Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σήμερα η απόφαση για την απεργία στον ΗΣΑΠ
  • [02] Κατάθεση μαρτύρων τη Δευτέρα
  • [03] Μαζικές διαδηλώσεις και σήμερα
  • [04] Αποκλεισμένη η Δ. Όχθη
  • [05] Βουλευτικές εκλογές στη Φιλανδία
  • [06] Τελευταία ευκαιρία
  • [07] Αντιπολεμική διακήρυξη από Γαλλία, Ρωσία, Γερμανία
  • [08] Ποδηλατικός αγώνας στην Αττική

    [01] Σήμερα η απόφαση για την απεργία στον ΗΣΑΠ

    16/3/2003 10:56:00 πμ

    Συνεδριάζουν το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα πραγματοποιήσουν την προγραμματισμένη για αύριο 24ωρη απεργία, την οποία το δικαστήριο έκρινε παράνομη και καταχρηστική. Οι οδηγοί του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, διεκδικούν τη συλλογική σύμβαση εργασίας και την εκπαίδευση στα τρένα νέας τεχνολογίας.

    [02] Κατάθεση μαρτύρων τη Δευτέρα

    16/3/2003 10:29:00 πμ

    Νέες ενστάσεις αναμένεται να υποβληθούν τη Δευτέρα από την υπεράσπιση στη δίκη για τη 17Νοέμβρη, οι οποίες θα αφορούν ακυρότητα της προδικασίας, ενώ αναμένονται και αιτήσεις για αφαίρεση των προανακριτικών καταθέσεων και ομολογιών κατηγορουμένων από τη δικογραφία. Ωστόσο, ο πρόεδρος της έδρας, ζήτησε να παραβρεθούν στο δικαστήριο το πρωί της Δευτέρας οι μάρτυρες των υποθέσεων για την απόπειρα σε βάρος του Ρόμπερτ Τσαντ και για τις δολοφονίες του αστυνομικού Χρήστου Μάτη και του εκδότη Νίκου Μομφεράτου.

    Ποινικά τα εγκλήματα

    Στη συνεδρίαση της Παρασκευή το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση για αναρμοδιότητα του δικαστηρίου να εκδικάσει την υπόθεση των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17Ν. Έκρινε ότι τα εγκλήματα δεν είναι πολιτικά και πως η σχετική διάταξη του νόμου είναι συνταγματική.

    Επίσης, απέρριψε τις ενστάσεις που υπέβαλαν οι πληρεξούσιοι των Τζωρτζάτου, Κωστάρη, Καρατσώλη και Π. Σερίφη και αφορούσαν στη μη νόμιμη κλήτευση του πρώτου και στο αμετάκλητο του παραπεμπτικού βουλεύματος όσον αφορά τους υπόλοιπους, αποφάσισε το Δικαστήριο.

    [03] Μαζικές διαδηλώσεις και σήμερα

    16/3/2003 11:35:00 πμ

    Αντιπολεμικά συλλαλητήρια έχουν προγραμματισθεί να πραγματοποιηθούν και σήμερα, σε περισσότερες από 2.800 πόλεις σε περίπου 100 χώρες, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες. Διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε ελληνικές πόλεις. Συγκεκριμένα, στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί κοινή πορεία οργανώσεων από την πόλη προς τη ναυτική βάση της Σούδας, ενώ αντίστοιχες εκδηλώσεις θα γίνουν στη Λάρισα και το Ακτιο.

    [04] Αποκλεισμένη η Δ. Όχθη

    16/3/2003 11:06:00 πμ

    Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας επέβαλαν πλήρη αποκλεισμό στην Δυτική Όχθη από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, εν όψει της ιουδαϊκής γιορτής Πουρίμ, την Τρίτη, σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο. Όλοι οι δρόμοι που συνδέουν την περιοχή της Δυτικής Όχθης με το Ισραήλ κλείστηκαν. Η ενέργεια αυτή θα καταστήσει αδύνατο για χιλιάδες Παλαιστίνιους εργαζόμενους να φθάσουν στις εργασίες τους εντός Ισραήλ ως την άρση του αποκλεισμού.

    Εν τω μεταξύ, η παλαιστινιακή αστυνομία συνέλαβε έναν Ισραηλινό και τη σύζυγό του από τη Δανία, οι οποίοι είχαν καταφύγει στο Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ, ζητώντας να δοθεί στη γυναίκα η ισραηλινή υπηκοότητα. Μάλιστα, απειλούσαν ότι εάν δεν γινόταν αυτό, ο άνδρας θα αυτοκτονούσε με πυροβόλο όπλο και η σύζυγός του θα ανατιναζόταν με τα εκρηκτικά, με τα οποία είχε ζωστεί.

    Οταν διαπιστώθηκε ότι τα εκρηκτικά ήταν απομίμηση, η παλαιστινιακή αστυνομία έκανε έφοδο και συνέλαβε τους δύο και στη συνέχεια τους παρέδωσε στις ισραηλινές αρχές.

    [05] Βουλευτικές εκλογές στη Φιλανδία

    16/3/2003 11:01:00 πμ

    Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στη Φιλανδία στις 9.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) για τις βουλευτικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων αναμένεται να είναι στήθος με στήθος. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Πάαβο Λίπονεν υπολειπόταν με μικρή διαφορά του Κέντρου, του κυριότερου σχηματισμού της αντιπολίτευσης. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει ως τις 8 το βράδυ.

    Οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα θα ανακοινωθουν αρκετά σύντομα, αλλά το οριστικό αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό αργά το βράδυ. Περίπου 4,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι -εκ των οποίων 205.000 στο εξωτερικό- καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες. Περίπου το 25% είχε ψηφίσει πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας.

    [06] Τελευταία ευκαιρία

    16/3/2003 10:44:00 πμ

    Το διεθνές ενδιαφέρον στρέφεται σήμερα στη διάσκεψη των ΗΠΑ, Βρετανίας, και Ισπανίας στις Αζόρες, καθώς αναμένεται να είναι ίσως και η τελευταία ευκαιρία για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση του Ιράκ. Αύριο λήγει τυπικά το τελεσίγραφο της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου στη Βαγδάτη. Στις Αζόρες, δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας, ενώ κλειστό θα παραμείνει το μοναδικό αεροδρόμιο της νήσου Τερσέιρα, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνάντησης κορυφής των κ.κ. Μπους, Μπλερ και Αθνάρ.

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

    Το αεροδρόμιο, που βρίσκεται στην αμερικανική στρατιωτική βάση Λάζες όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των ηγετών, θα κλείσει για δώδεκα ώρες από τις 11.00 τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδος) για λόγους ασφαλείας, διευκρινίζει το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa.

    Στη συνάντηση των Τζορτζ Μπους, Τόνι Μπλερ και Χοσέ Μαρία Αθνάρ, θα παρίσταται και ο οικοδεσπότης, πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο, εκ των υποστηρικτών της αμερικανικής πολιτικής στο θέμα του Ιράκ. Μάλιστα, ο κ. Μπαρόσο, διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι πιθανότητες να εξερευθεί μία ειρηνική λύση είναι ελάχιστες. Ακόμη όμως και αν υπάρχει μία πιθανότητα στο εκατομμύριο, είπε, εμείς έχουμε την υποχρέωση να προσπαθήσουμε, καθώς αυτό που διακυβεύεται είναι η ασφάλεια και η ελευθερία των κοινωνιών μας.

    Το μεσημέρι αναμένονται οι τρεις ηγέτες

    Σύμφωνα με πηγές του αεροδρομίου στη νήσο Τερσέιρα, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Lusa, οι κ.κ. Τζορτζ Μπους, Χοσέ Μαρία Αθνάρ και Τόνι Μπλερ θα φθάσουν το μεσημέρι στις Αζόρες. Πρώτος αναμένεται να φθάσει, στις 14.50, ώρα Ελλάδας, στην αεροπορική βάση Λαχές ο Αμερικανός πρόεδρος. Είκοσι λεπτά αργότερα, ο Ισπανός πρωθυπουργός, ενώ ο Τόνι Μπλερ θα φθάσει στις 15.20 το μεσημέρι.

    [07] Αντιπολεμική διακήρυξη από Γαλλία, Ρωσία, Γερμανία

    16/3/2003 11:12:00 πμ

    Η Γαλλία, η Ρωσία και η Γερμανία δημοσιοποίησαν το Σάββατο αντιπολεμική διακήρυξη, ζητώντας από κοινού να συγκληθεί επειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, των 15 κρατών-μελών του και να εκτιμήσει το περιεχόμενο της νέας έκθεσης που αναμένεται στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας να παρουσιάσει ο επικεφαλής επιθεωρητής για τον ιρακινό αφοπλισμό, Χανς Μπλιξ.

    Πρόσκληση της Βαγδάτης προς τους επιθεωρητές του ΟΗΕ

    Εξάλλου, στενός συνεργάτης του Σαντάμ Χουσεΐν απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στους δύο επικεφαλής επιθεωρητές του ΟΗΕ για το ιρακινό αφοπλισμό να επισκεφθούν το ταχύτερο δυνατό τη Βαγδάτη για να συζητήσουν με Ιρακινούς επισήμους, ''όλα τα θέματα σε εκκρεμότητα'' ώστε ''να επιτευχθεί η διμερής συνεργασία''.

    Εν τω μεταξύ, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, δήλωσαν ότι το Ιράκ συνεχίζει να καταστρέφει απαγορευμένους πυραύλους αλ-Σαμούντ. Το Ιράκ έχει μέχρι στιγμής καταστρέψει 68 από τους περίπου 120 πυραύλους αλ-Σαμούντ 2 που διαθέτει, αφότου ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ έθεσε την 1η Μαρτίου ως προθεσμία για να αρχίσει η Βαγδάτη την καταστροφή των πυραύλων αυτών.

    Τη Δευτέρα, αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο η ιρακινή πρόσκληση στους επικεφαλής τους να επισκεφθούν τη Βαγδάτη το συντομότερο δυνατόν.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε ραδιοφωνικό του διάγγελμα, εκτίμησε ότι οι ελπίδες να αφοπλιστεί ειρηνικά ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι μηδαμινές, επισημαίνοντας την κρισιμότητα των επόμενων ημερών.

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν παρατήρησε ότι είναι τέτοια η αποφασιστικότητα της Ουάσινγκτον για πόλεμο, ώστε να μετρά τις ημέρες μέχρι την κήρυξή του.

    Πολεμικές προετοιμασίες της Βαγδάτης

    Την ίδια ώρα, το Ιράκ προχωρεί σε πυρετώδεις πολεμικές προετοιμασίες, για να αντιμετωπίσει μια πιθανή αμερικανο-βρετανική επίθεση. Ηδη ο γιος του Σαντάμ Χουσεΐν, Κουσάι, ανέλαβε τη διοίκηση της περιοχής της πρωτεύουσας.

    [08] Ποδηλατικός αγώνας στην Αττική

    16/3/2003 10:37:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Σταδιακή διακοπή κυκλοφορίας γίνεται από την Τροχαία από τις 9 το πρωί στη διαδρομή που θα πραγματοποιηθεί ο ποδηλατικός αγώνας στην περιοχή Αττικής. Οι ποδηλάτες θα ξεκινήσουν από τους Στύλους Ολυμπίου Διός και θα καταλήξουν στη Βάρκιζα μέσω της λεωφόρου Συγγρού, του Αλίμου, της Γλυφάδας, της Βούλας απ' όπου θα στρίψουν δεξιά προς Βουλιαγμένη και θα κινηθούν προς Αγία Μαρίνα, Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Παραλία Αναβύσσου, Παλιά Φώκαια, Θυμάρι, Λεγρενά, Σούνιο, αριστερά προς Λαύριο και θα γυρίσουν από τη διασταύρωση Αγίου Κωνσταντίνου στη διασταύρωση προς Πλάκα, θα φτάσουν στην Ανάβυσσο και θα επιστρέψουν για τον τερματισμό στη Βάρκιζα.

    Η Τροχαία παρακαλεί τους οδηγούς των οχημάτων να αποφεύγουν τη στάθμευση και την κίνηση στην παραπάνω διαδρομή, τις ώρες διεξαγωγής του ποδηλατικού αγώνα και να συνεργάζονται με τους τροχονόμους για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 16 March 2003 - 9:53:08 UTC