Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Κύπρο για συνομιλίες ο Τόμας Γουέστον
  • [02] Kλειστή η Αθηνών-Λαμίας στον κόμβο Καπανδριτίου
  • [03] ''Ναι'' στην Ε.Ε. λένε οι Ούγγροι
  • [04] Νεκροί από έκρηξη δεξαμενής αζώτου κοντά στη Νάπολη
  • [05] Για απομάκρυνση των εβραϊκών οικισμών κάνει λόγο ο Σαρόν
  • [06] Κολομβία: Ο στρατός της Βενεζουέλας βοηθά τους αντάρτες;
  • [07] Ανεξέλεγκτη κατάσταση- Φόβος εμφυλίου
  • [08] Σαρόν: Πιθανότητα συμφωνίας με Παλαιστινίους μετά το Ιράκ
  • [09] Σε Μ. Ανατολή και Κόλπο οι επικεφαλής του βρετανικού ΥΠΕΞ
  • [10] Τελεσίγραφο στον ηγέτη των Σιιτών να εγκαταλείψει το Ιράκ
  • [11] Σύριος ήταν ο ένοπλος που σκότωσε Αμερικανό πεζοναύτη;
  • [12] Τρεις μαλαισιανοί δημοσιογράφοι απήχθησαν στη Βαγδάτη
  • [13] Νέα απόφαση του ΟΗΕ θέλουν οι πλουσιότερες χώρες

    [01] Στην Κύπρο για συνομιλίες ο Τόμας Γουέστον

    13/4/2003 11:46:00 πμ

    Στην Κύπρο αναμένεται να φθάσει την Κυριακή το απόγευμα ο ειδικός συντονιστής στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον για συνομιλίες με την Κυβέρνηση και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς Ο κ. Γουέστον θα έχει τη Δευτέρα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο με τον οποίο θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, το κείμενο του προσχεδίου ψηφίσματος που έχει ετοιμασθεί για να εγκριθεί τη Δευτέρα από το Συμβούλιο Ασφαλείας και τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Ο κ. Παπαδόπουλος αναμένεται να επαναλάβει στον Αμερικανό επίσημο ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά θεωρεί πως το σχέδιο Ανάν περιέχει χρήσιμα στοιχεία. Με τις κατάλληλες διευκρινίσεις, τροποποιήσεις και με την πληρέστερη συμμόρφωσή του προς το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο το σχέδιο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω διαπραγμάτευση, θα πει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κύπρου.

    [02] Kλειστή η Αθηνών-Λαμίας στον κόμβο Καπανδριτίου

    13/4/2003 11:27:00 πμ

    Κατάληψη της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στον κόμβο Καπανδριτίου πραγματοποιούν σήμερα από τις 11 οι κάτοικοι των περιοχών Αφιδνών, Καπανδριτίου, Μαλακάσας, Πολυδενδρίου, Βαρνάβα, Γραμματικού, Καλάμου και Μαρκόπουλου. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την απόφαση δημιουργίας χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στην κοινότητα Πολυδενδρίου. Από την τροχαία ανακοινώθηκε ότι αν οι συγκεντρωθέντες αποκλείσουν όλο το οδόστρωμα της εθνικής στο Καπανδρίτι ή στα διόδια Αφιδνών θα γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας από παράπλευρο δρόμο. Για το λόγο αυτό παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να κινούνται με προσοχή και να ακολουθούν τις οδηγίες των τροχονόμων.

    [03] ''Ναι'' στην Ε.Ε. λένε οι Ούγγροι

    13/4/2003 8:38:00 πμ

    O Ούγγρος πρωθυπουργός

    Peter Medgyessy

    με τον ΥΠΕΞ

    Laszlo Kovacs

    Σε ποσοστό 83% οι Ούγγροι είπαν "ναι" στην ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12/4. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος φέρεται να είναι έγκυρο, παρά το γεγονός πως η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα χαμηλή και παρέμεινε κάτω από το 50% σε αντίθεση με το υψηλό ποσοστό που προβλεπόταν σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Το γεγονός αυτό θεωρείται έμμεση ήττα της κεντροαριστερής κυβέρνησης του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέτερ Μέντγκιεσι, η οποία, στη βάση της εντατικής διαφημιστικής εκστρατείας της για την υπερψήφιση της ένταξης, υπολόγιζε με ένα ποσοστό συμμετοχής πολύ πάνω από το 50%.

    Σύμφωνα με το ουγγρικό Σύνταγμα, για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα θα πρέπει στη βάση του τελικού αποτελέσματός του να έχει αποφανθεί υπέρ της ένταξης στην ΕΕ τουλάχιστον το 25% των Ούγγρων ψηφοφόρων που ανέρχονται στα 8,1 εκατομμύρια, διαφορετικά η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με ψηφοφορία στην ουγγρική Βουλή.

    Την πεποίθησή του για την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος εξέφρασε αργά το βράδυ ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Λάσλο Κόβατς, τονίζοντας πως με το σημερινό δημοψήφισμα "η Ουγγαρία έγραψε ιστορία, ο δρόμος είναι πλέον ανοικτός, αλλά δεν θα είναι εύκολος για τη χώρα".

    Με την επιβεβαίωση του θετικού αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, η Ουγγαρία θα συνυπογράψει την ερχόμενη Τετάρτη στην Αθήνα τη Συνθήκη Προσχώρησής της στην ΕΕ. Στην ιστορική τελετή στην ελληνική πρωτεύουσα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Πέτερ Μένγκιεσι έχει προσκαλέσει να τον συνοδεύουν όλοι οι προκάτοχοί του επικεφαλής των ουγγρικών κυβερνήσεων, κάτι που αυτοί ήδη έχουν αποδεχτεί. Αναμένεται επίσης να τον συνοδεύουν τόσο ο σημερινός πρόεδρος της Ουγγαρίας Φέρεντς Μαντλ όσο και ο προκάτοχός του Αρπαντ Γκεντς, ενώ ανάλογη πρόσκληση έχει γίνει και προς τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών της χώρας.

    [04] Νεκροί από έκρηξη δεξαμενής αζώτου κοντά στη Νάπολη

    13/4/2003 11:34:00 πμ

    Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το πρωί της Κυριακής σε έκρηξη δεξαμενής αζώτου σε εταιρία παρασκευής χρωμάτων στην επαρχία της Καμπανίας (περίχωρα της Νάπολης), στη νότιο Ιταλία. Από τους τέσσερις νεκρούς οι τρεις είναι υπάλληλοι της εν λόγω εταιρίας, και ο τέταρτος ανήκει σε υπεργολαβική εταιρεία. Και τα τέσσερα θύματα εκτελούσαν εργασίες συντήρησης στη δεξαμενή, όταν εκείνη εξερράγη για λόγους που ακόμη δεν έχουν εξακριβωθεί.

    [05] Για απομάκρυνση των εβραϊκών οικισμών κάνει λόγο ο Σαρόν

    13/4/2003 11:08:00 πμ

    Πρόθυμος να απομακρύνει τους εβραϊκούς οικισμούς, προκειμένου να επιτευχθεί μία ειρήνη με τους Παλαιστινίους δηλώνει σε συνέντευξή του στο φύλλο της εφημερίδας Χααρέτζ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν. "Είναι πολύ οδυνηρό για κάθε Εβραίο και για εμένα προσωπικά", τονίζει ο Σαρόν για την πρόθεσή του. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός υπήρξε σταθερά ένας από τους διαπρυσίους υποστηρικτές της εγκατάστασης εβραϊκών οικισμών στα Κατεχόμενα εδάφη.

    "Όλη μας η ιστορία είναι συνυφασμένη με αυτούς τους τόπους: Βηθλεέμ, Σιλόχ, Μπέιτ Ελ. Γνωρίζω πως θα πρέπει να αποποιηθούμε κάποια από αυτά τα μέρη", τόνισε ο ακροδεξιός Ισραηλινός ηγέτης. "Έχω αποφασίσει να καταβάλω κάθε προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί μία ειρηνική διευθέτηση. Έχω την αίσθηση πως η ορθολογιστική αναγκαιότητα για να επιτύχουμε μία διευθέτηση υπερβαίνει τα προσωπικά μου αισθήματα", τονίζει ο Σαρόν.

    Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του γραφείου του Σαρόν οδεύει προς την Ουάσιγκτον για να διακοινώσει στην αμερικανική κυβέρνηση τις επιφυλάξεις του για τα σημεία του 'οδικού χάρτη', που προβλέπει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους έως το 2005 και την απομάκρυνση των εβραϊκών οικισμών.

    [06] Κολομβία: Ο στρατός της Βενεζουέλας βοηθά τους αντάρτες;

    13/4/2003 8:48:00 πμ

    Κολομβιανοί παραστρατιωτικοί κατηγόρησαν το στρατό της Βενεζουέλας ότι για πρώτη φορά επενέβη στη χώρα, στο πλευρό των ανταρτών των Επαναστικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC). "Οι FARC υποστηρίχθηκαν από την Εθνοφρουρά (της Βενεζουέλας), με κατάλληλα αεροπορικά και χερσαία μέσα, για να μεταφέρουν 600 αντάρτες στην περιοχή του Κατακούμπο", στη βορειοανατολική Κολομβία, αναφέρει η ακροδεξιά οργάνωση "Ενωμένη Αυτοάμυνα της Κολομβίας" (AUC) σε επιστολή της που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της στο Ιντερνετ

    Η επιστολή αυτή, που απευθύνεται στον ύπατο εκπρόσωπο για την ειρήνη, Λουίς Κάρλος Ρεστρέπο, διευκρινίζει ότι "το κολομβιανό έδαφος δέχτηκε επίθεση στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου από τις συνδυασμένες δυνάμεις των FARC και των Ενόπλων Δυνάμεων και της αεροπορίας της Βενεζουέλας" στην περιοχή του Κατακούμπο που απέχει 600 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μπογκοτά.

    [07] Ανεξέλεγκτη κατάσταση- Φόβος εμφυλίου

    13/4/2003 11:12:00 πμ

    Χαοτική παραμένει η κατάσταση στο Ιράκ, παρά τις εκκλήσεις για άμεση αποκατάσταση της τάξης. Τραγικές συνέπειες είναι οι εκτεταμένες λεηλασίες σε σπίτια ακόμη και σε νοσοκομεία της ιρακινής πρωτεύουσας, ενώ το Σάββατο παραδόθηκε στις φλόγες και η δημόσια βιβλιοθήκη. Τουλάχιστον 170.000 εκθέματα αμύθητης αξίας λεηλατήθηκαν επίσης στο αρχαιολογικό μουσείο της Βαγδάτης. Ιδιαίτερα τεταμένη είναι η κατάσταση και στο Β. Ιράκ, στο οποίο επίσης σημειώνονται λεηλασίες, ενώ ορατή είναι η πιθανότητα εμφυλίου σε πολλές περιοχές της χώρας.

    Τελευταίος στόχος το Τικρίτ- Φόβοι για εμφύλιο

    Το Τικρίτ, το οποίο φέρεται να αποτελεί το τελευταίο προπύργιο του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, βρίσκεται στο στόχαστρο των εισβολέων.

    Τηλεοπτικό συνεργείο του CNN, που μετέβαινε οδικώς στο Τικρίτ, έγινε στόχος πυρών σε σημείο ελέγχου κοντά στην πόλη, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το δίκτυο.

    Ένας ένοπλος συνοδός στο αυτοκίνητο που μετέφερε τον ανταποκριτή του CNN και το συνεργείο του, αναγκάσθηκε να απαντήσει, όμως το αυτοκίνητο συνέχισε να αποτελεί στόχο σποραδικών πυρών, την ώρα που το συνεργείο προσπαθούσε να απομακρυνθεί από την πόλη. Νωρίτερα ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου είχε αναφέρει ότι τα περίχωρα του Τικρίτ ήταν απολύτως έρημα.

    Ανοικτή αλλά όχι ασφαλής η βόρεια οδός προς την Τικρίτ", μετέδωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου

    Στη Μοσούλη τουλάχιστον 15 άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 200 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ θρησκευτικών κοινοτήτων. Να σημειωθεί ότι στην πόλη αυτή του Β. Ιράκ δεν υπάρχει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, τα νοσοκομεία δεν λειτουργούν και οι απόπειρες των Αμερικανών στρατιωτών να ελέγξουν την κατάσταση, αποβαίνουν μάταιες.

    Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ εκφράζει φόβους για εμφύλιο πόλεμο στο Ιράκ μεταξύ Σουνιτών, Σιιτών και Κούρδων, ενώ στο Κιρκούκ, συνεχίζεται η αποχώρηση των Κούρδων μαχητών που κατηγορούνται για λεηλασίες από άραβες και τουρκμένους.

    ''Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμη'' τόνισε στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του μήνυμα ο Πρόεδρος Μπους και προέβλεψε σκληρές μάχες με τους θύλακες αντίστασης του καθεστώτος.

    Πληθαίνουν οι νεκροί- Διπλή επίθεση αυτοκτονίας το Σάββατο

    Tουλάχιστον 20 ένοπλοι Iρακινοί σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη σε συγκρούσεις με Αμερικανούς πεζοναύτες στη δυτική όχθη του Τίγρη, κοντά στο ξενοδοχείο Παλαιστίνη, όπου διαμένουν ξένοι δημοσιογράφοι.

    Αμερικανοί πεζοναύτες βρήκαν 310 γιλέκα γεμάτα με εκρηκτικά για υποψήφιους βομβιστές σε τοποθεσία της Βαγδάτης που δεν αποκαλύφθηκε. Τα 160 από τα γιλέκα, περιλάμβαναν εκτός από εκρηκτικά και καρφιά ώστε να είναι πιο φονικά, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης από το Κατάρ

    Διπλή επίθεση αυτοκτονίας κατά Αμερικανών πεζοναυτών σημειώθηκε το Σάββατο στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα τέσσερις Αμερικανοί να τραυματιστούν και να σκοτωθούν οι δύο βομβιστές.

    Τέλος, Αμερικανοί πεζοναύτες ανέλαβαν, τον έλεγχο της πόλης Κουτ στο ανατολικό Ιράκ, γεγονός που τους επιτρέπει να ανοίξουν μία νέα δίοδο για τον εφοδιασμό της Βαγδάτης από το νότο, μετέδωσε ανταποκριτής του BBC.

    Καταστρέφεται η πολιτιστική κληρονομιά

    Στο έλεος των λεηλασιών βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι αρχαιολογικοί και πολιτιστικοί θησαυροί του Ιράκ. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βαγδάτης, στο οποίο φυλάσσονταν θησαυροί ηλικίας χιλιάδων χρόνων, χρονολογούμενοι στην αυγή του πολιτισμού της Μεσοποταμίας, έχει λεηλατηθεί, όπως ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος.

    Σύμφωνα με αξιωματούχο του Ερυθρού Σταυρού, οι Αμερικανοί στρατιώτες στην Βαγδάτη προσπαθούν να προστατεύσουν τις εγκαταστάσεις ύδρευσης και ένα κεντρικό νοσοκομείο.

    Σύμφωνα με το Ρόιτερ, λεηλατήθηκε και η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Μοσούλης όπου φυλάσσονται σπανιότατα έγγραφα.

    Το Σάββατο, μετά από έκκληση των αμερικανο-βρετανων, έκαναν την επανεμφάνισή τους στην πόλη Ιρακινοί αστυνομικοί με πολιτικά , προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον περιορισμό των λεηλασιών.

    [08] Σαρόν: Πιθανότητα συμφωνίας με Παλαιστινίους μετά το Ιράκ

    13/4/2003 10:29:00 πμ

    "Ευκαιρία για να επιτύχουμε μία συμφωνία με τους Παλαιστινίους, πολύ πιο γρήγορα απ' όσο πιστεύαμε" μετά τον πόλεμο στο Ιράκ εκτίμησε πως υπάρχει ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν. "Δίδεται πλέον μία ευκαιρία να φθάσουμε σε μία συμφωνία πολύ πιο γρήγορα απ' όσο πιστεύαμε" τονίζει ο Σαρόν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Χααρέτζ. "Αυτό που συνέβη στο Ιράκ προκάλεσε μία τεκτονική δόνηση στη Μέση Ανατολή, δημιουργώντας δυνατότητες για μεγάλες αλλαγές. Δίδεται πλέον μία ευκαιρία για να δημιουργηθούν διαφορετικές σχέσεις μεταξύ ημών, των αραβικών χωρών και των Παλαιστινίων", πρόσθεσε ο Σαρόν.

    ''Αλλαγή της παλαιστινιακής διοίκησης το κλειδί για συμφωνία''

    Μολαταύτα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ υπογράμμισε πως η δυνατότητα να υπάρξει μία συμφωνία εξαρτάται πρωτίστως από τους Αραβες. "Αυτό προϋποθέτει μία άλλη παλαιστινιακή διοίκηση, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, όπως επίσης και την πλήρη παύση της ενθάρρυνσης στη βία και την εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων" συμπλήρωσε ο Σαρόν.

    "Εάν υπάρξει μία τέτοια παλαιστινιακή διοίκηση που αντιλαμβάνεται τα πράγματα και εφαρμόσει τις αλλαγές με τρόπο σοβαρό, τότε η πιθανότητα για μία συμφωνία υπάρχει", δήλωσε ο Ισραηλινός ηγέτης.

    Όσον αφορά για το θέμα του παλαιστινίου πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπας (ή Αμπου Μάζεν), που προσπαθεί να συνθέσει ένα νέο κυβερνητικό σχηματισμό, ο Σαρόν περιορίσθηκε να δηλώσει πως ο "Αμπού Μάζεν κατανοεί ότι δεν μπορεί να αναγκάσει το Ισραήλ να υποχωρήσει με την τρομοκρατία".΄

    [09] Σε Μ. Ανατολή και Κόλπο οι επικεφαλής του βρετανικού ΥΠΕΞ

    13/4/2003 10:29:00 πμ

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρό αναμένεται να μεταβεί αεροπορικώς στο Μπαχρέιν σήμερα Κυριακή, πρώτο σταθμό της περιοδείας του σε κράτη του Κόλπου για διαβουλεύσεις γύρω από την ανοικοδόμηση του Ιράκ, όπως ανακοινώθηκε από το βρετανικό υπουργείο. Μετά το Μπαχρέιν, ο Στρο θα μεταβεί στο Κουβέιτ, στο Κατάρ και στη Σαουδική Αραβία, ενώ εν συνεχεία θα πετάξει για την Αθήνα, όπου θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής για τη διεύρυνση της ΕΕ. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάικ Ο'Μπράιεν από την πλευρά του σήμερα επισκέπτεται την πρωτεύουσα του Ιράν Τεχεράνη, ενώ αύριο θα μεταβεί στη Δαμασκό για συνομιλίες με την συριακή πλευρά.

    Οι Στρο και Ο' Μπράιεν θα συζητήσουν "για ένα ευρύ φάσμα διμερών θεμάτων, όπως επίσης και για το Ιράκ", τόνισε εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ.

    Ο Μάικ Ο'Μπράιεν θα αδράξει αναμφίβολα την ευκαιρία για να θίξει όποιες ανησυχίες μπορεί να έχουμε" τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος, ερωτηθείς εάν ο Ο'Μπράιεν θα μεταφέρει στη Συρία ανάλογο μήνυμα με του αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ (ο οποίος κάλεσε τη Δαμασκό να "σταματήσει να υποστηρίζει τρομοκρατικές δραστηριότητες", προειδοποιώντας την να μη γίνει το καταφύγιο φυγάδων του σανταμικού καθεστώτος).

    [10] Τελεσίγραφο στον ηγέτη των Σιιτών να εγκαταλείψει το Ιράκ

    13/4/2003 10:12:00 πμ

    Ένοπλες ριζοσπαστικές ομάδες περικύκλωσαν στη Νάτζαφ την κατοικία του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη των Σιιτών στο Ιράκ και του έδωσαν διορία 48 ωρών για να απομακρυνθεί από τη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα βοηθός του ανώτατου κληρικού. "Οπλισμένοι αλήτες και ταραχοποιοί πολιορκούν την κατοικία του Μέγα Αγιατολάχ Αλι Σιστάνι από χθες. Του είπαν πως είτε θα φύγει εντός 48 ωρών από το Ιράκ, είτε θα επιτεθούν ", τόνισε ο Αγιατολάχ Αμπουλκάσιμ Ντιμπάτζι, που έχει την έδρα του το Κουβέιτ.

    Τρομοκρατία στη Νατζάφ

    "Η τρομοκρατία κυριαρχεί στη Νάτζαφ. Έχουν διατάξει κι άλλους Αγιατολάχ να φύγουν", τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας: "Αυτή είναι η μεγαλύτερη καταστροφή για τη Νάτζαφ".

    Ο Ντιμπάτζι δήλωσε πως η κατοικία του Αλι Σιστάνι είναι περικυκλωμένη από μέλη της Τζιμάατ-ε-Σαντρ-Θάνι, μία ομάδα που καθοδηγείται από τον Μοκτάντα Σάντρ, τον 22-χρονο γιο του αειμνήστου πρώην πνευματικού ηγέτη του Ιράκ.

    [11] Σύριος ήταν ο ένοπλος που σκότωσε Αμερικανό πεζοναύτη;

    13/4/2003 7:59:00 πμ

    Ο ένοπλος που σκότωσε το Σάββατο έναν πεζοναύτη που φρουρούσε ένα νοσοκομείο στη Βαγδάτη ήταν Σύρος, όπως ανακοίνωσε αμερικανική Κεντρική Διοίκηση. Ο πεζοναύτης, του Πρώτου Εκστρατευτικού Σώματος Πεζοναυτών, βρισκόταν σε ένα σημείο ελέγχου έξω από το νοσοκομείο όταν τον πλησίασαν δύο άνδρες και ένας από τους οποίους άνοιξε πυρ και τον σκότωσε. Πεζοναύτες που βρίσκονταν κοντά ανταπέδωσαν τα πυρά και σκότωσαν τον δράστη, ο οποίος διαπιστώθηκε ότι είχε συριακή ταυτότητα, σύμφωνα πάντοτε με την ανακοίνωση. Ο δεύτερος άνδρας διέφυγε.

    [12] Τρεις μαλαισιανοί δημοσιογράφοι απήχθησαν στη Βαγδάτη

    13/4/2003 9:46:00 πμ

    Τρεις δημοσιογράφοι από τη Μαλαισία απήχθησαν από ομάδα ενόπλων στη Βαγδάτη, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της χώρας Αμπντάλα Αχμαντ Μπαντάουι. Οι τρεις απαχθέντες, ο Ανουάρ Χασίμ, φωτογράφος της εφημερίδας Νιου Στρέιτ Τάιμς, Ομάρ Σάλεχ, εικονολήπτης για το μαλαισιανό δίκτυο RTM, και Τέρενς Φερνάντες, δημοσιογράφος της Σαν, έπεσαν σε ενέδρα την ώρα που κάλυπταν τις δραστηριότητες της μαλαισιανής ιατρικής οργάνωσης MMRS (Malaysian Medical Relief Society). Κατά τη διάρκεια της ενέδρας τραυματίσθηκαν δύο γιατροί και έχασε τη ζωή του ένας ιρακινός μεταφραστής, τόνισε ο πρωθυπουργός. Μέχρι στιγμής αγνοείται ο λόγος που απήχθησαν οι τρεις δημοσιογράφοι. "Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επιτύχουμε την απελευθέρωσή τους", διαβεβαίωσε ο Μπαντάουι.

    [13] Νέα απόφαση του ΟΗΕ θέλουν οι πλουσιότερες χώρες

    13/4/2003 8:23:00 πμ

    Την υποστήριξή τους σε ένα νέο ψήφισμα του ΟΗΕ για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, εξέφρασαν οι 7 πλουσιότερες χώρες του κόσμου και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνοντας τη σημασία να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα του ιρακινού χρέους από τις χώρες-πιστωτές. Στο νέο ψήφισμα θα πρέπει να αναφέρεται η άρση των κυρώσεων κατά της Βαγδάτης, το μέλλον των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της χώρας και ο ρόλος των διεθνών οργανώσεων στην ανοικοδόμηση της, όπως υποστήριξε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν ο οποίος προεδρεύει της Νομισματικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 13 April 2003 - 8:53:30 UTC