Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατά κύματα η επιστροφή των εκδρομέων
  • [02] Στάση εργασίας στον ΗΣΑΠ
  • [03] Πόλεμος προ των πυλών

    [01] Κατά κύματα η επιστροφή των εκδρομέων

    10/3/2003 11:13:00 μμ

    Το τριήμερο φεύγει, η καθημερινότητα έρχεται. . Από το απόγευμα οι εκδρομείς επιστρέφουν στα αστικά κέντρα. Η Τροχαία έχει παραχωρήσει μία επιπλέον λωρίδα στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου στην είσοδο της πρωτεύουσας, ενώ προχώρησε και σε παρεμβάσεις στους άλλους οδικούς κόμβους. Από τις 4 μ.μ., εξάλλου, απαγορεύτηκε και η κυκλοφορία των φορτηγών άνω του 1,5 τόνου στις Εθνικές Οδούς. Η κίνηση και στους δύο οδικούς άξονες είναι αυξημένη αυτή την ώρα και η ροή των αυτοκινήτων είναι σχετικά αργή. Υπολογίζεται ότι την Αθήνα είχαν εγκαταλείψει περισσότερα από 270.000 αυτοκίνητα για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Δυστυχώς κι αυτή η έξοδος βάφτηκε με αίμα στους δρόμους, καθώς από την Παρασκευή μέχρι το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, 18 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους σε 18 τροχαία δυστυχήματα.

    Αυξημένη κίνηση

    Ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση σημειώνεται από το μεσημέρι και στα δυο εθνικά οδικά δίκτυα Αθηνών-Λαμίας και Αθηνών-Κορίνθου.

    Η Τροχαία Αττικής παραχώρησε επιπλέον λωρίδα στην Εθνική Αθηνών-Κορίνθου στο ρεύμα εισόδου προς Αθήνα στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας από το 53ο ως το 46ο χλμ., καθώς και από τα διόδια της Ελευσίνας ως στον κόμβο Δαφνίου.

    Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις πραγματοποιούνται στην Εθνική Αθηνών-Λαμίας στο ρεύμα προς Αθήνα, λόγω της αυξημένης κίνησης.

    Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν στην παραλιακή Ποσειδώνος και στα δυο ρεύματα, καθώς και στη Μεσογείων στο ρεύμα προς Αθήνα, όπου έχει ήδη μονοδρομηθεί η γέφυρα του Σταυρού προς Αθηνά.

    Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις γίνονται και στην Κορωπίου-Βάρης από Κορωπί προς Βάρη και στο Πέραμα όπου παραδόθηκε επιπλέον λωρίδα στο ρεύμα από Πέραμα προς Πειραιά.

    Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι με εντολή του διευθυντή του Τροχαίας Αθηνών Κωνσταντίνου Τζέκη έχουν ενταθεί οι έλεγχοι αλκοτέστ στους δρόμους της Αθήνας, όπως επίσης οι έλεγχοι για υπερβολική ταχύτητα, με στόχο την προστασία όχι μόνο των οδηγών Ι.Χ. αυτοκινήτων, αλλά και των χιλιάδων Αθηναίων που κινούνται στους δρόμους, στα στενά και τις πλατείες της πρωτεύουσας.

    [02] Στάση εργασίας στον ΗΣΑΠ

    10/3/2003 11:46:00 μμ

    Το σωματείο ηλεκτροδηγών έχει κηρύξει για την Τρίτη δύο τετράωρες στάσεις εργασίας και έτσι οι συρμοί δεν θα κινηθούν μέχρι τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

    [03] Πόλεμος προ των πυλών

    10/3/2003 10:28:00 μμ

    Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η εβδομάδα αυτή για τις εξελίξεις στο Ιράκ. Οι επόμενες μέρες θα κρίνουν αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ταχθεί τελικά υπέρ του τροποποιημένου αμερικανο-βρετανικού σχεδίου ψηφίσματος, που ανοίγει το δρόμο στον πόλεμο ή αν οι ΗΠA θα προχωρήσουν σε στρατιωτική λύση χωρίς τη συγκατάθεση του Οοργανισμού. Η Βρετανία ζητά νέες τροποποιήσεις στο σχέδιο ψηφίσματος ώστε να πετύχει την έγκριση του από το Σ.Α. Ο Γάλλος Πρόεδρος δηλώνει έτοιμος να ασκήσει βέτο στο τελεσίγραφο του πολέμου.

    ''Γεράκια'' και ''περιστερές'' σε διπλωματικό μαραθώνιο

    Το Μεξικό, η Χιλή, το Πακιστάν, το Καμερούν, η Ανγκόλα και η Γουινέα είναι οι χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας, την ψήφο των οποίων προσπαθούν με κάθε τρόπο οι δύο πλευρές να αποσπάσουν, αυτές τις μέρες.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την υποστήριξη της Βρετανίας, την Ισπανίας και της Βουλγαρίας επιδιώκουν να τις πείσουν να ψηφίσουν υπέρ του τροποποιημένου δεύτερου σχεδίου ψηφίσματος, ώστε να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες εννέα ψήφους για την υιοθέτησή του.

    Αλλά ήδη οι αποφάσεις κάποιων χωρών έχουν ληφθεί!

    Το Πακιστάν ήδη προσανατολίζεται σε αποχή από την κρίσιμη ψηφοφορία.

    H Ρωσία την Δευτέρα ξεκαθάρισε πως θα ασκήσει βέτο σε ένα νέο σχέδιο απόφασης, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ.

    Σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ δήλωσε πως η χώρα του θα κάνει χρήση του βέτο της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όποιες και αν είναι οι συνθήκες και πρόσθεσε πως "έχει την αίσθηση" ότι η Ρωσία και η Κίνα είναι διατεθειμένες να κρατήσουν την ίδια στάση με τη Γαλλία στο θέμα του βέτο. Ο Σιράκ τόνισε πως θα αποτελέσει ένα "επικίνδυνο προηγούμενο" η απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ σε έναν πόλεμο κατά του Ιράκ και συμπλήρωσε πως κατά την άποψή του οι Αμερικανοί "πέτυχαν τον σκοπό τους. Εχουν κερδίσει" χωρίς να κάνουν πόλεμο. Αναφερόμενος στο δεύτερο σχέδιο απόφασης, ο Σιράκ είπε πως είναι πολύ πιθανό να μην υιοθετηθεί από την πλειοψηφία του συμβουλίου και πρόσθεσε πως το αν εκείνος ο ίδιος μεταβεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών εξαρτάται από τη συλλογική απόφαση των άλλων ηγετών.

    Την ίδια ώρα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, με τη στήριξη της Ρωσίας, της Κίνας, της Γερμανίας και της Συρίας, σπεύδει σε περιοδεία στην Αφρική, στην Ανγκόλα, τη Γουινέα και το Καμερούν. Αν πετύχει το στόχο του, δηλαδή να μην υπερψηφιστεί από εννέα χώρες-μέλη η αμερικανοβρετανική πρόταση, δεν θα χρειαστεί η χώρα του, η Ρωσία ή η Κίνα, ως μόνιμα μέλη, να ασκήσουν βέτο. "Υποστηρίζουμε την ιδέα της απόρριψης όλων των λύσεων που ζητούν χρήση βίας κατά του Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας", είπε ο κ. Σελεζνιοφ.

    Αμετακίνητες οι ΗΠΑ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει πολλές φορές ότι είναι έτοιμες, με την υποστήριξη των στενών συμμάχων τους, να επιτεθούν και χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ.

    Μια τέτοια επιλογή στην Βρετανία, μεταφράζεται σε μεγάλο πολιτικό πρόβλημα για τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ καθώς ήδη περίπου 10 βουλευτές του απειλούν με παραίτηση αν η Μ. Βρετανία συνεχίσει να είναι υπέρ του πολέμου στο Ιράκ.

    Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους αρνήθηκε να παραλάβει μήνυμα από τον Ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος πρότεινε πλήρη συνεργασία με τις ΗΠΑ σε όλα τα αιτήματα με αντάλλαγμα να μην αλλάξει το καθεστώς της Βαγδάτης. Οπως γράφει η αραβική εφημερίδα, το μήνυμα θα επέδιδε στον κ. Μπους ο επικεφαλής της διπλωματίας του Κατάρ.

    Μαζικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις

    Ο επίτροπος διεθνών σχέσεων, Κρις Πάτεν, δήλωσε πως η Ουάσιγκτον, καλά θα κάνει να μην περιμένει βοήθεια από την Ευρώπη, για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, αν κάνει πόλεμο χωρίς την εντολή του ΟΗΕ.

    Αλλά και η υπουργός Διεθνούς συνεργασίας, Κλαιρ Σορτ απειλεί με παραίτηση αν γίνει πόλεμος στο Ιράκ, χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ.

    Και δεν είναι η μόνη.

    Οι Βρετανοί πολίτες, στην μεγάλη τους πλειοψηφία τους, τάσσονται κατά ενός πολέμου που δεν θα υποστηρίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό.

    Το ίδιο συμβαίνει σε πολλές χώρες σε όλο τον πλανήτη, κάτι που εκφράζεται καθημερινά με μαζικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 10 March 2003 - 21:56:22 UTC