Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισραήλ: Παραιτήθηκε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος
  • [02] Οι Κούρδοι του Ιράκ επιζητούν την υποστήριξη της Συρίας
  • [03] Φορολογικές δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους
  • [04] Κυπελλούχος Ευρώπης ο Αρης
  • [05] Α' εθνική: Μάχη για Ευρώπη και παραμονή
  • [06] Και τώρα... η ''μητέρα των μαχών''!
  • [07] Γερμανία: Νίκες-''χρυσάφι'' για Λεβερκούζεν και Χάνσα Ρόστοκ
  • [08] Τρία χρόνια χωρίς τον Βασίλη Γεωργιάδη
  • [09] Ποντιακός γάμος στην Καβάλα

    [01] Ισραήλ: Παραιτήθηκε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος

    4/5/2003 9:42:00 μμ

    Αμραμ Μίτζνα

    Την παραίτησή του από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος.του Ισραήλ, ανακοίνωσε την Κυριακή ο Αμραμ Μίτζνα, πρώην στρατηγός, που υπέστη συντριπτική ήττα από τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν στις εκλογές του Ιανουαρίου. Ο κύριος λόγος για την απόφασή του να παραιτηθεί φαίνεται να είναι οι προσωπικοί ανταγωνισμοί σε ένα μοιρασμένο σε φατρίες κόμμα, παρά η αργοπορημένη ανταπόκρισή του στην απόρριψη του εκλογικού σώματος της έκκλησής του για μονομερείς παραχωρήσεις ειρήνης προς τους Παλαιστίνιους.

    Ο Αμραμ Μίτζνα επικαλέστηκε διαρκείς πισώπλατες μαχαιριές από τους αντιπάλους του στο Εργατικό Κόμμα.

    "Σήμερα επιστρέφω την εντολή που έλαβα από τα μέλη του Εργατικού Κόμματος και παραιτούμαι από ηγέτης του Εργατικού Κόμματος", ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Μίτζνα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Ο Μίτζνα εξελέγη ηγέτης των Εργατικών το Νοέμβριο, υπερισχύοντας του πρώην υπουργού Αμυνας, Μπίνιαμιν μπεν Ελιέζερ.

    [02] Οι Κούρδοι του Ιράκ επιζητούν την υποστήριξη της Συρίας

    4/5/2003 10:36:00 μμ

    Την υποστήριξη της Συρίας για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στο Ιράκ μετά την εκδίωξη του προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, ζήτησε ηγετική οργάνωση των Κούρδων του Ιράκ. Ο Μπάρχαμ Σάλεχ, πρωθυπουργός της μίας από τις δύο κουρδικές οργανώσεις που ελέγχουν τον υπό κουρδική πλειοψηφία θύλακο στα βόρεια της χώρας, δήλωσε πως ενημέρωσαν την συριακή κυβέρνηση για τις ιδέες τους και συζήτησαν τις τεχνικές που θα ακολουθηθούν για το σχηματισμό μιας ανεξάρτητης ιρακινής κυβέρνησης.

    Ο Μπάρχαμ Σάλεχ, από την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις συζητήσεις που είχε με την συριακή κυβέρνηση, ωστόσο τόνισε χαρακτηριστικά πως "η Συρία βέβαια έχει ένα σημαντικό και μοναδικό πολιτικό βάρος".

    Νωρίτερα, ο Σάλεχ είχε συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο Αμπντέλ-Χαλίμ Χαντάμ και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Αραβικού Κόμματος Μπάαθ, Αμπντάλα αλ-Αχμάρ.

    [03] Φορολογικές δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους

    4/5/2003 10:11:00 μμ

    Την πρώτη τους φορολογική δήλωση σε ευρώ καλούνται να υποβάλλουν απο τη Δευτέρα και μέχρι τις 2 Ιουνίου, μισθωτοί και συνταξιούχοι, ανάλογα με τον Αριθμό Φορολογικού τους Μητρώου. Όποιος φορολογούμενος επιθυμεί να υποβάλει ηλεκτρονικά τη δήλωσή του, στην υπηρεσία TAXISnet, θα πρέπει να υποβάλει αίτηση τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν την υποβολή της δήλωσης, έτσι ώστε να λάβει τους κωδικούς πρόσβασης.

    [04] Κυπελλούχος Ευρώπης ο Αρης

    4/5/2003 11:06:00 μμ

    Σε μια συγκλονιστική αναμέτρηση, μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, ο Αρης επικράτησε επί της πολωνικής Πρόκομ με 84-83, κατακτώντας το κύπελλο Τσάμπιονς Καπ. Πρωταγωνιστές για τους "κίτρινους", ήταν ο Αμερικανός Σόλομον, που αφυπνίστηκε στα τελευταία λεπτά, και ο Ραίτσεβιτς, που πέτυχε το νικητήριο καλάθι ακριβώς με τη λήξη της αναμέτρησης. Αυτό είναι το τρίτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας του και η κατάκτησή του προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού στους 6.000 φιλάθλους των ''κιτρινόμαυρων'' που είχαν κατακλύσει το "Αλεξάνδρειο".

    [05] Α' εθνική: Μάχη για Ευρώπη και παραμονή

    4/5/2003 9:17:00 μμ

    Δύο αγωνιστικές πριν από το τέλος του πρωταθλήματος και έχει "ανάψει" η μάχη των ομάδων τόσο για την έξοδο στην Ευρώπη όσο και για την παραμονή στην κατηγορία. Σημαντική εκτός έδρας νίκη, στην προσπάθεια που κάνει για έξοδο στην Ευρώπη πέτυχε την Κυριακή ο Ηρακλής, που επικράτησε 4-2 του Ιωνικού στη Νεάπολη. Αντιθέτως, η ομάδα του Γιάτσεκ Γκμοχ βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση όσον αφορά την παραμονή της στην κατηγορία. Προοδευτική και Αιγάλεω εξασφάλισαν την παραμονή τους, κερδίζοντας την Παναχαϊκή (1-0) και τον Ακράτητο (3-1), αντίστοιχα. Επιστροφή στις νίκες μετά από σχεδόν ένα μήνα για την Ξάνθη, που κέρδισε 3-0 την Καλλιθέα.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 28ης αγωνιστικής

    ΠΑΟΚ-Πανιώνιος 3-0

    ΑΕΚ-Αρης 4-0

    Ιωνικός-Ηρακλής 2-4

    Ξάνθη-Καλλιθέα 3-0

    Παναθηναϊκός-ΟΦΗ 5-1

    Προοδευτική-Παναχαϊκή 1-0

    Γιάννινα-Ολυμπιακός 0-3

    Αιγάλεω-Ακράτητος 3-1

    Βαθμολογία

    Παναθηναϊκός 67

    Ολυμπιακός 64

    ΑΕΚ 62

    ΠΑΟΚ 50

    Πανιώνιος 50

    Ηρακλής 46

    Αρης 45

    ΟΦΗ 41

    Ξάνθη 35

    Αιγάλεω 30

    Προοδευτική 29

    Καλλιθέα 23

    Ακράτητος 23

    Ιωνικός 21

    Παναχαϊκή 9

    ΠΑΣ Γιάννινα -62

    Ο ΠΑΣ Γιάννινα τιμωρήθηκε με αφαίρεση τριών βαθμών για κάθε παιχνίδι και το -62 προκύπτει, επειδή η ομάδα της Ηπείρου στις 28 αγωνιστικές έχει συγκεντρώσει 22 βαθμούς.

    [06] Και τώρα... η ''μητέρα των μαχών''!

    4/5/2003 8:52:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Σε μία εβδομάδα οι δύο αιώνιοι αντίπαλοι καλούνται να λύσουν τις διαφορές τους, όσον αφορά στην κατάκτηση του φετινού τίτλου για το πρωτάθλημα της Α' εθνικής. Τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και ο Ολυμπιακός πέρασαν ένα εύκολο απόγευμα κερδίζοντας άνετα τον ΟΦΗ και τον Πας Γιάννινα, αντίστοιχα. Έτσι, η διαφορά των τριών βαθμών παρέμεινε μεταξύ τους και τώρα πλέον όλα τα μάτια του φίλαθλου κόσμου θα στραφούν στο γήπεδο της Ριζούπολης, όπου θα διεξαχθεί η "μητέρα των μαχών".

    Παναθηναϊκός - ΟΦΗ 5-1

    Την διαφορά των τριών βαθμών, από τον δεύτερο Ολυμπιακό, διατήρησε ο Παναθηναϊκός, που διέσυρε τον ΟΦΗ με 5-1, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

    Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε δυνατά τον αγώνα, καθώς πρόθεση όλων ήταν να τελειώσουν από νωρίς το ματς. Η ομάδα του Μαρκαριάν πίεσε τους κρητικούς και κατάφερε να πετύχει δύο γρήγορα γκολ που έδιωξαν το άγχος από τους ποδοσφαιριστές.

    Το σκορ άνοιξε στο 14' ο Γκόραν Βλάοβιτς με απευθείας φάουλ και πριν καλά καλά κοπάσουν οι πανηγυρισμοί της εξέδρας ο Νίκος Λύμπερόπουλος στο 17' με σουτ πάνω στην κίνηση μέσα από την περιοχή, έγραψε το 2-0 και "καθάρισε" ουσιαστικά το ματς.

    Με την συμπλήρωση του 20λέπτου, οι "πράσινοι" έδειξαν να ρίχνουν τον ρυθμό τους, κάτι που ήταν και αναμενόμενο, καθώς υπάρχει και το ντέρμπι της ερχόμενης Κυριακής με τον Ολυμπιακό.

    Από την πλευρά του ο ΟΦΗ έδειχνε να μην μπορεί να αντιδράσει και οι μοναδικές καλές στιγμές για την ομάδα του Σκάζνι στο πρώτο ημίχρονο ήταν ένα σουτ του Μπελεβώνη σςτο 23' που κατέληξε άουτ και ένα σούτ του Σολίς στο 45', το οποίο μπλόκαρε ο Κοτσώλης.

    Το δεύτερο μέρος άρχισε ιδανικά για τον Παναθηναϊκό που στο 48' κέρδισε πέναλτι, την εκτέλεση του οποίου ανέλαβε ο Λυμπερόπουλος, που πέτυχε το δεύτερο του προσωπικό γκολ στον αγώνα.

    Στο 64' ο επιθετικός του Παναθηναϊκού, που ομολογουμένως κάνει εκπληκτικό πρωτάθλημα, εκμεταλλεύτηκε τραγικό λάθος του Δασκαλάκη πετυχαίνοντας χατ τρικ αλλά και το 16ο του τέρμα στο πρωτάθλημα που τον ανέβασε στην πρώτη θέση των σκόρερ.

    Δέκα λεπτά αργότερα ήταν η σειρά του Παντελή Κωνσταντινίδη να χριστεί σκόρερ ανεβάζοντας το δείκτη του σκορ σε 5-0. Το μόνο που κατάφερε ο ΟΦΗ ήταν να μειώσει σε 5-1 με τον Δερμιτζάκη στο 90'.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Τσίκινης του συνδέσμου Μεσσηνίας.

    Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

    Παναθηναϊκός: Κοτσώλης, Χένρικσεν, Βόκολος, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Μπασινάς (71' Γκούμας), Σαΐνιο, Κόλκα (65' Κωνσταντινίδης), Καραγκούνης, Λυμπερόπουλος (79' Βαζέχα), Βλάοβιτς

    ΟΦΗ: Δασκαλάκης, Ρουμπάκης, Μπελεβώνης, Αδάμος, Κολιτσιδάκης (46' Φραγκιουδάκης), Μοσχογιάννης, Σολίς, Αναστασιάδης (46' Κιάσος), Χρυσάφης (65' Δερμιτζάκης), Ντεγιάνοφ, Σοάρες.

    Πας Γιάννινα - Ολυμπιακός 0-3

    Από την πλευρά τους, οι "ερυθρόλευκοι" έκαναν και αυτοί το χρέος τους, επικρατώντας 3-0 στην Πάτρα του τυπικά γηπεδούχου ΠΑΣ Γιάννινα.

    Η ομάδα του Ολεγκ Προτάσοφ μπήκε στο γήπεδο αποφασισμένη να "καθαρίσει" από νωρίς το ματς, έχοντας και τη συμπαράσταση χιλιάδων οπαδών της που ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα της Αχαΐας.

    Έτσι, μόλις στο 5' ο Ολυμπιακός κέρδισε φάουλ σε καλή θέση και ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς που ανέλαβε την εκτέλεσή του, έστειλε τη μπάλα πρώτα στο δοκάρι και μετά στα δίχτυα του Γκίτκου.

    Οι Γιαννιώτες προσπάθησαν να αντιδράσουν, όμως στο 11΄ ο Κατεργιαννάκης είπε «όχι στην πολύ καλή εκτέλεση φάουλ του Νικολαϊδη.

    Στο 20' ο "Τζόλε" μίλησε και πάλι, καθώς εκμεταλλεύτηκε αριστουργηματική μπαλιά του Ζέτερμπεργκ και με πλασέ μέσα από την περιοχή και δεξιά νίκησε τον Γκίτκο διπλασιάζοντας τα τέρματα της ομάδας του.

    Το 2-0 προκάλεσε απογοήτευση στους παίκτες του ΠΑΣ, που φάνηκαν αδύναμοι να αντιδράσουν, στρέφοντας ενδεχομένως την προσοχή τους στο ματς-τελικό της επόμενης εβδομάδας με τον Ακράτητο.

    Οι "ερυθρόλευκοι" διατήρησαν χωρίς ιδιαίτερο κόπο τον έλεγχο της αναμέτρησης, κάνοντας παράλληλα και οικονομία δυνάμεων ενόψει του ντέρμπι.

    Το τελικό 3-0 διαμόρφωσε στο 74' ο Κριστιάν Καρεμπέ με ωραίο βολέ, μετά από σέντρα του Νόβακ.

    Διαιτητής του αγώνα ήταν ο κ. Τακίδης από τον σύνδεσμο του Κιλκίς.

    Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

    ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Γκίτκος, Σακελλαρίδης (46΄ Ντομορό), Νικολαϊδης, Μπλέτσας, Κάκος, Κρίσνικ (73΄ Ντάσιος), Δέδες, Γκόσεφ (71΄ Ντούρο), Τελκίνσκι, Γκαρόζης, Κυπαρίσσης.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κατεργιαννάκης, Μαυρογενίδης (59' Νόβακ), Βενετίδης, Ανατολάκης, Κωστούλας, Καρεμπέ, Ζέτερμπεργκ (65' Νινιάδης), Γιαννακόπουλος, Χούτος (76' Οφορίκουε), Τζιοβάνι, Τζόρτζεβιτς.

    [07] Γερμανία: Νίκες-''χρυσάφι'' για Λεβερκούζεν και Χάνσα Ρόστοκ

    4/5/2003 9:24:00 μμ

    Σημαντικές νίκες για την παραμονή τους στην πρώτη κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος πέτυχαν την Κυριακή Λεβερκούζεν και Χάνσα Ρόστοκ. Η πρώτη επικράτησε με 3-1 της Αρμίνια Μπίλεφελντ στην "Μπάι Αρίνα" και είναι πλέον μόλις ένα βαθμό πίσω από την Γκλάντμπαχ, που βρίσκεται ακριβώς πάνω από την ζώνη του υποβιβασμού. Από την άλλη, η Χάνσα κέρδισε με το ίδιο σκορ της Σάλκε και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Αντιθέτως, η Σάλκε με την ήττα της έμεινε πίσω στην διεκδίκηση μιας θέσης για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 31ης αγωνιστικής

    Βέρντερ Βρέμης-Χέρτα Βερολίνου 4-2

    Ντόρτμουντ-Βόλφσμπουργκ 2-2

    Νυρεμβέργη-Μόναχο 1860 1-2

    Κότμπους-Αμβούργο 0-0

    Μπόχουμ-Γκλάντμπαχ 1-1

    Αννόβερο-Στουτγκάρδη 1-2

    Μπάγερν Μονάχου-Καϊζερσλάουτερν 1-0

    Λεβερκούζεν-Αρμίνια Μπίλεφελντ 3-1

    Χάνσα Ροστόκ-Σάλκε 3-1

    Βαθμολογία

    Μπάγερν Μονάχου 69

    Στουτγκάρδη 56

    Ντόρτμουντ 53

    Χέρτα Βερολίνου 51

    Αμβούργο 49

    Σάλκε 46

    Βέρντερ Βρέμης 46

    [08] Τρία χρόνια χωρίς τον Βασίλη Γεωργιάδη

    4/5/2003 7:58:00 μμ

    Φίλοι και συνεργάτες του αείμνηστου σκηνοθέτη Βασίλη Γεωργιάδη παρέστησαν το πρωί της Κυριακής στην επιμνημόσυνη δέηση που εψάλη στο Α' νεκροταφείο Αθηνών. Πριν από τρία χρόνια, ξημέρωμα Λαμπρής, ο αξέχαστος σκηνοθέτης έχασε τη μάχη με το θάνατο από ανακοπή καρδιάς. Ο Βασίλης Γεωργιάδης ήταν ένας από τους σπουδαιότερους δημιουργούς του ελληνικού κινηματογράφου και οι ταινίες του προσέλκυαν το ενδιαφέρον χιλιάδων θεατών. Οι ταινίες του "Κόκκινα φανάρια" και "Το χώμα βάφτηκε κόκκινο" ήταν υποψήφιες για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, ενώ η ταινία του "Κορίτσια στον ήλιο" ήταν υποψήφια για τη Χρυσή Σφαίρα. Ο Βασίλης Γεωργιάδης πέρασε στην αιωνιότητα έχοντας αφήσει μια λαμπρή παρακαταθήκη.

    [09] Ποντιακός γάμος στην Καβάλα

    4/5/2003 9:50:00 μμ

    Το παμπάλαιο έθιμο του ποντιακού γάμου αναβίωσε και πάλι την Κυριακή στην περιοχή του Ζυγού Καβάλας, με την ίδια πιστότητα που αναβίωνε κάθε χρόνο, Κυριακή του Θωμά, στις αλησμόνητες πατρίδες. Όλα άρχισαν με το ξύρισμα του γαμπρού και τους αστεϊσμούς συγγενών και φίλων. Στη συνέχεια, νεαρές και νεαροί, υπό τους ήχους ποντιακών οργάνων, πήγαν στο σπίτι της νύφης και την μετέφεραν στην Εκκλησία του Αποστόλου Θωμά, όπου την ανέμεναν ο γαμπρός, ο κουμπάρος και πολλοί κάτοικοι, αλλά και προσκεκλημένοι από τα γύρω χωριά. Το στεφάνωμα έγινε γρήγορα-γρήγορα, μήπως και μετανιώσει ο γαμπρός... Και ακολούθησαν τα ''χαρίσματα'' στους νεόνυμφους, από συγγενείς και φίλους.

    Ένα από τα πιο ζωντανά έθιμα του ελληνισμού

    Το έθιμο αναβιώνει με φροντίδα του τοπικού ποντιακού συλλόγου ''ο Υψηλάντης'' και συρρέουν στο Ζυγό Καβάλας άτομα, Πόντιοι και μη από όλα τα μέρη της χώρας και το εξωτερικό.

    Ο γάμος συμβολίζει την αρχή της ζωής και της άνοιξης. Ο γαμπρός και η νύφη είναι άτομα που επιλέγονται κάθε χρόνο με αυστηρά κριτήρια για την αναπαράσταση.

    Πρόκειται για ένα από τα πιο ζωντανά έθιμα του ελληνισμού που δεν τόλμησε να το αλλοιώσει ο χρόνος, καθώς είναι βαθιά ριζωμένο στις ψυχές των Ποντίων προσφύγων της δεύτερης και τρίτης γενιάς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 4 May 2003 - 20:54:53 UTC