Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πανεπιστημιακή κλινική το νοσοκομείο Χαϊδαρίου
  • [02] Σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας
  • [03] Ιστιοφόρο με 179 κιλά κοκαΐνης
  • [04] Δεύτερη αγωγή για το δυστύχημα στον Αλιάκμονα
  • [05] Κοινές επιτροπές για τον Ελληνικό τουρισμό λόγω της κρίσης στο Ιράκ
  • [06] Διπλωματικές επαφές Γ. Παπανδρέου στην Ε.Ε
  • [07] Οι προτεραιότητες της Ελλάδας για το περιβάλλον
  • [08] Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις με επιφύλαξη
  • [09] Έκρηξη βόμβας στο Ριάντ
  • [10] O Ζόραν Ζίβκοβιτς νέος πρωθυπουργός Σερβίας-Μαυροβουνίου
  • [11] Νεκροί ένας Αμερικανός και ένας Καναδός στην Υεμένη
  • [12] Παλαιστίνη: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για θέση πρωθυπουργού
  • [13] Αθώωση Aμερικανο-αιγύπτιου ακτιβιστή
  • [14] Η πρώτη αντίδραση μετά το τελεσίγραφο
  • [15] Σε κλίμα αντεγκλήσεων και παραιτήσεων η συνεδρίαση της Βρετανικής
  • [16] ''Πόλεμος χωρίς δικαιολογία'' λένε Γαλλία-Γερμανία
  • [17] Οι υπέρμαχοι και οι πολέμιοι της πολεμικής τροϊκα
  • [18] Διακόπτει τα δρομολόγια από Κουβέιτ - Τελ Αβίβ η British Airways
  • [19] Τουρκία: Κυβερνητικές συσκέψεις για το Ιράκ
  • [20] Αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση από Παπαρήγα
  • [21] ''Δεν έχουμε άλλη επιλογή'' λέει ο Μίλερ
  • [22] Έτοιμα για βομβαρδισμούς τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα
  • [23] Emporiki Bank: Το νέο πρόσωπο
  • [24] ΕΠΑΕ: Στον Πύργο ο αγώνας Ολυμπιακός-Αρης
  • [25] Την Πέμπτη η κλήρωση για τα ημιτελικά Κυπέλλου Ελλάδος
  • [26] Διάψευση Στεφανή για κρούσμα πνευμονίας στην Ελλάδα

    [01] Πανεπιστημιακή κλινική το νοσοκομείο Χαϊδαρίου

    18/3/2003 3:23:00 μμ

    Ως Πανεπιστημιακό θα λειτουργήσει το νοσοκομείο Χαϊδαρίου, το οποίο έχει ενταχθεί στο 3ο Περιφερειακό Σύστημα Υγείας Αττικης. Οι βασικές κλινικές του νέου νοσοκομείου θα αρχίσουν να λειτουργούν σε δύο έως τρεις μήνες, όπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Υγείας Κώστας Στεφανής και Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, παρουσία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μπαμπινιώτη. Επίσης, έως το τέλος του έτους θα έχουν μεταφερθεί από άλλα νοσοκομεία πανεπιστημιακές κλινικές διαφόρων ειδικοτήτων, ώστε το νοσοκομείο να μπορεί να εφημερεύει.

    Παράλληλα, θα προκηρυχθούν και νέες θέσεις πανεπιστημιακών γιατρων, ενώ στο νοσοκομείο θα εργάζονται και γιατροί του ΕΣΥ. Από το 2004 το νοσοκομείο θα είναι σε θέση να παρέχει εκπαιδευτικό έργο.

    [02] Σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας

    18/3/2003 1:20:00 μμ

    Βελτιώνεται ο καιρός από σήμερα, μετά το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που έπληξε ολόκληρη τη χώρα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν από το βράδυ, ενώ αύριο θα σημειωθεί μικρή άνοδος της θερμοκρασίας. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά σ' ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο με εξαίρεση το δρόμο Γρεβενών -Μετσόβου, όπου υπάρχουν χιόνια.

    Αρχισε η καταγραφή ζημιών

    Στο νομό Ιωαννίνων κανονικά λειτούργησαν τα σχολεία, καθώς είχαμε ύφεση των καιρικών φαινομένων, ενώ ανοιχτοί είναι όλοι οι δρόμοι.

    Αντίθετα στην Ανδρο δεν λειτούργησαν τα σχολεία, καθώς έχουν προκληθεί ιδιαίτερα σοβαρές ζημιές.

    Δεμένα, πάντως, παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια, ενώ στον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια εκτελούνται μόνον με πλοία κλειστού τύπου. Κανονικά διεξάγονται από το πρωί και τα δρομολόγια των επιβατικών πλοίων από τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης προς Θάσο και Σαμοθράκη, αντίστοιχα.

    Συνεργεία των δήμων και των νομαρχιών άρχισαν την καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να προχωρήσουν στο έργο της αποκατάστασης.

    Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των Χανίων

    Σοβαρά προβλήματα κυρίως στο οδικό δίκτυο του νομού Χανίων έχουν προκαλέσει οι ραγδαίες βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών.

    Στην εθνική οδό Χανίων-Ηρακλείου στο ύψος του Αγίου Φανουρίου το ένα ρεύμα κυκλοφορίας σκεπάστηκε από βράχους και πέτρες, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση μηχανημάτων για να καθαρίσει ο δρόμος.

    Καταπτώσεις βράχων σημειώθηκαν ακόμα στο Καλάμι, τον Σταλό και τον Πλατανιά, όπου η κυκλοφορία των οχημάτων γινόταν με ιδιαίτερη προσοχή.

    Σε πολλούς δρόμους η στάθμη του νερού ανέβηκε με αποτέλεσμα δεκάδες αυτοκίνητα να ακινητοποιηθούν.

    Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων ενημερώνει τους Χανιώτες για τις καιρικές συνθήκες στο νομό.

    Λόγω των καθιζήσεων και των κατολισθήσεων, σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου, συνίσταται στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

    [03] Ιστιοφόρο με 179 κιλά κοκαΐνης

    18/3/2003 7:05:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Στο Λιμεναρχείο Ηρακλείου συνεχίζει να ανακρίνεται ο 28χρoνος Ηλίας Κοβατζής, γυμναστής και ιστιοπλόος ο οποίος συνελήφθη και φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση του ιστιοφόρου "FARAWAY" που κατελήφθη στην Κάσο με 179 κιλά κοκαΐνης. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει προσαγωγές άλλων πέντε ατόμων από το Ηράκλειο, και δύο από τα Χανιά και εξετάζεται η συμμετοχή τους στην όλη υπόθεση. Το 14μετρο ιστιοφόρο με 179 κιλά κοκαΐνης και πλήρωμα τους Αντώνη Βλαχόπουλο 31 χρόνων και Μάρκο Σπυρόπουλο 33 ετών, προσέγγισε στο λιμάνι της Κάσου. Είχε ξεκινήσει από τη Βαρκελώνη με πιθανό προορισμό του το Λίβανο.

    Με εντολή του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος αντιναυάρχου Χρ. Δελημιχάλη και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργου Ανωμερίτη στην Κάσο μετέβησαν ανώτατοι αξιωματικοί του ΛΣ προκειμένου να ερευνήσουν την υπόθεση σε βάθος, ενώ παράλληλα έχουν ζητηθεί στοιχεία για το σκάφος και από ξένες διωκτικές υπηρεσίες.

    [04] Δεύτερη αγωγή για το δυστύχημα στον Αλιάκμονα

    18/3/2003 5:52:00 μμ

    Kατατέθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσ/νίκης, δεύτερη αγωγή κατά του ΚΤΕΛ νομού Θεσσαλονίκης για το δυστύχημα στον ποταμό Αλιάκμονα. Την αγωγή κατέθεσε η χήρα του Κωνσταντίνου Τουλούπη, Ευαγγελία και η κόρη του Ελένη οι οποίες διεκδικούν περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ. Οι δύο γυναίκες διεκδικούν τα χρήματα για ψυχική οδύνη και για στέρηση διατροφής όσον αφορά την Ελένη Τουλούπη η οποία φοιτά στο τμήμα Ιταλικής φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και αδυνατεί πλέον να αντεπεξέλθει στις ανάγκες διαβίωσης. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη αγωγή κατατέθηκε από τους συγγενείς του 54χρονου εκπαιδευτικού Βασίλη Νάσιουτζικ.

    [05] Κοινές επιτροπές για τον Ελληνικό τουρισμό λόγω της κρίσης στο Ιράκ

    18/3/2003 3:51:00 μμ

    Σε αποτελεσματικότερο συντονισμό των ενεργειών τους στον τομέα της προβολής προχωρούν ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και οι ιδιωτικοί τουριστικοί φορείς σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό από τον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΤ, δημιουργούνται τέσσερις κοινές επιτροπές.

    Αναλυτικότερα, οι επιτροπές αυτές θα ασχοληθούν με:

    Την κατάρτιση, τον προγραμματισμό και την προώθηση των συνεργιακών προγραμμάτων που θα προωθήσει ο ΕΟΤ μαζί με tour operators του εξωτερικού μόλις ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο Ιράκ (βασικά μετά τη λήξη του επερχόμενου πολέμου). Όπως έχει τονίσει ο υπουργός Ανάπτυξης Α.Τσοχατζόπουλος, θα καταβληθεί κοινή διαφημιστική προσπάθεια στις ξένες αγορές, ώστε να καλυφθεί το όποιο χαμένο έδαφος λόγω χρονικής μετάθεσης των κρατήσεων. Τις ποικίλες προωθητικές ενέργειες και την εξειδικευμένη διαφήμιση του ελληνικού τουρισμού, παράλληλα και επιπρόσθετα από την προγραμματισμένη καμπάνια του ΕΟΤ, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της τελευταίας, κυρίως μετά τον πόλεμο. Την εντατικοποίηση των ενεργειών δημοσίων σχέσεων και παράλληλων ενεργειών, ιδίως των επαφών με τον τουριστικό Τύπο και άλλους παράγοντες διαμόρφωσης της κοινής γνώμης. Την εξέταση αιτημάτων συνέργιας, συμμετοχής στην καμπάνια και ενίσχυσης συλλόγων και ιδιωτικών φορέων.

    [06] Διπλωματικές επαφές Γ. Παπανδρέου στην Ε.Ε

    18/3/2003 3:51:00 μμ

    Σειρά διπλωματικών επαφών έχει από τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, ενώ το απόγευμα θα προεδρεύσει στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το οποίο θα προετοιμάσει τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των ''15''. Το βράδυ της Δευτέρας, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε για μία περίπου ώρα με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου και εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέ Σολάνα καθώς και με τον Επίτροπο Κρις Πάτεν, αρμόδιο για τις εξωτερικές σχέσεις.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναζητήθηκαν τα πιθανά σημεία συμφωνίας, στα οποία θα μπορούσαν να καταλήξουν οι ''15'', ενώ επίκειται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η πολεμική σύρραξη στο Ιράκ, χωρίς όμως να υπάρξουν ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα, όπως ανέφεραν καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές.

    Το πρωί, προήδρευσε στο Συμβούλιο Συνεργασίας ΕΕ -Ουκρανίας, ενώ το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών έλαβε μέρος -για πρώτη φορά από το διορισμό του- στις εργασίες της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης.

    Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις Βρυξέλλες, δύο 24ωρα πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, είναι και η ακύρωση της συνάντησης που επρόκειτο να έχουν την Πέμπτη οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ''15'' με τον πρόεδρο της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης, Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, την ακύρωση της συνάντησης ζήτησε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, εκτιμώντας ότι εν μέσω της κρίσης στο Ιράκ, δεν θα ήταν σκόπιμο οι ''15'' να συζητούν τα θέματα της μεταρρύθμισης των θεσμών της ΕΕ.

    Από την κρίσιμη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των ''15'' θα απουσιάσει ο Βρετανός υπουργός Τζακ Στρο, ο οποίος παρέμεινε στο Λονδίνο, για να συμμετάσχει στη σχετική με το Ιράκ κοινοβουλευτική συνεδρίαση.

    [07] Οι προτεραιότητες της Ελλάδας για το περιβάλλον

    18/3/2003 5:16:00 μμ

    Την πρόθεση της Ελληνικής Προεδρίας ''να διαφυλάξει το περιβάλλον, σε μία σημαντική και δύσκολη περίοδο - κατά την οποία η ΕΕ υποδέχεται δέκα νέα μέλη - ως βασικό παράγοντα για τη μελλοντική ευημερία και ποιότητα ζωής'', υπογράμμισε την Τρίτη στις Βρυξέλλες η υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων Βάσω Παπανδρέου, παρουσιάζοντας στο Ευρωκοινοβούλιο τις προτεραιότητες στον τομέα της. Οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας για το περιβάλλον, προωθούν τους βασικούς στόχους της στρατηγικής της ΕΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη (σχετικά συμπεράσματα του Γκέτεμποργκ, καθώς και του 6ου Κοινοτικού Προγράμματος Δράσης για το περιβάλλον), ενώ συνεχίζουν και ενισχύουν το νομοθετικό έργο του Συμβουλίου.

    Ηδη, το Συμβούλιο Περιβάλλοντος στην προηγούμενη συνεδρίασή του (4 Μαρτίου) υπό την προεδρία της Β. Παπανδρέου υιοθέτησε την οδηγία για τη συμμετοχή του κοινού σε σχέδια και προγράμματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, ενώ σημείωσε πρόοδο σε άλλα θέματα προτεραιότητας, όπως το κοινοτικό πρόγραμμα για την παρακολούθηση των δασών και δασικών οικοσυστημάτων και για τη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

    Προώθησε, επίσης, τις προτάσεις του για την ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής διάστασης στη διαδικασία της Λισαβόνας και την εξισορρόπηση μεταξύ των τριών διαστάσεων της αειφορίας, δηλαδή την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.

    Οπως ανέφερε η Β. Παπανδρέου, η Eλληνική προεδρία φιλοδοξεί στους επόμενους μήνες να προωθήσει το νομοθετικό έργο σε σημαντικούς τομείς όπως η οδηγία για ένα σύστημα περιβαλλοντικής ευθύνης και αποκατάστασης περιβαλλοντικής ζημιάς στη βάση της αρχής ''ο ρυπαίνων πληρώνει'', το σύστημα χρηματοοικονομικής ασφάλειας και εγγυήσεων και το πεδίο εφαρμογής για τα προστατευόμενα είδη και τους φυσικούς οικοτόπους, καθώς και η οδηγία για τα νερά κολύμβησης.

    Οσον αφορά τις διεθνείς συναντήσεις, η Ελληνίδα υπουργός αναφέρθηκε στη σημαντική δραστηριότητα της προεδρίας προκειμένου να δώσει συνέχεια στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΕΕ στο Γιοχάνεσμπουργκ, μεταφέροντας ένα ισχυρό μήνυμα ότι ''η Ευρώπη επιθυμεί να διατηρήσει ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο για την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος''.

    Εκανε επίσης ειδική μνεία στην 5η πανευρωπαϊκή υπουργική διάσκεψη για ''το περιβάλλον στην Ευρώπη'' που θα πραγματοποιηθεί στο Κίεβο (21-23 Μαΐου), την οποία έχει εντάξει στις βασικές της προτεραιότητες η προεδρία.

    [08] Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις με επιφύλαξη

    18/3/2003 12:37:00 μμ

    Απέρριψε το δικαστήριο την ένσταση της υπεράσπισης για αφαίρεση προανακριτικού υλικού από τη δικογραφία, κρίνοντας ότι, τόσο οι λήψεις των καταθέσεων και απολογιών, όσο και τα ευρήματα των εργαστηριακών εξετάσεων, για τα οποία διενεργήθηκαν έλεγχοι από επίσημα εργαστήρια, δεν αποτελούν λόγο ακυρότητας της προδικασίας. Το δικαστήριο, ωστόσο, επιφυλάχθηκε ως προς το αν θα γίνει αποδεικτική χρήση των καταθέσεων και απολογιών των κατηγορουμένων. Όπως είπε ο πρόεδρος, εκφωνώντας την απόφαση του δικαστηρίου, στην περίπτωση, που αποδειχθούν βάσιμοι οι ισχυρισμοί κατηγορουμένων περί ψυχολογικών και άλλων πιέσεων, που δέχθηκαν, το δικαστήριο δε θα αναγνώσει τις καταθέσεις και τις απολογίες.

    Αβάσιμο το αίτημα

    Επίσης, το δικαστήριο έκρινε αβάσιμο το αίτημα για αποβολή των συνηγόρων πολιτικής αγωγής της υπόθεσης Κωνσταντίνου Ανδρουλιδάκη, καθώς κρίθηκε ότι στους κατηγορούμενους αποδίδεται πρόθεση στην πράξη τους, ενώ στους γιατρούς του Ευαγγελισμού, που διεκδίκησαν και κέρδισαν αποζημίωση οι συγγενείς του εκλιπόντος εισαγγελέα, αποδόθηκε αμέλεια για το θάνατό του.

    [09] Έκρηξη βόμβας στο Ριάντ

    18/3/2003 7:31:00 μμ

    Ένας άνδρας αγνώστων στοιχείων σκοτώθηκε στο Ριάντ, την Τρίτη, μετά την έκρηξη βόμβας σε ένα σπίτι γεμάτο με πυρομαχικά, μετέδωσε το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων, καθώς αυξάνεται η ένταση πρίν απο την επικείμενη επίθεση των ΗΠΑ κατα του Ιράκ. Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι η αστυνομία βρήκε χειροβομβίδες, πιστόλια, 12 καραμπίνες, πυρομαχικά και εκρηκτικά στο σπίτι αυτό. Δυτικοί διπλωμάτες δήλωσαν στο Ρόιτερ ότι η έκρηξη πιθανώς να προκλήθηκε απο έναν Σαουδάραβα που προσπαθούσε να κατασκευάσει μια αυτοσχέδια βόμβα.

    ''Μας είπαν ότι κάποιος που κατασκεύαζε βόμβες είχε ένα ατύχημα σήμερα το πρωί. Τα υλικά που χρησιμοποιούσε εξερράγησαν και πιστεύουμε οτι σκοτώθηκε'', δήλωσε ένας διπλωμάτης.

    Οι κάτοικοι της περιοχής και η αστυνομία απέκλεισαν τους δρόμους που οδηγούν στο σπίτι αυτό σε ένα μεσοαστικό προάστειο του Ριάντ.

    [10] O Ζόραν Ζίβκοβιτς νέος πρωθυπουργός Σερβίας-Μαυροβουνίου

    18/3/2003 5:43:00 μμ

    Ψήφο εμπιστοσύνης στον μεταρρυθμιστή Ζόραν Ζίβκοβιτς έδωσε την Τρίτη το σερβικό κοινοβούλιο για την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Σερβίας-Μαυροβουνίου, σε μια κίνηση που πιστεύεται ότι θα καθησυχάσει τους φόβους της Δύσης για την πρόκληση αστάθειας στη χώρα από ένα κενό εξουσίας μετά τη δολοφονία την περασμένη εβδομάδα του πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς. Συνολικά 128 βουλευτές από τους 250 του κοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ του διορισμού στην πρωθυπουργία του Ζίβκοβιτς, ενώ 100 ψήφισαν κατά.

    [11] Νεκροί ένας Αμερικανός και ένας Καναδός στην Υεμένη

    18/3/2003 1:37:00 μμ

    Πολίτης της Υεμένης πυροβόλησε και σκότωσε έναν Αμερικανό και ένα Καναδό, υπαλλήλους ξένης πετρελαϊκής εταιρίας στην ανατολική Υεμένη, και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Κατά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε εντός της εταιρίας, η οποία δεν κατονομάζεται, στην επαρχία Μαρίμπ, σκοτώθηκε και ένας Υεμενίτης. Η αμερικανική εταιρία Hunt Oil είναι η μοναδική ξένη πετρελαϊκή εταιρία στην επαρχία Μαρίμπ. Τα κίνητρα του δράστη και αυτόχειρα δεν έγιναν γνωστά. ''Η αυξανόμενη ένταση λόγω της ιρακινής κρίσης καθώς και η αυξανόμενη απειλή για τρομοκρατικές επιθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των Καναδών περισσότερο τώρα'', δήλωσε αξιωματούχος. Στην Υεμένη έχουν πραγματοποιηθεί οι μεγαλύτερες ειρηνικές αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στην Μέση Ανατολή για την ιρακινή κρίση και την ισραηλο-παλαιστινιακή διαμάχη.

    [12] Παλαιστίνη: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για θέση πρωθυπουργού

    18/3/2003 1:25:00 μμ

    O Γιάσερ Αραφάτ

    Το παλαιστινιακό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα στη Ραμάλα νομοσχέδιο για τη δημιουργία θέσης πρωθυπουργού μετά την επίτευξη συμβιβασμού με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ σχετικά με τις τροποποιήσεις επί των εξουσιών του μελλοντικού επικεφαλής της παλαιστινιακής κυβέρνησης. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 69 ψήφους υπέρ, μία κατά και μία αποχή. Στο μεταξύ, υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του 25χρονος Παλαιστίνιος που είχε τραυματιστεί χθες στο στήθος από ισραηλινά πυρά στο Χαν Γιούνες στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στη διάρκεια της κηδείας ενός συμπατριώτη του που σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό, ανακοίνωσαν παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές.

    [13] Αθώωση Aμερικανο-αιγύπτιου ακτιβιστή

    18/3/2003 12:36:00 μμ

    O Σααντεντίν Ιμπραχίμ

    Η αιγυπτιακή δικαιοσύνη αθώωσε σήμερα τον Aμερικανο-αιγύπτιο Σααντεντίν Ιμπραχίμ μετά την επανεκδίκαση για δεύτερη φορά της υπόθεσής του, η οποία έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις μεταξύ της Αιγύπτου και της Ουάσινγκτον. Μεταξύ των κατηγοριών που αντιμετώπιζε ο Ιμπραχίμ είναι δυσφήμιση της Αιγύπτου και παράνομη αποδοχή κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Ιμπραχίμ αφέθηκε ελεύθερος τον Δεκέμβριο, αφού τον Ιούλιο είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη επτά ετών μετά την πρώτη επανεκδίκαση της υπόθεσής του.

    Ο 64χρονος Ιμπραχίμ, καθηγητής Κοινωνιολογίας, ήταν διευθυντής του Κέντρου Αναπτυξιακών Μελετών Ιμπν Χαλντούμ, για την προώθηση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του πολίτη. Το κέντρο αυτό δε λειτουργεί πια.

    Η Ουάσινγκτον είχε διαμαρτυρηθεί για την καταδίκη του Ιμπραχίμ, απειλώντας ότι δεν θα επιτρέψει την χορήγηση επιπλέον οικονομικής βοήθειας προς την Αίγυπτο.

    [14] Η πρώτη αντίδραση μετά το τελεσίγραφο

    18/3/2003 6:37:00 μμ

    Τη δυσαρέσκεια του Κρεμλίνου για το τελεσίγραφο των ΗΠΑ, εξέφρασε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο Μπους, ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Νωρίτερα, η Βαγδάτη απέρριψε το τελεσίγραφο Μπους προς το Σαντάμ Χουσείν και τους γιους του να εγκαταλείψουν τη χώρα ως τα ξημερώματα της Πέμπτης. "Η Ελλάδα δεν πρόκειται να εμπλακεί στον πόλεμο κατά του Ιράκ" ξεκαθάρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Τριγμούς στην κυβέρνηση Μπλερ, δημιουργεί η απόφαση της Βρετανίας να συμμετάσχει στη μονομερή δράση κατά του Ιράκ.

    Απόρριψη του τελεσιγράφου από τη Βαγδάτη

    "Το Ιράκ δεν θα επιλέξει τους ηγέτες του, σύμφωνα με τις επιταγές της Ουάσινγκτον του Λονδίνου ή του Τελ Αβίβ αλλά σύμφωνα με τη θέληση του λαού του" ανέφερε χαρακτηριστικά η ιρακινή ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

    "Ντυμένο" με πλάνα του Ιρακινού προέδρου να φορά τη στρατιωτική του στολή, το ρεπορτάζ της κρατικής ιρακινής τηλεόρασης, αναφέρεται σε ανακοίνωση της προεδρίας, σύμφωνα με την οποία, ο Σαντάμ Χουσείν και οι γιοι του, θα παραμείνουν στη χώρα για να πολεμήσουν τους εισβολείς.

    Την Τετάρτη, το πρωί (09.00 ώρα Ελλάδος) θα συνεδριάσει εκτάκτως το ιρακινό κοινοβούλιο.

    Διεθνείς αντιδράσεις

    Μείζονα διεθνή κρίση, δημιουργεί ο πόλεμος στο Ιράκ τόνισε νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός και κάλεσε τους Έλληνες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

    Νωρίτερα σε έντονα φορτισμένο κλίμα λόγω παραιτήσεων και αντεγκλήσεων ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση της βρετανικής βουλής.

    "Η κρίση στο Ιράκ, θα προσδιορίσει το είδος της διεθνούς πολιτικής για μία ολόκληρη γενιά" επεσήμανε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Τόνι Μπλερ.

    Η μονομερής δράση κατά του Ιράκ, δημιουργεί πολλά και διαφορετικά διπλωματικά στρατόπεδα.

    Τη θέληση της να βρεθεί στο πλευρό της πολεμικής τροϊκα, εξέφρασε σήμερα, δια στόματος του πρωθυπουργού της η Δανία.

    Η Γαλλία θα βοηθήσει σε μία επιχείρηση κατά του Ιράκ, σε περίπτωση που ο Σαντάμ Χουσέιν, κάνει χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων, δήλωσε στο CNN ο Γάλλος πρέσβης στις ΗΠΑ, Ζαν Νταβίντ Λετίντ.

    Το χθεσινό πολεμικό διάγγελμα Μπους

    Κατά το χθεσινό του τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρόεδρος Μπους, έστειλε τελεσίγραφο προς στον Σαντάμ Χουσείν να αποχωρήσει μαζί με τους γιους του εντός 48 ωρών, αλλιώς η χώρα του θα δεχτεί επίθεση.

    Επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί παρακάμπτει το ΣΑ, υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι όλες οι διπλωματικές προσπάθειες του παρελθόντος για τον αφοπλισμό του Σαντάμ απέτυχαν.

    Παράλληλα, κάλεσε τους Ιρακινούς στρατιώτες να μην αντισταθούν στα στρατεύματά του σε περίπτωση εισβολής, να μην καταστρέψουν τις πετρελαιοπηγές, καθώς και να μην χρησιμοποιήσουν όπλα μαζικής καταστροφής. Διάγγελμα Μπους

    [15] Σε κλίμα αντεγκλήσεων και παραιτήσεων η συνεδρίαση της Βρετανικής Βουλής

    18/3/2003 4:39:00 μμ

    Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, μετά από τις παραιτήσεις πέντε στελεχών της κυβέρνησης Μπλερ, διεξάγεται στη Βρετανία η κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής, με αντικείμενο την ιρακινή κρίση. "Η κρίση στο Ιράκ, θα προσδιορίσει το είδος της διεθνούς πολιτικής για μία ολόκληρη γενιά" δήλωσε κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο Τόνι Μπλερ και αναφέρθηκε επιγραμματικά στις αλλαγές που αυτή συνιστά στη λειτουργία των Ηνωμένων Εθνών, τις σχέσεις της Ευρώπης, με τις ΗΠΑ αλλά και τις σχέσεις που διέπουν τα μέλη της Ε.Ε.

    Χιονοστιβάδα παραιτήσεων

    Πλήγμα για την κυβέρνηση Μπλερ αποτελούν οι παραιτήσεις του Ρόμπιν Κουκ, αρμόδιου για τις σχέσεις της κυβέρνησης με το κοινοβούλιο και πρώην υπουργού Εξωτερικών, του Λόρδου Φίλιπ Χαντ, υφυπουργού Υγείας, του Τζον Ντέναμι υφυπουργού Εσωτερικών, του Μπομπ Μπλίζαρντ, βουλευτή και σύμβουλο του υπ. Εργασίας και Συντάξεων και της Ανν Καμπελ, βουλευτού και συμβούλου αρμοδίου για το εμπόριο και τη βιομηχανία.

    Ένας ακόμα βουλευτής των Εργατικών που είχε τις αρμοδιότητες του ιδιωτικού κοινοβουλευτικού γραμματέα, ο Αντριου Ριντ, είχε παραιτηθεί στις 9 Μαρτίου για τους ίδιους λόγους.

    Ανακάλεσε την απόφαση της η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης

    Στο μεταξύ την απόφαση της να παραμείνει στη βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλερ Σορτ.

    Η Σορτ είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί εάν η Βρετανία συμμετάσχει σε πόλεμο εναντίον του Ιράκ χωρίς εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Η απόφαση της Κλερ Σορτ θα ανακουφίσει τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, καθώς προσπαθεί να διατηρήσει την ενότητα της κυβέρνησης και του κόμματός του για τη στήριξη της συμπαράταξής του με την φιλοπόλεμη πολιτική της Ουάσινγκτον.

    [16] ''Πόλεμος χωρίς δικαιολογία'' λένε Γαλλία-Γερμανία

    18/3/2003 2:04:00 μμ

    ''Δεν υπάρχει δικαιολογία για μία μονομερή απόφαση προσφυγής στον πόλεμο'' εναντίον του Ιράκ δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ και υπογράμμισε ότι το Ιράκ δεν αντιπροσωπεύει σήμερα μία άμεση απειλή, τέτοια που να δικαιολογεί άμεσα έναν πόλεμο''. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Γερμανού Καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος επισήμανε ότι τα Ηνωμένα Έθνη ''παραμένουν το πλαίσιο'' για την ειρηνική διευθέτηση της ιρακινής κρίσης.

    Η προσφυγή στον πόλεμο ''αποτελεί μία πολύ σοβαρή απόφαση, ενώ ο αφοπλισμός του Ιράκ βρίσκεται σε εξέλιξη και οι επιθεωρήσεις απέδειξαν ότι αποτελούσαν μία αξιόπιστη εναλλακτική λύση για τον αφοπλισμό της χώρας αυτής'', δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας απαντώντας στο τελεσίγραφο που απηύθυνε τα ξημερώματα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους προς το Ιράκ. ''Πρόκειται για μία απόφαση που υπονομεύει για το μέλλον τις μεθόδους ειρηνικής επίλυσης των κρίσεων που θα συνδέονται με τη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής'', πρόσθεσε. ΄

    Ο Ζακ Σιράκ απηύθυνε επίσης προειδοποίηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για την τάση τους να απομακρυνθούν από το πλαίσιο νομιμότητας των Ηνωμένων Εθνών και να δώσουν προτεραιότητα στη στρατιωτική ισχύ έναντι του δικαίου. ''Η απομάκρυνση από τη νομιμότητα των Ηνωμένων Εθνών, η προτεραιότητα της στρατιωτικής ισχύος έναντι του δικαίου σημαίνει την ανάληψη βαριάς ευθύνης'', δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

    ''Η Γαλλία απευθύνει έκκληση προς κάθε χώρα να αναλάβει τις ευθύνες της ώστε να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα και υπέρ της διαφύλαξης της ενότητας του Συμβουλίου Ασφαλείας παραμένοντας εντός του πλαισίου που θέτει η απόφαση 1441'', πρόσθεσε.

    Ο Ζακ Σιράκ επισήμανε ότι ''τη θέση της Γαλλίας συμμερίζεται η μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας'' στην άρνηση ενός άμεσου πολέμου. ''Οι τελευταίες συζητήσεις έδειξαν σαφώς ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν ήταν διατεθειμένο , υπό τις παρούσες συνθήκες, να στηρίξει μία εσπευσμένη πορεία προς τον πόλεμο'', είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας απαντώντας στον Αμερικανό ομόλογό του που προσήψε στο Παρίσι ότι προκάλεσε τη διαίρεση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    ''Η Γαλλία ενήργησε στο όνομα της πρωτοκαθεδρίας του δικαίου και με βάση τις ιδέες της για τις σχέσεις ανάμεσα στους λαούς και τις χώρες'', είπε ο Ζακ Σιράκ.

    ''Ο,τι και να συμβεί τις επόμενες ημέρες ή τις επόμενες εβδομάδες, μπορείτε να υπολογίζετε στην κυβέρνησή μου ώστε να δοθεί στην ειρήνη και η παραμικρή ευκαιρία που θα παρουσιασθεί. Τα Ηνωμένα έθνη παραμένουν το πλαίσιο αυτών των προσπαθειών", δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος.

    Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ επανέλαβε επίσης ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για έναν πόλεμο εναντίον του Ιράκ και ότι δεν υπάρχει λόγος για τον τερματισμό των επιθεωρήσεων αφοπλισμού. '

    "Το ερώτημα που έθετα και θέτω είναι: το μέγεθος της απειλής που προέρχεται από τον ιρακινό δικτάτορα δικαιολογεί ένας πόλεμο που θα προκαλέσει βέβαιο θάνατο χιλιάδων αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών; Η απάντησή μου ήταν και είναι: όχι'' είπε χαρακτηριστικά ο Σρέντερ.

    [17] Οι υπέρμαχοι και οι πολέμιοι της πολεμικής τροϊκα

    18/3/2003 5:16:00 μμ

    Η μονομερής επίθεση κατά του Ιράκ, εκτός των κανόνων του διεθνούς δικαίου, δημιουργεί μείζονα κρίση και αναμφισβήτητα πολλά στρατόπεδα. Στο πλευρό των ΗΠΑ έσπευσαν να ταχθούν Αυστραλία, Ιαπωνία και Πολωνία και Δανία, ενώ στην Αγκυρα το νέο υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει εκ νέου σχέδιο απόφασης για έγκριση χρήσης τουρκικού εδάφους από τις αμερικανικές δυνάμεις. "Ο επικείμενος πόλεμος κατά του Ιράκ, θα πλήξει την ενότητα του διεθνούς άξονα κατά της τρομοκρατίας" εκτίμησε, νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ.

    Διεθνείς αντιδράσεις

    Η Ελλάδα δεν πρόκειται να εμπλακεί στον πόλεμο κατά του Ιράκ, ξεκαθάρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά την έκτακτη διυπουργική σύσκεψη, με αφορμή τις εξελίξεις στο Ιράκ.

    "Οι ελπίδες για να αποφευχθεί ο πόλεμος είναι μηδαμινές", εκτίμησε ο Κώστας Σημίτης και κάλεσε τον ελληνικό λαό να διατηρήσει την ψυχραιμία του.

    Νωρίτερα, τη θέληση της να συμμετάσχει στον πόλεμο που θα εξαπολύσουν ΗΠΑ και Βρετανία εξέφρασε η κυβέρνηση της Δανίας.

    "Ήρθε ο καιρός να πάρουμε θέση για τον πόλεμο και για την ένοπλη δράση της Δανίας σε αυτόν' ανακοίνωσε ενώπιον του κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός της χώρας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

    Αντίθετα, ο Καναδάς απέκλεισε τη συμμετοχή του σε μια στρατιωτική επέμβαση χωρίς το πράσινο φως του ΟΗΕ, ενώ και η Ινδονησία, το πολυπληθέστερο μουσουλμανικό κράτος, έσπευσε να καταδικάσει το αμερικανικό τελεσίγραφο προς το Ιράκ.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του αραβικού συνδέσμου, ο οποίος κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι ενεργεί εκτός των ορίων της διεθνούς νομιμότητας.

    Αντιστρόφως ανάλογο το μεγέθος της ιρακινής απειλής με το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, χαρακτήρισε νωρίτερα ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Τ"ο μέγεθος της απειλής που προέρχεται από τον ιρακινό δικτάτορα" Σαντάμ Χουσεΐν δεν δικαιολογεί έναν πόλεμο και τον θάνατο χιλιάδων αθώων", είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός καγκελάριος.

    [18] Διακόπτει τα δρομολόγια από Κουβέιτ - Τελ Αβίβ η British Airways

    18/3/2003 5:07:00 μμ

    Διακόπτει, τις πτήσεις της από Κουβέιτ και Τελ Αβιβ, η British Airways. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας και μέχρι νεοτέρας, σήμερα θα πραγματοποιηθεί η τελευταία πτήση Κουβέιτ - Λονδίνο μέσω Κύπρου, ενώ αύριο θα σημάνει και η προσωρινή διακοπή των δρομολογίων της από και προς το Τελ Αβίβ. Η εταιρεία, έκρινε επιβεβλημένη αυτήν την κίνηση, μετά την ταξιδιωτική οδηγία του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία καλούσε τους Βρετανούς να εγκαταλείψουν το Κουβέιτ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Καμία αλλαγή για τα δρομολόγια της Air France και της Lufthansa δεν έχει για την ώρα ανακοινωθεί.

    [19] Τουρκία: Κυβερνητικές συσκέψεις για το Ιράκ

    18/3/2003 3:01:00 μμ

    Η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας συνεδριάζει αυτή την ώρα κεκλεισμένων των θυρών, πριν από την προγραμματισμένη επείγουσα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα αποφασίσει εάν θα παράσχει την πολυσυζητημένη υποστήριξη στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ. Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που είχε προγραμματισθεί αρχικά για το πρωί, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μετά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης υπό τον Ταγίπ Ερντογάν στην τουρκική Εθνοσυνέλευση το απόγευμα, όπως έγινε γνωστό από κοινοβουλευτικές πηγές.

    Εν μέσω αντιπαραθέσεων

    Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της απερχόμενης κυβέρνησης και βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Ερτουγκρούλ Γιαλτσινμπαγίρ, η κυβέρνηση ενδέχεται να υποβάλει μία πρόταση για τη χρήση του εναερίου χώρου της Τουρκίας από τους Αμερικανούς και στη συνέχεια ένα δεύτερο κείμενο για την ανάπτυξη Aμερικανών στρατιωτών στο τουρκικό έδαφος. ''Η κυβέρνηση ενδέχεται επίσης να συνδυάσει και τα δύο'', δήλωσε.

    Ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ, σε δηλώσεις του που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, κατήγγειλε ότι η χώρα του σύρεται στο να υποστηρίξει τους Αμερικανούς παρά τη θέλησή της και χαρακτηρίζει την κατάσταση αυτή ''ταπεινωτική''. ''Η Τουρκία σύρεται και εξαναγκάζεται να συνεργασθεί παρά τη θέλησή της. Είναι μία ταπεινωτική κατάσταση'', αναφέρει ο Μπαϊκάλ, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

    Την 1η Μαρτίου η τουρκική Εθνοσυνέλευση είχε απορρίψει με πλειοψηφία τριών ψήφων την πρόταση της κυβέρνησης για την ανάπτυξη 62.000 Aμερικανών στρατιωτών στην Τουρκία, προκαλώντας ένταση στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

    Έκτοτε η Ουάσινγκτον αύξησε τις πιέσεις της προς την Αγκυρα να προχωρήσει σε νέα ψηφοφορία για το θέμα της ανάπτυξης αμερικανών στρατιωτών στο τουρκικό έδαφος, ή τουλάχιστον για ένα πράσινο φως στη χρήση του τουρκικού εναερίου χώρου.

    Όπως είπε ο Μπαϊκάλ, η ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση για την παροχή διευκολύνσεων στις πολεμικές επιχειρήσεις των Αμερικανών ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

    [20] Αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση από Παπαρήγα

    18/3/2003 7:54:00 μμ

    Την άμεση, προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, πάνω στο ζήτημα της ελληνικής συμμετοχής στον "άδικο" πόλεμο κατά του Ιράκ, ζητά η γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, η κ. Παπαρήγα αναφέρει ότι "η κυβέρνηση της χώρας μας συμμετέχει σε αυτόν τον πόλεμο παρέχοντας διευκολύνσεις στις ΗΠΑ με τη λειτουργία της βάσης της Σούδας, τη χρησιμοποίηση ελληνικών πληρωμάτων στις πτήσεις των AWACS, την παρουσία φρεγάτας στον Περσικό Κόλπο και μια σειρά άλλες ενέργειες και μάλιστα χωρίς να έχει έστω και την τυπική έγκριση της Βουλής".

    Αναφερόμενη στην επικείμενη πολεμική επιχείρηση, η γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος τονίζει ότι "οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προχωρούν σ' ένα νέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, σ' έναν άδικο πόλεμο με στόχο τον έλεγχο των πετρελαίων της περιοχής και την επέκταση της στρατιωτικής και γεωπολιτικής κυριαρχίας τους".

    Παράλληλα, με σχετική επίκαιρη ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό η κ. Παπαρήγα τονίζει ότι "η επίκληση της δήθεν υποχρέωσης της Ελλάδας να τηρήσει τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ δεν μπορεί να συγκαλύψει τη συνενοχή της στο έγκλημα". Ρωτά, δε, τον πρωθυπουργό "εάν προτίθεται να κλείσει τη βάση της Σούδας, να αποσύρει το ελληνικό πλοίο από τον Περσικό, να σταματήσει κάθε διευκόλυνση από ξηρά, αέρα και θάλασσα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους της για να πραγματοποιήσουν τον βρώμικο πόλεμο κατά του Ιράκ".

    [21] ''Δεν έχουμε άλλη επιλογή'' λέει ο Μίλερ

    18/3/2003 12:51:00 μμ

    ''Ο πρόεδρος Μπούς δεν είχε άλλη επιλογή από το να προχωρήσει σε στρατιωτική δράση , για να αφοπλίσει το Ιράκ.'' Αυτό τόνισε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τόμας Μίλερ, στο συμπόσιο που διοργανώνει η Βουλή στο Καβούρι, με θέμα ''Η νέα εθνική στρατηγική ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών -κοινή καταπολέμηση της τρομοκρατίας.'' Ο κ.Μίλερ, είπε ότι το θέμα δεν είναι η συνέχιση των επιθεωρήσεων, αλλά ο αφοπλισμός του Ιράκ από όπλα μαζικής καταστροφής.

    [22] Έτοιμα για βομβαρδισμούς τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα

    18/3/2003 12:26:00 μμ

    Πρόγραμμα νυκτερινών βομβαρδισμών διαμορφώνει από την Τρίτη το αμερικανικό αεροπλανοφόρο "Θίοντορ Ρούσβελτ", όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης του πλοίου Ρίτσαρντ Ο' Χάνλον. Το "Χάρι Τρούμαν", το δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο που πλέει στην ανατολική Μεσόγειο, θα διαμορφώσει και αυτό το πρόγραμμά του, αλλά για επιθέσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    ''Εάν ο πόλεμος ξεσπάσει, θα χτυπήσουμε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τους στόχους μας. Αυτό προϋποθέτει ότι θα διατηρούμε την ένταση 24 ώρες το 24ωρο έως ότου η αποστολή ολοκληρωθεί. Και έτσι θα εκτελούμε πτήσεις νυχθημερόν. Για να το καταφέρουμε τα αεροπλανοφόρα διαχώρισαν τα προγράμματά τους σε ημερήσιο και νυκτερινό'', εξήγησε ο κυβερνήτης του πρώτου πλοίου, Ο' Χάνλον.

    Τα δύο αυτά αεροπλανοφόρα διασταυρώθηκαν την Τρίτη στην ανοικτή θάλασσα μαζί με το πλοίο "Τζον Λένταλ" που είναι επιφορτισμένο με τον εφοδιασμό των δύο αεροπλανοφόρων με καύσιμα.

    [23] Emporiki Bank: Το νέο πρόσωπο

    18/3/2003 7:27:00 μμ

    Το νέο πρόσωπο της Εμπορικής Τράπεζας παρουσίασε την Τρίτη ο Πρόεδρος Γιάννης Στουρνάρας. Ένα πρόγραμμα ριζικού μετασχηματισμού και αναδιοργάνωσης της Τράπεζας με την κωδική ονομασία "Πήγασος", που εμπεριέχει 18 διαφορετικά έργα, ενταγμένα σε 5 κύριες θεματικές ομάδες είναι το πολύμορφο εργαλείο, με το οποίο η Εμπορική επιδιώκει να περάσει στην αγορά ένα νέο επιχειρησιακό μοντέλο λειτουργίας.

    Οι πέντε κύριες θεματικές ομάδες:

    Νέο σύστημα διαχείρισης της σχέσης με τον πελάτη Νέα εταιρική ταυτότητα και ανασχεδιασμένα καταστήματα Νέο πρότυπο επιχειρησιακής και εμπορικής λειτουργίας των καταστημάτων Απλοποίηση διαδικασιών Ενίσχυση του ρόλου των εναλλακτικών δικτύων

    Το νέο σύστημα διαχείρισης συνίσταται στη τμηματοποίηση της πελατείας επιχειρήσεων - ιδιωτών βάσει των διακριτών αναγκών των μεγάλων αυτών ομάδων, που αποτελούν τον κορμό του retail banking.

    Με προσφορά μεγάλης ποικιλίας χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών με δυνατότητα εξειδίκευσης ανά πελάτη, με σειρά τυποποιημένων προϊόντων, με ταχεία και φιλική προσωπική εξυπηρέτηση, με ολοκληρωμένες λύσεις μέσα από εξειδικευμένα πακέτα προϊόντων, με ανταγωνιστική τιμολόγηση, και με υπεύθυνους προσωπικούς συμβούλους, θα γίνει αισθητή στην αγορά η αναβάθμιση της σχέσης της Τράπεζας με το κοινό της.

    Το νέο μοντέλο καταστήματος, με τρεις διακριτές ζώνες εξυπηρέτησης του κοινού, ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες ενός εκάστου, σε ένα υπερσύγχρονο και ευχάριστο περιβάλλον, με λειτουργούς πρόθυμους να λύσουν ταχύτατα κάθε πρόβλημα του πελάτη, είναι η νέα εμπειρία του κοινού από την Emporiki Bank.

    Το νέο επιχειρησιακό πρότυπο μπαίνει σε πιλοτική λειτουργία τις πρώτες μέρες του Απριλίου με 15 υποκαταστήματα και θα επεκταθεί στο υπόλοιπο δίκτυο της Τράπεζας μέχρι το τέλος του 2004.

    [24] ΕΠΑΕ: Στον Πύργο ο αγώνας Ολυμπιακός-Αρης

    18/3/2003 5:40:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Το γήπεδο του Πύργου όρισε σήμερα η ΕΠΑΕ ως έδρα του αγώνα Ολυμπιακού-Αρη, για την 24η ημέρα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' Εθνικής κατηγορίας, ο οποίος θα γίνει την Κυριακή, στις 17.15. Όπως είναι γνωστό, ο Ολυμπιακός έχει τιμωρηθεί από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΑΕ, με αποκλεισμό της έδρας του για δύο αγωνιστικές ημέρες, για τα επεισόδια οπαδών του στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Την Τετάρτη το απόγευμα πρόκειται να εκδικαστεί, από την Δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ, η έφεση του Ολυμπιακού κατά της απόφασης αυτής. Οι "«ερυθρόλευκοι" θα αγωνιστούν στον Πύργο, εφ' όσον δεν "πέσει" η ποινή που τους έχει επιβληθεί.

    [25] Την Πέμπτη η κλήρωση για τα ημιτελικά Κυπέλλου Ελλάδος

    18/3/2003 3:37:00 μμ

    Η κλήρωση για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδος, θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΕΠΟ, την Πέμπτη (11.00). ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Αιγάλεω έχουν εξασφαλίσει ήδη την παρουσία τους στην κληρωτίδα, ενώ η τέταρτη ομάδα θα προκύψει από την αυριανή συνάντηση της Καισαριανής ανάμεσα στον Εθνικό Αστέρα και τον Αρη, με τους Θεσσαλονικείς να φαντάζουν ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί μετά και το 3-1 του πρώτου αγώνα. Μια ώρα αργότερα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, θα γίνει η παρουσίαση του επίσημου διαδικτυακού κόμβου της ΕΠΟ, ενώ την επομένη ο Οτο Ρεχάγκελ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου ενόψει των αγωνιστικών υποχρεώσεων της εθνκής μας ομάδας με την Αυστρία (φιλικός) και τη Βόρεια Ιρλανδία (προκριματικά Euro 2004).

    [26] Διάψευση Στεφανή για κρούσμα πνευμονίας στην Ελλάδα

    18/3/2003 6:35:00 μμ

    "Κανένα κρούσμα άτυπης πνευμονίας, όπως αυτά στις χώρες της νοτιο-ανατολικής Ασίας, δεν έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα", δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Κώστας Στεφανής, διαψεύδοντας κατηγορηματικά πληροφορίες ορισμένων ΜΜΕ ότι ίσως ο θάνατος 23χρονης στην Κομοτηνή οφείλεται στη συγκεκριμένη ασθένεια. Ο κ. Στεφανής επεσήμανε ότι στην Ελλάδα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την περίπτωση κατά την οποία εμφανιστεί κάποιο κρούσμα, επισημαίνοντας ότι κλιμάκιο γιατρών βρίσκεται στο Ελευθέριος Βενιζέλος, το οποίο ενημερώνει σχετικά τους επιβάτες από τις συγκεκριμένες χώρες. Tα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι σε ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε προκύψει.

    Tρία νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στο Ανόι

    Μετά τη Βρετανία και στη Γερμανία εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ασιατικής πνευμονίας σε επιβάτη που έφτασε στη Φρανκφούρτη από τη Σιγκαπούρη. Tρία νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στο Ανόι ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στους 54 ασθενείς, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του γαλλικού νοσοκομείου. Πρόκειται για δυο νοσοκόμες και έναν κινησιοθεραπευτή.

    Οι ιατρικές αρχές της Φρανκφούρτης επιβεβαίωσαν την Τρίτη πως ένας επιβάτης που έφτασε στην πόλη με αεροπλάνο που εκτελούσε την πτήση Νέα Υόρκη-Σιγκαπούρη, πάσχει από την μυστηριώδη άτυπη πνευμονία που έχει προσβάλει εκατοντάδες ανθρώπους στην Ασία και έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον εννιά.

    Το πρώτο κρούσμα στη Γερμανία της ασθένειας που ονομάζεται "Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο", διαγνώστηκε σε έναν 32χρονο γιατρό από τη Σινγκαπούρη, ο οποίος βρίσκεται στην απομόνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Γκαίτε της Φρανκφούρτης και υποβάλλεται σε εξετάσεις από το σαββατοκύριακο.

    Ο γιατρός πιστεύεται πως μολύνθηκε όταν ήρθε σε επαφή με ασθενείς στην Ασία.

    Όταν εκδήλωσε τα πρώτα συμπτώματα βρισκόταν μέσα στο αεροπλάνο. Μόλις έφτασε στη Φρανκφούρτη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μαζί με τη σύζυγο και την πεθερά του.

    Οι άλλοι 235 επιβάτες της πτήσης βρίσκονται σε απομόνωση στα σπίτια τους και έχουν την υποχρέωση να ενημερώσουν τις αρχές αν εμφανίσουν συμπτώματα της ασθένειας.

    Στο Χονγκ Κονγκ ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 111, μέσα σε πέντε ημέρες.

    Η θανατηφόρα αυτή μορφή πνευμονίας εμφανίστηκε, σύμφωνα με τους ειδικούς, στα τέλη της περασμένης χρονιάς στην Κίνα.

    Από την Ασία πέρασε στην Αμερική και την Ευρώπη μέσω των ταξιδιωτών.

    Η Παγκόμσια Οργάνωση Υγείας ανακοίνωσε πως οι πιθανότητες να εξελιχθεί η ασθένεια αυτή σε πανδημία είναι μικρές, όμως παράλληλα εξέδωσε οδηγία προς όλους αυτούς που ταξιδεύουν από και προς την Ασία. Οι αεροπορικές εταιρίες και τα αεροδρόμια σε όλον τον κόσμο έχουν αρχίσει να ελέγχουν τους ταξιδιώτες και να απαγορεύουν την είσοδο σε όσους παρουσιάζουν ανησυχητικά συμπτώματα.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105,8


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 18 March 2003 - 17:57:39 UTC