Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για τον πόλεμο στο Ιράκ
  • [02] Πρωτόπαπας: '' Το Ιράκ δεν είναι προτεκτοράτο''
  • [03] Ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό
  • [04] Στη Βουλή η τροπολογία για μισθώσεις ακινήτων το 2004
  • [05] Χορηγός η Πολιτιστική Ολυμπιάδα για το πρόγραμμα εμβολιασμού της UNICEF
  • [06] Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη-Πάτρα
  • [07] Σύσφιξη οικονομικών σχέσεων ΕΕ-Λατινικής Αμερικής
  • [08] Ιράν: Δικής μας τεχνογνωσίας οι πυρηνικές μας δραστηριότητες
  • [09] Μ. Βρετανία: Συλλήψεις της αντιτρομοκρατικής
  • [10] Ολλανδία: Ξεκίνησε η δίκη του δολοφόνου του Φόρτουιν
  • [11] Έκρηξη σε εργαστάσιο πυρομαχικών στη Γαλλία
  • [12] Επίθεση σε όλα τα μέτωπα
  • [13] Ανησυχία σε Ιράν και Αίγυπτο για εξτρεμιστικά φαινόμενα
  • [14] Νέα κονδύλια της Βρετανίας για τον πόλεμο
  • [15] Αγνοούνται τρεις δημοσιογράφοι
  • [16] Ο αμερικανικός Τύπος σήμερα για τον πόλεμο
  • [17] Όχι σε περαιτέρω έκτακτα μέτρα, λέει ο Ν. Χριστοδουλάκης
  • [18] Πετρέλαιο: Aνοδος 4% για... ''ψυχολογικούς'' λόγους
  • [19] Ελλάδα: Χαμηλός ο δείκτης γονιμότητας

    [01] Συζήτηση στη Βουλή για τον πόλεμο στο Ιράκ

    27/3/2003 3:57:00 μμ

    Τη λύπη του για τους νεκρούς και τα αθώα θύματα της ιρακινής κρίσης αλλά και την ελπίδα του, ότι θα τελειώσουν το συντομότερο δυνατό οι εχθροπραξίες, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ενημερώνοντας την Ολομέλεια της Βουλής για την πρόσφατη εαρινή Σύνοδο του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε και τον πόλεμο στο Ιράκ.Ο κ.Σημίτης τόνισε την σταθερή αντίθεση της χώρας μας με τον πόλεμο και την εμμονή της στη διεθνή νομιμότητα ενώ διαβεβαίωσε τη Βουλή ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται από τις επιπτώσεις του πολέμου, καθώς έχει ισχυρή διεθνή θέση, σταθερή οικονομία και ισχυρή άμυνα. Χθες ο κ. Σημίτης ενημέρωσε τα μέλη του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    ''Η Ε.Ε μόνη αποφυγή ενός μονοπωλιακού κόσμου''

    Ο κ. Σημίτης δικαιολόγησε τη σύγκλιση του εαρινού συμβουλίου της ΕΕ λέγοντας ότι αφού ο πόλεμος είχε ξεσπάσει, παρά τις προσπάθειές μας, η Ευρώπη έπρεπε να ασχοληθεί με την μετά τον πόλεμο εποχή, να επιδιώξει την αυτόνομη παρουσία της Ευρώπης και να αποκατασταθεί η δραστηριότητα του ΟΗΕ ώστε να αποφευχθεί ένας μονοπολικός κόσμος και να αποτραπεί η διεθνής αβεβαιότητα και ανασφάλεια στο μέλλον.

    Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι η ενίσχυση του ρόλου της Ε.Ε αποτελεί την πιο σημαντική δυνατότητα αποφυγής ενός μονοπωλιακού κόσμου και τόνισε ότι η πολιτική που ακολουθεί σήμερα η Ελλάδα είναι ο ταυτόχρονος σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας και των διμερών συμφωνιών της.

    "Είναι η μόνη πολιτική, που διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα", τόνισε ο κ. Σημίτης και απευθυνόμενος σε όσους έχουν ασκήσει κριτική για τη στάση της κυβέρνησης είπε ότι "δεν μπορούμε από τη μία να ενισχύουμε τη διεθνή νομιμότητα και από την άλλη να υπονομεύουμε τις συμμαχίες μας".

    "Λέμε και το "ναι" και το "όχι" εκεί που χρειάζεται. Δεν παίζουμε και δεν κάνουμε πειράματα. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη στον κόσμο και θα διασφαλίσει τις συμμαχίες, που έχουν σφυρηλατηθεί επί μακρόν", τόνισε ο κ. Σημίτης.

    Τη συμμετοχή της Ελλάδας σε εξελίξεις που ενισχύουν την ευρωπαϊκή άμυνα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στην ανάγκη αναζήτησης εναλλακτικής στρατηγικής για την ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας, ο κ. Σημίτης είπε ότι υπάρχουν δύο πρότυπα: αυτό των χωρών της BeNeLux (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) και αυτό της Σένγκεν. Όπως διευκρίνισε, υπάρχει και η πρωτοβουλία της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Βελγίου, οι οποίες εξετάζουν εάν η ρύθμιση Σένγκεν μπορεί να επεκταθεί ή να υπάρξει μια παράλληλη ρύθμιση στον τομέα της άμυνας.

    Ο ίδιος επισήμανε ότι η σχέση της κοινότητας με τις ΗΠΑ "διαχωρίζει" την Ευρώπη. Ορισμένες χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα κ.ά.) πιστεύουν ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ένας "αυτόνομος πόλος", που θα έχει τη δική της πολιτική, θα αναπτύσσει τη δική της άμυνα και θα συνεργάζεται με τις ΗΠΑ, ενώ άλλες χώρες (Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία κ.ά.) πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ παίζουν κεντρικό ρόλο στη στρατηγική της περιοχής είπε ο κ Σημίτης και πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό πρέπει να λυθεί στην ΕΕ ενώ, "προτού προχωρήσουμε στο βήμα αυτό, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να διατηρηθεί η κοινή μας προσπάθεια".

    Στην πρόταση Κωνσταντόπουλου, να αναλάβει η ελληνική προεδρία πρωτοβουλίες, ο κ. Σημίτης είπε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των "15".

    Όσο για το εάν η Ελλάδα συμμετέχει στον πόλεμο, ο κ. Σημίτης απάντησε για μια ακόμα φορά κατηγορηματικά όχι, διευκρινίζοντας ότι η φρεγάτα ''Κουντουριώτης'' είναι μακριά από την εμπόλεμη ζώνη στο πλαίσιο της αποστολής Enduring Freedom, ενώ για τις συμβάσεις που έχει με τις ΗΠΑ, είπε ότι η Ελλάδα εκτελεί μόνο ότι περιέχεται σε αυτές.

    Εθνική ομοψυχία

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής διαβεβαίωσε για την εθνική ομοψυχία, την ψυχραιμία και την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζει η αξιωματική αντιπολίτευση την κρίση στο Ιράκ.

    Τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Ελλάδας στο σκληρό πυρήνα της αμυντικής θωράκισης της Ευρώπης και προειδοποίησε ότι η στάση της Τουρκίας θα πρέπει να κρατάει την Ελλάδα σε εγρήγορση.

    Αναφερόμενος στα οικονομικά είπε ότι είναι ενδεχόμενο να υπάρξει επιδείνωση και γι αυτό υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης κυρίως του τουρισμού.

    ''Μπροστά σε διαδοχικούς πολέμους''

    Υποκρισία και παραχωρήσεις καταλόγησε στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και τον ΟΗΕ η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, λέγοντας ότι ο πόλεμος θα ήταν παράνομος ακόμα και αν είχε τη σύμφωνη γνώμη του ΟΗΕ.

    Προέβλεψε ότι ο κόσμος βρίσκεται μπροστά σε διαδοχικούς πολέμους και ο αγώνας της χώρας μας πρέπει να είναι να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων. Προσθεσε ακόμα ότι η τακτική των παραχωρήσεων και η πολιτική του κατευνασμου δεν προσφυλάσσουν την Ελλάδα, η οποία αργά ή γρήγορα θα γίνει στόχος.

    Ατολμοι χειρισμοί

    Σκληρή κριτική άσκησε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι στο διάστημα που προηγήθηκε της έναρξης του πολέμου κράτησε ίσες αποστάσεις, σήμερα δεν παίρνει πρωτοβουλιες για να σταματήσει τον πόλεμο και χειριστηκε άτολμα το ρόλο της στην προεδρία της ΕΕ.

    Στη δευτερολογία του ο Κώστας Σημίτης επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της θεσμικής ενίσχυσης της εξωτερικής πολιτικής της Ευρώπης και της κοινής πολιτικής για την ευρωπαϊκή άμυνα.

    Η Ευρώπη, είπε, θα πρέπει να διασφαλίσει τον αυτόνομο ρόλο της και να αναπτύξη την άμυνά της. Και ταυτόχρονα πρέπει να λύσει το θέμα των σχέσεών της με τις ΗΠΑ.

    [02] Πρωτόπαπας: '' Το Ιράκ δεν είναι προτεκτοράτο''

    Πηγή: ΑΠΕ 27/3/2003 2:55:00 μμ

    "Το Ιράκ δεν ανήκει σε κάποιους ούτε είναι προτεκτοράτο, υπάρχει διεθνές δίκαιο και πρέπει να εφαρμοστεί. Χαίρομαι που χώρες οι οποίες με άμεσο ή έμμεσο τρόπο μετέχουν στις αμερικανικές στρατιωτικές επιθέσεις έχουν συμφωνήσει εντός της ΕΕ για το ρόλο του ΟΗΕ στη μετά πόλεμο εποχή". Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα, απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε τη σχετική δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, κατά την οποία δεν προκύπτει ρόλος για τα Ηνωμένα Έθνη στη μεταπολεμική περίοδο του Ιράκ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επίσης, υπογραμμίζοντας πως είναι πλέον "προφανής ο κίνδυνος θανάτου χιλιάδων αμάχων", επισήμανε πως παρά το γεγονός ότι στο Ιράκ υπάρχει μία "ελεεινή δικτατορία" δεν νομιμοποιείται κάποιος να σκοτώνει κόσμο.

    "Όσοι επικαλούνται τη δημοκρατία για να δικαιολογήσουν τη στάση τους, δεν μπορούν ταυτόχρονα να δηλώνουν ότι το Ιράκ είναι προτεκτοράτο τους", παρατήρησε ακόμη ο κ. Πρωτόπαπας και τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς έξι μέλη της έχουν διαφορετική άποψη από τα υπόλοιπα.

    Επ' αυτού ο κ. Πρωτόπαπας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως η Ελληνική Προεδρία πρέπει να αντιδρά κατά τρόπο που να βρίσκεται εντός του αποδεκτού πλαισίου -"δεν μπορούμε να απαντούμε παραβιάζοντας τη νομιμότητα σε όσους καταγγέλλουμε για παραβίαση της νομιμότητας", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτόπαπας και τόνισε πως πρέπει να σεβόμαστε τις διεθνείς συμφωνίες μας.

    Τέλος, ως προς το ενδεχόμενο έκτακτης συνάντησης του κ. Κώστα Σημίτη με τον πρόεδρο Μπους, ο κ. Πρωτόπαπας παρατήρησε πως "δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός άλλης συνάντησης από την προγραμματισμένη στα μέσα Ιουνίου", ενώ ως προς το ρόλο της Ελληνικής Προεδρίας ευρύτερα, ο κ. Πρωτόπαπας υπογράμμισε πως η Αθήνα με μεγάλη προσοχή ενδιαφέρεται να μην διευρύνει τα χάσματα και να μην αναλάβει πρωτοβουλίες που ενδεχομένως δημιουργήσουν ρήξεις στο εσωτερικό της ΕΕ.

    [03] Ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό

    27/3/2003 2:49:00 μμ

    Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενημέρωσε τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Αλβάρο ντε Σότο, ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος επεσήμανε την άρνηση της Αγκυρας και του Ραουφ Ντενκτάς στην πρόταση για διεξαγωγή στην Κύπρο δημοψηφισμάτων επί του σχεδίου Ανάν. Η έκθεση του Κόφι Ανάν για τις διαπραγματεύσεις της Χάγης θα δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα. Στα κατεχόμενα, εν τω μεταξύ, η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να διενεργήσει την Παρασκευή συμβολικό δημοψήφισμα για λύση με βάση το σχέδιο Ανάν. Στο μεταξύ, συλλαλητήριο πραγματοποιείται στη Λευκωσία κατά του Ντενκτάς.

    [04] Στη Βουλή η τροπολογία για μισθώσεις ακινήτων το 2004

    27/3/2003 2:32:00 πμ

    Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τις Ολυμπιακές μισθώσεις ακινήτων, με την οποία λύνονται τα χέρια των δύο επίσημων κοινοπραξιών που έχουν αναλάβει το έργο από την Οργανωτική Επιτροπή ''Αθήνα 2004''. Με την τροπολογία συμπληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο που απαιτείται για το πρόγραμμα ενοικίασης ιδιωτικών κατοικιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης, το παράβολο που πρέπει να καταβάλλουν στον ΕΟΤ οι εκμισθωτές, προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να οριστικοποιηθεί στα 120 ευρώ, αν και θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση εντός των επόμενων ημερών. Σημειώνεται ότι το παράβολο αντιστοιχεί στους απαιτούμενους ελέγχους που πρέπει να κάνουν υπάλληλοι του ΕΟΤ σχετικά με τις προδιαγραφές της κάθε κατοικίας.

    Οι προδιαγραφές θα εξειδικευτούν από τον ΕΟΤ που θα είναι και ο μόνος φορέας αξιολόγησης.

    Επιπλέον, όπως προβλέπεται στην τροπολογία, εκτός από τους δύο επίσημους αναδόχους του προγράμματος, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παραχωρούν τις κατοικίες τους και σε όλα τα νόμιμα τουριστικά γραφεία, που μπορούν πλέον να πραγματοποιούν Ολυμπιακές μισθώσεις, ενώ βάσει του νόμου τα γραφεία αυτά (οι επίσημοι φορείς και τα τουριστικά γραφεία) θα παρέχουν και τις αναγκαίες υπηρεσίες στους ενοικιαστές (εφοδιασμός, καθαριότητα κλπ).

    Ακόμη, επιτρέπεται η εκμίσθωση ιδιωτικών κατοικιών για χρονική διάρκεια από τρεις ημέρες έως και δύο μήνες και συγκεκριμένα το διάστημα από 10 Ιουλίου έως 10 Σεπτεμβρίου του 2004, ενώ επιτρέπεται η αποκλειστική εκμίσθωση μέρους ή του συνόλου της κατοικίας σε ένα μόνο μισθωτή.

    Το πρόγραμμα αφορά την εκμίσθωση κατοικιών που βρίσκονται εντός των ορίων του Νομού Αττικής και των όμορων νομών Κορινθίας, Ευβοίας και Βοιωτίας.

    Υπενθυμίζεται ότι ήδη λειτουργούν δύο τηλεφωνικές γραμμές επικοινωνίας για τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να ενοικιάσουν την κατοικία τους.

    Οι ενδιαφερόμενοι για περαιτέρω πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα: "Alpha Φιλοξενία" 2004 210 3266156 και "Ελληνική Φιλοξενία" 210 6849222.

    [05] Χορηγός η Πολιτιστική Ολυμπιάδα για το πρόγραμμα εμβολιασμού της UNICEF

    27/3/2003 6:09:00 μμ

    Σε φορέα ειρήνης αναδεικνύεται η Πολιτιστική Ολυμπιάδα συμμετέχοντας αποφασιστικά στο πρόγραμμα της UNICEF για εμβολιασμό 1,4 εκατ. παιδιών του τρίτου κόσμου, ηλικίας έως 5 ετών, κατά έξι βασικών θανατηφόρων ασθενειών. Η πρωτότυπη πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας να ενισχύσει με 7.000.000 δολάρια το διεθνές πρόγραμμα εμβολιασμού της UNICEF "Immunization Plus", εξαγγέλθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στη Νέα Υόρκη, οργανώθηκε στις λεπτομέρειές της και σήμερα, στο υπουργείο Πολιτισμού, υπογράφηκε και τυπικά η σύμβαση της χορηγίας από τον πρόεδρο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας Ευγένιο Γιαννακόπουλο, τον διευθυντή της UNICEF Ρούντολφ Ντόιτκομ και τον πρόεδρο της ελληνικής επιτροπής της UNICEF Λάμπρο Κανελλόπουλο, παρουσία του υπουργού κ. Βενιζέλου.

    Απαραίτητος ο πολιτισμός της επιβίωσης

    Η Αγκόλα, το Αφγανιστάν, το Κονγκό, η Λιβερία, η Σομαλία, το Σουδάν, είναι από τις πρώτες χώρες στο μακρύ κατάλογο εμβολιασμού της UNICEF εντός του 2003, κατά των έξι θανατηφόρων ασθενειών: ιλαράς, διφθερίτιδας, πολιομυελίτιδας, φυματίωσης, κοκίτη, τετάνου και την αναγκαία χορήγηση βιταμίνης Α.

    "Οι άμαχοι του πολέμου και κυρίως τα παιδιά, το πρόβλημα νέων επιδημιών που θα προκύψει άμεσα, οι άθλιες συνθήκες υγιεινής, δεν μπορούν να αφήνουν κανέναν αδιάφορο, γι' αυτό θα επεκτείνουμε την προσπάθειά μας με τη UNICEF", τόνισε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού, διευκρινίζοντας επίσης ότι "δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτισμό των πολιτισμών έχοντας κατά νου μόνο το δυτικό πολιτιστικό παράδειγμα". Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι "ο πολιτισμός της επιβίωσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση του πολιτισμού".

    Σημειώνεται ότι σε αναγνώριση της προσφοράς της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, η UNICEF την ονομάζει Μέγα Χορηγό και θα ''υιοθετήσει'' στη χριστουγεννιάτικη συλλογή καρτών της του 2003 και την ανοιξιάτικη του 2004, 12 σχέδια που θα δημιουργήσει η Πολιτιστική Ολυμπιάδα ειδικά για το σκοπό αυτό.

    [06] Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη-Πάτρα

    27/3/2003 4:10:00 μμ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, μια διαφορετική διαμαρτυρία ενάντια στον πόλεμο που διοργανώνουν το ΚΚΕ και οι Αντιπολεμικές Επιτροπές φορέων της πόλης. Το απόγευμα πρόκειται να ακολουθήσει και πορεία στο αμερικανικό Προξενείο. Εξάλλου, τo απόγευμα στην Πάτρα διοργανώνεται αντιπολεμική συναυλία έξω από το Υποπροξενείο της Μ. Βρετανίας, ενώ στις 9 το βράδυ οι Γιατροί του Κόσμου, η Διεθνής Αμνηστία και περιβαλλοντικές οργανώσεις διοργανώνουν στην αχαϊκή πρωτεύουσα αντιπολεμικό συλλαλητήριο. Τετράωρη στάση εργασίας (11:00-15:00) και συλλαλητήριο στο σύνταγμα στις 11 το πρωί, διοργανώνουν την Πέμπτη 3 Απριλίου, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Στο νέο αντιπολεμικό συλλαλητήριο οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τους εργαζόμενους και τους πολίτες να πάρουν μέρος με ένα γαρύφαλλο στο χέρι. Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ημέρα οι δημόσιοι υπάλληλοι πραγματοποιούν 24ωρη απεργία.

    Αύριο, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ καλεί τους πολίτες 13 πόλεων της χώρας σε καθιστική διαμαρτυρία στις 8 το βράδυ έξω από τις Νομαρχίες τους καθώς και στο Αμερικανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

    Υπενθυμίζεται ότι παγκόσμιο αντιπολεμικό ραντεβού δίνουν εκ νέου το Σάββατο σε ολόκληρο τον κόσμο κινήματα και οργανώσεις. Στην Αθήνα το αντιπολεμικό συλλαλητήριο που οργανώνουν από κοινού όλες οι πολιτικές Νεολαίες, έχει προγραμματιστεί για τις 12:00 στο Σύνταγμα.

    [07] Σύσφιξη οικονομικών σχέσεων ΕΕ-Λατινικής Αμερικής

    27/3/2003 7:18:00 μμ

    Ατυπες συναντήσεις, για την βελτίωση των οικονομικών σχέσεων της ευρωπαϊκής ένωσης με χώρες της Λατινικής Αμερικής, έχει απόψε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρεου, με τους ομολόγους του, του Μεξικό, της Χιλής, της Κολομβίας και της Βραζιλίας. Το πρωί, στην πρώτη σύσκεψη των Λατινοαμερικανών επισήμων με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έγινε υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν ο πόλεμος στο Ιράκ.

    Ζωτικής σημασίας η επίλυση του Μεσανατολικού

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης σημείωσε την σπουδαιότητα και το βάρος που δίνει η Ε.Ε. στην προοπτική μιας επίλυσης του Μεσανατολικού ως σημείου-κλειδιού για την σταθεροποίηση σε βάθος χρόνου της όλης κατάστασης στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής.

    Από την πλευρά του, ο επίτροπος της ΕΕ Πασκάλ Λαμί απένειμε εύσημα στην ελληνική προεδρία για τη στάση που τήρησε σ' αυτές τις δύσκολες συγκυρίες.

    Επίσης, o Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπέγραψε συμφωνία με την αντιπροσωπεία της Βραζιλίας για μορφωτικά θέματα, ενώ με το Μεξικό υπέγραψε για την ολυμπιακή εκεχειρία, η οποία και θα αποτελέσει το αυριανό κεντρικό θέμα της συνεδρίασης.

    [08] Ιράν: Δικής μας τεχνογνωσίας οι πυρηνικές μας δραστηριότητες

    27/3/2003 7:31:00 μμ

    ''Ανεύθυνες'' χαρακτήρισε την Πέμπτη το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν τις δηλώσεις που αποδίδονται στο Ρώσο υπουργό Ατομικής Ενέργειας Αλεξάντερ Ρουμιάντσεφ, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει σχέση ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ όσον αφορά την προέλευση ιρανικού υλικού για τον εμπλουτισμό ουρανίου, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. ''Οι πυρηνικές δραστηριότητες της ισλαμικής Δημοκρατίας είναι καθαρά ιρανικές και το Ιράν χρησιμοποιεί τη δική του τεχνογνωσία και τις δικές του δυνατότητες'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμίντ Ρέζα Ασέφι.

    Ο Αλεξάντερ Ρουμιάντσεφ δήλωσε την Τετάρτη, ότι ''σύμφωνα με τον Τύπο'' ο εξοπλισμός μονάδας εμπλουτισμού ουρανίου στο Νατάνζ, στο κεντρικό Ιράν, ''μοιάζει πολύ με αυτόν που παράγει η βρετανο-γερμανο-ολλανδική εταιρεία Urenco'', εταιρεία, η οποία ''πρέπει να μετέχει στους κόλπους κοινοπραξίας για την οικοδόμηση εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου στην Αμερική''.

    Ο Ρουμαντσίεφ δεν μπόρεσε ωστόσο να επιβεβαιώσει την προέλευση του ιρανικού υλικού, πρόσθεσε το υπουργείο του. Επικαλούμενο πιο καταφατικές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ μετέδωσε ότι αυτοί οι εξοπλισμοί δεν παραδόθηκαν από τη Ρωσία στο Ιράν.

    [09] Μ. Βρετανία: Συλλήψεις της αντιτρομοκρατικής

    27/3/2003 6:38:00 μμ

    Οκτώ άνθρωποι που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή συνελήφθησαν σήμερα τα ξημερώματα στο Ντέρμπισάιρ, στην κεντρική Αγγλία, στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικής έρευνας, ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία. "Οκτώ άνθρωποι συνελήφθησαν στο Ντέρμπι βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου'', δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας. ''Είναι όλοι περίπου είκοσι χρονών και οδηγήθηκαν σε αστυνομικό τμήμα του Ντέρμπισάιρ όπου αυτήν την στιγμή ανακρίνονται'', πρόσθεσε. Η επιδρομή της αστυνομίας έγινε λίγο πριν από τις 05:00 τοπική ώρα (07:00 ώρα Ελλάδος) σε πολλά σπίτια στο Ντέρμπι, όπου συνεχίζονται σήμερα το απόγευμα οι έρευνες, σύμφωνα με την αστυνομία.

    [10] Ολλανδία: Ξεκίνησε η δίκη του δολοφόνου του Φόρτουιν

    27/3/2003 3:03:00 μμ

    Πιμ Φόρτουιν

    Αρχισε σήμερα η ακροαματική διαδικασία της δίκης του κατηγορουμένου για τη δολοφονία του Ολλανδού πολιτικού Πιμ Φόρτουιν, ένα έγκλημα που συγκλόνισε την Ολλανδία και βοήθησε το κόμμα του Φόρτουιν να αναδειχθεί στην πολιτική αρένα. Ο Φόλκερ Βαν ντε Γκραφ ομολόγησε ότι πυροβόλησε το δεξιό πολιτικό τον περασμένο Μάιο έξω από το κτίριο ολλανδικού ραδιοσταθμού κοντά στο Αμστερνταμ.

    ''Κίνδυνος για την κοινωνία''

    Ο Φόρτουιν, γνωστός ομοφυλόφιλος και πρώην καθηγητής κοινωνιολογίας, αναρριχήθηκε ταχύτατα στην πολιτική σκηνή της χώρας του, εκφράζοντας ένα παράξενο λαϊκισμό και εξαγριώνοντας τους αντιπάλους με τις εκκλήσεις του για ''μηδενική μετανάστευση'' και τον χαρακτηρισμό του Ισλάμ ως ''οπισθοδρόμησης''.

    Το κόμμα που ίδρυσε ο Φόρτουιν, η ''Λίστα του Πιμ Φόρτουιν'' (LPF) κατέκτησε τη δεύτερη θέση στις γενικές εκλογές του 2002.

    Ο Βαν ντε Γκραφ, ένας 33χρονος από την μικρή πόλη Μπιμπλμπέλτ της ανατολικής Ολλανδίας, δικάζεται στο δικαστήριο του Αμστερνταμ όπου έχουν ληφθεί πολύ ισχυρά μέτρα ασφαλείας, με συνέπεια το κτίριο να έχει μετονομασθεί σε ''οχυρό''. Η ετυμηγορία αναμένεται να εκδοθεί τον επόμενο μήνα. Ο Βαν ντε Γκραφ στην κατάθεση του το Νοέμβριο είχε δηλώσει ότι θεωρούσε τον Φόρτουιν κίνδυνο για την κοινωνία. Συνελήφθη λίγο μετά τη δολοφονία και όπως ανακοίνωσαν οι ανακριτικές αρχές είχε επάνω του ένα γεμάτο όπλο πάνω στο οποίο υπήρχαν κηλίδες αίματος.

    [11] Έκρηξη σε εργαστάσιο πυρομαχικών στη Γαλλία

    27/3/2003 12:13:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Τρεις νεκροί και ένας αγνοούμενος είναι ο τραγικός απολογισμός έκρηξης σε χημικό εργοστάσιο στην περιοχή Μπιλί-Μπερκλό της βόρειας Γαλλίας. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 06:26 τοπική ώρα (07:26 ώρα Ελλάδας) σε εργαστήριο κατασκευής φυσιγγίων από δυναμίτη του εργοστασίου Nitrochimie, διευκρίνισε η νομαρχία του Πα-ντε-Καλαί. Από την έκρηξη προκλήθηκε πυρκαγιά, την οποία άνδρες της πυροσβεστικής έθεσαν γρήγορα υπό έλεγχο. Η νομαρχία και η περιφερειακή διεύθυνση για τη Βιομηχανία, την Έρευνα και το Περιβάλλον (Drire) υπογράμμισαν ότι "καμιά συνέπεια για το περιβάλλον δεν παρατηρήθηκε" και ότι η κατάσταση δεν εγκυμονεί κινδύνους για τους κατοίκους της περιοχής.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μετά την έκρηξη σχηματίστηκε ένα τεράστιο μανιτάρι μαύρου καπνού. Η πρόσβαση στο εργοστάσιο αποκλείστηκε αμέσως. Το εργοστάσιο παράγει περίπου 12.400 τόνους εκρηκτικών το χρόνο.

    Η έκρηξη και οι κίνδυνοι από τα τοξικά συγκαταλέγονται στους μεγάλους κινδύνους, σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις της Drire για το εργοστάσιο αυτό, που εδώ και αρκετά χρόνια έχει ταξινομηθεί στην κατηγορία αυτών στα οποία μπορεί να προκληθούν βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης

    [12] Επίθεση σε όλα τα μέτωπα

    27/3/2003 7:45:00 μμ

    Εντατικοποίηση των επιχειρήσεων των συμμαχικών δυνάμεων, σε όλα τα μέτωπα, αναμένεται τις επόμενες τρεις ήμερες, καθώς παρατηρείται ύφεση των καιρικών φαινομένων που είχαν καθηλώσει τον στρατό των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Η αρχική πρόβλεψη για ένα γρήγορο και αποτελεσματικό πόλεμο, που ανατράπηκε στην πράξη από την σθεναρή αντίσταση των ιρακινών δυνάμεων, οδηγεί πλέον τους Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ, αλλά και την Κεντρική Διοίκηση στο Κατάρ σε αναδίπλωση, με απώτερο σκοπό την όσο το δυνατόν γρηγορότερη κατάληψη της Βαγδάτης, που ζει στον εφιάλτη των σφοδρών βομβαρδισμών και που το μεσημέρι δέχθηκε νέα επίθεση στο κέντρο και σε περιοχές νότια και δυτικά.

    Σφοδρές συγκρούσεις στο μέτωπο της Νασιρίγια

    Παρά τις διαβεβαιώσεις για κατάληψη πόλεων κλειδιών στα εδάφη του Ιράκ, όπως η Βασόρα, το λιμάνι Ουμ Κασρ, η Νασιρίγια, η Νατζάφ, η Καρμπάλα και η Μπάσρα, οι βομβαρδισμοί και οι σκληρές μάχες συνεχίζονται αδιάλειπτα.

    Εντούτοις, παρά την ισχυρή αντίσταση των Ιρακινών, οι Αμερικανοί πεζοναύτες συνεχίζουν την προέλασή τους προς τη Βαγδάτη, ενώ ορισμένες μονάδες προωθούνται προς το Αλ Κούτ ,150 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της ιρακινής πρωτεύουσας και άλλες κατευθύνονται νοτιοδυτικά της πόλης.

    Από το μέτωπο της Βασόρα, της δεύτερης μεγαλύτερης σε μέγεθος πόλης του Ιράκ, οι ανταποκριτές του τηλεοπτικού δικτύου Sky News αναφέρουν χωρίς να δίνουν άλλες λεπτομέρειες, ότι τα βρετανικά στρατεύματα κατέλαβαν τον τοπικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό.

    Εν τω μεταξύ, πληροφορίες για σκληρές συγκρούσεις σώμα με σώμα καταφθάνουν από περιοχές της Νατζάφ και της Μπάσρα, αλλά κυρίως από τη Νασιρίγια.

    Στην παραπάνω πόλη διεξήχθη μια από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις.

    Τα συμμαχικά στρατεύματα κατάφεραν να φτιάξουν μια σημαντική γέφυρα πάνω από τον ποταμό Ευφράτη, την οποία οι Ιρακινοί αποπειράθηκαν να ανατινάξουν, χωρίς να τα καταφέρουν.

    Οι Αμερικανοί κάνουν λόγο για 4.000 Ιρακινούς αιχμαλώτους από την έναρξη των επιχειρήσεων.

    Την ίδια ώρα, υπάρχουν αναφορές για οκτώ εκρήξεις στην πόλη της Καρμπάλα, ενώ νέες αεροπορικές επιδρομές σημειώθηκαν και στη Μοσούλη.

    Στην περιφέρεια της Βαγδάτης, νέοι βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν νωρίς σήμερα το απόγευμα, με την ιρακινή αντιαεροπορική άμυνα να βάλει με πυκνά πυρά εναντίον των αμερικανικών και βρετανικών αεροσκαφών, ανέφεραν δημοσιογραφικές πηγές από την ιρακινή πρωτεύουσα. Πολλές εκρήξεις ακούσθηκαν και το πρωί κυρίως στις παρυφές της πόλης.

    Το αραβικό δορυφορικό δίκτυο ''αλ Τζαζίρα'' μετέδωσε σήμερα πλάνα με ένα ελικόπτερο ''Απάτσι'' και ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο. Αμφότερα καταρρίφθηκαν σήμερα στο Ιράκ, μετέδωσε το ''αλ Τζαζίρα''. Το ελικόπτερο έφερε αμερικανικά στρατιωτικά διακριτικά και ολόγυρα ένοπλοι Ιρακινοί πανηγύριζαν. Αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ ότι το ''Απάτσι'' καταρρίφθηκε στην περιοχή του Μέσου Ευφράτη. Ασαφής είναι η τύχη του πληρώματος του ελικοπτέρου, ενώ καμία αμερικανική πηγή δεν σχολίασε την είδηση.

    Νέο μέτωπο στο βόρειο Ιράκ

    Παράλληλα η κατάληψη αεροδρομίου στο βόρειο Ιράκ από περίπου χίλιους Αμερικανούς αλεξιπτωτιστές της 173ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, στο αυτόνομο Κουρδιστάν, δείχνει ότι άλλο ένα μέτωπο ανοίγει. Σύμφωνα με Κούρδους αξιωματούχους, οι αλεξιπτωτιστές αναπτύχθηκαν στις πίστες του Μπασούρ, σε απόσταση 75 χιλιομέτρων βορειο-ανατολικά του Ιρμπίλ.

    Σύμφωνα με πηγή της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν, οι Αμερικανοί ενισχύουν την ανάπτυξή τους στο ιρακινό Κουρδιστάν για να προετοιμάσουν το έδαφος ενόψει χερσαίας επίθεσης στο βόρειο μέτωπο, με στόχους τις πόλεις του Κιρκούκ και της Μοσούλης.

    Οι επιχειρήσεις αυτές των αμερικανικών δυνάμεων είναι αποτέλεσμα της άρνησης της Τουρκίας να επιτρέψει την ανάπτυξη δύναμης 62.000 αμερικανών στρατιωτών στο έδαφός της για το άνοιγμα του βορείου μετώπου, παράλληλα με την χερσαία επιχείρηση από το νότιο Ιράκ.

    Κούρδοι μαχητές κατέλαβαν σήμερα ιρακινή θέση, την οποία είχαν εγκαταλείψει τα ιρακινά στρατεύματα, στο δρόμο που οδηγεί στο Κιρκούκ, 300 χλμ βόρεια της Βαγδάτης, μετέδωσαν ανταποκριτές ξένων πρακτορείων. Οι μαχητές της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν προχώρησαν προς τη θέση αυτή αφού είδαν τις ιρακινές δυνάμεις να υποχωρούν προς μια οροσειρά που ελέγχουν.

    ''Καταλάβαμε τις κορυφές των λόφων και οι μαχητές μας βρίσκονται τέσσερα χιλιόμετρα μέσα στο ιρακινό έδαφος'', δήλωσε στο Ρόιτερ ο Μαμ Ροστάμ, διοικητής των Kούρδων μαχητών. Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου εναντίον του Ιράκ που οι κουρδικές δυνάμεις περνούν την ουδέτερη ζώνη που χωρίζει το αυτόνομο Κουρδιστάν από το Ιράκ

    Παράλληλα, αμερικανικά μεταγωγικά αεροπλάνα προσγειώνονταν στην περιοχή Μπακράτζο, 150 χιλιόμετρα βόρεια της περιοχής όπου αναπτύχθηκαν τη νύκτα οι αμερικανικές δυνάμεις των αλεξιπτωτιστών, σύμφωνα με τοπικούς Κούρδους αξιωματούχους.

    Το Μπακράτζο βρίσκεται ανάμεσα στη Σουλεϊμανίγια και το Σαμσαμάλ, στα σύνορα ανάμεσα στις περιοχές του ιρακινού Κουρδιστάν που τελούν υπό τον έλεγχο κουρδικών οργανώσεων και το υπόλοιπο Ιράκ.

    Και δεύτερος βομβαρδισμός κατοικημένης περιοχής στη Βαγδάτη

    Η ιρακινή πρωτεύουσα βομβαρδίζεται ανελέητα εδώ και οχτώ ημέρες, με στόχο την αποδυνάμωση της αντιεροπορικής άμυνας και των θυλάκων της επίλεκτης προεδρικής φρουράς, που θα αποτελέσει το κύριο μέτωπο αντίστασης προ των πυλών της Βαγδάτης.

    Την Τετάρτη το βράδυ, ο βομβαρδισμός συγκροτήματος κατοικιών νότια της Βαγδάτης προκάλεσε τον θάνατο 15 και τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων.

    Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν ότι έβαλλαν το συγκεκριμένο σημείο με πυραύλους επιρρίπτοντας τις ευθύνες σε λάθος της ιρακινής αντιαεροπορικής άμυνας, καθώς κλείνουν τα ραντάρ και ρίχνουν πυραύλους στα τυφλά, για να αποφύγουν αντεπιθέσεις από συμμαχικά αεροπλάνα, όπως ανακοίνωσε ο ταξίαρχος Βίνσεντ Μπουρκς.

    Ο ταξίαρχος άφησε επίσης αιχμές, ότι μπορεί να επρόκειτο και για μια εσκεμμένη επίθεση.

    Σύμφωνα με τον Ιρακινό υπουργό Υγείας Ουμίντ Μεχντάτ Μουμπάρακ 350 Ιρακινοί άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου, στην πλειονότητά τους γυναικόπαιδα.

    Για μία ακόμη φορά, ο Σαντάμ Χουσεΐν εμφανίστηκε την Πέμπτη στην ιρακινή τηλεόραση να προεδρεύει συνόδου με τους στενούς στρατιωτικούς του συνεργάτες και τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, ανάμεσά τους ο δευτερότοκος γιος του Κουσάι, οι αντιπρόεδροι της ιρακινής κυβέρνησης Τάχα Γιασίν Ραμαντάν και Τάρεκ Αζίζ.

    Επίσης, ο Ιρακινός πρόεδρος συναντήθηκε με τα ηγετικά στελέχη του κόμματός του Μπάαθ, τα οποία δεσμεύτηκαν να προκαλέσουν τις μέγιστες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και τις μέγιστες υλικές ζημιές στους εχθρούς, σύμφωνα με την ιρακινή τηλεόραση.

    Προήλασαν αλλά με απώλειες τα συμμαχικά στρατεύματα την Τετάρτη

    Την Τετάρτη το βράδυ οι Ιρακινοί, προσπάθησαν να ενισχύσουν το μέτωπο της Νατζάφ στέλνοντας μια φάλαγγα αρκετών στρατιωτικών οχημάτων της ιρακινής προεδρικής φρουράς, ενώ την ίδια ώρα φάλαγγα 120 ιρακινών στρατιωτικών οχημάτων, που άρχισε να μετακινείται, εν μέσω αμμοθύελλας, από τη Βασόρα προς τη χερσόνησο Φάο στο νότο και δέχτηκε την αεροπορική επίθεση των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες δημοσιογράφου που είναι ενσωματωμένος στις βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στη Βασόρα, η ιρακινή φάλαγγα αποτελείται από 120 περίπου τεθωρακισμένα άρματα T-55 σοβιετικής κατασκευής, από οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άλλα στοιχεία πυροβολικού.

    Την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια μίας νέας απόπειρας των ιρακινών στρατευμάτων να διαφύγουν από την πόλη της Βασόρας, δεκατέσσερα ιρακινά άρματα μάχης και τέσσερα θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού καταστράφηκαν από βρετανικά άρματα Τσάλεντζερ, όπως ανακοινώθηκε από τον Bρετανό στρατιωτικό εκπρόσωπο, λοχαγό Αλ Λόκγουντ.

    Την Τετάρτη 30 Αμερικανοί πεζοναύτες τραυματίστηκαν - δύο εξ αυτών πολύ σοβαρά - από φίλια πυρά κοντά στη Νασιρίγια, όταν το αμερικανικό πυροβολικό και τα άρματα μάχης άνοιξαν κατά λάθος πυρ εναντίον τους.

    "Η προέλαση συνεχίζεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς προς τα βόρεια και προσεγγίζουμε την εμπροσθοφυλακή του Σαντάμ Χουσέϊν'' δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπολοχαγός Τζόζουα Λάιονς.

    Μια προέλαση που έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανικού υπουργείου Αμύνης 24 νεκρούς, 10 αγνοούμενους και 28 τραυματίες από την αρχή του πολέμου, δείχνει ότι μόνο περίπατος στη Βαγδάτη δεν είναι οι επιχειρήσεις.

    Στο μεταξύ, οι δύο άντρες που αιχμαλωτίστηκαν από τους Ιρακινούς και εικόνες τους πρόβαλε το τηλεοπτικό δίκτυο αλ-Τζαζίρα είναι πολίτες που εργάζονται για τον βρετανικό στρατό, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας.

    ''Εργάζονταν για τον στρατό και μοίραζαν τρόφιμα στους Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου'', διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου για τους δύο μαύρους άντρες που έδειξε το δορυφορικό κανάλι του Κατάρ την Τετάρτη. ''Πρέπει να θεωρούνται αιχμάλωτοι πολέμου και να αντιμετωπισθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο'', πρόσθεσε ο ίδιος χωρίς να διευκρινίσει την εθνικότητα των δύο αντρών.

    [13] Ανησυχία σε Ιράν και Αίγυπτο για εξτρεμιστικά φαινόμενα

    27/3/2003 5:37:00 μμ

    Χόσνι Μουμπάρακ

    Ο εξτρεμισμός που υποθάλπεται από την αγανάκτηση εναντίον των ΗΠΑ ενδέχεται να αυξηθεί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής εάν ο πόλεμος υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ καταλήξει σε αιματοχυσία των αμάχων, τόνισε σήμερα το Ιράν. Από την πλευρά του, και ο Αιγύπτιος πρόεδρος προειδοποίησε σήμερα πως η περίοδος μετά τον πόλεμο του Ιράκ θα είναι ''ακόμη πιό επικίνδυνη'' από τις ίδιες τις μάχες.

    ''Η εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, με φόνους αμάχων και επίθέσεις κατά ιερών τόπων θα αυξήσουν την επιθετικότητα κι επομένως τον εξτρεμισμό στην περιοχή'', προειδοποίησε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Καμάλ Χαραζί, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ΙRNA. Σε τηλεφωνική του συνδιάλεξη με τον Γερμανό ομόλογό του Γιόσκα Φίσερ κατηγόρησε τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις πως επιτίθενται σε αμάχους. ''Ο κόσμος δεν βλέπει πώς η Αμερική και η Βρετανία θα φέρουν την ειρήνη και τη δημοκρατία στους Ιρακινούς χτυπώντας τους με ισχυρές βόμβες''.

    ''Ο πόλεμος έχει σοβαρές επιπτώσεις, όμως η μεταπολεμική περίοδος θα είναι ακόμη πιό επικίνδυνη. Εμείς εξακολουθούμε να καταβάλουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες για να ξεκινήσουν για άλλη μία φορά οι διπλωματικές προσπάθειες'', τόνισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.

    ''Αντιλαμβάνομαι πως το ζήτημα διαρκώς περιπλέκεται και δεν βλέπω πως θα μπορέσει να διευθετηθεί'', τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως αρχικά είχε πιστέψει τις αμερικανο-βρετανικές δηλώσεις για μία ταχεία νίκη τους επί του ιρακινού στρατού, όμως πρόσθεσε πως τα τωρινά γεγονότα τις διαψεύδουν. Ο Μουμπάρακ διέψευσε επίσης πως η Αίγυπτος, μία από τις κυριότερες συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, έχει προσφέρει οιαδήποτε βοήθεια στη συμμαχία κατά του Ιράκ.

    [14] Νέα κονδύλια της Βρετανίας για τον πόλεμο

    27/3/2003 3:19:00 μμ

    Στην αύξηση του προϋπολογισμού στα τρία δισεκατομμύρια λίρες στερλίνες (περίπου 4,41 δισεκατομμύρια ευρώ), από 1,75 δισεκατομμύριο λίρες (2,57 δισεκατομμύρια ευρώ), για τον πόλεμο στο Ιράκ αποφάσισε να προχωρήσει η βρετανική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν. Είναι η δεύτερη φορά που ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών αναθεωρεί τον προϋπολογισμό για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο ίδιος ανέφερε εξάλλου ότι θα διατεθεί το συμπληρωματικό ποσό των 120 εκατομμυρίων στερλινών στην Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης για ανθρωπιστική βοήθεια και για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    [15] Αγνοούνται τρεις δημοσιογράφοι

    27/3/2003 2:04:00 μμ

    φωτο Αρχείου

    Το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι αλ-Αραμπίγια, που εδρεύει στο Ντουμπάι ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει χάσει κάθε επαφή τις τελευταίες έξι ημέρες με τρία μέλη, μιας εκ των ομάδων του, που καλύπτουν τον πόλεμο στο νότιο Ιράκ. Εκπρόσωπος του καναλιού διευκρίνισε, ότι το κανάλιη τηλεόραση συνεχίζει τα διαβήματά της για να μάθει για την τύχη της ομάδας την οποία συγκροτούσαν ο δημοσιογράφος Ουάελ Αουάντ, συριακής καταγωγής, ο εικονολήπτης Ταλάλ Φάουζι Αλ-Μάσρι και ο τεχνικός Αλι Χάσαν Σάφα και οι δύο από το Λίβανο. Η ομάδα είχε "ενσωματωθεί" στην 101η αερομεταφερόμενη μεραρχία του αμερικανικού στρατού που έμπαινε στο Ιράκ από το Κουβέιτ με το ξέσπασμα του πολέμου στις 20 Μαρτίου. Βρίσκονταν ανάμεσα στις πόλεις Ζουμπάιρ και Νασιρίγια όταν το Αλ-Αραμπίγια έχασε επαφή με τα τρία μέλη της ομάδας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Αγνοούνται επί έξι ημέρες

    Η ομάδα που εισήλθε στο Ιράκ από τα κουβεϊτιανά σύνορα, είχε εξασφαλίσει κάλυψη της έναρξης του πολέμου στο Ιράκ "πριν εξαφανιστεί την τρίτη ημέρα της επίθεσης", σύμφωνα με το Αλ-Αραμπίγια.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το Πεντάγωνο διαβεβαιώνει ότι δεν έχει καταγράψει θύματα μεταξύ των δημοσιογράφων στον τομέα αυτό, όπου τα μέλη της ομάδας του αλ-Αραμπίγια αγνοούνται.

    Δύο δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ: ο δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου ITN Τέρι Λόιντ που πρέπει να σκοτώθηκε στο νότιο Ιράκ, κατά τα φαινόμενα από πυρά των δυνάμεων του συνασπισμού, καθώς και ο αυστραλός εικονολήπτης Πολ Μόραν, που έχασε τη ζωή του στην έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο βόρειο Ιράκ.

    Το αλ-Αραμπίγια, ειδησεογραφικό κανάλι, που εκπέμπει στις πρωτεύουσες της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ και του Λιβάνου, άρχισε να λειτουργεί το Φεβρουάριο.

    [16] Ο αμερικανικός Τύπος σήμερα για τον πόλεμο

    27/3/2003 1:55:00 μμ

    Ο αμερικανικός Τύπος διαπιστώνει ότι το Ιράκ διδάχθηκε από τους προηγούμενους πολέμους. Οι δύο πιο έγκυρες εφημερίδες του αμερικανικού Τύπου, η Washington Post και οι New York Times, φιλοξενούν στα σημερινά τους φύλλα την ίδια ανάλυση για τις "απογοητεύσεις" των Aμερικανών στρατιωτικών στο Ιράκ, επισημαίνοντας ότι "οι Ιρακινοί διδάχθηκαν" από τους προηγούμενους πολέμους. "Προσφεύγοντας σε τακτικές πολέμου φθοράς, οι οποίες ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου το 1991, ο ιρακινός στρατός προκάλεσε βαριές ζημίες αυτήν την εβδομάδα", σημειώνει η Washington Post . Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ''εντυπωσιάσθηκαν από την ικανότητα τακτικής προσαρμογής των Ιρακινών και από την επιθυμία τους να πολεμήσουν, δύο παράγοντες, που είναι πιθανόν να υποτιμήθηκαν από το Πεντάγωνο με βάση τις επιδόσεις του ιρακινού στρατού πριν από δώδεκα χρόνια".

    Διδάχθηκαν οι Ιρακινοί

    "Είναι σαφές ότι ο Σαντάμ πήγε σχολείο με την Καταιγίδα της ερήμου... και με το Κόσοβο. Έμαθε πώς να επιτίθεται εναντίον της Αμερικής", δηλώνει στους New York Times, αξιωματούχος του Πενταγώνου.

    "Όπως και άλλοι ηγέτες, που αντιμετώπισαν στρατιωτικές δυνάμεις ισχυρότερες ως προς το μέγεθος και την τεχνολογία, ο Σαντάμ Χουσέιν βρήκε τρόπους για να αυτοσχεδιάσει και να επωφεληθεί από το γεγονός ότι η επιχείρηση πραγματοποιείται στα εδάφη του: επιδίδεται σε μία εκστρατεία φθοράς και καθυστέρησης", σύμφωνα με τους New York Times.

    "Αυτό δεν θα αλλάξει πιθανότατα την έκβαση του πολέμου, αλλά θα μεγαλώσει τη διάρκεια των μαχών και θα αυξήσει το κόστος τους για τους επιτιθέμενους, με σοβαρές συνέπειες για την εικόνα τους τόσο στον αραβικό όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο".

    "Εάν οι σύμμαχοι, μέσα στην απογοήτευσή τους, πλήξουν με το πυροβολικό ή την αεροπορία κατοικημένες ζώνες, τα θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού είναι πρακτικά αναπόφευκτα. Εάν δεν το κάνουν, καθίσταται δύσκολη η δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και η διατήρησή τους, γεγονός που θα δυσχεράνει την έλευση επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στην οποία υπολογίζουν για να καλλιεργήσουν μία εικόνα ευεργετών", σχολιάζει το δημοσίευμα των New York Times.

    Λάθη στην προετοιμασία

    Στο σημερινό της κύριο άρθρο η Washington Post θεωρεί ότι ακόμη και αν τα θύματα στην αγορά της Βαγδάτης οφείλονται στη συμμαχική δύναμη πυρός, σε μία εβδομάδα "οι Ιρακινοί έχουν υποφέρει περισσότερο από τις πράξεις των δυνάμεων του Σαντάμ Χουσέιν και οι πράξεις αυτές ήταν εσκεμμένες".

    "Οι τελευταίοι σπασμοί βαρβαρότητας της εγκληματικής μηχανής του καθεστώτος υπογραμμίζουν μία αλήθεια στον πόλεμο αυτόν: το τέλος του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν θα είναι απελευθέρωση", καταλήγει το κύριο άρθρο.

    "Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έκαναν λάθη στην προετοιμασία του πολέμου αυτό αφορά την υποτίμηση του τρόμου που εμπνέει ο Σαντάμ στο Ιράκ", γράφει από την πλευρά της η Wall Street Journal. "Είναι τόσο παρών παντού, που πολλοί Ιρκαινοί δεν θα πιστέψουν στην απελευθέρωσή τους παρά όταν μπορέσουν να κοιτάξουν στα μάτια τους Αμερικανούς", αναφέρει η εφημερίδα.

    [17] Όχι σε περαιτέρω έκτακτα μέτρα, λέει ο Ν. Χριστοδουλάκης

    27/3/2003 3:46:00 μμ

    Προς το παρόν, δεν υπάρχει ανάγκη για τη λήψη ειδικών έκτακτων μέτρων πέραν της μείωσης των επιτοκίων, στην οποία ήδη προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και της τήρησης αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής. Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλεί ο πόλεμος στην ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία. Ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και ότι την ερχόμενη βδομάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (Ecofin) θα εξεταστεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στην οικονομία μετά τις πρώτες μέρες του πολέμου προκειμένου να υπάρξει μια σαφής εκτίμηση.

    Κινήσεις για θωράκιση της ελληνικής οικονομίας

    Σε κάθε περίπτωση πάντως, τόνισε ο υπουργός, οι όποιες κινήσεις γίνουν, θα είναι συντονισμένες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αφορούν από κοινού όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης διευκρίνισε ότι η εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, για την οποία έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με την ΑΔΕΔΥ, θα ξεκινήσει από την 1/1/2004, ενώ από την ίδια ημερομηνία θα αρχίσει η καταβολή και των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος στο Δημόσιο.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο να καταβληθεί εισοδηματική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους για την κάλυψη των επιπτώσεων από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, ο υπουργός ανέφερε ότι, αν προκύψει ανάγκη, ο προϋπολογισμός έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί. Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των προσλήψεων που θα γίνουν κατά το 2003, διευκρίνισε ότι θα κινηθούν με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στον προϋπολογισμό και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υπέρβαση δαπανών στον τομέα αυτό.

    Από την πλευρά της η κυβέρνηση, προκειμένου να θωρακίσει καλύτερα την ελληνική οικονομία στο επόμενο διάστημα, θα επικεντρώσει την πολιτική της στα ακόλουθα:

    Στην προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης. Η διαφημιστική καμπάνια θα ξεκινήσει μετά τη λήξη του πολέμου. Μάλιστα, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη του υπουργού Οικονομίας με τον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο, θα διατεθούν επιπλέον 7 εκ. ευρώ για το σκοπό αυτό. Θα καταβληθεί προσπάθεια να επιταχυνθούν οι εισπράξεις των κονδυλίων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης έτσι ώστε από τούδε και στο εξής να εισπράττονται 400 εκ. ευρώ το μήνα. Θα απλοποιηθεί η γραφειοκρατία στη διενέργεια των επενδύσεων. Ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, επιδιώκεται μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδος να εξαλειφθούν τα αντικίνητρα στην ίδρυση των ιδιωτικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

    [18] Πετρέλαιο: Aνοδος 4% για... ''ψυχολογικούς'' λόγους

    27/3/2003 6:50:00 μμ

    Αύξηση 4% σημείωσε η τιμή του πετρελαίου, εξαιτίας του φόβου παράτασης του πολέμου και της διατάραξης των εξαγωγών της Νιγηρίας, της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού της Αφρικής. Τα αμερικανικά αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 1% την περασμένη εβδομάδα σε μια χρονική στιγμή που έπρεπε να αυξηθούν ενόψει της κορύφωσης της ζήτησης το καλοκαίρι. Αποτέλεσμα ήταν η τιμή της βενζίνης στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης να αυξηθεί 4% και να ανέβει στα 95,95 σεντς το γαλόνι. Ο ΟΠΕΚ μάλιστα, ο οποίος έχει υποσχεθεί να αναπληρώσει κάθε ποσότητα που θα λείψει από την διατάραξη των εξαγωγών του Ιράκ και της Νιγηρίας, διαβεβαιώνει ότι υπάρχει υπερ-επάρκεια στην αγορά. ''Υπάρχει περισσότερο πετρέλαιο απ' όσο μπορεί να απορροφήσει η αγορά. Αυτό είναι φανερό από το γεγονός ότι έπεσαν οι τιμές'', δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ Αμπντουλάχ αλ-Ατίγια, αναφερόμενος στην μείωση των τιμών του αργού το τελευταίο δεκαήμερο.

    Το Μπρεντ ανέβηκε 1,05 δολάριο στα 26,34 δολάρια το βαρέλι, το απόγευμα στο Λονδίνο και το αμερικανικού τύπου στην προθεσμιακή αγορά 1,06 δολάριο στα 29,69.

    Η συμμετοχή της Νιγηρίας είναι σημαντική γιατί το αργό της είναι πλούσιο σε απόδοση βενζίνης και ιδανικό για τα αμερικανικά διυλιστήρια. Αυτή τη στιγμή, η παραγωγή στη Νιγηρία έχει μειωθεί 40% και οι εταιρίες Royal Dutch/Shell και ChevronTexacο έχουν σταματήσει τις δραστηριότητές τους.

    Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, η παραγωγή της Μέσης Ανατολής που καλύπτει σχεδόν το 40% των εξαγωγών προχωρεί κανονικά. Το Κουβέιτ που έκλεισε αρχικά ορισμένα πηγάδια κοντά στα ιρακινά σύνορα, την Τετάρτη αποκατέστησε μέρος της παραγωγής. Η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Ιράν και τα ΗΑΕ φορτώνουν καθημερινά 15 εκατομμύρια βαρέλια μέσω του Κόλπου.

    [19] Ελλάδα: Χαμηλός ο δείκτης γονιμότητας

    27/3/2003 4:15:00 μμ

    Ο δείκτης γονιμότητας παραμένει χαμηλός στη χώρα μας και είναι 1,2, όταν στην Ευρώπη είναι 2,9. Σε υψηλά επίπεδα παραμένει και ο αριθμός των εκτρώσεων, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω της συχνότερης χρήσης προφυλακτικού, έχει μειωθεί κατά 25%. Ετησίως ή κάθε χρόνο καταγράφονται 150.000 εκτρώσεις. Την επισήμανση αυτή έκανε ο καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας Γεώργιος Κρεατσάς, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης, που είναι η 30η Μαρτίου. Έξαρση των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων παρατηρείται στη χώρα μας, κυρίως σε ότι αφορά τα κονδυλώματα και τον έρπητα, ενώ μικρή αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των κρουσμάτων σύφιλης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 27 March 2003 - 17:54:07 UTC