Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δυσαρέσκεια Πρωτόπαπα για ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ
  • [02] Επιστολή Ντ' Εστέν προς Σημίτη για το Μέλλον της Ευρώπης
  • [03] Εκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας για τους αμάχους
  • [04] Συνεχίζεται η πτώση των τιμών καυσίμων
  • [05] Θρίαμβος της Εθνικής Ελπίδων στη Β. Ιρλανδία
  • [06] Εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια του ''Μικρού Ηρωα''
  • [07] ΗΠΑ: Σε καραντίνα αεροσκάφος λόγω της πνευμονίας
  • [08] Ενας ''σαπουνάς'' 300 κιλών!

    [01] Δυσαρέσκεια Πρωτόπαπα για ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

    1/4/2003 10:12:00 μμ

    Ενοχλημένος από την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, με την οποία ασκήθηκε έντονη κριτική στην πρόσφατη έκκλησή του να επιστρέψουν οι Ελληνες πολεμικοί ανταποκριτές από το Ιράκ,εμφανίστηκε με δήλωσή του ο υπουργός Τύπου. "Κάναμε το καθήκον μας και διευκολύναμε αυτούς που ήθελαν να φύγουν. Αν κάτι μας "πίεσε", είναι ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και το ενδιαφέρον μας για τους Έλληνες πολίτες", αναφέρει ο κ. Πρωτόπαπας, εκφράζοντας τη λύπη του για το επίπεδο -όπως χαρακτηριστικά τονίζει- της ανακοίνωσης της ΕΣΗΕΑ.

    Στην ανακοίνωση της η ΕΣΗΕΑ υποστηρίζει ότι η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Τύπου και ΜΜΕ για την επιστροφή των Ελλήνων δημοσιογράφων, ουσιαστικά αποσκοπεί στην ακύρωση του έργου τους. Επίσης, προσθέτει ότι πρόκειται για παρεμβάσεις που δίνουν την εντύπωση ότι είναι προϊόν πιέσεων.

    [02] Επιστολή Ντ' Εστέν προς Σημίτη για το Μέλλον της Ευρώπης

    1/4/2003 9:15:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Ο πρόεδρος της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν απέστειλε επιστολή προς τον Ελληνα πρωθυπουργό και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κ. Σημίτη, σχετικά με τα ζητήματα και τα θέματα της Συνέλευσης. Στην επιστολή του ο τέως πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, ένθερμος ευρωπαϊστής, αναφέρεται σε διάφορα θέματα και ερωτήματα σχετικά με τη Συνέλευση, που αφορούν μεταξύ άλλων τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την προεδρία, το θέμα της εκλογής του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ρόλο του Συμβουλίου κ.λπ. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ευρωβουλευτών, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που διεξάγεται στην Αθήνα, τόνισε ότι η ελληνική πλευρά, τάσσεται υπέρ της εκλογής του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα πρέπει να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως θεσμός, υπογράμμισε ο κ. Γιαννίτσης, σημειώνοντας ότι στοιχείο ενίσχυσης της είναι και η εκλογή του προέδρου της από το Ευρωκοινοβούλιο.

    Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για τη συνέλευση και τις εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης που θα ακολουθήσουν, ο κ. Γιαννίτσης σημείωσε ότι όλες οι πολιτικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν τον Ιούνιο, ώστε οι εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης να αρχίσουν το φθινόπωρο. Το κατά πόσο θα τελειώσει η Διακυβερνητική στο τέλος του 2003 ή αν θα παραταθεί τους πρώτους μήνες του 2004 δεν είναι αυτή τη στιγμή βέβαιο. Θα πρέπει πάντως να ολοκληρωθούν το αργότερο στις αρχές του 2004.

    Ειδική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, για τη συζήτηση του σχεδίου της συνέλευσης, και των προοπτικών αλλά προβλέπεται να γίνει και στις 16 Απριλίου συζήτηση και παρουσίαση των θεμάτων από τον πρόεδρό της Ζισκάρ ντ' Εστέν, παρουσία των πρωθυπουργών των 15 και των 10 νέων κρατών-μελών.

    [03] Εκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας για τους αμάχους

    1/4/2003 9:20:00 μμ

    Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί εξαιρετικά για τον αυξανόμενο αριθμό των επιθέσεων κατά των αμάχων στο Ιράκ. "Οι αρχές των Ηνωμένων πολιτειών πρέπει να πραγματοποιήσουν ανεξάρτητη και διεξοδική έρευνα για τη χθεσινή επίθεση εναντίον οχήματος μη στρατιωτικού χαρακτήρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο επτά γυναικών και παιδιών", δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία. "Κάθε ύποπτος για παράνομο φόνο αμάχων πρέπει να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη". Η Διεθνής Αμνηστία επισήμανε ότι οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύονται οι άμαχοι, ανεξαρτήτως των όποιων παραβιάσεων από ιρακινές δυνάμεις.

    "Οι στρατιωτικές αρχές πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα, τα οποία να διαφυλάττουν τις ζωές των πολιτών και άλλων αμάχων και να διασφαλίζουν ότι δεν θα επαναληφθούν ποτέ τέτοια περιστατικά".

    Επίσης η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις ιρακινές αρχές να διατάξουν τον τερματισμό δόλιων πράξεων -όπως το να παριστάνουν τους αμάχους, Ιρακινοί στρατιώτες, προκειμένου να πλησιάσουν τις εχθρικές δυνάμεις αρκετά ώστε να επιτεθούν.

    Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν στη διεθνή οργάνωση οι πρόσφατες δηλώσεις Ιρακινών αξιωματούχων μετά τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας εναντίον στρατιωτικού σημείου ελέγχου στις 29 Μαρτίου, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερις στρατιώτες των ΗΠΑ.

    "Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αυτή η πολιτική να γίνει μπούμερανγκ και να πλήξει αθώους αμάχους", δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

    [04] Συνεχίζεται η πτώση των τιμών καυσίμων

    1/4/2003 10:06:00 μμ

    Πτώση της τιμής των καυσίμων για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα διαπιστώνεται σύμφωνα με τις τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα από τις 24 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, η τιμή της αμόλυβδης στην Αθήνα σημειώνει πτώση 6,56%, ενώ αντίστοιχες είναι οι τάσεις υποχώρησης και στα υπόλοιπα προϊόντα. Ωστόσο, η μέση τιμή της αμόλυβδης που είναι για την Αθήνα στα 0,747% ευρώ/λίτρο, παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, υπάρχουν πρατήρια που πωλούν την αμόλυβδη κάτω από τα 0,70 ευρώ/λίτρο.

    [05] Θρίαμβος της Εθνικής Ελπίδων στη Β. Ιρλανδία

    1/4/2003 11:41:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Σε περίπατο μετέτρεψε η Εθνική μας ομάδα των Ελπίδων, τον αγώνα της με την Βόρεια Ιρλανδία, στο Μπέλφαστ. Το συγκρότημα του Στέλιου Μανωλά, συνέτριψε 6-2 τους γηπεδούχους στο γήπεδο "Οβαλ" και παραμένει στην πρώτη θέση του 6ου ομίλου, για τους προκριματικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2004. Τρία γκολ πέτυχε ο Δημήτρης Παπαδόπουλος (40΄, 61΄-πεν., 82΄) και από ένα οι Λαγός (3΄), Φωτάκης (37΄), Σαλπιγγίδης (47΄), ενώ για τους Βορειοϊρλανδούς σκόραραν οι Τόνερ (35΄), ΜακΕβιλι (58΄).

    Μόλις στο 3ο λεπτό, ο Λαγός άνοιξε το σκορ για την εθνική μας. Μετά από έξοχη ατομική προσπάθεια, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος βρέθηκε απέναντι στον Μόρις και σέρβιρε το γκολ στο... πιάτο του μέσου του Ηρακλή, ο οποίος δεν δυσκολεύθηκε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Οι διεθνείς μας πίστεψαν πως το ματς είχε τελειώσει πριν καλά-καλά αρχίσει και στο επόμενο ημίωρο παρουσίασαν πολύ μέτρια εικόνα. Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να το εκμεταλλευθούν και τα κατάφεραν, όταν στο 35΄ ο αρχηγός, Κρις Τόνερ, σούταρε από μακριά, η μπάλα βρήκε στα σώματα αμυντικών και ξεγέλασε τον Αμπάρη.

    Η ισοφάριση ήταν γεγονός, μα και παράλληλα ό, τι χρειαζόταν η εθνική μας για να ξυπνήσει. Μέσα σε λιγότερο από πέντε λεπτά, οι διεθνείς μας έδειξαν ποιος είναι το "αφεντικό" και όχι μόνο επανέκτησαν το προβάδισμα, αλλά καθάρισαν το ματς. Το 2-1 έγινε στο 37΄ με ένα εκπληκτικό σουτ από απόσταση 25΄ μέτρων του Φωτάκη, ενώ τρία λεπτά αργότερα ήταν η σειρά του Γιώργου Παπαδόπουλου να "αδειάσει" την άμυνα της Βόρειας Ιρλανδίας και να διαμορφώσει το 3-1.

    Το τέταρτο γκολ της εθνικής σημειώθηκε στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου (47΄) με σκόρερ τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, ενώ στο 58΄ οι γηπεδούχοι μείωσαν σε 4-2 με πέναλτι που κέρδισε ο Μόρισον από τον Γαλανόπουλο και αξιοποίησε ο ΜακΕβιλι.

    Όμως, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, μακράν ο κορυφαίος της εθνικής μας, πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα τους γηπεδούχους και στο 61΄ κέρδισε πέναλτι από τον Σιμς. Ο επιθετικός της Μπέρνλι έστησε τη μπάλα στη βούλα και ψύχραιμα την έστειλε στα δίχτυα, δίνοντας ξανά προβάδισμα τριών τερμάτων στην εθνική. Ο Παπαδόπουλος ολοκλήρωσε την εκπληκτική του εμφάνιση, όταν στο 82΄ μετά από κόρνερ του Φωτάκη, πέτυχε ένα υπέροχο γκολ και διαμόρφωσε το τελικό 6-2. Εκτός του Παπαδόπουλου, από την εθνική μας διακρίθηκαν οι Φωτάκης, Σαλπιγγίδης και Μώρας, ενώ μόνο ο ΜακΕβιλι προσπάθησε να "ταλαιπωρήσει" τους διεθνείς μας.

    Ο διαιτητής Ζολτ Σάμπο (Ουγγαρία) απέβαλε με απευθείας κόκκινη τον ΜακΚορτ, που στο 84΄ χτύπησε εκτός φάσης τον Φωτάκη, ενώ έδειξε κίτρινες κάρτες στους: Κουλουχέρη, Μπάιρντ, Μέλαφ, ΜακΕβιλι.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    Β.ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Μόρις, Μπάιρντ (63΄ ΜακΚορτ), Χέρον, Τόνερ (46΄ ΜακΦλιν), Σιμς, Καπάλντι, Χιούζ, Μέλαφ, Μπράνιφ, Φίνι (5΄ ΜακΕβιλι), Μόρισον

    ΕΛΛΑΣ: Αμπάρης, Βύντρα, Τσιώλης, Κουλουχέρης, Μώρας (81΄ Καρυπίδης), Δέντσας (46΄ Γαλανόπουλος), Λαγός, Κούσας, Παπαδόπουλος (84΄ Βαγγελης), Φωτάκης, Σαλπιγγίδης

    [06] Εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια του ''Μικρού Ηρωα''

    1/4/2003 9:42:00 μμ

    Το σταμάτημα του πολέμου και η επικράτηση της ειρήνης είναι η ''αποστολή'' στην οποία βρίσκονται ο Γιώργος Θαλάσσης, η Κατερίνα και ο Σπίθας οι ήρωες του θρυλικού περιοδικού ''Μικρός Ηρωας'', είπαν οι ομιλητές στη αποψινή έναρξη των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από την έκδοση του περιοδικού. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της βράβευσης των Μανώλη Γλέζου και Λάκη Σάντα για την δράση τους στην Αντίσταση, κορυφαία στιγμή της οποίας ήταν το κατέβασμα της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη, στις 31 Μαΐου 1941. ''Να σταματήσει ο πόλεμος'', είπαν με ένα στόμα οι δυο αγωνιστές. Η εκδήλωση, πρώτη από μια σειρά που θα ακολουθήσουν, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, παρουσία του αντιδημάρχου και προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου, Πάνου Λουκάκου και πολλών εκπροσώπων της πολιτικής και δημοσιογραφικής ζωής της χώρας.

    Ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση

    Ολοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο θρυλικό περιοδικό, το οποίο συντρόφευε γενιές ολόκληρες, ενώ ιδιαίτερα στάθηκαν στην προσωπικότητα του συγγραφέα και εκδότη του ''Μικρού Ηρωα'', δημοσιογράφου Στέλιου Ανεμοδουρά.

    Συγκινησιακά φορτισμένη ήταν και η ομιλία του Νίκου Καραντηνού, προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-1944, ο οποίος αναφέρθηκε σε κορυφαίες στιγμές της δημοσιογραφικής σταδιοδρομίας του Στέλιου Ανεμοδουρά, όπως το ρεπορτάζ για την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη για την εφημερίδα ''Αθηναϊκή'', το 1963, το ανάγνωσμα για τα χιτλερικά στρατόπεδα που δημοσίευσε στην ''Δημοκρατική Αλλαγή'' το 1965, καθώς και την έρευνα για το Δημόσιο Ψυχιατρείο, πάλι στην εφημερίδα ''Αθηναϊκή''.

    ''Ο Στέλιος Ανεμοδουράς ήταν δημοσιογράφος με παιδεία, γι' αυτό το χειρόγραφό του ''περνούσε'', είπε ο κ. Καραντηνός, για να συνεχίσει λέγοντας ότι ''σκέφτομαι το χειρόγραφό του αν ζούσε σήμερα''.

    ''Να κλείσει η βάση της Σούδας'', είπε ο κ. Καραντηνός. ''Πολεμήσαμε για λευτεριά και ανεξαρτησία, δεν πολεμήσαμε για να έχουμε τον πυρηνικό όλεθρο πάνω από τα κεφάλια των παιδιών μας''.

    ''Ο Γιώργος Θαλάσσης ζει και διαδηλώνει στη Νέα Υόρκη, στη Χιροσίμα, στο Λονδίνο, στη Βαρκελώνη, στην Αθήνα, ίσως να προωθεί τρόφιμα και φάρμακα στο Ιράκ'', είπε ο διευθυντής της ''Ελευθεροτυπίας''. Ο Σεραφείμ Φυντανίδης επεσήμανε ότι ''ο Γιώργος Θαλάσσης αν χρειαστεί θα ξαναπολεμήσει όσους καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Διεθνές Δίκαιο και τον ΟΗΕ, είτε είναι οι Γερμανοί Ναζί, είτε οι Ιταλοί φασίστες, είτε -δυστυχώς σήμερα- οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί σύμμαχοί τους''.

    Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Γιώργος και η Κατερίνα Ανεμοδουρά, ο ιστορικός Τέχνης, Χάρης Καμπουρίδης, ο καθηγητής της Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου ''Παρνασσός'', Ιωάννης Μαρκαντώνης, ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Γιώργος Μαρμαρίδης, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης.

    Τέλος, μετά το πέρας της εκδήλωσης στην οποία ακούστηκαν τραγούδια εποχής του "Μικρού Ηρωα" από το Κουαρτέτο των Βετεράνων Μουσικών του Δήμου Αθηναίων, εγκαινιάστηκε στην αίθουσα ''Τσίλλερ'' του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων, έκθεση με ντοκουμέντα και φωτογραφικό υλικό. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 15 Απριλίου και οι ώρες λειτουργίας της οποίας είναι καθημερινώς, εκτός Δευτέρας, από τις 9.00-13.00 και 17.00-21.00, ενώ τις Κυριακές θα λειτουργεί 9.00-13.00.

    [07] ΗΠΑ: Σε καραντίνα αεροσκάφος λόγω της πνευμονίας

    1/4/2003 11:23:00 μμ

    Οι αμερικανικές αρχές έθεσαν την Τρίτη σε καραντίνα ένα αεροσκάφος στο οποίο επιβαίνουν 200 άνθρωποι αφού δύο από τους επιβάτες του και δύο μέλη του πληρώματος ανέφεραν ότι παρουσιάζουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της "άτυπης πνευμονίας" (οξύ αναπνευστικό σύνδρομο - SARS), όπως ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου του Σαν Χοσέ στην Καλιφόρνια. Το αεροπλάνο της εταιρείας American Airlines πραγματοποιούσε την πτήση 128 από το Τόκιο. Μία ώρα μετά την προσγείωση του, παρέμενε πάντα στην πίστα του αεροδρομίου του Σαν Χοσέ και οι αρχές μελετούν ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους, είπε η εκπρόσωπος του αεροδρομίου, Κάθι Γκάσκελ.

    [08] Ενας ''σαπουνάς'' 300 κιλών!

    1/4/2003 8:43:00 μμ

    Ψάρι βάρους, περίπου 300 κιλών, έπιασαν στα δίχτυα τους ψαράδες, που αλίευαν ανοιχτά του κόλπου της Καβάλας. Πρόκειται για ''σαπουνά'', που ανήκει στην κατηγορία των καρχαριοειδών. Ψαράδες είπαν πως πρόκειται για σκυλόψαρο από αυτά, που αλιεύονται συχνά στο θαλάσσιο τρίγωνο Καβάλας -Θάσου -Σαμοθράκης. Αφού τεμαχίστηκε το τεράστιο ψάρι διατέθηκε στην κατανάλωση και μέσα σε λίγες ώρες έγινε ανάρπαστο. Πριν, περίπου, δύο εβδομάδες άλλο αλιευτικό συγκρότημα είχε ψαρέψει στην ίδια περιοχή καρχαριοειδές της κατηγορίας ''αλεπού'', βάρους 250 κιλών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 1 April 2003 - 21:53:55 UTC