Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα για την επιστροφή των εκδρομέων
  • [02] Επεισόδιο Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στη Λεμεσό
  • [03] Τραγωδία με δύο θύματα στη Λευκάδα
  • [04] Ξεχωριστό Πάσχα στην Κύπρο
  • [05] Δύο Περονιστές για την προεδρία της Αργεντινής
  • [06] Παραγουάη: Νέος πρόεδρος ο Νικανόρ Ντουάρτε Φρούτος
  • [07] Αίσιο τέλος σε κατάληψη λεωφορείου στο Βερολίνο
  • [08] Απειλούν να ανατινάξουν πλωτή δεξαμενή της Shell
  • [09] Δυστύχημα με 17 νεκρούς στο Μεξικό
  • [10] Δεύτερη συνάντηση για την εξεύρεση πολιτικής λύσης
  • [11] Συνελήφθη ο δήμαρχος της Βαγδάτης
  • [12] Πλαστά Ευρώ στη Β. Ελλάδα
  • [13] Κλοπή έργων τέχνης από βρετανική γκαλερί
  • [14] Διεθνή ανησυχία για την άτυπη πνευμονία
  • [15] Εφτασε στον διαστημικό σταθμό ISS το Σογιούζ
  • [16] Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιάννης Αγγελόπουλος

    [01] Μέτρα για την επιστροφή των εκδρομέων

    28/4/2003 9:03:00 πμ

    Τον δρόμο της επιστροφής θα πάρουν σήμερα χιλιάδες Αθηναίοι που γιόρτασαν το Πάσχα στην επαρχία. Για την ομαλή και ασφαλή επιστροφή τους η Τροχαία θα λάβει έκτακτα μέτρα. Μετά τις τρεις το απόγευμα, θα παραδοθεί στην κυκλοφορία, αν χρειαστεί, μία επιπλέον λωρίδα στο ρεύμα προς την πρωτεύουσα, στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος της Κακιάς Σκάλας και στο τμήμα της ανάμεσα στην Ελευσίνα και στο Δαφνί. Υπενθυμίζεται ότι από τις 5 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία στις εθνικές οδούς σε φορτηγά που το ωφέλιμο φορτίο τους ξεπερνά τον 1,5 τόνο. Αυξημένη αναμένεται να είναι και η κίνηση στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας μεταφέροντας τους εκδρομείς από τη νησιωτική χώρα.

    Το Πάσχα των πολιτικών

    Με τους στρατευμένους τσούγκρισε το πασχαλιάτικο αυγό η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος επισκέφθηκε μονάδες των τριών όπλων στο νομό Έβρου ανταλλάσσοντας ευχές με τους στρατευμένους για τη Λαμπρή.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, επισκέφθηκε την Αεροπορική Βάση στην Ανδραβίδα και σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Κύπρο μετά την ένταξή της στην ΕΕ. Τόνισε ότι μετά από 30 χρόνια η πράσινη γραμμή έπαψε να είναι διαχωριστική γραμμή και αυτό ήταν αποτέλεσμα του σχεδίου που είχε εκπονήσει η ελληνική κυβέρνηση, το οποίο προέβλεπε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και την αποδοχή της υποψηφιότητας της Τουρκίας στην ΕΕ. Εξάλλου ο κ. Σημίτης επανέλαβε ότι η οικονομία της χώρας είναι ισχυρή και συνέστησε σε όσους έχουν αμφιβολίες να βλέπουν τα γεγονότα σε βάθος χρόνου και όχι σε ημερήσια βάση.

    Την αεροπορική βάση Τατοΐου επισκέφθηκαν χθες ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και ο πρόεδρος της ΝΔ. Σε δηλώσεις του ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι με πίστη, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία μπορούμε να κάνουμε την ελπίδα σιγουριά και με αλληλεγγύη και εμπιστοσύνη να κτίσουμε μια κοινωνία ευημερίας, δικαιοσύνης και ανθρωπιάς.

    Την ίδια βάση επισκέφθηκε και η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία παρατήρησε ότι αυτή την ηλιόλουστη Λαμπρή μπορεί κάποιος να ονειρεύεται και να προσδοκά την Ανάσταση των λαών.

    Τέλος, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, επισκέφθηκε την αεροπορική βάση στην Ανδραβίδα, απ΄ όπου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η σημερινή ημέρα αγάπης και ειρήνης είναι ευκαιρία για να αγωνιστούμε για ένα διαφορετικό κόσμο με δικαιοσύνη και ανθρωπιά.

    [02] Επεισόδιο Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στη Λεμεσό

    28/4/2003 10:50:00 πμ

    Αυξημένος αριθμός, κυρίως Ελληνοκυπρίων αναμένεται να διακινηθεί σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, προς τις κατεχόμενες περιοχές και αντίστροφα. Από νωρίς το πρωί άρχισε να παρατηρείται μεγάλη προσέλευση στα οδοφράγματα του Λήδρα Πάλας, του Περγάμου και των Στροβιλιών είναι μεγάλη. Χθες, Κυριακή του Πάσχα, 23.000 Ελληνες πέρασαν στις κατεχόμενες περιοχές, και περισσότεροι από 9.000 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι επισκέφθηκαν τις ελεύθερες περιοχές. Εξάλλου, ο γιος του κατοχικού ηγέτη Σερντάρ Ντενκτάς, προανήγγειλε περαιτέρω χαλάρωση των διαδικασιών και νέα μέτρα διευκόλυνσης στη διακίνηση. Εν τω μεταξύ, επεισόδιο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων συνέβη χθες στη Λεμεσό.

    Αυστηρές συστάσεις από τον υπουργό Δικαιοσύνης

    Το επεισόδιο συνέβη όταν πέντε Τουρκοκύπριοι, δύο άντρες και τρεις γυναίκες, που ήλθαν από τα κατεχόμενα, πήγαν στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη στη Λεμεσό μαζί με Ελληνοκύπριο οδηγό ταξί για να επισκεφθούν το σπίτι τους, που εγκατέλειψαν το 1974.

    Το σπίτι κατοικείται από Ελληνοκυπρίους, οι οποίοι, σύμφωνα με την καταγγελία, όταν αντελήφθησαν τους Τουρκοκυπρίους, τους επετέθησαν, προκαλώντας σωματικές βλάβες στους δύο από αυτούς, ηλικίας 32 και 36 ετών.

    Την καταγγελία έκανε ο Ελληνοκύπριος οδηγός ταξί, ο οποίος επίσης υπέστη επίθεση. Ηδη η Αστυνομία συνέλαβε δύο Ελληνοκυπρίους αδελφούς, 45 και 38 χρόνων.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου καταδίκασε το επεισόδιο και προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές εκ μέρους Ελληνοκυπρίων.

    [03] Τραγωδία με δύο θύματα στη Λευκάδα

    28/4/2003 11:13:00 πμ

    Τραγωδία χθες στη Λευκάδα, όταν ΙΧ που οδηγούσε η 30χρονη Γεωργία Γράψα, έπεσε στο λιμανάκι της Βασιλικής, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο από τους 7 συνεπιβαίνοντες. Θύματα είναι η 16χρονη Ειρήνη Κέρπε και η 44χρονη Ευαγγελία Λάγιου, ενώ διασωθέντες είναι η οδηγός, τα δύο παιδιά της Μαρία 6 και Αγησίλαος 9 ετών, καθώς και η Δέσποινα Λάγιου 11 χρόνων και η Μαυρέττα Λάγιου 18 ετών. Το τραγικό δυστύχημα συνέβη χθες γύρω στις 19.30 όταν το αυτοκίνητο έπεσε με ταχύτητα στο λιμάνι του κόλπου της Βασιλικής. Τους διασωθέντες απεγκλώβισαν από το ΙΧ θαμώνες καταστημάτων, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το αυτοκίνητο βρέθηκε στη θάλασσα πιθανόν από λάθος χειρισμού της οδηγού. Προανάκριση διενεργεί το Λιμεναρχείο Λευκάδος.

    [04] Ξεχωριστό Πάσχα στην Κύπρο

    27/4/2003 10:08:00 μμ

    Ξεχωριστό είναι το φετινό Πάσχα στη Κύπρο. Η διακίνηση Eλληνοκυπρίων προς τα κατεχόμενα και Tουρκοκυπρίων προς τις ελεύθερες περιοχές, ήταν χωρίς προηγούμενο. Από τις έξι το πρωί που άνοιξε το οδόφραγμα Περγάμου και μία ώρα αργότερα, το οδόφραγμα στα Στροβίλια, χιλιάδες Eλληνοκύπριοι προσήλθαν για να περάσουν την ημέρα της Λαμπρής στους τόπους καταγωγής τους, στα κατεχόμενα. Μοναδικές ήταν οι στιγμές χθες τη νύχτα στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, στο ανατολικότερο άκρο της Κύπρου, που λειτούργησε για πρώτη φορά μετά το 1974.

    Μεγάλος συνωστισμός παρατηρούνταν μέχρι το βράδυ στο κατοχικό οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    Τα μέτρα ελέγχου της Αστυνομίας ήταν αυξημένα , ενώ έχουν κλείσει οι δρόμοι από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και τον κυκλικό κόμβο Μάρκου Δράκου λόγω της συμφόρησης.

    Περισσότεροι από 9.000 Ελληνοκύπριοι πέρασαν στα κατεχόμενα μέχρι τις 6 το απόγευμα και οι Τουρκοκύπριοι που εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές ξεπέρασαν τις 6.000.

    Χθες διακινήθηκαν και από τα τρία οδοφράγματα 21.000 άτομα.

    Συνολικά, και τις πέντε ημέρες, 36.000 περίπου χιλιάδες Ελληνοκύπριοι μετέβησαν στα Κατεχόμενα και 18.000 Τουρκοκύπριοι ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Δώρος Θεοδώρου παρέστη και σήμερα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και σε δηλώσεις του ανέφερε ότι τα πρόσθετα μέτρα που λήφθηκαν, ως αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί ο ίδιος ο λαός, έχουν διευκολύνει σημαντικά τη διακίνηση.

    Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα δεν θα υπάρχουν συρματοπλέγματα.

    Ανησυχία Ραούφ Ντενκτάς

    Στο μεταξύ, ο Ραούφ Ντενκτάς, ανησυχώντας από τις διαστάσεις που προσλαμβάνει η διακίνηση, κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους να προστατεύσουν και να διατηρήσουν το ψευδοκράτος.

    Τους ζήτησε να είναι προσεκτικοί, να μην παρασύρονται από τα οικονομικά τους προβλήματα και να μη δελεάζονται από τα χρήματα, που οι Ελληνες αφήνουν στα κατεχόμενα.

    Διαφορετική στάση, κρατά ο γιος Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος προανήγγειλε περαιτέρω χαλάρωση των διαδικασιών και νέα μέτρα για τη διακίνηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

    Ωστόσο, ο Σερντάρ Ντενκτάς, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ανέφερε ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα των πολιτικών γιατί οποιεσδήποτε συζητήσεις δεν θα κάνουν αυτήν την ώρα καλό.

    [05] Δύο Περονιστές για την προεδρία της Αργεντινής

    28/4/2003 9:40:00 πμ

    Ο πρώην πρόεδρος, Κάρλος Μένεμ και ο κυβερνήτης Νέστορ Κίρχνερ που προέρχονται από το κόμμα των Περονιστών, θα διεκδικήσουν την προεδρία της Αργεντινής στον δεύτερο γύρο των εκλογών, στις 18 Μαϊου, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα. Ο Κάρλος Μένεμ, που θεωρείται υποστηρικτής της ελεύθερης αγοράς, συγκεντρώνει περίπου το 24,5% των ψήφων, ενώ ο κεντροαριστερός Κίρχνερ, που υποστηρίχθηκε από τον πρόεδρο Εδουάρδο Ντουάλδε συγκεντρώνει το 22% των ψήφων.

    Η παράταξη των Περονιστών εμφανίσθηκε διασπασμένη στις πρώτες εκλογές μετά την αιματηρή εξέγερση που προκάλεσε η κατάρρευση της οικονομίας, τον Δεκέμβριο του 2001 και υποχρέωσε σε παραίτηση τον πρόεδρο Φερνάντο δε λα Ρούα.

    Εκτός από τον Κάρλος Μένεμ και τον Νέστορ Κίρχνερ, από την παράταξη των Περονιστών προέρχεται και ο Αδόλφο Ροντρίγκες Σάα, ο οποίος παίρνει περίπου το 14% των ψήφων.

    Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Αργεντινής που θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές.

    Ο επόμενος πρόεδρος της Αργεντινής θα κληθεί να αποκαταστήσει την οικονομία της χώρας, που κατέρρευσε εξαιτίας του χρέους και της υποτίμησης του νομίσματος και να αντιμετωπίσει την φτώχεια, που πλήττει σήμερα τους έξι στους 10 Αργεντίνους.

    [06] Παραγουάη: Νέος πρόεδρος ο Νικανόρ Ντουάρτε Φρούτος

    28/4/2003 9:44:00 πμ

    Απόλυτη είναι η κυριαρχία του κυβερνώντος Κόμματος ''Κολοράντο'' στην Παραγουάη, καθώς οι εκλογείς ανανέωσαν την εντολή τους για παραμονή του στην εξουσία, δίνοντας πολύ υψηλά ποσοστά στον υποψήφιο του ''Κολοράντο'' για την προεδρία, Νικανόρ Ντουάρτε Φρούτος. Ο 46χρονος δικηγόρος και πρώην υπουργός Παιδείας, που έμεινε αλώβητος από τα σκάνδαλα διαφθοράς που ταλανίζουν την πολιτική και οικονομική ζωή της Παραγουάης, εξασφαλίζει περίπου το 38% των ψήφων και έτσι το Κόμμα Κολοράντο, που βρίσκεται ήδη επί 56 χρόνια στην εξουσία, επισφραγίζει την κυριαρχία του στην πολιτική σκηνή. Ο Ντουάρτε Φρούτος από την πρώτη στιγμή που δόθηκαν στη δημοσιότητα τα exit polls έσπευσε να μιλήσει για θρίαμβο και υποσχέθηκε ''αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας''. Πάντως ο Ντουάρτε Φρούτος αναλαμβάνει την προεδρία σε μία εξαιρετικά άσχημη περίοδο, αφού ο ένας στους τρεις πολίτες ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ στη διεθνή σκηνή η Παραγουάη θεωρείται μία από τις πλέον διεφθαρμένες χώρες.

    [07] Αίσιο τέλος σε κατάληψη λεωφορείου στο Βερολίνο

    28/4/2003 9:34:00 πμ

    Αυτή τη φορά η γερμανική αστυνομία αντέδρασε αστραπιαία και μέσα σε 40 λεπτά εξουδετέρωσε έναν 27χρονο που είχε καταλάβει ένα λεωφορείο στο Βερολίνο, στο οποίο επέβαιναν πέντε επιβάτες. Κατά την επιχείρηση της αστυνομίας δεν τραυματίσθηκε κανένας. Ήταν η τρίτη κατάληψη λεωφορείου στη Γερμανία, μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων. Ο λεωφορειοπειρατής είναι ένας 27χρονος, που έχει χαρακτηριστικά ξένου, αλλά δεν έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία της ταυτότητάς του. Κατέλαβε το λεωφορείο απειλώντας τον οδηγό με ένα μαχαίρι. ''Τα κίνητρά του είναι απολύτως ασαφή'', δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    [08] Απειλούν να ανατινάξουν πλωτή δεξαμενή της Shell

    27/4/2003 8:47:00 μμ

    Τον κώδωνα του κινδύνου, για μία πλωτή της δεξαμενή, η οποία βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή των ακτών της Νιγηρίας, κρούει η Shell. H ολλανδική εταιρεία πετρελαιοειδών ανακοίνωσε ότι "εγκληματικά στοιχεία" απειλούν να ανατινάξουν τις πλωτές εγκαταστάσεις EPSO και EA, που είναι γνωστές και ως Αετός της Θάλασσας και από τις οποίες παράγονται ημερησίως 170.000 βαρέλια. " Οι πληροφορίες που ήλθαν στα χέρια μας αποκαλύπτουν ότι ανά πάσα στιγμή η πλωτή πλατφόρμα άντλησης μπορεί να δεχθεί ένοπλη επίθεση και να πυρποληθεί" αναφέρει η εταιρεία. Η Νιγηρία είναι η όγδοη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή πετρελαίου. Τον προηγούμενο μήνα, εκκενώθηκε μία πετρελαϊκή εγκατάσταση της Shell, λόγω των σφοδρών φυλετικών συγκρούσεων που επικρατούσαν στην περιοχή, γεγονός που οδήγησε στην κατά 40% μείωση της παραγωγής της χώρας.

    [09] Δυστύχημα με 17 νεκρούς στο Μεξικό

    27/4/2003 9:26:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Δεκαεπτά άτομα σκοτώθηκαν και 24 τραυματίσθηκαν σε σύγκρουση τρένου με φορτηγό στο Μεξικό. Το δυστύχημα σημειώθηκε στην πολιτεία Σονόρα του Μεξικό στα σύνορα με τις ΗΠΑ, στην εθνική οδό Καμπόρα - Σονοίτα. Μετά τη σύγκρουση το φορτηγό ξέφυγε από την πορεία του και πέρασε στο αντίθετο ρεύμα. Νεκροί είναι όλοι οι επιβάτες του λεωφορείου. Ο οδηγός του έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο της περιοχής σοβαρά τραυματισμένος.

    Πηγές : Reuters - TV AZTECA

    [10] Δεύτερη συνάντηση για την εξεύρεση πολιτικής λύσης

    28/4/2003 11:05:00 πμ

    Αρχισε στη Βαγδάτη, με περίπου δύο ώρες καθυστέρηση, η συνάντηση του αμερικανού πολιτικού διοικητή στον Ιράκ Τζέι Γκάρνερ με εξέσουσες πολιτικές και θρησκευτικές προσωπικότητες του Ιράκ με θέμα το μέλλον της χώρας μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν. Περίπου 200 Ιρακινοί συμμετέχουν στη συνάντηση, λιγότεροι από τους 300-400 που περίμεναν οι αμερικανοί οργανωτές. Ανάμεσά τους εκπρόσωποι του Εθνικού Ιρακινού Κογκρέσου του Αχμαντ Σάλαμπι και του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, της κυριότερης οργάνωσης της σιιτικής ιρακινής αντιπολίτευσης. Την ίδια ώρα εκατοντάδες Ιρακινοί, κυρίως Σιίτες, διαδηλώνουν στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, διαμαρτυρόμενοι για την ελλειπή εκπροσώπηση των κληρικών της ιερής πόλης Νατζάφ στη σημερινή συνάντηση.

    [11] Συνελήφθη ο δήμαρχος της Βαγδάτης

    27/4/2003 9:16:00 μμ

    Τον αυτοδιορισμένο Δήμαρχο της Βαγδάτης, Μοχάμεντ Αλ Σουμπάιντι, συνέλαβαν οι αμερικανικές δυνάμεις. Όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση των Αμερικανικών Δυνάμεων, ο Αλ Σουμπάιντι, είχε αναλάβει εξουσίες που δεν δικαιούτο. Νωρίτερα, τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίσθηκαν όταν ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον τους την ώρα που το στρατιωτικό όχημα στο οποίο επέβαιναν είχε μποτιλιαριστεί στο κέντρο της Βαγδάτης. Ενας εξ αυτών βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

    [12] Πλαστά Ευρώ στη Β. Ελλάδα

    27/4/2003 8:04:00 μμ

    Νέες περιπτώσεις με πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ σημειώθηκαν στη Βορειοανατολική Ελλάδα. Στην Αγροτική Τράπεζα Καβάλας άγνωστος, κατέθεσε πλαστό χαρτονόμισμα των 200 ευρώ, ενώ ένα δεύτερο παρόμοιο χαρτονόμισμα βρέθηκε από ταμία της τράπεζας NOVA BANK στην Καβάλα. Δυο πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ ''εντοπίστηκαν'' στις τράπεζας "EUROBANK" της Δράμας και "Αττικής" Κομοτηνής.

    [13] Κλοπή έργων τέχνης από βρετανική γκαλερί

    28/4/2003 10:29:00 πμ

    " Η οχύρωση των Παρισιών" του Βαν Γκογκ , η "Πενία" του Πικάσσο και το "Τοπίο της Ταϊτής" του Γκογκέν, πίνακες ζωγραφικής, αξίας εκατομμυρίων δολαρίων εκλάπησαν το Σάββατο το βράδυ, από την αίθουσα τέχνης Ουάιτγουορθ στο Μάντσεστερ της βόρειας Αγγλίας. "Ήταν μια πολύ καλά σχεδιασμένη ληστεία και έχουμε ξεκινήσει συστηματική έρευνα", δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, που εντόπισε την ώρα της κλοπής μεταξύ των 21.00 με 24.00 το βράδυ. Καμιά σχετική ανακοίνωση δεν έγινε από εκπρόσωπο της αίθουσας τέχνης που είναι μια από τις πιο αξιόλογες γκαλερί της Βρετανίας. Στη συλλογή της περιλαμβάνονται μια σειρά έργων του Πικάσσο και ένας ακόμη πίνακας του ΒανΓκόγκ "Οι θυμωνιές".

    [14] Διεθνή ανησυχία για την άτυπη πνευμονία

    28/4/2003 10:02:00 πμ

    Ανησυχία επικρατεί διεθνώς για τις διαστάσεις που λαμβάνει η νόσος της άτυπης πνευμονίας. Δεκάδες χώροι αναψυχής έκλεισαν στο Πεκίνο, ενώ η Ταϊβάν ανακοίνωσε πως θα απαγορεύσει την είσοδο στην επικράτειά της στους ταξιδιώτες από την ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, την Σιγκαπούρη, αλλά και τον Καναδά όπου ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 21. Η εξάπλωση του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS)ή άτυπη πνευμονία έχει φτάσει τώρα στο υψηλότερο σημείο της στον Καναδά, τη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και το Βιετνάμ, αλλά όχι στην Κίνα όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά, ανακοινώθηκε σήμερα από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

    Κλειδί των εξελίξεων η Κίνα

    Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Χέιμαν, επικεφαλής της υπηρεσίας της ΠΟΥ για τις μεταδοτικές ασθένειες, η εξάπλωση του ιού έχει κορυφωθεί στις χώρες που τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν στις 15 Μαρτίου, εκτός από την Κίνα.

    Ο Ντέιβιντ Χέιμαν, δήλωσε επίσης ότι δεν είναι σίγουρος πως μπορεί να σταματήσει η εξάπλωση του ιού, αλλά θεώρησε ως κλειδί για τον περιορισμό της επιδημίας την Κίνα, καθώς όπως πιστεύει αν αυτή η ασιατική χώρα, δεν μπορέσει να περιορίσει την εξάπλωση, τότε ο ιός δεν είναι δυνατόν να εξαλειφθεί.

    Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν υπάρχει κίνδυνος το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) να εξελιχθεί σε πανδημία, όπως η φυματίωση ή το AIDS, ακόμα και αν "αυτή την πιθανότητα εξετάζαμε από την αρχή", δήλωσε η Δρ. Ιζαμπέλ Νατάλ, επιδημιολόγος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

    Αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία, τόνισε η γιατρός, είναι πως πρόκειται για "μια καινούργια ασθένεια για την οποία δεν έχουμε θεραπεία, ότι προσβάλει και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τέλος ότι μεταδίδεται πάρα πολύ γρήγορα".

    Ο ιός της άτυπης πνευμονίας σκοτώνει το 6% των ανθρώπων που προσβάλλονται.

    Αρνητικές οι επιδράσεις για την οικονομία των ασιατικών χωρών

    Η επιδημία της άτυπης πνευμονίας μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ζημιά στον ρυθμό ανάπτυξης των ασιατικών οικονομιών εάν δεν τεθεί υπό έλεγχο μέχρι τα μέσα Μαΐου, προειδοποίησε η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης.

    Στην έκθεσή της για την πορεία της οικονομίας κατά το τρέχον έτος η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης επισημαίνει ότι το σύνδρομο SARS αναμένεται να μειώσει κατά 0,1 έως 0,2% τον ρυθμό ανάπτυξης στην Ασία και τον Ειρηνικό.

    Στην έκθεση επισημαίνεται ότι ήδη έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα ο τουρισμός και οι μετακινήσεις, που είναι σημαντική πηγή εσόδων για τις ασιατικές χώρες και κατά συνέπεια υφίστανται απώλειες και οι σχετικές επιχειρήσεις- ξενοδοχεία, καταστήματα εστίασης και άλλες.

    Αν παραταθεί η κρίση τα προβλήματα δεν θα περιορισθούν στον τουρισμό, αλλά και στις εξαγωγές, που είναι άλλο ένα κλειδί για τις ασιατικές οικονομίες.

    Μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας

    Οι υπουργοί των χωρών της Ν.Α. Ασίας αποφάσισαν το Σάββατο, την υποχρεωτική υποβολή σε αυστηρό ιατρικό έλεγχο όλων όσοι προτίθενται να ταξιδέψουν από αέρος ή θαλάσσης, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας.

    Η Ιταλία, εξ άλλου, όπου αναφέρθηκαν 4 πιθανά κρούσματα, ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Κορέας Γκοχ Κουν, τόνισε σήμερα πως στη χώρα του δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη κρούσματα της θανατηφόρας νόσου, όμως επειδή η ανησυχία του κόσμου μεγαλώνει, η κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει τα μέτρα προστασίας.

    Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε πως οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα από περιοχές που έχουν προσβληθεί από την άτυπη πνευμονία θα εξετάζονται από ιατρική ομάδα στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ.

    Απολογισμός θυμάτων της επιδημίας

    Το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο έχει προκαλέσει, μέχρι στιγμής, το θάνατο 318 ανθρώπων ενώ έχει προσβάλει πάνω από 4.800 άτομα, παγκοσμίως. ‘

    Στην Κίνα από τότε που ξέσπασε η επιδημία 131 άνθρωποι έχουν πεθάνει και 2.914 έχουν προσβληθεί από τη νόσο.

    Ο Καναδάς ανακοίνωσε το 21ο θύμα από το σύνδρομο. Tον ίδιο αριθμό θυμάτων ανακοίνωσε και η Σιγκαπούρη.

    Στο Βιετνάμ πέντε άτομα που εργάζονταν σε νοσοκομείο έχασαν τη ζωή τους ενώ έχουν εντοπιστεί και 68 κρούσματα.

    Στην Ταϊβάν ένα άτομο υπέκυψε ενώ έχουν καταγραφεί 55 πιθανά κρούσματα της άτυπης πνευμονίας.

    Στην Ινδονησία, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν τον πρώτο θάνατο που πιθανολογείται ότι προκλήθηκε από το σύνδρομο SARS. Πρόκειται για έναν άνδρα από την Ταϊβάν, ο οποίος υπέκυψε σε νοσοκομείο της Τζακάρτα.

    [15] Εφτασε στον διαστημικό σταθμό ISS το Σογιούζ

    28/4/2003 11:02:00 πμ

    Το διαστημόπλοιο Σογιούζ, με πλήρωμα τον 39χρονο Αμερικανό Εντουαρντ Λου και το 41χρονο Ρώσο Γιούρι Μαλεντσένκο, ενώθηκε σήμερα με επιτυχία με τον διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS), ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του κοσμοδρομίου του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. "Ολα πήγαν καλά. Το διαστημόπλοιο ενώθηκε με το σταθμό. Οι αστροναύτες είναι καλά", πρόσθεσαν οι ρώσοι αξιωματούχοι. Σκοπός της αποστολής του Σογιούζ είναι να αντικαταστήσει το τριμελές πλήρωμα, δύο Αμερικανοί και ένας Ρώσος, που βρίσκεται στον ISS. Πρόκειται για την πρώτη αποστολή στο διάστημα μετά την τραγωδία του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια, πριν από τρεις μήνες.

    [16] Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιάννης Αγγελόπουλος

    27/4/2003 8:58:00 μμ

    Πέθανε τα ξημερώματα, στο Παρίσι, όπου ζούσε περισσότερα από 30 χρόνια, ο δημοσιογράφος Γιάννης Αγγελόπουλος, σε ηλικία 81 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο. Ο Γιάννης Αγγελόπουλος είχε αποφοιτήσει από τη Σχολή Ευελπίδων, συμμετείχε στη Μάχη της Κρήτης και στην εθνική αντίσταση. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της "Δημοκρατικής Αλλαγής" και ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Παρίσι από τη μεταπολίτευση μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 90. Η κηδεία του θα γίνει στον Ωρωπό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 28 April 2003 - 8:53:23 UTC