Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το τελευταίο αντίο!
  • [02] Δίωξη στον οδηγό της νταλίκας για το δυστύχημα στον Αλιάκμονα
  • [03] Πολύνεκρα ατυχήματα με μαθητές
  • [04] ''Πασχαλινό'' ωράριο καταστημάτων
  • [05] Στην Ελλάδα τραυματίες από το Ιράκ
  • [06] Συνάντηση Παπαντωνίου με Γερμανό ομόλογο του
  • [07] Ενόψει της ''Ημέρας Προσχώρησης'' των δέκα!
  • [08] Γκιούλ: Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα συνεχιστεί
  • [09] Καταδίκη της ΕΕ για τις εκτελέσεις αντιφρονούντων στην Κούβα
  • [10] ''Δικονομικό παράδοξο'' η αναγνώριση Τζωρτζάτου
  • [11] Ρήξη Αραφάτ-Αμπάς
  • [12] Σύλληψη επιχειρηματία-χρηματοδότη του Κάρατζιτς
  • [13] Στα χέρια των Αμερικανών και το Τικρίτ
  • [14] Οικονομικές κυρώσεις στη Συρία θα επιβάλουν οι ΗΠΑ
  • [15] Μπλερ: Σε τρεις φάσεις η ανοικοδόμηση του Ιράκ
  • [16] Επέστρεψαν Ιρακινοί αστυνομικοί για αποκατάσταση τάξης
  • [17] Ιράν: Δίκη Ιρακινών ηγετών που εισέρχονται παράνομα
  • [18] Πιθανή η στρατιωτική παρουσία της Ε.Ε, λέει η Γαλλία
  • [19] Τικρίτ, η πόλη του Σαλαντίν και του Σαντάμ
  • [20] ''Αναγκαία η άμεση μείωση παραγωγής πετρελαίου''
  • [21] Αναβλήθηκε η συναυλία της τελετής έναρξης της άρσης βαρών
  • [22] Κίνα: Τέσσερις θάνατοι και 74 κρούσματα άτυπης πνευμονίας
  • [23] Ερευνες επιστημόνων για εμβόλιο κατά της άτυπης πνευμονίας
  • [24] Ολοκληρώθηκε η ανάγνωση του ''βιβλίου της ζωής''
  • [25] Ετοιμα για παροχή τα πακέτα ADSL
  • [26] Λιτός ο μήνας του μέλιτος για τον Ράσελ Κρόου
  • [27] Ο ληστής με την πετσέτα

    [01] Το τελευταίο αντίο!

    14/4/2003 7:45:00 μμ

    Δημοσία δαπάνη κηδεύτηκαν στο Μακροχώρι αλλά και σε ακόμα έξι γειτονικά χωριά του νομού Ημαθίας, οι 21 μαθητές που έχασαν τη ζωή τους κατά το χθεσινό πρωτοφανές δυστύχημα στα Τέμπη. Στο Νοσοκομείο Λάρισας νοσηλεύεται φρουρούμενος, ο οδηγός της μοιραίας νταλίκας. Με απόφαση του νομάρχη Ημαθίας αναβάλλονται όλες οι εκδρομές των επόμενων ημερών για τα σχολεία της περιοχής. "Δεν τίθεται θέμα ματαίωσης των σχολικών εκδρομών στην υπόλοιπη χώρα" δηλώνει το υπουργείο Παιδείας. Τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης και την άσκηση ποινικών διώξεων προς κάθε κατεύθυνση, ζητά με έγγραφό του προς την Εισαγγελία Λάρισας ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Κρουσταλάκης.

    Στα μαύρα η Ελλάδα

    Στο Μακροχώρι Ημαθίας παίζεται σήμερα το απόγευμα η τελευταία πράξη του δράματος που εκτυλίχθηκε την Κυριακή στην κοιλάδα των Τεμπών, το οποίο στοίχισε τη ζωή 21 δεκαεξάχρονων μαθητών.

    Στις 6 το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν οι κηδείες 8 εκ των νεαρών θυμάτων στις οποίες παρέστησαν και οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης και Παιδείας Π. Ευθυμίου καθώς και ο υφυπουργός Υγείας κ. Ε. Νασιώκας αλλά και άλλοι πολιτικοί, κοινωνικοί και θρησκευτικοί παράγοντες.

    Οι κηδείες των παιδιών ξεκίνησαν από τις 4 περίπου, σε γύρω χωριά, ενώ ακόμα τρείς πραγματοποιήθηκαν στις 5 στο Μακροχώρι.

    Δεκαεπτά άτομα νοσηλεύονται

    Στο μεταξύ από το σύνολο των νεαρών τραυματιών εξακολουθούν να νοσηλεύονται 17 άτομα, ενώ οι υπόλοιποι έχουν βγει από το νοσοκομείο.

    Συγκεκριμένα: Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας νοσηλεύονται πολύ σοβαρά τραυματισμένοι οι Μαρκαντάρας Εμμανουήλ και Αντωνόπουλος Ανέστης, ενώ στην αντίστοιχη μονάδα του νοσοκομείου Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται επίσης σε σοβαρή κατάσταση οι Μιόγλου Κωνσταντίνος και Καρυπόγλου Γεώργιος.

    Σε ό,τι αφορά το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας νοσηλεύονται επίσης η Τσάμη Ζωή και Παπαϊωάννου Κωνσταντίνα σε κατάσταση μετρίας βαρύτητας στη χειρουργική κλινική και ελαφρότερα σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου οι: Παπαδόπουλος Ιωάννης, Παπαδοπούλου Ολυμπία, Μπακάλη Ελευθερία, Παπαδοπούλου Ειρήνη, Λαβασά Σοφία, Καντζίκης Δημήτριος, Παγκαλίδου Καλλιόπη, Πουλατσίδου Αρετή, Κούφα Κωνσταντίνα και Τραγιανόπουλος Αριστοτέλης.

    Εξάλλου στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας νοσηλεύεται ο Τοσουνίδης Χαράλαμπος καθώς και ένας εκ των δυο καθηγητών, ο Αγγελίδης Αθανάσιος, ο οποίος βρίσκεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

    Στην ίδια μονάδα νοσηλεύεται και ο οδηγός του λεωφορείου Μαυρομιχάλης Κωνσταντίνος, ενώ στη χειρουργική κλινική του ιδίου νοσοκομείου νοσηλεύεται φρουρούμενος --καθώς έχει συλληφθεί από την Κυριακή-- ο οδηγός της μοιραίας νταλίκας, 44χρονος Δημήτρης Ντόλας.

    Τέλος στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ελαφρά τραυματισμένοι νοσηλεύονται η Βούλγαρη Χαρούλα και Ναούμ Δημήτριος οι οποίοι επέβαιναν στα ΙΧ αυτοκίνητα που ενεπλάκησαν στο δυστύχημα.

    Τα ονόματα των νεκρών παιδιών, σύμφωνα με την αστυνομία της Λάρισας είναι:

    Ευαγγελία Γάτου Αναστασία Παυλίδου Περιστέρα Ούστα Γεωργία Τραπεζακλή Σταύρος Κανελλόπουλος Ηλίας Τσολαρίδης Παναγιώτης Μουρατίδης Ανδρέας Αθανασιάδης Χριστίνα Σταματέλου Ιωάννης Τριανταφυλλίδης Βασίλης Παπαδόπουλος Ευσταθία Ψαλίδα Δημήτρης Κοσμίδης Κωνσταντίνος Θαλαλέος Γεσθημανή Σταφυλίδου Σάββας Παναγιωτίδης Αθανάσιος Μαρκαντήρας Γεώργιος Μίτσκας Ιωάννα Κατσίδου Δημήτρης Σίγκας Όλγα Αγγελίνα

    Διεξάγονται έρευνες

    Με δηλώσεις του ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας ταξίαρχος Χρήστος Ιορδανίδης επισήμανε ότι τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί, ωστόσο σύμφωνα, με τις πρώτες ενδείξεις, αλλά και τη μαρτυρία του οδηγού της νταλίκας, αυτή εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα με αποτέλεσμα να προκληθεί το πολύνεκρο τροχαίο.

    Στο μεταξύ έχει συγκροτηθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Λάρισας, η οποία άρχισε να διεξάγει και θα συνεχίσει εκτεταμένες έρευνες προκειμένου να υπάρξει λεπτομερές πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας που σημειώθηκε την Κυριακή στα Τέμπη.

    Το χρονικό του δυστυχήματος.

    Αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένες εκδρομές του Νομού Ημαθίας

    Δεν τίθεται θέμα ακύρωσης των σχολικών εκδρομών, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, με απόφαση του νομάρχη Ημαθίας αναβλήθηκαν όλες οι εκδρομές των επόμενων ημερών για τα σχολεία της περιοχής.

    Οι καθηγητές ζητούν να αναδιαμορφωθεί το πλαίσιο βάσει του οποίου γίνονται οι σχολικές εκδρομές.

    Μεσίστιες θα κυματίζουν για μία εβδομάδα οι σημαίες των σχολείων και των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας. Σήμερα και αύριο σε όλα τα σχολεία θα πραγματοποιηθούν δίωρες συζητήσεις με τους μαθητές και θα τηρηθεί ενός λεπτού στη μνήμη των άτυχων παιδιών.

    Συγκλονισμένος ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος

    Την βαθιά τους οδύνη για την τραγωδία εξέφρασαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, η Βουλή, καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    Η κυβέρνηση θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για τη διερεύνηση των αιτίων που οδήγησαν στην τραγωδία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός έδωσε αυστηρή εντολή για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

    Τα θερμά τους συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων και προς την ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.

    [02] Δίωξη στον οδηγό της νταλίκας για το δυστύχημα στον Αλιάκμονα

    14/4/2003 3:47:00 μμ

    Στον οδηγό της νταλίκας που προπορευόταν του λεωφορείου του ΚΤΕΛ αποδίδονται οι ποινικές ευθύνες για το θάνατο των 16 ανθρώπων στη διάρκεια του τραγικού τροχαίου δυστυχήματος στις 22 του περασμένου Φεβρουαρίου στον ποταμό Αλιάκμονα. Σε βάρος του Μιχάλη Κωνσταντινόπουλου από τη Θεσσαλονίκη που οδηγούσε την προπορευόμενη του λεωφορείου νταλίκα ο εισαγγελέας Κατερίνης Θεόδωρος Σταμάτης άσκησε ποινική δίωξη για: ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή καθώς και για χρήση ναρκωτικών που προκάλεσε κοινό κίνδυνο.

    Δεκαέξι άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους

    Στη διάρκεια της προανάκρισης που διήρκεσε πάνω από ενάμιση μήνα, προέκυψε από τοξικολογικές εξετάσεις του αίματος του Κωνσταντινόπουλου πως έκανε χρήση χασίς- γεγονός στο οποίο αποδόθηκε και η μειωμένη δυνατότητα αντίδρασης στη διάρκεια της οδήγησης.

    Το τραγικό δυστύχημα είχε σημειωθεί λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου και στοίχισε τη ζωή 16 ανθρώπων οι οποίοι επέβαιναν σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης που εκτελούσε δρομολόγιο προς την Αθήνα.

    Το μοιραίο λεωφορείο, στη διάρκεια αποτυχημένης προσπάθειας προσπέρασης της προπορευόμενης νταλίκας πάνω στη γέφυρα στην οποία κινούνταν, έπεσε στον ποταμό Αλιάκμονα.

    [03] Πολύνεκρα ατυχήματα με μαθητές

    14/4/2003 12:52:00 μμ

    Τραγωδίες σχολικών εκδρομών που συγκλόνισαν το πανελλήνιο και βύθισαν οικογένειες στο πένθος.

    Ένα "όνειρο" που όλοι αναπολούμε ως μια ευχάριστη και ανέμελη στιγμή των μαθητικών μας χρόνων, αλλά όταν αυτό σταματάει...

    4 Μαΐου 1972 Χανιά

    Μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες σε μαθητική εκδρομή γράφτηκε το 1972 στα Χανιά. Εικοσιένα μαθήτριες (ηλικίας 12-16) του Γυμνασίου Σπηλίου Ρεθύμνου ετών, έχασαν την ζωή τους σε πενθήμερη εκδρομή στα Χανιά. Όλες του βρίσκονταν σε μια βάρκα στον όρμο της Γεωργιούπολης Χανίων. Η βάρκα αναποδογύρισε και οι άτυχες μαθήτριες πνίγηκαν. Η βάρκα ήταν χωρητικότητας 10 ατόμων. Το σημείο που έγινε ο υγρός τάφος των κοριτσιών ονομάστηκε από τότε "Όρμος των 21 παρθένων".

    Απρίλιο 1985 Αμφιλοχία

    Πενήντα μαθητές και μαθήτριες του 1ου Λυκείου Αγ. Αναργύρων Αττικής είχαν ξεκινήσει για την πενταήμερη εκδρομή τους στην Κέρκυρα, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με φορτηγό κοντά στην Αμφιλοχία. Δεκαεπτά μαθητές σοβαρά τραυματισμένοι, ενώ άλλοι 15 ελαφρά, καθώς και μια καθηγήτρια.

    29 Μαρτίου 1991 Αχελώος

    Τουριστικό λεωφορείο που μετέφερε 55 μαθητές της Γ' Λυκείου Μπραχαμίου Αττικής, πέφτει από τη νέα γέφυρα του Αχελώου. Ο απολογισμός του δυστυχήματος ήταν τραγικός 4 μαθητές νεκροί και 37 τραυματίες, ανάμεσα τους και δυο καθηγητές, 8 τραυματίστηκαν σοβαρά. Οι μαθητές ήταν από το Αγρίνιο και πήγαιναν εκδρομή στην Κέρκυρα.

    14 Οκτωβρίου 1991 Μακρινίτσα Πηλίου

    Ο οδηγός του πούλμαν, Νίκος Μιχάλης 38 ετών, παθαίνει έμφραγμα και πέφτει σε γκρεμό βάθους 130 μέτρων, στο 7ο χλμ Πορταριάς - Βόλου. Νεκροί είναι η καθηγήτρια του ΤΕΛ Ν. Ιωνίας Βόλου, δυο συνάδελφοι της και πέντε μαθητές τραυματίστηκαν. Οι μαθητές της Β' Λυκείου ήταν του 2ου Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου Βόλου, πήγαιναν εκδρομή στην Πορταριά.

    9 Ιανουαρίου 1999 Βουλγαρία

    Τουριστικό λεωφορείο συγκρούστηκε στην Βουλγαρία. Δυο Έλληνες φοιτητές ανασύρονται νεκροί.

    2001 Ρόδος

    Σε πισίνα ξενοδοχείου πνίγεται 18χρονη μαθήτρια.

    [04] ''Πασχαλινό'' ωράριο καταστημάτων

    14/4/2003 5:12:00 μμ

    Εορταστικό ωράριο θα ισχύσει από την Πέμπτη και μέχρι το Μεγάλο Σάββατο στα εμπορικά καταστήματα. Έτσι, αυτή την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο και από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και τη Μ. Πέμπτη τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, τη Μ. Παρασκευή από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα και το Μ. Σάββατο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 μεσημέρι.

    [05] Στην Ελλάδα τραυματίες από το Ιράκ

    14/4/2003 2:21:00 μμ

    Το ενδεχόμενο μεταφοράς και νοσηλείας τραυματιών απο το Ιράκ στην Ελλάδα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Όπως δήλωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής έχουν ήδη εξασφαλιστεί στα νοσοκομεία της χώρας εξακόσια τριάντα κρεβάτια προκειμένου να νοσηλευτούν, εφόσον χρειαστεί, πολίτες και κυρίως παιδιά, που τραυματίστηκαν στις πολεμικές συγκρούσεις στο Ιρακ.

    [06] Συνάντηση Παπαντωνίου με Γερμανό ομόλογο του

    14/4/2003 7:45:00 μμ

    Χωρίς ''μυστικά'' είναι η ημερήσια διάταξη των συνομιλιών που έχει σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου με τον Γερμανό ομόλογό του Πέτερ Στρουκ. Όπως είπε συνεργάτης του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού και οι δύο υπουργοί Αμυνας επιθυμούν να ανταλλάξουν σκέψεις σχετικά με την τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου, αφενός μεν τα Ηνωμένα Εθνη να αποκτήσουν τον ''κεντρικό ρόλο'' στη διαμόρφωση της μεταπολεμικής τάξης πραγμάτων στο Ιράκ και, αφετέρου, να ενδυναμωθεί ταυτόχρονα η αμυντική-στρατιωτική ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Και οι δύο αυτοί στόχοι παραπέμπουν αυτόματα στα προβλήματα που προέκυψαν μεταξύ των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών που τάχθηκαν εναντίον του πολέμου κατά του Ιράκ - όπως η Γερμανία και η Ελλάδα. Επίσης παραπέμπουν και στα προβλήματα με την εμφάνιση δύο γραμμών μέσα στους κόλπους της ΕΕ αλλά και των ''νέων'' χωρών που θα ενταχθούν επισήμως στην ΕΕ την άνοιξη του 2004 και των οποίων η Πράξη Προσχώρησης θα υπογραφεί σε πανηγυρική τελετή μεθαύριο στην Αθήνα.

    Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο συνεργάτη του Στρουκ, το ''μείζον ζητούμενο'' βρίσκεται στο να αποκατασταθεί η επικοινωνία ΗΠΑ-Ευρώπης προκειμένου να εξευρεθεί ένα αποδεκτό και από τις δύο πλευρές πλαίσιο και ταυτόχρονα να επιτευχθεί μία όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύγκλιση στη στάση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το ρόλο που θα διαδραματίσει η ΕΕ μετά την κρίση του Ιράκ.

    [07] Ενόψει της ''Ημέρας Προσχώρησης'' των δέκα!

    14/4/2003 7:20:00 μμ

    Πανέτοιμη να υποδεχθεί τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι η Αθήνα για την ιστορική τελετή υπογραφής της μεγαλύτερης έως τώρα διεύρυνσης της ΕΕ, την Τετάρτη 16/4. Στην ελληνική πρωτεύουσα θα βρεθούν οι αρχηγοί των 25 κρατών και κυβερνήσεων και πανηγυρικά η ευρωπαϊκή οικογένεια θα υποδεχθεί τα δέκα νέα μελής της, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Κύπρος. Η παρουσία σαράντα ενός ηγετών και πολιτικών προσωπικοτήτων στην Αθήνα έχει σημάνει συναγερμό και για τις αρχές ασφαλείας.

    Ιστορικής σημασίας η Τετάρτη

    Αυξημένα μέτρα αστυνόμευσης θα ισχύσουν από την Τρίτη 15/4 στην πρωτεύουσα ενώ ήδη από τη Κυριακή 13/4 απαγορεύεται η στάση, η στάθμευση και η διέλευση των αυτοκινήτων από τη Βασιλίσσης Όλγας.

    Την Τετάρτη πάνω από 10.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους για την αστυνόμευση της Συνοδου Κορυφής.

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

    Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις τις οποίες οι αρχές δεν έχουν απαγορεύσει, κάνοντας ωστόσο έκκληση να μην υπάρξουν υπερβολές.

    ''Ιστορικής'' σημασίας χαρακτηρίζει ο Υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη του στην Ελευθεροτυπία την υπογραφή της Πράξης Προσχώρησης των δέκα νέων χωρών.

    Σημαντικό βήμα για την πορεία της Ενωμένης Ευρώπης χαρακτήρισε τη διεύρυνση ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος επισημαίνοντας την ανάγκη να προχωρήσει η πολιτική ενοποίηση, ιδιαίτερα στην εξωτερική και αμυντική πολιτική.

    Για ιστορικό ορόσημο κάνει λόγο ο επικεφαλής της ΑΕΚΑ Νίκος Μπίστης εκφράζοντας διαφωνία με το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί.

    Την Τετάρτη, οι αρχηγοί κρατών-μελών και κυβερνήσεων της ΕΕ, και των υποψηφίων χωρών-μελών σύνολο 25, θα μιλήσουν τρία λεπτά κάθε ένας πριν την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης.

    Τρίλεπτη ομιλία επίσης θα εκφωνηθεί και από τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου κ.κ. Ρομάνο Πρόντι και Πατ Κοξ.

    Η ελληνική αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό και προεδρεύοντα του ευρωπαϊκού συμβουλίου Κώστα Σημίτη, τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση, το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Ηλία Πλασκοβίτη και τον Πρέσβη Αριστείδη Αγαθοκλή επικεφαλής στη Μόνιμη αντιπροσωπεία μας στις Βρυξέλλες.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα υποδεχθεί τους αρχηγούς κρατών μελών και κυβερνήσεων επί της οδού Παναθηναίων μπροστά στην είσοδο της Στοάς του Αττάλου.

    Στο εσωτερικό της Στοάς θα υπάρχουν δύο γραφεία, το ένα του προεδρεύοντος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Κώστα Σημίτη και το άλλο για τον πρόεδρο της Γαλλικής δημοκρατίας Ζακ Σιράκ

    [08] Γκιούλ: Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα συνεχιστεί

    14/4/2003 7:48:00 μμ

    Η Τουρκία διατηρεί και θα αναπτύξει περαιτέρω το διάλογο με την ΕΕ μέχρι τη συνάντηση κορυφής του 2004, στην οποία θα εξεταστεί η έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας, είπε ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, αναχωρώντας από την Αγκυρα για το Λουξεμβούργο όπου θα λάβει μέρος στο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ. "Η ένταξη στην ΕΕ είναι μια διαδικασία χωρίς επιστροφή και για τις δύο πλευρές", είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και τόνισε ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί. "Τόσο η Τουρκία όσο και η ΕΕ θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους", είπε.

    Απέρριψε ο Γκιούλ εκκλήσεις για μποικοτάζ κυπριακής ένταξης

    Οι παρατηρήσεις αυτές του Αμπντουλάχ Γκιουλ γίνονται τη στιγμή που στην Αγκυρα ακούγονται φωνές που ζητούν από την τουρκική κυβέρνηση να "μποϊκοτάρει" τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Αθήνα επειδή στη συνάντηση θα ολοκληρωθεί η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στους κόλπους της ΕΕ. Σε δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο ο Αμπντουλάχ Γκιούλ απέκρουσε αυτές τις "εκκλήσεις".

    Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος της αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ, αναγνωρίζοντας ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ οδηγεί σε αδιέξοδο τη μέχρι τώρα πολιτική της Τουρκίας στο κυπριακό, ζητά να αναθεωρηθεί η πολιτική αυτή και να τεθεί ως προτεραιότητα η "άρση του εμπάργκο" σε βάρος του αυτοανακηρυχθέντος τουρκοκυπριακού κρατιδίου. "Είναι πλέον σαφές ότι χρειάζεται μία νέα προσέγγιση του κυπριακού ζητήματος", είπε ο Μπαϊκάλ στην εφημερίδα "Μιλιέτ".

    [09] Καταδίκη της ΕΕ για τις εκτελέσεις αντιφρονούντων στην Κούβα

    14/4/2003 5:25:00 μμ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε σήμερα την πρόσφατη εκτέλεση αντιφρονούντων στην Κούβα και προειδοποίησε τον Κάστρο ότι αυτό θα επηρεάσει τις σχέσεις με την Ευρώπη, ίσως και τη συμφωνία για οικονομική βοήθεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ προς την Κούβα. Επιπλέον, ζήτησαν την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στο νησί. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κάνει την Τρίτη έκκληση για την ''άμεση απελευθέρωση'' των Κουβανών διαφωνούντων σε βάρος των οποίων οι κουβανικές αρχές επέβαλαν βαριές ποινές.

    [10] ''Δικονομικό παράδοξο'' η αναγνώριση Τζωρτζάτου

    14/4/2003 3:32:00 μμ

    ''Δικονομικά παράδοξο'' χαρακτήρισε ο συνήγορος του Βασίλη Τζωρτζάτου κ. Ιπποκράτης Μυλωνάς, τον τρόπο που η μάρτυρας κ. Αντωνία Στράτου αναγνώρισε ενώπιον του εφέτη-ανακριτή τον Βασίλη Τζωρτζάτο, ως ένα από τα δύο άτομα που είδε να φεύγουν από το σημείο της έκρηξης, μετά το χτύπημα κατά του κ. Ιωάννη Παλαιοκρασά, στις 14 Ιουλίου 1992. Η μάρτυρας στην κατάθεσή της τη Δευτέρα αναγνώρισε ως το επίμαχο πρόσωπο τον Κώστα Καρατσώλη, ο οποίος ωστόσο δεν κατηγορείται για την υπόθεση Παλαιοκρασά.

    Η μάρτυρας, όταν ρωτήθηκε πώς αναγνώρισε στον ανακριτή τον Βασίλη Τζωρτζάτο, είπε ότι δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σ' αυτόν και ότι τον είχε αναγνωρίσει από φωτογραφία που της είχε δείξει ο ανακριτής.

    Ο αναπληρωτής εισαγγελέας κ. Βασίλης Μαρκής, ρώτησε τον Τζωρτζάτο αν αποδέχεται ότι οδηγούσε μηχανή στο χτύπημα κατά Παλαιοκρασά και ο κατηγορούμενος απάντησε αρνητικά.

    Ο Κώστας Τέλιος, που ρωτήθηκε από τον εισαγγελέα αν ο ρόλος που είχε στη βομβιστική ενέργεια κατά Παλαιοκρασά, ήταν να ελέγχει τις μοτοσικλέτες διαφυγής, απάντησε ότι ήταν κοντά στις μηχανές. Ο κατηγορούμενος ωστόσο υποστήριξε ότι δεν επιθυμεί να κατονομάσει αυτούς που πήραν τις μοτοσικλέτες και επιφυλάχθηκε να αναφερθεί λεπτομερώς στην απολογία του.

    [11] Ρήξη Αραφάτ-Αμπάς

    14/4/2003 4:20:00 μμ

    Απέρριψε τον κατάλογο με τα ονόματα που επρόκειτο να απαρτίσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές. Τον κατάλογο σχεδίασε ο νέος πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υποβάθμισε αξιωματούχους που πρόσκεινται στον Γιασέρ Αραφάτ και ζήτησε να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών.

    Μη κατονομαζόμενος Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ειδήσεων ότι η πλειονότητα των παλαιότερων στελεχών της Παλαιστινιακής Αρχής απέρριψε το προτεινόμενο νέο υπουργικό συμβούλιο.

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτες δεχόταν εδώ και καιρό έντονες πιέσεις να μοιραστεί την εξουσία με τον Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του είχε δηλώσει ότι προτεραιότητές τους είναι η μεταρρύθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής και ο τερματισμός των επιθέσεων αυτοκτονίας.

    Ανάμεσα στους Παλαιστίνιους αξιωματούχους που αρνήθηκαν να υπηρετήσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο είναι ο επικεφαλής των διαπραγματευτών, Σαέμπ Ερεκάτ, ο υπουργού Πληροφοριών, Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο και ο υπουργός Οικονομίας, Μαχέρ αλ Μασρί.

    Πηγή: BBC GREEK

    [12] Σύλληψη επιχειρηματία-χρηματοδότη του Κάρατζιτς

    14/4/2003 7:30:00 μμ

    Ράντοβαν Κάρατζιτς

    Από τη σερβική αστυνομία ανακοινώθηκε σήμερα η σύλληψη του γνωστού Σέρβου επιχειρηματία Μόμτσιλο Μάντιτς, που από τον ανώτατο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Πάντι Ασντάουν, χαρακτηρίστηκε ''βασικός χρηματοδότης'' του φυγόδικου για εγκλήματα πολέμου, Ράντοβαν Κάρατζιτς. Η σύλληψη του Μάντιτς έγινε με την κατηγορία της διάπραξης μιάς σειράς εγκληματικών πράξεων, ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο της σερβικής αστυνομίας. Ας σημειωθεί ότι μετά την δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς την 12η Μαρτίου, ακολούθησαν από τη σερβική αστυνομία μαζικές συλλήψεις, που ο αριθμός τους πλησιάζει τις 3.000.

    Στη Βοσνία, δυτικοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι ο Μάντιτς περιλαμβάνεται στο δίκτυο που επιτρέπει στον Κάρατζιτς να παραμένει ασύλληπτος, περίπου οκτώ χρόνια μετά το τέλος του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Καλά πληροφορημένες σερβικές πηγές ανέφεραν ότι έχει δοθεί η εντολή περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ και τη Βοσνία, τόσο του ίδιου του Μάντιτς όσο και συνεργών του στη φυγάδευση του Κάρατζιτς, να δεσμευτούν.

    Πάντως, ο Μάντις δήλωσε πρόσφατα ότι δεν έχει καμία επαφή με τον Κάρατζιτς από το 1994 και μετά.

    Ο Κάρατζιτς διώκεται ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία για την συμμετοχή του στη σφαγή στον θύλακο της Σρεμπρένιτσα (το 1995) περίπου οκτώ χιλιάδων Μουσουλμάνων αμάχων.

    [13] Στα χέρια των Αμερικανών και το Τικρίτ

    14/4/2003 6:14:00 μμ

    Στα χέρια των αμερικανικών δυνάμεων και το τελευταίο προπύργιο του Σαντάμ Χουσεΐν, καθώς τα αμερικανικά άρματα μάχης βρίσκονται στο κέντρο της Τικρίτ. Σύμφωνα με δημοσιογράφο του αλ Τζαζίρα που βρίσκεται στην περιοχή, συνεχίζονται οι σποραδικές συγκρούσεις στα βόρεια τμήματα της πόλης με επιθετικά ελικόπτερα Cobra να ανοίγουν πυρ με πολυβόλα. "Ο αμερικανικός στρατός ελέγχει το προεδρικό μέγαρο στη γενέτειρα του Σαντάμ και όλες τις πετρελαιοπηγές στο Ιράκ", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρούκς. Ο Αμερικανός ταξίαρχος διευκρίνισε πως οι μάχες στο Τικρίτ είναι ''οι μόνες σημαντικές μάχες του τελευταίου 24ώρου'' και πως τα αμερικανικά στρατεύματα δεν συνάντησαν στην πόλη αυτή την αναμενόμενη αντίσταση.

    Υπό έλεγχο η Νατζάφ

    Νωρίτερα ο υπολοχαγός Χέρμπερτ Τζόζι, είχε δηλώσει πως τα αμερικανικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στο Τικρίτ συναντούν μια "κάποια αντίσταση" η οποία δεν προχωρεί πέρα από "σποραδικούς πυροβολισμούς".

    Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επιτόπου, αμερικανικά τεθωρακισμένα ήλεγχαν σήμερα το πρωί το κέντρο της πόλης και η κατάσταση ήταν ήρεμη.

    Nωρίτερα, και εκεί όμως είχαν σημειωθεί περιστατικά λεηλασιών και συγκρούσεων μεταξύ των πολιτών.

    Η επίσημη ανακοίνωση για την πτώση του Τικρίτ, κοιτίδας της φυλής του Σαντάμ Χουσέιν, πρόκειται να επιβεβαιώσει συμβολικά το τέλος του ιρακινού καθεστώτος λιγότερο από ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου, στις 20 Μαρτίου.

    Σύμφωνα με τις αμερικανικές δυνάμεις στο Τικρίτ κρύβονται πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Στη Νάτζαφ, η πολιορκία του σιίτη Αγιατολάχ Αλι Σιστάνι στην κατοικία του, στο νότιο Ιράκ, έληξε το πρωί και η πόλη πλέον ελέγχεται από την ηγεσία των φυλών της περιοχής, όπως ανακοίνωσε στενός συνεργάτης του ανώτατου πνευματικού ηγέτη των σιιτών στο Ιράκ.

    Μάχες με ελεύθερους σκοπευτές στη Βαγδάτη

    Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί πεζοναύτες αντάλλαξαν πυρά με ελεύθερους σκοπευτές μετά τα μεσάνυχτα στη Βαγδάτη, κοντά στο ξενοδοχείο "Palestine", στο οποίο φιλοξενούνται οι ξένοι ανταποκριτές που καλύπτουν τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι πυροβολισμοί σταμάτησαν όταν ένας άνδρας συνελήφθη σε γειτονικό κτίριο, αλλά οι πεζοναύτες συνέχισαν να ψάχνουν για άλλους ελεύθερους σκοπευτές.

    Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Ρόιτερ Έντμουντ Μπλερ, οι πυροβολισμοί διήρκεσαν αρκετή ώρα και φωτοβολίδες φώτισαν μια περιοχή κοντά στο ξενοδοχείο. Ακολούθησε σιωπή και μετά ακούστηκαν και άλλοι πυροβολισμοί και ρίχτηκε άλλη μια φωτοβολίδα.

    Αξιωματικός των πεζοναυτών είπε πως δεν είναι σίγουροι πόσοι ήταν οι ελεύθεροι σκοπευτές, αλλά υπολογίζουν πως πρέπει να ήταν μέχρι πέντε.

    Αυτοκίνητα της ιρακινής αστυνομίας συνοδευόμενα από Αμερικανούς στρατιώτες έκαναν σήμερα περιπολίες στους δρόμους της Βαγδάτης για πρώτη φορά μετά την ανάληψη του ελέγχου της πόλης από τους Αμερικανούς, μετέδωσε ανταποκριτής του γαλλικού πρακτορείου.

    Πέντε αυτοκίνητα της ιρακινής αστυνομίας το καθένα από αυτά συνοδευόμενο από δύο Χάμβι του σώματος των Αμερικανών πεζοναυτών αναχώρησαν από την Ακαδημία της ιρακινής αστυνομίας, στην ανατολική Βαγδάτη, προς διαφορετικές συνοικίες της πρωτεύουσας. Τέσσερις Ιρακινοί αστυνομικοί επέβαιναν σε κάθε αυτοκίνητο.

    Η ασφάλεια στη Βαγδάτη φαίνεται πάντως να έχει βελτιωθεί σήμερα, πράγμα που επιτρέπει στους εργαζόμενους των ανθρωπιστικών οργανώσεων να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν την υδροδότηση και να επισκεφθούν τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

    Οι συνεργάτες της ΔΕΕΣ, που βρίσκονται στη Βαγδάτη συνέχιζαν σήμερα να επισκευάζουν το σύστημα υδροδότησης και ένα σταθμό άντλησης ύδατος στην πρωτεύουσα, ενώ μεταβαίνουν επίσης στα νοσοκομεία της Σαντάμ Σίτι, τα οποία δεν είχαν δει ως τώρα.

    Στο μεταξύ, αντιμέτωπη με σοβαρότατη ανθρωπιστική καταστροφή βρίσκεται η χώρα, όπου τα τρόφιμα σπανίζουν, η παροχή νερού και ηλεκτρικού έχει σχεδόν σταματήσει, ενώ τα κρούσματα λεηλασιών και βίας δεν σταματούν.

    [14] Οικονομικές κυρώσεις στη Συρία θα επιβάλουν οι ΗΠΑ

    14/4/2003 7:22:00 μμ

    Την πιθανότητα επιβολής οικονομικών κυρώσεων ή διπλωματικών κυρώσεων κατά της Συρίας, εξετάζουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών. "Η Συρία θα πρέπει να αναθεωρήσει τις δραστηριότητες αλλά και τη συμπεριφορά της, σε σχέση με την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής, αλλά και την υποστήριξη των τρομοκρατών" δήλωσε ο Κόλιν Πάουελ, μετά από συνάντηση που είχε με τον Κουβεϊτιανό ομόλογό του Σεΐχη Μοχάμεντ Αλ Σαλέμ Αλ Σαμπάχ. Νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόθεση να εισβάλουν στη Συρία, αν και όπως είπε, η Δαμασκός θα πρέπει να απαντήσει σε σημαντικές ερωτήσεις. "Η Συρία δεν διαθέτει χημικά όπλα. Τα μόνα χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα στην περιοχή βρίσκονται στο Ισραήλ που απειλεί τους γείτονές του και καταλαμβάνει τα εδάφη τους'' απήντησε από την πλευρά της η Δαμασκός.

    Αυστηρές προειδοποιήσεις και από Ισραήλ

    "Η Συρία δεν πρέπει να παίζει με τη φωτιά" απήντησε με τη σειρά του το Τελ Αβίβ στη Δαμασκό.

    "Το Ισραήλ δεν επιζητεί την κλιμάκωση με τη Συρία αλλά η Δαμασκός παίζει με τη φωτιά απειλώντάς μας με τα όπλα της τρομοκρατίας, που έχει", είπε χαρακτηριστικά ανώτατος Ισραηλινός αξιωματούχος, στενός συνεργάτης του Αριέλ Σαρόν.

    Ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε, ότι το Ισραήλ αρκείται σε αυτό το στάδιο να υποστηρίζει τις αμερικανικές προσπάθειες, "ώστε να πάψει η Συρία να στηρίζει την τρομοκρατία".

    Νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, δηλώνοντας ότι η Συρία δεν είναι η επόμενη χώρα στη λίστα ανάληψης στρατιωτικής δράσης.

    Μιλώντας στο BBC, ο Τζακ Στρο , παρέπεμψε στις δηλώσεις που έκανε ο Τόνι Μπλερ ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, είχε τότε πει, ότι δεν είναι ενήμερος για σχέδια ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας και ότι δεν γνωρίζει αν η Συρία παράγει παράνομα χημικά όπλα.

    Να πέσουν οι τόνοι στην περιοχή ζητά ο Χαβιέ Σολάνα

    Από την πλευρά, της η Συρία, διέψευσε τις αμερικανικές κατηγορίες για ύπαρξη χημικών όπλων αλλά και τις βρετανικές κατηγορίες, ότι συνεργάζεται με την κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν.

    ''Ποτέ δεν υπήρξε οποιαδήποτε συνεργασία Δαμασκού - Βαγδάτης. Η υποστήριξή μας είναι προς τον ιρακινό λαό που δοκιμάζεται από τον πόλεμο'', είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

    Νωρίτερα, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Χαβιέ Σολάνα κάλεσε την Ουάσινγκτον να ρίξει τους τόνους σε σχέση με τη Συρία, τονίζοντας ότι "είναι καιρός να κατευνασθούν τα πνεύματα'' στη Μέση Ανατολή.

    Γκιουλ: Οχι στις νέες εντάσεις και συγκρούσεις

    "Ο σημερινός πόλεμος θα πρέπει να περιοριστεί στο Ιράκ" δήλωσε από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    "Δεν πρέπει να επιτρέψουμε νέες εντάσεις και νέες συγκρούσεις'' είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι τόσο η Συρία όσο και το Ιράκ είναι όμορες της Τουρκίας χώρες και ως εκ τούτου η Αγκυρα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να κρατήσει τις σχέσεις της με τους γείτονες στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

    [15] Μπλερ: Σε τρεις φάσεις η ανοικοδόμηση του Ιράκ

    14/4/2003 6:48:00 μμ

    Το Ιράκ θα είναι ένας καλύτερος τόπος δίχως τον Σαντάμ Χουσεΐν, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, σε ανακοίνωσή του στη Βουλή των Κοινοτήτων, προσθέτοντας ότι "οι Ιρακινοί μπορούν να βιώσουν πλέον την ελευθερία". "Οι Βρετανικές δυνάμεις εργάστηκαν με αυτοθυσία και γενναιότητα ενώ έδειξαν μεγάλη προσοχή προς τους αμάχους. Συγχαίρουμε τους Αμερικανούς συμμάχους μας για τη στρατηγική δεινότητά τους", τόνισε ο Τόνι Μπλερ. ''Στην ουσία, σε όλο το Ιράκ, οι δυνάμεις του Σαντάμ έχουν συντριβεί. Το μεγαλύτερο ποσοστό από τις συγκρούσεις που ακόμα μαίνονται, ειδικά στη Βαγδάτη, διεξάγονται από ξένες μη τακτικές δυνάμεις'', επισήμανε ο Μπλερ μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σε τρεις φάσεις η ανοικοδόμηση του Ιράκ, σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό.

    ''Εκλεγμένη κυβέρνηση σε ένα χρόνο''

    Ο ίδιος εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια δημοσιογράφων και αμάχων και δήλωσε ότι "δεν έγινε σφαγή αμάχων όπως περίμεναν πολλοί".

    Η πρώτη φάση της ανοικοδόμησης θα συνίσταται στο να μπει τάξη στο χάος που έχει δημιουργηθεί. Όπως είπε ο Τόνι Μπλερ, η αταξία αυτή είναι κάτι το κατανοητό, καθώς έπεσε ένα τυραννικό καθεστώς και απελευθερώθηκε ενέργεια των πολιτών.

    Σε δεύτερη φάση, θα εγκατασταθεί μια εσωτερική διακυβέρνηση ενώ η τρίτη θα περιλαμβάνει μια κυβέρνηση από και για τον λαό του Ιράκ.

    Το Ιράκ θα έχει νέα εκλεγμένη κυβέρνηση περίπου ένα χρόνο μετά την εγκαθίδρυση μιας προσωρινής αρχής, επισήμανε ο Τόνι Μπλερ. Θα υπάρχει ''μια ιρακινή κυβέρνηση απολύτως αντιπροσωπευτική μόλις εγκριθεί το νέο σύνταγμα και μετά τις εκλογές, οι οποίος ελπίζω πως θα προγραμματιστούν για περίπου δώδεκα μήνες μετά την ανάληψη από την προσωρινή αρχή των καθηκόντων της'', είπε ο Μπλερ.

    Αναφερόμενος στη Συρία, ο Τόνι Μπλερ υπογράμμισε πως ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ τον διαβεβαίωσε, σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχαν το Σαββατοκύριακο, ότι θα ''αρνηθεί'' την πρόσβαση στη χώρα του σε όλα τα πρόσωπα που προέρχονται από το Ιράκ. Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως ''δεν υπάρχει οποιαδήποτε σχέδιο εισβολής στη Συρία''.

    Ο Τόνι Μπλερ επισήμανε πάντως πως ο πόλεμος στο Ιράκ δεν έχει ακόμα τελειώσει και πως, παρά την πτώση του Τικρίτ, δύσκολες στιγμές περιμένουν τις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις.

    ''Συνεχίζονται οι μάχες, καθώς και οι επιχειρήσεις για τη διατήρηση της ειρήνης'', υπογράμμισε ο ίδιος.

    Στη Βασόρα, λειτουργούν τώρα οι κοινωφελείς υπηρεσίες και υπάρχει συνεργασία της στρατιωτικής διοίκησης με το τοπικό συμβούλιο.

    Στη Βαγδάτη, πάντα σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, υπάρχουν ακόμη απειλές για τους Αμερικανούς στρατιώτες, ενώ δεν λείπουν τα προβλήματα ύδρευσης, ηλεκτρισμού και σε φάρμακα.

    Παράλληλα, ο Τόνι Μπλερ δήλωσε πως διεξάγονται έρευνες σε εφτά από τα 250 σημεία τα οποία πιθανότατα αποτελούν αποθήκες όπλων μαζικής καταστροφής.

    [16] Επέστρεψαν Ιρακινοί αστυνομικοί για αποκατάσταση τάξης

    14/4/2003 1:08:00 μμ

    Περισσότεροι από 2.000 Ιρακινοί αστυνομικοί επέστρεψαν σήμερα στις εργασίες τους, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της τάξης στη Βαγδάτη, μετά το κύμα των λεηλασιών που σαρώνει την πόλη. Οι αμερικανικές δυνάμεις, αν και ελέγχουν την ιρακινή πρωτεύουσα από την περασμένη εβδομάδα, δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν στον τερματισμό των λεηλασιών, γεγονός που έχει εξοργίσει πολλούς κατοίκους.

    Εκατοντάδες Ιρακινοί πραγματοποίησαν το πρωί νέα διαδήλωση έξω από το ξενοδοχείο Παλαιστίνη, όπου διαμένουν πολλοί ξένοι δημοσιογράφοι, για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη ασφαλείας στην πόλη. Αρκετοί από τους διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως: ''Ισλαμικό κράτος, όχι στους Αμερικανούς''.

    Ο υποστράτηγος Ζουχάιρ αλ Νουάμι, επικεφαλής της αστυνομίας υπό τον Σαντάμ, κάλεσε τους αστυνομικούς να επιστρέψουν αμέσως στα πόστα τους και να ξεκινήσουν περιπολίες στους δρόμους.

    Περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί επέστρεψαν ήδη στις εργασίες τους αν και το σύνολο της αστυνομικής δύναμης στην ιρακινή πρωτεύουσα ξεπερνούσε τους 40.000 άνδρες.

    Στη Βασόρα, αρκετοί Ιρακινοί αστυνομικοί εργάζονται ήδη στο πλευρό των Βρετανών στρατιωτών για την αποκατάσταση της τάξης.

    [17] Ιράν: Δίκη Ιρακινών ηγετών που εισέρχονται παράνομα

    14/4/2003 12:41:00 μμ

    Το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα συλλαμβάνει και θα δικάζει τους Iρακινούς ηγέτες που θα αναζητήσουν καταφύγιο στο έδαφός του. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ρεζά Ασεφί, τόνισε ότι εάν προσπαθήσουν Iρακινοί ηγέτες να εισέλθουν παράνομα, θα τους συλλάβουν και θα τους δικάσουν για όλα εκείνα τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει κατά του έθνους του Ιράν. Ο Ρεζά Ασεφί δεν διευκρίνισε εάν το Ιράν θα εξετάσει το ενδεχόμενο να παραδώσει στις αμερικανικές ή τις βρετανικές δυνάμεις τους Ιρακινούς αξιωματούχους που τυχόν θα εντοπιστούν στο Ιράν.

    [18] Πιθανή η στρατιωτική παρουσία της Ε.Ε, λέει η Γαλλία

    14/4/2003 12:26:00 μμ

    Η Γαλλία δεν αποκλείει μια στρατιωτική παρουσία χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για επιχειρήσεις διατήρησης της τάξης στο Ιράκ, αλλά ''τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα'', δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νοέλ Λενουάρ. ''Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί, αλλά τίποτα δεν αποκλείεται σε ότι αφορά την παρουσία της Ε.Ε στο Ιράκ, πέρα της ανθρωπιστικής βοήθειας'', δήλωσε η Λενουάρ στο ραδιοσταθμό RFI απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συμμετοχής των ευρωπαϊκών χωρών σε επιχειρήσεις ''διατήρησης της τάξης'' στο Ιράκ, όπως έχει προτείνει ο πρωθυπουργός της χώρας αυτής Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    ''Αυτό που ευχόμαστε, είναι να μην ακολουθεί κανείς το δικό του δρόμο. Καθένας μπορεί να διατυπώνει προτάσεις, ιδέες, το έχουμε κάνει και εμείς. Ομως, σε επίπεδο δράσης, πρέπει η Ε.Ε να παρουσιαστεί ως πολιτική οντότητα, ως κοινότητα κρατών που θα βαδίζει στον ίδιο δρόμο'', πρόσθεσε η Λενουάρ. ''Από τη στιγμή που η χώρα θα είναι ασφαλής, ευχόμαστε η μεταπολεμική φάση να τεθεί υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ και ότι το Ιράκ θα διατηρήσει την εδαφική του ακεραιότητα και ότι θα ανακτήσει την κυριαρχία του'', τόνισε.

    Η Ιταλία έχει δηλώσει έτοιμη να στείλει ''ειρηνευτικό απόσπασμα'' στο Ιράκ.

    [19] Τικρίτ, η πόλη του Σαλαντίν και του Σαντάμ

    14/4/2003 2:16:00 μμ

    Η πόλη Τικρίτ την οποία οι αμερικανικές δυνάμεις κατέλαβαν σήμερα είναι η γενέτειρα του Σαλαντίν, πολεμιστή του ισλάμ, που κατέλαβε την Ιερουσαλήμ το 1187 και το προπύργιο του Σαντάμ Χουσέιν. Ο Σαντάμ Χουσέιν που παραλληλιζόταν πάντοτε με τον Σαλαντίν, σχημάτισε ένα στρατό με εθελοντές "για ν'απελευθερώσει την Ιερουσαλήμ". Ο Σαλαντίν, κουρδικής καταγωγής, θεωρείται ένας από τους πιο λαμπρούς πολεμιστές του ισλάμ, με μεγάλη ικανότητα στη χάραξη στρατηγικής, ο οποίος και απέκτησε τη φήμη του με τις μάχες που έδωσε κατά των Σταυροφόρων. Σε σφηνοειδείς πλάκες που χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα προ Χριστού αναφέρεται το Τικρίτ. Το 1394 το Τικρίτ καταστρέφεται από τον Ταμερλάνο και οι κάτοικοί του σφαγιάζονται. Ο Μογγόλος αυτοκράτορας ανέγειρε μια τεράστια πυραμίδα με τα κρανία των θυμάτων του.

    Οι καλυτερες υποδομές του Ιράκ

    Το Τικρίτ, 180 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης κατελήφθη για τελευταία φορά στις αρχές Νοεμβρίου του 1917 στη μάχη της Μεσοποταμίας από τους Βρετανούς υπό τον Σερ Φρέντερικ Στάνλεϊ Μόντερ, που πέθανε μερικές ημέρες αργότερα από χολέρα. Μετά τον πόλεμο, η είσοδος της πόλης διακοσμήθηκε από μια γιγάντια αψίδα με τα πορτρέτα του Σαντάμ Χουσέιν με το όπλο στο χέρι και του Σαλαντίν, που κρατά το ξίφος.

    Ο Σαντάμ Χουσέιν γεννήθηκε πριν από 65 χρόνια στην τοποθεσία Ούζεχ κοντά στο Τικρίτ. Στο Ούζεχ όπου έζησε η φυλή του Χουσέιν υπάρχει το πλούσια διακοσμημένο μαυσωλείο, όπου έχει ταφεί ο πατέρας του ιρακινού προέδρου Χουσέιν αλ-Μάχιντ. Σε ένα τζαμί έχουν ταφεί περίπου 40 μουσουλμάνοι μαχητές, που σκοτώθηκαν τον 7ο αιώνα υπερασπίζοντας την πόλη από τους Πέρσες, σύμφωνα με το μουσουλμάνο ιερωμένο, σεϊχ Μοχάμεντ αλ-Αλούσι.

    Το Τικρίτ, πόλη 100.000 κατοίκων, έχει αρκετά κτίρια και προεδρικά παλάτια, το τελευταίο και το σημαντικότερο ανεγέρθη το 1991. Η πόλη διαθέτει αρκετές στρατιωτικές βάσεις, τα καλύτερα νοσοκομεία και σχολεία της χώρας, πολύ καλό οδικό δίκτυο καθώς και πανεπιστήμιο.

    [20] ''Αναγκαία η άμεση μείωση παραγωγής πετρελαίου''

    14/4/2003 7:44:00 μμ

    Ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να μειώσει την παραγωγή του αν θέλει να διατηρήσει την τιμή του αργού στο άνοιγμα 22-28 δολαρίων το βαρέλι, εκτιμά το Κέντρο Μελετών για την Παγκόσμια Ενέργεια (CGES), στη μηνιαία έκθεση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο Λονδίνο. ''Είναι αναγκαία η άμεση μείωση της παραγωγής για να εξισορροπήσει η αγορά το δεύτερο τρίμηνο του 2003'', αναφέρει το κείμενο. Αν οι εξαγωγές του ιρακινού πετρελαίου παραμείνουν στάσιμες στο σύνολο του δευτέρου τριμήνου, το CGES εκτιμά ότι μια μείωση της τάξης των 500.000 βαρελιών την ημέρα είναι αρκετή για να διατηρηθούν οι τιμές στο επιθυμητό επίπεδο από τον ΟΠΕΚ ως τα μέσα του χρόνου.

    Ο ΟΠΕΚ θα χρειαστεί να μειώσει άλλα 2.000.000 βαρέλια για να αντισταθμίσει το επιπλέον ιρακινό πετρέλαιο που θα φτάσει στην αγορά στο τέλος του δευτέρου τριμήνου.

    "Οι καταναλώτριες χώρες χρειάζονται όλο και λιγότερο πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ καθώς πλησιάζει το τέλος του χειμώνα, οι πετρελαϊκές βιομηχανίες της Βενεζουέλας και της Νιγηρίας ξαναβάζουν μπροστά την παραγωγή και οι επιθέσεις που πολλοί φοβούνταν Μέση Ανατολή κατά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων δεν έγιναν'', εκτιμά το CGES.

    [21] Αναβλήθηκε η συναυλία της τελετής έναρξης της άρσης βαρών

    14/4/2003 2:08:00 μμ

    Η συναυλία της τελετής έναρξης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος άρσης βαρών, αναβλήθηκε λόγω της τραγωδίας με το λεωφορείο στα Τέμπη, που βύθισε στο πένθος όλη τη χώρα. Η συναυλία ήταν προγραμματισμένη για τις 7 το απόγευμα της Δευτέρας, με την παρουσία των Χρήστου Νικολόπουλου, Κώστα Μακεδόνα και Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Ωστόσο, κανονικά θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση των ομάδων και η διοργάνωση θα συνεχιστεί την Τρίτη στις 10 το πρωί με το καθαρά αγωνιστικό πρόγραμμα.

    [22] Κίνα: Τέσσερις θάνατοι και 74 κρούσματα άτυπης πνευμονίας

    14/4/2003 12:18:00 μμ

    Τέσσερις νέους θανάτους από την άτυπη πνευμονία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Κίνα, ανεβάζοντας έτσι σε 64 τον αριθμό των νεκρών από την επιδημία, που πλήττει τη χώρα. Οι τρεις νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στη βόρεια επαρχία Σανσί και ένας στην Εσωτερική Μογγολία στη βόρεια Κίνα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) στο Πεκίνο, Τζιμ Ραντεμέικερς. Επίσης, στην Κίνα καταγράφηκαν άλλα 74 νέα κρούσματα, αυξάνοντας σε 1.418 τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από το Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS).

    Δεκάδες κρούσματα σε πολλές επαρχίες της χώρας

    Η επαρχία Σανσί παρουσιάζει σήμερα το υψηλότερο ποσοστό νέων κρουσμάτων με 47 νέα περιστατικά, αυξάνοντας σε 79 αυτούς που έχουν προσβληθεί από το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο στην επαρχία.

    Η Νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ έχει 18 επιπλέον κρούσματα, η Εσωτερική Μογγολία επτά και το Πεκίνο δύο. Οι υγειονομικές αρχές του Πεκίνου έχουν επιβεβαιώσει συνολικά 24 κρούσματα οξέος αναπνευστικού συνδρόμου.

    Στην Εσωτερική Μογγολία έχουν καταγραφεί 17 κρούσματα από τα οποία τα τρία ήταν θανατηφόρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

    Η επαρχία Γκουανγκντόνγκ όπου πρωτοεμφανίστηκαν τα κρούσματα άτυπης πνευμονίας τον περασμένο Νοέμβριο, έχει συνολικά 1.255 κρούσματα και 45 θανάτους.

    [23] Ερευνες επιστημόνων για εμβόλιο κατά της άτυπης πνευμονίας

    14/4/2003 1:53:00 μμ

    Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα παρασκευάσουν σε διάστημα μερικών εβδομάδων ένα εμβόλιο κατά της άτυπης πνευμονίας (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο), η οποία έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 130 ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε ο δρ. Μάρκο Μάρα, διευθυντής του εργαστηρίου του Βανκούβερ που ανακοίνωσε ότι εντόπισε το γονιδίωμα του κορονοϊού που θεωρείται ότι προκαλεί τη νόσο.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, ο δρ. Μάρα δηλώνει ότι το κέντρο Μάικλ Σμιθ έχει καταχωρίσει από το Σάββατο τον γενετικό χάρτη του κορονοϊού στην ηλεκτρονική του διεύθυνση στο Ιnternet (http://www.bcgsc.ca) ώστε να γίνει δυνατή η πρόσβαση σε κάθε ερευνητή ανά τον κόσμο που ασχολείται με την επιδημία.

    ''Πιστεύω ότι αυτό θα μας βοηθήσει να παρασκευάσουμε ένα εμβόλιο σε σύντομο διάστημα, μερικών εβδομάδων'', προσθέτει ο ερευνητής. ''Εχουμε επιδοθεί σε μία κούρσα ενάντια στο χρόνο για να φθάσουμε στο αποτέλεσμα αυτό. Μεταφέραμε ίχνος του ιού στο μικροβιολογικό εργαστήριο του Ουίνιπεγκ, το ασφαλέστερο της χώρας, όπου το καλλιεργήσαμε και το απομονώσαμε. Το γενετικό υλικό μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο εργαστήριό μας στο Βανκούβερ'', διευκρινίζει ο ερευνητής.

    Σε ερώτηση σχετικά με την εξάπλωση της επιδημίας ο δρ. Μάρα απαντά ότι ''τα μέτρα για τον περιορισμό του ήταν πολύ αποτελεσματικά''. ''Γνωρίζουμε ότι σε νοσοκομειακό περιβάλλον η μόλυνση δεν εξαπλώνεται εάν το προσωπικό νοσηλεύει τους ασθενείς έχοντας λάβει τα απαραίτητα μέτρα (μάσκες, γάντια κ.α'', λέει.

    ''Δεν πιστεύω ότι η Ασία παράγει περισσότερες ασθένειες από τον υπόλοιπο πλανήτη, αλλά η μεγάλη πληθυσμιακή πυκνότητα συμβάλλει στην εμφάνιση νέων λοιμογόνων παραγόντων'', προσθέτει.

    [24] Ολοκληρώθηκε η ανάγνωση του ''βιβλίου της ζωής''

    14/4/2003 4:45:00 μμ

    Οι επιστήμονες κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχαν προγραμματίσει. Η ανακοίνωση της τελική ανάγνωσης του επονομαζόμενου "βιβλίου της ζωής" πραγματοποιήθηκε τρία χρόνια μετά την δημοσιοποίηση του πρώτου προσχεδίου της μελέτης. Πριν από τρία χρόνια οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει τα μυστικά του ανθρώπινου γονιδιώματος κατά 97%.

    Βήμα ζωτικής σημασίας

    Το βρετανικό Ίδρυμα "Γουέλκαμ Τραστ Σάνγκερ" αποκωδικοποίησε το ένα τρίτο της αλυσίδας του γονιδιώματος, περισσότερο δηλαδή από οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα που συμμετείχε σε αυτή τη διεθνή προσπάθεια.

    Ο διευθυντής του βρετανικού ιδρύματος, καθηγητής, Αλαν Μπράντλεϊ ότι η ολοκλήρωση της ανάγνωσης του ανθρώπινου γονιδιώματος είναι ένα βήμα ζωτικής σημασίας σ' ένα μακρύ δρόμο.

    "Για παράδειγμα και μόνο η αποκωδικοποίηση του χρωμοσώματος 20 έχει ήδη βοηθήσει στην έρευνα για τον εντοπισμό των γονιδίων που σχετίζονται με ασθένειες όπως ο διαβήτης και η λευχαιμία", είπε ο Aλαν Μπράντλεϊ.

    Ωστόσο, αναλυτής επιστημονικών θεμάτων του BBC επισημαίνει ότι από μόνο της η ανάγνωση του γονιδιώματος δεν είναι ικανή να επιφέρει μια επανάσταση στον τομέα της ιατρικής.

    "Οι επιστήμονες μπορεί πλέον να διαβάζουν το βιβλίο της ζωής αλλά πρέπει να διαπιστώσουν τι ακριβώς σημαίνει η κάθε λέξη", τόνισε ο αναλυτής του BBC.

    [25] Ετοιμα για παροχή τα πακέτα ADSL

    14/4/2003 2:09:00 μμ

    Αναμέναμε τόσο καιρό. Επιτέλους έφτασαν και σίγουρα θα ανεβάσουν τις ταχύτητες μέχρι και τα 1.024 Κbps. Μιλάμε για τα νέα πακέτα μεταβίβασης δεδομένων, πληροφοριών, βίντεο, εικόνας και γραφικών, τεχνολογίας ADSL, που εξασφαλίζουν υψηλές ταχύτητες και θα προσφέρει σύντομα στους χρήστες του Διαδικτύου ο ΟΤΕ. Κύριο χαρακτηριστικό της ADSL είναι ότι παρέχει ταχύτητες μεταφοράς από 384 Κbps έως 1.024 Κbps, ενώ δίνει τη δυνατότητα διαρκούς πρόσβασης στο διαδίκτυο. Με τις νέες γραμμές, ο τελικός χρήστης δεν χρεώνεται για τον χρόνο παραμονής του στο Ιντερνετ, γεγονός που του επιτρέπει να βρίσκεται συνεχώς on-line, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να μιλάει στο τηλέφωνο ή να στέλνει φαξ χρησιμοποιώντας την τηλεφωνική του γραμμή (απλή ή ISDN).

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΤΕ, το πακέτο της λιανικής διάθεσης σε τελικούς χρήστες έχει ως εξής:

    - Ο κάθε χρήστης θα πληρώσει εφάπαξ 82 ευρώ ως τέλος ενεργοποίησης και 50 ευρώ ως τέλος εγκατάστασης, που αφορά στην τοποθέτηση του απαραίτητου τερματικού εξοπλισμού (μόντεμ και διαιρέτη ή φίλτρο).

    - Το μηνιαίο τέλος για ταχύτητα πρόσβασης έως 384 Κbps είναι 55 ευρώ, έως 512 Κbps 101 ευρώ και έως 1.024 Κbps 189 ευρώ.

    Το πακέτο της χονδρικής διάθεσης σε παρόχους έχει ως εξής:

    - Για ταχύτητα έως 384 Κbps ο πάροχος θα πληρώνει 82 ευρώ για ενεργοποίηση, 49 ευρώ μηνιαίο ή 588 ετήσιο τέλος.

    - Μέχρι 512 Κbps τα αντίστοιχα ποσά είναι 82, 90 και 1.080 ευρώ.

    - Έως 1.024 Κbps ο πάροχος θα πληρώσει 82 ευρώ τέλος ενεργοποίησης, 168 ευρώ μηνιαίο τέλος, ή 2.016 ετήσιο τέλος.

    Για τους τρεις πρώτους μήνες από την έναρξη της εμπορικής διάθεσης, ο ΟΤΕ θα παρέχει στους τελικούς χρήστες 50% έκπτωση στα αντίστοιχα μηνιαία τέλη.

    Σε πρώτη φάση το σύστημα αυτό θα εφαρμοστεί στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα (π.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Λάρισα, Βόλο, Πάτρα, Ρόδο, Ηράκλειο, Χανιά κ.α).

    Η διάθεση των πακέτων για λογαριασμό του ΟΤΕ θα γίνεται από τα σημεία πώλησης του ΟΤΕ και από τα συνεργαζόμενα δίκτυα (Γερμανός, SigmaNet).

    [26] Λιτός ο μήνας του μέλιτος για τον Ράσελ Κρόου

    14/4/2003 1:47:00 μμ

    Ξόδεψαν εκατομμύρια για το γάμο τους και ακόμα περισσότερα για να αγοράσουν έναν ρετιρέ σε παραθαλάσσιο συγκρότημα. Οι νεόνυμφοι όμως Ράσελ Κρόου και η Ντανιέλ Σπένσερ πιθανόν θέλουν να κάνουν ένα λιτό και χωρίς ιδιαίτερη δημοσιότητα μήνα του μέλιτος. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σταρ του Χόλυγουντ και η βρετανικής καταγωγής τραγουδίστρια σύζυγος του εντοπίσθηκαν να γευματίζουν "σε εστιατόριο γρήγορου φαγητού όπου έφαγαν κοτόπουλο και ξόδεψαν μόλις πέντε δολάρια".

    Το "χρυσό" ζευγάρι μετά από μια ημέρα για ψώνια στην αγορά του Ροκχάμπτον επέστρεψε στο ξενοδοχείου του, που είναι απλά ένα καλοφτιαγμένο μοτέλ. Η εφημερίδα Κούριερ Μέηλ του Μπρισμπέιν δημοσίευσε φωτογραφίες του Κρόου και της Σπένσερ να υπογράφουν αυτόγραφα και να χαιρετούν τους κατοίκους του μικρού αυστραλιανού θέρετρου. Η Κάθριν Λόουσον, που πήρε αυτόγραφο από το διάσημο ζευγάρι στο πίσω μέρος του λογαριασμού των ποτών, που αγόρασε από την τοπική κάβα σχολίασε, "εγώ είμαι ντόπια και αγαπώ το μέρος αυτό αλλά εάν ήμουν σταρ του κινηματογράφου ή τραγουδίστρια δεν θα επέλεγα ποτέ το Ροκχάμπτον για μήνα του μέλιτος".

    [27] Ο ληστής με την πετσέτα

    14/4/2003 1:58:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Ένας άνδρας μπήκε σε ένα κατάστημα της Σιγκαπούρης αγόρασε μια πετσέτα και λίγα λεπτά αργότερα επέστρεψε στο ίδιο κατάστημα με καλυμμένο το πρόσωπό του με την πετσέτα και λήστεψε την ταμία με την απειλή μαχαιριού. Ο άγνωστος απείλησε την 20χρονη ταμία, που είναι φοιτήτρια από τη Μιαμάρ, με ένα κουζινομάχαιρο μήκους 25 εκατοστών. Όπως γράφει η εφημερίδα Στρέιτ Τάιμς, η ταμίας αναγνώρισε τον άνδρα καθώς είχε καλύψει το πρόσωπο του με την ίδια πετσέτα που είχε αγοράσει προηγουμένως από το κατάστημα. Ο ληστής αφαίρεσε από το ταμείο 400 δολάρια Σιγκαπούρης.

    Τρεις ώρες αργότερα σε ένα πρατήριο καυσίμων ένας άνδρας ρώτησε τον υπάλληλο εάν πουλούν πετσέτες, όταν εκείνος απάντησε αρνητικά ο άγνωστος έβγαλε ένα κουζινομάχαιρο με λεπίδα 25 εκατοστών και του αφαίρεσε 1.300 δολάρια από το ταμείο. Στη συνέχεια επιβιβάσθηκε σε διερχόμενο ταξί και εξαφανίσθηκε. Η αστυνομία εκτιμά ότι πρόκειται για τον ίδιο δράστη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 14 April 2003 - 16:55:10 UTC