Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραπέμπεται η Ελλάδα για την Ολυμπιακή
  • [02] Αρχισε η μεγάλη φυγή
  • [03] Συνεχίζεται η διέλευση Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων
  • [04] Παράδοση της παρακαμπτηρίου Κορίνθου-Τρίπολης
  • [05] Ο τέως στην Ελλάδα για το Πάσχα
  • [06] Ανάγκη ρυθμίσεων για πρόσφυγες και μετανάστες
  • [07] Επίσκεψη Καραμανλή στην Τροχαία Αθηνών
  • [08] Τη σύσταση Ταμείου Υδάτινων Πόρων προτείνει η Επιτροπή
  • [09] Εντονες οι αντιδράσεις για τις προτάσεις Ντ' Εστέν
  • [10] Η ατζέντα του άτυπου Συμβουλίου υπ.Εξωτερικών
  • [11] Την Τρίτη του Πάσχα η συνέχεια της δίκης
  • [12] Αναγνώρισε ο Α1 τον Σάββα και Βασίλη Ξηρό
  • [13] Γιωτόπουλος: Η κλήτευση των μαρτύρων έγινε μεθοδευμένα
  • [14] Κατάθεση Σταμάτη Μόσχου
  • [15] Συμφωνία Αραφάτ-Αμπάς για νέο υπουργικό συμβούλιο
  • [16] Ινδονησία: Συνελήφθη ο νέος ηγέτης της Τζεμάα Ισλαμίγια
  • [17] Αγγίζει τα 2 δις $ η ανθρωπιστική βοήθεια δηλώνουν οι ΗΠΑ
  • [18] Διαξιφισμοί ΗΠΑ-Γαλλίας με αφορμή το εμπάργκο
  • [19] Αντιστασιακή οργάνωση σχεδιάζει τη δολοφονία του Τζέι Γκάρνερ
  • [20] ''Συστάσεις'' Ρωσίας-Αλγερίας προς ΗΠΑ για Συρία
  • [21] Η Γερμανία ''ανοιχτή'' σε προτάσεις για τις κυρώσεις στο Ιράκ
  • [22] Στην ''τσιμπίδα'' του ΣΔΟΕ οι όμιλοι ''Κουρή'' - ''ALTEC''
  • [23] Αντιδρούν τα εργατικά συνδικάτα στις θέσεις Γκαργκάνα
  • [24] Ο Αρης στο τελικό Κυπέλλου για 1η φορά μετά από 33 χρόνια
  • [25] Ομολογία Καρλ Λιούις για χρήση παράνομων ουσιών
  • [26] ''Ο Μύθος της Αφροδίτης'' γιορτάζει την ένταξη της Κύπρου
  • [27] Αντηλιακό: σημαντικό όπλο κατά καρκίνου του δέρματος
  • [28] ''Ρεκόρ'' ακρίβειας για το DSL στην Ευρώπη

    [01] Παραπέμπεται η Ελλάδα για την Ολυμπιακή

    23/4/2003 6:40:00 μμ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, εξαιτίας της μη εφαρμογής της απόφασης για την Ολυμπιακή Αεροπορία. Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι στις 11 Δεκεμβρίου 2002 η Επιτροπή είχε ζητήσει από την Ελλάδα να ανακτήσει ενισχύσεις προς την Ολυμπιακή, ύψους 41 εκατ. ευρώ που είχαν εγκριθεί το 1998, καθώς επίσης και την επιστροφή νέων ενισχύσεων που χορηγήθηκαν μεταγενέστερα, εκτιμώμενου ύψους 153 εκατ. ευρώ.

    Βερελής: Αναμενόμενη η απόφαση

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα διέθετε χρονικό διάστημα δύο μηνών, ύστερα από την κοινοποίηση της απόφασης της Επιτροπής, ώστε να συμμορφωθεί, αλλά η προθεσμία αυτή έληξε την 13η Φεβρουαρίου 2003 χωρίς να έχουν ανακτηθεί οι εν λόγω ενισχύσεις. Κατά συνέπεια η Επιτροπή αναφέρει ότι αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, δυνάμει των εξουσιών που της έχουν ανατεθεί βάσει του άρθρου 88 παράγραφος 2 της συνθήκης ΕΚ.

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής, χαρακτήρισε την απόφαση αναμενόμενη, επειδή το ελληνικό Δημόσιο δεν διεκδίκησε από την Ολυμπιακή Αεροπορία τα 41 εκατομμύρια ευρώ που, κατά την εκτίμηση της Επιτροπής, αποτελούν παράνομη κρατική ενίσχυση του εθνικού μας αερομεταφορέα.

    Παράλληλα, ο υπουργός υποστηρίζει ότι η ελληνική πλευρά έχει ισχυρά νομικά επιχειρήματα, χαρακτηρίζει την υπόθεση καθαρά νομικής φύσεως και, εμμέσως πλην σαφώς, προαναγγέλλει την επίσπευση των διαδικασιών ίδρυσης της Νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας.

    [02] Αρχισε η μεγάλη φυγή

    Πηγή: ΝΕΤ 23/4/2003 6:22:00 μμ

    Τα καραβάνια των εκδρομέων άρχισαν να εγκαταλείπουν με κάθε μέσον την Αθήνα για τις γιορτές του Πάσχα. Αυξημένη πληρότητα παρατηρείται στις πτήσεις και τα δρομολόγια των πλοίων, ενώ, παρά τις διευκολύνσεις της Τροχαίας, το πρωί είχαμε το πρώτο πασχαλινό μποτιλιάρισμα στην Αθηνών-Κορίνθου. Οι οδηγοί που μετακινούνται προς την Πελοπόννησο δεν θα χρειαστεί να περάσουν από τη στενωπό του Αργους, καθώς σήμερα δόθηκε στην κυκλοφορία η παράκαμψη του εθνικού Η ΕΜΥ προβλέπει ότι ο καιρός θα συνεχίσει να είναι άστατος μέχρι και τη Μ. Παρασκευή αλλά όπως όλα δείχνουν θα γιορτάσουμε το Πάσχα με καλοκαιρία.

    Εκτακτα μέτρα της Τροχαίας σε εφαρμογή

    Εκτακτα μέτρα έχει λάβει ήδη η Τροχαία στις Εθνικές οδούς για τη διευκόλυνση των εκδρομέων. Ανάλογα με τη κίνηση που θα παρατηρηθεί, θα παραχωρηθεί μία επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας:

    - κατά την έξοδο στην Εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, από το Δαφνί έως τα διόδια της Ελευσίνας καθώς και στην Κακιά Σκάλα.

    - στην Νέα Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, θα γίνουν παρεμβάσεις στον κόμβο της Ν. Κηφισιάς και στις γέφυρες Βαρυμπόμπης και Κρυονερίου.

    Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις θα γίνουν και στους βασικούς οδικούς κόμβους:

    - Δαφνίου

    - Διυλιστηρίων

    - Ασπροπύργου

    - και Μαγούλας.

    Πιο άνετα θα γίνεται πλέον η κυκλοφορία στην Εθνική οδό Κορίνθου-Τριπόλεως. Από τις 8 το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, θα λειτουργεί η παράπλευρη οδός στο ύψος του κόμβου της Στέρνας. Στο σημείο δηλαδή που τον περασμένο Φεβρουάριο η κακοκαιρία αχρήστευσε τμήμα της Εθνικής οδού.

    Παγίδες στους εθνικούς δρόμους

    Προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι οδηγοί, καθώς αρκετοί δρόμοι κρύβουν παγίδες.

    1. Στον Εθνικό δρόμο Αθήνας-Θεσσαλονίκης ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται:

    - στο 141 χλμ πριν από τον κόμβο των Λιβανατών όπου ανακατασκευάζεται ο ασφαλτοτάπητας και η κυκλοφορία διεξάγεται στις λωρίδες του ενός ρεύματος.

    - Από το 166 χλμ έως το 169 χλμ, στον Αγιο Κωνσταντίνο καθώς γίνονται έργα διαπλάτυνσης του δρόμου.

    - Προσοχή χρειάζεται και στη διασταύρωση της Στυλίδας, λίγο μετά τη Λαμία.

    2. Στον δρόμο Κοζάνης Ιωαννίνων παγίδες υπάρχουν στο 3ο, 50ο και 68ο χλμ.

    3. Ενώ η η κατάσταση του οδοστρώματος δεν είναι πολύ καλή στον Εθνικό δρόμο Ιωαννίνων-Αρτας, στο 3ο, 5ο, 31ο και 37ο χλμ.

    4. Στην Πελοπόννησο προβλήματα υπάρχουν σε όλο σχεδόν το ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Ηλείας, ενώ στο δρόμο Καλαμάτας Σπάρτης υπάρχουν καθιζήσεις στην περιοχή Αλαγονίας και πτώσεις βράχων στο 13ο και 17ο χλμ. κοντά στη Σπάρτη.

    Με αεροπλάνα και βαπόρια

    Η έξοδος των εκδρομέων αναμένεται να κορυφωθεί, σύμφωνα με τις λιμενικές Αρχές τη Μ. Πέμπτη. Μόνο από το λιμάνι του Πειραιά πρόκειται να αναχωρήσουν 33 πλοία ενώ για τη Μ. Παρασκευή έχουν προγραμματιστεί 26 δρομολόγια. Οι εκδρομείς της τελευταίας στιγμής, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν καθώς είναι περιορισμένος ο αριθμός εισιτηρίων για αυτές τις δύο ημέρες.

    Αυξημένη αναμένεται η κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας και κυρίως στο "Ελ. Βενιζέλος". Η Ο.Α έχει ήδη προγραμματίσει έκτακτες πτήσεις για τα νησιά και κυρίως για Κρήτη, Κέρκυρα, Σύρο, Νάξο, Μυτιλήνη. Σε αντίθεση με άλλες χρονιές, ο αριθμός των πτήσεων για το εξωτερικό είναι μειωμένος καθώς οι Ελληνες επέλεξαν εφέτος την Ελλάδα για να γιορτάσουν το Πάσχα.

    [03] Συνεχίζεται η διέλευση Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων

    23/4/2003 3:29:00 μμ

    Συνεχίζεται χωρίς προβλήματα η διέλευση Τουρκοκυπρίων προς τις ελεύθερες περιοχές και Ελληνοκυπρίων, αλλά σε μικρότερο αριθμό, προς το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα της άρσης της απαγόρευσης στη διακίνηση από το κατοχικό καθεστώς. Μέχρι αργά το μεσημέρι έχουν περάσει στις ελεύθερες περιοχές πάνω από 500 Τουρκοκύπριοι, ενώ πήγαν στις κατεχόμενες περίπου 150 Ελληνοκύπριοι. Αλλοι 200 Τουρκοκύπριοι αναμένουν να περάσουν από τον έλεγχο.

    Αυστηροί έλεγχοι κατά τη διέλευση - Iκανοποίηση Τουρκοκυπρίων

    Για να διευκολύνουν τη διακίνηση, οι Αστυνομικές Αρχές εγκατέστησαν μετά το μεσημέρι στο σημείο ελέγχου του "Λήδρα Πάλας" πρόσθετους ηλεκτρονικούς υπολογιστές για επιβεβαίωση των στοιχείων των Τουρκοκυπρίων. Το κυριότερο σημείο διάβασης είναι το οδόφραγμα στο ξενοδοχείο "Λήδρα Πάλας" , ενώ μικρότερος αριθμός διακινείται μέσω του Τουρκικού χωριού Πέργαμος, που εφάπτεται της Βρετανικής Βάσης Δεκέλειας, από όπου καθημερινά διακινούνται 800 περίπου Τουρκοκύπριοι, εργαζόμενοι στις ελεύθερες περιοχές.

    Σε δηλώσεις τους, οι Τουρκοκύπριοι εξέφρασαν χαρά και ικανοποίηση γιατί μπορούν και πάλι να κυκλοφορούν ελεύθερα, τερματίζοντας έτσι την απομόνωση που για δεκαετίες τους επέβαλε το κατοχικό καθεστώς. Οι περισσότεροι ανέφεραν ότι σήμερα θα επισκεφθούν το κέντρο της πρωτεύουσας ενώ θα έλθουν και πάλι τις επόμενες ημέρες για να επισκεφθούν τα χωριά και τις πόλεις από όπου κατάγονται και να μιλήσουν με Eλληνοκύπριους φίλους τους.

    Ο βοηθός εκπρόσωπος Τύπου των Βρετανικών Βάσεων Τόνι Μπρόμγουελ δήλωσε ότι μέχρι το μεσημέρι στο Πέργαμος είχαν περάσει γύρω στα 200 αυτοκίνητα Τουρκοκυπρίων από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές ενώ 15 Ελληνοκύπριοι πέρασαν στα κατεχόμενα.

    Καθημερινώς περνούν από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας γύρω στους 50 Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι εργάζονται σε πρεσβείες, ή για ιατρικές εξετάσεις.

    Κύπριοι βουλευτές που επισκέφτηκαν το οδόφραγμα δήλωσαν ότι δεν διαφωνούν με την ελεύθερη διακίνηση, αλλά πάντοτε στο πλαίσιο των νόμιμων διαδικασιών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ενας Ελληνοκύπριος που πέρασε την ''Πράσινη Γραμμή''

    Ο Ιάκωβος Νικηταράς, που πήγε στα κατεχόμενα με τη γυναίκα του Μαρία, ταλαιπωρήθηκε για τρεις ώρες, μέχρι να κάνουν τις διατυπώσεις οι κατοχικές Αρχές. Όμως δεν έδειχνε ανυπόμονος, γιατί, όπως είπε, "περίμενα 29 χρόνια, μπορώ να περιμένω ακόμη λίγο". Ήταν από τους πρώτους που πέρασαν στα κατεχόμενα και έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα από εκατοντάδες Τουρκοκύπριους που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο ελέγχου.

    Μερικοί από εκείνους που πήγαν στα κατεχόμενα ρωτήθηκαν για το γεγονός ότι ήταν αναγκασμένοι να επιδείξουν διαβατήρια και αν κατά τη γνώμη τους αυτό συνιστά αναγνώριση του ψευδοκράτους. Απάντησαν ότι δεν υπάρχει καμιά αναγνώριση, γιατί τα κράτη αναγνωρίζονται από άλλα κράτη και όχι από ιδιώτες.

    Τα τουρκικά ΜΜΕ έδωσαν ευρεία δημοσιότητα στο άνοιγμα των διελεύσεων από και προς τα κατεχόμενα, αλλά το πρώτο τους θέμα ήταν οι γιορτασμοί για τη σημερινή εθνική επέτειο της Τουρκίας.

    ''Κίνηση εντυπωσιασμού''

    Στο μεταξύ η κατάσταση όπως διαμορφώθηκε μετά την εξαγγελία του Ραούφ Ντενκτάς, μελετήθηκε σε πρωινή σύσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας. Συμμετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου, ο υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, ο Αρχηγός Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου και αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς. Μετά τη σύσκεψη δεν έγιναν δηλώσεις.

    Αστυνομικές πηγές διαβεβαίωσαν ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, κυρίως στα τρία σημεία, που ανακοίνωσε το κατοχικό καθεστώς ότι δεν επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση, και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου χαρακτήρισε κίνηση εντυπωσιασμού τα μέτρα του κατοχικού καθεστώτος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα πέσει στο κενό. Ο κ. Ιακώβου, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι οι Τουρκοκύπριοι ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν το δικαίωμα να διακινούνται ελεύθερα, αλλά πρέπει να γίνεται ενδελεχής έλεγχος για να διαπιστώνεται κατά πόσο αυτοί που θα επιχειρήσουν είσοδο στις ελεύθερες περιοχές είναι έποικοι ή επισκέπτες που χρησιμοποίησαν παράνομα λιμάνια και αεροδρόμια.

    Ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερόγλου δήλωσε χθες ότι μπορεί να χρειαστούν 3 - 5 ημέρες για την εφαρμογή του μέτρου. Ο Ερόγλου δήλωσε ότι οι διελεύσεις από το κατεχόμενο βόρειο τμήμα στο ελεύθερο νότιο τμήμα και αντίστροφα θα πραγματοποιούνται επί καθημερινής βάσης, με την παρουσίαση της ταυτότητας ή διαβατηρίου. Είπε επίσης ότι στο "βόρειο τμήμα" του νησιού υπάρχει ένα "πραγματικό κράτος" με το "λαό του", το "έδαφός του" και τους "θεσμούς του" παρόλο, που οι Ελληνοκύπριοι δεν το αποδέχονται αυτό.

    [04] Παράδοση της παρακαμπτηρίου Κορίνθου-Τρίπολης

    23/4/2003 1:42:00 μμ

    Παραδόθηκε στην κυκλοφορία την Τετάρτη το πρωί, από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, η προσωρινή παρακαμπτήριος, στον κόμβο της Στέρνας, στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τριπόλης. Η μελέτη προχωρά για την περιοχή της Τσακώνας και τον Ιούνιο θα γίνει γνωστό από τους ειδικούς, εαν θα μπορεί να γίνει παρακαμπτήριος και στο σημείο εκείνο. Τον Οκτώβριο θα είναι έτοιμη η οριστική μελέτη για τον κανονικό δρόμο. Υπάρχει επιτάχυνση όλων των διαδικασιών και τα προβλήματα και εκεί θα λυθούν. Η αποκατάσταση και των δυο ζημιών του αυτοκινητόδρομου θα φθάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, τα χρήματα υπάρχουν από τους εθνικούς πόρους.

    Η παρακαμπτήριος στον κόμβο της Στέρνας είναι περίπου 1,5 χιλιόμετρα και από την Πέμπτη το πρωί στις 8 θα μπορούν να περνούν κανονικά τα οχήματα.

    Τα διόδια δεν θα λειτουργήσουν από την Πέμπτη, αλλά από τις 5 Μαϊου και αντί των 2,7 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα, το Υπουργείο προσανατολίζεται σε μείωση που θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες.

    Η Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ζήτησε την κατανόηση του κοινού για την καθυστέρηση και δήλωσε ότι η ζημιά στον αυτοκινητόδρομο θα έχει αποκατασταθεί πριν το τέλος του 2003.

    [05] Ο τέως στην Ελλάδα για το Πάσχα

    23/4/2003 6:00:00 μμ

    Στα Ιωάννινα θα περάσουν τελικά τις γιορτές του Πάσχα τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, σύμφωνα με δηλώσεις του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Ο έκπτωτος βασιλιάς, η σύζυγός του Αννα Μαρία και οι δύο γιοι τους Παύλος και Νικόλαος έφτασαν στο αεροδρόμιο ''Μακεδονία'' το μεσημέρι με αεροσκάφος των ''Αυστριακών Αερογραμμών''. Αρχικά με λεωφορείο του αεροδρομίου κατευθύνθηκαν προς την αίθουσα VIP, όπου ο Κωνσταντίνος απηύθυνε ευχές για το Πάσχα, ενώ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αναχωρεί κατ' ευθείαν για τα Ιωάννινα, όπου και θα περάσει τις γιορτές του Πάσχα, ενώ όπως είπε θα αναχωρήσει από την Ελλάδα, μέσω Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 29 Απριλίου.

    Με το όνομα ''Κωνσταντίνος Ντε Γκρέτσια''

    Στη συνέχεια ο τέως βασιλιάς, η σύζυγός του και οι δύο γιοι τους επιβιβάστηκαν σε ένα τζιπ το οποίο οδήγησε ο ίδιος. Πριν από αυτό προπορευόταν ένα ακόμη τζιπ με τα άτομα της συνοδείας του.

    Αν και ο τέως διέψευσε ότι θα σταματήσει και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, οι πληροφορίες θέλουν να περνάει πρώτα από την Πέλλα και στη συνέχεια μέσω Ημαθίας και Μηλιάς Γρεβενών να κατευθυνθεί προς το Μέτσοβο, όπου απόψε αναμένεται να καταλύσει στο ξενοδοχείο ''Ήπειρος Παλλάς''.

    Ο τέως βασιλιάς χρησιμοποίησε για τις κρατήσεις σε ξενοδοχεία και γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων το επώνυμο "Ντε Γκρέτσια", το ίδιο δηλαδή επώνυμο που αναγράφεται στο διαβατηρίο του. Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν υπήρξε κάποιο πρόβλημα με τα διαβατήρια, ο Κωνσταντίνος απάντησε πως δεν υπήρξε κανένα.

    [06] Ανάγκη ρυθμίσεων για πρόσφυγες και μετανάστες

    23/4/2003 3:23:00 μμ

    Στις θετικές ενέργειες της ελληνικής πολιτείας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και στην ανάγκη ρυθμίσεων που σχετίζονται κυρίως με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες αναφέρεται, στην έκθεσή της για το έτος 2002, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα έχει υπογράψει σχεδόν όλες τις διεθνείς συμβάσεις, πρωτοκόλλα κλπ για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ενώ σημειώνεται ότι πολλές χώρες "που αυτοπροβάλλονται σαν προστάτιδες της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου δεν τις κυρώνουν".

    Στην έκθεση γίνεται αναφορά στο νόμο 2928/2001 κατά του οργανωμένου εγκλήματος, ο οποίος "αποτελεί εκπλήρωση" των υποχρεώσεων της χώρας από την υπογραφή της διεθνούς σύμβασης κατά του οργανωμένου υπερεθνικού εγκλήματος.

    Επισημαίνεται επίσης ότι οι εγκληματικές πράξεις των οργανώσεων εμπορίας ναρκωτικών, ανθρώπων, παρανόμων όπλων κλπ, καθώς και των τρομοκρατικών οργανώσεων καλύπτονται από τη σύμβαση αυτή. "Δεν πρέπει όμως να μας διαφεύγει το γεγονός ότι τα θύματα λχ της οργανωμένης εμπορίας ναρκωτικών ή ανθρώπων (σωματεμπορίας, ιδίως γυναικών και παιδιών) είναι ασυγκρίτως πιο πολλά από εκείνα της διεθνούς τρομοκρατίας" αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

    Για τα θέματα της λαθρομετανάστευσης, αναφέρεται η παροχή άδειας παραμονής σε 40.000 αλλοδαπούς (νόμος 2910/2001). Τονίζονται ωστόσο τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει στη διαδικασία αναγνώρισης της προσφυγικής ιδιότητας στην Ελλάδα. Τέλος, επισημαίνονται τα εμπόδια που έχουν προκύψει στην προστασία κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων αλλοδαπών, κυρίως γυναικών, θυμάτων της παγκόσμιας εμπορίας ανθρώπων, οργανωμένης εγκληματικής δράσης από την οποία η Ελλάδα υποφέρει.

    [07] Επίσκεψη Καραμανλή στην Τροχαία Αθηνών

    23/4/2003 1:39:00 μμ

    Τη Διεύθυνση Τροχαίας Αθηνών επισκέφθηκε ο Κώστας Καραμανλής προκειμένου να ενημερωθεί για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την έξοδο του Πάσχα αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο έργο τους οι άνδρες της Τροχαίας. Ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε από τον Tαξίαρχο Ηλία Αδαμίδη και στις δηλώσεις του συνέστησε προσοχή στους οδηγούς τονίζοντας ότι όλοι πρέπει να τηρούν τους κανόνες για ένα ασφαλές ταξίδι και σημειώνοντας οτι στόχος όλων πρέπει να είναι ''όχι άλλα τροχαία ατυχήματα''.

    ''Να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του''

    Kάθε πολίτης πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας ότι για τις υπαρκτές ελλείψεις την ευθύνη έχει η Πολιτεία. Υπογράμμισε ακόμη ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας θρηνούμε περισσότερους από 2.500 νεκρούς και έχουμε περί τους 30.000 τραυματίες, πληθυσμός που αναλογεί σε μια μικρή πόλη.

    Ο φόρος αίματος είναι βαρύτατος, είπε ο κ. Καραμανλής και τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν μια βαθιά πληγή για την ελληνική κοινωνία.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε, τέλος, ότι οι άνδρες της Τροχαίας μοχθούν με τα μέσα που διαθέτουν και το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για μια ασφαλή μετακίνηση των ταξιδιωτών στο οδικό δίκτυο.

    [08] Τη σύσταση Ταμείου Υδάτινων Πόρων προτείνει η Επιτροπή

    23/4/2003 5:09:00 μμ

    Τη γνωστή θεωρία για το ενδεχόμενο ενός μελλοντικού πολέμου για το νερό φαίνεται πως παίρνει στα σοβαρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία με σημερινή (23/4/03) της πρόταση καλεί την Ένωση να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση Ευρωπαϊκού Ταμείου Υδάτινων Πόρων. Η Επιτροπή προτείνει το εν λόγω Ταμείο να "προικοδοτηθεί" με προϋπολογισμό ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Σκοπός του, σύμφωνα πάντα με την πρόταση της Επιτροπής, θα είναι η παροχή βοήθειας προς τις χώρες της Αφρικής, του Ειρηνικού και της Καραϊβικής. Το Ταμείο θα έχει ως κύρια αποστολή την διασφάλιση της πρόσβασης των λαών των χωρών αυτών στις πηγές πόσιμου ύδατος, καθώς και στην εξασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών υγιεινής.

    Στόχος: όλο και περισσότεροι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό

    Η πρόταση της Επιτροπής έρχεται σε συνέχεια της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τους υδάτινους πόρους, η οποία τέθηκε προς διάλογο, κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνόδου για την Αειφόρο Ανάπτυξη, που έλαβε χώρα στο Γιοχάνεσμπουργκ (Ν. Αφρική) το Σεπτέμβριο του 2002.

    Η Σύνοδος του Γιοχάνεσμπουργκ είχε θέσει σαν στόχο, στο πλαίσιο των γενικότερων στόχων για την παγκόσμια ανάπτυξη, την μείωση στο μισό του αριθμού των ατόμων, σε παγκόσμιο επίπεδο, που δεν έχουν καμία πρόσβαση στο πόσιμο νερό και σε συνθήκες ελάχιστης υγιεινής.

    Το Ταμείο αναμένεται να συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων και στην ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας στον τομέα αυτό. Θα διαθέτει έναν κατάλληλο μηχανισμό χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων αυτών, με άξονα την αειφόρο ανάπτυξη. Η Επιτροπή πρόκειται σύντομα να διερευνήσει τις προθέσεις των κρατών-μελών, καθώς και των χωρών της Αφρικής, Ειρηνικού και Καραϊβικής, επί της προτάσεως αυτής και παράλληλα θα επιδιώξει να κινηθούν άμεσα οι απαιτούμενες διαδικασίες για την ενεργοποίηση του φιλόδοξου αυτού προγράμματος.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι δήλωσε σχετικά πως η πρόταση της Επιτροπής στοχεύει στη δέσμευση του ποσού του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, υπέρ του σκοπού της σύστασης του εν λόγω Ταμείου.

    "Το νερό αποτελεί ένα ζωτικό στοιχείο για κάθε ανθρώπινη ύπαρξη και δυστυχώς πάρα πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως υποχρεώνονται να διαβιούν δίχως καμία πρόσβαση σε αυτό. Ελπίζουμε πως τόσο τα κράτη-μέλη, όσο και οι λοιπές συμβαλλόμενες χώρες θα συμβάλουν στην υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού προγράμματος, που στοχεύει στην ενίσχυση και ενδυνάμωση των συνεταίρων της Ευρώπης, ανά τον κόσμο", τόνισε ο κ. Πρόντι.

    Ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, Πουλ Νίλσεν, δήλωσε με τη σειρά του απόλυτα ικανοποιημένος για την πρωτοβουλία αυτή της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας την ζωτική αξία του πόσιμου νερού για τον άνθρωπο, την επιβίωσή του και την διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς διαβίωσής του.

    "Αξίζει κάθε προσπάθεια για την εξασφάλιση της πρόσβασης του κάθε ανθρώπου στο πόσιμο νερό και την αποφυγή μελλοντικών και ενδεχόμενων κινδύνων πολεμικών συρράξεων. Σήμερα περισσότεροι από 1,1 δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν καμία πρόσβαση στο πόσιμο νερό και περίπου 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα συνθηκών υγιεινής", συμπλήρωσε ο κ. Νίλσεν κλείνοντας τις δηλώσεις του.

    [09] Εντονες οι αντιδράσεις για τις προτάσεις Ντ' Εστέν

    23/4/2003 7:03:00 μμ

    Τις προτάσεις του προέδρου της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν συζήτησε την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες το προεδρείο του Σώματος. Βασικό χαρακτηριστικό των προτάσεων αυτών είναι η θέσπιση ενός μόνιμου προέδρου της Ε.Ε με θητεία 2,5 ετών που θα εκλέγεται από το Συμβούλιο. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκρινε έντονα τις προτάσεις του Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν. Επιφυλάξεις διατύπωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι το ζητούμενο στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται ενόψει του σχεδίου συντάγματος που θα κατατεθεί στις 20 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης είναι πως θα εξασφαλιστούν η σταθερότητα και η συνέχεια στην ομαλή λειτουργία των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών.

    Το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε πως το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση των θεσμών της, γενικές γραμμές του οποίου ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, θα δημιουργήσει αντίπαλες γραφειοκρατίες και θα υπονομεύσει την υπευθυνότητα και την αποτελεσματικότητα.

    Στη δήλωση υπογραμμίζεται πως οι προτάσεις του ντ' Εστέν μπορεί να οδηγήσουν σε άνιση αντιμετώπιση των 15 κρατών- μελών, στα οποία θα προστεθούν το Μάιο του 2004 άλλες 10 χώρες, και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ τους.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη στενότατη συνεργασία των χωρών- μελών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζοντας παράλληλα, εμμέσως πλην σαφώς, επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της δημιουργίας ενός μόνιμου προέδρου της Ε.Ε.

    Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, το υψηλό κύρος και η ισχυρή φωνή που επιθυμούμε να δώσουμε στην Ε.Ε. δεν μπορούν να διασφαλιστούν με τη μονιμότητα αυτού του θεσμού. Το υψηλό κύρος, συνέχισε, θα πρέπει να αντληθεί μέσα από μια διαδικασία δημοκρατικής νομιμοποίησης όπως είναι η δυνατότητα άμεσης εκλογής του προέδρου της Ε.Ε., παράλληλα με τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών.

    Όσον αφορά στην πρόταση του Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν για τη θέσπιση αντιπροέδρου της Ε.Ε, ο οποίος θα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα συμφωνεί με την πρωτοβουλία αυτή υπό την προϋπόθεση ότι ο αντιπρόεδρος θα είναι εναλλασσόμενος.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στις συζητήσεις που έγιναν για την κατάργηση της εναλλασσόμενης προεδρίας διατυπώθηκαν έντονες αντιδράσεις από πολλά κράτη -μέλη που τάσσονται υπέρ της διατήρησής της, σημειώνοντας ότι θέση της Ελλάδας είναι το πρόγραμμα εργασίας της εκάστοτε προεδρίας να τελεί υπό την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Παράλληλα, πρόσθεσε ότι μεταξύ των χωρών-μελών έχει διαμορφωθεί συναίνεση για την ανάγκη θέσπισης ενός υπουργού Εξωτερικών της Ε.Ε., ο οποίος σύμφωνα με την πρόταση του κ. Ντ' Εστέν, θα είναι και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι σε αντίθεση με τα όσα πρότεινε ο κ. Ντ' Εστέν υποστηρίζει την εκλογή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με επικύρωση της απόφασης στη συνέχεια από το Συμβούλιο Υπουργών.

    Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ακόμη ότι θέση της Ελλάδας είναι κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. να διαθέτει από έναν επίτροπο ενώ, όπως είπε, αντιμετωπίζεται θετικά και το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας διευρυμένης κοινοτικής τρόικας με τη συμμετοχή ενός μικρού αριθμού χωρών που θα εναλλάσσονται.

    Αναφερόμενος στην πρόταση του κ. Ντ' Εστέν για τη δημιουργία ενός ''γραφείου'' που θα αποτελείται από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της Ε.Ε. και από τέσσερις υπουργούς ή ηγέτες κυβερνήσεων που θα εναλλάσσονται μεταξύ τους, είπε ότι η ρύθμιση αυτή προκαλεί έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των μικρών πληθυσμιακά χωρών, οι οποίες θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η δημιουργία ενός διευθυντηρίου παρά την εκ περιτροπής εκπροσώπηση των χωρών.

    Εξάλλου, όπως επεσήμανε, αρνητικές ήταν οι αντιδράσεις από την πλειονότητα των χωρών- μελών στην ιδέα της δημιουργίας ευρωπαϊκής "γερουσίας".

    Τέλος, αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει απόψε στην κοινοτική πρωτεύουσα με την ειδική εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η συνάντηση πραγματοποιείται μετά από σχετικό αίτημα της κυρίας Ντελ Πόντε και είχε αναβληθεί λόγω του βεβαρημένου προγράμματός του, λόγω του πολέμου στο Ιράκ και της Ελληνικής Προεδρίας.

    Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Financial Times", ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν έχουν υπόσταση οι ισχυρισμοί σύμφωνα με τους οποίους, η Ελλάδα προβάλει εμπόδια στη διερεύνηση των εγκλημάτων πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Υπογράμμισε ότι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είναι ικανοποιητική, καθώς "έχουν αποσταλεί όσες πληροφορίες μας έχουν ζητηθεί", ενώ δεν έχει διατυπωθεί "κάποιο νέο αίτημα" εκ μέρους του Δικαστηρίου.

    [10] Η ατζέντα του άτυπου Συμβουλίου υπ.Εξωτερικών

    23/4/2003 2:59:00 μμ

    Μετά την αποσαφήνιση, που έκανε προχθές το βράδυ, στο Ελσίνκι, ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Κώστας Σημίτης ότι "η Ελληνική Προεδρία ούτε θα μετάσχει ούτε θα λάβει μέρος ως παρατηρητής στη συνάντηση της τετραμερούς την 29η Απριλίου" θεωρείται βέβαιον ότι η συνάντηση αυτή θα κυριαρχήσει στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, που θα πραγματοποιηθεί στο Καστελόριζο, στις 2-4 Μαΐου. Οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Βελγίου, Λουξεμβούργου, μετά τη συνάντηση που θα έχουν για την αυτόνομη ευρωπαϊκή άμυνα στις 29 Απριλίου, αναμένεται να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους, συμπεριλαμβανομένης της Προεδρίας για τα αποτελέσματα των συνομιλιών τους. Στο επίκεντρο, ασφαλώς, θα είναι το κατά πόσο μια αυτόνομη ευρωπαϊκή άμυνα είναι εφικτή και ποια είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να καταστεί εφικτή.

    Η Συνέλευση και το Ιράκ κυρίαρχα θέματα

    Ένα ακόμη θέμα, που η Ελληνική Προεδρία είναι αποφασισμένη να θέσει, αφού στα άτυπα Συμβούλια η ατζέντα είναι πάντα ανοικτή, είναι η κατάσταση στο μεταπολεμικό Ιράκ κι οι τρόποι ενίσχυσης του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών, στον οποίο εξακολουθούν να αντιδρούν οι ΗΠΑ. Στο σημείο αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι τοποθετήσεις των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας της Γαλλίας, της Βρετανίας (μόνιμα μέλη), της Γερμανίας και της Ισπανίας (μη μόνιμα).

    Τρίτο θέμα στην ατζέντα της Ελληνικής Προεδρίας είναι οι σχέσεις ΗΠΑ - Ε.Ε, που έχουν τραυματισθεί λόγω του πολέμου στο Ιράκ. Εδώ, καθοριστική θα είναι η τοποθέτηση του Βρετανού υπουργού, Τζακ Στρο, δεδομένου ότι η Βρετανία πάντα φιλοδοξούσε να παίζει το ρόλο "γέφυρας" μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών.

    Στις 25 Ιουνίου, κι αφού θα έχει ολοκληρωθεί η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης, ο Κώστας Σημίτης θα μεταβεί στις ΗΠΑ, για την προγραμματισμένη συνάντηση του προεδρεύοντος με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Στόχος της Προεδρίας είναι να υπάρξει ένας επαναπροσδιορισμός των σχέσεων πάντα με στόχο τη βελτίωση και την επούλωση των τραυμάτων.

    Πέραν του ρόλου του ΟΗΕ και των μελλοντικών σχέσεων, ο πρωθυπουργός έχει πει ότι με τους Αμερικανούς συνομιλητές του θα συζητήσει και τα ζητήματα της διασποράς των όπλων μαζικής καταστροφής, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, του εμπορίου, της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών των δυο μερών κ.α.

    Στο Καστελόριζο θα συζητηθεί ακόμη, ενόψει της συνόδου της Θεσσαλονίκης, και η πρόοδος των εργασιών της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης, υπό το φως και των έως τότε αποτελεσμάτων κυρίως, σε ό,τι αφορά την πρόταση των μεγάλων χωρών για "διπλή προεδρία" (ένας πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κι ένας πρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου).

    Στην πρόταση αυτή έχουν ήδη αντιδράσει οι περισσότερες από τις μικρές χώρες, αλλά η Προεδρία έχει αρνηθεί επί του παρόντος να πάρει θέση.

    Τέλος, για τους "25" ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η επίσκεψη, που θα γίνει, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας και τη σύμφωνη γνώμη της Αγκυρας στα γειτονικά παράλια και συγκεκριμένα στο τουρκικό χωριό Κας. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών θεωρούν πως σε ένα συμβολικό επίπεδο η επίσκεψη αυτή θα συμβάλει στο να εμπεδωθεί στους εταίρους η αντίληψη πως η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν την πολιτική βούληση να ξεπεράσουν τις διαφορές τους.

    [11] Την Τρίτη του Πάσχα η συνέχεια της δίκης

    23/4/2003 3:32:00 μμ

    Την ερχόμενη Τρίτη θα συνεχιστεί η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση της ''17Ν''. Το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίασή του μετά την κατάθεση δυο μαρτύρων από τις υποθέσεις της δολοφονίας Μπακογιάννη και της συμπλοκής στα Σεπόλια, οι οποίοι όμως δεν αναγνώρισαν κανέναν κατηγορούμενο ως συμμετέχοντα στις ενέργειες αυτές. Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί την Τρίτη με την υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι, ενώ η υπόθεση δολοφονίας του Στίβεν Σόντερς που ακολουθεί αναμένεται να εξεταστεί στις 5 Μαΐου μετά από παράκληση της χήρας του Βρετανού ταξίαρχου μέσω του πληρεξούσιου συνηγόρου της ο οποίος δήλωσε ότι η εντολέας του δεν μπορεί να παραβρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο δικαστήριο.

    Παρόντα και τα αποδεικτικά στοιχεία από τη γιάφκα της Πάτμου

    Την Τρίτη θα βρίσκονται και πάλι στο δικαστήριο τα πειστήρια από τη γιάφκα της οδού Πάτμου, που μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

    την προκήρυξη για τη δολοφονία Περατικού στην οποία περιέχονται αποτυπώματα και χειρόγραφες σημειώσεις που φέρονται να ανήκουν στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ένα βιβλίο ''Who is who'', έκδοσης 1982 και το βιβλίο το ''Αντάρτικο των πόλεων'' στα οποία επίσης περιέχονται διάφορα αποτυπώματα, ένα αστυνομικό πηλίκιο στο οποίο σύμφωνα με τις αρχές περιλαμβάνονται αποτυπώματα του Βασίλη Τζωρτζάτου μια λαμαρίνα από την οποία φέρεται να κατασκεύαζαν πινακίδες αυτοκινήτων και ένα βιβλίο ''οδηγός δημόσιων υπηρεσιών''.

    Τα πειστήρια για πρώτη φορά επιδείχθηκαν και στους δημοσιογράφους.

    [12] Αναγνώρισε ο Α1 τον Σάββα και Βασίλη Ξηρό

    23/4/2003 1:29:00 μμ

    Και ο δεύτερος "προστατευόμενος μάρτυρας" που είχε τον κωδικό Α1 με δική του βούληση εμφανίστηκε την Τετάρτη στο ακροατήριο, για να καταθέσει σχετικά με τη δολοφονία του εφοπλιστή Κωστή Περατικού. Ο μάρτυρας δήλωσε ότι ονομάζεται Κηρύκος Αθανάσιος, υπάλληλος ναυτιλιακής εταιρίας και διευκρίνισε οτι ζήτησε να μείνουν μυστικά τα στοιχεία του, μόνο για να αποφύγει τη δημοσιότητα. ''Ήταν λάθος μου που διάλεξα αυτή τη λύση γιατί δημιουργήθηκε μεγαλύτερος ντόρος με τον Α1 και τον Β1", ανέφερε. Ο κ. Κηρύκος, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονία του εφοπλιστή, αναγνώρισε με απόλυτη βεβαιότητα το Σάββα και τον Βασίλη Ξηρό, ως δύο από τους τρεις δράστες που προσπαθούσαν να διαφύγουν μετά την επίθεση σε βάρος του Κωστή Περατικού.

    Ο μάρτυρας τόνισε ότι δεν είδε τη σκηνή της δολοφονίας, αλλά αφού άκουσε τους πυροβολισμούς, είδε από το παράθυρο της εταιρίας όπου εργαζόταν τρία άτομα να μπαίνουν σε ένα αυτοκίνητο τύπου Βαν.

    Σύμφωνα με την κατάθεσή του οι τρεις δράστες, εγκατέλειψαν το φορτηγάκι μόλις εμφανίστηκε ένας αστυνομικός από το κοντινό τμήμα μεταγωγών ο οποίος πυροβολώντας στον αέρα τους φώναζε να βγουν από το αυτοκίνητο.

    [13] Γιωτόπουλος: Η κλήτευση των μαρτύρων έγινε μεθοδευμένα

    23/4/2003 2:06:00 μμ

    Επισημάνσεις προς το δικαστήριο ζήτησε να κάνει ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, λίγο μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης για τις καταθέσεις τόσο του μάρτυρα Αθαν. Κηρύκου (Α1) όσο και του Σταμάτη Μόσχου. Ο Γιωτόπουλος υποστήριξε ότι η κλήτευση των μαρτύρων στη δίκη έγινε μεθοδευμένα καθώς όπως είπε κλήθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου οι λιγότερο αξιόπιστοι ''εκείνοι που όψιμα αναγνωρίζουν κατηγορουμένους''. Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, οποίος διάβαζε σημειώσεις του, η μεθόδευση αυτή φάνηκε καθαρά στην υπόθεση της δολοφονίας Μομφεράτου όπου ανατράπηκε η κατάθεση ''του ψευδομάρτυρα Μπακατσέλου από μάρτυρες που κλήθηκαν εκ των υστέρων''.

    Όπως είπε ο φερόμενος ως Λάμπρος της ''17Ν'' υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια της έδρας να προσδώσει κύρος σε μάρτυρες που φαίνονται ''φαιδροί, αναξιόπιστοι ακόμη και ιλαροί''.

    Ο Γιωτόπουλος κατηγόρησε την έδρα για έλλειψη αμεροληψίας σε σημείο όπως ανέφερε που ταυτίζεται με την πολιτική αγωγή.

    ''Τα παραπάνω κατέληξε ο Γιωτόπουλος επιβεβαιώνουν την αρχική μου τοποθέτηση ότι όχι μόνο δεν έχουμε μια δίκαιη δίκη, αλλά ούτε κάν δίκη. Πλήττουν αυτές οι μεθοδεύσεις το κύρος της Δικαιοσύνης''.

    [14] Κατάθεση Σταμάτη Μόσχου

    23/4/2003 12:10:00 μμ

    Ο οδηγός ταξί, Σταμάτης Μόσχος, του οποίου το αυτοκίνητο είχαν πάρει με την απειλή όπλου οι δράστες της δολοφονίας του Κωστή Περατικού, κατέθεσε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο μάρτυρας περιέγραψε τα τρία άτομα, που μπήκαν στο ταξί του για να διαφύγουν, ενώ έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τον ψηλό άνδρα, ο οποίος, όπως είπε, τον σημάδεψε με ένα 45άρι περίστροφο για να βγει απο το αυτοκίνητο. Ο κ. Μόσχος υποστήριξε πως τα μάτια του άνδρα αυτού μοιάζουν με του Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά τόνισε ότι δε μπορεί να τον αναγνωρίσει, όπως και κανέναν άλλο από τους κατηγορούμενους.

    [15] Συμφωνία Αραφάτ-Αμπάς για νέο υπουργικό συμβούλιο

    23/4/2003 7:40:00 μμ

    Σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης και κυρίως για την τοποθέτηση του Μοχάμεντ Νταχλάν στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, κατέληξαν την Τετάρτη ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς. Οι δύο άνδρες ξεπέρασαν τις διαφορές τους, μετά τις μεσολαβητικές προσπάθειες της τελευταίας στιγμής από τον επικεφαλής της αιγυπτιακής Μυστικής Υπηρεσίας, Ομαρ Σουλεϊμάν. Τη συμφωνία για σχηματισμό νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης, χαιρέτισε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Χαβιέ Σολάνα. Την ίδια ώρα, προειδοποίηση προς τον Μαχμούντ Αμπάς να μην κάνει πόλεμο στους Παλαιστινίους μαχητές, απηύθυνε ηγετικό στέλεχος της Χαμάς. "Αν δεν υιοθετήσει ευνοϊκή στάση απέναντι μας δε θα έχει ευνοϊκή υποδοχή" είπε χαρακτηριστικά ο Αμπενταλίλ Αλ Ραζίσι.

    Οι Παλαιστίνιοι ζητούν να δοθεί στη δημοσιότητα ο ''οδικός χάρτης''

    Ο Χαβιέ Σολάνα, ζήτησε επίσης τη δημοσίευση του οδικού χάρτη, μόλις η κυβέρνηση του Μαχμούντ Αμπάς λάβει τη ψήφο εμπιστοσύνης από την παλαιστινιακή Βουλή.

    Νωρίτερα, σύμφωνα με τον Αμπντούλ Ραχίμ, γραμματέα της Προεδρίας, ο Παλαιστίνιος ηγέτης και ο Μαχμούντ Αμπάς συμφώνησαν ότι το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας θα αναλάβει ο Μοχάμεντ Νταχλάν.

    Ο τελευταίος είχε διατελέσει επικεφαλής της Ασφάλειας στη Γάζα και ο Αραφάτ είχε έντονα εναντιωθεί στον διορισμό του στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

    Μετά από την άρση των εμποδίων για τον σχηματισμό ενός νέου υπουργικού συμβουλίου, ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, ένας από τους βασικούς συμβούλους του Γιάσερ Αραφάτ, απηύθυνε έκκληση για να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα ο "οδικός χάρτης", για την διευθέτηση της ισραηλο-παλαιστινιακής κρίσης.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς δεσμεύτηκε να δώσει στη δημοσιότητα τον "οδικό χάρτη", αμέσως μετά τον σχηματισμό παλαιστινιακής κυβέρνησης, ενώ προβλέπει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους έως το 2005.

    Τηλεφωνικές επικοινωνίες Παπανδρέου

    Νωρίτερα, διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ, τον υπουργό Σχεδιασμού και Διεθνούς Συνεργασίας της Παλαιστινιακής Αρχής Ναμπίλ Σάατ, αλλά και με τον ίδιο τον πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ, είχε την Τρίτη το απόγευμα από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη συνεδρίαση του Προεδρείου της Συντακτικής Συνέλευσης ο προεδρεύων του συμβουλίου υπουργών της Ε.Ε. Γιώργος Παπανδρέου.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν η ανάγκη ταχείας επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Μεσανατολικό και ο ρόλος που καλείται να παίξει προς την κατεύθυνση αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα η ελληνική προεδρία.

    Ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε στο Γιάσερ Αραφάτ την ανάγκη να προχωρήσει τάχιστα ο ορισμός των μελών του νέου Υπουργικού Συμβουλίου των Παλαιστινίων με επικεφαλής τον Αμπου Μάζεν.

    Στην επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, συζήτησε και πάλι το θέμα της άμεσης δημοσίευσης και εφαρμογής του ''οδικού χάρτη''.

    [16] Ινδονησία: Συνελήφθη ο νέος ηγέτης της Τζεμάα Ισλαμίγια

    23/4/2003 3:49:00 μμ

    Ο πρώην ηγέτης της οργάνωσης

    Αμπού Μπακάρ Μπασίρ

    Στη σύλληψη ενός άνδρα, ο οποίος φέρεται να είναι ο νέος πνευματικός ηγέτης του ριζοσπαστικού ισλαμικού δικτύου της νοτιοανατολικής Ασίας Τζεμάα Ισλαμίγια, προχώρησε η αστυνομία της Ινδονησίας. Οι αρχές της χώρας θεωρούν την εν λόγω οργάνωση υπεύθυνη για την διπλή επίθεση στο Μπαλί, που στοίχισε την ζωή σε 202 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους ξένους τουρίστες, και εκτιμούν ότι διατηρεί σχέσεις με το δίκτυο Αλ Κάϊντα του Μπιν Λάντεν. Ο συλληφθείς ονομάζεται Αμπού Ρουσντάν, και σύμφωνα με δηλώσεις μελών της Τζεμάα Ισλαμίγια, διαδέχθηκε στην ηγεσία της αυτονομιστικής οργάνωσης τον Αμπού Μπακάρ Μπασίρ. Ο τελευταίος, ο οποίος κρατείται από τον Οκτώβριο του 2002, προσήχθη την Τετάρτη σε δίκη στην Τζακάρτα με την κατηγορία της προδοσίας.

    [17] Αγγίζει τα 2 δις $ η ανθρωπιστική βοήθεια δηλώνουν οι ΗΠΑ

    23/4/2003 7:39:00 μμ

    Σε 1, 7 δις δολάρια υπό τη μορφή ρευστού, ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και φαρμάκων, ανέρχεται το ύψος της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει συγκεντρωθεί για το Ιράκ. Με συνέντευξη του στους New York Times, ο Νταβ Ζαχάιμ, Αμερικανός αξιωματούχος, επιφορτισμένος με τον οικονομικό έλεγχο της ανοικοδόμησης, δήλωσε ότι μετά από αίτημα του ΟΗΕ συγκεντρώθηκαν 400 εκατομμύρια δολάρια από τις χώρες εντός πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και 1.7 δις από χώρες εκτός ΟΗΕ. Στις 28 Μαρτίου, είχε ζητήσει από τις χώρες μέλη του να στηρίξουν την ανοικοδόμηση του Ιράκ με το ποσό των 2.2 δολαρίων. Στην ίδια συνέντευξη ο Ζαχάιμ υπογράμμισε την ανάγκη να πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη δωρητριών χωρών, ενώ απέφυγε να κοστολογίζει το έργο ανοικοδόμησης.

    Οι προσφορές

    Οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει 541, 6 εκατομμύρια δολάρια.

    Ισπανία και Βρετανία, δυο χώρες που βρέθηκαν εξαρχής στο πλευρό των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ιράκ, έχουν δώσει μέχρι στιγμής μικρότερα ποσό από την αρχική τους προσφορά.

    Οι μεν Βρετανοί, έχουν προσφέρει 180 εκατ. από τα 329 που είχαν αρχικά υποσχεθεί ενώ οι Ισπανοί, έχουν δώσει 32 εκατ. από τα 56 που είχαν προφορικά δεσμευθεί.

    Η Ιαπωνία και η Αυστραλία έχουν δεσμευτεί για 100 εκατομμύρια, η Ολλανδία για 21εκ. και η Νορβηγία για 22 εκατ. Δολάρια.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη προσφέρει 3,2 εκ. από τα 107 που έχει υποσχεθεί, ενώ η Ελβετία δεσμεύτηκε για 22 εκατομμύρια τα οποία θα κατατεθούν προς τον ΟΗΕ, σημειώνει ο υπεύθυνος του Πενταγώνου.

    Στο Ιράκ έξι υπάλληλοι του ΟΗΕ

    Στο μεταξύ, επέστρεψαν στο Ιράκ, για πρώτη φορά, μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων έξι διεθνείς υπάλληλοι του ΟΗΕ.

    Όπως είπε, η Βερονίκ Ταβό, εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γραφείου του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά ζητήματα, η ομάδα θα φθάσει εντός της ημέρας στην πόλη Ντοχούκ του βορείου Ιράκ.

    Το επιτελείο του ΟΗΕ, διευθύνεται από συντονιστές της Unicef και του PAM του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος.

    [18] Διαξιφισμοί ΗΠΑ-Γαλλίας με αφορμή το εμπάργκο

    23/4/2003 6:27:00 μμ

    Με θέμα το ιρακινό οπλοστάσιο και το 12ετές εμπάργκο κατά του Ιράκ, συνεδρίασε την Τρίτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη Ν. Υόρκη για πρώτη φορά μετά τη λήξη του πολέμου. Ο πρέσβης της Γαλλίας στον ΟΗΕ Ζαν Μαρκ ντε λα Σαμπλιέρ πρότεινε την άμεση αναστολή των κυρώσεων που είχε επιβάλει ο ΟΗΕ στο Ιράκ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ δεν διάκεινται ευνοϊκά προς την πρόταση της Γαλλίας για αναστολή των κυρώσεων, τονίζοντας ότι "το εμπάργκο πρέπει να αρθεί κι όχι να ανασταλούν οι κυρώσεις".

    ''Η Γαλλία θα υποστεί τις συνέπειες για τη στάση της στον πόλεμο''

    Δηλώσεις έκαναν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και ο Γάλλος ομόλογος του Ντομινίκ ντε Βιλπέν, με αφορμή το Ιρακινό εμπάργκο.

    "Θα υπάρξουν επιπτώσεις για την αντίθεση της Γαλλίας στην αμερικανική πολιτική στο Ιράκ", δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS.

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν προειδοποίησε ότι το Παρίσι θα συνεχίσει "να υπερασπίζεται τη διεθνή νομιμότητα" στην ιρακινή κρίση, απαντώντας έμμεσα στον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ.

    "Είναι καιρός να αρθούν οι κυρώσεις, διότι η κατάσταση άλλαξε στη χώρα αυτή με την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν", τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    "Δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για κυρώσεις", τόνισε ο Μπάουτσερ.

    Αντιρρήσεις περί επιστροφής των επιθεωρητών στο Ιράκ

    Ο Γάλλος πρέσβης στον ΟΗΕ τόνισε ακόμη την ανάγκη να υπάρξουν κάποιες νέες συμφωνίες ώστε να επιστρέψουν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ στο Ιράκ και να εργαστούν από κοινού με τις αμερικανικές δυνάμεις ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής.

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χάνς Μπλίξ, επικαλούμενος λόγους προσωπικής ασφάλειας, δήλωσε ότι η επιστροφή στο Ιράκ τόσο του ίδιου όσο και των συνεργατών του είναι ανέφικτη.

    Αντιρρήσεις στην επιστροφή των επιθεωρητών εξέφρασε και ο αμερικανός αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκροπόντε τονίζοντας ότι ο αφοπλισμός του Ιράκ θα γίνει με στρατιωτικές επιχειρήσεις και υπό στρατιωτική εποπτεία.

    [19] Αντιστασιακή οργάνωση σχεδιάζει τη δολοφονία του Τζέι Γκάρνερ

    23/4/2003 5:27:00 μμ

    Μία νέα οργάνωση για τη διεξαγωγή ανταρτοπόλεμου κατά των δυνάμεων κατοχής, συγκροτήθηκε από Ιρακινούς, οι οποίοι αντιτίθενται στη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα τους. Τα παραπάνω μετέδωσε την Τετάρτη το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, που πρόσθεσε ότι σκοπεύουν, μεταξύ άλλων, να δολοφονήσουν τον επικεφαλής της προσωρινής διοίκησης που διόρισαν οι Αμερικανοί, απόστρατο στρατηγό Τζέι Γκάρνερ.

    ''Οργάνωση Εθνικής Απελευθέρωσης του Ιράκ''

    Το Αλ Τζαζίρα υποστήριξε πως δέχθηκε μία ανακοίνωση της αυτοαποκαλούμενης "Οργάνωση Εθνικής Απελευθέρωσης του Ιράκ" (INLO), η οποία κάνει λόγο για την έναρξη ένοπλων επιχειρήσεων κατά της ''αμερικανικής, βρετανικής και σιωνιστικής κατοχής του Ιράκ''.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι μαχητές της οργάνωσης άρχισαν ήδη επιθέσεις κατά των δυνάμεων κατοχής πριν από δέκα ημέρες στη Βασόρα, την Κερμπάλα, τη Βαβυλώνα, τη Νατζάφ, τη Μοσούλη και στην πρωτεύουσα Βαγδάτη.

    Οι επιχειρήσεις αυτές προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 20 αμερικανών στρατιωτών και την καταστροφή περίπου οκτώ αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, ισχυρίζεται η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

    [20] ''Συστάσεις'' Ρωσίας-Αλγερίας προς ΗΠΑ για Συρία

    23/4/2003 6:09:00 μμ

    Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποφεύγουν τις απειλές προς τη Συρία για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση στην περιοχή, επεσήμαναν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ και της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπελχάντεμ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στη Μόσχα, την Τετάρτη.

    ''Η πολιτική των απειλών χωρίς την παρουσίαση συγκεκριμένων γεγονότων μπορεί να επιδεινώσει επιπλέον την ήδη περίπλοκη κατάσταση στην περιοχή. Υπάρχουν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Συρίας και των ΗΠΑ. Οποιοσδήποτε φόβος θα πρέπει να ρυθμίζεται στο πλαίσιο των σχέσεων αυτών'', υπογράμμισε ο Ιγκόρ Ιβανόφ.

    ''Οι απειλές είναι απαράδεκτες'', δήλωσε από την πλευρά του ο Μπελχάντεμ, προσθέτοντας ότι ''οι αρχές του διεθνούς δικαίου, η κυριαρχία των κρατών, η ανεξαρτησία τους και η ελευθερία επιλογής όσον αφορά τα καθεστώτα τα οποία θα τα κυβερνούν θα πρέπει να γίνονται αυστηρά σεβαστές''. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας, ο οποίος έφτασε την Τρίτη, στη Μόσχα για διήμερη επίσκεψη, κατέληξε λέγοντας ότι ''οποιαδήποτε ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας είναι απαράδεκτη''.

    [21] Η Γερμανία ''ανοιχτή'' σε προτάσεις για τις κυρώσεις στο Ιράκ

    23/4/2003 3:58:00 μμ

    Την πρόθεσή της να συζητήσει ''με ανοικτό και εποικοδομητικό τρόπο'' τις διάφορες προτάσεις για την άρση των κυρώσεων κατά της Βαγδάτης, εξέφρασε την Τετάρτη η Γερμανία, η οποία ασκεί την προεδρία της Επιτροπής του ΟΗΕ για τις Κυρώσεις κατά του Ιράκ. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η χώρα της είναι "ανοιχτή" να συζητήσει όλες τις προτάσεις, που θα παρουσιαστούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με στόχο να προχωρήσει η ανοικοδόμηση και η χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Όλες οι προτάσεις θα εξεταστούν με εποικοδομητικό τρόπο

    Όσον αφορά στο αν η Γερμανία θα μεσολαβήσει ανάμεσα στις προτάσεις της Ρωσίας και της Γαλλίας, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας σημείωσε ότι βρίσκονται μόνο στην αρχή των συζητήσεων και ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για τις ανεπίσημες διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν.

    Η εκπρόσωπος Αντγε Λεεντέρτσε τόνισε ότι οι διάφορες προτάσεις θα εξεταστούν με ανοικτό και εποικοδομητικό τρόπο, φροντίζοντας παράλληλα για την ανθρωπιστική κατάσταση.

    Εξάλλου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Τόμας Στεγκ, υπενθύμισε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι σε θέση να αποφασίσει την άρση των κυρώσεων, μόλις ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ διαβιβάσει μια τελική έκθεση που θα βεβαιώνει ότι το Ιράκ δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

    [22] Στην ''τσιμπίδα'' του ΣΔΟΕ οι όμιλοι ''Κουρή'' - ''ALTEC''

    23/4/2003 6:53:00 μμ

    Συναλλαγές αρκετών δισεκατομμυρίων δραχμών με εικονικά φορολογικά στοιχεία, καθώς και μη απόδοση φόρων στο Δημόσιο, εντόπισαν έλεγχοι που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ στον Ομιλο Επιχειρήσεων Γεωργίου Κουρή καθώς και στον Ομιλο ALTEC. Οπως προκύπτει από ανακοίνωση που εξέδωσε το ΣΔΟΕ, στον Ομιλο Επιχειρήσεων Γεωργίου Κουρή εντοπίστηκαν συνολικά εικονικά τιμολόγια και μη απόδοση φόρων (Μισθωτών Υπηρεσιών και ΦΠΑ) συνολικής αξίας 3,3 δισ. δρχ.

    Στον όμιλο ALTEC διαπιστώθηκε η έκδοση εικονικών τιμολογίων συνολικού ύψους 17,8 δισ. δρχ. για τις χρήσεις 1999-2000, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παραβιάσεων ο έλεγχος συνεχίζεται. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΔΟΕ, οι έλεγχοι στον όμιλο Επιχειρήσεων ALTEC άρχισαν στις 14/2/2003, ενώ αντίστοιχα στις επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης του κ. Γ. Κουρή στις 7/4/2003.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι έλεγχοι προηγήθηκαν των τελευταίων εξελίξεων.

    H απάντηση της Altec

    Η εταιρεία Altec δεν αποδέχεται τους ισχυρισμούς και τους χαρακτηρισμούς που περιέχονται στην ανακοίνωση του ΣΔΟΕ σχετικά με τις συγκεκριμένες συναλλαγές. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, τούς αμφισβητεί ευθέως, αφού θεωρεί ότι οι συναλλαγές αυτές είναι πραγματικές και απολύτως νόμιμες. Όπως αναφέρει, διατελεί στη διάθεση κάθε αρμόδιας αρχής για πλήρη και ενδελεχή έλεγχο όλων των στοιχείων που αφορούν την εταιρεία και τις θυγατρικές της, για κάθε ανέλεγκτη ή όχι χρήση.

    Η εταιρεία υποστηρίζει ότι έχουν προσκομισθεί όσα στοιχεία έχουν ζητηθεί και είναι αυτονόητο, όπως αναφέρει, ότι θα προσκομίσει επίσης οτιδήποτε απαιτείται, ώστε να καταδειχτεί η απόλυτη νομιμότητα κάθε συναλλαγής.

    Πέραν αυτών, η εταιρεία δηλώνει ότι θα προσφύγει σε κάθε αρμόδια διοικητική και δικαστική Αρχή, ώστε να αποδειχτεί πλήρως η βασιμότητα και η αλήθεια των θέσεών της.

    [23] Αντιδρούν τα εργατικά συνδικάτα στις θέσεις Γκαργκάνα

    23/4/2003 12:34:00 μμ

    Σε σκληρούς τόνους συνεχίστηκαν και σήμερα Τετάρτη οι δηλώσεις ηγετικών στελεχών των συνδικάτων σχετικά με τις θέσεις που εξέφρασε την Τρίτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκος Γκαργκάνας για την ανάγκη αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος μιλώντας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας έκανε λόγο για εχθρούς της κοινωνικής ασφάλισης και για μέτρα νεοφιλελεύθερης έμπνευσης. Ο κ. Πολυζωγόπουλος σημείωσε ότι οι κατευθύνσεις αυτές οδηγούν σε υπονόμευση της συμφωνίας κυβέρνησης- συνδικάτων που εκφράστηκε με το πρόσφατο νόμο Ρέππα για το ασφαλιστικό σύστημα.

    Όχι άλλη ''ελαστικοποίηση'' της αγοράς εργασίας

    Όσον αφορά την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας ο κ. Πολυζωγόπουλος επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι ήδη πολύ ελαστική και ζήτησε μέτρα στην αντίθετη κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

    Η στάση των συνδικάτων απέναντι στις θέσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος εμφανίζεται να ορίζεται από τις εξής:

    - Οποιαδήποτε προσπάθεια για αλλαγή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και του ύψους των συντάξεων θα βρει κατάφορα αντίθετη τη ΓΣΕΕ.

    - Οι απαιτούμενες για την επιβίωση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων αλλαγές έγιναν με τον πρόσφατο νόμο Ρέππα. Ούτε τώρα ούτε στο μέλλον δικαιούται κανείς να θέσει θέμα ορίων ηλικίας.

    - Μέριμνα των συνδικάτων θα είναι η συνεπής εφαρμογή του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου.

    Σε αυτή την κατεύθυνση συζητούν ήδη πρωτοβουλίες προς δύο κατευθύνσεις. Αφενός να εξασφαλιστούν όλες οι υποχρεώσεις χρηματοδότησης του συστήματος που συμφωνήθηκαν. Αφετέρου τα συνδικάτα θα επαναφέρουν παλαιότερη πρότασή τους για εξασφαλιστική ρύθμιση που θα επιβεβαιώνει το σημερινό ύψος των κατώτατων συντάξεων.

    Στην ίδια κατεύθυνση ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, υπογράμμισε ότι όποια τάση αντιμεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό θα οδηγήσει σε αντιπαραθέσεις με τα συνδικάτα, ενώ αμφισβήτησε τα στοιχεία για το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Γκαργκάνας.

    Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δημήτρης Κουσελάς, έκανε λόγο για αδιέξοδες θέσεις που προβλήθηκαν σε λάθος χρόνο και με λάθος κατεύθυνση, ενώ δήλωσε οτι τα συνδικάτα θα αντιταχθούν σε όποια πολιτική στηρίζεται στην περαιτέρω συμπίεση του εργατικού κόστους

    [24] Ο Αρης στο τελικό Κυπέλλου για 1η φορά μετά από 33 χρόνια

    23/4/2003 7:37:00 μμ

    Το "παρόν" στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, για πρώτη φορά μετά από 33 χρόνια, θα δώσει ο Αρης. Η ομάδα του Γιώργου Φοιρού, στον δεύτερο ημιτελικό της διοργάνωσης που έγινε στο γήπεδο Χαριλάου, αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα με το Αιγάλεω και σε συνδυασμό με το 1-1 της πρώτης συνάντησης, προκρίθηκε στον τελικό που φέτος θα γίνει στο γήπεδο της Τούμπας. Ο Αρης εμφανίστηκε πιο κινητικός στο πρώτο ημίχρονο και σε 3-4 περιπτώσεις θα μπορούσε να φτάσει στην επίτευξη ενός τέρματος. Οι Θεσσαλονικείς ξεκίνησαν. . . φουριόζοι και στο δεύτερο ημίχρονο, όμως η υπεροχή τους αποδείχθηκε. . . άσφαιρη. Στις 19.45 στο γήπεδο "Νίκος Γκούμας" θα διεξαχθεί ο πρώτος ημιτελικός ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Αν και αναμφίβολα πρόκειται για ένα από τα σημαντικά ντέρμπι του ελληνικού ποδοσφαίρου, οι γηπεδούχοι έχουν το προβάδισμα, καθώς σε ολόκληρο τον δεύτερο γύρο εντυπωσιάζουν τόσο με την απόδοση, όσο και με την ευχέρεια τους στο σκοράρισμα.

    Υπεροχή των ''Κιτρίνων''

    Η πρώτη σοβαρή επίσκεψη των "Kιτρίνων" στα καρέ του Σιντιμπέ ήταν στο 14ο λεπτό, όταν το σουτ του Διγκόζη από το ύψος της μεγάλης περιοχής απέκρουσε σχεδόν πάνω στη γραμμή ο Μεϊδάνης, ενώ 13 λεπτά αργότερα, το σουτ του Επαλέ, απέκρουσε με εντυπωσιακή εκτίναξη ο γκολίπερ του Αιγάλεω.

    Στο 28΄ ο Σιντιμπέ είπε για μια ακόμη φορά "όχι" στους παίκτες του Αρη και συγκεκριμένα στο σουτ του Μπασίρ.

    Στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, το σουτ του Επαλέ έδιωξε προσωρινά ο Σιντιμπέ, η μπάλα έφτασε και πάλι στον Καμερουνέζο, αλλά το σουτ που επιχείρησε δεν βρήκε στόχο.

    Οι Θεσσαλονικείς ξεκίνησαν. . . φουριόζοι και στο δεύτερο ημίχρονο, όμως η υπεροχή τους αποδείχθηκε. . . άσφαιρη, αφού όσες ευκαιρίες και αν έκαναν, δεν μπόρεσαν να τις αξιοποιήσουν και να τις μετατρέψουν σε κάποιο τέρμα.

    Στο 57΄ από την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Κνόπερ, η μπάλα έφυγε ένα μέτρο έξω από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Σιντιμπέ, ενώ δύο λεπτά αργότερα, η κεφαλιά του Μπασίρ έστειλε τη μπάλα λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι της εστίας των φιλοξενουμένων.

    Στο 70΄ ο Ντεμπά-Νιρέν γύρισε μέσα στην περιοχή στον Επαλέ, όμως ο τελευταίος σούταρε δυνατά άουτ, στην τελευταία σοβαρή ευκαιρία που δημιούργησαν οι Θεσσαλονικείς στο β΄ μέρος.

    Οι συνθέσεις

    Διαιτητής: Ευθυμιάδης

    Κίτρινες κάρτες: Σιντιμπέ

    ΑΡΗΣ: Λαμπάκης, Κατσιαρός, Κολτσίδας, Μορίς, Διγκόζης, Σέλαντερ, Επαλέ, Κνόπερ, Μπράγκα (76΄ Πανόπουλος), Μπασίρ (61΄Καπάνταης), Ντεμπά-Νιρέν (88΄ Μαλλούς).

    ΑΙΓΑΛΕΩ: Σιντιμπέ, Παπουτσής, Εντουσέι, Μεϊδάνης, Αλεξόπουλος, Ουάνγκα, Φωτάκης, Σκοπελίτης, Χλωρός (73΄ Χατζής), Αγρίτης, Νικολόπουλος.

    [25] Ομολογία Καρλ Λιούις για χρήση παράνομων ουσιών

    23/4/2003 7:14:00 μμ

    "Θετικός" σε τρεις απαγορευμένες ουσίες είχε βρεθεί ο Καρλ Λιούις, όπως ο ίδιος άφησε να εννοηθεί σε σημερινές του δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες υποστηρίζει πως του χαρίστηκε η Ολυμπιακή Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο εννέα φορές "χρυσός" Ολυμπιονίκης, υποστήριξε πως ένα συμπλήρωμα βοτάνων, το οποίο προκάλεσε τα "θετικά" δείγματά του στα τράιαλς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988, δεν του έδωσε κάποιο πλεονέκτημα. Επίσης, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Orange County Register, τόνισε πως του συμπεριφέρθηκαν με τον ίδιο τρόπο, όπως σε εκατοντάδες άλλους αθλητές που βρέθηκαν "θετικοί".

    Εκατοντάδες Αμερικανοί ξέφυγαν της τιμωρίας

    Την προηγούμενη εβδομάδα, δημοσίευμα της εφημερίδας Orange County Register, υποστήριξε ότι επετράπη σε περισσότερους από 100 Αμερικανούς αθλητές να λάβουν μέρος σε αγώνες, παρότι είχαν βρεθεί "θετικοί" σε ελέγχους ντόπινγκ από το 1988 έως το 2000.

    Στο πρώτο δημόσιο σχόλιό του, μετά το εν λόγω άρθρο, ο "γιος του ανέμου" επισήμανε ότι εκατοντάδες Αμερικανοί αθλητές ξέφυγαν της τιμωρίας.

    Ο Καρλ Λιούις είχε βρεθεί τρεις φορές "θετικός" στις ουσίες ψευδοεφεδρίνη, εφεδρίνη και φενυλπροπανολαμίνη, διεγερτικά που ανήκουν στις απαγορευμένες ουσίες από την Αμερικανική και την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

    Η εφημερίδα επικαλείται έγγραφα που ήρθαν στην κατοχή της από τον Ουέιν Εξάμ, τον διευθυντή της USOC, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τους ελέγχους ντόπινγκ από το 1991 έως το 2000, και αναφέρει ότι η Αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή απέκλεισε αρχικά τον Λιούις, αλλά στην συνέχεια έκανε δεκτή την έφεσή του, αποδεχόμενη ότι είχε λάβει ένα συμπλήρωμα βοτάνων, χωρίς να γνωρίζει τα συστατικά του.

    Ο Λιούις, που επέμεινε ότι το συμπλήρωμα βοτάνων που πήρε δεν του έδωσε κάποιο πλεονέκτημα, έλαβε απλά μια προειδοποίηση, καθώς οι υπεύθυνοι της USOC αποφάσισαν ότι τα "θετικά" δείγματά του οφείλονταν σε ακούσια χρήση.

    [26] ''Ο Μύθος της Αφροδίτης'' γιορτάζει την ένταξη της Κύπρου

    23/4/2003 4:20:00 μμ

    Στο γενέθλιό της χώρο, την Κύπρο, επιστρέφει μετά από 3 χιλιάδες χρόνια η θεά του έρωτα και της ομορφιάς Αφροδίτη, μέσα από 23 αριστουργήματα από την περίοδο της Αναγέννησης, προερχόμενα από την Ιταλία, τα οποία εκτίθενται στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών, στα πλαίσια του Ιταλικού Πολιτιστικού Μήνα 2003. Στην έκθεση, που φέρει το γενικό τίτλο ''Ο Μύθος της Αφροδίτης'', δίνεται με ένα πολύ πρωτοποριακό τρόπο η ευρωπαϊκή διάσταση της Κύπρου με την ευκαιρία της ένταξής της στην ΕΕ. Εξάλλου, η Ιταλία δια στόματος του Ιταλού υπουργού Πολιτισμού Τζουλιάνο Ουρμπάνι, ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στην Κύπρο μια συλλογή αρχαίων νομισμάτων του 4ου αιώνα π.Χ. που είχε κλαπεί και ανακαλύφθηκε το 2002 στην Ιταλία από αστυνομικούς της υπηρεσίας προστασίας αρχαιοτήτων.

    Ο Τζουλιάνο Ουρμπάνι θα επιστρέψει τα 149 νομίσματα, τα περισσότερα ασημένια, στην κυπριακή κυβέρνηση κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στη Λευκωσία. Τα νομίσματα προέρχονται από την περιοχή της Αμαθούντας στη νότια Κύπρο.

    Το ιταλικό υπουργείο είχε ανακοινώσει επίσης την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα δανείσει στην Κύπρο περίπου έργα τέχνης αφιερωμένα στην Αφροδίτη για να καλωσορίσει την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Τα έργα αυτά αποτελούν την έκθεση ''Ο Μύθος της Αφροδίτης'' την οποία ο Δήμαρχος της Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας, στη σχετική συνέντευξη τύπου, χαρακτήρισε την πλέον μεγαλειώδη που έχει παρουσιασθεί ποτέ στην Κύπρο.

    Ο συλλέκτης και συνεργάτης του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Δημήτρης Πιερίδης, σημειώνοντας ότι "δεν καλωσορίζεις κάποιον στο δικό του σπίτι", είπε ότι υποδεχόμαστε την Αφροδίτη με ανοικτή αγκαλιά. Ανέφερε ότι η Ιταλία με αυτή την έκθεση καλωσορίζει στην ενωμένη Ευρώπη, τη μικρή αλλά πλούσια σε πολιτιστικό απόσταγμα Κύπρο, και πρόσθεσε πως με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η Ευρώπη επιστρέφει στην κοιτίδα του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού της.

    Ο πρεσβευτής της Ιταλίας στην Κύπρο, Γκεράρντο Λα Φραντζέσκα αναφέρθηκε στο μακρύ και δύσκολο δρόμο που διάνυσαν οι διοργανωτές της έκθεσης μέχρι την πραγματοποίησή της και είπε ότι ο πόλεμος που ξέσπασε στο Ιράκ δημιούργησε αρκετά προβλήματα τα οποία ωστόσο με πολλή και επίμονη δουλειά ξεπεράστηκαν.

    [27] Αντηλιακό: σημαντικό όπλο κατά καρκίνου του δέρματος

    23/4/2003 12:55:00 μμ

    Η καθημερινή επάλειψη με αντηλιακή κρέμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο δερματικών βλαβών, που έχει αποδειχθεί ότι είναι παράγοντας επικινδυνότητας για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη. Τα συμπεράσματα μελέτης που έγινε σε δείγμα 1.621 Αυστραλών και δημοσιεύονται στα Αρχεία Δερματολογίας της Επιθεώρησης της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, δείχνουν ότι όσοι προστάτευαν το δέρμα τους καθημερινά, με αντηλιακό με δείκτη προστασίας 16 παρουσίασαν βλάβες με 24% μικρότερη ταχύτητα σε σχέση με αυτούς που δεν λάμβαναν μέτρα προφύλαξης της επιδερμίδας τους.

    ''Η μελέτη δείχνει μια ακόμη φορά τα δραστικά αποτελέσματα από την επάλειψη του δέρματος με αντηλιακή κρέμα όταν γίνεται συνειδητά και προσεκτικά, ώστε να καταπολεμά τις βλάβες που έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν οι ηλιακές ακτίνες βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα'', υπογραμμίζει ο Τζον Χάουκ, δερματολόγος στο Νοσοκομείο Σεντ Τόμας του Λονδίνου.

    Αυτές οι προκαρκινικές βλάβες συγκαταλέγονται στις κύριες προειδοποιητικές ενδείξεις για τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, αυξάνοντας από τρεις έως και 12 φορές τον κίνδυνο ανάπτυξης δύο από τους πιο συνήθεις καρκίνους: το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

    Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας της Κουίνσλαντ έκαναν την έρευνα επί δυόμισι χρόνια σε 1.621 ενήλικες από το Νάμπουρ, πόλη με υποτροπικό κλίμα στη βόρεια Αυστραλία.

    [28] ''Ρεκόρ'' ακρίβειας για το DSL στην Ευρώπη

    23/4/2003 4:38:00 μμ

    Οι Έλληνες χρήστες του internet που απογοητεύτηκαν από τις πρόσφατα ανακοινωθείσες από τον OTE υψηλές τιμές για την υπηρεσία DSL, την ευρυζωνική υπηρεσία πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω τηλεφωνικού δικτύου, δεν πρέπει να αισθάνονται ούτε έκπληξη, ούτε... μοναξιά. Ο λόγος, ότι γενικά η Ευρώπη παραμένει η πιο ακριβή περιοχή του κόσμου για το DSL, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε η εταιρεία αναλύσεων Point Topic. Οι παροχείς υπηρεσιών στη βόρεια Αμερική και στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού συνεχίζουν να είναι φθηνότεροι από αυτούς της Ευρώπης, όπως ήταν και για τα τρία προηγούμενα χρόνια. Η διαφορά στις τιμές είναι διόλου ευκαταφρόνητη, αφού ξεκινά από τα 18 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 46 ευρώ, ανάλογα με τη χώρα.

    Η Point Topic επικέντρωσε την έρευνά της στα μέσα οικιακά τιμολόγια του πρώτου χρόνου (περιλαμβανομένων κάθε είδους εξοπλισμού, εγκατάστασης και χρεώσεων ενεργοποίησης) που χρέωναν οι μεγαλύτεροι παροχείς, και επέλεξε τις υπηρεσίες που ήταν εγγύτερα στις ταχύτητες των 500 kbps.

    H Point Topic περιέγραψε την τάση αυτή, φέροντας ως παράδειγμα, για το πρώτο έτος συνδρομής, την εταιρεία Μπελ του Καναδά, και για τις υπηρεσίες ταχύτητας 1mbps, που παρέμειναν σταθερές στα 28 ευρώ (30 δολάρια) από το Μάρτιο του 2001. Συγκριτικά, το κόστος στη Γαλλία είναι μεταξύ 40 και 64 ευρώ (43-69 δολάρια) για το ίδιο χρονικό διάστημα, ή μεταξύ 56 και 74 ευρώ (60-80 δολάρια) στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Το κόστος σε κάποιες άλλες χώρες άλλαξε απότομα. Στην Ιαπωνία, που αποτελεί πλέον μία από τις πιο αναπτυσσόμενες αγορές του κόσμου, οι υπηρεσίες DSL κοστίζουν 28 ευρώ το μήνα. Το 2000, πριν τη σχετική ρυθμιστική παρέμβαση υπέρ της νέας αγοράς, οι Ιάπωνες είχαν το ακριβότερο τιμολόγιο από κάθε άλλη αγορά DSL, που έφθανε στα 84 ευρώ (90 δολάρια) το μήνα.

    Η Νότιος Κορέα έχει τα μεγαλύτερα επίπεδα ευρυζωνικής διείσδυσης ενώ η Ταϊβάν έχει τις φθηνότερες τιμές.

    Πηγή: www.TVmeetstheweb.com


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 23 April 2003 - 17:34:57 UTC