Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επόμενος προορισμός η Φιλανδία
  • [02] Σκληρή γλώσσα ΠΑΣΟΚ για τα δημοσιεύματα
  • [03] Ένταση σε λιμάνι της Ικαρίας
  • [04] ΜΕΤΡΟ: Εγκαινιάζεται αύριο η γραμμή Σύνταγμα- Μοναστηράκι
  • [05] Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί
  • [06] Θλιβερή επέτειος
  • [07] Κατάθεση Παπαδημητρίου
  • [08] Κατολίσθηση ''καταπλάκωσε'' χωριό στην Κιργιζία
  • [09] Λάος: Δέκα νεκροί από επίθεση ενόπλων σε λεωφορείο
  • [10] ΠΓΔΜ: Παραιτείται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης
  • [11] Κίνα: Καταστροφικός ο σεισμός της Πέμπτης
  • [12] Διεθνή πίεση στον Αραφάτ για την νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση
  • [13] Ιράκ: Σοβαρές ενδείξεις για όπλα μαζικής καταστροφής
  • [14] Ο Τζέι Γκάρνερ προσωρινός πολιτικός διοικητής του Ιράκ
  • [15] Αποκαταστάθηκε η παροχή ηλεκτρικού στη Βαγδάτη
  • [16] Στο Ιράκ βρίσκεται ο Σαντάμ
  • [17] ''Πασχαλιάτικοι'' έλεγχοι στην αγορά
  • [18] Πόλο: Στην κορυφή της Ευρώπης Γλυφάδα-Βουλιαγμένη
  • [19] Κόκκαλης: '' Το πρωτάθλημα θα κριθεί στη Ριζούπολη''
  • [20] Συναγερμός από την άτυπη πνευμονία

    [01] Επόμενος προορισμός η Φιλανδία

    21/4/2003 10:11:00 πμ

    Τη Φιλανδία επισκέπτεται το απόγευμα ο πρωθυπουργός και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε χώρες της ΕΕ, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη. Αύριο θα επισκεφθεί τη Σουηδία και τη Μεγάλη Τετάρτη τη Δανία. Την ίδια ώρα η Αγκυρα χαμηλώνει τους τόνους, λίγες ώρες μετά την ιστορική συνάντηση του Κώστα Σημίτη με τους ηγέτες των Τουρκοκυπρίων, στη Λευκωσία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ διαβεβαίωσε ότι η Αγκυρα δεν προτίθεται να προσαρτήσει το κατεχόμενο τμήμα της Μεγαλονήσου όταν η Κυπριακή Δημοκρατία ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καλύτερες ημέρες στους Τουρκοκυπρίους υποσχέθηκε, από την πλευρά του, ο Ραούφ Ντενκτάς, με τα νέα πρωτόκολλα που υπογράφηκαν με την Τουρκία.

    ''Η Πράσινη Γραμμή χωρίζει την Αγκυρα από τις Βρυξέλλες''

    Οι κοινές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου, για την ευρωπαϊκή πορεία της Μεγαλονήσου και για το Κυπριακό, επαναβεβαιώθηκαν κατά τη διήμερη επίσκεψη του Κώστα Σημίτη στη Λευκωσία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε Τουρκία και Ντενκτάς να αλλάξουν στάση στο Κυπριακό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Πράσινη Γραμμή χωρίζει την Αγκυρα από τις Βρυξέλλες.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη συνάντηση που είχε το Σάββατο με τους αντιπολιτευόμενους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους πολιτικούς, κατά την οποία τα τουρκοκυπριακά κόμματα ζήτησαν από τον κ. Σημίτη συνέχιση της συνεργασίας, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού και την ενσωμάτωσή τους στην Ε.Ε. "Θα συγκρατήσω ένα γενικό συμπέρασμα, ότι από πλευράς συνομιλητών μου υπάρχει η πολιτική βούληση για να προχωρήσει η λύση του κυπριακού προβλήματος", τόνισε ο κ. Σημίτης, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική αυτή βούληση της τουρκοκυπριακής Αντιπολίτευσης συμπίπτει με την πολιτική βούληση των ελληνοκυπριακών κομμάτων.

    Σημείωσε ακόμη ότι ένα μεγάλο τμήμα της τουρκοκυπριακής κοινότητας βλέπει ότι η πρόοδος δεν είναι δυνατή αν δεν ξεπεραστούν οι διαχωρισμοί και αν δεν δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση με βάση το σχέδιο Ανάν. Το σχέδιο Ανάν, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, είναι βάση για διαπραγματεύσεις και αυτό αποτελεί κοινή άποψη.

    Το Σάββατο ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο, ενώ στη συνέχεια οι δύο άντρες πήραν μέρος σε σύσκεψη των δύο αντιπροσωπειών, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν οι μελλοντικοί χειρισμοί στο Κυπριακό, υπό το φως της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις οι κύριοι Σημίτης και Παπαδόπουλος επανέλαβαν ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση, αφού όμως γίνουν προσαρμογές ως προς κάποια σημεία του, ώστε να συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ο κ. Σημίτης επέρριψε την ευθύνη για τη σημερινή στασιμότητα στο Κυπριακό στην κωλυσιεργία της τουρκοκυπριακής πλευράς, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επίλυση του προβλήματος της Κύπρου θα συμβάλει και στην εξομάλυνση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων.

    Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τις συναντήσεις τονίζεται η ταύτιση απόψεων Αθήνας και Λευκωσίας για τις μελλοντικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν και εκφράζεται η προσδοκία ότι η τουρκική κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τη στάση της και θα συμβάλλει στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

    Δείτε το πλήρες κείμενο της κοινής ανακοίνωσης Σημίτη-Παπαδόπουλου.

    Τουρκικές αντιδράσεις

    Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων, μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και λόγω της συνεχιζόμενης δεινής οικονομικής κατάστασης στα κατεχόμενα, ο Ραούφ Ντενκτάς υποσχέθηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι "θα δουν καλύτερες ημέρες" με τα νέα πρωτόκολλα που υπογράφηκαν με την Τουρκία. Κατηγόρησε, δε τα αντιπολιτευόμενα τουρκοκυπριακά κόμματα ότι ενισχύονται οικονομικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες ξένες χώρες.

    Σε αντίθεση με τον Ραούφ Ντενκτάς, ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλί Ερέλ δήλωσε ότι χωρίς τη λύση του Κυπριακού δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν τα οικονομικά προβλήματα στα κατεχόμενα.

    Στην Αγκυρα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε μεγάλο λάθος που δέχθηκε την Κυπριακή Δημοκρατία στους κόλπους της, πριν από τη λύση του Κυπριακού. Σε συνέντευξη σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι, που μεταδόθηκε από τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η μη λύση του Κυπριακού δεν είναι λύση και ότι θα μπορούσε να λυθεί με αμοιβαίες, κατά την έκφρασή του, θυσίες.

    Είπε επίσης ότι θέματα, όπως τα κυριαρχικά δικαιώματα του ψευδοκράτους και η επιστροφή των Ελληνοκυπρίων προσφύγων, αποτελούν εμπόδια στη διαπραγματευτική διαδικασία. Ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε ακόμη συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

    Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Ραντικάλ", υποστήριξε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση "δυσκολεύει την κατάσταση τόσο για τους Ελληνοκυπρίους όσο και για τους Τουρκοκυπρίους". Υποστήριξε επίσης ότι είναι λάθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εισαγάγει το Κυπριακό στην Κοινότητα και προσθέτει ότι η κατάσταση στην Τουρκία είναι τεταμένη λόγω του ότι δεν υπήρξε συμφωνία επί του θέματος. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι η επανένωση της Κύπρου θα επιτευχθεί πριν από την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάιο του 2004.

    Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Τουρκία Μεχμέτ Μπαχτσελί χαρακτήρισε προδότες τους Τουρκοκύπριους πολιτικούς που συναντήθηκαν χθες με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη. Ο Μπαχτσελί επέκρινε την τουρκική κυβέρνηση γιατί απέτυχε, όπως είπε, τόσο στην περίπτωση του Ιράκ, όσο και στο Κυπριακό, αλλά και σε θέματα οικονομίας.

    Σύσταση ομάδας εργασίας για το Κυπριακό

    Ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος θα μεταβεί σύντομα στην Αθήνα για να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση θέματα που αφορούν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ενδεχομένως θα έχει συναντήσεις και με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

    Η απόφαση για την επίσκεψη ελήφθη στις συνομιλίες που είχαν στη Λευκωσία ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια των οποίων αποφασίστηκε η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για το Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [02] Σκληρή γλώσσα ΠΑΣΟΚ για τα δημοσιεύματα

    21/4/2003 8:50:00 πμ

    Στην αντεπίθεση αναμένεται να περάσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά τις τελευταίες κατηγορίες από την εφημερίδα "Αυριανή", η οποία εμπλέκει στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ σε χρηματιστηριακά παιχνίδια. "Ας το καταλάβουν, επιτέλους, ότι δεν είμαι πρωθυπουργός υπό προθεσμία" είναι το μήνυμα του κ.Σημίτη, προς κάθε κατεύθυνση, μέσω των στενών συνεργατών του, τονίζοντας επίσης ότι θα οδηγήσει ο ίδιος το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές. Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει ωστόσο ο υπουργός Επικρατείας Στέφανος Μανίκας, για τις κατηγορίες της "Αυριανής" ότι συμμετείχε σε χρηματιστηριακά παιχνίδια πριν από το 2000, κερδίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

    ''Καμία παράνομη συναλλαγή από στελέχη του ΠΑΣΟΚ''

    Δεν υπάρχει καμιά παρανομία όσον αφορά τις χρηματιστηριακές δραστηριότητες του Στέφανου Μανίκα και του Μιχάλη Νεονάκη επανέλαβε από τα Χανιά, ο υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Χρήστος Πρωτόπαπας. Ο υπουργός δήλωσε ότι δεν υπήρξαν παράνομες συναλλαγές και υπογράμμισε ότι "τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θα εμπλέκοντο σε παράνομες δραστηριότητες θα υφίσταντο αμέσως τις συνέπειες''

    Στο θέμα αναφέρθηκε ο Γραμματέας της κεντρικής επιτροπής της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος έκανε λόγο για σήψη και διαφθορά και ζήτησε άπλετο φως και λύση τώρα.

    Η Βάσω Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχει ισχυρό νομικό πλαίσιο για τη διαφάνεια.

    Την αμέριστη πολιτική και ηθική του αλληλεγγύη προς τον Κώστα Σημίτη υπογράμμισε ο Κώστας Λαλιώτης, διαψεύδοντας πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της "Απογευματινής της Κυριακής", σύμφωνα με το οποίο χρησιμοποιεί τις καταγγελλόμενες υποθέσεις διαπλοκής για απομακρύνει από το κυβερνών κόμμα τους ανθρώπους του πρωθυπουργού.

    Ο κ. Λαλιώτης τάχθηκε υπέρ της "διαφάνειας για τους πάντες και τα πάντα" και, επιτιθέμενος στην εφημερίδα, έκανε λόγο για κομματικούς υποβολείς της Νέας Δημοκρατίας

    [03] Ένταση σε λιμάνι της Ικαρίας

    21/4/2003 11:36:00 πμ

    Κλειστή παραμένει η νομαρχία Σάμου μετά από απόφαση του νομάρχη Κάρλα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δυσμενή κατάσταση, που επικρατεί στην ακτοπλοϊκή συγκοινωνία. Αφορμή στάθηκε η κατάληψη του πλοίου ''Νταλιάνα'' στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου, στην Ικαρία, από 140 επιβάτες, οι οποίοι παραμένουν για δεύτερη μέρα εκεί, αφού, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, τα πλοία της γραμμής δε μπορούσαν να προσεγγίσουν στο λιμάνι των Φούρνων. Πάντως, όπως έγινε γνωστό, αναμένεται να καταπλεύσει στον Αγιο Κήρυκο το πλοίο ''Χιόνι'', το οποίο πρόκειται να μεταφέρει στους Φούρνους τα 140 άτομα και να πάρει αυτούς με προορισμό την Σάμο, για να τους πάει πίσω στον Αγ. Κήρυκο. Εκεί, θα μετεπιβιβαστούν στο ''Νταλιάνα'', προκειμένου να ολοκληρωθεί και το δρομολόγιο με προορισμό το Βαθύ της Σάμου.

    [04] ΜΕΤΡΟ: Εγκαινιάζεται αύριο η γραμμή Σύνταγμα- Μοναστηράκι

    21/4/2003 9:12:00 πμ

    Την γραμμή του Μετρό Σύνταγμα- Μοναστηράκι, εγκαινιάζει την Τρίτη η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου. Υπολογίζεται ότι η γραμμή θα εξυπηρετεί 50.000 επιβάτες ημερησίως. Επίσης παραδίδεται την Τετάρτη στην κυκλοφορία η παράκαμψη που κατασκευάσθηκε στην εθνική οδό Κορίνθου-Τριπόλεως στο ύψος της Στέρνας, όπου έχει βυθισθεί το οδόστρωμα από τον περασμένο Φεβρουάριο λόγω των βροχοπτώσεων.

    [05] Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί

    21/4/2003 9:08:00 πμ

    Μόνο τα έκτακτα περιστατικά θα εξυπηρετούνται σήμερα από τα δημόσια νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά, λόγω της 24ωρης απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών.

    [06] Θλιβερή επέτειος

    21/4/2003 9:08:00 πμ

    Συμπληρώνονται σήμερα 36 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967. Μηνύματα για την ημέρα αυτή, που βύθισε στο σκοτάδι το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας μας εξέδωσε σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. "Η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη και η προστασία της επαφίεται σ' εμάς τους ίδιους", τονίζει σε ημερήσια διαταγή του προς το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 36 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Την επικαιρότητα του μηνύματος της αντιδικτατορικής αντίστασης, σε αντιστοιχία με τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, επισημαίνουν ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ.

    [07] Κατάθεση Παπαδημητρίου

    21/4/2003 10:08:00 πμ

    Ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ, Λευτέρης Παπαδημητρίου, ο οποίος είχε δεχθεί την επίθεση της 17Ν στις 21 Δεκεμβρίου του 1992, κατέθεσε το πρωί, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Ένταση δημιουργήθηκε στη διάρκεια σχολιασμού της κατάθεσης του κ. Παπαδημητρίου από το συνήγορο υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου, Ιπποκράτη Μυλωνά. Ο συνήγορος υπεράσπισης καταλόγισε στον πρόεδρο του δικαστηρίου, Μιχάλη Μαργαρίτη, "ενδείξεις έλλειψης αμεροληψίας" και τον κατηγόρησε για τις δικονομικές υποδείξεις. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου απάντησε πως "έργο της υπεράσπισης είναι να κάνει σχόλια και όχι να παραδίδει μαθήματα στο δικαστήριο".

    ''Σας αφαιρώ το λόγο''

    "Λυπάμαι πολύ για τη συμπεριφορά σας. Σας αφαιρώ το λόγο", είπε ο κ. Μαργαρίτης, ο οποίος διέκοψε τη διαδικασία για πέντε λεπτά.

    Μόλις οι δικαστές ανέβηκαν και πάλι στην έδρα, ο κ. Μυλωνάς δήλωσε ότι παραιτείται σε αυτή τη φάση απο το σχολιασμό της κατάθεσής του κ. Παπαδημητρίου.

    Στη συνέχεια, κατέθεσε η αυτόπτης μάρτυρας, Μαρία Βλάχου, η οποία δε μπόρεσε να αναγνωρίσει στο πρόσωπο των κατηγορουμένων τους δράστες της επίθεσης σε βάρος του πρώην βουλευτή, Λευτέρη Παπαδημητρίου.

    [08] Κατολίσθηση ''καταπλάκωσε'' χωριό στην Κιργιζία

    21/4/2003 9:40:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Τουλάχιστον 34 Κιργίζιοι χωρικοί, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από γιγαντιαία κατολίσθηση που καταπλάκωσε χθες το απογευμα το χωριό Κούρμπου -Τας στη νότια Κιργιζία, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εκτάκτων Περιστατικών στην πρωτεύουσα Μπισκέκ. "Τέσσερις άνδρες, 13 γυναίκες και 17 παιδιά έχασαν τη ζωή τους, καθώς 11 σπίτια καταπλακώθηκαν από εκατοντάδες τόνους χώματος και λάσπης", ανακοίνωσε εκπρόσωπος των αρχών. Εκσκαφείς και συνεργεία διάσωσης κατέφτασαν στην περιοχή που βρίσκεται στην οροσειρά Ος, 300 χιλιόμετρα νότια του Μπισκέκ, για να βοηθήσουν τους πληγέντες. Η κατολίσθηση προκλήθηκε από τις σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

    Στην πληγείσα περιοχή αναμένονται την Δευτέρα ο κιργίζιος υφυπουργός Εκτάκτων Περιστατικών, Κουρμάνμπεκ Οσμόνοφ και ο κυβερνήτης της περιφέρειας.

    [09] Λάος: Δέκα νεκροί από επίθεση ενόπλων σε λεωφορείο

    21/4/2003 11:19:00 πμ

    Τουλάχιστον 10 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Λάος και 30 τραυματίστηκαν από επίθεση ενόπλων σε λεωφορείο που μετέφερε φοιτητές, ανέφεραν διπλωματικές πηγές από το γειτονικό Βιετνάμ. Η επίθεση σημειώθηκε στην εθνική οδό που συνδέει το Βιετνιάμ με την πρώην βασιλική πρωτεύουσα του Λάος, Λουανγκ Πράμπανγκ. Μεταξύ των θυμάτων δεν υπάρχουν αλλοδαποί, ενώ άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα και η ταυτότητα των δραστών. Σύμφωνα με άλλες πηγές ,το λεωφορείο μετέφερε φοιτητές από την πόλη Φονγκσάλι, οι οποίοι επέστρεφαν στην πρωτεύουσα μετά τις διακοπές για το νέο έτος.

    [10] ΠΓΔΜ: Παραιτείται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

    21/4/2003 10:34:00 πμ

    Ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, γνωστοποίησε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του VMRO-DPMNE, τον προσεχή Μάιο, όταν θα διεξαχθεί το συνέδριο του κόμματος αυτού. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Βλάτκο Γκιόρτσεφ, ο κ. Γκεοργκίεφσκι ανακοίνωσε την απόφαση του αυτή η οποία είναι τελεσίδικη, στα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος η οποία συνεδρίασε το βράδυ της Κυριακής στα Σκόπια. Ο ίδιος δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες, ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, θα εξηγήσει στην κοινή γνώμη τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση του αυτή.

    Επικρατέστερος διάδοχος ο Γκρούεφσκι

    Ο Γκεοργκίεφσκι, 39 ετών, βρίσκεται στην ηγεσία του VMRO-DPMNE τα τελευταία 12 χρόνια και το διάστημα 1998-2002 διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας. Το προηγούμενο διάστημα ο κ. Γκεοργκίεφσκι είχε προετοιμάσει το έδαφος για την αποχώρηση του από την ηγεσία του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, αναφέροντας ότι μετά από τόσα χρόνια στο τιμόνι του κόμματος, σκέπτεται την απόσυρση του.

    Η απόφαση αυτή του Γκεοργκίεφσκι, λαμβάνεται σε μία κρίσιμη περίοδο αναφορικά με τις διεργασίες που συντελούνται στο εσωτερικό του κόμματος αυτού, το οποίο μετά την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2002, έχει αποδυναμωθεί αρκετά και αναζητά τρόπους για να ανακάμψει πολιτικά.

    Ως επικρατέστερος για την ηγεσία του VMRO-DPMNE, μετά την απόφαση αυτή του Γκεοργκίεφσκι, θεωρείται ο Νίκολα Γκρούεφσκι,,ο οποίος διετέλεσε υπουργός εθνικής οικονομίας επί πρωθυπουργίας του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι. Ο Γκρούεφσκι θεωρείται μεταρρυθμιστής και διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τους εκπροσώπους της Διεθνούς Κοινότητας στην χώρα.

    Τέλος ο Βλάτκο Γκιόρτσεφ, ανέφερε ότι οι απόψεις του Λ. Γκεοργκίεφσκι για διαίρεση της ΠΓΔΜ,με το επιχείρημα ότι είναι ανέφικτη πλέον η συμβίωση μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών στην χώρα, οι οποίες δημοσιεύθηκαν σε άρθρο του σε εφημερίδα των Σκοπίων, απηχούν προσωπικές απόψεις του υπό παραίτηση αρχηγού του VMRO-DPMNE και όχι του κόμματος.

    [11] Κίνα: Καταστροφικός ο σεισμός της Πέμπτης

    21/4/2003 9:32:00 πμ

    Περισσότερα από 2,700 είναι τα κτήρια υπέστησαν ζημιές (1,150 εκ των οποίων έχουν καταρρεύσει στη διάρκεια της σεισμικής δόνησης 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη στην επαρχία Τσινγκάι, στη βορειοδυτική Κίνα, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Νέα Κίνα. Αρκετά ζώα έχασαν τη ζωή τους, όμως κανείς κάτοικος της περιοχής δεν βρήκε τον θάνατο ή τραυματίσθηκε κατά την κατάρρευση των κτηρίων, τόνισε το πρακτορείο, προσθέτοντας πως από τις καταστροφές αυτές επλήγησαν περίπου 800 οικογένειες ή 3,300 άτομα. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο Χουάτ Τάρια, σε απόσταση περίπου 1,700 χλμ από το Πεκίνο, σε μία περιοχή που κατοικείται από θιβετιανούς και μονγκόλους κτηνοτρόφους.

    [12] Διεθνή πίεση στον Αραφάτ για την νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση

    21/4/2003 9:31:00 πμ

    Την άσκηση δειθνών πιέσεων προς τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ για να αποδεχτεί την νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση υπό τον Αμπού Μάζεν, ζήτησε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ. Σε αντίθεση με τον Αραφάτ, ο υποψήφιος πρωθυπουργός Αμπού Μάζεν θεωρείται από το Ισραήλ ικανοποιητικός συνομιλητής λόγω των θέσεων που έχει υπέρ της τερματισμού της βίας. Ο Αμπού Μάζεν απείλησε την Κυριακή να παραιτηθεί, καθώς ο Αραφάτ αρνήθηκε να αποδεχτεί την πρότασή του για την ανάληψη του υπουργείου Εσωτερικού από τον Μοχάμεντ Νταχλάν, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας.

    "Ελπίζω ότι θα υπάρξει πίεση από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στον Αραφάτ για την ανάδειξη μιάς νέας ηγεσίας στους Παλαιστινίους που θα απομακρυνθεί από τον δρόμο της βίας", τόνισε ο Μοφάζ μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

    "Θέτοντας εμπόδια στο σχηματισμό της παλαιστινιακής κυβέρνησης ο Αραφάτ αποδεικνύει γιά άλλη μία φορά την άρνησή του για αλλαγές", πρόσθεσε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας.

    [13] Ιράκ: Σοβαρές ενδείξεις για όπλα μαζικής καταστροφής

    21/4/2003 10:35:00 πμ

    Αμερικανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες διαθέτουν τις πρώτες σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη προγράμματος κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, γράφουν σήμερα οι "Times" της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ιρακινός επιστήμονας που εργαζόταν επί 10 χρόνια στο πρόγραμμα αυτό, το Ιράκ κατέστρεψε εξοπλισμό για την κατασκευή χημικών και βιολογικών όπλων, τέσσερις μόλις ημέρες πριν την εκπνοή του τελεσιγράφου του προέδρου Μπους και την έναρξη του πολέμου, όπως δήλωσαν στην αμερικανική εφημερίδα μέλη της ομάδας των εμπειρογνωμόνων.

    Ο ιρακινός επιστήμονας οδήγησε τους Αμερικανούς σε περιοχή όπου υπήρχαν υλικά τα οποία αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την κατασκευή των παράνομων όπλων.

    Ο ίδιος επιστήμονας υποστήριξε ακόμη ότι η Βαγδάτη είχε στείλει μη συμβατικά όπλα αλλά και την απαραίτηση τεχνογνωσία στη Συρία από τα μέσα της δεκαετίας του 90 και πιο πρόσφατα είχε συνεργαστεί και με την Αλ Κάιντα.

    Οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι ο ιρακινός επιστήμονας τους είπε ότι ο Σαντάμ Χουσέιν κατέστρεψε ορισμένα αποθέματα βιολογικών και χημικών όπλων στα μέσα της δεκαετίας του 90 και άλλα μετέφερε στη Συρία.

    [14] Ο Τζέι Γκάρνερ προσωρινός πολιτικός διοικητής του Ιράκ

    21/4/2003 10:19:00 πμ

    Καθήκοντα προσωρινού πολιτικού διοικητή του Ιράκ, θα αναλάβει ο Αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία Τζέι Γκάρνερ. Υπό αμερικανο-βρετανική κατοχή τελεί το Ιράκ, μετά την πτώση της Βαγδάτης στις 9 Απριλίου. Στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, μετά από 45λεπτη πτήση από το Κουβέιτ, έφθασε την Δευτέρα ο Γκάρνερ. Εντός της ημέρας θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, όπως επίσης και ένα νοσοκομείο, ενώ την Τρίτη θα πάει στη Νασιρίγια.

    Η αποκατάσταση των δημοσίων υπηρεσιών

    Προτεραιότητά του είναι η αποκατάσταση το συντομότερο δυνατό των δημοσίων υπηρεσιών, τόνισε ο ίδιος.

    Θα έχει τη βοήθεια 400 εμπειρογνωμόνων - στρατιωτικών, διπλωματών και νομικών - θα αναφέρεται στον επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, στρατηγό Τόμι Φρανκς, ενώ συνοδεύεται από τον βρετανό αξιωματούχο Τιμ Κρος που θα είναι αναπληρωτής του.

    Στο μεταξύ, τη σύλληψη του υπουργού Παιδείας και Επιστημών του καθεστώτος Χουσεϊν, Αμπντ αλ-Γκαφάρ, ανακοίνωσαν οι Αμερικανοί, ενώ νωρίτερα είχε ανακοινωθεί και η σύλληψη του γαμπρού του Σαντάμ, Τζαμάλ Μουσταφά Σουλτάν ο οποίος αναφέρεται ότι βρισκόταν στη Συρία αλλά πείστηκε να επιστρέψει στη Βαγδάτη και να παραδοθεί.

    Για σημάδια συνεργασίας της Συρίας, στην απαίτηση της Ουάσιγκτον να μην προσφέρει καταφύγιο σε ιρακινούς αξιωματούχους, έκανε λόγο ο Τζορτζ Μπους.

    [15] Αποκαταστάθηκε η παροχή ηλεκτρικού στη Βαγδάτη

    21/4/2003 9:34:00 πμ

    Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος αποκαταστάθηκε σε ένα τμήμα της Βαγδάτης, έπειτα από δύο εβδομάδες και πλέον από την διακοπή της, ανακοίνωσε την Δευτέρα η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία. Το ηλεκτρικό ρεύμα επανήλθε από το βράδυ της Κυριακής, σε πολλές από τις ζώνες της ιρακινής πρωτεύουσας. Tη δυσαρέσκεια του είχε εκφράσει ο ιρακινός πληθυσμός, προς τις αμερικανικές δυνάμεις για τη βραδύτητα στην αποκατάσταση των βασικών υποδομών της πόλης από την ημέρα της κατάληψής της, στις 9 Απριλίου.

    Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είχε διακοπεί από τις 4 Απριλίου στη Βαγδάτη, η οποία εδέχετο τότε σφοδρότατους βομβαρδισμούς από την αμερικανική αεροπόρια, που υποστήριζε την προέλαση των χερσαίων δυνάμεων κατά της πόλης.

    Η παροχή ύδατος και ηλεκτρικού στο προάστιο Σαντάμ Σίτι, που ξαναβαπτίσθηκε Αλ Σαντρ, επιδιορθώθηκε από τους ίδιους τους κατοίκους του, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός.

    [16] Στο Ιράκ βρίσκεται ο Σαντάμ

    21/4/2003 11:29:00 πμ

    Ο πρώην ιρακινός ηγέτης Σαντάμ Χουσέιν βρίσκεται στο Ιράκ και μετακινείται συνεχώς, δήλωσε τη Δευτέρα στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC, ο πρόεδρος του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου Αχμαντ Σάλαμπι. "Ναι βρίσκεται στο Ιράκ. Μετακινείται συνεχώς. Λάβαμε πληροφορίες για τις κινήσεις του και για τις κινήσεις των γιών του", είπε ο Αχμαντ Σάλαμπι διευκρινίζοντας ότι οι πληροφορίες δεν έφθασαν ποτέ εγκαίρως ώστε να εντοπισθεί ο Σαντάμ Χουσέιν πριν μετακινηθεί και πάλι. "Αλλά γνωρίζουμε τις κινήσεις του και τις περιοχές που έχει πάει. Τις μαθαίνουμε σε διάστημα 12 έως 24 ωρών" από την πραγματοποίησή τους, πρόσθεσε.

    [17] ''Πασχαλιάτικοι'' έλεγχοι στην αγορά

    21/4/2003 10:56:00 πμ

    Εντατικούς ελέγχους πραγματοποιούν από σήμερα στην Αγορά συνεργεία του ΣΔΟΕ και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων, που διατίθενται εν όψει του Πάσχα, αλλά και του ελέγχου των τιμών. Οι τιμές των αμνοεριφίων, κυμαίνονται περίπου στα περσινά επίπεδα, από 5 έως 7 ευρώ το κιλό, δήλωσε ο πρόεδρος κρεοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς, Ηρακλής Κασμάς. Σημαντικές είναι οι αυξήσεις στις τιμές των οπωροκηπευτικών. Σχετικά με την ποιότητα των κρεάτων, οι καταναλωτές, θα πρέπει οπωσδήποτε να αναζητούν τις σφραγίδες κτηνιατρικού ελέγχου στα αμνοερίφια, που αγοράζουν, επισήμανε η πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Χριστίνα Παπανικολάου. Το σκηνικό τού καιρού, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα είναι φθινοπωρινό έως την Μεγάλη Παρασκευή, ενώ το Μεγάλο Σάββατο και τη Κυριακή του Πάσχα θα υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια.

    Οι νέες σφραγίδες

    Mε αγορανομική διάταξη που εκδόθηκε σήμερα από το Υπουργείο Ανάπτυξης ορίζονται οι νέες σφραγίδες που υποδηλώνουν την προέλευση των νωπών κρεάτων.

    Συγκεκριμένα τα ελληνικά και κοινοτικά σφάγια πρέπει να φέρουν σφραγίδα με λαμπρό κυανό χρώμα στην οποία θα αναφέρεται η χώρα προέλευσης, ενώ στα νωπά σφάγια από τρίτες χώρες η σφραγίδα θα έχει καφέ χρώμα και θα έχει την ένδειξη της χώρας προέλευσης.

    Παράλληλα αυξάνονται οι έλεγχοι στην αγορά προκειμένου να αποτραπούν πιθανά προβλήματα από την αλλαγή του χρώματος σφραγίδας.

    Με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Θεοδώρου ανακαλείται η άδεια λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας Πανελληνική για παραβίαση της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

    Η εταιρεία τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης.

    [18] Πόλο: Στην κορυφή της Ευρώπης Γλυφάδα-Βουλιαγμένη

    21/4/2003 9:58:00 πμ

    Η γυναικεία ομάδα υδατοσφαίρησης της Βουλιαγμένης, "διπλασίασε" τον ελληνικό θρίαμβο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς κατέκτησε το ΛΕΝ ΤΡΟΦΙ. Στην τελευταία ημέρα του Final Four, η ελληνική ομάδα νίκησε την Χετ Ράβιν από την Ολλανδία με 5-3 (2-0, 2-2, 1-0, 0-1) και πήρε το Κύπελλο, ενώ νωρίτερα τα κορίτσια της Γλυφάδας είχαν κατακτήσει το Champions Cup.

    Τα τέρματα της Βουλιαγμένης πέτυχαν οι Μωραϊτίδου 2 και από ένα οι Ρουμπέση, Κουτέλη και Λαρα, ενώ για τις Ολλανδέζες σκόραραν οι Μπόζμαν, Κουίπερς και Γκίχελαρ.

    Στο άλλο παιχνίδι της τελευταίας ημέρας η Σκιφ Μόσχας, νίκησε την Ζέντες με 11-9.

    Η τελική κατάταξη:

    Βουλιαγμένη 6 Σκιφ Μόσχας 4 Χετ Ράβιν 2 Ζέντες 0

    Αλλη μία σπουδαία επιτυχία για το γυναικείο πόλο της χώρας μας, σημείωσε σήμερα η ομάδα της Γλυφάδας.

    Η ελληνική ομάδα κατέκτησε το Champions Cup, καθώς σε αγώνα για την τελευταία ημέρα της τελικής φάσης, νίκησε την Ουραλότσκα από την Ρωσία με 5-3 (2-0, 2-1, 1-1, 0-1).

    Τα τέρματα της ελληνικής ομάδας, σημείωσαν οι Σίμονς 2 και από ένα οι Πάτερου, Καραπατάκη και Οικονομοπούλου.

    Στο άλλο παιχνίδι της ημέρας, η Ντουναβάρος από την Ουγγαρία, νίκησε την ιταλική Κατάνια Οριζόντε με 5-4.

    Η τελική κατάταξη:

    Γλυφάδα 4 Ντουναβάρος 4 Ουραλότσκα 2 Κατάνια 2

    [19] Κόκκαλης: '' Το πρωτάθλημα θα κριθεί στη Ριζούπολη''

    21/4/2003 9:45:00 πμ

    Την ενότητα όλων στον Ολυμπιακό με σκοπό την κατάκτηση του 7ου στη σειρά τίτλου, ζήτησε ο Σωκράτης Κόκκαλης στην ομιλία του στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την εγγραφή μελών στον Ερασιτέχνη. Ο διοικητικός ηγέτης του Ολυμπιακού αναφέρθηκε στη μάχη του πρωταθλήματος, ζητώντας από την ομάδα να δώσει τον καλύτερο εαυτό της για να φτάσει σε έναν ακόμη τίτλο. "Το πρωτάθλημα θα κριθεί στη Ριζούπολη και εκεί η ομάδα θα πρέπει να νικήσει, θα πρέπει να λιώσει τον Παναθηναϊκό που είναι πάντα καλοδεχούμενος πελάτης μας", τόνισε ο Σβκράτης Κόκκαλης, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη συμπαράσταση του κόσμου τονίζοντας ότι οι οπαδοί του Ολυμπιακού θα πρέπει να μείνουν μακριά από εκδηλώσεις βίας που δεν ταιριάζουν στο σύλλογο.

    "Δίνουμε μάχη απέναντι σε όσους προσπαθούν με αθέμιτα μέσα να πλήξουν τον Ολυμπιακό", δήλωσε και ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα υπογράφεται η σύμβαση για το Καραϊσκάκη και ξεκινούν τα έργα, ενώ ζήτησε και πάλι πρωτοβουλίες από τον κόσμο για την εγγραφή των μελών που ήδη έχουν φτάσει στις 10.000.

    [20] Συναγερμός από την άτυπη πνευμονία

    21/4/2003 11:41:00 πμ

    Θορυβημένη είναι η παγκόσμια κοινότητα από τη ραγδαία εξάπλωση της άτυπης πνευμονίας. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη Δευτέρα τη ζωή στην Κίνα, ενώ εμφανίστηκαν άλλα 132 νέα κρούσματα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Επίσης, ματαιώθηκαν οι εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά, προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση του ιού, ενώ παύθηκαν από τα καθήκοντά τους ο υπουργός Υγείας και ο δήμαρχος του Πεκίνου, για τον τρόπο που χειρίστηκαν την υπόθεση της νόσου. Σύμφωνα με νεώτερη ανακοίνωση ωστόσο, άρχισε να εφαρμόζεται μια μέθοδος που θα εντοπίζει μέσα σε μία ώρα τα συμπτώματα της προσβολής ενός οργανισμού από τον ιό.

    Επί ποδός πολέμου η Κίνα

    Σύμφωνα με τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα το κινεζικό υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον 109 νέα κρούσματα της νόσου εμφανίστηκαν τη Δευτέρα στο Πεκίνο, έξι στην επαρχία Γκουανγκτόνγκ, επτά στο Σανξί, ένα στην Εσωτερική Μογγολία, τρία στο Ξιλίν, ένα στο Λιαονίγκ, τρία στο Ζεξιάνγκ και δύο κρούσματα στο Γκανξού.

    Συνολικά στην Κίνα έχουν χάσει τη ζωή τους 86 άτομα από την νόσο της άτυπης πνευμονίας και έχουν καταγραφεί 1.959 κρούσματα.

    Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων της νόσου υποχρέωσε την κινεζική ηγεσία να αντιμετωπίσει επιτέλους με σοβαρότητα την υπόθεση και σταματήσει την απόκρυψη στοιχείων. Ήδη τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης που σιωπούσαν επί εβδομάδες δίνουν πλέον πληθώρα στοιχείων.

    Ως συνέπεια της επιχείρησης απόκρυψης των στοιχείων για τη νόσο θεωρείται η απομάκρυνση του δημάρχου του Πεκίνου Μενγκ Ξουενόγκ και η καθαίρεση από το κομμουνιστικό κόμμα του υπουργού Υγείας.

    Ο Κινέζος πρωθυπουργός Χου Ζιντάο έθεσε τη χώρα επί ποδός πολέμου ,ζητώντας να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και δηλώνοντας ότι όσοι υπεύθυνοι συλληφθούν να καλύπτουν περιπτώσεις θα τιμωρηθούν αυστηρά.

    Η επιδημία άτυπης πνευμονίας εξαπλώθηκε σε άλλες τρεις επαρχίες της Κινάς και γι αυτό το λόγο η κυβέρνηση αποφάσισε να ακυρώσει τις εβδομαδιαίες εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά, ώστε να αποθαρρύνει τους ανθρώπους να ταξιδεύουν.

    Ο αριθμός των ταξιδιωτών σε τρένα, πλοία και λεωφορεία στην Κίνα κατά τη διάρκεια των διακοπών υπολογιζόταν σε δεκάδες εκατομμύρια, γεγονός που θα οδηγούσε στην εξάπλωση της επιδημίας.

    Πάνω από διακόσια τα θύματα της νόσου

    Στον Καναδά, τη μόνη χώρα εκτός Ασίας όπου έχει βρει πρόσφορο έδαφος η ασιατική πνευμονία, έκτακτα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στο Τορόντο και σε ολόκληρη την πολιτεία του Οντάριο, όπου τα θύματα της νόσου έφτασαν τα 14.

    Συνολικά, από το Νοέμβριο, που πρωτοεμφανίστηκε η ασθένεια, 210 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότερα από 3.800 νοσούν, στην πλειοψηφία τους στη νοτιοανατολική Ασία.

    Σε 88 ανέρχονται οι νεκροί στο Χονγκ Κόνγκ και σε 86 στην Κίνα, ενώ στη Σιγκαπούρη, πάνω από 2.400 άτομα που εκτέθηκαν στον ιό του Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου τέθηκαν σε καραντίνα.

    Στο μεταξύ, η AIR INDIA, η κρατική αεροπορική εταιρία της Ινδίας, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα περιορίσει από την Δευτέρα κατά τέσσερις τις εβδομαδιαίες πτήσεις της προς την Σιγκαπούρη εξαιτίας της άτυπης πνευμονίας που έχει εμφανιστεί εκεί.

    Οι πιλότοι της εταιρίας έχουν ήδη αρνηθεί να πετούν στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και στο Κουβέιτ εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ, στην περίπτωση αυτή.

    Το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), γνωστό και ώς άτυπη πνευμονία, πρωτοεμφανίστηκε στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της νότιας Κίνας τον Νοέμβριο πριν επεκταθεί σε 12 άλλες επαρχίες και μεγάλες πόλεις της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο.

    "Ο ιός δεν έχει περάσει τα σύνορα της χώρας μας" δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρίας Παναγιώτης Μπεχράκης και συμπλήρωσε ότι οι αρχές λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 21 April 2003 - 9:02:56 UTC