Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Iστορική μέρα''
  • [02] Γκάλοπ για δημοτικότητα των βουλευτών
  • [03] Σέρρες-Ανέγερση ναού που είχε καταστραφεί
  • [04] Η Μάλτα είπε ''ναι'' για την ένταξη της στην Ε.Ε
  • [05] Με δικαστές ή και με ενόρκους;
  • [06] Καταθέτουν οι πρώτοι μάρτυρες
  • [07] Στο κυνήγι του Μπιν Λάντεν
  • [08] Μάχη παρασκηνίου
  • [09] Τριγμοί στην κυβέρνηση Μπλερ για το Ιράκ
  • [10] Καταδικάζει τα πολεμικά σενάρια Μπους ο Τζ. Κάρτερ
  • [11] Πλαστά έγγραφα μυστικών υπηρεσιών για Ιρακινές αγορές ουρανίου''
  • [12] Συγγραφείς λένε όχι στον πόλεμο και συλλαμβάνονται
  • [13] Ατυπη συμμαχία Ιρακινών - Αλ Κάιντα βλέπει η CIA
  • [14] Τα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ - Βρετανίας για το Ιράκ
  • [15] Η διεθνής οικονομία δέχεται πιέσεις απ το διεθνές κλίμα
  • [16] Νίκη-θρίλερ της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού
  • [17] ''Διπλό'' του Αρη στην Καλλιθέα
  • [18] Στο ''μηδέν'' έμειναν Πανιώνιος και ΠΑΟ
  • [19] Δίκαιη νίκη του Αιγάλεω επί του ΠΑΣ
  • [20] Βαλκανικό Ανωμάλου Δρόμου-1η στους άνδρες η εθνική μας
  • [21] Ηράκλειο-Ολυμπιακός 80-79
  • [22] Ακράτητος-Προοδευτική 2-1
  • [23] Ποδόσφαιρο Β΄ Eθνικής - Αποτελέσματα
  • [24] ΠΑΟΚ-Αρης 81-70
  • [25] Πέρασε από το ''Φρίουλι'' η Γιουβέντους
  • [26] Ποδόσφαιρο Γ ΄Eθνικής - Αποτελέσματα

    [01] ''Iστορική μέρα''

    9/3/2003 10:14:00 μμ

    Στην πλέον λεπτή και κρίσιμη φάση του βρίσκεται το Κυπριακό καθώς τη Δευτέρα στις 11 π.μ., στη Χάγη, ο γ.γ του ΟΗΕ Κ. Ανάν περιμένει από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων την οριστική απάντηση στην πρότασή του για το αν θα θέσουν σε δημοψήφισμα το σχέδιό του. Στη Χάγη όλοι οι πρωταγωνιστές ξεκίνησαν διαβουλεύσεις από την Κυριακή το απόγευμα. Ο Γ. Παπανδρέου μετά την συνάντηση του με τον Κ. Ανάν και τον Τ. Παπαδόπουλο μίλησε για ιστορική μέρα.

    Γ. Παπανδρέου: ''Να γίνει ένα ακόμα βήμα προς τη λύση''

    Στη Χάγη βρίσκονται από το πρωί της Κυριακής εκπρόσωποι των τριών εγγυητριών δυνάμεων στην Κύπρο, Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία για να πάρουν μέρος στις συνομιλίες. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Αναστάσιο Σκοπελίτη.

    Ιστορική για το Κυπριακό χαρακτήρισε Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, μετά την ολοκλήρωση των διαδοχικών συναντήσεών του στη Χάγη με τον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν. ''Οποια και αν είναι η έκβαση των συνομιλιών τη Δευτέρα, ακόμη και αν δεν υπάρχει το απολύτως θετικό αποτέλεσμα της λύσης, είναι σημαντικό η αυριανή μέρα να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της λύσης''.

    Ερωτηθείς εάν ο γ.γ. προτίθεται να συνεχίσει τη διαμεσολαβητική προσπάθειά του ακόμη και αν οι αυριανές συνομιλίες καταλήξουν σε αποτυχία, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ''δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιες είναι οι προθέσεις του κ. Ανάν για τις μελλοντικές του κινήσεις, ωστόσο η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί να διατηρηθεί η δυναμική και να μην υπάρξει πισωγύρισμα. Ας ελπίσουμε ότι και στην Τουρκία θα υπάρξει ανάλογος προβληματισμός και πολιτική βούληση. Πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι η λύση θα είναι προς όφελος και των Τουρκοκυπρίων''.

    Σε ό,τι αφορά στα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί από το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι ''ακόμη και εάν δεν τηρούνται, αυτό δεν πρέπει να συνεπάγεται ότι χάνονται και οι πιθανότητες για λύση. Ο χρόνος είναι λίγος, αλλά δεν αρκεί η πολιτική βούληση μόνο της ελληνικής πλευράς''.

    Εξάλλου, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση περίπου μίας ώρας με τον Ολλανδό ομόλογό του, Jaap de Hoop Schesser. Μετά τη συνάντηση, ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι συζήτησαν την κρίση στο Ιράκ και το Κυπριακό. ''Ειλικρινά ελπίζουμε ότι κάτι θα επιτευχθεί, αλλά αυτό εναπόκειται στα μέρη'', δήλωσε.

    Τ. Παπαδόπουλος: ''Κρίσιμες οι στιγμές που περνά η Κύπρος''

    Σειρά επαφών πραγματοποίησε το βράδυ της Κυριακής στη Χάγη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ο οποίος κρατά καλά κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με την απάντηση που θα δώσει στον Κόφι Ανάν ενώ χαρακτήρισε εξαιρετικά κρίσιμες και σοβαρές τις στιγμές που περνάει η Κύπρος.

    Στη Χάγη, ο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε το Απόγευμα της Κυριακής συνάντηση περίπου 40 λεπτών στο ξενοδοχείο όπου διαμένει με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος Γιώργο Παπανδρέου, μετά την οποία δεν έγιναν δηλώσεις.

    Στη συνέχεια, έφθασε στο ξενοδοχείο ο Ειδικός Απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, συνοδευόμενος από τον βοηθό του Τζόναθαν Αλαν και τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή στη Λευκωσία Λιν Πάρκερ, για συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. Ο Λόρδος Χάνεϊ είπε ότι είχε πολύ καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, η οποία πήγε ''εξαιρετικά καλά''.

    Ακολούθως, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε συναντήσεις με τον Ειδικό Συντονιστή του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον και τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον.

    Ρ. Ντενκτάς: ''Το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να γίνει δεκτό ως έχει''

    Ξαφνική αδιαθεσία επικαλέστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, προκειμένου να ακυρώσει τις προγραμματισμένες για την Κυριακή το απόγευμα συναντήσεις του με το Βρετανό ειδικό εκπρόσωπο για το Κυπριακό λόρδο Χάνεϊ και τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Τόμας Γουέστον, στη Χάγη.

    Από την Κωνσταντινούπολη ο Ραούφ Ντενκτάς, λίγο πριν αναχωρήσει για την Χάγη, δήλωσε ότι το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να γίνει δεκτό ως έχει και χαρακτήρισε λάθος να γίνει αυτή την περίοδο το δημοψήφισμα.

    [02] Γκάλοπ για δημοτικότητα των βουλευτών

    9/3/2003 6:03:00 μμ

    Ανακατατάξεις στους υποψηφίους βουλευτές φέρνει το ''νέο αίμα'' στους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ΚΑΠΑ RESEARCH για λογαριασμό κυριακάτικης εφημερίδας, στην Α' Αθήνας προηγούνται οι κ.κ. Παπανδρέου και Σκανδαλίδης και από τη Ν.Δ. οι κ.κ. Βουλγαράκης και Παυλόπουλος. Στη Β΄ Αθήνας από το ΠΑΣΟΚ προηγούνται η κα Παπανδρέου και ο κ. Κακλαμάνης και από τη Ν.Δ. οι κ.κ. Πολύδωρας και Παναγιωτόπουλος. Στην Α΄ Πειραιώς από το ΠΑΣΟΚ οι κ.κ. Φασούλας και Μπετενιώτης και από τη Ν.Δ. οι κ.κ. Καλός και Μιχαλολιάκος. Στη Β΄ Πειραιά από το ΠΑΣΟΚ οι κ.κ. Λαλιώτης και Νιώτης και από τη Ν.Δ. οι κ.κ. Νεράτζης και Μπαρμπαγιάννης. Τέλος, στην Α΄ Θεσσαλονίκης από το ΠΑΣΟΚ προηγούνται οι κ.κ. Βενιζέλος και Τσοχατζόπουλος και από τη ΝΔ η κα Ράπτη και ο κ. Κούβελας.

    ΠΑΣΟΚ

    Οι ερωτηθέντες-εκλογείς της Α' Αθηνών, που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2000, θα ψήφιζαν στις επόμενες εκλογές τους κ.κ. Γ. Παπανδρέου, Κ. Σκανδαλίδη, Χρ. Παπουτσή, Γ. Παπαντωνίου, Γ. Αρσένη, Αν. Πεπονή, Αθ. Αλευρά, Π. Οικονόμου, Αθ. Τσούρα, Στ. Μανίκα και Ελ. Ανουσάκη.

    Οι ερωτηθέντες της Β' Αθηνών, θα ψήφιζαν -κατά σειρά- τους Β. Παπανδρέου, Απ. Κακλαμάνη, Π. Ευθυμίου, Μ. Αποστολάκη, Κ. Γείτονα, Α. Λοβέρδο, Χρ. Πρωτόπαπα, Τ. Χυτήρη. Γ. Χαραλαμπόπουλο, Ν. Χριστοδουλάκη, Γ. Ανωμερίτη, Κ. Κουλούρη, Αθ. Ασκητή, Ν. Κατσέλη, Στ. Μπένο, Μ. Παπαϊωάννου, Ελ. Κούρκουλα, Σ. Σακοράφα, Γ. Δασκαλάκη και Ευ. Γιαννόπουλο.

    Οι ερωτηθέντες της Α' Πειραιώς ανέφεραν ότι θα ψήφιζαν τους κ.κ. Π. Φασούλα, Εμ. Μπεντενιώτη, Στ. Σουμάκη, Α. Ντεντιδάκη και Ν. Βλασσπούλου.

    Στη Β' Πειραιώς, οι ερωτηθέντες προέκριναν τους κ.κ. Κ. Λαλιώτη, Γρ. Νιώτη, Ι. Καψή, Ι. Διαμαντίδη, Π. Κρητικό και Δ. Λιντζέρη.

    Τέλος, στην Α' Θεσσαλονίκης, μεταξύ των ερωτηθέντων-ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, προηγούνται οι κ.κ. Ευ. Βενιζέλος, Α. Τσοχατζόπουλος, Σπ. Βούγιας, Χ. Καστανίδης, Χρ. Αράπογλου, Στ. Παπαθεμελής και Ι. Μαγκριώτης.

    Ν.Δ.

    Οι εκλογείς που ψήφισαν Ν.Δ. στις εκλογές του 2000, θα προτιμούσαν στην Α' Αθηνών τους κ.κ. Γ. Βουλγαράκη, Πρ. Παυλόπουλο, Δ. Αβραμόπουλο, Αλ. Λυκουρέζο, Γ. Αλογοσκούφη, Ν. Κακλαμάνη, Στ. Μάνο, Α. Ψαρούδα-Μπενάκη, Μ. Γιαννάκου και Αλ. Παπαδόγγονα.

    Στη Β' Αθηνών, θα επέλεγαν τους κ.κ. Β. Πολύδωρα, Π. Παναγιωτόπουλο, Ευ. Μεϊμαράκη, Π. Καμμένο, Μ. Βαρβιτσιώτη, Φ. Πετραλιά, Α. Σπηλιωτόπουλο, Μ. Λιάπη, Γ. Γιακουμάτο, Θ. Κασσίμη, Κ. Παπακώστα, Απ. Ανδρεουλάκο, Κ. Καρρά και Ι. Παπαθανασίου.

    Στην Α' Πειραιώς, πλέον προτιμητέοι φέρονται οι κ.κ. Γ. Καλός, Β. Μιχαλολιάκος, Π. Μελάς, Π. Μαντούβαλος και Β. Καπερνάρος.

    Στη Β' Πειραιώς, θα έβαζαν "σταυρό" στους κ.κ. Αν. Νεράντζη, Β. Μπαρμπαγιάννη, Ι. Τραγάκη, Δρ. Βρεττάκο, Η. Βουγιουκλάκη και Ι. Κουράκο.

    Τέλος, στην Α' Θεσσαλονίκης, θα εξέλεγαν τους κ.κ. Έλ. Ράπτη, Σ. Κούβελα, Γ Ορφανό, Κ. Γκιουλέκα, Αν. Σπηλιόπουλο, Γ. Ιωαννίδη και Στ. Καλαφάτη.

    Δυσαρέσκεια από τη δραστηριότητα των βουλευτών

    Ωστόσο, οι ερωτηθέντες δεν εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη δραστηριότητα των βουλευτών.

    Στην Α' Αθηνών,

    καθόλου ικανοποιημένοι εμφανίζονται το 25,9%, λίγο ικανοποιημένοι το 38,8%, αρκετά το 25,6%, πολύ το 2,5%, ενώ δεν απάντησαν το 7,3%.

    Στη Β' Αθηνών,

    καθόλου ικανοποιημένοι εμφανίζονται το 34,6%, λίγο ικανοποιημένοι το 36,8%, αρκετά το 19,3%, πολύ το 1,2%, ενώ δεν απάντησαν το 8,1%.

    Στην Α' Πειραιώς,

    καθόλου ικανοποιημένοι εμφανίζονται το 30,9%, λίγο ικανοποιημένοι το 40,7%, αρκετά το 19,3%, πολύ το 2,1%, ενώ δεν απάντησαν το 7%.

    Στη Β' Πειραιώς,

    καθόλου ικανοποιημένοι εμφανίζονται το 39,3%, λίγο ικανοποιημένοι το 34,7%, αρκετά το 16,7%, πολύ το 1,9%, ενώ δεν απάντησαν το 7,4%.

    Στην Α' Θεσσαλονίκης,

    καθόλου ικανοποιημένοι εμφανίζονται το 39,2%, λίγο ικανοποιημένοι το 34,6%, αρκετά το 17,2%, πολύ το 2,2%, ενώ δεν απάντησαν το 6,7%.

    Δεν γνωρίζουν προσωπικά τους βουλευτές που ψηφίζουν

    Τέλος, οι ψηφοφόροι δηλώνουν σε μεγάλο βαθμό ότι δεν γνωρίζουν προσωπικά τους βουλευτές που ψηφίζουν.

    Από τους ερωτηθέντες της Α' Αθηνών το 80,6% είπαν ότι δεν γνωρίζουν προσωπικά κάποιον βουλευτή.

    Από τους ερωτηθέντες της Β' Αθηνών, την ίδια απάντηση έδωσαν το 78%.

    [03] Σέρρες-Ανέγερση ναού που είχε καταστραφεί

    9/3/2003 5:23:00 μμ

    Ολοι οι κάτοικοι της περιοχής Αγριανής Νέας Ζίχνης Σερρών αποφάσισαν να συνεισφέρουν με κάθε τρόπο και συγκεκριμένα με προσωπική εργασία και οικονομικά, ώστε να κτισθεί από την αρχή η εκκλησία τους που καταστράφηκε από πυρκαγιά στις 2 Δεκεμβρίου και κατ΄ αρχήν το συμβάν αποδόθηκε σε εμπρησμό. Η μητρόπολη Ζιχνών και Νευροκοπίου από την πλευρά της άνοιξε λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα Νέας Ζίχνης με αριθμό 423/748319-82 για συνεισφορές κατοίκων του νομού και άλλων περιοχών, προκειμένου να κτισθεί από την αρχή ο ναός και να αποκτηθούν όλα όσα απαιτούνται για την επαναλειτουργία του.

    Στάχτη σπάνιες αγιογραφίες και μοναδικά κειμήλια

    Η εκκλησία που ήταν αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου τυλίχθηκε στις φλόγες στις 3 τα ξημερώματα στις 2 Δεκεμβρίου 2002 και η φωτιά επεκτάθηκε αμέσως σε σπάνιες αγιογραφίες και μοναδικά εκκλησιαστικά κειμήλια που έγιναν στάχτη.

    Ο ναός αυτός είχε κτιστεί το 1840 και η Πυροσβεστική που επενέβη δεν μπόρεσε να διασώσει την εκκλησία.

    Η προανάκριση πάντως συνεχίζεται για τον εντοπισμό του εμπρηστή ή των εμπρηστών.

    [04] Η Μάλτα είπε ''ναι'' για την ένταξη της στην Ε.Ε

    9/3/2003 8:24:00 μμ

    Η Μάλτα ψήφισε "ναι" στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Φένες Αντάμι, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων απάντησε θετικά στο δημοψήφισμα που έγινε το Σάββατο και που ήταν το πρώτο που διεξήχθη στις 10 υποψήφιες χώρες. Ο κ. Αντάμι, που υποστήριζε την ένταξη της Μάλτας στην Ευρωπαϊκή ένωση, είπε ότι το 53% του εκλογικού σώματος ψήφισε υπέρ της ένταξης ενώ αρνητικά ψήφισε το 45%.

    Πρόντι: ''Σημαντικό σημάδι για την Ευρώπη''

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι χαιρέτισε σήμερα την "ιστορική επιλογή" των κατοίκων της Μάλτας που ενέκριναν με δημοψήφισμα την ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. "Το αποτέλεσμα αυτό είναι ένα θετικό σημάδι για τη διαδικασία επικύρωσης της διεύρυνσης της ΕΕ", δήλωσε ο Πρόντι και πρόσθεσε πως η Μάλτα "επέλεξε τη σταθερότητα και την ανάπτυξη και την ειρηνική ένωση της ηπείρου και του ευρωπαϊκού λαού". "Η Μάλτα θα συμμετάσχει με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις στην αποφασιστικής σημασίας πορεία της ΕΕ", κατέληξε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

    Το ό,τι οι κάτοικοι της Μάλτας ψήφισαν υπέρ της ένταξής τους στην ΕΕ είναι ένα "ιδιαίτερα σημαντικό σημάδι" για την Ευρώπη, τη στιγμή που διασχίζει ένα δύσκολο δρόμο, τόνισε από την πλευρά της η γαλλίδα υπουργός αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νοέλ Λενουάρ.

    Το παράδειγμα της Ελβετίας

    Αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρωθυπουργός Έντι Αντάμι, δήλωσε ότι η ένταξη της Μάλτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα της προσφέρει οικονομική σταθερότητα και εμπορικό άνοιγμα.

    "Το μέλλον της Μάλτας είναι δεμένο άρρηκτα, θα έλεγα, με την ένταξη της στην Ε.Ε.". ΔΑεν θέλουμε απλώς να επιβιώσουμε αλλά να βελτιωθούμε".

    Όμως το Εργατικό κόμμα της Αντιπολίτευσης είχε άλλη άποψη: Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει κόστος σε θέσεις εργασίας και θα αναγκάσει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν το νησί που κέρδισε την ανεξαρτησία του πριν από 40 χρόνια, δήλωσε ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος, Αλφρεντ Σαντ.

    Ο κ. Σαντ ονειρεύεται μια Μάλτα στα πρότυπα της Ελβετίας: να διατηρεί σχέσεις ελεύθερου εμπορίου με την Ευρώπη αλλά να μην υπόκειται στους κανονισμούς της Ένωσης. "Δεν χρειάζεται να γίνουμε μέλη της Ευρώπης. Είμαστε ήδη Ευρωπαίοι", λέει.

    [05] Με δικαστές ή και με ενόρκους;

    9/3/2003 9:57:00 μμ

    Η Δίκη για τη "17Ν" συνεχίζεται για 2η εβδομάδα με τη συζήτηση περί αρμοδιότητας ή όχι του δικαστηρίου. Δημοσκόπηση για την αρμοδιότητα πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Σύμφωνα με αυτή, ο ένας στους δύο δικαστικούς πιστεύει ότι η σύνθεση των δικαστηρίων πρέπει να είναι αποκλειστικά από δικαστές, ενώ το 80% των πολιτών θεωρεί ότι οι ένορκοι είναι απαραίτητοι. Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι οι ένορκοι δεν γνωρίζουν το νόμο σε ποσοστό που φτάνει το 70%.

    Tο 80% των πολιτών εκτιμά πως οι ένορκοι είναι απαραίτητοι

    Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα στοιχεία:

    Ο ένας στους δύο δικαστικούς θέλει δίκες αποκλειστικά από δικαστές.

    Αντίθετα, το 80% των πολιτών εκτιμά πως οι ένορκοι είναι απαραίτητοι επειδή λειτουργούν με βάση το κοινό αίσθημα.

    Από την έρευνα φαίνεται πως οι ένορκοι δεν γνωρίζουν το νόμο σε ποσοστό που φτάνει το 70% ενώ μπορεί να επηρεαστούν εύκολα από εντυπώσεις και συγκινήσεις.

    Οι πολίτες φαίνονται διχασμένοι εάν συμμετέχουν πρόθυμα στην δίκη.

    Οι δικαστικοί είναι κατηγορηματικοί πως σχεδόν κανένας ένορκος δεν έρχεται με προθυμία στην δική.

    [06] Καταθέτουν οι πρώτοι μάρτυρες

    9/3/2003 5:01:00 μμ

    Η συνέχεια της πολύκροτης δίκης στον Κορυδαλλό αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρων την ερχόμενη βδομάδα. Πρώτον για να λυθεί το θέμα της αρμοδιότητας όπου και θα διευκρινιστεί εάν είναι ή όχι πολιτική οργάνωση η 17Ν και δεύτερον για να ξεκινήσει η διαδικασία των μαρτυρικών καταθέσεων.

    Μάρτυρες υπεράσπισης

    Εκπλήξεις αναμένονται από όλες τις πλευρές.

    Αν και τα χαρτιά παραμένουν κλειστά, μάρτυρες-κλειδιά θα έχει στο πλευρό του ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει 1.000 κατηγορίες.

    Η υπεράσπιση του Σάββα Ξηρού θα επικεντρωθεί στις συνθήκες κρατήσεις του στον Ευαγγελισμό ενώ άγνωστη είναι η γραμμή που θα ακολουθήσει ο Δ. Κουφοντίνας ο οποίος έχει δεχτεί την πολιτική ευθύνη των πράξεων της 17Ν.

    Δύο μαρτυρίες που ''καίνε'' Κουφοντίνα και αδέλφια Ξηρού

    Όμως και από την πλευρά της Πολιτικής Αγωγής υπάρχουν αρκετές εκπλήξεις.

    Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες αναμένονται να είναι οι καταθέσεις δύο μαρτύρων των οποίων τα ονόματα δεν έχουν γίνει γνωστά και θα χρησιμοποιηθούν τα κωδικά ονόματα Α1 και Β1.

    Οι δύο μάρτυρες θα αναφερθούν στις δολοφονίες Περατικού και Βρανόπουλου και οι μαρτυρίες τους σύμφωνα με πληροφορίες "καίνε" τους Βασίλη και Σάββα Ξηρό καθώς και τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

    [07] Στο κυνήγι του Μπιν Λάντεν

    9/3/2003 10:26:00 μμ

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν με στόχο την εξάρθρωση της Αλ Κάιντα και τη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Σύμφωνα δημοσίευμα των Κυριακάτικων Τάιμς της Νέας Υόρκης το τρομοκρατικό δίκτυο του Μπιν Λάντεν σχεδιάζει επιθέσεις εναντίον των αμερικανών, αν εισβάλουν στο Ιράκ. Ιδιαίτερη αίσθηση, ωστόσο, προκαλεί, η αποκάλυψη πρώην αξιωματούχου της έκπτωτης κυβέρνησης των Ταλιμπάν πως ο Σαουδάραβας τρομοκράτης ήταν στο αφγανικό έδαφος λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων.

    ''Ξέφυγε ο Λάντεν''

    Για μία ακόμη φορά, ο Μπιν Λάντεν ξέφυγε μέσα από τα χέρια των αμερικανών, όπως δήλωσε πρώην διπλωμάτης των Ταλιμπάν. Ο Νασέερ Αχμέντ Ροοχί, επικαλέστηκε αξιόπιστες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες ο Μπιν Λάντεν βρισκόταν στην ορεινή περιοχή Σιακόχ, αλλά μετακινήθηκε προς άγνωστη περιοχή λίγες ημέρες πριν από την αμερικανική επιχείρηση.

    Ο ίδιος υποστηρίζει ότι στενός συγγενής του Μπιν Λάντεν είναι μεταξύ των επτά στελεχών της Αλ Κάιντα, που συνελήφθησαν από αμερικανικές δυνάμεις.

    [08] Μάχη παρασκηνίου

    Τζένη Χαραλαμπίδου 9/3/2003 10:34:00 μμ

    Τη Δευτέρα συγκαλείται εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να οριστεί η ημερομηνία κατά την οποία θα τεθεί προς ψήφιση η νέα πρόταση για το Ιράκ, που υπέβαλαν HΠΑ-Βρετανία-Ισπανία και σύμφωνα με την οποία προσδιορίζεται η 17η Μαρτίου ως καταληκτική ημερομηνία για τον αφοπλισμό της Βαγδάτης. Ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι οι ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει 9-10 θετικές ψήφους στο Σ.Α. Tην ίδια ώρα συνεχίζονται οι σθεναρές φωνές υπέρ της ειρήνης.

    Αισιοδοξεί ο Πάουελ

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ είπε, μιλώντας στην αμερικανική τηλεόραση, ότι αισιοδοξεί πως τις επόμενες ημέρες ένα νέο ψήφισμα τους Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα υποστηριχθεί από την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου -εννιά με 10 μέλη πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ, είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός.

    Τόνισε επίσης ότι δεν θα εκπλαγεί αν η Γαλλία εξασκήσει, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου, το βέτο της.

    Εξάλλου, την Κυριακή, η σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου Κοντολίζα Ράις, επανέλαβε την εκπεφρασμένη θέση της χώρας της, πως θα αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ ακόμα και αν το Συμβούλιο Ασφαλείας απορρίψει ένα δεύτερο σχέδιο απόφασης.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο.

    Τη βεβαιότητα πως οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να επιτεθούν, εξέφρασε και ο Ιρακινός στρατηγός Χουσάμ Μοχάμεντ Αμίν, αρμόδιος για τις σχέσεις με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

    Οι χώρες που λένε ''όχι'' και οι αναποφάσιστες

    Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα αντιδρούν και δεν αποδέχονται αυτή τη διορία, ενώ επιμένουν ότι πρέπει να δοθεί επιπλέον χρόνος στους επιθεωρητές..

    Η κυβέρνηση της Γαλλίας, που αντιτίθεται σε ένα νέο ψήφισμα, στέλνει τον υπουργό Εξωτερικών της Ντομινίκ ντε Βιλπέν σε περιοδεία στις τρεις χώρες της Αφρικής (Γουινέα, Καμερούν και Αγκόλα), που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και φέρονται ακόμα ως αναποφάσιστες.

    Η ψήφος τους θεωρείται καθοριστική για το αποτέλεσμα μιας πιθανής ψηφοφορίας για την υιοθέτηση νέου ψηφίσματος για το Ιράκ, που θα δίνει το "πράσινο φως" στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης αν δεν συμμορφωθεί άμεσα με τις επιταγές της διεθνούς κοινότητας για αφοπλισμό.

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, που στηρίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες στη θέση ότι το Ιράκ δεν αφοπλίζεται και πρέπει σύντομα να αποφασιστεί η ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κίνας Ζιάνγκ Ζεμίν, η χώρα του οποίου υποστηρίζει ότι η χρήση βίας πρέπει να είναι η έσχατη λύση.

    Το μήνυμα της Σαουδικής Αραβίας

    Στο μεταξύ, η Σαουδική Αραβία κάλεσε το Ιράκ να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός δικού του χρονοδιαγράμματος για αφοπλισμό ώστε να αποκλιμακωθεί η κρίση.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι μόνον οι Αρχές του Ιράκ γνωρίζουν την αλήθεια για το αν η χώρα τους διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και, αν δώσουν τα στοιχεία που τους ζητούν οι επιθεωρητές όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που συνεχίζουν το έργο τους στο εσωτερικό του Ιράκ, τότε η κρίση θα λυθεί.

    Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας

    Ομως, παράλληλα με τις διπλωματικές διεργασίες, συνεχίζονται και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλο τον κόσμο κατά της πιθανότητας πολέμου εναντίον του Ιράκ.

    - Εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι προσευχήθηκαν στην Ινδονησία για να επιλυθεί ειρηνικά η κρίση.

    - Ενα μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου της Βρετανίας παραιτήθηκε λόγω της πολιτικής που τηρεί η χώρα του στο θέμα της κρίσης με το Ιράκ, ενώ πληροφορίες φέρουν άλλα τουλάχιστον τέσσερα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου της χώρας να απειλούν με παραίτηση αν η Βρετανία συναινέσει στην έναρξη επιχειρήσεων κατά του Ιράκ χωρίς να έχει υπάρξει σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ηδη, πάνω από 120 βουλευτές του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος έχουν ψηφίσει κατά της πολιτικής, που ακολουθεί η χώρα τους στο θέμα του Ιράκ.

    - Ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζίμι Κάρτερ ένωσε τη φωνή του με αυτούς που αντιτάσσονται στην προοπτική πολέμου. Σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική εφημερίδα "New York Times", ο κ. Κάρτερ αναφέρει ότι μια μονομερής επίθεση εναντίον του Ιράκ θα είναι άδικη και δεν θα έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΑΠΕ, ΝΕΤ 105.8, ΒΒC

    [09] Τριγμοί στην κυβέρνηση Μπλερ για το Ιράκ

    9/3/2003 5:06:00 μμ

    Ο Βρετανός εργατικός βουλευτής, Αντριου Ρίντ ενημέρωσε σήμερα με ανακοινωθέν του πως εγκαταλείπει τη θέση του στο συμβούλιο της υπουργού Περιβάλλοντος Μάργκαρετ Μπέκετ λόγω της διαφωνίας του με την πολιτική του Τόνι Μπλερ για το Ιράκ. Ο Ριντ, που ωστόσο δεν παραιτείται από το αξίωμα του βουλευτή, διατηρούσε τη θέση του Ιδιαίτερου Κοινοβουλευτικού Γραμματέα (PPS), μία άμισθη θέση βοηθού σε υπουργείο. Η παραίτηση αυτή, περιγράφει με αδρά χρώματα την αντίδραση που έχει προκαλέσει στις τάξεις του Εργατικού Κόμματος η πολιτική του Μπλερ για το Ιράκ. Σύμφωνα με τον κυριακάτικο Τύπο στη Βρετανία, περίπου 10 PPS σκέφτονται να παραιτηθούν εάν η κυβέρνηση αποφάσιζε να εμπλακεί σε έναν πόλεμο στο Ιράκ χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ανταρσία στην κυβέρνηση και λαϊκή οργή στη Βρετανία λόγω Ιράκ

    Πολλά μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου που ανήκουν στο Εργατικό Κόμμα έχουν θορυβηθεί από το προτεινόμενο τελεσίγραφο και διατυπώνουν προειδοποιήσεις για μεγαλύτερη "ανταρσία" από εκείνη της προηγούμενης εβδομάδας, όπου 122 μέλη των Εργατικών ψήφισαν κατά της πολιτικής Μπλερ στον πόλεμο με το Ιράκ.

    Με αφορμή το θέμα του Ιράκ, ο πρόεδρος Μπλερ, δεν έρχεται μόνο αντιμέτωπος με την ανταρσία των μελών της κυβέρνησης του αλλά και με την οργή των Βρετανών πολιτών.

    Χθες χιλιάδες βρετανοί διαδήλωσαν κατά του πολέμου σε πολλές πόλεις της Βρετανίας.

    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ICM, μόλις το 15% των Βρετανών τάσσονται υπέρ ενός πολέμου που θα κηρύξουν ΗΠΑ Βρετανία χωρίς τη συναίνεση του ΟΗΕ.

    Αντίθετα, το 68% των Βρετανών θα υποστήριζε έναν πόλεμο για τον αφοπλισμό του Ιράκ αν είχε την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών

    [10] Καταδικάζει τα πολεμικά σενάρια Μπους ο Τζ. Κάρτερ

    9/3/2003 11:57:00 πμ

    "Οι διπλωματικές και στρατιωτικές ενέργειες των ΗΠΑ στο θέμα του Ιράκ, δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία των πολιτισμένων κρατών". Με αυτή τη φράση, αλλά και χαρακτηρίζοντας ως "άδικη" οποιαδήποτε απόφαση για μονομερή επίθεση κατά του Ιράκ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, αντιτάχθηκε στα πολεμικά σενάρια της κυβέρνησης Μπους, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στους New York Times.

    Το Ιράκ δεν απειλεί ευθέως τις ΗΠΑ

    "Οι βαθιές αλλαγές στην αμερικανική εξωτερική πολιτική έχουν ανατρέψει τις συνεπείς διμερείς δεσμεύσεις που επί δύο αιώνες προσέδωσαν μεγαλείο στο αμερικανικό έθνος" σημειώνει ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι το Ιράκ δεν απειλεί ευθέως την ασφάλεια των ΗΠΑ.

    Χαρακτήρισε επίσης, μη πειστικές τις προσπάθειες του Τζορτζ Μπους να συνδέσει το Ιράκ με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, υπογραμμίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει το διεθνές δικαίωμα να εγκαθιδρύσει μια "Pax Americana" στην περιοχή.

    [11] Πλαστά έγγραφα μυστικών υπηρεσιών για Ιρακινές αγορές ουρανίου''

    9/3/2003 5:42:00 μμ

    Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ έλαβαν από μυστικές υπηρεσίες "πλείστα ψεύτικα έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία το Ιράκ φέρεται να έχει προσπαθήσει να εισάγει ουράνιο από τη Νιγηρία", τονίζει σε σημερινή του συνέντευξη ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ένας από τους επικεφαλής των επιθεωρητών. "Αναλύσαμε τα έγγραφα και καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως πρόκειται για ψεύτικα στοιχεία", τονίζει ο Ελ Μπαραντέι σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Ζονταγκστσάιτουνγκ. Ο Ελ Μπαραντέι είχε τονίσει πως οι ισχυρισμοί πως το Ιράκ είχε προσπαθήσει να προμηθευθεί ουράνιο από τη Νιγηρία είναι ψευδείς και κατά την παρουσίαση της έκθεσής του για τις επιθεωρήσεις, την περασμένη Παρασκευή, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    ''Το παραδέχτηκαν''

    Ερωτηθείς για την προέλευση αυτών των εγγράφων, ο Ελ Μπαραντέι τόνισε πως προέρχονταν από "μυστικές υπηρεσίες πολλών κρατών", αρνούμενος εντούτοις να αποκαλύψει από ποια ακριβώς χώρα. Είναι όμως επιβεβαιωμένο πως "ήταν οι μυστικές υπηρεσίες εκείνες που είχαν πλαστογραφήσει τα έγγραφα", πρόσθεσε.

    Στην ερώτηση εάν "έχει μιλήσει με τις χώρες εκείνες που πλαστογράφησαν τα έγγραφα", ο Μπαραντέι απάντησε καταφατικά. "Ναι, και παραδέχθηκαν πως έγινε πλαστογράφηση", όμως "δεν γνωρίζουμε ποιος την έκανε", τόνισε.

    Τα ψεύτικα αυτά έγγραφα έχουν έναν "χονδροειδή" χαρακτήρα, και δεν είναι έργο επαγγελματιών. "Το αποτέλεσμα είναι πως δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε καμία υπόθεση επί τη βάσει αυτών των εγγράφων", τόνισε.

    Μολαταύτα, "δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ότι το Ιράκ προσπάθησε να εισαγάγει ουράνιο. Συνεχίζουμε τις έρευνές μας και προς τούτο έχουμε ανάγκη από περισσότερο χρόνο. Πρόκειται για πράγματα που καθορίζουν την ειρήνη ή τον πόλεμο. Θα επιθυμούσα να είχα στη διάθεσή μου δύο ή τρεις μήνες για να μπορέσω να σχηματίσω μία ιδέα", υπογράμμισε ο Ελ Μπαραντέι.

    [12] Συγγραφείς λένε όχι στον πόλεμο και συλλαμβάνονται

    9/3/2003 3:11:00 μμ

    Μεγάλα ονόματα συγγραφέων, όπως οι Αλις Γουόκερ, Μαξίν Χονγκ Κίνγκστον, ήταν μεταξύ των 23 γυναικών, που συνελήφθησαν χθες, μπροστά από το Λευκό Οίκο, την ώρα που διαδήλωναν κατά του πολέμου στο Ιράκ. ''Ο πρόεδρος μπορεί να προσποιείται ότι δεν θέλει να μας ακούσει, ότι δεν μας βλέπει, όμως πιστέψτε με τελικά θα μας δει και θα μας ακούσει'' δήλωσε η βραβευμένη με Πούλιτζερ για το βιβλίο της Πορφυρό Χρώμα, συγγραφέας Αλις Γούκοερ.

    Ο πρόεδρος και θα μας δει και θα μας ακούσει

    Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, χιλιάδες διαδηλωτές, κυρίως γυναίκες ντυμένες στα ροζ, βρέθηκαν έξω από το Λευκό Οίκο, εκφράζοντας τη διαφωνία τους με τον πόλεμο και τα πολεμικά σχέδια.

    Τη διαδήλωση διοργάνωσε η αντιπολεμική οργάνωση Κωδικός Ροζ. (CodePink).

    Μεταξύ των συλληφθέντων είναι επίσης η Μέντια Μπέντζαμιν, συνιδρύτρια της οργάνωσης CodePink, και η Αμι Γκούντμαν, παρουσιάστρια του ραδιοφωνικού προγράμματος ''Δημοκρατία Τώρα''.

    [13] Ατυπη συμμαχία Ιρακινών - Αλ Κάιντα βλέπει η CIA

    9/3/2003 1:01:00 μμ

    Ένας πυρήνας της Αλ Κάιντα στη Βαγδάτη και μέλη της ίδιας οργάνωσης που βρίσκονται στο Βόρειο Ιράκ, αναμένεται να απαντήσει στα αμερικανικο βρετανικά πυρά, σε περίπτωση που ξεκινήσει ο πόλεμος κατά του Ιράκ. Με αυτήν την αναφορά, η οποία δημοσιεύτηκε στο δικτυακό τόπο της εφημερίδας New York Times, η CIA προειδοποιεί Αμερικανούς και Βρετανούς για όλα όσα θα αντιμετωπίσουν αφού επιτεθούν στο Ιράκ. Όπως υποστηρίζει ενδέχεται να δεχθούν πυρά είτε με συμβατικές εκρηκτικές ύλες είτε απροσδιόριστης φύσεως τοξίνες.

    [14] Τα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ - Βρετανίας για το Ιράκ

    9/3/2003 12:51:00 μμ

    Η κατάληψη της Βαγδάτης μέσα σε 72 ώρες, μέσω μιας επιχείρησης αστραπής στο διεθνές αεροδρόμιο της ιρακινής πρωτεύουσας, προβλέπεται στα αμερικανικο βρετανικά πολεμικά σχέδια κατά του Ιράκ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Sunday Telegraph, στην επιχείρηση αυτή, θα πάρουν μέρος Βρετανοί αλεξιπτωτιστές της 16ης ταξιαρχίας και Αμερικανοί στρατιώτες από δύο αερομεταφερόμενες μεραρχίες. Η επιχείρηση θα ξεκινήσει λίγες ώρες μετά την έναρξη του πολέμου. Αρχικά, μαχητικά αεροσκάφη θα καταστρέψουν την αντιαεροπορική άμυνα του αεροδρομίου και στη συνέχεια θα πέσουν οι αλεξιπτωτιστές και στρατιώτες που θα μεταφερθούν με ελικόπτερα.

    [15] Η διεθνής οικονομία δέχεται πιέσεις απ το διεθνές κλίμα

    9/3/2003 10:36:00 μμ

    Καμία οικονομία δεν είναι άτρητη σε ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης στο Ιράκ, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζέιμς Γούλφενσον στο πλαίσιο των εργασιών της Διάσκεψης του Κοινοβουλευτικού Δικτύου για την Παγκόσμια Τράπεζα που διεξάγεται Κυριακή και Δευτέρα στον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Όπως τόνισε ο υπουργός οι οικονομίες παγκοσμίως αντιμετωπίζουν τις πιέσεις από ένα διεθνές κλίμα το οποίο δεν είναι ευχάριστο και είναι αυτό που θα πλήξει τις οικονομίες είτε μέσω της αύξησης στις τιμές του πετρελαίου, είτε μέσω της γενικότερης αβεβαιότητας που θα δημιουργήσει ο πόλεμος. Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική οικονομία έχει να κερδίσει από το γεγονός ότι έχει μία άμυνα από κοινού με τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, υπογράμμισε.

    To ευρώ έχει δημιουργήσει μία ασπίδα προστασίας για την οικονομία μας

    Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε τη σημασία που έχει η ένταξή μας στη ζώνη του ευρώ, επισημαίνοντας ότι το νέο νόμισμα έχει δημιουργήσει μία ασπίδα προστασίας για την οικονομία μας. Χαρακτηριστικά υπογράμμισε ότι ένα σημαντικό μέρος από την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, σε τιμές δολαρίου, έχουν απορροφηθεί από την ισχυροποίηση του ευρώ. Αυτό κάνει τις διεθνείς πιέσεις να αναχαιτίζονται" τόνισε.

    Αναφορικά με την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών ανάφερε ότι αν έλειπαν οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες θα πήγαιναν καλύτερα από ότι τα προηγούμενα χρόνια.

    ''Θα εξαλειφθεί η φτώχεια''

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζέιμς Γούλφενσον υπογράμμισε ότι στόχος τους είναι πως θα κάνουν τον κόσμο καλύτερο, ενώ η ουσία των καθημερινών δραστηριοτήτων των στελεχών της τράπεζας είναι πως θα εξαλειφθεί η φτώχεια.

    Επιχειρώντας ένα σύντομο απολογισμό των δραστηριοτήτων της Παγκόσμιας Τράπεζας σημείωσε ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικά πράγματα χωρίς ωστόσο να είναι απόλυτα ικανοποιημένος με τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα της.

    Τέλος στο πλαίσιο της διάσκεψης η οποία συνεχίζεται τη Δευτέρα ο Νίκος Χριστοδουλάκης με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του ECOFIN και έχοντας συμμετάσχει και στη σύνοδο του G7 είχε την Κυριακή διαδοχικές συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζέιμς Γούλφενσον, όσο και με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΝΤ Χορστ Κέλερ.

    [16] Νίκη-θρίλερ της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού

    9/3/2003 9:13:00 μμ

    Με το "χρυσό γκολ" του Κώστα Κατσουράνη στην τελευταία φάση του αγώνα, η ΑΕΚ νίκησε 2-1 τον Ολυμπιακό στη Ριζούπολη στο μεγάλο ντέρμπι της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Α΄ εθνικής κατηγορίας. Νωρίτερα, οι "Κιτρινόμαυροι" είχαν προηγηθεί με τον Ντέμη Νικολαϊδη στο 33΄, ενώ για τον Ολυμπιακό είχε ισοφαρίσει ο Στέλιος Γιαννακόπουλος στο 70΄. Γενικά, το παιχνίδι είχε πολλές δυνατές φάσεις, γρήγορο ρυθμό και πολλές χαμένες ευκαιρίες κι από τις δύο πλευρές. Δεν έλειψε και η ένταση εκτός και εντός γηπέδου χωρίς ευτυχώς πάντως να σημειωθούν επεισόδια.

    Ολα κρίθηκαν στις καθυστερήσεις

    Στο πρώτο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός είχε την υπεροχή, αλλά για ακόμη μία φορά προδόθηκε από την άμυνά του και η ΑΕΚ ήταν αυτή που (όχι μόνο προηγήθηκε, αλλά) μπορεί να νιώθει αδικημένη!

    Η πρώτη κλασική ευκαιρία για τον "Δικέφαλο" χάθηκε στο 4ο λεπτό, όταν ο Νικολαϊδης πέρασε και τον Κατεργιαννάκη, αλλά από πλάγια θέση έστειλε τη μπάλα άουτ.

    Στο 33΄ ο Πατσατζόγλου προσπάθησε με τακουνάκι να βγάλει τη μπάλα απ0ό την άμυνά του. Ο Μπορμπόκης έκλεψε και έβγαλε μαγική σέντρα στον Νικολαϊδη, ο οποίος συνέλαβε εκτός θέσης τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού και με κεφαλιά έγραψε το 0-1.

    Στο επόμενο λεπτό, από νέο τραγικό λάθος της "Ερυθρόλευκης" άμυνας, ο Τσάρτας σε ένα ανεπανάληπτο τετ α τετ προσπάθησε να περάσει και τον Κατεργιαννάκη, ο οποίος του άρπαξε τη μπάλα.

    Στο 38΄ ο Νικολαϊδης βρέθηκε και πάλι σε θέση βολής στο κέντρο της άμυνας του Ολυμπιακού, όμως ο Κατεργιαννάκης απέκρουσε εντυπωσιακά την κεφαλιά του.

    Σε ολόκληρο το πρώτο 45λεπτο, οι ενέργειες του Ολυμπιακού σταματούσαν έξω από την περιοχή του Χιώτη, ενώ όλες οι τελικές προσπάθειες (σουτ Ζέτερμπεργκ στο 20΄, κεφαλιά Γιαννακόπουλου στο 22΄, τετ-α-τετ του Αντζα στο 32΄) είχαν την ίδια κατάληξη: άουτ.

    Ομως, στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου ο Διονύσης Χιώτης ήταν αυτός που κράτησε το "μηδέν" για την ΑΕΚ, όταν απέκρουσε το σουτ του Μαυρογεννίδη, σε ένα πολύ κρίσιμο -χρονικά- σημείο.

    Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε όπως τελείωσε το πρώτο, δηλαδή με λάθος της άμυνας του Ολυμπιακού. Ο Νικολαϊδης εκμεταλλεύθηκε την κατάσταση, πέρασε τον Κατεργιαννάκη, γύρισε για τον Τσάρτα, ο οποίος όμως δεν πρόλαβε.

    Η πιο μεγάλη ευκαιρία του Ολυμπιακού χάθηκε στο 57΄, όταν από ασίστ του Χούτου, ο Οφορίκουε, εντελώς μόνος, σούταρε απελπιστικά άουτ. Τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Κατεργιαννάκης κράτησε τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι, όταν απέκρουσε εντυπωσιακά το σουτ του Ιβιτς και στο 70΄ οι γηπεδούχοι έφτασαν στην ισοφάριση.

    Ο Αντζας σούταρε από πολύ μακριά, οι παίκτες της ΑΕΚ άφησαν τη μπάλα να περάσει άουτ, όμως υπολόγιζαν χωρίς τον Στέλιο Γιαννακόπουλο, ο οποίος πετάχτηκε "από το πουθενά" και έγραψε το 1-1.

    Στο μεταξύ, ο Ολεγκ Προτάσοφ είχε εξαντλήσει από το 60΄ τις τρεις αλλαγές του, καθώς αποφάσισε να τα παίξει "όλα για όλα" και είχε ρίξει στο παιχνίδι τόσο τον Χούτο, όσο και τον Αλεξανδρή, ενώ οι αμυντικές "απαντήσεις" του Μπάγεβιτς, ήταν οι Κρέικ και Πετκόφ.

    Μετά το γκολ του Γιαννακόπουλου, η ψυχολογία του αγώνα άλλαξε και στο 75΄ ήταν η σειρά του Διονύση Χιώτη να προλάβει την τελευταία στιγμή τον Χούτο και να κρατήσει την ισοπαλία για την ομάδα του.

    Η ΑΕΚ έφτασε κοντά στο γκολ στο 86΄, όταν από σέντρα του Νικολαϊδη ο Λάκης με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα ελάχιστα άουτ, ενώ στο επόμενο λεπτό ο Κατεργιαννάκης (πρόσωπο του αγώνα απόψε) απέκρουσε εντυπωσιακά τη βολίδα του Ζαγοράκη.

    Στο 90΄ ο Μαουρίτσιο Ράιτ ενήργησε ως αμυντικός και μόνος του στη μικρή περιοχή του Ολυμπιακού. . . απομάκρυνε τη μπάλα.

    Η ΑΕΚ έχασε ακόμη μία ευκαιρία στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν ο Νικολαϊδης "άδειασε" Ανατολάκη και Αμανατίδη, όμως άνοιξε πολύ τη μπάλα και τον πρόλαβε ο Κατεργιαννάκης. Στην περίπτωση αυτού του ντέρμπι υπήρξε "θεία δίκη" και δεν επιβεβαιώθηκε ο νόμος του ποδοσφαίρου.

    Η "Ενωση", την οποία αδικούσε η ισοπαλία, έφτασε στο νικητήριο γκολ ακριβώς στην τελευταία φάση του αγώνα, όταν στο 94΄ ο Κατσουράνης πήρε τη μπάλα έξω από την περιοχή του Ολυμπιακού (με τους αμυντικούς των γηπεδούχων να νομίζουν ότι το ματς είχε τελειώσει) και με έξοχο σουτ "εκτέλεσε" τον -μέχρι τότε ανίκητο- Κατεργιαννάκη, διαμορφώνοντας το τελικό 2-1.

    Διαιτητής: Ευθυμιάδης (Δράμας).

    Κίτρινες: Κασάπης, Μπορμπόκης, Κατσουράνης, Αντζας

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κατεργιαννάκης, Μαυρογενίδης, Βενετίδης, Ανατολάκης, Αμανατίδης, Αντζας, Ζέτερμπεργκ (55΄ Χούτος), Πατσατζόγλου (46΄ Νινιάδης), Τζόρτζεβιτς, Γιαννακόπουλος, Οφορίκουε (60΄ Αλεξανδρής)

    ΑΕΚ: Χιώτης, Κασάπης (81΄ Γεωργέας), Ράιτ, Κωστένογλου, Μπορμπόκης, Λάκης, Ζαγοράκης, Κατσουράνης, Ιβιτς (65΄ Κρέικ), Τσάρτας (60΄ Πέτκοφ), Νικολαϊδης

    Και μικροεπεισόδια

    Επεισόδια προκλήθηκαν μεταξύ φιλάθλων Ολυμπιακού και ΑΕΚ και στον σταθμό του ηλεκτρικού στα Πατήσια ενώ ο αγώνας των δύο ομάδων γινόταν στο γήπεδο της Ριζούπολης μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ.

    [17] ''Διπλό'' του Αρη στην Καλλιθέα

    9/3/2003 9:31:00 μμ

    Παρότι αγωνίστηκε με παίκτη λιγότερο στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού, ο Αρης πέρασε με νίκη 2-0 από την Καλλιθέα, πραγματοποιώντας αποφασιστικό βήμα για την κατάληψη μιας θέσης που οδηγεί στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Μετά από 40 λεπτά χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις, "όλα τα λεφτά" του αγώνα ήταν το τελευταίο πεντάλεπτο του πρώτου ημιχρόνου.

    Λεπτό προς λεπτό ο αγώνας

    Νωρίτερα, οι δύο ομάδες είχαν από μία ευκαιρία, καθώς στο 13΄ ο Διγκόζης με δυνατό αριστερό σουτ έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι, ενώ οι γηπεδούχοι "απάντησαν" με ένα τετ-α-τετ του Γκέκα, που όμως αστόχησε. Και φτάσαμε στο 42ο λεπτό, όταν ο Ντεμπά Νιρέν χτύπησε με αγκωνιά τον Κουτσουπιά και μετά από διακοπή αρκετών λεπτών, ο διαιτητής Καρατζάς τού έδειξε την κόκκινη κάρτα.

    Ο Αρης, παρότι έμεινε με παίκτη λιγότερο, έφτασε μια ανάσα από το γκολ, όταν στο 45΄ ο Κουτσουπιάς ανέτρεψε τον Μπράγκα μέσα στην περιοχή. Το πέναλτι ανέλαβε να εκτελέσει ο Διγκόζης, όμως ο Στρακόσια απέκρουσε.

    Λογικά, θα περίμενε κανείς από τους γηπεδούχους να αναλάβουν τα ηνία του αγώνα, έγινε ακριβώς το αντίθετο. Το αριθμητικό μειονέκτημα, όπλισε με πάθος τους παίκτες του Αρη, που στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου άνοιξαν το σκορ.

    Ηταν το 52ο λεπτό, όταν μετά από δυνατό πλάγιο άουτ του Μπράγκα, ο νεαρός Καπάνταης έστειλε με κεφαλιά τη μπάλα στα δίχτυα και άνοιξε το δρόμο για τη νίκη.

    Μια νίκη που εδραιώθηκε στο 73΄ όταν μετά από πάσα του Διγκόζη, ο Κούσας, που δευτερόλεπτα νωρίτερα είχε μπει ως αλλαγή στο παιχνίδι, πλάσαρε τον Στρακόσια και διαμόρφωσε το τελικό 2-0.

    Διαιτητής: Καρατζάς (Εύβοιας).

    Κίτρινη: Κουτσουπιάς

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΚΑΛΛΙΘΕΑ:

    Στρακόσια, Γκεοργκίεφ, Δημητρίου, Γόγολος, Νταμπρόφσκι, Κουτσουπιάς (46΄ Ντάνι), Κυριάκος, Σαββίδης (56΄ Ελντερ), Τάτσης, Τσιμπλίδης (63΄ Πέτκοβιτς), Γκέκας.

    ΑΡΗΣ:

    Δέλλιος, Κατσιαρός, Κολτσίδας, Μορίς, Διγκόζης, Σελάντερ, Επαλέ, Καπάνταης (72΄ Κούσας), Κνόπερ, Μπράγκα, Νιρέν.

    [18] Στο ''μηδέν'' έμειναν Πανιώνιος και ΠΑΟ

    9/3/2003 6:58:00 μμ

    Βαθμούς και εντυπώσεις μοιράσθηκαν σήμερα στην Νέα Σμύρνη Πανιώνιος και Παναθηναϊκός. Οι γηπεδούχοι καλά διαβασμένοι, κράτησαν σχετικά άνετα τους "Πράσινους" μακριά από την εστία του Ντρόμπνι και ουσιαστικά με τα όπλα του Παναθηναϊκού, που είναι η υπομονή στο παιχνίδι, το πάθος και η δύναμη, διατήρησαν το "μηδέν", χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

    Λίγες οι καλές φάσεις

    Ο Πανιώνιος μπήκε πιο δυνατά στο παιχνίδι και πίεσε τον Παναθηναϊκό, χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς οι "Πράσινοι" κράτησαν μακριά από την περιοχή τους τον όποιο κίνδυνο.

    Μετά το πρώτο δεκάλεπτο, οι φιλοξενούμενοι ισορρόπησαν και σταδιακά πήραν τον έλεγχο του αγώνα, δημιουργώντας αρκετές φάσεις, όμως η διπλή ζώνη άμυνας του Πανιωνίου έκανε καλά την δουλειά της.

    Στο 29΄ σημειώθηκε η καλύτερη φάση του Α΄ μέρους, όταν μετά από σύγχυση στα καρέ του Ντρόμπνι ο Ολισαντέμπε σκόραρε με κεφαλιά, όμως το γκολ ακυρώθηκε-σωστά-καθώς ο Πολωνός επιθετικός του Παναθηναϊκού δεν καλυπτόταν.

    Στις καθυστερήσεις ο Παναθηναϊκός έφτασε δύο φορές κοντά στο γκολ, αλλά ο Ντρόμπνι απέκρουσε φάουλ του Μπασινά και η κεφαλιά του Γκούμα "έξυσε" το δοκάρι του τερματοφύλακα των γηπεδούχων.

    Στο δεύτερο μέρος, η ψυχολογική πίεση, έπαιξε τον δικό της ρόλο, καθώς αμφότερες οι ομάδες ήθελαν την νίκη, όμως τουλάχιστον ο Πανιώνιος δεν θα έλεγε "όχι" στον βαθμό της ισοπαλίας.

    Το παιχνίδι διατήρησε μία "άγρια ομορφιά" καθώς ο Πανιώνιος στάθηκε σαν ίσος προς ίσον απέναντι στους επίδοξους πρωταθλητές και δικαιολόγησε απόλυτα την εντυπωσιακή φετινή παρουσία του. Μάλιστα, στο 55΄ ο Μπουμπένκο έριξε στον αγώνα τον Σίλιακ, σε μία προσπάθεια να πάρει το παιχνίδι, καθώς ο Σλοβένος είναι γνωστός για την ικανότητα του στο σκοράρισμα. Η κίνηση αυτή, μπλόκαρε τον Παναθηναϊκό και ο Μαρκαριάν απάντησε με τον Λίνκαρ, προκειμένου να κρατήσει τον έλεγχο στην μεσαία γραμμή.

    Λίγο αργότερα, ο Ουρουγουανός τεχνικός πέρασε στο παιχνίδι και τον Κωνσταντίνου, καθώς τα λεπτά κυλούσαν χωρίς γκολ για τους "Πράσινους". Μετρημένες οι καλές φάσεις στο δεύτερο ημίχρονο, με κυριότερες απ΄ αυτές ένα σουτ άουτ του Μάντζιου στο 77΄ και ένα φάουλ του Μπουλούτ που μπλόκαρε ο Νικοπολίδης.

    Τρία λεπτά πριν το τέλος του αγώνα, ο Σίλιακ βρέθηκε σε θέση για σουτ έξω από την περιοχή, αλλά υπό την πίεση του Κυριάκου, έδωσε την ευκαιρία στον Νικοπολίδη να μπλοκάρει, όπως και ένα λεπτό αργότερα σε σουτ του Λαγωνικάκη από μακριά.

    Στην τελευταία καλή φάση του αγώνα, ο Ντρόμπνι έδιωξε σε κόρνερ ένα φάουλ που εκτέλεσε ο Μπασινάς από περίπου 25 μέτρα.

    Καλός σε γενικές γραμμές, ο διαιτητής κ. Ζωγράφος που παρατήρησε με κίτρινη κάρτα τους Ραγκουέλ, Μικάελσεν, Κόλκα, Φερεκίδη, Λυμπερόπουλο, Λίνκαρ και Χασιώτη.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ:

    Ντρόμπνι, Φερεκίδης, Γιαννόπουλος, Μπουλούτ, Μπελά (86΄ Χασιώτης), Λαγωνικάκης (90΄ Μανσούρ), Ακ. Μάντζιος, Β. Μάντζιος (55΄ Σίλιακ), Ραγκουέλ, Σουσκάσκεβιτς, Κόντης.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ:

    Νικοπολίδης, Χένρικσεν, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Κυργιάκος, Γκούμας, Μπασινάς, Μικάελσεν (68΄ Λίνκαρ), Κόλκα (71΄ Κωνσταντίνου), Λυμπερόπουλος, Ολισαντέμπε.

    Μικροεπεισόδια μετά το τέλος του αγώνα

    Λίγη ώρα μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα προκλήθηκαν επεισόδια, στην οδό Αγίου Δημητρίου 263, στο Μπραχάμι, όταν οπαδοί του παναθηναϊκού που επέβαιναν σε δίκυκλα πέταξαν πέτρες στο σύνδεσμο φιλάθλων του Πανιωνίου. Προκλήθηκαν ζημιές στα γύρω καταστήματα και σε σταθμευμένα στην περιοχή αυτοκίνητα. Μικρής έκτασης επίσης επεισόδια είχαν προηγηθεί μεταξύ των φιλάθλων των δύο ομάδων έξω από το γήπεδο του Πανιωνίου.

    [19] Δίκαιη νίκη του Αιγάλεω επί του ΠΑΣ

    9/3/2003 6:54:00 μμ

    Από την στιγμή που το Αιγάλεω πέτυχε την ανατροπή σε λιγότερο από μισή ώρα, ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν είχε τύχη. Οι Ηπειρώτες προηγήθηκαν στο σκορ, όμως οι παίκτες του Γιώργου Χατζάρα, με αξιοζήλευτο πάθος -αν και βαθμολογικά αδιάφοροι- κατάφεραν να προηγηθούν στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου και ουσιαστικά να τελειώσουν εκεί το παιχνίδι, "βυθίζοντας" ακόμη περισσότερο τον ιστορικό ΠΑΣ.

    Ο αγώνας λεπτό προς λεπτό

    Οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να αιφνιδιάσουν στο 25ο λεπτό, όταν ο Ντομορό με ατομική προσπάθεια, έσπασε το τεχνητό οφσάιντ, έφτασε τετ-α-τετ με τον Μπίκιτς και πλάσαρε τον τερματοφύλακα του Αιγάλεω. Στην συνέχεια, οι γηπεδούχοι πήραν τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα και η πίεση που άσκησαν καρποφόρησε στο 37ο λεπτό, όταν ο Χλωρός με δυνατό σουτ από το ύψος της περιοχής, ισοφάρισε σε 1-1.

    Το Αιγάλεω συνέχισε να πιέζει και στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Αλεξόπουλος με καρφωτή κεφαλιά διαμόρφωσε το 2-1.

    Στο δεύτερο ημίχρονο, ο ρυθμός του αγώνα έπεσε αισθητά, καθώς αφενός οι φιλοξενούμενοι δεν έδειξαν το απαιτούμενο πάθος για να γυρίσουν το παιχνίδι, ενώ από την πλευρά τους, οι παίκτες του Γιώργου Χατζάρα, δεν δυσκολεύτηκαν να κρατήσουν τους τρεις βαθμούς.

    Χωρίς προβλήματα η διαιτησία του Τεροβίτσα, που "κιτρίνισε" τον Αγγελόπουλο.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΑΙΓΑΛΕΩ: Μπίκιτς, Παπουτσής, Ψωμάς, Αλεξόπουλος, Εντουσέι (49΄ Χρήστου), Αγγος, Σκοπελίτης (61΄ Φωτάκης), Βελέντζας (57΄ Ουάνκα), Χλωρός, Νικολόπουλος, Αγρίτης

    ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Σεϊτάνοφ, Χαμαντού, Κρίζνικ, Δέδες, Κάκος, Τελκίνσκι, Νικολαϊδης, Μπλέτσας (66΄ Σάριτς), Βιντόγεβιτς, Ντομορό, Γκαβαλόφσκι

    [20] Βαλκανικό Ανωμάλου Δρόμου-1η στους άνδρες η εθνική μας

    9/3/2003 7:58:00 μμ

    Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε η εθνική μας ομάδα στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου το οποίο διεξήχθη στα Σκόπια. Στους άνδρες, η εθνική μας ομάδα πήρε την πρώτη θέση στο Ομαδικό με τον Λάμπρο Ζάραγκα να κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 12.000μ. Ο Τάσος Φράγκος κατετάγη 6ος, ο Βασίλης Ζαμπέλης 7ος, ενώ εγκατέλειψε ο Μιχάλης Γελασάκης. Στις γυναίκες (6.000μ) η εθνική μας πήρε την 3η θέση στο ομαδικό, με την Παγώνα Νίκα να παίρνει την 8η θέση, την Νικόλ Χαραλαμποπούλου την 10η, την Ευθυμία Δανιήλ την 11η και την Παρασκευή Γρατσάνη την 13η.

    Σπουδαίες ελληνικές αποδόσεις

    Στους άνδρες Β΄ (8.000μ) η ελληνική ομάδα κατέλαβε την 1η θέση. Ο Παντελής Σαββόπουλος κατετάγη 4ος, ο Παναγιώτης Οικονόμου 7ος, ο Χριστόφορος Μερούσης 8ος και ο Βάιος Καρράς 12ος. Στις γυναίκες Β΄ (4.000μ) στο Ομαδικό πήραμε την 2η θέση, με την Καλλιόπη Αστροπεκάκη (3η), την Θεοδώρα Ανυφαντή (6η), την Αγλαϊα Παπαχρήστου (12η) και την Κατερίνα Ασημακοπουλου (16η).

    Στους έφηβους (6.000μ) ο Αντώνης Κουτρίκης κατετάγη 6ος, ο Μιχάλης Παρμάκης 7ος, ο Γιώργος Διαλεκτός 8ος και ο Θανάσης Αντωνόπουλος 16ος, ενώ στο Ομαδικό πήραμε την 2η θέση.

    Τέλος στις Νεάνιδες (4.000μ) η ομάδα μας ήταν 4η με τις Ξένια Καζιμίροβα (8η), Κωνσταντίνα Τζιόβολου (12), Ελένη Νικολοπούλου (14η) και Μαρία Κλάδου (18η).

    Η ελληνική αποστολή που αναχώρησε το μεσημέρι με πούλμαν από το Σκόπια, θα συνεχίσει το ταξίδι της αεροπορικώς από την Θεσσαλονίκη για την Αθήνα, όπου και αναμένεται γύρω στα μεσάνυκτα.

    [21] Ηράκλειο-Ολυμπιακός 80-79

    9/3/2003 7:46:00 μμ

    Μεγάλη νίκη με 80-79 επί του Ολυμπιακού πέτυχε το Ηράκλειο στο κλειστό γυμναστήριο του Λίντο για την 18η ημέρα του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 ανδρών, χάρη σε τρίποντο του Μακρή 11 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του αγώνα. Το παιχνίδι είχε συναρπαστική εξέλιξη με δραματικό φινάλε, καθώς οι δύο ομάδες εναλλάσσονταν στην πρωτοπορία του σκορ και ήταν θέμα ψυχραιμίας, ίσως και ενθουσιασμού για να αναδειχθεί η νικήτρια.

    Συγκλονιστικό ματς

    Το Ηράκλειο είχε το προβάδισμα στο σκορ μέχρι και το 26ο λεπτό, όταν οι φιλοξενούμενοι πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά με 50-48 χάρη σε έναν καταιγισμό από τρίποντα των περιφερειακών παικτών τους και ειδικά του Τόμιτς που για μία ακόμη φορά στα τελευταία ματς έδειξε ότι διανύει περίοδο μεγάλης φόρμας.

    Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 61-59 με τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου για να μπούμε στο τέταρτο όπου είχε το Ηράκλειο 1.23΄ πριν τη λήξη μείωσε σε 75-76.

    Στη συνέχεια ο Γκαλένκιν ευστοχώντας σε μία ελεύθερη βολή ισοφάρισε σε 76-76 και να έρθει ο Χόρβατ (37΄ από το τέλος) να δώσει προβάδισμα στην ομάδα του με έναν πόντο (77-76). Ομως, ενώ απέμεναν 19΄για τη λήξη, ο Μάρκοβιτς με τρίποντο έδωσε αέρα δύο πόντων (77-79) στον Ολυμπιακό και να απαντήσουν και πάλι με τρίποντο οι γηπεδούχοι (11΄ από τη λήξη) του Μακρή και να γίνει το 80-79 που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

    Τα δεκάλεπτα: 19-7, 42-34, 59-61, 80-79.

    Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

    Ηράκλειο: Σιούτης 15, Μπάτσικ 11, Μακρής 6, Οστιν 15, Κούβαρης, Μπένερμαν 18, Βαρδαβάς 2, Χόρβατ 6, Γκαλένκιν 3, Κρίτσαλος 4.

    Ολυμπιακός: Μπουντούρης, Χαρίσσης 17, Εβανς 12, Μάρκοβιτς 16, Γιαννουζάκος, Τόμιτς 15, Τζόνσον 19.

    [22] Ακράτητος-Προοδευτική 2-1

    9/3/2003 7:08:00 μμ

    Σπουδαία νίκη με 2-1 σημείωσε στα Ανω Λιόσια ο Ακράτητος επί της Προοδευτικής σε αγώνα για την 22η ημέρα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α΄ εθνικής κατηγορίας, που του δίνει δικαίωμα να ελπίζει για την παραμονή στην κατηγορία. Σκόρερ των γηπεδούχων σε έναν αγώνα νευρικό που σημαδεύτηκε από ένταση στη λήξη του ημιχρόνου, όταν και αποβλήθηκε ο προπονητής της Προοδευτικής, Σούλης παπαδόπουλος, ήταν ο Κουτσοκώστας (69΄) και ο Ζιάκας (+90΄) που είχε μπει λίγη ώρα νωρίτερα ως αλλαγή στο παιχνίδι. Στο 72΄ είχε ισοφαρίσει η Προοδευτική με τον Πουλόπουλο.

    Δυνατές φάσεις και ένταση

    Η πρώτη καλή φάση έγινε για τον Προοδευτική στο 30΄ όταν ο Πάντος έβγαλε σε πλεονεκτική θέση τον Ζαϊμι ο οποίος σε θέση για να σκοράρει ανακόπηκε από το σφύριγμα του διαιτητή Γεωργόπουλου, ο οποίος καταλόγισε επιθετικό φάουλ στον Πάντο.

    Η δεύτερη καλή φάση του αγώνα ήταν για τον Ακράτητο στο 39΄, όταν σε κεφαλιά του Μπαγιαζίτ ο Αγγελόπουλος απέκρουσε πάνω στη γραμμή και απεσόβησε το γκολ.

    Στο 43΄ μετά από σέντρα του Κουτσοκώστα ο Γκίτσης έπιασε καλή κεφαλιά άουτ, ενώ στο 45΄ η Προοδευτική διαμαρτυρήθηκε και πάλι, όταν ο Τάτσης που βγήκε μόνος στη μικρή περιοχή, θεωρήθηκε από τον διαιτητή ότι υπέπεσε σε επιθετικό φάουλ.

    Δυσάρεστα γεγονότα είχαμε κατά την ανάπαυλα, όταν υπήρξε επεισόδιο του προπονητή του Ακράτητου, Ντουμίτρου Ντουμιτρίου με τον πάγκο της Προοδευτικής. Ο πρόεδρος της Προοδευτικής Γιάννης Καρράς ζήτησε προστασία από την αστυνομία, ενώ ο προπονητής της Προοδευτικής, Σούλης Παπαδόπουλος αποβλήθηκε από τον πάγκο της ομάδας.

    Στην επανάληψη ο Ακράτηρος ευτύχησε να προηγηθεί στο 69΄ με σουτ του Κουτσοκώστα, αλλά κατάφερε να κρατήσει το προβάδισμα μόλις για τρία λεπτά, αφού στο 72΄ η Προοδευτική ισοφάρισε με κεφαλιά του Πουλόπουλου.

    Ομως ο Ακράτητος ήταν αυτός που πανηγύρισε τη νίκη και μάλιστα στις καθυστερήσεις του αγώνα, όταν ο Ζιάκας από το ύψος του πέναλτι έπιασε ένα σουτ, ο Κόης έδειξε ότι μπλοκάρει την μπάλα, η οποία όμως του γλίστρησε και κατέληξε στα δίχτυα.

    Διαιτητής: Γεωργόπουλος

    Οι συνθέσεις των ομάδων

    Ακράτητος (Ντουμιτρίου):

    Ράπτης, Στέχαρνικ (26΄ Στεφανίδης, Ποζαπαλίδης, Δαμίγος, Γκίτσης, Μπαγιαζίτ (64΄ Ζιάκας), Μεσέρδης, Κάφαλης, Κουτσοκώστας, Ευθυμιάδης, Ιορδανίδης.

    Προοδευτική (Παπαδόπουλος):

    Κόης, Καλλιμάνης, Πουλόπουλος, Ανδράλας, Αγγελόπουλος, Ζαϊμι (75΄ Προβίδας), Σπέρτος (25΄ Μώρας) , Πάντος, Τάτσης, Αντωνόπουλος (64΄ Γιαννενάκης), Μάγγος.

    [23] Ποδόσφαιρο Β΄ Eθνικής - Αποτελέσματα

    9/3/2003 5:38:00 μμ

    Σε αγώνες της 22ης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Εθνικός Αστέρας-Κασσάνδρα 4-1

    Πατραϊκός-Αθηναϊκός 2-0

    Κέρκυρα-Καβάλα 1-3

    Χαλκηδόνα-Ολυμπιακός Βόλου 3-1

    Ατρόμητος Αθηνών-Πανσερραϊκός 1-0

    Φωστήρας-Απόλλων Καλαμαριάς 0-0

    Πανηλειακός-Παναιγιάλειος 2-1

    Καλαμάτα-Απόλλων Αθηνών 9/3

    Βαθμολογία (σε 22 αγώνες)

    Χαλκηδόνα 47

    Καλαμαριά 42

    Πανηλειακός 41

    Φωστήρας 39

    Κέρκυρα 35

    Πατραϊκός 31

    Εθν. Αστέρας 29

    Ατρόμητος 29

    Κασσάνδρα 28

    Καλαμάτα 28 -21αγ

    Αθηναϊκός 25

    Απόλλων Αθ. 25 -21αγ

    Πανσερραϊκός 24

    Ολυμπιακός Β. 23

    Παναιγιάλειος 21

    Καβάλα 10

    [24] ΠΑΟΚ-Αρης 81-70

    9/3/2003 8:47:00 μμ

    Ο ΠΑΟΚ ήταν ο νικητής στο μεγάλο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, καθώς επικράτησε 81-70 του Αρη στο κλειστό της Πυλαίας. Ετσι, ο "Δικέφαλος του Βορρά" ανέβηκε στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας, μετά την ολοκλήρωση της 18ης ημέρας του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1. Αντίθετα, οι «κίτρινοι έχασαν τη μεγάλη ευκαιρία να εκμεταλλευθούν την ήττα του Ολυμπιακού στο Ηράκλειο και παραμένουν ισόβαθμοι με τους "Eρυθρόλευκους" στην τρίτη θέση.

    Τα δεκάλεπτα: 18-14, 36-32, 59-45, 81-70

    Απόντος του Ουϊλι Σόλομον, ο Αρης στερήθηκε τον φυσικό του ηγέτη. Το γεγονός αυτό εκμεταλλεύθηκε ο ΠΑΟΚ και με τον Μπρεντ Σκοτ να κάνει ό,τι θέλει κάτω από τα καλάθια, προηγήθηκε 30-19

    Ο Γιάννης Γκαγκαλούδης είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντεπίθεση του Αρης που ανέκαμψε και μείωσε 36-32 στο ημίχρονο. Ομως, με ένα γρήγορο 8-0 στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, η ομάδα του Μπάνε Πρέλεβιτς "έχτισε" ξανά διαφορά 12 πόντων (44-32) και ο Αρης δεν μπόρεσε να ανακάμψει ξανά. Στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου, το σκορ είχε γίνει 61-45, με τον Μιλισάβλιεβιτς να έχει πάρει "φωτιά" και τους περίπου 1.200 φίλους του ΠΑΟΚ στο κλειστό της Πυλαίας, να πανηγυρίζουν.

    Κι αυτό κράτησε μέχρι το τέλος, καθώς ο "Δικέφαλος του Βορρά" έφτασε στη νίκη με 81-70 και ανέβηκε στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας, μαζί με τον Μακεδονικό και το Μαρούσι.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΠΑΟΚ: Μιλισάβλιεβιτς 20 (1), Λημνιάτης, Βασιλειάδης 8 (1), Βασιλόπουλος, Κόμματος 16 (1), Αλέξις 13, Σκοτ 24 (1)

    ΑΡΗΣ: Ραϊτσεβιτς 2, Λάππας 4, Νικολαϊδης 10, Χαριτόπουλος 2, Γκαγκαλούδης 24 (2), Αγκέλοφ 5, Λιχολίτοφ 2, Στακ, Γκργκατ 21

    [25] Πέρασε από το ''Φρίουλι'' η Γιουβέντους

    9/3/2003 7:05:00 μμ

    Χάρη σε ένα γκολ του Νταβίντ Τρεζεγκέ, έξι λεπτά πριν το τέλος του αγώνα, η Γιουβέντους επικράτησε 1-0 της Ουντινέζε στο "Φρίουλι" και παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας του καμπιονάτο, μετά την 24η αγωνιστική. Επίσης, ο Ζήσης Βρύζας χάρισε στην Περούτζια το βαθμό της ισοπαλίας (1-1) στον εκτός έδρας αγώνα με την Εμπολι, καθώς στο 32ο λεπτό ισοφάρισε για την ομάδα του, που βρισκόταν πίσω στο σκορ από το 14΄ με γκολ που είχε πετύχει ο Κολούτσι. Στον συγκεκριμένο αγώνα, ο Βρύζας αντικαταστάθηκε στο 84΄ απόι τον Καράτσολο. Τέλος, οριστικό θα πρέπει να θεωρείται το "αντίο" της Πιατσέντζα στη Serie A΄, μετά την ήττα της με 3-1 από την Εμπολι. Πλέον, η Πιατσέντζα "συγκατοικεί" στην τελευταία θέση με την Τορίνο και την Κόμο, με 16 βαθμούς, εννέα λιγότερους από την Αταλάντα και την Ρετζίνα που ισοβαθμούν στη 14η θέση.

    [26] Ποδόσφαιρο Γ ΄Eθνικής - Αποτελέσματα

    9/3/2003 5:46:00 μμ

    Σε αγώνες για την 27η ημέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Γ΄Εθνικής, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Ναυπακτιακός Αστέρας-Λεβαδειακός 0-2 άνευ αγώνα

    Νίκη Βόλου-Χανιά 2-1

    Λάρισα-Εθνικός 1-0

    Λύκοι-Ποσειδών Νέων Πόρων 2-4

    Αχαρναϊκός-Εργοτέλης 1-0

    Λεωνίδιο-Αγιος Δημήτριος 2-0

    Θρασύβουλος-Βύζας Μεγάρων 1-0

    Αγροτικός Αστέρας-Καστοριά 3-1

    Αγιος Νικόλαος-Τρίκαλα 2-0 άνευ αγώνα

    Κιλκισιακός-Μαρκό 3-2

    Βαθμολογία (σε 27 αγ)

    Ποσειδών Νέων Πόρων 61

    Λεβαδειακός 55

    Εργοτέλης 49

    Νίκη Βόλου 48

    Θρασύβουλος 47

    Κιλκισιακός 46

    Λεωνίδιο 42

    Αγροτικός Αστέρας 42

    Αγιος Δημήτριος 41

    Λύκοι 41

    Μαρκό 39

    Αχαρναϊκός 39

    Καστοριά 36

    Βύζας 28

    Χανιά 28

    Λάρισα 28

    Αγιος Νικόλαος 24

    Εθνικός 23

    Τρίκαλα 19

    Ναυπακτιακός 8

    Σημ: Η Λάρισα έχει ένα μηδενισμό και μείον τρεις βαθμούς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 9 March 2003 - 21:55:48 UTC