Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τσοχατζόπουλος: Ισοτιμία ΕΕ-ΗΠΑ πιο αναγκαία από ποτέ
  • [02] Περιοδεία Καραμανλή στο Νόμο Ηλείας
  • [03] Εκθεση Ανάν: Υπεύθυνος ο Ντενκτάς για το αδιέξοδο
  • [04] Αποκλεισμός της ''Φωνής της Αμερικής'' στην Ξάνθη
  • [05] Στόχος η κοινή πολιτική στην επιμόρφωση των δημ. υπαλλήλων
  • [06] Αίσιο τέλος για την πειρατεία στην Κούβα
  • [07] Ένταλμα σύλληψης για την σύζυγο του Μιλόσεβιτς
  • [08] Περικυκλώνουν τη Βαγδάτη
  • [09] Κυρίαρχος ο ρόλος των Αμερικανοβρετανών στο μεταπολεμικό Ιράκ
  • [10] Αγνοούνται δύο Έλληνες μέλη των ''Γιατρών χωρίς σύνορα''
  • [11] Με σημαίες η προστασία των Βρετανών από ''φίλια πυρά''
  • [12] Η Human Rights Watch καταγγέλλει τους Ιρακινούς στρατιωτικούς
  • [13] Τρεις Αμερικανοί νεκροί από φίλια πυρά
  • [14] Ιρακινοί εμπόδισαν αμερικανοβρετανική επιχείρηση στην Τικρίτ
  • [15] H στρατηγική σημασία του αεροδρομίου της Βαγδάτης
  • [16] Βρετανικές βόμβες από μπετόν κατά ιρακινών αρμάτων
  • [17] Ερυθρός Σταυρός: Οι αμάχοι δεν έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία
  • [18] Έκκληση Γάλλου ΥΠΕΞ για ενότητα διεθνούς κοινότητας
  • [19] Για φόνους συναδέλφων του κατηγορείται Αμερικανός στρατιώτης
  • [20] Μακεδονικός-Αρης: 86-92
  • [21] Θεατρικό βασισμένο σε ποιήματα του Ελύτη
  • [22] Εικαστικό αφιέρωμα στο νομό Ιωαννίνων
  • [23] Πτώση των γεννήσεων αλλά και της βρεφικής θνησιμότητας
  • [24] Αυστηρά μέτρα διεθνώς για την άτυπη πνευμονία
  • [25] Λάθος... Βαγδάτη ''βομβαρδίζεται'' με e-mails
  • [26] Σε διαθεσιμότητα γιατί δεν ξεκρέμασαν αντιπολεμικά σκίτσα των μαθητών

    [01] Τσοχατζόπουλος: Ισοτιμία ΕΕ-ΗΠΑ πιο αναγκαία από ποτέ

    5/4/2003 10:20:00 πμ

    Ο Ακης Τσοχατζόπουλος σε χθεσινή ομιλία του στο συνέδριο του "Εκόνομιστ" τόνισε ότι η Ευρώπη σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, χρειάζεται την ενίσχυση της ισοτιμίας της στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Η νέα πολιτική πραγματικότητα αναδεικνύει στο προσκήνιο την ανάγκη προσαρμογής των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στις νέες συνθήκες, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, κλείνοντας ουσιαστικά τις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου της Βουλιαγμένης με θέμα τις Ευρω-ατλαντικές σχέσεις. Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ ανέφερε ότι οι ενεργειακοί πόροι του Ιράκ ανήκουν στο λαό του και ο έλεγχός τους όμως πρέπει να αποσπαστεί από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

    ''Η ευρωπαϊκή πορεία απαιτεί την μεγαλύτερη δυνατή πολιτική ενοποίηση''

    ''Κανείς δεν αμφισβητεί τον ηγετικό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην παγκόσμια πολιτική, ούτε και την ανάγκη στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο όχθες του Ατλαντικού'', τόνισε ο υπουργός αλλά επεσήμανε ότι ''η Ευρώπη σήμερα όσο ποτέ άλλοτε χρειάζεται την ενίσχυση της ισοτιμίας της στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

    Αυτό όμως σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβει περισσότερα βάρη και να αναπτύξει την αυτοτελή ικανότητά της να παίζει ενεργητικό ρόλο στις εξελίξεις της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά και γενικότερα στον κόσμο''.

    ''Ιστορικά η ισοτιμία ποτέ δεν χαρίζεται'', πρόσθεσε ο κ.Τσοχατζόπουλος. ''Εμπεδώνεται στη βάση προώθησης της ευρωπαϊκής ενοποίησης που προϋποθέτει την πολιτική βούληση των περισσοτέρων μελών της ΕΕ να συσφίγξουν τις θεσμικές τους σχέσεις σε κατεύθυνση υπερεθνική και ομοσπονδιακή...Η ευρωπαϊκή πορεία απαιτεί την μεγαλύτερη δυνατή πολιτική ενοποίηση, στη βάση της λειτουργίας επάλληλων κύκλων ενοποιημένης λειτουργίας στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης''.

    Αναφερόμενος στον πόλεμο του Ιράκ, ανέφερε ότι ''ο πόλεμος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί'', υπογράμμισε την ''υποχρεωτική ευθύνη του ΟΗΕ μετά την ειρήνευση στην περιοχή'' και τόνισε: ''Οι λαοί της περιοχής θα υποστούμε τις συνέπειες των αλλαγών στην περιοχή, άρα μας πέφτει λόγος για το τι θα γίνει μετά που θα τελειώσουν οι πόλεμοι''.

    Τοποθετήσεις Μίλερ μόνο επί ενεργειακών θεμάτων

    ''Στον ιρακινό λαό ανήκουν οι ενεργειακοί πόροι του Ιράκ, ο έλεγχος ωστόσο των οποίων θα πρέπει να αποσπαστεί απο το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν'', δήλωσε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα κ. Τόμας Μίλερ, μιλώντας στο συνέδριο του περιοδικού ''Εκόνομιστ''.

    Ο κ. Μίλερ, ο οποίος μίλησε για λιγότερο απο δέκα λεπτά και αποχώρησε αμέσως μετά χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις, αναφέρθηκε κυρίως στην ενεργειακή πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης, συγχαίροντας την ελληνική κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει -και απο τη θέση της προεδρεύουσας της Ευρωπαϊκής Ενωσης- για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των ενεργειακών θεμάτων στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Ο κ. Μίλερ τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης εναλλακτικών οδών μεταφοράς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και τόνισε τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας των χωρών απ'όπου θα διέρχονται οι αγωγοί.

    Επισήμανε, δε, το ιδιαίτερο βάρος που ρίχνει η κυβέρνησή του στην ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας, οι οποίες θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

    [02] Περιοδεία Καραμανλή στο Νόμο Ηλείας

    5/4/2003 9:17:00 πμ

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη περιοδεία στο Νόμο Ηλείας. Ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με εκπροσώπους φορέων και παραγωγικών τάξεων, ενώ θα ενημερωθεί και για τις πρόσφατες καταστροφές στη γεωργική παραγωγή. Ειδικότερα θα επικσεφθεί τις πληγείσες περιοχές της Βάρδας, του Βαρθολομιού, της Αμαλιάδας, των Μακρισίων, του Πύργου. Επίσης θα συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό.

    [03] Εκθεση Ανάν: Υπεύθυνος ο Ντενκτάς για το αδιέξοδο

    5/4/2003 6:33:00 πμ

    Ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Κ. Ανάν θεωρεί τονΤουρκοκύπριο ηγέτη, Ρ. Ντενκτάς, ως τον κύριο υπεύθυνο για την αποτυχία της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού. Στην πολυσέλιδη, αναλυτική έκθεσή του, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, ο κ. Ανάν καταγράφει όλα τα γεγονότα με λεπτομέρειες από την έναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών το 1999, τη μετέπειτα διακοπή τους και τη συνέχισή τους με τις απευθείας διαπραγματεύσεις, μέχρι το ναυάγιο της Χάγης. Την ερχόμενη Πέμπτη θα συνέλθει το Συμβούλιο Ασφαλείας για να συζητήσει το Κυπριακό, με σκοπό να εγκρίνει νέο ψήφισμα, υιοθετώντας την έκθεση του Κόφι Ανάν.

    ''Υπεύθυνη και η Αγκυρα που στηρίζει Ντενκτάς''

    Η έκθεση δόθηκε στα ενδιαφερόμενα μέρη και στους μονίμους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας την Παρασκευή και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο γ.γ. περιγράφει τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν, "αντικειμενικά", μεταφέροντας τις απόψεις των δυο ηγετών όπως είχαν παρουσιαστεί στην όλη διαδικασία, ενώ δεν παραλείπει να "δακτυλοδείξει" την Αγκυρα για την στήριξη που προσφέρει στον κ. Ντενκτάς.

    Ο κ. Ανάν επισημαίνει την αλλαγή που είχε συμβεί στην τουρκική πολιτική στο Κυπριακό από τη νέα τουρκική κυβέρνηση, η οποία αναθεώρησε το δόγμα ότι "η μη λύση είναι λύση", επιδεικνύοντας καλή θέληση συνεργασίας και αποδεχόμενη καταρχήν το σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγματεύσεις.

    Στη συνέχεια, όμως, σύμφωνα με το περιεχόμενο της έκθεσης, η κυβέρνηση Ερντογάν αναθεώρησε και πάλι τη στάση της, με αποτέλεσμα να στηρίξει την αδιαλλαξία του κ. Ντενκτάς στη Χάγη.

    ''Θετική η στάση Γλ. Κληρίδη και Τ. Παπαδόπουλου''

    Ο Κόφι Ανάν, μέσα από την περιγραφή του, επαινεί το ρόλο που διαδραμάτισε ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, επιδεικνύοντας "θετική και ρεαλιστική προσέγγιση" του προβλήματος.

    Την ίδια πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς, ακολούθησε, όπως σημειώνεται στην έκθεση Ανάν, και ο νέος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, παρά το σύντομο χρονικό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων του.

    Ο κ. Παπαδόπουλος αποδέχτηκε την πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, κάτι που δεν έκανε ο κ. Ντενκτάς, εκφράζοντας όμως κάποιες επιφυλάξεις (ασφάλεια, λειτουργικότητα του κράτους και την ανάγκη να γνωρίζει ο κόσμος για το τι θα ψήφιζε), οι οποίες είχαν συμπεριληφθεί τότε στην γραπτή ανακοίνωση του κ. Ανάν.

    Καταλήγοντας, ο γ.γ. επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στο Κυπριακό αν δεν υπάρξει η απαιτούμενη πολιτική βούληση από τις δυο πλευρές, επαναλαμβάνοντας ότι το σχέδιό του μπορεί να αποτελέσει τη βάση για διαπραγμάτευση και για συνολική λύση του προβλήματος.

    [04] Αποκλεισμός της ''Φωνής της Αμερικής'' στην Ξάνθη

    5/4/2003 12:37:00 μμ

    Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας ενάντια στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, σύλλογοι, ενώσεις, σωματεία, οργανώσεις, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και μαθητές θα προβούν αύριο στις 12 το μεσημέρι σε συμβολικό αποκλεισμό των εγκαταστάσεων ''Φωνή της Αμερικής'', που βρίσκονται στην περιοχή Δασωτό της Ξάνθης. Μια ώρα νωρίτερα θα γίνει προσυγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της θρακικής πόλης.

    Την προσυγκέντρωση διοργανώνουν από κοινού το Εργατικό Κέντρο, η ΕΛΜΕ, ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, η Αντιπολεμική Αντιμπεριαλιστική Κίνηση, το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο της Ξάνθης, η οργάνωση Θεσσαλονίκη-Αντίσταση 2003 κι άλλοι.

    Ο αποκλεισμός θα διαρκέσει περίπου μία ώρα και θα θυροκολληθεί ψήφισμα των συγκεντρωμένων που το περιεχόμενό του θα έχει σχέση με τον πόλεμο που γίνεται στο Ιράκ από τους Αμερικανούς, τους Αγγλους και τους συμμάχους τους.

    Η ''Φωνή της Αμερικής'' Ξάνθης είναι ο δεύτερος σε εμβέλεια μεγαλύτερος ραδιοφωνικός σταθμός των ΗΠΑ στη Νότια Ευρώπη και μεταδίδει τα προγράμματά του σε δεκάδες γλώσσες και γλωσσικά ιδιώματα ολόκληρο το 24ωρο.

    [05] Στόχος η κοινή πολιτική στην επιμόρφωση των δημ. υπαλλήλων

    5/4/2003 11:34:00 πμ

    Η αναζήτηση και διαμόρφωση ενός ενιαίου συστήματος επιμόρφωσης των στελεχών Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις χώρες-μέλη της ΕΕ, ήταν το αντικείμενο διάσκεψης που διοργάνωσε την Παρασκευή το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης (ΕΚΔΔ), στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας. Αυτός είναι ο στόχος του υπουργείου Εσωτερικών, τόνισε στην ομιλία του, ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, απευθυνόμενος σε διευθυντικά στελέχη Σχολών Δημόσιας Διοίκησης από τις 15 χώρες μέλη της ΕΕ και από τις υπό ένταξη χώρες.

    Ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού

    Αναφερόμενος στη διοικητική μεταρρύθμιση που υλοποιείται στην Ελλάδα, είπε πως οι προτεραιότητες αφορούν την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, την αναβάθμιση των υλικών και άυλων υποδομών και κυρίως των υποδομών πληροφορικής, την εισαγωγή νέων μεθόδων στη διοίκηση με στόχο την αποτελεσματικότητα, και, τέλος, την εξυπηρέτηση του πολίτη με την ποιοτική βελτίωση των υπηρεσιών που του παρέχονται.

    Ο κ. Σκανδαλίδης πρόσθεσε πως το υπουργείο επιθυμεί το ΕΚΔΔ να είναι ο φορέας της ποιοτικής αναβάθμισης όλου του ανθρώπινου δυναμικού της διοίκησης και για το λόγο αυτό "ανασυγκροτούμε την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, αναβαθμίζουμε το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης, λειτουργούμε για πρώτη φορά τη Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημιουργούμε Ινστιτούτο Μελετών και Έρευνας".

    Ο κ. Σκανδαλίδης επεσήμανε πως ενώ η οικονομική ολοκλήρωση της ΕΕ επιτεύχθηκε με ταχείς ρυθμούς, η ολοκλήρωση των θεσμών των διοικητικών μηχανισμών και της διοικητικής σύγκλισης προχώρησε με πολύ βραδύτερα βήματα. Γι' αυτό και θα υπάρξει, όπως είπε, από την ελληνική πλευρά προσπάθεια για τη σύγκληση, έστω περιοδικά, ενός Συμβουλίου των υπουργών αρμόδιων για θέματα Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης, θα επιδιωχθεί η λειτουργία κέντρου ανταλλαγής πληροφοριών των νέων, υπό ένταξη χωρών της ΕΕ με τα 15 κράτη-μέλη.

    Ο γ.γ. του ΕΚΔΔ, Ι. Χριστουλάκης τόνισε πως επιδίωξη του ΕΚΔΔ είναι να υιοθετηθούν κοινοί άξονες και δράσεις που θα αποτελέσουν την αφετηρία για διαβουλεύσεις με τις χώρες-μέλη, ώστε να διαμορφωθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό πρότυπο επιμόρφωσης το οποίο κρίνεται αναγκαίο ενόψει και της διεύρυνσης.

    [06] Αίσιο τέλος για την πειρατεία στην Κούβα

    5/4/2003 10:43:00 πμ

    Οι Κουβανικές αρχές ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι απέκτησαν τον έλεγχο του φεριμπότ το οποίο είχαν καταλάβει πειρατές την Τετάρτη. Οι 50 επιβαίνοντες απελευθερώθηκαν, αφού μετά από οδηγία των αρχών άρχισαν να πηδούν στην θάλασσα, ενώ οι πειρατές συνελήφθησαν, στο λιμάνι Μάριελ, 60 χλμ δυτικά της Αβάνα. Το αίτημα των πειρατών, οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια και περίστροφα, ήταν να καταπλεύσουν σε λιμάνι των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Αρχικώς το φεριμπότ έπλεε σε διεθνή ύδατα επί 12 ώρες αλλά ξέμεινε από καύσιμα και αναχαιτίστηκε από περιπολικά των λιμενικών αρχών της Κούβας.

    Η Κούβα κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκίνηση αυτών των εγκληματικών πράξεων επειδή οι αμερικανικές αρχές χορηγούν αυτομάτως άσυλο σε όποιον Κουβανό βρεθεί σε αμερικανικό έδαφος.

    [07] Ένταλμα σύλληψης για την σύζυγο του Μιλόσεβιτς

    5/4/2003 10:26:00 πμ

    Μιριάνα Μάρκοβιτς

    Ένταλμα σύλληψης για την Μιριάνα Μάρκοβιτς, τη σύζυγο του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εξέδωσαν οι σερβικές αρχές. Οι Σέρβοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες όσον αφορά το κατηγορητήριο εναντίον της Μριάνα Μάρκοβιτς. Ωστόσο, προ ημερών οι σερβικές αρχές άφησαν να εννοηθεί ότι επιθυμούν να ανακρίνουν την κ. Μάρκοβιτς σε σχέση με τη δολοφονία του πρώην προέδρου, Ιβάν Στάμπολιτς, η σορός του οποίου ανακαλύφθηκε τον περασμένο μήνα σε χαντάκι στο Νόβι Σαντ. Η Μάρκοβιτς θεωρείται ότι κρύβεται μαζί με το γιο της Μάρκο Μιλόσεβιτς, κάπου στη Ρωσία.

    Οι αρχές της Σερβίας υποστήριξαν ότι θα ήθελαν να ανακρίνουν, επίσης, τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος δικάζεται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Ο Ιβάν Στάμπολιτς, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της Σερβίας από το 1986 έως το 1987, αρχικώς υπήρξε στενός συνεργάτης και υποστηρικτής του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αλλά εξελίχθηκε σ' έναν από τους πιο δεινούς επικριτές του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας.

    Πηγή: BBC GREEK

    [08] Περικυκλώνουν τη Βαγδάτη

    5/4/2003 12:45:00 μμ

    Στο κέντρο της Βαγδάτης έχουν διεισδύσει οι δυνάμεις των ΗΠΑ σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Κατάρ. Ο ανταποκριτής της ΝΕΤ Πάνος Χαρίτος μεταδίδει ότι στο κέντρο υπάρχει σχετική ηρεμία, με εξαίρεση κάποιες μονάδες πυροβολικού των Ιρακινών που έλαβαν θέσεις κοντά στο ξενοδοχείο, όπου διαμένουν οι δημοσιογράφοι. Ωστόσο σφοδρές μάχες διεξάγονται γύρω από το αεροδρόμιο, την ώρα που το ιρακινό υπουργείο Πληροφοριών υποστηρίζει πως τα ιρακινά στρατεύματα απωθούν από την περιοχή τους εισβολείς. Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι αμερικανικά άρματα εισήλθαν το πρωί στα νότια προάστια της ιρακινής πρωτεύουσας για αναγνωριστική αποστολή, σε απόσταση 12χλμ. από το κέντρο, και πλέον κατευθύνονται προς ενίσχυση του στρατού στο αεροδρόμιο. Επίσης αναφέρει τον τραυματισμο τεσσάρων στρατιωτών σε μάχες στα περίχωρα της Βαγδάτης. Στο μεταξύ, Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας επτά Ιρακινούς αμάχους, μεταξύ αυτών τρία παιδιά, σε οδόφραγμα στα ΝΑ της πόλης.

    Μάχες σε εξέλιξη στις περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο

    Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι τώρα σημειώνονται κύματα αεροπορικών βομβαρδισμών και καταιγιστικών πυρών στα νότια και ανατολικά περίχωρα, και τα ξημερώματα κοντά στο κέντρο, καθώς οι επιτιθέμενες δυνάμεις προσπαθούν να δημιουργήσουν κλοιό γύρω από την Βαγδάτη.

    Όπως μεταδίδει ο Πάνος Χαρίτος επικαλούμενος πληροφορίες που έδωσε ο Ιρακινός μεταφραστής με τον οποίο συνεργάζεται, στις περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο διεξάγονται σκληρές μάχες.

    Επίσης ανέφερε ότι εθεάθησαν ιρακινά άρματα μάχης να φλέγονται.

    Οι Αμερικανοί φαίνεται να έχουν καταλάβει τις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου όχι όμως και την περιοχή γύρω από αυτό, καθώς δυνάμεις των Ιρακινών βρίσκονται σε γύρω θέσεις και αντεπιτίθενται.

    Εξάλλου, σφοδρές μάχες διεξάγονται από το πρωί ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις και τις δυνάμεις της ιρακινής Δημοκρατικής Φρουράς σε ένα προάστιο της Βαγδάτης, περίπου 10 χλμ από το κέντρο της πόλης, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν από την πλευρά τους πως σήμερα συγκρούσθηκαν με μικρό αριθμό από τις Ειδικές Δυνάμεις της Δημοκρατικής Φρουράς και επίσης με την ιρακινή μεραρχία Αλ Νίντα, στην περιοχή της Βαγδάτης.

    Αμερικανικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως το Ιράκ έχει διατάξει την 8η και τη 15η ταξιαρχία της Δημοκρατικής Φρουράς να συμπτυχθούν στο κέντρο της Βαγδάτης.

    Επίσης οι Αμερικανοί υποστηρίζουν πώς έχουν καταλάβει το στρατηγείο της ιρακινής μεραρχίας Μεδίνα.

    Οι αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις κάλεσαν την αεροπορία τους να πλήξει τις ιρακινές θέσεις στα περίχωρα της Βαγδάτης.

    Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι δυο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τους Ιρακινούς που αμύνονται στο αεροδρόμιο και προανήγγειλε την άφιξη εκατοντάδων στρατιωτών για την ενίσχυση των 1.500 Αμερικανών που μάχονται στην περιοχή.

    Από την πλευρά τους, οι Ιρακινοί ισχυρίζονται ότι προβάλουν ισχυρή αντίσταση στην περιοχή του αεροδρομίου.

    Ο επικεφαλής των βρετανικών δυνάμεων στον Κόλπο δήλωσε ότι το ιρακινό καθεστώς μπορεί να στείλει μια "ανθρωποθάλασσα" από πολίτες, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να ανακτήσουν το αεροδρόμιο.

    ''Στην περιοχή του αεροδρομίου οι ιρακινές δυνάμεις κατέστρεψαν 11 άρματα μάχης και οκτώ στρατιωτικά οχήματα των Αμερικανών '' δήλωσε Ιρακινός αξιωματούχος ενώ ο υπουργός Πληροφόρησης Αλ Σαχάφ απείλησε με νέες επιθέσεις αυτοκτονίας τους Αμερικανο-Βρετανούς που επιτίθενται στο αεροδρόμιο, και πρόσθεσε ότι το Ιράκ δεν σκοπεύει να κάνει χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων.

    Την Παρασκευή η αμερικανική διοίκηση είχε ανακοινώσει ότι το αεροδρόμιο τέθηκε υπό μερικό έλεγχο και ότι μετονομάστηκε από αεροδρόμιο "Σαντάμ Χουσεΐν" σε "Διεθνές αεροδρόμιο Βαγδάτης".

    Στρατιώτες της 3ης μεραρχίας του αμερικανικού πεζικού, με την υποστήριξη ελαφρών αρμάτων μάχης, εισήλθαν την Πέμπτη το βράδυ, μετά από μεγάλη μάχη, στο αεροδρόμιο που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του κέντρου της Βαγδάτης.

    Ο ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι είδε πολλούς νεκρούς σε ιρακινό νοσοκομείο. Στρατιώτες, είπε, ήταν οι περισσότεροι.

    Νωρίτερα, αξιωματικός του αμερικανικού στρατού δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως 320 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μάχη για το αεροδρόμιο.

    Δεν βρήκαν χημικά οι Αμερικανοί

    Εξάλλου, οι πρώτες αναλύσεις που έγιναν στη λευκή σκόνη η οποία βρέθηκε κοντά στη Βαγδάτη δείχνουν ότι δεν πρόκειται για χημικό όπλο, όπως ανέφερε σήμερα ο συνταγματάρχης Τζον Πίμποντι.

    Η περισσότερη από τη σκόνη αυτή φαίνεται ότι είναι ατροπίνη (αντίδοτο) και μια άλλη χημική ουσία που δεν προσδιορίστηκε.

    Τα μέτωπα του πολέμου: Μάχες, βομβαρδισμοί, νεκροί, τραυματίες

    Τρεις ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα, λίγο μετά τα ξημερώματα, σε περιοχή κοντά στο κέντρο της Βαγδάτης, ενώ άλλες εκρήξεις σημειώνονται στα νότια προάστια της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Οι νυχτερινοί βομβαρδισμοί φαίνεται ότι είχαν στόχο τα ανατολικά περίχωρα της Βαγδάτης.

    Το γειτονικό κέντρο επικοινωνιών Αλ Μαμούν, που επλήγη προ μίας εβδομάδος από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές, απετέλεσε πάλι στόχο των μαχών.

    Την Παρασκευή βομβαρδισμό δέχτηκε το προεδρικό μέγαρο που χρησιμοποιεί ο γιος του Σαντάμ, Κιουσάι, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

    Αμερικανοί αξιωματικοί τονίζουν πως αεροσκάφη και επίγειες δυνάμεις τους επιτίθενται στην πόλη Καρμπάλα, στο κεντρικό Ιράκ.

    Στο N. Ιράκ σκληρές μάχες μαίνονται στη Νατζάφ, τη Νασιρίγια και την Κουτ, με τους Ιρακινούς να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση.

    Περίπου 2.500 Ιρακινοί της προεδρικής φρουράς παραδόθηκαν σε Αμερικανούς πεζοναύτες στην περιοχή μεταξύ Βαγδάτης και Κουτ, ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος.

    Ακόμη πιο νότια, Βρετανοί στρατιώτες συνεχίζουν τις επιχειρήσεις για την κατάληψη της δεύτερης πόλης της Βασόρας, προκειμένου να εδραιώσουν αυτό που αποκαλούν σημαντική θέση κατά μήκους της νοτιότερη γέφυρας μέσα στην πόλη.

    Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ανέφερε ότι Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας επτά Ιρακινούς αμάχους, μεταξύ αυτών τρία παιδιά, σε οδόφραγμα στα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης.

    Εξάλλου, δύο βόμβες διασποράς έπληξαν στη διάρκεια της νύχτας ένα προάστιο στη Βαγδάτη που κατοικείται από Παλαιστινίους, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν εννέα άμαχοι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Στις αυλές πολλών κτηρίων στο προάστιο βρίσκονται ακόμη οι μικρότερες βόμβες, και οι γονείς προσπαθούν να αναχαιτίσουν την περιέργεια των παιδιών τους που προσπαθούν να τις πλησιάσουν για να τις περιεργασθούν.

    Οι 50,000 κάτοικοι του προαστίου κατάγονται από την πόλη Χάιφα του Ισραήλ, από την οποία οι Παλαιστίνιοι κάτοικοί της εκδιώχθηκαν το 1948, στη διάρκεια του πρώτου αραβο-ισραηλινού πολέμου, και μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

    Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες, ένας οδηγός και μια έγκυος γυναίκα, σκοτώθηκαν όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν ανατινάχθηκε σε ένα σημείο ελέγχου των αμερικανικών δυνάμεων, τα ξημερώματα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι η έκρηξη ήταν μια επίθεση αυτοκτονίας.

    Αυξάνονται οι απώλειες στις τάξεις του αμερικανο-βρετανικού στρατού

    Εννέα από τα ένδεκα πτώματα που ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια μίας επιχείρησης διάσωσης Αμερικανίδας οπλίτη, την 1η Απριλίου, στη Νασιρίγια, ανήκουν κατά πάσα πιθανότητα σε Αμερικανούς οπλίτες, τόνισε σήμερα εκπρόσωπος του κεντρικού αμερικανικού στρατηγείου.

    Εν τω μεταξύ, δύο Αμερικανοί πιλότοι σκοτώθηκαν όταν το ελικόπτερο τους, τύπου AH-1W Σούπερ Κόμπρα συνετρίβη νωρίς το πρωί του Σαββάτου στο Κεντ. Ιράκ, ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση.

    Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η συντριβή δεν οφείλεται σε εχθρικά πυρά, αλλά σε ατύχημα, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση.

    Τα ονόματα των δύο πιλότων δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

    Αλλοι, τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ την Πέμπτη από φίλια πυρά, όταν ένα μαχητικό αεροσκάφος F-15E Strike Eagle φέρεται να βομβάρδισε κατά λάθος τις αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

    Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες βρήκαν τον θάνατο σε οδικό δυστύχημα κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Σαντάμ της Βαγδάτης.

    Νωρίτερα, στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν αναφέρει ότι τουλάχιστον ένας στρατιώτης έχασε τη ζωή του όταν το αεροπλάνο χτύπησε μια θέση του αμερικανικού πυροβολικού στα νότια της Βαγδάτης.

    Οι νεκροί Βρετανοί στρατιώτες ανέρχονται στους 27. Από αυτούς μόνο οι πέντε χάθηκαν στη μάχη σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες.

    Μήνυμα αντίστασης από τον Σαντάμ

    Την ίδια ώρα, η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε εικόνες του Ιρακινού Προέδρου να περπατά την ημέρα στους δρόμους της Βαγδάτης, συνοδεία στρατιωτικών αξιωματούχων και να δέχεται τις επευφημίες του απλού λαού.

    Αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσαν ότι το τηλεοπτικό διάγγελμα του Ιρακινού Προέδρου νωρίτερα δείχνει ότι ο Σαντάμ επέζησε από τους πρώτους βομβαρδισμούς της 20ης Μαρτίου, στο κέντρο της Βαγδάτης.

    Στο διάγγελμά του ο Σαντάμ κάλεσε τους Ιρακινούς να αντισταθούν μέχρι εσχάτων και αναφέρθηκε στο περιστατικό της κατάρριψης ελικοπτέρου Απάτσι από Ιρακινό αγρότη στις 24 Μαρτίου.

    Σχόλιο από το Αμερικανικό Πεντάγωνο

    Ο Σαντάμ Χουσεΐν, ακόμη και αν είναι ζωντανός, δεν έχει πια τον έλεγχο του ιρακινού κράτους, εκτίμησε σήμερα το Πεντάγωνο, όταν ρωτήθηκε για τις εικόνες της ιρακινής τηλεόρασης που δείχνουν τον ιρακινό πρόεδρο στο δρόμο.

    ''Δεν τον είδαμε δημόσια και αυτό που έχει σημασία δεν είναι αν είναι ζωντανός ή νεκρός, αλλά το γεγονός ότι εκείνοι που παραμένουν στο καθεστώς έχουν όλο και λιγότερο έλεγχο της χώρας'', δήλωσε η Βικτόρια Κλαρκ, κύρια εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας. ''Βρίσκουμε ενδιαφέρον το ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν, αν είναι ζωντανός, αισθάνεται την ανάγκη να περπατήσει στο δρόμο για να το αποδείξει'', δήλωσε ο στρατηγός Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, αναπληρωτής διοικητής των επιχειρήσεων του μικτού γενικού επιτελείου, στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε από την πλευρά του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν απαραίτητη τη σύλληψη του Ιρακινού Προέδρου, αλλά την ανατροπή του καθεστώτος του.

    Tην Τρίτη, η νέα συνάντηση Μπους-Μπλερ

    Το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ανακοίνωσε ότι το ιρακινό υπουργείο Πληροφόρησης επέτρεψε στους δυο ανταποκριτές του στη Βαγδάτη να συνεχίσουν τη δουλειά τους και ήδη μετέδωσε τις πρώτες ανταποκρίσεις τους από την ιρακινή πρωτεύουσα.

    Επίσης έδειξε δύο Ιρακινές γυναίκες που ορκίζονταν μπροστά στην κάμερα ότι θα πραγματοποιήσουν επιθέσεις αυτοκτονίας κατά των Αμερικανο-Βρετανών.

    Νέα συνάντηση θα έχουν την ερχόμενη Τρίτη στη Βόρεια Ιρλανδία ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζ. Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τ. Μπλερ, με θέμα τις εξελίξεις στο Ιράκ και το Παλαιστινιακό.

    Μια απόφαση για το μεταβατικό καθεστώς διοίκησης του Ιράκ, μετά την ανατροπή του Σαντάμ είναι πρόωρη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου και πρόσθεσε πάντως ότι ο ιρακινός λαός θα κυβερνήσει το Ιράκ και τα Ηνωμένα Έθνη θα έχουν ρόλο στη μετά-Σαντάμ εποχή.

    [09] Κυρίαρχος ο ρόλος των Αμερικανοβρετανών στο μεταπολεμικό Ιράκ

    5/4/2003 12:17:00 μμ

    Κοντολίζα Ράις

    Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών στο μεταπολεμικό Ιράκ δεν είναι αντικείμενο των συζητήσεων που γίνονται αυτή τη στιγμή ανάμεσα στους Συμμάχους, δήλωσε την Παρασκευή η Σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Μπους, Κοντολίζα Ράις σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε πως ο αμερικανοβρετανικός συνασπισμός θα παίξει ''τον κύριο ρόλο'' στα πρώτα στάδια της ανοικοδόμησης του Ιράκ και ότι αυτό ''δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν''. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς απορρίπτει την πρόταση να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ο ΟΗΕ, όπως επιμένουν Μπλερ, ΕΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Γούλφοβιτς, "τεχνοκρατικός" θα είναι ο ρόλος του αντιστράτηγου εν αποστρατεία, Τζέι Γκάρνερ, που θα αναλάβει την προσωρινή διοίκηση του Ιράκ.

    Γούλφοβιτς: Σύντομα ο έλεγχος της χώρας στα χέρια των Ιρακινών

    Πολ Γούλφοβιτς

    ''Δεδομένων όσων υπομείναμε και όσων υπομένουμε, δεν είναι έκπληξη ότι ο συνασπισμός θα έχει κύριο ρόλο'', είπε η Ράις και υπογράμμισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα έχουν ένα ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, αλλά ''θέλω να προειδοποιήσω ότι το Ιράκ δεν είναι το Ανατολικό Τιμόρ, το Κόσοβο ή το Αφγανιστάν, το Ιράκ είναι μοναδικό''.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να επιβάλουν μακροπρόθεσμο έλεγχο στο Ιράκ μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, υποστήριξε ο Πολ Γούλφοβιτς σε συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα ''Ντέιλι Τέλεγκραφ''. Σε δημοσίευμα προηγούμενων ημερών της "Γκάρντιαν", αναφέρεται ότι οι Αμερικανοί προετοιμάζουν στο Κουβέιτ μυστική κυβέρνηση για το Ιράκ.

    ''Δεν θέλουμε να είναι μια κατοχή. Επίσης δεν θέλουμε να είναι κάτι που ο συνασπισμός θα επιβάλει στους Ιρακινούς'', φέρεται να είπε ο άνθρωπος που θεωρείται ως η κινητήριος δύναμη πίσω από την εισβολή στο Ιράκ.

    Όπως τόνισε, η εντολή του αντιστράτηγου εν αποστρατεία Τζέι Γκάρνερ, ο οποίος θα αναλάβει την προσωρινή διοίκηση του Ιράκ μέχρι να περάσει ο έλεγχος της χώρα στους ίδιους τους Ιρακινούς, θα είναι περιορισμένης διάρκειας.

    ''Θεωρούμε ότι ο ρόλος του Τζέι Γκάρνερ είναι, πάνω απ' όλα, να εξασφαλίσει ότι οι βασικές υπηρεσίες στις οποίες βασίζονται οι Ιρακινοί στην καθημερινή τους ζωή λειτουργούν για όποια προσωρινή περίοδο χρειαστεί προτού μπορέσει να αναλάβει να το κάνει η κυβέρνηση'' είπε.

    Ο Γούλφοβιτς απέφυγε να διευκρινίσει πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η διακυβέρνηση του Ιράκ από τον Γκάρνερ, επιμένοντας ωστόσο ότι ο ρόλος του αντιστράτηγου θα είναι ''περισσότερο τεχνοκρατικός παρά πολιτικός''. Τόνισε πάντως ότι μια μακρά περίοδος αμερικανικής διοίκησης θα ήταν αντιπαραγωγική, αν όχι και μάταιη, παρομοιάζοντας την κατάσταση με ένα παιδί που μαθαίνει ποδήλατο.

    ''Αν δεν βγάλεις τις βοηθητικές ρόδες από το ποδήλατο δεν θα μάθει ποτέ να κάνει ποδήλατο χωρίς αυτές'' είπε.

    Υποστήριξε, τέλος, ότι ένα πραγματικά εκδημοκρατισμένο Ιράκ, και όχι απαραιτήτως με βάση τις αμερικανικές ή βρετανικές απόψεις περί δημοκρατίας, θα ήταν το πρότυπο για όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής. ''Είμαι ελαφρώς σοκαρισμένος από το γεγονός ότι τόσοι πολλοί καλοπροαίρετοι άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων φίλοι των Αράβων, φαίνεται να πιστεύουν την ιδέα ότι οι Αραβες είναι ανίκανοι να έχουν δημοκρατία'' κατέληξε.

    [10] Αγνοούνται δύο Έλληνες μέλη των ''Γιατρών χωρίς σύνορα''

    5/4/2003 10:08:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Δύο Έλληνες μέλη της οργάνωσης "Γιατροί χωρίς σύνορα" που βρίσκονταν στην εμπόλεμο περιοχή, προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες τους μαζί με τέσσερα ακόμα μέλη της αποστολής στο νοσοκομείο Αλ Κίντι της Βαγδάτης, αγνοούνται. Σε ανακοίνωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης, η οποία εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής, αναφέρεται ότι από την περασμένη Τετάρτη δεν έχουν κάποιο νέο τους, δίχως ωστόσο να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματά τους. Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι ''τα άλλα τέσσερα μέλη της αποστολής στο Ιράκ έχουν καλά στην υγεία τους'' και πως η οργάνωση αναστέλλει όλες τις δραστηριότητες της στο Ιράκ.

    Τα έξι μέλη της αποστολής που προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Βαγδάτη για πολλές εβδομάδες είναι ένας Ιταλός χειρουργός, ένας Αυστριακός αναισθησιολόγος, ένας Νορβηγός γενικός παθολόγος, ένας ανώτερος διοικητικός υπάλληλος της οργάνωσης και δύο κατώτεροι.

    [11] Με σημαίες η προστασία των Βρετανών από ''φίλια πυρά''

    5/4/2003 6:40:00 πμ

    Οι Βρετανοί στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ πολλαπλασίασαν τις παραγγελίες της εθνικής τους σημαίας ελπίζοντας ότι έτσι θα προστατευτούν από τα "φίλια πυρά" των Αμερικανών συμμάχων τους, γράφει σήμερα η εφημερίδα "Τάιμς". Η ουαλική εταιρεία "United Flag Traders", ο κύριος κατασκευαστής σημαιών στη Βρετανία, έχει αυξήσει την παραγωγή της προκειμένου να ικανοποιηθεί η ζήτηση από τους στρατιώτες. Ο βρετανικός στρατός, που ήδη μετρά πέντε νεκρούς από αμερικανικά πυρά από την έναρξη του πολέμου, χρησιμοποιεί τις σημαίες για να αναγνωρίζονται ευκολότερα τα οχήματα. Οι πιο μικρές τοποθετούνται στο πίσω μέρος των τζιπ ενώ οι μεγάλες μπορούν σχεδόν να καλύψουν ένα ολόκληρο άρμα. "

    Τα ''φίλια πυρά'' μεγαλύτερος εχθρός από ό, τι ο ίδιος ο εχθρός

    "Σε έναν πόλεμο όπου τα φίλια πυρά προκάλεσαν περισσότερα θύματα απ' ότι ο εχθρός, η σημαία μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από ένα κράνος ή ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο" γράφει η εφημερίδα.

    Ο γενικός διευθυντής της ουαλικής εταιρείας, που εδρεύει στο Σουόνσι, είπε ότι οι στρατιώτες θέλουν τις σημαίες για να μπορούν να τους αναγνωρίζουν τα αμερικανικά αεροσκάφη. Πριν ακόμη από την έναρξη του πολέμου, τόνισε, πολλοί στρατιώτες επισκέφτηκαν το εργοστάσιο γιατί φοβούνταν περισσότερο του Αμερικανούς παρά τους Ιρακινούς. "Δεν ήθελαν (τις σημαίες) απλώς για να τις δείχνουν, τις ήθελαν για να προστατεύονται" πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 27 Βρετανοί έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ από την έναρξη του πολέμου: 16 σε διάφορα ατυχήματα, έξι σε μάχες και πέντε από τα λεγόμενα "φίλια πυρά".

    [12] Η Human Rights Watch καταγγέλλει τους Ιρακινούς στρατιωτικούς

    5/4/2003 6:15:00 πμ

    Οι Ιρακινοί στρατιωτικοί διοικητές εκτελούν και ξυλοκοπούν τους στρατιώτες τους προκειμένου να διατηρήσουν την πειθαρχία στο Βόρειο Ιράκ, όπου οι μερίδες του φαγητού έχουν αρχίσει να εξαντλούνται, υποστήριξε την Παρασκευή η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch. Η οργάνωση, που εδρεύει στις ΗΠΑ, ανέφερε ότι Ιρακινοί λιποτάκτες οι οποίοι κατέφυγαν στους Κούρδους στο βορά είπαν σε εκπροσώπους της ότι 10 λιποτάκτες εκτελέστηκαν στις 26 Μαρτίου ενώ έχουν οργανωθεί εκτελεστικά αποσπάσματα ώστε να εμποδιστούν οι στρατιώτες να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Οι 26 στρατιώτες που μίλησαν στην οργάνωση τις τελευταίες ημέρες, έκαναν λόγο για υπερβολικά χαμηλούς μισθούς, πενιχρές μερίδες φαγητού και κακομεταχείριση, ξυλοδαρμό και άλλες τιμωρίες.

    Εντολή να πεθάνουν ''σαν άνδρες''

    Πολλοί υποστήριξαν ότι οι αξιωματικοί τους είπαν να παραμείνουν στις θέσεις τους κατά τη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών και "να πεθάνουν σαν άνδρες".

    "Κάποιες μέρες πεινούσαμε τόσο που τρώγαμε χορτάρια ανακατεμένα με λίγο νερό" φέρεται να είπε ένας 21χρονος λιποτάκτης του 5ου Σώματος.

    Σύμφωνα με την οργάνωση, από τις 2 Απριλίου περίπου 130 Ιρακινοί στρατιώτες έχουν παραδοθεί στο Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP).

    Η Human Rights Watch κάλεσε τους Κούρδους και τις αμερικανικές δυνάμεις να θεωρήσουν τους στρατιώτες αυτούς αιχμαλώτους πολέμου, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης.

    Οι Ιρακινοί στρατιώτες ανέφεραν τέλος ότι οι Κούρδοι τους φέρονται καλά.

    [13] Τρεις Αμερικανοί νεκροί από φίλια πυρά

    5/4/2003 5:26:00 πμ

    Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ την Πέμπτη από φίλια πυρά, όταν ένα μαχητικό αεροσκάφος F-15E Strike Eagle φέρεται να βομβάρδισε κατά λάθος τις αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Νωρίτερα, στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν αναφέρει ότι τουλάχιστον ένας στρατιώτης έχασε τη ζωή του όταν το αεροπλάνο χτύπησε μια θέση του αμερικανικού πυροβολικού στα νότια της Βαγδάτης.

    Συνολικά 67 έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου

    Οπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου, από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ έχουν σκοτωθεί 67 Αμερικανοί στρατιώτες. Από αυτούς οι 54 έχασαν τη ζωή τους σε μάχες ή από ''φίλια πυρά''. Ο θάνατος των υπόλοιπων 13, μεταξύ των οποίων και οι δύο που σκοτώθηκαν από χειροβομβίδες σε στρατόπεδο του Κουβέιτ, αποδίδεται σε ατυχήματα.

    Οι αιχμάλωτοι πολέμου ανέρχονται σε επτά ενώ άλλοι 16 στρατιώτες αγνοούνται.

    Μεταξύ των αγνοουμένων είναι και ο πιλότος του αεροσκάφους F/A-18 Hornet που καταρρίφθηκε την Τετάρτη.

    [14] Ιρακινοί εμπόδισαν αμερικανοβρετανική επιχείρηση στην Τικρίτ

    5/4/2003 4:02:00 πμ

    Ιρακινοί στρατιώτες εμπόδισαν την προσγείωση αεροσκαφών των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων στην περιοχή της Τικρίτ που απέχει 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Βαγδάτης, μετέδωσε τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο η ιρακινή δορυφορική τηλεόραση. ''Ο λαός και οι οργανώσεις της επαρχίας Αλ Ντουρ και οι μαχητές του στρατού αλ-Κοντς στο κυβερνείο Σαλαχεντίν κατάφεραν να εμποδίσουν την προσγείωση των επιτιθέμενων την προηγούμενη νύχτα'' ανέφερε η τηλεόραση, σύμφωνα με το BBC.

    Σθεναρή αντίσταση

    ''Οι μαχητές αντιστάθηκαν στα αεροσκάφη των επιτιθέμενων που προσπαθούσαν να προσγειωθούν και τους ανάγκασαν να φύγουν πανικόβλητοι'' πρόσθεσε η τηλεόραση επικαλούμενη τον ανταποκριτή του επίσημου ειδησεογραφικού πρακτορείου του Ιράκ, Ina, που βρίσκεται στην περιοχή.

    ''Επίσης, μέλη φυλών πιστών (στον Σαντάμ Χουσεΐν) και μαχητές του κόμματος (Μπάαθ) στην Τικρίτ εμπόδισαν μια επιχείρηση του εχθρού στον τομέα Αιν αλ-Φάρας'' κατέληξε η τηλεόραση.

    [15] H στρατηγική σημασία του αεροδρομίου της Βαγδάτης

    5/4/2003 2:28:00 πμ

    Στρατιώτες της 3ης μεραρχίας του αμερικανικού πεζικού, με την υποστήριξη ελαφρών αρμάτων μάχης, εισήλθαν την Πέμπτη το βράδυ, μετά από μεγάλη μάχη, στο αεροδρόμιο που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του κέντρου της Βαγδάτης. Σκληρές μάχες σημειώνονται από τότε μέχρι και το Σάββατο, γύρω από το αεροδρόμιο της ιρακινής πρωτεύουσας, το οποίο οι Αμερικανοί, έσπευσαν μάλιστα να το μετονομάσουν από "Αεροδρόμιο Σαντάμ Χουσεΐν" σε "Διεθνή Αερολιμένα της Βαγδάτης". Τα αμερικανικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες από την κατάληψη του αεροδρομίου και δηλώσεις αξιωματικών για το πόσο κοντά πλέον βρίσκονται στην ιρακινή πρωτεύουσα. Στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι για να χρησιμοποιηθεί το αεροδρόμιο θα πρέπει πρώτα οι Αμερικανικές δυνάμεις να αποκτήσουν τον απόλυτο έλεγχο και να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από το πυροβολικό του Ιράκ.

    Πολύτιμος για τους Αμερικανούς ο απόλυτος έλεγχος

    Τρία πλεονεκτήματα θα δώσει στις Αμερικανικές δυνάμεις ο απόλυτος έλεγχος του αεροδρομίου της Βαγδάτης:

    - Θα χρησιμοποιηθεί σαν βάση για την μεταφορά στρατιωτικού υλικού και στρατευμάτων στο κέντρο της Βαγδάτης που απέχει μόλις 16 χιλιόμετρα.

    - Θα χρησιμοποιηθεί σαν βάση για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

    - Θα αποτελεί στρατηγική ήττα για το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν και πλήγμα για το ηθικό του Ιρακινού στρατού.

    Μεγάλης στρατηγικής σημασίας θεωρείται ο κεντρικός αεροδιάδρομος μήκους 4 χιλιομέτρων στον οποίο μπορούν να προσγειωθούν μεγάλα στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη.

    Υπάρχει και δεύτερος μικρότερος αεροδιάδρομος που χρησιμοποιείτο από την Ιρακινή πολεμική αεροπορία.

    ΠΗΓΗ: Ελληνική Υπηρεσία BBC

    [16] Βρετανικές βόμβες από μπετόν κατά ιρακινών αρμάτων

    5/4/2003 12:01:00 μμ

    Οι αεροπορικές δυνάμεις των Βρετανών ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν έναν νέο τύπο όπλων εναντίον των Ιρακινών: κομμάτια από μπετόν για την καταστροφή αρμάτων μάχης. Μέθοδος η οποία δεν δημιουργεί ανεξέλεγκτη έκρηξη. Βεβαίως δεν πρόκειται για ένα από τα πιο εξελιγμένα όπλα, όμως σύμφωνα με τον σμηναγό Σάιμον Ντόμπ τα κομμάτια μπετόν 455 κιλών που έχουν τη μορφή βόμβας είναι ωστόσο για ένα από πιο αποτελεσματικά μέσα για τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

    "Οι μέθοδοι τηλεκατεύθυνσης είναι οι ίδιες με τα πιο ισχυρά εκρηκτικά όπλα, όμως ο κίνδυνος να προκληθούν θάνατοι αμάχων είναι εξαιρετικά μειωμένος", τόνισε ο σμηναγός.

    Όταν ριφθεί από μεγάλο ύψος και με την τηλεκατεύθυνσή της από ακτίνες λέιζερ, οι βόμβες μπετόν δύνανται να καταστρέψουν άρματα μάχης δίχως να προκαλέσουν καταστροφές στον περιβάλλοντα χώρο τους.

    Οι βόμβες μπετόν θα χρησιμοποιηθούν από τις βρετανικές δυνάμεις στην περίπτωση που τα ιρακινά στρατεύματα συμπτύξουν τα άρματά τους μέσα στην πόλη της Βαγδάτης για να τα κρύψουν στην αστική περιοχή της πόλης.

    Οι βόμβες αυτές είναι βαμμένες μπλε, ούτως ώστε να διακρίνονται από τις εκρηκτικές βόμβες στην περίπτωση, όταν αυτές ανακαλυφθούν ανέπαφες μετά τη λήξη του πολέμου.

    [17] Ερυθρός Σταυρός: Οι αμάχοι δεν έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία

    5/4/2003 9:31:00 πμ

    Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε σήμερα πως η πρόσβαση των τραυματισμένων Ιρακινών αμάχων στα νοσοκομεία νότια της Βαγδάτης έχει διακοπεί μετά την ανατίναξη μίας γέφυρας, αυξάνοντας τις ανησυχίες για δεκάδες τραυματίες αμάχους στην περιοχή. Μετά την ανατίναξη της γέφυρας στην κύρια οδική αρτηρία προς τη νότιο είσοδο της πόλης, το προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού στη Βαγδάτη δεν μπορεί πλέον να βοηθήσει τα θύματα σε πολλές περιοχές όπως η Χίλα, η Καρμπάλα, η Νασιρίγια και η Νατζάφ -- περιοχές που πρόσφατα αποτέλεσαν το θέατρο σφοδρών μαχών και βομβαρδισμών. Ο βρετανικός Ερυθρός Σταυρός, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στη γενναιοδωρία του κόσμου για να αποσταλεί βοήθεια στο Ιράκ, συναντά δυσκολίες για να κινητοποιήσει τους Βρετανούς, που δεν έχουν πειστεί στο ελάχιστο για τον επείγοντα χαρακτήρα της ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως αναφέρουν στο σημερινό τους φύλλο οι Financial Times.

    Για περισσότερους από πέντε χιλιάδες τραυματίες κάνει λόγο το Ιράκ

    Την περασμένη Τρίτη ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, Ρολάν Ουγκενέν-Μπενζαμέν επισκέφθηκε νοσοκομείο στη Χίλα και "εξεπλάγη από τον μεγάλο αριθμό των απωλειών μεταξύ των αμάχων". "Υπάρχουν πτώματα επί πτωμάτων, σχεδόν διαμελισμένα από τη βία των εκρήξεων", τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας "ήταν ένα τρομακτικό θέαμα".

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επίσης προειδοποίησε πως ο αριθμός των αμάχων που τραυματίζονται κατά τους βομβαρδισμούς και τις μάχες αυξάνεται διαρκώς.

    Μολονότι οι αριθμοί δεν μπορούν να διασταυρωθούν, το Ιράκ ισχυρίζεται πως 1.252 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη τις επίθεσης, στις 20 Μαρτίου, και άλλοι 5.100 έχουν τραυματισθεί.

    Ο βρετανικός Ερυθρός Σταυρός μετά βίας μπορεί και συγκεντρώνει κάποια χρήματα για το Ιράκ

    Δέκα ημέρες μετά την έναρξη της διαφημιστικής εκστρατείας του, ο Ερυθρός Σταυρός δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει παρά 150,000 λίρες (περίπου 225,000 ευρώ), ένα αποτέλεσμα που πόρρω απέχει από τον στόχο της συγκέντρωσης 3 εκατ. λιρών που είχαν θέσει οι επικεφαλής του, όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα.

    Μία παρόμοια έκκληση στις αρχές του πολέμου στο Αφγανιστάν στα τέλη του 2001 είχε επιτρέψει στον βρετανικό Ερυθρό Σταυρό να συγκεντρώσει 250,000 λίρες.

    "Ο κόσμος μας απαντά πως θα προτιμούσε τα χρήματα να πάνε στους Βρετανούς στρατιώτες κι όχι στους Ιρακινούς", εξηγεί στην εφημερίδα ο υπεύθυνος της συγκέντρωσης χρηματικών πόρων του βρετανικού Ερυθρού Σταυρού, Λιούις Κόφλιν.

    Σύμφωνα με τον ίδιο η επικοινωνιακή κάλυψη του πολέμου στο Ιράκ έχει προκαλέσει σύγχυση στην κοινή γνώμη, καθώς εστιάζεται περισσότερο στην διάθεση της ανθρωπιστικής βοήθειας από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς στρατιώτες, παρά στον ρόλο των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    [18] Έκκληση Γάλλου ΥΠΕΞ για ενότητα διεθνούς κοινότητας

    5/4/2003 3:51:00 πμ

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν, δήλωσε σήμερα το βράδυ στη Ρώμη πως είναι ''καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε την ενότητα της διεθνούς κοινότητας'', που έχει διχαστεί για τον πόλεμο στο Ιράκ. ''Ο πόλεμος στο Ιράκ είναι τραγικός, όμως πιστεύω πως έγινε ό,τι ήταν δυνατό για να αποφευχθεί. Τώρα είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε την ενότητα της διεθνούς κοινότητας'', δήλωσε ο ντε Βιλπέν μετά τη συνάντησή του στη Φαρνεσίνα με τον ιταλό ομόλογό του, Φράνκο Φρατίνι. ''Πέρα από την ενότητα, έχουμε την ευθύνη να αντιμετωπίσουμε την καθημερινή επείγουσα ανάγκη, ιδίως στον ανθρωπιστικό τομέα. Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε αυτή η βοήθεια να μπορεί να αποσταλεί. Είναι ένα καθήκον βοήθειας για τη διεθνή κοινότητα'', συνέχισε ο γάλλος υπουργός.

    Σημαντικός ο ρόλος του ΟΗΕ στην ανοικοδόμηση του Ιράκ

    ''Ο ΟΗΕ πρέπει να παίξει έναν κεντρικό ρόλο στην πολιτική και οικονομική ανοικοδόμηση του Ιράκ, αφού διασφαλιστεί η κατάσταση επί του εδάφους όπου οι δυνάμεις που είναι παρούσες έχουν μία ιδιαίτερη ευθύνη'', δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, που εμφανίστηκε επίσης να ανησυχεί ''για τον αυξανόμενο κίνδυνο μιας ρήξης με τον αραβικό κόσμο''.

    Ο Φρατίνι επέμεινε επίσης από την πλευρά του στο ''σημαντικό ρόλο'' που θα πρέπει να διαδραματίσει ο ΟΗΕ ''όχι μόνο στη φάση της επείγουσας ανάγκης σε ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά ακόμη περισσότερο στην ανοικοδόμηση, έτσι ώστε το Ιράκ να μπορέσει να αποδοθεί στον ιρακινό λαό''.

    ''Και η Ευρώπη οφείλει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο'', πρόσθεσε.

    [19] Για φόνους συναδέλφων του κατηγορείται Αμερικανός στρατιώτης

    5/4/2003 3:12:00 πμ

    Για δύο φόνους εκ προμελέτης κατηγορείται ο Αμερικανός στρατιώτης που είχε εκτοξεύσει χειροβομβίδες εναντίον συναδέλφων του σε στρατόπεδο στο Κουβέιτ, όπως ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο ο αμερικανικός στρατός. Σε βάρος του λοχία Χασάν Ακμπαρ, 32 ετών, της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας του Φορτ Κάμπελ, ασκήθηκε δίωξη στις 25 Μαρτίου με τις κατηγορίες της δολοφονίας, απόπειρας δολοφονίας, του εμπρησμού και της απειθαρχίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Φορτ Κάμπελ.

    [20] Μακεδονικός-Αρης: 86-92

    5/4/2003

    Ο Αρης προκρίθηκε την Παρασκευή στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ, αφού στον ημιτελικό του φάιναλ φορ της διοργάνωσης, που διεξάγεται στο κλειστό της Νεάπολης Λάρισας, νίκησε 92-86 τον Μακεδονικό, ο οποίος στο ημίχρονο προηγήθηκε με 52-38. Τα δεκάλεπτα: 30-22, 52-38, 68-69, 86-92. Στον τελικό του Σαββάτου (19.00) ο Αρης θα αντιμετωπίσει τον νικητή του άλλου ημιτελικού (Παναθηναϊκός-Ηράκλειο), ενώ νωρίτερα (16.30) ο Μακεδονικός θα παίξει με τον ηττημένο για την 3η θέση.

    Περιγραφή του αγώνα

    Το χαρακτηριστικό των πρώτων λεπτών της αναμέτρησης ήταν οι σκληρές άμυνες, κάτι που δικαιολογείται από την σπουδαιότητα του αγώνα. Το γεγονός αυτό, όμως, δεν εμπόδισε τον Μακεδονικό να πάρει από την αρχή το προβάδισμα στο σκορ, στηριζόμενος επιθετικά στους Δέσπο (8π.) και Αβλίγιας (7π.)- ξεκίνησε βασικός, προκειμένου να "εξουδετερώσει" τον Σόλομον. Οι "πράσινοι" προηγήθηκαν στα μισά της πρώτης περιόδου με 11-8 και 15-12, για να φτάσουν λίγο αργότερα στο +7 (26-19).

    Η ομάδα του Σβι Σερφ προηγήθηκε με οκτώ πόντους στο 10΄ (30-22), ενώ στην συνέχεια ανέβασε την διαφορά σε διψήφια νούμερα. Λίγο μετά την έναρξη της δεύτερης περιόδου ο Μακεδονικός προηγήθηκε με 34-24, ενώ στα μισά του δεκαλέπτου η διαφορά έφτασε στους 14 πόντους (43-29). Στο 18΄ ο Μακεδονικός "εκτόξευσε" το προβάδισμά του πάνω από τους 20 πόντους (50-29), εκμεταλλευόμενος τον πολύ κακό Ουίλι Σόλομον (0/9 σουτ εντός πεδιάς). Σε εκείνο το σημείο ο Αρης προσπάθησε να αντιδράσει και, στηριζόμενος στο Νικολαϊδη, μείωσε σε 50-38, για να κλείσει το ημίχρονο με 52-38 υπέρ του Μακεδονικού.

    Η "αντεπίθεση" του Αρη συνεχίστηκε και στο τρίτο δεκάλεπτο. Με "μπροστάρη" τον Νικολαϊδη και τον Σόλομον να "ξυπνάει", η ομάδα του Βαγγέλη Αλεξανδρή μείωσε αρχικά σε 58-50. Η βελτίωση της άμυνας των "κιτρινόμαυρων" και η επιθετική άνοδος του Σόλομον έδωσαν τη δυνατότητα στον Αρη να ισοφαρίσει σε 64-64, χάρη σε καλάθι του Αμερικανού γκαρντ (15π.).

    Μάλιστα, ο Αρης δεν. . . αρκέστηκε μόνο στην ισοφάριση, αλλά έκλεισε το τρίτο δεκάλεπτο προηγούμενος με ένα πόντο (68-69). Ο Μακεδονικός προσπάθησε να αντιδράσει και πήρε μια διαφορά τεσσάρων πόντων (75-71), αλλά οι Σόλομον και Νικολαϊδης έδωσαν ξανά την πρωτοπορία στον Αρη με 82-77.

    Οι "πράσινοι" μείωσαν σε 85-82, ωστόσο το τρίποντο που σημείωσε ο Σόλομον (88-82) έβαλε τέλος στις ελπίδες του Μακεδονικού για τη νίκη, την οποία πήρε ο Αρης με το τελικό 92-86.

    Οι συνθέσεις

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Χαρτ 8, Μπεχλιβάνης, Χαντλόγκτεν 18, Παπανικολάου 9 (2), Αβλίγιας 7 (1), Νέντιτς, Λιαδέλης 23, Κολώκας 4, Δέσπος 11, Παπαϊωακείμ 6.

    ΑΡΗΣ: Σόλομον 24 (5), Γκρέγκοβ, Ραϊσεβιτς 3, Λάππας 1, Νικολαϊδης 34 (3), Χαριτόπουλος, Γκαγκαλούδης 1, Αγγέλοφ, Λικχολίτοφ 4, Στακ 9, Γκργκατ 16.

    [21] Θεατρικό βασισμένο σε ποιήματα του Ελύτη

    5/4/2003 2:55:00 πμ

    Βασισμένη σε ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη από τη συλλογή ''Ημερολόγιο ενός αθέατου Απρίλη'' είναι η παράσταση ''Κινούμενη Λέξη'' της Αθηνάς Χατζηγιαννάκη που παρουσιάζεται στο Θέατρο Κάτια Δάνδουλάκη στις 14 και 15 Μαΐου στα πλαίσια του Μήνα Χορού. ''Τα ποιήματα ισοδυναμούν με μικρούς ζωγραφικούς πίνακες. Οπότε έτσι τα μεταχειρίστηκα στην ''κινούμενη λέξη'', σαν ζωγραφιές, καθ' ότι προέρχομαι από τον εικαστικό χώρο, μόνο που για χρώματα και πινέλα χρησιμοποίησα το βίντεο, ήχους, μουσική, τραγούδι και κίνηση-χορό. Κινούμενες εικόνες λοιπόν, που πηγάζουν μέσα από τις λέξεις του Ελύτη,'' λέει η Αθηνά Χατζηγιαννάκη. Η παράσταση, πέρα από την απαγγελία των ποιημάτων που ακούγονται κατά την διάρκεια της και αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης μουσικής σύνθεσης από ήχους όπως το οπερετικό τραγούδι, χρησιμοποιεί την τεχνική του video art αλλά και παράλληλα την ανθρώπινη παρουσία για να συνδέσει την παρουσία και δράση επί σκηνής με την αντίστοιχη παρουσία και δράση πάνω στο πανί.

    Αθηνά Χατζηγιαννάκη: Πειραματίζεται και εντυπωσιάζει

    Η ''Κινούμενη Λέξη'' έχει παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Θεάτρου του Εδιμβούργου τον Αύγουστο του 2002 αποσπώντας ενδιαφέρουσες κριτικές καθώς και πιο πρόσφατα στο Δημοτικό θέατρο της Μυτιλήνης στη Λέσβο υπό την αιγίδα του Παγγεραγωτικού συλλόγου και την χορηγία και υποστήριξη του Υπουργείου Αιγαίου.

    Το βίντεο που χρησιμοποιείται ως background στην παράσταση έχει προβληθεί αυτόνομα στο Φεστιβάλ Medi@terra τον Νοέμβριο του 2002. Η Αθηνά Χατζηγιαννάκη έχει έντονη δραστηριότητα στο χώρο της τέχνης και του θεάτρου και πειραματίζεται με το θέατρο, τον χορό, την μουσική, το κουκλοθέατρο, τις βιντεοπροβολές. Είναι επίσης δημιουργός των mobiles, ''ηθοποιοί'', ανθρωποειδείς φιγούρες που κινούνται ηλεκτρικά η ηλεκτρονικά και φτιάχτηκαν από παλιές μηχανές και εγκαταλειμμένα υλικά.

    Η ''Κινούμενη Λέξη'' είναι η τελευταία της θεατρική δημιουργία.

    [22] Εικαστικό αφιέρωμα στο νομό Ιωαννίνων

    5/4/2003 1:24:00 πμ

    Με "πρόφαση" ένα εικαστικό αφιέρωμα στο νομό Ιωαννίνων, 51 νέοι καλλιτέχνες απ όλη την Ελλάδα ηλικίας 30 έως 50 ετών προσεγγίζουν την παράδοση με σύγχρονα εικαστικά μέσα στη μεγάλη έκθεση με τίτλο "Διαγράφοντας το σήμερα, το αύριο, το χθες" που εγκαινίασε απόψε στις εγκαταστάσεις του το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Στην έκθεση που εγκαινίασε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, συνυπάρχουν έργα γλυπτικής, αφηρημένης και γεωμετρικής ζωγραφικής, εγκαταστάσεις, βίντεο, φωτεινά κουτιά, επιτοίχια έργα, ανάγλυφα και φωτογραφίες.

    Μια παραγωγή της Πινακοθήκης Αβέρωφ- Ως τις 25 Μαΐου

    Η έκθεση αποτελεί παραγωγή της Πινακοθήκης Αβέρωφ του Μετσόβου (όπου και πρωτοεκτέθηκε τον περασμένο Ιούνιο) σε συνεργασία με τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, ενώ η ανάπτυξη της στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης γίνεται με την υποστήριξη του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού πολιτισμού- Επικράτεια Πολιτισμού.

    Την έκθεση που θα διαρκέσει ως τις 25 Μαΐου, συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος 221 σελίδων με έγχρωμες αναπαραγωγές έργων και εκτενή κείμενα.

    [23] Πτώση των γεννήσεων αλλά και της βρεφικής θνησιμότητας

    5/4/2003 11:14:00 πμ

    Μείωση του ελληνικού πληθυσμού κατά 2.000.000 μέσα στα 15 επόμενα χρόνια προβλέπουν οι ειδικοί στην περίπτωση που συνεχισθεί ο ίδιος "ρυθμός γεννήσεων". Ο δείκτης γεννητικότητας στην Ελλάδα έχει πέσει στο 1,3 παιδιά ανά ζευγάρι, ενώ την ίδια στιγμή στη γειτονική Τουρκία έχει φτάσει τα 4,7 παιδιά. Παρ' όλα αυτά, σημαντική μείωση έχει σημειώσει η βρεφική θνησιμότητα, ενώ σημαντική είναι η αύξηση της επιβίωσης των πρόωρων και προβληματικών νεογνών. Τα στοιχεία αυτά, καθώς και οι νέες μέθοδοι της νεογνολογίας και της εμβρυομητρικής ιατρικής θα παρουσιαστούν στο 12ο Πανελλήνιο και 8ο Ελληνοτουρκικό συνέδριο Περιγεννητικής Ιατρικής, που πραγματοποιείται από την Τετάρτη έως και την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

    Όπως επισήμανε, ο καθηγητής Νεογνολογίας του ΑΠΘ, Γ.Κρεμενόπουλος, έρευνα της EUROSTAT δείχνει ότι στην Ελλάδα η θνησιμότητα έχει μειωθεί σημαντικά και κυμαίνεται στο 10,1%, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία αγγίζει το 11,5%. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι μεγάλο ποσοστό των παιδιών που γεννιούνται στα νοσοκομεία της Ελλάδας έχουν αλλοδαπές μητέρες.

    Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του 2000 στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης από τους 3.500 τοκετούς που καταγράφηκαν, το 27% αφορούσε σε αλλοδαπές μητέρες.

    Στη διάρκεια του συνεδρίου, ο καθηγητής γυναικολογίας στο Kings College, Κύπρος Νικολαΐδης, θα παρουσιάσει νέα επιστημονική μέθοδο, με την οποία μπορεί να διαγνωστεί το ενδεχόμενο πρόωρου τοκετού. Η μέθοδος που ανέπτυξε ο διεθνούς φήμης Έλληνας γιατρός μαζί με την επιστημονική του ομάδα βασίζεται σε υπερηχογραφική μέτρηση του μήκους του τραχήλου στην 22η εβδομάδα της κύησης.

    [24] Αυστηρά μέτρα διεθνώς για την άτυπη πνευμονία

    5/4/2003 9:42:00 πμ

    Σε επιφυλακή παραμένουν οι υπηρεσίες υγείας της Ελλάδας για την άτυπη πνευμονία που ξεκίνησε από χώρες της Απω Ανατολής, ενώ την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι στη χώρα μας δεν έχει εντοπιστεί προς το παρόν ύποπτο κρούσμα. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν προσβληθεί από άτυπη πνευμονία και 83 από αυτούς πέθαναν. Συναγερμός και στις ΗΠΑ: Ο Τζορτζ Μπους έδωσε το πράσινο φως στις υγειονομικές υπηρεσίες να υιοθετήσουν μέτρα για την υποχρεωτική απομόνωση των ατόμων που έχουν προσβληθεί από άτυπη πνευμονία.

    ΗΠΑ: Mε προεδρικό διάταγμα απομονώνονται οι ασθενείς

    Το προεδρικό διάταγμα που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Λευκό Οίκο επιτρέπει στο υπουργείο Υγείας να καθορίσει πότε θα χρειαστεί να ληφθεί ένα τέτοιο μέτρο προκειμένου να αναχαιτιστεί η επιδημία που μέχρι στιγμής έχει πλήξει 115 ανθρώπους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Ατλάντα.

    Το υπουργείο Υγείας "μας ενημέρωσε ότι δεν σκέφτεται να καταφύγει σε αυτό το μέτρο προς το παρόν" διευκρίνισε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

    Με το διάταγμα αυτό η άτυπη πνευμονία ή οξύ αναπνευστικό σύνδρομο προστίθεται στον κατάλογο μιας σειράς άλλων ασθενειών, όπως η χολέρα, η πανώλη, η ευλογιά, ο κίτρινος πυρετός και ο ιός Εμπολα και δίνεται έτσι η δυνατότητα στις υγειονομικές υπηρεσίες "να συλλαμβάνουν, κρατούν ή να αφήνουν ελεύθερους" τους ασθενείς προκειμένου να προληφθεί η εισαγωγή, η μετάδοση και η διασπορά της ασθένειας.

    Σε εγρήγορση οι πολίτες και οι Αρχές της Ελλάδας

    Σε όλα τα διεθνή αεροδρόμια της Ελλάδας έχουν ληφθεί μέτρα για την ενημέρωση των ταξιδιωτών που έρχονται από τις προσβεβλημένες περιοχές, ώστε να είναι σε εγρήγορση για την εμφάνιση ύποπτων συμπτωμάτων σε διάστημα 10 ημερών από την επιστροφή τους.

    Ενδείξεις για την άτυπη πνευμονία είναι:

    - ο πυρετός πάνω από 38 βαθμούς,

    - ο βήχας

    - και η δύσπνοια.

    Εάν κάποιοι παρουσιάσουν κάποια από τα συμπτώματα, πρέπει αμέσως να προσφύγουν στον γιατρό.

    Συναγερμός σε όλον τον κόσμο

    Η λίστα των κρουσμάτων αλλά και των νεκρών από την άτυπη πνευμονία κάθε μέρα μεγαλώνει.

    Στη Σιγκαπούρη, μία 29χρονη γυναίκα πέθανε την Παρασκευή από την ασθένεια, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους έξι.

    Οι Αρχές στην Κίνα ανακοίνωσαν πως εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της νόσου στη Σανγκάη.

    Στη Ρωσία, οι υγειονομικές Αρχές ανακοίνωσαν πως εντοπίστηκε πιθανό κρούσμα της άτυπης πνευμονίας. Ο ασθενής έφτασε με αεροπλάνο από την Κίνα στο Βλαδιβοστόκ.

    Στο Χονγκ Κονγκ οι αξιωματούχοι των υγειονομικών υπηρεσιών υποστηρίζουν ότι έχει σταθεροποιηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων. Οι πτήσεις από και προς το Χονγκ Κονγκ έχουν μειωθεί κατά 13% ενώ οι ακυρώσεις έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο.

    Αλλες χώρες, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν κρούσματα του ιού είναι η Ιαπωνία, η Αυστραλία και το Βιετνάμ.

    Στο μεταξύ, το ιπτάμενο προσωπικό ενός αεροσκάφους της νοτιοκορεάτικης εταιρείας KAL τέθηκε σε κατ΄ οίκον καραντίνα έπειτα από μία πτήση από το Πεκίνο στο Σεούλ, με την οποία ταξίδεψε ως επιβάτης ένας Ταϊβανέζος με συμπτώματα της άτυπης πνευμονίας, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας.

    Μέχρι στιγμής η Νότιος Κορέα δεν έχει πληγεί από τη μεταδοτική ασθένεια, όμως οι αρχές της πιστεύουν πως η καλοτυχία της χώρας δεν θα κρατήσει για πολύ.

    Ο Ταϊβανέζος ασθενής είχε επιβιβασθεί στην πτήση Πεκίνο-Σεούλ της KAL στις 28 Μαρτίου και συνέχισε το ταξίδι του με πτήση των Ταϊλανδικών Αερογραμμών για να επιστρέψει στην Ταϊπέι.

    Οι νοτιοκορεατικές υγειονομικές αρχές συνεχίζουν τους ελέγχους τους στους 169 από τους 188 επιβάτες της πτήσης αυτής, οι οποίοι έως σήμερα δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα της άτυπης πνευμονίας, τονίζουν οι ίδιες πηγές. Για τους υπολοίπους επιβάτες της πτήσης έχει εκδοθεί από την Παρασκευή ανακοινωθέν ότι αναζητούνται για ελέγχους.

    [25] Λάθος... Βαγδάτη ''βομβαρδίζεται'' με e-mails

    5/4/2003 11:04:00 πμ

    Η ιστοσελίδα μιας μικρής πόλης της Αυστραλίας με το όνομα "Βαγδάτη" βομβαρδίζεται καθημερινά από χρήστες του διαδικτύου που προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους πολιορκημένους κατοίκους της ιρακινής πρωτεύουσας. Από την έναρξη του πολέμου, οι επισκέψεις στην ιστοσελίδα υπερδιπλασιάστηκαν φτάνοντας τις 15.000 ημερησίως, όπως ανέφερε ο ραδιοφωνικός σταθμός ABC. Ορισμένοι μάλιστα προσφέρουν την υποστήριξη τους στο ''λαό της Βαγδάτης''. ''Πολλοί από αυτούς μας ενθαρρύνουν, μας λένε να καλύπτουμε τα κεφάλια μας και να προσέχουμε τις βόμβες'', είπε η διαχειρίστρια της ιστοσελίδας, Λορέν Μπένετ. "Εγώ απλώς τους λέω ότι βρισκόμαστε στην Τασμανία της Αυστραλίας, τους ευχαριστούμε για τις συμβουλές τους και ελπίζουμε να είναι όλοι καλά''.

    [26] Σε διαθεσιμότητα γιατί δεν ξεκρέμασαν αντιπολεμικά σκίτσα των μαθητών τους

    5/4/2003 2:28:00 πμ

    Δύο καθηγητές σε λύκειο του Νέου Μεξικού (νοτιοδυτικές Πολιτείες) τέθηκαν σε διαθεσιμότητα γιατί αρνήθηκαν να ξεκρεμάσουν από τους τοίχους των αιθουσών όπου δίδασκαν, σκίτσα των μαθητών τους με θέμα τον πόλεμο στο Ιράκ, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές σχολικές Αρχές. Ο Αλεν Κούπερ, καθηγητής Αγγλικών στο λύκειο Χάιλαντ του Αλμπουρκερκ επέστρεψε στα καθήκοντά του ύστερα από μια ημέρα που είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα. Τον επέπληξαν για μια πινακίδα που έφτιαξε Αφγανός μαθητής πάνω στην οποία ήταν γραμμένη η φράση ''Οχι στον πόλεμο κ. Κούπερ''. Η τάξη του Τζέφρι Μπάρετ, καθηγητή της Ιστορίας, είχε κάνει ένα συλλογικό πανό που είχε γραμμένα μηνύματα υπέρ και κατά του πολέμου.

    ''Δεν σεβάστηκαν τους κανονισμούς του σχολείου''

    ''Τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για ανυπακοή, καθώς αρνήθηκαν να ξεκρεμάσουν τα πανό και δεν σεβάστηκαν τους κανονισμούς του σχολείου όσον αφορά επίμαχα θέματα για τα οποία υπάρχουν αντιφατικές γνώμες'', είπε ο Ρίγκο Τσάβες, εκπρόσωπος των τοπικών σχολικών Αρχών.

    ''Μπορούμε να αναρτούμε πανό στη διάρκεια μιας συζήτησης αλλά όταν αυτή τελειώνει, πρέπει τα πανό να ξεκρεμιούνται από τους τοίχους'', πρόσθεσε.

    Οσο για τη διεύθυνση του λυκείου Χάιλαντ, αρνήθηκε να σχολιάσει το συμβάν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 5 April 2003 - 9:54:14 UTC