Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπαντωνίου: ''Εναντίον επαναχάραξης των συνόρων στο Ιράκ''
  • [02] Αντιπολεμικές διαδηλώσεις ανά τον κόσμο
  • [03] Τρόμος πλανάται πάνω από το Ιράκ
  • [04] Απέλαση δημοσιογράφων του CNN από τη Βαγδάτη
  • [05] Καταδικάστε και σταματήστε τον πόλεμο λέει το Ιράκ στον ΟΗΕ
  • [06] Νίκη του Ηρακλή επί του ΠΑΟ
  • [07] Ποδόσφαιρο (Α' Εθνική): Ακράτητος-Ιωνικός 1-0
  • [08] Ποδόσφαιρο (Α' Εθνική): ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 0-1

    [01] Παπαντωνίου: ''Εναντίον επαναχάραξης των συνόρων στο Ιράκ''

    22/3/2003 8:59:00 μμ

    "Εναντίον της επαναχάραξης των συνόρων στο Ιράκ τάσσεται η Ελλάδα", τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, μετά τη σημερινή νέα ενημέρωση που είχε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, για την εξέλιξη των επιχειρήσεων στο Ιράκ, από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Γεώργιο Αντωνακόπουλο. Ο κ. Παπαντωνίου εξέφρασε την ανησυχία του για την ελεγχόμενη πληροφορία περί εισόδου Τούρκων στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ, καθώς η εμπλοκή της γείτονος επηρεάζει το περιβάλλον εθνικής ασφάλειας της χώρας μας. Όσον αφορά στη στάση που θα τηρήσει η χώρα μας αναφορικά με τους αξιωματικούς μας που στελεχώνουν τα νατοϊκά AWACKS, που περιπολούν στον εναέριο χώρο της γείτονος, ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι αυτή θα καθορισθεί με βάση το εθνικό μας συμφέρον. Ο Υπουργός Αμυνας διαβεβαίωσε ότι οι ναύτες μας στη φρεγάτα "Κουντουριώτης" είναι ασφαλείς περιπολούν πολύ μακριά από την εμπόλεμη ζώνη και υπάρχει η συστηματική επικοινωνία του υπουργείου με αυτούς.

    Υπενθυμίζεται ότι σήμερα τα Γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Γερμανία θα αποσύρει τα δικά της πληρώματα από τα νατοϊκά AWACKS σε περίπτωση δυεισδύσεως της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ.

    [02] Αντιπολεμικές διαδηλώσεις ανά τον κόσμο

    22/3/2003 9:48:00 μμ

    Αντιπολεμικό "παρόν" έδωσαν και σήμερα εκατομμύρια διαδηλωτές σε όλο τον κόσμο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην αμερικανική επίθεση στο Ιράκ, λίγες ώρες μετά τους μαζικούς βομβαρδισμούς στη Βαγδάτη, την Παρασκευή. Μαζικές οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε Ευρώπη και Ασία. Στο Χαρτούμ του Σουδάν, ένας διαδηλωτής σπουδαστής σκοτώθηκε από σφαίρα που ρίχτηκε στον αέρα από την αστυνομία στη προσπάθειά της να εμποδίσει τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Χαρτούμ.

    Λονδίνο

    Χιλιάδες διαδηλωτές είχαν κατακλείσει τους δρόμους του Λονδίνου εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεση τους στον πόλεμο του Ιράκ.

    Oι διαδηλωτές ήταν χωρισμένοι σε δύο ομάδες και συναντήθηκαν στο Πικαντίλι για να προχωρήσουν ενωμένοι προς το Χάιντ Παρκ.

    Στη Σκωτία χιλιάδες διαδηλωτές έλαβαν μέρος στις αντιπολεμικές διαμαρτυρίες.

    Επίσης, συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν στη Γλασκώβη, στο Εδιμβούργο και στο Αμπερντίν.

    Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, με 3500 αστυνομικούς.

    Για 10.000 διαδηλωτές έκαναν λόγο αστυνομικές αρχές.

    Να σημειωθεί ότι το συλλαλητήριο του Φεβρουαρίου έλαβαν μέρος εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και θεωρήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία της Βρετανίας.

    Οι διοργανωτές έκαναν λόγο για δύο εκατομμύρια διαδηλωτές, ενώ οι αρχές για 750 χιλιάδες.

    Γερμανία-Αυστραλία

    Γερμανία

    Στη Γερμανία, οι διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου στο Ιράκ συγκέντρωσαν περίπου 150.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, εκ των οποίων 30.000 Κούρδοι που ήρθαν από ολόκληρη την Ευρώπη και οι οποίοι διαδήλωσαν στη Φρανκφούρτη με την ευκαιρία του κουρδικού νέου έτους, Νεβρόζ.

    Περίπου 40.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο, 11.000 στη Νυρεμβέργη, 10.000 στη Στουτγάρδη και στο Αμβούργο, ενώ 7.000 συγκεντρώθηκαν μπροστά στο γενικό αμερικανικό αρχηγείο στη Χαϊδελβέργη.

    Περίπου 30.000 διαδηλωτές, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Βερολίνου διαμαρτυρόμενοι κατά του πολέμου στο Ιράκ, μετά από κάλεσμα της οργάνωσης κατά της παγκοσμιοποίησης Αttac και πολλών συνδικάτων, σύμφωνα με την αστυνομία.

    Οι οργανωτές διαμαρτύρονται κατά της απόφασης της γερμανικής κυβέρνησης να επιτραπεί στα αμερικανικά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Γερμανίας.

    Αυστραλία

    Στο Περθ, στη δυτική Αυστραλία, περίπου 10.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία και στη συνέχεια μετείχαν σε διαδήλωση φιλειρηνιστών και συνδικαλιστών.

    Στο Μπρισμπέιν, στην ανατολική Αυστραλία, 3.000 διαδηλωτές έκαναν πορεία, καθώς στην Τασμανία, στο νότιο τμήμα της χώρας, περίπου 2.500 διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για τον πόλεμο.

    Στη Νέα Ζηλανδία, χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορείες σε πολλές πόελις.

    Στο Ουέλινγκτον μετείχαν περίπου 4.000 άνθρωποι στην πορεία διαμαρτυρίας.

    Ιταλία-Γαλλία

    Ιταλία

    Οι μαζικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου συνεχίστηκαν και στην Ιταλία, αυτή την φορά και με την υποστήριξη του Ιταλού Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρλο Αντζέλιο Τσάμπι. Σύμφωνα με τους διοργανωτές στην πορεία στη Ρώμη που διοργάνωσε η συμμαχία ''Σταματάμε τον πόλεμο'' συμμετείχαν 50.000-70.000 άνθρωποι και 20.000-30.000 στη συγκέντρωση του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού της Ελιάς (αριστερά).

    Εκατόν πενήντα χιλιάδες, σύμφωνα με τους διοργανωτές, εξήντα χιλιάδες σύμφωνα με την αστυνομία διαδήλωσαν στο Μιλάνο, οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.

    Αίγυπτος-Συρία

    Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το Σαββατο, στην Αίγυπτο εναντίον του πολέμου στο Ιράκ, καθώς φοιτητές στο ισλαμικό Πανεπιστήμιο Αλ-Αζχάρ έκαψαν την αμερικανική, τη βρετανική και την ισραηλινή σημαία.

    Χίλιοι σύροι φοιτητές διαδήλωσαν μαζί με Παλαιστίνιους στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού, στη Συρία, φωνάζοντας συνθήματα όπως ''θα θυσιαστούμε για σένα, Βαγδάτη'' και κρατώντας πανώ στα οποία αναγραφόταν ''Κάτω η αδικία και τα συμφέροντα του Μπους''.

    Ινδονησία

    Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν το Σάββατο διαδηλώσεις και στην Ινδονησία, τη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο, αλλά και σε ολόκληρη την Ασία.

    Στην Τζακάρτα, πρωτεύουσα της Ινδονησίας, συγκεντρώθηκαν περίπου 3.000 διαδηλωτές μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ, κρατώντας φωτογραφίες του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, του βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και του αυστραλού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ, με λεζάντες που τους χαρακτήριζαν ''προδότες'' και ''εγκληματίες πολέμου''.

    Μπαγκλαντές

    Γενική απεργία έγινε το Σάββατο, στο Μπαγκλαντές, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

    Όλα τα σχολεία, τα γραφεία, τα καταστήματα έμειναν κλειστά, μολονότι μερικές τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες λειτούργησαν.

    Επίσης στην πρωτεύουσα Ντάκα περίπου 6.000 φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι των πανεπιστημιακών σχολών πραγματοποίησαν πορεία.

    Νότια Κορέα

    Εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία κατά του πολέμου και ζήτησαν την ματαίωση της αποστολής στο Ιράκ, νοτιοκορεατών στρατιωτών.

    Την Παρασκευή, η Νότια Κορέα αποφάσισε την αποστολή στο Ιράκ 700 στρατιωτών, μη μάχιμης μονάδας, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 600 μηχανικοί.

    Ταϊλάνδη

    Στην Μπανγκόκ, στην Ταϊλάνδη, περίπου 500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο, μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία και στην Ταϊβάν, περίπου 100 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία σε δρόμους της πρωτεύουσας Ταϊπέι.

    Ισπανία

    Περίπου 500.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές, ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με τους διοργανωτές, διαδήλωσαν στους δρόμους της Βαρκελώνης εναντίον του πολέμου στο Ιράκ. Στη Μαδρίτη, οι διαδηλωτές υποκιγίζονται σε 200.000-250.000.

    Πενήντα άνθρωποι τραυματίστηκαν την Παρασκευή το βράδυ, όταν διαδηλωτές κατά του πολέμου στο Ιράκ συγκρούστηκαν με αστυνομικούς στη Μαδρίτη.

    Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία και οι αστυνομικοί τους απώθησαν όταν θέλησαν να πλησιάσουν την έδρα του Λαϊκού Κόμματος του πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

    Γαλλία

    Περίπου 100.000 άνθρωποι, συγκεντρώθηκαν στην Γαλλία, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ενώ στο Παρίσι 90.000 σύμφωνα με την αστυνομία.

    Στο Σουδάν, ένας σπουδαστής σκοτώθηκε από σφαίρα που ρίχτηκε στον αέρα από την αστυνομία στη προσπάθειά της να εμποδίσει τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Χαρτούμ.

    Ανάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Κοπεγχάγη.

    Πορτογαλία-Βέλγιο

    Πορτογαλία

    Περίπου 90.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πορτογαλία, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ενώ 35.000 σύμφωνα με την αστυνομία, διαδήλωσαν στο κέντρο της Λισαβόνας.

    Αυστρία

    25.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, στην Αυστρία.

    50.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές, έλαβαν μέρος σε ''πορεία υπέρ της ειρήνης'' στη Βιένη.

    Ολλανδία

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, διαδήλωσαν στο κέντρο του Αμστερνταμ, 20.000-25.000 άνθρωποι.

    Ελβετία

    Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βέρνη, της Ελβετίας.

    Βέλγιο

    Στο Βέλγιο, περίπου 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν μετά το μεσημέρι στο κέντρο των Βρυξελλών, για τρίτη φορά από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.

    [03] Τρόμος πλανάται πάνω από το Ιράκ

    22/3/2003 11:32:00 μμ

    Σφοδρούς βομβαρδισμούς δέχεται αυτή την ώρα η Μοσούλη. Νωρίτερα σποραδικοί βομβαρδισμοί επαναλήφθηκαν εναντίον θέσεων στα περίχωρα της Βαγδάτης. Ταυτόχρονα σκληρές μάχες σημειώνονται και στα περίχωρα της Βασόρας που πολιορκείται από Αμερικανούς και Βρετανούς πεζοναύτες. Σύμφωνα με το Al-Jazeera νωρίτερα στην πόλη αυτή σημειώθηκαν και βομβαρδισμοί, ενώ, όπως μεταδίδει το CNN Turk, Αμερικανοί και Βρετανοί έχουν κόψει το νερό και το ηλεκτρικό της πόλης. Σφοδρούς βομβαρδισμούς δέχθηκε και το Κιρκούκ. Οι εισβολείς μετρούν και νέες απώλειες σήμερα, αφού επτά Βρετανοί και ένας Αμερικανός- μέλη των πληρωμάτων δυο ελικοπτέρων που συγκρούστηκαν στον αέρα, έχασαν τη ζωή τους, ενώ νεκροί έπεσαν ακόμα τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες στο κεντρικό Ιράκ, κάτι που διαψεύδει η ανταποκρίτρια του Sky News. Εξάλλου, ένας Αυστραλός δημοσιογράφος έχασε τη ζωή του στο Β. Ιράκ, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων τριών Βρετανών δημοσιογράφων.

    Ολοήμεροι βομβαρδισμοί- Μάχες σε ολόκληρη τη χώρα

    Πέντε ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την ιρακινή πρωτεύουσα περίπου στις έξι το απόγευμα του Σαββάτου, ωστόσο δεν είναι ακόμη σαφές ποιος ήταν ο στόχος.

    Αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις σημειώθηκαν και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ σύμφωνα με ιρακινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, τρεις νεκροί και 250 τραυματίες είναι ο απολογισμός από τις επιδρομές της Παρασκευής με πυραύλους Κρούζ. Οι ιρακινοί έχουν ανάψει φωτιές σε τάφρους με πετρέλαιο περιμετρικά της Βαγδάτης, προκειμένου να μειώσουν την ορατότητα των πιλότων των συμμαχικών αεροσκαφών.

    Ταυτόχρονα, για νίκη των πεζοναυτών στα δυτικά της Βασόρας και για εκατοντάδες ιρακινούς αιχμαλώτους έκαναν λόγο στρατιωτικοί αξιωματούχοι που ανέφεραν επίσης τον τραυματισμό τριών Aμερικανών πεζοναυτών. Πηγές αναφέρουν πάντως ότι η Βασόρα δεν έχει πέσει ακόμα.

    Σκληρές μάχες ανάμεσα σε συμμαχικά στρατεύματα και ιρακινούς ενόπλους αναφέρονται όλη μέρα στο νότιο Ιράκ, κυρίως έξω από το λιμάνι Ουμ Κάσρ και την πόλη Νασιρίγια. Ανταποκριτής βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου μετέδωσε ότι τέσσερις αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν στο κεντρικό Ιράκ, ενώ σύμφωνα με δημοσιογράφο του Αλ Τζαζίρα, 50 άτομα σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς στη Βασόρα.

    Νεκροί είναι πάντως επτά Βρετανοί και ένας Αμερικανός- μέλη των πληρωμάτων δυο ελικοπτέρων που συγκρούστηκαν στον αέρα, κάτι που διαψεύδει η ανταποκρίτρια του Sky News, η οποία ανέφερε ότι είναι τραυματισμένοι. Θύμα σύγκρουσης έπεσε και ένας Αυστραλός δημοσιογράφος που σκοτώθηκε από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο βόρειο Ιράκ.

    Όπως ανακοινώθηκε εν τω μεταξύ το Σάββατο το βράδυ, το Πεντάγωνο διέταξε την αποστολή τεθωρακισμένων και μιας μεραρχίας πεζικού στον Κόλπο, ένδειξη ότι εγκαταλείπεται το σχέδιο για μεταφορά στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ, μέσω τουρκικού εδάφους.

    [04] Απέλαση δημοσιογράφων του CNN από τη Βαγδάτη

    22/3/2003 10:44:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Τέσσερις δημοσιογράφοι του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN διέσχισαν σήμερα τα ιρακινά σύνορα και πέρασαν στην Ιορδανία αφού εξαναγκάσθηκαν από τις ιρακινές αρχές να εγκαταλείψουν τη Βαγδάτη. Οι τέσσερις δημοσιογράφοι αναχώρησαν από τη Βαγδάτη, την Πρασκευή το βράδυ και έφτασαν στην Ιορδανία το Σάββατο το πρωί. Ο δημοσιογράφος Νικ Ρόμπερτσον δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι ιρακινοί αξιωματούχοι εξήγησαν τους λόγους που τους ώθησαν να απελάσουν τις εκπροσώπους του CNN στη διάρκεια συνάντησης που είχαν χθες μαζί τους, αλλά δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο της συνομιλίας. Το CNN δεν έχει ενδείξεις για το εάν θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν, πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.

    [05] Καταδικάστε και σταματήστε τον πόλεμο λέει το Ιράκ στον ΟΗΕ

    22/3/2003 8:53:00 μμ

    Το Ιράκ κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να καταδικάσουν και να σταματήσουν την αμερικανο-βρετανική επίθεση και να αξιώσουν από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να αποσύρουν τα στρατεύματά τους εκτός των συνόρων του. Σε ανακοίνωση που εστάλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αναγνώσθηκε το Σάββατο στην ιρακινή τηλεόραση από τον υπουργό Εξωτερικών Νάτζι Σάμπρι, η εισβολή χαρακτηρίζεται ως απειλή για τη διεθνή και περιφερειακή ειρήνη. Παράλληλα το Σάββατο η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν προήδρευσε σύσκεψης ανωτάτων αξιωματούχων του καθεστώτος του.

    ''Δεδομένου ότι η Αγγλο-Αμερικανική αποικιακή στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ αποτελεί απειλή για τη διεθνή και περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη να καταδικάσουν αυτή την εισβολή και επίθεση, να κινηθούν ώστε να σταματήσει άμεσα και χωρίς όρους και να ζητήσουν από τους Αμερικανούς και Βρετανούς εισβολείς να αποσύρουν τις δυνάμεις τους άμεσα εκτός των συνόρων της Δημοκρατίας του Ιράκ'', αναφέρει η ανακοίνωση που συντάχθηκε στα αραβικά.

    Η ανακοίνωση καταλήγει ότι ''οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να γίνουν σεβαστές και να εφαρμοσθούν, αρχής γενομένης με την άρση των άδικων κυρώσεων κατά του Ιράκ και με τον αφοπλισμό της σιωνιστικής οντότητας (Ισραήλ) από όπλα μαζικής καταστροφής, για τη δημιουργία μιας περιοχής χωρίς όπλα μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή''.

    Καταλήγοντας ο Σάμπρι τόνισε ότι ο πόλεμος κατά του Ιράκ, που κατά την Ουάσινγκτον γίνεται για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν και για την απαλλαγή της χώρας από όπλα μαζικής καταστροφής, αποτελεί τμήμα μιας ''εγκληματικής πρακτικής που αποσκοπεί στην επιβολή της ηγεμονίας των ΗΠΑ στον κόσμο''.

    Σύσκεψη Σαντάμ με τους επιτελείς του

    Παράλληλα το Σάββατο η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν προήδρευσε σύσκεψης ανωτάτων αξιωματούχων του καθεστώτος του στους οποίους δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος με τις επιδόσεις των ιρακινών στρατιωτών που αντιμετωπίζουν την αμερικανο-βρετανική εισβολή.

    Στο ίδιο ρεπορτάζ, που δεν συνοδεύτηκε από οπτικό υλικό, ανέφερε ότι στη σύσκεψη πήραν μέρος ο δεύτερος γιος του Σαντάμ, ο Κουσάι, ο αντιπρόεδρος Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τάρεκ Αζίζ, ο υπουργός Πληροφόρησης Σαΐν αλ Σάχαφ και ο υπουργός Αμυνας στρατηγός Σουλτάν Χασίμ Αχμεντ.

    [06] Νίκη του Ηρακλή επί του ΠΑΟ

    22/3/2003 9:30:00 μμ

    Επιστροφή στις νίκες για την ομάδα του Ηρακλή και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η ομάδα του Λευτέρη Κακιούση επικράτησε δύσκολα του Παναθηναϊκού με 79-78 στο Ιβανώφειο, σε έναν αμφίρροπο σε εξέλιξη αγώνα. Τα δεκάλεπτα: 12-14, 40-39, 63-60, 79-78. Το παιχνίδι από την αρχή του φαινόταν ότι θα είχε συγκλονιστική κατάληξη, αφού οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ και καμμία δεν μπορούσε να πάρει διαφορά ασφαλείας. Χαρακτηριστικά του πρώτου δεκαλέπτου ήταν οι σκληρές άμυνες αλλά και οι λανθασμένες επιλογές στην επίθεση, γεγονός που αποδεικνύεται από το "χαμηλό" 12-14. Αναλυτικά οι αγώνες, τα αποτελέσματα και η βαθμολογία για την 20η ημέρα του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 των ανδρών.

    Στο δεύτερο δεκάλεπτο οι δύο ομάδες "ξύπνησαν" και ο Παναθηναϊκός κατάφερε να πάρει διαφορά έξι πόντων (19-25).

    Ο Ηρακλής απάντησε με ένα σερί 8-0 που του έδωσε ξανά το προβάδισμα με 27-25.

    Τελικά, ο Παναθηναϊκός έκλεισε το ημίχρονο μπροστά στο σκορ με 39-40.

    Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ηρακλής, με ηγέτη τον Διαμαντίδη που πέτυχε πολλά κρίσιμα καλάθια, πήρε διαφορά έξι πόντων (53-47) και έκλεισε το τρίτο δεκάλεπτο στο +3 (63-30).

    Στην τελευταία περίοδο ο Ηρακλής, με τον Παυλίδη για άλλη μία φορά σε πολύ καλή ημέρα, κατάφερε τελικά να πάρει την νίκη με 79-78 και να κάνει ένα ακόμα βήμα για την έξοδο στην Ευρώπη.

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Μπάκναλ 11 (1), Ηλιάδης, Νικολαϊδης 13 (2), Τσιριγωτάκης 5 (1), Παυλίδης 21 (2), Σχορτσιανίτης 10, Διαμαντίδης 17 (2), Κούβελας 2.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Αλβέρτης 10 (2), Καλαϊτζής 9 (1), Λάκοβιτς 2, Φώτσης 11 (2), Μπαλογιάννης 14 (3), Κουτλουάι 11, Μίντλετον 6, Τσαρτσαρής, ΜακΝτόναλντ 15 (2).

    ΠΑΟΚ-Ηράκλειο 96-76

    Σε τροχιά τετράδας παρέμεινε ο ΠΑΟΚ. Το συγκρότημα του Μπάνε Πρέλεβιτς, στον αγώνα που έγινε στο κλειστό του Φοίνικα και με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 20ης ημέρας για την Α1, επικράτησε 96-76 του Ηρακλείου και "προσωρινά" έπιασε στην τέταρτη θέση τον Αρη με 30 βαθμούς.

    Τα δεκάλεπτα: 27-19, 48-32, 69-53, 96-76.

    Οι Θεσσαλονικείς, εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο τα αμυντικά προβλήματα που παρουσίασε το Ηράκλειο και από νωρίς κατάφεραν να δείξουν τις διαθέσεις τους.

    Με 10 πόντους του Κόμματου, εννέα του Αλέξις και έξι του Σκοτ στα πρώτα 16 λεπτά, οι γηπεδούχοι πήραν διαφορά 13 πόντων (39-26), απέναντι στους "απείθαρχους" Κρητικούς που είχαν τον Οστιν άποντο με 0/4 δίποντα και 0/3 τρίποντα! Με ένα σερί 7-2, από τους πέντε πόντους του Σκοτ και δύο του Αλέξις, οι γηπεδούχοι "εκτόξευσαν" τη διαφορά στους 18 πόντους (46-28), στο 17', ενώ έκλεισαν το ημίχρονο με τη διαφορά να πέφτει στους 16 (48-32).

    Ο ΠΑΟΚ διατήρησε το ρόλο του "πρωταγωνιστή" και στην επανάληψη, με τον Κόμματο να αποτελεί την αιχμή του δόρατος στο σκοράρισμα (στα πρώτα 30 λεπτά είχε 22 πόντους με 4/5 τρίποντα) και τους Σκοτ, Αλέξις να κάνουν...πάρτι κάτω από τα δύο καλάθια.

    Έτσι, η διαφορά δεν άργησε να φτάσει τους 19 πόντους στις αρχές της 4ης περιόδου (72-53, 78-57), η οποία ήταν αρκετή ώστε να χαρίσει στους Θεσσαλονικείς μια άνετη νίκη με 96-76.

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    ΠΑΟΚ: Μιλισάβλιεβιτς 15, Αποστολίδης, Λημνιάτης 2, Βασιλειάδης 5, Χρήστου 4, Βασιλόπουλος 3, Κόμματος 32, Μαυροκεφαλίδης 2, Αλέξις 16, Κόπτης, Παναγιωτίδης 3, Σκοτ 14.

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Αγγελάκης 2, Παβλίσεβιτς 3, Σιούτης 5, Μπάσικ 10, Μακρής 10, Οστιν 7, Κούβαρης 6, Μπένερμαν 11, Βαρδαβάς, Χόρβατ 15, Γκαλένκιν 3, Κρίτσαλος 4.

    Νήαρ Ηστ-Αρης 79-66

    Σημαντική νίκη, όσον αφορά την παραμονή της στην κατηγορία, πέτυχε σήμερα η Νήαρ Ηστ, που επικράτησε στο γήπεδο της Καισαριανής του Αρη με 79-66. Τα δεκάλεπτα: 15-19, 41-38, 58-54, 79-66.

    Η Νήαρ Ηστ γνώριζε ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα και μία ενδεχόμενη νίκη του Αρη στο σημερινό παιχνίδι, ίσως να ανάγκαζε τους ανθρώπους της αθηναϊκής ομάδας να καταστρώσουν από τώρα τα σχέδια τους για την νέα σεζόν στην Α2. Παρόλα αυτά ο Αρης ήταν αυτός που μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι και κατάφερε στα πρώτα λεπτά να πάρει διαφορά εννέα πόντων (15-6).

    Κορυφαίος των "κίτρινων" σε αυτό το διάστημα ήταν ο Πρόδρομος Νικολαϊδης, που κατέστρεφε τα αμυντικά συστήματα της ομάδας του Ηλία Ζούρου.

    Στην συνέχεια, η Νήαρ Ηστ ισορρόπησε τον αγώνα και, με κύριους εκφραστές στην επίθεση τους Παπανικολόπουλο και Καράγκουτη, οι οποίοι είχαν 14 και 10 ποντους, αντίστοιχα, κατάφερε να κλείσει το ημίχρονο με διαφορά τριών πόντων (41-38).

    Στο δεύτερο ημίχρονο το σκηνικό δεν άλλαξε. Η Νήαρ Ηστ διατηρούσε την διαφορά που είχε από τα πρώτα δύο δεκάλεπτα και το ματς φάνηκε να οδεύει σε δραματικό φινάλε. Ο Νάκιτς, ωστόσο, είχε διαφορετική άποψη.

    Ο φόργουορντ των "ερυθρολεύκων" βελτίωσε σημαντικά την προσφορά του στον επιθετικό τομέα (τελείωσε τον αγώνα με 15 πόντους) και η ομάδα του Ζούρου πήρε πολύτιμη νίκη για την συνέχεια.

    Από την άλλη, ο Αρης, που πραγματικά είναι άλλη ομάδα χωρίς τον Γουίλι Σόλομον, γνώρισε την τρίτη συνεχόμενη ήττα του και πλέον κινδυνεύει να χάσει την τέταρτη θέση, εάν το Μαρούσι κερδίσει την Ολύμπια, στον αγώνα που ξεκινάει στις 19:00.

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    ΝΗΑΡ ΗΣΤ: Χρυσανθόπουλος, Σοφογιάννης 8, Κουράσοφ, Μάγλος 8, Παπανικολόπουλος 21 (2), Νάκιτς 15, Καιμακόγλου 5, Ξανθόπουλος 3 (1)Καράγκουτης 19.

    ΑΡΗΣ: Γκρέγκοφ 6 (1), Ραίσεβιτς, Λάππας 11 (2), Νικολαϊδης 22 (2), Χαριτόπουλος 1, Γκαγκαλούδης 10 (2), Ανγκέλοφ 4, Λικχολίτοφ 2, Στακ 10, Γκργκατ.

    Μαρούσι-Ολύμπια Λάρισας 86-77

    Σημαντική από βαθμολογικής απόψεως νίκη πέτυχε απόψε το Μαρούσι. Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη νίκησε την Ολύμπια Λάρισας με 86-77 στο κλειστό του Αγίου Θωμά, σε αγώνα για την 20η αγωνιστική της Α1 μπάσκετ των ανδρών, και έφτασε τις 11 νίκες στο πρωτάθλημα.

    Παράλληλα, ο σύλλογος των βορείων προαστείων έφτασε τους 31 βαθμούς, όσους δηλαδή έχουν ο Ολυμπιακός (έχει έναν αγώνα λιγότερο) και ο Αρης.

    Τα δεκάλεπτα: 14-25, 37-42, 63-61, 86-77.

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    ΜΑΡΟΥΣΙ: Γκρουμ 8 (2), Κορωνιός 12 (2), Νόλαν 18 (2), Σπανούλης 7, Δανιήλ 2, Ολιβερ 20 (4), Τζόουνς 12, Μαρμαρινός 7.

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ: Λεπενιώτης 7 (1), Νέσμπι 23 (2), Τότσιος, Οικονόμου 7, Στάζιτς 4, Χαραλαμπίδης 15 (2), Μπίγκους 6, Φόρεστ 15.

    Πανιώνιος-ΑΕΚ 85-76

    Σημαντική νίκη επί της ΑΕΚ πέτυχε απόψε ο Πανιώνιος. Η ομάδα του Γιώργου Καλαφατάκη επικράτησε της πρωταθλήτριας με 85-76 στο κλειστό της Νέας Σμύρνης, σε αγώνα για την 20η αγωνιστική της Α1 μπάσκετ, και έφτασε τις εννέα νίκες στο πρωτάθλημα. Τα δεκάλεπτα: 19-20, 37-43, 54-60, 85-76.

    Τα καλά μαντάτα της ήττας του Παναθηναϊκού στο Ιβανώφειο αποτελούσαν ισχυρό κίνητρο για την ΑΕΚ, προκειμένου να κυνηγήσει τη νίκη κόντρα στον Πανιώνιο, καθώς οι δύο βαθμοί θα της έδιναν τη δυνατότητα να ξαναβρεθεί στην πρώτη θέση της βαθμολογίας.

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Φαλέκας, Μελάς, Χέντερσον 17 (1), Διαμαντόπουλος 23 (1), Γκαγκαουδάκης, Σκλάβος 20 (3), Μπέιλι 15 (1), Αγαδάκος 8, Χέλιγουελ 2.

    ΑΕΚ: Μπλάκνεϊ 7 (1), Κρίσπιν 11 (2), Ζήσης 7, Ταπούτος 6, Χατζής 14 (2), Κικίλιας, Ντικούδης 16, Αντιτς, Πασχάλης 2, Μπετς 13.

    Μακεδονικός-Ιωνικός ΝΦ 77-80

    Εντυπωσιακή εκτός έδρας νίκη που αναπτερώνει τις ελπίδες του για έξοδο στην Ευρώπη, πέτυχε σήμερα ο Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας, ο οποίος επικράτησε εκτός έδρας του Μακεδονικού με 80-77.

    Τα δεκάλεπτα: 22-22, 43-38, 60-55, 77-80.

    Ο Μακεδονικός για μία ακόμα φορά απέδειξε ότι είναι η πιό ασταθής ομάδα του πρωταθλήματος.

    Οι παίκτες του Σβι Σερφ διατηρούσαν την διαφορά σε όλη σχεδόν τη διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά στο τέταρτο δεκάλεπτο ο Ιωνικός, με αντεπίθεση διαρκείας αλλά και τον Βετούλα σε καταπληκτική ημέρα, κατάφερε να πάρει σπουδαία νίκη.

    Το πρώτο δεκάλεπτο έληξε 22-22 με τις δύο ομάδες να μην μπορούν να ξεφύγουν στο σκορ. Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Μακεδονικός κατάφερε να πάρει διαφορά 5 πόντων (43-38), χάρη στους Λιαδέλη και Χαντλογκτεν, οι οποίοι είχαν 14 και 15 πόντους, αντίστοιχα. Το παιχνίδι κύλησε στους ίδιους ρυθμούς και στο τρίτο δεκάλεπτο, με την ομάδα της Κοζάνης να διατηρεί την διαφορά των πέντε πόντων (60-55).

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Μπεχλιβάνης 4, Χάντλογκντεν 17, Αβλίγιας 11 (3), Νένιντς 4, Λιαδέλης 27 (2), Κολόκας, Δέσπος 6, Δαλιάρης 8, Παπαιωακείμ.

    ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΦ: Μποσγανάς, Μποζίκας, Αλιμπέγκοβιτς 5 (1), Μάρκοβιτς 2, Χαβρίλα 2, Αγιόσο 17 (4), Βετούλας 27 (5), Κοχ 8 (2), Καθρέλ 19.

    Αποτελέσματα-Βαθμολογία

    Σε αγώνες για την 20η ημέρα του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 των ανδρών, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Nήαρ Hστ-Αρης 79-66 Ηρακλής-Παναθηναϊκός 79-78 Mακεδονικός-Iωνικός NΦ 77-80 ΠAOK-Hράκλειο 96-76 Πανιώνιος-AEK 85-76 Mαρούσι-Oλύμπια Λ. 86-77 Περιστέρι-Oλυμπιακός 23/3

    Βαθμολογία (σε 20 αγ):

    Παναθηναϊκός 36 AEK 35 Ολυμπιακός 31-19αγ Αρης 31 Μαρούσι 31 ΠΑΟΚ 30 Ιωνικός Ν.Φ. 30 Μακεδονικός 29 Ηρακλής 29 Πανιώνιος 29 Περιστέρι 28-19αγ Ηράκλειο 26 Νήαρ Ηστ 25 Ολύμπια Λαρ. 25

    Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τη σεζόν με -2 βαθμούς, λόγω τιμωρίας από την περσινή περίοδο.

    [07] Ποδόσφαιρο (Α' Εθνική): Ακράτητος-Ιωνικός 1-0

    22/3/2003 9:07:00 μμ

    Σημαντικό βήμα για παραμονή στην κατηγορία έκανε ο Ακράτητος. Η ομάδα του Ντουμίτρου Ντουμιτρίου, σε αγώνα για την 24η ημέρα της Α' Εθνικής, που έγινε στα Ανω Λιόσια, επικράτησε 1-0 του Ιωνικού, έφτασε τους 19 βαθμούς και αύξησε τις πιθανότητες που έχει για να παραμείνει και τη νέα σεζόν στην μεγάλη κατηγορία. Το μοναδικό τέρμα της συνάντησης πέτυχε ο Κουτσοκώστας στο 72ο λεπτό. Οι υποψίες ευκαιριών που δημιουργήθηκαν μπροστά στις δύο εστίες κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, αποτυπώνουν με μεγάλη ακρίβεια την εικόνα που παρουσίασαν οι Ακράτητος και Ιωνικός.

    Οι δύο ομάδες έδιναν ιδιαίτερο βάρος στα αμυντικά καθήκοντα τους για να κρατήσουν το μηδέν, κι εφόσον αυτό το εξασφάλιζαν σχετικά εύκολα, επιδίδονταν σε γρήγορες αντεπιθέσεις, ελπίζοντας σε κάτι καλό. Η μοναδική καλά οργανωμένη επίθεση στο πρώτο μέρος ήρθε από τους φιλοξενούμενους στο 43', αλλά ο Εριβέλτο δεν μπόρεσε να πιάσει καλά το σουτ (από κεφαλιά-πάσα του Μαρκομιχάλη), στέλνοντας τη μπάλα ψηλά άουτ.

    Στο 72' ο Ραζανάουσκας εκτέλεσε κόρνερ και ο Κουτσοκώστας με καρφωτή κεφαλιά απο το ύψος της μικρής περιοχής έκανε το 1-0, που έμελλε να είναι και το τελικό σκορ.

    Διαιτητής: Γιώργος Δούρος

    Κίτρινες κάρτες: Γκίτσης, Γυριχίδης, Κονέ, Στεφανίδης.

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ: Ράπτης, Ποζαπαλίδης, Μεσέρδης, Ευθυμιάδης, Δαμίγος, Γκίτσης (65' Παγιαζέντ), Ζιάκας (85' Τσβετάνοφ), Κάφαλης (56' Ραζανάουσκας), Ιορδανίδης, Στεφανίδης, Κουτσοκώστας.

    ΙΩΝΙΚΟΣ: Κοψαχείλης, Ξανθόπουλος, Νταρακλίτσας (85' Ροντρίγκεζ), Γυριχίδης (67' Ουκάρ), Οφρυδόπουλος, Ετορί, Μικές, Εριβέλτο (80' Βιλανάκης), Κονέ, Μαρκομιχάλης, Μακόρ.

    [08] Ποδόσφαιρο (Α' Εθνική): ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 0-1

    22/3/2003 9:02:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Με ένα εκπληκτικό γκολ του Δημήτρη Ναλιτζή στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, η ΑΕΚ νίκησε 1-0 τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και έκανε το μεγάλο βήμα για την κατάκτηση της τρίτης θέσης, που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League της επόμενης περιόδου. Μετά από 26 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα της Α' Eθνικής, η "Ενωση" έχει πλέον 50 βαθμούς, έναντι 44 του Πανιωνίου και 43 του ΠΑΟΚ και φυσικά έχει τον πρώτο λόγο για την τρίτη θέση. Με τους Ζαγοράκη, Κατσουράνη να "γεμίζουν" το κέντρο του γηπέδου, η ΑΕΚ είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού στο πρώτο ημίχρονο. Παράλληλα, η επάνοδος του Καψή στην άμυνα αποδείχθηκε καθοριστική, ενώ ο Μπάγεβιτς επέλεξε, τελικά, τον Γεωργέα ως δεύτερο κεντρικό μπακ και παράλληλα στενό... επιτηρητή του Γιαννάκη Οκκά.

    Τσάρτας, Κωνσταντινίδης, Νικολαϊδης, Ναλιτζής συνδυάστηκαν υποδειγματικά και ο τελευταίος με ένα αριστερό σουτ-κεραυνό, από πολύ δύσκολη θέση, "κάρφωσε" τη μπάλα στα δίχτυα του Ατματσίδη και η ΑΕΚ αύξησε στους 7 βαθμούς τη διαφορά της από τον ΠΑΟΚ, 10 αγωνιστικές πριν το τέλος της φετινής αγωνιστικής περιόδου.

    Διαιτητής: Τσικίνης (Μεσσηνίας).

    Κίτρινες: Αμπονσά, Εγκωμίτης, Κασάπης, Μπορμπόκης

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    ΠΑΟΚ: Ατματσίδης, Μάρκος (83' Φρούσος), Κούτσης, Αμπονσά, Εγκωμίτης (68' Φουτσίνι), Καφές, Κουκέλκα, Καραδήμος, Οκκάς, Σπάσιτς (46' Γιασεμή), Γεωργιάδης

    ΑΕΚ: Χιώτης, Μπορμπόκης, Κασάπης, Καψής, Κατσουράνης, Ζαγοράκης, Πέτκοφ (78' Ναλιτζής), Λάκης (78' Τσάρτας), Γεωργάτος (70' Κωνσταντινίδης), Γεωργέας, Νικολαϊδης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 22 March 2003 - 21:54:05 UTC