Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη για την Αθήνα του 2004
  • [02] Προφυλακιστέος ο επιχειρηματίας Α. Κτενάς
  • [03] Ο Κώστας Σημίτης στις Βρυξέλλες
  • [04] Καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση Μομφεράτου
  • [05] Υπόθεση ''Μάτη'' και ''Μομφεράτου'' σήμερα
  • [06] Βρετανία: Συνελήφθησαν τρεις με εκρηκτικά
  • [07] Κούβα: Δεκάδες συλλήψεις για πράξεις συνωμοσίας από τις ΗΠΑ
  • [08] Την Κυριακή αίρεται από τους Ισραηλινούς ο αποκλεισμός των Παλαιστινίων
  • [09] Απορρίπτει η ιρακινή Βουλή το τελεσίγραφο Μπους
  • [10] ΟΗΕ: Τελευταία αναφορά Μπλιξ για το έργο των επιθεωρητών
  • [11] Πάουελ: ''Σαρανταπέντε χώρες στο πλευρό μας''
  • [12] Διεκόπη η σύνοδος της ASEAN ενόψει πολέμου
  • [13] Καντάφι: ''Τρομοκρατικό συμβούλιο το Συμβούλιο Ασφαλείας''
  • [14] Σιμόν Πέρες: ''Δίκαιος ο πόλεμος κατά του Ιράκ''
  • [15] ΗΠΑ: ''Ιρακινοί αξιωματούχοι εγκαταλείπουν το Ιράκ''
  • [16] Kάτω το πετρέλαιο - Πάνω τα χρηματιστήρια
  • [17] Τσάμπιονς Λιγκ: Πρόκριση στα παρά πέντε για τη Ρεάλ
  • [18] Καναδάς: Δύο νέα κρούσματα της άτυπης πνευμονίας
  • [19] Σε καλό δρόμο η έρευνα για εξωγήινους

    [01] Σύσκεψη για την Αθήνα του 2004

    19/3/2003 5:39:00 πμ

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνάντηση του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου με τη δήμαρχο Αθήνας Ντόρα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πλευρών για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται στο Δήμο της Αθήνας, προκειμένου η πρωτεύουσα να υποδεχθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η κα Μπακογιάννη έχει εκτιμήσει τον προϋπολογισμό των Ολυμπιακών παρεμβάσεων για την Αθήνα στα 183 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το φάκελο που κατατέθηκε στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Πολιτισμού. Διευκρινίζεται ότι ο Δήμος θα καλύψει περίπου 52 εκατ. ευρώ, το Δημόσιο 106 εκατ. ευρώ, ενώ 24 εκατ. ευρώ θα εξασφαλιστούν από τον ιδιωτικό τομέα.

    [02] Προφυλακιστέος ο επιχειρηματίας Α. Κτενάς

    19/3/2003 11:37:00 πμ

    Στις φυλακές Κομοτηνής θα οδηγηθεί ο Ανδρέας Κτενάς, μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του σήμερα στην ανακρίτρια Καβάλας. Ο Ανδρέας Κτενάς, ο οποίος κατηγορείται για πέντε κακουργηματικές πράξεις, κρίθηκε προφυλακιστέος, με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα και της ανακρίτριας Καβάλας. Ο επιχειρηματίας, φερεται ως εγκέφαλος της εξαμελούς σπείρας, η οποία διέπραξε ένοπλη διπλή ληστεία σε υποκαταστήματα τραπεζών στην Ελευθερούπολη Καβάλας τον περασμένο Οκτώβριο.

    [03] Ο Κώστας Σημίτης στις Βρυξέλλες

    19/3/2003 12:46:00 πμ

    Με τα σύννεφα του πολέμου να ρίχνουν βαριά τη σκιά τους πάνω από το Ιράκ και την Ε.E. σαφώς διχασμένη ως προς τη σκοπιμότητα της πολεμικής σύρραξης, η πρωτεύουσα του Βελγίου εισέρχεται σταδιακά στο ρυθμό της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Ο Πρωθυπουργός και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά το τρέχον εξάμηνο Κώστας Σημίτης, ο οποίος για το λόγο αυτό βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, το πρωί της Τετάρτης θα έχει μια σειρά από προπαρασκευαστικού χαρακτήρα συναντήσεις, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα συνέλθει την Πέμπτη και την Παρασκευή. Στο μεταξύ, την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ζήτημα του Ιράκ αποφάσισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πατ Κοξ. Η συνεδρίαση θα γίνει το πρωί της Πέμπτης στην έδρα του Σώματος στις Βρυξέλλες και θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδας), δεν θα κατατεθεί όμως καμία πρόταση προς ψήφιση.

    Διαδοχικές συνεργασίες και προπαρασκευαστικού τύπου συνεδριάσεις

    Το πρωί της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί διαδοχικά με τους κοινωνικούς εταίρους, (δηλαδή με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών συνδικάτων και των ευρωπαίων εργοδοτών) στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής η πραγματοποίησή της οποίας θα συμβεί για πρώτη φορά επισήμως την Πέμπτη το πρωί, μετά τη σχετική απόφαση που έλαβαν οι ''15'' στις 6 Μαρτίου του 2003.

    Στη συνέχεια ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα έχει μια σειρά από συναντήσεις προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής των "15". Θα συναντηθεί διαδοχικά με τους Χαβιέ Σολάνα, Ρομάνο Πρόντι και με τον πρόεδρο της ευρωβουλής Πατ Κοξ.

    Σε ό,τι αφορά στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής θα πραγματοποιείται από δω και στο εξής μια φορά το χρόνο και συγκεκριμένα πριν από την καθιερωμένη εαρινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., η οποία ως γνωστό ασχολείται με την πορεία των οικονομικών, διαρθρωτικών, μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη της ΕΕ. Από πλευράς αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στην κοινωνική σύνοδο λαμβάνουν μέρος ο προεδρεύων καθώς και οι πρωθυπουργοί των χωρών που διαδοχικώς θα προεδρεύσουν τα δύο επόμενα εξάμηνα, καθώς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Αντικείμενο των συζητήσεων της Κοινωνικής Συνόδου είναι η πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ, οι ευρύτερες κοινωνικές επιπτώσεις τους, καθώς και οι επιπτώσεις στην αγορά της εργασίας.

    Η Κοινωνική Σύνοδος Κορυφής που θα συνέλθει την Πέμπτη το πρωί θα έχει δύο φάσεις: Κατά τη διάρκεια της πρώτης θα προεδρεύσει ο Κ. Σημίτης-που θα διατυπώσει τα συμπεράσματα-και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ιρλανδίας Σ. Μπερλουσκόνι και Μ. Αχερν.

    Τις απόψεις των κοινωνικών εταίρων θα εκθέσουν ο γ.γ. της Ομοσπονδίας των ευρωπαϊκών συνδικάτων (CES) Εμίλιο Καμπάλιο και ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής εργοδοσίας (Unice) Τζόρτζ Γιάκομπς. Αντιστοίχως από ελληνικής πλευράς θα είναι παρόντες οι Χρήστος Πολυζωγόπουλος και Οδυσσέας Κυριακόπουλος. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης της συνεδρίασης θα προεδρεύσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ενώ θα συμμετάσχει και η αρμόδια για τις κοινωνικές υποθέσεις Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου. Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι η αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και της αγοράς της εργασίας.

    Τέλος, την Πέμπτη το μεσημέρι ο Κ. Σημίτης, αμέσως μετά την Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής, θα λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων σοσιαλιστών. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΝΔ, που θα βρίσκεται και αυτός στις Βρυξέλλες θα συμμετάσχει στην αντίστοιχη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των ''15'' θα ξεκινήσουν την Πέμπτη το βράδυ.

    [04] Καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση Μομφεράτου

    19/3/2003 11:07:00 πμ

    Με τις καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση δολοφονίας του εκδότη Νίκου Μομφεράτου και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσσέτη συνεχίζεται η για 12η μέρα η δίκη της 17Ν. Με παρέμβαση της Αγγελικής Σωτηροπούλου ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση δολοφονίας του αστυνομικού φρουρού Χρήστου Μάτη. Η Αγγελική Σωτηροπούλου απευθύνθηκε στους δικαστές και ζήτησε να την προστατέψουν μετά τις αναφορές του μάρτυρα Μιχάλη Χαβατζόγλου, για την παρουσία γυναίκας στη ληστεία. Απών κατά την έναρξη της δίκης ήταν και πάλι ο Σάββας Ξηρός, λόγω των προβλημάτων υγείας, που αντιμετωπίζει, όπως εξήγησε στο δικαστήριο ο αδελφός του Βασίλης Ξηρός.

    Κι άλλη μάρτυρας αναγνώρισε τον Κουφοντίνα

    Το δικαστήριο προχώρησε στην εξέταση της Αγγελικής Δαβίλα, υπαλλήλου του υποκαταστήματος της Εθνικής Τραπεζας στα Ανω Πετράλωνα, όπου κατά τη διάρκεια ληστείας, στις 24 Δεκεμβρίου του 1984 δολοφονήθηκε ο αστυνομικός Χρήστος Μάτης.

    Η αυτόπτης μάρτυρας αναφέρθηκε στο άτομο, που μπήκε στην τράπεζα και φορούσε στολή αστυνομικού και είχε "σχιστά κινέζικα μάτια". Απαντώντας σε ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας, η κυρία Δαβίλα κοίταξε τους κατηγορουμένους και είπε πως από τα μάτια νομίζει ότι το άτομο αυτό είναι ο Δημήτρης Κουφοντίνας, αλλά δεν είναι βεβαία.

    Ένταση προκλήθηκε στο δικαστήριο, όταν κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του μάρτυρα Μιχάλη Χαβατζόγλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην παρουσία μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της ληστείας, η Αγγελική Σωτηροπούλου παραινέβη ζητώντας την προστασία της έδρας.

    Παρέμβαση Σωτηροπούλου

    "Το τεκμήριο ενοχής έχω για όλα, ακόμη και για τον Καποδίστρια", ανέφερε η Σωτηροπούλου, όταν, προηγουμένως, ο πρόεδρος της είπε πως ''έχει το τεκμήριο της αθωώτητας''.

    Ο κ. Χαβατζόγλου, ιδιοκτήτης παρακείμενου ζαχαροπλαστείου, υποστήριξε οτι πηγαίνοντας προς το κατάστημά του την ημέρα της δολοφονίας του άτυχου αστυνομικού, είχε δει μια γυναίκα να δίνει ένα κουτί με γλυκά στον μεταμφιεσμένο αστυνομικό, λίγο πριν μπει στην Τράπεζα. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι δε μπορεί να την περιγράψει, γιατί την είδε από πίσω. Είπε, ωστόσο, ότι ήταν αρκετά κοντύτερη από τον αστυνομικό.

    Ο συνήγορος της οικογένειας Μάτη, Σταύρος Γεωργίου, ρώτησε τον μάρτυρα αν ο εφέτης ανακριτής Λεωνίδας Ζερβομπεάκος, του είχε επιδείξει, όταν κλήθηκε να καταθέσει, φωτογραφία της Σωτηροπούλου και στην αρνητική απάντηση του κ. Χαβατζόγλου ο συνήγορος έκανε λόγο για "παραλείψεις".

    Η ερώτηση προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των συνηγόρων υπεράσπισης της Σωτηροπούλου, που υποστήριξαν, πως ο εντολέας τους δεν αντιμετωπίζει κατηγορία για την υπόθεση και επιπλέον, σύμφωνα με τη δικογραφία, φέρεται να ήταν μέλος της οργάνωσης από το 1986.

    Και η ίδια η κατηγορουμένη, όμως, ζήτησε το λόγο και είπε: "Έχει δικαίωμα ένας συνήγορος να κάνει ερωτήσεις για μένα, εφόσον δεν κατηγορούμαι; Έχει δικαίωμα να με δείχνει στα κανάλια; Εμένα ποιος θα με προστατέψει;".

    "Έχετε το τεκμήριο αθωότητας", της απάντησε ο πρόεδρος και εκείνη, εκνευρισμένη, αντέτεινε: "Το τεκμήριο ενοχής έχω για όλα, ακόμη και για τον Καποδίστρια''.

    Ο συνήγορος του Νίκου Παπαναστασίου κατέθεσε στο δικαστήριο βεβαίωση ασφαλιστικών εισφορών, από την οποία προκύπτει πως ο εντολέας του εργαζόταν κανονικά ολο το μήνα Δεκέμβριο 1984 στην εταιρία AEG.

    Η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται με την κατάθεση του γιού του εκδότη Νίκου Μομφεράτου, Γιώργου Μομφεράτου. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι δεν έχει ιδία γνώση για τις συνθήκες δολοφονίας του πατέρα του και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσέτη.

    Απών ο Σάββας Ξηρός

    Τα κλιματιστικά μηχανήματα και η ακτινοβολία, που εκπέμπει το μηχάνημα ανίχνευσης κινητών, επικαλέστηκε ο Σάββας Ξηρός, μέσω του αδελφού του Βασίλη για να δικαιολογήσει και τη σημερινή του απουσία από την ακροαματική διαδικασία.

    Ο πρόεδρος κ.Μαργαρίτης επέδειξε κατανόηση, αφού ο Σάββας Ξηρός, υπήρξε πολυτραυματίας, αλλά του διαμήνυσε, μέσω τοθυ αδελφού του "ότι κάποια στιγμή μπορεί να τον χρειαστούμε εδώ".

    [05] Υπόθεση ''Μάτη'' και ''Μομφεράτου'' σήμερα

    19/3/2003 4:36:00 πμ

    Επί της ουσίας εισήλθε, μετά από 10ήμερο γαϊτανάκι ενστάσεων, η ακροαματική διαδικασία στη δίκη της 17 Νοέμβρη. Πρώτες εκδικάζονται η απόπειρα κατά του Αμερικανού αξιωματούχου Ρόμπερτ Τσάντ το 1984 και η δολοφονία του αστυνομικού Χρήστου Μάτη. Ωστόσο, οι πρώτοι μάρτυρες κατηγορίας που κατέθεσαν την Τρίτη δεν ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικοί. Με την ολοκλήρωση των καταθέσεων των μαρτύρων για την υπόθεση "Μάτη" αλλά και με τις καταθέσεις για την υπόθεση της δολοφονίας κατά του Νίκου Μομφεράτου και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσσέτη συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη η ακροαματική διαδικασία. Ο Πρόεδρος ζήτησε να προσέλθουν στο δικαστήριο και οι μάρτυρες για την βομβιστική ενέργεια σε βάρος λεωφορείου των ΜΑΤ στην Καισαριανή.

    Μαρτυρίες για υπόθεση ''Τσάντ'' και ''Μάτη'' χθες

    Την Τρίτη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, κατέθεσαν μάρτυρες για την υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του Αμερικανού αρχισμηνία Ρόμπερτ Τσαντ, (που όμως δεν αναγνώρισαν κάποιον από τους κατηγορούμενους), και για τη δολοφονία του αστυνομικού Χρήστου Μάτη στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Ανω Πετράλων το 1984. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, βρίσκεται ήδη στην Aθήνα ο Ρόμπερτ Τζαντ, εναντίον του οποίου είχε γίνει απόπειρα δολοφονίας στις 3 Απριλίου 1984 από τη "17Ν" στον Αγιο Δημήτριο Αττικής, όταν υπηρετούσε ως αρχισμηνίας της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής στην Ελλάδα.

    Αυτόπτης μάρτυρας στην υπόθεση Μάτη αναγνώρισε στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουφοντίνα τον άνθρωπο ο οποίος με στολή αστυνομικού μπήκε στο υποκατάστημα και πλησίασε τον αστυνομικό, είπε όμως ότι δεν μπορεί να πει με ακρίβεια ποιος πυροβόλησε.

    Νωρίτερα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης για αφαίρεση υλικού της προδικασίας από τη δικογραφία, αλλά επιφυλάχθηκε για το εάν θα αξιοποιήσει ως αποδεικτικά στοιχεία τις προανακριτικές καταθέσεις και τις απολογίες των κατηγορουμένων.

    [06] Βρετανία: Συνελήφθησαν τρεις με εκρηκτικά

    19/3/2003 4:37:00 πμ

    Τρία άτομα συνελήφθησαν το βράδυ της Τρίτης στο Λάνγκλεϊ Γκριν, κοντά στο αεροδρόμιο του Γκάτγουϊκ, στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, καθώς στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί. Η σύλληψη των τριών ευρωπαίων πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, ενώ η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες στην κατοικία, όπου βρέθηκαν τα εκρηκτικά. Να σημειώσουμε ότι η Βρετανία βρίσκεται σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής, καθώς δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες της ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.

    [07] Κούβα: Δεκάδες συλλήψεις για πράξεις συνωμοσίας από τις ΗΠΑ

    19/3/2003 7:16:00 πμ

    Δεκάδες άτομα συνελήφθηκαν στην Κούβα με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε πράξεις συνωμοσίας, υποκινούμενες από τον Αμερικανό επιτετραμμένο στην Αβάνα, Τζέιμς Κέισον. Σε ανακοινωθέν, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, τονίζεται πως εξαιτίας των προκλήσεων και των ανατρεπτικών πράξεων, η κυβέρνηση της χώρας αναγκάζεται να περιορίσει τις κινήσεις του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού, σε αντιστοιχία με τα μέτρα που πρόσφατα υιοθετήθηκαν για τους Κουβανούς διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον.

    Σκληρή γλώσσα από τον Φιντέλ Κάστρο

    Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι πολλές δεκάδες άτομα, άμεσα εμπλεκόμενα στις πράξεις συνωμοσίας που διετέλεσε ο ίδιος ο κ. Κέισον, συνελήφθησαν από τις αρχές και θα παρουσιαστούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

    Αξίζει να σημειωθεί πως ο επικεφαλής του Τμήματος Αμερικανικών Συμφερόντων στην Αβάνα, Τζέιμς Κέισον, πρόσφατα χαρακτηρίστηκε από τον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο ως "νταής με διπλωματική ασυλία", "χονδροειδής και προσβλητικός".

    [08] Την Κυριακή αίρεται από τους Ισραηλινούς ο αποκλεισμός των Παλαιστινίων

    18/3/2003 11:27:00 μμ

    Ο ισραηλινός στρατός θα άρει την Κυριακή τον αποκλεισμό των παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα που επέβαλε από το περασμένο Σάββατο, μετέδωσε απόψε το δημόσιο ραδιόφωνο του Ισραήλ. Σύμφωνα με το στρατό, ο αποκλεισμός αυτός αποφασίστηκε για να αποφευχθούν επιθέσεις κατά τη διάρκεια της εβραϊκής γιορτής του Πουρίμ που ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη. Η γιορτή αυτή θυμίζει πως οι Εβραίοι γλίτωσαν από μια σφαγή στην Περσία, πριν από 2.500 χρόνια, χάρη στην επέμβαση της Εσθήρ.

    [09] Απορρίπτει η ιρακινή Βουλή το τελεσίγραφο Μπους

    19/3/2003 11:26:00 πμ

    Το ιρακινό κοινοβούλιο, το οποίο συνήλθε εκτάκτως το πρωί, απέρριψε το τελεσίγραφο των Ηνωμένων Πολιτειών προς τον Σαντάμ Χουσεΐν και εξέφρασε την ομόφωνη υποστήριξή του προς τον Ιρακινό πρόεδρο. Ο πρόεδρος της ιρακινής Βουλής, Σααντούν Χαμάντι, δήλωσε ότι η αυτοεξορία του Σαντάμ Χουσεΐν, την οποία απαιτεί η Ουάσινγκτον, ''δεν θα συμβεί ποτέ''. Στο σχέδιο απόφασης που αναμένεται να εγκρίνουν οι Ιρακινοί βουλευτές τονίζεται ότι '' η ιστορία θα επαναληφθεί και ο λαός του Ιράκ υπό την ηγεσία του ένδοξου Σαντάμ Χουσεΐν θα δώσει ένα μάθημα στους καταχθόνιους Αμερικανούς''.

    Σε πανηγυρικό κλίμα

    "Θα θυσιάσουμε το αίμα και τις ψυχές μας για τον Σαντάμ" τραγουδούσαν οι βουλευτές κατά την έναρξη της συνεδρίασης, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα.

    "Το Ιράκ δεν είναι η χώρα που θα αποδεχτεί ότι λέει η αμερικανική κυβέρνηση", τόνισε ο Χαμάντι. "Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε (τα λεγόμενα της αμερικανικής κυβέρνησης) και όλοι μας θα σταθούμε ενωμένοι στο πλευρό του ηγέτη μας ,είμαστε έτοιμοι να υπερασπίσουμε την πατρίδα μας", τόνισε ο πρόεδρος της ιρακινής Βουλής. "Η τύχη των εισβολέων θα είναι η ίδια -αποτυχία και ύβρις από την ιστορία", τόνισε ο Χαμάντι.

    "Ο λαός του Ιράκ, που μας έδωσε την ευθύνη εκλέγοντάς μας ως αντιπροσώπους του,στέκεται ενωμένος ως μία φωνή, ως ένα τουφέκι ενάντια στην εγκληματική επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους", πρόσθεσε ο Σααντούν Χαμάντι.

    [10] ΟΗΕ: Τελευταία αναφορά Μπλιξ για το έργο των επιθεωρητών

    19/3/2003 4:12:00 πμ

    Λίγες ώρες πριν λήξει το τελεσίγραφο Μπους προς τον Σαντάμ, ο Χανς Μπλίξ θα αναλύσει, την Τετάρτη το απόγευμα (17.30 ώρα Ελλάδας) στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τους λόγους για τους οποίους απαιτείται η παρουσία των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ. Η αναφορά θα συζητηθεί στη δημόσια συνεδρίαση του σώματος, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Εκεί θα παραστούν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Αγκόλας, του Καμερούν, της Γουϊνέας, και της Συρίας. Ωστόσο, θα απέχουν οι ομόλογοί τους των ΗΠΑ και της Βρετανίας, Κόλιν Πάουελ και Τζακ Στρο, αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ, ο Μπιξ εξέφρασε τις αμφιβολίες του κατά πόσο η Βαγδάτη θα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, σε μία σύγκρουση με τις ΗΠΑ.

    Γαλλία και Γερμανία είχαν ζητήσει νωρίτερα την αναφορά

    Η αναφορά του Χανς Μπλιξ, έκτασης 77 σελίδων, καλύπτει τους τομείς των πυραύλων, των χημικών και των βιολογικών όπλων, για τους οποίους είναι αρμόδια η Επιτροπή Ελέγχου, Επαλήθευσης και Επιθεώρησης των Ηνωμένων Εθνών.

    Με τα πυρηνικά όπλα ασχολείται η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Η έκθεση αυτή επρόκειτο να παρουσιαστεί στις 27 Μαρτίου, όμως η Γαλλία και η Γερμανία, θέλοντας να αποδείξουν ότι οι επιθεωρήσεις λειτουργούν και δεν πρέπει να διακοπούν, είχαν ζητήσει ήδη από τον προηγούμενο μήνα να δοθεί νωρίτερα στη δημοσιότητα.

    Αξίζει να σημειωθεί πως η παρουσίαση της αναφοράς γίνεται σε μια στιγμή που οι επιθεωρητές εγκαταλείπουν το Ιράκ, λόγω της επικείμενης επίθεσης από αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα.

    Μπλιξ: Το Ιράκ δεν θα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα

    Η παγκόσμια κοινή γνώμη θα στραφεί εναντίον του Ιράκ στην περίπτωση που καταφύγει να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα, στον αναμενόμενο πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε την Τρίτη ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ.

    "Πιστεύω πως είναι λίαν απίθανο να τα χρησιμοποιήσουν γιατί πως η κοινή γνώμη, την οποία εξετάζουν σε μέγιστο βαθμό, έχει το συναίσθημα ότι πηγαίνουμε πολύ νωρίς σε πόλεμο. "Αυτός ο σκεπτικισμός θα μεταστραφεί εντελώς, εάν αυτοί χρησιμοποιήσουν χημικά, ή βιολογικά, όπλα. Η πεποίθησή μου είναι πως δεν θα το κάνουν", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χανς Μπλιξ.

    Ωστόσο, ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι η Βαγδάτη διαθέτει την τεχνογνωσία και τα μέσα για να κατασκευάσει και να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα μαζικής καταστροφής.

    [11] Πάουελ: ''Σαρανταπέντε χώρες στο πλευρό μας''

    19/3/2003 1:03:00 πμ

    Οι ΗΠΑ έχουν την υποστήριξη ενός συνασπισμού 45 χωρών, που υπερασπίζονται τη στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, προσπαθώντας να διαψεύσει το γεγονός ότι η χώρα τους έχει απομονωθεί μετά την αποτυχία εξεύρεσης διπλωματικής λύσης. Από αυτές 30 χώρες συμφώνησαν να αναφερθεί το όνομά τους, ενώ 15 άλλες προτιμούν να παραμείνουν ανώνυμες, δήλωσε ο Κόλιν Πάουελ κατά τη συζήτησή του με δημοσιογράφους διεθνών πρακτορείων ειδήσεων.

    Ποιες χώρες συμμαχούν

    "Τα ονόματα θα γίνουν γνωστά όταν έρθει η στιγμή" δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Οι μορφές συμμετοχής αυτών των χωρών ποικίλουν, από την αποστολή στρατευμάτων έως την παροχή άδειας για πτήσεις πάνω από το έδαφός τους, ή ακόμη και με την επιμελητειακή υποστήριξη ή τη συμμετοχή τους σε σχέδια ανοικοδόμησης του Ιράκ.

    Οι χώρες οι οποίες μπορούν να αναφερθούν είναι σύμφωνα με τον κατάλογο που δόθηκε από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών οι εξής:

    Αφγανιστάν, Αλβανία, Αυστραλία, Αζερμπαϊτζάν, Μεγάλη Βρετανία, Βουλγαρία, Κολομβία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Σαλβαδόρ, Ερυθραία, Εσθονία, Αιθιοπία, Γεωργία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Λετονία, Λιθουανία, ΠΓΔΜ, Ολλανδία, Νικαράγουα, Φιλιππίνες, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία, Τουρκία και Ουζμπεκιστάν.

    Αυτές οι χώρες αποτελούν μια "συμμαχία για τον άμεσο αφοπλισμό του Ιράκ" σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    "Ελπίζω ότι αυτές οι χώρες θα μπορέσουν να κάνουν ό,τι μπορούν ανάλογα με τα δικά τους στρατιωτικά, διπλωματικά, πολιτικά και οικονομικά μέσα για να υποστηρίξουν τις Ηνμωμένες Πολιτείες", δήλωσε ο Κόλιν Πάουελ.

    [12] Διεκόπη η σύνοδος της ASEAN ενόψει πολέμου

    19/3/2003 8:12:00 πμ

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των δέκα χωρών της Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) διέκοψαν εσπευσμένα τη σύνοδό τους στη Μαλαισία, προκειμένου να μεταβούν στις αντίστοιχες πρωτεύουσές τους για διαβουλεύσεις ενόψει του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ. Οι υπουργοί της ASEAN αποφάσισαν να διακόψουν την άτυπη σύνοδό τους, η οποία κανονικά θα περαιωνόταν αύριο, την ημέρα που εκπνέει το τελεσίγραφο του Aμερικανού προέδρου προς το Ιράκ. "Ολοι θέλουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους για να παρατηρήσουν την κατάσταση", τόνισε ένας αξιωματούχος της ASEAN.

    Η ASEAN είναι διχασμένη στους κόλπους της όσον αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ, με τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Σιγκαπούρη, οι Φιλιππίνες και η Ταϊλάνδη, να υποστηρίζουν τη στάση της Ουάσινγκτον και τις μουσουλμανικές χώρες, όπως η Ινδονησία και η Μαλαισία να επικρίνουν την αμερικανική στάση.

    [13] Καντάφι: ''Τρομοκρατικό συμβούλιο το Συμβούλιο Ασφαλείας''

    19/3/2003 6:27:00 πμ

    Σε ένα τρομοκρατικό συμβούλιο, έχει μετατραπεί το Συμβούλιο Ασφαλείας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, από το Μαλί, στα πλαίσια της αφρικανικής περιοδείας του. Ο Καντάφι τόνισε ότι η πραγματική τρομοκρατία ασκείται από τις διεθνείς κυρώσεις, αναφερόμενος στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε ορισμένες χώρες, μεταξύ αυτών και στο Ιράκ. Ο Λίβυος ηγέτης ζήτησε να αναζητηθούν οι πηγές της ατομικής τρομοκρατίας και των λόγων της, υπαινισσόμενος την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους να ξεκινήσει πόλεμο κατά του Ιράκ χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ.

    Σύμφωνα με τον Καντάφι, εάν μία από τις κύριες συνιστώσες της ιρακινής κρίσης αφορούσε τα όπλα μαζικής καταστροφής, τότε ''θα πρέπει αυτά να καταστραφούν, από τις ΗΠΑ έως το Ιράκ''.

    Τέλος, ο Καντάφι κάλεσε τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, μεταξύ αυτών και τη δική του, να σταματήσουν την έρευνα στον τομέα, εάν η κύρια αιτία για την κρίση είναι το πετρέλαιο.

    [14] Σιμόν Πέρες: ''Δίκαιος ο πόλεμος κατά του Ιράκ''

    19/3/2003 4:54:00 πμ

    Ως δίκαιο, χαρακτήρισε τον πόλεμο που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, που σημειώνει ότι το Ιράκ είναι μία από τις χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Μόνοι οι Αμερικανοί βρίσκονται σε θέση να διεξάγουν τον πόλεμο, τόνισε ο Πέρες, που εξέφρασε την αντίθεσή του στην πολιτική του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ.

    ''Τα θύματα είναι το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ και η Ε.Ε.''

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ επισήμανε ότι για να αποτρέψουν τον πόλεμο οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να απαιτήσουν να κριθεί ο Σαντάμ Χουσέιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, όπως έγινε με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    "Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο: πρόκειται για το εάν θα αφήσουμε τους τυράννους στην εξουσία, κυρίως στη Βόρειο Κορέα, ή στη Λιβύη", δήλωσε ο Πέρες.

    Ο νομπελίστας ειρήνης πολιτικός εξέφρασε τη λύπη του που το ζήτημα του πολέμου στο Ιράκ έχει διχάσει για πρώτη φορά τη Δύση, εκτιμώντας πως το ΝΑΤΟ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αναμφίβολα η Ε.Ε. θα είναι τα θύματα.

    [15] ΗΠΑ: ''Ιρακινοί αξιωματούχοι εγκαταλείπουν το Ιράκ''

    19/3/2003 3:54:00 πμ

    Στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης δήλωσε την Τρίτη πως σημαίνουσες προσωπικότητες του ιρακινού καθεστώτος ίσως να σπεύδουν ήδη να φύγουν από τη χώρα, καθώς επίκειται η αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ. Η ίδια πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, και που οι πληροφορίες της δεν είναι δυνατόν να διασταυρωθούν από ανεξάρτητη πηγή, απέφυγε να δώσει ονόματα, ή τη θέση που διατηρούσαν οι προσωπικότητες αυτές στην ιρακινή ιεραρχία.

    ''Ισως και μέλη του καθεστώτος αποχωρούν''

    "Υπάρχουν αποδείξεις που τεκμηριώνουν πως πολλοί Ιρακινοί, περιλαμβανομένων ίσως και μελών του καθεστώτος, σπεύδουν να εγκαταλείψουν το Ιράκ για τις γειτονικές χώρες", πρόσθεσε ο Aμερικανός επίσημος.

    Ολο και περισσότερα ταξί, αυτοκίνητα μεταφορών, λεωφορεία και Ι.Χ. αυτοκίνητα κατευθύνονται προς τις γειτονικές χώρες. Πολλά από αυτά είναι φορτωμένα με οικοσκευές και προσωπικά αντικείμενα, τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

    [16] Kάτω το πετρέλαιο - Πάνω τα χρηματιστήρια

    Τζένη Χαραλαμπίδου 19/3/2003 2:36:00 πμ

    Σε ποσοστό έως και 3,9% υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές μετά το τελεσίγραφο του Αμερικανού προέδρου Μπους την Τρίτη τα ξημερώματα στον Ιρακινό ομόλογό του Σαντάμ Χουσέιν να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 48 ωρών ή, στην αντίθετη περίπτωση, να αντιμετωπίσει τη στρατιωτική βία των ΗΠΑ. Το τελεσίγραφο του Αμερικανού Προέδρου δημιούργησε ελπίδες ότι επίκειται η έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ και ότι ο πόλεμος θα είναι σύντομος με περιορισμένη χρονικά τη διακοπή της προμήθευσης της αγοράς με πετρέλαιο από τη Μ. Ανατολή, όπως σημειώνει το Μπλούμπεργκ. Με την ίδια "πολεμοχαρή λογική", οι διεθνείς χρηματιστηριακές συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας και εκρηκτικής ανόδου.

    Κέρδη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

    Ανοδικά κινήθηκε, για 5η συνεχόμενη συνεδρίαση, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με το βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να κλείνει ανεβασμένος κατά + 0,64% και τον δείκτη Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας να καταγράφει κέρδη της τάξης του +0,59%.

    Η συνεδρίαση της Τρίτης παρουσίασε πολλές διακυμάνσεις και μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) ότι αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια οι δείκτες παρουσίασαν πτώση, για να ανέβουν και πάλι και να κλείσουν τελικώς με θετικό πρόσημο.

    Ο Dow Jones κέρδισε 52,31 μονάδες και έκλεισε στις 8.194,55 μονάδες ενώ ο Nasdaq έφτασε στις 1.400,55 μονάδες, με άνοδο 8,28 μονάδων.

    Ο δείκτης Standard and Poor' s 500 κέρδισε 3,66 μονάδες (+0,42%) και έκλεισε στις 866,45 μονάδες.

    Ανοδικές τάσεις και στα ευρωπαϊκά

    Η προοπτική ενός "γρήγορου" πολέμου που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα εξαλείψει τις αβεβαιότητες, αλλάζει το κλίμα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, όπου τις έντονες ανησυχίες διαδέχεται η αισιοδοξία, ενώ οι μαζικές τοποθετήσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα προκαλούν εκρηκτική άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών. Οι αγορές ποντάρουν σε γρήγορο τερματισμό της πολεμικής σύρραξης, με εύκολη επικράτηση των ΗΠΑ, χωρίς σοβαρές εμπλοκές και μεγάλο "φόρο" αίματος. Πρόκειται για ανοιχτό "στοίχημα", από την έκβαση του οποίου θα εξαρτηθεί η περαιτέρω βραχυπρόθεσμη πορεία των χρηματιστηρίων.

    Προς το παρόν, οι εξελίξεις δημιουργούν ευκαιρίες για εντυπωσιακά βραχυχρόνια κέρδη, καθώς η ανοδική κίνηση των αγορών αναμένεται να συνεχισθεί τις προσεχείς μέρες, ενώ διεθνείς οίκοι εκτιμούν ότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες μπορεί να βρεθούν μέχρι και 20% υψηλότερα. Ολοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι το ράλι θα είναι βραχυχρόνιο, καθώς οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει και η σύρραξη στο Ιράκ μπορεί να λάβει απροσδόκητη τροπή.

    Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικράτησαν κατά κύριο λόγο ανοδικές τάσεις με εξαίρεση τα χρηματιστήρια της Γερμανίας (Eurosotxx50) και της Γαλλίας. Συγκεκριμένα:

    Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE100 έκλεισε στις 3.747,30 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 0,67%.

    Στη Φρανκφούρτη ο DAX30 έκλεισε στις 2.584,61 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 3,77%. Ο δείκτης Eurosotxx50 έκλεισε στις 2.153,29 μονάδες σημειώνοντας μικρή πτώση κατά 0,22%.

    Στο Παρίσι ο δείκτης CAC40 έκλεισε στις 2.794,89 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 1,32%.

    Στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI έκλεισε στις 4.165,80 μονάδες, κερδίζοντας 35,30 μονάδες δηλαδή +0,85%.

    Ανάσα ανόδου κατά 3,34% στη Σοφοκλέους

    Η συνεδρίαση στο χρηματιστήριο Αθηνών της Τρίτης ήταν η καλύτερη στο τρέχον έτος, καθώς η Σοφοκλέους δεν μπορούσε να μην συμμετάσχει στο "πάρτι" των "πολεμοχαρών" διεθνών αγορών, οι οποίες κινήθηκαν ανοδικά υπό την προσδοκία ότι ο πόλεμος θα είναι γρήγορος και νικηφόρος.

    Η άνοδος της Σοφοκλέους ήταν γενικευμένη και συνοδεύθηκε από κατακόρυφη άνοδο της αξίας των συναλλαγών, ενώ χρηματιστηριακοί παράγοντες κάνουν λόγο για εισροή "φρέσκου χρήματος", μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.

    "Επιθετικότερη" ήταν η άνοδος σε κλάδους, οι οποίοι είχαν πιεσθεί σημαντικά, όπως των Εκδόσεων-Εκτυπώσεων, της Κλωστοϋφαντουργίας και των Λύσεων Πληροφορικής.

    Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε 1.538,15 μονάδες, έναντι 1.488,49 μονάδων της προηγουμένης μέρας, καταγράφοντας άνοδο 49,66 μονάδων ή σε ποσοστό 3,34%, ενώ στη διάρκεια των συναλλαγών είχε καταγράψει ανώτερη τιμή στα επίπεδα των μονάδων έως και 3,56%.

    Αναλυτικότερα στο σχόλιο της συνεδρίασης του Χ.Α.Α από τον Μιχαήλ Γελαντάλη.

    [17] Τσάμπιονς Λιγκ: Πρόκριση στα παρά πέντε για τη Ρεάλ

    19/3/2003 3:01:00 πμ

    Το καθήκον της έκανε η Ρεάλ και με νίκη 1-0 μέσα στη Μόσχα επί της Λοκομοτίβ, κατάφερε να πάρει την πρόκριση στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Παράλληλα, έκλεψε το όνειρο της πρόκρισης από την Ντόρτμουντ, που πέτυχε σπουδαία νίκη με 1-0 μέσα στο "Μεάτσα" επί της Μίλαν, η οποία είχε ήδη εξασφαλίσει το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Εκεί θα βρεθεί και η Γιουβέντους, παρά την ήττα της με 2-1 από την αξιόμαχη Βασιλεία, στην Ελβετία. Με νίκη ολοκλήρωσε η Λα Κορούνια τις υποχρεώσεις της στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς επικράτησαν με 2-0 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που είχε κατεβεί στον αγωνιστικό χώρο δίχως τα μεγάλα της αστέρια.

    Λοκομοτιβ Μοσχας - Ρεάλ Μαδρίτης 0-1

    Δεν υπήρχε κανείς σε ολόκληρη την Ευρώπη που να πίστευε ότι η Ρεάλ Μαδρίτης θα μπορούσε να μείνει εκτός προημιτελικής φάσης στο Τσάμπιονς Λιγκ. Μέσα σε αυτούς μάλλον θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε και τους παίκτες της Λοκομοτίβ Μόσχας που υποδέχθηκαν την Τρίτη την ομάδα του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε.

    Η Ρεάλ μπήκε στον αγώνα γνωρίζοντας πως μόνο με νίκη θα ήταν σίγουρη για την επόμενη φάση της διοργάνωσης. Ετσι αρχισε να πιέζει την ρωσική ομάδα με στόχο βέβαια το γκολ που θα της έδινε το προβάδισμα.

    Αυτό ήρθε στο 35ο λεπτό, όταν ο Ρονάλντο εκμεταλεύτηκε τη σέντρα του Φίγκο από τα δεξιά και έστειλε με κεφαλιά την μπάλα στα δίχτυα του Οβτσίνικοφ.

    Στην συνέχεια η Λοκομοτίβ, της οποίας το πρωτάθλήμα βρίσκεται μόλις στην αρχή, πήρε τα ηνία του αγώνα και δημιούργησε κάποιες ευκαιρίες αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

    Ετσι η κάτοχος του τροπαίου πήρε την νίκη στην Ρωσία και μαζί και την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

    Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

    ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ Μ.: Οβτσίνικοφ, Νιζεγκορόντοφ, Ιγκνάσεβιτς, Πασίνιν, Γεβσέγιεφ, Σενίκοφ, Μνγκουνι (72' Χούλιο Σέζαρ), Ιζμαίλοφ, Μαμίνοφ (81' Σιρκάγιεφ), Λόσκοφ, Πιμένοφ

    ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Κασίγιας, Σαλγκάδο, Παβόν, Ελγκέρα, Σολάρι, Φίγκο, Μακελελέ, Κονσεϊσάο, Ζιντάν (90' Καμπιάσο), Ραούλ, Ρονάλντο (81' Γκούτι)

    Μίλαν - Ντορτμουντ 0-1

    Παρά την σπουδαία της νίκη μέσα στο "Μεάτσα", με 1-0 επί της Μίλαν, η Ντόρτμουντ δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λίγκ. Η πρωταθλήτρια Γερμανίας έκανε το καθήκον της, όμως την ίδια ώρα η Ρεάλ κέρδισε στη Μόσχα τη Λοκομοτίβ και έγινε η ομάδα που θα ακολουθήσει τους "ροσονέρι" στους "8" της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

    Στο ξεκίνημα του αγώνα, η Ντόρτμουντ προσπάθησε να κυνηγήσει το θαύμα, όταν όμως ήλθαν τα νέα από τη Μόσχα (η Ρεάλ είχε ανοίξει το σκορ εναντίον της Λοκομοτίβ), η ψυχολογία των παικτών του Ματίας Ζάμερ έπεσε κατακόρυφα.

    Στο 58' ο Γκατούζο είχε σουτ στο δοκάρι του Λέμαν κι εκεί που φαινόταν ότι η Ντόρτμουντ είχε πετάξει "λευκή πετσέτα", μεταμορφώθηκε στο τελευταίο ημίωρο δημιουργώντας αρκετές ευκαιρίες και έφτασε στη νίκη χάρη στο γκολ του Γιαν Κόλερ στο 80ο λεπτό.

    Ωστόσο, αυτό δεν αποδείχθηκε αρκετό για να της χαρίσει την πρόκριση και έτσι οι Γερμανοί αποχαιρετούν τη διοργάνωση με το κεφάλι ψηλά.

    Αντίθετα, η Μίλαν συνεχίζει τις μέτριες εμφανίσεις της, καθώς ήδη συμπλήρωσε πέντε αγώνες χωρίς νίκη σε Ιταλία και Ευρώπη.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΜΙΛΑΝ: Αμπιάτι, Σίμιτς, Λάουρσεν, Νέστα, Μαλντίνι (46' Κοστακούρτα), Γκατούζο, Ρεδόντο, Μπρόκι (82' Πίρλο), Ρούι Κόστα (62' Ιντζάγκι), Ριβάλντο, Τόμασον

    ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ: Λέμαν, Εβάνιλσον, Μετζέλντερ, Βερνς, Ντέντε (83' Μαντούνι), Ρόιτερ (46' Ρίκεν), Φρινγκς, Κελ, Εβερτον, Κόλερ, Αμορούζο.

    Βασιλεία - Γιουβέντους 2-1

    Ένα γκολ του Χιμένες στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων μπορεί να έδωσε την νίκη με 2-1 στην Βασιλεία στον αγώνα της με την Γιουβέντους. Ωστόσο η "γηραιά κυρία" ήταν αυτή που πήρε την πρόκριση για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Η ομάδα του Μαρτσέλο Λίπι άνοιξε το σκορ μόλις στο 10ο λεπτό με δυνατό σουτ του Τακινάρντι από τα 25 μέτρα. Η Βασιλεία αντέδρασε γρήγορα και 13 λεπτά αργότερα κατάφερε να ισοφαρίσει με κοντινό σουτ του Κανταλούπι.

    Στα αξιοσημείωτα του αγώνα, η επανεμφάνιση του Ντελ Πιέρο μετά από σχεδόν δίμηνη απουσία αλλά και η αλλαγή του Τρεζεγκέ στο 30ο λεπτό αφού ο διεθνής Γάλλος αισθάνθηκε ενοχλήσεις στο προβληματικό του γόνατο.

    Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

    ΒΑΣΙΛΕΙΑ: Ζουμπερμπούχλερ, Χαας, Ζβάισιγκ, Μ. Γιακίν, Ατουμπα, Μπαρμπέρις (56' Χούγκελ), Κανταλούπι, Τσίπερφιλντ, Χ. Γιακίν (79' Βαρέλα), Χιμένες, Ρόσι (72' Τουμ)

    ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Μπουφόν, Τιράμ (70' Ντελ Πιέρο), Μοντέρο, Ιουλιάνο, Μπιριντέλι, Τούντορ (46' Πεσότο), Τακινάρντι, Τζαμπρότα, Νέντβεντ, Τζενόνι, Τρεζεγκέ (30' Σάλας).

    Λα Κορούνια - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0

    Με νίκη ολοκλήρωσε η Λα Κορούνια τις υποχρεώσεις της στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ. Η "Ντεπόρ" επικράτησε 2-0 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς παίκτες από τις ακαδημίες του συλλόγου, να γευθούν την εμπειρία μιας ευρωπαϊκής αναμέτρησης.

    Αλλωστε, η Γιουνάιτεντ είχε εξασφαλίσει την πρώτη θέση του Δ' ομίλου και την πρόκριση, μαζί με τη Γιουβέντους που τερμάτισε δεύτερη.

    Οι γηπεδούχοι κυριάρχησαν για 60 λεπτά στον αγωνιστικό χώρο, όταν έφτασαν σε ένα άνετο 2-0 με τέρμα του Βίκτορ στο 32' και αυτογκόλ του Λιντς στο 47'.

    Όμως, στο τελευταίο ημίωρο οι πιτσιρικάδες της Γιουνάιτεντ έδωσαν πολύ καλά δείγματα και μόνο από ατυχία δεν έφτασαν στο γκολ, αφού στο 62' ο Σέζαρ έδιωξε πάνω στη γραμμή το πλασέ του Φλέτσερ, ενώ στο 69' το σουτ του Ράιαν Γκιγκς "σταμάτησε" στο δοκάρι.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΛΑ ΚΟΡΟΥΝΙΑ: Ντάνι Μάγιο, Ναουέλ Πάμπλο, Σέζαρ, Αντράδε (64' Τζόροβιτς), Καπντεβίλα, Βίκτορ (78' Εκτορ Μπαρενγκέλ), Ντούσερ, Ακούνια, Φραν (53' Σκαλόνι), Βαλερόν, Λούκε ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ.: Ρικάρντο, Λιντς, Ρος (46' Στιούαρτ), Μπλαν, Ο΄Σέι, Πιου, Φλέτσερ, Φιλ Νέβιλ, Μπατ, Γκιγκς (72' Ρίτσαρντσον), Φορλάν (72' Ουέμπερ).

    [18] Καναδάς: Δύο νέα κρούσματα της άτυπης πνευμονίας

    19/3/2003 5:07:00 πμ

    Δύο νέα πιθανά κρούσματα της άτυπης πνευμονίας καταγράφηκαν την Τρίτη στον Καναδά, ανεβάζοντας έτσι σε 11 τις επιβεβαιωμένες ή ύποπτες περιπτώσεις εκδήλωσης της ασθένειας στη χώρα, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές της χώρας. Το ένα από τα δύο νέα καταγεγραμμένα κρούσματα αφορά μία γυναίκα από το Έντμοντον, στην Πολιτεία της Αλμπέρτα, η οποία μόλις επέστρεψε από το Χονγκ Κονγκ. Η υπουργός Υγείας Αν Μακ Λίλαν, ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, τόνισε πως η επιδημία αυτή εύλογα συνιστά μία σοβαρή ανησυχία για τη δημόσια υγεία, καθώς ήδη έχουν επιβεβαιωθεί 11 κρούσματα, από τα οποία τα δύο είναι θανατηφόρα.

    Κανένα κρούσμα στην Ελλάδα

    "Κανένα κρούσμα άτυπης πνευμονίας, όπως αυτά στις χώρες της νοτιο-ανατολικής Ασίας, δεν έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα", δήλωσε ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής, διαψεύδοντας κατηγορηματικά πληροφορίες ορισμένων ΜΜΕ ότι ίσως ο θάνατος 23χρονης στην Κομοτηνή οφείλεται στη συγκεκριμένη ασθένεια.

    Ο κ. Στεφανής επεσήμανε ότι στην Ελλάδα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την περίπτωση κατά την οποία εμφανιστεί κάποιο κρούσμα, επισημαίνοντας ότι κλιμάκιο γιατρών βρίσκεται στο Ελευθέριος Βενιζέλος, το οποίο ενημερώνει σχετικά τους επιβάτες από τις συγκεκριμένες χώρες.

    Tα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι σε ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε προκύψει.

    Πως εκδηλώνεται η επικίνδυνη πνευμονία

    Τα συμπτώματα της επικίνδυνης πνευμονίας, η οποία εκδηλώνεται ταχύτατα είναι:

    υψηλός πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, πονοκέφαλος, διάρροια και πόνοι στους μύες.

    Ομως, αν κάποιος έχει αυτά τα συμπτώματα στη χώρα μας χωρίς να έχει ταξιδέψει στη Ν.Α. Ασία, πιθανότατα έχει προσβληθεί από μία απλή ίωση ή μια συνηθισμένη γρίπη τύπου Α και Β οι οποίες βρίσκονται σε έξαρση.

    Οι επιστήμονες καθησυχάζουν τους Ελληνες πολίτες που είναι εύλογο να ανησυχούν αν και δεν γνωρίζουν τα βασικά για τη νέα αυτή μορφή πνευμονίας.

    [19] Σε καλό δρόμο η έρευνα για εξωγήινους

    19/3/2003 4:07:00 πμ

    Η ανθρωπότητα μπορεί να βρίσκεται πολύ κοντά στην ανακάλυψη εξωγήινης νοημοσύνης στο Διάστημα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι του μεγαλύτερου προγράμματος αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης, που ονομάζεται SETI (από τα αρχικά των λέξεων Search for Extra Terrestrial Intelligence). Οι επιστήμονες αυτοί επικεντρώνουν πλέον την προσοχή τους σε 150 περιοχές του Διαστήματος, απ΄ όπου λαμβάνουν συνεχή ραδιοφωνικά μηνύματα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια εκατομμύρια χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο συμμετέχουν στο πρόγραμμα SETI, αναλύοντας με τη βοήθεια των συσκευών τους τις πληροφορίες που έρχονται από το Διάστημα.

    Ερευνα για εξωγήινη ζωή μέσω προσωπικών υπολογιστών

    Η ανάλυση αυτή γίνεται με τη βοήθεια ενός ειδικού προγράμματος screensaver, που χρησιμοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια του προσωπικού υπολογιστή για να αναλύσει δεδομένα που συγκεντρώνουν ραδιοτηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο.

    Tο πρόγραμμα αυτό που λέγεται Seti@home δηλαδή "αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης από το σπίτι" είχε μεγάλη απήχηση στους χρήστες υπολογιστών.

    Υπολογίζεται ότι από το 1999 όταν εγκαινιάστηκε, εκατομμύρια προσωπικοί υπολογιστές σε 190 χώρες του κόσμου αναλύουν νυχθημερόν τα πιο ασυνήθιστα σήματα που έρχονται από το Διάστημα, κάτι που ίσως να οφείλεται στην ύπαρξη εξωγήινης ζωής.

    ''Αστρική αντίστροφη μέτρηση''

    Τα πλέον ενδιαφέροντα από ερευνητική άποψη σήματα προέρχονται από 150 περιοχές του Διαστήματος, όπου και οι επιστήμονες θα επικεντρώσουν πλέον την προσοχή τους. Μέσα στο επόμενο τριήμερο, με τη βοήθεια ενός γιγαντιαίου ραδιοτηλεσκοπίου που βρίσκεται στο Αρετσίμπο του Πουέρτο Ρίκο, θα στοχεύσουν τις περιοχές αυτές για να επανεξετάσουν τα ραδιοφωνικά σήματα τους.

    Ο υπεύθυνος του προγράμματος Seti@home, δόκτωρ Ντέηβιντ Αντερσον, δηλώνει ότι σκοπός της προσπάθειας αυτής που ονομάζεται Stellar Countdown, δηλαδή Αστρική Αντίστροφη Μέτρηση, είναι να αποκλειστούν από περαιτέρω έρευνα σε πρώτη φάση οι περιοχές όπου τα σήματα αυτά οφείλονται σε τυχαίες παρεμβολές.

    Στη συνέχεια η έρευνα για εξωγήινη νοημοσύνη θα επικεντρωθεί σε εκείνες τις γεωγραφικές συντεταγμένες όπου υπάρχει έντονη ραδιοφωνική δραστηριότητα, χωρίς αυτή να οφείλεται σε επίγειους παράγοντες.

    ΠΗΓΗ: BBC


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 19 March 2003 - 10:04:20 UTC