Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Πόρτα''... στη χωματερή Ανω Λιοσίων
  • [02] Νέα μήνυση Πρωτόπαπα κατά Κουρή
  • [03] Με αντιπολεμικό χαρακτήρα η Πρωτομαγιά
  • [04] ''Ορατότης μηδέν'' στο Ρίο-Αντίρριο
  • [05] Μάρτυρας αναγνώρισε τον Β. Ξηρό
  • [06] Επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ
  • [07] Β. Κορέα: Η όποια αρνητική εξέλιξη θα βαρύνει τις ΗΠΑ
  • [08] Καταδικάστηκε συνεργάτης του Μπερλουσκόνι για δωροδοκία
  • [09] Δυο Ιρακινοί διαδηλωτές θύματα αμερικανικών πυρών
  • [10] Στη Βασόρα ο Ράμσφελντ
  • [11] Επιστολή του Χουσεΐν ''έλαβε'' αραβόφωνη εφημερίδα
  • [12] Η ENIC δεν θα χρηματοδοτήσει την ΑΕΚ
  • [13] Νίκη του Αρη επί του ΠΑΟΚ στο μπάσκετ
  • [14] Ειδικό ταμείο για την αντιμετώπιση της άτυπης πνευμονίας
  • [15] Επί πληρωμής η πρόσβαση σε άρθρα της Independent

    [01] ''Πόρτα''... στη χωματερή Ανω Λιοσίων

    30/4/2003 11:06:00 πμ

    Σ΄ εφαρμογή τέθηκε από σήμερα Τετάρτη, η απόφαση που έλαβε προ ημερών το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανω Λιοσίων, σύμφωνα με την οποία, η χωματερή του Δήμου θα δέχεται μόνο 500 τόνους απορριμμάτων την ημέρα, έναντι 5.500 τόνων που εξυπηρετούσε μέχρι χθες. Σύμφωνα με την συμβατική υποχρέωση που είχε υπογραφεί από τον Δήμο, η χωματερή θα δεχόταν μόνο 500 τόνους απορριμμάτων. Ωστόσο, επειδή δεν είχε χωροθετηθεί άλλος χώρος σε άλλη περιοχή στην Αττική οι ποσότητες των σκουπιδιών που δεχόταν ο ΧΥΤΑ των Ανω Λιοσίων έφθασαν τους 5.500 τόνους ημερησίως.

    Προσφυγή του Δήμου Αθηναίων

    Μετά όμως την κατάρρευση ενός μέρους της χωματερής πριν από μερικές εβδομάδες και την έκλυση βιοαερίου με συνέπεια τη ρύπανση της περιοχής, αλλά κυρίως λόγω του υπερκορεσμού της το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να εφαρμόσει κατά γράμμα τη συμφωνία για 500 τόνους την ημέρα.

    Η χωματερή των Ανω Λιοσίων όπως ισχυρίζεται ο Δήμαρχος ''έχει ζωή'' έως το 2004 και κατά τη γνώμη του, οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει μέχρι τον Ιούνιο του 2003, ενώ έχουν προχωρήσει σε δημοπράτηση έργων χωματερών στο Νομό Αττικής, αλλά όχι πλέον στη Δυτική Αττική.

    Ο Δήμος Αθηναίων, πάντως, προσέφυγε στην Περιφέρεια Αττικής και ζήτησε την ανάκληση της απόφασης του δήμου Λιοσίων. Για το θέμα αυτό θα κάνει δηλώσεις το μεσημέρι η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

    [02] Νέα μήνυση Πρωτόπαπα κατά Κουρή

    30/4/2003 9:57:00 πμ

    Περισσότερη δουλειά στην κυβέρνηση και το κόμμα αναμένεται να ζητήσει ο πρωθυπουργός κατά την πρώτη -μετά την επιστροφή του από τις πασχαλινές διακοπές- συνεργασία με τους στενούς συνεργάτες του. Στο μεταξύ, με νέα προσφυγή στη δικαιοσύνη απαντά ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαπας, στο χθεσινό δημοσίευμα της "Αυριανής". Τονίζει ακόμη ότι δεν θα ακολουθήσει τον εκδότη κ. Κουρή στον κατήφορο που έχει επιλέξει, ενώ του καταλογίζει ότι στην αγωνιώδη προσπάθειά του να βρει κάτι ''επιλήψιμο'' διαστρεβλώνει μια απόλυτα διαφανή και δηλωθείσα στο ''πόθεν έσχες'' αγορά ενός εξοχικού διαμερίσματος 77 τ.μ.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο Χρ. Πρωτόπαπας δήλωσε πως το δημοσίευμα είναι ψευδές, διότι το εξοχικό διαμέρισμα αγοράστηκε προ 10ετίας με χρήματα από πώληση του πατρικού της συζύγου του στο Χαλάνδρι.

    Παράλληλα, τόνισε ότι τα δημοσιεύματα, δεν αφορούν μόνο τον ίδιον προσωπικά αλλά όλους τους πολιτικούς και η αντίδραση θα πρέπει να είναι συνολική και πολιτική. "Δεν θα ακολουθήσω τον κ. Κουρή στον κατήφορο που έχει επιλέξει. Όσο θα επανέρχεται με ψεύδη, συκοφαντίες και διαστρέβλωση της πραγματικότητας, τόσο θα επιβαρύνει τη θέση του και θα αυτοεξευτελίζεται", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός τονίζοντας ότι διαστρεβλώνεται η αλήθεια για την αγορά ενός ακινήτου, που έχει δηλωθεί κανονικά στο πόθεν έσχες.

    Από την πλευρά του, ο εκδότης επανήλθε στις καταγγελίες, ενώ αναφέρθηκε και σε παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας του για την οικία του Δημήτρη Τσοβόλα, λέγοντας ότι την φωτογραφία του την είχε δώσει ο Γιώργος Πανταγιάς.

    Για πισώπλατο χτύπημα σε βάρος του από το ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο ο Δημήτρης Τσοβόλας.

    Για ατμόσφαιρα σήψης και διάλυσης στην κυβέρνηση μίλησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    [03] Με αντιπολεμικό χαρακτήρα η Πρωτομαγιά

    Πηγή: NET 105,8 fm 30/4/2003 9:21:00 πμ

    Αντιπολεμικό χαρακτήρα, λόγω του πολέμου στο Ιράκ, προσδίδουν τα εργατικά συνδικάτα στο φετινό εορτασμό της Πρωτομαγιάς, με τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και άλλες οργανώσεις να καλούν τους πολίτες στο αυριανό συλλαλητήριο στις 10.30 το πρωί στην Πλατεία Συντάγματος. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ οργανώνουν ξεχωριστό συλλαλητήριο, την ίδια ώρα, στο Πεδίον του Αρεως. Ξεχωριστά συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν και στη Θεσσαλονίκη. Χωρίς μπλε λεωφορεία θα μείνει αύριο η Αθήνα έως τις 7.30 το πρωί και από τις 10 το βράδυ ως τη λήξη της βάρδιας, λόγω συμμετοχής των εργαζομένων του ΟΑΣΑ στην απεργιακή κινητοποίηση της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

    Σε μήνυμα του για την εργατική Πρωτομαγιά το ΚΚΕ, καλεί την εργατική τάξη να κάνει την 1η Μάη 2003 νέα αφετηρία για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, για να χτιστεί το λαϊκό μέτωπο κατά των μονοπωλίων, που θα δώσει προοπτική στον λαϊκό αγώνα.

    [04] ''Ορατότης μηδέν'' στο Ρίο-Αντίρριο

    30/4/2003 9:16:00 πμ

    Πυκνή ομίχλη κάλυψε σήμερα το πρωί μεγάλο τμήμα της Πάτρας και ιδίως τα βόρεια προάστια της πόλης. Εξαιτίας της ομίχλης η ορατότητα ήταν μηδέν στην περιοχή του δήμου Ρίου, με αποτέλεσμα να διακοπούν από τις 5:50 το πρωί τα δρομολόγια των φέρι μποτ Ρίου-Αντιρρίου. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξαγόταν με δυσκολία και μόνο με αναμμένα τα φώτα ομίχλης. Μέχρι τις 9 το πρωί δεν είχαν επαναρχίσει τα δρομολόγια των φέρι μποτ.

    [05] Μάρτυρας αναγνώρισε τον Β. Ξηρό

    30/4/2003 11:10:00 πμ

    Με τις υποθέσεις επίθεσης εναντίον των χρηματαποστολών έξω από τα καταστήματα του ΟΤΕ στον Πειραιά και την Πατησίων συνεχίζεται σήμερα η δική για την υπόθεση της ''17Ν'' στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο υπάλληλος της χρηματαποστολής, Κωνσταντίνος Παναγιώτου, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο Βασίλης Ξηρός είναι ο άνθρωπος, ο οποίος τον πυροβόλησε και τον τραυμάτισε στο πόδι, προκειμένου να πάρει τα χρήματα που μετέφερε. ''Αν είχα έστω και μια αμφιβολία δε θα ήμουν σήμερα εδώ'', είπε ο μάρτυρας. Στο μεταξύ, την συμμετοχή του στη βομβιστική επίθεση κατά της οικίας του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι, στις 16 Μαΐου του 1999, ομολόγησε την Τρίτη ο Σάββας Ξηρός, αρνούμενος ωστόσο να απαντήσει εάν τραυματίστηκε κατά την διάρκεια της επίθεσης.

    Ο κ. Παναγιώτου υποστήριξε πως ο δράστης ήθελε να τον σκοτώσει στην προσπάθειά του να πάρει τα 78,5 εκατομμύρια δραχμές, που ήταν η λεία της ληστείας.

    Ο αναπληρωτής εισαγγελέας, Βασίλης Μαρκής, ζήτησε από τον κατηγορούμενο Βασίλη Ξηρό να πει αν συμμετείχε στη ληστεία.

    ''Το βλέπετε το χέρι μου; Φτάνει από τη Θεσσαλονίκη στον Πειραιά;'', απάντησε ο Βασίλης Ξηρός με αποτέλεσμα ο κ. Μαρκής να επισημάνει στον κατηγορούμενο ότι οι απαντήσεις του πρέπει να είναι πιο σοβαρές και όχι θεατρικές.

    Ο κατηγορούμενος, που προανακριτικά είχε ομολογήσει τη συμμετοχή του στη συγκεκριμένη ενέργεια, σήμερα, ερωτώμενος σχετικά, ανακάλεσε.

    Ο Χριστόδουλος Ξηρός παίρνοντας λίγο αργότερα το λόγο είπε: ''Όταν μας κουβαλάει εδώ τις κυρίες Ευγενούλες, δεν έχει το δικαίωμα ο κ. εισαγγελέας να μας ζητάει σοβαρότητα''.

    Στη συνέχεια, κατέθεσε ο υπάλληλος του ΟΤΕ Νίκος Κάντσος, ο οποίος μίλησε για τρεις δράστες της ληστείας, αναγνωρίζοντας τον έναν από αυτούς με ποσοστό 70% στο πρόσωπο του Βασίλη Ξηρού.

    [06] Επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ

    30/4/2003 8:22:00 πμ

    Σε τέσσερις ανέρχονται οι νεκροί, μαζί με τον δράστη, από την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε καφετέρια κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με τον αρχηγό της ισραηλινής αστυνομίας, Σλόμο Αχαρονόσκι, από την έκρηξη τραυματίσθηκαν άλλα 55 άτομα. Την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας ανέλαβαν από κοινού οι οργανώσεις Ταξιαρχίες Μαρτύρων του Αλ Ακσα και Αλ Κάσαμ. Τα Ηνωμένα Έθνη και ο Λευκός Οίκος καταδίκασαν τα ξημερώματα την επίθεση αυτοκτονίας. Στο μεταξύ, δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη από ισραηλινά πυρά αφού προσπάθησαν να διεισδύσουν σε έναν απομονωμένο οικισμό στη βόρεια Δυτική Όχθη.

    Καταδικάζουν την επίθεση ΟΗΕ και ΗΠΑ

    Ιατρικές πηγές ανέφεραν πως ένα άτομο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κι άλλα έξι, στην πλειονότητά τους νεαρά άτομα, σε σοβαρή κατάσταση.

    Την επίθεση αυτοκτονίας, καταδίκασε τα ξημερώματα, ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Αναν. Ο Κόφι Ανάν καλεί τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να μην αφήσουν αυτήν την ηθικά καταδικαστέα πράξη να εμποδίσει την αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας'', τόνισε σε συνέντευξή του ο εκπρόσωπος τύπου του γγ του ΟΗΕ.

    ''Ο γγ καλεί όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν τον λεγόμενο 'οδικό χάρτη', ο οποίος αναμένεται να παρουσιασθεί εντός ολίγου'', τόνισε ο ίδιος. ''Ο Αναν επανέλαβε τις εκκλήσεις του στους Παλαιστινίους να συνεχίσουν την πολιτική χωρίς χρήση βίας και κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εμποδίσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των Ισραηλινών'', πρόσθεσε. ''Ο γγ παραμένει πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση πλην της πολιτικής λύσης στην ισραηλο-παλαιστινιακή διένεξη'', κατέληξε ο εκπρόσωπος.

    Από την πλευρά του, και ο Λευκός Οίκος καταδίκασε σήμερα τα ξημερώματα την επίθεση αυτοκτονίας, τονίζοντας όμως πως τέτοια γεγονότα δεν δύνανται να ματαιώσουν την έναρξη μίας νέας ειρηνευτικής πρωτοβουλίας.

    "Καταδικάζουμε τη θρασύδειλη αυτή πράξη τρομοκρατίας. Αυτοί οι βομβιστές αυτοκτονίας όχι μόνον προσπαθούν να δολοφονήσουν αθώους πολίτες, αλλά επίσης προσπαθούν να σκοτώσουν κάθε προσδοκία του παλαιστινιακού λαού για δικό του ελεύθερο, δημοκρατικό, ακμάζον κράτος", τόνισε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Σον Μακ Κόρμακ.

    Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος ακόμη εξετάζει την προοπτική να δημοσιοποιήσει τον επιλεγόμενο 'οδικό χάρτη', ο οποίος προβλέπει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους έως το 2005 Ο χάρτης αυτός αναμένεται να παραουσιασθεί έως και σήμερα.

    [07] Β. Κορέα: Η όποια αρνητική εξέλιξη θα βαρύνει τις ΗΠΑ

    30/4/2003 10:55:00 πμ

    Έτοιμη για ''διάλογο και σύγκρουση'' μετά τις άκαρπες συνομιλίες με την αμερικανική πλευρά δηλώνει η Β. Κορέα. Η Πιόνγιάνγκ, που εμμέσως παραδέχθηκε ότι διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, ανακοίνωσε σήμερα ότι η αμερικανική πολιτική απέναντι στην Πιονγιάνγκ την αναγκάζει να αναπτύξει ''το αναγκαίο πυρηνικό οπλοστάσιο''. Οι ΗΠΑ ενδέχεται να μη λάβουν κάποια απόφαση σχετικά με τα επόμενα μέτρα έναντι της Βορείου Κορέας πριν την επίσκεψη των ηγετών από τη Ν. Κορέα και την Ιαπωνία στην Ουάσιγκτον τον επόμενο μήνα, τόνισε το βράδυ της Τρίτης Αμερικανός αξιωματούχος. Η ίδια πηγή τόνισε στο πρακτορείο Ρόιτερ πως σε χθεσινές διαβουλεύσεις τους για τη Β. Κορέα, ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους αποφάσισαν πως ''αυτή θα ήταν μία συνετή διαδικασία συνομιλιών για τη λήψη αποφάσεων''.

    ''Αναγκαία η αποτρεπτική δύναμη''

    Το Στέιτ Ντιπάρτεμεντ ανακοίνωσε ότι η Β. Κορέα ενημέρωσε τους Αμερικανούς διαπραγματευτές κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Πεκίνο ότι η Πιονγιάνγκ διαθέτει πυρηνικά όπλα, αλλά η Β. Κορέα δεν είχε αναφερθεί δημόσια στο θέμα μέχρι σήμερα.

    Στο μεταξύ, η Βόρεια και η Νότια Κορέα με κοινή ανακοίνωση τους σήμερα τονίζουν ότι θα εργασθούν από κοινού για την επίλυση της κρίσης για τα πυρηνικά όπλα επί της Κορεατική Χερσονήσου. Και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να συζητούν το θέμα έως ότου βρουν μια ειρηνική λύση μέσα από το διάλογο.

    Ωστόσο στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Β. Κορέας επιρρίπτονται ευθύνες στις ΗΠΑ για την ανάπτυξη του "αναγκαίου πυρηνικού οπλοστασίου" από την πλευρά της Β. Κορέας, η οποία στην ανακοίνωση αναφέρεται ως "Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας" (ΛΔΚ).

    Τα κυριότερα σημεία της ανακοίνωσης αναφέρουν : "Η αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου προτάθηκε απο την ΛΔΚ και έγιναν θετικές προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή καθώς πρόκειται για την επιθυμία ολοκλήρου του Κορεατικού έθνους. Η κυβέρνηση της ΛΔΚ μονίμως και επισταμένως ζητά την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου για το καλό της ειρήνης. Τον Ιανουάριο του 1992 υιοθετήθηκε η "Κοινή Διακήρυξη για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου" με τη Νότια Κορέα και καταβλήθηκαν σκληρές προσπάθειες για να εφαρμοσθεί".

    "Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες μονίμως προωθούν το στρατηγικό τους στόχο, ο οποίος είναι αντίθετος με τη θέληση του Κορεατικού Έθνους. Τελικά κατέληξαν στον τορπιλισμό της αποπυρηνικοποίησης της Κορέας. Από την ημέρα όμως που η κυβέρνηση Μπους ανέλαβε τη διακυβέρνηση των ΗΠΑ, δεν προσπάθησε να κρύψει την εχθρική της στάση απέναντι στη ΛΔΚ και μάλιστα να περιλάβει τη χώρα "στον άξονα του κακού" καθώς και να την θεωρεί στόχο ενός προειδοποιητικού πυρηνικού πλήγματος, παραβιάζοντας έτσι τη Συμφωνία για τη Μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και όλες τις άλλες διεθνείς συμφωνίες και ουσιαστικά εκμηδένισε τη διακορεατική διακήρυξη για την αποπυρηνικοποίηση και την μετέτρεψε σε ένα "νεκρό" έγγραφο."

    "Η πραγματικότητα επιβάλει στην ΛΔΚ να σταματήσει τις κλιμακούμενες ενέργειες των ΗΠΑ να πλήξουν την ΛΔΚ με φυσική βία, εξαναγκάζοντας την να προχωρήσει στην επιλογή της κατοχής της αναγκαίας αποτρεπτικής δύναμης, τη οποία θα θέσει σε εφαρμογή. Οι ΗΠΑ ευθύνονται για αυτή την εξέλιξη. Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν αυτή τη θέση της ΛΔΚ ως "απειλή" και προχωρούν σε "εκβιασμούς". Πρόκειται για κάτι τελείως παράλογο", καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας.

    Χωρίς να αποκλείεται εντελώς να εκφρασθούν από την Ουάσιγκτον κάποιες ''ιδέες'' που θα τεθούν προς εξέτασιν στους ηγέτες της Ν. Κορέας και της Ιαπωνίας, ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε: ''Δεν θα ανέμενα πάντως κάποια άμεση απάντηση ως προς το τί θα πράξουμε ακολούθως''.

    Οι ΗΠΑ και η Β. Κορέα προσπάθησαν την Τρίτη να συμφωνήσουν περί μίας παρατεταμένης διπλωματικής προσπάθειας να αρθεί η πυρηνική κρίση, έπειτα από την άρνηση της Ουάσιγκτον να συναινέσει στις προϋποθέσεις που προτείνει η Πιονγκγιάνγκ για να απεμπολήσει τα σχέδιά της για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

    [08] Καταδικάστηκε συνεργάτης του Μπερλουσκόνι για δωροδοκία

    30/4/2003 8:39:00 πμ

    Τσέζαρε Πρέβιτι

    Ο βουλευτής Τσέζαρε Πρέβιτι, στενός συνεργάτης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και πρώην δικηγόρος της "αυτοκρατορίας" των μέσων ενημέρωσης του Ιταλού πρωθυπουργού, καταδικάστηκε την Τρίτη σε κάθειρξη 11 ετών για διαφθορά από δικαστήριο του Μιλάνου. Ο Πρέβιτι, υπουργός Αμυνας στην πρώτη κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι το 1994, κατηγορούνταν ότι δωροδοκούσε δικαστές, τις δεκαετίες του '80 και του '90, προκειμένου να εκδώσουν ευνοϊκές αποφάσεις στις υποθέσεις που χειριζόταν την εποχή εκείνη. Ο 68χρονος Πρέβιτι έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης.

    [09] Δυο Ιρακινοί διαδηλωτές θύματα αμερικανικών πυρών

    30/4/2003 11:28:00 πμ

    Δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σήμερα Τετάρτη όταν Αμερικανοί στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν εναντίον πολιτών που διαδήλωναν στην πόλη Φαλούζα, όπως μετέδωσε το Αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Το νέο περιστατικό συνέβη, ενώ δεν έχουν παρέλθει 24 ώρες από το θάνατο 13 ιρακινών πολιτών και πάλι από αμερικανικά πυρά. "Κατά της διάρκεια διαδήλωσης ορισμένοι νεαροί άρχισαν να ενοχλούν τις αμερικανικές δυνάμεις... οι αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους με συνέπεια να σκοτώθούν δύο πολίτες και να τραυματισθόύν άλλοι τέσσερεις " μετέδωσε ο ανταποκριτής του αραβικού δικτύου, Ντιγιάρ Αλ Ομάρι.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν την αποχώρηση των αμερικανών στρατιωτών απο το σχολείο της πόλης, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως βάση μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, οπότε και σημείωθηκε το πρώτο επεισόδιο με το θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων όπως δήλωσαν γιατροί που έσπευσαν στην περιοχή.

    Οι κάτοικοι της πόλης δήλωσαν ότι η διαδήλωση της Δευτέρας στόχευε στο να πεισθούν οι στρατιώτες να αποχωρήσουν από το σχολείο.

    Η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Κατάρ δεν αναφέρθηκε στο επεισόδιο.

    [10] Στη Βασόρα ο Ράμσφελντ

    30/4/2003 9:36:00 πμ

    Nτόναλντ Ράμσφελντ

    Στο Ιράκ έφθασε σήμερα ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, 40 ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, με στρατιωτικό αεροσκάφος MC-130. Ο Nτόναλντ Ράμσφελντ, το σημαντικότερο στέλεχος της Αμερικανικής κυβέρνησης που επισκέπτεται το Ιράκ μετά την επέμβαση, έφθασε στην πόλη της Βασόρας προερχόμενος από το Κουβέιτ, συνοδευόμενος από τον διοικητή των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων, αντιστράτηγο Ντέβιντ Μακίρναν, και υπό την προστασία ανδρών των ειδικών δυνάμεων. Στο μεταξύ, στη θέση ότι οι κυρώσεις κατά του Ιράκ θα πρέπει να διατηρηθούν έως ότου ξεκαθαρίσει το θέμα του αφοπλισμού της χώρας επέμεινε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, κατα τη συνάντηση τους στη Μόσχα.

    [11] Επιστολή του Χουσεΐν ''έλαβε'' αραβόφωνη εφημερίδα

    30/4/2003 9:20:00 πμ

    Αραβόφωνη εφημερίδα, που εκδίδεται στο Λονδίνο, τονίζει στη σημερινή της έκδοση πως έλαβε μία χειρόγραφη επιστολή με την υπογραφή του Σαντάμ Χουσεΐν, με την οποία ο πρώην Ιρακινός ηγέτης προτρέπει τους συντοπίτες του να αντισταθούν στον αμερικανικό στρατό, που έχει εισβάλει στο Ιράκ και ανέτρεψε το καθεστώς του. Το μήνυμα, που απευθύνεται στον ιρακινό λαό, φέρει την ημερομηνία 28 Απριλίου, που συμπίπτει με την ημέρα των 66ων γενεθλίων του πρώην προέδρου, η τύχη του οποίου εξακολουθεί να αγνοείται, σύμφωνα με τον Αμπντούλ Μπάρι Ατουάν, αρχισυντάκτη της εφημερίδας "Αλ Κόντς Αλ Αράμπι". Η εφημερίδα φημίζεται για τους δεσμούς της με τον Σαντάμ, τον οποίο έχει υποστηρίξει μέσα από τις σελίδες της.

    ''Με προδοσίες νίκησαν οι Αμερικανοί''

    Ερωτηθείς ο Ατουάν από το Γαλλικό Πρακτορείο τόνισε πως έλαβε την επιστολή με την υπογραφή "Σαντάμ Χουσεΐν" μέσω φαξ, που εστάλη από άγνωστο προορισμό και αυτή θα δημοσιευθεί στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας.

    Το μίας σελίδας μήνυμα αναφέρεται στις "προδοσίες" που χάρισαν τη στρατιωτική νίκη στους Αμερικανούς, και περιέχει μία έκκληση προς τους Ιρακινούς να θέσουν στο περιθώριο τις διαφορές τους, καθώς και μία προειδοποίηση ότι η ηγεσία που θα τοποθετήσουν οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να τους δώσει την ελευθερία τους.

    Την Τρίτη, η ίδια εφημερίδα είχε δημοσιεύσει μία επιστολή της άγνωστη μέχρι τούδε ιρακινής οργάνωσης " Ιρακινή Αντίσταση κι Απελευθέρωση", με την οποία υπογράμμιζε πως ο Σαντάμ είναι ακόμη ζωντανός και πως πρόκειται να απευθύνει μήνυμα προς το έθνος εντός των προσεχών ημερών.

    [12] Η ENIC δεν θα χρηματοδοτήσει την ΑΕΚ

    29/4/2003 8:55:00 μμ

    Δυσάρεστα ήταν τα μαντάτα από το Λονδίνο για την ΑΕΚ. Στη συνεδρίαση διευθυντικών στελεχών της ENIC, η οποία έγινε την Τρίτη, στη βρετανική πρωτεύουσα, αποφασίστηκε ότι η εταιρεία δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει την "κιτρινόμαυρη" ΠΑΕ, για όσο διάστημα ο Μάκης Ψωμιάδης διατηρεί τις μετοχές που η ENIC θεωρεί ότι πρέπει να της επιστραφούν. Στη σύσκεψη πήραν μέρος, μεταξύ άλλων, ο "ισχυρός άνδρας" της εταιρείας, Ντάνιελ Λίβι, ο οικονομικός διευθυντής, Μάθιου Κόλεκοτ, ο εκπρόσωπος της στην Ελλάδα, Πέτρος Στάθης και ο νομικός εκπρόσωπος της ENIC στη χώρα μας, Παναγιώτης Καρυτινός.

    "Η απόφαση του συμβουλίου είναι ότι δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσουν -εμμέσως ή αμέσως- την ομάδα, αν δεν έχουν το πλειοψηφικό πακέτο και τον έλεγχο της εταιρείας. Γιατί δεν μπορούν να χρηματοδοτούν μια εταιρεία που δεν είναι δική τους", είπε ο Πέτρος Στάθης σε δηλώσεις του σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό σχετικά με τη στάση της ENIC. Οπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα, από την Τετάρτη αρχίζει κύκλος επαφών ανάμεσα στα στελέχη της ENIC και εκπροσώπους της Ippoventure, με στόχο να βρεθεί φόρμουλα επιστροφής των μετοχών του Μάκη Ψωμιάδη στους Αγγλους.

    [13] Νίκη του Αρη επί του ΠΑΟΚ στο μπάσκετ

    29/4/2003 11:51:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Την ευκαιρία να τεστάρουν τις δυνάμεις τους, με αφορμή τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, είχαν την Τρίτη, ο Αρης και ο ΠΑΟΚ, σε φιλικό παιχνίδι που έδωσαν στο Αλεξάνδρειο. Νικητές της αναμέτρησης με 108-82 αναδείχτηκαν οι "κίτρινοι", ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα ήταν το τελευταίο πράγμα στο οποίο στάθηκαν οι προπονητές των δύο ομάδων. Στο φιλικό δεν αγωνίστηκε για τον ΠΑΟΚ ο τραυματίας Γιώργος Λημνιάτης.

    Οι συνθέσεις:

    ΑΡΗΣ: Σόλομον 32 (6), Ραϊσεβιτς 8, Λάππας 3, Νικολαΐδης 22 (5), Γκαγκαλούδης 11 (2), Αγκέλοφ 7 (1), Λικχολίτοφ 4, Γκργκατ 8, Στακ 10, Μερακτσάκης 3.

    ΠΑΟΚ: Μιλισάβλιεβιτς 13 (1), Κόμματος 23, Αλέξις 15 (1), Σκοτ 7, Βασιλόπουλος 7 (2), Χρήστου 2, Αποστολίδης 2, Βασιλειάδης 7, Βάθης 6 (1).

    [14] Ειδικό ταμείο για την αντιμετώπιση της άτυπης πνευμονίας

    30/4/2003 11:50:00 πμ

    Στην απόφαση δημιουργίας ειδικού ταμείου για την αντιμετώπιση του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού, το οποίο θα χρηματοδοτεί κοινά προγράμματα ελέγχου και πρόληψης της επιδημίας της άτυπης πνευμονίας, κατέληξαν οι ηγέτες των χωρών της ΝΑ Ασίας και της Κίνας, που συνεδρίασαν εκτάκτως στη Μπαγκόνγκ την Τρίτη. Το Πεκίνο υποσχέθηκε ότι θα δώσει ένα εκατομμύριο ευρώ στο ταμείο. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι από σήμερα θα άρει την ταξιδιωτική οδηγία που είχε εκδώσει σε βάρος του Τορόντο, ενώ επιστήμονες της οργάνωσης υποστήριξαν ότι η ασθένεια φαίνεται να βρίσκεται σε ύφεση στο Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, το Τορόντο και το Βιετνάμ.

    Διεθνή διάσκεψη στο Τορόντο για την αντιμετώπιση της ασθένειας

    Στην Κίνα πάντως η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται σε πολλές περιοχές της χώρας και σήνερα ανακοινώθηκε ο θάνατος 11 ακόμα ατόμων και 166 νέα κρούσματα της επιδημίας, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών στους 159 και των κρουσμάτων σε 3.460 στη χώρα. Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας, οι εννέα θάνατοι καταγράφηκαν στο Πεκίνο, που αποτελεί και την πλέον πληγείσα περιοχή στο κόσμο.

    Η κατάσταση στη κινεζική πρωτεύουσα είναι ιδιαιτέρως σοβαρή με το νέο δήμαρχο της πόλης Γουάνγκ Τσισάν, να δηλώνει ότι τα νοσοκομεία δεν είναι πλέον σε θέση να δεχθούν όλα τα ύποπτα κρούσματα Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS), λόγω έλλειψης κλινών. Στη Νότια Αφρική ασθενής που νοσηλευόταν από το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο υπέκυψε από καρδιακή ανακοπή.

    Χθες η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα της άτυπης πνευμονίας. Πρόκειται για μια γυναίκα που πέρασε τρεις εβδομάδες στην Κίνα και με την άφιξη της στη Ν. Ζηλανδία παρουσίασε τα συμπτώματα της θανατηφόρου επιδημίας, νοσηλεύθηκε επί μια εβδομάδα και στη συνέχεια της επετράπη να επιστρέψει στο σπίτι της όπου όμως θα παραμείνει σε απομόνωση. Η γυναίκα ήταν ένα από τα μέλη τουριστικού γκρουπ που είχε ταξιδέψει στην Κίνα. Όπως δήλωσε ο διευθυντής δημόσιας υγείας του υπουργείου Κόλιν Τουκουιτόνγκα κανένα άλλο μέλος του γκρουπ που εξετάσθηκε δεν παρουσίασε τα διεθνώς καταγεγραμμένα συμπτώματα της νόσου.

    Στη Μογγολία καταγράφηκαν επίσης δύο κρούσματα άτυπης πνευμονίας ενώ υπάρχουν υποψίες για τέσσερα ακόμα άτομα τα οποία έχουν τεθεί σε απομόνωση και βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση.

    Στη Νότια Κορέα επίσης, ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας Κιμ Μουν Σικ ανακοίνωσε χθες, ότι ένας άνδρας περίπου 40 χρόνων που επέστρεψε αυτή την εβδομάδα από την Κίνα παρουσίασε τα συμπτώματα της άτυπης πνευμονίας, όπως αυτά έχουν καθορισθεί από την ΠΟΥ. Υπάρχουν υποψίες ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν 13 άτομα που νοσούν από άτυπη πνευμονία, μεταξύ των οποίων ένας Ιάπωνας ο οποίος ήλθε αεροπορικώς στη Σεούλ από την Κίνα.

    Η Ιταλία ανακοίνωσε 9 ακόμη πιθανά κρούσματα της ασθένειας.

    Στις ΗΠΑ που έχουν καταγραφεί 52 πιθανά και 220 ύποπτα κρούσματα, ο δημοκρατικός γερουσιαστής Εντουαρτ Κένεντι υποστήριξε ότι τα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν μια πιθανή επιδημία της άτυπης πνευμονίας λόγω των περικοπών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια.

    Εν τω μεταξύ, συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί ανάμεσα στους γιατρούς που φροντίζουν τον 32χρονο Βούλγαρο, ο οποίος έγινε δεκτός εδώ και μερικές μέρες σε εξειδικευμένο σε μολυσματικές αρρώστιες νοσοκομείο της Σόφιας με συμπτώματα τα οποία οι ιατρικές αρχές της Βουλγαρίας εκτίμησαν τότε ως "πιθανά συμπτώματα άτυπης πνευμονίας". Από τότε έως σήμερα, η κατάσταση του αρρώστου άνδρα έχει βελτιωθεί σημαντικά.

    Το Τορόντο θα φιλοξενήσει εντός της εβδομάδας διεθνή διάσκεψη για την άτυπη πνευμονία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας Εμανουέλ Σαρμπό.

    Ο Καναδάς έχει προσκαλέσει αξιωματούχους στον τομέα της Υγείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών, την Παναμερικανική Οργάνωση Υγείας, τον Σύνδεσμο της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), καθώς και από την Κίνα, τη Βρετανία και το Μεξικό.

    [15] Επί πληρωμής η πρόσβαση σε άρθρα της Independent

    30/4/2003 10:18:00 πμ

    Οι αναγνώστες της βρετανικής εφημερίδας "Independent" θα πρέπει να πληρώνουν προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε ορισμένα τμήματα της ηλεκτρονικής της έκδοσης, σύμφωνα με την Media Guardian. Μεγάλο μέρος του περιεχομένου της "Independent" θα συνεχίσει να παρέχεται δωρεάν, θα χρεώνονται ωστόσο τα άρθρα γνώμης, τα άρθρα του ανταποκριτή της εφημερίδας στη Μέση Ανατολή Ρόμπερτ Φισκ, το ειδησεογραφικό και αθλητικό αρχείο και τα κρυπτόλεξα. Αυτά τα τμήματα θα αποτελούν μέρος ενός πακέτου που τιτλοφορείται "Independent Portfolio".

    Η πρόσβαση σε ένα τεμάχιο για 24 ώρες θα κοστίζει στους χρήστες μία βρετανική λίρα (1,45 ευρώ).

    Μπορούν επίσης να πληρώνουν πέντε λίρες (7,24 ευρώ) για μηνιαία συνδρομή σε ένα από τα επί πληρωμή τμήματα, 30 λίρες (43,43 ευρώ) για ετήσια συνδρομή σε ένα τμήμα ή 60 λίρες (86,86 ευρώ) για ετήσια συνδρομή σε όλα τα τμήματα.

    Aλλες βρετανικές εφημερίδες, όπως η "Times" και η "Financial Times" χρεώνουν ήδη την πρόσβαση σε συγκεκριμένα τμήματα των ηλεκτρονικών εκδόσεών τους. Η "Independent" ελπίζει ότι η κίνηση αυτή θα οδηγήσει την ηλεκτρονική της έκδοση στην κερδοφορία.

    Πηγή: onlinejournalism.com


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 30 April 2003 - 8:59:39 UTC