Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέος ''Ξενοκράτης'' για τις νέες απειλές
  • [02] Ρυθμίσεις για την κυκλοφορία φορτηγών τη θερινή περίοδο
  • [03] Κλειστή η χωματερή Ανω Λιοσίων
  • [04] Αυξάνεται η τιμή του εισιτηρίου στα ΚΤΕΛ
  • [05] Θεσσαλονίκη: Αναχώρησε η τέως βασιλική οικογένεια
  • [06] Σχέδια βελτίωσης στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις
  • [07] Αμαξοστοιχία παρέσυρε δύο άτομα στους Αγ.Αναργύρους
  • [08] Ηράκλειο: Σκότωσε τη φίλη του και αυτοκτόνησε
  • [09] Αγνοούνται τρεις αλλοδαποί αλιεργάτες
  • [10] Τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατιωτικού πυρήνα πρότειναν οι ''4''
  • [11] Συνάντηση Τρόικας Ε.Ε. - Ιράν
  • [12] Τεχνολογική συνεργασία Ε.Ε-Βαλκανικών χωρών
  • [13] Η Κύπρος συμμετέχει σε όλα τα όργανα της Ε.Ε
  • [14] Για ένα χρόνο ακόμη στο τιμόνι της ΕΚΤ ο Ντουΐζμπεργκ
  • [15] Ευρωπαϊκός Χώρος Δικαιοσύνης στη Χάγη
  • [16] Απάντηση Πάουελ στην πρόταση της Πιονγιανγκ
  • [17] Ψήφο εμπιστοσύνης στον Αμπάς δίνει ο Αραφάτ
  • [18] Αποδέχεται την αστική ευθύνη για το Λόκερμπι η Λιβύη
  • [19] Νιγηρία: Απεργοί κρατούν όμηρους ξένους υπαλλήλους
  • [20] Μήνυση κατά του Σέσελι για τη δολοφονία του Τζίντζιτς
  • [21] Πέθανε ο απόστρατος κροάτης Γιάνκο Μπομπέτκο
  • [22] Τουρκία: Νέα διαδικασία για την απαγόρευση φιλοκουρδικού κόμματος
  • [23] Νέο μακελειό από αμερικανικά πυρά
  • [24] Ράμσφελντ: Δε θα χτυπήσουμε τη Συρία
  • [25] Έκρηξη στη Βαγδάτη
  • [26] Αντίθετη η Ρωσία στην κατάργηση του εμπάργκο
  • [27] Μεταφορά αμερικανικής βάσης από τη Σ. Αραβια στο Κατάρ
  • [28] Βελτίωση στην οικονομία της Ευρωζώνης βλέπει ο Παπαδήμος
  • [29] Πρόστιμα ''μαμούθ'' για σκάνδαλα στη Wall Street
  • [30] Οικονομική ''ευρωπεριοχή'' στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο
  • [31] Τουρνουά Βαρσοβίας: Στο β' γύρο η Δανιηλίδου
  • [32] Παρών ο Τζιοβάνι στο ματς της 28ης αγωνιστικής
  • [33] Για τα θύματα των Τεμπών παίζει ο ΠΑΟΚ
  • [34] Κρατικά Βραβεία Χορού 2002
  • [35] Παραστάσεις Θεάτρου σκιών
  • [36] Αυστραλία: Σάλος για επικίνδυνα φάρμακα
  • [37] Ελληνική τεχνογνωσία στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου
  • [38] Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιάννης Αγγελόπουλος

    [01] Νέος ''Ξενοκράτης'' για τις νέες απειλές

    29/4/2003 7:29:00 μμ

    Οι ραδιολογικές, βιολογικές, χημικές και πυρηνικές απειλές καθώς και τα θέματα βιοτρομοκρατίας θα αντιμετωπίζονται πλέον με το νέο, αναθεωρημένο σχέδιο "Ξενοκράτης", που υπογράφηκε σήμερα από τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστας Σκανδαλίδης. Το νέο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας έχει προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες και έχει εμπλουτιστεί με τις εμπειρίες πιο προηγμένων χωρών, προκειμένου οι διάφοροι φορείς να απαντούν αποτελεσματικά σε έκτακτες ανάγκες.

    Για πρώτη φορά στο σχέδιο περιγράφονται λεπτομερώς τα είδη των φυσικών καταστροφών και των εκτάκτων αναγκών, ενώ παρατίθενται οδηγίες σχεδίασης και συγκρότησης ειδικών ομάδων αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων καθώς και η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός των ομάδων αυτών.

    [02] Ρυθμίσεις για την κυκλοφορία φορτηγών τη θερινή περίοδο

    29/4/2003 4:25:00 μμ

    Νέα μέτρα θα ισχύουν για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά την θερινή περίοδο. Εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, από 2 Μαϊου 2003 μέχρι 14 Σεπτεμβρίου 2003 θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων, ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες.

    Η απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων θα ισχύει ως εξής:

    Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλαιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών-Κορίνθου, στο ρεύμα εξόδου, από τον κόμβο της Λεωφ. Κηφισού μέχρι το νέο κόμβο Τριπόλεως (Εξαμίλια), κάθε Παρασκευή και από 16.00 έως 21.00 ώρας. Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών-Κορίνθου-Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον κόμβο του Ρίου μέχρι τον κόμβο της Λεωφ. Κηφισού, κάθε Κυριακή και από 15.00 έως 22.00 ώρας. Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο ρεύμα εξόδου, από τον κόμβο Τατοΐου (Μεταμόρφωση) μέχρι τον ισόπεδο κόμβο Μπράλου (Θερμοπύλες), κάθε Παρασκευή και από 16.00 έως 21.00 ώρας. Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον ισόπεδο κόμβο Μπράλου (Θερμοπύλες) μέχρι τον κόμβο Τατοΐου (Μεταμόρφωση) κάθε Κυριακή και από 15.00 έως 22.00 ώρας. Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας, από το 11ο χλμ. μέχρι τη γέφυρα Στρυμώνα, στο ρεύμα εξόδου, κάθε Παρασκευή και από 16.00 έως 21.00 ώρας και στο ρεύμα εισόδου, κάθε Κυριακή και από 15.00 έως 22.00 ώρας. Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανιών από την αερογέφυρα Ρυσίου μέχρι το 34ο χλμ. στο ρεύμα εξόδου, κάθε Παρασκευή και από 16.00 έως 21.00 ώρας και στο ρεύμα εισόδου, κάθε Κυριακή και από 15.00 έως 22.00 ώρας. Στην Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο ρεύμα εξόδου, από τη Λάρισα (χ.θ. 356) μέχρι τα όρια Νομού Πιερίας (χ.θ. 399) κάθε Παρασκευή και από 16.00 έως 21.00 ώρας και στο ρεύμα εισόδου, κάθε Κυριακή και από 15.00 έως 22.00 ώρας.

    Σε όλες τις παραπάνω ημέρες και ώρες, απαγορεύεται επίσης η κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου και στην εθνική οδό Σχηματαρίου-Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300).

    [03] Κλειστή η χωματερή Ανω Λιοσίων

    29/4/2003 4:24:00 μμ

    Προβλήματα με την αποκομιδή των σκουπιδιών αναμένεται να δημιουργηθούν στην Αθήνα, μετά την απόφαση του Δήμου Ανω Λιοσίων να παραμείνει σήμερα κλειστή η χωματερή της περιοχής, ενώ από αύριο θα δέχεται μόνο 500 τόνους απορριμμάτων την ημέρα, από 5.500 που δεχόταν μέχρι χθες. Την ίδια ώρα, προς νέες κινητοποιήσεις προγραμματίζουν αρχές και κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής, που αντιδρούν στη δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στην περιοχή τους.

    [04] Αυξάνεται η τιμή του εισιτηρίου στα ΚΤΕΛ

    29/4/2003 4:13:00 μμ

    Ακριβότερα κατά 4,8% θα είναι από την 1η Μαϊου τα κόμιστρα των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ όλης της χώρας, αύξηση η οποία είναι πολύ μικρότερη από αυτή που ζητούσαν οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων. Σχετική απόφαση υπέγραψε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής. Ήδη το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έχει εγκρίνει από τις 21 του περασμένου Ιανουαρίου την αύξηση των κομίστρων στο ύψος που ανακοινώθηκε σήμερα. Τα κόμιστρα των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ έχουν μείνει καθηλωμένα τα δύο τελευταία χρόνια, καθώς δεν έχει γίνει καμία απολύτως αύξηση.

    [05] Θεσσαλονίκη: Αναχώρησε η τέως βασιλική οικογένεια

    29/4/2003 3:05:00 μμ

    Αναχώρησε λίγο μετά τις 3 το απόγευμα από τη Θεσσαλονίκη για Λονδίνο με πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, με τη σύζυγό του Αννα Μαρία και το γιο του Νικόλαο. Οι κρατήσεις των εισιτηρίων έγιναν και πάλι στο όνομα Ντεγκρέτσια. Ο Κωνσταντίνος "Ντεγκρέτσια" φτάνοντας στο αεροδρόμιο ''Μακεδονία'' απέφυγε να κάνει πολιτικές δηλώσεις και περιορίστηκε να εκφράσει την ικανοποίηση του ίδιου και της οικογένειας του για τις ημέρες που πέρασαν στη χώρα μας. Παράλληλα ο κ. Ντεγκρέτσια είπε ότι σύντομα θα ξαναεπισκεφτεί την Ελλάδα, λέγοντας όμως ότι η νέα ημερομηνία δεν θα είναι η 21η Μαΐου. Στο αεροδρόμιο τον τέως υποδέχτηκαν περίπου 50 άτομα, φίλοι του μοναρχικού καθεστώτος, οι οποίοι χάρισαν μία ανθοδέσμη στην κα. "Ντεγκρέτσια", ενώ στον Κωνσταντίνο και στον Νικόλαο ένα καλάθι με κόκκινα αβγά και ένα μπουκάλι κρασί. Η τέως βασιλική οικογένεια αναχώρησε το πρωί από την Καλαμπάκα, όπου πέρασε τη νύχτα και κατά τη διαδρομή έκανε μία στάση στα Τέμπη, στο σημείο που έχασαν τη ζωή τους οι 21 μαθητές από την Ημαθία. Εκεί άφησαν λίγα λουλούδια στη μνήμη των παιδιών.

    [06] Σχέδια βελτίωσης στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις

    29/4/2003 2:16:00 μμ

    Την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία απλοποιείται και βελτιώνεται σημαντικά το σύστημα υλοποίησης των επενδύσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις (Σχέδια Βελτίωσης), ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας Γεώργιος Δρυς. Βασικός στόχος είναι η ενίσχυση της ελκυστικότητας και της αποτελεσματικότητας του μέτρου.

    Οι βασικοί άξονες των παρεμβάσεων

    Οι βασικοί άξονες των παρεμβάσεων που θεσμοθετούνται συνοψίζονται ως ακολούθως:

    1. Βελτίωση των Προϋποθέσεων Επιλεξιμότητας:

    Οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ θα θεωρούνται Γεωργοί-δικαιούχοι εφόσον το 25% των συνολικών τους εισοδημάτων προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες. Το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος δεν είναι προϋπόθεση επιλεξιμότητας, αλλά κριτήριο αξιολόγησης (με βαθμολογία). Ενισχύεται χωρίς καμία εξαίρεση το σύνολο των γεωργικών εκμεταλλεύσεων των οποίων καταδεικνύεται η οικονομική βιωσιμότητα. Θεσμοθετούνται κανόνες επιλεξιμότητας και για τα νομικά πρόσωπα, στοιχεία τα οποία δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα. Διευρύνονται οι στρατηγικοί στόχοι των επενδύσεων, οι οποίοι δεν περιορίζονται πλέον μόνο στην βελτίωση του επιπέδου της οικονομικής βιωσιμότητας, αλλά αφορούν και στην ενίσχυση της απασχόλησης (ποσοστιαία αύξηση 50%) ή του οικογενειακού γεωργικού εισοδήματος (ποσοστιαία αύξηση 10%), γεγονός που προσδίδει ευελιξία και εναλλακτικές λύσεις στους αγρότες. Καταργείται η διάταξη που εξαρτούσε το ύψος της επένδυσης με το επίπεδο οικονομικής βιωσιμότητας της γεωργικής εκμετάλλευσης. Αυξάνεται το Επιλέξιμο Ύψος Δαπάνης ανά Μονάδα Ανθρώπινης Εργασίας (ΜΑΕ), από 75000 Ευρώ σε 150000 Ευρώ. Στόχος είναι η υποβοήθηση κυρίως των κτηνοτρόφων, των επενδυτών θερμοκηπίων και των λοιπών ενδιαφερομένων για επενδύσεις υψηλού αρχικού κόστους, στην έναρξη της πραγματοποίησης της επένδυσης. Ενισχύονται πάγιες επενδύσεις σε μισθωμένες εκτάσεις χρονικής διάρκειας 10-20 ετών. Καταργείται για τα φυσικά πρόσωπα η υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής.

    2. Απλοποίηση της Διαδικασίας Ένταξης των Υποψηφίων:

    Με την αλλαγή της διαδικασίας έγκρισης των Σχεδίων Βελτίωσης, ο υποψήφιος επενδυτής δεν επιβαρύνεται με το κόστος και την ταλαιπωρία της προετοιμασίας και προσκόμισης σημαντικού αριθμού δικαιολογητικών πριν την έγκριση της επενδυτικής του πρότασης. Επισημαίνεται ότι, δικαιολογητικά τα οποία έχουν υποβληθεί σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα του Υπουργείου Γεωργίας δεν ζητούνται εκ νέου (μια φορά προσκομίζονται τα δικαιολογητικά). Με την αλλαγή της διαδικασίας αξιολόγησης συντομεύεται ο χρόνος αξιολόγησης και ενισχύεται η διαφάνεια του συστήματος. Ενημερώνονται άμεσα όλοι οι υποψήφιοι για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της πρότασής τους.

    3. Βελτίωση σε ότι αφορά την Υλοποίηση των Επενδύσεων:

    Προς αποφυγή καθυστερήσεων όσον αφορά την υλοποίηση, η έναρξη των επενδύσεων δύναται να πραγματοποιείται αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της γνωμοδοτικής επιτροπής, και όχι μετά την οριστική έγκριση, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Μειώνεται από 10 σε 5 έτη η διάρκεια τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων, με σκοπό τη μείωση των δαπανών.

    4. Απλοποίηση του Φακέλου Υποψηφιότητας:

    Ο όγκος του φακέλου υποψηφιότητας μειώνεται στα απολύτως απαραίτητα πληροφοριακά στοιχεία. Θα υποβάλλονται 2 αντίτυπα αντί των 4 που προβλεπόταν μέχρι σήμερα. Προβλέπεται νέο σημαντικά απλοποιημένο φύλλο αξιολόγησης, συνοδευόμενο από οδηγό, στον οποίο οι αξιολογητές θα βρίσκουν τις απαραίτητες πληροφορίες για μία ενιαία και αποτελεσματική αξιολόγηση.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν ολόκληρη την Κοινή Υπουργική Απόφαση στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπoυργείου Γεωργίας www.minagric.gr

    Από την Τετάρτη 30.4.03.

    [07] Αμαξοστοιχία παρέσυρε δύο άτομα στους Αγ.Αναργύρους

    29/4/2003 6:20:00 μμ

    Με τραγικό τρόπο έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι οι οποίοι παρασύρθηκαν τα ξημερώματα από επιβατική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Χαλκίδα στη διάβαση που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Ευβοίας και Κωνσταντινουπόλεως, στους Αγίους Αναργύρους. Τα θύματα είναι αλλοδαποί, πιθανόν Πακιστανοί, αλλά δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί τα στοιχεία τους. Οπως κατέθεσε στην αστυνομία ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας, είδε από απόσταση τους δυο αλλοδαπούς ξαπλωμένους πάνω στις γραμμές. Τράβηξε τη σφυρίχτρα του τρένου και ταυτόχρονα άρχισε να φρενάρει, αλλά τα δυο άτομα δεν κινήθηκαν, ούτε ήταν δυνατόν να σταματήσει έγκαιρα ο συρμός, γι' αυτό τους παρέσυρε και τους διαμέλισε. Με την υπόθεση εκτός από την τροχαία ασχολήθηκε και το τμήμα εγκλημάτων κατά ζωής της ασφάλειας Αττικής καθώς αρχικά δεν αποκλείστηκε η εκδοχή της εγκληματικής ενέργειας ή της αυτοκτονίας, ωστόσο από την ιατροδικαστική εξέταση σύμφωνα με πληροφορίες προέκυψε ότι πρόκειται για ατύχημα.

    [08] Ηράκλειο: Σκότωσε τη φίλη του και αυτοκτόνησε

    29/4/2003 2:44:00 μμ

    Τραγωδία τα ξημερώματα στο χωριό Αρμένοι Σητείας Λασιθίου, όταν ένας 38χρονος κτηνοτρόφος σκότωσε μια 35χρονη με την οποία συζούσε επί πέντε χρόνια και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Δράστης και αυτόχειρας είναι ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης και θύμα η Αννα Παρθενάκη. Το ζευγάρι, σύμφωνα με πληροφορίες είχε προβλήματα και μάλιστα η Παρθενάκη ζητούσε επίμονα το τελευταίο διάστημα να χωρίσουν. Αργά το βράδυ επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητό τους, έφυγαν από το χωριό Αρμένοι και προσπάθησαν να λύσουν τις διαφορές τους. Στον επαρχιακό δρόμο Ζήρου-Χανδρά σταμάτησε το αυτοκίνητο ο 35 χρονος και το ζευγάρι λογομάχησε. Τότε ο Ζαχαριουδάκης έβαλε στο στόμα της Παρθενάκη ένα πιστόλι των 9 mm και την πυροβόλησε και λίγο μετά αυτοπυροβολήθηκε και ο ίδιος. Τα δύο πτώματα βρέθηκαν από έναν διερχόμενο που ειδοποίησε την Αστυνομία. Το έγκλημα υπολογίζεται ότι έγινε από τις 1 μέχρι τις 4 τα ξημερώματα.

    [09] Αγνοούνται τρεις αλλοδαποί αλιεργάτες

    29/4/2003 1:55:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Τρεις αλλοδαποί αλιεργάτες αγνοούνται, όταν σήμερα το πρωί το ελληνικό 30μετρο αλιευτικό σκάφος ''Ποσειδών'' στο οποίο επέβαιναν μαζί με άλλους 17 αλλοδαπούς συναδέλφους τους και έναν Έλληνα μηχανικό, ανατράπηκε από άγνωστη αιτία, ενώ έπλεε ανοιχτά της Ν. Γουϊνέας. Την ανατροπή του ελληνικού αλιευτικού, αλλά και τους αγνοούμενους ανέφερε στο θάλαμο επιχειρήσεων του ΥΕΝ, ο πλοιοκτήτης Σταύρος Μανούσος, ο οποίος μάλιστα γνωστοποίησε και τις καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή του ναυτικού ατυχήματος. Το ''Ποσειδών'', με τους 21 αλιεργάτες πλήρωμα βρισκόταν στην περιοχή της Ν. Γουϊνέας το τελευταίο δίμηνο, ενώ η έδρα του είναι η Χαλκίδα. Γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό των τριών αγνοουμένων, ενώ οι διασωθέντες έχουν ήδη μεταφερθεί στη στεριά. Ο διασωθείς Έλληνας μηχανικός είναι ο Δημήτρης Κοντραφούρης.

    [10] Τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατιωτικού πυρήνα πρότειναν οι ''4''

    29/4/2003 7:00:00 μμ

    Τη δημιουργία ως το 2004 ενός ευρωπαϊκού ''συλλογικού πυρήνα'' που θα είναι ικανός να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις με τρόπο αυτόνομο σε σχέση με το ΝΑΤΟ πρότειναν Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο στο πλαίσιο της διάσκεψης κορυφής των "τεσσάρων", που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες. Οι τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες πρότειναν επίσης τη σύσταση ενός κοινού κέντρου διοίκησης, με έδρα τη βελγική πρωτεύουσα, για να διεξάγει έναν ορισμένο αριθμό κοινών επιχειρήσεων, καθώς και μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας στρατιωτικού εξοπλισμού, ενώ παράλληλα τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής αμυντικής ταυτότητας, χωρίς όμως ανταγωνιστικές διαθέσεις έναντι του ΝΑΤΟ.

    Σειρά πρωτοβουλιών που σύντομα θα τεθούν υπόψη των υπολοίπων ηγετών

    ''Ήρθε η στιγμή να περάσουμε σε ένα νέο στάδιο στην οικοδόμηση'' μιας Ευρώπης της άμυνας, αναφέρεται στη δήλωση, στην οποία υπογραμμίζεται πως οι ιδέες των "Τεσσάρων" θα υποβληθούν σύντομα στο σύνολο των άλλων χωρών της ΕΕ. Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν έπειτα από τη μίνι διάσκεψη κορυφής των τεσσάρων ηγετών, η οποία διήρκεσε δύο ώρες και είχε επικριθεί από τους εταίρους τους στην ΕΕ, τη Βρετανία, την Ισπανία και την Ιταλία, που δεν είχαν προσκληθεί.

    Σε γενικές γραμμές οι τέσσερις χώρες συμφώνησαν στην ανάπτυξη μιας σειράς κοινών πρωτοβουλιών στόχος των οποίων θα είναι η δημιουργία μεσοπρόθεσμα μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης, η συνεργασία στους τομείς των αερομεταφορών και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, η δημιουργία κοινών δομών για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων συμπεριλαμβανομένου και του χημικού πολέμου, η δημιουργία κοινών κέντρων στρατιωτικής εκπαίδευσης, η σύσταση ενός πυρήνα αμυντικού σχεδιασμού καθώς και η σταδιακή δημιουργία ενός ευρωπαϊκού γενικού επιτελείου.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ υπογράμμισε στις Βρυξέλλες το ''θεμελιώδη χαρακτήρα'' της στρατηγικής σύμπραξης με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, διαβεβαιώνοντας πως μια ενίσχυση της Ευρώπης της Αμυνας θα ενίσχυε και την ατλαντική συμμαχία.

    Η κοινή δήλωση της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου για μια ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας ''επιμένει ιδιαίτερα'' στο ''θεμελιώδη χαρακτήρα της στρατηγικής σύμπραξης ανάμεσα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο της συμμαχίας'', υπογράμμισε ο Ζακ Σιράκ στο τέλος της μίνι διάσκεψης κορυφής των τεσσάρων για την άμυνα.

    ''Οι χώρες μας αντιλαμβάνονται τις δεσμεύσεις τους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσα στο ΝΑΤΟ ως συμπληρωματικές δεσμεύσεις'', πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

    ''Οικοδομώντας μια πιο ισχυρή Ευρώπη συμβάλλουμε προφανώς σε μια ισχυρότερη ατλαντική συμμαχία'', διαβεβαίωσε.

    Ανησυχία εκφράζει το ΝΑΤΟ

    Την πρωτοβουλία των "4" χαιρέτισε το ΝΑΤΟ, εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία του για τα αποτελέσματα της καθώς επίσης και για "περιττές επαναλήψεις" σε σχέση με το έργο της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

    " Ανησυχούμε σχετικά με το πως θα πραγματοποιηθούν οι νέες αυτές δυνατότητες χωρίς νέα έσοδα» δήλωσε ο Ιβ Μπροντέρ εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, κληθείς να σχολιάσει την πρωτοβουλία Γερμανίας, Γαλλίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου.

    [11] Συνάντηση Τρόικας Ε.Ε. - Ιράν

    29/4/2003 6:02:00 μμ

    Η διμερής συνεργασία Ε.Ε. - Ιράν, θέματα επενδύσεων, ενέργειας, μετανάστευσης καθώς επίσης και γενικότερα ζητήματα όπως αφοπλισμός, ανθρώπινα δικαιώματα, διάλογος μεταξύ των πολιτισμών, τρομοκρατία αλλά και ζητήματα περιφερειακής πολιτικής όπως η κατάσταση στο Ιράκ και στον Περσικό Κόλπο, στη Μέση Ανατολή, στο Αφγανιστάν, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της ευρωπαϊκής τρόικας με εκπρόσωπο του Ιράν. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Τ. Γιαννίτσης, ενώ την ιρανική πλευρά εκπροσώπησε ο υφυπουργός αρμόδιος για τη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική δόκτωρ Αχανί. Η εν λόγω συνάντηση γίνεται δυο φορές το χρόνο, έχει υπηρεσιακό χαρακτήρα και ως εκ τούτου δεν είναι ανοιχτή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    [12] Τεχνολογική συνεργασία Ε.Ε-Βαλκανικών χωρών

    29/4/2003 6:59:00 μμ

    Η υλοποίηση σχεδίου δράσης για την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Βαλκανικής και του Εύξεινου Πόντου, αποτέλεσε μια από τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στα πλαίσια της οποίας πραγματοποιήθηκαν δυο εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στις 17-19 Φεβρουαρίου η πρώτη και 20-22 Φεβρουαρίου η δεύτερη, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού ''Καινοτομία - Έρευνα και Τεχνολογία'', στο τεύχος Μαρτίου-Απριλίου. Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης και τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη συμμετοχή αξιωματούχων και ερευνητών των κρατών-μελών και των χωρών της Βαλκανικής και του Εύξεινου Πόντου.

    Αντικείμενο της πρώτης εκδήλωσης αποτέλεσε η αναλυτική παρουσίαση του 6ου Προγράμματος Πλαισίου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στις χώρες της Βαλκανικής και του Εύξεινου Πόντου, καθώς και των νέων εργαλείων υλοποίησής του, ενώ η δεύτερη εκδήλωση στόχο είχε την διαμόρφωση ενός Σχεδίου Δράσης για την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των βαλκανικών χωρών.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης προετοιμάστηκαν τρεις προτάσεις, που αποτελούν τη βάση του Σχεδίου Δράσης για την ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των βαλκανικών χωρών, κείμενα τα οποία θα υποβληθούν για τελική έγκριση και υιοθέτηση στη Διάσκεψη των υπουργών Έρευνας της Ε.Ε που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 26-27 Ιουνίου 2003.

    [13] Η Κύπρος συμμετέχει σε όλα τα όργανα της Ε.Ε

    29/4/2003 6:07:00 μμ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετέχει στο εξής σε όλα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς δικαίωμα ψήφου το οποίο θα αποκτήσει με την πλήρη ένταξη την 1η Μαΐου 2004. Η συμμετοχή θα γίνεται σε όλα τα επίπεδα καθώς πλέον η Ε.Ε. θα λειτουργεί με 25 μέλη. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα για την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα πρέπει να ανταποκριθεί σε αυξημένες υποχρεώσεις. Την Τετάρτη 30 Απριλίου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στις Βρυξέλες, πρέσβης Θεόφιλος Θεοφίλου, θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε συνεδρίαση της Coreper, Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών-μελών. Τη συμμετοχή του στα ψηλότερα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εγκαινιάσει και ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου τις επόμενες ημέρες. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ έχει προσκληθεί να παραστεί στη σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις 19 Μαΐου στις Βρυξέλες.

    Στο μεταξύ, μέχρι και την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα την επισκεφθούν όλοι οι Επίτροποι. Πρώτη θα επισκεφθεί την Κύπρο η Ελληνίδα Επίτροπος, Αννα Διαμαντοπούλου στις 21-23 Μαΐου ενώ θα ακολουθήσει και ο Επίτροπος για θέματα Παιδείας.

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο Επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης, Γκύντερ Φερχόιγκεν έχει διαμηνύσει τη Λευκωσία ότι προτίθεται να επισκεφθεί την Κύπρο την περίοδο αυτή και έχει ήδη αρχίσει μια συζήτηση για τον καθορισμό της ημερομηνίας.

    Πάντως, τα νέα κράτη-μέλη της Ε.Ε. άρχισαν να προετοιμάζονται και για το θέμα του διορισμού του δικού τους Επιτρόπου. Τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν είναι καθορισμένα καθώς, επισήμως, τα ονόματα θα κατατεθούν την 1η Μαρτίου 2004 και το Ευρωκοινοβούλιο θα τα εγκρίνει στις αρχές Μαΐου.

    [14] Για ένα χρόνο ακόμη στο τιμόνι της ΕΚΤ ο Ντουΐζμπεργκ

    29/4/2003 6:05:00 μμ

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βιμ Ντουΐζμπεργκ ξεκαθάρισε εν τινι μέτρω τις προθέσεις του όσον αφορά τη διάρκεια της θητείας του, με τη δήλωση ότι θα εγκαταλείψει τη θέση του το αργότερο σε ένα χρόνο. Με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της ετήσιας έκθεσης της ΕΚΤ την οποία είθισται να προλογίζει, ο Ντουίζεμπεργκ έγραψε: ''Αυτός ο πρόλογος της ετήσιας έκθεσης της ΕΚΤ θα είναι ο τελευταίος που θα υπογράψω''. Ο Ντουΐζμπεργκ είχε δεχθεί πρόσφατα, μετά από αίτημα των υπουργών Οικονομίας των 15 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να παραμείνει στη θέση του μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης του, αλλά δεν είχε τεθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα. Ο Ντουΐζμπεργκ διοικεί την ΕΚΤ από τα μέσα του 1998.

    [15] Ευρωπαϊκός Χώρος Δικαιοσύνης στη Χάγη

    29/4/2003 2:05:00 μμ

    Πραγματοποιούνται σήμερα στη Χάγη, με την παρουσία του προεδρεύοντος υπουργού Δικαιοσύνης Φίλιππου Πετσάλνικου, του Ευρωπαίου αρμόδιου Επιτρόπου κ. Αντόνιο Βιτορίνο, των Ευρωπαίων υπουργών Δικαιοσύνης και των πρέσβεων κρατών-μελών και των 10 νέων μελών, οι επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις ορκωμοσίας του νέου θεσμικού οργάνου της Ε.Ε στο χώρο της Δικαιοσύνης με το συμβολικό όνομα ''Eurojust''. Ως γνωστόν, κατά την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στο Τάμπερε, τον Οκτώβριο του 1999, τα 15 κράτη-μέλη της Ε.Ε συμφώνησαν στην ίδρυση του θεσμικού οργάνου ''Eurojust'' προκειμένου να καταπολεμηθεί η διασυνοριακη οργανωμένη εγκληματικότητα.

    Εισαγγελείς, δικαστές και αστυνομικοί

    Το Μάρτιο του 2001 η Eurojust, στην αρχική της μορφή (pro-Eurojust), εγκαταστάθηκε προσωρινά στις Βρυξέλλες.

    Το 2002 η οργάνωση ενεργοποιήθηκε και ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στην καταπολέμηση της διεθνούς εγκληματικότητας. Το Δεκέμβριο του 2002 η Eurojust μεταφέρθηκε στη Χάγη, προκειμένου να καταστεί δυνατή η στενή συνεργασία με την Europol, η οποία εδρεύει επίσης στο διοικητικό αυτό κέντρο της Ολλανδίας.

    Η Eurojust είναι μια μονάδα αποτελούμενη από εισαγγελείς, δικαστές, αξιωματικούς αστυνομίας με σχετικές αρμοδιότητες, αποσπασμένους από κάθε κράτος-μέλος, σύμφωνα με το εθνικό νομοθετικό του σύστημα, με στόχο το σωστό συντονισμό των εθνικών εισαγγελικών αρχών και την υποστήριξη των ποινικών ερευνών σε υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος.

    Προώθηση και βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων αρχών των διαφόρων κρατών-μελών, ως προς τις ανιχνεύσεις και τις ποινικές διώξεις στα κράτη-μέλη. Βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων αρχών των κρατών- μελών και, κυρίως, μέσω της διευκόλυνσης της παροχής νομικής υποστήριξης ανάμεσα στα κράτη-μέλη και της εφαρμογής των ενταλμάτων σύλληψης. Περαιτέρω υποστήριξη των αρμόδιων αρχών των κρατών-μελών, προκειμένου να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι ανιχνεύσεις και ποινικές διώξεις.

    Οι αρμοδιότητες της Eurojust περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής είδη εγκλημάτων:

    Τρομοκρατία Εμπόριο Ανθρώπων Εμπόριο Ναρκωτικών Εγκλήματα μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή Κατάχρηση, διαφθορά και οποιαδήποτε παραβίαση, που αφορά τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ Διαλεύκανση εγκληματικών διαδικασιών Παραχάραξη Νομίσματος, δηλ. του ευρώ Περιβαλλοντολογικά εγκλήματα Συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

    Η Επιτροπή της Eurojust αποτελείται από τα 15 εθνικά μέλη της. Πρόκειται για εισαγγελείς, δικαστές και αξιωματικούς αστυνομίας με ανάλογες αρμοδιότητες, αποσπασμένους από κάθε κράτος-μέλος, υποστηρίζονται δε από μια μικρή διοικητική ομάδα.

    Η Επιτροπή εκλέγει η ίδια τον πρόεδρό της, πρώτος δε πρόεδρος είναι ο Βρετανός Μάικλ Κέννεντυ. Τη θέση των δυο αναπληρωματικών προέδρων της Επιτροπής κατέχουν ο Γάλλος Olivier de Baynast και ο Bjorn Blomqvist. Ο Ernst Merz είναι ο διοικητικός διευθυντής του Eurojust.

    Ο κ. Πετσάλνικος, ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαίων Υπουργών Δικαιοσύνης διακήρυξε σήμερα το πρωί στις 11.00 στα πλαίσια των εγκαινίων του νέου αυτού ευρωπαϊκου θεσμού από το βήμα της έδρας του στη Χάγη, την ανάγκη "να επιδειχθεί τόλμη και φιλοδοξία αλλά και εμπιστοσύνη στην πρόοδο της ευρωπαϊκής δικαστικής συνεργασίας" καλώντας τα ευρωπαϊκά κράτη "να δώσουν φτερά στο πρώτο όργανο που γεννήθηκε στους κόλπους της ΕΕ από την ίδια την Ενωση".

    [16] Απάντηση Πάουελ στην πρόταση της Πιονγιανγκ

    29/4/2003 7:51:00 μμ

    "Η πρόταση της Β. Κορέας να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα δεν θα μας οδηγήσει στη σωστή κατεύθυνση". Με τη φράση αυτή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, έδωσε το στίγμα της αμερικανικής στάσης έναντι της Πιονγκανγκ, μετά τις τελευταίες συνομιλίες εκφράζοντας ταυτόχρονα την πρόθεση της Ουάσινγκτον να μελετήσει προσεκτικά την πρόταση της Β. Κορέας τις επόμενες μέρες. Στις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας, το κομμουνιστικό κράτος, πρότεινε να σταματήσει το πρόγραμμα των πυρηνικών και τις εξαγωγές πυραύλων με βάση κάποια ανταλλάγματα σε ενεργειακό, πετρελαϊκό, και οικονομικό επίπεδο, όπως και την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. Απαράδεκτα χαρακτήρισε όλα τα παραπάνω η Ουάσινγκτον.

    Β. Κορέα: Καμία κίνηση καλής θέλησης από πλευράς ΗΠΑ

    Νωρίτερα, εφημερίδα της Β. Κορέας, την οποία εκδίδει η κυβέρνηση της χώρας, χαρακτήρισε ανώφελες τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, από την στιγμή που γίνονται στη βάση ολικού αφοπλισμού της Πιονγάνγκ.

    ''Εάν η αμερικανική στάση παραμείνει ως έχει, οι μελλοντικές συνομιλίες θα είναι απώλεια χρόνου και είναι πλέον ξεκάθαρο πως τέτοιου είδους συνομιλίες δεν βοηθούν στην επίλυση του πυρηνικού ζητήματος'' γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν προσφέρει κανένα μέτρο για να επιλυθεί το πυρηνικό πρόβλημα.

    [17] Ψήφο εμπιστοσύνης στον Αμπάς δίνει ο Αραφάτ

    29/4/2003 3:54:00 μμ

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ κάλεσε σήμερα την παλαιστινιακή Βουλή να επικυρώσει το διορισμό του εντολοδόχου πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς και της κυβέρνησής του. Το υπουργικό συμβούλιο του Αμπάς, το οποίο τίθεται σήμερα υπό την κρίση του παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, περιλαμβάνει τόσο συμμάχους όσο και επικριτές του Παλαιστίνιου προέδρου. Αποτελεί, δε, προϊόν έντονων διεθνών και εσωτερικών πιέσεων προς τον Αραφάτ να εκχωρήσει ένα μέρος των εξουσιών του για να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Εξάλλου, τρεις Παλαιστίνιοι νεκροί είναι ο σημερινός απολογισμός των ισραηλινών επιθέσεων.

    Αμπού Μάζεν: ''Απορρίπτουμε την τρομοκρατία''

    ''Σας καλώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση της οποίας ηγείται ο αδελφικός και ισόβιος φίλος μου Αμπού Μάζεν'' είπε ο Αραφάτ απευθυνόμενος στους Παλαιστίνιους βουλευτές κατά την έκτακτη αυτή συνεδρίαση και έχοντας στο πλευρό του τον νέο πρωθυπουργό με τον οποίο είχαν εισέλθει μαζί στην αίθουσα των συνεδριάσεων, σε μία επίδειξη ενότητας.

    Ο Αραφάτ άλλωστε δήλωσε ότι οι παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας είναι ''έτοιμες να αναλάβουν τις ευθύνες τους'' σε περίπτωση αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη.

    ''Το αρμόδιο για την ασφάλεια υπουργείο μας είναι έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες του, όπως προβλέπουν οι συμφωνίες περί ασφαλείας που συνήψαμε με το Ισραήλ'', τόνισε ο Αραφάτ, ο οποίος κάλεσε το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του στις θέσεις που κατείχαν πριν από την έναρξη της Ιντιφάντα τον Σεπτέμβριο του 2000.

    Τέλος, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταβάλει προσπάθειες ώστε να τερματισθεί η κατοχή του Ιράκ. ''Εδώ και στο όνομα του παλαιστινιακού λαού, καλώ όλους τους φιλελεύθερους, τους έντιμους ανθρώπους του κόσμου να εργασθούν για να τερματισθεί η κατοχή στο αδελφικό Ιράκ''.

    Από την πλευρά του, ο Αμπού Μάζεν υποσχέθηκε να πατάξει τη διαφθορά στα παλαιστινιακά εδάφη και να επιτρέψει να οπλοφορούν μόνο τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, δίνοντας τέλος στο χάος που επικρατεί με τα όπλα, όπως χαρακτηριστικά είπε, και υποδηλώνοντας ουσιαστικά την πρόθεσή του να αφοπλίσει τις παλαιστινιακές οργανώσεις.

    Αναφορικά με τη διαφθορά, για την οποία έχει κατηγορηθεί η Παλαιστινιακή Αρχή, ο Αμπάς ξεκαθάρισε ότι ''η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει σε κανένα να καταχρασθεί τη θέση του... Η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να παραπέμψει κάποιον στη δικαιοσύνη, επί τη βάσει ενός δίκαιου μηχανισμού'' προειδοποίησε.

    ''Απορρίπτουμε την τρομοκρατία, απ' όπου και αν προέρχεται, και σας τείνουμε το χέρι για διαπραγματεύσεις'', πρόσθεσε. Παράλληλα, ο Αμπάς δήλωσε αποφασισμένος να τερματίσει το ''ένοπλο χάος'', το οποίο όπως είπε, είναι μία άμεση απειλή για την ασφάλεια του πολίτη και ξεκαθάρισε ότι αυτή θα είναι μία από τις βασικότερες αποστολές της κυβέρνησής του. ''Δεν υπάρχει θέση για όπλα παρά μόνον στα χέρια της κυβέρνησης'', είπε ο Αμπάς, δεδηλωμένος πολέμιος της βίας κατά τη διάρκεια της Ιντιφάντα που διαρκεί ήδη 31 μήνες.

    Ο ίδιος απηύθυνε επίσης έκκληση για τερματισμό της ''υποκίνησης σε βία'' και κατέστησε σαφές ότι στο μέλλον δεν πρόκειται να ανεχθεί ''μία φρασεολογία πρόκλησης'' από την πλευρά των παλαιστινιακών οργανώσεων.

    Από την πλευρά τους, Χαμάς και Τζιχάντ αρνούνται να καταθέσουν τα όπλα πριν τερματισθεί η ισραηλινή κατοχή. ''Και βέβαια δεν πρόκειται (να αφοπλισθούμε)'', δήλωσε ο Αμπντέλ Αζίζ αλ Ράντισι, κορυφαίο στέλεχος της Χαμάς. ''Αντιστεκόμαστε σε μία κατοχή που εξακολουθεί να υπάρχει. Την ημέρα που θα απαλλαγούμε από την κατοχή θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για όπλα'', είπε.

    Στο ίδιο πνεύμα και ο Μοχάμαντ αλ Χίντι, υψηλόβαθμο στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ, ο οποίος δήλωσε: ''Η Ισλαμική Τζιχάντ είναι ένα αντιστασιακό κίνημα και δεν πρόκειται να καταθέσει τα όπλα πριν τερματιστεί η κατοχή''.

    Ο εντολοδόχος Παλαιστίνιος πρωθυπουργός κάλεσε τους Ισραηλινούς να κάνουν την επιλογή τους ''ανάμεσα στον εποικισμό και την ειρήνη''. ''Δεν θα υπάρξει πραγματική ειρήνη παρά μόνον χωρίς εποικισμό. Η επιλογή είναι δική σας'', είπε ο Αμπάς απευθυνόμενος στους Ισραηλινούς.

    Μετά την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων, ο Αμπάς ζήτησε από την παλαιστινιακή βουλή να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που σχημάτισε.

    ''Η αξιοπιστία της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα των έργων της'', πρόσθεσε.

    Για να εγκριθεί, η κυβέρνηση του Αμπάς χρειάζεται την υποστήριξη 43 σε σύνολο 85 μελών του Νομοθετικού Συμβουλίου. Το παλαιστινιακό νομοθετικό σώμα είχε αρχικά 88 μέλη, αλλά δύο πέθαναν και ένα τρίτο παραιτήθηκε. Αλλοι δύο βουλευτές, οι Μαρουάν Μπαργούτι και Χούσαμ Χαντέρ, βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές.

    Να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ότι μετά την επικύρωση του διορισμού της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης θα δημοσιοποιήσουν τον πολυαναμενόμενο ''οδικό χάρτη'' του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας, ΟΗΕ) για την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005.

    Τρέις Παλαιστίνιοι νεκροί ο απολογισμός των ισραηλινών επιχειρήσεων

    Δυο ελικόπτερα του ισραηλινού στρατού έπληξαν με ρουκέτες παλαιστινιακό στόχο στη Χαν Γιούνες, με αποτέλεσμα να σκοτώθεί ένας Παλαιστίνιος, ανακοίνωσε αξιωματούχος των παλαιστινικών υπηρεσιών ασφαλείας.

    Νωρίτερα, δύο Παλαιστίνιοι μέλη της οργάνωσης "Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα" σκοτώθηκαν από πυρά ισραηλινών στρατιωτών κοντά στη Βηθλέεμ, στη Δυτική Οχθη.

    [18] Αποδέχεται την αστική ευθύνη για το Λόκερμπι η Λιβύη

    29/4/2003 4:36:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Την αστική ευθύνη της για την επίθεση του Λόκερμπι (1988), δέχθηκε να αναλάβει η Λιβύη, όπως δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουραχμάν Μοχάμεντ Σάλγεμ. "Η χώρα μου δέχθηκε να αναλάβει την αστική ευθύνη της για τις ενέργειες των λειτουργών της στην υπόθεση του Λόκερμπι, συμφώνως προς το διεθνές αστικό δίκαιο και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το Μάρτιο στο Λονδίνο ανάμεσα στους Λίβυους, τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς αξιωματούχους", δήλωσε ο υπουργός.

    Στις 12 Μαρτίου, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν ανακοινώσει, πως η Λιβύη αποδέχθηκε να αναλάβει ένα μέρος της ευθύνης, έστω περιορισμένο, για την επίθεση του Λόκερμπι, για την οποία η σκωτική δικαιοσύνη καταδίκασε έναν πρώην μυστικό πράκτορα της Λιβύης σε ισόβια κάθειρξη, κάτι, που ως τότε αρνούνταν, και να καταβάλει 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις προς τις οικογένειες των θυμάτων, όπως είχε ήδη προτείνει.

    Πάντως υπογράμμισαν, πως η ανακοίνωση μιας συμφωνίας, η οποία θα επέτρεπε να αρθούν οι κυρώσεις, που έχουν επιβάλει στην Τρίπολη οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ, δεν ήταν επικείμενη.

    Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1988 πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας και προκάλεσε το θάνατο 270 ανθρώπων. Οι 259 βρίσκονταν στο αεροπλάνο της εταιρείας PanAm, που εξερράγη και οι 11 ήταν κάτοικοι του χωριού.

    [19] Νιγηρία: Απεργοί κρατούν όμηρους ξένους υπαλλήλους

    29/4/2003 4:32:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Περίπου εκατό ξένοι υπάλληλοι, στην πλειοψηφία τους Βρετανοί και Αμερικανοί, κρατούνται εδώ και αρκετές ημέρες όμηροι από Νιγηριανούς απεργούς σε τέσσερις πλωτές εξέδρες άντλησης πετρελαίου στα ανοικτά των νοτιοανατολικών ακτών της Νιγηρίας, έγινε γνωστό από πηγές των πετρελαϊκών εταιρειών και από διπλωμάτες. Την απεργία κήρυξαν μέλη της Νιγηριανής Εργατικής Ένωσης Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου (Nupengk) στις 19 Απριλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόλυση πέντε εργατών από την αμερικανική εταιρεία άντλησης πετρελαίου Transocean, κατηγορουμένων για κλοπή.

    Οι διαπραγματεύσεις του συνδικάτου με την εταιρεία κατέληξαν σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα 100 απεργοί να απαγορεύσουν στους 97 υπαλλήλους να εγκαταλείψουν τις εξέδρες, παρεμποδίζοντας την προσγείωση ελικοπτέρων που εστάλησαν για την απομάκρυνσή τους, όπως ανακοίνωσε η Transocean από τα κεντρικά της γραφεία στο Χιούστον του Τέξας.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε δικαστική απόφαση για την εκκένωση των πλωτών χώρων άντλησης πετρελαίου όπου κρατούνται οι υπάλληλοί της παρά τη θέλησή τους, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι τυχόν ανάληψη δράσης για την εκτέλεση της απόφασης θα μπορούσε να δημιουργήσει επικίνδυνη κατάσταση.

    [20] Μήνυση κατά του Σέσελι για τη δολοφονία του Τζίντζιτς

    29/4/2003 3:18:00 μμ

    Βόισλαβ Σέσελι

    Η αστυνομία του Βελιγραδίου κατέθεσε σήμερα μηνύσεις εναντίον του Σέρβου υπερθνικιστή ηγέτη Βόισλαβ Σέσελι και 44 άλλων ατόμων για ''υποκίνηση τρομοκρατίας και προτροπή για τη δολοφονία'' του Σέρβου πρωθυπουργού, Ζόραν Τζίντζιτς, στις 12 Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Ντούσαν Μιχαΐλοβιτς. Ο Σέσελι κατηγορείται ότι προέτρεψε τον Μίλοραντ Λούκοβιτς και τον Ντούσαν Σπασόγεβιτς, τους δύο εγκεφάλους της επίθεσης, να δολοφονήσουν τον Τζίντζιτς, δήλωσε ο Μιχαΐλοβιτς.

    Και οι δύο, κορυφαία στελέχη της μαφιόζικης οργάνωσης ''Ζεμούν'', σκοτώθηκαν σε επιχείρηση της αστυνομίας στα τέλη Μαρτίου.

    Επίσης, μηνύσεις κατατέθηκαν και εναντίον δύο πρώην στενών συνεργατών του Βόισλαβ Κοστούνιτσα, του Ράντε Μπουλάτοβιτς πρώην συμβούλου ασφαλείας και του στρατηγού Ακο Τόμιτς, πρώην αρχηγού της στρατιωτικής μυστικής υπηρεσίας. Οι δύο άντρες κατηγορούνται ότι υποσχέθηκαν στους δολοφόνους του Σέρβου πρωθυπουργού πως ο στρατός δεν θα επέμβει μετά την επίθεση.

    [21] Πέθανε ο απόστρατος κροάτης Γιάνκο Μπομπέτκο

    29/4/2003 2:45:00 μμ

    Ο απόστρατος κροάτης στρατηγός Γιάνκο Μπομπέτκο, σε βάρος του οποίου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία είχε απαγγείλει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, πέθανε τη Τρίτη στο σπίτι του, μετέδωσαν το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων HINA και ο ραδιοσταθμός του Ζάγκρεμπ. ''Ο στρατηγός Μπομπέτκο πέθανε εξαιτίας αναπνευστικών και προβλημάτων σχετιζόμενων με την κυκλοφορία του αίματος, παρά τις προσπάθειες των γιατρών'', ανέφερε το HINA, επικαλούμενο δηλώσεις του γιατρού του Μίγιο Μπέργκοβετς.

    Πολλοί Κροάτες τον θεωρούσαν ήρωα

    Ο Μπομπέτκο, 84 ετών, που υπέφερε απο διαβήτη και για χρόνια αντιμετώπιζε καρδιολογικό πρόβλημα, είχε κατηγορηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο απο το ΔΠΔ για την δολοφονία Σέρβων πολιτών κατά την διάρκεια επιχειρήσεων των κυβερνητικών δυνάμεων όταν ήταν αρχηγός του στρατού, το 1993.

    Πολλοί Κροάτες τον θεωρούσαν ήρωα.

    Ο ίδιος είχε αρνηθεί κάθε ευθύνη και είχε δηλώσει ότι δεν θα παραδοθεί ποτέ.

    Γιατροί που διορίστηκαν απο το ΔΠΔ εξέτασαν τον Μπομπέτκο και αποφάνθηκαν ότι η κατάσταση της υγείας του δεν του επιτρέπει να ταξιδεύσει και να παραστεί στο Δικαστήριο, το οποίο ανέστειλε το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει, στις αρχές του μήνα Απριλίου.

    Λίγο αργότερα, ο Μπομπέτκο, αγνοώντας τις συμβουλές των γιατρών εξήλθε απο το νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν απο το Νοέμβριο, για να βρίσκεται με την οικογένειά του.

    [22] Τουρκία: Νέα διαδικασία για την απαγόρευση φιλοκουρδικού κόμματος

    29/4/2003 1:34:00 μμ

    Τούρκος εισαγγελέας ξεκίνησε σήμερα νέα δικαστική διαδικασία για την απαγόρευση του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (DEHAP), το οποίο θεωρείται πως διατηρεί σχέσεις με τους Kούρδους αυτονομιστές αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που έχει μετονομασθεί σε KADEK, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Ο εισαγγελέας Σαμπίχ Κανάντογλου ζητεί στην προσφυγή που κατέθεσε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, εξουσιοδοτημένο να απαγορεύει πολιτικούς σχηματισμούς, να τεθεί το DEHAP υπό απαγόρευση για ''δραστηριότητες ενάντιες στην αδιαίρετη ενότητα του Κράτους'' και ''δεσμούς με την τρομοκρατική οργάνωση PKK/KADEK'', σύμφωνα με το Ανατολή.

    Ο Κανάντογλου, εισαγγελέας του εφετείου είχε ξεκινήσει το Μάρτιο μια πρώτη διαδικασία για την απαγόρευση του DEHAP, κατηγορώντας το ότι πλαστογράφησε έγγραφα για να δείξει πως διαθέτει αντιπροσωπείες σε όλη τη χώρα και να μπορέσει να παρουσιάσει υποψήφιους στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2002.

    Το DEHAP, το οποίο δεν κέρδισε καμία έδρα στο κοινοβούλιο κατά τις εκλογές του Νοεμβρίου επειδή δεν υπερέβη το εκλογικό όριο του 10% σε εθνικό επίπεδο, ιδρύθηκε το 1999 από οπαδούς του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (HADEP), το οποίο είχε απαγορευτεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο για σχέσεις με τους Kούρδους αυτονομιστές αντάρτες.

    Το PKK εγκατέλειψε τον ένοπλο αγώνα για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στη νοτιοανατολική Τουρκία μετά τη σύλληψη και την καταδίκη για ''προδοσία και αποσχιστικές δραστηριότητες'' του αρχηγού του Αμπντουλάχ Οτσαλάν το 1999.

    [23] Νέο μακελειό από αμερικανικά πυρά

    29/4/2003 2:29:00 μμ

    Αμερικανοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον 13 διαδηλωτές, ενώ τραυμάτισαν άλλους 75, τη νύχτα στην πόλη Φαλούζα, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης. Σύμφωνα με σουνίτη κληρικό, το νέο αυτό μακελειό σημειώθηκε όταν μία ομάδα άοπλων διαδηλωτών συγκεντρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας έξω από το σχολείο της πόλης, το οποίο έχουν καταλάβει Αμερικανοί στρατιώτες προκειμένου να τους ζητήσουν να αποχωρήσουν. Οι στρατιώτες απάντησαν ανοίγοντας πυρ. Οι αμερικανικές δυνάμεις υποστήριξαν ότι οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ επειδή δέχθηκαν πυρά από ομάδα ενόπλων. Η κηδεία των θυμάτων πραγματοποιήθηκε σήμερα σε φορτισμένο κλίμα.

    Ανεπιθύμητοι από όλο και περισσότερους οι Αμερικανοί - Επαναλειτουργούν οι πετρελαιοπηγές στο Κιρκούκ

    Αλλες πηγές κάνουν λόγο για 17 νεκρούς. Ο διευθυντής του νοσοκομείου επιβεβαίωσε τον θάνατο τουλάχιστον 13 διαδηλωτών και είπε ότι στο νοσοκομείο πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ώρες περί τις 30 χειρουργικές επεμβάσεις.

    Το περιστατικό εξόργισε τους κατοίκους, οι οποίοι, όπως πολλοί άλλοι Ιρακινοί χαιρέτισαν την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν από τις συμμαχικές δυνάμεις, αλλά τώρα θέλουν να εγκαταλείψουν την χώρα οι Αμερικανοί.

    Αμερικανικά ελικόπτερα πραγματοποίησαν πτήσεις, ενώ πλήθος οργισμένων Ιρακινών έθαβαν σήμερα τους νεκρούς.

    ''Τις ψυχές μας και το αίμα μας θα θυσιάσουμε για σας, μάρτυρες ''φώναζαν εκατοντάδες άτομα που μετέφεραν τουλάχιστον τέσσερα απλά ξύλινα φέρετρα στους ώμους τους στους δρόμους της πόλης.

    Στο μεταξύ, η τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν και των δύο γιων του Ουντάι και Κουσάι παραμένει μέχρι τώρα μυστήριο, ενώ όπλα μαζικής καταστροφής δεν έχουν βρεθεί ακόμη στο Ιράκ.

    Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους μιλώντας στο Ντίρμπορν του Μίσιγκαν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόθεση να επιβάλουν δική τους μορφή διακυβέρνησης η πολιτισμού στο Ιράκ και θα καταβάλουν προσπάθεια ώστε όλοι οι Ιρακινοί να έχουν λόγο στην νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί.

    Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο Aμερικανός υποστράτηγος Γκλεν Ουέμπστερ, 3.000 με 4.000 πεζικάριοι και μέλη της στρατονομίας θα σταλούν εντός των επομένων 10 ημερών στην πόλη της Βαγδάτης για να ενισχύσουν την ασφάλεια της μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήδη έχουν εγκαταστήσει 12.000 στρατιώτες στη Βαγδάτη και 150.000 σε διάφορα σημεία του Ιράκ.

    Τέλος, οι μηχανικοί των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων προχώρησαν στην επαναλειτουργία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράκ στο Κιρκούκ και ξεκίνησαν και οι διαδικασίες για την επαναλειτουργία των διυλιστηρίων της Βασόρας, ανακοίνωσε Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

    [24] Ράμσφελντ: Δε θα χτυπήσουμε τη Συρία

    29/4/2003 6:07:00 μμ

    Δεν έχουμε κανένα κρυφό σχέδιο για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας. Με τη φράση αυτή, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ διέψευσε τα τελευταία σενάρια που μιλούν για προληπτικό πόλεμο εναντίον της Δαμασκού. Παρόλα αυτά, επανέλαβε τις κατηγορίες ότι η Συρία άφησε μαχητές και όπλα να περάσουν τα σύνορα προς το Ιράκ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι ΗΠΑ "δεν συνηθίζουν να εκτοξεύουν απειλές". Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, προέβη σε αυτές τις δηλώσεις μετά από συνομιλίες που είχε στο Ριαντ με τον υπουργό Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Σουλτάν Μπιν Αμπντούλ Αζίζ, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στις χώρες του Κόλπου.

    [25] Έκρηξη στη Βαγδάτη

    29/4/2003 4:33:00 μμ

    Ισχυρή έκρηξη, συγκλόνισε τη νοτιοανατολική Βαγδάτη. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου, καίγεται μία από τις τάφρους που είχαν ανοίξει και γεμίσει με πετρέλαιο οι Ιρακινοί για να εμποδίζουν την ορατότητα των Αμερικανών και Βρετανών πιλότων που βομβάρδιζαν τη Βαγδάτη. Οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής, δηλώνουν ότι δεν πρόκειται για έκρηξη αλλά για παιχνίδι παιδιών που έβαλαν φωτιά στο πετρέλαιο. Το Σάββατο, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν ρουκέτες εξερράγησαν σε αποθήκη πυρομαχικών την οποία φρουρούσαν Αμερικανοί στρατιώτες.

    [26] Αντίθετη η Ρωσία στην κατάργηση του εμπάργκο

    29/4/2003 7:08:00 μμ

    Η Ρωσία είναι αντίθετη με την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράκ, όσο δεν ξεκαθαρίζεται το θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη συνάντησή του με το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ. Τους δύο άνδρες απασχόλησε κυρίως ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών στην διαδικασία της ανοικοδόμησης του Ιράκ.

    ''Η Ρωσία υποστήριζε πάντα την ελάφρυνση, ακόμα και την άρση των κυρώσεων, όμως οι εταίροι μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πιστεύουν πως όσο παραμένει αδιευκρίνιστο το θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής, οι κυρώσεις πρέπει να διατηρηθούν και εμείς συμφωνούμε με αυτή τη θέση'', τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

    Η Ρωσία, που είχε εναντιωθεί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ΗΠΑ και Βρετανίας στο Ιράκ, θεωρεί τώρα πως η Βρετανία έχει μια μέτρια επιρροή στα αμερικανικά σχέδια για το Ιράκ, δήλωσε προς το πρακτορείο Ιντερφάξ διπλωματική πηγή στην Μόσχα.

    Ο Μπλερ, που έφθασε νωρίτερα σήμερα στην ρωσική πρωτεύουσα, αναμένεται να αναχωρήσει απόψε.

    [27] Μεταφορά αμερικανικής βάσης από τη Σ. Αραβια στο Κατάρ

    29/4/2003 12:20:00 μμ

    Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην προσπάθεια αναδιοργάνωσής τους στην περιοχή του Κόλπου, μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, προχωρούν στη μεταφορά και τη δημιουργία ενός βασικού κέντρου αεροπορικών επιχειρήσεων από τη Σαουδική Αραβία στο Κατάρ, ανακοίνωσαν σήμερα Αμερικανοί αξιωματούχοι. " Ήδη από χθες έχουμε ξεκινήσει τις προετοιμασίες", δήλωσε ο υποναύαρχος Ντέηβ Νίκολς ο οποίος ταξιδεύει μαζί με τον Αμερικανό υπουργό άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, στη Σ. Αραβία. Το Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (CAOC) είχε δημιουργηθεί το 1991 μετά τον πόλεμο του Κόλπου και χρησιμοποιήθηκε για να ελέγχονται και να κατευθύνονται οι αεροπορικές επιδρομές στον πρόσφατο πόλεμο στο Ιράκ. " Με αμοιβαία συμφωνία με την κυβέρνηση της Σ. Αραβίας, θα απομακρύνουμε το CAOC από εδώ" δήλωσε ο ταξίαρχος Ρον Ράντ.

    [28] Βελτίωση στην οικονομία της Ευρωζώνης βλέπει ο Παπαδήμος

    29/4/2003 6:47:00 μμ

    Αργή βελτίωση στην οικονομία της ευρωζώνης εκτιμά ότι θα υπάρξει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος. '' Εξακολουθούμε να αναμένουμε μια μετριοπαθή ανάπτυξη της οικονομίας, που σταδιακά θα επιταχυνθεί και αυτό οφείλεται στην ελάττωση της αβεβαιότητας σε γεωπολιτικό επίπεδο λόγω του τερματισμού του πολέμου στο Ιράκ" είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι στην εκτίμηση αυτή οδηγούν τα χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων και η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου. Επισήμανε ωστόσο, ότι υπάρχουν κίνδυνοι και για αυτό το λόγο θα πρέπει η ΕΚΤ να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και συνέστησε αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία.

    Εκκληση για μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία

    Ο Λ. Παπαδήμος, αρνήθηκε να αποκαλύψει, αν υπάρχει χώρος για περαιτέρω μείωση στο κόστος του ευρωπαϊκού δανεισμού, όπως ένας σημαντικός αριθμός διεθνών ινστιτούτων και οργανισμών συστήνει.

    Παράλληλα, επανέλαβε την έκκληση του για μια μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης προκειμένου να διατηρηθεί ο πληθωρισμός υπό έλεγχο και να βοηθηθεί η επιτάχυνση της ανάπτυξης.

    Το Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 8 Μαΐου και εκτιμάται ότι θα διατηρήσει τα βασικά παρεμβατικά επιτόκια αμετάβλητα, στα επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί από τις 6 Μαρτίου.

    [29] Πρόστιμα ''μαμούθ'' για σκάνδαλα στη Wall Street

    29/4/2003 5:44:00 μμ

    Οι δικαστικές αρχές της Νέας Υόρκης με επικεφαλής τον Γενικό Εισαγγελέα Ελιοτ Σπίτζερ και η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς ανήγγειλαν σήμερα Δευτέρα την τελική συμφωνία με δέκα τράπεζες της Wall Street, οι οποίες καλούνται να πληρώσουν το ποσόν του 1,4 δις δολαρίων, με την κατηγορία ότι ανακοίνωναν μεροληπτικά στοιχεία για επιχειρήσεις, προκειμένου να αποκομίσουν οφέλη από τις δραστηριότητές τους στην επενδυτική τραπεζική.

    ''Πρόκειται για το μεγαλύτερο χρηματικό ποσόν που πληρώνεται στην ιστορία της Wall Street'', αναφέρει η ανακοίνωση του Σπίτζερ, στην οποία προσθέτει ότι θα υπάρξουν περαιτέρω ενέργειες εναντίον προσώπων που έχουν σχέση με τις παραπλανητικές αναλύσεις επιχειρήσεων και με σχετικά αδικήματα.

    Τα ποσά που επιμετρώνται σε κάθε τραπεζικό οργανισμό είναι τα κάτωθι:

    Salomon Smith Barney 400 εκατομμύρια δολάρια. Merrill Lynch 200 εκατομμύρια δολάρια. CSFB του ομίλου Credit Suisse 200 εκατομμύρια δολάρια. Morgan Stanley 125 εκατομμύρια δολάρια. Goldman Sachs 110 εκατομμύρια δολάρια. Bear Stearns 80 εκατομμύρια δολάρια. JP Morgan Chase 80 εκατομμύρια δολάρια. Lehman Brothers 80 εκατομμύρια δολάρια. UBS 80 εκατομμύρια δολάρια. US Bancorp's Piper Jaffray 32,5 εκατομμύρια δολάρια.

    [30] Οικονομική ''ευρωπεριοχή'' στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο

    29/4/2003 6:24:00 μμ

    Στην ίδρυση ευρωπεριοχής προσανατολίζονται τα Επιμελητήρια της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας και των Σερρών. Προηγήθηκαν αλλεπάλληλες επαφές αντιπροσωπειών επιμελητηριακού επιπέδου των δυο γειτονικών χωρών πριν καταλήξουν κατ' αρχήν στην απόφαση για την ανάπτυξη σχέσεων εμπορευματικού και επιχειρηματικού χαρακτήρα που θα περνούν μέσα απο την ευρωπεριοχή αυτή. Στο ΕΒΕ των Σερρών ο πρόεδρος του, ο νομάρχης και οι δήμαρχοι Σερρών και Σιδηροκάστρου είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΒΕ, που εδρεύει στο Μπλαγκόεβγκραντ καθώς και με τους δημάρχους των περιοχών Σιμιτλί, Κρέσνα, Σαντάνσκι, Πετριτσίου κλπ. και αφού συναποφάσισαν συνυπέγραψαν συμφωνητικό για την ίδρυση ευρωπεριοχής με την επωνυμία "Στρυμών-Στρούμα". Οι φορείς των δυο χωρών πιστεύουν ότι θα υπάρξει αποτελεσματική συνεργασία με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.

    [31] Τουρνουά Βαρσοβίας: Στο β' γύρο η Δανιηλίδου

    29/4/2003 7:05:00 μμ

    Με νίκη συνδύασε η Λένα Δανιηλίδου την επιστροφή της στις αγωνιστικές υποχρεώσεις, καθώς νίκησε 6-4, 6-1 στον πρώτο γύρο του τουρνουά της Βαρσοβίας την Ουγγαρέζα Καταλίνα Μάροσι. Στον επόμενο γύρο η Δανιηλίδου, που είναι στο Νο 6 του κυρίως ταμπλό, θα παίξει με τη νικήτρια της συνάντηση Καταρίνα Σρεμπότνικ (Σλοβενία)-Φραντσέσκα Σκιαβόνε (Ιταλία).

    [32] Παρών ο Τζιοβάνι στο ματς της 28ης αγωνιστικής

    29/4/2003 12:11:00 μμ

    Με τον Τζιοβάνι Σίλβα Ντε Ολιβέιρα στη σύνθεσή του, θα παραταχθεί ο Ολυμπιακός την Κυριακή στον αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο Βραζιλιάνος άσος γυμνάστηκε τη Δευτέρα κανονικά με τους συμπαίκτες του και όλα δείχνουν ότι θα είναι παρών στο ματς της 28ης αγωνιστικής, που θα γίνει στο ουδέτερο γήπεδο της Πάτρας. Στο μεταξύ, με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται το πρόγραμμα αποθεραπείας του Δημήτρη Ελευθερόπουλου, που τη Δευτέρα έκανε ατομική προπόνηση και υπάρχουν κάποιες ελπίδες να προλάβει το ντέρμπι τίτλου με τον Παναθηναϊκό στις 11 Μαϊου. Μοναδικός απόντας ήταν ο Ηλίας Πουρσανίδης, που είχε πάρει άδεια από τον Ολεγκ Προτάσοφ.

    [33] Για τα θύματα των Τεμπών παίζει ο ΠΑΟΚ

    29/4/2003 12:01:00 μμ

    Φιλικός αγώνας για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών διοργανώνεται σήμερα Τρίτη στις 5.30 το απόγευμα, στο γήπεδο Μακροχωρίου Βεροίας, μεταξύ του ΠΑΟΚ και της Ένωσης Αποστόλου Παύλου, ομάδας των πληγεισών περιοχών της Ημαθίας. Το παιχνίδι θα γίνει για την ηθική αλλά και οικονομική ενίσχυση των οικογενειών που έχασαν τα παιδιά τους στο συγκλονιστικό δυστύχημα. Ο ΠΑΟΚ θα δώσει αυτό το φιλικό παιχνίδι με όλους τους βασικούς που έχει αυτό το διάστημα στην διάθεση του, και το ποσό που θα συγκεντρωθεί από το συμβολικό τίμημα που θα ορίσει ο Δήμαρχος Μακροχωρίου θα προστεθεί στον κοινό λογαριασμό που ανοίχτηκε για τις οικογένειες των θυμάτων.

    Τη Δευτέρα άρχισε η προετοιμασία των παικτών του ΠΑΟΚ για το Σαββατιάτικο παιχνίδι κατά του Πανιωνίου όπου ο Αναστασιάδης δεν θα έχει στην διάθεση του τον Γιώργο Κούτση, που είναι τιμωρημένος με τρεις κίτρινες κάρτες.

    Στον ΠΑΟΚ παράλληλα ελλοχεύει ο κίνδυνος "μπαράζ" προσφυγών από παίκτες που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και πολύ καιρό.

    Μεταξύ αυτών είναι και οι παίκτες που έχουν στα χέρια τους διαταγές πληρωμής και δεν έχουν εισπράξει χρήματα, όπως οι Καραδήμος, Φρούσος, Σπάσιτς, Πουρλιοτόπουλος, Τοχούρογλου.

    Όλοι οι παραπάνω ετοιμάζονται να ζητήσουν με τις προσφυγές τα χρήματα τους εν όψει μάλιστα και των εξελίξεων που ακολουθούν ενώ ακόμα θα καταφύγουν στην κατάσχεση των εισπράξεων του Σαββατιάτικου αγώνα προς τον Πανιώνιο.

    Το ίδιο θα συμβεί βεβαίως και στον επαναληπτικό με την ΑΕΚ την προσεχή Τετάρτη.

    [34] Κρατικά Βραβεία Χορού 2002

    29/4/2003 5:06:00 μμ

    Την απονομή των κρατικών βραβείων χορού, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, μετά από εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής "Κρατικών Βραβείων Χορού". Κάθε βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.804 ευρώ. Τα βραβεία για την καλύτερη παραγωγή, την καλύτερη χορογραφία και την καλύτερη μουσική σύνθεση για χορό, φέτος δεν απονέμονται.

    Τα βραβεία

    α. Βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας:

    Απονέμεται από κοινού στους χορευτές Αλεξάντερ Νέσκωφ για την ερμηνεία του στην παράσταση "Ωραία Κοιμωμένη'' της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (κλασσικό μπαλέτο) και Ερμή Μαλκότση για την ερμηνεία του στην παράσταση ''Modus Vivendi'' της Εταιρείας Ορχηστικής Τέχνης ''Οι Χορευτές'' (σύγχρονος χορός).

    β. Βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας:

    Απονέμεται στη Λίντα Καπετανέα για την ερμηνεία της στην παράσταση ''Modus Vivendi'' της Εταιρείας Ορχηστικής Τέχνης ''Οι Χορευτές'' (σύγχρονος χορός).

    Η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Χορού αποτελείται από τους κ.κ. Γιάννη Μέτση, Ανδρέα Ρικάκη, Ευθύμιο Δούκα, Λένα Ζαμπούρα, Θεόδωρο Καλούμενο, Δημήτρη Καμινάρη, Γιάννη Μετζικώφ, Αννα Μπιλικάκη, Αννα Πέτροβα, Νατάσα Χασιώτη και Μίρκα Ψαροπούλου, μέλη.

    [35] Παραστάσεις Θεάτρου σκιών

    29/4/2003 2:12:00 μμ

    Δυο παραστάσεις με το γνωστό καραγκιοζοπαίχτη Θανάση Σπυρόπουλο, διοργανώνει το Μάιο, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, οδός Κυδαθηναίων 17 στην Πλάκα, στο πλαίσιο της διατήρησης και προβολής του Θεάτρου Σκιών, ενός θεάματος ιδιαίτερα αγαπητού από μικρούς και μεγάλους. Το Θέατρο Σκιών αντιπροσωπεύει μια ιδιότυπη μορφή θεατρικής τέχνης που βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό. Τα κύρια εκφραστικά του μέσα είναι ο μπερντές και οι φιγούρες, ο λόγος η μουσική και η κίνηση. Εμφανίζεται στην Ελλάδα το 19ο αιώνα και φτάνει στο απόγειο της ακμής του την περίοδο του μεσοπολέμου. Κεντρικός ήρωας είναι ο μόνιμα φτωχός, ζωηρός και σαρκαστής των πάντων, Καραγκιόζης πλαισιωμένος από μια πληθώρα τύπων από την ελληνική, αλλά και τουρκική κοινωνία με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

    Δύο έργα επιλεγμένα από το ρεπερτόριο του ελληνικού Καραγκιόζη

    Το κλασικό ρεπερτόριο του Καραγκιόζη αποτελείται κυρίως από κωμωδίες, όπου διακωμωδείται η καθημερινή ζωή και τονίζεται η κοινωνική ανισότητα, αλλά και έργα ιστορικά και ηρωικά κυρίως από την εποχή της Τουρκοκρατίας, που όμως έχουν μικρή σχέση με την ιστορική ακρίβεια.

    Σημαντικότατο ρόλο στο Θέατρο Σκιών κατέχει ο καραγκιοζοπαίχτης, καλλιτέχνης με πολλά ταλέντα καθώς είναι συγχρόνως ζωγράφος, ηθοποιός, σκηνοθέτης, σκηνογράφος, τραγουδιστής και εφευρέτης ήχων.

    Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά τον κόσμο του Θεάτρου Σκιών με δύο έργα επιλεγμένα από το ρεπερτόριο του ελληνικού Καραγκιόζη :

    Κυριακή 11 Μαΐου 2003: "Ο Καραγκιόζης δικηγόρος" Κυριακή 25 Μαΐου 2003: "Ο θρίαμβος του Καραγκιόζη"

    Ώρα έναρξης των παραστάσεων: 11.30 π.μ.

    Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 - 32 23 368

    [36] Αυστραλία: Σάλος για επικίνδυνα φάρμακα

    29/4/2003 7:37:00 μμ

    Από βιταμίνες μέχρι καψούλες κρυολογήματος, χαπάκια αδυνατίσματος, βασιλικός πολτός και βότανα, έχουν αποσυρθεί από τα ράφια φαρμακείων, καταστημάτων υγιεινών τροφίμων και σούπερμαρκετς της Αυστραλίας μετά την ακύρωση άδειας της Pan Pharmaceuticals, της μεγαλύτερης φαρμακευτικής εταιρίας της χώρας από τις αυστραλιανές υγιεινομικές αρχές. Εναντίον της εν λόγω εταιρίας έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για σοβαρές και επικίνδυνες παραβάσεις και ανεντιμότητα. Ο συναγερμός οφείλεται σε αποκαλύψεις που έγιναν αναφορικά με την Pan η οποία να σημειωθεί καλύπτει το 70% της αυστραλιανής αγοράς συμπληρωματικών τροφίμων, και αφορούν στην αλλοίωση αποτελεσμάτων εργαστηριακών δοκιμών, στην αντικατάσταση υλικών και στην υποβαθμισμένη μέθοδο παρασκευής σε πολλά από τα προϊόντα της. Το "καμπανάκι" χτύπησε τον Ιανουάριο όταν έγινε γνωστό ότι επιβάτες που πήραν το χαπάκι Travacalm (για την αντιμετώπιση της ναυτίας) που παρασκευάζει η εν λόγω εταιρία, υπέφεραν από παραισθήσεις και αποπειράθηκαν να πηδήσουν έξω από αεροπλάνα ή από πλοία.

    Αυστηρές ποινές στον ''ορίζοντα''

    Ο αυστραλιανός λαός έχει προειδοποιηθεί να μη αγοράσει κανένα από τα προϊόντα της Pan, αναμένεται δε στην μαύρη λίστα να προστεθούν χιλιάδες ακόμη, δεδομένου ότι η γιγαντιαία φαρμακευτική εταιρία παρασκευάζει ορισμένα προϊόντα και για άλλες μικρότερες εταιρίες όπως είναι η Mayne Group' s Bullivants, Genovis και Golden Glow.

    Εν τω μεταξύ μεγάλες εταιρίες όπως η Blackmores, Heron Pharmaceuticals και Glaxo SmithKline, έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή. Θα πρέπει εντούτοις να διευκρινιστεί ότι η ανάκληση φαρμακευτικών προϊόντων δεν επηρεάζει τα φάρμακα που λαμβάνονται με συνταγή γιατρού.

    Η κυβερνητική γραμματέας υγείας Trish Worth δήλωσε ότι η εταιρία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ποινικής δίωξης. Η ίδια τόνισε ότι η εταιρία όχι μόνο έθεσε σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή του αυστραλιανού λαού, αλλά αμαύρωσε και το πρόσωπο της χώρας στο εξωτερικό, επηρεάζοντας σοβαρά τις εξαγωγές της.

    Η μαζική ανάκληση γίνεται σε μια χρονική στιγμή που η κατανάλωση συμπληρωματικών τροφίμων, εναλλακτικών φαρμάκων και θεραπειών στην Αυστραλία είναι της τάξης $2.3 δις ετησίως.

    Εντονη η ανησυχία της κοινής γνώμης για την ασφάλεια των εναλλακτικών θεραπειών

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μελέτη του Πανεπιστημίου της Αδελαϊδας πέρυσι, απεκάλυψε ότι 60% των γυναικών και 40% των ανδρών προσφεύγουν σε εναλλακτικές θεραπείες.

    Οι Αυστραλοί ξοδεύουν περισσότερα χρήματα σε βιταμίνες, βότανα και άλλα παρεμφερή παρασκευάσματα από ό,τι σε φάρμακα. Αξίζει να αναφερθεί ότι μεταξύ των προiόντων της Pan είναι το χαπάκι δίαιτας FatBlaster, το βοηθητικό του σεξ Horny Goatweed καθώς επίσης και το δισκίο χοληστερίνης Reducol. Εκφράζονται φόβοι ότι η μαζική ανάκληση θα επηρεάσει δυσμενώς την κατανάλωση εναλλακτικών φαρμάκων.

    Εν τω μεταξύ, η βιομηχανία εναλλακτικών φαρμάκων διαμαρτύρεται έντονα για την οδηγία που έδωσε στο κοινό η Διεύθυνση Θεραπευτικών Αγαθών να σταματήσουν να παίρνουν προϊόντα παρασκευασμένα από βότανα, μέχρι νεώτερης εντολής. Βρίσκουν ότι δημιουργεί σύγχυση στο κοινό και οι βοτανολόγοι θα έπρεπε να είναι εκείνοι με τους οποίους θα έπρεπε να συνεννοηθεί ο εν λόγω οργανισμός πριν προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση.

    Ο Πρωθυπουργός της χώρας γνώριζε λέει η αντιπολίτευση

    Ο ομοσπονδιακός αρχηγός αντιπολίτευσης Σάϊμον Κριν, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού της χώρας κατηγορώντας τον ότι ενώ γνώριζε προ πολλού τα προβλήματα που υπήρχαν αναφορικά με την Pan, επέλεξε να σιωπήσει, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών. Όπως ομολόγησε ο ίδιος ο λόγος που σιώπησε ήταν γιατί πίστευε ότι μια τέτοια αποκάλυψη θα είχε σοβαρές συνέπειες.

    Από την πλευρά της η Pan είναι ενοχλημένη που η υπόθεση έγινε γνωστή από τη Διεύθυνση Θεραπευτικών Αγαθών στο κοινό, χωρίς να είναι ενήμερη και να έχει την ευκαιρία να ανακοινώσει τις εξελίξεις επί του θέματος.

    Εις απάντηση η Διεύθυνση θεραπευτικών Αγαθών δηλώνει ότι είχε αρκετό χρόνο η εταιρία στη διάθεσή της για να ενεργήσει αν επιθυμούσε.

    Στον ημερήσιο τύπο αλλά και στο διαδύκτιο υπάρχει πλήρης κατάλογος των παρασκευασμάτων που έχουν καταγραφεί στη μαύρη λίστα και πρέπει να μη παίρνει το κοινό.

    [37] Ελληνική τεχνογνωσία στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου

    29/4/2003 2:14:00 μμ

    Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα πληροφορικής, εργαλείο υποστήριξης του σχεδιασμού των λειτουργιών αθλητικών διοργανώσεων, το μοντέλο PLATO, το οποίο αναπτύχθηκε για τις ανάγκες της ΑΘΗΝΑ 2004, παρουσιάστηκε στο Πεκίνο, κατά τη διάρκεια συναντήσεων που οργανώθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση της Κοινωνίας της Πληροφορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός αυτών των συναντήσεων, στις οποίες μετέχει και η "Αθήνα 2004", είναι η υιοθέτηση ενός διαλόγου μεταξύ Ευρώπης και Κίνας αναφορικά με το ρόλο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

    Καταγραφή πληροφοριών για τη διεξαγωγή των Αγώνων

    Το μοντέλο-εργαλείο PLATO (Process Logistics Advanced Technical Optimizer) αναπτύχθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Τεχνολογίας της ΟΕΟΑ, με βασικούς μελετητές τον Περικλή Λουκόπουλο, καθηγητή του Πανεπιστημίου UMIST του Μάντσεστερ, και τον Κωνσταντίνο Ζωγράφο, καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποσκοπεί στη συλλογή και καταγραφή της πληροφορίας για τις διαδικασίες που είναι απαραίτητες για τη διεξαγωγή των Αγώνων.

    Πιο συγκεκριμένα, το PLATO:

    καταγράφει με λεπτομέρεια τις διαδικασίες εξυπηρέτησης για διάφορες ομάδες "πελατών" (θεατές, αθλητές, δημοσιογράφοι, έμμισθο προσωπικό κ.λπ.) αναγνωρίζει τους πόρους που εμπλέκονται στις διαδικασίες αυτές και προσδιορίζει τις ανάγκες για καθένα απ' αυτούς τους πόρους έτσι ώστε να επιτευχθεί το επίπεδο εξυπηρέτησης που έχει τεθεί ως στόχος.

    Το PLATO παρουσιάστηκε από τον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Ζωγράφο και το στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνολογίας της ΟΕΟΑ κ. Γρηγόρη Βγόντζα, σε ειδική Ημερίδα στο Πεκίνο, στην οποία μετείχαν 300 σύνεδροι από την Κίνα και την Ευρώπη, ενώ συζητήθηκε κατά τις συναντήσεις που έγιναν με εκπροσώπους του κινεζικού υπουργείου Επιστημών και Τεχνολογίας, του Δήμου και της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, οι οποίοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τη χρήση του κατά την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008.

    [38] Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιάννης Αγγελόπουλος

    29/4/2003 1:18:00 μμ

    Πέθανε τα ξημερώματα της Κυριακής, στο Παρίσι, όπου ζούσε περισσότερα από 30 χρόνια, ο δημοσιογράφος Γιάννης Αγγελόπουλος, σε ηλικία 81 ετών, ύστερα από καρδιακό επεισόδιο. Ο Γιάννης Αγγελόπουλος είχε αποφοιτήσει από τη Σχολή Ευελπίδων, συμμετείχε στη Μάχη της Κρήτης και στην εθνική αντίσταση. Εργάστηκε ως διορθωτής σε εκδοτικούς οίκους και στην "Αυγή". Το 1967 έφυγε για την Γαλλία, όπου συμμετείχε στην έκδοση της "Ελεύθερης Ελλάδας". Διετέλεσε αρχισυντάκτης της "Δημοκρατικής Αλλαγής". Εργαζόταν ως ανταποκριτής, σε διάφορες εφημερίδες, μεταξύ των οποίων στην «Ελευθεροτυπία", καθώς και ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Παρίσι από τη μεταπολίτευση μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η κηδεία του θα γίνει την Πρωτομαγιά στις 5 μ.μ, στο Μαρκόπουλο Ωρωπού.

    Ο Γιάννης Αγγελόπουλος γεννήθηκε στις 24 Απριλίου 1922, στο Γύθειο Λακωνίας.

    Τελείωσε το Γυμνάσιο στη Χαλκίδα, το 1940 και εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Ως πρωτοετής της Σχολής Ευελπίδων διεκδικεί μαζί με τους άλλους συμφοιτητές του να αποσταλούν ως αυτόνομη δύναμη στο μέτωπο.

    Πολέμησε στη Μάχη της Κρήτης, όπου συνελήφθη αιχμάλωτος. Μετά τη αιχμαλωσία του ανατέθηκε η οργάνωση του εφεδρικού ΕΛΑΣ στην Εύβοια, ενώ αργότερα ανέλαβε τη διοίκηση της διλοχίας του 34ου Συντάγματος.

    Με τη Συμφωνία της Βάρκιζας ως εκπρόσωπος της 2ης Μεραρχίας υπογράφει την παράδοση του οπλισμού της στην αγγλική αντιπροσωπεία στο Αγρίνιο.

    Συνελήφθη την άνοιξη του 1946 και εξορίστηκε σε: Κύθηρα, Αντικύθηρα, Ζάκυνθο, Ικαρία και στη Μακρόνησο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 29 April 2003 - 16:55:58 UTC