Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές κυπριακής κυβέρνησης για διακίνηση πολιτών
  • [02] Βολές Κουρή και κατά Νεονάκη
  • [03] Προκαταρκτική εξέταση για αποκλεισμό Αθηνών-Κορίνθου
  • [04] Παπανδρέου: 'Χώρα- λύση η Ελλάδα στη διεθνή σκακιέρα''
  • [05] Διατήρηση παραδοσιακών οικισμών στα νησιά του Αιγαίου
  • [06] Σημίτης: Η προεδρία στην Ε. Ε αναδεικνύει την Ελλάδα
  • [07] Ληστεία σε πρατήριο καυσίμων στη Θεσσαλονίκη
  • [08] ''Ιστορική σημασίας'' το συμβούλιο Υπουργών Παιδείας
  • [09] Φύλο και κοινωνία της πληροφορίας
  • [10] Υπέρ της διά βίου μάθησης οι Ευρωπαίοι
  • [11] Προτάσεις για στήριξη ελληνικών νησιών μετά το 2006
  • [12] Μάρτυρας αναγνώρισε Κουφοντίνα-Σωτηροπούλου
  • [13] Καταγγελία Σ. Ξηρού για τις συνθήκες κράτησής του
  • [14] Καταδίκη Παλαιστινίου σε 14 φορές ισόβια
  • [15] O Μπερλουσκόνι εμπλέκει το Ρ. Πρόντι σε σκάνδαλο διαφθοράς
  • [16] Τουρκία: Απολογισμός από το σεισμό στη Μπινγκόλ
  • [17] Έκθεση για τα θύματα της Ιντιφάντα
  • [18] Περιοδεία Πάουελ σε Μ. Ανατολή και Ευρώπη
  • [19] Νέα κυβέρνηση στην Αλγερία
  • [20] Βρετανικό δικαστήριο αναγνωρίζει το σύνδρομο του Κόλπου
  • [21] Αντιτρομοκρατική άσκηση στις ΗΠΑ
  • [22] Δύσκολη η εξομάλυνση των σχέσεων Γερμανίας-ΗΠΑ
  • [23] Μπόλτον: Αμέτοχος ο ΟΗΕ στις έρευνες για όπλα μαζικής καταστροφής
  • [24] Οι Αμερικανοί συνέλαβαν το ''Πέντε Κούπα''
  • [25] Φόβοι ΙΑΕΑ για λεηλασίες στα ''πυρηνικά'' του Ιράκ
  • [26] Επιστρέφουν στον Ιράκ οι αιχμάλωτοι του ιρανοιρακινού πολέμου
  • [27] Νέο δημοτικό συμβούλιο στη Μοσούλη
  • [28] Στο ''Αλ-Τζαζίρα'' εισέβαλαν Βρετανοί στρατιώτες στη Βασόρα
  • [29] Ερευνες για εντοπισμό έργων τέχνης του μουσείου Βαγδάτης
  • [30] Συναντήσεις Χριστοδουλάκη για την πορεία του προϋπολογισμού
  • [31] Στις 2 Ιουνίου η γενική συνέλευση της ΑΕΚ
  • [32] Αυξημένο το ενδιαφέρον για τους Παραολυμπιακούς του 2004
  • [33] Ο Τιμ Ντάνκαν ΜVP στο NBA
  • [34] Eφιάλτης ο SARS για τον πλανήτη

    [01] Επαφές κυπριακής κυβέρνησης για διακίνηση πολιτών

    5/5/2003 6:03:00 μμ

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τη μερική άρση της απαγόρευσης στη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα συζητώνται σε συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τους αρχηγούς των κομμάτων. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται εν όψει και της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα την ερχόμενη Παρασκευή, την οποία η κυπριακή κυβέρνηση χαρακτηρίζει την ως παράνομη ενέργεια. Στο μεταξύ ο Σερντάρ Ντενκτάς απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Τούρκος Πρωθυπουργός, να προβεί σε εξαγγελία οποιονδήποτε μέτρων κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα την ερχόμενη Παρασκευή. Απέρριψε επίσης εισήγηση, που υποβλήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων στο Λήδρα Πάλας για έκκληση προς τον γ.γ του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

    Μόνιμη απαίτηση η επιστροφή της Αμμοχώστου

    Το πρωί ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και αργότερα με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη. Νωρίς το απόγευμα θα δεχθεί τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Κλεάνθους και τον πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου.

    Σε δηλώσεις του, την Κυριακή, ο Τάσσος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πληροφορίες και δεν βολιδοσκοπήθηκε για το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του λιμανιού της Αμμοχώστου, υπό τη διοίκηση είτε των Ηνωμένων Εθνών είτε βρετανικού οίκου.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι πρόκειται για παράνομη ενέργεια, ενώ επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις χειρονομίες, εντός εισαγωγικών, όπως είπε, στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η τουρκική κυβέρνηση στο Κυπριακό. Ο κ. Χρυσοστομίδης τόνισε ότι μόνιμη απαίτηση της ελληνικής κυπριακής πλευράς είναι η επιστροφή της Αμμοχώστου είτε στην Κυπριακή Κυβέρνηση είτε υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών για εγκατάσταση των νομίμων κατοίκων της.

    Ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, σε δηλώσεις του τόνισε ότι απαιτείται αυτή την περίοδο στην Κύπρο ''ιδιαίτερη προσοχή'' και υπογράμμισε πως η ελεύθερη επικοινωνία είναι θετική, αλλά πως η κίνηση αυτή δεν συνεπάγεται και λύση του Κυπριακού. Το μέτρο που έλαβε ο Ραούφ Ντενκτάς ''βρέθηκε εκ των πραγμάτων αναγκασμένος να το λάβει'', παρατήρησε σχετικά ο κ. Πρωτόπαπας.

    Δε θα προχωρήσει σε νέες εξαγγελίες στα κατεχόμενα ο Ερντογάν

    Αναφορικά με τις πληροφορίες ότι ο κ. Ερντογάν θα εξαγγείλει την επιστροφή της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, ο Σερντάρ Ντενκτάς τόνισε, ότι "πριν ένα περίπου μήνα το προτείναμε και απορρίφθηκε".

    "Δεν νομίζω πως ο κ. Ερντογάν θα ανακοινώσει οποιαδήποτε μέτρα. Έρχεται για πρώτη φορά υπό την ιδιότητα του Πρωθυπουργού και η επίσκεψή του βασίζεται σε αυτό", είπε. Ο Σερντάρ Ντενκτάς επανέλαβε την αντίθεση της τουρκικής πλευράς σε διεξαγωγή συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και με βάση το σχέδιο Ανάν.

    Δήλωσε ότι "από την αρχή αυτής της νέας εποχής το Δημοκρατικό Κόμμα υποστήριζε πως ο ΟΗΕ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν επί του παρόντος παρατηρητές και να μην επέμβουν". Πρόσθεσε πως "αυτό που επιθυμούμε είναι να αφήσουμε τους ανθρώπους να φθάσουν σε ένα σημείο, όπου να μπορούν να καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλο και να επιλυθούν προβλήματα".

    "Αυτό θα μας φέρει στο σημείο να πούμε πως τώρα είναι η ώρα για να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις. Μέχρι τότε θέλουμε οι έξωθεν να παραμείνουν παρατηρητές", συνέχισε ο κ. Ντενκτάς. Ερωτηθείς πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η μεταβατική περίοδος, ο κ. Ντενκτάς, υποστήριξε, "να μην ανησυχείτε, πάντως όχι 40 χρόνια".

    Εξέφρασε την άποψη ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να διαμορφώσει κανείς την γνώμη πως οι δύο κοινότητες στην Κύπρο μπορούν να ζήσουν μαζί. Ο Σερντάρ Ντενκτάς ήταν ο μόνος που αντιτάχθηκε στην εισήγηση για επανέναρξη των συνομιλιών με αποτέλεσμα η εισήγηση να μην υιοθετηθεί. Ο πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου, που υπέβαλε την πρόταση, εξέφρασε λύπη για την απόρριψη της πρότασής του και εξήγησε ότι αν δεν γίνει από όλους αποδεκτή μια εισήγηση, τότε δεν μπορεί να υιοθετηθεί στο κοινό ανακοινωθέν που εκδίδεται.

    "Ο μόνος που εξέφρασε διαφωνία ήταν ο κ. Ντενκτάς, ο οποίος επιμένει ότι σ' αυτό το στάδιο πρέπει να προχωρήσουν τα μέτρα", είπε απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Βασιλείου, προσθέτοντας πως ο κ. Ντενκτάς δεν έδωσε συγκεκριμένη μεταβατική περίοδο για την επανέναρξη των συνομιλιών. Κληθείς να αναφέρει αν ο ίδιος πιστεύει ότι ήλθε ο καιρός να κληθούν τα Ηνωμένα Έθνη για επανέναρξη των συνομιλιών, τόνισε πως ο ίδιος πιστεύει ότι "ο λαός μας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι απέδειξαν με τη συμπεριφορά τους ότι ο χωρισμός είναι τεχνητός".

    "Αρα", πρόσθεσε, "το γρηγορότερο που θα μπορούσαν να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις και να καταλήξουν είναι το καλύτερο για όλους και ιδίως για τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ πιο δύσκολη οικονομική θέση παρά εμείς". Σε ερώτηση αν πρέπει να αναμένονται να εξαγγελθούν νέα μέτρα από την τουρκοκυπριακή πλευρά, ο κ. Βασιλείου είπε "μακάρι" και πρόσθεσε ότι συζητείται το ενδεχόμενο, κατά την επίσκεψη του στα κατεχόμενα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει αναφορά στην Αμμόχωστο.

    "Αλλά νομίζω ότι πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι τότε μόνο θα έχει νόημα αυτό το μέτρο εφ' όσον ανακοινώσει ότι σέβεται τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και δίνει την Αμμόχωστο υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, είτε τουλάχιστον κάτω από τα Ηνωμένα Έθνη, τίποτα άλλο δεν μπορεί να επικρατήσει", είπε ο κ. Βασιλείου.

    Μειωμένη η διακίνηση

    Αισθητά μειωμένος είναι σήμερα ο αριθμός Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που εισέρχονται στις κατεχόμενες και τις ελεύθερες περιοχές αντιστοίχως από τα οδοφράγματα του Λήδρα-Πάλας, του Περγάμου και των Στροβιλιών. Μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι, εισήλθαν στα κατεχόμενα 2.759 Ελληνοκύπριοι, ενώ 1.396 Τουρκοκύπριοι μετέβησαν στις ελεύθερες περιοχές.

    Στο μεταξύ αφέθηκε ελεύθερος ο δεκαεννιάχρονος Χρίστος Λοβαρής, ο οποίος συνελήφθη από τις κατοχικές αρχές και κρατούνταν παράνομα, επειδή ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα στην κατεχόμενη Λευκωσία. Ο Λοβαρής κατέβαλε 55 λίρες (περίπου 85 ευρώ) ως πρόστιμο, που του επέβαλε ψευδοδικαστήριο στα κατεχόμενα.

    Το ψευδοδικαστήριο στο οποίο προσήχθη, έλαβε υπόψη την ηλικία του, τη μεταμέλειά του καθώς και την οικογενειακή του κατάσταση. Τα χρήματα για τη ζημιά, που προκλήθηκε από την πρόσκρουση του αυτοκινήτου του σε όχημα Τουρκοκύπριου θα καταβληθούν σε συνεννόηση μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών του Ελληνοκύπριου και του Τουρκοκύπριου.

    [02] Βολές Κουρή και κατά Νεονάκη

    5/5/2003 3:54:00 μμ

    Για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και τακτική δημιουργίας εντυπώσεων μέσα από την παραποίηση της αλήθειας, κάνει λόγο ο βουλευτής Επικρατείας και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Νεονάκης, σχετικά με το σημερινό δημοσίευμα της Αυριανής. Ο κ. Νεονάκης υποστηρίζει ότι πρόκειται για σχέδιο κατασυκοφάντησης στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ενώ τονίζει ότι σύντομα το λόγο θα πάρει η δικαιοσύνη. Από την άλλη πλευρά, η εφημερίδα κατηγορεί τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για κερδοσκοπικά παιχνίδια με μετοχές ''φούσκες''.

    Νεονάκης: ''Διαφανής η συμμετοχή μου στο Χ.Α.Α.''

    Με ανακοίνωσή του, ο Μιχάλης Νεονάκης σημειώνει ότι για 17 χρόνια υπήρξε ελεύθερος επαγγελματίας, χωρίς να κατέχει καμία απολύτως κυβερνητική θέση και πως δεν διαχειρίστηκε ποτέ ούτε μία δραχμή δημόσιου χρήματος.

    Όσον αφορά στις χρηματιστηριακές του συναλλαγές επισημαίνει ότι συμμετείχε στο Χρηματιστήριο από το 1988, γεγονός που του επέτρεψε να κατέχει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο πριν ακόμη ξεκινήσει η μεγάλη άνοδος του Χρηματιστηρίου το 1999.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι όλα αυτά τα χρόνια η συμμετοχή του στο Χρηματιστήριο ήταν απολύτως διαφανής και πως δεν συμμετείχε ποτέ σε χρηματιστηριακά παιχνίδια, είτε αυτά αφορούσαν σε προσπάθεια χειραγώγησης μετοχών, είτε σε αξιοποίηση της λεγόμενης ''εσωτερικής'' πληροφόρησης.

    "Ο κ. Κουρής με περισσή ιδιοτέλεια, με ψευδείς ισχυρισμούς, προφανείς μεθοδεύσεις και λάσπη, ελπίζει ότι θα μετατρέψει το προσωπικό του πρόβλημα σε πολιτικό πρόβλημα. Θα πάρει την απάντηση που του αρμόζει από την Ελληνική Δικαιοσύνη στην οποία θα προσφύγω άμεσα", καταλήγει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του κ. Νεονάκη.

    Αυριανή: ''Κερδοσκοπικά παιχνίδια με μετοχές φούσκες''

    Το δημοσίευμα της Αυριανής αναφέρει πως "ο οργανωτικός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Νεονάκης έσπρωξε 300 εκατ. σε ένα βρώμικο επενδυτικό φαν που ειδικεύονταν σε κερδοσκοπικά παιχνίδια με μετοχές φούσκες".

    "Σε συνεργασία με μια μικρή ομάδα κερδοσκόπων ο Μιχάλης Νεονάκης ανέλαβε την οργανωτική προσπάθεια για την απογείωση μια από τις μεγαλύτερες ''φούσκες'' του ελληνικού Χρηματιστηρίου, την περιβόητη μεταλοπλαστική Αγρινίου.

    Η επιχείρηση ''φούσκα'' ξεκίνησε με τη δημιουργία ενός επενδυτικού φαν στο οποίο ο κ. Νεονάκης συμμετείχε με τριακόσια εκατομμύρια δραχμές.

    Στην ίδια επενδυτική ομάδα συμμετείχε και ο Λ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ήταν και στη διοίκηση της ΜΕΑΓΑ και εξασφάλιζε εσωτερική ενημέρωση που είναι απαραίτητη προϋπόθεση στο παιχνίδι της μετοχής που περιλαμβάνει το μάζεμα σε χαμηλά και την πώληση στα υψηλά επίπεδα μέχρι να φορτωθούν τα χαρτιά σε ανυποψίαστους και απροστάτευτους από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς επενδυτές", δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας.

    Νέα ποινική δίωξη κατά του Κουρή

    Εν τω μεταξύ, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Δημήτρης Ασπρογέρακας άσκησε νέα δίωξη σε βάρος του Γιώργου Κουρή και του διευθυντή της εφημερίδας Αυριανής Γιώργου Τσιρογιάννη για συκοφαντική δυσφήμηση δια του τύπου, μετά τη δεύτερη μήνυση που κατέθεσε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας για δημοσιεύματα που αφορούσαν το σπίτι στα Βριλήσσια.

    Το δημοσίευμα ανέφερε ότι η αξία του σπιτιού φτάνει το ένα δισ. δραχμές και ότι κατά την κατασκευή του έγιναν πολεοδομικές παραβάσεις.

    Η υπόθεση ανατέθηκε για προανάκριση στην 13η πταισματοδίκη, η οποία χειρίζεται ήδη την δικογραφία σε βάρος του κ. Κουρή, που αφορά δημοσιεύματα για τις προεκλογικές δαπάνες του κ. Πρωτόπαπα.

    Η πταισματοδίκης, έλαβε την εντολή να ολοκληρώσει την έρευνά της εντός 20 ημερών.

    [03] Προκαταρκτική εξέταση για αποκλεισμό Αθηνών-Κορίνθου

    5/5/2003 2:12:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος της Μάνδρας από το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Σωτήρης Μπάγιας. Ο κ. Μπάγιας άσκησε παράλληλα ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου κατοίκου της περιοχής που συμμετείχε στην κατάληψη. Στην εντολή του για τη διενέργεια της έρευνας ο κ. Μπάγιας ζητά να εντοπιστούν αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες των επικεφαλής των αστυνομικών αρχών, καθώς δεν απέτρεψαν τον αποκλεισμό του οδοστρώματος αλλά και δεν προχώρησαν σε συλλήψεις. Ο κ. Μπάγιας ζητά εφόσον εντοπιστούν ευθύνες να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε κάθε υπαίτιο για τα αδικήματα είτε της παράβασης καθήκοντος είτε της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Τη διενέργεια της προκαταρκτικής ανέλαβε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Μαρία Μαλούχου.

    [04] Παπανδρέου: 'Χώρα- λύση η Ελλάδα στη διεθνή σκακιέρα''

    5/5/2003 12:51:00 μμ

    "Η εικόνα της χώρας έχει μετατραπεί και από χώρα -πρόβλημα, η Ελλάδα σήμερα έχει αναμορφωθεί σε χώρα - λύση, χώρα που προωθεί την ασφάλεια, την ειρήνη, τη συνεργασία και τις κοινές πολιτικές θέσεις σε πολλούς τομείς". Αυτό απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σχολιάζοντας σημερινό δημοσίευμα για την εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα στην εξωτερική πολιτική. "Βεβαίως", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, "υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα που πρέπει να λυθούν" και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο Κυπριακό, στην ανάγκη να υπάρχει μια μονιμότερη σχέση συνεργασίας με τη Τουρκία, καθώς και στις ευρωπαϊκές προοπτικές των Βαλκανικών χωρών. Είναι σημαντική στιγμή για την Ελλάδα η οποία έχει τη δυνατότητα να παίξει ρόλο στη διεθνή σκακιέρα, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    ''Το ΠΑΣΟΚ θα ξεπεράσει το πρόβλημα''

    Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε εάν ανησυχεί για τα συμβαίνοντα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και απάντησε ότι οπωσδήποτε τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών προκαλούν ανησυχίες, εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθησή του ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τα προβλήματα και να συμβάλει στο πολιτικό εκσυγχρονισμό της χώρας.

    Συνάντηση Παπανδρέου - διοικητή ΝΑΤΟ σε Ευρώπη-Αφρική

    Στο μεταξύ, η νέα δομή του ΝΑΤΟ, οι σχέσεις με τα νέα μέλη του, καθώς και η δημιουργία μονάδας κρούσης της Συμμαχίας για την αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων και προκλήσεων ήταν τα θέματα που συζήτησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Παπανδρέου και ο στρατιωτικός διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε Ευρώπη και Αφρική, Κέην Τζόουνς τη Δευτέρα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι πιο δύσκολη η δουλεία του ΝΑΤΟ μετά τον πόλεμο στο Ιράκ ο στρατιωτικός διοικητής υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ είναι η πιο επιτυχημένη συμμαχία που έγινε ποτέ.

    [05] Διατήρηση παραδοσιακών οικισμών στα νησιά του Αιγαίου

    5/5/2003 4:16:00 μμ

    Με δέκα νέα Προεδρικά Διατάγματα του υπουργείου Αιγαίου προχωρά το έργο πολεοδομικής και αρχιτεκτονικής τάξης στα νησιά του Αιγαίου. Όπως εξήγησε τη Δευτέρα ο υπουργός Αιγαίου, Νίκος Σηφουνάκης, τα ΠΔ αφορούν το χαρακτηρισμό οικισμών ως παραδοσιακών και τη θέσπιση ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης σε οκτώ νησιά: την Αστυπάλαια, (Χώρα και Λιβάδι), την Κάρπαθο (Μεσοχώρι, Λευκός, Φοινίκι, Τρίστομο, Αυλώνα), το Καστελόριζο (Μεγίστη), την Αμοργό (Πέρα Ραχίδι, Κατάπολα, Ξυλοκερατίδι, Θολάρια, Αιγιάλη, Ποταμός, Αμοργός, Στρούμπος), την Ανάφη (χώρα), τη Λέσβο (Αγιάσο, Ασώματος, Πληγώνι, Ταξιάρχες, Αγ. Μαρίνα, Μόρια, Παναγιούδα, Αφάλωνας Πάμφιλα), Σάμος (Βουρλιώτες, Παλιό Καρλόβασι, Παλιό Βαθύ, Σταυρινίδες, Πύργος, Παγώνδας, Μαυραντζαίοι, Νεοχώρι, Κουμέικα, Σκουρέικα, Λέκα, Μαραθόκαμπος, Κοκκάρι), Ικαρία (Ακαμάτρα, Λαγκάδα, Πέζι).

    Το υπουργείο Αιγαίου, όπως επισήμανε ο κ. Σηφουνάκης, από το 2000 καταβάλλει σθεναρές προσπάθειες προκειμένου να διατηρηθεί τόσο ο φυσικός πλούτος, όσο και η αρχιτεκτονική κληρονομιά του Αιγαίου ώστε μέσα από αυτά τα νέα δεδομένα να βελτιωθεί και η οικονομία των νησιών.

    Σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα στο φυσικό και ιστορικά δομημένο περιβάλλον, όπως εξήγησε ο ίδιος, εντοπίζονται αφενός στις μεγάλες οικοδομικές πιέσεις που δέχονται τα νησιά και αφετέρου στην έλλειψη εξειδικευμένου θεσμικού πλαισίου προστασίας, αλλά επίσης και στην προβληματική εποπτεία της εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου.

    Από τις αρχές του 2000 μέχρι σήμερα το υπουργείο Αιγαίου με συγκεκριμένο προγραμματισμό έχει συντάξει και εκδώσει ΠΔ που θέτουν όρους για την εκτός σχεδίου δόμηση σε 27 νησιά, ενώ συντάχτηκαν και δημοσιεύθηκαν υπουργικές αποφάσεις για το χαρακτηρισμό 206 νησιών και νησίδων του Αιγαίου ως τοπίων φυσικού κάλλους, θέτοντας παράλληλα όρους και περιορισμούς δόμησης. Προεδρικά Διατάγματα εκδόθηκαν και για την προστασία 41 αξιόλογων νησιωτικών οικισμών.

    Επειδή η εποπτεία και ο έλεγχος της δόμησης σε ευαίσθητες περιοχές του Αιγαίου κρίνουν και τη σωστή εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου, το υπουργείο, όπως τόνισε ο κ. Σηφουνάκης, συγκρότησε τα Τμήματα και τα Γραφεία Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στις 5 έδρες των 5 Νομών και των 8 Επαρχείων του Αιγαίου. Προσελήφθη, δε, μέσω ΑΣΕΠ και το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό για την επάνδρωσή τους.

    Η κατάσταση σε πολλά νησιά του Αιγαίου είναι τραγική, παραδέχτηκε ο κ. Σηφουνάκης, δηλώνοντας ότι κατανοεί την αγωνία που εκφράζουν πολλοί. Ο δρόμος, εξήγησε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είναι επίπονος και δύσκολος και με μεγάλο πολιτικό κόστος. Αλλά, πρόσθεσε, θα πρέπει ο κόσμος, και με τη βοήθεια του Τύπου, να κατανοήσει ότι το συμφέρον του δεν βρίσκεται στη μονοδιάστατη άποψη.

    Ερωτηθείς σχετικά με τα πλοία της άγονης γραμμής ο ίδιος εξήγησε ότι το υπουργείο Αιγαίου καταβάλλει κάθε προσπάθεια και πρόσθεσε ότι για το 2003 η επιδότηση για τις σαράντα περίπου άγονες γραμμές θα διπλασιαστεί σε σχέση με το 2002, δηλαδή θα ξεπεράσει τα 12 δισ. δρχ από τα 6 δισ. Ήδη σε καλό δρόμο βρίσκονται, όπως ενημέρωσε και ο σύμβουλος του υπουργείου Αιγαίου κ. Νίκος Παπανδρέου, και οι διαπραγματεύσεις με την επίτροπο Μεταφορών της ΕΕ κα. Παλάθιο για την αύξηση του χρονικού ορίου μίσθωσης στις άγονες γραμμές, ώστε να εξαιρεθεί η Ελλάδα από τους κανόνες του γενικού ανταγωνισμού.

    [06] Σημίτης: Η προεδρία στην Ε. Ε αναδεικνύει την Ελλάδα

    5/5/2003 2:45:00 μμ

    "Η προεδρία είναι η πρώτη μας προτεραιότητα γιατί αναδεικνύει την Ελλάδα. Ορισμένοι ίσως θέλουν να αλλάξουν την ατζέντα και να είναι η σκανδαλολογία ή η πολιτικολογία η πρώτη προτεραιότητα της χώρας". Αυτά δηλωσε ο πρωθυπουργός εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μετά από συνάντηση μιας ώρας με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, μετά την τελετή ορκωμοσίας του νέου υφυπουργόυ Δημόσιας Τάξης Παντελή Τσερτικίδη.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η προεδρία της Ε.Ε. από τη χώρα μας είναι μια ευκαιρία να αναδειχθεί η Ελλάδα κάτι που όπως είπε αποτελεί και εντολή του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση.

    Ο κ. Σημίτης ενημερωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πρόγραμμα επισκέψεων και συζητήσεων που θα έχει στις 24 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στο πλαίσιο της προετοιμασιάς της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου.

    Υφυπουργός Δημόσιας Τάξεως, ο Παντελής Τσερτικίδης

    Ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Παντελής Τσερτικίδης, ορκίστηκε τη Δευτέρα, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου και του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ως υφυπουργός Δημόσιας Τάξεως, στη θέση του παραιτηθέντος Ευάγγελου Μαλέσιου. Ο κ. Τσερτικίδης είναι αρχιτέκτων μηχανικός. Το 1993, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Πιερίας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.

    [07] Ληστεία σε πρατήριο καυσίμων στη Θεσσαλονίκη

    5/5/2003 12:00:00 μμ

    Θύμα ένοπλης ληστείας έπεσε τις πρώτες πρωινές ώρες υπάλληλος πρατηρίου υγρών καυσίμων στη Θεσσαλονίκη από δύο άγνωστους οι οποίοι απέσπασαν όλες τις εισπράξεις και εξαφανίστηκαν. Σύμφωνα με τον υπάλληλο του πρατηρίου δύο άγνωστοι μπήκαν στο κατάστημα, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Όλγας και Κοσμά Αιτωλού, και με την απειλή όπλου τον ακινητοποίησαν. Στη συνέχεια οι δύο ληστές πήραν από το ταμείο περίπου 1.300 ευρώ και εξαφανίστηκαν με μοτοποδήλατο.

    [08] ''Ιστορική σημασίας'' το συμβούλιο Υπουργών Παιδείας

    5/5/2003 6:37:00 μμ

    "Γόνιμο και παραγωγικό", χαρακτήρισε το Συμβούλιο Παιδείας, που συνήλθε σήμερα στις Βρυξέλλες ο προεδρεύων του συμβουλίου Έλληνας υπουργός Πέτρος Ευθυμίου, αποδίδοντάς του συμβολικά, "ιστορική σημασία" λόγω της πρώτης συμμετοχής των υπουργών των δέκα υπό ένταξη χωρών της Διεύρυνσης, ως παρατηρητών. "Είναι η πρώτη φορά, υπογράμμισε ο κ. Ευθυμίου, στη συνέντευξη του μετά το τέλος των εργασιών, που κατά τη διάρκεια ενός Συμβουλίου λαμβάνονται αποφάσεις για τέσσερα θέματα εκ των οποίων μάλιστα τα δύο είναι νέα προγράμματα στον τομέα της εκπαίδευσης", ενώ σημείωσε την αποφασιστική ώθηση που έδωσε η Ελληνική Προεδρία στην οικοδόμηση της Ευρώπης της Γνώσης. Το Συμβούλιο υιοθέτησε συμπεράσματα για κριτήρια αναφοράς ευρωπαϊκού χαρακτήρα στον τομέα της εκπαίδευσης.

    Εργαλεία για τη βελτίωση της εκπαίδευσης

    Πρόκειται για την πρώτη απόφαση υλοποίησης της στρατηγικής της Λισσαβόνας και του προγράμματος εργασίας για τους μελλοντικούς στόχους των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στην ΕΕ.

    Ο κ. Ευθυμίου υπογράμμισε ότι τα κριτήρια αναφοράς στα οποία λήφθηκε υπόψη ο μέσος όρος των 25 χωρών της διευρυμένης Ευρώπης, δεν αποτελούν βάση αξιολογικής κατάταξης, αλλά εργαλεία για τη βελτίωση όλων των εκπαιδευτικών συστημάτων εκπαίδευσης. Οι τομείς για τους οποίους υιοθετήθηκαν τα κριτήρια αναφοράς και οι οποίοι έχουν ως ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2010, είναι οι ακόλουθοι:

    Η μείωση του ποσοστού αυτών που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση. Η συμμετοχή στην κοινωνία της γνώσης όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις προϋποθέτει, όπως αναφέρεται, τη μείωση των ατόμων που διακόπτουν χωρίς να συμπληρώσουν τουλάχιστον την υποχρεωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση. "'Η επίτευξη αυτού του στόχου, τόνισε ο κ. Ευθυμίου, θα έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση των δυνατοτήτων απασχόλησης, την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και τελικά την επίτευξη μεγαλύτερης κοινωνικής συνοχής". Η αύξηση του αριθμού των αποφοίτων και η ισορροπία των φύλων, με ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών, στους τομείς μαθηματικών, φυσικών επιστημών και τεχνολογίας. Η αύξηση του ποσοστού των νέων που θα ολοκληρώσουν τον δεύτερο κύκλο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Λύκειο και ΤΕΕ, στο 85% μέχρι το 2010. Η βελτίωση των βασικών δεξιοτήτων και ιδιαίτερα των επιδόσεων στην ανάγνωση και την κατανόηση του κειμένου, που εκτός από την προφανή σημασία τους για την απασχόληση, συμβάλλουν ουσιαστικά και στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας του νέου. Τέλος, η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των Ευρωπαίων στις διαδικασίες της δια βίου μάθησης, που προκύπτει από τον εκρηκτικό ρυθμό παραγωγής νέας γνώσης και κατά συνέπεια την ανάγκη ανανέωσης του πνευματικού εξοπλισμού των πολιτών.

    Το Συμβούλιο κατέληξε επίσης σε πολιτική συμφωνία για το πρόγραμμα Erasmus Mundus, που αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της θέσης των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και τη συνεργασία με τρίτες χώρες στον τομέα της εκπαίδευσης.

    Οι χειρισμοί της Ελληνικής Προεδρίας και προσωπικά του κ. Ευθυμίου, στην ομόφωνη υιοθέτηση του προγράμματος με προϋπολογισμό ύψους 180 εκ. ευρώ, χαιρετίστηκαν από τα κράτη - μέλη και την Επιτροπή, όπως δήλωσε η αρμόδια Επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ.

    ''Ηλεκτρονικός Διαφωτισμός''

    Πολιτική συμφωνία υπήρξε και για το πρόγραμμα E-learning, που αφορά την ενσωμάτωση των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών στα ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός, τα δύο αυτά προγράμματα ανοίγουν το δρόμο για τη νέα γενιά προγραμμάτων εκπαίδευσης στην περίοδο μετά το 2006 και εξυπηρετούν τους στόχους της Λισσαβόνας σχετικά με την ανάδειξη της ΕΕ ως ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο.

    "Με την επίτευξη της συμφωνίας αυτής, είπε ο κ. Ευθυμίου, δρομολογείται με ασφάλεια ο "ηλεκτρονικός διαφωτισμός", που αποτελούσε βασικό στόχο της Ελληνικής Προεδρίας". Οι υπουργοί Παιδείας υιοθέτησαν επίσης ψήφισμα για τη διευκόλυνση των μαθητών και φοιτητών με αναπηρίες, ως συμβολή στο έτος 2003 για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Τέλος, η συζήτηση που διεξήχθη με πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας για το ρόλο των πανεπιστημίων στην Ευρώπη της γνώσης, επικεντρώθηκε στο ζήτημα της αριστείας και αποτέλεσε συμβολή στην πανευρωπαϊκή διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι δραστηριότητες της Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα της Παιδείας, κατέληξε ο κ. Ευθυμίου, θα ολοκληρωθούν με την πανευρωπαϊκή υπουργική διάσκεψη, που θα διεξαχθεί στο τέλος Ιουνίου στη Λευκωσία με θέμα: "Ποιότητα στην εκπαίδευση και ενεργή συμμετοχή των πολιτών".

    [09] Φύλο και κοινωνία της πληροφορίας

    5/5/2003 5:03:00 μμ

    Ο ρόλος της γυναίκας στην Κοινωνία της Πληροφορίας είναι το ζητούμενο στη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται στον τομέα της αγοράς εργασίας όπου κυριαρχούν οι Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Το θέμα αυτό εξετάζεται στο ευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα ''Φύλο και Κοινωνία της Πληροφορίας'' που διοργανώνει η Ελληνική Προεδρία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΓΓ Ισότητας του υπουργείου Εσωτερικών. Ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας στο συνέδριο, τόνισε πως ''οι Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) αποτελούν μια νέα ευκαιρία για τις γυναίκες με την προϋπόθεση ότι η ευκαιρία αυτή δεν θα αφεθεί μόνο στις δυνάμεις της αγοράς, ότι θα υπάρξουν πολιτικές επιλογές, παρεμβάσεις και προγράμματα που θα λειτουργούν αποτρεπτικά σε πιθανά αρνητικά αποτελέσματα και δεν θα επιτρέψουν νέες διαχωριστικές γραμμές και νέες διαιρέσεις''.

    Κίνδυνος ''ψηφιακού αναλφαβητισμού''

    Η παραγωγικότητα ωστόσο φαίνεται να είναι η ωφελημένη από αυτήν την ανακατάταξη στον τομέα της εργασίας, όπως είπε και ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, τονίζοντας πως η αύξηση της παραγωγικότητας με τη χρήση των ΤΠΕ σημειώνει αύξηση ύψους 300%.

    Επισήμανε επίσης πως τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση εργαζομένων ειδικευμένων στον τομέα της πληροφορικής, τόσο στους οικονομικούς κλάδους που έχουν άμεση σχέση με τις νέες τεχνολογίες, όσο και σε πιο παραδοσιακούς τομείς.

    Ωστόσο, ο υπουργός επισήμανε τον κίνδυνο του ''ψηφιακού αναλφαβητισμού'' που ελλοχεύει, όπως και τον κίνδυνο περιθωριοποίησης μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων. Μια ομάδα από αυτές είναι αυτή των γυναικών. Όπως ανέφερε ο υπουργός, το ποσοστό των εργαζομένων γυναικών στα σχετικά επαγγέλματα δεν ξεπερνά το 15%, ενώ στην πλειονότητά τους εργάζονται σε απλές, μερικής απασχόλησης και χαμηλά αμειβόμενες εργασίες που σχετίζονται με την Κοινωνία της Πληροφορίας.

    Ειδικά προγράμματα για γυναίκες από τον επόμενο μήνα

    Η ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισαβόνας όρισε ποσοτικούς στόχους για μια ρεαλιστική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην οικονομική ζωή. Προς αυτή την κατεύθυνση, προχωρά το υπουργείο Εργασίας με ειδικά προγράμματά του για την Απασχόληση και την Κοινωνία της Πληροφορίας που αφορούν την κατάρτιση 20.000 ανέργων σε βασικές δεξιότητες χρήσης ΤΠΕ.

    Στο πρόγραμμα αυτό που ξεκινά τον ερχόμενο μήνα, θα συμμετάσχουν γυναίκες σε ποσοστό 60%. Παράλληλα, θα υλοποιηθούν και δύο ακόμη προκηρύξεις μέχρι το 2006 που θα αφορούν αποκλειστικά την κατάρτιση 20.000 ανέργων γυναικών, ενώ η άλλη θα αφορά την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής μάθησης σε 6.750 άνεργες γυναίκες.

    Η Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε σε στατιστικά στοιχεία της ΕΕ, σύμφωνα με τα οποία, η χρήση υπολογιστών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γίνεται σε ποσοστό 54% από άνδρες και 46% από γυναίκες, αν και το χάσμα --όπως τόνισε-- διευρύνεται σημαντικά στις μειονεκτούσες ομάδες.

    Όμως οι άνδρες εξακολουθούν να κατέχουν τα 2/3 όλων των θέσεων εργασίας στον τομέα της πληροφορικής, ενώ μόνο το 15% των επαγγελματιών είναι γυναίκες. Στις επιχειρήσεις, όσο περισσότερο ανέρχεται κανείς στην ιεραρχική κλίμακα, τόσο λιγότερες γυναίκες συναντά στον τομέα της πληροφορικής.

    Το "κλείσιμο" αυτού του χάσματος, τόνισε η Επίτροπος, μεταξύ των δεξιοτήτων των δύο φύλων, αποτελεί προτεραιότητα στην ατζέντα κοινωνικής πολιτικής της ΕΕ και έχουν εκπονηθεί πολλά προγράμματα και στρατηγικές. Ένα παράδειγμα αυτής της τάσης αποτελεί η υπογραφή της πρώτης συμφωνίας-πλαισίου για την τηλεργασία μεταξύ των Ευρωπαίων εργοδοτών και των ευρωπαϊκών συνδικάτων πέρυσι τον Ιούλιο.

    Σύμφωνα με την κα Διαμαντοπούλου, υπάρχουν τρεις προτεραιότητες για την άρση της ανισότητας μεταξύ των φύλων:

    -συμμετοχή των γυναικών στην Κοινωνία της Πληροφορίας, ασχέτως κοινωνικής κατάστασης ή γεωγραφικού χώρου,

    -μάθηση και κατάρτισή τους, με έμφαση στην αύξηση του αριθμού των γυναικών στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση στους τομείς της πληροφορικής και τέλος

    -αύξηση του ποσοστού απασχόλησης των γυναικών, ιδιαίτερα αυτών που δημιουργούν δικές τους επιχειρήσεις στον τομέα της πληροφορικής.

    [10] Υπέρ της διά βίου μάθησης οι Ευρωπαίοι

    5/5/2003 5:01:00 μμ

    Σημαντικό εργαλείο για την προσωπική και επαγγελματική τους εξέλιξη θεωρούν οι Ευρωπαίοι πολίτες τη διά βίου μάθηση. Ωστόσο, πάνω από το ένα τρίτο των πολιτών, κατά μέσο όρο, δεν συμμετέχει σε κάποια μορφή εκπαίδευσης ή κατάρτισης λόγω έλλειψης χρόνου και χρημάτων. Ο ένας στους δέκα, μάλιστα, δηλώνει πως δεν το επιθυμεί. Τα παραπάνω συμπεράσματα συνάγονται από τη δημοσκόπηση του Ευρωβαρομέτρου για τη διά βίου μάθηση, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    ''Ηλεκτρονικά''... αναλφάβητοι οι μισοί Ευρωπαίοι

    Αναλυτικότερα, οι εννέα στους δέκα Ευρωπαίους πολίτες θεωρούν τη δια βίου μάθηση σημαντική, παρόλο που ο βαθμός της συναίνεσης παρουσιάζει διακυμάνσεις από τη μια χώρα στην άλλη. Οι Γερμανοί και οι Ισλανδοί απαντούν σχεδόν ομόφωνα ότι είναι σημαντική, ενώ οι Βέλγοι, οι Ολλανδοί και οι Έλληνες βλέπουν το θέμα με μεγαλύτερο σκεπτικισμό απ' ότι ο μέσος όρος.

    Επίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, όλοι σχεδόν συμφωνούν ότι η ανάγνωση, η γραφή και η αριθμητική είναι οι χρησιμότερες δεξιότητες σε όλους τους τομείς της ζωής. Ωστόσο, αν και σχεδόν όλοι, σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι βέβαιοι για τις γνώσεις τους στην ανάγνωση και στη γραφή, δεν δείχνουν την ίδια αυτοπεποίθηση για τις νέες βασικές ικανότητες.

    Μόλις το 58% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν υπολογιστή. Οι μισοί από αυτούς απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Το 60% δήλωσαν επίσης ότι δεν γνωρίζουν ξένες γλώσσες. Η έλλειψη δεξιοτήτων είναι, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, ιδιαίτερα εμφανής στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, όπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν υπολογιστή. Ακόμη, το 70% των ερωτηθέντων στην Ισπανία, στην Ιρλανδία και στη Μ. Βρετανία δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν ξένες γλώσσες.

    Τέλος, παρουσιάζοντας το Ευρωβαρόμετρο, η Βίβιαν Ρέντινγκ, Επίπροπος αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού, δήλωσε τα εξής: ''Τα ευρήματα της δημοσκόπησης επιβεβαιώνουν τους πολιτικούς στόχους που τέθηκαν στη στρατηγική της Λισσαβόνας και υπογραμμίζουν τη σημασία του έργου μας στον τομέα της δια βίου μάθησης και της "ηλεκτρονικής μάθησης" (e-learning). Τονίζουν, επίσης, σημαντικά στοιχεία για τη μελλοντική ανάπτυξη πολιτικής σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, πρέπει να πείσουμε τους πολίτες για τη σημασία της δια βίου μάθησης τόσο σε προσωπικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, και να τους δραστηριοποιήσουμε ώστε να αναβαθμίσουν και να ενημερώσουν τις δεξιότητές τους''.

    [11] Προτάσεις για στήριξη ελληνικών νησιών μετά το 2006

    5/5/2003 4:43:00 μμ

    Νέες πολιτικές για τη στήριξη των νησιωτικών περιοχών μετά το 2006 προωθεί η ελληνική προεδρία, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Πάχτας με την ευκαιρία της συμμετοχής του στην 4η γενική συνέλευση του Δικτύου των Νησιωτικών Επιμελητηρίων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στη Χίο. Η ελληνική προεδρία έχει προετοιμάσει σειρά προτάσεων εν όψει της διαπραγμάτευσης που θα αρχίσει το 2004 προκειμένου να χαραχθεί η μελλοντική πολιτική συνοχής και να ληφθούν αποφάσεις για τους πόρους που θα διατεθούν στα νέα μέλη, αλλά και στις περιφέρειες των 25.

    Συγκεκριμένα, ανάμεσα στις ελληνικές προτάσεις είναι η διατήρηση και ενίσχυση των ειδικών μέτρων υπέρ των ελληνικών νησιών τουλάχιστον στον τομέα της γεωργίας, περισσότερους πόρους για τις νησιωτικές περιφέρειες και τα νησιά ακόμα και αν βελτιωθεί πολύ το ύψος του ΑΕΠ στις συγκεκριμένες περιφέρειες.

    Τέλος, η κυβέρνηση ετοιμάζει μνημόνιο για τα ελληνικά νησιά που θα κυκλοφορήσει στην ΕΕ και θα εκθέτει τα ιδιαίτερα προβλήματα αλλά και τις λύσεις που θεωρούνται ενδεδειγμένες από ελληνικής πλευράς.

    Έκθεση της Κομισιόν για απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές

    Την ίδια ώρα τα ειδικά προβλήματα ανάπτυξης που αντιμετωπίζουν οι απομακρυσμένες και οι νησιωτικές περιοχές, αναλύονται σε σχετική έκθεση που έδωσε τη Δευτέρα 5/5 στη δημοσιότητα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με την έκθεση, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών, όπως το μέγεθος και η σύνθεση του πληθυσμού, η γεωμορφολογία του εδάφους (ορεινές ή νησιωτικές περιοχές) καθώς και ο περιορισμένος αριθμός οικονομικών δραστηριοτήτων (γεωργία, αλιεία, τουρισμός) διαμορφώνουν στις περιοχές αυτές ιδιόμορφες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.

    Η έκθεση αναλύει πολιτικές που σχετίζονται με τις απομακρυσμένες περιοχές, τις μεταφορές και την πρόσβαση στις αγορές, και γενικότερα το ρόλο των περιοχών αυτών στις οικονομικές δομές.

    Επιπλέον, αναλύονται θέματα που σχετίζονται με το εργατικό δυναμικό και τις πληθυσμιακές τάσεις, καθώς και την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

    Τα αποτελέσματα της έκθεσης θα αποτελέσουν χρήσιμο υλικό για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα εξετάσει τις ανάγκες των περιοχών αυτών, και στη συνέχεια θα παρουσιάσει --μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους-- τις προτάσεις τις σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ.

    Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε: "Η έκθεση αυτή αποτελεί ένα τμήμα μιας σειράς μελετών που η Επιτροπή έχει πραγματοποιήσει για να καταλάβουμε καλύτερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες. Οι πληροφορίες αυτές είναι σημαντικές, προκειμένου οι πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης της Ένωσης να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες στο πλαίσιο της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης οικονομίας".

    [12] Μάρτυρας αναγνώρισε Κουφοντίνα-Σωτηροπούλου

    5/5/2003 3:50:00 μμ

    Την οργή της Αγγελικής Σωτηροπούλου προκάλεσε η κατάθεση της μάρτυρας Θεοδοσίας Μανιά, η οποία αναγνώρισε την κατηγορουμένη και τον Δημήτρη Κουφοντίνα ως το ζευγάρι που είχε δει μια μέρα πριν από τη δολοφονία Σόντερς σε παράδρομο της λεωφόρου Κηφισίας. Η κ. Μανιά κατέθεσε ότι ο άντρας που είδε έδειχνε στη γυναίκα προς την κατεύθυνση της Κηφισίας. Οπως είπε η μάρτυρας το ζευγάρι πρέπει να είχε σχέση με τη δολοφονία του ταξίαρχου και θεωρεί ότι ήταν ο Κουφοντίνας και η Σωτηροπούλου με μεγάλες πιθανότητες.

    Εντονη η αντίδραση της Σωτηροπούλου

    Οταν ο πρόεδρος ζήτησε από τη Σωτηροπούλου να σηκωθεί και να πλησιάσει την κ. Μανιά η κατηγορουμένη φανερά εκνευρισμένη είπε:

    ''Μην έρθω κοντά γιατί θα την δείρω. Ποτέ στη ζωή σας δεν με έχετε δει. Ντροπή σου. Είσαι για φτύσιμο. Οκτώ μήνες είμαι φυλακή και μου απήγγειλαν νέες κατηγορίες με βάση αυτά που είπε αυτή''.

    Ο πρόεδρος ζήτησε από την κατηγορουμένη να κατεβάσει τους τόνους και να μην απευθύνεται με αυτόν τον τρόπο στην μάρτυρα, η οποία απάντησε ότι ήρθε στο δικαστήριο να καταθέσει μόνο την αλήθεια.

    Ωστόσο, στο τέλος της κατάθεσης της κ. Μανιά, ο εισαγγελέας έδρας κ. Χρήστος Λάμπρου αξιολόγησε ως σημαντικά τα όσα ισχυρίστηκε η μάρτυρας αναφέροντας ''η κυρία Μανιά είναι μια πολύ καλή πολίτης με συναίσθηση του χρέους προς την Δικαιοσύνη και την κοινωνία. Όταν βλέπω τέτοιους πολίτες είμαι αισιόδοξος για την καλή πορεία της χώρας''.

    [13] Καταγγελία Σ. Ξηρού για τις συνθήκες κράτησής του

    5/5/2003 12:46:00 μμ

    Με την έναρξη της διαδικασίας, ο Σάββας Ξηρός υποστήριξε ότι του χορηγούνται ψυχοφάρμακα και κατήγγειλε πως στα κελιά των κατηγορουμένων βρίσκονται άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που εμφανίζονται ως φρουροί. Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη για να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών του κατηγορουμένου, ενώ το δικαστήριο αποφάσισε να εξεταστούν ως μάρτυρες ο ψυχίατρος των φυλακών και ο ψυχίατρος Θεόδωρος Χριστοδουλάκης, που πρότεινε ο Σάββας Ξηρός.

    [14] Καταδίκη Παλαιστινίου σε 14 φορές ισόβια

    5/5/2003 4:59:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Σε δεκατέσσερις φορές σε ισόβια και επιπλέον σε κάθειρξη 50 ετών, καταδικάστηκε Παλαιστίνιος μαχητής από ισραηλινό δικαστήριο, που έκρινε ότι ήταν ο ιθύνων νους επιθέσεων κατά τις οποίες έχασαν την ζωή τους 14 Ισραηλινοί, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Πρόκειται για τον Νάσερ Αουίς, που χαρακτηρίστηκε από το Ισραήλ ως ο στενότερος συνεργάτης του Μαρουάν Μπαργούτι, ηγέτη της παλαιστινιακής εξέγερσης. Ο Αουίς είναι το πρώτο ανώτερο στέλεχος Παλαιστινίων μαχητών που καταδικάζεται στο Ισραήλ, αφότου ξέσπασε η Ιντιφάντα τον Σεπτέμβριο του 2000.

    Ένοχος για οκτώ κατηγορίες

    Το Περιφερειακό Δικαστήριο του Τελ Αβίβ έκρινε ένοχο τον Αουίς, 33 ετών, την περασμένη εβδομάδα για οκτώ κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε εστιατόριο στο Τελ Αβίβ, σε ένα ξενοδοχείο στην πόλη Νετάνια και σε μια αίθουσα συνεστιάσεων στην Χαντέρα. Από τα έγγραφα που προσκομίστηκαν στο δικαστήριο προέκυψε ότι είχε ομολογήσει την ενοχή του.

    Ο Μαρουάν Μπαργούτι, που συνελήφθη σε επίθεση κομάντο πριν από ένα χρόνο στην Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, δικάζεται σε δικαστήριο του Τελ Αβίβ με τις κατηγορίες της οργάνωσης επιθέσεων κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 26 Ισραηλινοί αφότου άρχισε η Ιντιφάντα. Ωστόσο, ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

    [15] O Μπερλουσκόνι εμπλέκει το Ρ. Πρόντι σε σκάνδαλο διαφθοράς

    5/5/2003 3:03:00 μμ

    Ο Iταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ενέπλεξε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι στο σκάνδαλο διαφθοράς, για το οποίο κατηγορείται κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον δικαστηρίου του Μιλάνου όπου εκδικάζεται η υπόθεση. Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης κατηγορείται για δωροδοκία δικαστών το 1985 ώστε να επιτύχει ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις κατά τη διαδικασία εξαγοράς της δημόσιας εταιρείας τροφίμων SME από την εταιρεία του, τη Fininvest.

    Ο Iταλός πρωθυπουργός δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι η μεταβίβαση της εταιρείας SME πραγματοποιήθηκε ''από τους Κάρλο ντε Μπενεντέτι και τον (τότε) πρόεδρο του IRI'' Ρομάνο Πρόντι.

    Το IRI ήταν κρατικός όμιλος με επενδυτική συμμετοχή σε πολλές εταιρείες.

    Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του επιχειρηματία Κάρλο ντε Μπενεντέτι και του Ρομάνο Πρόντι δεν αντιπροσώπευε την πραγματική αξία της SME.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος κατέθεσε κατόπιν πρόταση εξαγοράς υψηλότερη αυτής που είχε υποβάλει ο ντε Μπενεντέτι, δωροδόκησε στη συνέχεια δικαστικούς ώστε να επιτύχει την ακύρωση της συμφωνίας.

    [16] Τουρκία: Απολογισμός από το σεισμό στη Μπινγκόλ

    5/5/2003 2:56:00 μμ

    Συνολικά 176 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 500 τραυματίστηκαν από το σεισμό που έπληξε την περασμένη εβδομάδα την περιοχή του Μπινγκόλ στην ανατολική Τουρκία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ο κυβερνήτης της περιοχής Χουσεγίν Τσος. Ο απολογισμός του σεισμού των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αυξήθηκε μετά το θάνατο πολλών ατόμων που νοσηλεύονταν και μετά τις τελευταίες πληροφορίες από τα γύρω χωριά, δήλωσε ο Χουσεγίν Τσος, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ανατολή. Σχεδόν οι μισοί από τους νεκρούς είναι παιδιά, τα οποία θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια του οικοτροφείου τους στο Τσελτικσουγιού. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, περίπου 309 κτίρια κατέρρευσαν και περισσότερα από 5.000 υπέστησαν ζημιές.

    Ερευνες στις κατασκευαστικές εταιρείες

    Η τουρκική δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνες μεταξύ των κατασκευαστών οικοδομών, κτήρια των οποίων κατέρρευσαν από το σεισμό, μετέδωσε το Ανατολή. ''Οι έρευνες αυτές θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν'', δήλωσε ο Αλί Ερμπέι, εισαγγελέας του Μπινγκόλ.

    Οι αρχές θα ερευνήσουν κυρίως την κατασκευή του οικοτροφείου του δημόσιου σχολείου του Τσελτικσουγιού, το οποίο κατέρρευσε ολόκληρο σκοτώνοντας 84 μαθητές και έναν καθηγητή.

    Ο υπουργός Παιδείας Χουσεγίν Τσελίκ ζήτησε απ' όλους τους κυβερνήτες των επαρχιών να ελέγξουν σε ποιό βαθμό τα σχολικά κτήρια των περιοχών τους μπορούν να αντέξουν σεισμικές δονήσεις. ''Με βάση τους ελέγχους αυτούς, θα ενισχυθούν όλα τα σχολικά κτήρια, αρχίζοντας από τα οικοτροφεία στις περιοχές όπου ο κίνδυνος να σημειωθεί σεισμός είναι μεγαλύτερος'', δήλωσε ο Τσελίκ προς τους δημοσιογράφους.

    [17] Έκθεση για τα θύματα της Ιντιφάντα

    5/5/2003 2:51:00 μμ

    Βαρύς είναι ο φόρος αίματος στη Μέση Ανατολή τόσο για τους Παλαιστινίους όσο και για τους Ισραηλινούς, από την έναρξη της Ιντιφάντα (παλαιστινιακή εξέγερση), το Σεπτέμβριο του 2.000. Όπως ανακοίνωσε το Παλαιστινιακό Συμβούλιο για Ειρήνη και Δικαιοσύνη (PCPJ) το Ισραήλ σκότωσε 2.278 Παλαιστινίους, ενώ στους 44.157 έφτασε ο αριθμός των τραυματιών. Την ίδια ώρα, σκοτώθηκαν περίπου 763 Ισραηλινοί και άλλοι 5.264 τραυματίσθηκαν.

    Εκατοντάδες νεκρά παιδιά και γυναίκες

    Σε έκθεση, που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, το PCPJ αναφέρει πως 604 από τους νεκρούς ήταν κάτω των 18 ετών, 316 ήταν μαθητές, 272 ήταν μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας, 116 ήταν μέλη γυναικείων οργανώσεων και 39 πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από εβραίους εποίκους.

    Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ο αριθμός των τραυματιών έφτασε τους 44.157, από τους οποίους περίπου 2.750 είναι παιδιά και 12.152 γυναίκες. Περίπου 5.800 Παλαιστίνιοι έχουν αποκτήσει αναπηρίες από τον τραυματισμό τους.

    Επίσης, αναφέρεται ότι ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε 19.028 Παλαιστινίους από την έναρξη των εχθροπραξιών, το Σεπτέμβριο του 2000. Περίπου 8.000 από αυτούς εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές.

    Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, 23 Παλαιστίνιοι, μέλη ιατρικού προσωπικού, σκοτώθηκαν και 450 τραυματίσθηκαν, ενώ καταστράφηκαν και 37 ασθενοφόρα.

    Τέλος, αξιοσημείωτο είναι πως 85 μωρά γεννήθηκαν σε φυλάκια ελέγχου του στρατού, 29 από τα οποία στη συνέχεια υπέκυψαν, ενώ οι καθυστερήσεις στα οδοφράγματα που στήνει ο στρατός ευθύνονται για το θάνατο 97 ασθενών.

    [18] Περιοδεία Πάουελ σε Μ. Ανατολή και Ευρώπη

    5/5/2003 6:51:00 μμ

    Στις 10 Μαΐου, θα αρχίσει την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή και σε τρεις χώρες της Ευρώπης ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ανακοίνωσαν σήμερα Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ο Κόλιν Πάουελ, ο οποίος επέστρεψε στις ΗΠΑ μετά από το ταξίδι του στο Λίβανο, τη Συρία, την Αλβανία και την Ισπανία, θα αναχωρήσει το επόμενο Σαββατοκύριακο με προορισμό το Ισραήλ, όπου θα συζητήσει τον υποστηριζόμενο από την Ουάσινγκτον ''οδικό χάρτη'' για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και την κατάσταση στο μεταπολεμικό Ιράκ. Ο αμερικανός υπουργός θα έχει το Σάββατο και την Κυριακή συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και θα μεταβεί στα παλαιστινιακά εδάφη όπου θα έχει συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό. Στο πλαίσιο της περιοδείας του ο κ. Πάουελ θα επισκεφθεί το Αμάν, το Κάιρο και το Ριάντ. Αμέσως μετά θα μεταβεί στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν, στη Γεωργία και στη Βουλγαρία για να καταλήξει στη Γερμανία στο τέλος της άλλης εβδομάδας.

    [19] Νέα κυβέρνηση στην Αλγερία

    5/5/2003 6:37:00 μμ

    Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα

    Ένα νέο υπουργικό συμβούλιο, που θα αντικαταστήσει την κυβέρνηση υπό τον Αλι Μπενφλίς, θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της Αλγερίας, όπως αποφάσισε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της χώρας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα. Σε ανακοίνωση της προεδρίας, αναφέρεται πως ο Μπενφλίς θα συνεχίσει τη διακυβέρνηση μέχρι τον ορισμό του νέου υπουργικού συμβουλίου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του. Τέλος, ο πρόεδρος της χώρας ευχαρίστησε τον Μπενφλίς για το έργο του ως επικεφαλής της αλγερινής κυβέρνησης, που βρίσκεται στην εξουσία από τον Αύγουστο του 2000.

    [20] Βρετανικό δικαστήριο αναγνωρίζει το σύνδρομο του Κόλπου

    5/5/2003 4:32:00 μμ

    Αλεξ Ιζέτ

    Δικαιώθηκε σήμερα από δικαστήριο του Λονδίνου ο Βρετανός πρώην αξιωματικός Αλεξ Ιζέτ, που πάσχει από το σύνδρομο του Κόλπου. Το δικαστήριο έκρινε πως τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει μπορεί να προέρχονται από τους πολλαπλούς εμβολιασμούς που δέχτηκε πριν την έναρξη του πολέμου στον Κόλπο, το 1991. Ο 33χρονος Ιζέτ δεν υπηρέτησε ποτέ στον Κόλπο, όμως τα συμπτώματά που παρουσίασε όπως κόπωση, προβλήματα πέψης και ψυχολογικά προβλήματα, είναι ακριβώς ίδια με αυτά ορισμένων βετεράνων που πολέμησαν εκείνη την εποχή στην περιοχή. Με την απόφαση αυτή του δικαστηρίου αναγνωρίζεται για πρώτη φορά ότι το σύνδρομο αυτό υπάρχει, κάτι που μέχρι τώρα απέρριπτε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας. Σε σημερινή του ανακοίνωση μάλιστα το υπουργείο τονίζει πως έχασε την υπόθεση σε νομικό και όχι σε ιατρικό επίπεδο και προσθέτει πως δεν σκοπεύει να καταθέσει έφεση.

    ''Θρίαμβος για τους βετεράνους του Κόλπου''

    Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία δεν δέχονται ότι έχει αποδειχθεί πως υπάρχει σχέση ανάμεσα στον πόλεμο του Κόλπου και στο σύνδρομο αυτό, αν και οι δύο χώρες έχουν δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για έρευνες σχετικές με τις αιτίες του συγκεκριμένου συνδρόμου.

    Το δικαστήριο απεφάνθη πως η οστεοπόρωση και τα άλλα συμπτώματα που εμφάνισε ο Ιζετ προκλήθηκαν από το συνδυασμό χημικών αντιδότων που χορηγήθηκαν στο βρετανό στρατιώτη πριν από τον πόλεμο. ''Το δικαστήριο πιστεύει πως ο εμβολισμός του πριν από την προγραμματισμένη αποστολή του στον Κόλπο ευθύνεται για την οστεοπόρωση'', επισημαίνεται στην απόφαση η οποία ανακοινώθηκε σήμερα με καθυστέρηση περίπου πέντε μηνών.

    Ο Ιζέτ, ο οποίος έχει κάνει δύο απόπειρες αυτοκτονίας, δήλωσε στο BBC πως η νίκη του είναι ένας θρίαμβος για τους βετεράνους που πάσχουν από το σύνδρομο. ''Πιστεύω πως η απόφαση του δικαστηρίου είναι ένα βήμα μπροστά και για τους άλλους βετεράνους πολέμου'', είπε.

    [21] Αντιτρομοκρατική άσκηση στις ΗΠΑ

    5/5/2003 1:51:00 μμ

    Οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη εβδομάδα μια άσκηση αντίδρασης σε τρομοκρατική επίθεση, το σενάριο της οποίας περιλαμβάνει την έκρηξη μιας ''βρόμικης βόμβας'' στο Σηάτλ και μια βακτηριολογική επίθεση στο Σικάγο, γράφει σήμερα η εφημερίδα "Washington Post". Η άσκηση, το κόστος της οποίας θα φτάσει τα 16 εκατομμύρια δολάρια, θα αρχίσει στις 12 Μαΐου και θα διαρκέσει πέντε ημέρες. Θα συμμετάσχουν σ' αυτή 8.500 άνθρωποι, που θα εκπροσωπούν γύρω στους 100 αμερικανικούς και καναδικούς οργανισμούς, καθώς οι δύο πόλεις που αναφέρονται στο σενάριο της άσκησης βρίσκονται κοντά στα καναδικά σύνορα.

    Τα συμπεράσματα από την άσκηση δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα ''για να μην μπορέσουν πιθανοί αντίπαλοι να επωφεληθούν από τις πληροφορίες αυτές'', σύμφωνα με την Washington Post.

    Μια προηγούμενη άσκηση, η οποία διεξήχθη το 2000 στο Ντένβερ του Κολοράντο (δυτικές ΗΠΑ), είχε προκαλέσει πολλές επικρίσεις, καθώς σημειώθηκαν συγκρούσεις αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων οργανισμών που συμμετείχαν.

    [22] Δύσκολη η εξομάλυνση των σχέσεων Γερμανίας-ΗΠΑ

    5/5/2003 1:32:00 μμ

    Ο αρμόδιος της γερμανικής κυβέρνησης για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ Κάρστεν Φόιγκτ δήλωσε στο γερμανικό ραδιοσταθμό InfoRadio ότι δεν πιστεύει σε μια ''γρήγορη εξομάλυνση'' των σχέσεων ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσινγκτον. Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Πέτερ Στρουκ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στην Ουάσινγκτον, για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Ράμσφελντ. Σύμφωνα με τον Κάρστεν Φόιγκτ εκτιμά ότι η επίλυση των αμερικανο-γερμανικών διαφορών είναι υπόθεση ''τουλάχιστον μερικών ωρών'' και όχι ''πέντε λεπτών''.

    Αναγκαία η ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική

    Εξάλλου, ο Φόιγκτ τάχθηκε υπέρ μιας ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής και υπογράμμισε ότι για να υπάρξει μια ''σταθερή διατλαντική σχέση, πρέπει να γίνει η Ευρώπη ισχυρή''.

    Ο Γερμανός αξιωματούχος επέμεινε στη σημασία του ρόλου του ΝΑΤΟ, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον ''πιο σημαντικό θεσμικό δεσμό μεταξύ των δυο πλευρών του Ατλαντικού''.

    Σε μια άλλη του συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Berliner Zeitung, ο Φόιγκτ εκτιμά ότι ο Γερμανός καγκελάριος και ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει στο μέλλον να συμπεριφερθούν κατά τρόπο ''που δεν θα βλάψει περαιτέρω τη συνεργασία των δυο χωρών''.

    Παράλληλα, τονίζει ότι ''οι διαφορές στο θέμα του πολέμου του Ιράκ είχαν επιπτώσεις στις προσωπικές σχέσεις των ηγετών των δυο χωρών''.

    Επίσης, χαρακτηρίζει ''ασυνήθιστη'' την απουσία τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ Σρέντερ και Μπους εδώ και έξι μήνες και τόνισε ότι είναι ''προς το συμφέρον'' της Γερμανίας ''να παραμείνουν οι ΗΠΑ ο πιο στενός εταίρος της εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    [23] Μπόλτον: Αμέτοχος ο ΟΗΕ στις έρευνες για όπλα μαζικής καταστροφής

    5/5/2003 7:43:00 μμ

    Ο ΟΗΕ δεν θα έχει "κανένα ρόλο" βραχυπρόθεσμα στην αναζήτηση όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, εκτίμησε σήμερα από τη Μόσχα ο Τζον Μπόλτον, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για τον αφοπλισμό. "Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ένας ρόλος για τον ΟΗΕ, βραχυπρόθεσμα, για την αναζήτηση, τον προσδιορισμό ή την κατάσχεση όπλων μαζικής καταστροφής" στο Ιράκ, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου. "Δεν αποκλείουμε όμως το ενδεχόμενο να μπορέσει ο ΟΗΕ να παίξει κάποιο ρόλο σε κάποια δεδομένη στιγμή, αργότερα. Είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί", πρόσθεσε ο αμερικανός αξιωματούχος.

    Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ αποχώρησαν από τη χώρα αυτή την παραμονή της αμερικανο-βρετανικής επέμβασης της 20ης Μαρτίου. Η Ρωσία επέμεινε να επιστρέψουν εκεί μετά το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων, εκτιμώντας ότι μόνον αυτοί μπορούν να διαπιστώσουν την απουσία όπλων μαζικής καταστροφής ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ σε βάρος του Ιράκ.

    Η Ουάσινγκτον αντιτάσσεται προτείνοντας την άμεση αρση των κυρώσεων.

    Η επίσκεψη του κ. Μπόλτον, έφθασε στη Μόσχα την Κυριακή και θα αναχωρήσει από εκεί την Τρίτη, επικεντρώνεται κυρίως στα ζητήματα της μη διάδοσης των πυρηνικών. Η Ουάσινγκτον επικρίνει τη Ρωσία για την πυρηνική της συνεργασία με το Ιράν.

    Η Ρωσία επιθυμεί να παίξει ο ΟΗΕ κεντρικό ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, ενώ οι ΗΠΑ θέλουν να περιορίσουν το ρόλο του στα ανθρωπιστικά προβλήματα.

    [24] Οι Αμερικανοί συνέλαβαν το ''Πέντε Κούπα''

    5/5/2003 6:15:00 μμ

    Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις συνέλαβαν έναν ακόμη από τους πλέον καταζητούμενους φυγάδες πρώην αξιωματούχους του Ιράκ, μια γυναίκα με ειδικές γνώσεις για τα προγράμματα όπλων της κυβέρνησης του ανατραπέντος Προέδρου Σαντάμ Χουσέιν, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας. Ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε ότι η Χούντα Σάλιχ Μάχντι Αμάς, που έχει τον αριθμό 53 στον κατάλογο των 55 πρώην μελών της κυβέρνησης του Σαντάμ τα οποία καταζητούνται από τις ΗΠΑ, συνελήφθη στην Βαγδάτη. Ήταν το "Πέντε Κούπα" στην τράπουλα του αμερικανικού στρατού με τους πλέον καταζητούμενους Ιρακινούς. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η Αμάς είναι επιστήμων, που εργάστηκε στα προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσέιν, καθώς και μέλος της περιφερειακής διοίκησης του κόμματος Μπάαθ.

    [25] Φόβοι ΙΑΕΑ για λεηλασίες στα ''πυρηνικά'' του Ιράκ

    5/5/2003 4:54:00 μμ

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ζήτησε από τις ΗΠΑ να της επιτρέψει να αποστείλει αντιπροσωπεία στο Ιράκ που θα κάνει έρευνες σχετικά με τις πληροφορίες για εκτεταμένες λεηλασίες στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, όπως αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση. "O (επικεφαλής της ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ σε επιστολή του προς τις ΗΠΑ ζητεί να του επιτρέψουν να στείλει αντιπροσωπεία στο Ιράκ... για να κάνει έρευνες σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις εκεί", ανέφερε προς το πρακτορείο Ρόιτερ η Μελίσα Φλέμινγκ, εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ. "Δεν λάβαμε ακόμη απάντηση. Έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ ότι θα λάβουν μέτρα για την ασφάλεια αυτών των εγκαταστάσεων, αλλά η υπηρεσία βρίσκει ανησυχητικές αυτές τις πληροφορίες (για λεηλασίες)",είπε.

    Νέα αποστολή θέλει να στείλει η ΙΑΕΑ

    Τον περασμένο μήνα η ΙΑΕΑ ζήτησε από τις ΗΠΑ να λάβουν μέτρα για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράκ προκειμένου να προστατευθούν από τις λεηλασίες μετά το χάος, που επικράτησε ύστερα από τον πόλεμο. Η Ουάσινγκτον διαβεβαίωσε τα Ηνωμένα Έθνη, ότι θα εμποδίσει την απομάκρυνση υλικών από τις τοποθεσίες αυτές.

    Όμως χθες Κυριακή η εφημερίδα "Ουάσινγκτον Ποστ" έγραψε ότι στους χώρους αυτούς, όπου βρίσκονται μεγάλες ποσότητες πολύ ραδιενεργών υλικών, φαίνεται να έχουν γίνει λεηλασίες και είναι αδύνατο να διαπιστωθεί εάν λείπουν πυρηνικά υλικά.

    Η αντιπροσωπεία, που θέλει να στείλει ο Ελ Μπαραντέϊ στο Ιράκ θα είναι ξεχωριστή από τις ομάδες, που έκαναν έρευνες για ενδείξεις επανάληψης από την Βαγδάτη του φιλόδοξου προγράμματος ατομικών όπλων, όπως ισχυριζόταν η Ουάσινγκτον, πριν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να κάνουν χρήση στρατιωτικής ισχύος για να αφοπλίσουν το Ιράκ.

    "Αυτή θα είναι μία αποστολή, που θα κάνει έρευνες για να διαπιστώσει τι συνέβη στις εγκαταστάσεις αυτές", πρόσθεσε η Φλέμινγκ.

    [26] Επιστρέφουν στον Ιράκ οι αιχμάλωτοι του ιρανοιρακινού πολέμου

    5/5/2003 5:35:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Οι τελευταίοι 59 ιρακινοί αιχμάλωτοι πολέμου που κρατούνταν στο Ιράν, σύμφωνα με την Τεχεράνη, επαναπατρίστηκαν σήμερα με αεροπλάνο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, που τους μετέφερε στην Βαγδάτη, 15 χρόνια μετά το τέλος του ιρανοιρακινού πολέμου, ανακοίνωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ στην Βαγδάτη Νάντα Ντουμάνι. "Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή έγιναν απευθείας μεταξύ των ιρανικών αρχών και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, επειδή δεν υπάρχουν πλέον ιρακινές αρχές, αλλά όλοι οι άλλοι επαναπατρισμοί έχουν γίνει υπό την αιγίδα της ΔΕΕΣ", ανέφερε η εκπρόσωπος. Οι πρώην αιχμάλωτοι, σύμφωνα με την εκπρόσωπο, κρατούνταν από την έναρξη του πολέμου Ιράν-Ιράκ (1980-1988) "σε διάφορες τοποθεσίες του Ιράν". "Έφθασαν στην Βαγδάτη με αεροπλάνο της ΔΕΕΣ, που απογειώθηκε από την Τεχεράνη", είπε η εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι στο ταξίδι τους συνόδευσε ένας γιατρός και μία νοσοκόμα. Από την έναρξη του πολέμου Ιράν-Ιράκ η ΔΕΕΣ εποπτεύει τον επαναπατρισμό περίπου 97.000 αιχμαλώτων πολέμου και από τις δύο πλευρές.

    [27] Νέο δημοτικό συμβούλιο στη Μοσούλη

    5/5/2003 4:30:00 μμ

    Νέο δημοτικό συμβούλιο, που αποτελείται από 24 μέλη, επελέγη τη Δευτέρα στη Μοσούλη από περίπου 200 πρόσωπα, μέλη αντίπαλων εθνοτικών ομάδων, που συνεδρίασαν υπό την αιγίδα του αμερικανικού στρατού. Τη δημαρχία της πόλης ανέλαβε ο άραβας απόστρατος στρατηγός Γάνεμ αλ-Μπόσο, ο οποίος στηρίζεται από έναν Κούρδο αντιδήμαρχο και δύο βοηθούς, έναν Τουρκομάνο και έναν Ασσύριο. Στο μεταξύ, ένας Δανός διπλωμάτης ανέλαβε περιφερειακός συντονιστής στην πόλη της Βασόρας.

    Η Μοσούλη είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ και η σύνθεση του νέου δημοτικού συμβουλίου μαρτυρά την εθνοτική πολυπλοκότητα τόσο της πόλης όσο και γενικότερα της χώρας.

    "Δεσμεύομαι να εργασθώ ειλικρινά μαζί σας και μαζί με το συνασπισμό για το καλό της Μοσούλης και του Ιράκ", ήταν τα πρώτα λόγια του νέου δημάρχου της πόλης, απευθυνόμενος στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και στον υποστράτηγο Ντέιβιντ Πέτριους, διοικητή της 101ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας του αμερικανικού στρατού, ο οποίος επέβλεπε την τελετή.

    Δανός διπλωμάτης ανέλαβε περιφερειακός συντονιστής στη Βασόρα

    Στην πόλη της Βασόρας, επικυρώθηκε τη Δευτέρα ο διορισμός του Δανού διπλωμάτη, Όλε Βόλερς Όλσεν, στη θέση του περιφερειακού συντονιστή μιας από τις τέσσερις διοικητικές ζώνες, στις οποίες θα χωριστεί το Ιράκ από τον αμερικανο-βρετανικό συνασπισμό.

    Ο Δανός διπλωμάτης συνάντησε στη Βασόρα τον απόστρατο αμερικανό στρατηγό Τζέι Γκάρνερ, ο οποίος κατέχει τη θέση του πολιτικού διοικητή του Ιράκ.

    Ο Όλσεν, 61 χρόνων, είναι σήμερα πρεσβευτής της Δανίας στη Συρία και θα διοικήσει τη νοτιοανατολική περιοχή γύρω από τη Βασόρα, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ. Κατά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, το 1991, ήταν πρεσβευτής στη Σαουδική Αραβία.

    Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι ο Όλσεν, ο οποίος είναι μουσουλμάνος, θα ασκήσει τα καθήκοντα αυτά για έξι μήνες.

    Με το διορισμό του δανού πρεσβευτή, ο χωρισμός του Ιράκ γίνεται σε τέσσερις και όχι σε τρεις διοικητικές ζώνες.

    Προηγουμένως, το αμερικανικό Γραφείο Ανοικοδόμησης και Ανθρωπιστικής Αρωγής είχε χωρίσει τη χώρα σε τρεις τομείς, τους οποίους θα κατείχαν αντίστοιχα οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Πολωνία. Καμιά εξήγηση δεν δόθηκε για τη δημιουργία μιας τέταρτης ζώνης στο νοτιοανατολικό Ιράκ.

    [28] Στο ''Αλ-Τζαζίρα'' εισέβαλαν Βρετανοί στρατιώτες στη Βασόρα

    5/5/2003 1:38:00 μμ

    Βρετανοί στρατιώτες εισέβαλαν τη Δευτέρα στο γραφείο του "Αλ-Τζαζίρα", στη Βασόρα, του νοτίου Ιράκ και τραυμάτισαν τον φύλακα του κτηρίου, ανακοινώθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ. ''Η κατάληψη του γραφείου του Αλ-Τζαζίρα έγινε μετά τα πυρά που ερρίφθησαν από θέση στο κέντρο της πόλης, όχι μακριά από τα γραφεία του Αλ-Τζαζίρα, από τα οποία σκοτώθηκε μια γυναίκα και τραυματίσθηκε σοβαρά ένας άνδρας'', πρόσθεσε το Αλ-Τζαζίρα. Το Αλ-Τζαζίρα δεν διευκρίνισε εάν οι Βρετανοί στρατιώτες παραμένουν στο γραφείο του στη Βασόρα ή εάν το έχουν εγκαταλείψει.

    [29] Ερευνες για εντοπισμό έργων τέχνης του μουσείου Βαγδάτης

    5/5/2003 12:41:00 μμ

    Αστυνομικοί και διεθνείς εμπειρογνώμονες συναντήθηκαν τη Δευτέρα, στη Λυών για συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου να συντονίσουν τις προσπάθειες εντοπισμού των έργων τέχνης που εκλάπησαν κατά τη λεηλασία του μουσείου της Βαγδάτης. Στη συνάντηση αυτή παίρνουν μέρος μέλη της Ιντερπόλ, τελωνειακοί αξιωματούχοι, μέλη του διεθνούς συμβουλίου των μουσείων και υπεύθυνοι της UNESCO, μεταξύ των οποίων και ο υποδιευθυντής του οργανισμού αυτού του ΟΗΕ.

    Η UNESCO σε συνεργασία με μεγάλα μουσεία θα αναλάβει την καταγραφή 200.000 έργων τέχνης, τα οποία εκλάπησαν στο Ιράκ κυρίως κατά τη λεηλασία του μουσείου της Βαγδάτης, προκειμένου να εμπλουτιστεί μια βάση δεδομένων που θα τεθεί στη διάθεση της Ιντερπόλ.

    Σε αυτή τη βάση δεδομένων θα μπορούν να έχουν πρόσβαση τα μέλη της Ιντερπόλ, τα μουσεία και οι έμποροι έργων τέχνης σε όλο τον κόσμο.

    Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα το Παρίσι, όπου συμμετέχει σε σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της G8, θα μεταβεί το πρωί της Τρίτης στη Λυών, όπου αναμένεται να υπογραμμίσει τη βούληση της χώρας του να εμποδίσει το ξεπούλημα αυτής της ανεκτίμητης πολιτιστικής κληρονομιάς.

    [30] Συναντήσεις Χριστοδουλάκη για την πορεία του προϋπολογισμού

    5/5/2003 3:35:00 μμ

    Η πορεία των εσόδων και των δαπανών του προϋπολογισμού απασχόλησε τις διαδοχικές συσκέψεις που είχε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης με τους υφυπουργούς Απόστολο Φωτιάδη και Γιώργο Φλωρίδη. Για τα έσοδα εκτιμήθηκε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στα μη φορολογικά, ενώ αντίθετα τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς. Όσον αφορά στις δαπάνες, η υπέρβαση κατά 25% στο πρώτο τρίμηνο του έτους αποδίδεται στα αυξημένα κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία, την καταβολή ορισμένων επιδομάτων στους δημοσίους υπαλλήλους και στις προσλήψεις που έχουν γίνει.

    [31] Στις 2 Ιουνίου η γενική συνέλευση της ΑΕΚ

    5/5/2003 6:10:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Για το μεσημέρι της Δευτέρας 2 Ιουνίου, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα γενική συνέλευση των μετόχων της ΠΑΕ ΑΕΚ, κατόπιν αιτήματος της ερασιτεχνικής ΑΕΚ. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ Γιάννης Γρανίτσας, τόνισε ότι η αναβολή κρίθηκε αναγκαία, καθώς οι μεγαλομέτοχοι της εταιρείας δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στα πολύ σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την εταιρεία. Ο κ. Γρανίτσας υπογράμμισε ότι το θέμα του γηπέδου είναι το πιο σημαντικό από όλα, ενώ χαρακτήρισε ιστορική την σημερινή ημέρα, που άρχισαν οι εργασίες κατεδάφισής του. Τέλος, ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΚ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως το νέο γήπεδο θα είναι έτοιμο τον Ιούλιο του 2004.

    [32] Αυξημένο το ενδιαφέρον για τους Παραολυμπιακούς του 2004

    5/5/2003 2:35:00 μμ

    Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η ανταπόκριση αθλητών, διοργανωτών αλλά και πολιτών για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στην Αθήνα από τις 17 έως και τις 28 Σεπτεμβρίου 2004. Πρόκειται για τη δεύτερη σε μέγεθος αθλητική διοργάνωση στον πλανήτη μας, καθώς πρόκειται να λάβουν μέρος 4.000 αθλητές, 2.000 συνοδοί τους, 1.000 τεχνικοί αθλημάτων, 1-1.500 κριτές-διαιτητές και 15.000 εθελοντές, ενώ θα τους παρακολουθήσουν περίπου 3.000 εκπρόσωποι των ΜΜΕ απ' όλο τον κόσμο.

    Ρεκόρ συμμετοχών

    Το αυξημένο ενδιαφέρον για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή Εθνικές Παραολυμπιακές Επιτροπές από 134 χώρες (έναντι 123 στο Σίδνεϊ), δημιουργώντας νέο ρεκόρ συμμετοχών στην ιστορία των Αγώνων.

    Σε αυτό συνετέλεσε και η απόφαση του ΑΘΗΝΑ 2004, να καταργήσει το αντίτιμο συμμετοχής των αθλητών στους Αγώνες της Αθήνας, καθώς έδωσε τη δυνατότητα και σε χώρες με περιορισμένους οικονομικούς πόρους να είναι παρούσες στο κορυφαίο ραντεβού του αθλητισμού για άτομα με αναπηρία.

    Εξάλλου, η απόφαση να διοργανωθούν, για πρώτη φορά στη ιστορία του θεσμού, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες με ευθύνη της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, αποδεικνύει ότι ο ΑΘΗΝΑ 2004 αποδίδει την ίδια βαρύτητα στις δυο κορυφαίες διοργανώσεις του πλανήτη μας και αντιμετωπίζει ισότιμα όλους τους αθλητές.

    Τα 19 αθλήματα των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004 (Αντισφαίριση, Αρση Βαρών σε πάγκο, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Ιππασία, Ιστιοπλοΐα, Καλαθοσφαίριση, Κολύμβηση, Ξιφασκία, Πετοσφαίριση, Ποδηλασία, Ποδόσφαιρο 7Χ7 και Ποδόσφαιρο 5Χ5, Ράγκμπυ, Σκοποβολή, Στίβος, Τζούντο, Τοξοβολία, Μπότσια και Γκολμπόλ) θα διεξαχθούν στις ίδιες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου λίγες ημέρες νωρίτερα θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Κορυφαίο γεγονός θα αποτελέσει, ασφαλώς, η διεξαγωγή του Μαραθωνίου δρόμου στην κλασική διαδρομή.

    [33] Ο Τιμ Ντάνκαν ΜVP στο NBA

    5/5/2003 5:58:00 μμ

    Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Τιμ Ντάνκαν ανακηρύχθηκε ο πολυτιμότερος παίκτης της κανονικής περιόδου στο NBA. Ο φόργουορντ των Σπερς συγκέντρωσε 962 βαθμούς, έναντι 871 του Κέβιν Γκαρνέτ των Μινεσότα Τίμπεργουλβς και 496 του Κόμπε Μπράιαντ των Λος Αντζελες Λέικερς. Ο 27χρονος Ντάνκαν, που ήταν Νο 1 στα ντράφτ του 1997, τη φετινή σεζόν είχε μέσο όρο 23.3 πόντους, 12.9 ριμπάουντ, 3.9 ασίστ, 0.68 κλεψίματα, 2.93 κοψίματα και 3.06 λάθη. Είχε ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα 51,3%, στις ελεύθερες βολές 71% και στα τρίποντα 27,3%. Ο MVP της φετινής περιόδου θα δώσει το παρόν με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά μετά τον Μάικλ Τζόρνταν (1991 και 1992) ένας παίκτης κατάφερε δύο σερί χρονιές να αναδειχθεί πολυτιμότερος παίκτης στο ΝΒΑ.

    [34] Eφιάλτης ο SARS για τον πλανήτη

    Πηγή: ΝΕΤ 5/5/2003 7:49:00 μμ

    Σε εφιάλτη εξελίσσεται για τη διεθνή κοινότητα, η ραγδαία εξάπλωση της λεγόμενης άτυπης πνευμονίας. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έδωσε νέα ανησυχητικά στοιχεία για τη μετάδοση της φονικής ασθένειας: Ο ιός πιθανόν να μεταδίδεται μέσω της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα, ενώ μπορεί να επιβιώσει έξω από το ανθρώπινο σώμα για ώρες- ακόμα και για μέρες- σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Ο SARS έχει εξαπλωθεί σε 30 χώρες, προκαλώντας το θάνατο 448 ανθρώπων, ενώ έχει προσβάλει άλλα 6.300 άτομα. Στην Ελλάδα, οι Αρχές διαβεβαιώνουν ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης. Εξάλλου εκτάκτως συνεδριάζουν την Τρίτη στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Υγείας της Ε.Ε.

    Ο φονικός ιός είναι ανθεκτικός, αλλάζει μορφές και παραμονεύει παντού

    To χειρότερο σενάριο είναι και επίσημο. . .

    Με ανακοίνωση της η Παγκόσμια Oργάνωση Yγείας επιβεβαίωσε τους φόβους όλων. Ο ιός της άτυπης πνευμονίας μπορεί να ζήσει για περισσότερες από 24 ώρες πάνω σε επιφάνειες και για τέσσερις μέρες στα ούρα και στα κόπρανα, μολύνοντας το αποχετευτικό δίκτυο. Δεν καταστρέφεται ούτε με απολυμαντικά, ούτε με χημικά που χρησιμοποιούνται στις μολυσμένες περιοχές και μπορεί να επιβιώσει επ΄ αόριστον σε θερμοκρασίες, ακόμα και υπό του μηδενός.

    Οι επιστήμονες καλούνται να ξεχάσουν ό,τι πίστευαν ότι ήξεραν δηλαδή ότι ο ιός του Οξέως Αναπνευστικού μπορούσε να μεταδοθεί μόνο με την στενή επαφή με έναν φορέα ή με τα σταγονίδια της αναπνοής.

    Τώρα, σύμφωνα, με τα αποτελέσματα των ερευνών στα εργαστήρια της Κίνας και της Γερμανίας, ο ιός μεταδίδεται και δια της αφής. Ο φονικός ιός παραμονεύει παντού καθώς μπορούμε να μολυνθούμε ακόμα κι αν ακουμπήσουμε ένα τραπέζι ή ένα πόμολο πόρτας που έπιασε ένας φορέας του ιού πριν από μέρες.

    "Δεν έχουμε δει ακόμη τίποτα", υποστηρίζουν οι επιστήμονες που χαρτογράφησαν το γονιδίωμα του ιού και προβλέπουν ότι από εδώ και στο εξής η άτυπη πνευμονία θα σκοτώνει 10 από τα 100 άτομα που θα προσβάλλει.

    Παρομοιάζουν τον ιό που μεταλλάσσεται διαρκώς με έναν δολοφόνο, που αλλάζει τα αποτυπώματα του ακόμη και μετά την εμφάνιση του για να διαφύγει της σύλληψης.

    Πρόληψη οι κανόνες υγιεινής

    Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο μοναδικός τρόπος πρόληψης είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με ζεστό νερό. Οι καλύτεροι επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να βγάλουν εκτός μάχης τον ιό. Ο ιός που μεταλλάσσεται διαρκώς αχρηστεύει μέρα με τη μέρα κάθε προσπάθεια.

    Ο δρόμος για την παρασκευή ενός αποτελεσματικού εμβολίου είναι μακρύς και οι επιστήμονες τονίζουν ότι θα χρειαστεί να περάσουν όχι μήνες αλλά χρόνια για να πέσουν επιτέλους οι μάσκες.

    Σε ετοιμότητα οι Αρχές στην Ελλάδα

    Στην Ελλάδα, οι αρμόδιες Αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, καθώς όχι μόνον δεν έχει εμφανιστεί περιστατικό, αλλά έχουν ληφθεί όλα τα δυνατά μέτρα έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης.

    Την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης της νόσου από την Ε.Ε. τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα μέλη των επιτροπών ευρωπαϊκών υποθέσεων των κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ε.Ε.

    Με αφορμή την έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη στις Βρυξέλλες των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. με θέμα το φονικό ιό και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του, ο κ. Σημίτης εξέφρασε το φόβο του ότι η επιδημία αυτή, επειδή κυκλοφορεί ελεύθερα στην Ευρώπη, μπορεί να χτυπήσει οποιαδήπορε χώρα, ακόμα και την Ελλάδα. "Δεν είναι, λοιπόν, δυνατόν η αντιμετώπισή της να γίνει από τις 15 ή τις 25 χώρες, χωριστά. Χρειάζεται συντονισμός, χρειάζεται κοινή αντιμετώπιση για να αποφύγουμε τον κίνδυνο. Όποιος πιστεύει ότι καθένας μόνος του μπορεί να την αποκλείσει από τα σύνορά του, τότε έχει πολύ πολύ μεγάλο λάθος."

    Ενα κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο για την αντιμετώπιση της άτυπης πνευμονίας ζητά ο Ιταλός υπουργός Υγείας Τζιρόλαμο Σίρκια. Διαφορετικά, όπως δήλωσε - αν δεν υιοθετηθούν δραστικά μέτρα στην αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της ΕΕ η Ιταλία θα αναλάβει μόνη της.

    Εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες ασθενείς στον πλανήτη

    Ο ιός της άτυπης πνευμονίας που έχει ταξιδέψει σε 30 χώρες έχει σκοτώσει 464 ανθρώπους, ενώ έχει μολύνει περισσότερους από 6.300.

    Στην Κίνα 206 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, στο Χονγκ Κονγκ 187 ενώ στη Σιγκαπούρη 27 άνθρωποι πέθαναν από τον ιό.

    Στον Καναδά ο αριθμός των νεκρών παραμένει στους 23.

    Στην Ταϊβάν οι νεκροί-θύματα του SARS είναι δέκα.

    Στο Βιετνάμ ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους πέντε.

    Στη Μαλαισία, στις Φιλιππίνες και στην Ταϊλάνδη, δύο σε κάθε χώρα είναι τα θύματα του ιού.

    Παίρνουν αυστηρότερα μέτρα

    Σε φρούρια μετέτρεψαν οι κινεζικές Αρχές τις δεξαμενές νερού απαγορεύοντας στους πάντες την είσοδο, για να μην μολυνθεί από τον ιό το σύστημα υδροδότησης ενώ απαγόρεψαν ακόμη και το ψάρεμα αλλά και το κολύμπι.

    Η επιδημία έχει κυριεύσει το Πεκίνο, όπου περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι έχουν τεθεί σε καραντίνα ενώ οι Αρχές κρατούν σε κλειστούς χώρους όλους τους μετανάστες εργάτες της πόλης.

    Στο Χονγκ Κονγκ οι νοσηλευτές φοράνε πλέον μια νέα στολή που παραπέμπει σε διαστημική, καθώς καλύπτει ολόκληρο το σώμα και το κεφάλι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 5 May 2003 - 16:56:13 UTC