκία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να προσεγγίσει την Ε.Ε, όσο διατηρεί στρατεύματα κατοχής σε τρίτη χώρα.

    Η ελληνική πλευρά, είπε ο κ. Καραμανλής, απέδειξε την καλή της θέληση και επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ βρίσκεται δίπλα στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κύπρου και στον Κυπριακό ελληνισμό.

    Ο κ. Καραμανλής περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας, ενώ αναφέρθηκε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σημειώνοντας ότι υπάρχουν καθυστερήσεις και αδιαφανείς διαδικασίες και μόλις πριν απο λίγες ημέρες γι' αυτό το λόγο η ΔΟΕ έδειξε άλλη μία κίτρινη κάρτα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόπειρα συγκάλυψης της αύξησης του κόστους της προετοιμασίας, σύγχυση, επικαλύψεις και έλλειψη οράματος.

    Η δέσμευση, είπε ο κ. Καραμανλής, να διοργανώσουμε τους καλύτερους αγώνες και η ευκαιρία να μετατραπεί το 2004 σε εργαλείο ανάπτυξης, κινδυνεύει να μετατραπεί σε ορόσημο καταχρέωσης της χώρας και γι' αυτό "ζητώ απ' όλους να εργαστούμε για να μπει φρένο στη σπατάλη και την ανευθυνότητα των κρατούντων και να βάλουμε πλάτη για την επιτυχία της διοργάνωσης. "Αυτοί φεύγουν και μπορεί να μην νοιάζονται. Εμείς ερχόμαστε και έχουμε πλήρη συναίσθηση των ευθυνών μας. Η υπόθεση είναι εθνική'', είπε.

    Στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής επέκρινε με δριμύτητα την κυβέρνηση για το ''έγκλημα'' του Χρηματιστηρίου, επισημαίνοντας ότι επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν δανειστεί υπερβολικά και κατηγόρησε για αναποτελεσματικότητα την κυβέρνηση στο θέμα των πανωτοκίων, για την ακρίβεια, αλλά και για την ανεργία που, όπως είπε, αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας.

    Οι πολιτικές της κυβέρνησης, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, έχουν αφήσει βαθιές πληγές στην κοινωνία και πρόσθεσε ότι ''αυτή δεν είναι κυβέρνηση υπεύθυνων πολιτικών, είναι κυβέρνηση ανεύθυνων σχολιαστών, οι υπουργοί αντί να παράγουν έργο επισκέπτονται και σχολιάζουν, περιγράφουν τα προβλήματα και προβάλουν σαν άλλοθι τον ισχυρισμό ότι δεν είχαν τον χρόνο".

    Ο κ. Καραμανλής σχολίασε και δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, λέγοντας ότι ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση και κυβερνήτη, σημειώνοντας ότι κυβερνήτες έχουν μόνο τα προτεκτοράτα και αυτό αποτελεί ορολογία του καθεστωτισμού, που τους χαρακτηρίζει και η οποία προέρχεται προφανώς από τα ... πιστεύω που καταθέτουν στη Βουλή.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι ο πρωθυπουργός είναι ανήμπορος να συντονίσει την κυβέρνηση και φοβισμένος από την κατακραυγή του κόσμου και τα σενάρια των συντρόφων του και γι' αυτό κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ''με βουτιές στο παρελθόν''.

    Σημείωσε ότι επιλογή της ΝΔ είναι να αφήσει την ηγεσία της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, την οπισθοδρόμηση, την παρωχημένη σκέψη και τις παλιές χρεοκοπημένες πρακτικές.

    Πρόταση νόμου για την καταπολέμηση της διαπλοκής - Πρωτόπαπας: ''Χωρίς σχέδιο και προοπτική η ΝΔ''

    Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε επί μακρόν στα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, αλλά και στα καθημερινά προβλήματα και στην κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο τομέα. Τόνισε ότι το κόμμα του καταρτίζει ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης κατά της διαφθοράς, με πρώτο βήμα την κατάργηση των διατάξεων που θεσμοθετούν τη διαπλοκή, την αδιαφάνεια και την ασυδοσία.

    "Αν έχει δίκιο σε κάτι ο πρωθυπουργός που λέει ότι η αντιπολίτευση τα βλέπει όλα γκρίζα, είναι ότι η Ελλάδα έχει πάρει σήμερα το καφέ της λάσπης που μας πνίγει, αφού τα πάντα γίνονται χωρίς συνεννόηση, χωρίς σχέδιο και συντονισμό", είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης. Και κάλεσε τα στελέχη του σε διαρκή επαγρύπνιση και σε διάταξη μάχης, αφού, όπως είπε, η πολιτική ζωή έχει μπει ουσιαστικά στην προεκλογική περίοδο, προσθέτοντας ότι ''η κυβέρνηση κινείται σ' αυτή τη λογική και σ' αυτό το πλάνο, αφού ο ένας μετά τον άλλο οι υπουργοί και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν με τον τρόπο τους συμμετοχή στην κούρσα της διαδοχής και βλέπουν το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια τους. Ομως το ΠΑΣΟΚ δεν θα πέσει σαν ώριμο φρούτο και είναι ανάγκη να δουλέψουμε όλοι σκληρά, ενωμένοι, απόλυτα συντονισμένοι, κοιτώντας μόνο μπροστά". Σημείωσε ακόμη ότι οι πολίτες απαιτούν ανανέωση και μια αποτελεσματική κυβέρνηση.

    Πρόταση νόμου για την καταπολέμηση της διαπλοκής θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή η ΝΔ, ανακοίνωσε στη συνεδρίαση της Κ.Ε του κόμματος ο Προκόπης Παυλόπουλος, με την οποία θα προτείνει την κατάργηση των διατάξεων που συνιστούν "θεσμικό εκκολαπτήριο της αδιαφάνειας και της διαπλοκής".

    Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι έτσι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του θα κληθούν να αποδείξουν αν πράγματι θέλουν να πατάξουν την διαφθορά και την διαπλοκή.

    Στην περίπτωση που η πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας δεν ψηφιστεί από τη Βουλή, όταν το κόμμα εκλεγεί στην κυβέρνηση, είπε ο κ. Παυλόπουλος, θα επαναφέρει την πρόταση νόμου για την κατάργηση αυτών των διατάξεων, που υποσκάπτουν το δημόσιο βίο και υποβαθμίζουν την ποιότητα της δημοκρατίας.

    ''Ο αρχηγός της ΝΔ απηύθυνε τις συνήθεις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης''. δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η πολιτική του κινείται της κατσαρίδας και τη λακούβας, διαμορφώνει ένα παρατεταμένο κλίμα δήθεν εκλογικής περιόδου δημιουργεί προβλήματα στην οικονομία. Ο αρχηγός της ΝΔ , κατέληξε ο κ. Πρωτόπαπας πορεύεται χωρίς σχέδιο και προοπτική, πολιτική που όμως δεν είναι χρήσιμη για τη χώρα.

    Εκλογές για ανάδειξη νέου πολιτικού συμβουλίου

    Εξάλλου, το Σάββατο θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου πολιτικού συμβουλίου της ΝΔ. Για τις πέντε θέσεις των κοινοβουλευτικών μελών έχουν θέσει υποψηφιότητα οι κύριοι Κασίμης, Μιχαλολιάκος, Ορφανός, Σπηλιωτόπουλος και οι κυρίες Πετραλιά, Φουντουκίδου και Παπαδημητρίου.

    Για τις επτά θέσεις εξωκοινοβουλευτικών μελών έχουν θέσει υποψηφιότητα οι κύριοι Βούτος, Ζαγορίτης, Τουσιάκης, Κωστούλας, Σούρλας, Βαλακούρας, Πατσόγιαννης, Μανώλης, Μοσχονάς, Παπαϊωάννου, Τζίμας και οι κυρίες Ντόρα Μπακογιάννη και Μερόπη Καλδή.

    Και στις δύο κατηγορίες εκλέγονται λόγω της ποσόστωσης δύο γυναίκες.

    [04] Αλιάκμονας: Kανένα σημάδι ζωής του 3χρονου αγοριού

    28/2/2003 12:42:00 μμ

    Μέχρι και αύριο θα συνεχιστούν, κατά πάσα πιθανότητα, οι έρευνες για τον εντοπισμό του 3χρονου Θανάση Σένια που χάθηκε στα νερά του ποταμού Αλιάκμονα κατά την πτώση του μοιραίου λεωφορείου του ΚΤΕΛ, που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Αθήνα το περασμένο Σάββατο. Σήμερα έχουν κλείσει και πάλι οι στρόφιγγες του φράγματος της ΔΕΗ, στη Σφηκιά Ημαθίας για να διευκολυνθούν τα σωστικά συνεργεία στις προσπάθειες ανεύρεσης του άτυχου 3χρονου. Οι άνδρες των σωστικών συνεργείων πιστεύουν ότι τα ορμητικά νερά που κύλησαν στην κοίτη του ποταμού αναμόχλευσαν τον πυθμένα και σε περίπτωση που το σώμα του άτυχου παιδιού είχε σκαλώσει κάπου, μπορεί να απελευθερώθηκε και να δώσει τέλος στην αγωνία των συγγενών του.

    Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία

    Στις έρευνες μετέχουν άνδρες της ΕΜΑΚ, καταδρομείς και μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, με πλωτά σκάφη και πεζοπόρες ομάδες. Έχουν περάσει έξι ημέρες και τίποτα δεν βρέθηκε στην κοίτη ή τις εκβολές του ποταμού.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι πιθανότητες να βρεθεί το αγοράκι είναι πλέον ελάχιστες. Ο διοικητής της ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Σταμίγκος πίστευε ότι με το άνοιγμα του φράγματος της ΔΕΗ που έγινε πριν από δυο μέρες, θα εντόπιζαν τον 3χρονο αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε.

    [05] Συνάντηση Μητσοτάκη-Παπαντωνίου για Ιράκ και Αμυνα

    28/2/2003 3:14:00 μμ

    Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην υπόθεση του Ιράκ εξέφρασαν ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου και ο Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνστνατίνος Μητσοτάκης, που συναντήθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής στο Πεντάγωνο. "Κάθε μέρα το κλίμα επιβαρύνεται και τα σύννεφα πυκνώνουν", είπε ο κ. Παπαντωνίου, που πρόσθεσε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχει παράθυρο διπλωματικής επίλυσης του θέματα. Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αν έλθει ο πόλεμος πρέπει να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, ενώ υπογράμμισε ότι όλοι δέχονται πλέον ότι την ευθύνη την έχει το Ιράκ και ότι αν δεν συμμορφωθεί ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος.

    Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον υπουργό να γίνει σεβαστή η αξιοκρατία και η ιεραρχία διότι αποτελούν το θεμέλιο για καλές ένοπλες δυνάμεις.

    Σε αντίθεση, πρόσθεσε, οι κομματικές αποστρατείες θίγουν το ηθικό και κατά συνέπεια το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Απαντώντας, ο κ. Παπαντωνίου σημείωσε ότι η άμυνα ενώνει τους Έλληνες, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το έργο στο υπουργείο Αμυνας είναι πράγματι εθνικό και ως τέτοιο πρέπει να το βλέπουμε.

    [06] Φορτηγά εναντίον Ι.Χ στη Λ. Μεσογείων

    28/2/2003 2:56:00 μμ

    Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι οδηγοί που κινούνται στην άνοδο της Λεωφόρου Μεσογείων, ιδιαίτερα από το ύψος της πλατείας Αγίας Παρασκευής έως και την είσοδο του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, καθώς, οδηγοί φορτηγών έχουν αποκλείσει τον δρόμο αλλά και την ΕΡΤ. Οι εργαζόμενοι στην δημόσια ραδιοτηλεόραση μάλιστα, τελούν υπό καθεστώς μίας ιδιότυπης ομηρίας, αφού, σχεδόν τους απαγορεύεται να μπουν ή να βγουν από το κτίριο. Υπερεργολάβοι δημοσίων χωματουργικών έργων, που εδώ και μία εβδομάδα απεργούν, έκλεισαν τη λεωφόρο με τα φορτηγά τους, ζητώντας, να τους δοθούν χώροι για να αδειάζουν τα. . . μπάζα τους.

    [07] Νέο πλαίσιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων

    28/2/2003 1:46:00 μμ

    Η διαχείριση των υδάτινων πόρων τέθηκε επί τάπητος σε σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο Μέγαρο Μαξίμου με τους συναρμόδιους υπουργούς. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε, να τροποποιηθεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, για να εναρμονιστεί με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, έτσι ώστε να υπάρξει μία πολιτική διαχείρισης των υδάτινων πόρων, που να ικανοποιεί τόσο τους πολίτες όσο και τους αγρότες. Οσον αφορά τις αυξήσεις ύψους 2,5% στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ, οι κ.κ. Τσοχατζόπουλος και Παπανδρέου, τόνισαν ότι οι επιχειρήσεις διαχείρισης υδάτινου δυναμικού είναι αυτοτελείς ανώνυμες εταιρίες που λειτουργούν με βάση την λογική της αγοράς, ενώ όπως σημείωσε η κ. Παπανδρέου, η ΕΥΔΑΠ, μέσω των αυξήσεων αντλεί τα κεφάλαια για τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης.

    [08] Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στην Κοζάνη για το αγροτικό

    28/2/2003 1:03:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Συνδιάσκεψη για τα αγροτικά ζητήματα διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Κοζάνης, το Σάββατο 1 Μαρτίου στις 10 το πρωί στην αίθουσα τέχνης του Δήμου Κοζάνης. Η συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί παρουσία κλιμακίου με επικεφαλής τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη και τη συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας Γιώργου Δρυ και των υφυπουργών Φώτη Χατζημιχάλη και Βαγγέλη Αργύρη.

    Μεταξύ των θεμάτων που θα αναπτυχθούν στη συνδιάσκεψη είναι: οι νέες δυνατότητες και οι προκλήσεις για την ανάπτυξη της υπαίθρου, τα νέα δεδομένα για την ελληνική γεωργία μέσα σε νέο περιβάλλον, Γ' ΚΠΣ και εξειδικευμένα προγράμματα, αγροτικά προϊόντα στη Δυτική Μακεδονία, κτηνοτροφία στη Δυτική Μακεδονία.

    [09] Νέα διαδημοτική λεωφορειακή γραμμή

    28/2/2003 12:55:00 μμ

    Αρχίζει από αύριο, 1η Μαρτίου, τη λειτουργία της η νέα διαδημοτική λεωφορειακή γραμμή, με τον κωδικό 036 που θα συνδέει τις περιοχές της Κυψέλης και του Γαλατσίου, Π. Ψυχικού, Ν. Ψυχικού με τους σταθμούς του Μετρό στους Αμπελοκήπους και την Κατεχάκη, αλλά και με τους συγκοινωνιακούς άξονες της Κηφισίας και Μεσογείων, χωρίς να καθιστά υποχρεωτική τη διέλευση από το κέντρο της Αθήνας. Η νέα γραμμή θα ΚΥΨΕΛΗ-ΓΑΛΑΤΣΙ-ΣΤΑΘ. ΠΑΝΟΡΜΟΥ-ΣΤΑΘ. ΚΑΤΕΧΑΚΗ θα έχει αφετηρία την πλατεία Κυψέλης και τέρμα το Σταθμό ΚΑΤΕΧΑΚΗ του μετρό. Επίσης, η νέα γραμμή εξυπηρετεί μετακινήσεις φοιτητών από τις παραπάνω πυκνοκατοικημένες περιοχές προς τον σταθμό Κατεχάκη από όπου ξεκινάει η σχολική γραμμή 242 προς την Πολυτεχνειούπολη. Κατά τις ώρες αιχμής η συχνότητα των δρομολογίων θα είναι 15΄-20΄ενώ τις υπόλοιπες ώρες 25΄- 30΄.

    [10] Συνάντηση Παπανδρέου με τον Γάλλο ομόλογό του

    28/2/2003 6:02:00 μμ

    Με το Γάλλο ομόλογό του Ντομινίκ ντε Βιλπέν συναντήθηκε τη Παρασκευή, στο Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις συνομιλίες που είχε στην Ουάσινγκτον με τον Κόλιν Πάουελ και την Κοντολίζα Ράις, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κ. ντε Βιλπέν απηύθυνε έκκληση για ενότητα των Ευρωπαίων στην ιρακινή κρίση, αναφερόμενος κυρίως στη Βρετανία και την Ισπανία.

    Επίσης, ο ντε Βιλπέν υποστήριξε ότι η Γαλλία θα αναλάβει τις ευθύνες της όσον αφορά την ενδεχόμενη χρήση του δικαιώματός της να ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας στο θέμα του Ιράκ. "Η θέση της Γαλλίας είναι σαφής, λέμε συνεχώς ότι πάντα, σε κάθε στάδιο, θα αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας", τόνισε ο Γάλλος υπουργός.

    Ο κ. Ντε Βιλπέν σημείωσε πως η χώρα του συμμερίζεται πλήρως τη θέση των Ρώσων και Γερμανών.

    Να σημειώσουμε πως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ δήλωσε την Πέμπτη στο Πεκίνο πως η χώρα του θα κάνει χρήση του δικαιώματός της να ασκήσει βέτο στα Ηνωμένα Έθνη, αν αυτό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της σταθερότητας στον κόσμο.

    [11] Έκκληση του Συμβουλίου για κατάργηση της θανατικής ποινής

    28/2/2003 4:30:00 μμ

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης έκανε έκκληση σήμερα προς τις ''κυβερνήσεις όλων των χωρών να προχωρήσουν στην κατάργηση της θανατικής ποινής'' απευθυνόμενο κυρίως προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, την παραμονή της Διεθνούς Ημέρας για την κατάργηση της θανατικής ποινής. ''Η ποινή του θανάτου είναι αυθαίρετη, αμετάκλητη και δημιουργεί διακρίσεις'', υπογραμμίζει ο Βάλτερ Σβίμερ, Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα στο Στρασβούργο. Η έκκληση απευθύνεται κυρίως προς τις ΗΠΑ,

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που μετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης ως παρατηρητής, καλούνται να ''μη προχωρήσουν στην εκτέλεση των Σεζάρ Ρομπέρτο Φιέρο Ρέινα, Ρομπέρτο Μορένα Ράμος και Οσβάλντο Τόρες Αγκιλέρα, τριών Μεξικανών θανατοποινιτών που κρατούνται σε αμερικανικές φυλακές''.

    ''Η θανατική ποινή είναι απόλυτα αντίθετη με την περί δικαιοσύνης αντίληψή μας και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια'', δήλωσε ο Πέτερ Σίντερ, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση στην οποία ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι η θανατική ποινή δεν υφίσταται πλέον στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

    Σε απόφαση που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2001, η κοινοβουλευτική συνέλευση ζήτησε από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, που επίσης μετέχει ως παρατηρητής στο Συμβούλιο της Ευρώπης, να εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση ένα μορατόριουμ στις εκτελέσεις και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την κατάργηση της θανατικής ποινής.

    [12] Πακιστάν: Ενοπλη επίθεση στο προξενείο των ΗΠΑ

    28/2/2003 1:45:00 μμ

    Τρεις Πακιστανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν και επτά τραυματίσθηκαν από την επίθεση που πραγματοποίησε ένοπλος εναντίον των φρουρών του αμερικανικού προξενείου στο Καράτσι, σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσε η πακιστανική αστυνομία.

    Σύμφωνα με τον αναπληρωτή αρχηγό της αστυνομίας Ταρίκ Τζαμίλ, ο ένοπλος άνοιξε πυρ την ώρα που ένας από τους φρουρούς τον σταμάτησε για εξακρίβωση στοιχείων. Στη συνέχεια ο δράστης προσπάθησε να διαφύγει, ενώ πυροβόλησε και πάλι εναντίον των φρουρών, αυτή τη φορά με το όπλο ενός εκ των αστυνομικών. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισλαμαμπάντ, στην επίθεση αυτή δεν τραυματίσθηκε κανένα μέλος του προσωπικού του αμερικανικού προξενείου.

    [13] Σκληρή γραμμή Σαρόν

    28/2/2003 12:04:00 μμ

    Στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας προχώρησε αργά χθες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν. Το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που είχαν διάρκεια ενός μήνα, ήταν η συνεργασία μεταξύ του Λικούντ, του Σινούι, του κόμματος εθνικής ενότητας και του εθνικού θρησκευτικού κόμματος. Το σύνολο των εδρών που καταλαμβάνει στο κοινοβούλιο η νέα κυβέρνηση είναι 68 έδρες από τις συνολικά 120, εκ των οποίων 40 ανήκουν στο Λικούντ, 15 στο Σινούι, επτά στο κόμμα εθνικής ενότητας και έξι στο εθνικό θρησκευτικό κόμμα. Η πρόθεση του ηγέτη του Σινούι αλλά και του Αριέλ Σαρόν να εντάξουν στην κυβέρνηση το Εργατικό Κόμμα δεν είχε καμία τύχη κι αυτό λόγω της εμμονής του Aμραμ Μίτζνα να διαφοροποιήσει ο Σαρόν το πρόγραμμά του και την πολιτική του έναντι των Παλαιστίνιων.

    Επεκτατική πολιτική

    H πολιτική της κυβέρνησης θα εστιαστεί στην αύξηση των μέτρων ασφάλειας για τις πόλεις των Iσραηλινών, πιθανότατα στην ανακατάληψη μέρους της λωρίδας της Γάζας-κάτι το οποίο δήλωσε πρόσφατα και ο υπουργός Aμυνας Σαούλ Μοφάζ-καθώς και στην επέκταση των οικισμών εποίκων. Αυτό που ορίζεται εξ αρχής πως θα αποτελέσει πρόβλημα για τη νέα κυβέρνηση, είναι η κατάσταση της οικονομίας, η οποία χαρακτηρίζεται αδιέξοδη εφόσον δεν διαφοροποιηθεί η κατανομή των κονδυλίων στα υπουργεία.

    Στο σημείο αυτό ο ισραηλινός Τύπος σημειώνει πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιχείρησε να απαλλαγεί με πολύ έξυπνο τρόπο από τον εσωκομματικό του αντίπαλο Βενιαμίν Νετανιάχου στον οποίο και πρόσφερε τη θέση του υπουργού οικονομίας, την οποία αρχικά ο Νετανιάχου απέρριψε.

    Τελικά αργά το μεσημέρι της Πέμπτης, υπαναχώρησε αποδεχόμενος την τοποθέτηση αφού άτομα από το περιβάλλον του κυρίου Νετανιάχου δήλωσαν ανεπίσημα, πως εκτίμησε, ότι εφόσον παρέμενε εκτός κυβέρνησης θα είχε πολύ λιγότερες δυνατότητες για έλεγχο του κυβερνητικού έργου.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, στελέχη του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού εκτιμούν πως σε όλο το προεκλογικό διάστημα ο Νετανιάχου βρισκόταν πίσω από τη διαρροή πληροφοριών που ήθελαν το Σαρόν να εμπλέκεται σε σκάνδαλα οικονομικής φύσεως. Η νέα κυβέρνηση διαθέτει εφτά περισσότερες έδρες από τις απαιτούμενες για το σχηματισμό κυβέρνησης και πλειοψηφία ικανή για να περνά από το κοινοβούλιο τις όποιες αποφάσεις της.

    [14] Ρίο ντε Τζανέιρο: Καρναβάλι με. . . . όπλα

    28/2/2003 11:04:00 πμ

    Ανοίγει η αυλαία στο καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο παρουσία ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων, οι οποίες κλήθηκαν για την καταστολή των ταραχών που έχουν ξεσπάσει στην πόλη της Βραζιλίας. Σύμφωνα με την αστυνομία έμποροι ναρκωτικών πυρπόλησαν λεωφορεία, πυροδότησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς και εξαπέλυσαν επιθέσεις επιτέθηκαν κατά τμημάτων της αστυνομίας. Οι αστυνομικές Αρχές του Ρίο ντε Τζανέιρο υποστηρίζουν ότι σκότωσαν επτά κακοποιούς κατά τη διάρκεια των διήμερων συμπλοκών στους δρόμους της πόλης. Συνολικά τουλάχιστον 3.000 στρατιώτες και 28.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους του Ρίο ντε Τζανέιρο.

    Από τη φυλακή

    Ως συντονιστής των δραστηριοτήτων των εμπόρων ναρκωτικών εμφανίζεται ο έγκλειστος Φερναντίνιο Μπέρα Μαρ, ο οποίος φέρεται ως ο επικεφαλής της συμμορίας "Κόκκινη Διοίκηση".

    Η οργάνωση αριθμεί χιλιάδες μέλη, οι οποίοι ως επί το πλείστον προέρχονται από τις φτωχογειτονιές του Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο Φερναντίνιο Μπεΐρα Μαρ καθοδηγεί τη συμμορία του με το κινητό μέσα από το κελί των φυλακών υψίστης ασφαλείας του Σάο Πάολο.

    Στο μεταξύ, οι τοπικές Αρχές του Ρίο ντε Τζανέιρο ανησυχούν για την έκβαση του προσφάτους κύματος βίας στο Ρίο ντε Τζανέιρο, το οποίο αναμένεται να επισκεφτούν εντός των επόμενων ημερών τουλάχιστον 400.000 τουρίστες.

    [15] Ο Κλάους νέος πρόεδρος της Τσεχίας

    28/2/2003 7:48:00 μμ

    Βάτσλαβ Κλάους

    Ο Φιλελεύθερος πρώην πρωθυπουργός Βάτσλαβ Κλάους, 61 ετών, εξελέγη την Παρασκευή πρόεδρος της Τσεχίας, κατά τον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Λιούμπομιρ Ζαοράλεκ. Ο Κλάους εξασφάλισε μικρή πλειοψηφία με 142 ψήφους απο τους 280 βουλευτές και γερουσιαστές που ήταν παρόντες. Διαδέχεται τον Βάτσλαβ Χάβελ του οποίου η δεύτερη προεδρική θητεία ολοκληρώθηκε στις 2 Φεβρουαρίου. Ο Κλάους, που υποστηρίχθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών (ODS, δεξιά αντιπολίτευση) επιβλήθηκε τελικά στον αντίπαλό του καθηγητή της Φιλοσοφίας Γιάν Σόκολ, 66 ετών, υποψήφιο του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο Σόκολ έλαβε 124 ψήφους, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές. Η εκλογή του Κλάους κατέστη δυνατή με την υποστήριξη της κομμουνιστικής κοινοβουλευτικής ομάδας.

    [16] Σχηματισμός νέας κυβέρνησης στην Αυστρία

    28/2/2003 3:18:00 μμ

    Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος

    Βόλφγκανγκ Σιούσελ

    Σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού κατέληξε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, τρεις και πλέον μήνες μετά τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών. Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός είναι ο ίδιος με αυτόν που κυβερνούσε τη χώρα πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών. Οι Αυστριακοί με την ψήφο τους αύξησαν τη δύναμη του Λαϊκού Κόμματος και του ηγέτη του, καγκελαρίου Βόλφγκανγκ Σιούσελ, ενώ τα ποσοστά του ακροδεξιού κόμματος έπεσαν.

    Η πτώση δημοτικότητας του Κόμματος της Ελευθερίας αποδίδεται σε εσωκομματικές διαφορές.

    Το Λαϊκό Κόμμα επεχείρησε να συνάψει συμφωνία τόσο με τους Σοσιαλδημοκράτες όσο και με το κόμμα των Πρασίνων εν μέσω επικριτικών σχολίων για τη βραδύτητα με την οποία πραγματοποιείτο η διαδικασία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

    Η συμφωνία της δεξιάς με την άκρα δεξιά δεν έχει επισημοποιηθεί αλλά οι ηγέτες των δύο κομμάτων έχουν ήδη μεταβεί στον πρόεδρο της Αυστρίας για να παρουσιάσουν τη νέα κυβέρνηση.

    Πηγή: BBC GREEK

    [17] Συλλογική ηγεσία της ιρακινής αντιπολίτευσης

    28/2/2003 4:42:00 μμ

    Η ιρακινή αντιπολίτευση, η οποία συνεδριάζει από την Τετάρτη στο ιρακινό Κουρδιστάν, αποφάσισε σήμερα να προχωρήσει στη συγκρότηση συλλογικής ηγεσίας αποτελούμενης από έξι μέλη, η οποία θα αποτελέσει τον πυρήνα μιας μελλοντικής κυβέρνησης στο μετά τον Σαντάμ Ιράκ. ''Η συνάντηση υπήρξε μία μεγάλη επιτυχία. Διευθετήσαμε όλα τα προβλήματα και συμφωνήσαμε στο σχηματισμό μιας εξαμελούς συλλογικής ηγεσίας, η οποία θα αποτελέσει τον πυρήνα μιας κυβέρνησης μετά τον Σαντάμ", δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Σάμι Αμπντέλ Ραχμάν, στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, που φιλοξένησε τη συνάντηση.

    Τη συλλογική ηγεσία απαρτίζουν οι Μασούντ Μπαρζανί, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, Τζαλάλ Ταλαμπανί, ηγέτης της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, Αχμεντ Τσαλαμπί, ηγέτης του Εθνικού Ιρακινού Κογκρέσου που εδρεύει στο Λονδίνο, Αμπντελ Αζίζ αλ Χάκιμ, εκπρόσωπος της Ανώτατης Συνέλευσης της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράκ, που είναι το κυρίως σιιτικό κίνημα της αντιπολίτευσης, και Ιγιάντ Αλ Αλάουι, της Ιρακινής Εθνικής Συνεννόησης.

    Λίγο αργότερα, ο Ιρακινός αντικαθεστωτικός Αντνάν Πατσάτσι, που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ στη δεκαετία του '60, διέψευσε ότι μετέχει στην εξαμελή συλλογική ηγεσία της. ''Εξεπλάγην όταν είδα το όνομά μου μεταξύ των μελών της συλλογικής αυτής ηγεσίας'', είπε υπογραμμίζοντας ότι είχε ενημερώσει τους οργανωτές της συνάντησης για τις αντιρρήσεις του.

    ''Αρνήθηκα ήδη τις προτάσεις που μου έκαναν και εμμένω στη θέση μου'', πρόσθεσε. Ο Πατσάτσι, ο οποίος είχε διατελέσει στο παρελθόν και πρεσβευτής του Ιράκ στον ΟΗΕ, θεωρείται από την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, ως ένας από τους πιθανούς ηγέτες μιας προσωρινής κυβέρνησης στο μετά τον Σαντάμ Ιράκ.

    [18] Σαχριστάνι: ''Χημική ζώνη'' ετοιμάζει ο Σαντάμ

    28/2/2003 6:51:00 μμ

    Ο Σαντάμ Χουσεΐν εξετάζει το ενδεχόμενο να περιβάλει την Βαγδάτη με μια ''ζώνη'' από χημικά όπλα, τα οποία θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν σε περίπτωση πολέμου, δήλωσε την Παρασκευή στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Ιρακινός εξόριστος που πρόσκειται στην αντιπολίτευση. "Πληροφορίες ομάδων της αντίστασης εντός του Ιράκ αποκαλύπτουν ότι ο Σαντάμ εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταστήσει μια χημική ζώνη γύρω από τη Βαγδάτη, παγιδεύοντας περίπου 4.000.000 κατοίκους εντός της πόλης για να τους χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες'', δήλωσε ο Χουσεΐν αλ Σαχριστάνι, τον οποίο παρουσίασε το CNN ως πρώην ερευνητή στα πυρηνικά που εγκατέλειψε τη χώρα αφού έμεινε δώδεκα χρόνια στη φυλακή, μεταξύ του 1979 και του 1991.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χημικά όπλα θα τοποθετούνταν κάτω από το έδαφος, όχι σε μεγάλο βάθος, με απόσταση περίπου εκατό μέτρα και θα συνδέονταν με πυροκροτητές στα κέντρα διοίκησης του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Ο εξόριστος Ιρακινός είναι πεπεισμένος ότι ο πρόεδρος Σαντάμ επιθυμεί την εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος, διευκρίνισε το CNN. O Αλ Σαχριστάνι δήλωσε εξάλλου ότι οι επιθεωρητές δεν μπόρεσαν να βρουν τα νευροπαραλυτικά αέρια που διαθέτει το ιρακινό καθεστώς επειδή βρίσκονται κρυμμένα σε μυστικές σήραγγες.

    [19] Με κυνισμό αντιμετωπίζουν οι Αραβες το ''όραμα'' Μπους

    28/2/2003 6:06:00 μμ

    Αραβες σχολιαστές αντέδρασαν με κυνισμό στην τελευταία ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους περί ενός δημοκρατικού μέλλοντος για τους Παλαιστίνιους και τον υπόλοιπο αραβικό κόσμο. Η λιβανέζικη εφημερίδα ''Ντέιλι Σταρ'' κατηγόρησε τον Μπους ότι χρησιμοποιεί το λεξιλόγιο της αποικιοκρατίας εμφανίζοντας τις ΗΠΑ ως ''πολιτισμένες'' και τους υπόλοιπους ως ''βάρβαρους''. Η εφημερίδα ''αλ-Ράια'' του Κατάρ απέρριψε την απόπειρα του Μπους να συσχετίσει μια επίθεση στο Ιράκ με την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, γράφοντας πως ''δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια απόπειρα να κερδίσει αραβική υποστήριξη για ένα πόλεμο εναντίον του Ιράκ που σχεδόν ολόκληρος ο κόσμος απορρίπτει''.

    ''Εμείς και 400 εκατομμύρια άνθρωποι στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για το πώς, πού, πότε και με ποιόν ο Μπους θα πραγματοποιήσει τους μεγαλεπήβολους στόχους του γι' αυτή την περιοχή και τον υπόλοιπο κόσμο'', γράφει σήμερα η ''Ντέιλι Σταρ''.

    Ο Ναμπίλ Σάατ, ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος αρμόδιος για διεθνείς υποθέσεις, δήλωσε πως οι επαναλαμβανόμενες διατυπώσεις για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στην ομιλία του Μπους ήταν θετικές. ''Αλλά αυτό που μετράει δεν είναι τα λόγια, αλλά οι πράξεις'', πρόσθεσε.

    [20] Μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

    28/2/2003 5:12:00 μμ

    Μείωση δύο ποσοστιαίων μονάδων, από 3,5% το Δεκέμβριο 2002 σε 3,3% τον Ιανουάριο 2003, παρουσίασε ο πληθωρισμός στη χώρας μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, το Δεκέμβριο ο υψηλότερος πληθωρισμός στους "15" σημειώθηκε στην Ιρλανδία (4,7%) και ακολουθούν η Πορτογαλία (4%) και η Ισπανία (3,8%). Τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Γερμανία (1%), το Βέλγιο (1,2%), τη Φινλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία (από 1,4%).

    Στο 2,2% ο πληθωρισμός της ευρωζώνης

    Στο επίπεδο των "12" της ευρωζώνης, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε από 2,3% το Δεκέμβριο σε 2,2% τον Ιανουάριο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,6%. Ωστόσο, σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας ο πληθωρισμός θα επανέλθει το Φεβρουάριο στο 2,3%.

    Για τους "15" ο πληθωρισμός μειώθηκε από 2,2% το Δεκέμβριο σε 2,1% τον Ιανουάριο, ενώ πέρυσι ήταν 2,5%. Σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στην Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και τη Σουηδία, μειώθηκε σε εννέα κράτη μέλη και παρέμεινε αμετάβλητος στην Αυστρία, την Πορτογαλία και τη Δανία.

    Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2002, σημαντικές μειώσεις του πληθωρισμού σημειώθηκαν στο Βέλγιο (από 2,6% σε 1,2%), στη Γερμανία (από 2,1% σε 1%) και την Φινλανδία (από 2,9% σε 1,4%), ενώ οι σημαντικότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο Λουξεμβούργο (από 2,1% σε 3,3), την Ιταλία (από 2,3% σε 2,9%) και την Ισπανία (από 3,1% σε 3,8%).

    Τα πιο χαμηλά μέσα ποσοστά πληθωρισμού για τους 12 μήνες σημειώθηκαν στη Γερμανία (1,2%) τη Μεγάλη Βρετανία (1,3%) και το Βέλγιο (1,4%). Τα μεγαλύτερα μέσα ποσοστά σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (4,7%), την Ολλανδία και την Ελλάδα (από 3,8%).

    Ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στην Ελβετία από 0,9% σε 0,8% και στις ΗΠΑ αυξήθηκε από 2,4% σε 2,6%.

    [21] Προθεσμία μέχρι τον τέλος Απριλίου στις ΠΑΕ για τα χρέη

    28/2/2003 2:14:00 μμ

    Από τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο θα ισχύσει τελικά το μέτρο αποβολής ΠΑΕ από το πρωτάθλημα, αν οι τελευταίες δεν διαθέτουν πιστοποιητικό διαφάνειας και δεν έχουν καταθέσει εγγυητική επιστολή ότι έχουν εξοφλήσει τα χρέη τους. Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Θ. Κασσίμη. Ο κ. Λιάνης είπε συγκεκριμένα ότι θα δοθεί εύλογη χρονική παράταση, πέραν της 30ης Απριλίου του 2003, ημερομηνία που σύμφωνα με το νόμο οφείλουν οι ΠΑΕ να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην Επιτροπή. Η παράταση αυτή ουσιαστικά θα συμπέσει με τη λήξη του φετινού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος.

    [22] Ελληνίδες Δημιουργοί στο Θέατρο

    28/2/2003 3:52:00 μμ

    Η μεγάλη κυρία της ενδυματολογίας του Αμερικανικού θεάτρου και τιμημένη με το βραβείο Όσκαρ Θεώνη Βαχλιώτη-Ωλντριτζ, και η μεγάλη κυρία του Ελληνικού Θεάτρου, Ιωάννα Παπαντωνίου, για πρώτη φορά θα εκθέσουν μαζί, στους χώρους του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, στη Νέα Υόρκη, έργα από τη μακρά και εξαιρετική πορεία στους στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού θα εγκαινιάσει την έκθεση αυτή με δεξίωση την Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2003 στις 7μμ. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 11 Απριλίου 2003.

    Θεώνη Β. Ωλντριτζ: Κοστούμια για 250 παραστάσεις

    Η Θεώνη Β. Ωλντριτζ γεννήθηκε στην Αθήνα. Μετά το εντυπωσιακό της ξεκίνημα στο Μπρόντγουεϊ με κοστούμια στο έργο του Τ. Ουίλλιαμς "Γλυκό Πουλί της Νιότης" σε σκηνοθεσία του Ηλία Καζάν συνέχισε και έγινε μια από τις πλέον σημαντικές ενδυματολόγους του Αμερικανικού θεάτρου.

    Κατά τη διάρκεια της πλούσιας καριέρας της, η Θεώνη Β. Ωλντριτζ σχεδίασε κοστούμια για περισσότερες από 250 παραστάσεις. Μια χρονιά μάλιστα παιζόντουσαν συγχρόνως στο Μπρόντγουεϊ πέντε έργα με δικά της κοστούμια!

    Τα βραβεία που έχει λάβει για τις δημιουργίες της στο Μπρόντγουεϊ και στο οφ- Μπρόντγουεϊ είναι άπειρα και συμπεριλαμβάνουν τρία βραβεία Τόνυ για τα κοστούμια που έκανε στα έργα "Το Κλουβί με τις Τρελές" (La Cage aux Folles) και για τα μιούζικαλ "Αννυ" (Annie) και "Μπάρνουμ" (Barnum).

    Επίσης, βραβεύτηκε για τα κοστούμια της στα έργα "Chorus Line", "42nd Street", "Γυναίκα της Χρονιάς" και "Gypsy".

    Η προσφορά της στον κινηματογράφο τιμήθηκε με το βραβείο Όσκαρ το 1974 για τα κοστούμια στην ταινία "Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ". Για την ίδια ταινία, έλαβε και το βραβείο του Βρετανικού Συμβουλίου Τεχνών για Ταινίες και Τηλεόραση.

    Το 1986 έλαβε την τιμητική θέση στο γνωστό Theater Hall of Fame και το 1976, στα βραβεία που δόθηκαν με την ευκαιρία της επετείου των 200 ετών από την Ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών, η κ. Ωλντριτζ διακρίθηκε με το Μετάλιο της Ελευθερίας της πόλης της Νέας Υόρκης.

    Ακόμη, ανάμεσα σε άλλα, έχει λάβει το Βραβείο της Ακαδημίας Μόδας για κοστούμια σε ταινίες και τιμήθηκε με τη διάκριση της Επιτίμου Διδάκτορος στο τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου DePauΙ.

    Ιωάννα Παπαντωνίου: Καταξιωμένες δημιουργίες για 30 χρόνια

    Η Ιωάννα Παπαντωνίου γεννήθηκε επίσης στην Αθήνα.

    Εδώ και 30 χρόνια έχει σχεδιάσει κοστούμια και σκηνικά για 22 παραστάσεις αρχαίου δράματος και για περίπου 90 θεατρικές παραστάσεις Ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου από έργα του Σαίξπηρ, Μολιέρου, Σίλλερ, μέχρι το σύγχρονο θέατρο, Μπρεχτ, Ζενέ, Ντάριο Φο, Βασ. Ζιώγα, Λούλα Αναγνωστάκη. Eκτός από τη συνεργασία με τον Κάρολο Κουν και τον Αλέξη Μινωτή, συνεργάστηκε με τα εγκυρότερα θεατρικά σύνολα της χώρας και τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτε, όπως τον Αλέξη Σολωμό, Μίνω Βολανάκη, Λευτέρη Βογιατζή, και Μιχαήλ Μαρμαρινό.

    Εκτός από το θέατρο, η κ. Παπαντωνίου έχει διαπρέψει ιδιαίτερα στο χώρο της λαογραφίας. Η προσφορά της στην πολιτιστική μας κληρονομιά είναι ανεκτίμητη. Επί σειρά ετών ασχολήθηκε με επιτόπιες έρευνες στο ένδυμα και το χορό για το Λύκειο των Ελληνίδων στην Αθήνα. Έγραψε πολλά δοκίμια και άρθρα και εξέδωσε μεγάλο αριθμό βιβλίων λαογραφίας. Το1974 ίδρυσε το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα στο Ναύπλιο που τιμήθηκε το 1981 με το Ευρωπαϊκό βραβείο ως "Μουσείο της Χρονιάς".

    Την ίδια χρονιά η κ. Παπαντωνίου βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά της στην επιστήμη και στο θέατρο. Έλαβε το Κρατικό Βραβείο για την ενδυματολογική της εργασία στη ταινία του Φ. Λαμπρινού "Δοξόμπους", ενώ πρόσφατα της απενεμήθη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Χρυσός Σταυρός του Φοίνικος.

    [23] Αργεί να έρθει ο πελαργός; Φταίει ο μπαμπάς!

    Αννίτα Πασχαλινού 28/2/2003 7:49:00 μμ

    Τα αληθινά αίτια που κρύβονται πίσω από τις περιπτώσεις παρατεταμένων κυήσεων (πέραν της 42ης εβδομάδας), ανακάλυψαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο Ααρχους της Δανίας. Όπως υποστηρίζουν, τα γονίδια του πατέρα, είναι, εν μέρει, αυτά που αποφασίζουν τη χρονική στιγμή που θα επιλέξει το μωρό για να έρθει στον κόσμο και ως εκ τούτου ευθύνονται για τις κυήσεις που ξεπερνούν σε διάρκεια τις 42 εβδομάδες εμβρυακής ζωής. Συμπέραναν, επίσης, ότι στατιστικά, οι γυναίκες που είχαν στο πρώτο τους παιδί, παρατεταμένη εγκυμοσύνη, είχαν κατά 20% περισσότερες πιθανότητες για μεγάλης διάρκειας κύηση και στο δεύτερο.

    Τα γονίδια του πατέρα καθορίζουν το timing του τοκετού

    Μέχρι χθες, όλοι γνωρίζαμε ότι στις περιπτώσεις που ο πελαργός αργεί - πέραν των 42 εβδομάδων - να φανεί, αυξάνουν οι πιθανότητες να υπάρξουν επιπλοκές, επικίνδυνες για τη ζωή των μωρών και των μητέρων τους.

    Κανένας, όμως, δεν μπορούσε να συνδέσει ξεκάθαρα το φαινόμενο με κάποια συγκεκριμένη αιτία.

    Σύμφωνα με την Ανέτ Γουάιντ Ολσεν, υπεύθυνα, εν μέρει για αυτήν την κατάσταση, ενδέχεται να είναι τα γονίδια του πατέρα.

    Αυτό, όπως επεσήμανε προκύπτει, μετά από στατιστική μελέτη που έγινε στα στοιχεία γεννήσεων την περίοδο 1980-1994.

    Οι περιπτώσεις διαφορετικών ερωτικών συντρόφων

    Οι ερευνητές, μελέτησαν 21.000 περιπτώσεις γυναικών, στις οποίες ο τοκετός ήρθε μετά την 42η εβδομάδα.

    Όπως παρατήρησαν, το 20% εξ αυτών, είχαν και στο δεύτερο παιδί, εξίσου παρατεταμένη εγκυμοσύνη.

    Στις περιπτώσεις μάλιστα, που η κύηση έφθασε την 44η εβδομάδα, το ποσοστό έφθασε το 30%.

    Αντίθετα, όταν η η γυναίκα, άλλαζε ερωτικό σύντροφο, το διάστημα ανάμεσα στις δυο εγκυμοσύνες, το ποσοστό για μεγάλης διάρκειας εγκυμοσύνη έπεφτε στο 15%.

    [24] Napster: Ξανά προς τη δόξα τραβά...

    Αννίτα Πασχαλινού 28/2/2003 6:13:00 μμ

    Το άλλοτε, «μαύρο πρόβατο» του Internet, φαίνεται ότι επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος ... αυτή τη φορά, όμως με καλή προαίρεση. Όπως ανακοίνωσαν οι θετοί του γονείς, η εταιρεία Roxio Inc, το Napster αναμένεται να λάμψει και πάλι διαδικτυακά εντός του έτους αυτή τη φορά σε νόμιμο πλαίσιο. Το πρόγραμμα, που εν έτη 2000 χρησιμοποιούσαν ατελώς περισσότεροι από 60.000.000 άνθρωποι από όλον τον πλανήτη θα προσφέρει και πάλι τις υπηρεσίες του, έναντι ενός κόστους εγγραφής και αντικαταβολής ανά τραγούδι που γίνεται download.

    Δωρεάν; Όχι πια...

    Ο Σαν Φάνινγκ από ιδρυτής του Napster,

    σύμβουλος πια της Roxio Inc

    Αυτή τη φορά όλα θα γίνουν νόμιμα και φυσικά όχι ατελώς.

    Η Roxio, ανάδοχος εταιρεία του Napster συζητά με τις κορυφαίες δισκογραφικές εταιρείες Universal, Sony, Warner Music, Berelsmann AG και ΕΜΙ προκειμένου να της χορηγηθούν οι σχετικές άδειες και να μην υπάρξουν εκ νέου προβλήματα παραβίασης πνευματικής ιδιοκτησίας.

    Η νέα μορφή του Napster, θα στηριχθεί σε ένα διαφορετικό concept, προκειμένου, να είναι οικονομικά βιώσιμο.

    Η εταιρεία σχεδιάζει να χρεώνει τους πελάτες της με δυο τρόπους.

    Οι χρήστες θα επιβαρύνονται σε μηνιαία βάση, με ένα κόστος συνδρομής, ενώ κάθε φορά που θα επιθυμούν να κατεβάσουν ένα τραγούδι θα υπάρχει εξτρά χρέωση.

    [25] Τα κινητά είναι τρόπος ελέγχου των σχέσεων μας

    28/2/2003 3:41:00 μμ

    Τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους για να αποφασίσουν πώς και πότε θα επικοινωνήσουν με τον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με τρίχρονη μελέτη για την εξέλιξη της συμπεριφοράς των χρηστών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ. Όπως αναφέρεται στη μελέτη, οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας προσφέρουν στους ανθρώπους ένα τρόπο ελέγχου των σχέσεών τους, της θέσης των συνομιλητών τους και της εικόνας τους. Οι νεαρές γυναίκες είπαν στους ερευνητές ότι τα κινητά τηλέφωνα τούς επέτρεψαν να ελέγχουν καταστάσεις όπως το να περπατάνε μόνες προς το σπίτι τους αργά το βράδυ, προσφέροντάς τους την ευκολία να ακούν μια φιλική φωνή μέσα στο σκοτάδι. Οι μεγαλύτερες γυναίκες είπαν ότι τα κινητά τηλέφωνα τούς επέτρεψαν να παρακολουθούν τους συζύγους τους.

    Τα sms είναι μια μορφή συναισθηματικής λογοκρισίας

    Η διπλή αίσθηση του ελέγχου και της λογοκρισίας είναι πιθανό να αυξηθεί με την έλευση των πολυμεσικών μηνυμάτων (MMS), προσφέροντας στους ανθρώπους τη δυνατότητα να απαιτούν φωτογραφικές αποδείξεις για το που βρίσκονται οι συνομιλητές τους.

    Ένα άλλο ουσιώδες εύρημα ήταν ότι τα κειμενομηνύματα δεν ήταν η συναισθηματική μορφή επικοινωνίας, όπως εκτιμούσαν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αλλά μια μορφή συναισθηματικής λογοκρισίας, επειδή συντίθενται και δομούνται με καθαρότητα.

    Η φωνή παραμένει η πιο συναισθηματική μορφή επικοινωνίας.

    Πηγή: ICT Weekly / BBC News


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 28 February 2003 - 18:00:36 UTC