Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μάλτα: Μεγάλη η αποχή στο δημοψήφισμα για την ένταξη
  • [02] Μπους: Ο Σ. Χουσέιν έχει σχέσεις με τρομοκράτες
  • [03] Διαδηλώσεις κατά του πολέμου σε Πίζα και Μάντσεστερ
  • [04] Τρία ντέρμπι την Κυριακή
  • [05] Διεκόπη ο αγώνας ΟΦΗ-Ιωνικός
  • [06] Παγκόσμια Ημέρα για το ''ασθενές'' φύλο

    [01] Μάλτα: Μεγάλη η αποχή στο δημοψήφισμα για την ένταξη

    8/3/2003 9:13:00 μμ

    Ραντεβού με την Ευρώπη δίνει η Μάλτα, καθώς περίπου 300.000 ψηφοφόροι κλήθηκαν να ψηφίσουν το Σάββατο για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Μάλτα, που αναμένεται να υπογράψει τη συνθήκη ένταξης της στην Ε.Ε. στις 16 Απριλίου στην Αθήνα, είναι η πρώτη από τις 10 υποψήφιες χώρες που θέτει στην κρίση του λαού της το ζήτημα αυτό. Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα ήταν μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου 47%. Νωρίτερα ο Πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής ανακοίνωσε πως "όλα βαίνουν καλώς και πως κάποια μικροπροβλήματα στην έναρξη της ψηφοφορίας ξεπεράστηκαν". Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το "ναι" συγκεντρώνει ποσοστό 52%, το "όχι" 20%, ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 25%.

    Η σημασία του δημοψηφίσματος

    Το Εθνικιστικό Κόμμα λέει "ναι" στην είσοδο της Μάλτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζοντας ότι τα οικονομικά οφέλη για τη χώρα θα είναι μεγάλα.

    Οι Eυρωσκεπτικιστές, αντιθέτως, λένε "όχι". Κι αυτό γιατί θεωρούν βέβαιο ότι η μεν ανεργία θα χτυπήσει την πόρτα τους η δε ανεξαρτησία και εθνική τους ταυτότητα θα φύγουν από το παράθυρο.

    Στη Μάλτα ζουν λιγότεροι από 400.000 κάτοικοι, αλλά η σημασία αυτού του δημοψηφίσματος ξεπερνά κατά πολύ το μέγεθος του μικρού αυτού νησιού της Μεσογείου.

    Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό μπορεί να πυροδοτήσει μια αντίδραση ντόμινο που θα επηρεάσει στις αποφάσεις τους και τα υπόλοιπα εννέα υποψήφια μέλη της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Επιπλέον θα ενισχύσει το στρατόπεδο των Eυρωσκεπτικιστών και θα προκαλέσει αμηχανία στις Βρυξέλλες.

    [02] Μπους: Ο Σ. Χουσέιν έχει σχέσεις με τρομοκράτες

    8/3/2003 8:50:00 μμ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επανέλαβε το Σάββατο, στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική ομιλία του, πως ο Ιρακινός ηγέτης Σαντάμ Χουσεΐν έχει σχέσεις με τους τρομοκράτες και είναι πιθανό να τους προμηθεύει όπλα μαζικής καταστροφής. "Ο Σαντάμ Χουσεΐν παρέχει οικονομική υποστήριξη, καταφύγιο και εκπαιδεύει τρομοκράτες οι οποίοι θα χρησιμοποιούν με χαρά τα όπλα μαζικής καταστροφής εναντίον της Αμερικής και των άλλων χωρών που είναι αφοσιωμένες στην ειρήνη", επισήμανε ο Μπους. "Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου μας έδειξαν τι μπορούν να κάνουν οι εχθροί της Αμερικής με τέσσερα αεροπλάνα. Δεν θα περιμένουμε να δούμε τι μπορούν να κάνουν οι τρομοκράτες ή τα κράτη τρομοκράτες με τα όπλα μαζικής καταστροφής", επισήμανε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

    ''Πόλεμο για να έχουμε ειρήνη!''

    "Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τις απειλές απ' όπου κι αν προέρχονται και ως έσχατη λύση πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προσφύγουμε σε στρατιωτική ισχύ. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγουμε τον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά αν ο Σαντάμ δεν αφοπλιστεί ειρηνικά θα αφοπλιστεί δια της βίας", πρόσθεσε ο Τζορτζ Μπους.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, είναι σαφές πως ο Σαντάμ Χουσεΐν, αρνούμενος να αφοπλιστεί, "εξακολουθεί να παραβιάζει τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών".

    Σχετικά με την καταστροφή των πυραύλων Αλ Σαμούντ, ο Μπους εκτιμά πως σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουν οι ΗΠΑ, "ακόμα και αν έχει καταστρέψει μερικούς πυραύλους, έχει διατάξει να συνεχιστεί η κατασκευή πυραύλων του ιδίου τύπου".

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος απάντησε και σε όσους είναι αντίθετοι σε έναν πόλεμο κατά του Ιράκ. "Οσοι δείχνουν καλή θέληση πρέπει να αναγνωρίσουν πως το να επιτρέπουμε σε έναν επικίνδυνο δικτάτορα να προκαλεί τον κόσμο συγκεντρώνοντας όπλα για τις κατακτήσεις του και ασχολούμενος με δολοφονίες μεγάλης κλίμακας δεν εξυπηρετεί το σκοπό της ειρήνης. Ο σκοπός αυτός δεν εξυπηρετείται παρά μόνο αν οι τρομοκράτες χάσουν έναν πλούσιο χρηματοδότη, έναν προστάτη και όταν ο δικτάτορας θα έχει πλήρως και οριστικά αφοπλιστεί", κατέληξε ο πρόεδρος Μπους.

    [03] Διαδηλώσεις κατά του πολέμου σε Πίζα και Μάντσεστερ

    8/3/2003 8:42:00 μμ

    Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας εναντίον του πολέμου στο Ιράκ που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Ιταλία, έξω από την αμερικανική βάση Ντάρμπι κοντά στην Πίζα της Ιταλίας. Οι διαδηλωτές-60.000 σύμφωνα με τους διαδηλωτές, 20.000 σύμφωνα με τις τοπικές αρχές-ξεκίνησαν από την περιοχή Σαν Πιέρο α Γκράντο και διασχίζοντας μια απόσταση 4 χιλιομέτρων έφτασαν μπροστά στη βάση. Εκεί περίπου πενήντα διαδηλωτές κατάφεραν να περάσουν τον εξωτερικό περίβολο, αλλά τους απομάκρυναν οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τη βάση. Ανάμεσα στους διαδηλωτές, που έκαψαν ένα ομοίωμα του προέδρου Μπους έξω από την πύλη της βάσης, πολλοί βουλευτές της Αριστεράς και του Κόμματος των Πρασίνων.

    ''Σταματήστε τον πόλεμο'' και στη Μ. Βρετανία

    Περίπου 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης,στο κέντρο του Μάντσεστερ στη βορειοδυτική Βρετανία διαδηλώνοντας κατά του πολέμου στο Ιράκ.

    Εκπρόσωποι θρησκευτικών οργανώσεων, πολιτικών κομμάτων και εργατικών συνδικάτων συμμετείχαν στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της οργάνωσης "Σταματήστε τον πόλεμο", που ιδρύθηκε μετά την αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο Αφγανιστάν.

    [04] Τρία ντέρμπι την Κυριακή

    8/3/2003 8:41:00 μμ

    ΑΕΚ-Ολυμπιακός

    Την Κυριακή όλα τα φώτα για την 22η αγωνιστική της Α Εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου πέφτουν σε Ριζούπολη, Τούμπα και Νέα Σμύρνη. Στη Ριζούπολη, πραγματοποιείται το μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό να υποδέχεται την ΑΕΚ (19.00), σε ένα ματς που θα κρίνει πολλά, τόσο στην "υπόθεση-τίτλος", όσο και στις ευρωπαϊκές εξόδους. Στη Θεσσαλονίκη, το τοπικό ντέρμπι μεταξύ ΠΑΟΚ και Ηρακλή "κλέβει" την παράσταση ενώ στη Νέα Σμύρνη, ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός θέλει να διατηρήσει την πρώτη θέση στον βαθμολογικό πίνακα, με νίκη επί του "ανεβασμένου" Πανιωνίου.

    Αγώνες καθοριστικής βαθμολογικής σημασίας

    Όσον αφορά στις υπόλοιπες αναμετρήσεις της Κυριακής, ο ΠΑΣ Γιάννινα φιλοξενείται από το Αιγάλεω (16.45) και θα δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα, προκειμένου συγκεντρώσει τους υπερπολύτιμους βαθμούς, ώστε να απομακρυνθεί από τη ζώνη υποβιβασμού.

    Στις 19.00, η Καλλιθέα υποδέχεται τον Αρη στο "Ελ Πάσο". "Δεν έχουμε περιθώρια για απώλειες" τόνισε ο τεχνικός των γηπεδούχων, Μπάμπης Τεννές που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμών. Όσο για τον Aρη, θέλει τη νίκη για να παραμείνει "ζωντανός" στο κυνήγι της Ευρώπης.

    Τέλος, η αυλαία των αγώνων της Κυριακής ανοίγει με την αναμέτρηση Ακράτητος-Προοδευτική στις 15.00. Οι γηπεδούχοι είναι ένα βήμα πριν τη Β' Εθνική κατηγορία και θέλουν μόνο τους τρεις βαθμούς για να ελπίζουν.

    Το πρόγραμμα

    Γηπ. Ανω Λιοσίων, στις 15.00: Ακράτητος-Προοδευτική

    Γηπ. Αιγάλεω, στις 16.45: Αιγάλεω-ΠΑΣ Γιάννινα

    Γηπ. Νέας Σμύρνης, στις 16.45: Πανιώνιος-Παναθηναϊκός

    Γηπ. Καλλιθέας, στις 19.00: Καλλιθέα-Αρης

    Γηπ. Ριζούπολης, 19.00: Ολυμπιακός-ΑΕΚ

    Γηπ. Τούμπας, στις 20.00: ΠΑΟΚ-Ηρακλής

    [05] Διεκόπη ο αγώνας ΟΦΗ-Ιωνικός

    8/3/2003 8:37:00 μμ

    Ο αγώνας του ΟΦΗ με τον Ιωνικό για την 22η ημέρα της Α΄εθνικής κατηγορίας, διεκόπη περίπου στο 70ο λεπτό, λόγω προβλήματος στον ηλεκτροφωτισμό. Η ζημιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα που σημειώθηκε έξω από το γήπεδο "Θεόδωρος Βαρδινογιάννης", με αποτέλεσμα σταδιακά να ελαχιστοποιηθεί η ένταση του φωτισμού στους πυλώνες και ο Ηπειρώτης διαιτητής, Θανάσης Μπριάκος, να αποφασίσει την διακοπή. Περίπου μισή ώρα μετά την διακοπή, ο φωτισμός επανήλθε σε ικανοποιητικό βαθμό-μετά τις προσπάθειες των ανθρώπων της ΠΑΕ ΟΦΗ- και ο Μπριάκος διέταξε την επανέναρξη του. Και ενώ παίχθηκαν περίπου 90 δευτερόλεπτα, το γήπεδο του ΟΦΗ έπεσε εκ νέου στο σκοτάδι και ο Μπριάκος πήρε την άγουσα για τα αποδυτήρια. Την στιγμή της διακοπής το σκορ ήταν ισόπαλο 1-1 (Μοσχογιάννης 11΄-Εριβέλντο 14΄).

    [06] Παγκόσμια Ημέρα για το ''ασθενές'' φύλο

    8/3/2003 8:04:00 μμ

    "Ημέρα της Γυναίκας" η 8η Μαρτίου και όλες οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν να επισημάνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Η "Διεθνής Αμνηστία", σε έκθεσή της, αναφέρει ότι 14.000 Ρωσίδες βρίσκουν το θάνατο κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα κακοποίησης από τους οικείους τους-δηλαδή μία γυναίκα κάθε 40 λεπτά. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα στη Ρωσία κάθε μέρα 36.000 γυναίκες πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού από τους συζύγους τους. Συμπέρασμα; Η βία είναι μια μάστιγα που εξαπλώνεται ραγδαία σε όλον τον πλανήτη και που πλήττει ιδιαίτερα γυναίκες και ανήλικα κορίτσια. Η ΕΡΤonline ετοίμασε ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα για τις κακοποιημένες γυναίκες.

    Γυναίκες-θύματα πολεμικών συγκρούσεων

    Σε μια άλλη, ειδική έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού αναφέρεται ότι αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που πέφτουν θύματα πολεμικών συγκρούσεων.

    Η έκθεση αναφέρει ότι οι εμπόλεμοι χρησιμοποιούν ως όπλο το βιασμό γυναικών, οι οποίες μετά αντιμετωπίζουν και κοινωνικό αποκλεισμό.

    Η βία προτιμά τις γυναίκες. . .

    Μία στις τρεις γυναίκες ή κορίτσια, σε όλον τον κόσμο, έχουν πέσει θύματα βίας ή σεξουαλικής κακοποίησης (Έκθεση Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση των Γυναικών, Φεβρουάριος 2000)

    Στη Νότιο Αφρική, μία γυναίκα πέφτει θύμα βιασμού κάθε 26 δευτερόλεπτα (Πανεπιστήμιο Νοτίου Αφρικής)

    Περισσότερα από 130 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε όλον τον κόσμο, έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, ενώ στη σκιά της ίδιας απειλής ζουν 2 εκατομμύρια κορίτσια (Έκθεση Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, 1997)

    Περισσότερες από ένα εκατομμύριο γυναίκες και ανήλικα κορίτσια, πέφτουν στα δίχτυα του κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων σε όλον τον κόσμο (Ερευνητικό Κέντρο του κογκρέσου, Φεβρουάριος 2001)

    Στις Φιλιππίνες περισσότερες από 300.000 γυναίκες και 75.000 παιδιά καταλήγουν στην πορνεία (Παγκόσμια Στατιστικά στοιχεία για τη σεξουαλική εκμετάλλευση 1999)

    Το 35% των γυναικών και κοριτσιών από το Νεπάλ, που εργάζονται στα πορνεία της Ινδίας (100-160.000 γυναίκες και κορίτσια) οδηγήθηκαν εκεί, επειδή τους υποσχέθηκαν "γάμο" ή "μία καλή δουλειά" (Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τη βία στις γυναίκες, 2 Απριλίου 1997).

    Μία καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία το λεπτό, καταγράφεται καθημερινά από τα αστυνομικά τμήματα της Μ. Βρετανίας. Το 81% είναι γυναίκες. (Πρόγραμμα κοινωνικών και οικονομικών ερευνών, 28 Σεπτεμβρίου 2000).

    Τουλάχιστον 60 εκατομμύρια γυναίκες, κυρίως από χώρες της Ασίας, έχουν εξαφανισθεί λόγω του φύλλου τους (βρεφοκτονίες κοριτσιών, εγκατάλειψη μικρών κοριτσιών Έκθεση Ηνωμένων Εθνών για την Κατάσταση της Γυναίκας 2000).

    Τo 70% αντρών και γυναικών που πήραν μέρος σε έρευνα στην Κένυα, δήλωσαν ότι οι γείτονες τους χτυπούσαν τις γυναίκες τους. Σε ποσοστό 60% οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι οι γυναίκες άξιζαν το ξυλοδαρμό. Αντίθετα, μόλις το 51% είπε ότι οι άντρες θα έπρεπε να τιμωρηθούν για αυτήν τους τη συμπεριφορά (Έρευνα για τα δικαιώματα των γυναικών στην Κένυα, 1997).

    Οι γυναίκες οι οποίες κακοποιήθηκαν σεξουαλικά, όταν ήταν μικρά παιδιά, έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες ως ενήλικοι να κάνουν σχέσεις στις οποίες θα κακοποιούνται. (Έρευνα η οποία διεξήχθη από το νοσοκομείο του Αγ. Βαρθολομαίου, στο Λονδίνο. Αύγουστος 2001).

    Σε έρευνα που έγινε σε περισσότερες από 300 κρατούμενες στις ομοσπονδιακές φυλακές του Καναδά, διαπιστώθηκε ότι το 68% όλων των γυναικών και το 90% των ιθαγενών γυναικών, έχουν πέσει θύματα κακοποίησης κάποια στιγμή στη ζωή τους.

    Τα κορίτσια που έχουν πέσει θύματα βιασμού πριν την ηλικία των 16 ετών, έχουν κατά τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα κακοποίησης και βιασμού ως ενήλικοι (Έρευνα η οποία διεξήχθη από το νοσοκομείο του Αγ. Βαρθολομαίου, στο Λονδίνο. Αύγουστος 2001).

    Οι κακοποιημένες γυναίκες, βιώνουν σε υψηλά ποσοστά, την ανεργία και φτώχεια. Η σεξουαλική κακοποίηση συνδέεται άμεσα με μη επιθυμητές εγκυμοσύνες, πολύ συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων και ψυχιατρικά προβλήματα (Έρευνα η οποία διεξήχθη από το νοσοκομείο του Αγ. Βαρθολομαίου, στο Λονδίνο, Αύγουστος 2001.)

    Σχεδόν το 50% των γυναικών που έχουν δολοφονηθεί στην Αγγλία και την Ουαλία, σκοτώθηκαν είτε από τον πρώην είτε από τον νυν ερωτικό τους σύντροφο. Το αντίστοιχο ποσοστό στους άντρες δεν ξεπερνά το 6%. (Στατιστικά στοιχεία ανθρωποκτονιών, την περίοδο 1990-1994 από την Women's Aid Federation της Αγγλίας).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 8 March 2003 - 21:53:47 UTC