Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενα εκατ. δολάρια θα στείλει η Ελλάδα στο Ιράκ
  • [02] Η μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. επι τάπητος
  • [03] Συνάντηση Καραμανλή-Σιράκ στο Παρίσι
  • [04] Επισπεύδεται η απόσυρση παλαιών τάνκερ
  • [05] Σύνοδος στην Αρχαία Ολυμπία των Γενικών Διευθυντών Αθλητισμού της Ε.Ε.
  • [06] Αεροπειρατία σε τουρκικό αεροσκάφος
  • [07] Υπέρ γρήγορου τερματισμού του πολέμου τάσσεται η Τουρκία
  • [08] Τραγικές στιγμές στα χέρια Αμερικανών έζησαν δημοσιογράφοι
  • [09] Προειδοποίηση Ράμσφελντ προς Συρία και Ιράν
  • [10] ''Ξεκαθαρίστε τη θέση σας κ. Μπερλουσκόνι''
  • [11] Περιοδεία Μαρινέλλας-Νταλάρα σε ΗΠΑ-Καναδά

    [01] Ενα εκατ. δολάρια θα στείλει η Ελλάδα στο Ιράκ

    28/3/2003 8:46:00 μμ

    Ενα εκατομμύριο δολάρια για ανθρωπιστικούς λόγους στο Ιράκ πρόσφερε η Ελλάδα. Στο κείμενο της σχετικής επιστολής του υφυπουργού Εξωτερικών, Ανδρέα Λοβέρδου, η οποία επιδόθηκε την Πέμπτη στην αναπληρωτή Γ.Γ. του ΟΗΕ, Λόιζ Φρέτσετ, αναφέρεται ότι πρόκειται για μια "αρχική χειρονομία στήριξης στον ιδιαίτερα ευάλωτο λαό του Ιράκ, ο οποίος αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση''. Ο κ. Λοβέρδος τονίζει ότι η Ελλάδα παρακολουθεί από κοντά τις σχετικές εξελίξεις και ειδικότερα τις προτάσεις του Γ.Γ. για συνέχιση της κάλυψης των ανθρωπιστικών αναγκών στο Ιράκ διαμέσου του προγράμματος ''Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων'', επισημαίνοντας την ανάγκη ''να στηριχθούν οι προσπάθειες του θεσμικού μηχανισμού του ΟΗΕ, ώστε να προωθήσει ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης''.

    [02] Η μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. επι τάπητος

    28/3/2003 8:20:00 μμ

    Το ενδεχόμενο μαζικού κύματος προσφύγων από το Ιράκ προς την Ευρώπη, λόγω του πολέμου, είναι στο επίκεντρο της άτυπης συνόδου των Υπουργών Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών Υποθέσεων των 15, που διεξάγεται στη Βέροια με θέμα την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε την απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών να ενισχύσουν με 100 εκατομμύρια ευρώ τους πρόσφυγες από το Ιράκ σε κέντρα φιλοξενίας, τόσο μέσα στο Ιράκ, όσο και στις όμορες χώρες. Αντιπολεμικές διαδηλώσεις, εν τω μεταξύ, έχουν προγραμματιστεί στο κέντρο της πόλης, με αφορμή τη σύνοδο των υπουργών, διάφοροι φορείς και οργανώσεις.

    Πρώτη μέριμνα της ΕΕ είναι να διασφαλίσει τα σύνορά της και παράλληλα να ενισχύσει την ανάπτυξη στις χώρες προέλευσης των λαθρομεταναστών, ώστε να μη δημιουργείται ρεύμα μετακίνησής τους, δήλωσε μέσω της ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Στο θέμα της λαθρομετανάστευσης αναφέρθηκε με δηλώσεις του στο πλαίσιο της Συνόδου ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης και ιδιαίτερα για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

    Ειδικότερα για το θέμα κύματος προσφύγων από την εμπόλεμη περιοχή ο υπουργός είπε ότι η καλύτερη εκδοχή θα ήταν το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων να παραμείνει στις όμορες χώρες του Ιράκ και η ΕΕ να συμμετάσχει ενεργά εξασφαλίζοντάς τους καλύτερη διαμονή στην περιοχή με την προσφορά της αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Το θέμα της διαχείρισης των προσφύγων -όπως είπε ο υπουργός- αποτελεί κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο έχει ήδη συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Ρ. Λούμπερς.

    Εν τω μεταξύ, η επεξεργασία της οδηγίας για το καθεστώς των επί μακρόν διαμενόντων υπηκόων από τρίτες χώρες που επιθυμούν να εγκατασταθούν μόνιμα στις χώρες της ΕΕ, αποτελεί έναν από τους στόχους της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τον Ιούνιο του 2003, όπως προβλέπεται και από τα Συμπεράσματα της Σεβίλλης.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης τόνισε ιδιαίτερα αυτό το σημείο, κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο, καθώς αυτό συνδέεται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ λόγω των αρνητικών δημογραφικών προοπτικών του πληθυσμού της Ευρώπης.

    Κοινή παραδοχή όλων - επεσήμανε ο κ. Σκανδαλίδης - αποτελεί η δημιουργία ενός βασικού νομοθετικού πλαισίου, που θα επιτρέψει να μιλάμε στην ΕΕ για ευρωπαϊκή πολιτική νόμιμης μετανάστευσης και ένταξης μεταναστών.

    Ο υπουργός σημείωσε μάλιστα ότι παρά τις επιμέρους διαφορές και διαφωνίες, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες σύγκλισης -χωρίς να είναι απαραίτητη και η ταύτιση-, των απόψεων στην ΕΕ.

    Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Σκανδαλίδης έθεσε προς συζήτηση το θέμα της αναγκαιότητας διαμόρφωσης ενός ενιαίου πλαισίου των κρατών μελών για τα εθνικά προγράμματα ένταξης μεταναστών, καθώς και τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η ΕΕ ώστε να διαμορφώσει μια κοινή αντιμετώπιση του θέματος των μεταναστών.

    Τέλος, πρότεινε τη σύνταξη μιας ετήσιας έκθεσης για θέματα ένταξης, που θα παρουσιάζει η εκάστοτε προεδρία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [03] Συνάντηση Καραμανλή-Σιράκ στο Παρίσι

    28/3/2003 8:16:00 μμ

    Μία και πλέον ώρα διήρκεσε η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ. Στη συνάντηση εξετάστηκαν διεξοδικά τα προβλήματα που δημιούργησε η τρέχουσα κρίση, ενώ έμφαση δόθηκε στην πρωτοβουλία των τεσσάρων για διευρυμένη συνεργασία στους τομείς άμυνας και ασφάλειας. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να μετάσχει προσθέτοντας ότι στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, οι διαφορές με την κυβέρνηση είναι πολύ μικρές.

    Ανάγκη για μια Ευρώπη με ενιαία φωνή

    Ο πρόεδρος της ΝΔ στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση τόνισε την ανάγκη να εμφανίζεται η Ευρώπη με μία φωνή, επισήμανε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που πρέπει να παίξει το Συμβούλιο Ασφαλείας στη μεταπολεμική περίοδο και υπογράμμισε ακόμη μία φορά ότι πρέπει να δημιουργηθεί δυναμική ευρωζώνη άμυνας και η θέση της Ελλάδας πρέπει να είναι εκεί.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και η στασιμότητα στο Κυπριακό αλλά και οι σχέσεις Τουρκίας με την ΕΕ. Αυτή την περίοδο, είπε στον Ζακ Σιράκ σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καραμανλής, η Τουρκία δείχνει δείγματα γραφής.

    Συνομιλίες με τη Γαλλίδα υπ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

    Ο πρόεδρος της ΝΔ το βράδυ της Πέμπτης, συναντήθηκε με την Γαλλίδα υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νοέλ Λενουάρ. Ο κ. Καραμανλής τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στην πρωτοβουλία για ενισχυμένη αμυντική συνεργασία εντός της Ε.Ε, στην οποία συμμετέχουν μέχρι στιγμής η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

    Η πρώτη συνάντηση για το θέμα αυτό θα γίνει στις 29 Απριλίου στις Βρυξέλλες και ο κ. Καραμανλής είπε στη Γαλλίδα υπουργό ότι η θέση της ΝΔ είναι πως η Ελλάδα θα πρέπει να συμμετέχει σ' αυτή την προσπάθεια, η οποία όμως -όπως σημείωσε- θα πρέπει να είναι ανοιχτή στο μέλλον και για άλλες χώρες που θα επιθυμούν να συμμετάσχουν.

    Επίσης στη συνάντηση του πρόεδρου της ΝΔ με την Γαλλίδα υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Ιράκ και ουσιαστικά υπήρξε σύμπτωση απόψεων για τον πόλεμο.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι θα έπρεπε να αποφευχθεί ο πόλεμος και να εξαντληθούν τα περιθώρια εντός του πλαισίου του ΟΗΕ.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε τον προβληματισμό του για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία εμφανίστηκε διχασμένη σε αυτή την κρίση, ενώ η κ. Λενουάρ εκτίμησε ότι θα ξεπεραστούν τελικώς τα προβλήματα.

    Σε ότι αφορά τις διατλαντικές σχέσεις ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη να υπάρχει ισότητα και ισοτιμία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ.

    Συζήτηση έγινε τόσο για τη στάση της Τουρκίας όσο και για το Κυπριακό και σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμήθηκε ότι η νέα τουρκική κυβέρνηση που στηρίζεται από ισλαμικό κόμμα δεν ήθελε να έχει προβλήματα με τις αραβικές χώρες και γι' αυτό τήρησε αυτή τη στάση στον πόλεμο του Ιράκ.

    Για το Κυπριακό ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να έχει τέτοια συμπεριφορά, ώστε να μην έχει προβλήματα στην ευρωπαϊκή της προσέγγιση.

    [04] Επισπεύδεται η απόσυρση παλαιών τάνκερ

    28/3/2003 7:48:00 μμ

    Tη σταδιακή απόσυρση από το 2010 των πετρελαιοφόρων πλοίων με μονά τοιχώματα αποφάσισε στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Θαλάσσιων Μεταφορών υπό την προεδρία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργου Ανωμερίτη. Οπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου, οι "15" αποφάσισαν να προχωρήσουν στην επίσπευση κατά πέντε χρόνια της σταδιακής απόσυρσης των πετρελαιοφόρων πλοίων, από το 2015 στο 2010, που προέβλεπε αρχικά ο κανονισμός 417. Η επέμβαση της ΕΕ στο θέμα θεωρήκε αναγκαία, ειδικά μετά από τα επαναλαμβανόμενα ατυχήματα με πετρελαιοφόρα μονού τοιχώματος, και έγινε με γνώμονα την μεγαλύτερη ασφάλεια των πληρωμάτων, αλλά και την αποσόβηση σοβαρών οικολογικών καταστροφών.

    Από τη ρύθμιση εξαιρούνται όσα πλοία έχουν διπλά πλευρικά τοιχώματα ή διπλούς πυθμένες των οποίων η δραστηριοποίηση μπορεί να παραταθεί μέχρι το 2015 ή τη συμπλήρωση 25 ετών με βάση το πρόγραμμα εκτίμησης της κατάστασής τους.

    Για τα μικρά πετρελαιοφόρα μονού τοιχώματος (από 600 έως 5000 τόνους) συμφωνήθηκε να δοθεί μεταβατική περίοδος έως το 2008. Για αυτά τα πλοία, θα απαγορεύεται από το 2008 η μεταφορά βαρέων κλασμάτων πετρελαίου που καθορίστηκε στα 900 κιλά/m3.

    Σχολιάζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου ο κ. Ανωμερίτης είπε ότι στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι η ανάδειξη της ανταγωνιστικής ποιοτικής ναυτιλίας τονίζοντας ότι "υποστηρίζουμε όλους εκείνους τους κανόνες και τα μέτρα που έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ποιότητας των θαλάσσιων μεταφορών με υψηλό βαθμό υπηρεσιών και με σεβασμό προς το περιβάλλον".

    Οι αποφάσεις μας, συνέχισε, διασφαλίζουν την ασφάλεια των πλοίων και των πληρωμάτων.

    Πρόσθεσε ότι στόχος της ΕΕ είναι η προστασία των κοινών ευρωπαϊκών αρχών τονίζοντας ότι η μεγαλύτερη αξία που διαθέτουμε μετά τον άνθρωπο είναι το οικοσύστημα και το περιβάλλον που οφείλουμε να προστατεύσουμε.

    [05] Σύνοδος στην Αρχαία Ολυμπία των Γενικών Διευθυντών Αθλητισμού της Ε.Ε.

    28/3/2003 6:25:00 μμ

    Η αθλητική δραστηριότητα στις ευρωπαϊκές χώρες, οι διαχρονικές αξίες του Ολυμπισμού και τα σύγχρονα προβλήματα του αθλητισμού, όπως η βία και το ντόπινγκ, αποτελούν τα θέματα της Συνόδου των γενικών διευθυντών-διευθυντών αθλητισμού των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν την Παρασκευή στην Αρχαία Ολυμπία. Να σημειώσουμε ότι ένας από τους βασικούς στόχους της Ελληνικής Προεδρίας είναι η διαμόρφωση ειδικού άρθρου για τον Αθλητισμό στο νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Την σχετική πρόταση έκαναν ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο κ. Λιάνης, στην άτυπη συνάντηση Υπουργών Αθλητισμού της ΕΕ, που έγινε πρόσφατα στις Βρυξέλλες.

    Την χώρα μας στη Σύνοδο εκπροσωπεί ο Γενικός Γραμματέας Αθήστισμού, Νίκος Εξαρχος, ο οποίος και προεδρεύει της συνόδου, συνεπικουρούμενος από τον διευθυντή αγωνιστικού αθλητισμού, Γιώργο Τσιτρούλη.

    Παράλληλα, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, απέστειλε χαιρετισμό, στον οποίο εκφράζει την βεβαιότητα του ότι οι εργασίες της συνόδου θα προωθήσουν τον προβληματισμό, αλλά και τη σύγκλιση απόψεων, οι οποίες θα ισχυροποιήσουν την κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική για τον Αθλητισμό, ενόψει και της Διάσκεψης των Υπουργών που θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Μαΐου στη χώρα μας.

    Ο κ. Λιάνης υπενθυμίζει, επίσης, τη συμβολή της Ελληνικής Προεδρίας στην διαμόρφωση κοινής θέσης για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, αλλά και την αναγκαιότητα να αποκτήσει ο Αθλητισμός νομική βάση στο νέο σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης -θέση που έχει ασπαστεί μια ισχυρή πλειοψηφία χωρών.

    Ακόμη, αναφερόμενος στην Ολυμπιακή Εκεχειρία, ο υφυπουργός Αθλητισμού υπογραμμίζει -και με αφορμή τον πόλεμο στο Ιράκ- ότι "ο ανθρώπινος πολιτισμός δοκιμάζεται σκληρά και θα πρέπει όλοι μας να προσπαθήσουμε για την υπέρβαση της κρίσης αυτής. Ο Αθλητισμός αποτελεί ένα κορυφαίο πολιτισμικό οχυρό, που ενώνει τους ανθρώπους, ανεξάρτητα φύλου, φυλής, χρώματος και ιδεολογίας".

    Στο μεταξύ, ο κ. Εξαρχος επεσήμανε την σημασία των αξιών του Ολυμπισμού, ως αντιπρόταση στον πόλεμο και τη μισαλλοδοξία.

    [06] Αεροπειρατία σε τουρκικό αεροσκάφος

    28/3/2003 11:43:00 μμ

    Αεροπειρατεία εκδηλώθηκε πριν από λίγο σε αεροσκάφος των τουρκικών αερογραμμών που πραγματοποιούσε την πτήση Κωνσταντινούπολη-Αγκυρα. Το αεροσκάφος τύπου Airbus, στο οποίο υπάρχουν 194 επιβάτες, 9 μέλη πληρώματος, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το CNN Turk άλλαξε την πορεία του και αυτήν ώρα βρίσκεται στον ελληνικό εναέριο χώρο με προορισμό κατ' αρχήν την Αθήνα και μετά αεροδρόμιο της Γερμανίας. Δυο F-16 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας έχουν ήδη απογειωθεί με αποστολή να προσεγγίσουν το αεοπλάνο.

    [07] Υπέρ γρήγορου τερματισμού του πολέμου τάσσεται η Τουρκία

    28/3/2003 10:01:00 μμ

    Υπέρ του ταχύτερου δυνατού τερματισμού του πολέμου στο γειτονικό Ιράκ ''χωρίς άλλη απώλεια ανθρώπινης ζωής'' τάχθηκε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας έπειτα από σχετική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. Στο επίσημο ανακοινωθέν που εκδόθηκε καθίσταται επίσης σαφές ότι Αγκυρα και Ουάσινγκτον βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις για ''τα τεκταινόμενα στο βόρειο Ιράκ'' και ότι η αναμεταξύ τους αμοιβαία και επωφελής συνεργασία θα συνεχιστεί. Εξάλλου, αναφέρει ότι ''είναι σαφές πως η Τουρκία δεν θα αποφύγει να κάνει επίσης τα απαραίτητα βήματα για την ενδεχόμενη απειλή τρομοκρατίας που μπορεί να προκύψει από το PKK-KADEK''. Σύμφωνα με επιτελείς του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, 17.000 Τούρκοι στρατιώτες προωθήθηκαν σε βάθος 20 χλμ. από τα βόρεια σύνορα του Ιράκ.

    ''Αδέσποτος'' Τόμαχοκ σε τουρκικό χωριό

    ''Η Τουρκία θέλει να σταματήσει το συντομότερο η στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ έτσι ώστε να μην δώσει αφορμή σε μεγαλύτερη απώλεια ανθρώπων και σε ένα κλίμα που θα επηρεάσει την ειρήνη, την σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής'', αναφέρει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συνεδρίασε για πρώτη φορά με την παρουσία του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

    Εξάλλου, το Σάββατο φθάνει στ ην Αγκυρα ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Μπους Ζαλμάι Χαλίλ Ζαντ σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα σε ό,τι αφορά την παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ.

    Τέλος, στην ανατολική Τουρκία έπεσε σήμερα κατά λάθος και τρίτος πύραυλος Τόμαχοκ κοντά σε χωριό προκαλώντας περιορισμένες ζημιές.

    [08] Τραγικές στιγμές στα χέρια Αμερικανών έζησαν δημοσιογράφοι

    28/3/2003 9:59:00 μμ

    ''Το χειρότερο 48ωρο της ζωής τους'' έζησαν τέσσερις δημοσιογράφοι Ισραηλινοί και Πορτογάλοι που συνελήφθησαν από Aμερικανούς στρατιώτες, καθώς κινούνταν ανεξάρτητα στο Ιράκ, κατήγγειλε την Παρασκευή ένας από αυτούς, ο Νταν Σεμάμα, ανταποκριτής του πρώτου καναλιού της κρατικής ισραηλινής τηλεόρασης. Ο Σεμάμα μπήκε με τα δικά του μέσα στο Ιράκ συνοδευόμενος από έναν άλλο ισραηλινό δημοσιογράφο, τον Μπόαζ Μπιζμούθ της εφημερίδας ''Γεντιότ Αχρονότ'', τον Λουίς Κάστρο της πορτογαλικής τηλεόρασης και τον εικονολήπτη του Βίντο Σίλβα. Ο Νταν Σεμάμα τόνισε ότι ''οι Αμερικανοί κάνουν τα πάντα ώστε κανένας δημοσιογράφος να μην μπορεί να κυκλοφορήσει με ανεξάρτητο τρόπο στο Ιράκ. Θέλουν όλοι οι δημοσιογράφοι στο Ιράκ να έχουν κοντά τους έναν αξιωματικό συνδέσμου, ο οποίος να επιβλέπει τις εικόνες που μεταδίδουν, και αναμφιβόλως γι' αυτό μας μεταχειρίστηκαν με τέτοιο βάρβαρο τρόπο''

    Οι τέσσερις δημοσιογράφοι συνελήφθησαν την Τετάρτη από αμερικανική μονάδα καθώς κυκλοφορούσαν με αυτοκίνητο στο ιρακινό έδαφος. ''Περάσαμε το χειρότερο 48ωρο της ζωής μας. Οι αμερικανοί στρατιώτες αποφάνθηκαν ότι είμαστε τρομοκράτες και κατάσκοποι και μας μεταχειρίστηκαν ως τέτοιους....παρά τις εξηγήσεις μας, μας απειλούσαν για ώρες με τα όπλα τους. Αρνήθηκαν να μας δώσουν τροφή και αναγκαστήκαμε να μείνουμε καθιστοί σε στρατιωτικό όχημα συνεχόμενα για 36 ώρες προτού μας μεταφέρουν στο Κουβέιτ με ελικόπτερο'', διηγήθηκε στην τηλεόραση ο ανταποκριτής.

    ''Στο Κουβέιτ, οι στρατιώτες συνέχισαν να μας μεταχειρίζονται ως ύποπτους και να μας απαγορεύουν να μιλήσουμε μεταξύ μας, ενώ ο πορτογάλος δημοσιογράφος ξυλοκοπήθηκε'', συνέχισε.

    Ο Νταν Σεμάμα είδε επίσης κατά τη μεταφορά τους από το Ιράκ στο Κουβέιτ ''Αμερικανούς στρατιώτες να ταπεινώνουν ομάδα 150 ιρακινών αιχμαλώτων, υποχρεώνοντάς τους να κάνουν τις ανάγκες τους στον καθαρό αέρα στην έρημο''.

    ''Οι στρατιώτες τους κορόιδευαν και δεν σταματούσαν να γελούν και οφείλω να παραδεχθώ ότι αισθάνθηκα εκείνη την ώρα μια κάποια αλληλεγγύη για τους αιχμαλώτους'', συνέχισε ο ισραηλινός δημοσιογράφος.

    Αντί επιλόγου, ο Νταν Σεμάμα τόνισε ότι ''οι Αμερικανοί κάνουν τα πάντα ώστε κανένας δημοσιογράφος να μην μπορεί να κυκλοφορήσει με ανεξάρτητο τρόπο στο Ιράκ. Θέλουν όλοι οι δημοσιογράφοι στο Ιράκ να έχουν κοντά τους έναν αξιωματικό συνδέσμου, ο οποίος να επιβλέπει τις εικόνες που μεταδίδουν, και αναμφιβόλως γι' αυτό μας μεταχειρίστηκαν με τέτοιο βάρβαρο τρόπο''

    [09] Προειδοποίηση Ράμσφελντ προς Συρία και Ιράν

    28/3/2003 9:36:00 μμ

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ κατηγόρησε την Παρασκευή τη Συρία για παράδοση στρατιωτικού υλικού στο Ιράκ και προειδοποίησε την αραβική χώρα να σταματήσει την ''εχθρική'' αυτή πράξη. ''Οι παραδόσεις αυτές απειλούν άμεσα τη ζωή των στρατιωτών της συμμαχίας'' των ΗΠΑ και της Βρετανίας, δήλωσε ο Ράμσφελντ σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο. Φορτία στρατιωτικού υλικού περνούν στο Ιράκ από τη γειτονική Συρία, διευκρίνισε ο ίδιος, προειδοποιώντας ότι η συριακή κυβέρνηση θα είναι υπόλογος στις ΗΠΑ για τις ''εχθρικές αυτές πράξεις''. Ο Ράμσφελντ κατηγόρησε επίσης το Ιράν ότι ''δεν βοηθάει'' τις αμερικανικές και τις βρετανικές δυνάμεις στο Ιράκ και προειδοποίησε τη χώρα αυτή να μην εισάγει στρατιωτικό προσωπικό στο Ιράκ στη διάρκεια του πολέμου, λέγοντας ότι οι δυνάμεις αυτού του είδους θα θεωρηθούν από τις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις μαχητές και θα έχουν την ανάλογη μεταχείριση.

    [10] ''Ξεκαθαρίστε τη θέση σας κ. Μπερλουσκόνι''

    28/3/2003 7:59:00 μμ

    Ο ρόλος των χιλίων Αμερικανών αλεξιπτωτιστών που έφθασαν στο Κουρδιστάν προερχόμενοι από τη βάση της Βιτσέντσα της Ιταλίας προκάλεσε τριβές στις σχέσεις του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας Κάρλο Ατζέλιο Τσάμπι και του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο κ. Τσάμπι κάλεσε τον κ. Μπερλουσκόνι και ζήτησε να προβεί σε ανακοινώσεις, αφού, όπως άλλωστε είχε αναφέρει στο κοινοβούλιο, οι Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στις βάσεις της Ιταλίας θα είχαν ειρηνικό ρόλο σε περίπτωση που καλούνταν να συμμετάσχουν στον πόλεμο του Ιράκ. Όμως ο Αμερικανός στρατηγός Μπρουκς δήλωσε ότι το τι θα κάνουν οι στρατιώτες θα το αποφασίσουν οι ίδιοι και όχι η Ιταλία, καταλήγοντας ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ήρεμη στο Βόρειο Ιράκ, αλλά σύντομα θα αλλάξει.

    Ο κ. Τσάμπι υπενθύμισε στον κ. Μπερλουσκόνι ότι το Κοινοβούλιο ψήφισε την περιορισμένη χρήση των βάσεων και του εναέριου χώρου και μόνο για επιχειρησιακούς λόγους. Στη συνέχεια, ο Ιταλός πρωθυπουργός έστειλε μια επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Καζίνι, διευκρινίζοντας ότι η μεταφορά των αλεξιπτωτιστών αποκλείει την απευθείας συμμετοχή τους στον πόλεμο.

    Βέβαια, η όλη υπόθεση προκάλεσε σάλο, αφού και η αντιπολίτευση ξεσηκώθηκε, ζητώντας από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της.

    Πάντως, σήμερα τυπικά η κατάσταση φαίνεται να ομαλοποιείται αφού ο κ. Τσάμπι σε ομιλία του απέφυγε να αναφερθεί στο επεισόδιο, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα το ρόλο που ο ΟΗΕ πρέπει να λάβει αυτή την περίοδο.

    [11] Περιοδεία Μαρινέλλας-Νταλάρα σε ΗΠΑ-Καναδά

    28/3/2003 8:35:00 μμ

    Περιοδεία με οκτώ συναυλίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά πραγματοποιούν η Μαρινέλλα και ο Γιώργος Νταλάρας. Η προγραμματισμένη γι' απόψε συναυλία τους στο Radio City του Μανχάταν αναβλήθηκε για την ερχόμενη Παρασκευή. Η πρώτη εμφάνισή τους θα γίνει στη Φλόριδα και στη συνέχεια θα τραγουδήσουν στο Ντιτρόιτ, το Ατλάντικ Σίτι, το Σικάγο, τη Βοστώνη, το Τορόντο και το Μόντρεαλ. Οι δυο καλλιτέχνες βρίσκονται για πρώτη φορά μαζί στην Αμερική. Η ανταπόκριση των ομογενών είναι πολύ μεγάλη, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από Αμερικανούς. Να σημειώσουμε ότι όλες σχεδόν οι συναυλίες θα συμβάλλουν στην ενίσχυση κάποιου κοινωνικού ή φιλανθρωπικού σκοπού.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 28 March 2003 - 21:53:00 UTC