Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης: ''Δεν κυβερνώ μέσω δημοσκοπήσεων''
  • [02] Καραμανλής: Ιστορική στιγμή η διεύρυνση
  • [03] Θεσ/κη: Παρέμβαση εισαγγελέα για κόντρες στην παραλιακή
  • [04] Την Πέμπτη ο 10ος γύρος επαφών Ελλάδας - Τουρκίας
  • [05] ''Η Διακήρυξη της Αθήνας''
  • [06] ''Πικραμένος'' ο τουρκικός τύπος για την ένταξη της Κύπρου
  • [07] Συναντήσεις Κόφι Ανάν στο πλαίσιο της Συνόδου
  • [08] Αθνάρ: Υπέρ πρότασης Ε.Ε. για ανασυγκρότηση Ιράκ
  • [09] Le Monde: Οι τρεις προκλήσεις της Διεύρυνσης
  • [10] Υ-europe από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς
  • [11] Παράταση προγραμμάτων στον τομέα πολιτισμού ζητά η Επιτροπή
  • [12] Δεν θέλουν το ευρώ οι Βρετανοί
  • [13] Δεν υπάρχει ασυλία για τον Αμπού Αμπάς δηλώνουν ΗΠΑ - Ισραήλ
  • [14] ''Απώλειες'' δημοσιογράφων σε πολεμικές ζώνες
  • [15] Σύλληψη υπόπτου για τη δολοφονία του Αρκάν
  • [16] Αφγανιστάν: Στο ΝΑΤΟ η διοίκηση της ISAF
  • [17] Συνάντηση Ανάν-Μπλερ για το ρόλο του ΟΗΕ
  • [18] Μουμπάρακ: Το Ιράκ να κυβερνηθεί από το λαό του
  • [19] Δεκαπέντε νεκροί στη Μοσούλη
  • [20] Αποχωρούν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ από την Τουρκία
  • [21] Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι των αγορών την εορταστική περίοδο
  • [22] Eurostat: Μειώθηκε ο πληθωρισμός, αλλά παραμένει υψηλός
  • [23] Αρση βαρών: Χρυσό η Τσακίρη- Χάλκινο η Καστρίτση
  • [24] Μπάσκετ: Στη Θεσ/νίκη το Final Four του Champions Cup
  • [25] Εθελοντές στους Ο.Α. η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ του '68
  • [26] Η Ελληνική Γραφή παρουσιάζεται στη Φινλανδία
  • [27] Π.Ο.Υ: O ''κορονοϊός'' προκαλεί τη άτυπη πνευμονία
  • [28] Και σε... βιντεοπαιχνίδι οι επιχειρήσεις ''Σοκ και Δέος''
  • [29] Πωλούνται μικρόβια διασήμων
  • [30] Προτιμούν τις γυναίκες οι Νεοζηλανδές

    [01] Σημίτης: ''Δεν κυβερνώ μέσω δημοσκοπήσεων''

    16/4/2003 11:59:00 πμ

    Θα εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση δήλωσε, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα "Τα Νέα", ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, προσθέτοντας με βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει την επόμενη εκλογική μάχη. Ο Πρωθυπουργός θεωρεί τις δημοσκοπήσεις συγκυριακές και δηλώνει ότι απορρίπτει το μοντέλο διακυβέρνησης που έχει ως πρώτο μέλημα τις παροχές. Αναφερόμενος στο Κυπριακό και στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η ένταξη δεν πρέπει να αποτελεί το τέλος της προσπάθειας και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος πρέπει να συνεχιστούν αμείωτες. Σχετικά με το ζήτημα της επόμενης ημέρας στο Ιράκ, ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, ωστόσο υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες, ούτως ώστε τα Ηνωμένα Έθνη να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο, τόσο στον ανθρωπιστικό τομέα, όσο και στον τομέα της ανασυγκρότησης.

    ''Εχουμε σταθερούς προσανατολισμούς''

    "Δεν θα θυσιάσουμε τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού στο βωμό βραχυπρόθεσμων και εντυπωσιακών λύσεων για λόγους φτηνής σκοπιμότητας. Όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις, τομές και εκσυγχρονισμό το εννοούμε και το επιδιώκουμε συστηματικά'', δήλωσε ο Πρωθυπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ''Τα Νέα''.

    Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σημίτης σημειώνει ότι η κυβέρνηση λαμβάνει δραστικά μέτρα και έχει σταθερό προσανατολισμό ως προς την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη και προσθέτει ότι οι σχετικές προσπάθειες της κυβέρνησης θα συνεχιστούν με επιταχυνόμενους ρυθμούς.

    Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στις δυσμενείς για το κυβερνητικό κόμμα δημοσκοπήσεις, σημειώνει ότι η κυβέρνηση ασφαλώς και λαμβάνει υπόψη της τις διαθέσεις και τάσεις του εκλογικού σώματος, αλλά "έχει στόχους που επιδιώκει και θα συνεχίσει να επιδιώκει".

    "Κριτήριο της κυβέρνησης είναι τι είναι ωφέλιμο για τον ελληνικό λαό. Δεν κυβερνά μέσω των δημοσκοπήσεων. Διαφορετικά θα οδηγούμασταν κατευθείαν σε μια πολιτική παροχών που ακολουθήθηκε πολλές φορές στην Ελλάδα με αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομία και τη διεθνή θέση της χώρας. Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη θητεία της'', τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ακόμη ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι στις εκλογές η κυβέρνηση θα ζητήσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, όχι μόνο στη βάση του απολογισμού του έργου της, αλλά και στη βάση κυρίως του προγράμματός της και εξέφρασε την πεποίθηση οτι ''το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει και αυτή τη μάχη''.

    ''Η Κύπρος δεν πρέπει να γίνει όμηρος του πολιτικού προβλήματός της''

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό και στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η ένταξη δεν πρέπει να αποτελεί το τέλος της προσπάθειας και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος πρέπει να συνεχιστούν αμείωτες.

    Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να αποτρέψουμε η Κύπρος ως κράτος-μέλος της ΕΕ να γίνει όμηρος του πολιτικού προβλήματός της και πρόσθεσε ότι αν καταφέρει και λύσει το πολιτικό της πρόβλημα θα μπορέσει να αξιοποιήσει και τη σημαντική γεωστρατηγική θέση της και την ιδιαιτέρως ανεπτυγμένη οικονομία της, να μεγιστοποιήσει τα ωφελήματα από την συμμετοχή της στην ΕΕ, να αυξήσει τις δυνατότητες επιρροής της.

    Ερωτηθείς σχετικώς, ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι θα ήταν ολέθριο και για την Ελλάδα και για την Κύπρο αν η εθνική υπόθεση του Κυπριακού υποτασσόταν σε κομματικούς υπολογισμούς και πρόσθεσε ότι ''αλίμονο αν η σκοπιά μας ήταν η εσωτερική αξιοποίηση'' του θέματος.

    ''Μόνο ο ΟΗΕ μπορεί να εξασφαλίσει ισορροπία στο διεθνές σύστημα''

    Σχετικά με το ζήτημα του Ιράκ, ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι είναι νωρίς ακόμη για να εξάγει κανείς οριστικά συμπεράσματα σχετικά με τη διαμόρφωση του τοπίου σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και υπογράμμισε, όμως, ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες, ώστε τα Ηνωμένα Έθνη να αποκτήσουν τον κεντρικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν στους τομείς της ανθρωπιστικής βοήθειας και της οικονομικής και πολιτικής ανασυγκρότησης του Ιράκ.

    Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι το διεθνές σύστημα δεν μπορεί να ισορροπήσει και να διασφαλίσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια χωρίς τη νομιμότητα και τη νομιμοποίηση που μόνο ο ΟΗΕ παρέχει.

    ''Παρά τις σοβαρές διαφωνίες που αναδείχθηκαν στη διαχείριση της κρίσης του Ιράκ κανείς δεν έχει συμφέρον στην απαξίωση του ΟΗΕ'', τόνισε ο Πρωθυπουργός.

    "Ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός", τόνισε ο κ. Σημίτης ερωτηθείς αν το τέλος του πολέμου στο Ιράκ θα σημάνει την έναρξη ενός άλλου ανορθόδοξου πολέμου, της τρομοκρατίας και αν μπορεί να αγγίξει και εμάς αυτού του είδους η ''επέκταση''.

    Στην ίδια συνέντευξη στα "ΝΕΑ" ο κ. Σημίτης επαναλαμβάνει την αντίθεσή του σε κάθε ιδέα αλλαγής συνόρων στην περιοχή, τονίζοντας ότι ''αλλαγές συνόρων μπορούν να προξενήσουν άλλες αλυσιδωτές ενέργειες, να δημιουργήσουν κλίμα εθνικισμού και διαθέσεις επεκτατισμού". Στη σύγχρονη εποχή λύσεις μπορούν και πρέπει να αναζητούνται χωρίς μετακινήσεις συνόρων. Η διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων σε εθνικές μειονότητες είναι το κύριο βήμα για μια τέτοια κατεύθυνση ειρηνικής συνύπαρξης εθνικών μειονοτήτων, σημειώνει.

    Ακόμη ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην συνοχή της ΕΕ δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με την εκτίμηση ότι η ΕΕ έχει διχαστεί ολοκληρωτικά λόγω της κρίσης στο Ιράκ, αν και τόνισε ότι η Ευρώπη στάθηκε αδύναμη στην πτυχή της εξωτερικής της πολιτικής. Δεν υπάρχει ούτε ένας εταίρος που δεν θέλει να κλείσει το ρήγμα, είπε ο Πρωθυπουργός.

    Τέλος, ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι ανεπιφύλακτα θετική σε κάθε πρωτοβουλία ή προοπτική που ενισχύει την ΕΕ όπως είναι θετική και σε μια κοινή αμυντική πολιτική.

    [02] Καραμανλής: Ιστορική στιγμή η διεύρυνση

    16/4/2003 11:51:00 πμ

    Η σημερινή μέρα είναι ιστορική μέρα για την Ευρώπη, την Κύπρο και τον ελληνισμό, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, σε δηλώσεις του για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεύρυνση και ειρηνική συνένωση δημοκρατικών κρατών στην ιστορία, ενώ τόνισε ότι έφτασε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για τις κυβερνήσεις της Ε.Ε.

    Κρίσιμη στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση

    Ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καλωσόρισε τις 10 νέες χώρες στην Ε.Ε., σημειώνοντας ότι σε αυτή τη θέση, πριν 22 χρόνια, ήταν η Ελλάδα με τη διορατικότητα και τις πρωτοβουλίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η υπογραφή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία διδαγμένη από το παρελθόν οφείλει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις της νέας εποχής.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε βαθύτερη πολιτική ενοποίηση, οικοδόμηση κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας, τονίζοντας ότι έφτασε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για τις κυβερνήσεις της Ε.Ε., οι οποίες θα πρέπει να σταθούν στο ύψος της αποστολής τους.

    [03] Θεσ/κη: Παρέμβαση εισαγγελέα για κόντρες στην παραλιακή

    16/4/2003 6:35:00 μμ

    Την διενέργεια ελέγχων προκειμένου να εξακριβωθεί αν στην παραλιακή οδό πραγματοποιούνται κόντρες αυτοκινήτων, ζητά από την Διεύθυνση τροχαίας Θεσσαλονίκης ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Ευάγγελος Ζαχαρής. Η παρέμβαση του προϊσταμένου της εισαγγελίας γίνεται μετά από καταγγελίες που περιήλθαν στην υπηρεσία σύμφωνα με τις οποίες στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες οδηγοί ΙΧ αυτοκινήτων επιδίδονται σε αυτοσχέδιους αγώνες ταχύτητας θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα τόσο των ίδιων όσο και των υπόλοιπων οδηγών που χρησιμοποιούν την οδό. Ο κ.Ζαχαρής ζητεί τη διενέργεια εκτεταμένων και διαρκών ελέγχων προκειμένου να εξαλειφθεί ολοσχερώς το παράνομο αυτό φαινόμενο και η Διεύθυνση Τροχαίας να γνωστοποιήσει μετά από 15 μέρες στην εισαγγελία τα αποτελέσματα των ενεργειών της.

    [04] Την Πέμπτη ο 10ος γύρος επαφών Ελλάδας - Τουρκίας

    16/4/2003 12:45:00 μμ

    Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ο 10ος γύρος διευρευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης οι συνομιλίες θα διεξαχθούν μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών πρέσβη Αναστάσιου Σκοπελίτη και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Πρέσβη Ουγκούρ Ζιγιάλ.

    [05] ''Η Διακήρυξη της Αθήνας''

    16/4/2003 3:44:00 μμ

    Με μια κοινή δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών η οποία χαρακτηρίστηκε από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ως "Η Διακήρυξη της Αθήνας", ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 16 Απριλίου οι εργασίες του Ατυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα την πορεία των εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης της οποίας πρόεδρος είναι ο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν. Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι στη διακήρυξη αυτή τονίζεται η ιστορικότητα του σημερινού γεγονότος της διεύρυνσης της ΕΕ, ενώ στο κείμενο επισημαίνεται η δέσμευση των ευρωπαίων ηγετών να αναλάβουν τις παγκόσμιες ευθύνες τους με σκοπό την προώθηση και διασφάλιση της ειρήνης. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμφώνησαν την ανάγκη να τηρηθούν τα υπάρχοντα χρονοδιαγράμματα ώστε να παρουσιαστεί στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συνέλθει στις 20 Ιουνίου στην Θεσσαλονίκη το σχέδιο του νέου Συντάγματος.

    Σημαντική συνάντηση για τη διευκόλυνση των εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης

    Στην εισαγωγική του παρέμβαση ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι στόχος των συζητήσεων δεν ήταν να υπάρξουν συμπεράσματα αλλά να ενημερώσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων τον πρόεδρο της Συντακτικής Συνέλευσης για τις θέσεις τους προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργασίες της Συνέλευσης.

    Αναφορικά με την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο κ. Σημίτης είπε ότι ορισμένες χώρες υποστήριξαν την ανάγκη διατήρησης του σημερινού συστήματος της εκ περιτροπής Προεδρίας ανά εξάμηνο, ενώ ορισμένες άλλες χώρες τόνισαν ότι η Προεδρία πρέπει να έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια για να μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική.

    Από την πλευρά του ο κ. Ζισκάρ ντ Εσταίν τόνισε ότι υπήρξε σχεδόν ομοφωνία όσον αφορά τη δημιουργία θέσης υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ, ωστόσο, δήλωσε ότι καταγράφηκαν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά τη θητεία μιας προεδρίας και το ρόλο και τη σύνθεση της Κομισιον.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, σημείωσε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτελέσει η συνέλευση παρά τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα.

    Να σημειωθεί ότι απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν συζητήθηκε η πρωτοβουλία των 4 ευρωπαϊκών χωρών για την ευρωπαϊκή άμυνα, ενώ με αφορμή την επικείμενη επίσκεψή του στην Κύπρο επισήμανε ότι δεν έχει να προσκομίσει τίποτε στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και ότι οι δύο κοινότητες είναι υπεύθυνες για να προχωρήσουν τις διαδικασίες.

    Η ιστορική Διακήρυξη

    "Είμαστε περήφανοι που είμαστε μέρος μιας Ένωσης, η οποία βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των κανόνων δικαίου" υπογραμμίζεται στη "Διακήρυξη των Αθηνών", το κείμενο που συνοδεύει την τελετή της υπογραφής της συνθήκης Προσχώρησης των δέκα νέων μελών στην ΕΕ.

    "Η Ένωση μας αντιπροσωπεύει ένα συλλογικό εγχείρημα", το "εγχείρημά μας είναι μοναδικό. Η Ένωση αντιπροσωπεύει την κοινή μας δέσμευση να θέσουμε ένα τέλος σε αιώνες αντιπαράθεσης και να ξεπεράσουμε παλαιότερους διαχωρισμούς της ηπείρου μας. Αυτή η Ένωση αντιπροσωπεύει τη βούλησή μας να περάσουμε σ΄ ένα καινούργιο μέλλον βασισμένο στη συνεργασία, στον σεβασμό, στη διαφορετικότητα και την αμοιβαία κατανόηση".

    Στη Διακήρυξη σημειώνεται επίσης η ανάγκη ενσωμάτωσης των πολιτών και των κρατών-μελών στην αντιμετώπιση των "αυριανών προκλήσεων" και υπογραμμίζεται το καθήκον της ΕΕ να ασχοληθεί με τα "κρίσιμα ζητήματα ευημερίας κι ασφάλειας των πολιτών της".

    Τα ανθρώπινα δικαιώματα - "εντός κι εκτός της ΕΕ" - η καταπολέμηση του διακρίσεων ανήκουν ακόμη στις αξίες της ΕΕ, όπως επίσης προτεραιότητες της ΕΕ είναι η διατηρήσιμη ανάπτυξη, η καταπολέμηση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, η ποιότητα ζωής των "μελλοντικών γενεών".

    Στη Διακήρυξη υπογραμμίζεται η δέσμευση της ΕΕ στη "δυναμική, στηριγμένη στη γνώση, ευρωπαϊκή οικονομία" που αποσκοπεί στην πλήρη απασχόληση, την οικονομική και κοινωνική συνοχή, ενώ τονίζεται ότι η ΕΕ σέβεται "την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των πολιτών τρίτων χωρών που διαβιούν κι εργάζονται στην ΕΕ".

    Η "μία Ευρώπη", το σύνθημα της Κοπεγχάγης, οδηγεί σε μια συνεκτική Ευρώπη - σημειώνεται - και υπογραμμίζεται ότι η "προσχώρηση είναι ένα νέο συμβόλαιο ανάμεσα στους πολίτες μας και όχι απλά μια συνθήκη κρατών" που πρέπει να οδηγήσει σε "βαθύτερους δεσμούς συνεργασίας με τους γείτονές μας".

    Η Διακήρυξη επαναλαμβάνει τη δέσμευση της ΕΕ στην πρόληψη των συγκρούσεων, την προώθηση της δικαιοσύνης, την υποστήριξη της παγκόσμιας σταθερότητας, την καταπολέμηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας και την προώθηση της απόσυρσης όπλων μαζικής καταστροφής. "Η ΕΕ υποστηρίζει τον ΟΗΕ και τις προσπάθειές του για την επιβεβαίωση της διεθνούς νομιμότητας και παγκόσμιας ευθύνης".

    Δείτε το πλήρες κείμενο της "Διακήρυξης της Αθήνας"

    [06] ''Πικραμένος'' ο τουρκικός τύπος για την ένταξη της Κύπρου

    16/4/2003 7:45:00 πμ

    Ο τουρκικός τύπος κατηγορεί την τουρκική κυβέρνηση για το ότι δεν κατόρθωσε να διευθετήσει εγκαίρως το κυπριακό ζήτημα, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα με πικρία την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ''Λυπηρό αλλά αληθινό: οι Ελληνοκύπριοι θα ενταχθούν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν μας μένει παρά να παρακολουθούμε την τελετή'', γράφει η εφημερίδα Vatan. ''Η πολιτική που ακολούθησε η Τουρκία εδώ και 29 χρόνια πεθαίνει σήμερα'', σύμφωνα με τη Vatan.

    ''Ιδού το τέλος της πολιτικής του στρουθοκαμηλισμού'', γράφει η Zaman προσθέτοντας ότι η Τουρκία οφείλει σήμερα να δει την αλήθεια κατά πρόσωπο.

    Η εφημερίδα Radical δημοσιεύει στην πρώτη της σελίδα τη φωτογραφία του Ραούφ Ντενκτάς μαζί με τις φωτογραφίες όλων των τούρκων ηγετών που ανέλαβαν την εξουσία από το 1974 υπό τον ειρωνικό τίτλο: ''Να είστε υπερήφανοι γι' αυτό που κάνατε''. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ένταξη της Κύπρου είναι πιθανόν να περιπλέξει τις προσπάθειες της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η εφημερίδα Milliyet διαπιστώνει με πικρία ότι η Τουρκία, η πρώτη που υπέγραψε συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '60, έχει υπερκερασθεί από πρώην κομμουνιστικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες υπογράφουν σήμερα τη συνθήκη ένταξης μόλις δέκα χρόνια μετά την υποβολή της αίτησης ένταξης στην Ένωση.

    16-4-2003

    [07] Συναντήσεις Κόφι Ανάν στο πλαίσιο της Συνόδου

    16/4/2003 7:28:00 μμ

    Η συμμετοχή της διεθνούς κοινότητας στην ανοικοδόμηση του μεταπολεμικού Ιράκ και το γεφύρωμα των διαφωνιών που έχουν προκύψει ως προς το ζήτημα, καθώς και η προώθηση ειρηνικής λύσης στο Μεσανατολικό βρέθηκαν στο επίκεντρο των διαδοχικών συνομιλιών που είχε την Τετάρτη στην Αθήνα ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Αναν, με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ. Ο γ.γ. του ΟΗΕ είπε ότι εκτιμά τη στήριξη της ΕΕ στο ιρακινό και σημείωσε ότι όποιες διαφορές έχουν προκύψει θα λυθούν στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ο κ. Ανάν είχε επίσης συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας, της Ισπανίας, της Δανίας, της Ιρλανδίας και του Βελγίου, ενώ θα συναντηθεί και με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, καθώς και με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    ''οι Ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν τα Ηνωμένα Εθνη''

    Οι κ.κ. Αναν-Πέρσον

    Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου Αναν-Πέρσον, που δόθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Σουηδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι επαναδιατύπωσε την υποστήριξη της Σουηδίας προς το πολυμερές διεθνές σύστημα, ενώ επισήμανε την ανάγκη υποστήριξης και των δύο πλευρών της παλαιστινο-ισραηλινής διένεξης ώστε να φθάσουν σε κάποιου είδους ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

    Ο Γκόραν Πέρσον επανέλαβε τη θέση της Σουηδίας ότι ο ΟΗΕ πρέπει να έχει τον κεντρικό ρόλο στη διαδικασία ανοικοδόμησης του Ιράκ.

    Σε ερώτηση σχετικά με το αν το γεγονός ότι η ΕΕ είναι διαιρεμένη επηρεάζει τη λειτουργία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προς το θέμα του Ιράκ, ο Κόφι Αναν απάντησε ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν τα Ηνωμένα Εθνη και την πολυμερή προσέγγιση (στη διαχείριση της κατάστασης στο μεταπολεμικό Ιράκ).

    ''Αναντικατάστατος ο ρόλος του ΟΗΕ ''

    Οι κ.κ. Αναν-Ιβανόφ

    Τα προβλήματα του Ιράκ και της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή απασχόλησαν και τη συνάντηση του κ. Ανάν με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανοφ.

    Συζητάμε μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε την ενότητα του Συμβουλίου είπε ο κ. Ανάν και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικός ο οδικός χάρτης για το Μεσανατολικό και ότι πρέπει να επιδοθεί μόλις σχηματιστεί η νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση, θέση με την οποία συμφώνησε και ο κ. Ιβανόφ.

    Είναι τώρα αναγκαία η ένωση όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επίλυση του προβλήματος του Ιράκ και την ανοικοδόμησή του, είπε από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών που χαρακτήρισε όχι απλώς κεντρικό αλλά αναντικατάστατο τον ρόλο του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι η Ρωσία από την πλευρά της θα κάνει όλα τα αναγκαία για να υπάρξει αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα του ρόλου του στο Ιράκ.

    Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας υποστήριξε ότι ο ρόλος του διεθνούς οργανισμού στο Ιράκ είναι πολύ ευρύτερος από αυτόν που για παράδειγμα εκλήθη να παίξει στο Αφγανιστάν.

    Ο Κόφι Ανάν θα έχει χωριστές συναντήσεις με το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ενώ προηγήθηκαν συναντήσεις με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ ,τους πρωθυπουργού της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ, του Βελγίου Γκι Φέρχοφσταντ, της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχέρν και της Δανίας Φ. Ρασμούσεν.

    Ο κ. Ανάν θα έχει συνομιλίες και με τον οικοδεσπότη της συνόδου πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.

    [08] Αθνάρ: Υπέρ πρότασης Ε.Ε. για ανασυγκρότηση Ιράκ

    16/4/2003 6:24:00 μμ

    Υπέρ της σύνταξης μιας πρότασης από την πλευρά της Ε.Ε. για την ανασυγκρότηση του Ιράκ τόσο στον ανθρωπιστικό όσο και στον οικονομικό τομέα, τάχθηκε σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο κ. Αθνάρ χαιρέτισε τις αποφάσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας και τόνισε ότι χαρακτηρίζονται από "ρεαλισμό". Σε συνάντηση δε που είχε σήμερα ο κ. Αθνάρ στην Αθήνα, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι εξετάσθηκαν όπως είπε, "διάφοροι τρόποι" για την ανθρωπιστική και οικονομική παρουσία της Ε.Ε. στην μεταπολεμική περίοδο στο Ιράκ. Ο κ. Αθνάρ, όπως είπε σε δημοσιογράφους, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ τον οποίο και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν αποτελεί στόχο στρατιωτικής επέμβασης. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η σύλληψη του Αμπού Αμπάς στη Βαγδάτη έδειξε ότι οι αποφάσεις για την επίθεση εναντίον του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν ελήφθησαν ορθώς, αφού το καθεστώς αυτό εξέτρεφε τρομοκράτες.

    [09] Le Monde: Οι τρεις προκλήσεις της Διεύρυνσης

    16/4/2003 12:07:00 μμ

    Τρεις είναι οι προκλήσεις της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επισημοποιείται σήμερα Τετάρτη στην Αθήνα. Οπως επισημαίνει στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Γάλλος καθηγητής διεθνών σχέσεων Μαξίμ Λεφέβρ, και οι τρεις προκλήσεις είναι σημαντικές, καμιά όμως δεν είναι αξεπέραστη. Η πρώτη, σύμφωνα με τον καθηγητή Λεφέβρ αφορά τη λειτουργία της διευρυμένης Ευρώπης, η δεύτερη την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση των χωρών της ανατολικής Ευρώπης με τη Δύση και η τρίτη έχει να κάνει με τη λεγόμενη πολιτική Ευρώπη.

    Η πρώτη πρόκληση είναι η λειτουργία της διευρυμένης Ευρώπης.

    Η κυριότερη δυσκολία εδώ είναι η ρήξη της ισορροπίας ανάμεσα σε μεγάλα και μικρά Κράτη. Στην Ευρώπη των 15 υπήρχαν πέντε "μεγάλα κράτη" και δέκα "μικρά" (θεωρώντας την Ισπανία μεγάλη και την Ολλανδία μικρή). Στην Ευρώπη των 25 θα υπάρχουν έξι "μεγάλοι" (με την Πολωνία) και 19 "μικροί".

    Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίστηκε με τη συνθήκη της Νίκαιας, που αύξησε το βάρος των μεγάλων χωρών στο Συμβούλιο Υπουργών και στο Ευρωκοινοβούλιο. Το σύστημα ψηφοφορίας με ενισχυμένη πλειοψηφία θα διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων αφού θα είναι όλο και πιο δύσκολο να συγκροτείται μια επαρκής μειοψηφία που θα μπορεί να "μπλοκάρει" μια απόφαση.

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Συνέλευση θα υιοθετήσει κι άλλες σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως η εγκατάλειψη της εναλλασσόμενης προεδρίας, η εκλογή της Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η μείωση του αριθμού των Επιτρόπων. Όλα δείχνουν, έτσι, ότι η διευρυμένη Ενωση θα μπορέσει να λειτουργήσει.

    Η δεύτερη πρόκληση είναι η οικονομική και κοινωνική σύγκλιση των χωρών της ανατολικής Ευρώπης με τη Δύση.

    Στον τομέα αυτόν, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη μια σημαντική εμπειρία με την ένταξη της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. Χάρις στην περιφερειακή πολιτική, οι χώρες αυτές κατάφεραν να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος της απόστασης που τις χώριζε από τα υπάρχοντα μέλη.

    Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όμως, ξεκινούν αρκετά πιο πίσω. Το κατά κεφαλήν ακαθάριστο προϊόν τους αντιστοιχεί στο 40% του κοινοτικού μέσου όρου. Οι χώρες αυτές είναι ακόμη σημαδεμένες από την κομμουνιστική κληρονομιά (χαμηλή παραγωγικότητα, διαφθορά, μεγάλο βάρος του δημόσιου τομέα).

    Με τον ρυθμό που ακολούθησε η Ισπανία τα 15 τελευταία χρόνια, θα χρειαστούν στην Πολωνία 40 χρόνια για να τη φτάσει. Η Σλοβενία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Ουγγαρία βρίσκονται σε καλύτερη θέση. Οσο για τις χώρες της Βαλτικής, θα μπορούσαν να γνωρίσουν μια θεαματική ανάπτυξη τύπου Ιρλανδίας.

    Οι χώρες αυτές προσελκύουν ήδη ξένες επενδύσεις και γνωρίζουν ανάπτυξη μεγαλύτερη από εκείνη της Δύσης. Η ανάπτυξη αυτή θα αποβεί προς όφελος όλων μας, αφού θα παρασύρει και τις δυτικές επιχειρήσεις. Η ευρωπαϊκή αγορά (450 εκατομμύρια καταναλωτές) θα είναι η δεύτερη στον κόσμο, μετά την Κίνα και την Ινδία.

    Η διεύρυνση μπορεί όμως να ωφελήσει και την κοινωνική Ευρώπη, αφού όσο ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο των χωρών αυτών τόσο μικρότερος θα είναι ο πειρασμός να συμπιέζονται οι μισθοί ώστε να διατηρείται η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους. Για το λόγο αυτό, είναι αναγκαία η αλληλεγγύη όλων μας προς τις νέες χώρες-μέλη.

    Για την τριετία 2004-2006, το κόστος της διεύρυνσης για τους 15 δεν ξεπερνά τα 10 ευρώ ανά κάτοικο το χρόνο! Για να επιτευχθεί ένα τόσο χαμηλό κόστος, χρειάστηκε να υπάρξουν μεγάλες διακρίσεις στην εφαρμογή της κοινής αγροτικής και περιφερειακής πολιτικής. Για τα χρόνια 2007-2013, θα πρέπει λοιπόν να ξαναμπούν όλα στο τραπέζι. Θα πρέπει να υπάρξει μια έξυπνη δημοσιονομική πολιτική, που αφενός θα επιτρέψει τη διατήρηση της συνοχής της Ενωσης και αφετέρου θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις των "μεγάλων", και κυρίως της Γερμανίας.

    Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ο Γάλλος καθηγητής, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η οικονομική επιτυχία της διεύρυνσης θα είναι και δική μας επιτυχία.

    Η τρίτη και τελευταία πρόκληση λέγεται πολιτική Ευρώπη.

    Πρόκειται για το πιο δύσκολο πρόβλημα, όπως έδειξε και η ιρακινή κρίση. Οι χώρες της Ανατολής δεν έχουν μια κουλτούρα της ισχύος. Φοβούνται ακόμη τη Γερμανία και τη Ρωσία και δεν εμπιστεύονται για την ασφάλειά τους παρά τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.

    Πρέπει λοιπόν να τους δοθούν διαβεβαιώσεις, να γίνει διάλογος μαζί τους, να αντιμετωπιστούν ως εταίροι, να πειστούν ότι η ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και η Ευρώπη της άμυνας θα αποκτούν όλο και πιο σοβαρό χαρακτήρα.

    Δεν υπάρχει κανείς λόγος να αποκλειστούν αυτές οι χώρες από τα κεκτημένα της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής των 15 (ανοικοδόμηση των Βαλκανίων, μεσογειακή πολιτική, ανθρωπιστική βοήθεια, αναπτυξιακή βοήθεια κλπ.). Αντίθετα, πρέπει να δοθεί τώρα μεγαλύτερη ώθηση σε αυτή την κοινή εξωτερική πολιτική. Με αυτή την έννοια, η Πολωνία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Πάνω από τους μισούς πολίτες των νέων μελών είναι Πολωνοί.

    Στις 9 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο Βρότσλαβ σύνοδος κορυφής του "τριγώνου της Βαϊμάρης" (Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία). Εκεί θα συζητηθούν ασφαλώς ο ρόλος που έπαιξε η Ευρώπη στην ιρακινή κρίση, το νόημα της πολιτικής Ευρώπης και η θέση της στον κόσμο.

    Πηγή: Le Monde

    [10] Υ-europe από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς

    16/4/2003 12:06:00 μμ

    Ένας νέος δικτυακός τόπος αφιερωμένο αποκλειστικά στους νέους της Ευρώπης, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για τη δημιουργία του website: www.y-europe.gr , τη διαχείριση και λειτουργία του οποίου έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Στόχος του y-europe.gr είναι να πληροφορήσει τους νέους για την ιστορία και τους θεσμούς της Ενωμένης Ευρώπης, να τους παροτρύνει να συμμετέχουν ενεργά πάνω σε θέματα που τους αφορούν, καθώς και να προβάλει τις ευκαιρίες, τα οφέλη και τις δυνατότητες που προσφέρονται μέσα από το πλαίσιο δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το y-europe παρουσιάζεται σε τρεις γλώσσες (Ελληνική - Αγγλική - Γαλλική) και ανάμεσα στα χαρακτηριστικά του ξεχωρίζει η δημιουργία forum μέσω του οποίου οι νέοι μπορούν να ανταλλάζουν τις απόψεις τους online.

    [11] Παράταση προγραμμάτων στον τομέα πολιτισμού ζητά η Επιτροπή

    16/4/2003 12:04:00 μμ

    Την παράταση και διατήρηση ως έχουν μέχρι το τέλος του 2006 των υπαρχόντων κοινοτικών προγραμμάτων στον τομέα του πολιτισμού και της οπτικοακουστικής βιομηχανίας πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η πρόταση αφορά τα εκπαιδευτικά προγράμματα "MEDIA Plus" και "MEDIA" τα οποία στηρίζουν τη δημιουργικότητα στον οπτικοακουστικό τομέα και την οπτικοακουστική βιομηχανία στην Ευρώπη και τα οποία λήγουν το 2005.

    Εξάλλου, η πρόταση αφορά το πρόγραμμα "Culture 2000", το οποίο παρέχει ενίσχυση σε συνεργασίες που αναδεικνύουν την πολιτισμική διαφορετικότητα και συμβάλουν στη δημιουργία ενός κοινού πολιτισμικού χώρου στην Ευρώπη, και το οποίο λήγει το 2004.

    Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει την παράταση του προγράμματος "Culture 2000" για δύο έτη (2005 και 2006) και των προγραμμάτων "MEDIA Plus" και "MEDIA" για ένα έτος (2006).

    Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, το ποσό του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα "Culture 2000" θα αυξηθεί από 167 εκατ. ευρώ (2000-2004) σε 236,5 εκατ. ευρώ (2000-2006), του προγράμματος "MEDIA Plus" από 350 εκατ. ευρώ σε 435,6 εκατ. ευρώ (2001-2006) και του προγράμματος "MEDIA" από 50 εκατ. ευρώ σε 57,4 εκατ. ευρώ (2001-2006).

    Στόχος της πρότασης της Επιτροπής είναι να διασφαλιστεί η συνέχεια της κοινοτικής δράσης στους παραπάνω τομείς μέχρι το έτος 2007 που ξεκινούν οι νέες δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ.

    Τέλος, ανακοινώθηκε ότι η αρμόδια για θέματα πολιτισμού και εκπαίδευσης επίτροπος, Βίβιαν Ρέντινγκ θα παρουσιάσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους τις προτάσεις της στην Επιτροπή σε ότι αφορά τα προγράμματα -στον τομέα αυτό- που θα ξεκινήσουν το έτος 2007.

    [12] Δεν θέλουν το ευρώ οι Βρετανοί

    16/4/2003 7:29:00 μμ

    Ολοένα και σθεναρότερη γίνεται η αντίθεση των Βρετανών στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, λιγότερο από δύο χρόνια πριν την διεξαγωγή του σχετικού δημοψηφίσματος, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε και έγινε για λογαριασμό του ισχυρού συνδικάτου TGWU, μεταφορείς και αρκετές άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 80% των Βρετανών είναι αντίθετοι στην ένταξη της χώρας τους στην ευρωζώνη πριν από τις ερχόμενες γενικές εκλογές, που συνταγματικά πρέπει να διοργανωθούν το αργότερο πριν το τέλος του 2005.

    Από αυτούς (το 80% των ερωτηθέντων) 36% αποσαφήνισε ότι ποτέ δεν ήθελε η Βρετανία να ενταχθεί στην ευρωζώνη. Μόνον 16% των ερωτηθέντων θα ήθελε το αντίθετο και μάλιστα πριν να διοργανωθούν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές.

    Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών με πρόσφατη ανακοίνωσή του έχει δεσμευτεί να δώσει μία ένδειξη αναφορικά με τον χρόνο διεξαγωγής του κρίσιμου δημοψηφίσματος μέχρι το μέσον Ιουνίου. Χίλιοι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην παραπάνω δημοσκόπηση στην αρχή του Φεβρουαρίου, όμως τα αποτελέσματά της δημοσιοποιήθηκαν μόνον σήμερα.

    [13] Δεν υπάρχει ασυλία για τον Αμπού Αμπάς δηλώνουν ΗΠΑ - Ισραήλ

    16/4/2003 7:30:00 μμ

    Επιβεβαιώθηκε από το στρατηγείο του Κατάρ, η είδηση για τη σύλληψη του Αμπού Αμπάς, του εγκέφαλου της πειρατείας στο κρουαζιερόπλοιο Ακίλε Λάουρο, το 1985. Η σύλληψη του στη Βαγδάτη, αποτελεί σύμφωνα με τους Αμερικανούς, απόδειξη ότι ο Σαντάμ Χουσείν, υποστήριζε τα τρομοκρατικά δίκτυα. Η Παλαιστινιακή Αρχή, ζήτησε την απελευθέρωση του, επικαλούμενη την παλαιστινο-ισραηλινή συμφωνία της 28ης Σεπτεμβρίου 1995, σύμφωνα με την οποία τα μέλη της ανεξάρτητης παλαιστινιακής αρχής δεν θα συλλαμβάνονται αλλά ούτε και θα δικάζονται για ενέργειες πριν την ειρηνευτική συμφωνία του Όσλο του 1993. "Η συμφωνία του 95 δεν παρέχει ασυλία στον Αμπού Αμπάς" δηλώνουν από την πλευρά τους οι Αμερικανοί.

    Παράνομη η κράτηση του σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους

    ''Η ενδιάμεση συμφωνία του 1995 αφορά διευθετήσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή για τη σύλληψη και τη δίωξη ορισμένων ατόμων" δήλωσε αξιωματούχος του State Dpt.

    Το ίδιο επισημαίνουν και οι Ισραηλινοί, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο Αμπού Αμπάς είναι ένας τρομοκράτης που έχει χάσει κάθε ασυλία.

    ''Εδώ και 18 χρόνια ...διέφευγε της Δικαιοσύνης μέχρι που αυτή πήγε και τον βρήκε στην Βαγδάτη, το δεύτερο κέντρο της τρομοκρατίας μετά το Ιράν'', είπε χαρακτηριστικά, Ισραηλινός αξιωματούχος.

    Νωρίτερα, ο Σάεμπ Ερεκάτ, υπουργός της Παλαιστινιακής κυβέρνησης ζήτησε την απελευθέρωση του Αμπάς, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ "δεν έχουν δικαίωμα κράτησής του".

    Ο Ερεκάτ υποστήριξε ότι η παλαιστινοσραηλινή συμφωνία της 28ης Σεπτεμβρίου 1995 προβλέπει ότι μέλη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης δεν μπορούν να κρατηθούν ή να δικαστούν για πράξεις που διεπράχθησαν πριν από τη συμφωνία της 13ης Σεπτεμβρίου 1993.

    "Αυτή η προσωρινή συμφωνία υπεγράφη για την αμερικανική πλευρά από τον πρόεδρο Κλίντον και τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του Ουώρεν Κρίστοφερ", διευκρίνισε ο Παλαιστίνιος υπουργός.

    Οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια του Αμπού Αμπάς, υπογράμμισε με ανακοίνωση του, το Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FLP)

    ''Καθιστούμε υπεύθυνη την αμερικανο-βρετανική συμμαχία για την ασφάλεια του γενικού γραμματέα μας και αξιώνουμε την άμεση απελευθέρωσή του''.

    [14] ''Απώλειες'' δημοσιογράφων σε πολεμικές ζώνες

    16/4/2003 4:14:00 μμ

    Οι δημοσιογράφοι που έχασαν την ζωή τους σε πολεμικές ζώνες όλου του κόσμου από το 1990, εκτελώντας το καθήκον τους, ανέρχονται στους 274, αναφέρει άρθρο της βρετανικής εφημερίδας "Guardian". Την μέτρηση έκανε η Διεθνής Ένωση Δημοσιογράφων. Στις πολεμικές ζώνες, συνήθως δεν σκοτώνονται ξένοι δημοσιογράφοι όπως στον πόλεμο του Ιράκ. Τα τελευταία 13 χρόνια, τις περισσότερες απώλειες υφίστανται ντόπιοι δημοσιογράφοι. Δεκαεπτά δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν έως τώρα κατά τις αμερικανοβρετανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.

    Που και πότε

    Στις συγκρούσεις στην περιοχή της Βοσνίας, οι περισσότεροι από τους 62 δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν προέρχονταν από αυτή την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, ενώ το σύνολο των 49 δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στη Ρουάντα ήταν κάτοικοι της χώρας αυτής.

    Από τους 23 δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις του Κοσσυφοπεδίου το 1999, οι 16 ήταν Σέρβοι, τρεις ήταν Κινέζοι, δύο Γερμανοί και δύο άγνωστης εθνικότητας.

    Τέσσερις δημοσιογράφοι έχασαν τις ζωές τους στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου το 1991, περιλαμβανομένων τριών μελών ενός βρετανικού συνεργείου που εργαζόταν για το BBC και ενός Γερμανού φωτογράφου.

    Εννέα εργαζόμενοι των ΜΜΕ σκοτώθηκαν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν το διάστημα 2001-02.

    Ο ανεξάρτητος Βρετανός εικονολήπτης Ρόντι Σκοτ σκοτώθηκε πέρυσι καλύπτοντας τις συγκρούσεις στην Τσετσενία, στις οποίες σκοτώθηκαν 27 δημοσιογράφοι.

    Δεκαεπτά δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν έως τώρα κατά τις αμερικανοβρετανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.

    Τα ονόματα των νεκρών στο πόλεμο του Ιράκ

    Τα ονόματα των νεκρών στο πόλεμο του Ιράκ είναι:

    15 Απριλίου: Veronica Cabrera (ανεξάρτητος δημοσιογράφος, Αργεντινή) 14 Απριλίου: Mario Podesta (America TV) 12 Απριλίου: Ιρακινός διερμηνέας (δημοσιογραφική ομάδα Μαλαισίας) 8 Απριλίου: Jose Couso, 37 ετών, (Telecinco, Ισπανία) 8 Απριλίου: Taras Protsyuk, 35 ετών, (Reuters, Βρετανία) 8 Απριλίου: Tareq Ayoub (al-Jazeera, Κατάρ) 7 Απριλίου: Christian Liebig, 35 ετών, (Focus, Γερμανία) 7 Απριλίου: Julio Anguita Parrado, 32 ετών, (El Mundo, Ισπανία) 6 Απριλίου: David Bloom, 39 ετών, (NBC, ΗΠΑ) 6 Απριλίου: Kamaran Abdurazaq Muhamed, 39 ετών, (BBC, Βρετανία) 4 Απριλίου: Michael Kelly, 46 ετών, (Washington Post, ΗΠΑ) 2 Απριλίου: Kaveh Golestan, 52 ετών, (BBC, Βρετανία) 30 Μαρτίου: Gaby Rado, 48 ετών, (ITN, Βρετανία) 22 Μαρτίου: Paul Moran, 39 ετών, (ABC, Αυστραλία) 22 Μαρτίου: Terry Lloyd, 50 ετών, (ITN, Βρετανία) 22 Μαρτίου: Fred Nerac, 43 ετών, (ITN, Βρετανία) (αγνοείται) 22 Μαρτίου: Hussein Osman, 28 ετών, (ITN, Βρετανία) (αγνοείται)

    Πηγή: EJC/BBC News/International Federation of Journalists http://www.ifj.org/hrights/iraq/casualties.html

    MediaGuardian.co.uk

    [15] Σύλληψη υπόπτου για τη δολοφονία του Αρκάν

    16/4/2003 3:02:00 μμ

    Αρκάν

    Η αυστριακή αστυνομία συνέλαβε τον Ντράγκαν Νίκολιτς, ο οποίος έχει καταδικαστεί ερήμην από τη σερβική δικαιοσύνη σε 15ετή κάθειρξη για τη δολοφονία του διαβόητου Σέρβου παραστρατιωτικού ηγέτη Αρκάν, κατά κόσμον Ζέλικο Ραζνάτοβιτς, τον Ιανουάριο του 2000 στο ξενοδοχείο "Ιντερκοντινένταλ" του Βελιγραδίου. Σε ανακοίνωση της αυστριακής αστυνομίας αναφέρεται ότι ο Ντράγκαν Νίκολιτς συνελήφθη την Τρίτη στο διαμέρισμά του στη Βιέννη για τη δολοφονία του Αρκάν και των δύο σωματοφυλάκων του και ότι θα παραμείνει υπό κράτησιν μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσής του. Η σύλληψή του έγινε βάσει διεθνούς εντάλματος που εκδόθηκε από δικαστήριο του Βελιγραδίου το Φεβρουάριο του 2000.

    Τον Οκτώβριο του 2001, δικαστήριο του Βελιγραδίου καταδίκασε τον Ντόμπροσαβ Γκάβριτς, αστυνομικό την εποχή εκείνη, σε 20ετή κάθειρξη κρίνοντας ότι ήταν ο άνθρωπος που πυροβόλησε τον Αρκάν. Οι συγκατηγορούμενοι του Γκάβριτς Ντράγκαν Νίκολιτς και Μίλαν Τζούριτσιτς καταδικάσθηκαν ο καθένας σε 15 χρόνια κάθειρξη ως συνεργοί. Ο Νίκολιτς δικάστηκε ερήμην και μέχρι τώρα διέφευγε.

    Ο Αρκάν, στενός συνεργάτης του πρώην ισχυρού άνδρα της Γιουγκοσλαβίας και νυν τροφίμου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΠΔ) Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, είχε κατηγορηθεί από το ίδιο δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια του 1990.

    [16] Αφγανιστάν: Στο ΝΑΤΟ η διοίκηση της ISAF

    16/4/2003 2:37:00 μμ

    Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να αναλάβει στο τέλος του καλοκαιριού τη διοίκηση της ISAF, της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής στην Ασφάλεια του Αφγανιστάν, την οποία τώρα διοικούν η Γερμανία και η Ολλανδία. Η απόφαση ελήφθη το πρωί της Τετάρτης στη διάρκεια συνόδου των πρεσβευτών των 19 χωρών μελών του ΝΑΤΟ και μένει να επικυρωθεί επισήμως. Είναι η πρώτη φορά από την ίδρυσή του, το 1949, που το ΝΑΤΟ δίνει το πράσινο φως για να αναλάβει τη διοίκηση στρατιωτικής δύναμης που βρίσκεται έξω από τη γεωγραφική ζώνη επιρροής του, δηλαδή το βόρειο Ατλαντικό. "Η απόφαση αυτή τερματίζει τη συζήτηση σχετικά με τη δυνατότητα του ΝΑΤΟ να δρά 'εκτός ζώνης' ", δήλωσε διπλωματική πηγή ζητώντας να μην κατονομαστεί.

    [17] Συνάντηση Ανάν-Μπλερ για το ρόλο του ΟΗΕ

    16/4/2003 1:33:00 μμ

    Όχι μόνο για ανθρωπιστικά θέματα αλλά και για πολιτικά και θέματα ανοικοδόμησης του Ιράκ πρέπει να έχει ρόλο ο ΟΗΕ, συμφώνησαν την Τετάρτη ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. Από την πλευρά του, ο κ. Ανάν σημείωσε ότι είχε μία πολύ καλή συζήτηση με τον Τόνι Μπλερ για το Ιράκ και το ρόλο της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ και περιμένει ότι ο ρόλος αυτός θα γίνει σαφέστερος στις επόμενες εβδομάδες.

    Πρωταρχικός στόχος μία αντιπροσωπευτική κυβέρνηση

    Ο Τόνι Μπλερ τόνισε ότι ο ΟΗΕ δεν θα έχει μικρό ρόλο στην υπόθεση του μεταπολεμικού Ιράκ, ενώ συμπλήρωσε ότι πρωταρχικό διεθνές συμφέρον συνίσταται στο να έχει αντιπροσωπευτική κυβέρνηση και να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών του Ιράκ.

    Όσον αφορά στις μεγάλες διαδηλώσεις, αλλά και στο μεγάλο ποσοστό της ελληνικής και ευρωπαϊκής κοινής γνώμης που θεωρεί παράνομη την εισβολή και κατοχή μιας κυρίαρχης χώρας, ο κ. Μπλερ υποστήριξε ότι σέβεται το δικαίωμα των ανθρώπων να έχουν άποψη και να διαδηλώνουν, ενώ πρόσθεσε ότι ο πόλεμος είναι ένα τρομερό πράγμα, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν στα 30 χρόνια της κυριαρχίας του Σαντάμ Χουσεΐν.

    [18] Μουμπάρακ: Το Ιράκ να κυβερνηθεί από το λαό του

    16/4/2003 4:26:00 μμ

    Χόσνι Μουμπάρακ

    Οι Ιρακινοί πρέπει να κυβερνήσουν το Ιράκ και καμιά αραβική χώρα ή λαός δεν θα δεχτεί να είναι ξένοι επικεφαλής της χώρας αυτής, δήλωσε σήμερα ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ. ''Υπάρχει ομοφωνία ανάμεσα στους Αραβες και τη διεθνή κοινότητα στο ότι το Ιράκ πρέπει να κυβερνηθεί από τους Ιρακινούς'', τόνισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος. ''Ακόμα και οι ευρωπαϊκές χώρες και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δεν θα δεχτούν κάτι τέτοιο'', πρόσθεσε ο Μουμπάρακ.

    Από την πλευρά του ο Οσάμα αλ Μπαζ, σύμβουλος του Αιγύπτιου προέδρου, ζήτησε να πραγματοποιηθεί ''ένα συνέδριο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων του Ιράκ για να αποφασιστεί το μέλλον της χώρας''.

    Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι Ιρακινοί θα πρέπει να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας τους το συντομότερο δυνατόν και πως ''η προσωρινή κυβέρνηση που θα εγκαταστήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να παραμείνει στην εξουσία περισσότερο από μερικές εβδομάδες''.

    Αύριο Πέμπτη αναμένεται στο Κάιρο ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάραα, ο οποίος θα συζητήσει με τον πρόεδρο Μουμπάρακ την κατάσταση στο Ιράκ και τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον εναντίον της Συρίας.

    [19] Δεκαπέντε νεκροί στη Μοσούλη

    16/4/2003 4:09:00 μμ

    Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 28 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός, από ανταλλαγή πυρών κοντά σε κυβερνητικά κτίρια της Μοσούλης, στο Βόρειο Ιράκ, όπως δήλωσε γιατρός του νοσοκομείου Αλ-Ζαχράουι. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης (Centcom) στο Κατάρ, τουλάχιστον επτά Ιρακινοί σκοτώθηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις στη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων που σημειώθηκαν σήμερα στην πόλη.

    Σύμφωνα με τον ταξίαρχο Βίνσεντ Μπρουκς, οι διαδηλωτές πυροβόλησαν εναντίον των πεζοναυτών και των ειδικών δυνάμεων κοντά σε κυβερνητικό κτίριο το οποίο έχουν καταλάβει οι Αμερικανοί στο κέντρο της πόλης.

    Ο ταξίαρχος τόνισε ότι τα πυρά που δέχθηκαν οι Αμερικανοί στρέφονταν συγκεκριμένα εναντίον τους και απάντησαν βάλλοντας εναντίον συγκεκριμένων διαδηλωτών, εναντίον ορισμένων ''ταραξιών'' που είχαν σκαρφαλώσει στην περίφραξη του κτιρίου.

    Ιρακινός αστυνομικός σημείωσε ότι οι άνδρες του αστυνομικού σταθμού, που βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα κυβερνητικά κτίρια, άνοιξαν πυρ για να απωθήσουν άτομα που προσπαθούσαν να λεηλατήσουν τράπεζα.

    Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, τα πυρά προήλθαν από υψηλά κτίρια της κυβέρνησης, όπου βρίσκονταν Αμερικανοί στρατιώτες.

    [20] Αποχωρούν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ από την Τουρκία

    16/4/2003 1:51:00 μμ

    Το ΝΑΤΟ αποφάσισε, ύστερα από αίτημα της Αγκυρας, να τερματίσει την αποστολή της προληπτικής προστασίας της Τουρκίας, μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες Ιβ Μπροντέρ, υποστήριξε ότι δεν υφίσταται πλέον η απειλή ιρακινής επίθεσης κατά της Τουρκίας. Η απόφαση αυτή ελήφθη το πρωί της Τετάρτης, βάσει των εκτιμήσεων στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, από την επιτροπή αμυντικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, στην οποία δε συμμετέχει η Γαλλία. ''Η απόφαση είναι τώρα εκτελεστή, αλλά η αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ θα γίνει σταδιακά'', υπογράμμισε ο Ιβ Μπροντέρ.

    [21] Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι των αγορών την εορταστική περίοδο

    16/4/2003 7:05:00 μμ

    Οι λεπτομέρειες για τη δράση των συνεργείων ελέγχου των αγορών κατά την εορταστική περίοδο συζητήθηκαν σε σύσκεψη του υπουργείου Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομίας, Απόστολου Φωτιάδη. Το υπουργείο Ανάπτυξης ζήτησε από τις Νομαρχίες την εντατικοποίηση των ελέγχων ώστε να εφαρμοσθούν κατά γράμμα οι αγορανομικές διατάξεις, όπως, η υποχρέωση των λιανοπωλητών να έχουν αναρτημένες τιμές, η αποφυγή παραπλάνησης των καταναλωτών με τεχνάσματα, η αναγραφή όλων των απαραίτητων ενδείξεων ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα κρέατα καθώς και οι συνεχείς έλεγχοι για περιπτώσεις κερδοσκοπίας στα οπωροκηπευτικά. Δόθηκε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην παρακολούθηση των μεγάλων κέντρων συγκέντρωσης των αγροκτηνοτροφικών προϊόντων.

    Επάρκεια αγαθών στη λαχαναγορά του Ρέντη

    Χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου, επισκέφθηκε τη λαχαναγορά του Ρέντη και ενημερώθηκε λεπτομερώς από τους προέδρους των Ενώσεων.

    Λίγες ημέρες πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, παρατηρείται επάρκεια αγαθών στη λαχαναγορά του Ρέντη, ενώ παρά τις κακές καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών, κρέατα και οπωροκηπευτικά θα πουληθούν σε χαμηλά επίπεδα τιμών.

    Ανατιμητικά φαινόμενα - λόγω μειωμένης παραγωγής - στις ντομάτες και ορισμένα υπαίθρια λαχανικά θα αντιμετωπιστούν με εισαγωγές.

    Οι τιμές των κρεάτων θα διαμορφωθούν στα περυσινά επίπεδα (8 με 10 ευρώ το κιλό τα αμνοερίφια) και θα γίνουν εισαγωγές από Σκόπια, Βουλγαρία και Ουγγαρία.

    Εορταστικό ωράριο

    Με εορταστικό ωράριο, θα λειτουργούν από αύριο τα καταστήματα.

    Tο προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των Εμπορικών Καταστημάτων είναι:

    Πέμπτη και Παρασκευή

    9π.μ.- 9μ.μ. το πρωί Σάββατο 19 Aπριλίου

    9π.μ - 4μ.μ. Mεγάλη Δευτέρα έως Mεγάλη Πέμπτη

    9π.μ-9μ.μ. Mεγάλη Παρασκευή

    1μ.μ.- 7μ.μ. Mεγάλο Σάββατο

    9π.μ.- 3μ.μ.

    Το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μαρκετ τη Μεγάλη Εβδομάδα έχει ως εξής

    Μεγάλη Δευτέρα - Mεγάλη Πέμπτη

    8π.μ.- 9μ.μ. Μεγάλη Παρασκευή

    1μ.μ. - 8 μ.μ. Mεγάλο Σάββατο

    8π.μ.- 6μ.μ. Kυριακή του Πάσχα και τη Δευτέρα του Πάσχα

    Κλειστά

    [22] Eurostat: Μειώθηκε ο πληθωρισμός, αλλά παραμένει υψηλός

    16/4/2003 4:08:00 μμ

    O πληθωρισμός στην Ελλάδα μειώθηκε από 4,2% το Φεβρουάριο σε 3,9% το Μάρτιο και παραμένει ο δεύτερος υψηλότερος στην ΕΕ, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Το Μάρτιο ο υψηλότερος πληθωρισμός στους "15" σημειώθηκε στην Ιρλανδία (4,9%) και ακολουθούν η Ελλάδα (3,9%) και η Πορτογαλία (3,8%). Τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Γερμανία (1,2%), τη Μεγάλη Βρετανία (1,6%) και το Βέλγιο (1,7%).

    Στο επίπεδο των "12" της ευρωζώνης, ο ετήσιος πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,4% το Μάρτιο σε σχέση με το Φεβρουάριο. Πριν από ένα χρόνο ήταν 2,5%. Για τους "15" ο πληθωρισμός παρέμεινε επίσης αμετάβλητος στο 2,3%, ενώ πέρυσι ήταν και πάλι 2,3%.

    Σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία και το Λουξεμβούργο, μειώθηκε σε οκτώ χώρες μέλη και παρέμεινε αμετάβλητος σε τρεις χώρες μέλη.

    Σε σχέση με το Μάρτιο του 2002, σημαντικές μειώσεις του πληθωρισμού σημειώθηκαν στη Γερμανία (από 2% σε 1,2%), στο Βέλγιο (από 2,5% σε 1,7%) και στην Ολλανδία (από 4,3% σε 3,1%), ενώ οι σημαντικότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο Λουξεμβούργο (από 1,7% σε 3,7%), στη Γαλλία (από 2,2% σε 2,6%) και στην Ισπανία (από 3,2% σε 3,7%).

    Τα πιο χαμηλά μέσα ποσοστά πληθωρισμού για τους 12 μήνες σημειώθηκαν στη Γερμανία (1,1%), το Βέλγιο και τη Μεγάλη Βρετανία (από 1,3%).

    Τα μεγαλύτερα μέσα ποσοστά σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (4,7%), την Ελλάδα και την Πορτογαλία (από 3,8%). Ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε από 0,9% σε 1,3% στην Ελβετία, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ το Μάρτιο.

    [23] Αρση βαρών: Χρυσό η Τσακίρη- Χάλκινο η Καστρίτση

    16/4/2003 7:07:00 μμ

    Στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Νατάσα Τσακίρη χαρίζοντας μεγάλες συγκινήσεις στους Έλληνες φιλάθλους, κατακτώντας δύο χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία 63κ, του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ανδρών (82ο) - Γυναικών (16ο) που διεξάγεται στο Λουτράκι. Η 20χρονη Χαρίκλεια Καστρίτση κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο σηκώνοντας 92,5 κιλά στο αρασέ της κατηγορίας 58κ.

    Η Τσακίρη έχει κατακτήσει 5 χρυσά και 7 ασημένια

    Το χρυσό κορίτσι της ελληνικής Αρσης Βαρών ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου για τις απονομές στο αρασέ (100κ) και το σύνολο (220κ) και στο δεύτερο για το ζετέ (120κ) και έγινε η αιτία να ακουστεί ο εθνικός μας ύμνος στο "Γιώργος Γαλανόπουλος", μπροστά σε περίπου 2.000 θεατές.

    Η 24χρονη τελειόφοιτος της ιατρικής σχολής και αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας έφτασε στον θρίαμβο, πιο εύκολα από κάθε άλλη φορά στις τέσσερις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις, από τότε δηλαδή που το άστρο της άρχισε να λάμπει στα πλατό όλου του κόσμου.

    Στο αρασέ, ζυγίστηκε ελαφρύτερη από όλες τις αντιπάλους της (εξαίρεση η "ακίνδυνη" Γαλλίδα Φεβρ) και φάνηκε από την αρχή ότι θα "έπαιζε" για το "χρυσάφι" με την έμπειρη Βουλγάρα, Γκεργκάνα Κιρίλοβα.

    Επίσης, φάνηκε, πως όσα κιλά κι αν σήκωνε η Κιρίλοβα, τα ίδια θα μπορούσε να σηκώσει και η Τσακίρη και να επικρατήσει στη διαφορά σωματικού βάρους, και αυτό ακριβώς έγινε στο αρασέ.

    Όμως, στο ζετέ, η κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ (με 136κ.) υπολόγιζε χωρίς την ανερχόμενη δύναμη από τη Βουλγαρία, τη Ζλατινα Ατανάσοβα, που σήκωσε, σχετικά άνετα, τα 122,5 κιλά (στην τρίτη προσπάθεια της) και "άρπαξε" από τη Νατάσα το χρυσό μετάλλιο, χωρίς όμως να μπορέσει να επηρρεάσει την έκβαση του αγώνα στο σύνολο.

    Με τα τρία μετάλλια που κατέκτησε, η συγκομιδή της Ελληνίδας πρωταθλήτριας φτάνει πλέον τα 12 από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αττάλειας, το Νοέμβριο του 2001.

    Συνολικά, σε δύο παγκόσμια και δύο Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, η Νατάσα Τσακίρη έχει κατακτήσει 5 χρυσά και 7 ασημένια.

    Τα αποτελέσματα:

    Αρασέ

    Νατάσα Τσακίρη 100 Γκεργκάνα Κιρίλοβα (Βουλγαρία) 100 Ζλάτινα Ατανάσοβα (Βουλγαρία) 95 Τατσάνα Στουκάλαβα (Λευκορωσία) 95 Ανγια Ράινφρανκ (Γερμανία) 87,5 Γιουστίνα Σμοσάρσκα (Πολωνία) 80 Μαρλίν Γκουντέν (Γαλλία) 77,5 Ινκριντ Φεβρ (Γαλλία) 77,5

    Ζετέ

    Ζλάτινα Ατανάσοβα (Βουλγαρία) 122,5 Νατάσα Τσακίρη 120 Γκεργκάνα Κιρίλοβα (Βουλγαρία) 120 Βερόνικα Μπουρόνοβα (Τσεχία) 112,5 Τατσάνα Στουκάλαβα (Λευκορωσία) 112,5 Ανγια Ράινφρανκ (Γερμανία) 110 Ινκριντ Φεβρ (Γαλλία) 102,5 Γιουστίνα Σμοσάρσκα (Πολωνία) 100

    Σύνολο

    Νατάσα Τσακίρη 220 Γκεργκάνα Κιρίλοβα (Βουλγαρία) 220 Ζλάτινα Ατανάσοβα (Βουλγαρία) 217,5 Τατσάνα Στουκάλαβα (Λευκορωσία) 207,5 Ανγια Ράινφρανκ (Γερμανία) 197,5 Ινκριντ Φεβρ (Γαλλία) 182,5 Γιουστίνα Σμοσάρσκα (Πολωνία) 180 Μαρλίν Γκουντέν (Γαλλία) 172,5

    Το πρώτο της μετάλλιο

    Η 20χρονη πρωταθλήτρια Χαρίκλεια Καστρίτση χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο της μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών γυναικών, που συνεχίζεται στο Λουτράκι.

    Η Καστρίτση ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου, σηκώνοντας 92,5 κιλά στο αρασέ της κατηγορίας 58κ., ενώ ήταν 6η στο ζετέ (107,5) και 4η στο σύνολο (200), συγκομιδή πολύ καλή αν αναλογιστεί κανείς ότι 10 ημέρες πριν τους αγώνες, τραυματίστηκε στη μέση.

    Στα 58κ. την τιμητική της είχε η Τουρκία, καθώς η Αϊλίν Ντασντελέν και η Εμινέ Μπιλγκίν "μοιράστηκαν" τα μετάλλια.

    Στο αρασέ έγινε μεγάλη μάχη με την πρώτη να καταρρίπτει το Ευρωπαϊκό ρεκόρ με 98κ. (προηγούμενο της Καστρίτση με 97,5 από τον Νοέμβριο του 2002), αλλά την Μπιλγκίν να κατακτά το χρυσό, στη διαφορά σωματικού βάρους.

    Ωστόσο, η 21χρονη Ντασντελέν "εκδικήθηκε" και όχι μόνο πήρε τα χρυσά μετάλλια στο ζετέ (123κ) και το σύνολο (220), αλλά κατέρριψε και τα δύο αντίστοιχα ευρωπαϊκά Ρεκόρ (προηγούμενα 122,5 και 215 της Πολωνέζας Κλεϊνόφσκα από τον Νοέμβριο του 2001).

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

    Αρασέ

    Εμινέ Μπιλγκίν (Τουρκία) 97,5 Αϊλίν Ντασντελέν (Τουρκία) 98 Χαρίκλεια Καστρίτση 92,5 Μικαέλα Μπριζ (Βρετανία) 90 Μαριέτα Γκόντφριντ (Πολωνία) 90 Σβετλάνα Κοχανένκο (Ουκρανία) 90 Νέλι Σίμοβα (Βουλγαρία) 87,5 Αμπιγκάιλ Γκερέρο (Ισπανία) 87,5

    Ζετέ

    Αϊλίν Ντασντελέν (Τουρκία) 123 Εμινέ Μπιλγκίν (Τουρκία) 115 Μικαέλα Μπριζ (Βρετανία) 112,5 Σουάντ Ντινάρ (Γαλλία) 110 Σβετλάνα Κοχανένκο (Ουκρανία) 110 Χαρίκλεια Καστρίτση 107,5 Λιλίγια Ρασάεβα (Ρωσία) 107,5 Σίλβια Νάγκι (Ουγγαρία) 105

    Σύνολο

    Αϊλίν Ντασντελέν (Τουρκία) 220 Εμινέ Μπιλγκίν (Τουρκία) 212,5 Μικαέλα Μπριζ (Βρετανία) 202,5 Χαρίκλεια Καστρίτση 200 Σβετλάνα Κοχανένκο (Ουκρανία) 200 Σουάντ Ντινάρ (Γαλλία) 195 Λιλίγια Ρασάεβα (Ρωσία) 192,5 Μαριέτα Γκότφριντ (Πολωνία) 192,5

    [24] Μπάσκετ: Στη Θεσ/νίκη το Final Four του Champions Cup

    16/4/2003 5:45:00 μμ

    Στη Θεσσαλονίκη θα διεξαχθεί το Final Four του Champions Cup, όπου ως γνωστόν θα συμμετάσχει και ο Αρης. Η ελληνική υποψηφιότητα υπερίσχυσε αυτών που είχαν υποβάλει η Σερβία/Μαυροβούνιο, η Γαλλία, η Πολωνία αλλά και η Ρωσία. "Η Θεσσαλονίκη είναι μια ευρωπαϊκή πόλη που αγαπά το μπάσκετ και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα είναι μια διοργάνωση υψηλού επιπέδου", είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της FIBA Europe Ναρ Ζανολίν. Το Champions Cup, θα πραγματοποιηθεί 2 και 4 Μαϊου με τα ζευγάρια των ημιτελικών να είναι Χέμοφαρμ-Αρης και Βέντσπιλς-Προκόμ Τρέφλ.

    [25] Εθελοντές στους Ο.Α. η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ του '68

    16/4/2003 2:19:00 μμ

    Εθελοντές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 θα δηλώσουν την Πέμπτη οι παίκτες της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ, που τον Απρίλιο του 1968 κατέκτησαν το Κύπελλο Κυπελλούχων. Οι βετεράνοι μπασκετμπολίστες, συνοδευόμενοι από τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Λιάνη, θα επισκεφτούν την έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής και θα συναντηθούν με την πρόεδρο Γιάννα Αγγελοπούλου, ενώ στη συνέχεια θα συμπληρώσουν τις αιτήσεις Εθελοντισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Την ομάδα της ΑΕΚ, που πήρε το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο, αποτελούσαν οι: Γιώργος Αμερικάνος (αρχηγός), Στέλιος Βασιλειάδης, Χρήστος Ζούπας, Αίας Λαρετζάκης, Νίκος Νεσιάδης, Πέτρος Πετράκης, Γιώργος Τρόντζος, Λάκης Τσάβας, Αντώνης Χρηστέας και Ανδρέας Δημητριάδης, με προπονητή τον Νίκο Μήλα.

    [26] Η Ελληνική Γραφή παρουσιάζεται στη Φινλανδία

    16/4/2003 12:29:00 μμ

    Το Επιγραφικό Μουσείο της Αθήνας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, παρουσιάζουν, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την έκθεση εκμαγείων αρχαίων επιγραφών και αντιγράφων βυζαντινών χειρογράφων, με τίτλο ''Η Ελληνική Γραφή'' στο Museum Centre Vapriikki, στο Τάμπερε της Φινλανδίας, έως τις 18 Μαΐου. Η έκθεση έχει στόχο να παρουσιάσει μερικά δείγματα γραφής που αναπτύχθηκε στον ελλαδικό χώρο από τις αρχές της δεύτερης χιλιετίας π.Χ. έως την ανακάλυψη της τυπογραφίας. Μετά τη Φινλανδία, η έκθεση θα ταξιδέψει στην Εσθονία, όπου θα παρουσιαστεί στο Ταλίν τον Μάιο και τον Ιούνιο.

    Κατά το σχεδιασμό της έκθεσης έγινε προσπάθεια να αναδειχθεί η ποικιλομορφία των επιγραφών δημόσιου, ιδιωτικού και θρησκευτικού χαρακτήρα, ώστε να καταδειχθεί ότι η ελληνική γραφή δεν ήταν προνόμιο μιας μικρής μορφωμένης ελίτ πολιτών, αλλά κοινή γνώση που κατείχαν όλοι σχεδόν οι πολίτες.

    H έκθεση περιλαμβάνει 46 αντικείμενα, τα οποία επιμερίζονται σε πέντε θεματικές ενότητες:

    Η προ-αλφαβητική γραφή Επιγραφές θρησκευτικού χαρακτήρα Επιγραφές δημόσιου χαρακτήρα Επιτύμβιες επιγραφές Τα βυζαντινά χειρόγραφα

    Οι επιγραφές που εκτίθενται δεν είναι οι πλέον γνωστές, αν και ανάμεσά τους υπάρχουν κάποια εξαιρετικά δείγματα του είδους.

    Εκτός από τις επιγραφές των επίσημων νoμων και των επίσημων ταφικών μνημείων, υπάρχουν και αρκετές που προέρχονται από επιτύμβιες στήλες απλών πολιτών.

    Με εξαίρεση κάποια παραδείγματα προ-αλφαβητικής γραφής, τα εκθέματα στο σύνολό τους αντιπροσωπεύουν τα είδη αλφάβητου και γραφής που αναπτύχθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από τους αρχαϊκούς χρόνους έως τους ύστερους Βυζαντινούς.

    Η έκθεση ολοκληρώνεται με ένα αυτοκρατορικό χρυσόβουλο και μερικά παραδείγματα εικονογραφημένων Βυζαντινών χειρογράφων.

    [27] Π.Ο.Υ: O ''κορονοϊός'' προκαλεί τη άτυπη πνευμονία

    16/4/2003 5:43:00 μμ

    Ένας νέος παθογόνος παράγοντας ο "κορονοϊός", ευθύνεται για την εμφάνιση της άτυπης πνευμονίας, ανακοίνωσε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Σε ανακοίνωση της οργάνωσης από τη Γενεύη, μετά τη συνάντηση διεθνών εμπειρογνωμόνων, επισημαίνεται πως αυτή η επιβεβαίωση είναι οριστική. Ο Δρ Κλάους Στορ, επικεφαλής των ερευνητών της Π.Ο.Υ που ασχολούνται με την επιδημία της ασθένειας αυτής, ο εντοπισμός του συγκεκριμένου ιού έγινε χάρη στη στενή συνεργασία 13 εργαστηρίων σε δέκα χώρες. Από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Χέιμαν, εκτελεστικός διευθυντής της υπηρεσίας της Π.Ο.Υ για τις μεταδιδόμενες ασθένειες, υπογράμμισε πως ο εντοπισμός του ιού θα βοηθήσει στις προσπάθειες των ερευνητών να αντιμετωπίσουν την ασθένεια και να παρασκευάσουν ένα εμβόλιο.

    [28] Και σε... βιντεοπαιχνίδι οι επιχειρήσεις ''Σοκ και Δέος''

    16/4/2003 2:00:00 μμ

    Τη φράση "Σοκ και Δέος" για ένα νέο βιντεοπαιχνίδι της επιδιώκει να κατοχυρώσει η Sony, ώστε να επωφεληθεί από τον πόλεμο στο Ιράκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian. Η εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών είναι μία από εκείνες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον πόλεμο στο Ιράκ. Η Sony κατέθεσε αίτηση για την κατοχύρωση, ως εμπορικού σήματος, της φράσης που χρησιμοποίησαν οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, μία μόλις ημέρα μετά την έναρξη του πολέμου, επιδιώκοντας να χρησιμοποιήσει τη φράση για βιντεοπαιχνίδια, παιχνίδια υπολογιστών και παιχνίδια που παίζονται μέσω διαδικτύου, πάνω στη δημοφιλή πλατφόρμα playstation.

    Και σε μπλουζάκια, τρενάκια, κούπες...

    Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε στην εφημερίδα Guardian ότι η εταιρεία μπορεί να μην διαθέσει το παιχνίδι στη Βρετανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη λόγω πολιτικής ευαισθησίας. "Κάποιες φορές, η εγγραφή σημάτων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το προϊόν θα βγει στην αγορά. Αλλά εάν θεωρηθεί απρόσφορο, τότε μπορεί να μην διατεθεί εκεί", είπε.

    Σημειώνεται ότι η φράση "Σοκ και Δέος" χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τους σφοδρούς βομβαρδισμούς της Βαγδάτης.

    Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αποτελούν τμήμα μόνο μιας σειράς προϊόντων όπως μπλουζάκια, επιτραπέζια παιχνίδια, τρενάκια, γυαλιά ηλίου, κούπες και πυροτεχνήματα με συνθήματα του τύπου "Επιχείρηση Ιρακινή Ελευθερία" και "Μάχη της Βαγδάτης", τα οποία έχουν κατακλύσει την αμερικανική αγορά.

    Πηγή: Onlinejournalism.com

    [29] Πωλούνται μικρόβια διασήμων

    16/4/2003 3:12:00 μμ

    Οι θαυμαστές του Πολ Μακάρντεϊ καλούνται να πλειοδοτήσουν για ένα κομμάτι της διεθνούς μουσικής ιστορίας - μικρόβια από τον ιό της γρίπης που προσέβαλε τον καλλιτέχνη και τον ανάγκασε να αναβάλει την περιοδεία του. Μετά από δύο ημέρες έκθεσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση ebay.co.uk τα ''μικρόβια'' δέχθηκαν δύο προσφορές, η μεγαλύτερη ανέρχεται σε 2 δολάρια και προέρχεται από το Ιάν Μίαρς, ο οποίος ισχυρίζεται ότι προσεβλήθη από τον ιό που είχε ο Μακάρντεϊ όταν συνάντησε τον σταρ στις αρχές του μήνα.

    '' Πιστεύω ότι πρόκειται για το ίδιο στέλεχος του ιού της γρίπης που έχει προσβάλει τον Μακάρτνεϊ, δηλώνει ο λονδρέζος Μίαρς στην εφημερίδα Ντέιλι Σταρ και προσθέτει '' Δεν ήμουν κρυωμένος το Σάββατο.

    Το απόγευμα του Σαββάτου το πέρασα δίπλα στον Μακάρτνεϊ και την Τρίτη εκδηλώθηκε το κρυολόγημα''.

    Οι θαυμαστές που θα πλειοδοτήσουν θα παραλάβουν τα ''μικρόβια τους'' ταχυδρομικώς.

    '' Αυτός που θα δώσει τα περισσότερα θα παραλάβει μια σφραγισμένη πλαστική σακούλα μέσα στην οποία θα έχω βήξει ή εάν προτιμά ένα μικρό πλαστικό δοχείο γεμάτο φλέματα'', δηλώνει ο ιδιόρρυθμος πωλητής μικροβίων.

    [30] Προτιμούν τις γυναίκες οι Νεοζηλανδές

    16/4/2003 3:06:00 μμ

    Μια στις τέσσερις γυναίκες της Νέας Ζηλανδίας ελκύεται απο άτομα του ιδίου φύλου, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα. Το ποσοστό είναι εξαιρετικά υψηλό σε σχέση με τις γυναίκες άλλων χωρών, γράφει η εφημερίδα του Ουέλινγκτον Ντομίνιον Ποστ. Αντίθετα έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 1.000 ανδρών που έχουν γεννηθεί το 1972 και το 1973, μόνο ο ένας στους δέκα έχει αισθανθεί κάποια στιγμή έλξη για άτομο του ιδίου φύλου. Από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι το 17% των 26χρονων γυναικών που ερωτήθησαν απάντησαν ότι πρόσφατα αισθάνθηκαν έλξη για άλλη γυναίκα. Ο ερευνητής Νάιτζελ Ντίξον δήλωσε ότι σε παρόμοια έρευνα στη Βρετανία το ποσοστό ανερχόταν σε 5,7% και στις ΗΠΑ 4,4%.

    Ο Νάιτζελ Ντίξον πρόσθεσε ότι για το φαινόμενο αυτό πιθανόν να ευθύνεται η ισχυρή φεμινιστική παράδοση της Νέας Ζηλανδίας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι γυναίκες κατέχουν πολύ υψηλά αξιώματα στη χώρα, όπως αυτό της πρωθυπουργού, της ανωτάτου δικαστού, της γενικής κυβερνήτου και της υπουργού δικαιοσύνης.

    '' Πιθανότατα αυτές οι ευκαιρίες ανέλιξης να ενισχύουν τόσο την κοινωνική όσο και τη σεξουαλική συμπεριφορά των γυναικών και να έχουν συμβάλει στη χαλάρωση πολλών ταμπού'', κατέληξε ο Ντίξον.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 16 April 2003 - 16:54:10 UTC