Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αλεξανδρούπολη ο Κώστας Σημίτης
  • [02] Δεύτερη η Ελλάδα στους θανάτους από ναρκωτικά
  • [03] Επίσκεψη Παπαδόπουλου στην Αθήνα
  • [04] Απαγορεύτηκε η εξαγωγή πουλερικών από την Ολλανδία
  • [05] Β. Κορέα: Οργή ΗΠΑ για παρενόχληση αεροσκάφους
  • [06] Έναρξη κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ-Ν. Κορέας
  • [07] Συντριβή ισραηλινού ελικοπτέρου
  • [08] Στην Αγκυρα ο Ντενκτάς
  • [09] Ισχυρός μετασεισμός στην Κίνα
  • [10] Προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση στη Β. Ιρλανδία
  • [11] Ετοιμοπόλεμες ΗΠΑ-Βρετανία
  • [12] Δράση ειδικών δυνάμεων στο Ιράκ
  • [13] Εσωτερικά προβλήματα για τις ισλαμικές χώρες
  • [14] Αυξήσεις αλλά και μειώσεις στις τιμές φαρμάκων
  • [15] Χριστοδουλάκης: Αδικαιολόγητες οι αυξήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών
  • [16] Παρατείνεται η προθεσμία για δάνεια σεισμοπαθών

    [01] Στην Αλεξανδρούπολη ο Κώστας Σημίτης

    4/3/2003 9:40:00 πμ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μεταβαίνει σήμερα στην Αλεξανδρούπολη προκειμένου να εγκαινιάσει το νέο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης δυναμικότητας 673 κλινών. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν οι υπουργοί Υγείας Κώστας Στεφανής και Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες. Ο κ. Σημίτης, ο οποίος θα αφιχθεί γύρω στις 11:00, θα ξεναγηθεί στους χώρους του νοσοκομείου και ακολούθως θα γίνει ο αγιασμός από τον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμο. Θα ακολουθήσουν ομιλία και εγκαίνια του νέου νοσοκομείου από τον πρωθυπουργό ο οποίος θα κάνει μια σύντομη επίσκεψη στο κέντρο της πόλης και στις 14:00 θα αναχωρήσει επιστρέφοντας στην Αθήνα.

    [02] Δεύτερη η Ελλάδα στους θανάτους από ναρκωτικά

    4/3/2003 9:30:00 πμ

    Η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό θανάτων από υπερβολικές δόσεις ναρκωτικών στην Ευρώπη. Από έρευνες της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών και των ελληνικών Αρχών, καταγράφεται σημαντική αύξηση στον αριθμό και το μέγεθος εμπόρων ναρκωτικών που δρουν στην χώρα. Αυτό τονίζει η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών. Η έκθεση, που υποβάλλεται κάθε χρόνο στο Κογκρέσο βάσει της σχετικής αμερικανικής νομοθεσίας, μιλά για άριστη συνεργασία μεταξύ των αμερικανικών και ελληνικών διωκτικών Αρχών, μεταξύ αυτών του ΣΔΟΕ, της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού Σώματος.

    Η έκθεση τονίζει ότι η ελληνική Βουλή ψήφισε νόμο ο οποίος διασφαλίζει ότι άτομα που έχουν καταδικασθεί για ναρκωτικά θα εκτίσουν τουλάχιστον τα τέσσερα πέμπτα της ποινής που τους επιβάλλουν τα δικαστήρια. Τέλος, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ''σημαντική'' δίοδος για τη διακίνηση ναρκωτικών προς τη Δυτική Ευρώπη, αλλά όχι και τις ΗΠΑ, λόγω της μεγάλης έκτασης των ακτών της και των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της με χώρες, όπου παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της διακίνησης ναρκωτικών.

    [03] Επίσκεψη Παπαδόπουλου στην Αθήνα

    4/3/2003 11:25:00 πμ

    Κύριος στόχος της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα, είναι η ανταλλαγή απόψεων ενόψει της συνάντησης στη Χάγη, η εξέταση και ανασκόπηση των εξελίξεων μετά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν στην Κύπρο και ο συντονισμός των δύο κυβερνήσεων, δήλωσε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Μάριος Καρογιάν. Εν όψει της επίσκεψης, ο κ. Παπαδόπουλος είχε σύσκεψη με τα μέλη της διαπραγματευτικής του ομάδας.

    Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει αύριο το πρωί για μελέτη και συζήτηση του νέου αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν.

    Αύριο το βράδυ ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θα αναχωρήσει για την Αθήνα, όπου το πρωί της Πέμπτης θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και θα επιστρέψει στην Κύπρο το βράδυ της ίδιας ημέρας.

    Νέα συνάντηση είχαν την Δευτέρα στο Λήδρα Πάλας εκπρόσωποι ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων, υπό την αιγίδα του πρεσβευτή της Σλοβακίας στην Κύπρο. Τα κόμματα αποφάσισαν να συναντηθούν ξανά στις 7 Απριλίου.

    [04] Απαγορεύτηκε η εξαγωγή πουλερικών από την Ολλανδία

    4/3/2003 10:36:00 πμ

    Tην απαγόρευση των εξαγωγών πουλερικών από την Ολλανδία προς τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ και τις τρίτες χώρες, αποφάσισε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων πανώλης σε 13 ορνιθοτροφεία στην ολλανδική πόλη Γκέλντερλαντ. Τα μολυσμένα από τον ιό κοτόπουλα θανατώνονται. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, η απαγόρευση αφορά τις εξαγωγές ζωντανών πουλερικών και αυγών αναπαραγωγής, ενώ δεν ισχύει για το νωπό και κατεψυγμένο κρέας πουλερικών. Σημειώνεται ότι η πανώλη μεταδίδεται με μεγάλη ταχύτητα στα πουλερικά, αλλά δεν μεταδίδεται στον ανθρώπινο οργανισμό.

    Σύμφωνα με την απόφαση, το εμπάργκο στις εξαγωγές της Ολλανδίας θα ισχύσει μέχρι τις 6 Μαρτίου, ενώ το θέμα θα συζητηθεί στις 5 Μαρτίου από τη μόνιμη επιτροπή διατροφικής αλυσίδας και ζωικής υγιεινής η οποία και μπορεί να αποφασίσει την παράταση της απαγόρευσης για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί για την εξάλειψη της ασθένειας.

    Ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για την προστασία των καταναλωτών επιτρόπου Ντέιβιντ Μπερν διευκρίνισε πάντως ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ικανοποιημένη από τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν οι ολλανδικές αρχές, και ζήτησε να απαγορευθούν προσωρινά και οι μεταφορές πουλερικών στο εσωτερικό της χώρας.

    [05] Β. Κορέα: Οργή ΗΠΑ για παρενόχληση αεροσκάφους

    4/3/2003 11:04:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Επίσημη διαμαρτυρία ετοιμάζουν οι ΗΠΑ για την παρενόχληση αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροπλάνου την Κυριακή από 4 μαχητικά Μιγκ της Βόρειας Κορέας, ενώ πετούσε σε διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Αμερικανός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι η διαμαρτυρία θα διακοινωθεί δια της διπλωματικής ή της στρατιωτικής οδού. Δύο προηγμένα μαχητικά Μιγκ-29 και δύο άλλα, που πιστεύεται ότι ήταν Μιγκ-23, παρενόχλησαν το σύνθετο τετρακινητήριο αναγνωριστικό αεροπλάνο RC-135 στο διεθνή εναέριο χώρο 240 χλμ. από τις ακτές της Βόρειας Κορέας.

    Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζεφ Ντέιβις δήλωσε ότι η πιο κοντινή απόσταση που έφθασαν ήταν περίπου 50 πόδια, την ώρα που το αμερικανικό αεροσκάφος πραγματοποιούσε αναγνωριστική αποστολή ρουτίνας.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για το πρώτο περιστατικό παρενόχλησης που καταγράφηκε ανάμεσα σε αεροσκάφη της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ, μετά την κατάρριψη αμερικανικού αναγνωριστικού αεροπλάνου από κορεατικά μαχητικά στο διεθνή εναέριο χώρο το 1969, με αποτέλεσμα το θάνατο 31 ανθρώπων.

    [06] Έναρξη κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ-Ν. Κορέας

    4/3/2003 9:48:00 πμ

    Οι αμερικανικές και νοτιοκορεατικές στρατιωτικές δυνάμεις ξεκίνησαν σήμερα τα μεγάλης κλίμακος κοινά τους γυμνάσια, κοντά στην αποστρατικοποιημένη ζώνη με τη Βόρειο Κορέα, οι οποίες διεξάγονται υπό το κράτος της έντασης με την Πιονγκγιάνγκ, έπειτα από την απόφαση του κομμουνιστικού καθεστώτος να εξακολουθήσει την πυρηνική πολιτική του. Χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες αναπτύχθηκαν στη Νότιο Κορέα, πολύ κοντά στην αποστρατικοποιημένη ζώνη, προκειμένου να συμμετάσχουν σε μία εικονική μάχη, που αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα των ασκήσεων.

    Δεν αποκαλύπτουν τον αριθμό των δυνάμεων

    "Ξεκινούν σήμερα με τις προετοιμασίες για την υποδοχή 5.000 αμερικανών στρατιωτών που θα έλθουν από τις ΗΠΑ και τον Ειρηνικό", τόνισε Αμερικανός αξιωματικός. Στις ασκήσεις θα λάβουν μέρος και μονάδες των ειδικών δυνάμεων και των ομάδων αναγνώρισης.

    Η Σεούλ και η Ουάσιγκτον αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τον αριθμό των δυνάμεων που θα συμμετέχουν στα γυμνάσια, που στόχο έχουν να δοκιμάσουν τις δυνατότητες των συμμαχικών δυνάμεων να αμυνθούν σε μία εισβολή των βορειοκορεατικών δυνάμεων στο νότιο τμήμα, και οι οποίες παραδοσιακά προκαλούν τις διαμαρτυρίες του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ.

    Τον περασμένο χρόνο στις ασκήσεις κινητοποιήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες, μεταξύ των οποίων και οι 37.000 μόνιμα εγκατεστημένοι Αμερικανοί οπλίτες στη Νότιο Κορέα.

    [07] Συντριβή ισραηλινού ελικοπτέρου

    4/3/2003 9:40:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Ελικόπτερο του ισραηλινού στρατού συνετρίβη τη Δευτέρα στην έρημο Νεγκέβ, με συνέπεια να σκοτωθεί ο πιλότος, όπως μεταδίδουν σήμερα τα ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης, που έλαβαν την άδεια για τη δημοσίευση των σχετικών πληροφοριών από τους λογοκριτές του στρατού. Το ελικόπτερο τύπου ''Trinidad'', συνετρίβη καθώς επιχειρούσε αναγκαστική προσγείωση μετά από δοκιμαστική πτήση. Ο επικεφαλής της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, Νταν Τσαλούζ, διέταξε τη δημιουργία ειδικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος. Την περασμένη Τρίτη είχε συντριβεί ένα μαχητικό αεροσκάφος κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, αλλά ο πιλότος διασώθηκε. Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα παρεπόμενα των ισραηλινών επιδρομών στον παλαιστινιακό πληθυσμό, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι το εβραϊκό κράτος έχει το δικαίωμα να αμυνθεί απέναντι στην τρομοκρατία.

    [08] Στην Αγκυρα ο Ντενκτάς

    4/3/2003 10:49:00 πμ

    Σε κρίσιμη στιγμή για το Κυπριακό φθάνει στην Αγκυρα ο Ραούφ Ντενκτάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ντενκτάς φτάνει την Τετάρτη στην Τουρκική πρωτεύουσα συνοδευόμενος από Τουρκοκύπριους αξιωματούχους. Η Τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία φτάνει την επομένη της εξαγγελίας του νέου προϋπολογισμού από τον Τούρκο πρωθυπουργό Αμπτουλάχ Γκιουλ, που προβλέπει περικοπές στα κονδύλια βοηθείας προς τα κατεχόμενα. Η επίσκεψη πραγματοποιείται λίγες ημέρες, πριν από τις επαναληπτικές εκλογές που γίνονται στις 9 Μαρτίου, στην περιφέρεια Σιίρτ όπου αναμένεται να εκλεγεί βουλευτής ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ενόψει της προθεσμίας της 10ης Μαρτίου που έχει θέσει ο Κόφι Ανάν. Επίσης, λαμβάνει χώρα σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή για τις Τουρκοαμερικανικές σχέσεις λόγω της άρνησης της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να παράσχει στρατιωτικές διευκολύνσεις στους Αμερικανούς για μια επιχείρηση κατά του Ιράκ

    [09] Ισχυρός μετασεισμός στην Κίνα

    4/3/2003 10:48:00 πμ

    Ισχυρός μετασεισμός έγινε σήμερα στη βορειοδυτική Κίνα, που είχε πληγεί την περασμένη εβδομάδα από τον Εγκέλαδο, προκαλώντας έντονες ανησυχίες στους σεισμόπληκτους της περιοχής, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το χιόνι και την παγωνιά. Ο σημερινός μετασεισμός είχε μέγεθος 5,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Ο κύριος σεισμός, που έγινε την περασμένη Δευτέρα στην επαρχία Σινζιάνγκ, είχε μέγεθος 6,8 Ρίχτερ και προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 300 ανθρώπων. Εξαιτίας της δόνησης δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και καθημερινά δίνουν μάχη για την επιβίωση αφού στην περιοχή επικρατεί παγωνιά και χιονίζει ασταμάτητα. Το κέντρο αρωγής για τους σεισμόπληκτους ανακοίνωσε ότι έχουν στηθεί σκηνές για την προσωρινή κάλυψη των στεγαστικών αναγκών 100.000 ανθρώπων. Ωστόσο, υπάρχουν κι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που υποχρεώνονται να κοιμούνται στο ύπαιθρο.

    [10] Προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση στη Β. Ιρλανδία

    4/3/2003 9:17:00 πμ

    Η Βρετανία και η Ιρλανδία παρουσίασαν τη Δευτέρα στους ηγέτες της Βόρειας Ιρλανδίας το προσχέδιό τους για μία τελική ειρηνική διευθέτηση, κατά τις ολοήμερες διαπραγματεύσεις που απέτυχαν να καταλήξουν σε σημαντικά αποτελέσματα. Αξιωματούχοι δήλωσαν πως η σύνοδος κορυφής την οποία φιλοξενούν οι δύο κυβερνήσεις θα συνεχιστεί και σήμερα, ωστόσο η επιτυχία των προσπαθειών τους θα εξαρτηθεί εν τέλει από την αντίδραση στο σχέδιο του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, που πιέζεται να καταθέσει οριστικά τα όπλα.

    Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ιρλανδίας Τόνι Μπλερ και Μπέρτι Αχερν πέρασαν ολόκληρη τη μέρα συνομιλώντας με αντιπροσωπείες των κυριότερων κομμάτων με σκοπό την αποκατάσταση της τοπικής κυβέρνησης στο Μπέλφαστ, η οποία κατέρρευσε πριν από πέντε μήνες. ''Δεν μένουμε γιατί δεν σημειώνουμε πρόοδο, ακριβώς το αντίθετο'', δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του Μπλερ, βγαίνοντας ύστερα από οκτώ ώρες συνομιλιών στο Χίλσμπορο Κάσλ, νότια του Μπέλφαστ.

    [11] Ετοιμοπόλεμες ΗΠΑ-Βρετανία

    4/3/2003 11:16:00 πμ

    Πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε ψηφοφορία στον ΟΗΕ το αμερικανοβρετανικό σχέδιο για το Ιράκ, που θα επιτρέπει σε Μπους και Μπλερ να χρησιμοποιήσουν βία κατά της Βαγδάτης, ενώ νωρίτερα αναμένεται να καταθέσει τα τελευταία πορίσματα των ελέγχων στο ιρακινό οπλοστάσιο ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ. Σε περίπτωση, που η άρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν να αφοπλιστεί προκαλέσει τη χρήση στρατιωτικής βίας, θα πρέπει να εγκαταλείψει άμεσα τη θέση του, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ. Το Ιράκ άρχισε την καταστροφή κι άλλων πυραύλων Αλ Σαμούντ.

    Αυξάνεται η δύναμη των συμμάχων στον Κόλπο

    Ο Ιρακινός υπουργός Πληροφόρησης, Ουντάι αλ-Ταέι ανακοίνωσε ότι άρχισε σήμερα η καταστροφή άλλων δύο ή τριών πυραύλων Αλ Σαμούντ 2. Η καταστροφή των πυραύλων γίνεται στην στρατιωτική βάση Τάτζι, 40 χλμ βόρεια της Βαγδάτης. Την πληροφορία επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, αλλά δεν αναφέρθηκε στον ακριβή αριθμό των πυραύλων που θα καταστραφούν σήμερα.

    Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, υπέγραψε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τη διαταγή για την ανάπτυξη στην περιοχή του Κόλπου περίπου 60.000 στρατιωτών, και πιο συγκεκριμένα της πρώτης τεθωρακισμένης μεραρχίας και της πρώτης μεραρχίας ιππικού, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας αξιωματούχος του Πενταγώνου. Εξάλλου, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο ''Νίμιτς'' απέπλευσε συνοδευόμενο από έξι πολεμικά πλοία από το Σαν Ντιέγκο για τον Κόλπο προσθέτοντας σημαντική δύναμη στην περιοχή και σε μια πιθανή εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ.

    Από το βήμα της κρίσιμης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν αποκλείεται να μιλήσει ο Πάπας Ιωάννης Παύλος, ο οποίος μάλιστα έστειλε στην Ουάσιγκτον τον εκπρόσωπό του καρδινάλιο Πίο Λάγκι προκειμένου να πιέσει για αποτροπή του πολέμου. Μάλιστα ο Ποντίφικας έχει κηρύξει την αυριανή ως ημέρα εγρήγορσης και προσευχής, διατρανώνοντας ότι το μέλλον της ανθρωπότητας δε μπορεί να στηριχθεί ούτε στην τρομοκρατία ούτε στον πόλεμο.

    Ο Φλέισερ αρνήθηκε πάντως να πει αν ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι ο Ιρακινός πρόεδρος θα πρέπει επίσης να εγκαταλείψει την εξουσία σε περίπτωση που συμμορφωθεί προς την απόφαση 1441 του ΟΗΕ με την οποία του ζητείται να αφοπλιστεί.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Sun", που βασίζεται σε πληροφορίες στελέχους των μυστικών αμερικανικών υπηρεσιών, η Ουάσιγκτον περιμένει το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας του Συμβουλίου Ασφαλείας, ίσως την επόμενη Πέμπτη, 13 Μαρτίου. "Μόλις μάθουμε πως έχουμε τις 9 ψήφους θα βάλουμε μπροστά. Ο στρατός δεν θα περιμένει παραπάνω", φέρεται να έχει πει ο Αμερικανός. Η Sun εικάζει πως η τελική έκθεση των επιθεωρητών που θα παρουσιάσει ο Χανς Μπλιξ την Παρασκευή θα συμπεραίνει πως η Βαγδάτη δεν συνεργάστηκε πλήρως.

    Να προχωρήσει σε κάποια εντυπωσιακή κίνηση, με ουσιαστικό περιεχόμενο, όπως την παρουσίαση στοιχείων για κρυμμένα όπλα, ζήτησε από τον Σαντάμ Χουσεΐν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, από το Κατάρ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών διάσκεψης των χωρών του κόλπου με την προεδρία της ΕΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η ΕΕ επιθυμεί την ειρηνική επίλυση της κρίσης, χωρίς να αποκλείει τη χρήση στρατιωτικής βίας μόνο ως ύστατης λύσης και ότι υποστηρίζουμε τον ΟΗΕ. Εξάλλου, στο Λονδίνο βρίσκεται ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, ο οποίος συναντήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας με το Βρετανό ομόλογό του Τζέφρι Χουν και του ανέπτυξε τις θέσεις της Ελληνικής Προεδρίας και τη σημασία της ενότητας της Κομισιόν.

    Για το Λονδίνο αναχώρησε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ, όπου θα έχει διαβουλεύσεις για την ιρακινή κρίση με το Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο, ενώ αύριο, Τετάρτη, θα ταξιδέψει στο Παρίσι, προκειμένου να συζητήσει με το Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Στα δύο οι Αραβες για το ιρακινό

    Το Ιράκ πρέπει να κάνει περισσότερα, να συνεργαστεί περισσότερο με τη διεθνή κοινότητα και τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ από την Αλγερία, όπου πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη, τονίζοντας παράλληλα την αντίθεση της Γαλλίας σε μία δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα εξουσιοδοτεί τη χρήση βίας εναντίον της Βαγδατης.

    Στην καταστροφή άλλων 6 πυραύλων Αλ Σαμούντ και 2 πολεμικών κεφαλών προχώρησε τη Δευτέρα η Βαγδάτη, ενώ σε λίγες μέρες το Ιράκ θα παρουσιάσει νέα έκθεση για αποθέματα χημικών και βιολογικών όπλων.

    Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που το Ιράκ καταστρέφει κεφαλές πυραύλων και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο η καταστροφή των πυραύλων και των κεφαλών έγινε στη βάση Αλ Τάτζι, 45 χλμ βόρεια της Βαγδάτης. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου καταστράφηκαν 10 πύραυλοι του τύπου αυτού, η ακτίνα δράσης των οποίων υπερβαίνει το όριο των 150 χιλιομέτρων που επιτρέπουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ.

    "Η καταστροφή των πυραύλων είναι απόδειξη για το πόσο αποτελεσματική είναι η δουλειά των επιθεωρητών και για τη δραστήρια συνεργασία της Βαγδάτης με τον ΟΗΕ", δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών.

    Διχασμένες εμφανίστηκαν οι αραβικές χώρες στη σύνοδο της Αιγύπτου για το αν θα καταγγείλουν μια επίθεση εναντίον μουσουλμανικής χώρας διαρρηγνύοντας τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ. Ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον Αραβικό Σύνδεσμο και την ανάκληση του πρεσβευτή του από τη Σαουδική Αραβία, μετά το έντονο επεισόδιο που είχε με τον Σαουδάραβα διάδοχο, με αφορμή το ιρακινό.

    [12] Δράση ειδικών δυνάμεων στο Ιράκ

    4/3/2003 10:10:00 πμ

    Χιλιάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και 300 Βρετανοί, δρουν ήδη στο Ιράκ, γράφει σήμερα η "Ντέιλι Τέλεγκραφ" και προσθέτει ότι το γεγονός αυτό δείχνει πως ο πόλεμος έχει ήδη αρχίσει, αν και η Ουάισινγκτον και το Λονδίνο προσπαθούν ακόμη να αποσπάσουν τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη χρήση βίας κατά της Βαγδάτης. Οι δυνάμεις αυτές, που περιλαμβάνουν 4.000 Αμερικανούς και Αυστραλούς κομμάντος, μετέχουν ήδη σε κοινές επιχειρήσεις και το κέντρο διοίκησής τους τους είναι στο Κατάρ. Οι βάσεις των κομμάντος βρίσκονται στην Ιορδανία, το Κουβέιτ και την Τουρκία, γράφει η βρετανική εφημερίδα. Βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις δήλωσαν στην εφημερίδα ότι βρίσκονται ήδη σε διάφορες περιοχές του Ιράκ περίπου 240 άνδρες της δύναμης SAS και άλλοι 100 άνδρες υποστήριξης.

    Κλιμακώνονται οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί

    Οι ειδικές δυνάμεις εισέρχονται και αποχωρούν όποτε θέλουν από το ιρακινό έδαφος. Αποστολή τους είναι η παρακολούθηση των πετρελαιοπηγών δυτικά και βόρεια της Βαγδάτης ώστε να αποτραπεί ενδεχόμενη απόπειρα των ιρακινών δυνάμεων να τις πυρπολήσουν σε περίπτωση συμμαχικής επίθεσης, γράφει η "Τέλεγκραφ".

    Προτεραιότητα της SAS είναι ο εντοπισμός των θέσεων των ιρακινών δυνάμεων και ο καθορισμός των στόχων με τη βοήθεια φωτογραφιών από δορυφόρους, σύμφωνα με την Τέλεγκραφ.

    Η δράση των ειδικών δυνάμεων στο εσωτερικό του Ιράκ συνδυάζεται με την παρατηρούμενη κλιμάκωση των συμμαχικών αεροπορικών βομβαρδισμών τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Αμυνας, Ντανγκ Χέντερσον ο πόλεμος έχει αρχίσει μυστικά. ''Η ένταση των αεροπορικών βομβαρδισμών τις τελευταίες ημέρες είναι μια ολίσθηση προς τον πόλεμο'', λέει ο Χέντερσον σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ιντιπέντεντ".

    Η εφημερίδα "Τάιμς" αναφέρει επίσης ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των βρετανικών αεροσκαφών που πετούν πάνω από το Ιράκ. Η εφημερίδα προσθέτει μάλιστα ότι η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να λειτουργήσει το κέντρο διοίκησης της επιχείρησης σε περιοχή εκτός του Λονδίνου, σε περίπτωση που η βρετανική πρωτεύουσα γίνει στόχος μεγάλης τρομοκρατικής επίθεσης.

    [13] Εσωτερικά προβλήματα για τις ισλαμικές χώρες

    4/3/2003 10:20:00 πμ

    Οι κυβερνήσεις των ισλαμικών κρατών πρόκειται να υποστούν σημαντικές εσωτερικές πιέσεις στην περίπτωση που οι ΗΠΑ εξαπολύσουν έναν πόλεμο κατά του Ιράκ, ο οποίος φαντάζει "παράλογος", τόνισε ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Αμπντάλα Αχμαντ Μπαντάουι. Ο Αμπντάλα θα είναι ο πρόεδρος του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης (OCI) όταν θα διαδεχθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο τον νυν πρωθυπουργό της Μαλαισίας, Μαχαθίρ Μοχάμεντ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει ο 77χρονος ηγέτης.

    Φανατικοί ισλαμιστές ίσως εκμεταλλευτούν την κατάσταση

    Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη νέα διοικητική πρωτεύουσα της χώρας, Πουτρατζάγια, ο Αμπντάλα προειδοποίησε πως "εάν μία αμερικανική επέμβαση δεν φανεί ούτε λογική, ούτε δίκαιη, κι ακόμη εάν φανεί παράλογη, τότε θα έχουμε προβλήματα στο εσωτερικό μας".

    "Οι τρομοκράτες και οι φανατικοί μαχητές θα θελήσουν κατά πάσα πιθανότητα να εκμεταλλευθούν την κατάσταση κι ακόμη οι μετριοπαθείς Μουσουλμάνοι θα εξοργισθούν πολύ", τόνισε ο μελλοντικός πρωθυπουργός, μετριοπαθής ισλαμιστής ο ίδιος και ένας από τους υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

    "Θα θέσουν τις κυβερνήσεις των ισλαμικών χωρών κάτω από μία πολύ ισχυρή πίεση", τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως οι κυβερνήσεις θα σπεύσουν να λάβουν μέτρα κατά των ΗΠΑ, που κατηγορούνται πως διεξάγουν πόλεμο στους Μουσουλμάνους, και πως οι εκκλήσεις για τζιχάντ και για τρομοκρατικές επιθέσεις θα πολλαπλασιασθούν.

    Ερωτηθείς για την πιθανότητα μίας εξορίας του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, ο Αμπντάλα εκτιμά πως "αυτό φυσικά θα διευκολύνει την όλη προσπάθεια", όμως πρόσθεσε με σύνεση, πως οι αραβικές χώρες είναι οι πλέον κατάλληλες για να δώσουν συμβουλές στον ηγέτη του Ιράκ.

    [14] Αυξήσεις αλλά και μειώσεις στις τιμές φαρμάκων

    4/3/2003 11:01:00 πμ

    Αυξάνονται, οι τιμές σε 175 φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, ενώ μειώνονται οι τιμές σε 82 φάρμακα από 0,21% έως 67,5%. Το νέο δελτίο Τιμών Φαρμάκων, αναμένεται να ισχύσει από 5 Μαρτίου ενώ όπως τονίζει σε ανακοίνωση του, το υπουργείο Ανάπτυξης, οι αναπροσαρμογές δεν θα φέρουν καμία επιβάρυνση στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

    Οι αναπροσαρμογές

    Τιμές 101 νέων φαρμάκων που κυκλοφορούν για πρώτη φορά ή νέων μορφών ή νέων συσκευασιών ήδη κυκλοφορούντων ιδιοσκευασμάτων.

    Ογδόντα δύο μειώσεις τιμών από 0,21% έως και 67,5% προκειμένου να συμπεριληφθούν στη λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως αυτή διαμορφώθηκε τελικά ύστερα από την επεξεργασία της ειδικής επιτροπής.

    Μεταβολές τιμών που αφορούν προσαρμογή τιμών 11 αντιγράφων φαρμάκων στο 80% των τιμών των αντίστοιχων πρωτοτύπων τους, όπως αυτές καθορίστηκαν από το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων 2/2002 ως και τιμές που αφορούν αναπροσαρμογή τιμών ήδη κυκλοφορούντων 164 ιδιοσκευασμάτων που κρίθηκαν μοναδικά και αναντικατάστατα για τη Δημόσια υγεία ή υπήρχε κίνδυνος απόσυρσης από την κυκλοφορία ή ακόμα παρουσίαζαν σημαντικές ελλείψεις λόγω των παράλληλων εξαγωγών εξ αφορμής της ιδιαίτερα χαμηλής τιμής τους.

    [15] Χριστοδουλάκης: Αδικαιολόγητες οι αυξήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών

    4/3/2003 10:30:00 πμ

    Την αντίδραση του υπουργού Οικονομίας, Νίκου Χριστοδουλάκη προκαλούν οι υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλίστρων στις οποίες αναμένεται να προβούν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Μιλώντας κατά τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), ο υπουργός έκανε συστάσεις προς την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, χαρακτήρισε τις αυξήσεις αδικαιολόγητες και κάλεσε τις ασφαλιστικές να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτηες. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη σύσταση ανεξάρτητης εποπτικής αρχής για τον έλεγχο της ασφαλιστικής αγοράς. Απαντώντας ο απερχόμενος πρόεδρος της Ένωσης, Δημήτρης Κοντομηνάς, δήλωσε ότι αυξήσεις είναι απαραίτητες.

    Διάλογος για το ασφαλιστικό σύστημα

    Ο υφυπουργός Εργασίας, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, κάλεσε σε διάλογο τη νέα διοίκηση της Ένωσης για το θέμα του ασφαλιστικού συστήματος.

    Ειδικότερα:

    Για τα ακίνητα: Στην πρόταση για την αποτίμηση των ακινήτων στην πραγματική τους αξία, μελετάται να δοθεί μια μεταβατική λύση μέχρι να υιοθετηθούν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Η περίπτωση των ακινήτων εκτός σχεδίου μελετάται επίσης με ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η ύπαρξη αντικειμενικού προσδιορισμού στην περιοχή και η υφιστάμενη εμπορική δραστηριότητα.

    Απαιτήσεις από ενυπόθηκα δάνεια: Προκειμένου να μειωθεί το κόστος των εταιριών για την αποδοχή σε ασφαλιστική τοποθέτηση των απαιτήσεων από ενυπόθηκα δάνεια, θα μπορεί να γίνεται δεκτή βεβαίωση του μηχανικού, που υπάρχει στο φάκελο έγκρισης του δανείου με την προϋπόθεση ότι θα είναι πρόσφατη.

    Διάθεση σε μετοχές μιας επιχείρησης: Η πρότασή για αύξηση του ισχύοντος ποσοστού για επένδυση σε μετοχές μιας επιχείρησης από 5% σε 10% επί των αποθεμάτων μελετάται με την προϋπόθεση ότι θα αφορά σε εισηγμένες μετοχές και για περιορισμένο διάστημα.

    Περιθώριο Φερεγγυότητας: Οι αλλαγές στον τρόπο αποτίμησης των ακινήτων που αναφέρθηκαν παραπάνω, κατ' αναλογία θα λαμβάνονται υπόψη και στο περιθώριο φερεγγυότητας σε μικρότερα ποσοστά.

    Προσαρμοσμένη φερεγγυότητα (στους ασφαλιστικούς ομίλους): Ήδη και στη χρήση 2001 εφαρμόσθηκαν οι κανόνες για την προσαρμοσμένη φερεγγυότητα. Το 2002 όμως θα πρέπει οι επιχειρήσεις να κάνουν έγκαιρα τους υπολογισμούς και να πάρουν τα όποια μέτρα πριν το κλείσιμο των ισολογισμών τους.

    Αύξηση εγγυητικών κεφαλαίων: Οι διατάξεις των οδηγιών που πρέπει να εφαρμοσθούν από το έτος 2004, προβλέπουν κατώτατα εγγυητικά κεφάλαια ύψους 3.000.000 ευρώ. Το υπουργείο δεν είναι αντίθετο στην πρόταση της ΕΑΕΕ να θεσμοθετηθούν ως κατώτατα όρια εγγυητικών κεφαλαίων τα 6.000.000 ευρώ, θεωρεί όμως ότι το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί ενιαία για όλες τις επιχειρήσεις, νέες και ήδη λειτουργούσες.

    [16] Παρατείνεται η προθεσμία για δάνεια σεισμοπαθών

    4/3/2003 9:09:00 πμ

    Μέχρι το τέλος του έτους παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αίτησης για δανειοδότηση των σεισμοπαθών από τον ΟΕΚ. Η απόφαση του υφυπουργού Εργασίας, Λευτέρη Τζιόλα αφορά τους σεισμοπαθείς της Αττικής του 1999, οι οποίοι μπορούν να λάβουν από τον ΟΕΚ δάνεια επισκευής, αγοράς ή και ανέγερσης κατοικίας. Τα χαμηλότοκα δάνεια αφορούν εργαζόμενους και συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που πληρώνουν εισφορές υπέρ του ΟΕΚ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 4 March 2003 - 10:30:31 UTC