Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποινική δίωξη στον Τούρκο αεροπειρατή
  • [02] Γκάλοπ προ πολέμου Ιράκ: Μπροστά ΝΔ-Σημίτης
  • [03] Πυρά Κωνσταντόπουλου για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
  • [04] Μολότοφ σε αυτοκίνητο δημοσιογράφου
  • [05] Πρόεδρος ΕΝΑΕ η Φώφη Γεννηματά
  • [06] Ληστείες σε πρατήριο τσιγάρων και σούπερ μάρκετ
  • [07] Σύνοδος υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων
  • [08] Ενέδρα στο Αφγανιστάν-Δύο Αμερικανοί νεκροί
  • [09] Βουλγαρία: Ακυρώθηκε η απόφαση για κλείσιμο αντιδραστήρων
  • [10] Λίβανος: Εισέβαλε σε τράπεζα με χειροβομβίδα
  • [11] ''Οι επιθεωρητές εκνεύριζαν τις ΗΠΑ''
  • [12] Οι πρώτοι νεκροί Βρετανοί στρατιώτες ''επέστρεψαν''
  • [13] ''Βρέχει'' πυραύλους σε Σ. Αραβία και Τουρκία
  • [14] Προσπάθειες Μπους για αναπτέρωση ηθικού των Αμερικανών
  • [15] Πόλεμο 30 ημερών βλέπει η πλειοψηφία των Ρώσων
  • [16] Τρεις στους τέσσερις Πορτογάλους κατά του πολέμου
  • [17] Κάμψη στον τουρισμό
  • [18] ΟΦΗ-Ιωνικός: 2-1
  • [19] Ύποπτο ζώο για σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια
  • [20] Επίθεση hackers στο site του Al Jazeera

    [01] Ποινική δίωξη στον Τούρκο αεροπειρατή

    29/3/2003 4:31:00 μμ

    Θετικά σχόλια από τα διεθνή ΜΜΕ αλλά και από τα τουρκικά έλαβαν οι ελληνικές Αρχές, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της αεροπειρατείας που σημειώθηκε χθες σε αεροσκάφος των Τουρκικών Αερογραμμών. Μετά το ολονύκτιο θρίλερ στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος", απελευθερώθηκαν σώοι οι 192 επιβάτες και το 11μελές πλήρωμα και ήδη επέστρεψαν σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη. Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε το πρωί ο 20χρονος Τούρκος αεροπειρατής. Εναντίον του ασκήθηκε δίωξη για τρία κακουργήματα. Το αίτημα για έκδοσή του στην Τουρκία θα εξεταστεί αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία, καθώς ο αεροπειρατής διέπραξε αδικήματα και στην Ελλάδα, σχολίασε ο Υπουργός Τύπου.

    Τρία κακουργήματα εις βάρος του-Προθεσμία για να απολογηθεί

    "Ήταν μία πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας αφού θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλά θύματα" δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

    Ο Τούρκος αεροπειρατής, που φαίνεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και δεν είχε πολιτικά κίνητρα, ανακρινόταν όλη νύχτα, ενώ το μεσημέρι του Σαββάτου οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ο οποίος τού άσκησε ποινική δίωξη για:

    - Παράνομη κατάληψη αεροσκάφους

    - Παραβίαση κανόνων αεροπλοΐας με κίνδυνο ζωής

    - Παράνομη οπλοφορία

    Ο δράστης δήλωσε μετανιωμένος για την πράξη, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο μια απερισκεψία, ενώ έλαβε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί.

    Τα ΜΜΕ για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης

    Τα εύσημα στις ελληνικές Αρχές για την επιτυχή αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης, απέδωσαν τα διεθνή ΜΜΕ.

    Για βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ελληνικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, κάνει λόγο το BBC.

    Το CNN απέδωσε το αίσιο τέλος στο χειρισμό των ελληνικών Αρχών.

    Θρίλερ στον αέρα

    Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε στις 10.20 μ.μ. περίπου ώρα Ελλάδας της Παρασκευής, στο αεροσκάφος τύπου Airbus 310, που πραγματοποιούσε την πτήση Κωνσταντινούπολη-Αγκυρα. Στο Airbus επέβαιναν 192 επιβάτες και 11μελές πλήρωμα.

    Ο Τούρκος αεροπειρατής Οζγκούρ Τζενκασλάν ζητούσε από τον πιλότο, να αλλάξει την κατεύθυνση του αεροπλάνου και να το οδηγήσει στη Γερμανία. Τα καύσιμα, όμως, δεν ήταν αρκετά για να κατορθώσει το αεροπλάνο να φτάσει στο αεροδρόμιο του Βερολίνου κι έτσι κρίθηκε αναγκαίο να ανεφοδιαστεί το αεροσκάφος στην πιο κοντινή πόλη.

    Νέος λοιπόν προορισμός ήταν η Αθήνα. Μόλις μπήκε το αεροπλάνο στον ελληνικό εναέριο χώρο, άρχισε να ακολουθείται από δυο F-16, που απογειώθηκαν από το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Αράξου, στο Βόλο.

    Λίγο αργότερα, προσγειώθηκε σε ειδική πίστα του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής βρισκόταν σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας, καθώς και με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

    Για το περιστατικό, από την πρώτη στιγμή, ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, καθώς και οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών και Εξωτερικών.

    Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής συνομίλησαν από το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του "Ελ. Βενιζέλος" με τον αεροπειρατή και τους πιλότους.

    Σε συνεχή επικοινωνία βρισκόταν ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, για τον συντονισμό των προσπαθειών. "Η υγεία των επιβατών και του πληρώματος είναι αυτό που προέχει για την Τουρκία", είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ στον Γ. Παπανδρέου.

    Μέσω κινητού τηλεφώνου ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε με τον αεροπειρατή ο οποίος φέρεται να ζήτησε από τον πύργο ελέγχου να μεταφερθούν στο αεροσκάφος σκάλες για να κατεβούν οι επιβάτες.

    Υστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις του Οζγκούρ Τζενκασλάν με την ειδική ομάδα διαπραγματευτών της ΕΛ.ΑΣ οι όμηροι (192 επιβάτες, δύο μωρά και εννιαμελές πλήρωμα) αφέθηκαν ελεύθεροι, σώοι και αβλαβείς, στις 2.50 το πρωί. Αφού κατέθεσαν στις Αρχές και αναπαύτηκαν αναχώρησαν το πρωί με άλλη πτήση των τουρκικών αερογραμμών, ενώ στη συνέχεια απογειώθηκε και το αεροσκάφος στο οποίο είχε εκδηλωθεί η αεροπειρατεία.

    Ο αεροπειρατής μεταφέρθηκε στα γραφεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αερολιμένα, όπου, εξεταζόμενος, δήλωσε ότι προέβη στην αεροπειρατεία γιατί ήθελε να μεταβεί στη Γερμανία προκειμένου να επισκεφθεί την έγκυο σύζυγό του, αλλά οι γερμανικές Αρχές δεν του χορηγούσαν προξενική θεώρηση (σσ ο 20χρονος ζούσε στη Γερμανία, είχε πάει τελευταία στην Τουρκία και δεν του επιτρεπόταν να φύγει γιατί είχε εκκρεμότητες με τη στρατιωτική του θητεία). Στην κατοχή του δράστη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μια αυτοσχέδια πλαστική ζώνη με 16 υποδοχές μέσα στις οποίες υπήρχαν δώδεκα κεριά μήκους περίπου 20 εκατοστών, το καθένα στις βάσεις των οποίων ο 20χρονος είχε κολλήσει χάρτινα καλύμματα ανοιχτού γκρίζου χρώματος για να μοιάζουν με μασούρια δυναμίτιδας. Επίσης είχε πάνω του τρία ξυραφάκια.

    Καθ΄όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων, το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας λειτουργούσε κανονικά.

    Εύσημα και συγχαρητήρια

    Τις ευχαριστίες του, στην ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, της Ελληνικής Αστυνομίας, του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αλλά και στο προσωπικό του Διεθνούς Αερολιμένα μας, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Όπως τόνισε, με τη συνεργασία των δύο υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας και με το συντονισμό του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, η απελευθέρωση των επιβατών είχε αίσιο τέλος.

    Την ικανοποίησή του για το αίσιο τέλος της υπόθεσης εξέφρασε από το "Ελ. Βενιζέλος" και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

    Παράλληλα, ο υπουργός συνεχάρη τους άνδρες και τις γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ, καθώς και τον αρχηγό, τον Αττικάρχη και τους ανώτατους αξιωματικούς που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο των Σπάτων.

    ''Η χθεσινή εξέλιξη απέδειξε την υψηλή αποτελεσματικότητα του κράτους και των Αρχών Ασφαλείας. Η Ελλάδα, μία από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο, είναι σε θέση να αντιμετωπίζει όλους τους κινδύνους, ιδιαίτερα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004'' δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

    [02] Γκάλοπ προ πολέμου Ιράκ: Μπροστά ΝΔ-Σημίτης

    29/3/2003 6:41:00 μμ

    Προβάδισμα 7,9 ποσοστιαίων μονάδων δίνει στη ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, πανελλαδική δημοσκόπηση της MRB που έγινε για λογαριασμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η οποία ολοκληρώθηκε στις 5 Μαρτίου, πριν αρχίσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ. "Κάθε δημοσκόπηση έχει τη δική της αξία και οι νεότερες που θα υπάρξουν και οι παλαιότερες, όπως η συγκεκριμένη, που δεν έχουν περιλάβει τις πρόσφατες εξελίξεις. Αλλά εμείς με τη δουλειά μας, με την άμεση ανταπόκρισή μας στα προβλήματα του πολίτη, με τις προοπτικές που χαράσσουμε, μπορούμε να κερδίσουμε τις εκλογές και το 2004", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της MRB.

    Προβάδισμα Ν.Δ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά:

    - η Ν.Δ. συγκεντρώνει 39,6%

    - το ΠΑΣΟΚ 31,7%

    - το ΚΚΕ 5,2%

    - ο ΣΥΝ 3,5%

    - το ΔΗΚΚΙ 2,1%

    - το ΛΑΟΣ 1,9%

    - αδιευκρίνιστη ψήφος 16,1%.

    Τον περασμένο Δεκέμβριο σε έρευνα της ίδιας εταιρείας η διαφορά ήταν 6,1%, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 38,5% και το ΠΑΣΟΚ 32,4%.

    Ο Κ. Σημίτης καταλληλότερος ως πρωθυπουργός

    Στο ερώτημα ποιος θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κώστας Σημίτης προηγείται του Κώστα Καραμανλή με 0,7% καθώς:

    - ο κ. Σημίτης συγκεντρώνει 41,4%,

    - ο κ. Καραμανλής 40,7%.

    Τον περασμένο Δεκέμβριο ο πρόεδρος της ΝΔ προηγείτο οριακά με 0,4%.

    Μεγάλη εξακολουθεί να παραμένει η διαφορά στην παράσταση νίκης:

    - η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 58,6%

    - και το ΠΑΣΟΚ ποσοστό 26,9%.

    Σχετικά με την συσπείρωση των κομμάτων

    Σε ερώτηση για το ποσοστό συσπείρωσης των κομμάτων:

    - της ΝΔ φθάνει το 92,6%,

    - του ΠΑΣΟΚ το 75,4%,

    - του ΚΚΕ 83,9%

    - και του ΣΥΝ 65,6%.

    Στις προτιμήσεις των νέων

    Από το ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ διαρρέει το 9,1% των ψηφοφόρων του στις εκλογές του 2000,

    - ενώ από τη ΝΔ μόλις το 1,3% των ψηφοφόρων της στις προηγούμενες εθνικές εκλογές.

    Μοιρασμένοι μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι οι νέοι ψηφοφόροι, με ελαφρύ προβάδισμα για τη ΝΔ που παίρνει το 25,2% έναντι 24,8% που παίρνει το ΠΑΣΟΚ.

    Ωστόσο εξαιρετικά υψηλά είναι τα ποσοστά των αναποφάσιστων νέων ψηφοφόρων.

    [03] Πυρά Κωνσταντόπουλου για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

    29/3/2003 7:26:00 μμ

    Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με την στάση της στο θέμα του πολέμου στο Ιράκ, άσκησε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του Συνασπισμού, που έχει ως θέμα της τον πόλεμο στο Ιράκ, τις πολιτικές εξελίξεις και το προγραμματικό συνέδριο του κόμματος. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού κατηγόρησε την κυβέρνηση και την Αξιωματική Αντιπολίτευση για διγλωσσία στο θέμα του πολέμου, τονίζοντας ότι ασχολούνται για την μετά τον πόλεμο εποχή και δεν δραστηριοποιούνται να σταματήσει. Ο κ. Κωνσταντόπουλος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της αμυντικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο με Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο και χαρακτήρισε θετικό ότι ο Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Ν.Δ. τάχθηκαν υπέρ της πρότασης αυτής.

    [04] Μολότοφ σε αυτοκίνητο δημοσιογράφου

    29/3/2003 4:37:00 μμ

    Αγνωστοι έριξαν τρεις μολότοφ στο τζιπ αυτοκίνητο του δημοσιογράφου Νίκου Κακαουνάκη που ήταν σταθμευμένο στην οδό Δαφνομήλη, στον περιφερειακό του Λυκαβηττού. Από τις τρεις μολότοφ που έριξαν οι άγνωστοι εξερράγη η μία, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Από την Αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

    [05] Πρόεδρος ΕΝΑΕ η Φώφη Γεννηματά

    29/3/2003 3:12:00 μμ

    Με 11 ψήφους στις οποίες περιλαμβάνεται κι αυτή του Γ. Κατσανεβάκη, Νομάρχη Χανίων προσκείμενου στο Συνασπισμό, εκλέχτηκε πρόεδρος της ΕΝΑΕ η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών-Πειραιώς, υπερίσχυσε του αντιπάλου της, Νομάρχη Ημαθίας, Γιάννη Σπάρτση ο οποίος έλαβε 10 ψήφους. Η πρόταση της κας Γεννηματά για διαπαραταξιακό προεδρείο δεν έγινε δεκτή από την ΝΔ. Α' Αντιπρόεδρος εκλέχθηκε ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, Β' Αντιπρόεδρος ο Νομάρχης Ηρακλείου Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος Γραμματέας ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Ηρακλείου Ευρυπίδης Κουτσαβάκης ενώ στην Εκτελεστική Επιτροπή ο Χρήστος Γκόγκας Νομαρχιακός Σύμβουλος Αρτας ο Εμμανουήλ Οθωνας Νομαρχιακός Σύμβουλος Ρεθύμνου και ο Γιώργος Χρονόπουλος Νομαρχιακός Σύμβουλος Μεσσηνίας.

    [06] Ληστείες σε πρατήριο τσιγάρων και σούπερ μάρκετ

    29/3/2003 11:49:00 πμ

    Σε 100.000 ευρώ ανέρχεται η λεία της ένοπλης ληστείας που έγινε το βράδυ της Παρασκευής σε πρατήριο τσιγάρων, στην οδό Βασιλέως Γεωργίου 83, στη Γλυφάδα. Τρεις οπλοφόροι ακινητοποίησαν τον ιδιοκτήτη Ευάγγελο Μάιδο, 63 ετών, και αφού τον ξυλοκόπησαν, άρπαξαν τα χρήματα και διέφυγαν πεζή. Μία άλλη ληστεία έγινε στις 9.35 το πρωί στο σούπερ μάρκετ ΜΕΤΡΟ στην οδό Βοσπόρου 42, στον Κολωνό, όταν δύο ένοπλοι άρπαξαν άγνωστο, μέχρι στιγμής, χρηματικό ποσό και διέφυγαν με μοτοσικλέτα. Στο μεταξύ, λίγο μετά τη 1 τα μεσάνυχτα άγνωστοι έριξαν χειροβομβίδα στο υποκατάστημα των MacDonalds στην Νέα Ιωνία, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές.

    [07] Σύνοδος υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

    29/3/2003 3:30:00 μμ

    Με τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικου και του Επιτρόπου της ΕΕ, Α. Βιτορίνο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του άτυπου Συνεδρίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Βέροια. Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Σαββάτου, τα οποία αφορούσαν τις δικονομικές εγγυήσεις για τους υπόπτους και κατηγορούμενους σε ποινική διαδικασία στην ΕΕ, καθώς και τις εξελίξεις στη Συντακτική Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης σε σχέση με τη δικαστική συνεργασία στην ΕΕ.

    Η ''Πράσινη Βίβλος''

    Ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της Πράσινης Βίβλου, τα κύρια σημεία της οποίας είναι:

    - το δικαίωμα νομικής συνδρομής και εκπροσώπησης των υπόπτων και κατηγορούμενων

    - την παράσταση ειδικευμένου διερμηνέα

    - την προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως τα παιδιά

    - την παροχή προξενικής συνδρομής

    - τη γνωστοποίηση στον κατηγορούμενο των δικαιωμάτων του και των κατηγοριών που του απευθύνονται

    - την ανάγκη ελέγχου συμμόρφωσης των κρατών-μελών.

    Επίσης, ο υπουργός σημείωσε ότι συζητούνται από αρμόδια όργανα της Ε.Ε. και ορισμένα άλλα δικαιώματα, όπως η υπό όρους απόλυση και η ne bis in idem αρχή, δηλαδή να μη δικάζεται κανείς δύο φορές για το ίδιο αδίκημα.

    Μετά τη σύνοδο αυτή, θα κατατεθούν από τα κράτη-μέλη γραπτές προτάσεις, έχοντας ως βάση την Πράσινη Βίβλο, προκειμένου η Επιτροπή να καταρτίσει μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα τεθεί προς συζήτηση στα αρμόδια όργανα της ΕΕ.

    Ο κ. Πετσάλνικος επισήμανε τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε στο ευαίσθητο θέμα της προστασίας των κατηγορουμένων, και υπενθύμισε στα κράτη-μέλη ότι θα πρέπει να υποβάλουν μέχρι τις 15 Μαΐου 2003 γραπτώς τις απόψεις τους στην Ε.Ε., ελπίζοντας πως θα καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα κατατεθούν στο Συμβούλιο Υπουργών του Ιουνίου.

    Το άλλο μεγάλο θέμα που απασχόλησε το Συμβούλιο υπουργών ήταν αυτό της δικαστικής συνεργασίας, σε μια συνεδρίαση στην οποία παρέστη και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Τζον Μπρούτον. Ο κ. Μπρούτον ενημέρωσε τους υπουργούς για την πρόοδο των εργασιών της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης η οποία καταρτίζει το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, μέρος του οποίου έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα και αναφέρεται στο χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, και το οποίο σύντομα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια.

    [08] Ενέδρα στο Αφγανιστάν-Δύο Αμερικανοί νεκροί

    29/3/2003 6:13:00 μμ

    Δύο μέλη των αμερικανικών δυνάμεων σκοτώθηκαν και τέσσερα τραυματίστηκαν σήμερα σε ενέδρα στην επαρχία Χελμάντ, στο Νοτιοδυτικό Αφγανιστάν, αναφέρεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής δύναμης στην ασιατική αυτή χώρα. Οι δύο άνδρες σκοτώθηκαν σε ενέδρα εναντίον περιπόλου που εκτελούσε αναγνωριστική αποστολή στην περιοχή Γκέρεσκ, στο βόρειο τμήμα της επαρχίας, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση. Εξάλλου σε επιχειρήσεις αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων στην επαρχία Κανταχάρ, στο Νότιο Αφγανιστάν σκοτώθηκαν τέσσερις Ταλιμπάν, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο τοπικός στρατιωτικός εκπρόσωπος Μοχάμεντ Γιακούμπ.

    [09] Βουλγαρία: Ακυρώθηκε η απόφαση για κλείσιμο αντιδραστήρων

    29/3/2003 6:43:00 μμ

    Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Βουλγαρίας ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση για κλείσιμο των αντιδραστήρων 3 και 4 του πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι το 2006. Τη σχετική τελική απόφαση κατά της οποίας δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση, πήρε την Παρασκευή, η αρμόδια πενταμελής επιτροπή του Δικαστηρίου, κατόπιν προσφυγής ομάδας βουλευτών της αριστερής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με το βουλγαρικό Ανώτατο Δικαστήριο, η κυβέρνηση παραβίασε δύο αποφάσεις της Βουλής με τη δέσμευσή της οι επίμαχοι αντιδραστήρες να κλείσουν το 2006 και όχι μετά την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα το Κοινοβούλιο στις 2 Οκτωβρίου πέρυσι.

    Από την πλευρά της, η κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει τη δικαστική απόφαση για την οποία το Υπουργικό Συμβούλιο θα τοποθετηθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντίμιταρ Τσόνεφ.

    Η απόφαση του δικαστηρίου πιθανόν να δημιουργήσει εμπόδια στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανέφερε στον Τύπο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας Σλάφτσο Νέικοφ.

    Η κυβέρνηση να ζητήσει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων του κεφαλαίου ''Ενέργεια '' με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ζητά ο επικεφαλής της ομάδας των εναγόντων βουλευτών Λιούμπεν Κορνέζοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ζητήσει αναθεώρηση της δέσμευσής της να κλείσει η Βουλγαρία τις δυο μονάδες το 2006, την οποία ανέλαβε πέρσι το φθινόπωρο υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι μετά την πρώτη αρνητική για την κυβέρνηση απόφαση της τριμελούς σύνθεσης του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου τον περασμένο Ιανουάριο, ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέρριψαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναθεώρησης των όσων συμφωνήθηκαν για το κλείσιμο των δυο αντιδραστήρων, χαρακτηρίζοντας τη δικαστική αποφαση ''εσωτερική υπόθεση της Βουλγαρίας που δεν έχει σχέση με τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ''.

    [10] Λίβανος: Εισέβαλε σε τράπεζα με χειροβομβίδα

    29/3/2003 1:04:00 μμ

    Στα χέρια της αστυνομίας, παραδόθηκε μετά από διαπραγματεύσεις ακόμα και με τον υπουργό Εσωτερικών, ο άγνωστος άντρας που εισέβαλε νωρίτερα σήμερα σε τράπεζα της Βηρυτού και κρατώντας μία χειροβομβίδα στα χέρια του, ζητούσε να πάει στη Βαγδάτη και να πολεμήσει στο πλευρό των Ιρακινών. Αρχικά, και προτού οι άνδρες του υποσχεθούν ότι θα εκπληρώσουν τα αιτήματά του, άφησε ελεύθερους όλους τους υπαλλήλους της τράπεζας. Το περιστατικό συνέβη, λίγες μέρες, μετά την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε έξω από τις εγκαταστάσεις του Βρετανικού Συμβουλίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο που έχουν κηρύξει Βρετανοί και Αμερικανοί κατά του Ιράκ.

    [11] ''Οι επιθεωρητές εκνεύριζαν τις ΗΠΑ''

    29/3/2003 7:06:00 μμ

    Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για το οπλοστάσιο του Ιράκ Χανς Μπλιξ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Βελτ αμ Ζόνταγκ, που κυκλοφορεί αύριο, παρατηρεί ότι η εργασία των συνεργατών του "εκνεύριζε τις Ηνωμένες Πολιτείες", αντικειμενικός σκοπός των οποίων, όπως είπε, ήταν να επιτύχουν μία απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, που να νομιμοποιεί τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Σε ερώτηση της κυριακάτικης Βελτ, εάν η Ουάσινγκτον είχε ζητήσει από τους επιθεωρητές πληροφορίες ή εκτιμήσεις, ο Χανς Μπλιξ απαντά: "Οχι. Είχα μάλιστα την αίσθηση, λίγο πριν λάβουν την απόφαση να πάνε σε πόλεμο, ότι η εργασία μας τους εκνεύριζε". Ο επικεφαλής των επιθεωρητών και πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας τονίζει ακόμα στη συνέντευξή του ότι τα αποτελέσματα των ερευνών, που πραγματοποίησαν οι επιθεωρητές σε σημεία που τους είχαν υποδείξει οι Ηνωμένες Πολιτείες ήσαν ''άθλια''.

    Δε θα ανανεώσει τη θητεία του ο Μπλιξ

    "Ανακαλύψαμε όπλα μόνο σε τρία σημεία μεταξύ αυτών, που μας είχαν υποδείξει. Επί πλέον, δεν επρόκειτο για παράνομα όπλα μαζικής καταστροφής", είπε ο Μπλιξ. "Τώρα", κατέληξε, "είναι ενδιαφέρον να δούμε εάν οι Αμερικανοί θα επιθεωρήσουν τα σημεία για τα οποία δεν μας είχαν πει τίποτα".

    Ο Χανς Μπλιξ έκανε γνωστό ότι δεν θα επιδιώξει την ανανέωση της θητείας του, η οποία λήγει τον Ιούνιο.

    [12] Οι πρώτοι νεκροί Βρετανοί στρατιώτες ''επέστρεψαν''

    29/3/2003 7:04:00 μμ

    Η Μ. Βρετανία υποδέχτηκε τα πρώτα 10 φέρετρα από την κόλαση του Ιράκ. Με φόντο την πένθιμη μουσική του Χάντελ η τελετή στην αεροπορική βάση Νόρτον του Οξφορντ Σαιρ ήταν λιτή και σοβαρή. Οκτώ από τους 10 νεαρούς Βρετανούς στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν το ελικόπτερο τους συνετρίβη στο Κουβέιτ τις πρώτες μέρες του πολέμου. Οι άλλοι δύο όταν ένας συμμαχικός πύραυλος Πάτριοτ διέλυσε το αεροπλάνο τους πριν προλάβει να εκτελέσει την αποστολή του.

    Σε ΗΠΑ και Βρετανία τα κακά μαντάτα αυξάνονται καθημερινά

    Είκοσι Βρετανοί έχουν χάσει μέχρι στιγμής την ζωή τους και αγνοούνται άλλοι δύο, οι οποίοι είτε είναι αιχμάλωτοι, είτε νεκροί. Καμία ανεξάρτητη πηγή δεν επιβεβαιώνει τα νούμερα που αυξάνονται καθημερινά.

    Οι δυσκολίες στο μέτωπο εντείνονται και από αστάθμητους παράγοντες που δεν μπορούσαν να προβλέψουν τα κομπιούτερ των στρατιωτικών επιτελείων.

    Σύμφωνα με αμερικανικές στρατιωτικές πηγές, εννέα από τους 27 νεκρούς του πολέμου στο Ιράκ σκοτώθηκαν σε ατυχήματα ή από λάθη και φιλικά πυρά στο αποκορύφωμα της σύγχυσης και του εκνευρισμού.

    Κάθε μέρα που ξημερώνει και ένα ακόμα σπίτι στις Ηνωμένες Πολιτείες γεμίζει λουλούδια και κίτρινες κορδέλες συμπαράστασης για εκείνον που χάθηκε. . . Οι Αμερικανοί στην εκτίμηση Μπους ότι ο πόλεμος αυτός δεν θα είναι σύντομος, βλέπουν τους μεγαλύτερους τους εφιάλτες να γίνονται πραγματικότητα.

    [13] ''Βρέχει'' πυραύλους σε Σ. Αραβία και Τουρκία

    29/3/2003 5:00:00 μμ

    Κατά λάθος στη Σαουδική Αραβία, αντί του Ιράκ, έπεσαν πολλοί πύραυλοι Κρουζ. Όπως δήλωσε ο Αμερικανός υποστράτηγος Βίκτορ Ρίναρντ, στη φάση εκτόξευσης τους, ένας αριθμός πυραύλων Τα-LAM, έπεσε στη Σαουδική Αραβία. Την ίδια ώρα, με πέτρες και αυγά, "πλήρωσαν" Τούρκοι αγρότες τους Αμερικανούς που πήγαν να μαζέψουν τα κομμάτια πυραύλου Τόμαχοκ, που κατά λάθος έπεσε στην ανατολική Τουρκία. Δεκάδες άνθρωποι στην επαρχία Ουρφα επιτέθηκαν εναντίον τεσσάρων τζιπ που μετέφεραν δέκα αμερικανούς στρατιώτες. Έσπασαν τα τζάμια τους και φώναζαν συνθήματα κατά του πολέμου. Είναι η τρίτη φορά, που πέφτει αμερικανικός πύραυλος σε τουρκικό έδαφος.

    [14] Προσπάθειες Μπους για αναπτέρωση ηθικού των Αμερικανών

    29/3/2003 4:26:00 μμ

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε σήμερα ότι οι συμμαχικές δυνάμεις απέχουν λιγότερο από 80 χλμ από την Βαγδάτη και μάχονται τις "περισσότερο απελπισμένες" ιρακινές στρατιωτικές μονάδες πριν από την τελική μάχη για την πρωτεύουσα. Ο Πρόεδρος Μπους κατηγόρησε το "καθεστώς που πεθαίνει" του Σαντάμ ότι διαπράττει δεκάδες ακρότητες σε βάρος ανθρώπων του και αιχμαλώτων πολέμου και επικαλέστηκε πληροφορίες για μία Ιρακινή που "κρεμάστηκε επειδή χαιρέτισε τα συμμαχικά στρατεύματα".

    Δικαιολογίες για την σφαγή στην αγορά της Βαγδάτης

    Οπως ανέφερε στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του μήνυμα, οι ιρακινές δυνάμεις δολοφονούν πολίτες που αρνούνται να πολεμήσουν, βασανίζουν και εκτελούν αιχμαλώτους πολέμου. Από την πλευρά τους οι Ιρακινοί κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι βομβάρδισαν την αγορά της Βαγδάτης και σκοτώθηκαν πάνω από 50 άμαχοι.

    "Κάθε θηριωδία επιβεβαιώνει το δίκαιο και επείγον του σκοπού μας", υπογράμμισε ο Μπους και τόνισε ότι οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις ανακτούν τον έλεγχο του Ιράκ και προελαύνουν προς την πρωτεύουσα.

    "Τα συμμαχικά στρατεύματα συνεχίζουν την σταθερή προέλασή τους και τώρα βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 80 χιλιομέτρων από την Βαγδάτη. Το καθεστώς που κάποτε τρομοκρατούσε όλους τους Ιρακινούς τώρα ελέγχει ένα μικρό τμήμα της χώρας αυτής. Πολεμούμε τώρα με τις περισσότερο απελπισμένες μονάδες του στρατού του δικτάτορα. Οι συγκρούσεις είναι σφοδρές. Δεν ξέρουμε την διάρκεια του πολέμου, αλλά ξέρουμε την έκβαση: Το ιρακινό καθεστώς θα αφοπλιστεί και θα φύγει από την εξουσία", ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος που και το Σαββατοκύριακο αυτό θα παραμείνει στο Κάμπ Ντέιβιντ, 96 χιλιόμετρα από την Ουάσινγκτον.

    [15] Πόλεμο 30 ημερών βλέπει η πλειοψηφία των Ρώσων

    29/3/2003 3:47:00 μμ

    Τουλάχιστον ένα μήνα διάρκεια θα έχουν οι πολεμικές επιχειρήσεις κατά του Ιράκ, εκτιμά η πλειοψηφία των Ρώσων πολιτών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Romir, το 75% των Ρώσων πιστεύει ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα, ενώ το 22% των Ρώσων, προβλέπει ότι ο πόλεμος θα κρατήσει ίσως και για περισσότερο από ένα χρόνο. Ένα εξάμηνο βλέπει ότι θα διαρκέσει ο πόλεμος κατά του Ιράκ, το 26% των Ρώσων πολιτών. Η δημοσκόπηση διεξήχθη το διάστημα 20-24 Μαρτίου, σε δείγμα 1.517 ατόμων.

    Πηγή: Associated Press

    [16] Τρεις στους τέσσερις Πορτογάλους κατά του πολέμου

    29/3/2003 3:24:00 μμ

    Αντίθετη με τον πόλεμο, είναι η πλειοψηφία των Πορτογάλων, (71%) σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Diario de Noticias στη Λισαβόνα. Περίπου τρεις στους τέσσερις Πορτογάλους, είναι αντίθετοι με τις βρετανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, ενώ μόνο το 16% τις υποστηρίζει. Επιπλέον, το 55% διαφωνεί με την υποστήριξη που αποφάσισε η κυβέρνησή τους προς τις ΗΠΑ και τη Βρετανία και μόνο το 30% συντάσσεται μαζί της. Η δημοσκόπηση έγινε μεταξύ 810 ενηλίκων το διάστημα 25 - 27 Μαρτίου.

    [17] Κάμψη στον τουρισμό

    Πηγή: ΝΕΤ 29/3/2003 7:19:00 μμ

    Μαζικές ακυρώσεις και καμία νέα κράτηση για τον επόμενο μήνα. Ο τουρισμός μετράει άμεσα τις πληγές του από τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας, από την έναρξη των επιχειρήσεων μέχρι σήμερα έχουν ακυρωθεί αρκετές κρατήσεις στα νησιά του Αιγαίου. Οι τουριστικοί πράκτορες εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι και δεν βλέπουν αντιστροφή του κλίματος πριν από το Μάιο. Μέχρι και το 35% έφτασαν οι ακυρώσεις για τον Απρίλιο από την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα εντονότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν η Κέκρυρα, η Κως, η Ρόδος και η Κρήτη που παραδοσιακά ''άνοιγαν την τουριστική θερινή περίοδο".

    Έντονα τα προβλήματα και στον συνεδριακό τουρισμό.

    Η πτώση του τζίρου για τις τουριστικές επιχειρήσεις το 2003 θα είναι της τάξεως του 5% σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία.

    Πρώτη προτεραιότητα για το υπουργείο Ανάπτυξης είναι η συντονισμένη δράση όλων των φορέων.

    Αμεσα ξεκινά και η διαφημιστική καμπάνια ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ. Αν και ακόμη δεν υπάρχουν ακυρώσεις στις κρατήσεις για το καλοκαίρι, μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι όσοι δεν βιαστούν, αλλά αναμείνουν σημαντικές προσφορές και νέα τουριστικά πακέτα.

    [18] ΟΦΗ-Ιωνικός: 2-1

    29/3/2003 7:38:00 μμ

    Μία κατάσταση που σπάνια συναντάμε στα ελληνικά γήπεδα έζησαν σήμερα οι περίπου 1.000 φίλοι του ΟΦΗ που βρέθηκαν στο "Θεόδωρος Βαρδινογιάννης". Οι 1000 φίλαθλοι, λοιπόν, πήγαν στο γήπεδο και παρακολούθησαν τα τελευταία 15 λεπτά του αγώνα με τον Ιωνικό, που πριν από 21 ημέρες διεκόπη λόγω προβλήματος στον ηλεκτροφωτισμό. Σε μία προσπάθεια να τους ανταμείψουν για την παρουσία τους, οι παίκτες του ΟΦΗ, πέτυχαν ένα γκολ με τον Σοάρες και πήραν την νίκη, καθώς στο σημείο της διακοπής ο αγώνας ήταν ισόπαλος 1-1. Ηταν το 82ο λεπτό ή το 7ο λεπτό του. . . σημερινού αγώνα, όταν ο Κοψαχείλης δεν συνεννοήθηκε με τους αμυντικούς του και ο Σοάρες εκμεταλλεύθηκε το "δώρο" πλασάροντας στην κενή εστία.

    Το παιχνίδι

    Νωρίτερα και λίγο μετά το ελεύθερο του Ηπειρώτη διαιτητή Μπριάκου, ο ΟΦΗ βρέθηκε πολύ κοντά στο γκολ, αλλά ο Κοψαχείλης απέκρουσε εντυπωσιακά το κοντινό σουτ του Σολίς.

    Από την πλευρά του, ο Ιωνικός έχασε μία κλασσική ευκαιρία για την ισοφάριση, αλλά στο 88΄ο Φερέιρα πλάσαρε άουτ και ενώ ήταν αμαρκάριστος στο ύψος της μικρής περιοχής.

    Υπενθυμίζεται ότι στο παιχνίδι που διεκόπη, ο ΟΦΗ είχε προηγηθεί με τον Μοσχογιάννης στο 11' και τέσσερα λεπτά αργότερα ο Εριβέλτο ισοφάρισε με εντυπωσιακό "ψαλίδι".

    Ο διαιτητής Μπριάκος που "σφύριξε" το σημερινό . . . 15λεπτο παρατήρησε με κίτρινη κάρτα τον Γκόμεζ στο 89ο λεπτό.

    Οπως διαμορφώθηκαν τα αποτελέσματα της 22ης αγωνιστικής

    Μετά τον αγώνα ΟΦΗ-Ιωνικός ολοκληρώθηκε και η 22η αγωνιστική της Α΄Εθνικής. Συνοπτικά τα αποτελέσματα:

    Παναχαϊκή-Ξάνθη 0-2

    ΟΦΗ-Ιωνικός 2-1

    Ακράτητος-Προοδευτική 2-1

    Αιγάλεω-ΠΑΣ Γιάννινα 2-1

    Πανιώνιος-Παναθηναϊκός 0-0

    Καλλιθέα-Αρης 0-2

    Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-2

    ΠΑΟΚ-Ηρακλής 0-1

    [19] Ύποπτο ζώο για σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια

    29/3/2003 3:06:00 μμ

    Έντονη ανησυχία στους κατοίκους του δήμου Φερών Έβρου, έχει προκαλέσει ανακοίνωση της Νομαρχίας και του υπουργείου Γεωργίας, που αναφέρει ότι ύποπτο ζώο για σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια βοοειδών (ΣΕΒ), δόθηκε στις αρχές του μήνα στην κατανάλωση. Πρόκειται για αγελάδα ηλικίας 11 ετών και βάρους 175 κιλών, που εισήχθη το 1993 από την Τσεχία. Το ύποπτο σφάγιο από αμέλεια των κτηνιάτρων δόθηκε στην κατανάλωση μέσω κρεοπωλείου των Φερών στις 6 Μαρτίου και σύμφωνα με τον κρεοπώλη, πουλήθηκε τις επόμενες δύο ημέρες. Όπως είπε ο ιδιοκτήτης κτηνοτρόφος από την περιοχή Αρδανίου Κωνσταντίνος Μπαμπασίδης, η αγελάδα σε όλη την περίοδο εκτροφής της ήταν σταβλισμένη και η διατροφή της βασιζόταν σε τριφύλλι, άχυρο και καλαμπόκι.

    Αμεση ένορκη διοικητική εξέταση για ευθύνες

    Σύμφωνα με την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Έβρου το συγκεκριμένο ζώο ποτέ δεν εμφάνισε κλινικά συμπτώματα που να δημιουργούν υποψία για σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια βοοειδών. Συγκεκριμένα, στις 25 Φεβρουαρίου το ζώο σφάχτηκε σε σφαγείο του Δήμου Φερών και δόθηκε στην κατανάλωση από το κρεοπωλείο των αδελφών Βαφειάδη. Η σφαγή της αγελάδας έγινε σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και από αυτό αφαιρέθηκαν όλα τα υλικά ειδικού κινδύνου που ενέχονται στη μετάδοση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας και συγκεκριμένα ο εγκέφαλος, η σπονδυλική στήλη, κλπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα συγκεκριμένα υλικά ειδικού κινδύνου εντοπίζεται το 99,74% του λοιμογόνου παράγοντα της "ΣΕΒ".

    Δείγμα του εγκεφάλου του ζώου στάλθηκε από κτηνιάτρους του Εβρου αρχικά σε αναρμόδιο εργαστήριο ελέγχου του ΑΠΘ και τελικά το δείγμα αξιολογήθηκε από το εργαστήριο Παθολογικής Ανατομίας του ΑΠΘ και θεωρήθηκε ύποπτο για "ΣΕΒ". Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Λέκκα, το δείγμα ήταν αρνητικό στην ιστοπαθολογική εξέταση, παρουσίασε όμως μια μορφή εγκεφαλίτιδας, ασθένεια άσχετη με την "ΣΕΒ".

    Στη συνέχεια το Πανεπιστήμιο έστειλε το δείγμα στο εργαστήριο αναφοράς της ΕΕ στο Λονδίνο και τα τελικά εργαστηριακά αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένονται την προσεχή Τρίτη 1 Απριλίου. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Γεωργίας αναφέρει ότι το ύποπτο σφάγιο, παρότι έπρεπε να παραμείνει δεσμευμένο από του κτηνιάτρους μέχρι να λάβουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, εν τούτοις αποδεσμεύτηκε και δόθηκε παράνομα στην κατανάλωση στην περιοχή του Δήμου Φερών. Εξάλλου με χθεσινό κατεπείγον έγγραφό του στο νομάρχη Εβρου Νίκο Ζαμπουνίδη, το υπουργείο Γεωργίας ζητά να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα έως ότου επιβεβαιωθεί ή μη το αποτέλεσμα του Κοινοτικού εργαστηρίου.

    Ο κ. Ζαμπουνίδης διέταξε άμεση ένορκη διοικητική εξέταση για τον καταλογισμό των ευθυνών σε όσους δεν τήρησαν τις προβλεπόμενες διατάξεις, ενώ έθεσε σε διαθεσιμότητα τον Διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Δημήτρη Χηνόπουλο, και τους κτηνιάτρους Ιωάννη Γκαλιλούδη και Ιωάννη Σιταρίδη.

    Εδικά για την "ΣΕΒ" έχουν εξεταστεί μέχρι σήμερα σε εθνικό επίπεδο 45.921 δείγματα και έχει βρεθεί ένα και μόνο θετικό δείγμα και αυτό όχι στο νομό Εβρου.

    [20] Επίθεση hackers στο site του Al Jazeera

    28/3/2003 5:46:00 πμ

    "Βομβαρδισμό" από hackers δέχθηκε ο δικτυακός τόπος του Al Jazeera. Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, "σίγησε"στο Internet, λίγο μετά τη μετάδοση εικόνων νεκρών αλλά και αιχμαλώτων Αμερικανών στρατιωτών. " Πλήγμα κατά της ελευθερίας του Τύπου" χαρακτήρισε την επίθεση με ανακοίνωση του ο τηλεοπτικός σταθμός τονίζοντας ότι το site στην αραβική version, θα τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό.

    Βομβαρδισμός με Junk Emails

    Οι hackers επιτέθηκαν και στα δυο mirror sites που διαθέτει το Al Jazeera, στην αγγλική αλλά και την αραβική version.

    Η αραβική version οδηγούσε τους χρήστες σε πορνογραφικό δικτυακό τόπο, ενώ στην πρώτη σελίδα της αγγλικής έκδοσης, "κυμάτιζε" μία αμερικανική σημαία με το σύνθημα "αφήστε την ελευθερία να ηχήσει".

    Οι servers του Al Jazeera δέχθηκαν επίθεση με junk mails.

    Σύμφωνα με το κανάλι, το site στην αραβική έκδοση θα είναι έτοιμο μέσα στο Σαββατοκύριακο.

    Αντίθετα, η αγγλική version, εκτιμούν οι υπεύθυνοι του Al Jazeera, θα αργήσει, πολλές βδομάδες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 29 March 2003 - 17:52:55 UTC