Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γκρεμίζουν την ''πράσινη γραμμή'' για 12η ημέρα
  • [02] Κάιρο: Κατάρρευση πολυκατοικίας-τέσσερις νεκροί
  • [03] Μπους: Θα βρεθούν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ
  • [04] Λήξη συναγερμού στην Αθήνα για κρούσμα SARS

    [01] Γκρεμίζουν την ''πράσινη γραμμή'' για 12η ημέρα

    4/5/2003 11:36:00 πμ

    Από το πρωί συνεχίζεται η διακίνηση από τα σημεία ελέγχου από και προς τις κατεχόμενες περιοχές για 12η ημέρα. Μέχρι τις 9 το πρωί είχαν περάσει στα κατεχόμενα 900 Ελληνοκύπριοι και ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές 1.500 περίπου Τουρκοκύπριοι. Οι αριθμοί όσον αφορά στους Ελληνοκυπρίους παρουσιάζουν πτωτική τάση, μετά την κορύφωση της Δευτέρας του Πάσχα, όταν είχαν περάσει στα κατεχόμενα σχεδόν 31.000 άτομα. Στο μεταξύ, ο Ραούφ Ντενκτάς μίλησε και πάλι για κίνδυνο συγκρούσεων εάν οι Ελληνοκύπριοι θελήσουν να επανεγκατασταθούν στα κατεχόμενα. Ανέφερε συγχρόνως ότι είναι ευπρόσδεκτες οι επισκέψεις των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δεν ήταν ποτέ εναντίον της ελεύθερης διακίνησης.

    Περισσότεροι οι Τουρκοκύπριοι που περνούν στις ελεύθερες περιοχές

    Το Σάββατο πέρασαν στα κατεχόμενα 14.209 άτομα, που ήταν ο μικρότερος αριθμός από τις 26 Απριλίου.

    Το ιστορικό μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα ήταν χθες ο πιο δημοφιλής προορισμός για 1000 Ελληνοκυπρίους που πήγαν στα κατεχόμενα με το αυτοκίνητό τους.

    Αντίθετα, ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που έρχονται στις ελεύθερες περιοχές ήταν χθες αυξημένος, λόγω της αργίας. Συνολικά, 5.576 Τουρκοκύπριοι ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές.

    Συνολικά, κατά τις 11 ημέρες υπό όρους διακίνησης, 185.291 Ελληνοκύπριοι πήγαν στα κατεχόμενα και 60.264 Τουρκοκύπριοι ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές, δηλαδή διακινήθηκαν συνολικά 245.555 άτομα.

    Οι περισσότεροι περπατούν στους δρόμους της Λευκωσίας, κάνουν ψώνια και κάθονται στα κεντράκια της παλιάς πόλης, ενώ πολλοί πήγαν στη Λεμεσό για να δουν τα σπίτια τους.

    Αξιώσεις Ντενκτάς

    Ο Ραούφ Ντενκτάς απαιτεί το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου για ελεύθερη διεξαγωγή του εμπορίου των κατεχομένων περιοχών, προκειμένου να επιστρέψει την πόλη στους νόμιμους κατοίκους της. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα "Σημερινή" της Κυριακής, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ζητάει επίσης να "νομιμοποιηθεί" και η λειτουργία των παράνομων αεροδρομίων στα κατεχόμενα, της Τύμπου και του Λευκονοίκου, ως αντάλλαγμα για την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου.

    Στο μεταξύ, ο Ραούφ Ντενκτάς μίλησε και πάλι για κίνδυνο συγκρούσεων εάν οι Ελληνοκύπριοι θελήσουν να επανεγκατασταθούν στα κατεχόμενα. Ανέφερε ταυτόχρονα ότι είναι ευπρόσδεκτες οι επισκέψεις των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δεν ήταν ποτέ εναντίον της ελεύθερης διακίνησης.

    Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι σκοπός είναι να τους αποστερήσει τη λεγόμενη κρατική τους οντότητα.

    Εξ άλλου, ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερόγλου κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους να είναι φιλόξενοι με τους Ελληνοκυπρίους που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα. Αλλά, πρόσθεσε, θα πρέπει να τους τονίζουν ότι δεν θα επιστρέψουν. Ο Ερόγλου ανέφερε ότι η μερική άρση των περιορισμών διακίνησης έγινε για να αποδεχθούν οι Ελληνοκύπριοι την πραγματικότητα δυο χωριστών κρατών στο νησί, αλλά και για να αντιληφθούν ότι το ψευδοκράτος δεν είναι ούτε υπό κατοχή, ούτε υποφέρει από φτώχεια.

    [02] Κάιρο: Κατάρρευση πολυκατοικίας-τέσσερις νεκροί

    4/5/2003 10:48:00 πμ

    Τέσσερα πτώματα ανασύρθηκαν νωρίς το πρωί της Κυριακής από τα ερείπια του επταώροφου κτηρίου που κατέρρευσε το βράδυ του Σαββάτου στη συνοικία Ροντ Αλ-Φάραγκ του Καΐρου, ενώ ένα 10χρονο κορίτσι ανασύρθηκε ζωντανό 10 ώρες μετά την κατάρρευση. Επτά άτομα τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους δύο σοβαρά, ενώ 10 ακόμη αγνοούνται. Το κτήριο ήταν πολύ παλιό και διέμεναν 11 οικογένειες. Τα αίτια της κατάρρευσης δεν έχουν διευκρινιστεί.

    [03] Μπους: Θα βρεθούν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ

    3/5/2003 7:41:00 μμ

    Ο Μπους είναι σίγουρος πως θα βρεθούν τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα βρουν αποδείξεις για την ύπαρξη ιρακινών όπλων μαζικής καταστροφής, που είναι ο κύριος λόγος τον οποίο επικαλέστηκαν οι ΗΠΑ για να εισβάλουν στο Ιράκ. ''Ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε όπλα μαζικής καταστροφής'', δήλωσε ο Μπους σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επισκεπτόμενο Αυστραλό πρωθυπουργό, Τζον Χάουαρντ. Πρόσθεσε: ''Θα τα βρούμε. Δεν είναι παρά ζήτημα χρόνου''. Ο Μπους είπε ακόμη πως ο έκπτωτος Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Τάρεκ Αζίζ, ''δεν ξέρει ακόμη πώς να πει την αλήθεια'' στους Αμερικανούς που τον ανακρίνουν. Δεν εξήγησε τι εννοούσε, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αζίζ είπε στους ανακριτές πως ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι ακόμη ζωντανός.

    [04] Λήξη συναγερμού στην Αθήνα για κρούσμα SARS

    4/5/2003 11:38:00 πμ

    Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τις δύο περιπτώσεις ασθενών, για τους οποίους εκφράστηκαν φόβοι ότι παρουσίασαν συμπτώματα της άτυπης πνευμονίας και νοσηλεύονται στο Γεν. Κρατ. νοσοκομείο Αθηνών και στο Γεν. Κρατ. Νίκαιας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ασθενής που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Νίκαιας πάσχει από ουρολοίμωξη, ενώ η ασθενής, ασιατικής καταγωγής, που έφθασε από το Λονδίνο και νοσηλεύεται στο Γεν. Κρ. Αθηνών δεν παρουσιάζει συμπτώματα της επιδημίας. Στην Κίνα, επτά ακόμα άνθρωποι πέθαναν από τον ιό της άτυπης πνευμονίας, ενώ εντοπίσθηκαν 197 νέα κρούσματα του SARS. Οι τέσσερις από τους επτά νέους θανάτους σημειώθηκαν στο Πεκίνο, όπου και εντοπίστηκαν τα 69 από τα 197 νέα κρούσματα. Αλλα 10 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Χόνγκ-Κόνγκ το Σάββατο.

    Πανικός στην Κίνα καθώς ο ιός τώρα μπήκε σε περίοδο κορύφωσης

    Ο ιός της άτυπης πνευμονίας εμφανίστηκε τον Νοέμβριο στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας και από τότε έχει προκαλέσει τον θάνατο 435 ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ έχουν εντοπισθεί 6.000 κρούσματα.

    Οι κινεζικές Αρχές διέταξαν να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία του Πεκίνου για άλλες δύο εβδομάδες σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η διάδοση του ιού που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) από το οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους 96 άνθρωποι στην κινεζική πρωτεύουσα.

    ''Η υπηρεσία εκπαίδευσης της πόλης διέταξε το κλείσιμο για να προληφθεί η διάδοση της SARS στους 1,37 εκατομμύρια μαθητές'' ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ''Νέα Κίνα''.

    Τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία επρόκειτο να ξανανοίξουν στις 8 Μαΐου, μετά από 15μερη διακοπή της λειτουργίας τους. Ομως οι Κινέζοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η άτυπη πνευμονία μόλις τώρα μπήκε σε περίοδο κορύφωσης στο Πεκίνο, όπου έχει ήδη προσβάλει 1.741 άτομα.

    Τάνκερ σε καραντίνα στο Χονγκ Κονγκ

    Ενα τάνκερ με σημαία Μαλαισίας αγκυροβόλησε την Κυριακή στο Χονγκ Κονγκ και έχει τεθεί σε καραντίνα αφού 10 από τα 24 μέλη του πληρώματός του παρουσιάζουν συμπτώματα άτυπης πνευμονίας και θα εξετασθούν από τις υγειονομικές Αρχές. Το πλοίο μεταφέρει χημικά και έχει αγκυροβολήσει ανοικτά του νησιού Λάμα. Απέπλευσε από την Μπανγκόκ στις 28 Απριλίου και πέρασε από το λιμάνι της Καντόνας Χουανγκπού, τη Σιγκαπούρη και άλλα λιμάνια της περιοχής.

    Ο πλοίαρχος γνωστοποίησε στις Aρχές του Χονγκ Κονγκ ότι πολλά μέλη του πληρώματος, ινδικής καταγωγής, έχουν εμφάνισε πυρετό, βήχα και μυϊκούς πόνους.

    Αεροσυνοδός της εταιρείας Qantas προσεβλήθη από τη νόσο SARS

    Η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία Qantas επιβεβαίωσε ότι μια αεροσυνοδό της "πιθανότατα" προσεβλήθη από τη νόσο SARS, μετά από πτήση από τη Σιγκαπούρη και τώρα νοσηλεύεται "απομονωμένη" σε νοσοκομείο του Σίδνεϊ. Η Qantas ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας η ασθένεια SARS δεν μεταδίδεται αν οι φορείς της δεν παρουσιάσουν εμφανή συμπτώματα.

    "Αν και πιστεύουμε ότι η αεροσυνοδός δεν είχε παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα όταν ήταν σε υπηρεσία, για προληπτικούς λόγους ενημερώνουμε όλα τα μέλη του πληρώματος και τους επιβάτες της συγκεκριμένης πτήσης QF 32 που έγινε την περασμένη Κυριακή από τη Σιγκαπούρη" αναφέρει ανακοίνωση της εταιρείας συμπληρώνοντας ότι το συγκεκριμένο άτομο δεν έχει εργαστεί από τις 27 Απριλίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 4 May 2003 - 8:57:54 UTC