Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Kυπριακό: Προσπάθειες Αθήνας για συνέχιση διαλόγου
  • [02] Ψύχραιμη η στάση της Ελλάδας
  • [03] Τυχαία η έκρηξη φιάλης προπανίου στο Μπαχρέιν
  • [04] Ισόβια για τη νοσοκόμα-δολοφόνο
  • [05] Ο πόλεμος στα ΜΜΕ-Ενας πόλεμος προπαγάνδας
  • [06] ΗΠΑ: Ετοίμαζαν την ανοικοδόμηση πριν ξεκινήσουν τον πόλεμο
  • [07] Οι Ελληνες σκηνοθέτες κατά του αμερικάνικου σινεμά
  • [08] Eντοπίστηκε το πιο πιθανό αίτιο της ''άτυπης'' πνευμονίας

    [01] Kυπριακό: Προσπάθειες Αθήνας για συνέχιση διαλόγου

    24/3/2003 9:06:00 μμ

    Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογο του Αμπντουλάχ Γκιουλ, τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και μάλιστα οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εξωτερικών κ.κ. Σκοπελίτης και Ζιγιάλ, θα συναντηθούν σύντομα, θα αξιολογήσουν την κατάσταση και θα εργαστούν για την περαιτέρω προώθηση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια ώρα ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Γκιούλ διατυπώνει μια διαφορετική προσέγγιση στο Κυπριακό σε σχέση με τα όσα έπραξε η Αγκυρα στη Χάγη, γεγονός που προβληματίζει Αθήνα και Λευκωσία.

    Προβληματισμός για την στάση της Αγκυρας

    "Επί του παρόντος, οι θέσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών δεν συνιστούν ουσιαστική ανατροπή πολιτικής εκτιμάει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κ. Χρυσοστομίδης, αναφερόμενος στο περιεχόμενο των πρόσφατων συνομιλιών που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου με τον κύριο Γκιούλ.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε, ειδικότερα, ότι βρίσκεται υπό εξέλιξη μια προσπάθεια να επαναρχίσει ο διάλογος μεταξύ υπηρεσιακών στελεχών των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

    Στην ατζέντα του διαλόγου αυτού περιλαμβάνεται και το Κυπριακό χωρίς να διευκρινίζεται αν θα πρόκειται για συνέχιση των διαπραγματεύσεων επί των προνοιών του σχεδίου Ανάν.

    [02] Ψύχραιμη η στάση της Ελλάδας

    24/3/2003 8:10:00 μμ

    "Μας ενδιαφέρει η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή του Ιράκ. Να συμβάλλουμε για λύσεις για να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα" δήλωσε ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης αναφερόμενος στις εξελίξεις με το Ιράκ, μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μίας ώρας που είχε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι, που πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη χώρα μας. Στην συνάντηση των δύο αντρών σημειώθηκε σύμπτωση απόψεων Ελλάδας-Λιβάνου για την επόμενη μέρα στο Ιράκ ενώ ο δόκτωρ Χαρίρι επιφύλαξε εγκωμιαστικά σχόλια για την ελληνική προεδρία της Ε.Ε.

    Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών

    Στις δηλώσεις του ο Κώστας Σημίτης τόνισε την σημαντικότητα του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών μετά τον πόλεμο.

    "Μας ενδιαφέρει η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή, μας ενδιαφέρει η εξέλιξη της κρίσης στο Ιράκ. Και οι δύο χώρες, Ελλάδα και Λίβανος, θέλουμε να συμβάλλουμε ώστε να επιτευχθούν λύσεις και να ξεπεράσουμε τα σημερινά αδιέξοδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής πήρε μια σειρά από αποφάσεις, οι οποίες αφορούν στο Παλαιστινιακό, τη Μέση Ανατολή, δηλαδή την περιοχή, καθώς και το Ιράκ. Εξήγησα στον κ. Χαρίρι ποια είναι η κατεύθυνση, το περιεχόμενο αυτών των αποφάσεων και προέκυψε ότι είμαστε στα βασικά σύμφωνοι. Είμαστε σύμφωνοι ότι η μετά τον πόλεμο περίοδος στο Ιράκ πρέπει να είναι μια περίοδος, όπου τα Ηνωμένα Έθνη θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο. Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη, δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική βοήθεια που θα πάει στους πληθυσμούς, δεν μπορεί να υπάρξει ρύθμιση όλων των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που θα προκύψουν, αν τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι πρωταγωνιστές σε αυτή την προσπάθεια και έτσι μέσω των Ηνωμένων Εθνών και όλες οι χώρες της περιοχής" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κώστας Σημίτης.

    "Οσον αφορά τα προβλήματα ασφάλειας της περιοχής, πρέπει να εφαρμοστεί το χρονοδιάγραμμα για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Αυτό το χρονοδιάγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί. Έχει αποφασιστεί, έχει δηλωθεί για παράδειγμα από τις ΗΠΑ ότι χρειάζεται η εφαρμογή του, αλλά πρέπει να βάλουμε αυτή τη διαδικασία μπροστά. Και σε αυτό είμαστε σύμφωνοι", τόνισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

    Συνεργασία για την ειρήνη στην Μέση Ανατολή

    Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου επισήμανε την ανάγκη για πιο ενεργό ρόλο του ΟΗΕ.

    Οσον αφορά το Μεσανατολικό, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της τετραμερούς, ώστε να πάψει η περιοχή να θεωρείται εστία προβλημάτων για όλο τον κόσμο.

    Στις συνομιλίες μετείχαν, επίσης, από ελληνικής πλευράς ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού πρέσβης Θεόδωρος Σωτηρόπουλος.

    [03] Τυχαία η έκρηξη φιάλης προπανίου στο Μπαχρέιν

    24/3/2003 10:58:00 μμ

    Σε φιάλη αερίου για μαγείρεμα που βρισκόταν σε κάδο απορριμμάτων κοντά στο αρχηγείο του 5ου αμερικανικού στόλου στη Μανάμα, στο Μπαχρέιν, αποδίδεται η έκρηξη που σημειώθηκε εκεί απόψε, δήλωσε πηγή της αστυνομίας του Μπαχρέιν. ''Φαίνεται ότι μια φιάλη αερίου, που βρισκόταν σε κάδο απορριμμάτων, εξερράγη'', δήλωσε αστυνομικός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. ''Δεν προκλήθηκε πυρκαγιά. Μόνον μια ισχυρή έκρηξη'', γύρω στις 21.40 τοπική ώρα (20:40 ώρα Ελλάδος), σε απόσταση περίπου 250 μέτρων από το αρχηγείο του 5ου Αμερικανικού Στόλου, πρόσθεσε.

    Δεν πρόκειται για πράξη δολιοφθοράς

    Το υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν επιβεβαίωσε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από φιάλη αερίου για μαγείρεμα που είχε πεταχτεί σε κάδο απορριμμάτων.

    Αξιωματούχος της χώρας δήλωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην πύλη της βάσης.

    Εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι πρόκειται για τυχαία έκρηξη φιάλης προπανίου και ότι δεν πρόκειται για πράξη δολιοφθοράς.

    [04] Ισόβια για τη νοσοκόμα-δολοφόνο

    24/3/2003 7:01:00 μμ

    Δικαστήριο της Χάγης επέβαλε σήμερα στην 41χρονη Ολλανδή νοσοκόμα Λούσι ντε Μπερκ την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τον φόνο τεσσάρων ασθενών της. Η ντε Μπερκ κρίθηκε ένοχη για τη δολοφονία δύο παιδιών και δύο ηλικιωμένων ασθενών καθώς και για την απόπειρα δολοφονίας τριών ακόμη ατόμων από το 1997. Οι εισαγγελείς είχαν απαγγείλει σε βάρος της κατηγορίες για 13 δολοφονίες και πέντε απόπειρες δολοφονίας. Η ίδια είχε δηλώσει αθώα. Τα θύματά της-όλα σοβαρά άρρωστα-πέθαναν από υπερβολική δόση φαρμάκων. Η νοσοκόμα είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2001 μετά από τον θάνατο ενός βρέφους έξι μηνών που παρακολουθούσε. Οι γιατροί το είχαν εξετάσει νωρίτερα και είχαν διαπιστώσει ότι η ζωή του δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο. Η νοσοκόμα είχε υπηρεσία και σε άλλα νοσοκομεία όταν σημειώθηκαν οι ανεξήγητοι θάνατοι.

    [05] Ο πόλεμος στα ΜΜΕ-Ενας πόλεμος προπαγάνδας

    24/3/2003 10:50:00 μμ

    Οι τηλεοράσεις και οι εφημερίδες μετέδωσαν και δημοσίευσαν σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο τις φωτογραφίες των συλληφθέντων ή των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών αναζωπυρώνοντας την παλιά διαμάχη για το εάν και κατά πόσο τα ΜΜΕ πρέπει να δείχνουν την απαίσια πλευρά του πολέμου. Η ιρακινή τηλεόραση έδειξε τις πρώτες φωτογραφίες πτωμάτων Αμερικανών στρατιωτών και συνεντεύξεις αιχμαλώτων οι οποίοι έτρεμαν από το φόβο, αφήνοντας έτσι τους υπεύθυνους των ΜΜΕ να προβληματίζονται εάν θα μεταδώσουν αυτές τις εικόνες που αποτελούν μέρος ενός πολέμου προπαγάνδας. Τα περισσότερα αμερικανικά δίκτυα αρνήθηκαν να μεταδώσουν αυτές τις εικόνες αφού δέχθηκαν πιέσεις από το Πεντάγωνο.

    Με ''σκληρές'' φωτογραφίες τρόμου και φρίκης

    Αρκετές αμερικανικές εφημερίδες υιοθέτησαν την ίδια στάση, ενώ αντίθετα ορισμένες εφημερίδες, συνήθως ''ταμπλόιντ'', όπως η Νιου Γιορκ Ποστ έβαλαν τις φωτογραφίες με τα πτώματα στην πρώτη σελίδα.

    Στον αραβικό κόσμο τα ΜΜΕ ήταν λιγότερο διστακτικά να δημοσιεύσουν τις φωτογραφίες, μαζί με ακρωτηριασμένα παιδιά του Ιράκ και αιμόφυρτα πτώματα.

    Και στην Ευρώπη, πολλές εφημερίδες είχαν στην πρώτη σελίδα τους φωτογραφίες από τους Αμερικανούς αιχμαλώτους, ενώ τηλεοπτικά δίκτυα όπως το CNN Ιντερνάσιοναλ και τα βρετανικά BBC και BSkyB έδειξαν ορισμένες σκηνές. ''Αυτές οι εικόνες ήταν απαραίτητες για να φανεί μια σημαντική πλευρά της σύγκρουσης. Είναι σημαντικό να αφήσουμε τους τηλεθεατές να διαμορφώσουν τη δική τους άποψη'' δήλωσε ο Τόνι Μάντοξ, αντιπρόεδρος για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική του CNN Ιντερνάσιοναλ, το οποίο έδειξε ορισμένες από τις εικόνες των αιχμαλώτων στρατιωτών και μία φωτογραφία μόνο των πτωμάτων.

    Ποια είναι η διαχωριστική γραμμή για τα ΜΜΕ;

    Ετσι τίθεται για μία ακόμη φορά το ερώτημα ποιά είναι η διαχωριστική γραμμή για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    Πολλοί αρχισυντάκτες δηλώνουν ότι τα πάντα εξαρτώνται από το ένστικτο.

    ''Δεν υπάρχει μία σταθερή πρακτική. Κάθε φορά πρέπει να κρίνουμε. Πρέπει να αποφασίσουμε πόσο είναι κρίσιμο να δώσουμε ολόκληρη την ιστορία, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνουμε υπόψη μας τα ζητήματα της αισθητικής, της αξιοπρέπειας και κατά πόσο αυτό που δείχνουμε θα θεωρηθεί τμήμα μιας χειραγώγησης των μέσων'', τονίζει ο Μάντοξ.

    Οπως και ο πόλεμος στο Βιετνάμ έτσι και αυτή η σύγκρουση ''έπλασε'' την έννοια του ''τηλεοπτικού πολέμου'' καθώς οι δημοσιογράφοι μεταδίδουν κατευθείαν από τις γραμμές του μετώπου και η νέα τεχνολογία επιτρέπει στα δίκτυα της τηλεόρασης να δίνουν δραματικές ζωντανές εικόνες των βομβών που πέφτουν στις ιρακινές πόλεις.

    Αποδεικνύεται πραγματικά ότι οι στρατηγικές που σχετίζονται με τα ΜΜΕ στις δύο πλευρές της σύγκρουσης έχουν καταστεί σχεδόν μια εξίσου σημαντική πλευρά όσο και η στρατιωτική τακτική.

    Ως τμήμα της στρατηγικής τους στα μέσα ενημέρωσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν διαπιστεύσει πάνω από 500 δημοσιογράφους για να συνοδεύουν τις δυνάμεις τους.

    Ταυτόχρονα οι δημοσιογράφοι στη Βαγδάτη οδηγούνται συνήθως από τις ιρακινές Αρχές σε οργανωμένες περιοδείες στα διάφορα νοσοκομεία για να μαγνητοσκοπήσουν τραυματισμένους Ιρακινούς.

    Το Πεντάγωνο πίεσε τα μέσα ενημέρωσης να μην μεταδώσουν εικόνες της ιρακινής τηλεόρασης την Κυριακή, με το επιχείρημα ότι θέλει κάποιο χρονικό διάστημα για να ενημερώσει τις οικογένειες τους. Ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ τόνισε επίσης ότι έτσι παραβιάζεται η συνθήκη της Γενεύης για τη μεταχείριση των αιχμαλώτων. '' Η απόφασή μας να δείξουμε μόνο στιγμιότυπα από την τηλεοπτική μετάδοση βασίστηκε τόσο στη Συνθήκη της Γενεύης όσο και στη δημοσιογραφική μας κρίση'' δήλωσε μία εκπρόσωπος της βρετανικής τηλεόρασης ITN. Ωστόσο το επιχείρημα αυτό δεν εμπόδισε ορισμένα δυτικά τηλεοπτικά δίκτυα να δείξουν τα πρόσωπα των Ιρακινών αιχμαλώτων πολέμου κατά το Σαββατοκύριακο και πολλά δημοσιογραφικά όργανα τονίζουν ότι η Συνθήκη της Γενεύης επιδέχεται διαφορετικές ερμηνείες.

    Οταν το video ''αποκεφαλίζει'' την αξιοπρέπεια

    Ο χαρακτήρας των εικόνων που οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί θέλουν να μεταδίδουν διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή.

    Ανάμεσα στα αραβικά μέσα ενημέρωσης, το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, το οποίο μετέδωσε τις εικόνες της ιρακινής τηλεόρασης σε ολόκληρο τον κόσμο την Κυριακή, έχει δώσει ''εικόνες με αίμα'' που πολλές δυτικές τηλεοράσεις θεωρούν υπερβολικές για να τις δείξουν. Μια φρικιαστική εικόνα ήταν όταν ορισμένες αραβικές εφημερίδες και τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν το κεφάλι ενός παιδιού το οποίο είχε αποκοπεί από το σώμα κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών.

    Τα αραβικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι αυτές οι εικόνες είναι εξίσου σημαντικές όσο και οι εικόνες των Ιρακινών αιχμαλώτων πολέμου τις οποίες έδειξαν τα αμερικανικά δίκτυα και οι τηλεοράσεις. Αυτοί που επικρίνουν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι τα δυτικά μέσα νιώθουν άνετα όταν δείχνουν τις εικόνες των Ιρακινών θυμάτων, αλλά όχι τα δικά τους θύματα.

    Στον κόσμο του Ιντερνετ που δεν γνωρίζει σύνορα, οι εικόνες αυτές είναι διαθέσιμες παντού. ''Ελπίζουμε ότι αυτές οι εικόνες θα φέρουν τουλάχιστον ορισμένους από τους αναγνώστες μας σε μια θέση όπου μπορούν να έχουν μια πιο ρεαλιστική και ανθρώπινη εκτίμηση αυτής της σύγκρουσης και του πολέμου γενικά με τη φρικτή πραγματικότητα την οποία αποκαλύπτουν'', έγραψε ο Μάθιου Ρίμερ, στέλεχος της διαδικτυακής διεύθυνσης YellowTimes.org.

    [06] ΗΠΑ: Ετοίμαζαν την ανοικοδόμηση πριν ξεκινήσουν τον πόλεμο

    24/3/2003 8:52:00 μμ

    Εβδομάδες, προτού πέσουν οι πρώτες βόμβες στο Ιράκ, η διοίκηση Μπους, ετοίμαζε τα σχέδια ανοικοδόμησης της χώρας. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του ABC, μεγάλες εταιρείες, όπως, οι Bechtel, Fluor, Parsons φαίνεται ότι έχουν κάνει ήδη οικονομικές προσφορές στην αρμόδια υπηρεσία USAID, η οποία έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας το σχέδιο ανοικοδόμησης. Στο αντίγραφο, 99 σελίδων που έχει στα χέρια του το αμερικανικό δίκτυο, μιλά για συμβόλαια και συνολικές προσφορές που αγγίζουν τα 600 εκατομμύρια δολάρια.

    Μυστικές προσφορές

    Το συμβόλαιο περιέχει πληροφορίες και αμερικανικά σχέδια για την κατασκευή σχολείων, αεροδρομίων, δρόμων, γεφυρών, νοσοκομείων κα.

    Ωστόσο, άλλες πληροφορίες έχουν μείνει κρυφές από την υπηρεσία, η οποία επέλεξε να χειριστεί μυστικά, το θέμα των προσφορών.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ABC, η υπηρεσία USAID αναθέτει, υπό κανονικές συνθήκες, τα συμβόλαια για συνεργασία μέσω Internet και κάθε εταιρεία μπορεί να κάνει την προσφορά της.

    Τα περίεργα της όλης διαδικασίας

    Αυτή τη φορά, τα πράγματα έγιναν ιδιαίτερα γρήγορα και σε εταιρείες με προϊστορία και εξουσιοδοτήσεις προσπέλασης σε απόρρητες πληροφορίες.

    Οι περιοριστικοί όροι για κάποιες εταιρείες να πάρουν μέρος αλλά και ο μυστικός χαρακτήρας των προσφορών, έχουν προβληματίσει για το αγνό των αμερικανικών προθέσεων.

    Μεταξύ των εταιρειών, οι οποίες σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχουν κάνει οικονομικές προσφορές, είναι η Bechtel, Fluor, Parsons, the Washington Group and Halliburton.

    Όλες οι παραπάνω εταιρείες, είναι έμπειρες, υπογραμμίζει το ABC, αλλά επιπλέον είναι όλοι γενναιόδωροι πολιτικοί υποστηρικτές κυρίως των Ρεπουμπλικάνων.

    [07] Οι Ελληνες σκηνοθέτες κατά του αμερικάνικου σινεμά

    24/3/2003 8:50:00 μμ

    "Μαύρη σημαία" κατά των αμερικανικών ταινιών κατά τη διάρκεια του φρικαλέου πολέμου στο Ιράκ σήκωσαν οι Ελληνες σκηνοθέτες. Πρόκειται για μία συμβολική κίνηση αξιοπρέπειας που αποφάσισε να πραγματοποιήσει σήμερα η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών μπροστά σε ένα από τα μεγάλα κινηματογραφικά κέντρα της Αθήνας με σκοπό την αφύπνιση του κόσμου. Με την παρουσία ορισμένων σκηνοθετών, όπως ο Γιάννης Λάμπρου, ο Νίκος Γραμματικός, η Θέκλα Κίττου, η Αγγελική Αντωνίου και ο Δήμος Θέος, οι σκηνοθέτες τόνισαν τον ηθικό χαρακτήρα της πρωτοβουλίας τους, η οποία δεν εμπεριέχει καμία ιδεολογική αντιπαράθεση.

    ''Να μποϊκοτάρουμε τις αμερικανικές ταινίες''

    "Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή αντίδρασης όλων των Ευρωπαίων και Αμερικανών συναδέλφων μας", τόνισε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, κ. Χάρης Παπαδόπουλος, καταγγέλλοντας τον γνωστό Αμερικανό σκηνοθέτη Σπίλμπεργκ για την αντίφασή του, να κάνει πολλές ταινίες εναντίον του πολέμου, αλλά να αρνείται να πάρει θέση όταν ο πόλεμος γίνεται πραγματικότητα.

    Ζητάμε από τους Έλληνες θεατές, είπαν οι σκηνοθέτες, να μποϊκοτάρουν τις αμερικανικές ταινίες αποσαφηνίζοντας ότι με αυτή την πράξη δεν καταδικάζουν τον αμερικανικό λαό, ούτε την αμερικανική τέχνη, αλλά επιθυμούν να περισώσουν όσα ψήγματα ανθρωπιάς και αντίστασης έχουμε.

    [08] Eντοπίστηκε το πιο πιθανό αίτιο της ''άτυπης'' πνευμονίας

    24/3/2003 10:21:00 μμ

    Ενας ιός της οικογένειας των coronavirus προσδιορίστηκε ως το πλέον πιθανό αίτιο για την παγκόσμια επιδημία της άτυπης πνευμονίας, ανακοίνωσαν την Δευτέρα τα αμερικανικά Κέντρα ελέγχου ασθενειών (CDC). "Εχουμε ακόμη εργασία να κάνουμε, πιστεύουμε όμως ότι είμαστε στον καλό δρόμο", δήλωσε η διευθύντρια των CDC Τζούλι Γκέρμπερντινγκ παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των μελετών που έγιναν για να βρεθεί το αίτιο του "οξέως αναπνευστικού συνδρόμου" (SRAS), που έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο 17 ανθρώπων, προπάντων στην Ασία. Και άλλες αναλύσεις πρέπει ακόμη να γίνουν για να επιβεβαιώσουν αυτήν την υπόθεση, ανάμεσα τους οι καλλιέργειες του ιού, η ακολουθία του γονιδιώματος του ιού και η εξέταση δειγμάτων (αίμα, σωματικά υγρά) από ασθενείς σε διάφορα στάδια της ασθένειας, διευκρίνισαν τα CDC.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 24 March 2003 - 21:54:15 UTC