Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών δεν είναι ισότιμα με ΑΕΙ
  • [02] Τον Απρίλιο η πρώτη αποστολή του ευρωστρατού
  • [03] Βουτιά θανάτου 20χρονης
  • [04] Από την Τρίτη τα δελτία κοινωνικού τουρισμού
  • [05] Συνδιάσκεψη για την απασχόληση
  • [06] Οι τρεις ''Θεσπρωτοί'' βέβαιοι για αμεροληψία του δικαστηρίου
  • [07] Και δεύτερη παρέμβαση Κουφοντίνα
  • [08] Βενιζέλος: Πρέπει να εμπιστευτούμε την κρίση του δικαστηρίου
  • [09] ''Τα έβαλε'' ξανά ο Γιωτόπουλος με τους δημοσιογράφους
  • [10] Ακίνδυνα τα μηχανήματα ασφαλείας της δίκης
  • [11] Συνελήφθησαν δύο γιοι του Οσάμα Μπιν Λάντεν;
  • [12] Νέα δοκιμή πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα
  • [13] Εκρηξη στο Αφγανιστάν
  • [14] Τσεχία: Ορκίστηκε πρόεδρος ο Βάτσλαβ Κλάους
  • [15] Επιθεωρητές: ''Καμία απόδειξη''
  • [16] Σρέντερ: Θα πληγεί η διεθνής οικονομία εάν γίνει πόλεμος
  • [17] Στο 4% ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδα πέρυσι
  • [18] Εγείρει ερωτηματικά η κάρτα Travel Card
  • [19] ΚΕΕΕ: ''Απαράδεκτες οι αυξήσεις της ΕΥΔΑΠ''
  • [20] Αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για την ΕΕ
  • [21] Αντίδραση Αγγελοπούλου για δηλώσεις Γκόσπερ
  • [22] Ναρκωτικά: Ενα πολυδιάστατο πρόβλημα επί τάπητος

    [01] Τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών δεν είναι ισότιμα με ΑΕΙ

    7/3/2003 2:13:00 μμ

    Περισσότερο από μιάμιση ώρα συζητούσαν σήμερα στο μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Παιδείας για την κατάσταση που επικρατεί στην εκπαίδευση. Ο κ. Ευθυμίου, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι δεν πρόκειται να αναγνωριστούν ως ισότιμα των πανεπιστημιακών τα πτυχία των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και διέψευσε ότι πρόκειται να αλλάξει το ωράριο λειτουργίας των σχολείων λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η εκπαίδευση επί τάπητος στο Μαξίμου

    Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και στην σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα επαγγελματικά δικαιώματα αλλά και στα δημοσιεύματα εφημερίδων που ανέφεραν ότι αναγνωρίζονται οι τίτλοι σπουδών των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών. Ο κ. Ευθυμίου, διευκρίνισε ότι η σχετική οδηγία αναφερόταν στα επαγγελματικά δικαιώματα, και δεν συνδέεται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο με οποιαδήποτε αναγνώριση, ακαδημαϊκή ή επαγγελματική των τίτλων σπουδών των λεγομένων Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών. Μάλιστα τόνισε ότι τα σχετικά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και συνέστησε στους γονείς να προσέχουν και να μη παραπλανούνται.

    Ακόμα, απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Ευθυμίου απέκλεισε το ενδεχόμενο να τελειώσει νωρίτερα το σχολικό έτος, όπως επισήμαιναν πρόσφατα δημοσιεύματα.

    Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πέτρος Ευθυμίου είπε στους δημοσιογράφους ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου των Υπουργών Παιδείας, που έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. Επίσης τον ενημέρωσε για τον προγραμματισμό του υπουργείου, σχετικά με τα ολοήμερα σχολεία, έναν θεσμό που εξαπλώνεται συνεχώς, καθώς συναντά την καθολική αποδοχή, ενώ συζητήθηκαν και οι λεπτομέρειες σχετικά με το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση ΑΕΙ-ΤΕΙ.

    Ο κ. Ευθυμίου τόνισε ότι αποφασίστηκε στις 12 Μαρτίου να συναντηθεί ο Πρωθυπουργός με τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων, ενώ στις αρχές Απριλίου θα προγραμματιστεί και συνάντηση με τους προέδρους των ΤΕΙ.

    [02] Τον Απρίλιο η πρώτη αποστολή του ευρωστρατού

    7/3/2003 4:38:00 μμ

    Θέματα που αφορούν στην επικείμενη πρώτη ειρηνευτική αποστολή της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης στην ΠΓΔΜ συζήτησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου με τον υποδιοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, Γερμανό ναύαρχο Ράϊνερ Φιστ. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Παπαντωνίου, σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, την Πέμπτη, η ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας αντίδρασης αναμένεται να αναπτυχθεί στην ΠΓΔΜ τον Απρίλιο.

    Ο υπουργός Αμυνας διευκρίνισε επίσης ότι σε επόμενο στάδιο η ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας θα συμπεριλάβει τη ρήτρα της αμοιβαίας συνδρομής, στα πρότυπα του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ για την από κοινού αντιμετώπιση τουλάχιστον της τρομοκρατίας σε πρώτη φάση.

    [03] Βουτιά θανάτου 20χρονης

    7/3/2003 2:02:00 μμ

    Τέλος στη ζωή της έδωσε την Πέμπτη το βράδυ μια 20χρονη κοπέλα από τη Λάρισα, πέφτοντας από την ταράτσα πενταόροφης πολυκατοικίας στην οδό Κύπρου 80 στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η νεαρή κοπέλα, που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα εξέπνευσε αργά τη νύχτα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι ο δημοσιογράφος Γιώργος Βουνάτσος, ο οποίος περνούσε τυχαία από το δρόμο αντιλήφθηκε τις προθέσεις της κοπέλας μαζί με άλλους περαστικούς αλλά παρά τις προσπάθειές τους να την μεταπείσουν, η κοπέλα έπεσε στο κενό.

    [04] Από την Τρίτη τα δελτία κοινωνικού τουρισμού

    7/3/2003 12:15:00 μμ

    Αρχίζει από την Τρίτη, 11 Μαρτίου, η απογραφή των δικαιούχων κοινωνικού τουρισμού της Εργατικής Εστίας. Δελτία θα λαμβάνουν οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι που έχουν 100 ημερομίσθια το 2002 και οι άνεργοι με τουλάχιστον 50 ημέρες επιδότησης από τον ΟΑΕΔ υπό την προϋπόθεση ότι δεν μετείχαν πέρυσι στο ίδιο πρόγραμμα, με εξαίρεση τα άτομα με ειδικές ανάγκες που δικαιούνται δελτία κοινωνικού τουρισμού κάθε χρόνο. Για την παραλαβή του δελτίου απαιτείται ατομικό και οικογενειακό βιβλιάριο ασθενείας, αστυνομική ταυτότητα και απόσπασμα ατομικού λογαριασμού ασφάλισης.

    [05] Συνδιάσκεψη για την απασχόληση

    7/3/2003 4:05:00 μμ

    Η κοινωνική ειρήνη και συνοχή, η ανάπτυξη της αγοράς και οι εργασιακές σχέσεις είναι τα ζητήματα που απασχολούν την συνδιάσκεψη της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, το προεδρείο της οποίας συνεδριάζει από την Πέμπτη στην Αθήνα. Στη συνδιάσκεψη μίλησε σήμερα ο Πρωθυπουργός, που έκανε λόγο για δημιουργία προϋποθέσεων για πλήρη και βιώσιμη απασχόληση και βελτίωση της ποιότητας και της παραγωγικότητας της εργασίας. Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι η ανεργία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα και τόνισε την ανάγκη για εξεύρεση νέων τρόπων αντιμετώπισης της.

    Σημίτης: ''Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για μείωση της ανεργίας''

    Στην ομιλία του ο κ. Σημίτης υποστήριξε ότι η ανεργία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για περιοχές της Ευρώπης, ενώ έκανε λόγο για ανάγκη για καλύτερο συγχρονισμό της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Απασχόληση (ΕΣΑ), με τη μακροοικονομική πολιτική της Ε.Ε.

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι πέντε χρόνια μετά τη θέσπιση της ΕΣΑ στη Λισσαβόνα, δημιουργήθηκαν θέσεις απασχόλησης με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο δεν πλησιάσαμε ικανοποιητικά τους στόχους για την απασχόληση.

    Για να πραγματοποιηθούν οι στόχοι της Λισσαβόνας, ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι χρειάζονται 15 εκατ. επιπλέον θέσεις εργασίας.

    Όσον αφορά στην χώρα μας, ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι πριν από δύο χρόνια η ανεργία έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα για τα μεταπολεμικά δεδομένα, ωστόσο τώρα έχει πέσει κάτω από το 10% και επισήμανε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει ως προς αυτή την προσπάθεια, παρόλο που το διεθνές περιβάλλον είναι γεμάτο αντιξοότητες.

    Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για νέους τρόπους αντιμετώπισης της ανεργίας, καθώς το μεγάλο ποσοστό απασχόλησης των μεταναστών (500-600.000 εργάζονται σήμερα στην Ελλάδα), αφενός μεν συμβάλλει στην "κίνηση" της εγχώριας οικονομίας, αφετέρου οξύνει το ήδη υφιστάμενο πρόβλημα ανεργίας που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

    Στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, όπως τόνισε, η ελληνική προεδρία επιδιώκει να προωθήσει μέτρα, τα οποία υποβοηθούν την αγορά εργασίας για πιο αποτελεσματική λειτουργία, καθώς και έγκαιρη προσαρμογή στις αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία. Οπως είπε ο πρωθυπουργός, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το ζητούμενο των αλλαγών δεν είναι η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

    ''Το ζητούμενο'', υπογράμμισε, ''είναι πώς, μέσα από νέες ρυθμίσεις, θα εξασφαλίσουμε την απαιτούμενη προσαρμοστικότητα, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και η απασχόληση''.

    Για παράδειγμα, σημείωσε, η πρόταση κοινοτικής Οδηγίας για τους προσωρινά απασχολούμενους είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Η Ελληνική προεδρία εργάζεται ώστε να εκδοθεί η σχετική Οδηγία, η οποία στοχεύει στη διευκόλυνση των επιχειρήσεων για την καλύτερη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων, αλλά ταυτόχρονα παρέχει προστασία στους εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας.

    Στην Ελλάδα, η αγορά εργασίας είναι πολύ πιο ευέλικτη σε σχέση με το παρελθόν, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι ελήφθησαν ρυθμίσεις που αφορούν το ωράριο εργασίας και που διευκολύνουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

    ''Τώρα, σχεδιάζουμε την εισαγωγή του θεσμού της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα'', υπογράμμισε ο κ. Σημίτης''.

    Στην παρέμβαση της η Ελληνίδα επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι η προσεχής κοινωνική σύνοδος κορυφής της ΕΕ (20/3) είναι μια ιστορική ευκαιρία για τους κοινωνικούς εταίρους να επηρεάσουν την πολιτική απασχόλησης.

    Εν τω μεταξύ, ολιγόλεπτη στάση εργασίας για τις 14 Μαρτίου σε όλη την Ευρώπη κήρυξε η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Η κινητοποίηση έχει αντιπολεμικό χαρακτήρα και γίνεται την ημέρα την οποία αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Παράλληλα, η Συνομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους να μετάσχουν στα συλλαλητήρια που έχουν προγραμματιστεί σε όλη την Ευρώπη για τις 15 και 21 Μαρτίου και σχεδιάζει την προκήρυξη νέας απεργίας στην περίπτωση που ξεσπάσει η αμερικανική επίθεση στο Ιράκ.

    [06] Οι τρεις ''Θεσπρωτοί'' βέβαιοι για αμεροληψία του δικαστηρίου

    7/3/2003 5:51:00 μμ

    Ο Ηρακλής Κωστάρης

    Οι τρεις κατηγορούμενοι Κώστας Καρατσώλης, Ηρακλής Κωστάρης και Παύλος Σερίφης, που φέρονται ύποπτοι για συμμετοχή στη 17Ν, σε δήλωσή τους, η οποία δεν κατατέθηκε στο δικαστήριο, αλλά διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους μέσω των δικηγόρων τους, αναφέρουν: ''Επειδή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διατυπώθηκαν απόψεις ότι το δικαστήριό σας είναι πιθανόν να στερείται της απαιτούμενης αμεροληψίας, επιθυμούμε να δηλώσουμε κατηγορηματικώς ότι κανείς μας δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Αντίθετα, επιθυμούμε να δηλώσουμε ότι είμαστε απόλυτα βέβαιοι περί της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας του δικαστηρίου σας, το οποίο και περιβάλλουμε με την απόλυτη εμπιστοσύνη μας''.

    [07] Και δεύτερη παρέμβαση Κουφοντίνα

    7/3/2003 1:58:00 μμ

    Αντίδραση των Θεσπρωτών για το θέμα της χθεσινής τοποθέτησης του Δημήτρη Κουφοντίνα, στην οποία δήλωσε ότι πρέπει να παραιτηθεί ο Πρόεδρος, προκάλεσε η σημερινή, νέα δήλωση του τελευταίου ότι δεν εκπροσωπεί κανέναν άλλον, παρά μόνον τον εαυτό του. Με αφορμή τις πληροφορίες που φέρουν δυσαρεστημένους κάποιους από τους κατηγορουμένους με τις παρεμβάσεις του Δημήτρη Κουφοντίνα, για τον οποίο υποστηρίζουν ότι δεν τους εκπροσωπεί, ο φερόμενος ως ''Λουκάς'' της οργάνωσης, ύστερα από μία μικρή διακοπή της δίκης ζήτησε το λόγο από το δικαστήριο. Οπως είπε από τη πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη δράση της οργάνωσης και είναι προφανές, πρόσθεσε, πως θα αναλάβει και τις ποινικές συνέπειες. Ο "Λουκάς" τόνισε ότι η οργάνωση δεν είχε αρχηγό και πρόσθεσε πως ''δεν εκπροσωπώ κανέναν και δεν διεκδικώ κάτι ανύπαρκτο''.

    ''Να παραιτηθείτε κύριε Πρόεδρε!''

    Ενταση προκλήθηκε, χθες, στη δικαστική αίθουσα όταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του δικαστηρίου του ζήτησε να παραιτηθεί με το αιτιολογικό ότι το δικαστήριο δέχεται πολλές πιέσεις και εξαρτήσεις, προκειμένου να επιβάλλει βαριές καταδίκες.

    Από τη στάση Κουφοντίνα αποστασιοποιήθηκαν οι άλλοι κατηγορούμενοι, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να μιλάει εξ ονόματός τους, ενώ ο Θεολόγος Ψαραδέλλης δήλωσε ότι βρίσκεται κατηγορούμενος για τις ιδέες του και όχι για τις πράξεις του.

    Επίσης, ο Πρόεδρος του δικαστηρίου αναφερόμενος στις καταγγελίες της υπεράσπισης για ενδεχόμενη βιντεοσκόπηση της δίκης, είπε ότι το θέμα θα διερευνηθεί, ενώ κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφεραν ότι η δίκη δεν βιντεοσκοπείται.

    [08] Βενιζέλος: Πρέπει να εμπιστευτούμε την κρίση του δικαστηρίου

    7/3/2003 3:57:00 μμ

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος από τη Θεσσαλονίκη για τη δίκη της 17Ν δήλωσε: "Έχω πει πολλές φορές ότι δεν χρειάζεται να λέει κανείς τίποτα αν σεβόμαστε πραγματικά την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη, πρέπει αυτό να το αποδεικνύουμε, εμπιστευόμενοι απολύτως την κρίση του δικαστηρίου. Νομίζω ότι τα δείγματα γραφής που έχει δώσει το δικαστήριο, δίνουν πλήρη και αποκαλυπτική απάντηση σε όλα τα θέματα".

    [09] ''Τα έβαλε'' ξανά ο Γιωτόπουλος με τους δημοσιογράφους

    7/3/2003 1:50:00 μμ

    Συνομιλία με τους δημοσιογράφους είχε κατά τη διάρκεια διαλείμματος της δίκης ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος. Ο φερόμενος ως αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη" επιτέθηκε για μια ακόμα φορά στους δημοσιογράφους κατηγορώντας τους ότι τον συκοφαντούν. Ο Γιωτόπουλος επίσης, στο σύντομο διάλογο του με τους δημοσιογράφους αμφισβήτησε τα στοιχεία της δικογραφίας.

    Διάλογος

    Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ό,τι μας έλεγαν για σας είναι συκοφαντίες; Μη μας κατηγορείτε για κάτι στο οποίο δεν συνεργούμε. Ο κόσμος είναι καχύποπτος με αυτή την ιστορία και ιδιαίτερα με εσάς.

    Γιωτόπουλος: Και όλα αυτά που λέγατε επί οκτώ μήνες μην το παρατραβάτε.

    Δημοσιογράφος: Τώρα έχουμε την ευκαιρία.

    Γιωτόπουλος: Ποιος τα έγραφε αυτά; Εγώ τα έγραφα;

    Δημοσιογράφος: Ο,τι στοιχεία μας έδιναν οι ανακριτικές Αρχές...

    Γιωτόπουλος: Υποτίθεται ότι τα ελέγχετε. Να σας πω ένα παράδειγμα. Γράψατε για τον πατέρα μου ότι ήταν συνεργάτης της χούντας ενώ είχε πεθάνει το 1965. Βγήκε κανείς να το διαψεύσει αυτό;

    Δημοσιογράφος: Αμφισβητείτε τα στοιχεία της δικογραφίας;

    Γιωτόπουλος: Ναι.

    [10] Ακίνδυνα τα μηχανήματα ασφαλείας της δίκης

    7/3/2003 3:43:00 μμ

    Δύο λεπτά πριν τη λήξη της συνεδρίασης παρεδόθη στα χέρια του προέδρου της έδρας κ. Μαργαρίτη έγγραφο του Δημόκριτου, το οποίο υπέγραφε ο διδάκτωρ Νίκος Κατσαρός και στο οποίο αναφερόταν ότι το μηχάνημα ανίχνευσης εκρηκτικών είναι εντελώς ακίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Νωρίτερα, το ζήτημα της επικινδυνότητας ή όχι των μηχανημάτων ελέγχου στις εισόδους του ακροατηρίου και της αίθουσας τύπου τέθηκε από τον συνήγορο πολιτικής αγωγής της οικογένειας Μάτη, Χρήστο Γεωργίου, που κατέθεσε έγγραφα σύμφωνα με τα οποία εμφανίζεται να ζητείται άδεια χρήσης ραδιενεργού πηγής για την εγκατάσταση των μηχανημάτων ελέγχου. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου κάλεσε να ερευνηθεί η συγκεκριμένη καταγγελία, ώστε να διαπιστωθεί αν τα συγκεκριμένα μηχανήματα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

    [11] Συνελήφθησαν δύο γιοι του Οσάμα Μπιν Λάντεν;

    7/3/2003 7:48:00 μμ

    Δύο γιοι του Οσάμα Μπιν Λάντεν, οι Σαάντ και Χαμζα Μπιν Λάντεν, φέρεται να έχουν τραυματιστεί και συλληφθεί στο Ραμπάτ του νοτιοδυτικού Αφγανιστάν σε συντονισμένη επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα 9 φερόμενα μέλη της Αλ Κάιντα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Ο Σαάντ, ο μεγαλύτερος γιος από τους 14, ή 18 γιους του Σαουδάραβα τρομοκράτη φέρεται να ήταν ο διάδοχος του πατέρα του στην ηγεσία της Αλ Κάιντα, ενώ το όνομα του βρισκόταν στην αμερικανική λίστα των πλέον καταζητούμενων ατόμων του κόσμου.

    Δεν επιβεβαιώνουν, αλλά ούτε διαψεύδουν οι ΗΠΑ

    "Δεν έχουμε καμία τέτοια πληροφορία", τόνισε Αμερικανός αξιωματούχος χωρίς να επιβεβαιώνει, ή να διαψεύδει το γεγονός της σύλληψης των δύο γιών του διαβόητου τρομοκράτη.

    Και ο Πακιστανός υπουργός Εσωτερικών, Φειζάλ Σάλεχ Χαγιάτ, διέψευσε ότι συνελήφθηκαν στο Αφγανιστάν οι δύο γιοι του Μπιν Λάντεν

    Αμερικανικά και αφγανικά στρατεύματα έλαβαν μέρος στην επιχείρηση κατά υποστηρικτών του Οσάμα Μπιν Λάντεν στην περιοχή Ριμπάτ, στα σύνορα του Αφγανιστάν, του Πακιστάν και του Ιράν, την Πέμπτη δήλωσε ο Σαρντάρ Σαναουλάχ Ζέχρι, υπουργός Εσωτερικών στην δυτική επαρχία του Μπαλουτσιστάν.''Αυτοί που σκοτώθηκαν ανήκαν στην Αλ Κάιντα. Οι πακιστανικές δυνάμεις δεν έλαβαν μέρος στην επιχείρηση...η περιοχή είναι αφγανική'', πρόσθεσε.

    Πάντως πακιστανός αξιωματούχος στην επαρχία Μπαλουτσιστάν, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν είχε δηλώσει ότι δύο γιοι του Οσάμα Μπιν Λάντεν συνελήφθηκαν κατά την διάρκεια επιχείρησης αμερικανικών και πακιστανικών δυνάμεων.

    Σημαντικά στοιχεία έδωσε στους Αμερικανούς ο Χαλίντ Σεϊχ Μοχάμεντ

    Πληροφορίες για το που κρύβεται ο αρχηγός της Αλ Κάιντα έδωσε στις αμερικανικές Αρχές ο Χαλίντ Σεϊχ Μοχάμεντ, 3ος κατά σειρά στην ιεραρχία της οργάνωσης που είχε συλληφθεί προ ημερών στο Πακιστάν

    "Συλλάβαμε τον εγκέφαλο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου εναντίον του έθνους μας", δήλωσε ο Πρόεδρος Μπους αναφερόμενος στον Σειχ Μοχαμεντ. "Ο Λάντεν είναι ζωντανός αλλά δεν βρίσκεται στη χώρα μας" δήλωσε ο Πακιστανός Πρόεδρος.

    Ο φερόμενος ως νούμερο 3 της Αλ Κάιντα Χαλίντ Σεϊχ Μοχάμεντ συνελήφθη στην πόλη Ραουαπίλντι του Πακιστάν, και όπως πιστεύεται ανακρίνεται από τους Αμερικανούς, στην αεροπορική βάση Μπάγκραμ του Αφγανιστάν. Πιστεύεται, ότι είναι ο επιχειρηματικός νους της Αλ Κάιντα, ο άνθρωπους που οργάνωσε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Από τη σύλληψη του Χαλίντ Σεϊχ Μοχάμεντ μέχρι και σήμερα, Αμερικανοί και Πακιστανοί αξιωματούχοι χτενίζουν την κατά μήκος 560 χιλιομέτρων συνοριακή γραμμή του Πακιστάν - Αφγανιστάν.

    Όπως υποστηρίζει, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι καλά στην υγεία του και κρύβεται στην ορεινή περιοχή ανάμεσα στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Είχε μάλιστα, συνάντηση μαζί του, πριν από μερικές εβδομάδες.

    Σημαντικά στοιχεία για τον εντοπισμό του Λάντεν βρέθηκαν και στο σπίτι όπου συνελήφθη ο Σακί Μοχάμεντ.

    Τις πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αξιοποιεί, άριστα συνεργαζόμενο το Πακιστάν, το οποίο ωστόσο, διαψεύδει τις φήμες ότι στα εδάφη του κρύβεται ο ηγέτης της Αλ Κάιντα.

    [12] Νέα δοκιμή πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

    7/3/2003 6:00:00 μμ

    Η Βόρεια Κορέα προετοιμάζεται για μια δοκιμή πυραύλου, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, μετά την ανακοίνωση ότι κηρύσσει τμήμα της Θάλασσας της Ιαπωνίας, ανοικτά των ακτών της, ζώνη θαλάσσιου αποκλεισμού. Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως γνωρίζει την προειδοποίηση για αποκλεισμό που θα διαρκέσει από τις 8 ως τις 11 Μαρτίου, στην ίδια περιοχή όπου οι Βορεοκορεάτες πραγματοποίησαν δοκιμή πυραύλου στις 25 Φεβρουαρίου.

    Ωστόσο, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζεφ Ντέιβις, οι ΗΠΑ δεν ανησυχούν σε μεγάλο βαθμό, καθώς η Πονγιάνγκ προειδοποίησε τους ναυτικούς ότι προετοιμάζει μια δοκιμή πυραύλου Κρούζ εδάφους-θαλάσσης στη θάλασσα της Ιαπωνίας.

    [13] Εκρηξη στο Αφγανιστάν

    7/3/2003 3:53:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Ενας Oλλανδός στρατιώτης που μετέχει στη διεθνή δύναμη για τη φύλαξη της Καμπούλ και ένας Aφγανός διερμηνέας τραυματίστηκαν σήμερα μετά από έκρηξη που σημειώθηκε νότια της αφγανικής πρωτεύουσας. Οπως ανακοίνωσε ο αντισυνταγματάρχης Τόμας Λόμπερινγκ, εκπρόσωπος της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής και Ασφάλειας (ISAF) οι δύο άνδρες εκτελούσαν περιπολία κατά τη στιγμή της έκρηξης. Ο εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι δεν είναι σε θέση προς το παρόν να γνωρίζει εάν πρόκειται για εχθρική ενέργεια. Στη διεθνή δύναμη ISAF στο Αφγανιστάν μετέχουν 4.700 άνδρες και τη διοίκησή της ασκούν από κοινού Γερμανία και Ολλανδία.

    [14] Τσεχία: Ορκίστηκε πρόεδρος ο Βάτσλαβ Κλάους

    7/3/2003 4:42:00 μμ

    Ορκίστηκε την Παρασκευή πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας ο Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος διαδέχεται τον Βάλτσλαβ Χάβελ. Ο Κλάους εξελέγη πρόεδρος στις 28 Φεβρουαρίου λαμβάνοντας 142 ψήφους στο σύνολο των 281 βουλευτών και γερουσιαστών. Ο Κλάους, 61 χρόνων, στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στους στόχους του, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η απόκτηση από τη πλευρά των Τσέχων μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στους πολιτικούς, τα πολιτικά κόμματα της χώρας, αλλά και στις δημοκρατικές αξίες. Ο Βάτσλαβ Κλάους επισήμανε επίσης πως επιθυμεί να ενισχυθούν οι καλές σχέσεις της Τσεχίας με τις γείτονες χώρες.

    Επίσημο διάγγελμα του Κλάους στους Τσέχους την Κυριακή

    Ο νέος πρόεδρος θα απευθυνθεί στον τσεχικό λαό επισήμως το βράδυ της Κυριακής και την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό θα την πραγματοποιήσει στην Σλοβακία στις 18 Μαρτίου.

    [15] Επιθεωρητές: ''Καμία απόδειξη''

    7/3/2003 7:33:00 μμ

    Την πρόθεση του Ιράκ για να συνεργαστεί και να αφοπλιστεί ειρηνικά, επισήμαναν την Παρασκευή οι επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, παρουσιάζοντας την νέα έκθεσή τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας. "Δεν βρέθηκε καμία απόδειξη για απαγορευμένες δραστηριότητες του Ιράκ', τόνισαν τόσο ο Χανς Μπλιξ όσο και ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι.

    Αβάσιμα στοιχεία και καμία απαγορευμένη δραστηρίοτητα

    Ο Χανς Μπλιξ πρόσθεσε επίσης ότι, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δεν ανακάλυψαν στο Ιράκ καμία απαγορευμένη υπόγεια εγκατάσταση για χημικά και βακτηριολογικά όπλα, ενώ χαρακτήρισε την καταστροφή των απαγορευμένων του πυραύλων "Αλ Σαμούντ 2" ως ουσιαστικό μέτρο αφοπλισμού.

    Παρόλα αυτά ο Μπλίξ επέκρινε το ρυθμό με τον οποίο το Ιράκ παραδίδει επίσημα στοιχεία για τα απαγορευμένα οπλικά του συστήματα, επισημαίνοντας όμως ότι σίγουρα από τις αρχές του Ιανουαρίου έχει σημειωθεί μια ''επιτάχυνση'' των διαδικασιών που είναι ευπρόσδεκτη.

    Ο ίδιος πρόσθεσε στη συνέχεια ότι ο αφοπλισμός του Ιράκ μπορεί να διαρκέσει ''μήνες'', ενώ δήλωσε ότι ο ΟΗΕ θα επιδιώξει σύντομα να πάρει συνεντεύξεις από ιρακινούς επιστήμονες έξω από το ιρακινό έδαφος για πρώτη φορά.

    Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι χαρακτήρισε από την πλευρά του τις καταγγελίες ότι το Ιράκ προσπάθησε να αποκτήσει ουράνιο από την Νιγηρία ως ''αβάσιμες'', καθώς ύστερα από λεπτομερείς έρευνες που έκανε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα έγγραφα, που είδαν το φως της δημοσιότητας, ''δεν είναι αυθεντικά''.

    Επισήμανε ότι κανένα ίχνος ''απαγορευμένης'' πυρηνικής δραστηριότητας, κανένα απαγορευμένο πυρηνικό πρόγραμμα, δεν έχει εντοπιστεί από τις έως τώρα επιθεωρήσεις, καθότι δεν προέκυψαν στοιχεία ότι το Ιράκ χρησιμοποιεί σωλήνες αλουμινίου, ή μαγνήτες, στο πλαίσιο διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου.

    Ο ίδιος έκρινε επίσης ότι το Ιράκ, μπορεί να παράγει από μόνο του μαγνήτες που είναι χρήσιμοι στην διαδικασία "φυγοκέντρισης" και η υπηρεσία του θα συνεχίσει να εποπτεύει τις σχετικές ιρακινές δραστηριότητες.

    Δήλωσε επίσης ότι ορισμένες συνεντεύξεις με ιρακινούς επιστήμονες κρίνονται από την υπηρεσία του ''ικανοποιητικές'', αλλά θα ήταν ίσως προτιμότερο να μπορούν στο μέλλον να γίνονται εκτός του Ιράκ.

    [16] Σρέντερ: Θα πληγεί η διεθνής οικονομία εάν γίνει πόλεμος

    7/3/2003 4:57:00 μμ

    Ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ προειδοποίησε ότι ένας πόλεμος κατά του Ιράκ θα έχει ολέθριες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία και κυρίως θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γερμανός καγκελάριος περιέγραψε τις οικονομικές απόψεις της διαφωνίας της Γερμανίας με τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους να επιτεθούν στο Ιράκ σε συνάντηση με τον Χιρόσι Οκούντα, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ιαπωνικών Επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, στο Βερολίνο.

    Ο Σρέντερ κατά τις συνομιλίες που είχε την Πέμπτη το βράδυ με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τόνισε ότι η Γερμανία εξακολουθεί να αντιτίθεται σε μία δεύτερη απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που μπορεί να οδηγήσει σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ και έκανε έκκληση να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές όπλων.

    [17] Στο 4% ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδα πέρυσι

    7/3/2003 4:44:00 μμ

    Με ρυθμό ανάπτυξης 4% "έτρεχε" η ελληνική οικονομία το 2002. Αυτό προκύπτει από τα οριστικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το ρυθμό αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το προηγούμενο έτος, η αύξηση του οποίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα υψηλά επίπεδα που κυμάνθηκε η κατανάλωση (3,1%). Το τέταρτο τρίμηνο του 2002 ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 3,4%.

    Που οφείλεται

    Αναλυτικότερα, κατά την ΕΣΥΕ, ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2002 οφείλεται στους παράγοντες:

    Στην αύξηση κατά 3,1% της τελικής κατανάλωσης έναντι 2,2% το 2001. Το τέταρτο τρίμηνο του 2002 οι δαπάνες για τελική κατανάλωση αυξήθηκαν κατά 2,7%, συμβάλλοντας κατά 1,7% στην αύξηση της συνολικής ζήτησης στην οικονομία. Στην αύξηση κατά 6,7% των επενδύσεων το 2002 έναντι 6,9% το 2001. Οι επενδύσεις στο τέταρτο τρίμηνο του 2002 αυξήθηκαν 6,2% σε σχέση με το άντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους. Στη μείωση κατά 4,5% των εξαγωγών το 2002 σε σχέση με το προηγουμενο έτος. Το τέταρτο τρίμηνο του 2002 οι εξαγωγές μειώθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2001 κατά 4,9%, επιβραδύνοντας την αύξηση της συνολικής ζήτησης της οικονομίας με ποσοστό 0,8%. Στη μείωση κατά 2,7% των εισαγωγών κατά το περασμένο έτος έναντι μείωσης 3,9% το 2001. Το τέταρτο τρίμηνο του 2002 οι εισαγωγές μειώθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο τριμηνο του 2001 κατα 3,1%.

    [18] Εγείρει ερωτηματικά η κάρτα Travel Card

    Βιβή Παπαστεφάνου 7/3/2003 4:08:00 μμ

    Η εποχή που διανύουμε είναι η εποχή του "πλαστικού χρήματος", καθώς τις περισσότερες καθημερινές μας ανάγκες και μή, τις καλύπτουμε με κάρτες. Πρόσφατα κυκλοφόρησε μία νέα κάρτα, η Travel Card, η οποία υπόσχεται "διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία της Ελλάδος πληρώνοντας όσο ένα πρωινό!". Μάλιστα, η προώθηση της νέας κάρτας γίνεται με επιθετική διαφήμιση στα έντυπα ενημερωτικά μέσα, την τηλεόραση και αφίσες, χωρίς να διευκρινίζονται οι όροι χρήσης της, αλλά και ποια ξενοδοχεία καλύπτει ή ποιες άλλες υπηρεσίες παρέχει.

    Το ΙΝΚΑ με ανακοίνωσή της εφιστά την προσοχή των καταναλωτών, θέτοντας το ερώτημα: Ταξιδιωτική κάρτα ή ταξιδιωτική παγίδα; (Travelcard or TravelTrap;). Την προσοχή εφιστά και ο Σύνδεσμος των Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας.

    Από την πλευρά της, η εταιρεία Media &amp; Travel Group ΑΕ, που εκδίδει την κάρτα, χαρακτηρίζει άδικες τις αντιδράσεις αυτές.

    Την προσοχή εφιστά το ΙΝΚΑ

    Το Ινστιτούτο Καταναλωτών πραγματοποίησε έρευνα για το κατά πόσο αυτή η κάρτα αποτελεί άλλη μία παγίδα για τους καταναλωτές, οι οποίοι δύσκολα μπορούν να προφυλαχθούν από τον καταιγισμό των δωρεάν υπηρεσιών και αγαθών που προσφέρουν πολλές εταιρείες.

    Η έρευνα αυτή αποκαλύπτει ότι η κάρτα αυτή πωλείται χωρίς να δίνεται στον καταναλωτή η δυνατότητα να ενημερωθεί εκ των προτέρων, ούτε για τους όρους της χρήσης της, ούτε για τα ξενοδοχεία (και τις αντίστοιχες τιμές τους) τα οποία καλύπτει, ούτε για τυχόν άλλες υπηρεσίες που παρέχει. Το σύνολο των πληροφοριών που αναφέρονται στις υπηρεσίες και τους όρους χρήσης τους, βρίσκεται εσώκλειστο στη συσκευασία του προϊόντος, την οποία ο καταναλωτής μπορεί να ανοίξει μόνον εφ' όσον αγοράσει το προϊόν (αξίας 50 ευρώ).

    Επιπλέον, το ΙΝΚα, επισημαίνει ότι η αναφερόμενη στη συσκευασία διεύθυνση της ιστοσελίδας της εταιρείας "Media and Travel Group" Α.Ε, δεν είναι ενεργή. Μάλιστα, όπως φαίνεται από τα αρχεία του Ελληνικού hostmaster -τουλάχιστον μέχρι σήμερα - η εταιρεία δεν έχει υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις για τη χρήση αυτής της διεύθυνσης.

    Αδιευκρίνιστα πολλά σημεία

    Η κάρτα προσφέρει διαμονή σε 240 επιλεγμένα ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα της Ελλάδας, "πληρώνοντας όσο ένα πρωινό", ενώ οι αναγραφόμενες τιμές, που κυμαίνονται ανάλογα με το κατάλυμα μεταξύ 7,5 και 40 ευρώ), χαρακτηρίζονται τιμές κατ' άτομο χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

    Ωστόσο, στον εσώκλειστο κατάλογο που συνοδεύει την κάρτα και συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο "Αναλυτικοί Όροι και Κανονισμοί Travelcard", μεταξύ των άλλων, αναφέρεται:

    Ο κάτοχος της κάρτας έχει δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να κρατήσει δίκλινο δωμάτιο ή έστω, ακόμη και όταν είναι μόνος του, να πληρώσει για δύο άτομα, πράγμα που σημαίνει ότι το ελάχιστο κόστος του δωματίου είναι το διπλάσιο της αναγραφόμενης τιμής. Ο κάτοχος της κάρτας και ο συνοδός του θα πρέπει επίσης, υποχρεωτικά, να επιβαρυνθούν το πρωινό, η τιμή του οποίου δεν αναφέρεται για κανένα από τα ξενοδοχεία του καταλόγου.

    Σε δειγματοληπτική έρευνα του ΙΝΚΑ στα αναφερόμενα ξενοδοχεία διαπιστώθηκε ότι η τελική επιβάρυνση του κατόχου της κάρτας, σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν ανάλογη αυτής που θα πλήρωνε ακόμη κι αν δεν την είχε ή ακόμη και χαμηλότερη.

    Αδικες οι αντιδράσεις, τονίζει η εταιρεία

    Εντονη ήταν η αντίδραση της εταιρείας Media &amp; Travel Group ΑΕ που εκδίδει την Travel Card, με αφορμή τις ανακοινώσεις του ΙΝΚΑ και του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδος. Η εταιρεία, χαρακτηρίζει άδικες τις αντιδράσεις, επισημαίνοντας την προσπάθεια που γίνεται μέσω της Travel Card προκειμένου οι Έλληνες να απολαμβάνουν φθηνές και ποιοτικές διακοπές.

    Στην ανακοίνωση της εταιρείας, επισημαίνεται ότι ο μέσος όρος κόστους κατά άτομο με πρωινό για όποιον χρησιμοποιεί τη νέα κάρτα είναι 12,50 ευρώ, ενώ η διάρκεια της χρήσης της κάρτας είναι σταθερή και ξεκινά από 15 Ιανουαρίου μέχρι 15 Ιουλίου.

    Όσον αφορά το θέμα της ιστοσελίδας στο διαδίκτυο, η Travel Card επισημαίνει ότι έχει ήδη κατοχυρώσει τη σχετική διεύθυνση και είναι ζήτημα λίγων ημερών για την τελική ενεργοποίηση της σελίδας.

    Ο συνολικός αριθμός των ξενοδοχείων που υπάρχει μέσα στο βιβλιαράκι που δίνεται με την κάρτα είναι 272 και όχι 240, όπως λανθασμένα αναφέρει το δελτίου Τύπου του ΙΝΚΑ, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

    [19] ΚΕΕΕ: ''Απαράδεκτες οι αυξήσεις της ΕΥΔΑΠ''

    7/3/2003 4:02:00 μμ

    ''Aδικαιολόγητες, προκλητικές και κατά συνέπεια απαράδεκτες'' θεωρεί η διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) τις νέες αυξήσεις της ΕΥΔΑΠ και ζητά από τη διοίκησή της την άμεση ανάκλησή τους. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Γεώργιος Κασιμάτης υποστήριξε ότι "σε μια εξαιρετικά κρίσιμη για την εξέλιξη της εθνικής μας οικονομίας περίοδο, τις παραμονές δηλαδή ενός πιθανότατου πολέμου στο Ιράκ που θα επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία όλων των επιχειρήσεών μας και ενώ, οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν επικίνδυνα ενταθεί στη χώρα μας, η ΕΥΔΑΠ ανακοινώνει σημαντικές αυξήσεις των τιμών του νερού και των τελών ύδρευσης".

    ''Αναγκαία η παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού''

    Ο κ. Κασιμάτης επισήμανε ότι παρόλο ότι φέτος, λόγω των συχνών βροχοπτώσεων, παρατηρείται υπερεπάρκεια ύδατος, η τελευταία αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΕΥΔΑΠ είχε γίνει μόλις τον περασμένο Απρίλιο.

    Αναγκαία θεωρείται, όπως ανέφερε ο κ. Κασιμάτης, η παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου να εξετάσει τη σκοπιμότητα ή μη των ετήσιων αυξήσεων της ΕΥΔΑΠ σε σχέση με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και το κόστος της σχετικής πρώτης ύλης.

    "Η κυβέρνηση θα πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να θεωρεί πάντοτε λάθος τις αυξήσεις στα τιμολόγια των ιδιωτικών επιχειρήσεων και να σιωπά συστηματικά μπροστά στις αυξήσεις των τιμών των παρεχόμενων από τις ΔΕΚΟ υπηρεσιών'' επισήμανε ο κ. Κασιμάτης.

    [20] Αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για την ΕΕ

    7/3/2003 4:00:00 μμ

    O Πέδρο Σόλμπες

    Την ανησυχία τους για την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας η οποία επιτείνεται από την αβεβαιότητα της γεωπολιτικής έντασης του επαπειλούμενου πολέμου στο Ιράκ εξέφρασαν ο προεδρεύων του συμβουλίου οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης και ο αρμόδιος επίτροπος Πέδρο Σόλμπες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Ευρωομάδας την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Η ανάκαμψη αναμένεται στο τέλος του έτους τόνισε ο Επίτροπος προσθέτοντας ότι αναθεωρούνται προς τα κάτω οι σχετικές προβλέψεις του περασμένου Νοεμβρίου.

    Η ανάπτυξη παραμένει ο βασικός μας στόχος, σημείωσε ο κύριος Χριστοδουλάκης, ο οποίος καλωσόρισε τη μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αποτελούν "βήμα και όχι άλμα".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις επιπτώσεις ενδεχόμενου πολέμου στο Ιράκ ο κύριος Σόλμπες ανέφερε ότι η ΕΕ θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες με βάση τις προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας για τις περιπτώσεις "εξαιρετικών συνθηκών.

    Ο επίτροπος ανέφερε επίσης ότι πρόκειται να εκκινήσει τη διαδικασία κυρώσεων για το υπερβολικό έλλειμμα της Γαλλίας, η οποία για δεύτερη χρονιά υπερβαίνει το όριο του 3% του ΑΕΠ της. "Αναμένουμε τα στοιχεία από τη Γαλλία που να δικαιολογούν την υπέρβαση" είπε ο κύριος Σόλμπες, θεωρώντας πρόωρη οποιαδήποτε άλλη συζήτηση για το θέμα.

    [21] Αντίδραση Αγγελοπούλου για δηλώσεις Γκόσπερ

    7/3/2003 12:30:00 μμ

    Αμεση και έντονη ήταν η αντίδραση της προέδρου του ''Αθήνα 2004'' Γιάννας Αγγελοπούλου, στις πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις του Αυστραλού αθάνατου και αντιπροέδρου της ΔΟΕ Γκέβιν Γκόσπερ, ο οποίος μιλώντας σε αυστραλιανή εφημερίδα προεξόφλησε την αποτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 χαρακτηρίζοντας την διοργάνωση της Αθήνας ''δυσάρεστη παρέμβαση ανάμεσα σε δύο υπέροχες Ολυμπιάδες του Σίδνεϊ και του Πεκίνου". Η κ. Αγγελοπούλου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, στον οποίο διαμαρτυρήθηκε έντονα για τις δηλώσεις του κ. Γκόσπερ.

    Aναδίπλωση Γκόσπερ

    Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Αγγελοπούλου είπε στον πρόεδρο της ΔΟΕ ότι ο κ. Γκόσπερ μπορεί να έχει τις όποιες ανησυχίες αλλά δεν μπορεί να απαξιώνει τη διοργάνωση και να προσβάλει το κύρος της χώρας όταν μάλιστα με επανειλημμένες δηλώσεις τους τόσο ο ίδιος ο κ. Ρογκ όσο και το σύνολο των μελών της ΔΟΕ έχουν εκφράσει την πεποίθησή τους ότι η Αθήνα θα διοργανώσει μοναδικούς αγώνες.

    Η αντίδραση της κ. Αγγελοπούλου, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσε την αναδίπλωση του κ. Γκόσπερ, ο οποίος επικοινώνησε με κορυφαία στελέχη της Επιτροπής προσπαθώντας να δικαιολογηθεί και λέγοντας ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν. Επισήμανε, δε, ότι πιστεύει σε μία πετυχημένη διοργάνωση της Αθήνας, κάτι άλλωστε, όπως είπε, που θα επαναλάβει δημοσίως τις επόμενες ημέρες, δίνοντας τέλος στο θέμα.

    [22] Ναρκωτικά: Ενα πολυδιάστατο πρόβλημα επί τάπητος

    7/3/2003 7:07:00 μμ

    Τροφή για σκέψη, προβληματισμό, τεκμηρίωση και πολιτικές αποφάσεις είναι το συνέδριο υψηλού επιπέδου που διεξάγεται στο Ζάππειο Μέγαρο. Θέμα του είναι τα ναρκωτικά: "Επιστημονική τεκμηρίωση, καθημερινή πράξη και πολιτικές επιλογές" και διοργανώθηκε με πρωτοβουλία των υπουργείων Εξωτερικών, Υγείας Πρόνοιας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης των Ναρκωτικών και της Τοξικομανίας, και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πόση μεγάλη σημασία δίνει η Ελληνική Προεδρία στην αντιμετώπιση του πολύπλευρου κοινωνικού προβλήματος, τα ναρκωτικά, το επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών στην εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο. "Όλοι αισθανόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά στην πολιτική μας" είπε ο κ. Παπανδρέου, ενώ στις νομικές πτυχές της αντιμετώπισης του προβλήματος στην Ελλάδα αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Φ. Πετσάλνικος. Ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Μαλέσιος τόνισε ότι παρά την αυστηρότητα των πολιτικών καταστολής, δεν έχει επέλθει μείωση της χρήσης ουσιών, ενώ την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών υπογράμμισε στην ομιλία της η δήμαρχος Αθηναίων.

    Αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία προαναγγέλει το υπ. Δικαιοσύνης

    Βασικά ζητήματα που τίθενται στο συνέδριο είναι η μείωση της ζήτησης, ο περιορισμός της βλάβης, η αποφυγή της περιθωριοποίησης, η μείωση της προσφοράς στη διακίνηση και την εμπορία των παράνομων ουσιών ώστε να πληγεί το οργανωμένο έγκλημα και η τεράστια οικονομική δύναμη που δημιουργείται με τις όποιες συνέπειες αυτή επιφέρει.

    Στόχος του συνεδρίου, όπως υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου ανοίγοντας τις εργασίες του, είναι ο ανοιχτός διάλογος, η ανταλλαγή απόψεων και η αναζήτηση μέσα από τις υπάρχουσες αντιπαραθέσεις απαντήσεων και προτάσεων που θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής. Το Συνέδριο δίνει την ευκαιρία να συναντηθούν επιστήμονες ερευνητές, εργαζόμενοι στον τομέα των ναρκωτικών, πολιτικοί και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να προτείνουν τρόπους για μια περισσότερο αποτελεσματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των ναρκωτικών.

    "Η συζήτηση για τα ναρκωτικά πρέπει να γίνει με τρόπο ψύχραιμο, εποικοδομητικό και απαλλαγμένο από την ψευδαίσθηση ότι κάποιος από εμάς κατέχει την εύκολη λύση σε ένα τόσο περίπλοκο και πολυσύνθετο πρόβλημα" επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Φ. Πετσάλνικος εξηγώντας ότι η ελληνική νομοθεσία έχει επιλέξει από παλαιά να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ναρκωτικών βασικά έξω από το πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα και μέσα από ειδικά ποινικά νομοθετήματα.

    Ο ίδιος έδωσε σε αριθμούς και την εφαρμογή της ποινικής νομοθεσίας όπως αποτυπώνεται σήμερα στο σωφρονιστικό σύστημα της Ελλάδας:

    Σε σύνολο 8.452 κρατουμένων, οι 2.936 κρατούνται για παράβαση του Νόμου περί ναρκωτικών, ποσοστό 34,7% (σχεδόν στο σύνολο τους για εμπορία-διακίνηση).

    Εκείνοι που έχουν εγκλωβιστεί και είναι εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά χωρίς να μπορούν αυτοδυνάμως να αποβάλουν την έξη της χρήσης, δεν τιμωρούνται, πρόσθεσε ο υπουργός, ενώ συγχρόνως προβλέπεται η ένταξή τους σε θεραπευτικά προγράμματα.

    Το πρόβλημα της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών δεν σταματά, όπως τόνισε στους τοίχους της φυλακής. Είναι γνωστό ότι ένα σημαντικό ποσοστό των κρατουμένων όλων των χωρών κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Και στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το 1/3 των κρατουμένων κάνουν κάποια στιγμή χρήση ουσιών στη διάρκεια της κράτησής τους.

    Η ελληνική πολιτεία, είπε επίσης ο κ. Πετσάλνικος, θα προχωρήσει άμεσα στη βελτίωση της ισχύουσας νομοθεσίας για την ευνοϊκότερη μεταχείριση των χρηστών ναρκωτικών ουσιών με την απάλειψη του στιγματιστικού όρου "χρήστης ναρκωτικών" και την καθιέρωση του όρου "εξαρτημένος" αντί του "τοξικομανούς".

    Επίσης με την επέκταση της ειδικής μεταχείρισης των χρηστών (εξαρτημένων) και σ΄ αυτούς που παρακολουθούν προγράμματα συντήρησης και απεξάρτησης υπό την εποπτεία του ΟΚΑΝΑ.

    Σχετικά με το ζήτημα της τιμωρίας των χρηστών ο υπουργός ανέφερε ότι πρόσφατα αποφασίσθηκε η μείωση του προβλεπόμενου ανώτατου ορίου ποινής φυλάκισης για τους χρήστες από τα 5 χρόνια που είναι σήμερα στο 1 έτος, προκειμένου δε να αποτραπεί κοινωνικός αποκλεισμός των χρηστών αποφασίστηκε η μη αναγραφή στο δελτίο ποινικού μητρώου της καταδικαστικής αποφάσεως.

    Απόφαση ιδιαίτερα σημαντική καθώς εκλογικεύει τα όριο των ποινών και θα άρει ένα σημαντικό εμπόδιο στην κοινωνική επανένταξη των χρηστών ναρκωτικών.

    Δεν αρκούν τα αστυνομικά μέτρα

    Η αυστηρότητα των πολιτικών καταστολής, που ολοένα εντείνεται, δεν έχει οδηγήσει στη μείωση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών ούτε στην εξάλειψη των οργανωμένων δικτύων λαθρεμπορίου. Αυτό επισήμανε στην παρέμβασή του στο Συνέδριο, ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Μαλέσιος.

    Δίνοντας την εικόνα της σημερινής κατάστασης κ. Μαλέσιος, τόνισε ότι οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες λαθρεμπορίου των ναρκωτικών αναπτύσσονται σχεδόν ανεξέλεγκτα και "ξεπλένουν" τα τεράστια κέρδη τους αποφέροντας στον κρατικό μηχανισμό ορισμένων χωρών σημαντικά κέρδη.

    Η φύση των σχέσεων ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και στο οργανωμένο έγκλημα, σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, πρόσθεσε ο ίδιος, εξελίσσεται έτσι που ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι σύντομα οι διεθνείς λαθρέμποροι των ναρκωτικών θα χρηματοδοτούν τα κέντρα θεραπείας και αποκατάστασης στα κράτη "θύματα"!

    Παράλληλα ο Υπουργός τόνισε ότι η ανεπάρκεια των απλών αστυνομικών μέτρων, να επιλύσουν το πρόβλημα, οδηγεί στο άμεσο μέλλον σε δύο σημαντικές αποφάσεις :

    Η πρώτη απόφαση αφορά τον εμπλουτισμό του αγώνα καταπολέμησης σε διεθνές, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, με νέες πολιτικές και δράσεις.

    Κατά την διάρκεια της Προεδρίας στην Ε.Ε. η Ελλάδα, επισήμανε ο κ. Μαλέσιος, ανέλαβε την πρωτοβουλία να διαμορφωθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε. και των Βαλκανικών χωρών για την καταπολέμηση της παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών στην περιοχή, εκπονώντας ένα Σχέδιο Δράσης με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα, όπου δίνεται έμφαση στη νομική θωράκιση και στην μεταφορά τεχνογνωσίας προς τις Βαλκανικές χώρες, στη συνεργασία διαμέσου ανταλλαγής πληροφοριών και κοινών επιχειρησιακών δράσεων με τις διωκτικές αρχές των Βαλκανικών χωρών αλλά και στη βοήθεια για την ανάπτυξη, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την καταπολέμηση της ανεργίας στην περιοχή.

    Η δεύτερη απόφαση, είναι η επικέντρωση στις καθαρά εθνικές ρίζες του "κακού", πρόσθεσε ίδιος, εξηγώντας ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των ναρκωτικών και πολιτισμικά στις ίδιες τις κοινωνίες μας συνυπολογίζοντας στις αποφάσεις μας πως η παραγωγή των συνθετικών ναρκωτικών, που πολλοί υποστηρίζουν ότι θα είναι το ναρκωτικό του μέλλοντος, παράγεται στις ανεπτυγμένες χώρες και από αυτές εξάγεται στον κόσμο.

    Θα πρέπει κατέληξε ο κ. Μαλέσιος, να κατευθυνθούμε σε μια βαθιά ανάλυση των πολιτικοοικονομικών ηθών που ισχύουν στις σύγχρονες κοινωνίες μας και να τις αναθεωρήσουμε σφαιρικά.

    Εάν δεν υιοθετήσουμε μια τέτοια απόφαση μπορούμε να είμαστε σίγουροι, κάτω από τις σημερινές συνθήκες, ότι η τοξικομανία θα συνεχίσει να κυριαρχεί και θα προστεθεί μαζί με την φτώχεια, το ρατσισμό και την ανεργία, κατέληξε ο Υφυπουργός.

    Καίριας σημασίας ο ρόλος του συστήματος Υγείας

    "Αν αναζητήσουμε έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή σε επίπεδο ΕΕ και δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ζήτησης των ναρκωτικών με μαξιμαλιστικές ιδεολογικά φορτισμένες προσεγγίσεις, είναι δυνατόν να πετύχουμε μία σωστή ευρωπαϊκή πολιτική για τη μείωση στη ζήτηση των ναρκωτικών ουσιών''. Αυτή ήταν η επισήμανση του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας κ. Κώστα Στεφανή κατά την ομιλία του.

    Θεωρούμε, πρόσθεσε ο ίδιος, απαραίτητη τη συμμετοχή του συστήματος υγείας εκεί όπου η εξάρτηση αποτελεί συγκεκριμένη κατάσταση για το άτομο. Χρειάζεται μία εκπαίδευση με κοινούς εκπαιδευτικούς κανόνες στην ΕΕ του ιατρικού και άλλου προσωπικού που είναι ενταγμένο στο σύστημα υγείας.

    Ειδικότερα για τη μείωση της ζήτησης, ο κ. Στεφανής επισήμανε τη σημασία πρώιμης εντόπισης του προβλήματος και της δυνατότητας παρέμβασης. Αν θέλουμε να είμαστε πρακτικοί, είπε, πρέπει να έχουμε πλουραλιστική προσέγγιση τόσο ως προς το άτομο όσο και ως προς την οικογένεια, το σχολείο, τους ειδικούς, τις κυβερνήσεις, δηλαδή όλη την κοινωνία.

    Ειδικότερα ο κ. Στεφανής επέμεινε στην ανάγκη δημιουργίας μηχανισμών που θα επιτρέπουν την πρώιμη ανίχνευση του προβλήματος. Μηχανισμοί που θα φροντίζουν για την ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικού προσωπικού οι οποίοι με τη σειρά τους θα είναι σε θέση να εντοπίσουν τον ευάλωτο νέο μέσα από συγκεκριμένες ενδείξεις όπως της μειωμένης αυτοεκτίμησης ή της πλήξης.

    Αναγκαία μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική λέει η Μπακογιάννη

    Την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών υπογράμμισε στην ομιλία της η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, βρισκόμαστε στη χειρότερη θέση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες κοινωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η Ελλάδα, υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη, είναι η δεύτερη χώρα της ΕΕ -μετά την Ιρλανδία- σε ρυθμό αύξησης των θανάτων εξαιτίας της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Οι Ελληνες κατέχουν επίσης τη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ -μετά την Πορτογαλία- στη χρήση της ηρωίνης.

    Τέλος, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι υπερεξαπλασιάστηκαν τα αδικήματα που σχετίζονται ή οφείλονται σε χρήση ναρκωτικών ουσιών. Το μοντέλο πολιτικής μας, πρόσθεσε η ίδια, που στηρίχθηκε στην "καταστολή" δεν είχε τα επιβαλλόμενα αποτελέσματα. Αλλά και ο τομέας της πρόληψης, για την οποία γίνεται πολύ συζήτηση, είναι υποβαθμισμένος, είπε η δήμαρχος Αθηναίων.

    Η ουσία, κατέληξε η κ. Μπακογιάννη, είναι ότι το σύνολο της πολιτικής της ελληνικής πολιτείας για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών έχει αποτύχει και διατύπωσε την πεποίθησή της ότι επιβάλλεται, στην ελληνική κοινωνία, χωρίς ταμπού και φόβους, να ξεκινήσει μια ευρεία και ανοικτή συζήτηση για την πολιτική αντιμετώπισης των ναρκωτικών.

    Στο συνέδριο λαμβάνουν μέρος ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί των μελών χωρών, των νέων ενταγμένων χωρών της Ε.Ε., μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γραμματείας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Κέντρου Παρακολούθησης των Ναρκωτικών και της Τοξικομανίας, της EUROPOL, του Ο.Η.Ε., μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Εθνικών Κοινοβουλίων, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων καθώς και ειδικευμένοι επιστήμονες και άτομα που εργάζονται με εξαρτημένα άτομα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 7 March 2003 - 17:55:31 UTC