Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επικοινωνία Πάουελ-Παπανδρέου για το Μεσανατολικό
  • [02] Αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό
  • [03] Ισχυρός σεισμός συγκλόνισε την Τουρκία
  • [04] Εκκληση για την προστασία των δημοσιογράφων
  • [05] Μελετούνται οι ρυθμίσεις του ν/σ για τον κοινωνικό διάλογο
  • [06] Μείωση παρουσίασε το ΑΕΠ στην Ελλάδα
  • [07] Εχασε ο Ολυμπιακός από τη Μπαρτσελόνα
  • [08] Ενωμένος ο Παναθηναϊκός για την Λεωφόρο
  • [09] Το ''Νίκος Γκούμας'' κατεδαφίζεται
  • [10] Ο Καναδάς υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων
  • [11] Κανένα κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στον Έβρο
  • [12] Τέλος εποχής για τα Concorde

    [01] Επικοινωνία Πάουελ-Παπανδρέου για το Μεσανατολικό

    10/4/2003 9:39:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ είχε το απόγευμα ο Γιώργος Παπανδρέου. Στη διάρκεια της συνομιλίας, που έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς, ο κ. Πάουελ μετέφερε στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε το ενδιαφέρον της αμερικανικής διοίκησης για την προώθηση λύσης στο Μεσανατολικό, καθώς ο πόλεμος στο Ιράκ τελειώνει.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε στον κ. Παπανδρέου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δώσουν μεγάλο βάρος στη διαδικασία αυτή και ότι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να υπάρξει άμεση επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρχει στενή συνεργασία με την Ε.Ε προς την κατεύθυνση αυτή στο πλαίσιο του Κουαρτέτου.

    [02] Αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό

    10/4/2003 9:16:00 μμ

    Διχογνωμία υπήρξε στη συνεδρίαση των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, κι έτσι αναβάλεται για αύριο Παρασκευή ή για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας η έγκριση νέου ψηφίσματος.

    Οι ΗΠΑ και η Βρετανία επιμένουν να παραμείνει στο προσχέδιο η αναφορά για κάλεσμα των δυο πλευρών να αποδεχτούν το σχέδιο Ανάν ως βάση για συμφωνία, ενώ η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα ζητούν να τροποποιηθεί η συγκεκριμένη παράγραφος και να τονίζεται ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στηρίζουν το σχέδιο Ανάν ως βάση διαπραγματεύσεων για συνολική λύση του Κυπριακού.

    Ντε Σότο: ''Εχει χαθεί μια μοναδική ευκαιρία''

    Ο Αλβαρο ντε Σότο, ενημέρωσε τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα αποτελέσματα της διαδικασίας, παρουσιάζοντας ουσιαστικά την έκθεση που είχε υποβάλει τη Δευτέρα ο ΓΓ του ΟΗΕ. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι "έχει χαθεί μια μοναδική ευκαιρία" για λύση του Κυπριακού, γιατί "το σχέδιο Ανάν ήταν δίκαιο", επιρρίπτοντας ευθύνες στον Ραούφ Ντενκτάς για το ναυάγιο της Χάγης.

    Ο κ. Ντε Σότο επανέλαβε τη θέση του ΓΓ ότι για να προχωρήσει η διαδικασία θα πρέπει να υπάρξει η απαιτούμενη πολιτική βούληση και από τις δυο πλευρές, λέγοντας ότι "προφανώς προς το τέλος της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, όταν θα έπρεπε να ληφθούν οι αποφάσεις, η κρίση στο Ιράκ διαγραφόταν δυσανάλογα μεγάλη, ιδιαίτερα για την Τουρκία, ώστε να μπορέσουν να ληφθούν γενναίες αποφάσεις και να ασκηθεί η απαραίτητη επιρροή, προκειμένου να υπάρξει μια διευθέτηση".

    Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ επανέλαβε να μην υπάρξει στο μέλλον επαναδιαπραγμάτευση των "βασικών αρχών ή αντισταθμιστικών ρυθμίσεων του σχεδίου", κατά την περίοδο από την εισδοχή της Κύπρου στην Ε.Ε την 16η Απριλίου μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 2004, οπότε αναμένεται να ληφθεί απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    Θέση την οποία υποστηρίζουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

    Την ίδια ώρα, οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Κύπρου καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες για να ανατρέψουν τυχόν αρνητικές εξελίξεις.

    Σημίτης: ''Καμία συζήτηση εκτός πλαισίου ΟΗΕ''

    ''Δεν δεχόμαστε συζήτηση εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ'', τονίζει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, που είχε την Τετάρτη, συνεργασία με τον Τούρκο ομόλογό του, σε μια συνάντηση όπου τέθηκαν όλα τα θέματα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων με ιδιαίτερη έμφαση στο Κυπριακό.

    Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία του για σύγκλιση πενταμερούς Συνόδου (με τη συμμετοχή, δηλαδή, της Τουρκίας, Ελλάδας, Βρετανίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων), κάτι που απερρίφθη κατηγορηματικά από τον Ελληνα πρωθυπουργό.

    Ο κ. Σημίτης παρατήρησε πως η επιμονή του Τούρκου ομολόγου του στη συγκεκριμένη πρόταση δείχνει ότι θα αναζητήσει άλλους τρόπους που θα στηρίζονται στις δικές του σκέψεις, οι οποίες, πάντως, ''είναι ασαφείς''.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε στον κ. Ερντογάν πως ''αν ο Ντενκτάς δεν αλλάξει θέση στην αντίληψη αναγνώρισης ενός κράτους, δεν μπορεί να υπάρξει λύση''.

    Ντενκτάς: ''Το σχέδιο Ανάν είναι γεμάτο παγίδες''

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς υποστηρίζει ότι το σχέδιο Ανάν "δεν μπορεί να αναθεωρηθεί και να αναβιώσει γιατί είναι γεμάτο παγίδες". Ο κ. Ντενκτάς παραπονείται ότι "έχουν ξεχαστεί οι διεθνείς συμφωνίες", για την Κύπρο και ότι "διάφορα σχέδια έχουν μπει σε εφαρμογή με σκοπό να μεταφέρουν την κυριαρχία αποκλειστικά στους Ελληνοκυπρίους".

    Σε ομιλία του στο Ιδρυμα Στρατηγικών και Κοινωνιολογικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά, ο κ. Ντενκτάς υποστήριξε πως οι ισχυρισμοί ότι το Κυπριακό εμπόδισε την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ είναι λανθασμένοι. "Αν δεν φοβηθούμε από τις απειλές της ΕΕ και υπερασπισθούμε το κράτος μας, τότε μόνο θα συζητήσουν σοβαρά μαζί μας γιατί η Κύπρος έχει ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία για την ΕΕ. Η ΕΕ δεν θέλει μια διαιρεμένη Κύπρο", είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. "Θα συνεχίσω τον αγώνα μου με την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει την Κύπρο", κατέληξε ο κ. Ντενκτάς.

    [03] Ισχυρός σεισμός συγκλόνισε την Τουρκία

    10/4/2003 5:12:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Εφιαλτικές μνήμες του παρελθόντος "ξύπνησε" η ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 4 τα ξημερώματα της Πέμπτης στα δυτικά παράλια της Τουρκίας. Περίπου 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν, όταν στον πανικό τους πήδηξαν από τα μπαλκόνια για να σωθούν. Ο σεισμός, που είχε επίκεντρο την πόλη Ούρλα, 40 χιλιόμετρα δυτικά της Σμύρνης, έγινε αισθητός και στην Σάμο, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση. Από τη δόνηση κατέρρευσαν τρία κτήρια και προκλήθηκαν καταστροφές σε άλλα, ωστόσο δεν αναφέρθηκαν ζημιές στην αρχαία πόλη της Εφέσου, που απέχει 90 χιλιόμετρα από τη Σμύρνη. Το 1967 στην ίδια περιοχή 97 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στο σεισμό των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το 1992 οι νεκροί είχαν ξεπεράσει τους 650 από το σεισμό των 6,8 βαθμών. Το 1999, χιλιάδες άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από τους δύο ισχυρούς σεισμούς, που έπληξαν τη νοτιοδυτική Τουρκία.

    [04] Εκκληση για την προστασία των δημοσιογράφων

    10/4/2003 10:23:00 μμ

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση Ραδιο-τηλεόρασης (UER), το Associated Press Television News (APTN) και το European News Exchange (ENEX) κάλεσαν τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύγκρουση στο Ιράκ, να σεβαστούν την εργασία και τη ζωή των δημοσιογράφων. Εντεκα δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της σύγκρουσης στο Ιράκ στις 20 Μαρτίου, ενώ δυο άλλοι, σύμφωνα με ανακοίνωση της UER φέρονται ως αγνοούμενοι.

    "Οι επαγγελματίες της πληροφόρησης που πέθαναν αυτές τις τελευταίες ημέρες είναι οι απαραίτητοι κρίκοι της αλυσίδας της μετάδοσης των γεγονότων και των εικόνων του πολέμου και της ειρήνης", υπογραμμίζεται στο κείμενο της έκκλησης αυτής. Πολλές φωνές υψώθηκαν πρόσφατα σε διαμαρτυρία κατά των θανάτων των δημοσιογράφων που βρίσκονται σε αποστολή στο Ιράκ, κυρίως της Ενωσης ανταποκριτών στον ΟΗΕ στη Γενεύη (Acanu), που ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν να αρχίσει μια ανεξάρτητη έρευνα.

    [05] Μελετούνται οι ρυθμίσεις του ν/σ για τον κοινωνικό διάλογο

    10/4/2003 7:47:00 μμ

    Μέχρι το καλοκαίρι θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ασφάλιση των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον κοινωνικό διάλογο. Το νομοσχέδιο για τον κοινωνικό διάλογο, το οποίο υπερψηφίστηκε από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια, παρέχει σε ιδιώτες και σε συνεταιρισμούς, τη δυνατότητα εξόφλησης καθυστερημένων εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Με το νομοσχέδιο θεσμοθετούνται δύο επιτροπές για την απασχόληση και την κοινωνική προστασία και στην πρώτη επιτροπή θα υπάγονται στο εξής τα θέματα της απελευθέρωσης του ωραρίου των καταστημάτων και του καθορισμού των αργιών.

    Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

    Το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη συνταξιοδότηση των αυτοαπασχολούμενων εφόσον θα έχουν συμπληρώσει 37 χρόνια απασχόλησης, ανεξάρτητα από την ηλικία.

    Ωστόσο, ο κ. Ρέππας διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ρύθμιση του ζητήματος της διαδοχικής ασφάλισης προς το παρόν, καθώς χρειάζεται περαιτέρω μελέτη.

    Αξίζει να αναφερθεί η ρύθμιση που προβλέπει για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών τους προς τους Οργανισμούς της κύριας ασφάλισής τους, είτε εφάπαξ (με έκπτωση 80% στα πρόσθετα τέλη και στις λοιπές επιβαρύνσεις), είτε σε 80 ισόποσες δόσεις (με αντίστοιχη έκπτωση 50%) μεγαλύτερες των 150 ευρώ μηνιαίως.

    Σημειώνεται επίσης, ότι με τροποποιήσεις που επέφερε ο κ. Ρέππας στο σώμα του νομοσχεδίου κατά τη συνεδρίαση, οι συνεταιρισμοί θα μπορούν να καταβάλλουν τις καθυστερούμενες (μέχρι 31/12/2002) εισφορές τους προς το ΤΣΕΑΠΓΣΟ, σε 80 ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις, ενώ τα ΚΤΕΛ και οι δημοτικές επιχειρήσεις και οργανισμοί που εκτελούν συγκοινωνιακό έργο, θα μπορούν να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους προς το ΙΚΑ σε 120 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

    Στο πλαίσιο αυτό, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, ζήτησαν με τροπολογίες τους να συμπεριληφθούν και οι ΟΤΑ στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου κάτι που ωστόσο, ο κ. Ρέππας απέρριψε, μεταθέτοντας τη σχετική ευθύνη στο υπουργείο Εσωτερικών.

    [06] Μείωση παρουσίασε το ΑΕΠ στην Ελλάδα

    10/4/2003 10:30:00 μμ

    Το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε κατά 0,3% στο τελευταίο τρίμηνο του 2002 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, ενώ αυξήθηκε κατά 3,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2001. Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται σε δελτίο της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκε την Πέμπτη, στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Στην ευρωζώνη το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% και στην ΕΕ κατά 0,2%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε στην ευρωζώνη κατά 0,4% και στην ΕΕ κατά 0,6% στο τελευταίο τρίμηνο του 2002. Την ίδια περίοδο, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 0,2% στην ευρωζώνη και κατά 0,5% στην Ε.Ε, ενώ οι εξαγωγές παρέμειναν αμετάβλητες στην ευρωζώνη και μειώθηκαν κατά 0,5% στην Ε.Ε.

    Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε τις προβλέψεις της σχετικά με το ΑΕΠ στην ευρωζώνη για το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτές, η μεταβολή του ΑΕΠ, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2002, στη ζώνη του ευρώ, θα κυμανθεί μεταξύ -0,2% και 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2003 και μεταξύ 0,1% και 0,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2003.

    [07] Εχασε ο Ολυμπιακός από τη Μπαρτσελόνα

    10/4/2003 11:26:00 μμ

    Για πρώτη φορά μετά από έντεκα χρόνια, το φάιναλ-φορ της Ευρωλίγκα θα διεξαχθεί χωρίς την παρουσία ελληνικής ομάδας. Στο παιχνίδι-τελικό της δεύτερης φάσης, ο Ολυμπιακός έχασε στο κλειστό του Κορυδαλλού από τη Μπαρτσελόνα με 58-55 (ημίχρονο 35-28), στο πλαίσιο της 5ης ημέρας του Ζ΄ Ομίλου. Αποτέλεσμα που στέλνει τους "μπλαουγκράνα" στο φάιναλ-φορ που θα γίνει στις 9-11 Μαΐου στην πόλη τους, όπου θα διεκδικήσουν τον πρώτο τίτλο πρωταθλητή Ευρώπης στην ιστορία τους.

    [08] Ενωμένος ο Παναθηναϊκός για την Λεωφόρο

    10/4/2003 9:10:00 μμ

    Στην πλήρη ανακατασκευή του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας θα επιμείνει ο Παναθηναϊκός, όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ, ΚΑΕ και Ερασιτέχνης. Ωστόσο, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίζεται ότι ο Παναθηναϊκός προτίθεται να συζητήσει πρόταση της πολιτείας εάν αυτή είναι ολοκληρωμένη. Όσον αφορά την λύση του Ελαιώνα οι "πράσινοι" υπογράμμισαν ότι μπορεί να υπάρξει θετική στάση αρκεί το έργο να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την πολιτεία, ενώ για το ΟΑΚΑ τόνισαν ότι συμφωνούν μόνο εφόσον γίνει επινοικίαση για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να είναι εφικτή και η εμπορική εκμετάλλευση του γηπέδου.

    Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης

    "Συνήλθαν σήμερα σε κοινή συνεδρίαση, τα προεδρεία του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΑΟ, της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ και της ΚΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, με σκοπό να εξετάσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το γήπεδο του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ.

    Διαπιστώθηκε για μία ακόμη φορά, ότι η Πολιτεία έσπευσε τέσσερις φορές να δώσει λύσεις για την ανέγερση γηπέδου του Ολυμπιακού, η τελευταία δε από τις λύσεις αυτές υλοποιείται ήδη. Αντίθετα, οι αρμόδιοι Πολιτειακοί φορείς αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να επιλύσουν το ζήτημα της έδρας του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ. Στο θέμα αυτό, όλοι οι φίλοι του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ είμαστε ενωμένοι. Απαιτούσαμε ταυτόχρονη και ισότιμη λύση με αυτήν που δόθηκε στον Ολυμπιακό. Λύση ταυτόχρονη δεν νοείται πια, λύση ισότιμη όμως μπορεί να δοθεί. Αρκεί η Πολιτεία να το θελήσει. Ανυποχώρητοι και ενωμένοι θα διεκδικήσουμε τη λύση αυτή.

    Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης, ορίστηκε τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από τους προέδρους του Παναθηναϊκού Α.Ο. κ. Αλούπη, της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κ. Φιλιππίδη και της ΚΑΕ Παναθηναϊκός κ. Π. Γιαννακόπουλο, η οποία θα αναλάβει την προώθηση και υλοποίηση του αιτήματος για λύση στο γηπεδικό ζήτημα του Παναθηναϊκού. Συντονιστής της επιτροπής θα είναι ο κ. Μπαλτάκος".

    Στο μεταξύ, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, προκειμένου να εναρμονιστεί με τις επιταγές του νέου αθλητικού νόμου σχετικά με την αναγνώριση των Συνδέσμων Φιλάθλων, ανακοίνωσε τα εξής:

    "Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός σε απάντηση της επιστολής του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γιώργου Λιάνη, εξεδήλωσε την πρόθεσή της να αναγνωρίσει τους κάτωθι συνδέσμους: Αμπελοκήπων (Mad Boys) Αργυρούπολης, Β. Προαστίων, Γκύζη, Γούβας, Γλυφάδας, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Κολωνού, Μπραχαμίου, Νίκαιας, Πατησίων, Πετραλώνων, Πανελλήνια Λέσχη Φίλων Παναθηναϊκού (ΠΑΛΕΦΙΠ), Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Χολαργού".

    [09] Το ''Νίκος Γκούμας'' κατεδαφίζεται

    10/4/2003 8:44:00 μμ

    Την άδεια κατεδάφισης του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας υπέγραψε σήμερα η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, προκειμένου να αρχίσουν άμεσα τα έργα ανακατασκευής του και η Ενωση να αποκτήσει το συντομότερο δυνατό ένα σύγχρονο στάδιο Ολυμπιακών προδιαγραφών. Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ζήτησε από την ΑΕΚ να μειωθεί κατά 2.000 τετραγωνικά μέτρα ο συνολικός χώρος των κτισμάτων και ανακοίνωσε προς όλους τους ενδιαφερόμενους ότι θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, όπως αυτές θα καθοριστούν από τη μελέτη του Πολυτεχνείου, οι οποίες θα συμβάλουν στη μείωση των κυκλοφοριακών προβλημάτων στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας.

    Ακόμα, το ΥΠΕΧΩΔΕ διευκρίνισε ότι διατηρεί στο ακέραιο τη συμφωνία που επετεύχθη με το υπουργείο Πολιτισμού και την ΑΕΚ ως προς το Δήμο, η οποία προβλέπει τα εξής:

    1. Χρηματοδότηση για ήπια κυκλοφοριακά έργα με βάση τις προτάσεις της κυκλοφοριακής μελέτης του καθ. Φρατζεσκάκη (κάλυψη δαπάνης από το Πρόγραμμα Ολυμπιακής Προετοιμασίας μέχρι του ποσού των 500.000 -700.000 ευρώ).

    2. Κατασκευή υπογείου χώρου στάθμευσης για τις ανάγκες των οχημάτων του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας πίσω από το πέταλο της θύρας 21 (με δαπάνες της ΑΕΚ).

    3. Διαμόρφωση πεζόδρομων στο Αλσος και ανάπλαση της έκτασης των δύο στρεμμάτων που παραχωρούνται στην ΑΕΚ (με δαπάνες της Ενωσης).

    4. Χρήση των κλειστών εγκαταστάσεων που κατασκευάζονται από τα ερασιτεχνικά σωματεία της Ν. Φιλαδέλφειας.

    5. Προνομιακή χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων του νέου σταδίου από τη νεολαία του Δήμου.

    6. Αξιοποίηση εμπορικών χρήσεων νέου σταδίου.

    7. Προγράμματα Αττική 2004, ύψους 586.000 ευρώ για την ανακαίνιση του Γυμναστηρίου Ιωνικού (κάλυψη δαπάνης από το Πρόγραμμα αθλητικών υποδομών της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων).

    Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας εκφράζει την αντίθεσή του στην τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της Νέας Φιλαδέλφειας, προκειμένου να κατασκευαστεί το νέο στάδιο της ΑΕΚ και ζητεί από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού να επανεξετάσουν τη σκοπιμότητα.

    [10] Ο Καναδάς υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων

    10/4/2003 9:43:00 μμ

    Με πρόταση του -ελληνικής καταγωγής- βουλευτή Τζον Κάνη υιοθετήθηκε στο καναδικό κοινοβούλιο ψήφισμα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα. Σύμφωνα με το ψήφισμα, που αποτελεί νίκη της ελληνοκαναδικής ομογένειας, η κυβέρνηση του Καναδά θα πρέπει να ζητήσει επίσημα από τη Μ. Βρετανία να επιστρέψει στην κοιτίδα τους πριν απο την Ολυμπιάδα του 2004, τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, που "αποτελούν μοναδικό και αναπόσπαστο μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς".

    Ενθερμη οπαδός της επιστροφής των Μαρμάρων είναι η υπουργός Εθνικής Κληρονομιάς του Καναδά Σίλα Κοπς, η οποία, σε πρόσφατη τελετή της ΑΧΕΠΑ στην Οτάβα, είπε ότι θα χαρεί όταν δει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Αθήνα.

    Η γ' αντιπρόεδρος της Βουλής, Ελένη Μπακοπάνου, που προήδρευε στη συνεδρίαση κατά την οποία υιοθετήθηκε το ψήφισμα, ευχαρίστησε τη βουλευτή Σίρλεϊ Κοπς και το γερουσιαστή Τζον Κάνη για τη συμπαράστασή τους στον αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα.

    Επίσης, ευχαρίστησε και την ελληνική παροικία του Μόντρεαλ που υπέγραψε -κατά χιλιάδες- το αίτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, το οποίο κατατέθηκε στο καναδικό Κοινοβούλιο από όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας.

    [11] Κανένα κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στον Έβρο

    10/4/2003 10:06:00 μμ

    Αρνητικό ως προς την ύπαρξη της ασθένειας Κρόιτζφελντ-Γιάκομπ βρέθηκε το δείγμα της αγελάδας που είχε σφαχτεί στις 27 Φεβρουαρίου στον Έβρο και είχε θεωρηθεί ύποπτη για τη νόσο των "τρελών αγελάδων". Το αποτέλεσμα αυτό ανακοινώθηκε το βράδυ της Πέμπτης από το Ειδικό Επιστημονικό Ερευνητικό Κέντρο της Μεγάλης Βρετανίας, όπου μετά από όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και ελέγχους, απεδείχθη ότι το ζώο δεν είχε προσβληθεί από τη νόσο της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας.

    [12] Τέλος εποχής για τα Concorde

    10/4/2003 8:20:00 μμ

    Η αντίστροφη μέτρηση για τα πολυτελή υπερηχητικά αεροσκάφη τύπου Concorde, ξεκίνησε. Σε κοινή τους ανακοίνωση, η British Airways, και η Air France, δηλώνουν ότι θα αποσύρουν από την ενεργό δράση, το στόλο υπερηχητικών αεροσκαφών τύπου Concorde στα τέλη του 2003. Οι δυο αεροπορικές εταιρείες, έκαναν εντατικές προσπάθειες προκειμένου να τα καταστήσουν ασφαλέστερα, μετά από το τραγικό περιστατικό πτώσης του Concorde το 2000 στη Γαλλία.

    Παρελθόν μετά από 27 χρόνια στον αέρα

    Ωστόσο, παρά τις τεχνικές τροποποιήσεις που έκαναν στις δεξαμενές καυσίμων και το σύστημα τροχών, για να τα κάνουν ασφαλέστερα, η British Airways είχε ήδη αποφασίσει να διακόψει τα δρομολόγια λόγω έλλειψης πληρότητας στις πτήσεις αυτές.

    Την απόφαση των δυο εταιρειών, επέτεινε η διεθνής οικονομική ύφεση και η περαιτέρω μείωση της επιβατικής κίνησης μετά την 11/9.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 10 April 2003 - 20:54:12 UTC