Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο εδώλιο εικοσιεπτά χρόνια αιματηρής δράσης
  • [02] Βρέθηκε στον Αλιάκμονα το σώμα του 3χρονου αγοριού
  • [03] Φορτηγό σε τρελή πορεία προκάλεσε ζημιές σε 60 ΙΧ
  • [04] Στην Αθήνα τα συντρίμμια του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ
  • [05] Σε λειτουργία νέα λεωφορειακή γραμμή
  • [06] Επαφές Παπαντωνίου για Ιράκ και θέματα Αμυνας
  • [07] Νέες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις Iσραηλινών
  • [08] Συμπλοκές με σαράντα νεκρούς στη Νιγηρία
  • [09] Το Πέρλ Χάρμπορ σχεδίαζε να χτυπήσει η Αλ Κάιντα
  • [10] Αβεβαιότητα στην Εσθονία μετά τις εκλογές
  • [11] Προβληματίζει το ''όχι'' της Τουρκίας
  • [12] Εικόνες από το ''Θάνατο του Τσε'' στη Θεσσαλονίκη
  • [13] Καρκίνος μαστού: Aνακάλυψη βλαστοκυττάρων σε όγκους
  • [14] Το Ρίο ντε Ζανέιρο 'δονείται' στο ρυθμό της σάμπα

    [01] Στο εδώλιο εικοσιεπτά χρόνια αιματηρής δράσης

    3/3/2003 11:29:00 πμ

    Κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, άρχισε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού, η δίκη για την ''17Ν''. Στο εδώλιο βρίσκονται οι 19 κατηγορούμενοι, που παραπέμπονται συνολικά για περίπου 2.000 αδικήματα, μεταξύ αυτών 23 φόνοι, δεκάδες τραυματισμοί και σωρεία άλλων εγκληματικών πράξεων, που διαπράχθηκαν κατά την 27χρονη δράση της οργάνωσης. Η πρώτη ημέρα της δίκης αναμένεται να αναλωθεί, τόσο με το θέμα της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης, όσο και με τις ενστάσεις επί δικονομικών και διαδικαστικών ζητημάτων, που αναμένεται να υποβάλουν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων.

    Αρχισε η ''μητέρα των δικών''

    Ολοι βρίσκονται στις θέσεις τους και η διαδικασία έχει ξεκινήσει. Στους κατηγορούμενους επετράπη να λάβουν εντός του προστατευτικού κουβούκλιου, όποια θέση επιθυμούσαν. Ετσι ο Δημήτρης Κουφοντίνας έλαβε θέση δίπλα στην Αγγελική Σωτηροπούλου, ενώ και οι αδερφοί Ξηρού επέλεξαν να κάτσουν σε διπλανές θέσεις.

    Οι συνήγοροι υπεράσπισης των 19 κατηγορουμένων έχουν γνωστοποιήσει οτι σκοπεύουν να υποβάλουν στο δικαστήριο σωρεία ενστάσεων που θα αφορούν αναρμοδιότητα του δικαστηρίου, ακυρότητα της προδικασίας, περιορισμό της δημοσιότητας, προβλήματα επικοινωνίας με τους εντολείς τους λόγω των αυστηρότατων μέτρων ασφάλειας και άλλα. Οπως εκτιμάται η πρώτη εβδομάδα της δίκης θα αναλωθεί στην υποβολή και την αιτιολόγηση των ενστάσεων.

    Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες οι πρώτες ενστάσεις που θα απασχολήσουν τα μέλη του δικαστηρίου είναι η απαγόρευση της τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης και το αίτημα της υπεράσπισης να απομακρυνθεί από την αίθουσα το αλεξίσφαιρο κουβούκλιο που περιβάλλει τα εδώλια των κατηγορουμένων.

    Οι μάρτυρες κατηγορητηρίου στην υπόθεση ξεπερνούν τους 350 απο τους οποίους περίπου 40 είναι ξένοι υπήκοοι. Οι δικηγόροι που θα παρασταθούν στη δίκη φθάνουν τους 150, ενώ οι θέσεις που έχουν προβλεφθεί για την πολιτική αγωγή και την υπεράσπιση εντός της δικαστικής αίθουσας είναι συνολικά 130.

    Τουλάχιστον 800 άτομα βρίσκονταν από τα ξημερώματα έξω από τις φυλακές. Δημοσιογράφοι, τεχνικοί τηλεοράσεων, φωτορεπόρτερς, μάρτυρες, δικηγόροι, συγγενείς θυμάτων και κατηγορουμένων περίμεναν έξω από τις τρεις εισόδους των γυναικείων φυλακών.

    Από νωρίς προσήλθε η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιώργος Πέτσος. Προσήλθε και ο Γιάννης Σερίφης ο μόνος από τους κατηγορούμενους που δεν ήταν προφυλακισμένος.

    Οι είσοδοι είναι διαχωρισμένες για το ακροατήριο, τους δικηγόρους, τους δημοσιογράφους και τους παρατηρητές. Υπάρχουν τρία σημεία ελέγχου για τους εισερχόμενους στην αίθουσα του δικαστηρίου με ισάριθμα μηχανήματα για την ανίχνευση μεταλλικών αντικειμένων, ναρκωτικών ουσιών και εκρηκτικών.

    Εν τω μεταξύ ανοιχτό παραμένει μέχρι στιγμής το θέμα χρήσης μαγνητοφώνων και τηλεοπτικής κάμερας για κάλυψη της δίκης, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες των δημοσιογράφων. Να σημειώσουμε ότι τη δίκη θα παρακολουθήσουν 250 δημοσιογράφοι.

    Το υπουργείο Τύπου έχει δημιουργήσει τις υποδομές για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοσιογράφων τόνισε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 FM η γ.γ. Τύπου Δήμητρα Σπηλιοπούλου. Η ύπαρξη η μη κασετόφωνων μέσα στην αίθουσα είναι κάτι που θα το αποφασίσει το δικαστήριο είπε η κ. Σπηλιοπουλου.

    Τα πρακτικά της δικής θα μεταδίδονται μέσω του ΑΠΕ κάθε 2 με 3 ώρες. Κάθε ραδιοφωνικός σταθμός και κάθε τηλεόραση έχουν στη διάθεση τους από μια δική τους τηλεφωνική γραμμή, ενώ υπάρχουν για την εξυπηρέτηση των άλλων δημοσιογράφων και 57 καρτοτηλέφωνα διευκρίνισε η κ. Σπηλιοπούλου.

    Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, βρέθηκαν από νωρίς στο χώρο διεξαγωγής της δίκης, ώστε να εξετασθούν επί τόπου οι συνθήκες δημοσιογραφικής κάλυψης. Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος τόνισε ότι τέθηκαν στον πρόεδρο του δικαστηρίου τα προβλήματα για τη τέλεση του καθήκοντος των δημοσιογράφων, τα οποία όπως είπε οδεύουν προς μια λύση.

    Να σημειώσουμε ότι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος συνεχίζει να αρνείται τη συμμετοχή του στην οργάνωση, υποστηρίζοντας ότι ο αρχηγικός ρόλος που του αποδίδεται είναι επινόηση των ξένων μυστικών υπηρεσιών, ενώ ο Δημήτρης Κουφοντίνας, που έχει αποδεχθεί τη συμμετοχή του στη 17 Νοέμβρη, επιμένει ότι η δράση της ήταν πολιτική.

    Εν τω μεταξύ, χθες βράδυ, η Μαρί Τερέζ Πεϊνό σε αποκλειστική συνέντευξή της στη ΝΕΤ, επανέλαβε ότι είναι σίγουρη για την αθωότητα του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου.

    Το κατηγορητήριο των 50.000 σελίδων αποδίδει στους 19 κατηγορούμενους περίπου 2.000 αδικήματα, μεταξύ αυτών 23 φόνοι, δεκάδες τραυματισμοί και σωρεία άλλων εγκληματικών πράξεων.

    Τέλος να αναφέρουμε ότι για τις ανάγκες της δίκης ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από τις φυλακές Κορυδαλλού.

    Αστυνομικοί απαγορεύουν τη διέλευση των οχημάτων στην οδό Σολωμού, η οποία χωρίζει τις ανδρικές από τις γυναικείες φυλακές. Παράλληλα, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη στο ύψος των φυλακών.

    [02] Βρέθηκε στον Αλιάκμονα το σώμα του 3χρονου αγοριού

    3/3/2003 10:03:00 πμ

    Στις εκβολές του Αλιάκμονα, 300 μέτρα από τη γέφυρα όπου έπεσε το μοιραίο λεωφορείο των ΚΤΕΛ, εντοπίστηκε το πρωί το πτώμα του τρίχρονου αγοριού, το οποίο αγνοείτο από την πρώτη μέρα του δυστυχήματος του λεωφορείου του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης. Χθες, τα σωστικά συνεργεία, βρήκαν το μπουφάν του, το οποίο ωστόσο δε φορούσε τη μοιραία νύχτα του δυστυχήματος. Στο μεταξύ, υπέκυψε χθες στα τραύματά της, η 35χρονη δασκάλα Ευδοξία Μανικατζή, η οποία νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Ιπποκράτειου. Η 35χρονη, έφερε βαριές κρανιοεγκεφαλικές και άλλες κακώσεις και είχε υποβληθεί σε τρεις χειρουργικές επεμβάσεις.

    [03] Φορτηγό σε τρελή πορεία προκάλεσε ζημιές σε 60 ΙΧ

    3/3/2003 8:26:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Σε περισσότερα από 60 σταθμευμένα ΙΧ αυτοκίνητα στις περιοχές Γουδί, Ιλίσια και Ζωγράφου προκάλεσε σημαντικές φθορές άγνωστος που οδηγούσε ΙΧ φορτηγό αυτοκίνητο. Ο άνδρας περνώντας από τους δρόμους των περιοχών αυτών έπεφτε πάνω στα αυτοκίνητα δημιουργώντας τρόμο και πανικό στους κατοίκους. Σύμφωνα με δήλωση του ιδιοκτήτη του οχήματος στις αρμόδιες αρχές, άγνωστοι έκλεψαν το φορτηγό από την περιοχή Κάντζα της Παλλήνης Αττικής. Ο δράστης καταδιωκόμενος από αστυνομικούς, εγκατέλειψε το κλεμμένο αυτοκίνητο στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου στα Ιλίσια. Η ξέφρενη πορεία του ξεκίνησε από την οδό Ανθέων στο Γουδί, ακολούθησε την οδό Μικράς Ασίας, μπήκε στην οδό Γεωργίου Παπανδρέου και Παπαδιαμαντοπούλου στα Ηλίσια, καθώς και σε πολλές παρόδους στο Γουδί και στου Ζωγράφου. Ο δράστης διέφυγε και αναζητείται.

    [04] Στην Αθήνα τα συντρίμμια του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ

    3/3/2003 9:50:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Στην Αθήνα μεταφέρονται τα τμήματα του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ που κατέπεσε στις 11 Φεβρουαρίου στη θαλάσσια περιοχή βορειανατολικά της Ικαρίας. Η άτρακτος και τα άλλα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου θα ελεγχθούν από τους εμπειρογνώμονες προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια που προκάλεσαν την πτώση του. Το πόρισμα αναμένεται να συνταχθεί σε περίπου έξι μήνες.

    [05] Σε λειτουργία νέα λεωφορειακή γραμμή

    3/3/2003 8:31:00 πμ

    Αρχισε η λειτουργία της νέας λεωφορειακής διαδημοτικής γραμμής, που συνδέει απευθείας περιοχές της Αθήνας, του Γαλατσίου και του Ψυχικού μεταξύ τους, αλλά και με τους σταθμούς Μετρό Πανόρμου και Κατεχάκη. Η νέα γραμμή θα εξυπηρετεί και φοιτητές που κατευθύνονται προς τον σταθμό Κατεχάκη, απ' όπου ξεκινά η φοιτητική γραμμή 242 προς την Πολυτεχνειούπολη.

    [06] Επαφές Παπαντωνίου για Ιράκ και θέματα Αμυνας

    3/3/2003 9:46:00 πμ

    Σημαντικές επαφές τόσο με την πολιτική ηγεσία της Μ. Βρετανίας όσο και με προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει σήμερα, Δευτέρα και αύριο Τρίτη ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Γιάννος Παπαντωνίου στο πλαίσιο συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στο London School of Economics στο Λονδίνο. Ο κ. Παπαντωνίου, θα συναντηθεί με τον ομόλογό του κ. Τζέφρυ Χουν στον οποίο θα παρουσιάσει το βασικό πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Ελληνικής Προεδρίας για την ανάπτυξη συνεργασιών στο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας με τη δημιουργία ενός Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εξοπλισμών. Οι δυο υπουργοί θα συζητήσουν επίσης το θέμα του Ιράκ.

    Στο επίκεντρο το θέμα του Ιράκ

    Ο Έλληνας υπουργός θα αναπτύξει τις θέσεις της Ελληνικής Προεδρίας και τη σημασία της ενότητας των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Παπαντωνίου θα τονίσει ότι πρέπει να στηριχθεί το έργο των επιθεωρητών για τον αφοπλισμό του Ιράκ από όπλα μαζικής καταστροφής.

    Ο κ. Παπαντωνίου θα μιλήσει την Τρίτη στο London School of Economics σε συνέδριο με θέμα: "Ευρωπαϊκή ασφάλεια και νέες διεθνείς προκλήσεις", στο οποίο θα συμμετέχουν ακόμη ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. κ. Χαβιέ Σολάνα, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Μινούτο Ρίτσο, καθηγητές από το LSE και το King' s College δημοσιογράφοι του αγγλικού τύπου.

    Ο κ. Παπαντωνίου θα έχει επίσης συναντήσεις με Βρετανούς δημοσιογράφους, ενώ θα παραχωρήσει συνεντεύξεις στο CNN και το BBC.

    Ακόμα θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γκόρντον Μπράουν με τον οποίο αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για την ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία, υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων από την κρίση στο Ιράκ.

    [07] Νέες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις Iσραηλινών

    3/3/2003 8:51:00 πμ

    Επτά Παλαιστίνιοι νεκροί και 40 τραυματίες, είναι ο απολογισμός μετά την νέα εισβολή ισραηλινών δυνάμεων τη νύχτα στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Ελ Μπουρέιγ,στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Η εισβολή έγινε λίγες ώρες μετά την απόφαση που έλαβε η ισραηλινή κυβέρνηση για κλιμάκωση των επιθέσεων σε περιοχές όπου δρουν Παλαιστίνιοι μαχητές. Μεταξύ των επτά θυμάτων είναι μία 33χρονη έγκυος, η οποία καταπλακώθηκε όταν οι ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν τρία σπίτια που ανήκαν σε δύο παλαιστίνιους καμικάζι και σε έναν καταζητούμενο μαχητή και ένα 13χρονο αγόρι.

    Μήνυμα προς τους τρομοκράτες-καμικάζι

    Στην εισβολή πήραν μέρος, σαράντα ισραηλινά θωρακισμένα οχήματα, συνοδευόμενα από μονάδες πεζικού, όπως ανακοίνωσαν παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας.

    Μία φάλαγγα περίπου είκοσι τεθωρακισμένων και οχημάτων μεταφοράς προσωπικού εισέβαλαν στον καταυλισμό από τον βορρά, προερχόμενες από τον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ. Μία δεύτερη με ισάριθμα οχήματα εισέβαλε από τον νότο, προερχόμενη από τον οικισμό Κφαρ Νταρόμ, και διείσδυσε 2 χλμ μέσα στην αυτόνομη παλαιστινιακή ζώνη.

    Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις και σφοδρά πυρά από άρματα μάχης και ελικόπτερα Απάτσι που κάλυπταν τις χερσαίες δυνάμεις.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν τρεις κατοικίες αφού πρώτα κάλεσαν με τα μεγάφωνα τους ενοίκους τους να τις εγκαταλείψουν. Πρόκειται για την κατοικία ενός τοπικού στελέχους της οργάνωσης Χαμάς και τα σπίτια συγγενών δύο παλαιστινίων μαχητών της Τζιχάντ, που καταζητούνται από τις ισραηλινές αρχές.

    Νωρίς το πρωί ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε εκκαθαριστική επιχείρηση μέσα στην κάσμπα (παλαιά πόλη)της Νάμπλους, στα βόρεια της Δυτικής Οχθης. Περίπου είκοσι άρματα μάχης και πολυάριθμα στρατιωτικά τζιπ έλαβαν θέσεις κοντά στην είσοδο της παλαιάς πόλης και οι στρατιώτες επέβαλαν την απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλον τον τομέα, ενώ έκαναν έρευνες και κατέλαβαν πολλά κτήρια. Οι ισραηλινές δυνάμεις δεν αντιμετώπισαν καμία αντίσταση, και κυρίως δεν υπήρξαν ούτε ανταλλαγές πυρών, ούτε τραυματισμοί.

    "Η κατεδάφιση των κατοικιών των τρομοκρατών είναι ένα μήνυμα προς τους καμικάζι τρομοκράτες και προς εκείνους που τους βοηθούν στις θανατηφόρες επιθέσεις τους. Αυτό έχει ένα τίμημα, και ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα έννομα μέσα για να πλήξει τους τρομοκράτες, του ηγέτες τους, και όλους εκείνους που τους βοηθούν", τόνισε σε ανακοινωθέν του ο ισραηλινός στρατός.

    [08] Συμπλοκές με σαράντα νεκρούς στη Νιγηρία

    3/3/2003 11:29:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Σαράντα άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και επτά αστυνομικοί, σε συμπλοκές που σημειώθηκαν ανάμεσα σε βοσκούς και κτηνοτρόφους, στη βορειοανατολική Νιγηρία. Ένα μήνα πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, η χώρα κλυδωνίζεται εδώ και μία εβδομάδα, από τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας και φυλετικών αναταραχών. Στο επίκεντρο των συγκρούσεων, βρίσκεται το χωριό, Ντουμν, το οποίο δέχθηκε επίθεση από βοσκούς την περασμένη Πέμπτη, πιθανότητα ως αντίποινα για συγκρούσεις που είχαν γίνει το Σεπτέμβριο.

    Η αστυνομία, αποσυνδέει τα αιματηρά γεγονότα από τις επικείμενες εκλογές.

    Φόβους για τη διεξαγωγή των επικείμενων εκλογών εκφράζουν πολιτικοί αναλυτές.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο, οι Νιγηριανοί προσέρχονται στις κάλπες, μετά από δεκαπέντε χρόνια δικτατορίας, η οποία έληξε το 1999 με την εκλογή του Ολουσεγκούν Ομπασάνχο.

    Από τότε μέχρι και σήμερα, εκτιμάται ότι σε φυλετικές, πολιτικές και θρησκευτικές διαμάχες, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι.

    [09] Το Πέρλ Χάρμπορ σχεδίαζε να χτυπήσει η Αλ Κάιντα

    3/3/2003 10:57:00 πμ

    Πυρηνοκίνητα υποβρύχια και πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην αμερικανική ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ στη Χαβάι, σχεδίαζε να χτυπήσει το δίκτυο της Αλ Κάιντα. Αυτό αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα, οι Washington Times, τονίζοντας ότι οι συγκεκριμένες πληροφορίες, είναι γνωστές στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, εδώ και δυο εβδομάδες, γεγονός που δικαιολογεί και τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που αποφάσισε το διάστημα αυτό η αμερικανική κυβέρνηση.

    Οι λόγοι που το Περλ Χάμπορ είναι ''στόχος'' για την Αλ Κάιντα

    Επίσημα πάντως, πεντάγωνο και CIA, δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο επί του δημοσιεύματος.

    Επκαλούμενη αξιωματούχους που γνωρίζουν τις εκθέσεις των υπηρεσιών αντικατασκοπείας, η αμερικανική εφημερίδα γράφει ότι η Αλ Κάιντα σχεδίαζε να χτυπήσει το Περλ Χάρμπορ για δυο λόγους.

    Πρώτον γιατί μία τέτοια επίθεση θα ήταν συμβολικής σημασίας και δεύτερον επειδή οι στρατιωτικές της εγκαταστάσεις είναι ανοικτές για μια επίθεση από αέρα, παρόμοιου τύπου με τα χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    [10] Αβεβαιότητα στην Εσθονία μετά τις εκλογές

    3/3/2003 9:09:00 πμ

    Σε περίοδο αβεβαιότητας εισέρχεται η Εσθονία όσον αφορά την μελλοντική της κυβερνητική συμμαχία, μόλις έξι μήνες πριν το δημοψήφισμα για την ένταξή της στην ΕΕ, έπειτα από την αναπάντεχη επιτυχία του νέου κόμματος Res Publica, το οποίο κέρδισε ισάριθμο αριθμό εδρών στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές με το Κεντρώο Κόμμα. Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα τα δύο κόμματα εξασφαλίζουν από 28 έδρες, στο Κοινοβούλιο της Εσθονίας, που αποτελείται από 101 βουλευτές, μολονότι το Κεντρώο Κόμμα, με ηγέτη τον δήμαρχο του Ταλίν, Εντγκαρ Σάαβισαρ, εξασφάλισε ένα ελαφρό προβάδισμα συγκεντρώνοντας το 25.4% των ψήφων, έναντι του 24.6% για το Res Publica. Το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Σίιμ Κάλας εξασφαλίζει 19 έδρες με ποσοστό 17.7%.

    Αίνιγμα η συμμαχία κομμάτων

    Αμέσως μετά τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος του Res Publica, Γιούχαν Πάρτς, δήλωσε πως έχει την πρόθεση να ηγηθεί μίας κυβερνήσεως, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας του με το Κεντρώο Κόμμα. Ερωτηθείς για το εάν επιθυμεί να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, ο Πάρτς απάντησε ''αυτό δεν είναι μόνο δική μου βούληση, είναι η απόφαση του κόμματος''.

    Ο Πάρτς επανέλαβε πως το κόμμα του βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τα άλλα τέσσερα-πέντε κόμματα που έχουν κερδίσει έδρες στη βουλή, αλλά όχι με το Κεντρώο Κόμμα. Ο ίδιος τόνισε πως ευελπιστεί να αποφύγει τις σχοινοτενείς διαπραγματεύσεις για την σύσταση μίας κυβερνητικής συμμαχίας, προκειμένου η Εσθονία να ετοιμασθεί για το δημοψήφισμα για την ένταξή της στην ΕΕ, που έχει ορισθεί για τις 14 Σεπτεμβρίου.

    Ο νέος πρωθυπουργός θα ορισθεί από τον πρόεδρο της χώρας Αρνολντ Ρούουτελ, ο οποίος έχει τονίσει πως δεν θα δώσει κατ' ανάγκην το χρίσμα στον αρχηγό του πρώτου κόμματος.

    Από την πλευρά του ο Σάαβισαρ αναγνώρισε πως το Res Publica αποδείχθηκε ''ένα πολύ πιό δυνατό κόμμα απ΄όσο περιμέναμε'' κι απαντώντας στην ερώτηση ποιοί ήσαν οι λόγοι της επιτυχίας του, δήλωσε πως ''προφανώς ήταν η λέξη 'νέα πολιτική'''.

    Το Res Publica ήδη έχει επιτύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, ως δεύτερο κόμμα στον αριθμό των εδρών στα δημοτικά συμβούλια σε όλη τη χώρα.

    [11] Προβληματίζει το ''όχι'' της Τουρκίας

    3/3/2003 9:39:00 πμ

    Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο τουρκικό κοινοβούλιο, ανατρέποντας σε μεγάλο βαθμό τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης για τη δημιουργία βορείου μετώπου εναντίον του Ιράκ. Σε όλες τις κυριακάτικες τηλεοπτικές ειδησεογραφικές εκπομπές δόθηκε αρκετός χρόνος για τη συζήτηση του θέματος, ενώ στις εφημερίδες της Νέας Υόρκης έγινε μεγάλη κάλυψη με ανταποκρίσεις και επικριτικά σχόλια. Παρά τις αντιδράσεις, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, διαβεβαίωσε τον Τούρκο πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Γκιούλ, ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες παραμένουν σταθερές.

    Ερντογάν: ''Εξετάζουμε εναλλακτικές λύσεις''

    Οι δύο ηγέτες, συζήτησαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην τουρκική βουλή και ο Κόλιν Πάουελ εξέφρασε '' την ευγνωμοσύνη του στην τουρκική κυβέρνηση εκτιμώντας τις προσπάθειές της στο θέμα αυτό'' σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    Ο επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ, πρόσθεσε μάλιστα ότι η οικονομική συνεργασία ανάμεσα στην Αγκυρα και την Ουάσινγκτον θα συνεχιστεί ''χωρίς διακοπή'' και υποσχέθηκε τη συνέχιση των διαβουλεύσεων με την Τουρκία για το μέλλον του Ιράκκαι την κατάσταση στο βόρειο Ιράκ.''Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν από κοινού να διατηρήσουν τις επαφές τους'' προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Χθες ο ηγέτης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα επανεξετάσει τις επιλογές της μετά την άρνηση του Κοινοβουλίου, υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αφεθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν ελεύθερα, ενώ δεν απέκλεισε να καταβληθεί και δεύτερη προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκριση του Σώματος.

    ''Η κυβέρνηση και το κράτος μας είναι έτοιμοι να αναπτύξουν τις πιο κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις, εναρμονιζόμενοι με τη δημοκρατική επιλογή του Κοινοβουλίου'', δήλωσε ο Ερντογάν προειδοποιώντας ότι ''κάθε λύση έχει ένα τίμημα''.

    Επικριτικός ο αμερικανικός τύπος

    Αίσθηση πάντως προκάλεσε στις ΗΠΑ, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Η "Νιου Γιορκ Τάιμς" έγραφε χθες ότι, "η ανατροπή αυτή εξέπληξε τους Αμερικανούς αξιωματούχους και η συγκεκριμένη εξέλιξη συνιστά πολιτικό χτύπημα για τις ΗΠΑ". Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρθηκε ότι "η ψηφοφορία σκιάζει τις ήδη δοκιμασμένες, κατά το τελευταίο διάστημα, αμερικανο-τουρκικές σχέσεις".

    Η εφημερίδα "Νιου Γιορκ Ποστ", με κύριο άρθρο της, ζήτησε από την Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε αντίποινα σε βάρος της Τουρκίας για την "άρνηση-προδοσία" της να εγκρίνει την είσοδο των αμερικανικών στρατευμάτων. Ταυτόχρονα, καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να προσφέρει τα χρηματικά ποσά που είχε υποσχεθεί στην Αγκυρα στην κουρδική αντιπολίτευση του Β. Ιράκ.

    [12] Εικόνες από το ''Θάνατο του Τσε'' στη Θεσσαλονίκη

    3/3/2003 9:04:00 πμ

    Πόσο το πρόσωπο, η προσωπικότητα αλλά κυρίως ο μύθος του Τσέ Γκεβάρα ακολουθεί τους ανα τον κόσμο και ανα την ιστορία επαναστάτες; Πόσο και πώς το νεκρό σώμα και το πρόσωπο του κομαντάντε αποτέλεσε έμπνευση, έγινε η μήτρα ενός κλασσικού έργου τέχνης, το πρότυπο-έναυσμα για τη δημιουργία εκατοντάδων άλλων έργων; Την "ιδέα" της εικόνας του Τσέ όπως τη συνέλαβαν καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο, από το θάνατό του μέχρι σήμερα, μελετά η έκθεση με θέμα "Ο θάνατος του Τσε Γκεβάρα", που εγκαινιάστηκε την Κυριακή το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά, ξυλογραφίες και αφίσες που προέρχονται από συλλογές ερευνητικών κέντρων και ιδιωτών της Λατινικής Αμερικής, των ΗΠΑ και της Ευρώπης, συνυπάρχουν με τις γνωστές φωτογραφίες που "τράβηξε" στις 10 Οκτωβρίου του 1967 (δυο μέρες μετα το θάνατο του Τσέ) ο Φρέντι Αλμπόρτα.

    Η έκθεση της Θεσσαλονίκης αποτελεί συνέχεια αυτής που παρουσιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Ρέθυμνο, σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Περιλαμβάνει 35 έργα των: Αρνολντ Μπέλκιν, Ρογκέλιο Λοπέζ Κουένκα, Πάολο Γκασπαρίνι, Ραούλ Αρεγιάνι, Αντόνιο Φρασκόνι, Οσκαρ Ρόχας, Ιαν Χίλενμπεργκ , Ρούθ Βάισμπεργκ, Γιάννη Γαίτη, Δημήτρη Ζουρούδη, Κυριάκου Κατζουράκη, Δέσποινας Μειμάρογλου και Αγγελου Σκούρτη.

    Στην έκθεση της Θεσσαλονίκης εκτίθενται επίσης για πρώτη φορά επτά έργα (ξυλογραφίες) του χαράκτη Α.Τάσσου με γενικό τίτλο "Μνήμη Τσε Γκεβάρα". Τα έργα ανήκουν στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών.

    "Από τα χρόνια της Αναγέννησης ή καλύτερα από τα χρόνια του Ντύρερ, είχε να δεί κανείς πορτρέτο με αυτή την προσωπική λάμψη και δύναμη, δίνοντας την εντύπωση μιας προσωπικότητας έντονα φορτισμένης με τις ιδεολογικές συμβάσεις της εποχής του. Όπως ήταν επόμενο, οι καλλιτέχνες ανα τον κόσμο άντλησαν πολλές από τις εμπνεύσεις τους από την εικόνα και τα παρεπόμενά της και αναπαράστησαν τον ήρωα μέσα από τους ποικίλους συμβολισμούς που διαχρονικοί πολιτισμοί και δια-πολιτισμικά πρότυπα είχαν δημιουργήσει, εμπλουτίζοντας την ανθρώπινη σκέψη και ενισχύοντας την καλλιτεχνική φαντασία", σημειώνει στο κείμενό του στον κατάλογο της έκθεσης που κυκλοφορεί το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (και στα αγγλικά), ο διευθυντής του, καθηγητής Μιλτιάδης Παπανικολάου.

    Την έκθεση που θα είναι είναι ανοιχτή καθημερινά ως τις 13 Απριλίου.

    [13] Καρκίνος μαστού: Aνακάλυψη βλαστοκυττάρων σε όγκους

    3/3/2003 11:09:00 πμ

    Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν ν' απομονώσουν κύτταρα από όγκους του μαστού που μπορούν να παράγουν νέα καρκινικά κύτταρα, στο πρότυπο των βλαστοκυττάρων, μια ανακάλυψη που μπορεί να εξηγήσει το υψηλό ποσοστό των μη επιτυχών θεραπειών για τον καρκίνο του μαστού σε προχωρημένο στάδιο. ''Αυτά τα καρκινικά κύτταρα έχουν πολλές κοινές ιδιότητες με τα βλαστοκύτταρα. Μπορούν ν' αναπαραχθούν πιστά ή να παράγουν όλα τα άλλα κύτταρα που υπάρχουν στον πρωτογενή όγκο'', εξηγεί ο δρ. Μάικλ Κλαρκ, επικεφαλής της μελέτης στο αντικαρκινικό ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

    Στόχος ο περιορισμός των βλαστοκυττάρων

    "Τέτοια καρκινικά κύτταρα έχουν ήδη αναγνωρισθεί σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από λευχαιμία αλλά είναι η πρώτη φορά που απομονώνονται σε συμπαγείς όγκους'', διευκρίνισε ο δρ. Κλαρκ.

    Αυτά τα καρκινικά κύτταρα απομονώθηκαν σε πρωτογενείς και δευτερογενείς (μεταστατικούς) όγκους, που είχαν αφαιρεθεί από εννέα γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

    Η μελέτη που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος των Πρακτικών της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών, μπορεί να επιτρέψει στους επιστήμονες να κατανοήσουν γιατί οι σημερινές θεραπείες κατά του μεταστατικού καρκίνου του μαστού αποτυγχάνουν πολύ συχνά, εκτιμά ο δρ. Μαξ Ουίσα, διευθυντής του πιο πάνω αντικαρκινικού ερευνητικού κέντρου. ''Ο σκοπός όλων των σημερινών θεραπειών είναι να εξουδετερωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κύτταρα μέσα στον όγκο'', εξηγεί ο δρ. Ουίσα.

    "Η μελέτη δείχνει ότι η σημερινή κατεύθυνση ενδέχεται να μη μας οδηγεί πουθενά, καθώς στοχεύει σε λάθος κύτταρα με λάθος θεραπείες'', πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ογκολόγο, ''πρέπει να τελειοποιηθούν φάρμακα που έχουν στόχο τα βλαστοκύτταρα του όγκου. Εάν θέλουμε να επιτύχουμε τη θεραπεία των καρκίνων του μαστού σε προχωρημένο στάδιο, θα είναι απολύτως απαραίτητο να περιορίσουμε τα κύτταρα αυτά''.

    ''Προσπαθούμε τώρα να μάθουμε τί καθιστά τα βλαστοκύτταρα του όγκου διαφορετικά από τα άλλα καρκινικά κύτταρα. Σήμερα που ξέρουμε να τα αναγνωρίζουμε, θα μπορούμε να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη μιας θεραπείας λαμβάνοντας ειδικώς αυτά ως στόχο, με την ελπίδα να τα μειώσουμε'', δήλωσε ο δρ. Κλαρκ.

    Ο καρκίνος του μαστού προσβάλλει περίπου το 10% των γυναικών στις δυτικές χώρες και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες, μετά τον καρκίνο των πνευμόνων. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις η ασθένεια μπορεί επίσης να πλήξει και άνδρες.

    [14] Το Ρίο ντε Ζανέιρο 'δονείται' στο ρυθμό της σάμπα

    3/3/2003 9:04:00 πμ

    Με τη σχολή σάμπα Σάντα Κρουζ άνοιξαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για το καρναβάλι του Ρίο ντε Ζανέιρο. Η σχολή σάμπα της Σάντα Κρούζ, που πέρισυ προκρίθηκε στην πρώτη κατηγορία των σχολών χορού, άνοιξε βράδυ της Κυριακής τον δρόμο των παρελάσεων στο σαμπαδρόμιο του Ρίο ντε Ζανέιρο, στα πλαίσια του εορτασμού του πιό διάσημου καρναβαλιού στον κόσμο, έχοντας ως θέμα το θέατρο, και το ίδιο το καρναβάλι. Κατά τη διάρκεια της πρώτης νύχτας του καρναβαλικού διαγωνισμού, παρέλασαν επτά σχολές, με 4 έως 5,000 συμμετέχοντες, μπροστά από 65,000 θεατές και κυρίως μπροστά από την κριτική επιτροπή, η οποία δεν συγχωρεί το παραμικρό λάθος.

    Για σχολές χορού όπως η Σάντα Κρούζ, το προνόμιο να μπορεί να παρουσιάσει το πρόγραμμά της στην λεωφόρο Μάρκες ντε Σαπουσάι, και να διαγωνισθεί με διάσημες σχολές του είδους, όπως η Σαλγκέιρου, η Πορτέλα, η Ιμπερατρίζ και η Μπέιζα Φλορ, είναι μία ασύγκριτη τιμή.

    Για πρώτη φορά φέτος, μία δύναμη ασφάλειας άνευ προηγουμένου, και με τη συμμετοχή του στρατού, αναπτύχθηκε στο επίκεντρο και στα περίχωρα του σαμπαδρόμιου, για να αποτρέψει κάθε ενδεχόμενο.

    Για ένα πενθήμερο πριν την έναρξη του καρναβαλιού, ένοπλες ομάδες υπό τις διαταγές εμπόρων ναρκωτικών έσπειραν τον τρόμο στους δρόμους του Ρίο και έκαψαν λεωφορεία.

    Η πρώτη νύχτα των παρελάσεων στο καρναβάλι του Ρίο τελείωσε στις 5 η ώρα το πρωΐ της Δευτέρας(08.00, ώρα Ελλάδος).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 3 March 2003 - 10:19:38 UTC